miercuri, septembrie 27, 2023

Corona-Economy: de la criză la refacerea încrederii

Corona-Economy este, deja, marea provocare pentru economia anului 2020, dar  și pentru establishmentul politic la nivel global. Evoluțiile din ultima perioadă sunt cât se poate de serioase, chiar ingrijorătoare pentru mai multe sectoare, de unde și nevoia unei reacții de răspuns coordonat în materie de politică economică. Coronavirus este „lebăda neagră” care a gripat economia, fulgerător și aproape la scară globală. Însă, din partea economiștilor, suprinzătoare sunt tocmai interpretările extreme atribuite impactului de Coronavirus estimat în economie.

Este vorba, pe de o parte, de abordarea minimalistă, care a marginalizat implicațiile economice ale epidemiei de coronavirus. În ciuda vitezei de propagare, care a făcut salturi rapide din China în Europa, cu implicații evidente în orice context bazat pe integrare economică, au fost formulate totuși așteptări de impact minim asupra economiei noastre, dincolo de logica esențială a prudenței și a responsabilității.

Pe de altă parte, avem de-a face cu abordarea maximalistă, care pare să plaseze criza coronavirus in cheia intervenționismului statal cu efecte adverse pentru libertatea individuală. Surprinzătoare sunt și aceste interpretări anti-intervenționiste, în virtutea cărora drepturile și libertățile fundamentale ale individului ar avea de suferit, odată ce guvernele aplică proceduri “de criză” pentru a face față… crizelor. Sigur că viitorul poate surprinde și asemenea temeri, însă este greu de crezut că prezentul ar putea ierta greșelile.

Este deja evident că, în prima parte a anului 2020, trebuie să ne obișnuim cu această stare de Corona-Economy. Însă scenariile de criză economică trebuie tratate cu responsabilitate, pentru a înțelege și gestiona eficient consecințele imediate asupra unor activități și sectoare economice: distribuția de bunuri și servicii, transporturile de persoane, turismul, criza de încredere în plan financiar, sau griparea mai generală a activității economice, pe fondul prăbușirii cererii.

Totodată, trebuie să fim pregătiți și în privința unor consecințe mai profunde, astăzi probabil invizibile, dar care vor conta în viteza revenirii la normalitate, prin restabilirea încrederii, a apetitului investițional și a poftei de viață în societate.

Independent de forța instrumentelor economice de intervenție, este important să înțelegem că nicio țară nu este pe deplin pregătită să facă față unei explozii a deficitului de încredere. Tocmai de aceea, încrederea este cel mai important activ în gestiunea situațiilor de criză, în asigurarea stabilității sistemului economic și a unei minime predictibilități în revenirea acestuia.

În această privință a restabilirii încrederii, în primă instanță sunt esențiale regulile și capacitarea de a impune reguli adecvate în condiții de criză, atât ca exercițiu administrativ, cât și ca ordine socială adaptată informal situațiilor de criză.

În actuala paradigmă tehnologică și de mobilitate, economia modernă a devenit un organism complex, expus mai mult ca niciodată riscurilor de contagiune. Tocmai de aceea, înainte de a lansa, sub emoția momentului, pachete de “imunizare generală”, soluțiile trebuie orientate cu prioritate asupra sectoarelor direct afectate, prin măsuri punctuale, care să diminueze efectele de contagiune la nivelul altor sectoare economice. Chiar dacă organismul economic este slăbit, trebuie asigurată funcționarea acestuia, prevenite blocajele de amploare și transmise semnale de încredere pentru mediul de afaceri.

În ultimă instanță, criza de încredere este mai periculoasă decât criza economică per se, date fiind prăbușirea apetitului investițional și sentimentul depresiv care a cuprins piețele financiare la scară globală. Însă, dacă încrederea economică se năruie, injecțiile financiare ad-hoc, lipsite de temei structural, nu reprezintă decât dopaj superflu, care pot arunca piețele pe alte traiectorii inadecvate. Tocmai de aceea politicile publice trebuie axate, aproape obsesiv, pe refacerea încrederii, predominant în sens calitativ, nu doar cantitativ.

Recent, în interval de doar o săptămână, așteptările economice au trecut din registrul minimalist în cel al recesiunii preconizate. Următoarele două trimestre vor purta, apăsat, amprenta incertitudinilor și a efectelor de contagiune.

În planul fluxurilor externe, de exemplu, Italia este cel de-al doilea partener comercial al României, iar ceilalți parteneri europeni par și ei cuprinși de febra Corona-Economy.

Prognozele economice sunt și ele supuse volatilității. Este foarte greu de spus dacă revenirea va fi în formă de V, de U sau de L, caz în care economia va suferi daune profunde, cu efect structural semnificativ.

Însă știm sigur că această Corona-Economy se va resorbi, mai devreme sau mai târziu, pe măsură ce acțiunile autorităților vor atenua răspândirea epidemiei și va avea loc refacerea încrederii în societate.

Soluțiile medicale pot preîntâmpina agravarea problemelor economice, în timp ce soluțiile economice nu rezolvă, prin ele însele, problemele medicale ale epidemiei de coronavirus.

Însă treptat, prin concursul ambelor categorii de soluții, și organismul economic își va recăpăta vitalitatea, probabil cu un plus de imunizare, cu mai puțină globalizare și, eventual, cu noi lecții învățate de responsabilitate în planul acțiunii sociale.

15 martie 2020

http://cosmin-marinescu.ro/corona-economy-de-la-criza-la-refacerea-increderii/

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. S-a tot vorbit in ultimul timp despre schimbarea bazelor economice, de la o filozofie bazata pe profit, la ceva care sa ia in considerare tot mai mult aspecte ecologice, aspecte care ar fi puternic controlate de catre stat. Cu alte cuvinte o ecologizare puternica ar insemna o interventie masiva a statului in economie.
  Criza Corona ne arata alt aspect, ne arata neajunsurile globalizarii, atunci cind anumitee produse de interes vital, de ex. medicamente, se produc doar intr-o zona a lumii, in China. Ne mai invata ca blocarea logisticii, a transportului, duce la fell la blocarea globalizarii. Cu alte cuvinte fiecare tara, fiecare zona va trebui sa-si asigure minimul de produse necesare supravietuirii pt o anumita perioada de timp. In ce masura pot statele sa influenteze aceste aspecte nu stiu, e o ricum un challenge.

  Criza Corona ne mai arata cit de gaunoasa e Uniunea Europeana! Von der Leyen s-a intilnit de curind cu Greta, a mers prin Grecia sa vada cum e cu refugiatii, iar in privinta virusului pledeaza pt lasarea libera a granitelor. EU nu a luat nici o initiativa pt fortarea cercetarii medicale in scopul dezvoltarii unui vaccin, unui medicament. EU a prevazut 1000 de miliarde pt mori de vint dar nimic in cercetarea medicala. Nimic. Nici masti, nici costume de protectie, nimic. EU si-a demonstrat nu numai inutilitatea ci e chiar paguboasa.

  • Nu globalizarea a produs acest efect, mutarea productiilor de medicamente in China si India, este efectul politicilor sociale si de sanatate care au pus presiuni enorme de eficientizare pe sisteme astfel incat nevoia de a lua masurile necesare devenind uriasa.
   Peste tot s-a tot discutat numai de reducerea consturilor, cu medicamente, cu personalul sanitar etc.etc, spitalele fiind trasformate in entitati economice cu rezultatele pe care acum in acesta criza provocata cu premeditare, le putem studia, in amanunt si cu toate consecintele.

   • @Ursul Bruno – si despre fiscalitatea europeana aberanta, nimic-nimic? Ai impresia ca oamenii isi cumpara antibioticele din India doar fiindca le place sa astepte cate 3 saptamani? Quantitative easing nu tine de capitalism, tine de anticapitalism. O multime de banci si o multime de firme continua sa existe doar datorita quantitative easing si continua sa polueze economia reala in timp ce pierd bani. Dar atat timp cat Berlinul inca gaseste bani pentru sute de postaci, noi sa fim sanatosi, asa e? :)

    Nu-ti face griji pentru capitalism, tot el o sa scoata caruta din noroi, ca de atatea alte ori. Dar faptul ca Merkel are tot 4 mandate, la fel ca Putin, nu cred ca il poti albi in vreun fel.

    • Numai la europeni se intampla, de asta si SUA si china is prinsi cu pantalonii in vine. Mai ieri Trump se chinuia sa cumpere nu stiu ce laborator prin Germania si tot el a refuzat testele din germania ca oricum le fac ei pe ale lor , tot SUA are 90% din ce fac produs in china. Cum naiba tot vina EU e?
     Eu nu inteleg!

     • @ion daniel – Trump nu ”se chinuia” să cumpere nimic, a fost un fake news tipic de Bruxelles, dar e mai convenabil să distribui acel fake news chiar și după ce a fost dezmințit.

    • Nu a fost voba de fiscalitate, putem discuta si despre acest aspect, este vorba de medicamente si situatia actualei problematici.
     La nivel global productia de bunuri si servicii reale se ridica la 75 x 1000 milarde de dolari, o cifra greu de imaginat. In schimb volumul de tranzactii financiare se ridica la nivelul de 705 x 1000 miliarde dolari, o cifra si mai greu de imaginat insa arata discrepanta enorma intre productie reala si specula/tranzactii/ inginerii financiare, cu alte cuvinte, cu bani se pot gastiga si mai mult bani, algoritmii fiind de un ajutor imensurabil.
     Etalarea unei productii reale este „infinit” mai greu si complicat decat sa participi la ruleta globala, de regula enorm de multi bani obtinuti din aceste tranzactii nefiind fiscalizati deloc sau foarte putin, statelor lipsind bani pentru infrastructura statala de tot felul, bani pe care ii aduna din industria reala, britancii fiind experti in aceste practici financiare, Londra fiind „capitala derivatelor” la nivel global.
     Europa de est si Rusia s-au miscat mult mai bine in acesta criza decat apusul Europei, nemtii, italienii, francezii niste ageamii si vom vedea la urma cand se vor numara mortii cine sta mai bine.

     • @Ursul Bruno – povești marxiste, domnu’ ”Chruschtschow”, povești marxiste. De asta UK încasează 36 mld lire anual din accize la carburanți (plus TVA 20%) și cheltuie doar 9 mld cu drumurile, fiindcă n-are bani de infrastructură! De asta Germania încasează 4 mld. euro anual numai de la camioanele aflate în tranzit (MAUT) pe lângă TVA și accize la carburanți, fiindcă n-are bani de infrastructură! De asta ASFINAG, compania care administrează autostrăzile din Austria, obține profit și plătește dividende guvernului, fiindcă n-are bani de infrastructură!

      În realitate e vorba de o ceată de marxiști care conduc Germania și UE, marxiști formați ca oameni pe vremea lui Honecker. E ca și cum România ar fi condusă încă de Ion Iliescu, exact asta se întâmplă în prezent la Berlin, de asta ai tu de scris astfel de comentarii.

  • Ar trebui sa fie in stare cel putin la nivel de tara, ue sa produca rapid niste masti, medicamente, etc. Sa fie niste intreprinderi mai flexibile. Dar ma tem ca nu le mai avem deloc.

   1. Introdus in scoli de mici niste lectii de aparare civila, sa stim ce sa facem, cum sa ne comportam etc. Facut antrenamente permanente si sa stim si noi cat de pregatiti sunt autoritatile in realitate, sa putem forma si garzi civile daca trebuie.

   2. Statul ca sa fie viabil, trebuie sa aiba si el grija sa existe anumite industrii pe teritoriul lui, care in caz de ceva sa poata sa produca niste servicii de baza. Nu stiu cum, ar trebui sa gandeasca bine politicile economice si legislatia, in loc sa ne faca circ sa aiba in vedere ca se mai intampla epidemii, catastrofe naturale, etc. Sa ne lase pe noi sa o facem.

   3. Oare nu se vede de mult timp ca nu putem concura la nivel mondial din cauza birocratiei si taxelor enorme? Sa nu ai mastili si sa nu poti produce niste aparate de respiratie … stim sa facem doar cafele … din cafea importata.

   • Poate functiona, la nivel european, daca se doreste insa acum se intampla exact invers, solidaritatea europeana e la pamant, fiecare se retrage in granitele sale. In aceste conditii nu poate functiona piata comuna si daca fiecare ar produce numai pentru el, la un momenat dat stocurile in vremuri normale ar deveni enorme, fiecare stoc fiind de fapt bani blocati, economic o prostie. Avem trupe de ractie militara la nivel european, tancuri, rachete, soldati, cu alte cuvinte NATO insa nu avem un „NATO” pt alte situatii ca cea de fata, crize de acest fel.
    S-au investit sume uriase in armament insa nu s-a investit destul in cercetare, in sistemul medical, virusul fiind mai eficient dupa cum traim acum pe propriile experiente, un virus si panica provocand mai multe pagube decat intreg intreg arsenalul militar, cu exceptia celui atomic si biologic cu toate ca acum asistam la un mare experiment, global.

    • @Ursul Bruno – exact de asta nu trebuie să existe o armată europeană. Fiindcă va fi folosită pe post de Jandarmerie, pentru controlul asupra cetățenilor europeni, nu pentru apărarea externă, care e rolul legitim al unei armate.

     Isteria creată de autorități în problema coronavirusului are evident drept scop și creșterea controlul asupra cetățenilor, dar petarda asta s-ar putea să le explodeze în față neomarxiștilor. De ani întregi propovăduiești pe-aici sfârșitul democrației, însă nu conta pe faptul că stânga va ajunge să dețină controlul într-o astfel de situație. Pentru oamenii decenți, va fi preferabil la conducere un personaj gen Franco și câteva mii de activiști neomarxiști dispăruți fără urmă :)

    • @Ursul Bruno

     In China, Italia sau chiar si in Cheia de exemplu s-au luat masuri severe pana la inchiderea unor regiuni sau chiar a oraselor. Masurile de combatere a pandemiilor contagioase (izoalrea tarilor, oraselor sau chiar si a persoanelor) nu cred ca pot fi interpretate ca lipsa de solidaritate.

   • @ion – impotriva cui vrei sa formezi garzi civile, impotriva cetatenilor pasnici? Nu stiu cum era la voi pe vremea lui Brejnev, dar in Romania existau si Garzi Patriotice, exista si PTAP, existau si exercitii ALA, dar nu-ti imagina ca foloseau la ceva. Ceausescu a primit pana la urma exact ce merita iar Uniunea ta Sovietica s-a destramat si ea, doi ani mai tarziu.

    Coronavirusul e doar un pretext ieftin pentru exercitii de autoritarism din partea statului, dar lucrurile astea se pot termina foarte rau pentru guverrnanti, s-ar putea sa primeasca o lectie binemeritata. Masurile guvernelor afecteaza economia mult mai sever decat coronavirusul, iar regimurile comuniste tot asa s-au prabusit, din motive economice. Ca de formatiuni paramilitare nu duceau lipsa.

    • „Coronavirusul e doar un pretext ieftin pentru exercitii de autoritarism din partea statului, dar lucrurile astea se pot termina foarte rau pentru guverrnanti, s-ar putea sa primeasca o lectie binemeritata. Masurile guvernelor afecteaza economia mult mai sever decat coronavirusul, iar regimurile comuniste tot asa s-au prabusit, din motive economice. ”

     Foarte bun comentariu, Harald. Intru totul de acord.

     Mai e ceva ce nu prea se discuta: durata acestor masuri exceptionale. A facut cineva vreun experiment in vreo tara ce se intampla cu economia daca strangulezi o luna comertul plus serviciile? Deocamdata eu nu stiu sa se fi intamplat. Dar uite ca cineva acolo sus are ambitii de inginer social si tocmai a inceput un experiment european: ‘cum ar fi sa tratam organismul social afectat de o viroza/psihoza colectiva cu garouri pe toate membrele plus ochelari de cal, dopuri in urechi si praf in ochi’.

     • @euNuke – vă mulțumesc pentru aprecieri. UK face permanent experimentul ăsta, în fiecare noapte 7.000 de camioane vin de pe continent pentru a aproviziona țara. E destul să vină cu 500 de camioane mai puțin în fiecare noapte, iar după primele 3 zile deja încep să dispară diverse produse din raft de la Tesco.

     • @euNuke – tocmai scrisesem despre Tesco, așa arată unele dintre măsurile lor începând cu 19 martie, conform unui e-mail primit de la ei:

      – To ensure more people have access to everyday essentials, we are introducing a storewide restriction of only 3 items per customer on every product line, and removing multi-buy promotions;
      – In order to allow Tesco colleagues to focus on stocking shelves, helping to provide the essential groceries you are looking for and to avoid waste, we will close all meat, fish, deli counters and salad bars ;
      – To be able to ensure our stores are clean, that we can replenish stock, and allow our colleagues to rest, we will change our trading hours with all stores closing at 10pm.

      Mai sunt menționate și altele, dar astea sunt relevante. În mod sigur, ei știu mai bine ca mine câte camioane nu mai vin în fiecare noapte de pe continent :)

  • @NT- nu stiu de ce am uneori impresia ca cel care scrie despre avioane, trenuri sub acest pseudonim esteo alta persoana decat cel care a scris comentariul de mai sus si inca cateva din ultima vreme.
   Povestea cu mutarea productiei de medicamente in China si lipsa lor din UE, este un fake news de cea mai joasa speta, consultati lista celor mai mari companii farma dupa venituri
   -https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_biomedical_companies_by_revenue
   si n-o sa gasiti nicio companie chinezeasca intre primele treizeci. Roche si Novartis, chiar daca sunt elvetiene ( deci tehnic inafara UE) isi fac grosul veniturilor de pe piata europeana. Este un lapsus incalificabil pentru cineva care tocmai ne-a spus cum a castigat ceva malai de pe urma actiunilor firmei de ventilatoare Draeger.
   Multe chestii se pot imputa UE, dar nu ca ar actiona spre delocalizarea productiei din Europa. Iar cat despre atributiile doamnei von der Leyen in luarea si aplicarea masurilor de prevenire a raspandirii coronavirusului, haideti sa fim seriosi, doar nu ne luati de prosti pe toti cei care citim Contributors, sau a avansat UE spre integrarea suprastatala si noi nu am fost avizati.

   • nea Ioane, iti multumesc mult pt interventie:
    1. E adevarat ca marile firme farmaceutice sunt vestice, dar productia, PRODUCTIA, nea Ioane se face in China. Pe aici pina si o mare parte din usturoiul de pe piata, se produce in China. Nu-ti dau linkuri. Ai vazut undeva chiloti tetra nechinezesti? 90% din ramele de biciclete se sudeaza in China. Si exemplele pot continua.
    2. citeste aici https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/fuer-corona-impfstoff-curevac-bekommt-bis-zu-80-millionen-euro-eu-kredite-a-fdad20a8-7fe3-4da5-90f3-8bb3125d87ef, von der Leyen a hotarit sa dea credite firmei cureVac, deci cum e, ori nu se baga, ori se baga. Probabil ca a citit postarea mea :).
    3. Daca EU nu a avansat in putere supra statala pai atunci de ce vrea sa bage 1000 de miliarde in mori de vint? De unde vin acesti bani? Acesta nu e un amestec?

    • @neamtu tiganu

     1. Raportul exporturilor /importurilor UE (la produse medicale si famaceutice) este in jur de 2:1 in favoarea exporturilor. Ar fi indicat sa va informati putin inainte de a lua lumea peste picior cu puncte de vedere personale eronate si fake news. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/International_trade_in_medicinal_and_pharmaceutical_products

     2. Reactia institutiilor UE – la oferta „nesimtita” a lui Trump (care intentiona sa achizitioneze drepturile in exclusivitate pentru SUA) a fost o necesitate. Oricum, UE in general (si Germania in mod special) aloca prea putine fonduri pentru cercetare in comparatie cu competitorii globali. Nu in mod intamplator, pe de-o parte, Germania a devenit un campion la exporturi de carne de porc si lapte praf, iar pe cealalta parte, a ajuns sa importe technologii de varf – incepand cu 5G, servicii digitale pana la baterii electrice (motoarele noilor generatii de automobile) samd. De-a rasu-plansu. Noroc ca liderii partidelor din NRW (cea mai numeroasa fractiune in Bundestag) au cedat in final la presiunea colegilor, altfel Germania ramanea codasa si la ineficienta energetica. https://home.kpmg/de/de/home/themen/2020/03/business-destination-germany-2020.html

     3. Cat despre pactul Green Deal, este o oferta prin care membrii din estul UE au sansa sa-si modernizeze nu doar infrastructura si agricultura, ci si sectorul energetic depasit si falimentar (gaurile negre si sacii fara fund la bugetele de stat). Nu ati fost capabil sa aduceti argumente coerente impotriva unui nou sistem energetic „descentralizat”, flexibil si eficient, bazat pe centrale pe gaz in combinatie cu regenerabile. In Ro de ex, fiecare judet poate atrage investitii in productia energiei, dar e musai sa supravietuiasca sugativele /administratorii hodoroancelor Complexului Energetic Oltenesc (mandria iepocii de aur) si baietii destepti de fapt.

      • @neamtu tiganu

       Nu ati explicat legatura intre articolul dv si graficul din linkul postat de mine anterior. Sectorul farmaceutic german cerceteaza, descopera, produce si exporta in intreaga lume medicamente (cu valoare adaugata mare) pentru tratarea bolilor cardiologice, oncologice, neurologice, urologice, imonologice, etc. Balanta bine inclinata in favoarea exporturilor este rezultatul strategiei de finantare a cercetarilor in domeniu (precum si a productiei medicamentelor cu valoare mare adaugata). Vezi si Aici si Aici, samd.

       P.S. Este evident ca aveti deficite mari la capitolul analitica (din moment ce vorbiti dupa ureche, in baza unor opinii personale pescuite pe site-urile de stiri). In acest context (si nu numai) injuriile, mustrarea adeversarului in public, incercarile de intimidare si alte strategii ieftine de manipulare sunt gloante trase in vant.

 2. De la ,,proiectul postcomunist Iliescu” din 1992 de tranzitie la ,,socialismul de stat” la ,,proiectul anticriza Basescu” din 2010, de imprumut a 20 de miliarde de Euro pentru stadioane,parcuri la tara, patinuare,sali de sport, etc. si apoi esecul de acum 3 ani al Presedentiei de a construi un proiect de tara,unica incredere si proiect personal a devenit emigrarea economica!
  Proiectul ,,Orban I” cu cirpelile sale legislative si vorbarie goala,urmat de acelasi guvern care a refuzat (tot acum trei ani) evaluarea si promovarea unui ,,proiect de tara” cu obiectivul reindustrializarii,increderea in proiectul national al emigrarii economice s-a intarit!La fel si Presedentia a refuzat evaluarea si promovarea unui proiect de tara, propus acesteia!Asa ca nu exista in Romania nici un singur element al reconstructiei increderii,incit ,,Covid-Economii” sa nu moara virusata de incapacitatea intelegerii necesitatii cererii publice a proiectelor OPERATIONALE de tara si a evaluarii-promovarii lor,drept masuri anticriza si postcriza!
  Constatarile, indicatiile si ,,strategiile” teoretice au consacrat in trei decenii esecul natiunii, fiind nevoie de altceva pentru a planta increderea in actuala situatie de criza,a celei mai nepregatite tari din UE pentru ceeace urmeaza…
  prof. Caliman I. Eugen
  consultant independent
  dezvoltare economica

 3. Dupa terminarea crizei probabil multe lucruri se vor schimba, cum ? nu cred ca cineva are acum, in degringolada produsa cu premeditare, o reteta, un mijloc sau ceva asemenatar prin care se poate drege busuiocul.
  Ulciorul s-a tot dus la apa pana s.a spart am putea spune, acum fiind nevoie de unul nou.
  Mijloacele capitalismului sunt epuizate, sumele imense da bani promise de catre politicieni putand fi produse numai cu tiparnita, conform manualelor economice, inflatia fiind efectul.
  Nu stiu daca pana si acesta inflatie se va instala intr-un mod dramatic, in anumite zone da in altele mai putin, vom vedea reactiile monezilor de criza precum dolar sau euro.
  In opinia mea insa, acesta criza a provocat o neincredere maxima la nivel politic intre SUA si China, conflictul economic pornit de SUA impotriva intregii lumi fiind purtat pe spatele a 7,5 miliarde de oameni. toti fiind acum afectati, poate mai putin triburile din Amazon sau Borneo.
  Criza este ciudata in felul ei prin proportiile nemaiintalnite, dupa opinia mea, nici cele 2 Razboaie Mondiale neavand un asemenea impact precum acesta.
  Pe timpul unui razboi clasic avem dusmanul in fata ochilor, acum nu vedem pe nimeni, dusmanul fiind depistat doar in urma unor analize, fain !!!
  Eu numai cred nici in lilieci, nici soboloani sau alte animale, aici este o mana criminala la mijloc.

  • Dacă aveți impresia că lumea se va schimba după ce se va stinge pandemia covid, vă înșelați! Periodic lumea a fost și va fi lovită de tot felul de nenorociri d-astea, ciumă, holeră, tifos, crize, războaie stîrnite de idioți, etc., iar după ce au trecut a uitat rapid tot ce a pătimit și după cîțiva ani viața și-a reluat cursul la fel ca înainte, cu aceleași metehne și cu alți tîmpiți care au dezvoltat noi scheme de furat bani bazate pe noi ”oportunități de afaceri”. Boc a închis spitale fiindcă erau ”nerentabile” și se împrumuta ca să sifoneze camarilei bani pentru construcția de stadioane și săli de sport. I-a dat cineva un cap în gură acum pentru ce a făcut atunci cînd era prim ministru? Nu. Lucovid Organ taie bani de la sănătate ca să hrănească serviciile, jandarmii și restul ghiogarilor în uniformă. A luat vreun cap în gură pentru ce a făcut acum trei luni cînd a ciugulit banii de la sănătate ca să ia pulane și cașchete pentru specialiști? Nu, dar acum trebuie să îl ascultăm cum salvează țara fiindcă are un dosar cu șină plin cu măsuri și scheme de atac infailibile în lupta cu inamicul invizibil. Nu are paturi în spitale, halate, măști, spirt, medici, medicamente, teste, etc., dar are un car de vorbe și un plan de măsuri în care toată lumea trebuie să stea acasă și în timp ce stă închisă în casă să cumpere un iaurt și un covrig pe zi ca să nu fie îmbulzeală și să ajungă la toți. Știu, nu e el de vină, ciuma roșie e de vină, înainte de ciumă era Băsescu și înaintea lui, Iliescu, care n-avea ce face fiindcă tiranul Ceașcă a întinat nobilul ideal al comunismului și ne-a lăsat în sapă de lemn. Totuși, parcă nu Ceaușescu a tăiat banii de la sănătate acum trei luni, este?

   • Stimabile, treci de orizontul dambovitrean, acum discutam la nivel global, se cauta modelul viitorului, traim un experiment.

 4. Multumesc pentru acest articol minunat!

  Acum m-am linistit. Autoritatile romane chiar stiu foarte clar ce au de facut. Sunt competente. Va fi totul bine….

  Domnul consilier prezintential, CONCRET, care e treaba si care sunt masurile?? Nu e timp de vrajeala.

  Sunt peste 1,000,000 de angajati din turism, transporturi, servicii care nu vor avea nici un venit in urmatoarele 2 luni. Patronii lor sunt la pamant, angajatii nu au nici o rezerva pentru ca de 5 ani petrec si traiesc pe datorie. Cei peste 1,000,000 de angajati, carora nu le ajung banii de la un salariu la altul, nu au nici o rezerva. Din ce mananca? Din ce platesc intretinerea si utilitatile? Din ce isi platesc creditele?

  Acesti indivizi aflati intr-un impas fara precedent in ultimii 20 de ani, cu educatie financiara destul de proasta, vor contamina toata economia. Va scaderea cererea in toate sectoarele si la cei chibzuiti.

  Inca ceva… statul are acum peste 1,100,000 angajati. Multi dintre ei stau in acest moment acasa (peste 400,000 de angajati din invatamant, altii din primarii, din alte institutii parazitare). Pe ei statul ii plateste si cand stau degeaba. Din ce bani?? Din banii celor care nu mai au bani.

  Care sunt domnule consilier prezidential masurile in aceasta situatie? Ha sa le vedem: 1, 2, 3, …10.

  Filosofia ieftina nu ajuta la nimic in aceste momente. Firmele vor intra in blocaj in maximum o saptamana.

 5. Tocmai am făcut o mică socoteală care mă ajută să-mi recapăt încrederea în autorități. Nelu Tătaru secretar de stat vorbește la radio despre testele de depistare care sînt achiziționate de statul român în truse de cîte 150 de kit-uri, fiindcă așa sînt livrate. A achiziționat 10 000 de teste pe care dacă le împarți la 150 ies exact 66.666 de truse. Știind ca 666 este numărul fiarei din Apocalipsă și că afirmația domnului secretar dă cu virgulă (matematic!), să se calculeze coeficientul de încredere în guvern.

 6. „Tocmai de aceea, înainte de a lansa, sub emoția momentului, pachete de “imunizare generală”, soluțiile trebuie orientate cu prioritate asupra sectoarelor direct afectate, prin măsuri punctuale, care să diminueze efectele de contagiune la nivelul altor sectoare economice.”

  O strategie gresita. Cetateanul nu’si va recapata increderea in capacitatea statului de a gestiona o criza si de a proteja sanatatea populatiei daca, in plina pandemie, banii publici -din ce in ce mai putini- sunt orientati ‘cu prioritate’ catre sectoare muribunde, dar neesentiale in raport cu cealalta criza, cea care a declansat criza economica.

  Se pune problema astfel: este in stare statul roman sa produca/sa impulsionee productia de bunuri si servicii strategice* legate strict de supravietuire in timp de pandemie? Raspunsul e, din pacate, acesta: nici prin cap nu le trece sa faca ceva in sensul asta. Macar dupa model european.

  Va intrebati ‘care model european’? Pai iata:
  pe 14 aprilie incep sa curga in presa germana stiri false** despre presupusa tentativa a lui Trump de a subtiliza vaccinul nemtesc produs pasamite de laboratorul CureVac si de a’l pastra exclusiv pentru americani; stirile mizerabile cu iz de antiamericanism sunt preluate apoi cu inconstienta de presa europeana.
  pe 16 aprile aflam ca onorata Comisie Europeana ofera un ajutor financiar de 80 de milioane de euro companiei CureVac, uitand brusc de printzipurile sale vizavi de ajutoarele de stat. Deci iata ca se poate ca un guvern sa ajute financiar o companie privata in vremuri de criza [si sub amenintarea aparuta subit a tartorelui blond], dar una cu obiect de activitate nu din turism sau servicii, ci in farmaceutica/cercetare.

  *de pilda: medicamente, vaccinuri, kituri de testare [apropo: stie cineva unde sunt produse si cine a omologat actualele kituri?]; masti, manusi, echipamente de protectie, dezinfectanti etc.
  **declaratia oficiala pe Twitter: „To make it clear again on coronavirus: CureVac has not received from the US government or related entities an offer before, during and since the Task Force meeting in the White House on March 2. CureVac rejects all allegations from press.”

  • euNuke, ce e bine in toată povestea asta e că sunteți vigilent.
   Ce nu e așa de bine este că sunteți dispus ca într-un caz tipic de cuvânt contra cuvânt, deci cu potențial de veridicitate înjumătățit, să dați rapid crezare exclusiv doar uneia dintre părți*. Bănuiesc ca in baza unei subiectivități căreia ii poate cădea oricine “victimă”.
   Ce tinde spre deloc bine este faptul ca, deși chiar dumneavoastră menționați ca declarația curevac de pe twitter ar fi “oficială”, susțineți că ajutorul guvernamental din parte comisiei europene s-ar fi făcut SUB presiunea terorii blonde. De asemenea, deși dimensionati corect ajutorul respectiv, nu Spune-ți mai clar in ce anume consta acesta. Mai pe șleau, este vorba de un credit pus la dispoziția curevac, credit care a fost acordat DUPĂ twitereala “oficială” a beneficiarului acestui credit.

   * Die Welt nu renunța, se pare, la “minciunile” și “antiamericanismele” sale. De câteva ore a editat un nou material pe aceasta tema. Cert este ca fostul CEO al curevac a fost prezent in biroul lui Trump pe 3 Martie . Pe 11 Martie el a fost destituit din funcție, fără prea multe explicații. Die welt nu a susținut ca trump s-ar fi oferit sa cumpere sau sa preia curevac, așa cum ar rezulta din declarația oficială de pe twitter, ci ar fi propus ca curevac să își mute departamentul sau de cercetare la filiala din Boston. Strawman?! Vom vedea, dar îmi pare prea devreme pentru concluzii definitive.

   • @Hantzy, cred că dumneavoastră nu sesizați ironiile din text. Probabil sunteți prea încrâncenat. E evident că bombadepresă a fost fabricată cu rolul de a justifica un ajutor ilegal de stat aflat in pregătire, bașca un trafic de influență la nivel înalt. Amenințarea blondă e pentru popor, să fie uniți cu toții in cuget și simțiri antiamericane și să blocheze cârcotașii. D-aia nu vă vine să credeți că sunteți mințit in halul ăsta și că ați ajuns trompeta lor, din moment ce le mai și propagați minciunile folosindu-le ca…argumente*, alături de alți buni și inteligenți forumiști. Așa se întâmplă când te lași prin in febra partizanatului politic: renunți pe nesimțite la simțul critic și in loc să vezi răul ajungi să-l preamărești pentru că este comis de-ai tăi.

    *de când e presa germană etalon de imparțialitate și veridicitate? cum aș puta să iau de-gata o știe produsă de astfel de gazete? că eu de ani de zile văd numa propagandă deșănțată in siajul unei monstruoase coaliții.

   • Mulțumesc frumos pentru link. Dar o să zic pas de data asta, pentru că nu obișnuiesc să-mi pierd vremea cu propagandă fascistă scrisă chiar in limba germană.

    Despre firmă: a fost deja atrasă in scandal, a fost parte din scandal și scandalul e exclusiv german (ei au inventat scandalul și l-au servit restului Europei cu nerușinarea și cinismul lor tipice, că deh, așa se face in vremuri de restriște: te repezi la aliat și-i arzi una peste ceafă cu fițuica făcută sul, nu-i așa?) .

    • Au fost timpuri cind am fost mindru ca sunt neamt. Acum mi-e rusine. Nu va puteti imagina in ce hal se minte se manipuleaza. Nu va puteti imagina gradul de incompetenta al autoritatilor. Niste criminali… au stiut de trei luni si nu au facut absolut nimic. Nu mai vorbesc de idioata de la EU, azi a recunoscut ca a gresit. Daca eu greseam in meseria mea aveam sanse nu numai sa-mi pierd piinea ci si sa-nfund puscaria.

    • @euNuke

     Desigur, omul de afaceri german Dietmar Hoppe si liderii germani mint cu nerusinare (un teatru de propaganda antiamericanista inscenat de nazistii-meomarxisti germani, etc). Nici prin minte nu i-ar trece omului de stat integru (Donald Trump) sa faca oferte „imorale”. El a invitat compania germana la Casa Alba numai asa… din plictiseala (la o prajiturica). Multumit?

     https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-vaccine-trump-germany-us-dietmar-hopp-carevac-a9404646.html

     • @RenewEurope – chiar în articolul prezentat de tine, ministrul german al economiei e citat cu o frază sforăitoare: „Germania nu e de vânzare! :) Ce s-a întâmplat, domnu’ geotermist, de-ați ajuns la faza cu ”nu ne vindem țara”? Exact asta scriu pe-aici de ani întregi, că Germania e cât se poate de naționalistă și că toată Uniunea Europeană a ajuns hinterlandul Germaniei. Acum susții că nu vă vindeți țara? :)

      Trump s-a întâlnit cu reprezentanții a 25 de companii care se ocupă cu cercetări pentru un vaccin, iar Dietmar Hopp nu susține că ar fi primit vreo ofertă. Cine minte cu nerușinare? Inclusiv Horst Seehofer, ministrul de Interne, nu a putut menționa ceva concret despre vreo ofertă, a recunoscut că doar a auzit povestea de la alți membrii ai guvernului.

      • If we’re successful in developing an effective vaccine to combat the coronavirus in the near future, this should reach, protect and help people not only regionally but worldwide as a show of solidarity,” said CureVac’s main investor, Dietmar Hopp.

       Merkel’s s chief of staff: „We also made clear that if a vaccine is developed in Germany, then it is for Germany and the world”, he said, adding: “That also convinced the company, so that it will stay.”

       Mr Spahn added „CureVac would only develop a vaccine “for the whole world … not for individual countries”.
       …..

       Cam atat despre „nationalismul” german! Apoi, oferta de 1 mlrd ar fi venit din partea Casei Albe, nicidecum din partea unei companii private. Trump nu constientizeaza ca rolul Presedintelui SUA este total diferit de rolul unui CEO sau al unui jucator pe piata imobiliara – reuseste mereu sa blameze SUA pana in maduva oaselor, asa cum a facut si cu oferta de achizitie a Groelandei, interviul pe marginea aderarii Montenegrului la Nato, UE trebuie sparta, vestele galbene scandeaza „Trump” pe strazile Parisului, samd. Spor la albit, Amen!

       P.S. Ronald Reagen nu a fost nici el un politician de cariera, spre deosebire de Trump insa, a fost un Gentleman (s-a bucurat de educatia buna a celor 7 ani de acasa). De asemenea, Reagen nu s-a rusinat sa apeleze la consultanta consilierilor /expertilor sau sa invete dedesubturile diplomatiei.

 7. Corona-Economy este prima criza de o asemenea natura si profunzime. Este prima data in istoria recenta cand problemele pandemice escaladeaza in criza economica. De asemenea, este prima data cand decidentii sunt confruntati cu paradoxuri de tipul stop-and-go. Adica sa stopam mobilitatea si interactiunea in societate si, in acelasi timp, sa pornim economia prin diverse masuri pro-active si scheme de sprijin.

  Ma tem ca cele doua nu pot fi adresate simultan, de unde necesitatea de a gandi etapizat, cu obiective clare de etapa, separat pe dimensiunea medicala, prin incetinirea raspandirii corona-virusului, separat pe dimensiunea economica, prin atenuarea treptata a starii corona-economy, chiar daca economia va fi imposibil de repornit uniform, indeosebi in dezordinea actuala, dominata de sincope, temeri profunde si anticipari catastrofice. In ultima instanta, pietele nu isi vor reveni sanatos decat in ritmul lor.

  In economie, arderea etapelor este la fel de improbabila precum vindecarea de coronavirus, in medicina, de pe o zi pe alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Marinescu
Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice, cadru didactic din 1998 și doctor în Economie (2003). Este consilier prezidențial, din 22 decembrie 2014. A efectuat diverse stagii de documentare și cercetare științifică: Centre d'Economie de la Sorbonne (iunie 2012), ESCP Europe Business School (iunie 2010), Middlesex University și London School of Economics (aprilie 2008), Institut d’Administration des Entreprises, Lille (iunie 2002), Maison des Sciences Economiques (octombrie 2001). A pus bazele, în calitate de președinte fondator, ale Centrului pentru Economie și Libertate – ECOL, o inițiativă educațională și de cercetare care promovează cunoașterea principiilor pieței libere și ale societății democratice. A publicat mai multe cărți, în calitate de coordonator, autor și coautor, dintre care: Educația: perspectivă economică (2001), Liberalizarea schimburilor economice externe (2003), Instituții și prosperitate. De la etică la eficiență (2004), Economia de piață (2007), Libertate economică și proprietate (2011), Costurile de tranzacție și performanța economică (2013), fiind premiat de Asociația Facultăților de Economie din România (2008). A coordonat volumul Capitalismul. Logica libertății (Humanitas, 2013), apreciat de prestigioși economiști din mediul academic internațional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro