luni, iunie 17, 2024

Cum a ajuns Curtea de Conturi a României țarcul în care-și face nevoile camarila Dragnea&Co

Așadar Niculae Bădălău, vicepreședinte al Curții de Conturi a României, instituție esențială a statului român, a fost reținut de DNA cu propunere de arestare preventivă, pentru grave fapte (penale) de corupție. Cine este acest domn, pentru cei care nu (mai) știu, voi găsi spațiu pentru o scurtă prezentare ceva mai încolo; deocamdată mă opresc asupra comunicatului dat publicității de instituția sus-menționată, care arată așa:

„Curtea de Conturi a României a luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind măsurile dispuse de procurori cu privire la domnul Niculae Bădălău, consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit. 

Curtea de Conturi a României reiterează poziția de susținere a actului de justiție și își exprimă încrederea că autoritățile competente vor soluționa acest caz în conformitate cu prevederile Constituției României și cu reglementările incidente.

Precizăm faptul că, potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, <de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează>”.

Dacă vi se pare ușor insolent acest comunicat, vă asigur că nu vă înșelați, exact aceasta este intenția celui care a aprobat (și probabil a și intervenit cu pixul pe text) difuzarea sa – mă refer, desigur la președintele Curții, domnul Mihai Busuioc -, și printre rânduri ar trebui să citim următorul mesaj: L-ați arestat pe Niculae? Ei și? Oricum nu-l dăm afară. Hai să vedem dacă îl puteți condamna și mai vorbim…!

Înainte să ne întoarcem la domnul Niculae Bădălău, să observăm în trecere că actualul președinte al Curții de Conturi (așa cum rezultă din CV-ul domniei sale[1]), numit în octombrie 2017 în funcția pe care o deține în prezent, era secretar de stat și apoi secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe vremea în care Liviu Dragnea era ministrul dezvoltării și, parcă, vicepremier.

În vremea în care premier era Dacian Cioloș, Mihai Busuioc a devenit secretarul general al ministerului dezvoltării, pentru ca, după ce Liviu Dragnea (destul de supărat că nu poate fi premier) și-a instituit primul guvern cu premier proxi, să devină secretar general al guvernului.

Un drăgnist cheie acest Mihai Busuioc, ceea ce l-a și recomandat de altminteri pentru președinția Curții de Conturi, pentru a întregi schema drăgnistă de acaparare a instituțiilor statului în folosul camarilei pe care Dragnea o conducea (vremelnic, cum se știe, pentru că justiția, pe care s-a străduit fără rezultat să o îngenuncheze, i-a venit de hac în cele din urmă și prietenii care nu l-au trădat, l-au făcut uitat).

Acestea fiind spuse, nu cred că este dificil de înțeles tonul comunicatului dat publicității sub oblăduirea actualei conduceri a Curții de Conturi, pentru că în cauză este același vechi conflict între justiția care vrea să-și facă treaba, pe de-o parte, respectiv unul dintre membrii de nădejde a fostei camarile drăgniste, adică Niculaie Bădălău, de cealaltă parte.

Iar Niculaie merită să știe că nu va fi (total) abandonat de membrii frăției din care face parte, chiar publicul crede (naiv) că acea frăție nu ar mai exista.

Primul și cel mai de nădejde susținător este, desigur, actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, cel care nu l-a mai pus pe listele pentru Parlament pentru alegerile din 2020, dar a avut grijă să-l facă pe vajnicul Niculaie consilier de conturi și vicepreședinte al Curții de Conturi[2]. Iar Marcel Ciolacu este nici mai mult, nici mai puțin decât șeful Camerei Deputaților și viitorul premier al României, nu-i așa?

Reținerea lui Niculaie Bădălău nu a ridicat voci indignate din actuala coaliție de guvernare, PNL și UDMR alăturându-se PSD-ului în așternerea unei batiste groase peste țambalul politicii dâmbovițene.

Și dacă am ajuns aici, îmi permit și o scurtă observație: dacă nu vom fi invitați să ne alăturăm Schengen, înainte să arătăm cu degetul spre satele membre care se opun, nu strică să ne mai gândim oleacă de nu cumva neîncrederea lor are legătură fix cu aceste cazuri flagrante de corupție susținute politic, cum este cel al lui Niculaie Bădălău, de care PSD (alături de coaliția guvernamentală) nici gând să se dezică prompt.

Singurul, dar absolut singurul partid care a luat poziție tranșantă în cazul Niculaie Bădălău și a frondei care se vede de la o poștă a celor care conduc Curtea de Conturi a României – repet, instituție fundamentală a statului român democratic! – este USR, prin Cătălin Drulă, care cere clar revocarea lui Bădălău din funcția pe care (încă) o deține[3].

La Curtea de Conturi, Niculaie Bădălău este vicepreședinte al Autorității de Audit, care iată ce funcție are în cadrul instituției[4]: „… audit public extern, în conformitate cu legislația europeană și națională, asupra modului de gestionare a fondurilor aferente asistenței financiare acordate României de către Uniunea Europeană. Singura autoritate națională competentă să efectueze audit public extern asupra modului de gestionare a asistenței financiare nerambursabile, atribuțiile fiind stabilite prin regulamentele comunitare și legislația națională, exercitarea acestora fiind în acord cu prevederile constituționale ale art. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană„.

Incredibil, nu-i așa!

Ce se vede de la Stockholm, Haga sau Viena? Că la noi lupul este paznic la oi. Că îi punem pe unii dintre cei mai corupți politicieni să ocupe poziții din care ar trebui să certifice legalitatea modului în care sunt cheltuite fondurile europene în România. Și, chipurile, coaliția de guvernare face tot ce poate pentru ca România să se bucure de drepturile depline de circulație în Schengen…

Dacă Niculaie Bădălău nu este urgent demis din funcție până la reuniunea JAI din 8 decembrie ac., de ce ne-am mai obosi să (re)punem în discuție integrarea noastră în Schengen, mă întreb (retoric)? Mai bine, vorba președintelui Iohannis, o lăsăm pe altă dată, la calendele grecești.

Domnul Niculaie Bădălău are, altminteri, un CV impresionant, este greu să te îndoiești de competențele sale profesionale. Două licențe la Universitatea de Științe Agronomice și la Institutul Agronomic, o licență în drept la Universitatea Bioterra, trei diplome de masterat la Colegiul Național de Apărare, ASE și SNSPA și un doctorat obținut la Universitatea Valahia din Târgoviște.

Cu toate acestea, imaginea publică a politicianului reținut de DNA este mai degrabă aceea a unui personaj controversat și comportament public grobian, așa cum vedem bine din prezentarea pe care i-au făcut-o colegii de la Libertatea[5]. Este de mirare că a ajuns la un moment dat să fie reținut pentru dare de mită (în formă continuată!) și trafic de influență cu așa un istoric? Mă tem că nu.

Iată ce acuze îi aduce DNA lui Bădălău[6], în calitate de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României:

„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind <Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…>, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții, pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind <Înființare rețea de alimentare cu apă…>, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă. În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.”

Cu alte cuvinte, o persoană a cărei integritate trebuie să fie mai presus de orice dubiu pentru a ocupa o funcție atât de importantă în Curtea de Conturi, a negociat ca un interlop, a dat mită, s-a angajat în trafic de influență… este absolut de neconceput! Prejudiciul de imagine și credibilitate adus Curții de Conturi a României este uriaș.

Ori, în aceste condiții, nu doar că Niculaie Bădălău trebuie dat afară de urgență, pentru a repara ce se mai poate repara, dar într-o țară normală (ca afară) unul ca acesta ar pleca din funcție ținându-se de mână cu cei care l-au protejat, adică Mihai Busuioc și Marcel Ciolacu, căutându-și singurul loc pe care-l merită, în lada de gunoi a istoriei. Doar că așa ceva nu o să se întâmple.

La fel cum, pe 8 decembrie, la JAI nu se va discuta nici despre România în Schengen. Măcar de-am înțelege în acest ultim ceas și noi, opinia publică, cine este de fapt de vină și am strica în 2024 planurile ce par atât de bine făcute de PSD, PNL și UDMR, adică ale sistemului care-i face posibili pe de alde Niculaie Bădălău, această conservă stricată a camarilei Dragnea&Co.NOTE:

[1] https://www.curteadeconturi.ro/uploads/ckeditor/attachments/105/1._RO_corectat_Mihai-Busuioc-CV_2020.pdf

[2] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciolacu-il-sustine-pe-badalau-pentru-un-post-la-curtea-de-conturi-unde-va-castiga-5-000e-senatorul-psd-modificase-legea-in-favoarea-sa-1323519

[3] https://www.mediafax.ro/politic/opozitia-maine-vom-solicita-in-parlament-revocarea-lui-badalau-din-functie-21357954

[4] https://www.curteadeconturi.ro/misiune-viziune-si-valori

[5] https://www.libertatea.ro/stiri/cine-e-niculae-badalau-vicepresedintele-curtii-de-conturi-retinut-de-dna-intr-un-dosar-de-coruptie-4361654

[6] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/niculae-badalau-audiat-la-dna-actual-vicepresedinte-la-curtea-de-conturi-el-ar-fi-facut-trafic-de-influenta-pentru-firmele-familiei-2165913

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Conducerea României (PSD-PNL-UDMR) nu va înțelege nici acum și niciodată că sunt toți căzuți în păcat. Și până când cele patru puteri în stat nu vor înțelege să funcționeze cum se cuvine vom rămâne aceeași democrației zdrențuită fără orizont de ieșire.

 2. Felicitari Domnule Cristian Felea!
  Este posibil ca acest primar care refuza mita sa fie exceptia, iar alti 99 pusi in aceeasi situatie (PNDL 1 si 2?) sa accepte, dupa care ei si toata reteaua sa fie interesati in perpetuarea coruptiei?
  Avand peste 100 miliarde datorie publica, cine si cum va suporta costul celor cateva zeci de miliarde furate din banii publici indatorati? Pentru cele 3-4 miliarde „platite de ceausescu” in anii 80 stim bine ce a indurat populatia.

 3. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că partidele din coaliţia de guvernare s-au opus solicitării de convocare a Birourilor permanente reunite pentru revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, relatează Agerpres.
  https://www.g4media.ro/mosteanu-puterea-s-a-opus-solicitarii-usr-de-convocare-a-birourilor-permanente-pentru-revocarea-lui-badalau.html
  Curtea de Apel București a anunțat oficial că a decis arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a lui Bădălău pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.
  Elena Matache, inculpată în același dosar, va fi plasată în arest la domiciliu, conform unor surse judiciare citate de G4Media.ro.
  https://www.euractiv.ro/justitie/niculae-badalau-isi-va-petrece-urmatoarea-luna-in-arest-preventiv-31650

 4. Cum a cazut Ro…..? Cu grija!
  Pe structurile de partid intemeiate de Ilici si Bombonel, s-a ridicat „toata floarea ce a vestita” a Ro. Badalau, Dragnea, Mazare, Nuti, Ridzi etc. Fara deosebire de partid. Tineri de ambe sexe, hrapareti si cu o singura dorinta: cum sa devalizeze Ro mai repede si bine. Evident, judecatorii si procurorii, impreuna cu politisitii de la economic ca si cei de la Garda financiara plus ANAF, furau -si ei- si/sau tineau de 6…
  Daca Ilici cerea expres oameni curati, nu coputi de toate felurile si genurile, nu se ajungea aici. Pina la urma singurul care a incercat sa faca ceva a fost Melescanu. Nesustinut, a cazut si el, in final… Piratul s-a facut ca face ordine. Si asta il costa, acum. Cei arestati se razbuna, prin oamenii lor din sistem. Caci nu au fost epurati.

  • Melescanu ?! Haida-de, ai uitat marsavia cu votantii din diaspora pe vremea cand era ministru de axterne; e drept ca au trcut acusi vreo zece ani de-atunci.

 5. – Adrian Năstase de doua ori la pușcărie.
  – Ponta prins cu diploma falsa de ” doctor” . Neimportant in ce.
  – Dragnea și el cu domiciliul temporar în puscare.
  – Acum Badalau.

  NU am enumerat seria de membrii mai puțin cunoscuți care fie au cazier judiciar cu condamnări definitive, fie se zbat in procese unde doar prescripția e salvarea lor.

  Ce societate și sistem bugetar poate conduce un partid ca PSD din moment ce e plin de hoți dovediți (de instanță) ?

  Rezultatul e pe măsură corupției.

  Curtea de Conturi e doar o parte. ASF nu e mai breaz.
  Toate instituțile de stat sunt pline de angajați la ordin politic. Și mai vin și suplimentate posturile că foamea e mare.

  De aia nu funcționează nimic decent, nu exista infrastructură și datoria publică creste masiv an după an.

  O societate indiferenta produce monștri politici.

  Se vede și se confirma.

  • @stefan60 – „O societate indiferenta produce monștri politici. Se vede și se confirma.”

   Absolut de-acord. Hai să vedem ce facem mai departe: care partid promite că va organiza alegeri nominale, aproximativ pe modelul districtelor electorale pentru Camera Reprezentanților? Niciunul. Fiecare partid va încerca să convingă alegătorii că șeful lui va face o listă de partid mai bună, dar nu renunță la listă.

   Ei, dacă partidele nu renunță la listă, atunci nici oamenii cinstiți nu se prezintă la alegeri. ”La ce să mergi la vot? Oricum se aleg ei între ei”, așa spun oamenii obișnuiți.

   Mai țineți minte că Tăriceanu (alt corupt telecomandat de la Kremlin) a ajuns în parlament de pe locul 3 din colegiul de la Ciofliceni, pe vremea așa-zisului sistem ”uninominal”? Oamenii obișnuiți înțeleg foarte bine când cineva își bate joc de votul lor, așa că ulterior nu-l mai oferă.

   • ”La ce să mergi la vot? Oricum se aleg ei între ei” – e o retorica buna pentru cei care vor sa mentina status quo-ul (PSD, PNL, UDMR, epoleti, BOR).
    Daca ii descurajezi pe cei care vor sa voteze, raman cei pe care ii pui tu sa voteze, cum doresti.
    Simplu si eficient.
    Daca vreti sa fiti credibil, schimbati sloganul.

    • Toți cei care votează acceptă implicit, prin simpla lor participare la procesul electoral, regulile jocului și post factum nu mai au nici un drept să se plângă:
     – nici de rezultatele votului – oricare ar fi ele,
     – nici de faptul că procesul electoral a fost incorect/corupt – dacă oficial se pretinde că a fost corect,
     – nici de legile votate în următorii ~4 ani de cei pe care i-au legitimat prin participarea lor la vot, chiar dacă nici măcar unul singur din cei votați de ei nu a ajuns la putere.

     Singurii care au dreptul moral să critice și sistemul politic, și procesul electoral, și legile în vigoare sînt cei care refuză să participe la farsele electorale.

     Un bătrân republican american scria zilele trecute:
     „și ce trebuie să facem ca partid pentru 2024…” Elefantul din cameră este MAREA FRAUDĂ. Nu-mi pasă ce strategie folosești sau care vor fi candidații declarați – fraudulos – cîștigători de aparatul electoral democrat din marile orașe!!!! Dacă republicanii nu pot câștiga cu cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani, cu benzina de 5 dolari/galon, cu granițele deschise, cu cel mai nepopular președinte din istorie și cu statisticile de criminalitate în creștere peste tot, atunci nu pot câștiga în „mediul” actual. Până când nu vor fi organizate alegeri corecte și libere în toată țara, VOTUL NU CONTEAZĂ.

     • Buna ziua
      In primul rand, chiar daca am participat la agelerile electorale sau nu, in calitate de cetatean am dreptul sa ma plang, sa contest, sa ma organizez si sa protestez impotriva oricaror propuneri sau fapte din sfera policului care imi afecteaza viata direct sau indirect.
      Aceasta este insasi definitia unui cetatean.
      Ceea ce descrieti dvs in parte a doua a comentariului este ceea ce grecii ar numi un idiot = un noncetatean.
      (Un trumpist?)

    • Nu eu trebuie să fiu credibil, că nu eu vreau voturi. Dar tu vrei listă de partid, tocmai ai demonstrat asta 😀

     Așa că nu conta pe oamenii de bună credință, voturile lor n-o să le primești, ei or să stea acasă. Când or să existe districte electorale ca în Statele Unite, unde să poată candida nominal chiar oameni din acel district, or să iasă și oamenii cinstiți la vot. Până atunci, pentru o listă de partid cu candidați teleportați de la București, nu merită efortul.

     • Tu.
      Eu nu v-am cerut sa canditati, ci sa nu mai vanturati sloganuri deja foarte cunoscute pe la anumite televiziuni si platforme anti-democratice, din registrul „toti sunt la fel.”
      Pe de alta parte, vad ca au mai aparut in zona cel putin inca 2 sustinatori ai aceleiasi dogme, poate coaceti impreuna cu ei o platforma politica a neimplicarii politice (cu exceptia forumurilor, unde combateti soldateste tot ce tine de democratie, transparenta si bun simt, in general).

    • @ Mihaela: Îmi permiteți să schimb eu sloganul și să-l citez pe Petre Țuțea?
     Acesta a dat singura definiție a felului prin care pot fi răsturnați comuniștii. Anume prin același mod brutal prin care aceștia au pus mâna pe putere la noi sau oriunde.
     Cu votul nostru am văzut, de 30 ani, că am falimentat o țară.

  • Tocmai de aceea societatea nu are voie sa mai fie indiferenta. Sloganuri precum cel de mai jos (La ce sa mai mergi la vor, ca toti sunt….) sunt vehiculate permanent, tocmai pentru a crea stare de lehamite.
   31,84% prezenta la vor la ultimele alegeri parlamentare le asigura fotoliile tot coruptilor si clientilor lor.
   Cum insa poti creste prezenta la vot?

 6. Subscriu la revolta ce se simte in textul acestui articol. Simpatizez cu autorul. Starea de revolta este de inteles. Totul il acuza pe Badalan. Dar intr-un stat de drept, a acuza nu inseamna a fi vinovat. Nu, nu tin cu lupul. Evenimentul arestarii ne arata ca institutiile functioneaza, ceea ce este foarte bine. Mecanismul justitiei trebuie sa mearga mai departe. Legea trebuie sa fie aplicata si sa fie suprema. Daca legea spune ca Badalan sa fie indepartat din functie imediat, asa sa fie. Daca nu, nu. Legea trebuie respectata. Ah, nu ne convine legea? Asta e deja o alta discutie. Unui abuz nu trebuie raspuns cu un alt abuz. Daca mecanismul justitiei functioneaza, intr-o perioada relativ scurta ar porni procesul si s-ar da verdictul. Daca se tergiverseaza, cum cred ca se va intampla, atunci, asta este… atat s-a putut. Cine stie?… poate statul, adica noi, vom plati chiar despagubiri acuzatului, care cu siguranta se va indrepta impotriva statului pe care ar trebui sa-l slujeasca si va cere compensatii, daca DNA nu va reusi sa aduca dovezi care sa duca la o condamnare. Sa speram ca o va face. In orice caz legea trebuie respectata. Revolta este indreptatita, dar atitudinea justitiara nu, pentru ca ar fi o presiune nemeritata chiar pe actul de justitie.

  • @Dumitru
   Aveți dreptate, legea este importantă, respectarea ei este regula de căpătâi.
   Se spune că diavolul este cel mai determinat și mai insistent dintre dintre legaliști.
   Vin și eu cu o sugestie, luată la întâmplare din presă: Libertatea.ro – 24 aprilie 2018 – „PSD acuzat că vrea să schimbe legea de funcționare a Curții de Conturi pentru a da mai multă putere șefului instituției”.
   Și, da, legea a fost amendată.
   Acum PSD constată cât de eficient a fost amendată. Conducerea partidului ar fi vrut ca, elegant, domnul Badalau să demisioneze.
   Hai sictir, și-a zis în barbă Niculaie, ba pardon!
   Deși PSD a refuzat cererea USR de organizare a unui vot de revocare, învinuitul a refuzat să fie onorabil, să salveze fața partidului său.
   Stânjenit, PSD a fost nevoit să introducă cu mâna proprie o cerere de organizare a votului de revocare din funcție a onor domnul Badalau pentru luni, 5 decembrie.
   Legea va fi respectată, chiar dacă domnul Badalau își pierde funcția înainte de a fi condamnat.
   Interesant, nu?
   Cât despre obida mea… nu cred că este cazul. Îmi pare doar rău de țărișoara noastră, atât. Merită o soartă mai bună.

  • „Unui abuz nu trebuie raspuns cu un alt abuz.” care, cu indicii rezonabile, presupus abuz? dvs sunteti crestin sau apostat?! m-ati terminat!!!

 7. Corupția din PSD c’est de l’histoire ancienne sau old news, cum se spune acum. Trăiam cu ea de 33 ani si ne-am obișnuit cu ea (ca in cântecul România-i tara mea, m-am obișnuit cu ea!).
  Sa vedem însa cum stam cu corupția in PNL si ce fac generalul Ciuca si președintele Iohanis pentru a o stârpi.
  Ce se mai aude de cazul Costel Alexe, fost ministru al mediului si șef al organizaţiei PNL judeţene Iaşi, cel cu tabla de la Combinatul Galați trimisa firmei soției in schimbul unor certificate de mediu?
  Ați ghicit, Costel Alexe este in continuare președintele CJ Iasi. Btw, in pagina sa de Wikipedia in limba romana a fost editata secțiunea in care se spune ca este investigat pentru corupție (secțiune prezenta încă in ediția in engleza).
  Dar de cazul Corneliu Cozmanciuc, deputat PNL şi președinte al organizației Neamţ? Sau Mihai Chirica, primar de Iasi, importat de la PSD, sau al lui Mircea Roşca, deputat PNL, si condamnat la 3 ani de pârnaie pentru trafic de influenta, dar încă deputat PNL? Acești mari lideri politici contesta in justiție faptele de corupție si pentru ca justiția este oarba, ea nu-si găsește drumul vreo 10 ani si apoi faptele se prescriu. Ridicarea recenta a mecanismului de supraveghere a justiție a fost o mare greșeala, justiția de azi din România nu este mai buna decât acum 5 sau 10 ani, as zice doar ca este mai puternica in sensul ca merge mana in mana liderii politici. Faptul ca un judecător precum Danilet este dat afara din justiție spune destul. Si mai mult faptul ca omul își ia cetățenia rep Moldova.

  De ce sa ne mai miram de corupția si PSD, PNL sau UDMR (da, si la UDMR) când o vedem fără lupa si la casele mai mari. Eu sunt un mare eurofil si adept al proiectului european, dar cazul contractului Ursula van de Lier cu Pfizer este șocant.
  La ultimul contract pentru cumpărarea de vaccinuri Pfizer Mme Ursula a negociat singura contactul de 35 de miliarde de euro, cumpărând de 9 ori mai multe doze decât numărul de cetățeni UE, deși Polonia si alte tari EU au avertizat EU sa nu se mai cumpere vaccinuri pentru runda a 3-a de vaccinare pentru ca nu s-au consumat in întregime primele doua doze. Mai mult decât atât, la un contract uriaș s-a obținut performanta de a se negocia un preț mai mare pe unitate decât la contractele anterioare pentru cantități mai mici. Contactul a fost negociat direct de Mme Ursula cu CEO de la Pfizer prin mesaje pe WhatsApp, mesaje care Mme Ursula nu vrea sa le faca publice.
  Si acum si despre curtea de Conturi, cea europeana, nu cea de la București. Si la ora actuala Curții de Conturi a EU nu are acces la documentele despre negocierea acestui contract, pentru ca așa a hotărât suprastructura condusa de Mme Ursula. Este un fapt fără precedent in EU.
  Si Frau Ursula nu e singura: CEO de la Pfizer a refuzat sa apară in fata unei comisii a Parlamentului EU si a refuzat sa răspundă la întrebările adresate de aceștia.
  S-a făcut totuși o „concesie” unui grup de parlamentari UE, s-a făcut o prezentare sumara a contractului (cu pagini întregi înnegrite), într-o sala in care nu s-a permis accesul cu telefoane mobile si nu s-au permis înregistrări audio sau video si nici măcar luarea de notițe!!.
  https://www.youtube.com/watch?v=9vKdN11WPfE
  Am scris despre acest contract si un comentariu pe România Curata la un articol al doamnei Alina Mungiu Pippidi si ma întrebam când va scrie doamna AMP, specialista in anticorupție, subiect despre care a publicat o mulțime de articole si câteva cărți, si un articol pe aceasta tema, ba chiar cred ca ar merita un capitol întreg într-o ediție viitoare a The Quest for Good Governance: How Societies Develop Control of Corruption. Din nou ați ghicit, sunt subiecte taboo si este bine sa nu le abordezi când sunt in joc afaceri de 35 miliarde de Euro (de fapt toate contactele EU pentru vaccinuri anti Covid au costat 61 miliarde de Euro, ceea ce făcea la vremea respectiva, când Euro era încă o monedă forte, peste 75 miliarde de dolari). Cea ce doamna AMP a si alții ca ea au decis sa faca.
  Cică Laura Codruța Kovesi, mare procuror european, investighează cazul respectiv, dar din presa n-a reieșit ca Mme Ursula a fost luata cu duba DNA-ului european si nici măcar convocata sa dea explicații. Pana recent credeam ca @Neamtu Țiganu exagera când o punea pe Mme Ursula in categoria unor lideri de doi bani. Cred ca însa ca domnul inginer greșea, Mme Ursula știe bine ce face.
  Repet, eu sunt adeptul integrării europene, integrarea mai mare in EU este singura șansa a României, dar cu astfel de afaceri dubioase si astfel de transparenta EU merge sigur spre dezintegrare. O sa-l șochez pe prietenul si (nemesis-ul) meu @Harald, dar viitoarea tara pe lista celor care vor afara din EU este Franța.

  • @Cinicul
   Ma bucur sa vad ca sunteti deja in proces de desteptare politica.
   Sper sa nu mai vad acuzatii si injuraturi la adresa oamenilor simpli din popor menite sa ascunda falimentul de intelegere a situatiei politice si lipsa de actiune a intelectualitatii romanesti.
   Nu cred ca EU(SSR) este capabila sa se autoreformeze.
   Brexit nu a fost un accident din senin.
   Birocratiiile ministeriale, nationale si suprastatale de pretutindeni au tendinta sa isi justifice existenta, sa ceara mai multe fonduri, personal si sa fie perceputi ca de neinlocuit.

   Justitia cu legi strambe/dubioase, neconforme cu o societate democratica si aplicarea justitiei cu zanganit de catuse la televizor pentru deliciul celor care vor sa vada reincarnari moderne ale lui Vlad Tepes nu o sa ajute.

  • EU e cea care critica cu spume justitia multor tari, dar cind e vorba de propria gradina e tacere. EU nu are un sistem functional de lupta impotriva coruptiei, din contra e asa facuta chiar sa incurajeze multe forme de coruptie, de la lobbiism, la oferire subventiuni etc. Ursula personal are o lista lunga de actiuni cel putin „ciudate”, a avut in Ge, ca ministra a apararii si are si acum in EU. Exceleaza in acordarea de contracte fara licitatie, in intransparenta, in numire personal pe ochi frumosi. Si daca face ea asa ceva, fara rusine, de ce nu ar face si ceilalti? Ma rog, eu calific asa ceva drept incompetenta, politiciana de doi bani, nu-mi permit s-o acuz de coruptie, ramine prezumtia de nevinovat.

  • Incredibil! E insa acum clar ca aducerea la varful EU a doamnei in ciuda alegerilor votantilor EU nu a fost intamplatoare. La fel cum asocierea extremei drepte din politica israeliena cu un personaj care evita astfel aducerea in justitie nu are legatura cu democratia, si atat mai putin cu religia, credinta sau adevarul. O adevarata „intunericire” internationala in care victimile civile ale razboiului politic (Ucraina, Siria, ISIS, etc) isi pierd insemnatatea vietii umane si devin doar numere intr-o statistica sau procentaje intr-o urna de vot.
   Iata consecinta clara a intelegerilor politice de culise, in care votul popular e doar o formalitate deformata sa conduca la monstruozitati rezultand in milioane de vieti umane distruse.

 8. ” „L-ați arestat pe Niculae? Ei și? Oricum nu-l dăm afară. Hai să vedem dacă îl puteți condamna și mai vorbim…!„ Aici este cheia politicii romanesti din ultimii 33 de ani. „Hai sa vedem daca il PUTETI condamna si mai vorbim…” Aveti dreptate, asta ar trebui sa ne dea fiori. In opinia mea este un fel de avertisment in stil Cosa Nostra. Eu intuiesc ca anchetarea lui Badalau a fost lansata de la varful unei institutii UE care se ocupa cu anchetele privind devalizarea fondurilor europene. Cineva acolo sus inca ne mai iubeste, pentru ca o conditie pentru a scapa de MCV si intrarea in Schengen era si „curatarea” Curtii de Conturi de astfel de indivizi. Insa, veti vedea ca „povestea” merge mai departe, deoarece cei care ies bine din aceasta poveste vor fi presedintele si Ciolacu, unul care se va lauda cu „bagarea” Romaniei in Schengen, iar altul cu ridicarea MCV, prezentand coalitia de guvernare ca pe o poveste de succes in ochii nostri.

 9. 1. Cica ar exista prezumtia de nevinovatie- chiar si pentru criminali prinsi in flagrant.
  2. Daca aflam ca Badalau nu mai e in PSD de f’o trei ani, mai suntem asa de revoltati?

 10. Fiecare minut în care PNL stă cot la cot cu escrocii și hoții de la PSD este spre rușinea și în defavoarea lor.
  Dacă au un pic de onoare nu mai trebuie să existe această coaliție.

 11. Sistemul de vot in Ro este viciat demult. Inca nu avem alegei in doua tururi. Asa ca vor mai trece un rand de alegeri inutile in a schimba clasa politica.

 12. Curtea de Conturi a României, la etajul VIP, sunt cei care trebuie să se odihnească pe salarii mari și trafic de influență. PSD o jonglează, asta ca să fie clar, cine trebuie să fie controlat și cum. Punct ochit, punct lovit.
  De ex. Un individ fost director economic la o institutie publică, iese la pensie și primește 50.000€ bonus. La câteva zile este angajat la Curtea de Conturi (și ca o coincidență vicepresedinte al Curții de Conturi este cumnatul lui !)! Vreți să verificați dacă este adevărat ? Pușcaș Constantin este pensionarul angajat al Curții de Conturi. https://susromania.com/2017/08/01/miscare-browniana-la-radio-romania/

  • Mulțumesc, @Ovidiu.
   Și cred că mai mulți angajați ai Curții de Conturi, ASF, ANRE, CNCAN, ANAF și asa mai departe ar trebui să înceapă să vorbească public despre cloaca și mizeriile din aceste instituții fundamentale ale statului.
   Și enumerarea nu epuizează lista!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro