vineri, decembrie 13, 2024

Cum a ajuns partidul fondat de Maia Sandu să dezinformeze în numele PNL

În ultimele zile liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova duc o campanie de „informare prin dezinformare” despre alegerile europarlamentare din România în numele Partidului Național Liberal. Liderii actuali ai PAS (și nu Maia Sandu, precizăm de la bun început) promovează intens un vot pentru PNL, partid cu o imagine bună la Chișinău comparativ cu PSD, dar omițând de fiecare dată să menționeze că cele două partide candidează împreună, pe o listă comună, și nicio postare sau comunicat al acestora nu include referiri și la PSD. Mai mult, postările includ doar sigla PNL și încearcă să inducă ideea că se votează doar anumiți membri ai PNL, cei mai vizibili la Chișinău, din nou fără referiri la lista de candidați PSD-PNL și votul pe liste.

Nu ar fi nimic ieșit din comun ca PAS să susțină PNL, fiind vorba de aceeași familie politică a popularilor europeni. Este chiar logic și s-a mai întâmplat, inclusiv Maia Sandu și-a declarat suportul pentru PNL în trecut, de data aceasta având doar un mesaj de încurajare a mersului la vot. Cum nu ar fi până la urmă nicio problemă majoră nici ca PAS să susțină inclusiv alianța electorală PSD-PNL care cel mai probabil va da spre jumătate din viitorii europarlamentari români dacă calculele lor politice spun că este cea mai bună opțiune pentru Republica Moldova. Ar trebui însă să își asume această opțiune, nu să dezinformeze și să pretindă că PNL candidează singur.

Ceea ce enervează este această dezinformare practicată de întregul leadership al partidului care vrea să profite atât de încrederea propriilor votanți, cât și de necunoașterea a ceea ce se întâmplă în alegerile europarlamentare din România. Sau în general în politica din România. Și este evident că este un lucru asumat prin repetarea aceluiași mesaj de numeroși lideri ai partidului, de la președintele partidului la numeroși miniștri. Toți, fără excepție, cerând un vot pentru PNL și uneori pentru anumiți membri ai PNL, având doar sigla PNL în postări, fără nicio referire la PSD, doar cu mențiunea că trebuie votată o poziție anume în buletinul de vot care, evident, corespunde Alianței PSD-PNL. E greu de crezut că liderii actuali ai PAS nu știu cine candidează.

Nu se discuta însă aproape deloc despre partidele românești la Chișinău și, de prea multe ori, votul este dat în funcție de orientarea politică din Moldova. Tocmai de aceea un îndemn voalat al PAS de a vota PNL va fi luat de bun de multe ori, fără a se înțelege de fapt că pe lângă membrii PNL se votează de fapt mai mulți membri ai PSD. Nu există ghiduri de vot, nu se oferă niciun fel de suport de către partidele moldovenești sau de cele din România cu privire la alegeri, altfel multe dintre ele aproape invizibile la Chișinău sau vizibile doar în comunicate și întâlniri oficiale.

Republica Moldova are cel mai probabil cel puțin 1 milion de cetățeni cu dublă cetățenie româno-moldovenească. În 2019, la precedentele alegeri europarlamentare, aproape 40.000 au votat în Moldova, dar cu siguranță alte zeci de mii, dacă nu mult mai mult, au votat în alte țări UE sau în România. Chișinăul este considerat cel mai important pilon al politicii noastre externe și, cu toate acestea, partidele românești, cu mici excepții, nu sunt cunoscute la Chișinău.

Există câteva posibile explicații pentru care PAS cere un vot doar pentru PNL, prefăcându-se că uită că PSD și PNL candidează împreună. Prima ține de renumele PSD la Chișinău, un partid văzut prost, apropiat de oligarhul fugar Plahotniuc și care încă încearcă să influențeze alianțele rămășitelor Partidului Democrat din Moldova. Istoric, PSD s-a opus sancționării regimului Plahotniuc, a susținut candidaturi cel puțin controversate și nu a mișcat un deget pentru susținerea reformelor la Chișinău.  

PNL, în schimb, are o imagine bună la Chișinău datorată în special apartenenței la aceeași familie politică ca PAS și a performanței unor europarlamentari precum Siegfried Mureșan, foarte vizibil în Moldova, și de altfel singurul “pus la înaintare” pentru a încercă să lipească imaginea sa de cea a alianței electorale PSD-PNL. Ministru de externe din Moldova, de altfel, a cerut un vot pentru PNL cu un banner cu poza lui și a lui Siegfried Mureșan.

Ceea ce refuză să spună PAS este că PNL nu candidează singur, ci pe o listă deschisă de un membru al Partidului Social Democrat, respectiv este dominată de PSD. Siegfried Mureșan este pe locul 12, în timp ce membrii PSD care au avut poziționări cel puțin controversate privind Republica Moldova, precum Mihai Tudose, Gabriela Firea sau Maria Grapini sunt în fața domnului Mureșan. A cere un vot pentru PNL este de fapt un vot pentru alianța PSD-PNL, PNL nefiind de sine stătător.

Amuzant este că partidele care susțin PSD, în speță rămășițele PDM-ului lui Plahotniuc, de tipul Partidul Social Democrat European din Moldova, cer un vot pentru alianța electorală, nu se ascund în spatele unei sigle. Nici partidul primarului prorus al Chișinăului, Ion Ceban, nu se sfiește să își anunțe suportul pentru alianța PSD-PNL, fiind cel puțin controversată deschiderea pe care o are în România unde se vede deseori cu primarii celor două partide. În 2022, la CRPE, am numărat 30 de întâlniri la vârf între Ceban și politicieni de vârf din România, mult și peste Maia Sandu.

Partidele românești, cu mici excepții, sunt puțin vizibile la Chișinău. Unele, precum Uniunea Salvați România, sunt simpatizate de mulți membri PAS, în special de bula reformatoare, deși nu reușesc să se ridice la nivelul declarațiilor și ambițiilor, ba chiar flirtează și cu alte minipartide fără vreo logică anume sau cu obiective declarate, în speță Coaliția pentru Bunăstare (CUB). Partidul Mișcarea Populară, cunoscut datorită președintelui Traian Băsescu, are și el un public fidel. Alianța lor electorală, creată împreună cu Forța Dreptei, ar putea să obțină destul de multe voturi. REPER, de cealaltă parte, este foarte puțin cunoscut.   

Discutăm însă de foarte mulți ani de relație privilegiată dintre București și Chișinău, dar încă există un grad de necunoaștere foarte ridicat între ce se întâmplă în spațiul politic în cele două țări. Avem departamente, comitete și comiții dedicate Republicii Moldova, dar cu o activitate puțin cunoscută publicului. Un ghid de vot pentru cetățenii din Moldova la europarlamentarele din 9 iunie l-am publicat pentru organizația din Moldova a Centrului de Politici și Reforme, cu referiri la partidele românești, temele europene asumate și relația cu partidele din Moldova.

Ceea ce lipsește (și ce a lipsit și în România în această campanie electorală) este o discuție așezată despre Uniunea Europeană, despre cum pot partidele românești să susțină obiectivul Moldova 2030 în UE, ce susțin fiecare și ce discurs practică, cum s-au poziționat pe marile teme europene. N-am avut în România, cu atât mai puțin în Moldova. Din păcate, lipsa aceasta de dialog crește neîncrederea și lasă loc multor dezinformări.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Un text cam răutăcios. Ce e rău că PAS susține PNL? Eu zic că e bine, ambele partide sunt în PPE. Poate unii ar vrea ca PAS să susțină progresiștii federaliști europeni din USR, dar asta ar însemna abolirea „interesului național” a celor două state românești.
    Poate PNL și PAS vor o candidatură comună a Maiei Sandu și la Președinția Moldovei și a… României. Cam cum a fost ales Cuza în 1859….

  2. In Basarabia este inca remanenta ..puernica a refuzului de a constata ca e unstat..nedrept..nu e sora nu e frate..e o parte a corpului romanesc..o amputare..-separare ..a unei structuri..Atunci nu a intrebat nimeni..vrei nu vrei..
    Acum trebuie referendum?
    Asta e treaba ruseasca ..ordinara..

    • Nu îi supraestimați! Majoritatea celor de acolo nu îşi cunosc istoria, de fapt habar nu au de ea. Deci refuzul de a constata la ce vă referiti dv. nu trebuie sa va surprindă.

  3. Moldovenii au citit cum trebuie . Dupa jumatate de secol de corvoada ruseasca, cetatenii moldoveni au dezvoltat abilitati superioare noua celor din Romania. Stiu mai bine decat noi sa distinga otrava din farfurie!

  4. Ei învață. Ne punem în locul lor. Nu se știe cine va câștiga, susținem pe aceiași familie dar și pe restu. Oricine vine, va fi nevoie sa mergem cu una alta.

    Exemplu ilustrat ar fi dacă Iohanis ar da sfat romanilor cu cetățenie americana cu cine sa voteze. Ar putea sa susțină pe republicani, teoretic, dar dacă o face probabil va avea mai puțin suport de la democrați, dar dacă nu susține republicanii se cearta cu republicanii. Cum nu dai, nu e perfect dar poți face „good enough”.

  5. Nu stiu ce sa zic! Eu cred ca PNL prin anume lideri a impins PAS catre aceasta „marsavie”, pentru ca este o marsavie acest fapt! PNL a facut probabil anume promisiuni celor din PAS, promisiuni care, dupa parerea mea, sunt vorbe goale, nu poti avea incredere in ele.

    Asta reprezinta inca o dovada ca PNL procedeaza la fel ca PSD, ca e la fel de nefrecventabil ca si PSD. La alegerile din acest an democratia si atasamentul fata de valorile euro-atlantice sunt reprezentate de catre Alianta Dreapta Unita si REPER( din nefericire REPER nu va reusi probabil sa depaseasca pragul electoral, ceea ce e o greseala aproape de neiertat a lui Dacian Ciolos si a celor ce sunt alaturi de el in REPER) – restul, clici de provenienta securisto-comunista cu metehne asemanatoate: minciuna, golanie, coruptie, furt din bani publici. Inversunarea cu care Burduja aplica metode securisto-comuniste de tip PSD in campania impotriva USR si a lui Nicusor Dan ma oripileaza si imi provoaca scarba!

    PNL, daca ar fi fost un partid serios si atasat unor valori democratice, ar fi trebuit sa faca tot posibilul ca aceasta dezinformare practicata la Chisinau de catre PAS sa inceteze imediat!

    Fac apel catre toti cei care mai au o farama de minte clara si lucida sa incerce in scurtul timp ramas sa convinga cat mai multi romani sa iasa la vot si sa voteze ADU sau REPER….altfel, soarta noastra va fi cruda in urmatorii ani!

    Chiar asa de mare este lipsa de moralitate a romanilor, incat nici acum nu pot arunca la gunoi clica urmasilor celor ce au omorat si schingiuit in aceasta tara oameni nevinovati in perioada 1945-1989, dupa 22 dec 89 inte 22 si 26 dec 89, in 13-15 iunie 1990, in 10 august 2018? Chiar asa de predominanta este nesimtirea si ignoranta? Chiar nu realizam ca saracia ce domina tara si mizeria morala de peste tot sunt consecinta aflarii la putere a clicilor de provenienta comunista in frunte cu PSD?

  6. Fac un apel catre cei care au rude sau cunostinte apropiate in Republica Moldova si citesc acest articol pe platforma contributors sa-i informeze pe acestia ca votand PNL, voteaza PSD!

    Eu in afara de Siegfried Muresan si Ilie Bolojan nu vad niciun varf PNL atasat valorilor euro-atlantice ! Singurul personaj frecventabil din PSD mi se pare europarlamentarul Negrescu. Lista comuna e populata de fel si fel de personaje al caror loc potrivit e „munca de jos” – aia care nu necesita studii universitare. Sa o scot totusi de aici pe Adina Valean….in rest, mediocritati, oportunisti sadea si infractori nedovediti! Astia vreti sa va reprezinte in parlamentul european, popor roman?

  7. In Ro, cea mai mare prostie facuta de KWI este aceasta asociere dintre PNL si PSD care nu a dat nimic bun. Fiecare partid ar fi trebuit sa detina doctrina lui, strategiile lui. Dar la palatul Trei Coceni nu s- a inteles esenta democratiei corecte. Mai avem opozitie?!!! De aici si balbele din listele pt euro parlamentarele din Ro. Iar in R.Moldova situatia a devenit si mai confuza.

  8. Din articol reiese că struguri’s acri. USR nu există pentru moldoveni. Nici de data asta. În 2019 a rupt fâșu’ cu mai puțin de 10%.

  9. Autorul a intrat la bănuieli, însă conținutul lor îmi par nesigure, nesincere și chiar tendențioase. Evident, domnul Mureșan a făcut multe lucruri bune pentru Republica Moldova. De aceea, PNL, dar și ADU, sunt la înălțimea încrederii. Desigur, autorul reactivează sperietoarea PSD. Ca sa dezinformeze opinia publica. De aceea, când pe dreapta, când pe stânga. O astfel de atitudine, condimentată cu ranchiună, dezintegreaza, destabilizează. Iar celelalte partide pro-europene, unele, hai, cu sediul în Stația Erorilor, nu sunt decât niște meteoriți…Niste Robinsoni fara insulă, fără palmares. In concluzie, dintre slute de cotarge, ce-și înaltă clonturile, cate oare le vor sparge urnele și voturile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Damian
Alexandru Damianhttp://contributors.ro
Alexandru Damian este director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro