vineri, august 12, 2022

Criza migranților și răspunsul Europei

Poza cu un mic copil sirian, înecat pe un mal turcesc, a stârnit acum în inimile europenilor, în al 13-lea ceas, o nouă simpatie față de valurile de migranți şi refugiați care asaltează frontierele Uniunii. În același timp, o poză cu un tip, se pare luptător într-o miliție siriană care a ales și el calea Europei, dă apă la moară celor care văd în fenomenul migrației din 2015 un fel de debarcare din Normandia a Islamului și terorismului pe un continent slăbit de criză. Cine are (mai multă) dreptate? De unde brusc și dintr-o dată s-au rupt toate vadurile? Ce se întâmplă la frontierele Europei? Putem face ceva? Și,de ce nu, cine are de câștigat din toată afacerea asta?

Hai să stabilim câteva fapte. Când se moare pe capete, pe mare, în camioane, în tuneluri, disperarea și motivația celor care riscă viețile copiilor lor nu poate fi pusă la îndoială. Apoi, românii înşişi ca şi restul popoarelor din Europa sunt un popor de migranți. Aparent, unul extrem de ipocrit, care pe de o parte trăiește și muncește în proporție de cel puțin 10% prin alte țări dar reclamă orice fel de motiv posibil ca să nu primească la ei în țară alte nații de migranți și refugiați. În al treilea rând, toate declarațiile gen Traian Băsescu ieșit din vacanță și repostat de sute de ori pe Facebook că noi, popor de creștini, n-avem ce face dând ajutor și dovadă de caritate (caracteristică zică-se fundamental creștină) unor păgâni musulmani nu sunt decât exploatări ieftine ale fricii de străini.

Dimpotrivă, ar fi un moment excelent ca bisericile ortodoxe de la noi, catolice din Ungaria, să-și deschidă porțile pentru refugiați. Să facă colecții de haine și mâncare, cine știe, poate așa își demonstrează universalitatea și chiar mai și fac un pic de misionarism, tamponând cu caritate riscul clamat de „islamizare”.

Cine vine la noi?

Trebuie să facem o diferență. Până anul acesta, grosul migranților ce ținteau spre Europa veneau mai mult dinspre sud, de peste Mediterană. De peste 5 ani există acești „harraga” (cei care își ard documentele) din Africa de Nord, încă înainte de Primăvara Arabă, oameni fugiți de prin tot Maghrebul, ba chiar și de mai la sud, încercând să traverseze marea spre Europa. Fugind de războaiele din Darfur sau de sub jugurile diverselor regimuri totalitare, ei sunt cei care mureau pe mare cu sutele și miile ţintind Lampedusa ori Malta.

Noul val, care vine prin Turcia din Siria și Irak (în mare majoritate), dar și Afghanistan, sunt happeningul anului 2015 pentru Europa. Făcându-ne să uităm de Ucraina și Crimeea, ei sunt cei care pleacă de frica ISIS sau a lui Assad, în general, din orașe distruse și țări în care nu se mai poate trăi. Cifrele sunt imense, pe ce sursă te uiți, ele cresc în fiecare zi. E de aşteptat ca deschiderea filierei turce va mări de câteva ori numărul total de oameni ce vor intra acest an în UE față de alți ani. Cu garduri ungurești cu tot.

Bătrânul și încetul continent

Acum, nu vreau să intru în lunga explicație de ce aleg acești oameni să vină spre Europa, când asta a fost deja explicat foarte bine. Voi ați vrea în Arabia Saudită, sau în Germania? Fapt e că vor în Vest. Pe drum, cum sunt foarte mulți, vor afecta pe toată lumea, fie că e vorba de Balcani, de o Macedonie oricum nu foarte stabilă sau o Ungarie oricum nu tocmai prietenoasă cu străinii. Țintind Germania, unii ajung și mai încolo. Deja sunt tabere de refugiați prin Bruxelles și în ultima vreme au murit 7 dintre ei încercând, în modul cel mai neavizat cu putinţă, să meargă pe jos prin Canalul Mânecii spre Marea Britanie. Este previzibil că mai devreme sau mai târziu se vor răspândi și în alte locuri, mai ales cei disperați care doar vor o viață decentă și stabilă. Da, vor ajunge și în România.

Teoretic, există Schengen, există Regulamentul Dublin, există o serie întreagă de măsuri foarte bine concepute să aibă de-a face cu cei care cer azil în UE. Totuşi, toate aceste politici sunt gândite pentru a face faţă unor situaţii de migrație până la un anumit nivel, fiind depăşite în cazul de faţă de intensitatea fluxului de migranţi . Regulamentul Dublin spune, de exemplu, că refugiații ce solicită azil trebuie să o facă în prima țară în din Uniune în care ajung. Ori, când  de la începutul anului numai în Grecia (o țară cu populație de 11 milioane şi cu problemele bine ştiute) au ajuns cam 250000 de oameni,  e clar că Grecia singură nu poate face faţă astfel că sistemul Dublin devine superfluu.

Și totuși, o să ziceți, problema asta există, fie ea și la scară mai mică de ani buni. De ce nu există noi politici, noi strategii?

Pentru ca în general, politicile europene în materie de imigraţie, inclusiv recenta modificare a regulamentului Dublin, au mers către cel mai mic numitor comun alegându-se în locul soluţiilor substanţiale şi pe termen lung nişte variante de compromis şi mai ales ieftine care să revizuiască dar să nu schimbe nimic.

Operațiunile navale (tardive) din Mediterană au reușit ce-i drept să salveze vieți, dar fără a adresa cauza sau efectele. Ajutorul dat statelor de proveniență a produs, în cel mai bun caz, efecte de stabilizare (ca în Tunisia), nici o diferență sau a fost chiar nociv (cu ajutoare date pentru Siria deturnate de ISIS sau Assad). Ca să nu mai vorbim că față de Siria, Irak, Assad și ISIS, adică acele cauze principale ale influxului din zilele astea, nici UE și nici SUA nu au avut rezultate majore în ultima vreme (în vreme ce Rusia aparent trimite direct soldații săi să lupte pentru guvern).

O problemă pentru liderii europeni temători este și că statutul de refugiat implică o serie întreagă de drepturi și protecții care sunt oferite de statul gazdă, de la simpla asistență medicală de urgență până la cursuri de limbă sau un adăpost. E absolut normal și în linie cu principiile de bază ale Europei să oferim așa ceva celor care au nevoie, să fim solidari și umani. Dar cât de mult poate fiecare stat membru să plătească, dacă ne gândim la această nouă povară socială?

Nu mult, nu dacă nu sunt dispuși să aloce sume mult mai mari din bugetele naționale pentru refugiați. Bani care nu pot toți veni din fonduri comunitare. Bani care sunt destinați, în multe cazuri, pentru sisteme sociale oricum îngreunate, pentru probleme interne accelerate de criza economică care abia a trecut (a trecut?). Și aici apare altă întrebare: care este raportul între solidaritatea europenilor față de suferința semenilor lor și responsabilitatea lor față de tot ce se întâmplă în alte părți ale lumii?

O parte a răspunsului este percepția față de acei semeni. Dacă ei sunt toți copii inocenți, sunt sigur că s-ar mai găsi bani la buget. Dar nu sunt. Nu toți.

Refugiați, extremiști sau oportuniști

Nu sunt nici toți monștri. Vorbim în proporție de 99.9% de oameni… normali, din țări ca Siria, Irak, Afghanistan, Libia, pe cât de normal poate fi cineva care s-a născut și a trăit o mare parte din viață într-o dictatură sau în război (deci seamănă cu mulți români). Dacă în ce-i privește pe harraga, era o oarecare majoritate de bărbați în bărci, deoarece mai mult ei își riscau viețile pe mare pentru a trimite bani rudelor muritoare de foame, noul val pare compus mai mult din întregi familii. Cei mai mulți fără alte interese ascunse.

Da, cei mai mulți musulmani. Dar la fel de musulmani cum sunt românii ortodocși, cu o ocazională trecere pe la biserică și un post o dată la câțiva ani. Nu fanatici, nu cu o agendă misionară. Cu batic pe cap ca și crucea de la oglinda taximetriștilor bucureșteni, cu rugăciunea pe covoraș ca și crucea făcută de aceiași taximetriști când trec prin fața unei biserici. Nu e un motiv de excluziune socială, sau de a fi lăsați să moară.

Dar da, printre ei probabil că există și infiltrați. Foști luptători, sau poate chiar actuali. Dar nu ISIS, care au interes să importe luptători din Europa ar fi interesați să se amestece cu migranții. Însă trebuie să fim tare naivi să nu realizăm că acest exod este o oportunitate excelentă pentru organizațiile care exportă teroare, ca Al Quaeda, să își trimită cel puțin soldați de rang mic în Europa, știind că va fi imposibil serviciilor europene să verifice pe toată lumea.

Însă adevărul trist este că dacă cineva vrea neapărat să comită atentate în Europa nu are nevoie de un scut de sute de mii de refugiați în jurul său. De altfel, s-au comis deja și înainte de criza aceasta. Nu prin amenințarea de islamizare sau terorism reprezintă acești oameni o amenințare pentru europeni. Ci prin schimbarea imprevizibilă pe care o vor aduce modului de viață european. Un mod de viață care, chiar și în România, este de-a dreptul paradisiac față de locurile de unde vin refugiații.

Refugiați vs migranți

Încă ceva dacă vorbim de natura oaspeților ce ne bat la ușă. Dacă sunt refugiați, adică oameni care fug cu pielea de pe ei din țări unde riscă moartea sau abuzul, sau migranți economici, adică oameni care fug de un trai greu, sărăcie și chiar malnutriție. Întrebarea mea este: contează?

Sigur, din punctul de vedere al legislației în vigoare, depășită deja de realitate după cum am spus, , contează pentru ca pe un refugiat îl salvezi și cheltui bani pe el iar pe un migrant economic îl trimiți să-și gasească un rost la el acasă. Problema e că dacă avea deja un rost, nu venea. La urma urmei, toți românii fugiți înainte de 1989 în Vest puteau la fel de bine să stea să lucreze la stat. Toți românii din Italia din ziua de azi ar putea să se întoarcă, să lucreze ceva pe nimic și acasă, nu? E irelevant.

Au motivația radicală de a pleca, spre diferență de majoritatea populației umane, pentru care un cămin stabil este cel mai important lucru în viață. Și, mai mult decât atât, cât timp dezbatem noi cum să-i analizăm, motivația asta îi face să vină aici, peste mări și țări, în bărci, camioane neaerisite, trenuri, peste sau pe sub garduri de sârmă ghimpată. Putem să le spunem „nu, tu n-ai ce căuta aici” dar când e vorba de sute de mii, nu o să ajute. Ei vor veni oricum, până decidem noi motivația lor.

Vrem nu vrem, la fel ca italienii pe români și englezii pe polonezi, noi europenii vom trebui să-i acceptăm și pe acești noi migratori. Sau în fine, putem să nu-i acceptăm, să declarăm ca domnul Băsescu, că nu trebuie să-i primim. În ciuda obligațiilor față de Uniunea Europeană sau de alte state membre, care contribuie la bugete de unde noi ne facem autostrăzi (cât de cât), sau în ciuda solidarității față de alte ființe umane. Putem să declarăm noi sau Viktor Orban sau oricine orice, dacă sute de mii de oameni vor să ajungă cu orice preț la noi, nu-i putem opri fără a schimba oricum radical viețile și valorile noastre. Fie că sunt refugiați sau migranți.

Iar atunci când ei vor realiza că există și alte destinații în care viețile lor pot fi bune, vor veni și la noi în România. Iar dacă asta se va întâmpla numai cu o fracțiune din numărul lor total, nici frontierele noastre la standard de spațiul Schengen nu-i vor putea opri pe toți.

Regrete

Dacă e să privim în urmă la ce se putea face mai bine, cred că pot fi scrise multe pagini. Însă cred că Uniunea a greșit legat de Primăvara Arabă, față de Siria, față de toate aceste crize, în primul rând prin jumătățile de măsură folosite constant. Mereu politicile au fost tardive, parțiale, aproape temătoare, fără constanță, fără consistență. Așteptând parcă mereu ca problema să se rezolve de la sine. Ba hai să dăm ajutor pentru Free Syrian Army, dar nu destul, nu vital, nu cât au nevoie. Statele membre au intervenit până la urmă în Libia, dar apoi s-au retras rapid. Bani s-au dat, peste tot, prea mult, dar mai mult de dragul de a se da, sau pe costuri operaționale (studii, rapoarte, diurne), cu impact minor sau de scurtă durată, fără a câștiga în mod real simpatiile localnicilor, cea mai importantă monedă de folosit pentru UE.

Iar când ISIS și-a arătat capul, DUPĂ ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriului popor, când, țin să reamintesc, UE nu a făcut nimic activ dincolo de a transmite „semnale dure”, au lipsit din nou reacțiile puternice. Poate că dacă UE nu făcea absolut nimic, era chiar mai bine decât jumătățile de măsură aplicate peste tot în politica sa externă. Promisiunile fără substanță nu duc niciunde bine. Mă tem, de altfel, pentru Ucraina, la acest capitol.

Ultimele întrebări

Și că tot veni vorba, există la nivel geostrategic niște dileme, cel puţin pentru mine. Cum de acest val s-a declanșat atât de brusc, cum de zilnic pe plajele Greciei ajung mii de migranți? Cum de frontiera Turciei cu Siria, una în general bine securizată, dată fiind problema turcă față de kurzii sirieni dar și tensiunile cu Assad, brusc s-a deschis într-un asemenea hal, după mai bine de 4 ani? Cum de coastele turcești, altădată păzite de o armată eficientă și bine echipată, sunt acum ca o sită prin care proprietarii de bărci și bărcuțe fac averi întregi, cerând chiar și 1000 de euro pe cap de refugiat dus până la greci?

De ce tocmai acum se întâmplă toate acestea? E cel puțin o coincidență, favorabilă Rusiei, lui Assad și nocivă Europei, care se crede buricul pământului din punctul de vedere al drepturilor omului și libertății dar nu e nici măcar capabilă să facă față unui flux moderat de refugiați cu solidaritate și omenie (care se preconizează de ani de zile dat fiind războiul de acolo).

Acum nu sunt unul dintre cei ce cred că gândurile vă sunt ascultate de agenții secrete naționale care controlează tot și pe toți. Dar prea se potrivesc lucrurile. E o furtună perfectă, o înrăutățire a unei probleme ce durează de ani de zile, un asalt la ușa Europei. Chiar și dacă nu are absolut nimic de-a face cu situația, Putin nu poate să nu se distreze urmărind situația pe Russia Today.

Concluzia e că Europei îi va fi greu să se adapteze la această nouă situație. Una era să donezi 5 euro pentru ceva ce se întâmpla la mii de kilometri distanță, alta e să-i ai lângă Gara de Nord, cum se întâmplă acum la Bruxelles. Una e să fii îngrozit de poze cu copii morți împreună cu amicii la un suc într-un pub hipsterel, alta e să îți schimbi tu tabieturile pentru a te adapta la ceva neașteptat sau impus. Și cum te simți tu se simte și Uniunea Europeană. Cum și dacă vor putea să se adapteze liderii dar și cetățenii europeni la această nouă situație va răspunde la întrebarea dacă UE își merită rolul de lider în lume.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. „nu-i putem opri fără a schimba oricum radical viețile și valorile noastre”

  Exact ! Aceasta schimbare este necesara iar pentru ca ea sa aiba loc este necesara schimbarea intregii garnituri actuale de politicieni europeni.

 2. Raspunsul Europei? Daca vrea sa suravietuiasca pur si simplu trebuie sa reduca la minimum pomenile sociale si atunci valurile de „refugiati” se vor reduce ca prin farmec. Suna cinic dar e exact ca si chestia cu gandacii. Nimeni nu poate scapa de ei pana nu isi tine casa curata si nu inceteaza a mai lasa resturi de mancare pe afara.

  Marea majoritate a acestor oameni vin atrasi de povestile fabuloase (umflate de imaginatia oreintala) despre pomenile colosale platite de Germania oricui stie sa minta frumos, De aia „refugiatii” nu se opresc imediat ce au ajuns in siguranta in Europa. De aia se poarta cu obraznicie agresiva. Oamenii astia fac ao afacere in au investit parale la greu. Ei nu vor pomenile meschine ale Greciei, Italiei sau Ungariei. Nu le vor nici macar pe alea ceva mai substantiale ale Austriei. Ci vor doar sa se ghiftuie din miracolul german.

  Am vazut pe PBS povestea unui sirian ce a primit azil politic in SUA. Sigur ca astia fiind asa mai de stanga incercau sa o produca o tragedie clasica, dar a iesit in schimb comedia levantina.

  Tipului ii ieseau ochii din cap de furie. Odata ce cererea de azil i-a fost acceptata, a primit impreuna cu sotia sa drept temporar de munca. O fundatie caritabila le-a dat $250 si i-a transportat la o ferma de pepeni unde le aranjase slujbe de culegatori, pentru ca nici unul din ei nu se pricepea la nimic.

  Au rezista acolo exact o ora. Sirianul le explica turbat ca el n-a indurat opresiunea lui Assad, a ISIS + o investitie de peste $10000 (de unde oare la bietul refuciat fugit din calea prapadului doar cu hainele de pe el?!) ca sa ajunga sa impreuna cu sotia sa culeaga pepeni in Texas la $9/ora + casa si masa alaturi de mexicani ce lucreaza ca disperatii. Ca decat asa mai bine pleaca inapoi in Siria sa piara acolo, da’ nu mai are bani. Ca in Germania nu i s-ar fi intamplat o asemenea rusine. I-au mai gasit filantropii aia o slujba sa vanda hot dog-i si covirgi pe strada la Houston, dar bietul refugiat nici nu voia sa auda de asa ceva. Renta viagera sau ura si la gara!

  Chestia s-a incheiat intr-o nota optimista. Fundatia care ii daduse $250 intitial, i-a mai dat ceva bani si i-a gasit o camera de motel. In afara de asta lucra acum intens cu diferite oragnizatii civice & caritabile germane pentru ca omului sa i se aprobe expeditiv cererea de azil in Germania, pe motiv ca e discriminat in SUA ;-) datorita religiei sale musulmane. Ii rezolvasera deja banii pentru biletele de avion spre Frankfurt. Nu ma indoiesc ca pana acum bietul fugar si-a vazut visul cu ochii in Germania, unde le impartasste deja celorlalti povestile de groaza despre zgarcenia si micimea amerecanilor…

  Daca ne gandim ca peste 90% din magrebienii adulti din Franta traiesc deja la a 3-a generatie exclusiv de pe urma asistentei sociale atunci povestea de mai sus a sirianului nu pare deloc o exceptie, ci mai degraba regula.

  E firesc ca autorul, ce conform sumarului profil atasat articolului, traieste si el in carca jigaritului stat romani sa simta instinctiv simpatie, solidaritate si compasiune pentru cei ce doresc si ei sa paraziteze un pic lumea civilizata. Singura chestie care ii scapa din vedere e aceea ca nivelul de suprotabilitate se apropie de limita. E exact ca si una din barcile alea supraaglomerate ce transporta ilegali din Africa si Asia spre Europa. Inca unul si sandramaua se scufunda…

  Pentru moment cei ca el au miinile manjite doar de sangele bietilor pomanagii pieriti in drum spre pamatul fagaduintei. In vitorul apropiat insa vor avea mainile manjite si de sangele celor pieriti in atentatele teroriste sau in in ciocnirile sangeroase ce vor urma negresit.Probabil ca asta o sa-i faca pe cei asemeni autorului sa traiasca satisfactia orgasmica a datoriei implinite…

 3. Da, trebuie schimbati politicienii cu unii mai putin ipocriti, cu unii care sa aiba curaj sa spuna: Nu-i primim ca e mai ieftin asa, nu-i primim pentru ca sunt musulmani si nu vor accepta sa fie asimilati. Nu-i primim ca multiculturalismul este o prostie! Orice comparatie cu migrantii romani este fortata; romanii de etnie romana se integreaza de la prima generatie iar la a doua nu mai sunt romani. Am priteni ce nu vorbesc romaneste in fata copiilor, ai caror copii nu stiu o boaba romaneste!

 4. UE nu este un lider în lume. A demonstrat cu vârf și îndesat în această criză. Liderii sunt SUA și Rusia, UE e ca un pensionar care vrea respect pentru că a facut ceva la tinerețe. Îl primește, firește, dar deciziile importante le iau alții.

  Să sperăm că acest vaccin dur, administrat poate de comun acord atât de prieteni, cât și de dușmani, va trezi la realitatea clasele politice din Europa și va da consistență politică proiectului european.

  gânduri bune,

  • UE nu e un pensionar neputncios ce nu se poate apara bietul de el de invazia talharilor. UE e de fapt un personaj viguros ce prefera un dolce farniente in timp ce asista cu un zambet plictisit si senil la pradarea casei sale bogate. Daca nu se osteneste sa se ridice ca sa inchida usa se va pomeni alungat din casa si va pieri in frigul de afara.

 5. „Poza cu un mic copil sirian, înecat pe un mal turcesc, a stârnit acum în inimile europenilor, în al 13-lea ceas, o nouă simpatie față de valurile de migranți şi refugiați ”

  Am citit gogoaşa asta -mă scuzaţi, vă rog- şi gata! m-am blocat! Nu am citit mai departe, pur şi simplu nu mă interesează un text care începe cu recursul la afecte intr-o notă aşa simplistă, de recapitulare a ştirilor de tip virus. Numai politrucii cei mai demagogi fac uz cu atâta neruşinare de compasiunea oamenilor. Cum oare or fi ajuns şi intelectualii publici să plimbe mortul prin casă ca să stoarcă lacrimi de la spectatori io nu ştiu şi nu pot să pricep. Numai politrucii demagogi vorbesc in numele unui intreg continent şi pretind că sunt capabili să citească in sufletele tuturor europenilor. Ei şi mafaldele.

  Şi eu sunt european. Deocamdată. Iar imaginea copchilului ţapăn şi livid, zăcînd in nisip, împrăştiată in toate zările massmedia m-a umplut de repulsie, de revoltă, de indignare, nicidecum de simpatie pentru monştrii care-şi ucid copchii ca să cerşească mila Occidentului [şi chiar dacă intenţia nu poate fi dovedită avem totuşi un omor din culpă, provocat cel puţin de neglijenţa criminală a celor ce-i aveau in pază]. Dacă pot înţelege abuzarea inocenţei din publicitatea comercială, precum şi un oarecare grad de tolerare a unei asemenea maniere meschine de a-ţi vinde tinicheaua, apăi utilizarea pruncului in putrefacţie de propaganda pro-imigraţie o găsesc ca depăşind orice limită a bunului simţ, a decenţei, un act de obscenitate atroce, iar acuzele ce garnisesc imaginea pruncului înecat la adresa noastră, a celor aflaţi la mii de km distanţă, sunt de o neruşinare şi un absurd pe care nici Ionesco nu şi le-ar fi putut imagina. Europa politrucilor rupţi definitiv de neamurile lor devine o creatură decrepită, jalnică, schizofrenică ce-şi târâie trupul muribund şi agită isteric un hoit c-o mână ş-o cârpă albastră zdrenţuită cu cealaltă crezînd că astfel va [re]câştiga ataşamentul maselor deziluzionate. Acum e in plină criză de nervi şi, in scrânteala ei, se crede mântuitoarea omenirii, salvatoarea tuturor năpăstuiţilor din lumea asta, făuritoarea globală de pace, geniala laborantă ce pritoceşte la ameliorarea rasială şi demografică a celeilalte Europe,cea reală, cea pământeană, adevărata purtătoare a sângelui şi spiritului lui Hristos. Şi uite că delirul mistic al Europei seduce in mod uluitor o ciurdină de umanişti incapabil să empatizeze cu propriul popor. Acolo unde este greaţă, scârbă, aversiune, respingere, temeri, milă, exasperare, griji, toleranţă şi ultratoleranţă, deschideri ostentative de uşi şi…chiar solidaritate -asta am văzut eu la mii de cetăţeni europeni ce se pronunţă incă online- ei văd numai simpatie. O fi şi simpatie, nu zic nu, dar s-o vedem şi noi, s-o pipăim dacă se poate.

  Ce-ar fi să comunicăm cu toţii prin poze? ca să ne ilustrăm mai bine simpatiile şi antipatiile. Eu propun fotografia unei fete de 13 ani răpită, sechestrată 2 săptămâni, violată de un grup de luptători pentru pace, schingiuită şi ucisă printr-o incizie jugulară adâncă, abandonată intr-o parcare pustie, descoperită pe înserat de o ceată de fete de şcoală ce se-ntorceau acasă. Lângă căpăţâna însângerată a adolescentei se află un câine vagobond care se chinuie să-i smulgă o ureche. Capul i se bălăngăne de la smuceala javrei şi abia se mai ţine de trup. Pe fundal câţiva homeleşi îşi pregătesc cina. Deasupra lor, pe o autostradă aglomerată, zumzăie civilizaţia. Un bec chior dă să se aprindă undeva la marginea câmpului plin de bălării. Cum ar fi să priviţi poza asta zi de zi, vreme de o săptămână, pe toate paginile de ziare? Ce legătură ar fi intre cadavrul sfârtecat al fetei şi imigranţi? Păi…niciuna, dar eu pot să susţin că există şi, prin repetare şi ilustrare suprapusă peste fenomenul migraţiei recente să creez impresia puternică a unei legături cauzale intre uciderea violentă a copiilor şi migraţia necontrolată.

  • Daca ai la dispozitie sute sau mii de fotografii luate intr-un spatiu public si ai rabdare sa cauti, vei gasi fotografia potrivita care sa iti „justifice” si ilustreze perfect si cea mai aberanta teorie pe care vrei sa o inventezi despre oamenii din acel loc.

   Cautati pe wikipedia Eddie Adams (photographer). Baiatul asta a luat in 1969 premiul Pulitzer pentru o fotografie celebra pe care sigur ati vazut-o: „General Nguyen Ngoc Loan executing a Viet Cong prisoner in Saigon”.
   https://en.wikipedia.org/wiki/File:Nguyen.jpg

   Pina la urma, Adams a spus adevarul in Time, in 1998:

   „Two people died in that photograph: the recipient of the bullet and GENERAL NGUYEN NGOC LOAN. The general killed the Viet Cong; I killed the general with my camera. Still photographs are the most powerful weapons in the world. People believe them; but photographs do lie, even without manipulation. They are only half-truths. … What the photograph didn’t say was, ‘What would you do if you were the general at that time and place on that hot day, and you caught the so-called bad guy after he blew away one, two or three American people?’…. This picture really messed up his life. He never blamed me. He told me if I hadn’t taken the picture, someone else would have, but I’ve felt bad for him and his family for a long time. … I sent flowers when I heard that he had died and wrote, „I’m sorry. There are tears in my eyes.””

 6. Problema e ca prea multe lucruri nu merg. Doamna Merkel afirma ceva vreme ca modelul multicultural a esuat. Sint multi comentatori si politicieni seriosi care sustin acelasi lucru. Cine a calatorit a vazut realitatea unor comunitati in marile orase europene. Cine a trait acolo stie ca asa zisa coeziune e doar de suprafata si ca oamenii se intilnesc in spatiul public dar foarte rar sau chiar deloc in cel intim ( deci acolo unde se poate realiza adevarata coeziune ). Cind ajungem sa vorbim de musulmani lucrurile se complica dincolo de covorase si mai stiu eu ce. Exista aici o vadita tendinta comunitarista. Casatorii aranjate, ablatii rituale, extremism, alienare, negarea valorilor si cutumelor societatii gazda sint manifestari concrete. De aici si teama ca in loc ca societatea sa absoarba acesti noi veniti intr-o comunitate functionala va exista presuinea noilor veniti de a schimba mediul in care traiesc. Si nu schimbarea in sine e problema ci faptul ca identitatea locului de depreciaza.In Europa dupa asezarea valurilor migratoare a inceput un proces de uniformizare in jurul bisericii crestine in general intr-un mod de foarte multe ori coercitiv. Vezi francii, germanii dar si bulgarii sau maghiarii. Procesul a durat secole si a cunoscut momente sumbre. De iminenta unei astfel de istorii se tem cei care ridica din sprincene zilele astea. Cum spunea Lucian Boia se poate termina bine dar si rau. Oricum vor exista generatii care vor suferi istoria une noi geneze.

 7. 1″Nu sunt nici toti monstri. Vorbim în proportie de 99.9% de oameni… normali”
  ..autorul nu e singurul care foloseste acest argument…statistica e un instrument diabolic, trebuie folosit cu grija. ati putea face un calcul simplu – 0.1% x populatia musulmana a europei (= 44 milioane ) = 44000 de „anormali” sa le zicem…din astia sa presupunem ca doar 1/10 sunt „hardcore” si dispusi la „fapte grele” .. va sa zica intr-o prima aproximatie in decurs de 10 ani cate 1 atentat pe zi pe teritoriul europei in locuri aglomerate – muzee, biserici, mijloace de transport, piete, manifestatii culturale, sportive etc… cum vi se pare ? e suportabil??..chiar si reducand cu inca 1/10 aceasta cifra gasiti ca e acceptabil?

  2. „În al treilea rând, toate declaratiile gen Traian Băsescu iesit din vacantă si repostat de sute de ori pe Facebook că noi, popor de crestini, n-avem ce face dând ajutor si dovadă de caritate .. unor păgâni musulmani…” basescu trebuie citat corect – nu avem capacitate de integrare, a zis fostul prezident; altfel spus suntem prea saraci ca sa ne permitem sa fim generosi – si cu treaba asta trebuie sa fim de acord

  3″ Apoi, românii înşişi ca şi restul popoarelor din Europa sunt un popor de migranti”…..stimate domn, romanii in proportie covarsitoare au dorit integrare europeana in forma si fond, si asta in materie de politica de stat ..nu de o zi doua in urma ci de la infiintarea principatelor…care va sa zica, dupa regimul comunist, o tara intreaga a reluat mersul european si a pus in practica mecanisme de integrare cu toate angajamentele care au decurs de aici..ati vazut vreo tara araba facand ceva similar?..faptul ca acum suntem liberi sa mergem sa ne VINDEM munca in europa face parte din conventia interna a UE ca parte a unei negocieri prealabile.. Romanii nu au luat cu asalt tarile magrebului sau orientului apropiat sau alte teritorii din lume cerand pamant, apa, casa, masa si spital…(faptul ca un segment de populatie din romania practica cersetoria fie in tara fie aiurea – asta tine mai degraba de o apucatura etnica…umanitate parazita venita de pe alte meleaguri secole in urma – apropos de ce usor se produce integrarea)..

  4″E absolut normal si în linie cu principiile de bază ale Europei să oferim asa ceva celor care au nevoie, să fim solidari si umani.”……e jenant modul in care va suiti in fruntea principiilor si considerati absolut normal sa punem o povara suplimentara pe toti cei care produc plus valoare..va intrebati in acest context cat produce un absolvent de stiinte politice care a lucrat ca policy officer pentru un mic partid pan-european, a fost consilier al unui membru ix iar în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Misiunii pix?..n-ar fi mai cumpatat sa aveti atata voce cata contributie la bunastarea europei produceti !?..

  ..pentru final autorul a lansat o serie de intrebari care sunt totusi mai valoroase decat convingerile expuse …

 8. usor de vorbit din Haiti …
  eu NU VREAU sa mi se shcimbe modul de viata … am vazut atena „schimbata” de magrebieni si alti colorati, la fel cum am vazut si parti din salonic parasite si acaparate de ei … NU ARATA DELOC BINE …
  … sper sa aveti in curand vecin un musulman habotnic si sa vi se ridice o moschee langa casa, sa va vedem atunci cat de inalt mai e gradul de toleranta ;)

 9. Martorii mincinosi sint pedepsiti de lege. Cineva care vrea sa te convinga de ceva, mintind, e clar ca vrea sa perpetueze minciuna si neadevarul; eventual te crede prost.
  Poti avea incredere in cuvintele unei asemenea pledoarii?
  Scrie autorul: „”În al treilea rând, toate declaratiile gen Traian Băsescu iesit din vacantă si repostat de sute de ori pe Facebook că noi, popor de crestini, n-avem ce face dând ajutor si dovadă de caritate .. unor păgâni musulmani…””
  Ei bine, cu scxuzele de rigoare, autorul ori ne minte ori vorbeste din „am auzit ca”.
  Pensionarul postac, cum ii zice postacul presedinte, zicea ca tara, Romania, nu are posibilitate de integrare a unor multimi total diferite de poporul roman; dovada, nici pe tigani, de sute de ani, nu am reusit sa-i integram.
  Cit despre poza cu copilul mort pe o plaja, mi se pare o manipulare urita.

 10. Eu nu inteleg isteria asta. Sincer. Am trait 23 de ani in Germania si n-am vazut sa se fi schimbat radical modul de viata al nemtilor desi au cateva milioane bune de musulmani. Adica s-a schimbat in sensul ca sunt mai deschisi la minte decat erau acum 40 de ani. Turcii, iugoslvaii, libanezii, vietnamezii si ce natii or mai fi contribuie la economia germana. Nu inteleg de ce nu vedem in oamenii astia o sansa: sunt tineri, au ajuns aici cu eforturi supraomenesti, nu mai au nimic, vor sa-si refaca viata. Majoritatea vor munci de doua ori mai mult decat europenii ca sa razbeasca, chiar pe salarii mai mici, la fel ca romanii emigrati. Daimler si alte companii germane deja isi freaca mainile de bucurie ca vine forta de munca pentru ca Germania sta prost cu demografia si societatea imbatraneste. Vor sa se dezvolte si vad in oamenii astia o oportunitate.

  Siria a avut o clasa de mijloc foarte dezvoltata, oamenii care au ajuns in Europa, deci care au avut banii sa vine pana aici, nu erau acolo printre cei mai saraci. Multi sunt educati si au calificari bune de care tarile care-i primesc vor profita. De ce suntem noi atat de prosti chiar nu inteleg. Mai ales ca de la noi se pleaca pe capete.

  • @ chishtocu verde – agitarea mâlului ca să nu se mai vadă nimic în apă ar trebui să aibă totuși niște limite. Dacă rachetele alea sunt produse în Rusia și lansatoarele pentru ele în Iran, cine putea să le dețină cel mai probabil, nu cumva guvernul sirian? Le-au adus americanii prin contrabandă, ca să mânjească bunul nume al lui Bashar sau ce încerci să susții?

   Iar câteva sute de kilograme de gaz sarin cine putea să dețină, nu cumva tot guvernul sirian? Combinația dintre cele două (gaz + rachete purtătoare) cine putea să o dețină? Nu cumva tot guvernul sirian? Când e vorba de un om omorât cu cuțitul poți susține orice, toată lumea are cuțite. Însă când e vorba de rachete sol-sol și de sute de kilograme de gaz sarin (guvernul sirian deținând sute de tone) e mai greu să susții că oricine ar putea fi responsabil pentru folosirea lor.

 11. „Uniunea Europeana nu a prezentat niciun fel de date. Cifrele aparute (privind cotele de refugiati – n.red.) sunt speculatii jurnalistice. In Romania vor veni 1.785 de refugiati pentru ca atatea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu. Romania nu are capacitatea sa ii integreze pe acesti refugiati in societate. Atat putem face acum.””
  Presedintele Iohannis
  Deci ” Mai mult, nu. Romania nu are capacitatea sa ii integreze pe acesti refugiati in societate.”
  Sa integreze. Declaratii „gen Basescu”.

  • Faptul ca dl. Iohannis a avut modestia si bunul simt de a emula partial pozitia mai informatului, mai pregatitului, mai viului sau predecesor ii face cinste, imi imbunatateste impresia despre el.

   Cu toate bubele noastre, stiute si nestiute, nu cunosc nici un lider in intreaga Uniune Europeana de astazi care sa se compare cu pregatirea profesionala a lui Traian Basescu, asa „ex” cum se gaseste astazi.

   Comentez aici, deoarece deocamdata am decis sa ignor (sa nu zic boicotez) complet articolele dlui Tismaneanu, al carui cititor fidel obisnuiam sa fiu. Dezamagirea produsa de demagogia avansata de domnia sa nu se incadreaza in simpla „deosebire de opinie”. Atentatele la siguranta nationala sau/si europeana, chiar si cind sint posibil datorate naivitatii infinite, nu rautatii, nu sint scuzabile.

   Intr-o saptamina / o luna / un an cel mult TOT ceea ce a afirmat fostul presedinte se va confirma suta la suta. [Nu asteptati totusi scuze de la filozofii abstracti care se joaca cu viitorul oamenilor „neimportanti”. Vor gasi o cale de a blama totul pe xenofobi, pe bigoti, pe ……fobi etc.]

   • dl Tismaneanu isi putea spune opiniile fara sa-l ia partener de contraziceri pe Basescu.
    Nici Merkel nu o duce prea bine:
    „Afluxul de migranţi în Germania, ‘care îţi taie respiraţia’, va ‘ocupa şi schimba’ ţara în următorii ani, a declarat, luni, Angela Merkel, subliniind că Berlinul – care aştepta luni alţi 11.000 de oameni, după cei 20.000 din weekend – nu poate soluţiona singur criza, relatează BBC News online.”
    „Care iti taie respiratia si va ocupa si schimba tara in urmatorii ani”.

   • Mai informat?! Credeți că își depășeau serviciile atribuțiile sau că nu și le-ar îndeplini acum? Lui Băsescu îi plăcea să pară informat, doar pentru a schimba „motivat” discursul.
    Mai pregătit?! Pentru că nu-și asculta consilierii, poate. Allura sa de călăreț singuratic se confunda foarte bine cu a celui din spinarea Rosinantei în căutarea vreunei mori de vânt.
    Mai viu?! Da, se poate. Cu el la Cotroceni nu mai aveam nevoie de JR și Dallas.

    Ca fostul șef de stat afirmă ce afirmă nu e neapărat urmare a convingerii sale personale că România n-ar avea capacitatea de integrare, cât mai ales că majoritatea românilor sunt împotriva refugiaților. Nu, nu e xenofob sau rasist, cum nu sunt nici românii al căror purtător de cuvânt încă se crede. Nici măcar nu crede că vor fi atentate în România, dar speculează frica românilor ca refugiații adoptați le-ar îngreuna încă și mai mult traiul. Și se folosește de asta pentru a da din coate încă. Dacă n-a reușit să lase nimic bun după două mandate, măcar sa facă zgomot, să pară informat, pregătit și viu.

    • Aveti dreptul la parerea dv si eu la a mea.

     In politica de multe ori mostenirea cuiva trebuie luata in consideratie in comparatie cu alternativa (cinci ani de Nastase urmati de cinci ani de Geoana? se sparie gindul) si de aceea nu cred ca T.B. nu a lasat nimic bun in urma.

     In ce priveste opiniile fostului presedinte legate de evolutiile actuale, propun ca cititorii sa le vada/auda cu proprii ochi/urechi si sa isi formeze parerea lor.

     https://www.youtube.com/watch?v=3H1ANY1Fq8I

     • Dreptul la opinie e atat de drept, ca nici „strâmbele” nu mai sunt necesare.

      In ce priveste Nastase urmat de Geoana, da, se sparie gandul! Dar meritul asta apartine mai mult alegatorilor decat fostului presedinte.

     • Băsescu gândește occidental: după ce le-am mâncat lebedele și austriecii au spus că Ceaușescu era bun că-i ținea pe români în țară. Iar Farage încă e convins că așa e.

 12. Din ciclul „daca voi nu ne vreti noi va vrem”.
  „Sute de migranti au plecat pe jos luni pe o autostrada din Ungaria spre capitala Budapesta, dupa ce au rupt un cordon al politiei in apropierea unui centru de primire a refugiatilor de langa frontiera cu Serbia, au constatat jurnalisti de la AFP.”
  Nu au bunul simt si rabdarea sa astepte indrumarea autoritatilor.

 13. Poza cu un mic copil sirian, înecat pe un mal turcesc, a stârnit acum în inimile europenilor, în al 13-lea ceas, o nouă simpatie față de valurile de migranți şi refugiați care asaltează frontierele Uniunii. În același timp, o poză cu un tip, se pare luptător într-o miliție siriană care a ales și el calea Europei, dă apă la moară celor care văd în fenomenul migrației din 2015 un fel de debarcare din Normandia a Islamului și terorismului pe un continent slăbit de criză. Cine are (mai multă) dreptate? De unde brusc și dintr-o dată s-au rupt toate vadurile? Ce se întâmplă la frontierele Europei? Putem face ceva? Și,de ce nu, cine are de câștigat din toată afacerea asta?
  _________________________

  Pai, daca tot sintem la capitolul poze, sa ne mai uitam la una:
  http://i1332.photobucket.com/albums/w611/onrgaia/Untitled_zpsln9og2qo.jpg

  • @ fotograf amator – diferența ar fi că poza cu luptătorul sirian e contrafăcută, autorul a recunoscut asta și și-a exprimat regretele. Poza cu copilul înecat nu e contrafăcută, sunt destul de multe încât să nu poată fi contrafăcute toate.

   Este la fel ca la Tg.Mureș în 1990, unii au rămas și azi cu impresia că Mihăilă Cofariu, cel bătut, era ungur.

 14. Dvs spuneti asa: „Putem să le spunem „nu, tu n-ai ce căuta aici” dar când e vorba de sute de mii, nu o să ajute. Ei vor veni oricum, până decidem noi motivația lor.”
  Pai daca nu-i putem opri, asta transmite un semnal catastrofal.
  Milioane de potentiali migranti din Afganistan pana in Africa Neagra vor simti slabiciunea Europei si vor porni catre Pamantul Fagaduintei.

  • @ DanT – nu-i putem opri cu mijlloace civilizate, iar ăsta nu e niciun semnal catastrofal. Pentru cineva teleghidat de la Moscova sunt mai greu de înțeles astfel de subtilități, dar ăsta nu e semn de slăbiciune, e semn de civilizație.

   Putin și Bashar ar arăta că sunt bărbați adevărați și i-ar opri cu tancuri, cu mitraliere și cu gaze paralizante, right? :P

 15. Ieri seara cand am ajuns acasa si am deschis usa apa a inceput sa curga valuri valuri peste prag. Am insfacat niste carpe si o galeata si cateva ore am adunat si adunat si adunat apa ore la rand dar aceata tot curgea si curgea si nu se mai oprea.
  Pai eu strangeam apa la viteza maxima dar nu am inchis robinetele uitate deschise si apa curgea non stop. Ce prostie.
  Exact la fel se intampla acum. Europa se da de ceasul mortii sa adune valurile de refugiati dar a uitat robinetele din Asia si Africa deschise.
  Dar nimeni nici pe BBC, CNN sau pe aici nu vorbeste de asta. De ce? Simplu Europa si SUA sunt de vina pentru exodul sirienilor, libienilor etc. In Libia si Siria pana acum vreo 2 ani era un nivel de trai acceptabil si sirieni sau libienilor care sa emigreze aici era minuscul.

  Brusc Europa la masacrat pe Gadafi (dupa ce le-a fost „prieten” ani la randul) si a lasat tara in haos total la mila teroristilor. In Siria au inarmat si finantat asa zisa opozitie moderata. Ce gluma buna. Aia din Al Nusra puneau filme pe youtube cum isi despicau si decapitau inamicii ii puneau la propriu pe gratar si ii mancau. Acum jumate din Africa si Asia mica e patrulata de teroristi sangerosi inarmati cu M16 si cu camionete Toyota. S-au dus de mult vremurile teroristilor cu kalasnikov acum armamentul nato e la tot coltul. Lumea nu mai fuge de foame ci fuge de cutitul care decapiteaza de placere.

 16. Drepturile omului… Desigur, migrantii au drepturi. Dar si cei ale caror vieti sunt afectate de migranti au drepturi. Atunci, unde tragem linia?
  De acord, dusmanii „lumii democratice” exploateaza toleranta acesteia si respectul pentru om. In epoca „razboiului hibrid”, calitatile devin slabiciuni. De acord, nimic nu e intamplator si, poate, vreodata, vom afla care mare putere se afla in spatele ISIS.

  Democratia, pe langa drepturile omului, inseamna si domnia legii. Fara discutie si pentru toti. Trecerea frauduloasa sau fortarea unei frontiere incalca niste legi si atrage pedepse. Faptul ca sunt 10.000 de oameni si nu nu 10, nu ar trebui sa-i faca imuni la rigorile legii. Daca o iei la pas pe autostrada, vine politia si te culege, dar pe migranti politia i-a „escortat”. :)

  Inainte de ’89, romanii care cereau azil politic in Germania petreceau un timp in „lagare” destinate migrantilor/azilantilor. Se stia. Stiai inainte sa pleci acolo. Daca, totusi, plecai, iti asumai si aceasta perioada de „lagar”.

  Europa trebuie sa se gandeasca bine daca, inainte de orice altceva, datoreaza ceva migrantilor sau datoreaza ceva cetatenilor ei. Cei ce vor sa munceasca cinstit, trebuie sa aiba posibilitatea de a munci cinstit. Un ajutor social acordat unui migrant trebuie sa presupuna munca in folosul comunitatii, prestata de migrant. Munca i-ar cerne bine pe cei seriosi, iar vestea ca trebuie sa munceasca i-ar cerne si pe cei ce se gandesc sa migreze catre Europa de-acum incolo.

  In paralel, cauzele si factorii agravanti ai migratiei masive trebuie lovite/loviti fara mila. Raul trebuie lovit la radacina, decisiv. Poate ca aceasta migratie are (si) rolul de a-i face pe cetatenii europeni sa inteleaga ca ISIS ii priveste si-i afecteaza si pe ei. In lumea de azi, orice actiune radicala trebuie sa se faca pe un „val favorabil” al opiniei publice. :)

  • „Democratia, pe langa drepturile omului, inseamna si domnia legii.”

   Democratia inseamna drepturile universale ale omului. Legea e transpunerea juridica a acestor drepturi. Blocarea frontierelor in fata unor refugiati de razboi e ilegala. Indiferent ca sunt 10 sau 10 mii.

   • Scoateti din context si interpretati cel putin eronat, daca nu chiar tendentios, ceea ce am scris eu. N-am vorbit de blocarea granitelor, ci doar de organizare si de respectarea legii.

    Drepturi au si acei cetateni europeni care si-au vazut terenurile invadate nonsalant de migranti si s-au trezit ca trebuie sa curete mizeria lasata de sute de oameni. Ce faci, daca doua sute de straini iti invadeaza pasunea sau gradina? Ce faci, daca suni la politie, iar politia iti spune ca n-are cum sa intervina?

    Dumneavoastra intampinati cu bratele deschise un musafir nepoftit care va intra, cu de-a sila, in casa?

    P.S. Eu n-as zice ca legea e „transpunerea juridica a drepturilor universale ale omului”, ci doar o interpretare a drepturilor si obligatiilor omului. Iar aplicarea legii duce la ingradirea unor drepturi „universale” ale acelora pe care societatea-i considera nedemni de a avea anumite drepturi.

    • Mă rog, dacă vrei o altă definiție a legii, folosește-o! Dar dacă legea e o interpretare a drepturilor omului, atunci ea nu trebuie să îngrădească tocmai aceste drepturi. „Nedemnitatea” nu e un verdict pe care societatea îl poate „considera” în mod arbitrar. Că oamenii nu au răbdare să fie adunați și mânați ca vitele la pășune și o iau la picior pe autostradă nu e un motiv să le restrangi anumite drepturi „universale”.

     • Reprezentantii societatii, alesi de societate in forurile legislative, elaboreaza, dezbat si aproba legile unei tari. Cei gasiti vinovati de incalcarea acelor legi pot fi condamnati la privare de libertate si la restrangerea unor drepturi „universale”. Adica, societatea ii considera nedemni de a se bucura de anumite drepturi „universale”, pentru o perioada de timp. Sper ca acum am reusit sa ma fac inteles…

      Unde-i lege, nu-i tocmeala. Daca legea reglementeaza ceea ce trebuie facut cu cei ce forteaza o frontiera, legea trebuie aplicata. Alaturi de drepturi „universale”, omul care traieste (sau aspira sa traiasca) intr-o anume societate/comunitate are si obligatii. Legea trebuie sa asigure respectarea acelor obligatii.

      Cat despre acel copil mort pe plaja, mentionat in articol si care a devenit un soi de emblema a „migratiei”, nu pot spune decat atat: este tragic, fara indoiala. Dar mediatizarea excesiva imi aduce in minte, cumva, filmul „Wag the Dog”.

      • Decebal, Legile au fost elaborate pentru situatii normale. In caz de forta majora zona de actiune a oricarei legi poate fi restransa. Cand cineva fuge pentru viata sa e neomenesc sa-l intrebi de viza sau de ce iti calca gradina.
       Ca printre cei care fug or fi si unii cu ganduri rele, probabil ca asa este. Dar totusi nu poate cara saptamani la rand o bomba in traista, fara riscul sa fie gasita.

       P.S. Autorul vorbeste de doua poze: una cu copilul, alta cu luptatorul din militia siriana. In functie de „orientarea” comentatorului, acesta nu-si aminteste decat de una din cele doua.

 17. <>

  http://european-society-coudenhove-kalergi.org/Europ_Briefe_Archiv/51.pdf
  Von Rompuy si Merkel au primit acest premiu

  https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Nikolaus_von_Coudenhove-Kalergi
  Coudenhove-Kalergi is recognized as the founder of the first popular movement for a united Europe.

  He strove to replace the nationalist German ideal of racial community with the goal of an ethnically heterogeneous and inclusive European nation based on a commonality of culture[citation needed], a nation whose geniuses were the „great Europeans” such as abbé de Saint-Pierre, Kant, Napoleon, Giuseppe Mazzini, Victor Hugo, and Friedrich Nietzsche.

  In his book Praktischer Idealismus (Practical Idealism), he wrote:
  The man of the future will be of mixed race. Today’s races and classes will gradually disappear owing to the vanishing of space, time, and prejudice.
  The Eurasian-Negroid race of the future, similar in its appearance to the Ancient Egyptians, will replace the diversity of peoples with a diversity of individuals.

  • Hmmm… E un punct de vedere, dar, in egala masura, sunt sanse ca „rasa viitorului” sa aiba pielea mai galbuie si ochii putin migdalati…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Bogdan Deleanuhttp://www.europuls.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=474:bogdan&catid=128
A studiat la Facultatea de Ştiinţe Politice, secţia engleză din cadrul Universităţii Bucureşti şi la Institutul de Studii Europene al Université Libre de Bruxelles. A lucrat, printre altele, ca policy officer pentru un mic partid pan-european, a fost coordonator electoral în cadrul Misiunii de Stabilizare a ONU din Haiti (MINUSTAH), într-un cabinet al unui membru al Parlamentului European iar în prezent îşi desfăşoară activitatea într-o instituție europeană. Este specializat în afaceri externe, securitate şi apărare.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro