marți, octombrie 19, 2021

Criza politică și consecințele economice

Guvernul Cîțu a fost demis de către Parlament cu un scor record în istoria moțiunilor de cenzură. Macro-economiștii și investitorii sunt foarte atenți la situația politică a unei țări pentru că influențează puternic mediul economic. Voi analiza efectele crizei politice pe două paliere, mai întâi la nivelul populației urmând a discuta ulterior la nivel general impactul asupra economiei.

Populația poate fi afectată de criza politică în primul rând la nivelul stabilității monedei naționale. Monedele țărilor din Europa Centrală și de Est tind să se deprecieze atunci când apar crize politice pentru că investitorii își lichidează din dețineri. Cu toate acestea, în România Banca Națională este foarte atentă la dinamica cursului de schimb și nu mă aștept să vedem mișcări prea puternice în perioada următoare. Cu toate acestea deprecierea monedei naționale va continua în următorii ani și mă aștept ca prețul unui euro să depășească 5 lei în primul trimestru al anului următor.

O altă consecință a crizei politice este imposibilitatea guvernului interimar de a emite ordonanțe ceea ce poate întârzia aplicarea unor măsuri sociale sau de sprijin a populației. Am adus în discuție acest aspect având în vedere creșterile de prețuri la electricitate și gaze naturale pentru care din fericire guvernul a emis deja o ordonanță – rămâne de văzut cât de eficientă va fi aceasta dat fiind cadrul laborios de aplicare.

Ați putea considera că și efectul creșterii dobânzilor este legat de criza politică de la București, ei bine dobânzile sunt legate de inflație în primul rând iar semnalul dat de piețe era de creștere al dobânzilor. Mai mult, Banca Națională a crescut ieri dobânda de politică monetară de la 1,25% la 1,50% ceea ce arată că BNR aplică măsuri pentru a domoli fenomenul inflaționist. Indice ROBOR la trei luni la care sunt indexate majoritatea creditelor cu dobândă fixă era deja peste rata de împrumut la BNR de 1,75% iar după creșterea dobânzii cheie a BNR acest indice a trecut de 2%, mai precis 2,08% pe 6 octombrie. Creșterea dobânzilor pe piața monetară va însemna credite mai scumpe pentru populație și va afecta moderat creșterea economică. Pentru finalul acestui an nu mă aștept la alte creșteri de dobândă din partea băncii centrale însă ciclul de creștere se va relua la începutul anului următor. Un indice ROBOR la 3 luni în jurul valorii de 3% la jumătatea anului următor nu este exclus.

La nivelul macro-economic o criză politică înseamnă o încredere în scădere din partea investitorilor străini. În primele șase luni ale anului 2021 investițiile străine directe au totalizat 3,1 miliarde de euro, mult peste nivelul atins la jumătatea lui 2020 de 996 milioane de euro. O criză politică pune pe fugă investitorii deoarece mediu politic incert nu reprezintă o condiție favorabilă pentru investitori.

Criza politică este o piatră de moară pentru Ministerul Finanțelor în ceea ce privește datoria publică, mai precis ne împrumutăm mai greu și mai scump pentru a ne finanța deficitul bugetar. Fenomenul inflaționist global a contribuit la creșterea dobânzilor la care Statul se împrumută însă criza politică adaugă și aceasta la costuri. Dobânzile titlurilor cu scadența reziduală de 10 ani au depășit 4,4% în condițiile în care la începutul acestui an eram undeva în jurul a 3,1% – pentru o comparație simplă Ungaria plătește acum în jurul a 3,4% iar Polonia în jurul a 2,2%.

Pentru luna octombrie Ministerul Finanțelor are mai multe emisiuni de titluri față de lunile precedente însă nu toate vor avea succes – spre exemplu luni 4 octombrie au fost respinse oferte ambelor licitații din cauza dobânzilor mai mari cerute de finanțatori. Mai mult decât atât în piață se cunoaște faptul că investitorii străini nu mai cumpără din datoria publică a României, sunt în așteptare cum s-ar spune.

O altă chestiune care nu trebuie neglijată este implementarea PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență pentru care va fi imposibilă stabilirea cadrului legal fără un guvern cu puteri depline care să emită ordonanțe de urgență. Chestiunile bugetare nu sunt nici acestea de neglijat întrucât un guvern interimar nu poate pregăti bugetul anului următor.

Ca economist nu pot să nu mă gândesc că anul 2021 este unul pierdut, un an în care se putea face o consolidare fiscală extinsă și să reașeze finanțele țării. Atât s-a putut…

P.S. Pentru că nu mă pot abține să introduc și un comentariu politic, consider că politicienii puternici continuă ”jocul” și păstrează alianțele existente sau formează unele noi. Negocierea, păstrarea aliaților și respectarea acestora sunt elemente cheie atunci când ești în prim planul arcului guvernamental. Toate acestea pentru agenda politică pe care ți-ai asumat-o în fața cetățenilor, schimbările pe care vrei să le aduci pentru ca societatea să meargă într-o direcție mai bună.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Nimic despre PNDL sau Anghel Saligny sau despre impartirea banilor pentru primarii si baronii locali ai PSD si PNL? Sa intelegem ca acest guvern demis are un premier „puternic”, care continuă ”jocul”, „negociaza” si păstrează alianțele existente sau formează unele noi? Poate cu PSD cu care imparte aceeleasi „ideologii” de 31 de ani. Asadar, urmarim acelasi scop pana la moarte. Sunt socat sa citesc un astfel de articol aici, serios.

  • „impartirea banilor pentru primarii si baronii locali ai PSD si PNL” s-a facut inainte ca guvernul sa fie demis; odata demis nu ar fi putut-o face. A facut-o miseleste stiind ca va fi demis.

  • Februarie 2021. Campeanu Sorin, ministru PNL, intrat in politica prin intermediul PUR(partidul securistului Voiculescu), traseist politic de mare anvergura, pentru care exista dovezi clare de incompetenta si coruptie(a se vedea protectia plagiatorilor), impune deschiderea scolilor in forma fizica, intr-un moment total inadecvat, la inceperea valului 3 al pandemiei.

   In acea perioada toate statele europene erau in lockdown( mai mult sau mai putin drastic) sau impuneau lockdown-ul! Inconstientul Johannis aplauda masura si o sustine, Catzu o sustine tacit, fara niciun comentariu serios privind respectarea in scoli a unor masuri de protectie. Vlad Voiculescu, ministrul sanatatii si secretarul de stat Andreea Moldovan se opun, dar protejatul lui Johannis, via Grivco, nu accepta nici macar un set de masuri minimale ce ar trebui respectate. Din nefericire Voiculescu si Moldovan nu devoaleaza multiplele dezacorduri avute cu Campeanu, care din prostie, inconstienta si populism nu accepta masuri drastice de protectie contra Covid. Si este sustinut de Johannis si Catzu, repet!

   Consecinte!? Val 3 prelungit(feb, mar, aprilie) cu multe decese si inchiderea scolilor in aprilie!

   Sosoaca urla fara nicio opreliste manipuland populatia in ceea ce priveste realitatile pandemiei. Este vedeta la televiziunile aservite grupurilor infractionale de sorginte securisto-comunista: Antena 3, Romania TV si nu numai. O pleiada de PSD-isti si simpatizanti ai acestora, latrai in slujba infractionalitatii generalizate patronata de o buna parte a clasei politice(including PSD…totally…and PNL….partially), manipuleaza fara oprelisti alaturi de componentii clicii AUR, destabilizand total situatia pandemica si inducand in eroare, cu consecinte deosebit de grave, o larga majoritate a populatiei tarii, majoritate formata din indivizi retardati intelectual, lipsiti de minime cunostinte de ordin stiintific, produse ale invatamantului de tip comunist, care a rams aproape intact si in Romania de dupa 1990, nu numai in cea de dinainte! Pare destabilizare programata, la ordin, cu toate ca in multe cazuri este consecinta prostiei pure de care sufera aceasta imensa ceata de mamutoi cu metehne bolsevice. Deci nu prea e la ordin, cat e motivata de prostie pura, lipsa de educatie si inconstienta! La inceput motivata de imbecile si inconstiente calcule politice!

   Cele prezentate in paragraful precedent au avut loc permanent de la inceperea pandemiei. Nu am vazut nicio opozitie serioasa impotriva acestei manipulari din partea lui Johannis si a lui Catzu, niciodata in aceasta perioada(martie 2020-oct 2021). Nu i-am vazut pe presedinte sau primul ministru cerand aplicarea legii in cazurile mai sus mentionate, cerand ministerului de interne si parchetelor sa aplice drastic legea, fiind vorba de sanatatea si viata populatiei unei intregi tari! Nu au miscat un deget pentru a opri manipularea, pentru a o devoala macar. L-au aruncat in ghearele acestor bestii pe doctorul Arafat, nu si-au asumat nimic. Ar fi trebuit sa ceara imperativ politiei si justitiei sa aplice legea fara drept de apel, pentru protejarea vietii oamenilor si a sanatatii publice! Din prostie sau inconstienta sau nesimtire sau toate la un loc, nu au facut absolut nimic in acest sens!

   Sa continuam. Cand Moldovan si V. Voiculescu isi asuma masuri pe care Catzu nu le dorea, cand acestia acuza nontransparenta datelor reale ale pandemiei, Catzu si Johannis demit pe cei doi, incalcand protocolul coalitiei. Si tot ei urla! Mai mult, se semneaza o noua procedura de colaborare, in care nu ai voie sa discuti in public masuri ale partenerilor de coalitie si nici sa iei decizii impotriva acestora fara consultarea partidului din care provin( prima chestie pune pumnul in gura celor din USR, urmand ca cea de-a doua sa nu fie respectata cu ocazia demiterii lui Stelian Ion). Din nefericire, Dan Barna si ceilalti din USR au crezut ca PNL si Catzu vor fi seriosi din acel punct incolo….si au gresit!

   Greseala celor din USR a fost ca nu au taxat public imediat toate mizeriile comise de gasca Catzu Johannis….cu orice risc!

   Vaccinarea: ca nicaieri in lume sunt prioritizate anume „categorii socio-profesionale” ignorandu-se sfaturile medicilor infectionisti sau pneumologi! Cine a facut-o? Catzu + Johannis!

   Nu relaxam masuri la 1 iunie daca nu vom avea 5 mil de persoane vaccinate cu schema completa! Vom relaxa progresiv apoi, urmand si alte relaxari de la 1 sept, daca vom avea 10 mil vaccinati la 1 sept! Sunt spusele lui Catzu! Care a fost realitatea?

   Johannis…iunie 2021….”am invins pandemia!” ! Si noi ce traim in aceste zile de inceput de octombrie?

   Incalcarea protocolului coalitiei in cazul Stelian Ion, a fost ceruta de Johannis in persoana….nu sunt buni cei de la USR….chiar doresc sa reforme adevarate si chiar sunt incoruptibili! Si in aceste conditii exista indivizi care pot cocepe ca acest Catzu mai poate fi prim ministru? Absolut jenant. Catzu trebuie sa fie deferit justitiei pentru genocid, caci genocid se cheama ceea ce se petrece azi in Romania, datorita inconstientei, nesimtirii si intereselor meschine a doi indivizi : Catzu si Johannis!

   A propos, ce masuri benefice a luat Catzu din punct de vedere economic? Exact ZERO! Realitatea confirma acest fapt! In continuare vom supoprta consecintele economice ale acestui tragic val 4 Covid, tot datorita celor doi impostori mentionati mai sus.

   Si eu sunt socat, domnule Mike, sa vad aici un astfel de articol!

 2. Anul 2021 nu este tocmai pierdut, ( s-au recuperat pierderile din 2020, plus că deficitul bugetar a evoluat nesperat de bine, creşterea economică de 7% este solidă), dar se putea mult mai bine. Mă refer la faptul că „marile reforme” nu au fost demarate, în special cele ale salarizării bugetarilor, a pensiilor, a modificării UAT( sunt prea multe comune care de fapt sunt sate, prea multe oraşe care sunt de fapt comune, prea multe judeţe, etc toate cu o birocraţie bugetofagă teribilă). Problema e alta, anume chiar vrea clasa politică să reformeze societatea? Eu mă îndoiesc, mai ales că societatea cabrează, iar instituţiile de stat sunt slabe sau mafiotizate. Se pare că nu ştim/ vrem/ putem să ne administrăm singuri.

 3. Motto:
  „Prin încăpătânare omul inteligent nu devine mai inteligent decât este, dar prostul devine cu sigurantă mai prost”.
  (Lucian Blaga)_/
  Criza politică generată la inceputul lunii septembrie de premierul Florin Cîţu prin încălcarea protocolului de functionare a coalitiei de guvernare PNL-USR-UDMR a condus la iesirea USR din coalitie si în final la căderea guvernului minoritar PNL-UDMR prin motiune de cenzură votată in parlament. Timp de mai bine de o lună de zile, presedintele Klaus Iohannis nu a făcut nimic pentru refacerea coalitiei de dreapta desi nu există nici o altă solutie de a alcătui o majoritate cât de cât compatibilă in parlament.
  Criza politică este o realitate iar refacerea coalitiei de guvernare PNL-USR-UDMR este o necesitate.
  Cu toate astea, după ce a tras de timp cu prelungirea crizei politice la care este părtaș dacă nu cumva chiar initiator, preşedintele Klaus Iohannis se încăpătânează să prelungească agonia prin intentia de desemnare a premierului Florin Cîţu demis prin motiune de cenzură să formeze un nou guvern, desi în februarie 2020, Curtea Constituţională a admis, prin Decizia nr 85, conflictul de natură constituţională ridicat de preşedinţii celor două Camere de la acea vreme, după ce preşedintele l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze noul Guvern, la scurt timp după ce Cabinetul său căzuse, în Parlament, prin moţiune de cenzură. Lăsând la o parte faptul că Florin Cîțu este o nulitate politică, dacă Iohannis îl va desemna pentru formarea unui nou guvern, înseamnă că presedintele crează cu premeditare un conflict de natură constitutională si o prelungire a crizei politice cu consecinte dezastroase pentru țară, fiind pasibil de suspendare.

 4. „politicienii puternici continuă ”jocul” și păstrează alianțele…”

  Politicienii puternici care sunt în spatele marionetelor pe care le vedem în funcții publice își păstrează de peste trei decenii alianțele transpartinice care formează cleptocrația!

  Pentru aceștia NU este un obiectiv „ca societatea să meargă într-o direcție mai bună”, ci reprezintă un obiectiv fundamental să transfere o parte cât mai mare din averea publică, în mod fraudulos, în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor, fără a suferi sancțiunile legii.

  Cum manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă, cetățenii au avut de-a lungul timpului opțiuni [politice] care au făcut din România un stat [parțial] eșuat.

  PSD, spre exemplu, cel mai reprezentativ exponent al cleptocrației, rămâne partidul cu cea mai mare susținere populară din România, iar AUR, forma modernizată a PRM, a acces de curând în parlamentul național. Nu mai vorbesc despre UDMR, un PSD al maghiarilor, cu puternică susținere FIDESZ, nelipsit practic de la guvernare după 1989.

  Despre care alți politicieni puternici vorbește oare autorul articolului?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Florin Andrei
Florin Andrei este profesor asociat în ASE București, finanțist cu o bogată experiență în sistemul financiar-bancar. În sistemul public a ocupat poziția de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanțelor. Principalele domenii de expertiză sunt: trezorerie și datorie publică, audit intern, managementul riscului, macro-economie și analiză economică. Are un doctorat în finanțe în cadrul ASE București și este certificat în audit financiar.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.