luni, mai 23, 2022

Confruntarea Israelului cu terorismului islamic şi cu propaganda globală a stângii radicale

Ceea ce a început ca o dispută între evrei şi arabi în Ierusalim s-a transformat în foarte scurt timp într-un conflict pe scară largă între Israel şi forţele Hamas din Fâşia Gaza. Militanţii palestinieni au trimis câteva mii de rachete asupra Israelului, iar Israel a ripostat cu sute de bombardamente aeriene. Din 2014 conflictul între evrei şi palestinieni nu a fost niciodată atât de intens. Israel a ţintit o clădire din Gaza unde se aflau birourile Associated Press şi Al Jazzera dar şi ale Hamas, avertizând din timp redacţiile respective asupra iminenţei unui atac. Faptul că Organizaţia Reporteri fără Frontiere doreşte să sesizeze Curtea Penală Internaţională legat de acest incident nu reprezintă altceva decât propagandă: niciun jurnalist nu a fost afectat de acest atac. Anihilarea bazei de propaganda Hamas din Gaza a fost la originea unei conversaţii telefonice directe între Biden şi Netanyahu în cursul zilei de sâmbătă, prilej cu care partea israeliană a arătat că existau suficiente probe obţinute pe calea serviciilor secrete referitoare la prezenţa unui lider al organizaţiei teroriste în respectiva clădire.

Acest episod arată că Israelul deţine suficiente probe împotriva Hamas şi că are toleranţă zero faţă de terorismul islamic. Este poate aspectul care se ascunde cel mai mult opiniei publice occidentale: nu este vorba de o escaladare a violenţei de care pot fi acuzate ambele părţi, ci de un nou episod din confruntarea între un stat democratic şi terorismul de tip islamic.

Singurul actor internaţional care poate media în acest moment, ca şi în trecut, este SUA. Momentul este nepotrivit, preşedintele Biden se află la început de mandat şi nu are deocamdată un plan pentru Orientul Mijlociu. Partidul Democrat îl acuză deja de partizanat în favoarea Israelului, datorită simplului motiv că Biden nu a condamnat agresiunea Israelului asupra Hamas, aşa cum au făcut-o partidele de stânga sau de extremă stânga în majoritatea ţărilor unde aceste partide există. Partidul Democrat este astăzi mai favoabil cauzei palestiniene decât în trecut. Biden face parte din generaţia de politicieni democraţi mai ataşaţi de cauza Israelului, o generaţie care a dispărit pentru a lăsa locul unei stângi radicale. O stângă americană care nu îşi ascunde simpatiile pro-palestiniene. De altfel, mobilizarea din mai multe capitale ale lumii la sfârşitul săptămânii trecute s-a făcut pe baza solidarităţii stângii la nivel internaţional – cauza palestiniană este una din puţinele care mai leagă o stânga aflată într-o criză de profunzime, o stângă care nu îşi mai găseşte un electorat şi se rezumă la a relua vechi poziţii binecunoscute, cum este şi sprijinul acordat Hamas în confruntarea cu Israelul.

Una din obsesiile stângii legate de conflictul dintre Israel şi grupările teroriste este apelul la Organizaţia Naţiunilor Unite. Motivele unei asemenea argumentaţii sunt multiple şi au cauze istorice bine stabilite. A existat şi există încă o majoritate “anti-imperialistă” la nivelul tuturor organismelor de decizie ONU, datorită faptului că statele care nu sunt actori pe scena internaţională au iluzia că, denunţând faptele statelor “capitaliste” sau “imperialiste”, mesajul adresat propriilor cetăţeni este unul de forţă. Dată fiind această realitate de care trebuie să ţină cont, SUA sunt confruntate cu două tendinţe contrare: pe de o parte, administraţia Biden nu poate nega rolul ONU în rezolvarea acestei crize, din moment ce atenţia acordată multilateralismului a fost una din promisiunile actualului preşedinte; pe de altă parte, legătura tradiţională de prietenie cu Israelul face ca o discuţie în cadrul ONU să fie refuzată ca variantă de lucru de administraţia de la Washington. Datorită situării între cele două tendinţe care se anihliează reciproc, Biden şi Blinken dau senzaţia că nu pot sau nu doresc să acţioneze.

În acest context, merită salutată poziţia Germaniei care a afirmat clar că Israelul se confruntă cu manifestări radicale ale terorismului islamic. Va reuşi Germania să impună acest punct de vedere la nivelul Uniunii Europene sau stânga sedusă de sirenele Hamas va avea câştig de cauză? Rămâne de văzut.

Conflictul actual a izbucnit, ca şi în trecut, datorită faptului că în luna aprilie poliţia din Israel a decis ca Poarta Damascului din Ierusalim, un loc important în simbolistica musulmană, să fie închisă odată cu începerea Ramadanului. Ca urmare a declanşării violenţelor între evrei şi palestinieni, poliţia israeliană a intervenit în forţă în zona din preajma moscheii al-Aqsa. Pe data de 10 mai mii de evrei naţionalişti s-au adunat pentru a sărbători “Ziua Ierusalimului”, o sărbătoare care marchează intrarea în posesie a Ierusalimului de Est, Fâşiei Gaza şi Cisiordaniei de către Israel, ca urmare a războiului din 1967. În acest an, pentru a evita violenţele, primul – ministru Netanyahu a decis schimbarea rutei alese de organizatori. Participanţii şi-au manifestat nemulţumirea dar în timp ce aceştia se adunau, Hamas i-a forţat să se disperseze, lansând rachete. Prin urmare, nu Israelul a provocat actualul conflict, ci Hamas a găsit o bună ocazie de a se afirma odată cu începerea unor dispute locale, limitate la partea de est a Ierusalimului. Nu Netanyahu a dorit transformarea disputelor într-un conflict pe scară largă, ci dimpotrivă, a încercat să evite acest rezultat.

Israelul este în legitimă apărare faţă de atacurile Hamas cu rachete asupra teritoriului său. “Cupola de fier”, sistemul său anti-rachetă, nu poate să oprească toate atacurile provenite din Fâşia Gaza, acesta fiind motivul pentru care Israelul acţionează preventiv, atacând bazele Hamas din Gaza. Televiziunile care speculează pierderile de vieţi omeneşti de partea palestiniană nu menţionează crimele efectuate de teroriştii islamici de-a lungul timpului în cadrul conflictului dintre Israel şi palestinieni.

Netanyahu este în prezent confruntat cu dilema cu care au fost de multe ori confruntaţi preşedinţii americani faţă de terorismul de tip islamic: cum poate fi anihilat acesta fără a exista pierderi de vieţi omeneşti. Din acest motiv, invadarea terestră a Gaza este ultima opţiune pe care guvernul Netanyahu o are în vedere. Israelul a procedat impecabil din punct de vedere strategic: a dezinformat deliberat opinia publică referitor la iminenţa unei invazii în Gaza pentru a vedea reacţiile, respectiv care dintre liderii Hamas şi dintre cei care sprijină această grupare teroristă în Iran sau în alte ţări din regiune vor reacţiona.

Strategia lui Netanyahu a fost, până în prezent, cea de a realiza managementul conflictului cu palestinienii şi nu de a acţiona pentru a tranşa acest conflict. Netanyahu nu doreşte o rezolvare definitivă, bruscă, ci ştie că timpul acţionează în favoarea Israelului, prin intensificarea colonizărilor şi prin achiziţia de proprietăţi imobiliare în Ierusalimul de Est. Strategia sa este de a crea climatul necesar pentru ca palestinenii să se obişnuiască cu o nouă stare de fapt. Actualul conflict complică de fapt calculele lui Netanyahu, nu este în niciun caz o ocazie pentru a-şi conserva puterea, deoarece va fi nevoie la un moment dat de o soluţie negociată între cele două părţi.

Nu se ştie când se va încheia actuala campanie a Israelului de contracarare a pericolului islamist dar există unele elemente – cheie mai puţin observate care ne pot oferi un indiciu despre cum va evolua relaţia între evrei şi palestinieni. Curtea Supremă a Israelului a amânat – din cauza izbucnirii violenţelor – un caz crucial care se referă la situaţia unor familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est. Terenul pe care se află locuinţele acestor familii a aparţinut evreilor înainte ca Iordania să ocupe partea de est a Ierusalimului în 1948. Potrivit dreptului israelian, doar proprietarii originali pot să ceară recuperarea terenului respectiv, deoarece este situa în Ierusalimul de Est. Palestinienii nu au asemenea drepturi asupra fostelor lor proprietăţi din Ierusalimul de Vest.

Există fără îndoială frustrări legitime ale palestinienilor. Hamas încearcă să le speculeze politic, în vederea alegerilor legislative programate iniţial să aibă loc la 22 mai – primele astfel de alegeri din 2006. Mahmoud Abbas, liderul Fatah, a decis amânarea alegerilor, confruntat cu riscul ca Hamas să deţină majoritatea în noul Parlament. Hamas încearcă prin poziţia extrem de agresivă din prezent la adresa Israelului, să câştige mai multe voturi. În realitate, nu Netayanhu doreşte să obţină avantaje electorale de pe urma acestui conflict, ci Hamas ar avea de câştigat în caz de intensificare a violenţelor. Netanyahu ştie că rezultatul oricăror alegeri în Israel nu va crea nici o majoritate în favoarea sa dar nici o majoritate alternativă împotriva sa. Netanyahu a insistat de mai multe ori în timpul carierei sale politice că Israel nu are nevoie de a face concesii palestinenilor cu preţul unei păci efemere. Pentru ca această perspectivă să aibă câştig de cauză în acest moment, Netayanhu are nevoie de o victorie categorică în acest conflict, fără ca Israelul să sufere pierderi de vieţi omeneşti. Înainte de a repurta succese pe teren împotriva teroriştilor islamişti, Netayanhu are nevoie de o victorie simbolică, manifestată prin solidaritate internaţională împotriva terorismului şi prin contracarea eficientă a mesajelor stângii radicale care, sub pretextul apărării cauzei palestiniene, a ignorat sistematic radicalizarea grupărilor teroriste care astăzi ameninţă nu doar stabilitatea Israelului, ci şi pe cea a democraţiilor bazate pe domnia legii.

Distribuie acest articol

158 COMENTARII

 1. „Câte bordeie, atâtea obiceie” sau cum bordeiul ramane si trecatori sunt doar ocupantii acestora .Trebuie sus inca de la inceput cum atacurile, ce tin de forta armata , au fost declansate de catre Hamas .Peste 1500 de rachete au pornit intempestiv catre orasele statului Israel . Dupa trecerea a opt zile de infruntari ce putem vedea ? Tirurile de rachete Hamas continua ca si riposta obligatorie a armatei statului Israel ce distruge infrastructura si rapune atitea rachete cite poate cu sistemul sau defensiv IRON DOME. Este evidenta intentia Hamas de a testa sistemul defensiv al statului Israel IRON -DOME si de a pune in dificultate ISRAEL prin imensul numar de rachete trimise . Multitudinea de rachete trase la intimplare ne aduce in fata doar intentia de testare si de slabire a capacitatii de aparare a statului Israel . Mii si mii de rachete trimise aiurea , ce au un cost redus de doar citiva dolari (unele sunt artizanale ) – maxim 400 sau 500 de dolari produc pagube nu numai in orase ci si in bugetul militar israelian . O racheta interceptoare costa pina la 100000 de dolari .Va imaginati diferenta . Puterea IRON DOME consta si in posibilitatea de a sorta tintele si de a alege , dintre miile de rachete lansate ,pe cele care au un potential mai mare de atac . Daca Armata statului Israel ar fi incercat sa distruga toate rachetele Hamas (ieftine si putin eficiente ) -stocul propriu de rachete interceptoare s-ar fi epuizat rapid si Hamas ar fi atacat cu rachete mult mai performante dar din care nu au numarul necesar de a lovi decisiv in acest moment .Surpriza le-a dejucat planurile . Sistemul defensiv IRON are capacitatea de a alege .Daca la inceput este posibil sa se fi lovit mai toate rachetele Hamas din nevoia de as arata forta – acum altfel se pune problema . Deocamdata nu vedem ingerinte majore, ale altor forte ,in disputa dintre Hamas si armata Israel, asa ca nu cred ca razboiul hibrid va continua multa vreme .Tintele aviatei israeliene au in vizor doar distrugerea unor aliniamente subterane si a unor depozite de munitii cu armament mai sofisticat – dupa care totul se incheie pentru o lunga perioda de timp .Probabil Hamas va cere oprirea ostilitatilor concomitent cu oprirea trimiterii rachetelor catre Israel . Inca o vreme armata Israel va continua sa distruga tintele pe care si le-au propus si care au fost identificate in Gaza . *Intre timp si Biden si UE sau pronuntat asupra sprijinului acordat statului ISRAEL .Miercuri, Biden l-a chemat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să-și afirme ′′ sprijinul neclintit ′′ pentru securitatea Israelului și ′′ dreptul legitim al Israelului de a se apăra pe sine și pe oamenii săi, protejând civilii „.si cele ale lui Blinken : În plus, secretarul de stat Antoniu Blinken a declarat că există ′′ o distincție absolută și foarte clară între organizația teroristă Hamas care plouă fără discriminare cu rachete care vizează civilii și răspunsul Israelului care se apără în fața teroriștilor „.Mai aducem aminte si declaratiile ambasadorului statului ISRAEL in Romania – citez din memorie : SUA si UE au declarat foarte clar cum organizatia Hamas este trecuta pe lista organizatiilor teroriste .Totusi intrebarea – la nivel politic -ramane . Cui prodest ? Isi maximizeza Hamas forta in Fisia Gaza si va elimina de la putere pe presedintele Palestinei Abbas (sunt alegeri in septembrie)? Va cistiga Netanyahu noi alegeri , daca acestea vor avea loc(daca vor avea loc trebuiesc facute de actualul prim ministru pina inluna septembrie a.c.(pina cind vine la putere B.G. prin decizia de alternanta ) sau ministrul apararii si prim ministru alternativ Benny Bantz va cistiga disputa ? Vedem cum armata israeliana nu isi depaseste , cu trupe terestre granitele ,si cum tirurile de rachete Hamas continua (oare cite au ? ). totul te duce cu gindul la o confruntare doar de imagine . Sa lansezi peste 2500 de rachete ,pe de o parte , cam fara folos (chiar daca noi toti condamnam aceste acte de vruzime ) netintind puncte cheie -ci tragind la intimplare si sa stai doar sa bombardezi anumite tine, ce sunt evacuate in prealabil, fara a interveni terestru ,practic obligatoriu ca sa poti demola totul (infrastructura militara )nu pare a fi ceva tocmai cuser , la cit de combativa este reactia in media a celor doi combatanti. Dar curind vom vedea si deznodamintul – nu tine mai mult de inca doua saptamini .

 2. /

  intr-un articol despre israel si palestinieni, faceti referire de cel putin 10 ori la stinga. intr-un articol despre un conflict ce tine de zeci si zeci de ani nu puteti sa va abtineti de la a infiera ‘stinga progresista’.

  mai spuneti ‘Faptul că Organizaţia Reporteri fără Frontiere doreşte să sesizeze Curtea Penală Internaţională legat de acest incident nu reprezintă altceva decât propagandă’. este calr: the bad bad media e vinovata.

  dar ce ne facem cu: ‘Conflictul actual a izbucnit, ca şi în trecut, datorită faptului că în luna aprilie poliţia din Israel a decis ca Poarta Damascului din Ierusalim, un loc important în simbolistica musulmană, să fie închisă odată cu începerea Ramadanului.’ – uitati ce zice https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-after-days-of-clashes-barricades-removed-at-jerusalem-s-damascus-gate-1.9745875 – astia nu cred ca pot fi banuiti ca ar tine cu musulmanii:
  ‘After Violent Clashes, Barricades Removed at Jerusalem’s Damascus Gate
  Decision to close off plaza during Ramadan, when it is one of the most popular areas for crowds to gather, led to protests that have been linked to wider unrest’
  si ce zic mai departe:
  ‘The area’s closure, which took place during Ramadan, sparked protests by Palestinians angered by the decision to prevent people from gathering in the area, the most popular public area in East Jerusalem during the holiday. Authorities explained the decision as an attempt to regulate the number of pedestrians entering the Old City. ‘
  dar da …. stinga progresista bla bla bla
  dar da … bad bad media bla bla bla
  pffff
  un articol complet partinitor, calitate slaba, informatii disparate si nerelevante.

  • De acord.

   Se uita faptul ca democratia este de tip iliberal. OK, am putea sa intelegem ca democratia nu este pentru toti, nu se aplica in orice context dar cel mai simplu exercitiu este de a mapa harta de ocupatie cu harta recunoscuta de organismele internationale prin partitie si va dati seama ca prezentati acest articol partinitor.

   Pana la urma si colonizarea fortata duce tot la o scadere demografica, restrangerea unor drepturi la fel cum se intampla si invers. Armele difera, resorturile sunt aceleasi. Iar armele difera in principal avansului economic.

   Nimic nu justifica atacurile terorisme, absolut nimic. Dar adevarul tinde sa fie undeva mai pe la mijloc, cei care percep (repet percep) ca nu au nicio sansa se dezumanizeaza. Si pentru unii, dezumanizarea adversarului este job politic. Si apoi militar. Da Netaniahu are nevoie de o victorie, la fel cum si alte regimuri aveau nevoie de victorii spre a isi acoperi un regim nu neaparat democratic sau onest. Procesele deschise pentru coruptie pot fi acoperite si politic si prin massmedia si prin actiuni militare.

   Imi place sa cred ca aceasta platforma nu este un loc de propaganda, ba pro-fosili, ba infierarea Huawei cand face lobby la altii si nu prin reclama platita la hotnews, ba doar puncte de vedere pentru o singura parte.

   In concluzie, cel putin imo. Prezentarea ca conflictul a plecat de la rachete artizanale in 2021 este prea simplista, prea partizana si denota lipsuri ale autorului sau interese. Chiar si din perspectiva ONU, SUA, UE Israelul este forta de ocupatie. Se poate discuta ca isi securizeaza un teritoriu dupa experienta anilor 60, de acord. Dar nu asta rezulta din articol. Va recomand sa faceti blogging pentru produse pentru care se accepta interese comerciale sau opinii partizane. Cu (P) in fata.

   • Apreciez ca ati publicat comentariul. Ceea ce domnul care mai are putin si ne propune sa mancam carbune pe paine si sa bem petrol ca nu dauneaza nu face.

    Pana cand aceste articole care pentru omul simplu nu sunt neaparat abordabile dpdv timp, studiu nu sunt dublate si de opinii balansatoare a.i. sa se transforme intr-o platforma de idei nu de propaganda indiferent de tipul ei vor fi doar flame-uri si surse de inspiratie pentru cei ce sunt deja convinsi si nu mai cauta argumente.

  • Pacat ca nu ati verificat ca in trecut in perioade agitate doar musulmanii peste 35 de ani erau lasati sa se roage nu tot felul de minti infierbantate alimentate de … STANGA din Europa si US dar si de Haaretz in Israel.
   Haaretz este ziarul stangi orbite de ideologie chiar si dupa experientele oribile de dupa acordul Oslo.
   Atacul a fost lansat de Hamas de ziua Ierusalimului si inainte de ceea de palestinienii (folositi permanent ca pioni si proxy impotriva Israelului) de tarile din regiune, Rusia dar si de Germania si Franta numesc ziua catastrofei.
   Sau poate va inchipuiti ca Israelul si Bibi au vrut un alt razboi acum mai ales inainte de importanta sarbatoare religioasa de Shavuot.

  • Laura ! Chiar nu te-ai lamurit ca EXISTA o STANGA PROGRESISTA ? Eu traiesc acum in USA si ma minunez de cati si cate „left progressive” , marxiste si socialiste persoane se manifasta – uneori vehement si agresiv. Chiar in interiorul Congresului sut nenumarate – in special tinere intre care si (AOC-Alexandria Cortez, fosta chelnarita ajunsa autoarea New Green Deal) Sunt MISCARI ca BLM sau ANTIFA conduse de marxisti/marxiste declarate ( ba si cu suspiciuni de fraude (una si-a cumparat in ultimul an „vreo” patru resedinte (dintre care una la Los Angeles LUX si alta , ferma cu hangar si pista de aviatie) De regula toate aceste formatii sau personalitati de stanga aduna mari sume de bani din donatii – benevole sau …. prin santaj !!) de la mari corporatii, firma (Coca-Cola, Delta Aircomp. etc) si persoane „cu bani” – care-si cumpara astfel …. linistea ! Si nu te mai mira ca in Israel a inceput conflictul in urma inchideri Portii Bagdadului !! Pai si daca era Poarta Iadului, conflictul tot izbucnea – asa cum a izbucnit de fiecare data in trecut !! Vechea zicala din Orientul Mijlociu – Apropiat : Doi arabi = Un sacandal ; Trei arabi = un razboi ! Poate te vei intreba cam cu ce se ocupa arabii in Fasia Gaza sub „inteleapta conducere Hamas ? Sau ce PRODUC acolo cele doua milioane da arabi ( afara de multele rachete !!) Si DIN CE TRAIESCexceptand AJUTOARELE – acun si America = USA a hotarit sa reinceapa acordarea (Ca la Marea Pomana a lui Biden pentru puturosii locali de trilioane de dolari – ca mai conteaza cateva sute de milioane trimise palestinienilor ) Intrebarea VECHE si PERTINENTA : Cat din MILIARDELE de dolari ajutoare acordate in ultimii zeci de ani AU AJUNF LA AMARITI si CAT A INTRAT IN BUZUNARELE FOARTE LARGI ALE UNOR „SEFISORI – TERiSTI – vezi HAMAS Arafat & Co (care i-a lasat nevesti-si mostenire cateva zeci de milioane de dolari ! Adunati cum !?? Hai sa nu-i mai plangem pe palestinieni ! Am tot auzit i-au dat afara di case …. Pai in Romania – perioada 1946 – 1956 nu i-am dat afara din case pe burgheji ? Ba i-am bagat direct la puscarie sau Canal ! Si IN PLUS le-am furat si tot ce era prin case ! Sau ai uitat Laura ? Sau nu mai vrei sa-ti aduci aminte ! Parintii au avut CEVA de castigat din acle furt national (nu numai in Romania ci in toata Europa de Est cucerita de Armata Rosie – cel mai bun exemplu de organizatie talhareasca !

   • Inca nu v-ati tevenit dupa prabusirea clownului vopsit. Au furat astia de la Antifa mai mult decat au incasat corporatiile si pisicile grase din taierile de taxe ale marelui mascul porcin? Noroc ca ne mai putem racori nervii luand cu asalt Capitoliul.

    • „florin c” – Ai indicatii precise de la Moskva cum sa postezi ? Si ca sa folosim expresile din textul Dv sunteti inspirat de „porcul cracanat” de la Kremlin ? Poate ati ramas la economia politica a socialistilor – dar va pot informa ca reducerea unor taxe la marii producatori – aplicata de guvernarea Trump a LANSAT ECONOMIA AMERICANA ! S-a inregisrtat CEA MAI SCAZUTA rata de somaj ! Iar economia a crescut puternic ! Acum – sub inteleapta (VAX !) a democratilor „left progressive” a aparut o puternica inflatie – puturosii prefera sa traiasca din ajutoarele pompate de „sleepy-senile- silly” Jo Biden si economia nu da semne de revenire . In rest sa auzim „numai de bine” – si la vara cald !

 3. „Conflictul actual a izbucnit, ca şi în trecut, datorită faptului că în luna aprilie poliţia din Israel a decis ca Poarta Damascului din Ierusalim, un loc important în simbolistica musulmană, să fie închisă odată cu începerea Ramadanului….Prin urmare, nu Israelul a provocat actualul conflict, ci Hamas…. Nu Netanyahu a dorit transformarea disputelor într-un conflict pe scară largă, ci dimpotrivă, a încercat să evite acest rezultat.”

  E surreal ce citesc. Conflictul a inceput cu o actiune a politiei israeliene si vina este…. once again, a palestinienilor. Netanyahu este un inocent pacifist care nu are nici un interes in instrumentalizarea conflictului in beneficiu propriu. What?

  Problema esentiala este OCUPATIA. De la regimul militar de ocupatie porneste totul, nu de la palestinieni – evictiunile ilegale, demolarile, epurarile etnice, uzul de forta excesiva, abuzurile administrative, injustitiile din tribunale, arestarile ilegale, limitarea drepturilor de miscare, constanta expansiune ilegala de settlements in teritoriul palestinian, hartuirile si opresiunea la care sunt supusi zilnic pentru a-i face sa plece etc etc

  Pentru numele lui Dumnezeu, n-am nicio problema ca cineva are o pozitie pro-israeliana. Exista suficiente unghiuri din care poti sa abordezi problema evrei vs. palestinieni in favoarea Israelului cu o anumita legitimitate. Dar artcolul de aici este de-a dreptul rusinos. E ca si cum ai incerca sa aperi o legitimitate a social-democratiei in Romania afirmand ca Victor Ponta nu este un mincinos patologic. Te descalifici. Oda encomiastica de aici inchinata lui Netanyahu e strigatoare la cer. Ofenseaza inteligenta oricarui cititor.

  • I think you missed not only the reality, but most of the history of this conflict! In schimb avet stofa de agitator, stiti sa deviati frumos de la realitate!

   Ceea ce face hamas acum este uimitor de asemanator cu batalia angliei, faza rachetelor V1 si 2 ale lui Hitler. Nici alea nu aveau tinta, loveau doar asa la inramplare, sa semene teroare!

   Adica dau unii cu mii de rachete ascunse in zone civile iar israel se abtine sa procedeze la fel, marsand pe actiuni chrurgicale, si tot el e de vina? Tare multa ura (se numeste anti-semitism, si mai nou e impartasit si de stanga progresista (a tinerilor ca dvs.) ce nu cunoaste decat istoria din facebook!

   De fapt ce ne miram, PLO era primit cu bratele deschise in tarile comuniste.

   • N-are sens sa raspund la un comentariu atat de ridicol. You never answer to somebody who is straw-manning. It would be a complete waste of time. You made my day anyway. I laugh my ass off. Me young? Facebook? This is bloody hilarious and flattering…. :)))))

  • „David M” Si cu poarta inchisa si cu ea deschisa – conflictul TOT ERA DECLANSAT DE „PACIFISTII” HAMAS ! Pai ce era sa faca bietul HAMAS cu miile de rachete in care investisera milioane de dolari ?! Sa le tot tina in subsolurile cladirilor de locuit sau unde isi aveau sedile jurnalistii ? Ca doar le confectionasera – sau le primisera „cadou” se la fratii iranieni – alti mari pacifisti – carora le plangem de mila ca sunt „pe nedrept” criticati ! Ca sa fie CLAR : HAMAS este o organizatie TERORISTA ! pe care nu se poate pune NICI O BAZA – Nu sunt evreu – Dar nu pot sa nu vad ADEVARUL si sa recunosc dubioase luari de pozitie pentru apararea banditilor !!

  • oauu, deci daca vecinii nostri de la vest ne-ar trimite niste rachete, noi vom ramane vinovati, ca suntem „ocupanti”, nu ?

  • Ati scris: „poliţia din Israel a decis ca Poarta Damascului din Ierusalim, un loc important în simbolistica musulmană, să fie închisă odată cu începerea Ramadanului”

   Anul trecut Romania a interzis slujba de Pasti in interiorul bisericilor, inclusiv a bisericilor catolice.
   Conform logicii d-voastra, aceasta „provocare” ar fi justificat lansarea de atacuri cu rachete asupra Romaniei, de catre Ungaria.

 4. „… timpul acţionează în favoarea Israelului, prin intensificarea colonizărilor şi prin achiziţia de proprietăţi imobiliare în Ierusalimul de Est”…
  Ei bine, domnule Radu Carp, tocmai câștigarea acestui „timp” prin aceste mijloace este, scuzați-mă, o porcărie!

  • Sub influenta a ceea ce vi s-a spus de propaganda ceausista zeci de ani faceti confuzii grave cu terminologia folosita.
   Sunt teritorii DISPUTATE nu ocupate deci colonii sunt pur si simplu asezari umane. Voturile de la ONU ale tarilor „democratii recunoscute” este irelevant.
   Ben Gurion avea o vorba antologica „UM-Shmum” – adica „ONU-prostii”. Lumea a invatat intr-un tarziu semnificatia deciziilor ONU (ohh NU) de la Crimeea la Rwanda si la ce conflict doriti dumneavoastra.
   Daca admitem ca ceea (fara scuze pentru cacofonie) ce spuneti este „o porcarie” deci ceva care nu este kosher :) atunci poate aflati ca in iudaism primeaza in situatiile extreme viata (conceptul de salvare a vietii) nu alimentatia, deci este acceptabil SI treif.

   • Voturile de la ONU sunt irelevante? Ok. Ce simplu este. Apropo, vorba antologica a lui Ben Gurion se potriveste și la decizia ONU din 1948, aceea cu înființarea statului Isreal?

    • Da. Voturile la ONU sunt IRELEVANTE si in general au doar valoare propagandistica.
     Statul Israel exista de facto inainte de circoteca ONU.
     Exemple recente de irelevanta – Azerbaidjan/Armenia, Crimeea, Hong Kong, Myanmar, Yemen etc. Ca sa nu mai discutam de cazuri mai vechi precum Cipru de Nord sau Liban sau toate conflictele din cornul Africii.
     Marea parte a membrilor ONU sunt tari sau teritorii care nu ar trebui admise intr-o organizatie care se respecta.
     ONU (ohh NU) a avut si fosti lideri precum nazistul Kurt Waldheim si are organizatii asa-zis culturale gen UNESCO, de fapt cercuri de promovare a agendei stangii radicale si evident antisemite chiar cand au pus in frunte de anumite personaje care sunt irelevante dar absolut decente si de repectat ca persoane.

     Deocamdata China si Rusia si alte regimuri totalitare sunt MAJORITATEA COVARSITOARE la ONU si utilizeaza asta in mod ACTIV impotriva lumii libere.
     Daca cumva, printr-o minune influenta asta nefasta ar inceta, ONU s-ar destrama precum defuncta Liga a Natiunilor.
     ONU este si mai nereprezentativa cand tari precum Franta sunt reprezentate in Consiliul de Securitate dar tari precum India sau Brazilia nu sunt membre permanente.
     Cu alte cuvinte ONU este doar O RELICVA de dupa al doilea razboi mondial.
     Asa ca nu cred ca este recomandabil de inchinat la „moastele ONU”.
     Va las cu amintirile despre politica externa a lui Ceausescu care se erija in liderul „lumii a treia”.
     Asta nu inseamna ca Ceausescu nu a avut O INITIATIVA PERSONALA (nu ONU!) BINEVENITA cu acordul dintre Israel si Egipt.
     Imi amintesc ca acum cum militia ne-a tras pe toti pe dreapta la Posada cand a trecut coloana de masini.
     Cat priveste echilibristica de limbaj ceausist in materie de politica externa, cand trebuia de reinnoit clauza natiunii celei mai favorizate Scanteia vorbea de „teritorii ocupate” cand trebuia sa vina Arafat sau Gaddafi se vorbea de „toate teritoriile ocupate”.

   • Te-ai gandit sa anunti si ONU, ca si ei sunt influentati de propaganda ceausita, tot ”occupied territory” folosesc in documente.

    • Cu stimatul durak nu are rost sa porti o discutie.
     Stie tot ,da sfaturi in stanga si dreapta.
     „Combate” bine cu alte cuvinte,uneori jignind partenerii de dezbatere atunci cand au alta parere decat el. .
     Singura ” calitate ” este ca are idei putine,preconcepute si fixe in orice domeniu pe care le apara cu cerbicie.

    • Nu. Dar Trump stia ce se intampla, de aia a oprit finantarea ONU dar si a altor organizatii controlate de regimuri totalitare precum OMS. Tu si inca mult prea multi altii – NU.

    • Rusia si China membre permanente in Consiliul de securitate ONU si avand putere de Veto viruseaza orice activitate sau intentie democratica facand o astfel de Organizatie complet ineficienta si lipsita de insasi simbolul umanitar.
     In Statele Unite a fost acum un decceniu o ampla miscare populara pentru desfiintarea acestei organizatii si mai ales inchiderea sediilor sale de pe teritoriul american.
     Coruptia a devenit adevaratul Simbol al ONU.

 5. „Situaţia din cartierul Sheikh Jarrah [de unde a pornit conflictul] ilustrează un conflict emblematic al construcţiei statului Israel. Există acolo, explică Jean-Paul Chagnollaud, profesor de ştiinţe politice şi preşedinte al Institutului de Cercetare şi Studii Mediteraneene din Orientul Mijlociu, o tendinţă de a „iudaiza oraşul” printr-o o adevărată bătălie demografică, teritorială şi legislativă. „Dar există o asimetrie în lege. Legea care se aplică în Ierusalimul de Est, anexat unilateral în 1980, este cea israeliană. Deci este o lege a puterii ocupante şi o lege care spune ceea ce vor liderii politici”

  …asta aș fi vrut să analizeze dl. prof. Carp: când afirmi că „potrivit dreptului israelian, doar proprietarii originali pot să ceară recuperarea terenului respectiv”, ar trebui să explici și de ce „palestinienii nu au asemenea drepturi asupra fostelor lor proprietăţi din Ierusalimul de Vest.” (??!)

 6. In general incerc sa fiu neutru, obiectiv, pus pe dreptate. De data asta insa, sunt la fel ca la fotbal, tin cu evreii. Pt mine evreii sunt cei care au tehnica, tehnologie, care au inteligenta. Nu pot de nici o culoare sa fiu de partea celor lipsiti de educatie, de inteligenta, desi, crestin vorbind, as putea manifesta o empatie fata de familile, copiii acestora.

  Nu m-as mira ca evreii sa fie cei care finanteaza rachetele palestinienior, e asa cum ii zic nevestii, incepe tu!

  Privind reactia lumii, ramin cascat de inteligenta Ursulei, ca de obicei, ar vrea sa spuna ceva inteligent, dar nu-i vine!

  • Faceti o calatorie in timp, prin anii ’30, si schimbati termenii: ‘de obicei incerc sa fiu neutru si obiectiv… de data asta insa tin cu opresorii, cu nazistii… cu cei care detin puterea… au tehnica, au tehnologie, au capital financiar, au inteligenta, au viziune, au prestanta, au un trecut si o civilizatie glorioasa etc… nu cu evreii pestriti, raspanditi prin toate colturile lumii, blocati in traditiile si regulile lor barbare despre ciucuri si animale necurate, cu copite sau fara copite… care si-au mai si omorat zeul pe deasupra”… Parca acum nu mai suna bine, asa-i?

   Cat despre referinta crestina, va instalati direct intr-o infamie. Hristos nu ar fi acceptat niiciodata abuzurile la care sunt supusi palestinienii. Ma hazardez sa va spun ca Hristos ar fi pro-Palestinian in momentele de fata (exista material destul in Predica de pe Munte care sa ma incurajeze in directia asta), in ciuda legamantului veterotestamentar facut cu Israel. Crestinismul v-ar obliga, in fata unui evreu caruia i se ia casa si data unui settler polonez de origine germana, si apoi mutat si deportat intr-un ghetou de catre … exponentii unei culturi rasate ca a nemtilor, care l-au dat pe Kant si Goethe… sa tineti cu evreul oprimat nu cu civilizatii germanici..

   NB. Stiu ca nu aveti pretentia unei argumentari riguroase si ca nu faceti altceva decat sa va exprimati o preferinta pentru una din parti. E perfect legitim. Ca la fotbal, nu trebuie sa dai explicatii de ce tii cu Dinamo si nu cu Rapid. In sensul asta, onestitatea dumneavoastra e laudabila. Te poti certa cu un argument subred, cu o inferenta piezisa nu cu un afect si cu o simpatie declarata ca atare. Dar asta nu inseamna ca ceea ce spuneti e…. cusher…. :P

   • E complicat si tragic dar palestinienii nu sunt niste oameni responsabili , ok ? Conflictul asta tar fi trebuit sa fie stins de mult dar ei nu inteleg nici dupa 5 razboaie ca au pierdut . Asta e , au incercat , au pierdut .Daca politia israeliana inchide o piata , o inchide si gata , ei au armele , tu iti vezi de ce ti-a ramas . Cum ar fi daca si acum ar exista japonezi imperiali care nu au priceput ca au pierdut si ar sari din cand in cand stragand banzai la trupele de ocupatie americane ? Cumva ajutorul extern acordat palestinienilor e pur si simplu contraproductiv pe termen lung , mentine rana deschisa .

     • Pai s-a lasat !!!! Unde e Republica Moldova ? Unde a stat Transilvania sute de ani ? Nici macar polonezii , cea mai cotropita natie din istorie n-au pornit pe calea asta ! Deca e ceva de invatat invatati de la evrei cum se procedeaza .

    • Aveti perfecta dreptate domnule. Daca pun niste violatori armele la tampla fetitei dumneavoastra, nu va apucati sa-i tineti bietului copil cursuri despre etica si nu o indemnati sa-si urle din rasputeri indignarea ci ii spuneti sa isi accepte stoic soarta: „ei au armele, tu iti vezi de ce ti-a ramas draga”. Trebuie invatata sa fie practica si sa nu se incurce in concepte desuete cum ar fi demnitatea, injustitia, curajul, libertatea etc E cinic intradevar, dar „c’est la vie”. E despre putere, nu despre dreptate, e despre argumentul fortei, nu despre forta argumentului.

     Uitati-va la evreii astia care au fost exilati si raspanditi prin toate colturile lumii, hartuiti si omorati de aproape 2000 de ani, deportati, opresati, gazati, batjocoriti, umiliti etc Ei au stiut pana la urma, dupa 2000 de ani de hartuiala neincetata, sa accepte infrangerea in fata armelor si lagarelor naziste. Sa accepte sa moara si sa dispara de pe fata pamantului. „Asta e, au incercat, au pierdut.” Ce atatea vise si iluzii sioniste despre intoarcerea lor de unde au plecat. Ei au stiut sa isi bage mintile in cap, dom’le…. cum de n-or putea si palestinienii sa faca la fel…

    • Am cunoscut palestinieni aduși în România prin mecanismul derivat din prietenia Ceaușescu – Arafat. Oameni OK, foarte prietenoși, cu nimic mai prejos de romanii obișnuiți. Ghinionul lor, Hamas (vezi Iranieni) care are alte obiecte decât bunăstarea si prosperitatea acestui popor. Singuri, nu au fost în stare sa se detaseze din conul de umbra generat de israelieni și astfel au ajuns obiectul manipulărilor Iranului care i-au adoptat nu pentru binele lor ci pentru a servi strict intereselor oneroase, de distrugere a Israelului.
     A pune în cârcă bieților palestinieni toată responsabilitatea fata de situația critica din Gaza este, cu siguranță, total neechilibrat fata de rolul efectiv jucat în piesa respectiva.

      • Si la ce concluzie ati ajuns când populația României vota în majoritate pentru PSD? Ca România este specific comunista? Pentru ca sunt alte păreri care afirma ca acel rezultat a fost urmarea manipulării masive a populației, lipsei de informare, nereguli în procesul de votare etc.

 7. … nu crapa tastatura ( de rusine ) la cuvantul ´Propaganda´, de toate nuantele de gri, in limba bocancilor, sarmoasa si robotica, la norma. Si in revista ´Lumea´, din vremea Libanului , mai gaseai ceva interesant pe ultimele pagini, Gambetta, Camorra, Maradona.
  Noroc cu stangisti globalisti si antisemiti ca W. Laqueur, Z. Sternhell, D. Ohana, E. Sprinzak sau Pfeffer …

 8. Apreciez echilibrul articolului dvs.,domnule Carp. Majoritatea presei main stream prezinta o evidenta pozitie partizana pro palestiniana . Sunt prezentate disproportionat victimele din tabara palestiniana care pot crea o emotie colectiva puternica prin suferinta lor (evidenta si reala dealtfel),fara sa prezinte in aceeasi masura crimele si actele teroriste ale Hamas&co,suferintele evreilor afectati de tirurile cu rachete ale Hamas.Deasemenea multi din cei care isi dau cu parerea fie nu cunosc istoria milenara a acestor teritorii si conflictele aferente,fie se prefac ca nu le cunosc pentru a manipula inspre o anumita pozitionare opinia publica.Respect si sanatate,domnule Carp,dvs si cititorilor.

  • Nu vrei să dai exemple? Ceva de la HotNews sau Digi 24? Că eu nu gasesc decat interviul cu ambasadorul Israelului în România, de ex.

  • Corect, absolut. Este tipul de propaganda Alan Kurdi, care a prins excelent la naivii occidentali. Sunt evenimente triste, speculate propagandistic. Asta nu inseamna in final ca o cauza e mai legitima decat alta, propaganda e parte din razboi. Fiecare cu dreptatea lui in zona aceea.
   Pana una alta IL a dat lumii cate un om de stiinta, cate o inventie, partea cealalta din pacate produce doar terorism si are o unica fixatie, distrugerea evreilor. Ca pictorul ala austriac.

 9. Fiecare stat foloseste termenul de terorist cum ii convine. In ww2, germanii ii catalogau drept teroristi pe insurgentii din tarile ocupate, desi acestia luptau pentru eliberarea proprilori tari. Pentru ei, „Rezistenta” franceza era organizatie terorista. Americanii ii numesc teroristi pe cei care lupta impotriva lor in tarile pe care le-au ocupat. Guvernul turc ii califica pe kurzi drept teroristi. E la moda, cine e impotriva ta e terorist, si poti eluda mijloacele legale. Foarte convenabil. Iar gluma aia care-si spune onu evita de zeci de ani sa defineasca oficial termenul de terorist. Multe state nu vor asta. Nu le convine.

  • ONU a inceput ca o idee interesanta, insa a degenerat intr-o tribuna sino-marxisto-islamista. Pare barul din Star Wars.
   Termenul de terorist e chiar bine definit, utilizarea violentei ilegitime pentru a atinge anumite scopuri politice. De aici desigur fiecare intelege ce doreste, dupa cum cere propaganda.
   Nu conteaza cine are dreptate, sau crede ca are, conteaza cum stopam definitiv conflictul. Altfel doar ne aflam in treaba.

    • Ia-l ca pe ultimul raspuns pe care ma mai obosesc sa ti-l dau: exista de exemplu un monopol al violentei conferit prin contract social. Daca tu furi un portofel, faptul ca te ia politia pe sus in temeiul legii xyz e violenta legitima.

 10. Cauzele conflictului dintre palestinienii din teritoriile ocupate in 1967 de Israel in urma razboiului declansat de acesta ( West Bank de la Iordania si Fasia Gaza de la Egipt) nu va stins niciodata. Palestinienii nu sunt cetateni ai Israelului , de fapt al niciunei tari, au o libertate de miscare limitata ( cam cit un judet) si depind de bunavointa Israelului.
  Israelul eventual pentru a avea liniste trebuie sa gaseasca o solutie politca finala si nu o modalitate militara de forta.
  Apropo de forta militara , in Afganistan cele mai mari putei militare din lume au fost infrinte si l-au parasit umilite. De baionete ( arme) te poti sprijini dar nu poti sta asezat cum zicea un celebru diplomat

  • „Palestinienii nu sunt cetateni ai Israelului , de fapt al niciunei tari, au o libertate de miscare limitata ( cam cit un judet) si depind de bunavointa Israelului.”
   ati putea fi un pic mai precis…
   daca invadezi CCCR si te trezesti cu tancurile lor in tara, nu poti exista ca stat independent decat daca inchei un tratat de pace, care consfiinteste aceasta independenta;
   in cazul palestinienilor, n-am cunostinta sa existe asa ceva, ci doar acorduri de incetare a focului si o autonomie administrativa acceptata (expresia „bunavointa Israelului” va apartine) de invingatori…
   desigur, populatia palestiniana beneficiaza de drepturi universale reglementate de lumea civilizata prin acorduri internationale, care condamna inclusiv crimele de razboi;
   dar ce drept universal ii poate proteja poate proteja pe palestinieni daca intretin razboiul de gherila?
   rezulta de undeva vreun drept administrativ, altul decat autonomia acordata de israelieni in teritoriile din care acestia au preferat sa isi retraga administratia, care oricum ar fi fost costisitoare ?
   nu vad nici o asemanare cu situatia din Afganistan, decat aceea ca teroristi inarmati, solitari sau organizati, pot aparea oriunde in lume si din orice motive ideologice extremiste;
   sau poate imi scapa ceva ?

 11. Domnule Carp, imi pare rau, dar sunteti ori dezinformat, ori partinitor.
  Va recomand sa cititi (macar) articolele domnului Naumescu in legatura cu subiectul acesta pentru o analiza de valoare:
  https://www.contributors.ro/ierusalim-exista-conflicte-fara-solutii-sau-doar-conflicte-pentru-care-solutia-inca-nu-a-fost-gasita/

  Sa luam cateva exemple, nu ma intereseaza opiniile dumneavoastra, puteti gandi liber, evident, insa ma intereseaza manipularea adevarului, faptele sucite, asa ca nu pot trece peste:

  1. „partea israeliana a aratat ca existau suficiente probe obtinute pe calea serviciilor secrete referitoare la prezenta unui lider al organizatiei teroriste în respectiva cladire..”
  Una la mana, partea israeliana nu a aratat nicio proba, tocmai asta reclama si organizatiile jurnalistilor. A doua la mana, atacul asupra cladirii a fost anuntat, neexistand victime umane, deci nici liderul terorist nu a fost anihilat, deci altul fost motivul real al distrugerii birourilor de presa, poate chiar inchiderea gurii jurnalistilor???

  2. „nu Israelul a provocat actualul conflict, ci Hamas a gasit o buna ocazie de a se afirma odata cu începerea unor dispute locale, limitate la partea de est a Ierusalimului..”
  Aici este un caz clasic de fake-news prin omiterea/subevaloarea unor evenimente si potentarea altora care va convin, cum ar fi: nu spuneti/nu stiti ca Hamas a lansat rachete ca raspuns la atacul politiei israeliene asupra musulmanilor din moscheea Al-Aqsa. Repet, in moschee, nu in preajma! Sa nu mai vorbim de interzicerea accesului la moschee in timpul Ramadan-ului, care e clar o provocare intentionata de care se puteau lipsi. Si mai omiteti, aici cel putin, evacuarile fortate din Sheikh Jarrah. Si evident omiteti cu totul statutul catatenilor palestinieni in statul Israel (va recomand sa faceti o vizita prin zona)

  3. „Televiziunile care speculeaza pierderile de vieti omenesti de partea palestiniana nu mentioneaza crimele efectuate de teroristii islamici..”
  Perfect, haideti sa vedem: in conflictul actual au murit, pana in momentul de fata, 192 de palestinieni si 10 evrei; in intervalul 2010-2019 au murit 3601 palestinieni si 203 evrei (puteti verifica datele). Poate „speculeaza” nu e cel mai potrivit cuvant???

  4. „Potrivit dreptului israelian, doar proprietarii originali pot sa ceara recuperarea terenului respectiv, deoarece este situa (sic) în Ierusalimul de Est. Palestinienii nu au asemenea drepturi asupra fostelor lor proprietati din Ierusalimul de Vest.”
  Aici va dau dreptate, dar va rog sa mai cititi o data, vad ca sunteti DOCTOR IN DREPT, plus o gramada alte titluri si patalamale. Daca nu vi se pare nimic in neregula, mai cititi o data!

  • Perfect la obiect. La momentul asta evreii nu au oferit nicio dovada ca Hamas foloseau cladirea aruncata in aer. Faptul ca era sediul unor televiziuni alternative, concurente pozitiilor oficiale israeliene…. e asa doar intamplator.:P

   Eu m-am blocat la fraza cu jurnalistii NEAFECTATI. (i.e. „Faptul că Organizaţia Reporteri fără Frontiere doreşte să sesizeze Curtea Penală Internaţională legat de acest incident nu reprezintă altceva decât propagandă: niciun jurnalist nu a fost afectat de acest atac.”) Cum adica nu au fost afectati? Sa ti se arunce cladirea in care lucrezi in aer, sa te trezesti ca de maine nu mai ai un loc unde sa te duci la munca cu tot ce inseamna asta… disruption… shock… trauma… si sa spui ca nu au fost AFECTATI? :))) Nu au fost omorati, asta e altceva, fair-enough…. dar ne-afectati, sa fim realisti… sunt plini de…. afecte …. :)))

 12. Apreciez această formă de curaj de a scrie ceva azi pro Israel. Din păcate vremurile de acum încep a semăna cu cele de acum 40-50 de ani când nu exista fake news ci numai propagandă. Felicitări!

 13. Un text tendențios în care noțiunea de „terorism islamic” e folosită pentru a trece sub tăcere lunga istorie a abuzurilor masive și sistematice ale Israel în raport cu locuitorii palestinieni, istorie în care terorismul apare mai puțin aberant, mai puțin islamic, mai aproape de o revoltă oarbă și fanatizată de umilințe și neputință. În plus, reducerea surselor conflictului la evenimentele recente conține o cronologie a faptelor deformată grosolan.
  Intelectual insultător și moralmente respingător.

 14. Este timpul ca adevarul in toata uratenia lui sa fie vazut de toata lumea.
  Gaza este blocata nu numai de Israel dar si de Egipt din cauza Hamas-ului.
  Stanga radicala si antisemita si dreapta radicala si antisemita europeana au o ura comuna – evreii si statul Israel.
  A se vedea scurtele videoclipuri din link-urile de mai jos. Rusine Europei ca a ajuns in situatia asta! Vorbe goale si discursuri sforaitoare europene impotriva antisemitismnului nu impresioneaza pe nimeni.
  https://www.ynetnews.com/article/r1eUuJhuu
  https://www.ynetnews.com/article/HkBOw0Au00

  In ceea ce il priveste pe Abbas este doctorandul de la universitatea kgbista Patrice Lumumba din URSS cu un doctorat profund antisemit preluat in integralitatea lui atat de stanga radicala cat si de dreapta radicala din Europa si mai nou din US.
  Ca de obicei UE a dovedit prin fapte prin reprezentantii ei oficiali – Mogherini in trecut (prietena lui Putin) si Borell (alt stangist radical) – ceea ce sunt cu adevarat antisemiti si antisionisti (ca deghizare a antisemitismului).

  • Israelul a devenit foarte apt in a-si proteja interesele. Au fost decimati atat de Hitler cat si de Stalin. Indiferent de cat se agita stanga si musulmanii, Israelul isi asigura, implacabil, dreptul la existenta. Am vazut la ce duce islamismul importat in vest, am fost direct afectat intr-o anumita masura, asa ca de la mine zero simpatie pentru religia pacii si pentru socialistii de sampanie. Empatie, desigur, ca oameni suntem, simpatie, niciodata.

   • Aveti perfecta dreptate. Exista o lunga traditie europeana de persecutie a evreilor insotita de cainare pentru nenorocirile abatute asupra lor din cauza ca nu l-au recunoscut pe Isus ca Mesiah si o justificare pentru abuzuri si crime.
    De parca nu se poate astepta si urmatoarea venire a lui Mesiah ca sa vedem toti cine a avut dreptate! ;)
    De mai bine de 5700 de ani poporul evreu este obisnuit cu probleme de genul asta!
    Si Shoah (termenul asta este folosit acum pentru ca si cuvintele Holocaust si Genocid stanga radicala si dreapta radicala din Europa au incercat sa le relativizeze ca insemnatate si abis neegalat al umanitatii cand este vorba de evrei) au condus in mod natural la concluzia ca nu te poti baza pe NIMENI (absolut sigur nu pe Europa de vest!) ca sa te aperi ca popor/natiune/stat in fata vicisitudinilor istoriei.

    • Apropo de istorie: mi-ai amintit de „cadoul de nunta” pe care i l-a facut David (cel care a ajuns rege) viitoarei neveste :P

    • Singurul pericol pentru Israel, ca de altfel si pentru noi, este unul mai degraba intern, acapararea culturii si ulterior a puterii de catre clicile neomarxiste. IL are arma atomica si puteti fi siguri ca o vor folosi daca simt la un moment dat ca pierd categoric lupta. Asta probabil nu se va intampla pentru ca actorii – stat de obicei nu se aventureaza intr-o batalie deja pierduta dar si cu miza existentiala.
     Pariem ca Iranul ayatolahilor nu va ajunge vreodata sa aiba arma atomica?…

 15. Citeva precizari: Atacul inceput de Hamas trebuie definit ca o declaratie de razboi. Deci facind acest pas, Hamas isi asuma responsabilitatile ce decurg in cazul unui conflict armat. Pe de alta parte Hamas este o entitate care nu respecta conventiile in caz de conflict, atacurile lor fiind in principal la populatia civila. Hamas detine patru soldati evrei care nu au statut de prizonieri (Israelul nu are cunostinta de soarta lor, si nu a primit nici o informatie) conform conventiei de la Geneva privind prizonierii. Ani de zile palestinienii au folosit terorismul ca un mod de a revendica parteneriat de dialog si a pretinde drepturi, cea ce fac defapt si acuma. Sa facem un efort de imaginatie si sa gindim in logica fortei: care tara ar suporta atacurile repetate asupra propriei populatii fara sa raspunda cu o actiune ferma care sa opreasca teroarea? Care tara in ciuda tuturor acordurilor de pace parafate trebuie sa revina de fiecare data ca la inceput? Nu trebuie sa ne obisnuim cu terorismul, el nu trebuie sa faca parte din viata popoarelor in acest secol.

 16. Pentru mine este interesant cum in continuare se colporteaza un neadevar. La ce se vede pe filmari cladirea unde se aflau birourile Associated Press şi Al Jazzera nu a fost distrusa de nici o rachete/rachete sau tir de obuze ci a fost demolata chirurgical cu explozibil plasat in interior de artificieri profesionisti. NIci o lovitura aeriana nu ar fi putut realiza asa ceva. parca am asistat la o demolare civila. Fara scandal, fara tiruri, chiar si fara victime. MIe mi se pare caraghioasa situatia sincer.
  Asa are logica si ultimatumul care specifica ora precisa a distrugerii.
  Asta inseamna ca Israelul controleaza autoritar zona, ca poate mina si distruge orice cladire fara riposta evidenta din partea Hamas. Daca Hamas avea cat de cat control in zona ar fi incercat impiedicarea minarii sau ar fi incercat deminarea ei. Ceea ce nu s-a intamplat.

 17. Cateva consideratii legate de afirmatii facute in cadrul articolului.
  Citez :

  1 ) ” De altfel, mobilizarea din mai multe capitale ale lumii la sfârşitul săptămânii trecute s-a făcut pe baza solidarităţii stângii la nivel internaţional – cauza palestiniană este una din puţinele care mai leagă o stânga aflată într-o criză de profunzime, o stângă care nu îşi mai găseşte un electorat şi se rezumă la a relua vechi poziţii binecunoscute, cum este şi sprijinul acordat Hamas în confruntarea cu Israelul ”

  Ciolacu si alti lideri PSD au participat ,saptamana trecuta,la un miting de sustinere a cauzei israeliene.
  Avand in vedere afirmatia categorica din citatul mai sus mentionat o intrebare se naste imediat.
  PSD-ul este sau nu un partid de stanga cum ii place sa se intituleze ( sau cum este etichetat ) ori este doar un partid oportunist care se orienteaza in directia din care bate vantul mai puternic ??

  2 ) Dupa ce arata ,corect, in conformitate cu ceea ce si agentiile straine de presa internationale au aratat si anume ca :

  ” Conflictul actual a izbucnit, ca şi în trecut, datorită faptului că în luna aprilie poliţia din Israel a decis ca Poarta Damascului din Ierusalim, un loc important în simbolistica musulmană, să fie închisă odată cu începerea Ramadanului. Ca urmare a declanşării violenţelor între evrei şi palestinieni, poliţia israeliană a intervenit în forţă în zona din preajma moscheii al-Aqsa. (v.tot paragraful care incepe cu acest citat )

  se afirma ca:

  „Prin urmare, nu Israelul a provocat actualul conflict, ci Hamas a găsit o bună ocazie de a se afirma odată cu începerea unor dispute locale, limitate la partea de est a Ierusalimului. Nu Netanyahu a dorit transformarea disputelor într-un conflict pe scară largă, ci dimpotrivă, a încercat să evite acest rezultat.”

  Cele de mai sus imi amintesc de un banc celebru care suna asa :

  Cum isi cere iertare o sotie care a gresit cu ceva sotului ei ?
  – Imi cer scuze draga,DAR tu esti de vina – !!

  3 ) ” Netanyahu nu doreşte o rezolvare definitivă, bruscă, ci ştie că timpul acţionează în favoarea Israelului, prin intensificarea colonizărilor şi prin achiziţia de proprietăţi imobiliare în Ierusalimul de Est. Strategia sa este de a crea climatul necesar pentru ca palestinenii să se obişnuiască cu o nouă stare de fapt.”

  Daca acest fapt s-ar intampla prin alte parti ale lumii unii ,mari aparatori ai drepturilor omului,ar zice ca acest lucru reprezinta o incercare de modificare a caracterului etnicitatii locului,o modalitate de a crea o alta majoritate in zona in care se petrec aceste lucruri,desigur in interesul partii care procedeaza astfel.
  S-ar parea ca arabii au inteles exact acest lucru ,care nu poate fi contestat,dovada fiind si faptul ca autorul articolului concede ca :

  „Există fără îndoială frustrări legitime ale palestinienilor. ”

  4 ) Afirmatia urmatoare e de-a dreptul ciudata:

  A existat şi există încă o majoritate “anti-imperialistă” la nivelul tuturor organismelor de decizie ONU, datorită faptului că statele care nu sunt actori pe scena internaţională au iluzia că, denunţând faptele statelor “capitaliste” sau “imperialiste”, mesajul adresat propriilor cetăţeni este unul de forţă. ”

  din doua motive.
  Unul ar fi ca prin punerea intre ghilimele a celor doua cuvinte -capitaliste- si -imperialiste- s-ar nega faptul ca astfel de tari chiar exista si nu cred ca autorului articolului ii este strain acest fapt.

  Al doilea ar fi ca ONU a fost creat ca un instrument prin intermediul caruia si state CARE nu sunt actori pe scena internationala ,asa cum le numeste autorul,sa-si poata spune cuvantul.
  Altfel ONU devine o forma fara fond in care egalitatea nu e si pentru catei ci doar pentru dulai.

  In incheiere as sublinia ca e adevarat ,exista o stanga radicala,asa cum exista si o dreapta radicala si fiecare incearca sa-si justifice existenta prin lupta impotriva celeilalte parti.

  Eu vad acest lucru ca pe un lucru bun avand in vedere ca lupta contrariilor duce la progres.
  Din pacate atunci cand aceasta lupta duce la victime omenesti ea nu trebuie incurajata ci ,dimpotriva,trebuie descurajata !

  • Va deranjeaza ca PSD a aratat o pozitie principiala si dumneavoastra o calificati drept oportunista.
   Dar nu va deranjeaza ca schiorul biciclist nu avut o atitudine asemanatoare!
   Cand spuneti ca ONU risca sa devina o forma fara fond pare ca nu intelegeti ca ONU ESTE DEJA o forma fara fond.
   „egalitatea nu e si pentru catei ci doar pentru dulai.” – sigur NU la ONU.
   Si mai mult decat atat, cand alde Franta este inca in categoria „dulai” (i.e. Consiliul de Securitate) si de exemplu India si Brazilia nu sunt membri permanenti.
   Cat priveste „lupta contrariilor duce la progres” – este remarcabil de observat ideile si mai ales forma de exprimare de la lectiile de socialism stiintific pe care le folositi.

   Durak vs absolventii Jdanov & Stefan Gheorghiu ;)

   • Heraclit a spus că tot ceea ce întampla in lume este determinat de legea luptei contrariilor. Orice fenomen sau proces atestă acest lucru. Acționând simultan, opusele creează o stare de tensiune care tind sa creeze armonia internă a unui lucru.

    Legea unității și lupta contrariilor se manifestă prin aceea ca fenomenele,procesele sunt o simbioză a egalității și a diferenței.
    Ele interacționează, dând naștere la mișcare. În orice fenomen particular, identitatea și diferența sunt opuse care se provoacă reciproc. Hegel a definit acest lucru filosofic, numind interacțiunea lor o contradicție.

    Cu siguranta ca Heraclit si Hegel erau absolventi ai „faimoasei ” academii Stefan Gheorghiu,implicit socialisti-comunisti convinsi inca de la vremea aceea, conform celor spuse de tine.

    Te sfatuiesc sa pui mana sa mai citesti niste carti de filozofie pentru a inceta sa apari intr-o situatie penibila si ridicola in acelasi timp !

    In ceea ce priveste Consiliul de Securitate acesta are cinci membri permanenți cu putere de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului: 1. China 2. Franța 3. Federația Rusă 4. Regatul Unit 5. Statele Unite ale Americii
    Cei cinci membri permanenți sunt cele cinci puteri victorioase ale celui de-al doilea război mondial, și de la întemeierea ONU, în 1946, Consiliul de Securitate a fost format din Franța, Republica China, Marea Britanie, Statele Unite și URSS (astăzi Rusia).

    Nu mi-aduc aminte ca India si Brazilia sa fi fost puteri victorioase in al doilea razboi mondial.
    Daca nu-ti place actuala structura a ONU,in general,de ce nu iesi sa manifesti cu pancarte in fata sediului central din New York ?…facandu-ti astfel vocea auzita de intreg mapamondul !?

    • Ceea ce vad sunt regurgitari ale lectiilor de socialism stiintific si materialism dialectic.
     Preferinta pentru Heraklit mizantropul depresiv este optiunea dumneavoastra. No problem.

     Cat priveste ONU – asa cum am spus deja este o forma fara fond si o relicva post WWII.

     • Cred ca ar trebui sa folosesti niste ochelari cu inteligenta incorporata pentru a vedea mai bine.

      E drept insa ca astia nu se gasesc pe toate drumurile.

      Ca fapt divers,intamplarea ca noi doi discutam in contradictoriu este o dovada a existentei luptei contrariilor,lupta pe care o negi doar pentru ca ai impresia ca este de sorginte socialist-comunista ( desi nu e asa ) dar pe care,desi esti un radical de dreapta,dupa cum te prezinta ideile expuse, o aplici in practica.

      Incearca sa eviti fracturile logice pe viitor pentru a fi mai credibil !

      • „noi doi discutam in contradictoriu este o dovada a existentei luptei contrariilor” – nu este vorba de contrarii ci de ignoranta crasa in ceea ce priveste Hamas si „charta” lor de elimina nu doar pe evrei ci si pe crestini si de a cuceri Roma si cele doua Americi.
       Este o chestiune de gradinita de copii de partea cui vrei sa te situezi.

  • „In incheiere as sublinia ca e adevarat ,exista o stanga radicala,asa cum exista si o dreapta radicala si fiecare incearca sa-si justifice existenta prin lupta impotriva celeilalte parti.”
   Intre cele doua extreme nu se poate insera semnul =. Ca atare, concluzia „Eu vad acest lucru ca pe un lucru bun avand in vedere ca lupta contrariilor duce la progres” este falsa, evident stricto-sensu.

   • ” Intre cele doua extreme nu se poate insera semnul =….concluzia ….este falsa stricto-sensu.”

    Ce legatura are faptul ca nu se poate pune semnul egal intre ele cu realitatea ca ele exista iar in jurul fiecareia s-au grupat oameni care se straduiesc ,discutand in contradictoriu,sa demonstreze ca parerea lor e cea mai buna ?
    Poate vrei sa sugerezi ca una dintre parti ( dreapta sau stanga ) are in mod absolut dreptate si discutiile sunt de prisos ?

    In ce consta falsitatea afirmatiei ? Poti sa fii mai explicit,sa elaborezi mai mult pe subiect ?

    • @Sile1

     ” Poti sa fii mai explicit,sa elaborezi mai mult pe subiect ?”

     Cu plăcere.
     Între cele doua extreme exista o diferența substanțiala:

     In timp ce gruparea de dreapta lupta pentru conservarea tradițiilor fără să-și propună exclusivitatea în societate, extrema stânga lupta pentru eliminarea tuturor adversarilor politici, după principiul cunoscut „dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră”, deci dușman de moarte. În conceptul acestei grupări nu se admite nici un alt nucleu de putere capabil sa i se opună și astfel sa formeze cele doua contrarii la care faceți referire.
     Progresul nu este generat în urma luptei destructive, antagonice, el este un vector rezultat din inter-acțiunea celor doi vectori definiti de Dvs. „contrarii”. Contrarii dar nu antagonici, ambii având sens determinant pozitiv relativ la planul societății respective.

     Mai vreau sa fac o precizare. Nu sunt adversarul ideilor Dvs., multe dintre ele le regăsesc în mintea mea. Cred ca este vorba de nuanta, mai mult decât de fond.

      • Inainte de a ne juca cu cuvintele e bine sa consultam Dictionarul Explicativ al Limbii Romane pentru a intelege deplin sensul acestora.
       Te indemn sa faci acest lucru !

       Ma bucura faptul ca nu esti adversarul ideilor mele. Nici eu nu sunt adversarul nimanui ( inteles in sensul rau al cuvantului ) am insa principiile si ideile mele ,bazate pe multa informatie si experienta de viata pe care vreau sa le impartasesc cu altii.

       Nu ma astept niciodata ca ele,ideile, sa fie acceptate de toata lumea ( asta in virtutea faptului ca nimeni nu detine adevarul absolut ) dar astept un minimum de rationalitate si de decenta de la cei care le comenteaza.

       S-auzim de bine !

      • @Sile1,

       Azi am primit o lecție cât se poate de interesanta: sunt declarat analfabet, lipsit de minima raționalitate și decenta.
       Cu siguranță, este ceea ce merit, bazat pe experiența de viață, principiile, ideile și informatiile deținute de Dvs. și pe care mi le-ați împărtășit cu atâta generozitate. Mulțumesc!

 18. Domnule Carp.
  Cu cine a condus Netanyhau timp de 12 ani ?
  Prin o coaliție cu partide religios extremiste + un partid al emigranților ruși.
  15 ani in urma , partidele religioase erau un fel de fenomen de circ și atît. Acum au deputați , miniștri.
  Ideile lor au fost public raspindite , aprobate .
  1- anexarea înălțimilor Golan. Nu sunt parte integranta a Siriei ?
  2- anexarea unei părți din Cisiordania. Pai chiar curtea lor suprema a zis că o grămadă de așezări acolo sunt ilegale.
  3- anexarea Jerusalem est. Daca dreptul international nu a ajuns un moft , conform decizilor ONU , partea aia de oraș e citez ” teritoriu palestinez sub ocupație militară”.
  4- mutarea capitalei din TelAviv in Jerusalem .Repede Trump , Dragnea , Dancila și Melescanu au aprobat , angajat să mute ambasada acolo.

  Democratia mai e statul de drept ?

  Pină cînd Benjamin Netanyahu de dragul puterii a călcat dreptul international 12 ani, eu am mari îndoieli privind dreptatea israeliană .
  De Hamas știm toți ca e teroristă. Dar ar trebui să explicați cum se căsăpeau cu OLP in Gaza pentru putere. Cum au învins și cum OLP a plecat în Cisiordania.

  Eu sunt ferm convins că fiecare țară are dreptul să se apere cînd e atacata . Indiferent cu ce și cum.
  Dar sa provaduiti inocenta politicii israeliene , e efectiv tras de par. Cînd semeni vânt , culegi furtuna.
  Și nu uitați, la ultimele alegeri israeliene, 50 % din electori au votat cu partidele extremiste.
  Noroc că sunt mai multe și fiecare au obținut puține voturi.
  Daca Netanyahu dorea binele țării, făcea o aleanta cu stânga. Împreună aveau 65 locuri din 120 în parlament. Adăugând și partidul arabilor ( israelieni ) majoranta era zdrobitoare.
  Nu a fost sa fie. Puterea de dragul puterii calcă și peste cadavre.
  Israel de azi nu mai e Israel de acum 20 de ani.
  Au apărut aprofitorii . Ca partidele ultraortodoxe.
  Scutiți de armata , de taxe, cu case moka ( ghici in detrimentul cui), cu finanțări de la stat generoase.
  Intre teroriștii arabi și extremiștii evrei , nu va fi veci pace.
  Iar radicalizarea in ambele tabere e la ordinea zilei.
  Și Biblia zice :
  „Cine dintre voi este fara pacat, sa arunce cel dintai cu piatra in ea`.” (Ioan 8,7)
  Azi radicalizarea e si intre palestinezi.
  Copilul de acum 20 de ani a crescut. Are nevoie de aprobare sa se deplaseze în afara fâșiei. Bunicul a pierdut livada de măslini confiscată. Tata a murit sub bombele israeliene. Ce credeți că va face ? Exact ca tinărul israelian care striga ” moarte palestinezilor ” asta va striga si el ” moarte Israel”.
  E o situație catastrofală. D.t.p.d.v.
  Cu actualii lideri , nici o șansă de rezolvare.

  Iar Israel a intrat in o derivă extremist fundamentalista.

  Să văd cine va apăra țara asta cînd ultraortodocsii vor fi majoranta. Că sunt scutiți prin lege de armata.
  Pericolul principal pentru Israel e in propria lor ograda. Inutil negare.

 19. Scuzati-ma dar Israel a invadat si ocupa ilegal zonele acelea . Este un caz evident de dreptul fortei , nu de forta dreptului. Actiunile Israelului nu fac decat sa atraga antipatia lumii asupra tuturor evreilor , lucru nedrept si nemeritat. Nu toti evreii sint sionisti, sionismul este o miscare politica , nu include toti semitii si nici toti evreii. Si palestinienii sint tot semiti , nu sint arabi. Sint semiti de religie musulmana, asa cum evreii sint semiti de religie iudaica. Si chiar de n-ar fi semiti, nu rasa conteaza. Sint oameni .
  Desigur ca au si israelienii drept legitim la spatiu vital , dar nu asa cum au incercat hitleristii. Speram totusi sa traim intr-o lume a ordinii de drept, a legalitatii, ca doar pentru asta a fost infiintata ONU. In orice conflict exista o agresiune initiala urmata de reactie. Cititi rezolutiile ONU la subiect. Daca nu ne raportam la ONU, la ce altceva ? La Talmud ? La Coran ? La Biblie ? La puterea armelor ?
  Articolul dvs face un deserviciu evreilor. Va recomand sa cititi Gilad Atzmon „The wandering who”.

  • „Desigur ca au si israelienii drept legitim la spatiu vital , dar nu asa cum au incercat hitleristii.”
   Genial.
   Se poate trage concluzia ca bine le-au facut hitleristii evreilor, ca si evreii sint la fel ca hitleristii.
   Si care-i „lumea ordinii de drept, a legal;itatii”? sa consideri ca evreii procedeaza ca hitleristii?
   Ori ai deschis mai tirziu cartea de Istorie, ori esti adeptul centurilor cu explozibili.

   • @Victor L cel care a deschis mai tirziu cartea de istorie esti d-ta, din pacate.
    Primul masacru in masa impotriva palestinienilor a fost comis dupa proclamarea statului Israel de catre membrii uneia dintre gruparile extremiste evreiesti-da, similara mult hulitului SS-Irgun sau Lehi in satul palestinian Deir Yassin.(peste 200 sau 300 de morti)
    Mai citeste, altfel din pacate esti absolut ridicol.
    Plus bombele plasate de catre sionisti razboiul de gherila purtat contra britanicilor care avind statutul de ocupati oficiali ai zonei se opuneau infiintarii statului Israel;au avut si ei destule victime.

  • Foarte just, chestiunea este eminamente geo-politica iar jurisprudenta internationala este de natura imperativa, o valoare „sine qua non”, de aceea Statul Israel se afla vizibil in culpa, nu Palestinienii ! Articolul pare sa niveleze aceasta definitorie asimetrie, diferenta.

 20. Articolul acesta e scris prost la misto? Sau e scris prost „pe bune”? :O
  Chiar ne credeti tampiti?
  Tocmai m-ati convins sa semnez petitia aia Aavaz care circula pe Internet… pana acum ezitam… >:

  • Pai puteti iesi cu o pancarta in strada, nu va opreste nimeni :)
   Inca de prin anii ’60 toti marxistii de sampanie si caviar se manifestau pe bulevard „free palestine” :)
   A fost cool si a fost trendy, moda revine.

   • Ce legatura are asa-zisul „marxism” cu faptul ca un numar fff. mare de persoane sunt discriminate?
    Sau… va refereati cumva la cei care au adus marxismul in tzara noastra? >:
    Nu m-as mira – pt. ca folositi niste stereotipuri de tip CLAR „marxist”! :P

    • Un lucru e clar: oricat am comenta noi pro si contra pe forumuri, oricat ne-ar arata poze tragice si induiosatoare „presa impartiala”, israelienii isi asigura securitatea fara pardon, si bravo lor. La un singur lucru trebuie sa fie atenti, infiltrarile stangii in universitati, dar banuiesc ca stiu ei mai bine.
     Paalestinienii ar fi putut avea de mult un stat al lor, insa nu doresc, ei stiu un singur lucru: aruncarea evreilor in mare. La asta stanga nu are raspuns, tace chitic, ca nu cadreaza cu agenda :)

    • In trecut am recomandat reintoarcerea in habitatul forestier.
     Vad ca faceti si aluzii la tezele national-comuniste ceausiste ca evreii au adus comunismul in Romania.
     Cum au avut prilejul, sute de mii de evrei au emigrat in Israel sau in occident.
     De mult ce le placea comunismul si legionarismul inainte de WWII ! ;)

 21. „…niciun jurnalist nu a fost afectat de acest atac”

  Ba, ma iertati, reprezinta o amenințare la adresa presei, iar actualul prim-ministru israelian, vizat de mai multe anchete, a mai exersat astfel de acțiuni cu jurnaliștii ostili.

  ….iar unii din presa liberă zic ca acest conflict il ajuta foarte mult sa rămână la putere, indiferent de costurile sociale.

 22. Bun articolul, va multumesc! Sunt satul de analizarea situatiei prin prisma „problemei Netanyahu”, sunt satul de cei care invinuiesc doar Israelul pentru lipsa unui acord cu administratia palestiniana. Iti trebuie doua parti pentru un acord. Cetatenii palaestinieni au refuzat orice acord incepand cu 1947 si au ucis mii de israelieni in atacuri teoriste. Vad ca nimeni nu se intreaba cum de o organizatie terorista a ajuns sa controleze Gaza si cum de presedintele autoritatii palestiniene a amanat alegrile de teama ca o organizatie terorista le-ar putea castiga. Palestinienii isi joaca viitorul copiilor pe cartea urii de rasa de prea multa vreme si dorm asa cum si-au asternut de 75 de ani incoace.

  • Chiar asa: oamenii normali de regula nu mor de dragul teroristilor! CUM „de o organizatie terorista a ajuns sa controleze Gaza”? >:
   Si CUM de „o organizatie terorista ar putea castiga” alegerile? >:
   CINE propaga de fapt „ura de rasa”?

 23. Este omenesc a te situa de o parte sau de alta a celor aflati in conflict . Intodeauna adevarul este undeva la mijloc . Priviti si raportati-va ca intelegere doar la situatia de fata .Daca puneti in balanta sau daca doriti sa comparati actiunile politienesti (politia statului Israel ) din zilelele Ramadanului ca factor declansator al trimiterii miilor de rachete (o actiune Hamas eminamente militara )asupra statului Israel veti observa diferenta . Sunt doua actiuni ce nu pot fi comparate(o actiune politeaneasca versus un atac militar ) cum si atacul militar al statului Israel in Gaza (fara a depasi granitele ) trebuie sa fie proportional .

 24. Articol publicat de Hotnews preluat din Financial Times.
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-24803877-financial-times-marele-plan-lui-netanyahu-pentru-israel-palestina-esuat-editorial.htm
  Hai sa vedem ce spune Financial Times:
  „”În realitate, tupeul tot mai mare al extremei drepte israeliene – care e hotărâtă să meargă înainte cu noi anexări de proprietăți și teritorii palestiniene – a asigurat scânteia necesară izbucnirii celei mai noi conflagrații.””
  Deci exproprierile samavolnice si abuzive facute de israelieni au creat tensiunea necesara izbucnirii razboiului.
  Scanteia exploziei a fost produsa tot de israelieni care au intrat in moscheia Al-Aqsa si au calcat in picioare cu salbaticie sute de credinciosi (al 3 -lea loc sfant pentru musulmani).
  Nu inteleg de unde se informeaza comentatorii care afirma ca vina este 100% la palestinieni care brusc si complet neprovocati au inceput sa arunce rachete in Israel spinarea pacifista a Israelului.
  Nu spuns ca nu au si palestinienii vina lor si e destul de mare dar sa afirmi ca palestinienii au atacat israelul absolut fara motiv si neprovocat e absurd ca si ideea ca extremisti sunt numai la dusmani si la noi nu.

 25. Israel nu ocupa nici o zona fara acordul comunitatii internationale. Problema o reprezinta ezitarile lui Biden si mesajele corecte politic pe care le lanseaza, totul pentru a nu deranja tabara extremist-democrata, UE si Iranul cu care doreste sa incheie acordul nuclear, un acord care este mai mult economic si politic, decat legat de dezarmare nucleara. Cred ca presedentia SUA s-a mutat la Berlin si Paris. Mai are America un presedinte?

  • Da, dar in Germania, la fel ca in toata Europa de vest, traiesc multi musulmani turci, așadar sprijina Hamas in mod normal. Probabil sunt asociatii de indivizi care trimit pe diverse cai o parte din venituri in Gaza. Totusi, Israel are niste acorduri cu Qatar si alte state din Golf si nu inteleg de ce acestea ar mai sprijini Hamas. Orice e posibil. Turcia sprijina Hamas, iar retorica lui Erdogan dovedește asta. Eu as zice sa nu confundăm sprijinul oferit de acele asociații din diverse state europene cu sprijinul oferit de guvernele respective. Nu este cazul. Serviciile germane ar trebui sa identifice aceste organizații de pe teritoriul lor si sa le anihileze. Nu uitati ca Merkel i-a transmis recent lui Netanyahu întregul sprijin in acest conflict. Ptoblema o reprezintă filierele care aprovizioneaza Hamas cu arme, iar aici pot exista peste tot, inclusiv in Europa. Stim ca anumite puteri, ca Iranul, se folosesc de astfel de grupări proxy pentru a ataca Israel si bazele SUA din Orientul Mijlociu.

   • „Serviciile germane ar trebui sa identifice aceste organizații de pe teritoriul lor si sa le anihileze.”. Aveti dreptate. Dar Merkel este suprinsa ca Putin-prietenul o spioneaza si il dojeneste bland si pe americani ii detesta.
    Declaratiile lui Merkel, Macron sau reprezentanti oficiali UE nu impresioneaza pe nimeni; sunt doar vorbe. Voturile de la ONU, UNESCO etc sunt actiunile/faptele relevante pentru adevarata atitudine fata de Israel. Plus justitia germana care ii face scapati pe cei care ataca cu sticle incendiare sinagogi sau vandalizeaza cimitire sau ca acum cateva zile isi urla ura contra evreilor in public. Asta este standardul de stat de drept si de ideal pentru UE???

    • Da, asta este standardul UE. Au avut sansa sa faca o uniune fantastica si au transformat-o intr-un URSS in care au importat cele mai teribile probleme ale omenirii, pasand factura contribuabilului.

     Cat despre vreo responsabilitate, zero.

 26. Demografia palestiniană din Israel, islamizarea occidentului și progresismul sunt marile amenințări pentru existența statului evreu. E într-un fel ironic pentru că lobby-urile evreiești au sprijinit politicile de stânga pro migrationiste și ultra liberale crezând că inamicul e numai la dreapta. Așa că acum totul se întoarce că un bumerang împotriva lor.

  • Aveti dreptate. Atat timp cat donatorii americani timpurii din istoria Israelului aveau senzatia ca fara ei nimic nu exista asta au facut. Dar Israelul deja traieste pe cont propriu economnic si militar de mult timp. Ajutorul militar al Americii este de fapt o subventie pentru industria proprie de armament la fel ca si in cazul subventiei Germaniei pentru submarinele vandute Israelului. Orice proiect israelian de armament care a) costa mai putin decat in America b) este mai eficient este ori oprit in fasa ori este incorporat intr-un alt mare proiect american. De exemplu rachetele Patriot au facut mai mult zgomot decat sa fie eficiente; sistemul Iron Dome are eficacitate de 85-90% demonstrata operational.
   Statul Israel a fost infiintat de stanga sionista. Alegatorii stangii sioniste in marea lor majoritate sunt acum oameni de 70-80+ de ani.
   Si politicianismul lui Peres a facilitat ascensiunea dreptei religioase. Asta nu inseamna ca Peres nu a facut lucruri absolut remarcabile.
   Tatal lui Bibi a fost un istoric cunoscut, calificat de confratii din Israelul stangist de la vremea respectiva drept … revizionist si stigmatizat ca atare.
   Bibi se pare ca a invatat foarte bine toate astea si aberantele abordari stangiste europene.
   In momentul asta orice ziarist mediocru sau persoana cu educatie medie din Israel poate sa demonteze aberatiile astea intr-o discutie scurta bazata pe fapte cu orice politician sau ziarist din Europa de vest.
   Din cauze de relatii comerciale, ziaristii din Israel nu isi permit sa fie prea antagonisti fata de Europa de vest.

  • Bun comentariu.
   Cred ca IL isi reevalueaza un pic naiva viziune despre lume cand in orizontul mediu e posibil sa fluture flamura verde pe turnul Eiffel (sau cea neagra cu shahada).

 27. De apreciat un articol care aduce o doza de sanatate mintala intr-un peisaj media infestat de mutatiile recente ale virusului marxist stranutat peste tot de stanga extrema. Cel mai ingrijorator este ca exista o cantitate impresionanta de naivi utili incapabili sa discearna adevarul de propaganda. Se pare ca din istorie mereu alegem sa nu invatam nimic. Cel mai tragicomic mi se pare ca multi romani, care in teorie ar trebui sa aiba alergie la socialism si mutatiile sale, aplauda ciuma rosie. Am o banuiala ca vorbim de generatiile care nu au prins deloc lugubrii ani ’80 (ce sa vorbim de ’50) si au impresia ca balta cleptocratica anilor ’90 a fost „capitalism”.

  La subiect, pana nu dispare religia, una dintre parti, sau cele 2 etnii vor fi separate fizic de un zid de 50 de metri inaltime, zona respectiva va fi periodic in razboi.
  Stanga va fi mereu de partea filistina (impreuna cu antisemitii), centrul si dreapta de partea Israelului.
  Acum sa nu isi imagineze cineva ca Israelul mai e intr-o pozitie vulnerabila, ca acum ceva decenii. Si-a invatat lectiile dupa atatea holocausturi. Iranul ayatolahic si altii cu gura mare stiu ca daca intrec masura si chiar prezinta pericol existential pt IL, acesta nu se va sfii sa preschimbe anumite zone in sticla. Cum ar fi (ipotetic) centrele unde se lucreaza la WMD.

  Gasesc deosebit de interesant cum stanga contemporana ar face probabil front comun cu Shicklgruber in aceasta chestiune. Delicios.

  • @Zimbetul lui Ilici:ati scris:
   „Cel mai tragicomic mi se pare ca multi romani, care in teorie ar trebui sa aiba alergie la socialism si mutatiile sale, aplauda ciuma rosie. Am o banuiala ca vorbim de generatiile care nu au prins deloc lugubrii ani ’80 (ce sa vorbim de ’50) si au impresia ca balta cleptocratica anilor ’90 a fost „capitalism”.

   La subiect, pana nu dispare religia, una dintre parti, sau cele 2 etnii vor fi separate fizic de un zid de 50 de metri inaltime, zona respectiva va fi periodic in razboi.
   Stanga va fi mereu de partea filistina (impreuna cu antisemitii), centrul si dreapta de partea Israelului.”

   Da’ bine va mai contraziceti:pai „pina nu dispare religia”(deziderat ateu /marxist/socialist/neomarxist) uite cum evaluati o posibila solutie exact din perspectiva..socialista.De aici concluzia:pai e BINE in anumite cazuri sa dispara religia ca… sa fie mai bine;ati uita sa specificati;e vorba de 2 religii detesate de adev. iudeo-crestini…..care s-ar bucura sa ramina mai ales fara concurenta islamista care complica atit de mult lucrurile(asa cum s-a si dorit de cate fortele oculte care conduc aceasta lume).adica tot relativismul ala ticalos;e buna religia mea nu a lor deci nu toate religiile sint bune!!!!!Logica imbatabila!!!!!!
   Stinga va fi mereu de partea filistina, centrul si dreapta..ce usor simplificati lucrurile generalizind;parca vad cliseele toti cei pro Israel sint buni si de dreapta, toti cei pro palestinieni sint rai si stingisti pe deasupra… a naibii logica imbatabila,alb negru, bine/rau curat murdar coane!!!!

   Interesant, dar factiunea ultra ortodoxa de evrei hasiditi grupati in jurul „Karta Naturei” sint antisionisti si impotriva existentei statutului Israel declarind ca „doar D-zeu hotaraste cind se vor intoarce evreii in „Tara Sfinta” si cind si cum se va reinfiinta statul Israel”;prin urmare,pt. ei miscarea sionista e ilegitima,la fel ca si statul Israel, o miscare de fapt..de inspiratie atee(!!) oculta si rezultatul unor interese oculte….
   Iate-te cum realitatea cam contrazice frumusetea de logica…sau or fi cei cu „karta naturei’ niste socialisti ticalosi?pai astia il slujesc devotat pe YHWH si sint anti marxisti!!!!
   E inutil sa mai scriu dind mai multe detalii despre cam care au fost motivele reale, oculte din spatele crearii (sau acceptarii in cele din urma al dezideratului nr 1 al miscarii sioniste)statului Israel;ele incep cu faimoasa profetie din „Apocalipsa lui Ioan”, si anume:primul semn, primul pas al declansarii lantului de evenimente din vremurile apocaliptice care vor duce la Armaghedon si Intoarcerea lui Isus va fi intoarcerea evreilor in Tara Sfinta si reinfiintarea statului Israel.
   Asta pt cei care pot pricepe..ceva(dind la pamint cu ideologiile dogmatice si rigide pline de prostii traditional dreapta stinga-aplicate aiurea in problema israeliano-palestiniana, niciuna dintre parti nefiind nici binele nici raul absolut)
   Punct si la capat;sint uimit remarcind nivelul de superficialitate, de ignoranta si de naivitate al celor din tabara pro Israel (pe linga greselile celor din tabara adversa) neralizind ca adev e undeva la mijloc…daca nu aplici metoda connecting the dots..cind insa nu cunosti anumite detalii nu esti capabil sa aplici cit de cit corect principiul cauza-efect,efect devenit cauza si tot asa…

   Si, Zimbetul lui IliciPS: Adolf Shicklgruber oricit de detestabil ar fi, stia ceva mai mult mustaciosul, asa psihopat cum era,decit multi dintre noi cei de acum sau cei de atunci..
   Sa auzim numai de bine!!!!

 28. Am fost tentat initial sa scriu rapid un comentariu, imediat dupa aparitia articolului domnului Radu Carp, si sa prezic ca majoritatea comentatorilor vor emite binecunoscutele sloganuri de sorginte comunista, reactionand pro terorism, pro Hamas si impotriva Israelului! Am renuntat, sperand ca ma insel!

  Se observa ca nu m-am inselat si, mai rau, se observa ca exista foarte multi romani cu optiuni rosii si gandire de tip bolsevic. Asta ne arata, printre altele, ca insanatosirea Romaniei mai are inca mult de asteptat, cu consecinte greu de prevazut in privinta tinderii catre un nivel de trai decent, catre un stat eficient si lipsit de coruptie.

  • @Arnie dvs observati cam multe generalizind aiurea;abordare tipic extremista.
   Numai bine va doresc!!!

   erata:”ati uita sa specificati;e vorba de 2 religii detesate de adev. iudeo-crestini…..” uitaT si detesTate….of tasta t…

  • Mda, e dezamăgitor si pt. Mine. Problema mare este o optiune rosie de tip nou, ce prinde la tineri, culmea, lucrând in plin capitalism, o si mai marebproblema este ca aceasta lroentafe nu vine de la răsărit ci din vest! Asa ca nicio sansa sa scapam rapid de ea cata vreme cei de acolo nu isi revin in simtiri.

 29. Atat timp cat tu ca civil (in cazul de fata palestinian) permiti instalarea unui lansator in boschetii curtii tale, nu mai poti trezi compasiune de la oamenii normali. Cei care se umfla pe aici nu sunt decat niste jalnici pierde vara , fara joburi sau cu joburi indecent platite, care mai nou isi imagineaza ca-si gasesc si ei o identitate.

  • Pardon, hamas controleaza fasia, e practic armata, politie, judecator, executor…
   Ia hai si spune-le tu ca te opui sa iti puna rachete in gradina, sa vedem ce se intampla :))

 30. „Acest episod arată că Israelul deţine suficiente probe împotriva Hamas ”
  Dl. Carp puteti varog sa postati un link cu aceste probe. De exemplu probele precum ca turnul jurnalistilor daramat de israelieni ar fi fost infestat cu teroristi hamas.
  Doar sa declari ca ai probe nu e suficient. Probleme trebuie aratate public altfel concluzia logica este ca acele probe nu exista.
  Din cate am inteles israelienii au declarat ca au arata probele americanilor. Americanii care repeta ca papagalii tot ce le dicteaza israelienii au spus ca au vazut probele. In concluzie nimeni nu a vazut probele, ele sunt secrete dar TOTI TREBUIE SA NE COMPORTAM CA SI CUM LE-AM FI VAZUT.
  Este o mare diferenta intre probe publice care sa dovedeasca ceva si afirmatii politicianiste cum ca ar fi pe undeva candva ceva niste probe.
  Un link va rog cu niste probe clare.

  • Daca probele sunt obtinute prin niste spioni care sunt inscrisi in Hamas, daca Israel le face publice atunci spionu e executat cat ai zice peste. Eu as cred ca asta e motivul pentru care nu dezvaluie detalii si nu fac publice informatiile.
   Daca au tehnica secreta montata in cladire, atunci toti mesterii care au facut renovari sunt suspecti de tradare iar hamas nu e deloc uman. Ei stiu una si buna: crima.
   Stiind ca un spion deconspirat va fi omorat instant, tu ti-ai deconsipra spionii si agentii care te ajuta?

 31. @ David M
  In sfarsit o persoana care trece de bullshit-ul articolului si trage o linie clara: Ocupatie ilegala.
  Merg mai departe. O tzara luata cu japca de la palestinieni in 1947 ca asa a hotarat UN. Multa simpatie pentru evrei pentru ce au suferit in Holocaust, foarte de acord, a fost o experienta absolut oribila si nu meritau asa ceva. Dar cum pe Hitler nu l-a deranjat sa faca praf Europa si sa aduca Germania la rang de ruina nationala, de ce sa-l fi deranjat sa anihileze milioane de evrei, polonezi, tigani, etc. Hitler era un psihopat care suferea de mania grandorii si stim cum s-a terminat toata povestea.

  Problema este ca nimeni nu i-a intrebat pe palestinieni si pe arabi daca sunt de acord sa accepte un nou stat evreu pe teritoriile lor, chiar daca istoric israelitii dovedesc ca stramosii lor de acum 2000 de ani ocupau terenurile respective. Este ca si cum Mongolia ataca si ocupa toata Europa pentru ca de, Gengis Han asta a facut asa ca evident, Mongolia are drepturi in Europa. Absolut absurd!

  Si povestea asta cu Israelul si teritoriile ocupate se desfasoara si se complica de 74 de ani: razboaie, invazii, atacuri teroriste (de ambele parti) interminabile negocieri si interese regionale, etc, etc, si sunt putine sanse sa vedem o pace durabila acolo. Intre timp pelestinienii de rand, duc o viata tot mai dificila. Sunt sub OCUPATIE. Tot mai des se vorbeste despre un regim de appeheid mai rau decat in Africa de Sud in anii 80.

  Uitati-va pe internet, sunt nenumarate documentare si video clips care descriu viata palestinienilor de rand. Sunt oameni simpli, familii simple care incearca sa traiasca, atat tot. Violenta, exproprierea, eliminarea celor mai elementare drepturi umane, culmea, perpetrate de o natiune care stie foarte bine ce inseamna un holocaust, duce la violenta din partea celor opresati, asa a fost de cand lumea.

  Sa le dea la palestinieni o tzara a lor, sa-i lase sa se conduca cum vor ei si lucrurile se vor domoli ca prin farmec. Dar asa ceva nu se va intampla, indiferent cine conduce Israel-ul. Asa ca despre ce vorbim aici domnule Carp? Ar fi trebuit sa incepeti articolul informand cititorii de unde pleca toata povestea. Era chiar atat de dificil?

  • Ba li s-a oferit o tara, dar ei vor sa dispara israelul cu totul. Chiar nu pricepeti ca pacea intre cele 2 comunitati NU este posibila? Una dintre parti nu va pleca niciodata si isi solidifica prezenta cu orice pret, cealalta nu accepta acest lucru si recurge la terorism indiferent de pret si ce i se ofera. Nu ca o palestina-stat ar fi cu ceva mai breaza decat siria, iran, irak etc ar fi la nivelul zonei, a carei singura notabila exceptie este …Israelul.

  • Foarte bine menționata realitatea apartheidului sionist depășind cu mult în excesiva cruzime, fostul regim similar din Rep. Sud-africană, după spusele marelui și regretatului Nelson Mandela însuși, care afirma cu toată competenta, că nu ne putem considera liberi atâta timp cât poporul Palestinian nu este liber, suveran in propria sa patrie, Palestina, cu capitala la Ierusalim Al Quds! Colonialiștii sioniști au un comportament de „Afrikaners” față de autohtonii (First Nations) Palestinieni care se află în situația paradoxală a celor care asigură Israelului liniștea, securitatea, după spusele onorabilei Hanan Ashrawi, din conducerea A. P. din Ramallah.

  • Intaresc: „Absolut absurd!”
   Dar cum ai invatat tu Istoria; de tot absurd.
   Acum 2000 de ani evreii erau acolo, nu au venit de undeva, ca mongolii in Europa si s-o revedice azi.
   Erau acolo, iar stramosii tai si-au facut de cap.
   Palestinienilor li s-a „dat o tara”, dar au refuzat. Si ei vor stergerea Israelului de pe fata pamintului (ai auzit expresia?)

  • Mircea Crisan (tot evreu, deci dupa ideologia national-comunista ale caror urme sunt atat de vizibile in prea multe dintre comentarii un venetic, un element alogen) avea un scheci prin anii ’70 in care spunea, scuze daca nu imi amintesc exact cuvintele doar ideea „Israelul, aceasta tara care se intinde pe o suprafata care depaseste pe cea a Olteniei cu o populatie de peste 5 milioane (atunci!) de locuitori. V-ati repezit pe bietii vostri vecini care sunt numai 100 de milioane de oameni si sustinuti de alte sute de milioane de oameni si i-ati invins (in razboiul de 6 zile).”
   Serios vorbind, Palestina (nume artificial creat de imperiul roman) sub mandat britanic se intindea de la Marea Mediterana si includea ceea ce este astazi Iordania, alta tara artificiala ale carei granite sunt trasate cu linii drepte. Ceea ce a fost la est de Marea Moarta si raul Iordan a fost alocat arabilor (nu palestinienilor ca nu exista nici macar notiunea asta KGB-ista) inclusiv regiunile istorice Judeea si Samaria (mai cunoscute acum drept Cisiordania – a se observa folosirea particulei „cis” din limba latina care se traduce cu „inainte” sau „langa”. Dupa o etimologie latina asemanatoare sunt si numele de Transilvania, adica dincolo de padure sau Transnistria, adica dincolo de Nistru).
   Ceea ce a fost la vest de Marea Moarta si raul Iordan a fost impartit in doua, o parte pentru evrei (dar nu exclusiv) si restul Iordaniei. Tarile arabe nu au acceptat partitia ONU si au atacat Israelul care exista de facto inainte de recunoasterea formala a ONU.
   Inainte de WWII legionarii strigau „Jidanii la Palestina” si pe vremea lui Ceausescu spuneau „Ce? Vreti la Palestina? Stati aici cu noi!”.

  • Va pierdeți timpul cu argumente de istorie, logica sau drept.
   De când exista comunități închegate sub o forma statala (dar si anterior, de clan sau tribala) singurul principiu valabil in dreptul internațional este dreptul forței. Asta a vrut sa spună aici domnul Carp, specialist in drept la Facultatea de Științe Politice. As pune ghilimele pe științe pentru ca știința si politica sunt doua cuvinte care nu stau bine împreuna.
   Dreptul forței n-a încetat sa fie exercitat nici o clipa de când exista omenirea si nu cred ca va înceta vreodată.

 32. Care stângă? Și ce țări au partide de extremă stângă? (Eventual la guvernare sau care să conteze.) Care e stânga radicală?
  În rest, Germania ar face mai bine să se preocupe de terorismul islamic din Europa, care crește ca Făt-Frumos.
  Pentru contracararea terorismului islamic există metode vechi (cuțit, glonț) și noi (dronă, intereptarea comunicărilor), plus una pe care europenii se fac c-au uitat-o: paza la granițe. Islam înseamnă predare, abandonare, iar soluția la islamul radical nu trebuie căutată prin cărți vechi de magie. Liderii europeni adoptă niște bălmăjeli de soluții ce seamănă cu procesele din Evul Mediu intentate lăcustelor, șobolanilor și altor bioagresori. Acum 20 de ani, dacă încercai să intri într-o țară europeană occidentală, șansa să ai un doberman ornament la gât după primii pași făcuți dincolo de graniță era uriașă; acum orice june din Asia Centrală care strânge miște sute sau mii de dolari intră ca-n brânză în UE. Și mai și primește adăpost și hrană, condiții mai bune decât zeci de mii de copii din România, să zicem. Apoi formulăm ipoteze despre cum va arăta viitorul.
  Și noi învârtim vorbe și roata discuțiilor despre stânga-dreapta ca niște hamsteri hiperactivi. Stânga și dreapta au aceeași rădăcină profundă: unii cu liberalismul economic, alții cu liberalismul social. Valori mai puține, curaj – pe gură, și la stânga, și la dreapta și-ntre ele.

  • Exista un singur nod care mai tine vestul inchegat: statul social (cu papica metaforica, deocamdata inca abundenta). De indata ce banii altora se vor termina, ne vom intoarce la tribalism & dreptul fortei si in contextul „multicultural” actual probabil vom asista la grozavii fara precedent.

   • „De indata ce banii ALTORA se vor termina…”

    Stati bland, quantitative easing (weasel words) nu se preda.
    Apropo, in proprietatea cui sunt cifrele alea rezultate in urma „inlesnirilor cantitative”?
    Or fi din buzunarele lu’ Trump, Obama, Yellen, Summers, Bernanke, Leyen, Barroso, etc.

 33. Ar trebui citita un pic de istorie pentru context: Irgun, Haganah (precursoare ale IDF si Mossad), minoritatea evreiasca din colonia britanica Palestina din anii 20 si tratamentul majoritatii arabe si al minoritatii crestine din zona. Cine a finantat colonizarea si cine a sprijinit aparitia statului Israel, cu majoritatea araba expulzata? Exista ceva literatura pe tema asta si chiar articole publice:
  https://www.jewishvirtuallibrary.org/background-and-overview-of-the-irgun-etzel
  https://www.jta.org/1923/01/05/archive/weizmann-has-hours-talk-with-mussolini
  https://www.jta.org/?search-type=global&s=palestin&from_date=01%2F01%2F1923&to_date=&sort_by=oldest

  Ca tot suntem confuzati de partile evreiesti implicate in conflict, ar trebui sa intelegem care sunt ele. De ce evreii cu vederi comuniste (progresiste) in aparenta se opun actualului stat Israel si care este cealalta parte, asa-zisa „dreapta”?

  As recomanda „Revolutionary Yiddishland” de Alain Brossat si Sylvia Klingberg, cu marturii ale unor participanti evrei la revolutiile comuniste din Europa. Si „Stalin, The court of the red Tsar”, de Simon Sebag Montefiore. Pentru a intelege un pic pozitia comunistilor internationalisti evrei.

 34. @North of 60 absolut corect, ar trebui sa adaug cite ceva din replica mea pt colegul forumist „Zimbetul Lui Ilici” de mai sus:

  „Interesant, dar factiunea ultra ortodoxa de evrei hasiditi grupati in jurul „Karta Naturei” sint antisionisti si impotriva existentei statutului Israel declarind ca „doar D-zeu hotaraste cind se vor intoarce evreii in „Tara Sfinta” si cind si cum se va reinfiinta statul Israel”;prin urmare,pt. ei miscarea sionista e ilegitima,la fel ca si statul Israel, o miscare de fapt..de inspiratie atee(!!) oculta si rezultatul unor interese oculte….
  Iate-te cum realitatea cam contrazice frumusetea de logica…sau or fi cei cu „karta naturei’ niste socialisti ticalosi?pai astia il slujesc devotat pe YHWH si sint anti marxisti!!!!
  E inutil sa mai scriu dind mai multe detalii despre cam care au fost motivele reale, oculte din spatele crearii (sau acceptarii in cele din urma al dezideratului nr 1 al miscarii sioniste)statului Israel;ele incep cu faimoasa profetie din „Apocalipsa lui Ioan”, si anume:primul semn, primul pas al declansarii lantului de evenimente din vremurile apocaliptice care vor duce la Armaghedon si Intoarcerea lui Isus va fi intoarcerea evreilor in Tara Sfinta si reinfiintarea statului Israel.
  Asta pt cei care pot pricepe..ceva(dind la pamint cu ideologiile dogmatice si rigide pline de prostii traditional dreapta stinga-aplicate aiurea in problema israeliano-palestiniana, niciuna dintre parti nefiind nici binele nici raul absolut)
  Punct si la capat;sint uimit remarcind nivelul de superficialitate, de ignoranta si de naivitate al celor din tabara pro Israel (pe linga greselile celor din tabara adversa) nerealizind ca adev e undeva la mijloc…daca nu aplici metoda connecting the dots..cind insa nu cunosti anumite detalii nu esti capabil sa aplici cit de cit corect principiul cauza-efect,efect devenit cauza si tot asa…”

  Sper ca am scris destule; citind comentariile dreptacilor de aici pro Israel( dar si unele dintre abordarile celor pro palestinieni) nu pot decit sa ma minunez de abordarile infatuate de tip alb negru dar si de faptul cum multi afiseaza un partizanat atit de superficial de pe pozitii strict ideologice (?!?).din pacate deseori, cu atit mai mult in cazul asta atit de complex, realitatile de pe teren nu tin cont de ideologii si de raspindacii lor…
  Numai bine!!!!

  • Despre cum recunosti pe internet un exaltat ideologic: abuzul de punctuatie.
   Despre cum recunosti un marxist pe internet: te urmareste pe forumuri :) si tot ce nu e dragoste pentru filistini si ura pt Israel e obligatoriu „dreptaci”.
   Centristii sunt si ei „dreptaci” :)

   Back to school bro.

   • Extraordinar cit spirit de observatie ai „geniule” care-si zice „zimbetul lui Ilici”
    Hmm,nu urmaresc pe nimeni in mod deosebit asa ca nu-ti asuma merite in mod deosebit pe care nu le ai…
    Si apropo de marxism-fiindca tot esti pe linia 0 argumente contra CE are de-aface pozitia celor din gruparea „Karta Neturei” cu marxismul?!
    Sau chestia asa zis „marunta” cu profetiile Apocalipsei lui Ioan (si de asta data interpretarea lor in sensul dorit de catre ideologii neoprotestanti americani, parte a elitei conducatoare a SUA) legate de intoarcerea evreilor in Tara Sfinta (care marcheaza debutul timpurilor apocaliptice culminind cu Armaghedonul si incheindu-se cu cea de-a Doua Venire a lui Iisus)…
    Sau cu Biblia?!
    Tocmai subliniasem ca nici palestinienii de rind nici evreii de rind nu reprezinta nici unii nici altii raul absolut asa cum vor unii sau altii sa fie si d-ta o dai tot cu…(pina la urma nici statul Israel nu reprezinta raul absolut cind e vorba de cetatenii de rind) nu ma mir, esti inregimentat ideologic dupa clasica si simplistica dihotomie alb negru.

    Dreptaci, stingaci tot degeaba.
    PS;nici nu ai fos in stare sa-mi dai niste argumente valide la replica mea de mai sus;tipic.
    Nu toti centristii sint dreptaci stimabile;mai sint unii care refuza etichete de astea simpliste..
    Asa ca you go back to school „bro” (desi invatatul mecanic dauneaza gindirii logice pe care nu prea o ai,deci nu stiu la ce fel de scoala cu adev. de valoare faci referire)probabil ar trebui sa inveti ceva mai multe despre cauzele oculte ale problemei,dar cind te pierzi in detalii nu mai vezi padurea din cauza copacilor;si etichetele clasice stinga dreapta nu prea merg…
    Sanatate si virtute, geniule!!!

 35. Intr-adevar cei de la Naturei Karta nu recunosc statul Israel. Nu degeaba un lider de al lor a fost cooptat in conducerea lui Arafat. Dar CEEA CE NU INTELEGETI sau NU STITI este ca au toate drepturile civile ca ORICE CETATEAN al Israelului.
  Nu numai atat, evreii religiosi din secta Satmar (adica SATU MARE! emigrati ca sa nu mai fie supusi pogromurilor din Europa de est) de la Brooklyn calatoresc cu pasapoarte americane in Israel, si la cererea lor NU li se aplica stampile pe pasaport ci le se da o hartiuta separata stampliata.
  Asta inseamna democratie adevarata in actiune cand TOTI sunt acceptati!

  • @Durak, multumesc pt raspuns;desigur ca stiam ca cei din Karta Neturei au toate drepturile civile ca orice cetatean al Israelului (pt cei care se declara cetateni israelieni sau locuiesc in Israel).
   Insa nu cred ca toti membrii Kartei sint cetateni israelieni-nu cred ca Rabbi Beck din Londra are si cetatenie israeliana.
   Democratia adevarata in actiune?pai arabii israelieni au avut destule probleme mai ales dupa construirea zidului……citeva exceptii si tot esafodajul democratic pica…

   Week-end fain!!!!!!!!!!

   • 1. I-ai verificat cetatenia si pasapoartele lui Rabbi Beck?
    2. Are vreo relevanta cetatenia?
    3. Ce credeti este total irelevant.

    Continuati sa postati comentarii antisemite si/sau antisioniste. Doar traim in democratii, nu?
    Pe cand treceti si la next level – European Supremacy – economica si mai ales morala cand UE de vest este un abis in protejarea minoritatilor?

  • „…la cererea lor NU li se aplica stampile pe pasaport ci le se da o hartiuta separata stampliata.”

   De ce isi doresc asta?

 36. Majusculele sunt de evitat, pe forum, lăsând o impresie dizgrațioasă, in exces.
  Referitor la congregația ortodoxa Neturei Karta, https://en.wikipedia.org/wiki/Neturei_Karta?wprov=sfla1 ,
  aveti, de ex., un recent interviu pe YouTube, al unuia dintre proeminenții sai reprezentanți din Marea Britanie https://youtu.be/aNv4rpKqvjk;
  ei au emigrat din Imperiul Habsburgic inca din secolul al 19-lea, pentru a scăpa puternicei tentații de asimilare, de neîngrădită emancipare social politică, prin conversiunea la creștinismul catolic sau luteran etc., proiect însuflețind mica și marea burghezie evreiască din Austro-Ungaria, urmare a decretelor imperiale vizând facilitarea integrării lor masive in societatea moderna, democratică, a epocii respective. Foarte pitorescul cartier ierusalmitean Palestinian, Meah Shearim, este construit de ei, pe vremea imperiului Otoman, cu mult înainte de imigrarea sioniștilor in Palestina. In 1967 Statul Israel a ocupat militar și ilegal acest cartier și întregul Al Quds, East Jerusalem. Neturei Karta au o excelenta documentație fotografică a groaznicelor, sălbaticelor represalii din partea poliției guvernului Israelian la care au fost supuși sistematic în scopul izgonirii lor și al confiscării cartierului lor, mult râvnit de sioniști.

  • @Namaste da, aveti dreptate in privinta majusculelor, multumesc.(prea incinsa e dezbaterea de aici, ma obisnuisem cu abordarile mai echilibrate de aici si mult mai decente decit obisnuitele cuiburi de viespi care se inteapa unele pe altele cum sint alte forumuri de pilda ziare gen adevarul).

   „Neturei Karta au o excelenta documentație fotografică a groaznicelor, sălbaticelor represalii din partea poliției guvernului Israelian la care au fost supuși sistematic în scopul izgonirii lor și al confiscării cartierului lor, mult râvnit de sioniști.”
   Multumesc, chiar nu stiam asta!!!!pai colegul Durak ne-a asigurat mai sus ca Israelul (cel putin cel din ultimii 20 de ani si cel din zilele noastre) nu a persecutat niciodata cetateni de-ai sai fara motive puternice.

   De unde concluzia;se pare ca nu stim toate despre acest viespar din Orientul Mijlociu asa ca cel putin (pt unii dintre noi e chiar mandatorie concluzia) ar fi mai bine sa tacem si sa lasam etichetarile convenabile de stinga vs dreapta.
   A mai fost unul care pretindea ca doar palestinienii au practicat politica bombelor uitind(sau nestiind) ca in perioada premergatoare proclamarii statului modern Israel sionistii au plantat din greu bombe impotriva britanicilor ducind si un razboi de gherila cu acestia, iar primul masacru in masa, cel de la Deir Yassin e „opera” uneia dintre gruparile extremiste sioniste (da, un fel de SS sau NKVD) comis impotriva unor palestinieni pasnici care nici macar nu participasera pina atunci la conflict(sau mai stii, dupa forumistul „Zimbetul lui Ilici”poate aia de la Deir Yassin erau niste teroristi socialisti palestinieni de la OEP – in adormire-pe cind aceasta nici nu se inchegase bine..are dinsul niste surse imbatabile de aia cere altora sa invete cit mai mult;iar baietii de la Lehi sau Irgun, autorii masacrului erau niste calaveri care si-au iesi din mina, da’ esential e faptul ca erau baieti buni de dreapta „de-ai nostri”)
   Si tragicul episod „Deir Yassin” a fost factorul hotaritor care a radicalizat conflictul,respectiv primul razboi palestiniano-arab;niciodata dupa ura palestinienilor nu a fost ati de mare.

   Numai bine, respect,week-end placut!!!

   • Aceleași bune urări vi se cuvin, cu multe mulțumiri pentru răspuns și comentariu!
    Cât despre excesul de majuscule nu la dumneavoastră l-am remarcat, fiți pe pace; oricum, e bine să le ocolim, într-adevăr, pentru civilitatea conversației.
    Un weekend plăcut și multă sănătate!

 37. fragment din articolul lui Matei Visniac din Dilema Veche.

  Cînd o manifestaţie pro-palestiniană este interzisă la Paris, faptul nu trece neobservat şi nici nu este de natură să calmeze spiritele. Este ceea ce s-a întîmplat sîmbătă, 15 mai. În multe ţări europene, precum şi pe continentul nord-american, au avut loc manifestaţii organizate de diverse asociaţii în sprijinul palestinienilor, într-un context în care emoţia mediatică este amplificată de bombardamentele efectuate de armata israeliană în Gaza. Nu este pentru prima dată că lumea asistă la o înfruntare inegală de acest gen. Precedentul război dintre organizaţia Hamas, care controlează Gaza, şi Israel s-a derulat în 2014 şi a durat 50 de zile. Şi atunci imaginile au fost terifiante, ca şi sentimentul că Israelul recurge excesiv la forţă în lupta sa recunoscută ca legitimă împotriva celor care îl agresează. Pe străzile multor oraşe franceze, inclusiv la Paris, manifestaţiile pro-palestiniene au fost la acea oră autorizate, dar unele dintre ele au degenerat transformîndu-se în mobilizări pro-Hamas (organizaţie considerată teroristă de către Uniunea Europeană şi Statele Unite). S-au auzit chiar, în 2014, slogane inadmisibile precum „Moarte evreilor!”
  Clasa politică franceză a fost atunci pe bună dreptate şocată descoperind că pe teritoriul Franţei se poate acumula un fel de ură viscerală împotriva evreilor şi că această ură poate răbufni prin slogane ieşite parcă din tenebrele epocii naziste. Acesta a fost, de altfel, unul din argumentele ministrului de Interne Gérald Darmanin cînd a interzis manifestaţia pro-palestiniană de pe 15 mai anul acesta de la Paris: nu vrem repetarea derivelor din 2014, există un risc de perturbare a ordinii publice. Justiţia franceză, sesizată de organizatorii manifestaţiei, i-a dat dreptat ministrului de Interne. Interdicţia a fost menţinută la Paris, dar manifestaţia a avut totuşi loc chiar dacă poliţia a dispersat-o, iar evenimentul a suscitat o polemică nefastă în sînul unei clase politice divizate. Dar mai ales această interdicţie şi reacţiile provocate de ea riscă să înrădăcineze şi mai multă aversiune faţă de Occident, faţă de democraţie şi faţă de evrei în sufletele unui tineret de origine musulmană născut în Franţa. Aceşti tineri cresc în familiile lor, dar la umbra conflictului israeliano-palestinian instrumentalizat politic de islamişti. Antisemitismul devine, an de an, un fenomen tot mai pronunţat şi acest lucru are legătură, evident, cu această educaţie din unele familii de origine musulmană, cînd zi de zi li se spune copiilor că Israelul îi persecută pe palestinieni, că Israelul a confiscat pămînturile palestinienilor.
  Deseori mi s-a întîmplat să mă întîlnesc în Franţa cu acest antisemitism indus de interminabilul conflict israeliano-palestinian. Una dintre experienţele cele mai şocante în acest sens trăite de mine s-a derulat în noiembrie 2015, cînd au fost comise atentatele de la Paris şi Saint-Denis soldate cu 131 de morţi şi peste 350 de răniţi. Masacrul oribil comis de islamişti, în special în sala de concerte Bataclan, a stupefiat întreaga lume. Atacurile s-au produs pe 13 noiembrie, iar pe 17 noiembrie m-am dus să fac un reportaj într-un liceu parizian despre cum văd elevii această dramă. În multe şcoli din Franţa au fost iniţiate atunci astfel de dezbateri, elevii erau şi ei şocaţi, iar discuţiile dintre ei precum şi cu profesorii aveau şi rolul unui fel de doliu colectiv. În liceul vizitat de mine, elevii fuseseră invitaţi să se exprime prin desene, reflecţii scrise pe foi de caiet, citate alese din cărţi. Fiecare elev din clasa vizitată de mine încercase deci să-şi exprime în felul său repulsia şi oroarea faţă de masacrul comis la Paris. Mai fiecare evocase faptul că nu trebuie ucis în numele unei religii, că pacea este lucrul cel mai preţios, că în toate cărţile sfinte (Biblia, Coranul, Talmudul) figurează interdicţia ca omul să-l ucidă pe om. Toate aceste mesaje, desene şi reflecţii fuseseră afişate în stradă, pe faţada liceului, ca un fel de invitaţie la dialog cu oraşul, cu oamenii trecînd pe acolo. Şocul resimţit de mine s-a produs însă în faţa unei foi de hîrtie pe care scria „Eliberaţi Palestina!“. Am încercat apoi să discut cu elevul care optase pentru acest „mesaj” şi mi-am dat seama că era total îndoctrinat din familie şi că nu resimţea nici cea mai mică empatie pentru victimele atacurilor săvîrșite cu cîteva zile înainte. Din punctul său de vedere, teroriştii erau nişte luptători ai islamului şi toate acţiunilor lor erau „justificate”.

 38. „ei au emigrat din Imperiul Habsburgic inca din secolul al 19-lea” – EXACT! pentru a scapa de „binefacerile” europene nationale, imperiale si culturale odata cu propusele „pacte faustiene” de renuntare la identitatea de peste 5700 de ani in schimbul unei iluzorii egalitati de drepturi civile si FARA o protectie fizica reala si cu mentinerea discriminarii tacite sau explicite si a marginalizarii intr-o forma sau alta.

  Intr-o incercare de a mai sterge din ignoranta monumentala:
  a. Mea Shearim inseamna in ebraica „o suta de porti”
  b. Naturei Karta nu este o organizatie; este ideea unor evrei religiosi ca trebuie asteptat Mesiah nu Ben Gurion si sionistii. Sunt multe alte curti hasidice care NU RECUNOSC statul Israel si nu au nici o problema sa traiasca in Israel si sa sprijine guvernele israeliene de toate culorile posibile si fara a intra in guverne (care ar insemna o recunoastere a statului Israel).
  c. Chiar si in termeni religiosi de proprietate a pamanturilor rabinul respectiv din video se contrazice si pare sa uite de fagaduinta divinitatii! Complet absurd si in termenii proprii de abordare.
  d. Ca sa explic mai pe intelesul unor minti fragede – Ceea ce spune rabinul din video este un fel de Imagine – John Lennon in interpretare ideologica si religioasa.
  e. Fiecare casa si pamant dintre Mediterana si Marea Moarta este subiect de disputa de mii de ani. De unde si expresia ebraica – „Tara care isi mananca locuitorii”.
  f. Otomanii erau foarte toleranti cu evreii SPRE DEOSEBIRE de europenii permanent si pana in prezent fanatizati si directionati sa comita atrocitati si sa discrimineze.

 39. Razboiul a inceput de data asta, ca urmare a unei provocari stupide a unui evreu extremist de dreapta in Ierusalim. A vrut sa-si mute cabinetul de parlamentar in Ierusalimul arabesc.
  Hamas ( conducatorul ales al Gazei) si Jihad Islamic ( numele spune tot) sunt dublii criminali de razboi.
  In primul rand, bombardeaza populatia civila. Au sunt tras mii de rachete asupra asezarilor si oraselor israeliene, zi si noapte. Oamenii de acolo, copii, femei, batrani , bolnavi si chiar si barbatii adulti sunt in stare de trauma. Alarmele sunt f. nocive. Nu mai vorbesc de rachetele insele. Au cazut pe case, pe fabrici, pe autobuze. Un copil a fost omorat de fragmente de racheta ricosate chiar in camera adapost. Mama lui a fost grav ranita. Toti copii de acolo sunt traumatizati. Daca nu ar fi fost apararea anti-racheta si camerele adapost in multe apartamente, victimele ar fi fost mult mai multe. IN al doilea rand, rachetele sunt plasate in interiorul propriei populatii civile. Israelul nu omoara intentionat civilii. Face eforturi de ai proteja si anuleaza atacuri daca sunt copii in preajma. Dar nu exista razboi fara victime colaterale.
  Sustinatorii propagandei Islamiste din tari care nu sunt parte in conflict, si care sunt orbi la crimele Islamistilor si nu vad suferinta populatiei civile din Israel sunt sub orice critica.

  • Daca nu ar fi fost ceea ce numiti provocarea stuoida ar fi fost alt pretext,
   S-au pregatit 7 ani de zile cu arme din Iran si bani din Qatar plus fonduri deturnate de la UE.
   Au construit un „metro” de 100 km de tunele.
   Cred ca o parte din cetatenii din Drumul Taberii poate sunt invidiosi pe Hamas ca aia au „metro”, o retea subterana cu lumina si tuneluri cu beton plus tunelurile spre Sinai pe unde se face trafic de orice. Din traficul asta traiesc cateva clanuri ;)
   Hamasul a facut absorbtie de fonduri europene (de ras daca nu ar fi de plans) pentru ajutoare umanitare si deturnate pentru „metro”.
   Egiptului ii este si mai frica de Hamas decat Israelului pentru ca deja au avut experienta islamista cu Morsi, prietenul de idei si actiune al lui Erdogan.

 40. Adevarat ca oricum se pregateau sa atace. Alegerile din teritoriile Palestiniene, pe care Hamas spera sa le castige, au fost anulate si Hamas vrea sa se impuna ca si conducator al tuturor palestinienilor.
  Bani au primitde la Qatar, ca sa traiasca mai bine populatia din Gaza, cu binecuvantare alui Netanyahu.
  Si Netanyahu este de vina. A preferat sa intretina un status quo cu islamisti decat sa negocieze cu autoritatea palestiniana. Adevarat, ca dupa esecul negocierilor cu Arafat, sansa de a face pace, este f mica, dar cu autoritatea palestiniana s-a putut coopera in pace multi ani.
  Toate statele lumii si multe din tarile musulmane accepta existenta statului Israel.
  Cei care inghit fara rezerve propaganda islamista sau palestiniana si sustin 70 de ani post-factum , ca Israelul nu are dreptul sa existe (stanga radicala si anti-semitii)
  ii condamna pe evreii din Israel la moarte. Cei mai diabolici sunt anti-semitii propalestinieni. Pe de o parte denigreaza, ameninta si discrimineaza evreii din tara X, pe de alta parte sustin cu tarie ca Israelul nu are dreptul sa existe.

 41. 1. Cetatenii palestinieni (prin reprezentanti) nu au vrut niciun acord si nu au recunoscut niciodata Israelul
  2. HAMAS nu doreste un stat palestinian, ci un Califat Islamic, adica o noua si gigantica fabrica de teroristi care sa imprastie „dragostea” in lume. Va rog sa cititi declaratiile liderilor Hamas.
  3. Toata presa pro-plaestiniana si antisemita din lume a fost prinsa pe picior gresit de declaratiile ilustrului Ayatolah si de manifestarile de bucurie determinate de „victorie” si „capitularea Israelului”. Nicio suferinta, nicio parere de rau si nicio trauma acolo, doar „euforia victoriei”. Doua saptamani ne-au explicat „cetatenii de bine” ce tragedie se petrece in Gaza si ce atrocitati comite Israelul si dupa doua saptamani au iesit cetatenii din Gaza sa petreaca pentru victorie. Trebuie sa faci o greseala grava pentru a te situa in aceeasi barca cu Khomeini si iti trebuie o epiderma destul de groasa pentru a continua sa pretinzi ca Hamas si Iranul doresc un stat palestinian chiar langa statul Israel.

 42. Sunt multi pe acest blog care considera ilegitima prezenta evreilor pe aria geografică prezenta.
  Evreii existau acum cca. 34 secole iar Exodus descrie evadarea lor din sclavia Faraonilor Egipteni pentru care și-au rupt oasele și chiar creierii proiectand construcții pe care nimeni altcineva nu era capabil sa le conceapă la acea era. Biblia are vaste referințe la existenta lor și Canaan, aria unde erau stabiliți.
  Pe de alta parte, 90%, cel putin, din realizarile omenirii de azi, luate la gramada, literare, lirice, stiintifice, medicale, si de ce alta natura vreti, se datorează geniului acestor nativi.
  Despre ce vorbim aici? Îl condamnați pe dl. Profesor Carp ca vorbește cu respect despre acest popor?
  Nu uitati ca Roma a început Civilizația în Europa și nimeni nu i-a condamnat pentru transformarea unor sălbatici în popoare civilizate, trăind pe baza unui cod juridic și norme sociale care au definit Civilizația de azi. Nimeni nu a acuzat Anglia ca a cucerit teritorii pe care le-a transformat, în baza geniului sau administrativ, în perle ale civilzatiei de azi.
  Privim prin prisma meschină a prejudecăților ipocriziei supreme și judecam lucruri despre care nu avem nici cea mai elementara cunoastere. Acum, după 4-5000 de ani, o perioada pe care nici un savant nu o poate cuprinde în minte, dar despre care ne dam cu presupusul cu ușurința unor netoti.

  • – PESTE 90 % din realizarile omenirii de azi se datoreaza evreilor? De unde le scoateti mai, din ce put ignar al gandirii? Daca vrei sa spui ca sunt supra-reprezentati pe dimensiunea intelectuala, ca au dat numeroase genii, scriitori, oameni de stiinta etc asta este cu totul altceva, e perfect adevarat. Jos palaria pentru interesul lor pentru educatie si book…iseala. Dar ca au dat peste 90% din realizarile omenirii e o aberatie crasa. Nu e nevoie sa cadem in hiperbole ridicole ca sa le recunostem meritele.

   – Alta aberatie; „Nimeni nu a acuzat Anglia ca a cucerit teritorii pe care le-a transformat, în baza geniului sau administrativ, în perle ale civilzatiei de azi.” De unde scoti aiureala asta ca trecutul colonialist al Angliei este necontestat si imaculat bine mersi? Si unde sunt PERLELE astea ale CIVILIZATIEI create de Anglia? Uita-te la India – the Jewel in the Crown – in ce saracie si mizerie se zbate, in ciuda progreselor facute. Nu neg efectele benefice ale colonializarilor (i,e, infrastructura, educatie, scoli, universitati, drumuri, spitale, igiena publica etc) la fel de bine cum nu neg efectele negative. Dar…. it’s besides the point. Nu asta spui tu ci cazi iar ridicol in hiperbola. Perlele civilizatiei de azi, haida de…

   – Am trait sa o aud si pe asta. Piramidele pana la urma se datoreaza… evreilor. :)) Asta e o gluma proasta, la fel ca cea prin care le atribuim… extraterestrilor. Ca au fost inrobiti si folositi drept forta de munca in constructii e o cu totul alta chestiune (desi prezenta lor in Egipt si exodul acestora nu este documentat in scrierile egiptene ci doar in Vechiul Testament), dar ca au PROIECTAT piramidele este cu totul altceva. Nu cumva or fi proiectat si pramidele incase de la Machu Picchu? Marele Zid Chinezesc? Taj Mahal-ul? :)))

   – Domnul Carp nu e condamnat ca vorbeste cu respect despre acest popor. Ca orice popor, e demn si de respect si de condamnare. Nu simpatiile pro-israeliene sunt problema. Ci amestecul de adevaruri cu falsuri. Exact cam ce faci tu.

   • @David M,
    Înainte de a încerca sa va fac sa înțelegeți comentariul meu, constat specificul atotștiutor, tonul postulativ al comentariului Dvs., desi este ceva obișnuit al individului autoconsiderat „doct”.

    90% nu este cifra care reprezintă un volum al realizarii, ci al aportului net, așa cum din totalul volumului Pământului numai 15% este reprezentat de nucleu care ii conferă caracteristica conditionanta pentru ceea ce reprezintă azi.
    Admiteti „ca au dat numeroase genii” dar ignorați ca geniul este elementul care revoluționează, transforma radical, motorul antrenant și inspirațional al societății care duce efectiv la salturi uriașe calitative. În nici un caz, nu poți asocia geniul cu o „hiperbola ridicola”.

    „Alta aberatie; „Nimeni nu a acuzat Anglia…”. Iata câteva perle care, evident, scapă ochiului și minții Dvs agere: Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda, parte din Canada, Hong Kong, Singapore. Chiar și India datorează imens spiritului administrativ englez. Fără Anglia, poate India nici nu ar mai exista azi ci poate ar fi fărâmițată între Pakistan, China și mai stiu eu cine. Fără Hong Kong nu se știe care ar fi fost soarta Chinei de azi. Repet, nu volumul masei este important ci densitatea ei.

    „Piramidele pana la urma se datoreaza… evreilor”. Singur afirmați ca nu Extratereștrii le-au construit. Atunci cine? Piramidele reprezintă ceva mult mai complex decât Taj Mahal sau Zidul Chinezesc. Este un simbol al întregului Univers, cu semnificatii care depășesc abilitatea inginerului constructor dar care pot fi justificate de geniu. Pe de alta parte, existenta evreilor în Egiptul Antic este documentata. Un studiu efectuat în anii 1930′ de arheologi ai Universității din Chicago în Situl Templului mortuar al lui Aya și Horemhe (ultimii doi faraoni din Dinastia a 18-a a Egiptului- primul datând din sec. 14 i.e.n.). În timpul excavațiilor s-a relevat o casa identică cu planul unei case cu „4 camere” specifica asezarilor Israelite datând din Perioada Fierului. O alta dovada: Onomasticon Amenope-o lista de cuvinte datând Etapei a 3-a Intermediare a Egiptului scrisă în hieratica include locul Semitic b-r-k-t care se referă la Lacurile din Pithom folosit în locului numelui Egiptean original, ceea ce face posibila existenta unei populații Semitice în regiune, pe o perioada suficient de lunga sa justifice înlocuirea numelui original. Și alte probe pe care le puteți afla printr-o documentare pe net.

    Nu doresc sa amestec adevarul cu falsuri cum afirmați Dvs. părtinitor, încerc sa fiu logic, bazat pe argumente materiale sau cel mult pe supoziții credibile, de bun simt. Dacă v-ar interesa, cu adevărat Adevarul, s-ar vedea folosirea unui limbaj constructiv în locul celui puternic dominant, demostrativ, critic selectiv, și chiar total lipsit de politețe. Cineva spune ca „cei 7 ani de acasă” lipsesc de pe meleagurile noastre. Normal, după atât comunism dictatorial mimetismul și-a spus cuvântul.

    • – Nu mai incercati sa salvati ghiveciul de idei pe care ni l-ati servit cu un alt ghiveci defensiv, care va afunda si mai mult. Daca puteti sa cititi o asemenea enormitate „90%, CEL PUTIN, din realizarile omenirii de azi, se datorează geniului acestor nativi” si sa nu vi se inroseasca obrajii de inadecvarea ideii pe care o avansati, atunci nimic din ce v-as spune eu nu o sa va convinga. Daca ati fi fost cinstit ati fi recunoscut ca formula „peste 90%” este, evident, o exagerare si ca, daca este citita in sens propriu, literal, atunci ea este IMPROPRIE, dar ca, however, fondul argumentarii are o anumita legitimitate, si anume ca au un ascendent intelectual de invidiat fata de alte popoare. Dar nu asta faceti, ci va afundati si mai aiurea in niste explicatii puerile. Mai ramane sa ne spuneti ca evreii au inventat roata, focul, scrisul, hartia, busola, cimentul, praful de pusca, tiparul, becul, orologiul, telegraful, motorul cu aburi, penicilina, calculatorul, tehnica perspectivei din pictura renascentista si punerea in abis din literatura. :)) Sau ca paradigma cosmologica heliocentrica o datoram poporului cartii si revelatiei vetero-testamentare nu unui polonez, care mai avea si, horribile dictu, ceva sange german prin vene.

     – Si incercati va rog sa nu mai imi cititi comentariile in diagonala si sa le rastalmaciti. „În nici un caz, nu poți asocia geniul cu o hiperbola ridicola”. What? V-am acuzat ca hiperbolizati ridicol pentru ca spuneti enormitati (i.e. „peste 90% din realizarile lumii de azi, din toate domeniile, se datoreaza evreilor”), nu pentru ca evidentiati frecventa statistica a geniului in poporul evreu. Sunt doua chestiuni separate, pe care le legati aiuritor printr-un non sequitur. Un segment al inferentei e adevarat, celalalt este fals. E obositor sa va periez propozitiile ca la scoala generala.

     – In chestiunea trecutului imperialist si colonialist al Marii Britaniei ma vad nevoit sa va repet ca da, aberati copios. Afirmati, nici mai mult, nici mai putin ca „nimeni nu a acuzat Anglia ca a cucerit teritorii”. Exista biblioteci intregi care iau la refec trecutul colonialist al Angliei. Prin urmare, de unde veniti cu aiureala asta ca istoria colonialista a Angliei e vazuta exclusiv in cheie encomiastica? Mai mult, Statele Unite ale Americii, s-au creat in urma obtinerii independentei coloniilor fata de Marea Britanie, Franta, Spania etc Cum Dumnezeu au pornit astia un razboi de independenta contra Angliei, l-au si castigat, dar „nimeni nu a acuzat Anglia ca a cucerit teritorii”. India asijderea. Anglia a reprimat sangeros rebeliunea si miscarea de independenta indiana dar „nimeni nu a acuzat Anglia ca a cucerit teritorii”. Really?

     – Nu intru in chestiunea valorizarii actiunii de colonizare – i.e. daca iesi pe plus sau pe minus, dupa ce tragi linie si aduni beneficiile colonizarii si scazi costurile ei. Spre deosebire de dumneavoastra, nu am o opinie definitiva, dar nu am o problema sa accept ca in multe cazuri, tarile colonizate au avut de castigat. Am afirmat-o eu insumi fara probleme in primul meu comentariu. Am citit o carte a unui istoric (Jean Sevillia „Incorectitudinea istorica”) unde face apologia colonizarii (cazul Frantei) cu argumente destul de convingatoare. Prin urmare, nu e cazul sa-mi tineti discursuri despre istorii contrafactuale – i.e. cum ar fi fost India sau colonia de puscariasi australiana daca s-ar fi dezvoltat singuri si nu sub „papucul” geniului administrativ englez. Nu influenta benefica a britanicilor era subiectul discordiei cat amestecul de inexactitati cu formulari hiperbolice „geniul administrativ britanic”, „perlele civilizatiei de azi”. Tone it down a bit and I’ll have no reason to roll my eyes… out loud! :))

     – La faza cu „evreii ne-au dat piramidele egiptene” (proiectie + executie), nu pot decat sa imi exprim uluirea. Cum as putea sa va iau in serios cand argumentul dumneavoastra este „p or q, not p then q”. Altfel spus „ori extraterestri, ori evrei – extraterestri nu, deci evrei”. „Singur afirmați ca nu extratereștrii le-au construit. Atunci cine?” What? Chiar trebuie sa raspund la asa ceva? For crying out loud…

     Imi reprosati ca tonul meu este paternalist si aveti perfecta dreptate. Dar pentru Dumnezeu, cum as putea sa fiu altfel cand amestecati la gramada adevaruri cu jumatati de adevaruri, opinii legitime, falsuri, conjecturi posibile, fabulatii si exagerari stilistice. Iese un ghiveci. Si nu cred ca e cazul sa ma acuzati pe mine de sermonizare excesiva cand nu sunteti strain de fenomen (exempli gratia meschini, prejudecati, ipocrizie suprema, ignoranta crasa, netoti etc). Daca erati, nu m-ar fi provocat excesele stilistice si derapajele dumneavoastra. Nu e vina mea ca nu ati vrut sa ramaneti filozof…. :P

     • O mica imbunatatire, v-ati corectat putin atitudinea fata de interlocutor, nu mult, dar sunteti pe drumul bun.
      Mai aveti nevoie sa va eliberati de rigiditatea in gandire, sa incercati sa intelegeti si alte puncte de vedere, in loc sa va blocati numai la gandul ca altcineva are alte idei decat dvs si sa aruncati cu invective in dreapta si in stanga.
      Daca credeti ca ideea este absurda, nu va forteaza nimeni sa va pierdeti timpul discutand despre ea.

      • @David M,
       PS
       Sa nu uit: nu ati inteles nimic din primul meu comentariu, nici din al doilea si, sunt sigur ca nici din al treilea nu veti intelege.
       Gandirea dvs. se concentreaza pe forma si ignora subiectul, cu alte cuvinte, priveste lumina si nu vede intreg spectrul de frecvente ci un segment infim, preferential.

 43. – Aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste forma si structura argumentelor dumneavoastra. O ignorati cu desavarsire in timp ce pentru mine, si orice om cu tiglele ratiunii pe casa, e importanta. Ce sens are sa discutam fondul problemei cand forma ei este precara dintr-un bun inceput. Nu e vina mea ca v-ati apucat sa scrieti comentarii cu nadragii intelectuali in vine si ca eu v-am atras atentia ca vi se vede…. rusinea. Nu v-a oprit nimeni sa recunoasteti ca v-ati impachetat argumentele neglijent, la repezeala, sa faceti corectiile necesare si sa reformulati fondul chestiunii. Poate ca acum am fi discutat despre Netanyahu nu despre Aristotel. In schimb v-ati incapatanat sa o luati si mai tare pe aratura si sa va scalambaiati ca un puber care nu suporta sa fie admonestat cand e scos la tabla prins cu temele nefacute. Blocajul pe forma se datoreaza in intregime vanitatii dumneavoastre si incapacitatii sa admiteti ca v-ati formulat comentariile neglijent. Intr-un final, scandalos nu e ca va lipseste astutia si logica ci ca va lipseste cel mai elementar nivel de onestitate intelectuala.

  – Nu va faceti griji pentru timpul meu pierdut. Poate dau impresia ca sunt un bulldog incrancenat, care v-a apucat de ceafa si nu va mai da drumul pana nu recunoasteti tot ce-ati mancat si ingurgitat gresit in ultimii treizeci de ani, dar sa stiti ca eu ma distrez de minune. Nu oricand dai peste asa ceva (evrei. piramide, extraterestri, palestinieni ingrati care musca mana colonizatoare, arheologie biblica etc). Cum as putea sa pierd asa ceva? :P

  – Precum vedeti, ca si in comentariile anterioare, nu va raspund la argumentele ad hominem. Sunt imun la schimonoseli adolescentine. Nu v-a invatat nimeni ca scosul limbii cand vi se deconstruieste inferenta piezisa nu are valoare de argument?

  • @David M,
   Iata, după lupte seculare de câteva zile, am reușit sa descifrăm acest mister, al scopului dvs. real pe acest blog: postul de buldog.
   Tinere, ati face bine sa va ascutiti coltii tociti precoce in terne comentarii, căci ce valoare are un biet buldog fără colți? Aceasi „valoare” cu un comentariu comentând bla, bla, bla, după cum bate vântul.
   Succes!

 44. Cinci adevăruri ascunse și tragice despre Israel, SUA și Europa

  „1. Primul adevăr a fost reiterat recent de un oficial ONU: Israelul sfidează legile internaționale.

  Este un adevăr incontestabil: de decenii, Israelul tratează cu dispreț atât legislația internațională privind drepturile statelor și ale cetățenilor, normele războiului etc., cât și rezoluțiile ONU. Israelul este deasupra legii și a normelor morale ale umanității moderne, el are orice drept și nicio îndatorire. Naziștii recunoşteau deschis că se consideră deasupra normelor de drept internațional („rasă superioarăˮ). Israelul se consideră astfel, dar nu are elementara decență de a o recunoaște.

  2. Al doilea adevăr a fost pronunțat recent de liderii unor state sud-americane: Israelul comite crime de război.

  Ar fi necesar un proces în faţa unui tribunal de tipul celui de la Nürnberg pentru judecarea liderilor israelieni care au ordonat aceste crime (şirul lor e lung). Desigur, SUA nu vor admite un asemenea proces – ceea ce face din SUA complice la crimele de război ale Israelului. Dar ce mai contează? SUA au oricum propriile crime de război pentru care ar trebui să răspundă – câte zeci sau sute de mii de victime civile a făcut invadarea Irakului? Tot numai un proces ca la Nürnberg ar putea răspunde la această întrebare. Nu vom apuca să asistăm la un asemenea proces – dar ştim că el este necesar, şi din punct de vedere moral acesta e lucrul cel mai important: necesitatea dreptăţii, necesitatea de a judeca vinovaţii vor plana totdeauna deasupra drapelului israelian înfipt în Palestina.

  3. Al treilea adevăr a fost enunţat recent de Noam Chomsky: „Israelul este decis să distrugă Palestina, chiar dacă el lansează ocazional cuvinte liniştitoare, dar lipsite de sens, și pune în aplicare acest angajament.”
  (Noam Chomsky, Coşmar în Gaza)

  Nu e vorba de apărare, e vorba de transformarea Palestinei într-un deşert. „Apărarea” este doar un pretext. Oricine poate distruge şi măcelări sub pretextul că se apără – este exact ceea ce a făcut şi Hitler.

  4. Al patrulea adevăr este că Israelul practică de peste şase decenii o politică genocidară în Orientul Mijlociu, purificând etnic, încarcerând, „ghettoizând” şi masacrând palestinieni.

  Atacurile teroriste ale unor grupări radicale arabe nu scuză aceste politici, ci se explică prin ele. Masacrarea armenilor de către turci, în timpul primului război mondial, a fost o tragedie mult mai puţin amplă decât este masacrarea palestinienilor de către israelieni.

  5. Al cincilea adevăr este că Uniunea Europeană, care se complace să joace (tot mai vizibil, de altfel) rolul de ghid moral, este şi ea complice la crimele Israelului.

  Laşitatea dezgustătoare cu care UE îşi apără interesele egoiste, ferindu-se să supere cât de puţin pe aliatul său, Dictatorul mondial – complexul militaro-industrial american – compromite Europa definitiv. Instanţele de la Haga se pretează la farse ridicole când pretind a face justiţie internaţională, dar închid de fapt ochii la cele mai cumplite crime de război comise de Israel şi SUA.

  Europa e indignată că locuitorii Crimeii vor să fie ruşi (aşa cum şi sunt de fapt), nu ucraineni, şi că peninsula Crimeea s-a alipit Rusiei fără niciun foc de armă şi fără nicio victimă – ea declară că nu va accepta niciodată acest lucru. Dar nu e la fel de indignată de crimele din Palestina, şi nu declară că nu le va accepta niciodată (face doar timide apeluri la pace…). Avem aici, în toată splendoarea sa, simulacrul de etică şi de justiţie în care a eșuat civilizația europeană. A fi european, a fi civilizat, înseamnă a putea admite mii sau zeci de mii de victime civile dar a nu admite o schimbare de granițe absolut justificată și istoric, și democratic, și geopolitic.

  Lumea bună trece sub tăcere aceste adevăruri. Nu poţi critica Israelul (vei fi taxat ca antisemit!); nu poţi contesta autoritatea SUA (vei fi acuzat de a fi anti-american!); și nici politica UE (vei fi ștampilat ca anti-occidental!).
  Dar reticenţele noastre jalnice nu pot face ca acele adevăruri să se şteargă – aşa stau lucrurile la începutul sec. XXI: se comit crime împotriva umanităţii şi este de bon ton să nu le observăm.”

  Sursa: https://yogaesoteric.net/cinci-adevaruri-ascunse-si-tragice-despre-israel-sua-si-europa/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Carp
Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Director al Departamentului Politici Publice, Relaţii internaţionale, Studii de securitate (2020 - ). Doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2002). MA în studii europene și relații internaționale, Institut Européen des Hautes Etudes Internationales, Nisa (1996). Reprezentant al Universităţii din Bucureşti în proiectul CIII-PL-0702-09-2021 - Ethics and Politics in the European Context, parte a reţelei CEEPUS III, coordonat de Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin care reuneşte universităţi central şi est-europene (2012 -). Coordonator al echipei Universităţii din Bucureşti în reţeaua ştiinţifică europeană Observatory on Local Autonomy, coordonată de Université de Lille (2015 -). Membru al Academic Curriculum Group, în cadrul E.MA - European Master’s Degree in Human Rights and Democratization, program al Global Campus of Human Rights, Veneţia (2020 - ). Membru al Comisiei de ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică a CNATDCU (2020 - ). Membru al Consiliului de Conducere al ICR (2017 -). A ocupat funcțiile de membru al Comitetului Executiv al E.MA - European Master’s Degree in Human Rights and Democratization, program al Global Campus of Human Rights, Veneţia (2015-2020), membru al board-ului International Centre for Black Sea Studies, Atena (2010-2012), director general al Institutului Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe (2010-2012), prodecan (2008-2010), secretar științific (2010-2012) director al Şcolii Doctorale de Ştiinţă Politică (2015-2020) la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Colaborări și stagii de predare: Global Campus of Human Rights, Veneţia (2019, 2020); Universitá di Genoa (2019); Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin (2019); Institutul de Ştiinţe Politice, Universitatea din Viena (2017, 2019); National Tchengchi University, Taiwan (2016); EIUC - European Inter-University Centre for Human Rights and Democratization, Veneţia (2016, 2017, 2018); Universitatea Matej Bel, Banska Bystrica (2016); Universitá degli Studi Florența (2015); Institut für Sozialethik, Universitatea din Viena (2015); Institutul de Ştiinţe Politice, Universitatea Wroclaw (2014, 2017); Universitatea Trnava (2014); Universitatea Umea (2013); Universitatea Carolină, Praga (2013); Universitatea Bologna (proiectul internațional 156171-LLP-1-2009-1-IT-ERASMUS JUSTMEN. „Menu for Justice. Towards a European Curriculum on Judicial Studies”, 2009-2013); Universitatea Szeged (2012); The Munk School of Global Affairs, Universitatea din Toronto (2011); Universitatea „Mykolo Romerio”, Vilnius (2010); Universitatea din Atena (2000). A participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii: Fridtjof Nansen Institute - Fridtjof Nansen Stiftelsen på Polhøgda Oslo (2020 - ), Université Libre de Bruxelles (2020 - ); Comisia Europeană/CRPE (2019); Academia Română (2018); Wilfried Martens Centre for European Studies (2015); Institut für Rechtsphilosophie, Religions-und Kulturrecht, Universitatea din Viena (2006 2008); Institutul European din România (2007); Institutul „Ludwig Boltzmann” pentru Studiul Problematicii Religioase a Integrării Europene, program al New Europe College, București (2004); TMC Asser Instituut, Haga (2002) etc. A publicat 16 cărți în calitate de autor și coautor. Ultima carte publicată : O lumină în întuneric. Democraţie, stat de drept şi drepturile omului într-o lume în schimbare, Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2020. Capitole de cărți și articole publicate în: Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro