marți, decembrie 5, 2023

Cui i-e frică de Monica Macovei? Frustrări, anxietăți, fobii (Un articol de Vladimir Tismaneanu și Marius Stan)

Paradoxul acestor săptămâni de dinaintea alegerilor prezidențiale este că, în pofida prevestirilor sumbre despre neșansele Monicăi Macovei de a intra în turul al doilea, asistăm la o concentrare de tir, din varii direcții, exact înspre acest candidat. De ce această înverșunare? De ce i se măsluiește nu doar biografia, ci și programul? Pe cine deranjează candidata independentă? Care sunt categoriile contra ei? În acest articol, analiza reacțiilor în raport cu Monica Macovei servește pentru a pune în fața cititorului un tablou mai larg. Monica Macovei e alergătorul singuratic sprijinit de o galerie până acum tăcută, ignorată, uitată, într-o țară în care masificarea și majoritățile confortabile sunt acceptate fără crâcnire, indiferent de nocivitatea lor.

Penalii: este candidata care nu ascunde că, dacă ajunge la Cotroceni va fi consecventă cu tot programul ei anticorupție de până acum, implementat, empiric verificabil și meritoriu. Ponta este pentru toți aceștia candidatul ideal: de la tata socru și până la Dan Șova, toți ar respira ușurați dacă va câștiga el. La fel, bănuim, și serviciile, ori măcar unele facțiuni ale acestora.

Stângiștii radicali, incapabili să admită că politicul înseamnă participare reală, nu auto-excludere în provincia unei pseudo-purități doctrinare. Ostatici ai mentalității de sectă, au construit o sperietoare și nu contenesc să o biciuiască. Amuzant este că se întâlnesc pe plan obsesional (nu e prima dată) cu diverșii ortodoxiști fundamentaliști care, și ei, tună și fulgeră împotriva liberalismului „sălbatic”. Atâta cât există, stânga românească este de fapt incapabilă să-și asigure reprezentare politică, se consumă în dezbateri marginale cu efecte nule în plan politic. Poate că tocmai aceasta este marea ei frustrare, că nu se simte reprezentată. Și în loc să-i atace pe cei care uzurpă (nu intrăm în detalii, știm foarte bine că pesediștii sunt populiști, n-au nicio afinitate reală cu stânga democratică europeană) acel loc pe axa stânga-dreapta (adică FSN-PDSR-PSD în ultimul sfert de veac), atacă necontenit toți candidații consecvenți de centru-dreapta. De ce anume ar trebui să-i satisfacă Monica Macovei e greu, chiar imposibil, de înțeles. Ea chiar nu se adresează acestui electorat, nu credem că vreun candidat din lumea largă își propune să fie catch-all. Deci, dacă vor să fie onești, stângiștii din România ar trebui să-și trimită revendicările pe adresa candidatului lor „de stânga”, impecabilul, inegalabilul și inenarabilul Victor Viorel.

Păcăliții, înșelații propagandei delirante a antenelor și a pesediștilor: se induce ideea că Monica Macovei ar fi un fel de „doamnă de fier”, o fire de beton, o ființă terifiantă, o zmeoaică lipsită de suflet și câte alte asemenea năzbâtii. I se neagă nu doar curajul, ci și omenia, capacitatea de empatie pentru cei sărmani; este prezentată ca un fel de agentă a demonizatului „Mare Capital”. Și asta de către cine? Tocmai de către exponenții capitalismului de pradă, de către pseudo-elitele spoliatoare (Felix, oamenii lui Dinu Patriciu, ai lui Viorel Hrebenciuc, etc).

Comentariatul mai mult sau mai puțin stipendiat, dedat vechilor jocuri de putere, diverșii servitori ai partidelor îmbătrânite în rele, cinicii și amoralii. Scopul acestora este să ne convingă că toți candidații sunt păcătoși, că toți sunt pătați, că a plagia nu e nicidecum „un capăt de țară”, că mizeria morală este o fatalitate. Faptul că Monica Macovei este non-șantajabilă îi face apoplectici.

Anti-americanii și anti-europenii, care văd în simpla afirmare a domniei legii și statului de drept o imixtiune intolerabilă a partenerilor externi din Vest în treburile interne ale României. Unii sunt declarat putinofili. Monica Macovei, ca vârf de lance al luptei anticorupție, cu rezultate evidente, devine astfel, în ochii lor, agentul intereselor „imperialiste” americane și europene în țară. Revin marotele iliesciene despre refuzul de a „ne vinde țara”, dar și cele ceaușiste despre „neamestecul în treburile interne”.

Băsescofobii, cei care, în contra tuturor evidențelor, consideră candidatura Monicăi Macovei o prelungire identică a mandatului președintelui în funcție. O fac aprioric, fără discernământ, prezumtiv, și în pofida tuturor certitudinilor care dau o cu totul altfel de preferință electorală a președintelui.

Poate ar mai fi o sub-categorie, adeseori suprapusă celor anterioare: cei care erau extrem de fericiți pe vremea USL, cei care vedeau în statul gigantic și în parlamentul supradilatat o garanție că drumul spre neo-totalitarism e atent pavat. Pentru ei, Monica Macovei e impredictibilă (pentru că e singură, deci pe cont propriu, nu are în spate o mașinărie de partid unsă cu toate alifiile tranzacțiilor venale și oculte, dar, nu mai puțin important, pentru că e sinceră) și, prin urmare incontrolabilă. Și ar mai fi, desigur, naționaliștii. Noutatea e că ei sunt transpartinici. Sunt cei care au mers și merg pe ideea “trădătoarei”, a dușmanului României.

O categorie aparte, esențial distinctă în raport cu cele examinate mai sus, este aceea a pragmaticilor, prin convingere sau prin responsabilitate, care cred că dacă oricum nu este cotată cu șanse în sondaje, atunci nu merită un vot nici măcar în turul 1. Unii sunt oameni admirabili care raționalizează astfel dorința de a-l împiedica pe mitomanul galactic să ajungă la Cotroceni. Pentru ei, alegerile au fost deja decise la masa verde a sociologiei preelectorale. Cu deplin respect, cutezăm a întreba: Cu ce este fundamental diferită această logică de cea a democrației antebelice și interbelice în care cine organiza alegerile le și câștiga? „Să votăm cu cei care au câștigat dinainte”, ar spune ei… De fapt, să nu ne mai prezentăm deloc dacă avem gusturi politice alternative. Putem înțelege această poziție, ne este imposibil să o împărtășim.

La ora actuală, Monica Macovei pare a fi singurul candidat cu un program politic coerent. Tot ea participă direct, cu entuziasm și fără antemergători, la orice dezbatere reală, televizată sau nu. Lăsăm deliberat de-o parte interpretările malițioase și distorsionante ale acestui program politic. Nu insistăm nici asupra faptului că Monica Macovei propune o viziune despre țară și NU un set de politici guvernamentale asumate de un partid ori de o coaliție de partide. Dar ținem să accentuăm că din populismul de partid al celorlalți nu are cum să prindă ființă vreun „liberalism al bunăstării”.

Criticii mai mult sau mai puțin onești ai programului Monicăi Macovei omit faptul că România se află în metastază de ani de zile și că doar actuala revoluție a procurorilor mai poate salva ceva. Raptul este hiper-invaziv iar economia se găsește la pământ exact din pricina acestei boli (corupția!) cronice. Admițând că este vorba de critici de bună credință, ne miră faptul că aceștia pun carul înaintea boilor: înainte să ajungem vreo Suedie (tot de dragul argumentului lor stângist) parcă ar fi bine mai întâi să vedem cum putem să producem bunăstarea aceasta. În anii ’90, Ion Iliescu vocifera împotriva capitalismului, iar ideologii săi recurgeau la prestidigitații doctrinare spre a promova tot felul de căi miraculoase spre bunăstare (suedeză, japoneză, marțiană, etc.).

Credem totuși că în 2014 am depășit acest tip de înfierare anticapitalistă dragă primului președinte postdecembrist. Ca să redistribui ai nevoie să ai ce să redistribui. Ca să ai ce să redistribui, ai nevoie să te asiguri că nimeni nu bagă mâna în borcanul cu miere al statului, deci de domnia legii. Este, în fond, o chestiune de ABC democratic, și devine aproape înduioșător că mai există oameni care vor să apere săracii cu sloganuri din alt secol, orbi la experiențele istorice, nu doar ale României, ci și ale altor state. Cu ce, domnilor și doamnelor, cu ce? Președintele este un garant, un moderator, un reprezentant al statului în diferite contexte, nu confundați dregătoriile între ele. Iar dacă unul dintre candidați vă oferă Weltanschauungul său, înseamnă că vă prețuiește și că iubește transparența.

Am aflat cumva în această campanie ce idei economice au domnii Ponta ori Iohannis? Nu, sigur că nu (nemaipunând că pe cele ale premierului plagiator le-am văzut la lucru în ultimii doi ani). Ei nu deranjează pe nimeni pentru că nu au nicio opinie despre nimic. România lucrului bine făcut, dar cum anume? Probabil că vom afla în campania viitoare, deci pe pielea noastră. Între timp, continuă neabătut dublul-standard analitic și confundarea dorințelor cu realitatea. Întrebarea rămâne așadar valabilă: cui i-e frică de Monica Macovei? Deci cui i-e frică de viața fără iluzii deșarte? Cui i-e frică de viața trăita în adevăr? Vom vedea la vot.

Despre profilul ideologic, intelectual si moral al lui Victor Ponta, candidatul prezidential al PSD, premier al Romaniei si expert in iluzionism politic, pe de o parte, si despre Monica Macovei, pe de alta:

http://www.evz.ro/omul-de-plastilina-pontocratia-ca-farsa-ideologica.html

http://www.revista22.ro/reveriile-monarhice-ale-pesedistului–ponta-537i-alte-pove537ti-de-campanie-48919.html

https://www.contributors.ro/editorial/fie-va-mila-de-noi-domnule-ponta/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/se-strange-la%c8%9bul-revolu%c8%9bia-procurorilor-%c8%99i-calea-spre-treia-republica-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-%c8%99i-marius-stan/

http://tismaneanu.wordpress.com/2014/09/20/mitomanul-galactic-un-kim-jong-un-de-dambovita/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/agentul-minciunii-impenetrabila-opacitate-a-ofi%C8%9Berului-acoperit-ponta-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.revista22.ro/homo-prevaricatus-sau-falsa-seninatate-a-lui-victor-ponta-17939.html

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/mitomanie-si-intelofobie-in-regimul-pontocratic/

http://www.frontpagemag.com/2013/vladimir-tismaneanu/permanent-putsch-in-romania/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/sansa-macovei-regasirea-tezaurului-pierdut-al-revolutiilor-din-1989/

Vladimir Tismaneanu s-a născut in 1951 la Brasov, traieste in Statele Unite din 1982, predă stiinte politice la Universitatea Maryland unde conduce Centrul de Studiere a Societatilor Post-comuniste, a fost bursier la Woodrow Wilson International Center for Scholars si in alte institute de studii avansate, a fost editorul revistei “East European Politics and Societies”, a scris numeroase cărti si colaborează constant la Radio Europa Liberă incepand din 1983. In 2006, a condus Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Marius Stan s-a născut in 1982 la Brasov, are un doctorat in stiinte politice, a publicat carti in Romania si Polonia, a condus revista “History of Communism in Europe”, a fost bursier NEC, este bursier post-doctoral la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, colaboreaza la Radio Europa Liberă. Impreună au scris cartea “Dosar Stalin. Genialissimul generalissim”, Curtea Veche Publishing, 2014 si pregătesc o nouă carte intitulata “Dosar Lenin. Vraja nihilismului”.

Distribuie acest articol

109 COMENTARII

 1. Nu o sprijin pe Monica Macovei si nici nu-mi este frica de ea. Cu toate acestea, nu ma regasesc in nici un din categoriile postulate de dumneavostra.

  Monica Macovei nu mi se pare un candidat atractiv. Are o prezenta fizica modesta, un discurs monoton si paucitematic, si stangacii evitable (motocicleta, Mandela, tangoul) . fara sa o cunosc, si bazat numai pe ce am vazut si citit, imi da senzatia cuiva fara empatie, fara radacini, fara subtilitate.

  • Domnule Manu, pareti dintr-o categorie distincta, dar va spun sincer: avem nevoie de mai multi ca dumneavoastra pentru a va include intr-o viitoare taxonomie :) Mandela, motocicleta si tangoul nu sunt stangacii, ci marketing politic (ca va place sau nu, asta n-o mai priveste nici pe Monica Macovei, nici pe autorii acestui text). Dar „Ferdinand, primul rege al Romaniei” (Victor Ponta), „sunt un politruc” (Klaus Iohannis), astea da: sunt stangacii politice cu iz de incultura generala! Multumim pentru comentariu, desi off-topic.

   • Pana mai ieri, tangoul unui cuplu fara har era un semn de caldura si normalitate. Azi a devenit marketing electoral. Un candidat convingator nu se lasa „impachetat” in acest fel.

    • Domnule Manu, Marius Stan si cu mine suntem buni prieteni si colaboram adeseori in proiecte de cercetare si analiza politica. Dar nu suntem intersanjabili: el este el, eu sunt eu. Articolul despre tangoul dansat de Monica Macovei in finalul unei emisiuni foarte interesante, este scris de mine si reprezinta opinia mea. Daca il recititi, veti vedea ca spun expressis verbis ca altora s-ar putea sa nu le placa. Iata, de pilda, Dvs nu v-a placut. Care-i problema? Pe Dvs, Monica Macovei nu va convinge. Pe MS si pe mine, da. Este limpede, noi nu va putem convinge. Nici Dvs pe noi. Let’s agree to respectfully disagree. Va doresc o saptamana cat mau fructuoasa.

     • O saptamana cat mai buna si dumneavoastra. Eu voi citi clasicii:

      „Cum scriem în doi? Iată cum scriem în doi : „Era o zi (seară) de vară (iarnă) cînd un tînăr (nu prea tînăr) băiat (fată) cu şapcă (pălărie) de culoare deschisă (închisă) venea pe jos (cu tramvaiul) pe zgomotoasa (liniştita) stradă Miasniţkaia (Bolşaia Ordînka”). Şi totuşi, pînă la urmă, ajungem la o oarecare înţelegere. (Ilf si Petrov)”

      • Comparatia, daca aceasta a fost intentia, cu Ilf si Petrov ne onoreaza. In ce ma priveste, am scris in colaborare cu colegi de-ai mei cu numeroase ocazii. As aminti, de pilda, volumul „Perfetul acrobat” despre Leonte Rautu si mastile Raului, scris impreuna cu istoricul Cristian Vasile. De asemenea, cateva studii scrise impreuna cu Bogdan C. Iacob (si volume co-editate cu el). Nu mai vorbesc de volumele scrise impreuna cu Mircea Mihaies. La fel, impreuna cu Doina Jela, cartea despre Ungaria 1956.

       Ca profesor, stiti ca este chiar o datorie sa ii incurajam pe mai tinerii cercetatori (doctoranzi si post-doctoranzi) sa scrie impreuna cu noi studii, articole, carti. Si fiindca veni vorba de Ilf si Petrov, personajul lor, Ostap Bender, marele maestru al combinatiilor, era originar, cel mai probabil, din Odesa, un oras despre care Marius Stan tocmai a scris un minunat articol. Gasiti acolo si o fotografie (facuta de el) a Monumentulului celor Douaspreze Scaune:

       http://www.lapunkt.ro/2014/10/25/%d0%be%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b0-destinul-unui-oras-cosmopolit/

      • Recitind textul excelnet al Dlui Marius Stan, mi-am adus aminte de discutia (poate reala) dintre JFK si Dean Rusk, in care presedintele il intreaba ce mai e nou in relatiile cu Uniunea Sovietica. Totul e bine, raspunde Rusk. Ei ne trimit violonistii lor evrei din Odesa (David Oistrakh), noi le trimitem violonistii nostri evrei din Odesa (Nathan Milstein).

   • Dle Stan – Mandela și motocicleta nu constituie marketing electoral ci propagandă electorală – complet eșuată în acest caz.
    Nu cred că dna Macovei nu are nici un cuvânt de spus referitor la campania dsale.
    Poate ne explică dl. Tismăneanu ce înseamnă ”politruc” și de ce vă deranjează termenul.

    • De ce sa va explic eu? Sa va explice cel care l-a folosit cu mandrie (dl Ioahannis) sau consilierii sai personali. In rest: 1. Articolul nu este in niciun caz despre Dvs (habar nu avem, autorii, cine sunteti); 2. Sunt nenumarate locuri unde puteti sa va exprimati lipsa de pretuire pentru Monica Macovei si campania ei. Suntem flatati ca ati gasit de cuviinta sa o faceti pe forumul articoluliui nostru :)

     • Sistematic:
      1. Competența dvs. în materia de politruci este indeniabilă
      2. Nu am afirmat nici un moment că materialul dvs. ar face referire la mine
      3. Ne cunoaștem din tinerețea mea și adolescența dvs. Că nu vă convine să rememorați este altceva.
      4. Nu mi-am exprimat nici odată lipsa de prețuire față de dna Macovei, ci dimpotrivă
      5. Dacă nu mai stăpâniți suficient limba română, vă pot răspunde în engleza colocvială; nu mă deranjează de fel
      Mucho gusto!

     • poiitruc = loctiitorul politic al comandantului unei unitati/subunitati militare in URSS.
      Sensul termenului s-a extins, poate insemna un sef numit pe criterii politice si nu profesionale .

    • @Ștefan Brăgărea: cred totusi ca termenul corect este cel de marketing. vorbim de fapt de tehnici de comunicare prin care candidatul isi popularizeaza ideile, personalitatea, preferintele, etc. si mai interesant, daca vreti, este faptul ca prin astfel de actiuni de comunicare (sau marketing politic) poti afla inclusiv care sunt „alergiile” oamenilor, poti seta tonul campaniei pe mai departe (va aduc aminte ca tema Mandela a aparut in discutia publica acum foarte multa vreme, daca nu ma insel chiar inainte sa fie dat startul propriu-zis al cursei electorale. si apoi n-a mai fost repetata public. in plus, n-am vazut atata naduh cand VVP si-a manifestat public simpatia pt Che). este limpede ca nu va place acest candidat, am inteles. let’s move on…

     • Domnule Stan
      Haideți să nu amestestecăm infantilismele tov. V .V. Ponta cu erorile campaniei dnei Macovei.
      Și pentru ”let us move on” nu uitați că dl Johannis beneficiază de doi propagandiști redutabili: dna Vrânceanu-Firea-Pandele-etc. și dl. Șova: ori de câte ori deschid gura crește dl Johannis în sondaje!

      • Mergand pe modelul „raul cel mai mic”, care pare sa se aplice democratiei romanesti, cred ca putem fi de acord totusi ca, in politica, e de preferat sa acorzi mai multa incredere unui candidat care face o eroare-doua in campanie, decat altui candidat care insira nenumarate infantilisme.

  • Dar sa stiti ca n-a spus nimeni ca Monica Macovei este perfectiunea intruchipata. Nu sunt de acord cu domnul Stan care considera acele afirmatii marketing politic. Mie chiar mi se par stangacii. Dar despre ce vorbim aici? Analizand activitatea tuturor candidatilor, Monica Macovei este cea care a initiat independenta justitiei, a avut o activitate ireprosabila in Parlamentul European, lucru pentru care este foarte respectata pe plan international. Ea se confrunta cu Victor Ponta (profund nociv in tot ce face), Klaus Johannis (as spune, eu, usor pozitiv), Elena Udrea (superficial nociva). Da, veti spune, asa e, a facut cele mai bune si mai multe lucruri pentru noi. Dar nu-mi place felul in care foloseste metaforele (Mandela, etc). Va rog, ganditi-va un pic la asta. Chiar suntem in situatia fericita in care putem respinge un candidat pentru ca ne displace felul in care foloseste procedee literare?

   • @Alexandru: V-ati exprimat foarte decent opinia, drept care va multumesc. N-o sa insist prea tare (vedeti si raspunsul meu mai sus), vreau doar sa precizez ca daca acest candidat, fara partid si teritoriu in spate, ar fi ramas la doar 2-3 teme (activitatea in PE, justitie/ DNA), sansele de a-si fi largit bazinul electoral erau cvasi-nule. Si insist ca se cheama marketing politic sa introduci in promovarea candidatului elemente de identificare suplimentare (chiar daca nu intotdeauna, putem admite, si inspirate) precum personajele politice preferate, dragostea pentru pisici (vezi Dubi), mancarea predilecta, cartile citite, muzica ascultata, mersul cu trotineta, samd… Ca ele nu corespund unor gusturi sau altora, asta nu mai priveste efectiv candidatul. Aceasta este oferta, iata cum arata ea, cumparati (aka votati) sau nu. Este atat de simplu. Dar sunt de acord cu dvs cand sugerati ca strict pe palierul activitate profesionala si rezultate ar trebui sa castige detasat in fata tuturor celorlalti.

  • ” Are o prezenta fizica modesta, un discurs monoton si paucitematic, si stangacii evitable”…adinca cugetare! Te pomenesti ca principalul criteriu, cind v-au facut astia „academician de onoare” , a fost ca aratati ca mister Univers! Nu m-as mira, dealtfel! Pai atunci aveti alternativa la madam Udrea, ca acum sa fim cinstiti, are o prezenta fizica destul de ne-modesta! Discurs monoton? Si ce are a face „monotonia” cu esenta discursului, ce tre’sa ia lectii de canto, sa-si cinte discursul pe muzica de Wagner ori Giuseppe Verdi? Daca as urma linia „rationamentului” dv (doar asa de dragul polemecii, pentru ca numai rationament nu e), atunci „monotonie” mono-silabica ca la domnul Iohanis, mai rar! Si ce folos daca iubitul dv dr ponta sun al carui inalt patronaj ati participat la nu’stiu ce serbari ale zapezii, turuie ca o moara stricata, fara a spune in esenta absolut nimic…e adevarat ca nu e monoton (si daca am face abstractie de gravitatea minciunilor ar fi chiar comic, daca n-ar fi grav), in schimb e gol! De la un academician de onoare ma asteptam a nu fi iubitor de emptiness or void, I am sorry… De stingacii vad ca s-au ocupat pre-opinentii mei, respectiv dl Stan si dl Tismaneanu, asa ca nu mai insist…ori poate , la exigenta dv, ati fi prefarat stingaciile inevitabile, mai stii?
   You miss the big picture my friend…badly…

  • Ati exprimat sincer, corect si direct sursa evaluarii pe care i-o faceti lui Macovei declarand ca:

   „fara sa o cunosc, si bazat numai pe ce am vazut si citit, imi da senzatia cuiva fara empatie, fara radacini, fara subtilitate.”

   Nu intalnesti des comentarii de o asemenea sinceritate. Tinand insa cont de cele exprimate de dvs., v-ati pus problema macar o data ca ceea ce vizionati si cititi v-ar putea conduce la formarea unei opinii gresite despre persoana respectiva? Am formulat intrebarea cu accentul pe „fara sa o cunosc.”

  • D-le Manu,

   E un banc vechi, delicios, depre neregasirea in vreo categorie (cum marturisiti dvs ca vi se intampla, legat de articol). Scuze daca-l stiati…

   Cica lui Bula i se naste primul copil. Fericit, da fuga la maternitate si intra in sectia de nou-nascuti. Decisesera cu mult timp inainte, el si nevasta, ca-l va chema Valerica. Stia ca-l cauta pe Valerica, deci. Nu mica ii fu mirarea cand vazu ca pruncii erau deja categorisiti, in dosul unor usi pe care scria COPII FRUMOSI SI DESTEPTI / COPII FRUMOSI SI PROSTI / COPII URATI SI DESTEPTI / COPII URATI SI PROSTI (desigur, pe viu, bancul cere sa nu insiri toate usile din prima, ci sa le descoperi treptat, analizand si monologul interior al lui Bula, dupa fiecare dezamagire). A cautat in fiecare incapere, tot mai nelinistit dar incercand sa se autoconsoleze, cu fiecare noua usa deschisa, lasand treptat din sperante si pretentii „Lasa, si asa e bine, sanatos sa fie!” -zise el inainte de ultima usa (din cele numite). Cand, spre stupoarea lui, usile (si variantele posibile) pareau ca s-au sfarsit si el nu-si gasea fiul, prada celor mai negre ganduri si nelinisti, iata ca mai descopera o usa. Pe ea scria VALERICA.

   Iar fara glume: nu mereu e de bine sa nu te regasesti in niste categorii / categorisiri…
   La pretentiile dvs., m-as fi declarat la „pragmatici”; desi, „pragmaticii” pe care-i stiu eu, onorabili si admirabili, multi, vor vota cu Johannis, ceea ce nu e cazul dvs., nu?!
   In rest, numai bine!

   • As vota cu Johannis (asa cum am mai mentionat pe acest forum), dar sunt de garda duminica si nu voi putea merge in Manhattan.

    • Ce pacat!
     Dar cum fac medicii americani sa voteze cand sunt garda?! Ii ajuta sistemul destept de votare, desigur…Da’ balcanismul de pe la noi nu l-ati putut folosi, sa schimbati o garda, sa rugati pe altul caruia ii veti face si dvs acest servici, etc?!
     Ca totusi, d-le Manu, e o obligatie cetateneasca, e important sa se adune voturi, chiar putem zice ca e o miza mare, un om ca dvs., care e si o voce publica, nu poate risca sa nu se comporte exemplar, nu?!

  • Domnule Manu,

   Nu va cunosc si nici nu vreau sa stiu cum credeti ca ar trebui sa fie un candidat ‘atractiv’.

   Dar deduc din discursul Dvs. despre doamna Macovei („o prezenta fizica modesta, un discurs monoton”) ca nu ati intalnit-o niciodata live.

   Daca ati fi intalnit-o, ati fi descoperit ca e absolut impresionanta.
   Are o prezenta, o energie fenomenala, e puternica si carismatica.

   Modesta ii este doar imaginea si atitudinea, normale si de bun simt , dar asta nu face, zic eu, decat sa adauge la fortza personajului.

  • Citind sectiunea de comentarii a acestui articol, cred ca pe langa categoriile descrise de autori, o alta idee exprima realitatea dezbaterii politice romanesti. Aceasta este succint enuntata in articol:

   „Între timp, continuă neabătut dublul-standard analitic…”

 2. Stimati autori, sa nu exageram, o dam in telenovela ce naibba! Nu-i este frica nimanui de Macovei, este o idee falsa, nu sunt motive, argumente, nimanui nu-i este teama, nu ar avea de ce?! Caut motive si nu gasesc! Macovei a fost doi ani ministrul Justitiei, da? Si? Ce s-a intamplat asa de major, inspaimantator ca acum, sa ii fie teama cuiva de ea! Mi se pare folclor aceasta idee. Plus de asta, doamna incauza habar nu are de economie, de finante, n-a consus ministere care sa se loveasca de asa ceva, nici alte institutii, nu ar eun program si daca ar avea nu-i apartine, am vazut ca a copiat totul din programul blondei si din munca lui Basescu. Nimic nou, nimic original distinsi autori. Despre ce vorbim aici?
  Sunt indignat sa va vad sustinand o cauza pierduta, care nu are nicio legatura cu tara, cu romanii, cu pamantul, cu greutatile. Ce stie Macovei despre aceste treburi? Este rupta de tara, de orice este bun sau rau. Sunt extrem de indignat sa constat ca dansa este foarte bogata, are 5 case, terenuri intravilane in zone scumpe, conturi babane, pai ea ne spunea ca sta intr-un pod de casa in Bucuresti si ca este saraca!!!!! Oare si ea ne crede prsosti ca pe electoratul lui Ponta? Nu simabili domni, adevarul nu este la voi, ci acela pe care incercati sa-l ascundeti, sa-l minimalizati. Multumesc ca mi-ati permis sa imi spun oful!

  • Si noi, autorii, va multumim ca ati oferit o expresie de-a dreptul arhetipala aprehensiunilor si fobiilor induse propgandistic la adresa Monicai Macovei. Mesajul Dvs se incadreaza perfect in categoria QED :)

 3. This article is going to go viral like the one about Ponta a few days ago…

  Intrebare:

  Domnule Tismaneanu si alti sustinatori marcanti ai doamnei Monica Macovei, de ce nu organizati mai multe intalniri publice (universitati, sali de cultura….atat in Bucuresti cat si in alte orase) la care sa participati atat dv., alte personalitati cat si un public mai larg impreuna cu dna. Monica Macovei pentru a informa si reinforma tot romanul care mai are nevoie de informare despre unicitatea candidaturii dnei Monica Macovei?

  Cred ca exista un sentiment ca toata lumea deja o cunoaste pe Monica Macovei. Este adevarat multi cunosc profesonalismul si lupta anticoruptie dusa de Monica Macovei insa nu trebuie sa uitam ca exista mecanisme perfectionate de masluire a adevarului si a faptelor pe care Voiculestii, Viorelii, Ghitii si altii din grupa lor le utilizeaza permanent pentru a denatura adevarul. Adevarul trebuie spus nu o data, ci permanent atat in scris cat si prezente publice pentru a putea face fata acestor indivizi specializati in masluirea adevarului.

  O asezare publica in jurul Monicai Macovei – atat in scris dar si in manifestari si intalniri publice va arata va ilustra suportul public de care se bucura Monica Macovei.

  Personal, Monica Macovei este singura optiune care ma va scoate la vot week-endul viitor.

 4. Ca la carte dom’le, ca la carte!

  Nu stiu de ce… am sentimentul ca toate categoriile enumerate mai sus vor avea o surpriza la alegerile astea. Nu de altceva, dar iese Je la vot. Pentru prima data am pe cine vota! ;-)
  Si surpriza ar putea fi ca… mai sunt multi ca mine.

  • Dom’le,

   Cu toata simpatia iti spun ca da, mai suntem unii…Poate chiar multi, in unele medii. DAR NU, NICIODATA DESTUI… Asa ca nu fii naiv, sa nu cazi din pom prea inalt….
   Ooooof, biata tarisoara si bietii de noi!

 5. Am spus de la bun inceput ca voi vota cu dna M. dar cu fiecare zi care trece imi dau seama ca este singura solutie sa scapam de hotia si coruptia care bantuie aceasta tara. Din pacate sunt multi oameni dezinformati, ignoranti de -a dreptul care nu inteleg nimic din ceea ce vad. Pacat!

 6. Mesia Macovei, are „10 porunci pentru Romania”. Asa ca ce sa mai comentam ? Cine se crede ea sa dea porunci ? Si cui le da? La ce e ea mai buna, si cine spune asta ? Sa-si vada ea dea mandatul de europarlamentar pt. care a candidat. Acum nu-i ma ajunge salariul de acolo, vrea mai mult?

  • Conform logicii Dvs, dl Klaus Iohannis ar trebui sa se intoarca la Sibiu etc Cat priveste decalogul, este o practica curenta in campanii, nu e inventia nici a Monicai Macovei nici a altui candidat. Substanta decalogului insa o caracterizeaza pe candidata independenta si o diferentiaza in actuala oferta. Mai ales ca exista bilantul activitatii ei in societatea civila, in fruntea Ministerului Justitiei, ca europarlamentar. In acest caz, stim exact pentru cine votam.

  • O mica precizare: salariul de europarlamentar este cu muuult mai mare decat salariul pe care Romania il plateste presedintelui sau.

 7. Ati intrebat ” cui ii este frica de Monica Macovei”, si ati enumerat apoi o seama de categorii, carora, in cazul in care Monica Macovei at castiga alegerile, le-ar fi teama. De acord. Apoi, ati mai adaugat o categorie, pe care ati vrut-o net delimitata de cele anterioare. Neschimband insa intrebarea cu ocazia acestei delimitari, (care era „cui ii este frica de Monica Macovei?”), apar urmatoarele variante de concluzii logice, in opinia mea:
  1) că si acestor oameni, desi se disting prin „convingere” si „responsabilitate”, le-ar fi frica de Monica Macovei. Cum nu ne spuneti insa de ce, in schimb mentionati motivele pentru care acesti oameni nu ii acorda votul Monicai Macovei nici pentru turul 1, inclin sa cred ca totusi nu asta incercati sa sugerati si ca mai curand varianta 2 este valabila:
  2) intrebarea reala este de fapt ” cine nu ar vota cu Monica Macovei”. Iar raspunsul poate fi ca unii de frica, altii din convingere. Pare mai consistent, chiar daca lasa deoparte si alte categorii ce n-ar vota cu Monica Macovei din alte motive, (dezinformare, stupiditate, etc).

  Dar, domnule Tismaneanu, eu ma gasesc printre cei care nu voteaza cu Ponta DE FRICA. Mi-e frica de ce s-ar intampla cu Ponta Presedinte. Si mai ales, consider frica mea legitima. Le pot refuza altora aceasta legitimitate in legatura cu ceea ce simt fata de alt candidat? Sa-i presupun hoti pentru ca le e frica?

  Apoi, nu uitati episodul Constantinescu. Nu un om guverneaza tara, ci un sistem. Monica Macovei are mai putin de demonstrat atasamentul ei fata de dreptate, adevar, justitie, sau caracterul ei admirabil, cat mai ales existenta unei structuri care sa stea in spatele ei cand isi va propune sa transpuna in practica deziderate.

  Atentie, nu am spus ca nu voi vota Moncia Macovei.

  • Tot ce scrieti mi se pare corect. Da, ne-am gandit si noi ca acea categorie nu se subsumeaza neaparat titlului. Mai ales ca sunt acolo oameni care au spus limpede ca au oscilat intre Monica Macovei si Klaus Iohannis, ca au ales Iohannis exact din ratiunile enuntate de Dvs. Nu pretindem, autorii acestui articol, ca avem o cheie magica menita sa rezolve aceasta dilema. Spunem pur si simplu ce credem noi doi, in urma multor discutii intre noi, dar si cu alti prieteni de valori si de idei. Evident, textul ne reprezinta exclusiv pe Marius si pe mine. A fi inspaimantat de victoria lui Ponta este cat se poate de legitim pentru oricine este atasat societatii deschise. Dar aceasta spaima nu trebuie sa se transforme in alt monolitism, unul care sa ne faca sa votam mecanic pentru cineva doar pentru ca, spun unele sondaje, ar avea sanse maxime sa intre in turul al doilea. Ganduri bune!

 8. Este evident ca in materie de adversar a tot ce repreinta Ponta cel mai valabil candidat este Monica Macovei si este un lucru dovedit nu numai in vorbe ci si in fapte. Atunci toti cei care inteleg asta fiind total antiPonta si ce reprezinta acesta au ca prima optiune Monica Macovei
  Doamne ajuta!

 9. O voi vota pe Monica Macovei. Din pacate am un singur vot, dar am familia si prietenii de partea mea. Este singura persoana dintre toti cei 14 candidati care merita sa ocupe scaunul de presedinte al Romaniei.

 10. Titlu nefericit ales! Nu îmi este de loc frică de dna Macovei, pe care o consider o persoană absolut onorantă și onorabilă. Chiar nu înțeleg opțiunea dlui Stan
  Am altă opțiune electorală, întrucât aș prefera mai multă experiență de administrație ECONOMICĂ și – uneori – ceva mai puțin ”iacobinism”.

 11. Am convingerea ca numai cele doua doamne sunt candidati de dreapta in aceste alegeri.Am argumente pro si contra solide pentru fiecare.Fiecare dintre cele doua doamne sunt departe de ce mi-as fi dorit.Pornind de la necesitatea de a „pune umarul”la limitarea expansinii psd&haita si a tine in niste limite metastaza care a cuprins Romania, va trebui sa merg la vot. Fara nici o alta speranta (gen „singura solutie sa scapam tara de hotie” sau „Romania frumoasa”).Pentru ca sunt realista. Comportamentul dnei Macovei in emisiunea lui Malin Bot m-a si ajutat sa decid cu cine votez in turul 1.Si in turul 2 votez cu dna Macovei -daca va fi cazul. Cam atat. Sigur ca nu pot insa sa nu ma enervez pe ambele ca nu au reusit sa gaseasca o solutie in alegerile interne in pdl pentru a nu lasa partidul in mana blatistului blaga.Cu alte cuvinte zic ca nici impreuna la aceste alegeri cele doua doamne nu vor face cat Iohannis iar asta inseamna o iarna luuunga pentru ceeace am crezut eu ca este dreapta in Romania (ca si in cazul in care castiga plagiatorul)…Adica se va consemna doar infrangerea dreptei ca ea a pierdut de mai multa vreme !!!

 12. Afirmatiile potrivit carora Monica Macovei ar reprezenta un pericol electoral pentru candidati sau alegatori nu au niciun fundament. Cred ca indemnul pe care Barack Obama l-a adresat americanilor privind Ebola este extrem de util si pentru electorii romani: “Nu va luati dupa temeri, ci dupa fapte!” Inventarea de pericole si de dusmani este ofensatoare pentru realitate si rationalitate. Este vizibil ca in afara unei foarte probabile majoritati anti-Macovei nu mai ramane mare lucru, poate cel mult cateva procente. Nu cred ca antiteza electorala pe care ati construit-o va este foarte utila, ca tactica de promovare, deoarece constientizeaza decalajul de sanse, lucru pe care cu siguranta nu vi-l doriti. Mai explicit, fortarea cantitativa a categoriilor cu care ati operat mai degraba pune in lumina numarul decat defaimarea, ori tocmai numarul este cel care conteaza la vot. Butada “Prosti, dar multi” va este cunoscuta, fara indoiala! De altfel, inaintea examenului eliminator de la urne, vom mai avea prilejul sa evaluam potentialul fiecarui candidat la dezbaterile televizate care vor urma cu toti cei 14 prezidentiabili. Cred ca aici o puteti ajuta cel mai mult pe Monica Macovei, sa iasa din spectrul energiilor negative, care o trag in josul clasamentului electoral. Urarea pentru orice candidat si orice antrenor este aceiasi: Succes!

 13. Nu-mi e frica de MM, nici nu o sustin, n-am ce sa-i reprosez dar nici nu mi-a starnit admiratia : imi este indiferenta!
  Am urmarit cateva emisiuni unde a participat, am ascultat-o si privit-o cu atentie, dar tot nu m-a captivat : imi este, in continuare, indiferenta!
  Facand un efort (considerabil ;) ) de imaginatie, pot sa o vad castigand presedentia Ro…dar mi-e teama (pentru Ro!) ca la scurt timp se va incerca demiterea ei, si nu sunt convinsa ca ar avea acelasi succes ca predecesorul…
  ” Deci cui i-e frică de viața fără iluzii deșarte? Cui i-e frică de viața trăita în adevăr?” – nu e cam dramatic finalul…?
  Less is more ;)

 14. Ati uitat categoria „tzatzelor” (atit masculine cit si feminine).

  Ati afirmat: „Monica Macovei pare a fi singurul candidat cu un program politic coerent.” Eu n-as fi asa radical. KJ are si el un program coerent. Problema este ca nu cred ca il va pune ever in practica:)

  • Problema mea, pe care am mai enuntat-o, este aceea ca niciunul dintre autorii consacrati de pe contributors nu lanseaza o discutie concreta despre programele candidatilor – si nu ma refer aici la candidatii de stanga (sau la cei nesemnificativi) ci exclusiv la cei de dreapta: MM, KI, si EU.
   A mai ramas o saptamana pana la elegeri, ce asteptam, sa dicutam programele post-mortem?

 15. Ar mai fi si categoria udristilor – din cate vad eu Elena Udrea pare sa o atace si ea pe Macovei si cei care o sustin in mod implicit. Considerati ca aceasta cateogrie e subsumata in categoriile mentionate de Dvs?

 16. Votez Monica Macovei. Pentru DNA, ANI, legea de confiscare extinsa a averilor. Pentru harnicie si pentru sinceritatea cu care a luptat pana acum impotriva coruptiei. Daca ma uit strict fapte si nu la vorbe, ea este alegerea cea mai buna pentru ca Romania sa mearga inainte. Presedintele are atributii in a apara independenta justitiei si in politica externa. E foarte clar ca MM o sa lasa DNA sa isi faca treaba si o sa consolideze independenta justitie. Si o sa mentina directia tarii spre Vest. A dovedit deja ca are curajul si puterea sa reziste presiunilor. In alta tara civilizata, unde valorile nu sunt rasturnate, ar fi mult mai apreciata pentru caracter, onestitate, darzenie si compententa. Romanii nu inaleg cred ca trebuie sa te uiti la faptele omului si la vorbe. Si daca ele converg bine.

 17. Poti sa-ti dai seama ca „sistemului” ii este frica de MM, urmarind doar reactia pe care o au. Irationala si exagerata. Daca ar face parte din „gasca” sau ar fi o marioneta, slaba si santajabila, atunci nu ar fi nici macar mentionata.
  O sa votez cu dna Macovei pentru ca ar fi pentru prima data in 24 de ani cand pot alege pe cineva careia( caruia) nu am nimic sa i reprosez.
  O sa votez cu MM pentru ca in 24 de ani ea si presedintele Basescu au initiat si sustinut lupta impotriva coruptilor. Sustinand procurorii si judecatorii cinstiti, prin promovarea legislatiei de care aveau nevoie. Cu fiecare politician ( incepand cu Nastase), smecher( Becali, Giovani, Meme) , afacerist( Copos, Voiculescu) care intra in inchisoare, constiinta colectiva a poporului roman a fost eliberata, rand pe rand, de gandul otravit ca” ei” sunt intangibil si NICIODATA n-o sa fie pedepsiti.
  Daca vrem ca tara asta sa aiba o sansa si ca lucurile sa progreseze nu exista alta solutie decat Monica Macovei. Este pentru prima data cand putem vota pe cineva testat in meseria de care avem cea mai mare nevoie.

 18. Foarte important si util acest articol, pentru că vine să analizeze un fenomen nou și actual, acela al atacurilor multidirecționale asupra Monicăi Macovei.

  De zece ani, principalele ținte ale campaniilor de ură organizate de rețeaua predatoare au fost Băsescu, Macovei, Patapievici și Tismăneanu.

  Ca vechi și predilect subiect al celor două minute de ură zilnică, Macovei are de mult o foarte rea imagine, în primul rând printre cei 40% din populație care consideră că Soarele se-nvârte-n jurul Pământului, simpatizând cu domnu’ Gâdea.

  Se părea de aceea, că acum în campanie nu vor fi necesare eforturi deosebite de black PR, cunoscând zestrea grea de propagandă a urii adunată de candidată în toți acești ani, în care n-a existat mare corupt, securist, afacerist pe seama statului, mafiot, mercenar de presă sau infractor care să nu fi contribuit cumva la ponegrirea Monicăi Macovei.

  Iată însă că în ultimele saptămâni asistăm la un crescendo al atacurilor anti-Macovei, semn că infamiile vărsate sistematic timp de zece ani nu sunt suficiente pentru a o discredita.

  Faptul că atacurile la Macovei s-au întețit și că a devenit obiectul unui boicot de presă
  sunt un semn clar că reprezintă un pericol electoral și politic pentru sistemul transpartinic de pradă. Probabil că sondajele confidențiale, cele adevărate, dau vești neliniștitoare strategilor electorali de partid, care, alarmați, iau măsuri active împotriva acestei concurente incomode: procentele pe care le va obține Monica Macovei sunt exact acelea de care au ei nevoie. De-aici atenția specială de care se bucură din partea agenților de kompromat și propagandă neagră.

  Articolul de față analizează cu laserul structura socială a fenomenului colectiv numit „teama de Macovei“, fenomen nu doar real de vreo zece ani, dar intensificat în condițiile concurenței electorale și a oripilantei perspective că Macovei ar putea avea un cuvânt de spus în viitoarea trasare a liniilor politice de forță.

  Nicicând în România „Spaima Hoților“ nu s-a manifestat mai concret decât în persoana Monicăi Macovei.

  Reiese cum nu se poate mai limpede caracterul anti-sistem al candidaturii Macovei. Este vorba de sistemul de devalizare sistematică a resurselor publice, de secătuire economică, de menținere intenționată a populației în sărăcie, ca garanție a dependenței de sistem. Acestui sistem i se opune Macovei și în acest sens, ea este un 100% candidat anti-sistem.

  Toți ceilalți candidați sunt generați și acceptați de sistemul predator, cu, la o extremă V. Ponta, ca expresia cea mai perversă, degenerată și arbitrară a sistemului, având la cealaltă extremă, pe K. Johannis, ca expresie euro-compatibilă a sistemului predator.

  Dacă aparții sistemului și/sau trăiești de pe urma lui, n-ai cum să n-o urăști și să nu-ți fie teamă de Macovei.

    • Dle Lalu ce vrei dumneata este cam cum as cere unor violatori aflati in puscarie sa povesteasca cum vor apara ei femeile de agresiuni cand vor fi liberi :)
     Evident ca la nivel de program de presedinte si nu de guvern directiile indicate de Macovei sunt clare si daca exista vointa politica sursele sunt in mod clar derivate din intarirea statului de drept cum in bascalie ne cerea si infractorul Vantu.
     Dar diversiunea si incercarea de manipulare este neobosita in spatiul virtual. :)

    • Dl Manu nu este Oscar Wilde, dar nici dl Lalu nu este arbitrul jocului. Și, chiar de ar fi, tot n-ar putea să nu valideze un gol marcat, pe motiv că nu-i place lovitura cu călcâiul. Dimpotrivă, obiectivitatea ar impune să-l aplaude încă mai abitir, chiar dacă nu fură driblați sute de adversari după o cursă de un milion de metri și nici șutul n-a nimerit vinclul.

   • Ei, lasati, dom`akademician, ca nici dvs. nu sunteti ce pareti a ne sugera ca sunteti. Remember argumentatia iefina, dezonoranta in favoarea prezentei la intilnirea romanilor de pretutindeni, sub patronajul micului plagiator din Carpati, care, precum scrieti intr-un alt editorial, va e indiferent. Abia citind-o pe Ela, mi-am dat seama cita diferenta exista intre indiferenta ei pt. MM si a dvs. pt. Miki Mao.
    A Elei e onesta, argumentata. A dvs e prefacuta, atita vreme cit nu va puteti desparti de pomenile celui ce va e, chipurile, indiferent. Dom` akademician, chestia e, ca pe saituri rosii v-ati bucura de statuie, dom`le, de ce va martirizati pe aici? Din cearceaful de titluri cu care ne bucurati, lipseste statuia. Du-te, dom`le si lasa-i s-o inalte”

 19. Sunt fan al presedintelui, dar nu pot spune ca sunt simpatizant al PMP administrat actualmente de Elena Udrea &Co. (partidul mi-a lasat un semn de intrebare de la primirea in randurile lui a lui Adriean Videanu). Drept urmare, am devenit simpatizant al Monicai Macovei – in conditiile in care este unicul candidat altfel, ne-naclait comparativ cu ceilalti.

  Prin articolul scris, va inteleg perfect – la molima rosie trebuie raspuns in acelasi fel, cu un pic de fanatism pe ici, pe colo. Totusi, sa nu trecem cu vederea ca Monica Macovei – odata ajunsa presedinte s-ar putea sa nu reziste mult timp acolo: o vad ca o buna profesionista anti-coruptie, un om vertical, intransigent, si mai putin ca un ‘animal’ politic, capabil sa faca lucururile sa mearga prin gestionarea in masura mai mica sau mai mare a compromisurilor, atat de necesare cand nu ai in spate o majoritate si trebuie sa apelezi la diferite aliante pentru a-ti atinge punctele de pe agenda (asta a fost si este pctul. forte al lui Basescu, si sincer nu prea mai stiu pe altcineva care sa se ridice la nivelul lui). un alt aspect care mi-a dat oarecum de gandit a fost iesirea din emisiunea de pe B1TV de saptamana aceasta – inteleg stresul aferent situatiei, dar totusi acest stres este de cateva ori mai mic, decat cel din postura de presedinte, cand poate esti pus in fata unor alegeri de viata si de moarte. Chiar si in aceste conditii, daca astia sunt candidatii pe care i-a putut oferi Romania dupa 25 de ani de democratie, merg pe mana Monicai Macovei.

 20. Dl. Lalu explicitează lucrurile și elimină confuziile. Singurul lucru în care nu sunt de acord cu dsa este denigrarea ideii de ”sistem predator”, baza existenței sociale.
  Ne place sau nu, suntem predatori. Dar numărul de categorii de predatori și implicațiile lor asupra existenței sociale este mare.
  Bănuiesc că trăiesc în și de pe urma sistemului, însă – spre nedumerirea dlui Lalu – nu o urăsc de fel pe dna Macovei, ba chiar o stimez…
  QED

 21. Adevarul este ca Monica Macovei este singura care, aleasa presedinte, ar putea duce Romania pe un drum European. Spun asta pentru ca Monica Macovei a demonstrat ca stie cum se poate transforma „un rahat” in „bici”, pentru ca ceea ce se intampla acum (si e foarte bine) cu justitia noastra a fost pus in opera pe cand avea access la „fine-tuning”-ul balantei justitiei (nu cred ca poate nega nimeni acest lucru).
  Numai ca, asa cum spun autorii mai sus, tocmai faptul ca Monica Macovei a demonstrat de ce este in stare a facut-o sa fie considerat un contracandicat redutabil pentru Ponta („pictat” cu cele mai mari sanse) si pentru ceilalti candidati (cu sau fara prea mari sanse). Ca urmare, Macovei este atacata, dar cu masura. Adica nici prea tare, ca nu cumva sa se prinda poporul tampit de ce e atacata, dar nici prea moale, ca nu cumva sustinatorii ei sa prinda curaj si sa se mobilizeze sa o voteze la primul tur.
  Singura problema a doamnei Macovei este chiar propriul electorat, care considera o pierdere de vreme acordarea votului la primul tur. Iar in privinta asta numai Monica Macovei poate schimba ceva. Nu te poti astepta greselile celorlalti candidati sa te ridice in sondaje. Cum nici nu poti spera la vreo minune de ultima clipa ca poporului sa-i mai creasca un neuron sa inteleaga ce i se intampla.
  Imi spunea cineva pe aici acum cateva zile ca „exista de oameni, care incet-incet, trag societatea in sus”. Intrebarea este: de ce societatea se tine inca ancorata atat de puternic in mizeria PSD-ului.
  A trecut un sfert de veac de la „revolutie”.
  Cat de incet ne vom misca pana ajungem sa abandonam idea ca „alegem raul cel mai mic” si sa trecem la „alegerea celui mai bun candidat”?
  Ce-i lipseste poporului roman de nu poate face saltul acesta?

 22. In una dintre ultimele postari pe aceasta platforma, un domn ne da definitii elementare si de bun simt care ne pot ajuta sa intelegem cel putin „la firul ierbii” cu ce se maninca aceste alegeri la nivelul aproape normalei familii Popescu. Ii multumesc si il felicit pentru asta, multi dintre cei care posteaza/comenteaza ar trebui sa citeasca atent textul si sa reflecteze la mesaj.
  Legat de frica/ura si atacurile la adresa d-nei Macovei, as crede ca au cam intirziat toate aceste mizerii, ma asteptam la mult mai multe „infierari” din partea birfitorilor de serviciu inca de la inceputul campaniei. Ma mir ca totusi exista si pe aceasta platforma – plecind de la presupunerea ca toti cei care o citesc au mult mai mult de patru clase cerute pentru a fi activist de partid nu cu mult timp in urma – comentarii care au in ele o rautate cu origini in asa-zisa critica constructiva, un fel de repros absolut adresat personajului care refuza sa intre in tiparele ideale create de mintea comentatorului aparent frustrat.
  D-na Macovei este politician, dar este si om si are dreptul de a se manifesta ca atare. Noi vom alege un presedinte, nu o poza de vitrina cu o atitudine perfecta chiar si atunci cind din greseala sau grozavie, „motocicleste”. Mersul pe motocicleta, desi poate nu atit de potrivit, nu ii va schimba d-nei MM nici caracterul, nici calitatile si nici determinarea care ne fac sa avem incredere in dumneaei.
  Se incearca distrugerea imaginii candidatei Macovei prin orice mijloace; de ce?
  Poate ca a urcat prea mult in optiunile votantilor si asta sperie. Sincer, pe mine nu, chiar dimpotriva!

 23. De ce NU pentru Monica Macovei:

  – A intrat târziu în luptă după o mutare volte-face ce a urmat alegerii sale drept euro-parlamentar pe listele PDL. Argumentul: supărare maximă pe conducerea PDL pentru că aceasta nu și-a impus un candidat propriu (adică pe domnia sa) pentru președinție în alianța ACL. Doamna Macovei nu înțelege conceptul de influență în politică (leverage);

  – Este o persoană fixistă, care nu stăpânește arta dialogului si presiunea. Se cunoaste reacția pe care a avut-o în urma interviului de pomina de la B1TV când și-a beștelit gazdele în culise (acestea s-au purtat fair cu domania sa de-a lungul intregului interviu). Atentie, isteria nu salvează România!

  – Vinde gogoși cu un cinism greu de închipuit… urmariti interviurile YouTube cu publicul din Râmnicu Vâlcea, salariații de la Oltchim. Oameni buni, acea unitate comunistă este moartă, nu este profitabilă si niciun guvern sau presedinte nu o pot face competitivă pe piața liberă. Nu îi mai credeți pe politicien în legătură cu viitorul acelei unității, încercați să găsiți alteceva de făcut, este spre binele domniilor si familiilor dumneavoastră;

  – Monica Macovei promite că poate recupera toți banii de care statul român a fost spoliat în ultimii 25 de ani… Nu știu ce să fac, să râd sau sâ plâng?

  – Momentul cu glonțul, motocicleta și tangoul din studio sunt artificii electorale care nu prind la publicul românesc. Poate prin alte părți dar când nu ai apă caldă în apartament astfel de lucruri te taie la lingurică;

  – Monica Macovei se adresează unui public elitist, unui bazin electoral redus. Nu a auzit nimeni de domnia sa în mediul rural, fieful PSD pentru urmatorii 50 de ani. Limbajul cunoscut in acea zona se reduce la găini congelate, cupoane, parastase și potol pe gratis.

  Obiectivul principal al acestor alegeir este blocarea lui Victor Ponta și ascensiunii PSD. Votați cu creierul, nu cu inima.

  Sunt curios dacă acest comentariu trece de vigilența autorilor macoveiști.

  • Nu cred ca se exercita vreo „cenzura” aici, in afara celei care tine de igiena limbajului. In rest, articolul vorbeste despre cum vad doi politologi situatia, nu impune nimanui cum sa voteze. Cred ca postarea semnata „Stelian D.” propune o lectura diferita de a Dvs in legatura cu candidatura Monicai Macovei si impactul ei. In ce ma priveste, dupa ce-am fost taxat ani de zile de „basist”, acuzat implicit si explicit de „pupinism”, „sinecurism”, „oportunism pentru eternitate” si cate altele, acum ma vad calificat drept „macoveist”. So be it…

   • Dl. Tismăneanu – Pe mine m-ați cenzurat când am semnat cu pseudonim de vreo două ori. Limbajul a fost poate dur, sub nicio forma la adresa dvs., ci la adresa prietenilor dvs. politicieni care ne-au adus atțt de multe „bucurii”. No need to get testy here.

    Ați fost „taxat” drept „băsist” pe bună dreptate, ați fost si sunteți un susținator al președintelui Băsescu și NU v-ati delimitat niciodată public de derapajele grosiere ale jupânului. Nici chiar după cel de ieri de la Carei visavis de decizia administrației Antonescu de a trece Prutul. Nu e politic corect, nu-i așa?

    Acum sunteți susținător ardent al doamnei Macovei. Foarte frumos, nu trebuie să faceți pe victima pentru că sunteți catalogat „macoveist”. În niciun fel nu e un termen derogatoriu, aveți drept la afinități politice. Dar fiți pregătit să fiți taxat de X și Y. Și dvs. si dl. Liiceanu sunteți în campanie electorală, angajați trup si suflet candidaturii acestei doamne care spune vrute si nevrute si are ieșiri disperate.

    De acum voi semna cu numele meu real, din pacate nu pot semna cu contul de FB pentru ca aplicatia nu functioneaza pe Contributors. Seară plăcută.

    • Stimate domn, Va rog sa retineti ca exista un administrator al platformei. Uneori, daca am timp, mai intru pe acest forum, dar decizia este a domniei sale. Semnati cum doriti, dar e de dorit sa ne respectam unii pe altii. Nu „fac pe victima”. Iata un exemplu de personalizare excesiva a unui dialog. Sunt multe declaratii ale unor politicieni, intre acestia si dl Basescu, la care nu am reactionat. In legatura cu acea declaratie, as recomanda articolul istoricului Cristian Vasile aparut in revista online LaPunkt:

     http://www.lapunkt.ro/2014/10/25/25-octombrie-ce-sarbatorim/

     In rest, nu m-am pronuntat nici in legatura cu modul cum priveste Victor Ponta istoria monarhiei in Romania (inceputa, dupa el, cu Regele Ferdinand).

     Eu inteleg ca exista multa nervozitate in aceste zile, dar e bine sa ne pastram calmul. Vorba unui cantec de pe vremuri, „E mai bine/Pentru cei din jurul tau/Si pentru tine” :)

     Exista si termenul „iohannisti” aplicat unor intelectuali care isi afirma public sustinerea? Poate e vina mea, nu l-am intalnit…

     Numai bine!

     • Da, mulțumesc pentru detalii despre administrator. Posibil că același administrator activează si la ‘Revista 22’ cand se moderează articolele dvs. ;-)

      Sunt foarte calm, anxietatea este la dvs. și prietenii dvs. care odată cu apropierea alegerilor își văd speranțele electorale cât mai departe de a se realiza. Showcasing Monica does not work as we planned.

      Mulțumesc pentru trimiterea la articolului d-lui Vasile.

      Nu sunt admirator al lui Victor Ponta sau PSD, nu am niciun fel de parti-pris-uri. Prostia acelui individ este greu de catalogat, dl. Liiceanu a facut-o foarte bine într-o scrisoare publica de exceptie. Nu mai e nimic de spus. Cu bine!

      • Credeti sau nu, dar nu am absolut nimic de-a face cu moderarea articolelor la revista „22”. Nu am sperante electorale in abstracto, ci le leg de sperantele pentru o normalitate bazata pe domnia legii. Sa fii ingrijorat in aceasta privinta, citind ce se intampla in Romania, este o datorie morala, nu credeti?

      • Nicio problemă, vă cred. Nu mai are rost să mai discutam despre asa ceva. Am ventilat si eu un pic, asta e. Vă asigur că intreaga mea familie apreciază ce ați făcut pentru România, chiar dacă avem opinii și afinități politice diferite. Cred că este a treia ora când vă spun asta, fara să ne cunoastem personal. E nedrept ca la 25 de ani de la revoluție să ne contrazicem despre asemenea caractere produse de clasa politică de la Bucuresti. Alt gen de discuții ar fi trebuit să purtăm acum.
       Absolut, statul de drept este prioritatea numarul 1. Constat că doamna Macovei a confiscat această dorință a multora dintre noi, ne transmite că numai domnia sa poate garanta reforma justiției. Eu am o altă părere. Cu bine.

   • Domnule Tismaneanu, spuneti ca aici nu e cenzura ? Doar in ceea ce priveste igiena limbajului ? Atunci de ce nu mi s-au dat comentariile decente in care am spus de ce mi-e mie „frica” de Monica Macovei si daca as afla ca nu e asa as vota-o si eu si familia mea ? Monica Macovei este de acord cu legiferarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex , sau nu ? Dv ce stiti si cat de justificata ar fi o astfel de „frica” pentru poporul nostru ?

  • Domnule Bogdan Brebenel,

   Conform datelor Autorităţii Electorale Centrale, există 18 milioane de alegători pe listele electorale.
   Dincolo de electoratul PSD, există mult mai mulţi oameni care gândesc şi care înţeleg că România va deveni o ţară NORMALĂ numai şi numai atunci când şi în România JUSTIŢIA va funcţiona (stopând furtul şi recuperând prejudiciul produs de hoţi, banii ajungând apoi la cei care i-au produs).
   Până acum, doamna Monica Macovei a demonstrat deja, prin faptele sale din trecut, că VREA şi că POATE să lupte pentru o justiţie funcţională în România.

   NOTĂ: Verbele folosite de mine sunt „vrea” şi „poate”. Comparaţi cu verbele folosite de dumneavoastră în comentariul de la ora 0:00.

   • Doamna Neagu – Și eu vreau justiție, nici nu știți pe câți vreau să văd la mititica. Reformele vor continua cu sau fără doamna Macovei la Cotroceni, chiar și în cazul cel mai nefericit. Nu e cazul să disperăm. Cu bine.

    • Domnule Bogdan Brebenel,

     Dumneavoastră spuneţi: „Şi eu vreau justiţie, nici nu ştiţi pe câţi vreau să văd la mititica”.
     Dacă recitiţi comentariul meu, veţi vedea că eu am scris cu totul altceva, eu doresc ca justiţia SĂ STOPEZE furtul şi SĂ RECUPEREZE prejudiciul produs de HOŢI (chiar nu mă interesează ca hoţii să stea în închisoare şi ce ce cărţi vor scrie hoţii în închisoare).

     Am mai scris că doamna Monica Macovei a dovedit PRIN FAPTE că VREA şi că POATE să lupte pentru o justiţie funcţională în România. Dumneavoastră scrieţi fără argumente, repet, FĂRĂ ARGUMENTE, că „reformele vor continua”. Fapte, domnule, nu vorbe!

     • Doamna Neagu – mă bucur că ați comentat… opinia mea este că aveți așteptări nerealiste în privința recuperării prejudiciului (pentru moment). Am menționat asta în comentariul meu inițial. Este de altminteri ce doamna Macovei susține că va face odată ajunsă la Cotroceni. Pur și simplu nu văd cum un președinte, oricât de bine intenționat este, poate face așa ceva. Cu un parlament ca cel de la Bucuresti, plin de infractori, acest proiect rămâne în fază embrionară pe moment.

      Impresia mea este că toți susținătorii d-nei Macovei doresc luna de pe cer. Doresc o persoană providențială care să rezolve toate problemele din justiție și să transforme România de la stadiul prezent de stat-mafiot într-un paradis în timp record. Asta este evident imposibil, este de altminteri un proces de durată, de decade în cazul cel mai fericit.

      Vreți fapte? :-) Nu pot să vi le indic atât timp cât vorbim de o perioadă în viitor. Eu sunt optimist pe termen lung în ceea ce privește continuarea procesului de reformă, inclusiv în justiție. Fiind parte din UE și NATO, deciziile despre ceea ce trebuie să se întâmple în România nu se iau numai la București. Contează ce se spune și propune la Bruxelles și Washington, și asta e bine pentru noi toți. Orice imixtiune în justiție a lui Victor Ponta va fi prompt taxată, public și nu numai, indiferent ce funcție publică va ocupa acest accident de politician.

      • @Dl. Tismăneanu – de acord, nu există certitudini. Deocamdată este cum spuneți. La un moment dat o să crape și nuca lui Orban. Paradoxal, România este pe plan extern într-o situație mult mai favorabilă decât Ungaria. Repet, sunt optimist și cred că politica pașilor mărunți ar aduce rezutate și mai bune. În loc să ne propunem obiective ambițioase, nerealizabile pe moment, poate că e mai potrivit să ne propunem ceva mai modest, cu șanse de succes mai mari. Asta ar avea un efect pozitiv în rândul publicului, ar da un aer pozitiv și fără îndoilă ar schimba atmosfera generală dominată de minciună, plictis, anxietate.

       Departe de a fi relaxat în legătură cu clasa politică de la București, eu refuz să disper.

      • Domnule Bogdan Brebenel,

       Dacă ştiu că un câine mă poate muşca, fac tot posibilul să nu mă întâlnesc cu câinele.
       În nici un caz nu îi dau ocazia să mă muşte, în speranţa că am un doctor foarte bun, care mă va trata foarte bine.

       Spuneţi că parlamentul este plin de infractori, dar uitaţi că o justiţie funcţională îi va trimite pe infractori acolo unde le este locul, adică la puşcărie.

      • @D-na Neagu – Cred că mai degrabă avem deziderate comune, în general lucruri care să ne apropie, decât diferențe. Consider că se poate ajunge la destinație pe altă cale decât cea propusă de doamna Macovei. Calea pe care o prefer este cea a pașilor marunți, a tonului moderat în viața politică, a unui partid reformist mare, capabil să răstoarne cvasi-monopolul cartelului PSD, un partid de sorginte liberală, al noii clase de mijloc în formare.

       Doamna Macovei propune altceva: o cruciadă grass-roots, improvizată cu câteva luni înainte de alegeri, în fruntea căreia este domnia sa. Un deziderat foarte bine intenționat, dar nerealist în opinia mea.

       Fiecare are preferințe și dreptul să aleagă pe cine dorește. Discutăm peste o săptămână cum stau lucrurile după primul tur de scrutin. Cu bine.

 24. Am citit toate postarile de pana aici si vreau sa spun ca votez cu Udrea pentru compatibilitate in gandire, iar motivatia pentru care nu votez pe altcineva este pentru ca nu imi sunt compatibili, si atata tot. Nici frica, nici ura, nici mai stiu eu ce alte traznai.
  Votul reprezinta esenta gandirii unui om, si conteaza enorm daca voteaza crezand in propriui vot sau voteaza ne-crezand in el.
  Basescu a reunit trei curente care s-au desfacut in trei la acea ultima alegere in PDL, prin cele trei motiuni. Fiecare aflat in vreuna dintre cele trei sectiuni poate afirma ca a fost „basist”, dar adevaratul „basist” este acolo unde Basescu v-a fi dupa ce contractul sau cu ai sai alegatori inceteaza,la data pe care Basescu a tinut sa o reaminteasca.

  De ce a reamintit? Pentru ca este posibil ca joaca romanilor de-a alegerile sa se prelungeasca (sa vedem cum si ce decide justitia in cazul Iohanis), iar daca Iohanis candideaza in virtutea faptului ca cel putin el insusi ar trebui sa stie daca este „curat” sau nu pentru o astfel de functie, apoi nu e vina lui Basescu ci a distinsilor electori romani.
  Cum a zis si Base, e Tariceanu, e Zgonea, sunt personaje definite de Constitutie care sa ocupe un „scaun ramas gol” in situatia in care acest scaun nu se ocupa in termenul legal pre-stabilit.
  Doamna Macovei reprezinta doar un vag fascicol din „evantaiul” pe care l-a reprezentat Basescu, pdl-ul nimic iar „udristii” reprezinta esenta a ceea ce a reprezentat Traian Basescu.
  Mai avem o saptamana si este primul tur. Apoi, functie de rezultatele ce-or fi, ne re-startam cu totii. Este o competitie interesanta. In lipsa marlaniei, ar castiga detasat Udrea. Seful acestei „grupari” este domnul ctp, acest „campion al „clubului roman de presa” care impreuna cu tinu (atat cat a fost) au provocat cel mai mare rau, romanilor si prin asta Romaniei..Daca va castiga Udrea, multi vor ramane . . . dand din buze.

  • Multumesc pentru comentariu. Ceea ce scrieti Dvs este un indemn la o alta discutie. Oricum, cred ca nu e vorba de o singura mostenire a lui Traian Basescu, ci de o pluralitate. Doamna Doina Jela a scris despre acest lucru aici, pe Contributors.

   http://www.contributors.ro/editorial/alegerea-lui-traian-basescu/

   Pentru aceasta discutie, reiau dintr-un articol al meu:

   „Era in decembrie 2009, parea ca Romania risca sa se prabuseasca din nou in abisul coruptiei de nimic ingradita. Am stat de vorba atunci cu jurnalistul Eugen Istodor. Public aici un fragment din interviu. Este, iata, la fel de actual acum ca si atunci. Intre timp, institutiile create in urma initiativelor Monicai Macovei si consecvent sustinute de presedintele Traian Basescu, DNA si ANI, au actionat exact in directia intaririi statului de drept. Mostenirile lui Traian Basescu, accentuez pluralul, privesc cateva domenii-cheie: intarirea justitiei independente, modernizarea institutionala, orientarea categoric pro-NATO si pro-UE, respingerea categorica a sovinismului si xenofobiei, ruptura cu trecutul comunist, inclusiv la nivelul condamnarii oficiale, in numele statului roman, a dictaturii comuniste ca ilegitima si criminala.”

   Si, mai departe: „Statul a devenit (a rămas) un terifiant Leviathan. Nu era foarte eficient nici statul precomunist, dar era o monarhie constituţională veritabilă. Republica lui Iliescu a acumulat toate defectele României, precomuniste şi comuniste. Este (încă) un sistem clientelar, în care totul este de vânzare, inclusiv, în atâtea cazuri pe care le ştim, principiile. Criza este totuşi pe cale de a se termina (poate sunt eu prea optimist). Important este să întărim statul de drept, responsabilizarea celor învestiţi cu funcţii publice. Acest lucru nu se poate face în absenţa justiţiei independente. De aceea a deranjat atât de tare ceea ce încerca să facă Monica Macovei. De aceea este atacat Daniel Morar. De aceea este ponegrită Comisia Europeană. Depinde de noi să construim initiaţive în media, în spaţiul civic. Priveşte ce se întâmplă în blogosferă. Spunea o mare antropoloagă americană, Margaret Mead: „Nu vă îndoiţi că doi sau trei oameni pot schimba lumea. De fapt, doar astfel s-a schimbat lumea”.

   http://tismaneanu.wordpress.com/2014/09/06/pentru-monica-macovei-mostenirile-lui-traian-basescu/

 25. Dle Tismaneanu,
  Afirmați: „(…) cei care vedeau în statul gigantic și în parlamentul supradilatat o garanție că drumul spre neo-totalitarism e atent pavat.”

  Nu mi-e clar dacă îi aveți în vedere pe cei manipulați de actualul președinte, care ar putea crede cele afirmate sau faceți dumneavoastră înșivă o eroare. Totalitarismul, fie el neo sau arhi, presupune tocmai o structură simplă a statului, ușor de controlat. Privilegiile de a aparține acestei structuri sunt cu atenție distribuite, pentru a menține nealterată piramida puterii, în care componentele ei își pierd caracterul antagonic, unicul scop rămânând legitimarea totalitarismului. Un parlament anorexic, monocameral și cât mai monocrom, precum și un stat monolitic, oferă garanția lipsei fisurilor,deci a unor posibile și dezirabile viziuni alternative, iar nu structurile complexe, multipartinice, policromatice.

 26. Ar fi fost interesant de dat exemple de locatari ai fiecarei categorii.Nu pentru a creste „diviziunea”
  dupa cum spun sustinatorii teoriei” linistii” in Romania(toti stim ce ascunde aceasta dorinta)ci pentru a spune lucrurilor pe nume pana la capat,,ceeace se intampla rar la noi,din cauza intelegerii gresite sau oportuniste a echidistantei.
  Ultima categorie e cea mai delicata.Polemicile (prietenesti) dintre intelectuali de marca o dovedeste.Probabil ca miezul problemei a fost rezumat cel mai bine de intrebarea dlui Liiceanu:
  votam cu convingeri ideologice sau cu calcule matematice?
  Peste toate planeaza insa marea intrebare si marea deceptie:de ce un Iohannis,sau un Blaga,sau un Ungureanu,sau o Udrea nu au un program tip Macovei,daca tot se declara de dreapta?

 27. Domnule Tismaneanu, eu nu o votez pe Monica Macovei si motivul nu e frica.
  Mie imi face impresia unei persoane cu un dezechilibru emotional foarte mare. Urmariti dezbaterea Geoana – Basescu (discutia moderata de turcescu) si toata framintarea emotionala a doamnei Macovei. Apoi luarea de pozitie din PE – referitoare la referendum. Romania are nevoie de un om echilibrat , de un guvern competent, de aplicarea legii cu egala masura pentru toti ce-i care o incalca. Nici unul din candidati nu da alegatorului acesta speranta. Monica Macovei cu atat mai putin. Sa zici ca premierul ideal e Daniel Morar… e ca si cum m-ar face pe mine doctor in medicina eu fiind economist ! Eu o sa-l votez pe Tariceanu. Un candidat cu tot atat de putine sanse ca si Monica Macovei de a ajunge in turul doi. Apoi nu o sa mai votez. Vot impotriva nu vreau sa dau. In concluzie, nu doar cei ce se tem de Monica Macovei nu o voteaza. Nu vreau sa votez pe cineva care sustine un punct de vedere cu mainile tremurinde si fara fundamentare, doar pentru ca asa simte.De foarte multe ori in viata sufletul mi-a fost batut de minte. Imi plac oamenii care intii judeca si apoi vorbesc !

  • Deci nu veti vota pentru dna Macovei pentru ca nu are un echilibru emotional corespunzator criteriilor dumneavoastra. Si i l-ati masurat cu suficienta precizie urmarind-o intr-o emisiune la televizor.
   Faptul ca justitia si educatia sunt elementele de baza ale unei societati oare conteaza la ceva? Faptul ca dna Macovei a transformat „justitia” Rodicai Stanoiu in ce vedem azi, conteaza?
   Faptul ca a avut suficient echilibru emotional sa nu se lase influentata de Tariceanu, Patriciu si toate slugile lor conteaza?

   • In ceea ce priveste echilibrul emotional am dat doar cateva exemple….
    Da, multe conteaza si pentru mine. Si la fel cum dumneavoastra aveti criteriile dumneavoastra le am si eu pe ale mele. Eu am postat comentariul ca raspuns la pozitia domnului Vladimir Tismaneanu . Nu frica sau nationalismul sau corupria sau apartenenta la psd sau…ci pur si simplu faptul ca nu apreciez oamenii care intr-o discutie ajung la tremuratul mainilor… indiferent ca au sau nu dreptate trebuie sa stie sa-si sustina si exprime altfel decat visceral punctul de vedere. In opinia mea. Plus, trebuie sa verifice totdeauna o informatie inainte de o face publica.

 28. Consider ca ceea ce fac si spun candidatii in campania electorala se adreseaza, exclusiv, alegatorilor nehotarati. Cei ce s-au hotarat deja cu cine voteaza, pe baza FAPTELOR de pana acum ale candidatilor, nu cred ca mai pun mare pret pe un tango sau pe o motocicleta. Si sunt dispusi sa accepte, fara mare emotie, „artificiile jocului”.
  Nu exista candidat perfect si nu cred ca va exista, vreodata. Ca cetateni, suntem datori sa iesim la vot si sa votam conform convingerilor si aspiratiilor noastre. Iar cei ce nu pot vota, au datoria morala sa nu indemne nehotaratii la absenteism. Cam asa vad eu lucrurile.

 29. Eu am sa va cer tuturor celor care mergeti la vot sa o votati pe Monica Macovei. Este singura care mi-a promis ceva – votul electronic sau (macar) cel prin corespondenta. Traiesc de 23 de ani departe de Romania si nu-mi pot exercita dreptul la vot pentru ca guvernele pe care le-a avut Romania in tot acest timp nu au considerat oportun sa „puna” o sectie de votare (si) in Insulele Canare (Spania). E adevarat, suntem putini romani aici, dar dreptul la vot e unul individual, nu colectiv. In cei aproape 25 de ani de democratie am `votat o singura data, in 1990, la fel ca si VV Ponta, cu Dl. Ratiu ;). Dupa aceea am plecat. Va rog pe toti cei din tara, faceti in asa fel incat sa-mi primesc si eu dreptul ca data viitoare sa fim mai multi. Va multumesc mult!

 30. Nu cred ca ii poate fi frica cuiva de dna Macovei. Din simplul motiv ca nu conteaza. Este cantitate neglijabila pe piata (politica). Poate o sa devina intr-o zi un personaj de luat in seama (as paria ca nu!) in politica asta a noastra. Dar toate la timpul lor. Momentan, este practic inexistenta.

 31. Pe blogul personal, linguselul, (fost, din motive sentimentale) felixac, asmute mica sa comunitate de fani contra profesorului Tismaneanu si a scriitorului Liiceanu.
  Sigur,trebuie sa fie cumplt sa vezi cum editorialele tismanene aduna mii de cititori, iar cel liicean, ultimul, atinge jumatate de milion. Nu mai discutam de comentarii.
  Recitesc aici pasaje intregi care au fost postate acolo, semn ca oamenii vor ca impricinatii sa simta infierarea de tip felixac chiar la ei acasa.

  Ciudat cum, Doamna aceasta, Monica Macovei, fara charisma, fara program, fara realizari, plina de gafe in viziunea unora, reuseste sa stirneasca atitea patimi si sa revolte cetateni onesti, culti, charismatici si anonimi. Ce indignare, ce revolta contra ei si a sustinatorilor ei, dar ce fascinatie pentru cel ce ingaduie defularea completa, salvatoare, pe un blog personal.

  Pina la urma, Domnule Profesor, ce i-ati facut? Omul scuipa ura si ma intreb, incetinel,(caci n-o face prima oara), e chiar un erudit?

 32. Eu nu o votez pe MM pt ca sunt in afara tarii de multi ani si centrul de votare este foarte foarte departe. Frica de dansa nu imi este, frica de toti ceilalti candidati imi cam este. Ar fi un vis frumos daca MM ar ajunge presedine si ar institui vot electronic pt noi cei din afara tarii. In cazul dansei este si foarte recomandabil, prima incercare de referendum pt demitere ar veni probabil in cateva luni.

  De ce as fi votat-o pe MM? Daca nu cadea guvernul Boc probabil ca Funeriu ar fi ars institutiile educatiei si cercetarii din temelii iar eu cu familia mea poate ca ne-am fi intors in tara, sa cladim ceva nou. Votul meu este o continuare a acestor idei. Ma puteti invinui de ingustime de principii, si totusi, majoritatea romanilor voteaza sau nu din motive cat se poate de inguste.

  Desi este o imposibilitate aproape matematica pe care o visez, MM presedinte nu ar aduce vesti bune pt majoritatea romanilor din tara, pt ca MM ne reprezinta mai degraba pe noi cei din afara tarii, pe care gunoiul din RO nu ne-a corupt. Si asta e punctul ei slab, vezi razboaiele civile din vremea lui Caesar, partidele care paraseau Roma pierdeau pe termen mediu/lung.

  Neostalinistii vor castiga in final Romania pt ca sunt in Roma si arunca paine si circ.

 33. Treaba asta cu dușmanii care ne vor răul seamănă foarte tare cu modul de „gândire” al ideologiilor extremiste, fie ele de stânga sau de dreapta care își creează dușmani pentru a se legitima și a-și justifica eventualele eșecuri de parcurs și apelul la metode „excepționale” pentru a putea lupta cu dușmanul. Eu cred că lucrurile de felul acesta nu prea își au locul. Iar cei care nu votează cu Monica Macovei nu înseamnă că sunt înspăimântați de ea și că ar avea ceva de pierdut, acest ceva fiind, după cum lasă să se înțeleagă articolul dumneavoastră, ceva ilegitim. De exemplu, eu nu votez cu doamna Macovei deoarece mi se pare incapabilă total lipsită de abilități de persuasiune, incapabilă să accepte că adevărul dumneaei nu este adevărul absolut, incapabilă să negocieze cu restul celor implicați în procesul decizional, incapabilă de compromis (într-o democrația compromisul nu e ceva rău, ci doar acceptarea faptului că oamenii au păreri, dorințe, nevoi, valori diferite).

  • De cate ori trebuie oare sa repetam, Marius Stan si cu mine, ca tema articolului nostru nu este „Cine nu voteaza cu Monica Macovei?”, ci, cat se poate de clar, „Cine se teme de Monica Macovei?” Deci, cu deplin respect, nu inteleg de ce va simtiti vizat. Voatia, stimate domn, cum va dicteaza constiinta. Poti sa nu votezi Monica Macovei si sa nu te temi catusi de putin de ea. Poti sa nu votezi cu Monica Macovei si fara sa o ataci de o maniera reprobabila.

   Exista oameni absolut respectabili care au anuntat ca vor vota cu dl Iohannis. De pilda, domnii Andrei Cornea, Andrei Plesu si Victor Rebengiuc. Este decizia lor suverana, cat se poate de normala. Nu-si petrec insa timpul scriind articole veninoase impotriva Monicai Macovei.

   • Ati publicat un articol, e normal ca oamenii sa comenteze la el emitand si pareri contrare celor exprimate de dumneavoastra. Asta nu inseamna ca-si pierd timpul scriind texte veninoase impotriva doamnei Macovei. :) Pur si simplu considera ca textul dumneavoastra merita un raspuns.

    Personal nu cred ca sunt foarte multi cei care se tem de doamna Macovei. Sigur, se prea poate sa ma insel, dar faptul ca „greii” mafiei si-au concentrat tunurile asupra altui candidat si practic nici nu o baga in seama pe MM ma face sa cred ca domnia sa nu e chiar atat de periculoasa cum le place unora sa creada. Din pacate asa stau lucrurile. Cu una ca Monica Macovei la Cotroceni s-ar putea lupta usor – domnia sa nu a reusit sa-si convinga nici propriul partid sa o sustina, nici pe fostul ei aliat politic, Traian Basescu. Periculos ar fi unul care ar sti cum sa-i joace pe unul impotriva celuilalt, care ar sti cum sa faca aliante si sa negocieze. Il avem? Nu stiu, urmeaza sa vedem. :)

   • Din păcate cred că dumneavoastră nu ați înțeles ce am spus. Senzația pe care articolul mi-a lăsat-o este că încercați cu orice preț să vă găsiți dușmani – cei cărora le este frică de doamna Macovei – acolo unde ei nu există. E posibil să fi înțeles eu greșit.

 34. Este atat de evident ca MM este singura solutie ptr ca DNA sa ne scape de mafiotii care jefuiesc tara. Este evident ca e singura solutie realista. Johhanis este solutia gri, nici alb nici negru asa cum le place romanilor. E un al 2-lea Constantinescu in cel mai bun caz. O sa fie liniste si toata lumea o sa fure cu veselie. In liniste.
  Daca ne uitam la faptele si vorbele lui e clar… Care om cinstit s-ar alia VREODATA cu PSD-ul & Voculescu (USL). Care om cinstit zice ca „da” la referendum. Si apoi recunoaste singur ca referendumul a facut mult rau tarii in afara. Si apoi sa zica senin ca a votat „da” la referendum si ca nu regreta? Cei care voteaza Johannis nu vor corectitudine si lege pana la capat. Vor ceva gen Ponta, dar mai atenuat, ca ei sunt totusi oameni „finuti”. Vor sa putem fura, sa avem un loc caldut, sa nu fie nici prea prea nici foarte foarte. Vor gri, sa nu fie nici prea multa mizerie (Ponta) sar nici CURATENIE (Monica Macovei). Romanii nu au foarte mare afinitate pentru corectitudine si lege. E o problema de mentalitate si moralitate in primul rand in Romania.
  Daca ne uitam la FAPTE, Monica Macovei nu are rival. Daca luam in considerare, ca niste oameni rationali, ce a facut ptr tara, trecutul ireprosabil, curajul si caracterul, e o optiune clara pentru orice om cinsit. Si realist. Apropo, e pe locul 3 in sondajele PSD-ului.
  Ce ar trebui sa atraga atentia, intr-o tara ca Romania este ca MM are caracter, si in plus POATE si VREA sa faca ceva. Si toate astea le-a dovedit pana acum. Unde mai intalnesti printre politicieni romani macar un om cu caracter, lasand la o parte realizarile profesionale si ce a facut pentru tara?
  E absurd sa spui ca nu votezi un om fiindca l-ai vazut odata tulburat sau ca are o prezenta fizica modesta. E ridicol si ne meritam soarta dc astea sunt criteriile. Motivul pentru care nu o sa-l vezi niciodata pe Ponta tulburat si mereu o sa afiseze o veselie tampa si in font o mare NESIMTIRE, e pentru ca lui nu-i pasa. E gol.
  Chiar daca o sa moara oameni de foame in tara Ponta tot netulburat o sa fie….
  MM e un om, are un suflet, nu ca Ponta. Si MM a dovedit ca e un om echilibrat si puternic. Cum altfel ar fi rezistat presiunilor imense cat timp a fost in guvernul Tariceanu? Si a rezistat si a facut DNA. Ceva concret si azi vedem rezultatele. Pentru asta trebuie curaj. Ar trebui sa ii multumim. Ii absurd sa-i reprosam ca e om si ca-i pasa. Si ca nu e doar o paiata goala de continut, cum sunt toti politicienii romani.
  Cine nu stie CV-ul impresionant al MM si ce a facut pana acum ar trebui sa se informeze. Nu ai cum sa nu respecti un om, daca esti de buna credinta si omul merita. Si MM merita.

 35. … si s-ar putea continua cu intrebarea: Indiferent de cel care ajunge in turul 2 (d. Iohannis sau d-na Macovei), mergem la vot?

 36. Atribuindu-i doamnei Macovei independenta justitiei si statul de drept atit cit sint ele in Ro e prea mult.Doamna Macovei n-a aparut din spuma marii ci a fost adusa si propusa ministru de Basescu.N-a dat concurs pt postul de ministru nici pt cel de europarlamentar.Daca a facut doua legi le-a facut sprijinita de PDLsi PNL si de presedintele Basescu.Fara acestia nu trecea nicio lege.Reforma in justitie a inceput-o C Diaconescu ,a continuat-o Macovei si marea parte a reformei a facut-o Predoiu.S-o pui pe Macovei autorul reformei in justitiei este o minciuna.Doamna Macovei este un candidat la alegerile prezidentiale care atit cit a fost ministru si-a facut datoria si nimic mai mult.Nu-i faceti niciun serviciu divinizind-o pt ca lumea stie adevarul.Dupa mine doamna Macovei este o oportunista.A stat in PDL pina si-a vazut sacii-n caruta apoi a luat-o pe cont propriu cu candidatura atacind la greu atit partidul cit si pe Presedinte fara de care n-ar fi facut nimic din realizarile cu care se lauda astazi. Nici cinstita nu este..Are 5 case,terenuri,conturi in banci,baiat tinut in scoli prin strainatate desi e singura fara sot.Cind le-a facut pe toate acestea cind reforma justitia?i O tine una si buna ca baga ea hotii la puscarie,duce gloante prin studiouri.Asta face un presedinte ?Apropo,dle Tismaneanu stiti cumva cine e presedintele APADOR -CH?

  • Si-a facut datoria si a facut ceva important pentru tara. Acest „nimic mai mult” este ciudat….De parca ce-a facut este un fleac. Daca nu era ea nu intram in UE (amintiti-va de steguletele pe justitie).
   Fara DNA oare cum mai intra Voculescu si alti mafioti la inchisoare ? Nu intrau…. Si noi filozofam ce fain ar fi sa fie pedepsiti astia care fura milioane de euro…
   Sper ca sunteti de acord ca daca Romania nu scapa de coruptia care o sufoca nu o sa fie niciodata o tara civilizata.
   Si nu a stat in PDL pana si-a vazut „sacii in caruta”. Care saci in caruta? Multi au votat PDL numai ptr MM, la alegerile europarlamentare.
   Inca ceva: este cinstita. Asta este adevarul. Este chiar unul din putinii politicieni care nu are dosar sau nu a fost banuita ca a furat.
   In schimb un neadevar este faptul ca are 5 case. Nu este adevarat. Are daca nu ma insel 2 apartamente micute. In nici un caz case.
   Faptul ca si-a tinut baiatul la scoala fara sot este perfect normal va asigur. Orice om care munceste si este competent ajunge sa aiba cam cat are d-na Macovei si isi permite sa isi educe copilul. Fara sot :)

 37. De ce voi vota Monica Macovei
  Pentru ca Romania, tara mea si a copilului meu, este sufocata de coruptie si hotie;
  Pentru ca un parinte nu-si va sugruma niciodata copiii, iar DNA , ANI si DIICOT sunt ca si copiii dansei;
  Pentru ca ceilalti candidati mint cand spun ca sustin statul de drept, independenta justitiei si ca vor apara DNA-ul de politic, deoarece partidele din spatele lor sunt pline de corupti si hoti;
  Pentru ca s-a facut un mare gol in jurul dansei atunci cand a anuntat ca doreste sa participe la prezidentiale, toti politicienii hoti si corupti si care nu dorm bine de teama DNA-ului, facand un pas inapoi;
  Pentru ca in aceasta campanie nu este finantata de catre baroni puscariabili, ci doar din donatiile oamenilor simpli care traiesc din pensie si salariu, nu din bani furati sau pomeni electorale facute de guvern catre consiliile locale;
  Pentru ca ne-a deschis drumul catre UE ridicand steguletele justitiei de pe harta Romaniei;
  Pentru ca imi iubesc tara si ma doare cand vad atata suferinta si saracie, iar cei care vor sa stranga si sa duca gunoaiele la puscarie, sunt blamati de catre cei care ne-au condamnat la saracie, analfabetism, boala si mizerie umana.
  Pentru ca am ocazia sa numai votez un rau mai mic numit Iohannis, frate cu raul cel mare Ponta, iar sangele apa nu se face.
  Iar oamenii cinstiti, care nu se simt reprezentati de niciun candidat si care gandesc ca-si irosesc votul pentru ca d-na Macovei nu ar avea multe sanse, seara, cand isi saruta copilul si ii ureaza „Noapte buna, somn usor”, sa-i faca promisiunea ca vor merge la vot si vor vota cu gandul la el, dandu-i sansa de a trai demn, nu in umilinta. Sansa d-nei Monica Macovei sta in voturile noastre, iar sansa copiilor nostri de a trai intr-o tara curatata de mizeriile umane, sta in d-na Monica Macovei.
  Pentru ca atunci cand spui Monica Macovei, spui justitie in spiritul si litera ei, eu, Roman In Tara Mea, voi vota Monica Macovei!

 38. Iata, domnule Profesor, ce scrie „maestrul” Cristoiu in editorialul din EvZ:

  „Dintre toţi candidaţii, Monica Macovei e cea care adună simpatiile categorice, expuse fără pic de jenă. Elogiile aduse de foştii intelectuali ai lui Băsescu le depăşesc pe cele afirmate, tot de intelectualii români, în anii stalinismului românesc faţă de Ana Pauker. S-ar putea crede că Monica Macovei a intrat în cursă convinsă că va deveni primul preşedinte al României cu un program de jihad islamic faţă de corupţie. În realitate, Monica Macovei e şi ea un iepure. Iepurele lui Klaus Iohannis, convins şi trimis în campanie de Vasile Blaga pentru a-i lua voturile lui Traian Băsescu. Pentru Vasile Blaga pariul lui Traian Băsescu pe Elena Udrea a fost deosebit de periculos.”
  http://www.evz.ro/romania-lui-cristoiu-independentii-calin-popescu-tariceanu-teodor-melescanu-monica-macovei-iepurii-candidatilor-din-partea-marilor-partide.html

  Deja avem de-a face cu atacul propagandistic gen Iliescu-FSN 1990 pt ca ce scrie „analistul” lui peste aici este un atac evident concentrat pe Macovei. Nu numai ca o baga in aceeasi oala cu nevertrebratii Tariceanu si Melescanu dar accepta invectivele lui Ponta la adresa ei referitoare la Ana Pauker iar pe intelectualii ce o sustin „fara pic de jena” ii compara cu aplaudacii anilor ’50. Acum vedem cu cine avem de-a face in media si viata publica. Sobolanii au inceput sa iasa din canalele colectoare ale fostei Securitati.

 39. @vladimiri tismaneanu; @maius stan

  cred ca articolul dvs aduce un deserviciu monicai macovei. exista destul de multa lume care este sceptica sau chiar critica in privinta platformei sale electorale dar care inca considera posibilitatea de a vota pentu ea-mai ales daca se califica pentu turul 2.

  categoriile la care va referiti dvs sunt de fapt niste stereotipuri ofensive.nu ma indoiesc ca astflel de marote au priza in universul ideologic reprezentat de aceasta platforma. dar, cum se zice prin alte locuri, they are bad politics – especially electoral politics. banuiesc ca incercati astfel sa mobilizati electoratul urban educat impotiva diverselor categorii de nespalati , deoarece fara o astfel de mobilizare la vot macovei nu prea are sanse. insa tot aceasta categorie de oameni tinde sa gandeasca ceva mai nuantat. tactici a la richard nixon cu al sau apel la „silent majoity” au un efect alienant pentru multi dintre acesti potentialii alegatori

  citind articolul dvs, ma gandeam la avertismentul unui mare istoric, care candva intrezarea aparitia „epocii teribililor simplificatori” . sunt convins ca stiti despre cine si ce vorbesc. de asemenea, sunt sigur ca in circumstante mai putin politizate v-ati solidariza cu cu o astfel de pozitie. mai ales ca, soi-disant, macovei este un fel de avatar al renasterii spiritului civic.

 40. intrebarea care se pune este cine o ataca pe MM, d’le Tismaneanu.. ca tot am incercat sa dau de ceva atac rabid la adresa d’nei, dar n-am reusit sa gasesc mare lucru, acel ceva care sa justifice aceasta ofensiva nelinistita.. am observat singura chestie cumva indirect legata e reprosul moderat, si nu intotdeauna direct, ca decimarea metodica a candidatului iohannis e insotita de pericolul ca turul al doilea sa se termine in dunga, datorita lipsei de motivatie a cuiva convins in prealabil ca iohannis nu merita, fiind frate bun cu ponta. sa ne pregatim atunci de ponta, inteleg.. ptr ca nu exista nici un atac la adresa Monicai Macovei care sa justifice luarile de pozitie avute, e ca si cum purtati un razboi personal in numele unei idei sfinte, oricare va fi fiind ea.. pare ca nu va dati seama ca pragmaticii de care vorbiti in articol nu voteaza neaparat in primul tur cu iohannis, ci se intreaba in fapt daca toata campania asta de demolare a lui iohannis nu ne va garanta ca primul pe lista, cu voia dumneavoastra, va fi ponta.. dar se pare ca bat campii, oricine va citeste articolele isi da seama ca nu aveti nici o incertitudine..

  • O minima politet (ori decenta)e v-ar fi facut sa constatati ca articolul are doi autori. Cum ignorati acest lucru, in mod jignitor pentru co-autorul textului, imi ingadui sa nu va raspund in chip detaliat. Nu neg ca raspunsul acesta nu ascunde nicio incertitudine :)

 41. nu cred ca putem vorbi de lipsa unei minime decente, pur si simplu am ales unul din cei doi autori pentru a evita adresarea in vant, in zona gri. Se presupune la cosemnarea unui articol ca oricare dintre autori e de perfect acord cu continutul final si stapaneste perfect argumentatia de baza. intamplator demersul meu scoate coautorul din umbra reprosului care vi l-am adresat direct. continutul sau apare in postarea mea anterioara. nu asteptam oricum un raspuns, ca daca e sa ne apucam sa invartim idei ne poate apuca revelionul, vroiam doar sa va transmit un mesaj. esenta lui era ca fara moderatie si rezon nu vom ajunge nicaieri, iar psd’ul deja bancheaza din dezbinarea evidenta a dreptei. dupa pozitiile intransigente din ultima perioada, predictia mea e ca deja o buna parte din electoratul MM si EU nu’l vor vota pe iohannis in turul doi, desi declaratiile ca votul anti-ponta este asigurat domina articolele multora. adevarul e ca e doar o speculatie fara acoperire, imi pot foarte bine imagina alegatorul intaratat care’si va lasa votul acasa in turul doi. norocul lui ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro