miercuri, iulie 24, 2024

Cum arată campania electorală pentru alegerile europarlamentare în Germania și cum arată la noi în România

În vreme ce România se zbate mai departe în programa națională, în certuri, conflicte, mitinguri eșuate și huiduite, prezentând astfel imaginea unei țări divizate, răzvrătite, obosite de manipulările și subcultura, pe care nici oamenii simpli de la țară nu o mai acceptă, în Europa occidentală campania pentru alegerile europarlamentare este una decentă, fără atacuri infantile sau închipuite la persoană, ci cu programe serioase, argumentate, explicate, mai ales în conceptele partidelor germane serioase. Există evident multe pancarte provocatoare prin toate cotloanele orașelor și satelor, pentru a atrage cât mai mulți votanți, multe dintre ele au ca temă migranții, migrația ilegală, drepturile străinilor. Mitinguri sau discuții cu scântei în mass media nu știu să fi fost până la această oră-ar fi oricum nespecific Germaniei. Dezbaterile care au loc în mass media sunt dezbateri pe idei, fără atacuri la persoana, averea, trecutul sau achizițiile private ale vreunui candidat, confruntarea politică într-o țară civilizată are loc doar la nivelul ideilor și conceptelor politice (pentru bazaconii de tipul suspiciunii privind săvârșirea vreunor infracțiuni există organe penale, care pot și trebuie sesizate, de îndată ce există vreo dovadă clară cu privire la săvârșirea vreunei astfel de fapte).

Pentru că îmi doresc să dau o mână de ajutor României la aceste alegeri europarlamentare, mi-a venit ideea că aș putea face măcar o succintă prezentare a programelor electorale din Germania din această campanie pentru a le prezenta românilor și o altfel de viziune, care cred că este corectă, asupra unor alegeri, asupra unor idei legate de scopul adevărat, asupra mizei reale a acestor alegeri.

În continuare voi lua spre exemplificare programele electorale ale unor partide importante, care reprezintă principalele direcții politice în Germania: die Grünen (Verzii-partid de centru stânga), SPD (partid de stânga), CSU (partid de centru dreapta), Afd (extremă dreaptă).

”Die Grünen” (Verzii) este un partid de centru stânga realizat după 1990 prin alianța dintre Partidul Verzilor din Germania de Vest, înființat în 1979 și Alianta 90 din Germania de Est.

Programul partidului poate fi consultat aici.

Principalele puncte ale programului sunt:

1. Protecția mediului

Partidul Verzilor consideră că Europa trebuie să fie un model pentru întreaga lume. Soluția lor la această problemă este energia regenerabilă în domenii precum consumul casnic și industrial de energie electrică, încălzirea locuințelor, mobilitatea-adică transportul. Din 2050 trebuie să existe numai energie regenerabilă produsă de vânt și de soare. Vor să realizeze o singură rețea electrică europeană. Șomerii rezultați din închiderea centralelor pe cărbune sau a celor atomice să fie recalificați din bani europeni. Agricultura trebuie să fie un domeniu sănătos atât pentru natură cât și pentru animale. Trebuie să fie respectate regulile protecției mediului în toate țările europene și este necesar să nu mai fie folosită nici o formă de otravă chimică pentru sol. Alimentele din magazine, care nu mai sunt proaspete, nu trebuie aruncate, ci oferite, donate oamenilor care au nevoie de ele.

2. Munca și banii

Scopul este ca cetățenilor să le meargă bine în Europa, să aibă prosperitate, să aibă un loc de muncă și să-și asigure un trai decent din munca lor. Legat de fondurile europene acestea trebuie să acopere financiar cheltuieli precum cele legate de străzi, șinele de tren, anume ceea ce leagă infrastructura europeană. Protecția climatică, energia regenerabilă în toate țările UE sunt elemente esențiale pentru acest partid.

3. Drepturile omului și democrația

Acest partid dorește mai multe drepturi pentru cetățeni, mai multă democrație, mai multă egalitate de șanse, respect pentru drepturile omului.

Verzii doresc să condiționeze fondurile structurale europene de respectarea democrației și a drepturilor omului.

Legat de imigrație, ei au o politică distinctă față de alte partide europene, în sensul că susțin politica de imigrație, dorind o lege a azilului, dar cu controlul granițelor UE.

Alte puncte importante din programul lor politic sunt: căsătoriile între persoane de același sex, considerarea violenței împotriva femeilor drept infracțiune, integrarea în societate a oamenilor cu dizabilități, interzicerea discriminărilor de orice fel-în acest sens propun o nouă lege a discriminării la nivel european.

5. Pacea și securitatea

”Verzii” germani consideră că Europa trebuie să contribuie la pacificarea zonelor de conflict din apropierea granițele sale. De asemenea, doresc ca țările UE să nu mai vândă arme altor țări, în special din zonele de conflict.

6. Educația și cultura

Acest partid dorește asigurarea fiecărui cetățean a dreptului de a învăța și de a se dezvolta în întreaga sa viață. Extinderea programului Erasmul, prin Erasmus Plus, care trebuie să ofere tinerilor dreptul de a studia în altă țară, de a trăi în altă țară cu ocazia studiilor. Cer de asemenea, ca firmele care fac profit de pe urma Internetului, să fie taxate corespunzător.

7. Europa și statele membre

UE trebuie să se ocupe doar de politica lucrărilor care depășesc granițe teritoriale. Sunt necesare fonduri de dezvoltare pentru zonele rurale ca oamenii să nu mai părăsească aceste zone.

Acest partid are un Spitzkandidat pentru sefia Cosimiei Europene în persoana doamnei Ska Keller.

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania are rădăcini încă din 1863. Interzis în vremea național-socialistilor, se va reînființa în 1945. Este unul dintre principalele partide germane. Iată, în 76 de pagini, oferta politică social democrată germană pentru Europa.

Oferta electorală cuprinde opt puncte principale, structurate sub forma unor sloganuri:

 1. Pentru o Europă care vrea să rămână împreună
 2. Să asigurăm pe continentul european o muncă corectă
 3. Protejarea libertății și sprijinirea dezvoltării tinerilor
 4. Mai departe cu egalitatea
 5. Pentru o Europă durabilă și o mai multă calitate a vieții
 6. Protecția mediului și mai multă mobilitate
 7. A păstra pacea face Europa puternică
 8. Mai multă încredere în democrație și în instituții

Dintre principalele idei social democrate germane enumerăm: prioritate drepturilor sociale fundamentale ale cetățenilor, taxarea concernelor, salarii mai bune în Europa, asigurarea unei digitalizări a muncii, care să fie în interesul salariaților, apărarea și asigurarea democrației, crearea de perspective tinerilor și eliminarea somajului în rândul acestora, asigurarea unei identități europene, mai multe femei în poziții de conducere, asigurarea identității sexuale și a egalității de șanse, fără violență împotriva femeilor, digitalizare pentru toți, protecția datelor dar și a consumatorilor, protecția mediului, a climei, agriculturii, asigurarea unei globalizări sociale printr-o politică comercială corectă, un Parlament European mai puternic.

Uniunea creștin socială (CSU) a fost fondată în 1945 în Bavaria. Este unul dintre cele trei partide principale din Germania. Programul electoral are 26 de pagini și este organizat pe trei puncte principale, având ca motto : ”Să luptăm pentru Europa.”

Cele trei puncte principale sunt:

 1. Europa noastră este în slujba cetățenilor ei.
 2. Europa noastră te face puternic pentru că îți garantează un standard de viață, pentru că oferă securitate și pentru că asigură pacea.
 3. Europa noastră rămâne împreună.

La punctul 1 se menționează drepturile fundamentale, o piață internă care asigură un stardard de viață, siguranța socială, durabilitate în ecologie și economie, societatea digitală.

Pentru punctul 2 se evidențiază oferta unei piețe comerciale interne digitalizată, Europa unește ordinea cu umanitatea, atunci când este vorba despre migrația legală, protecția granițelor, construirea unui FBI european, care să lupte împotriva terorismului și a crimei organizate. De asemenea, garantează asigurarea siguranței și stabilității în Europa, iar politica externă se va face cu o singură voce și va avea ca scop asigurarea unui echilibru în lume.

La punctul 3 relevante pot fi considerate ideile privind păstrarea identității națiunilor europene, crearea unei Europe aproape de oameni, în care să existe o democrație întărită. Legat de Brexit, acest partid își exprimă clar opțiunea ca Marea Britanie să-și găsească locul în mijlocul Europei.

CSU are și un candidat la presedinția Comisiei Europene, în persoana lui Manfred Weber. Acesta are un program în zece puncte pentru Europa:

 1. O securitate reală a granițelor Uniunii
 2. O politică externă europeană capabilă să negocieze în Europa
 3. Nu va susține intrarea Turciei în UE
 4. Necesitatea constituirii unei forțe militare europene
 5. O protecție eficientă a climei și a mediului
 6. O politică comercială inteligentă
 7. O taxare corectă a firmelor care activează în domeniul digital
 8. O zonă Euro stabilă (Weber se declară din capul locului împotriva unui Comisar de finanțe, a unui salariu minim european sau a unei asigurari sociale europene, dorind însă reguli clare în pactul de stabilitate monetară)
 9. Un plan european în domeniul medical împotriva cancerului
 10. Păstrarea statelor naționale și a regiunilor (dorește investiții regionale pentru dezvoltarea regiunilor agricole).

Afd (Alternative für Deutschland-Alternativa pentru Germania) este un partid populist de dreapta, în multe puncte considerat chiar de extremă dreaptă, pornit fiind de la o mișcare cetățenească din 2013. Programul lor îl puteți consulta aici

Programul acestui partid este destul de succint, nu are ideologia complexă a celorlalte partide germane, probabil ei mizând tocmai pe forma superficială a discursului politic, dar care exprimă un punct de vedere în principal a celor care nu prea au interese pentru dezvoltarea Europei și sunt împotriva migranților.

Punctele lor în campania pentru europarlamentare sunt următoarele:

 1. Europa/UE. Europa națiunilor. Diversitate în locul globalizare (folosesc pentru acest cuvânt o ironie: Gleichmacherei).
 2. Politica externă și de securitate a UE. Fără armată UE. Păstrarea suveranității ”patriilor” naționale (Vaterlander).
 3. Migrația. Protecția națiunilor.
 4. Finanțe. Nici un sac fără fund. Fără susținerea responsabilităților băncilor UE.
 5. Educație/Cultură. Asigurarea unui viitor sigur tinerilor și a unui standard de performanță.
 6. Banii. Moneda EURO a eșuat.
 7. Energie, clima, tehnologie, infrastructură. Cercetare în loc de ideologie.
 8. Justiție internă. Asigurarea independenței justiției.
 9. Sănătate. Principiul subsidiarității.
 10. (Politici) Sociale. NU pentru o Uniune socială.
 11. Mediu. Durabilitate pentru om și animal.

Dintre aceste puncte mă voi opri la numarul 3 deoarece acesta incită cea mai aprinsă dezbatere în Germania. Charta UE, spune AfD, vorbește despre ” Diversitatea culturală și tradițiile popoarelor europene”, precum și despre identitatea națională a statelor membre. La polul opus acestei promisiuni se află politica de azil și migrație a instituțiilor UE, care duc civilizația europeană în pericol. Numai până în 2050, conform informațiilor lui AfD, africanii stabiliți în UE vor crește până la 800 de milioane în vreme ce, în prezent, în Germania, populația germană de sex masculin cu vârste între 20-35 de ani cuprinde doar 4 milioane de cetățeni. O deschidere a Europei către migrație, continuă AfD, pune în pericol civilizația europeană și nu rezolvă problemele migrației. Ruptura culturală ar avea limite istorice și va ridica problema suveranităților popoarelor și a democrației.

Propunerile AfD pe acest subiect ar fi următoarele:

 1. Suveranitatea națională în politica despre azil și migrație ar trebui să fie redată statelor membre
 2. Sistemul de ajutor umanitar european trebuie regândit complet
 3. Suprasolicitarea Germaniei(în acest subiect) trebuie să înceteze
 4. Rolul UE ar trebui să se limiteze la ajutorul operativ și administrativ pentru statele care trimit migranți.
 5. Remigrație în locul migrației în masă
 6. Protecția granițelor înseamnă protecția cetățenilor
 7. Privilegiul stabilirii domiciului liber în UE trebuie să înceteze
 8. Să nu mai existe nici un privilegiu pentru ajutoare sociale, inclusiv pentru cetățenii statelor membre.

Iată așadar câtă înverșunare în Europa legată de migrație. Iată, în această Europă doresc și românii noștri să emigreze. Obiectiv vorbind, cred ca cifrele redate de AfD sunt așezate voit negativ pentru a exagera. În plus, legat de cultura europeană, să nu uităm că diversitatea europeană stă tocmai în migrație, iar civilizația europeană s-a format tocmai datorită acestor migrații, a multiculturalismului- migrația de la popoarele asiatice în antichitate și Evul mediu, până la migrația popoarelor africane în epoci mai recente. Ideea aceasta cu migrația care distruge identitatea europeană îmi pare extrem de falsă. Mi-e greu să cred că ne vor stăpâni vreodată musulmanii și ne vor obliga să ne punem basmale pe cap. Toată acwastă retorică dorește de fapt să ascundă incapacitățile noastre de a veni cu soluții reale și clare la probleme actuale. De observat însă, la AfD-ul german, cum își construiesc discursul și cum manipulează emoțional masele. A se observa diferența de discurs față de ”eleganții” de mai sus.

Din curiozitate am verificat și website-urile partidelor noastre. În afară de listele de candidați și eventual de CV-urile acestora (PSD, PNL), prea multe legături cu alegerile europarlamentare nu am văzut decât la trei formațiuni politice, și anume la Alianța USR-Plus 2020, la Pro România există o secțiune la viziunea lor legată de instituțiile europene și la PMP. Nu doresc să fac reclamă electorală nimănui, dar uitați-vă pe net, acesta este adevărul. Aceștia sunt singurii care au structurat niște idei, concepte pentru Europa și prin ea, pentru români. Probabil că la mitingurile la care participă, restul partidelor își expun ideile liber, dar atenție, sunt aceste idei pentru francezi, germani, cehi, lituanieni, slovaci, italieni, englezi, unguri sau vorbesc numai despre ce pot face ei pentru români? Să înțelegem faptul că, prin postarea online a listei cu candidați, aceștia sunt pentru partide valoare în sine pentru Europa? Dar ”programul de guvernare al Europei” oare îl vor prezenta, de exemplu, PSD-ul, după alegeri? Vom trăi și vom vedea!

De altfel, o campanie europarlamentară împotriva ideilor și principiilor europene fundamentale, care stau la baza întregii comunități europene, de la Helsinki la Atena, de la Londra la București, mi se pare cea mai mare ipocrizie. Adică să vrei să intri în Parlamentul European, să primești remunerație, plus diurne și alte suplimente și tu să dorești să ți le tai singur apoi, distrugând UE, după principiul: după mine potopul?!

În orice caz, trebuie să nu uităm că această Comunitate Europeană, ulterior numită Uniunea Europeană, s-a construit pe principiul păcii, și chiar o privire superficială asupra istoriei ideii europene ne arată că pacea nu a fost doar ideea lui Schuman sau a altor părinți fondatori, ci ea este cu mult mai veche, datează de secole (de la Victor Hugo de exemplu). Măsura cu care poate trebuie să judecăm orice mesaj în această campanie electorală este acest principiu al păcii. Per a contrario, cei care sunt împotriva UE contribuie conștient la distrugerea păcii în Europa.

Evident, UE trebuie reformată în anumite direcții, sunt multe domenii unde este necesar să fie îmbunătățite aspecte de structură, de colaborare, de eficiență, de consolidare a elementelor de unitate a identităților europene, identități naționale, pe care chiar nu dorește nimeni să le distrugă, să le influențeze sau să le destrame. Europa, să nu uităm, are ca Motto: ”Unitate în diversitate”. De cele mai multe ori noi nu suntem la curent cu toate noutățile și drepturile pe care le avem în această Uniune. Știe cineva câte centre de informare despre UE există în România? A fost cineva măcar o singură dată să se informeze despre drepturile sale? Oamenii dau vina mereu pe UE pentru tot ceea ce se întâmplă, în realitate însă guvernele lor naționale nu implementează la timp sau deloc, reglementări obligatorii de la nivelul UE și evident că nu putem beneficia de protecția sugestiilor Uniunii.

Și acum să fim serioși, Uniunea Europeană chiar este cel mai bun lucru care putea să ni se întâmple.

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

 1. Foarte buna ideea, si in general de acord cu articolul. Totusi o nedumerire: de ce ati ales sa prezentati doar CSU si nu fratele mai mare CDU, cu care CSU formeaza si la nivel federal, si la nivel guvernamental, un grup parlamentar comun?
  Dincolo de aceasta nedumerire, foarte corecte observatiile finale.
  Si, in fine, un indemn. Ar fi bine ca redactia sa incurajeze romani din diaspora sa prezinte si felul cum este campania in alte tari – Italia, Spania, Franta, Polonia, sau chiar Belgia si Suedia.

 2. Foarte interesant !Va rog – daca e posbil – sa faceti o prezentare similara si pentru Austria.
  Am vazut recent un documentar in care fiecare copac din padurile austiece avea propria carte de identitate – astfel incat taierea unuia se putea face doar cu aprobarea de la Centru.
  Exista vreun partid in Germania sau Austria al carui program sa prevada desfiintarea firmelor care au ca obiectiv răzuirea padurilor din tarile membre UE ne-vorbitoare de limba germana ?

 3. Noi nu avem inca un numar si/sau procent semnificativ de migranti. Asta face diferenta.
  Stai sa apara si noi coloniile musulmane si africane cu zecile si sutele de mii ca in Vest si sa vezi cum o ia si Romania pe panta nationalismului.

 4. Înainte de a visa la politicieni ca în Germania, trebuie să avem intelectualitatea care să îi formeze şi un electorat rezistent la manipulare, ceea ce însemană un consens al partidelor pentru 7% din pib la EduCultură. Greu de crezut. Probabil cel mai bun indicator privind înapoierea României ar fi un studiu privind starea bibliotecilor digitale în mai 2019, când cea mai bună resursă actuală online pentru Diaspora, să nu-şi uite limba şi istoria, rămâne azi… Moldavica, de la Chişinău!

 5. Stimata doamna, pentru a evita confuziile, CDU, Uniunea Crestin Democrata, este cel mai mare partid din Germania, nu ati pomenit nimic de acesta.
  CSU, Uniunea Crestin Sociala este partidul bavarezilor, un partid regional puternic numai in Bavaria care este insa legat omblilical de CDU, partidul crestin democrat , vezi Merkel.
  Manfred Weber este membru al partidlului bavarezilor (CSU) insa reprezinta coalitia si programul CDU-CSU pentru europarlamentare el avand sustinerea lui Merkel, cu jumate de gura, sansele sale de a deveni seful comisiei europene fiind de 50 la 50 %.
  cu dansul in fruntea comisiei europene, Europa va bate pasul pe loc.
  Programele partidelor sunt foarte diversificate, de multe ori contradictorii, cele mai graitoare si concrete argumente venind din partea partidelor mici, CSU si ADF, care se bat cel putin in Bavaria pe acelasi electorat, de dreapta pana la extrema dreapta.
  Programele partidelor mari , CDU si SPD ( social democrati) sunt diluate , nu spun nimic, sunt foarte vagi, nimic concret fapt pt care AFD-ul va primi destule voturi pt a putea intra in parlamentul european unde alaturi de Salvini, Orban si altii vor putea forma o opozitie puternica si substantiala pe teme clar formulate.
  In nici unul din programe nu se poate intrezari nici cea mai mica bruma de schimbare a actualului mod de functionare al Uniunii fara de care toate punctele sus numite nu vor putea fi implementate decat intr-o masura foarte mica.
  Campania electorala din Germania nu este mediatizata decat de posturile nationale ARD si ZDF in cateva emisiuni mainstream cunoscut finnd faptul aceste posturi sunt in mare masura pro-guvernamentale.
  Cine doreste sa se informeze trebuie sa consulte ziare, mediul online, reviste politice etc.etc. sa consume mult timp pentru o informare in amanunt si diversificata.
  Merkel nu se implica in campania pt europarlaemntare nemafiind sefa partidului crestin democrat, acest aspect revenind doamnei AKK, un nume pe care romanii nu-l pot exprima, cu alat cuvinte Merkel reloaded.
  Din acest punct de vedere nu ne putem astepta la schimbari majore care pot veni din partea Germaniei pe plan european care va bloca toate dorintele de reformare, vezi Macron, din interese nationale si de protejare a mediului economic.
  Toate programele sunt de pe acum in mare parte maculatura ele putand fi implementate in Europa doar prin unanimitate, atat democratii cat si nationalistii fiind astfel blocati.
  In nici un program politic nu exista dorinta schimbarii Tratatului de la Lisabona, doar cancelarul austriac Kurz exprimandu-se in acest sens.
  Fara schimbarea acestui document nu se va putea schimba nimic major si Europa va ramane in continuare sub impactul lobbyistilor de la Bruxelles care vor incerca prin toate mijloacele sa impuna interesele clinetilor pe care ii reprezinta, mediul economic si militar, interse care nu au mult in comun cu programele partidelor si nici cu cele ale alegatorilor.

  • Cancelara A. Merkel a fost acum la Zagreb unde s-a implicat în campania electorală PE atacând extremiștii de dreapta, FPÖ din Austria, etc. A. Merkel va participa la ultima manifestație pentru PE din partea partidului CDU. Nu e mult dar e prezentă, va guverna până 2021.
   Blocarea proiectului francez (F.Hollande 2016. UE cu două viteze, ZE mai puternic integrată) vine din mai multe părți, din Italia/Salvini, din Olanda cu „Grupul Hanseatic“ și acum de la Berlin după ce E. Macron a „divorțat“ de A. Merkel (la Aachen 2019 era numai reconciliere politică simbolică franco- germană ca la Elysee 1963 cu de Gaulle și K. Adenauer). Concurența în campania electorală PE a înlocuit poveștile jurnaliștilor despre tandemul, motorul franco- german. E. Macron vrea pe M. Barnier sau Magrethe Vestager ca Sef de Comisie. A. Merkel trebuie să sprijine azi pe candidatul PP pe M. Weber/CSU. Blocada în PE și UE vine din principiul “unanimitate de voturi” în consiliile ministeriale. EWG.1957/UE e un proiect occidental, nu s-a prevăzut 1957 ca statele din est să participe, să refuse ca la Bratislava 2016 “principiile normative” UE. Statele “naționale” din est atacă azi statul de drept, atacă presa liberă, devin tot mai autoritare, iliberale, isolaționist- naționalist- suveraniste”.
   Soluții rapide nu prea sunt.
   Nu mai e vorba de un budget separat ZE cerut de Paris, nu mai e vorba de o „conexiune politică comunitară“ UE.27. O Uniune Vamală și o Piața Comună e prea puțin pe termen lung pentru UE. Dimensiunea “socială” cerută de Frans Timmermans PS cu bani UE.27 pentru recalificarea șomerilor în sud- est ar putea fi un început pentru noua Comisie și PE 2019- 2024. Nu mai e vorba de vreun tandem franco –german. E vorba de interese “naționale” la Paris în primul rând și “piețe deschise” (export) la Berlin. Sunt două concepte UE incompatibile. Modelul francez înseamnă un fel de “model chinez” mai mic cu protecționism și centralism, cea ce nu e acceptat în est, în nord-vest, etc. UE se va decide pentru modelul britanic cu “piețe deschise”, pentru competitivitate și concurență globală?

   • Stimate Kurt , ar fi bine daca Merkel ar pleca astazi si nu maine din fruntea executivului german si ar face loc unui alt cancelar german. Din pacate Friedrich Merz a ratat cu cateva voturi instalarea sa in fruntea CDU-lui, pt doamna AKK palaria de sef al CDU si eventual de cancelar fiind prea mare numai ca nemtii inca nu realizeaza acest fapt.
    Scandalul politic din Austria a venit la momentul potrivit si sper ca datorita acestuia elanul nationalistilor sa fie taiat cu toate ca nu toate punctele pe care dansii le au in program sunt de condamnat. Au cateva propuneri care merita discutate si care pot fi luate in considerare de partidele de centru referitoare la migratie, controlul acesteia precum problemele cu sistemele sociale.
    Migratia cu toate ca a disparut ca tematica din presa persista in continuare in mintile oamenilor, partidele moderate de centru ar face bine daca ar privi mai mult catre dorintele electoratului pe acesta tema, control si securitate.
    Personal imi este o enigma cum Marea Mediterana cu toate posibilitatile technice pe care le avem sa nu poate fi securizata astfel incat sa nu poata trece nici o ambarcatiune.
    Stiu este problema cu Libia, un stat esuat, datorita cui ?
    Mai exista o problema imensa care in Europa inca nu a ajuns sa fie discutata, in cazul unui conflict militar intre Iran si SUA cei peste 3 milioane de afagani de pe teritoriul iranian vor pleca catre apus, un nou val de emigranti cu care ne vom confrunta.
    Situatia este atat de complexa incat este extrem de greu anticiparea urmatoarelor evenimente.
    Un lucru este insa cert, UE este „la pamant” si daca nu se vor lua masuri concrete si imediate proiectul se va termina, o destramare si retragere in cadrul granitelor nationale va fi urmarea. In acest conditii nu cred ca mondeda euro va mai avea sanse de supravietuire asa cum nici dorita uniunii economice va putea functiona dupa cum unii isi inchipuie.
    Fiecare stat va fi obligat sa-si caute noi parteneri, sa renegocieze tratate economice iar de componenta militara ce sa mai discutam ? isi vor pune americanii pielea la saramura pt europeni ?
    Sper ca aceste alegeri europarlamentare sa fie un semnal de alarma, fortele de dreapta nationaliste probabil vor fi adevaratii invingatori, cu alte cuvinte, sah la Bruxelles si UE, acum fiind randul lor sa mute.

    • @Ursul Bruno
     Mult prea pesimist?
     Cancelara A. Merkel va guverna până 2021. Un cancelar Grüne /Habeck sau SPD nu prea are șanse pentru o majoritate în Bundestag. Nu știu cine va fi cancelar la Berlin 2022. Nu e o problemă, nu mă preocupă.
     Conflictele din orientul apropiat nu mai sunt atât de arzătoare pentru UE.27. Refugiații ajung în Turcia (încasează miliarde Euro fiecare an de la UE), în Libanon, Jordania etc. Grecia refuză Frontex și jonglează politic cu acest pericol (Tsipras și dreapta politică).
     UE 2019-2024 va fi mai scindată dar nu se va destrăma. Budgetul UE 1% BIP e o glumă în vest (RFG 1%BIP pentru UE sunt 30 miliarde Euro pe an. Pentru refugiați RFG a plătit 2018 peste 23 Miliarde Euro, pentru aproape 400.000 familii de refugiați, un million de persoane sunt în Harz IV, au drept la hrană și cazare. Nici o problemă pentru A. Merkel, se pensionează 2022), sunt bani mărunți.
     SUA și războaiele în Irak, Kuweit, Afganistan, Siria e altă poveste. Nu va fi la fel cu Iran din cauza Prezidențialelor în SUA (fără război).
     Cea ce scindează UE.27 nord- sud e „Schuldenkrise“, sunt datoriile de stat în sud.
     Italia e în stagnare (131% BIP datorii), Franța e zguduită de gilets jaunes (93 % BIP datorii si 3 % deficit budgetar). Cu greu se ajunge 2019 la compromisuri pentru Seful Comisiei și personalul nou de la Bruessel. Franța nu are 2019 aliați în nici o privință, e în ceartă cu Salvini/Italia, cu estul (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, România- justiția). Tandemul franco-german e numai ceva simbolic, e o poveste și nimc altceva. Formal prietenia funcționează în stil francez cu întâlniri la nivel înalt, cu vorbe, vorbe, și gata. Noul Sef la Banca Euro BCE de la Frankfurt va menține dobânda la zero mult timp, la fel ca Draghi.
     RFG importă o treime de petrol/gaz din Rusia (60 % BIP datorii în scădere la 43 % BIP, zero deficit de budget 2019).
     SUA are creștere economică, are Dolarul ca unealtă universală, nu prea se uită spre UE.27.
     Jobs în sud-estul UE sunt o problema nerezolvată de mult timp. Soluții nu prea se văd, nici “naționale”, nici supranaționale de la Bruxelles. Criza UE e în sud- est, mai deloc în nord-vest. Solidaritate înseamnă și bani, bani UE pentru șomerii din sud-est (recalificare). Bani mai sunt.
     România are de ales 2019/2020, nu e în ZE, nu e în Schengen.

     • O personalitate din anturajul bruxelles ocupata cu tematica comunicarii intre UE si Europa a declarat ca o simpla uniune economica nu va putea functiona pe viitor in Europa, este nevoie de mult mai mult.

  • Stagnarea si regresul in privinta dezvoltarii proiectului UE este rezultatul reticientei membrilor Consiliului. Comisia face propuneri pe banda rulanta (incl. modificarea functionarii Consiliului) membrii Consiliului si europarlamentarii insa, se chinuie de ani de zile sa cada la un comun acord in chestii marunte precum Uniunea Pietelor de Capital. Si iata asa, reformele autentice in scopul eficientizarii /integrarii UE raman doar „propuneri pe hartie”. Partea trista este ca in final (asa cum marturisim), tot membrii Consiliului sunt cei care arunca vina pe asa zisa birocratie de la Bruxelles. Privim impotenti si tristi cum proiectul UE se duce pe topogan, de vina insa suntem noi -alegatorii- noi suntem cei care trimit astfel de lideri /specimene in Consiliu. Gandim de fapt „marunt” , ne alegem liderii si ii trimitem la Bruxelles (in Consiliu si in Parlamentul UE) cu ideea sa ne reprezinte „interesele nationale” gen negocierea bugetului, repartizarea fondurilor UE, piata unica de desfacere, etc (la placinte toata lumea inainte;) prea putini realizeaza insa ca nu poate functiona asa la nesfarsit si in curand placintele se termina.

   • Si cine sunt membrii consiliului, sefii de stat si guvern care in primul rand apara interesul propriei tari si nu cel al Europei.
    Parlamentul dupa opinia mea nu-si are rostul, drumul decizilor este mult prea anevoios, este supus jocurilor politice intre state.
    Perceptia oamenilor este corecta, Bruxellul este un „monstru birocratic” care nu lucreaza decat intr-o anumita masura in folosul lor, rezultatele fiind insa prea subtiri astfel incat sa justifice efortul depus.
    In economia libera o asemnea situatie n-ar fi posibila atunci de ce UE nu ar putea fi condusa ca o multinationala ? daca se doreste ca ea sa ramana doar o uniune economica, restul fiind lozinci, vezi declaratia de la Sibiu.

 6. Divorțul declarat acum de două ori la Paris în privința tandemului franco german (la Aachen 2019 se accentua încă reconcilierea politică franco germană, ca în tratatul Elysee 1963) a fost repetat la Berlin. Președintele francez E. Macron nu mai cooperează în domeniul militar cu RFG (Grüne, SPD, Linke nu acceptă vânzarea de armament în Arabia Saudită, în zonele de conflicte). E prima parte a divorțului francez față de cancelara A. Merkel 2019. Deci nu mai vi fi o „apărare comunitară UE-.27” încă mult timp, cel putin 15- 20 de ani (prima încercare de a crea o apărare europeană fost refuzată de Franța în anii 1950- 1955)? A doua parte se referă la calea, la metoda prin care se ajunge la țelul enunțat excelent de autoarea:

  …….”…… Scopul este ca cetățenilor să le meargă bine în Europa, să aibă prosperitate, să aibă un loc de muncă și să-și asigure un trai decent din munca lor….”….

  Apărarea intereselor cetățenilor UE e formluat într-o retorică franceză fascinantă la Sorbonna 2017. E. Macro nu spune de fapt nimic concret. Nimic nu e clarificat. Metoda franceză de „economie politică (socialistă)” centralizată are rezultatele bine cunoscute de 50 de ani: șomaj mare (la tineri), devalorizare permanentă a francului (concurența prin D-Mark), creșterea prețurilor, inflație, lipsă de competitivitate economică pe glob. Nici un Președinte francez de la F. Mitterrand, Sarkozy, F. Hollande nu a rezolvat situația șomerilor în Franța. In viața privată francezii sunt destul de multumiți cu situația lor, în spatiul public: gilets jaunes. Această dilemă e esența sistemului politic francez care se bazează de mult timp pe confruntare și coliziune, evită compromisuri (model favorizat în Soziale Marktwirtschaft în Westgermany). Acum E. Macron acuză în mod public, ca și ceilalți președinți francezi înaintea mandatului său, modelul german de economie (exportul are prioritate, se evită datorii publice exorbitant de mari, azi 60 % BIP în RFG, 93 %BIP în Franța si 131 % BIP în Italia) mai aproape de modelul liberal britanic cu piețe deschise (o cauză, un țel la Brexit în UK). Această contradicție nu se mai camufleză azi înaintea alegerilor PE, nici la Paris, nici la Berlin. Motorul franco-german folosit de multi jurnaliști ca metaforă, cred că e azi mai mult o piesă de muzeu. Declarația de la Sorbona 2017 nu mai are azi nici un fel e suținere, de la nici un partener în UE.27. Modelul francez (F. Hollande 2016) cu „două viteze” și budget ZE separat, fără ceilalți e deja mort înainte de start. Cancelara A. Merkel sprijină un budget „mic” în cadrul budgetului ( de numai 1% BIP comunitar, de 140 miliarde Euro pe an) comunitar UE.27 pentru AI, baterii electrice, digitalizare etc, deci pentru toți (fără a exclude deci România, care nu e în ZE).

  …”…. Drepturile omului și democrația… „….

  In Declarația SUA 1776 și la Paris 1778 s-a început cu „pursuit of happines”, cu Liberta Egalite Fraternite. Mai precis sunt formulate „drepturile omului „ în Carta ONU” 1946. Drepturile omului au devenit universale. Un pas înainte s-a făcut în Grundgesetz 1949 în Westgermany „ Die Würde des Menschen ist unantastbar” (Demnitate omului e intangibilă). Este o formulare ca țel și ca conținut. Grüne se bazează pe această Präambel în fata Grundgesetz, deci pusă înaintea §.§.§ din Constitutia Westgermany 1949. De aici se trage azi concluzia „politică și juridica” la Grüne că fiecare om care a ajuns cumva în RFG are drept la hrană, adăpost, asigurare de sănătate, deci refugiații 2015/2016 au acest „drept al omului”, nu trebuie dobândit, nu poate fi refuzat.
  Imigrarea este azi un moment de scindare în UE.27 în campania electorală pentru Parlamentul European 2019- 2024. Izolaționiștii- naționaliști- suveraniști în UE.27 nu mai recunosc azi cea ce e de fapt litera legii în tratatele internaționale ONU din 1946. La Helsinki 1974 (Ceaușescu a semnat Tratatul de la Helsinki 1974, dar a făcut contrariul, a practicat „epurarea etnică”, a vândut cetățenii evrei, sași, șvabi etc pentru Dolari. Națiunea ceaușistă are ca țel de stat omogenizarea locuitorilor, omul nou comunist).

  …”…. Știe cineva câte centre de informare despre UE există în România? A fost cineva măcar o singură dată să se informeze despre drepturile sale? ….”….

  Opoziția românească are sarcina și posibilitatea să formuleze azi care priorități politice urmărește, care sunt interesele României în UE.27. Unde sunt Unionștii PRO-UE din țară? Pe care liste? Care nume?
  Timpul nu stă pe loc. Globul nu stă pe loc pâna când la București se trezeste cineva ca să se pună în fruntea unei politici românești PRO-UE cu țeluri și metode de realizare 2019-2024 clar formulate. Retorica franceză fascinantă de la Sorbonna 2017 nu mai are azi suportul statelor partenere. Franța impune de fapt un model „chinez mai mic”, cu protecționism, granițe (agrare) închise, eliminarea concurenței economice din exterior, tot cea ce D. Trump/SUA reproșează Chinei. Conflictele politice au azi forma de conflicte comerciale, conflicte economice, protecționism prin vamă, prin impozite. E. Macron prevede pentru Franța și pentru UE.27 această „Uniune Napoleonă”, fără UK, contra britanicilor (cu francezul M. Barnier ca Șeful Comisiei UE.27)?

 7. Daca nu am fi fascinati de altii, am observa si in curtea noastra multe lucruri bune:
  „Elemente de politică externă care pot afecta securitatea Uniunii Europene

  Relaţiile Bruxelles – Washington sau relaţia SUA – UE

  Conflictul din Ucraina la frontiera UE

  Evoluţiile în Balcanii de Vest – posibil conflict la frontiera UE

  Dialogul separat sau toţi cu o singură voce

  .

  Elemente de politică internă ale Uniunii Europene

  BREXIT

  Migraţia extracomunitară

  Riscul terorist

  Securitatea frontierelor

  Politica externă unică sau coordonată

  Crearea armatei europene

  Suveranismul şi naţionalism – populismul, risc major ”
  https://pmponline.ro/plan-de-actiune-al-pmp-pentru-parlamentul-european-28968?fbclid=IwAR2DNrgOSWdkd8Dv8kEubDuz2L8CiV13NTOSF4ORohyw7VP9WHImFiYWYRw

 8. Cred ca aici confundati migratia europenilor dintr-un stat european in alt stat european, cu migratia celor care vin din afara Europei, respectiv Africa si Orientul Mijlociu, si care intra illegal in Europa. Multi dintre ei nu sunt verificati sau inregistrati aici. Aceasta nu este o migratie de calitate si nu aduce valoare Europei, asa cum se intampla in cazul celor care emigreaza in SUA, de exemplu care sunt acceptati doar daca vor respecta cultura, traditiile si legile din SUA si vor contribui la dezvoltarea lor si a Americii . Multiculturalism nu inseamna acceptarea indifferent de conditii si de opiniile europenilor a tuturor migrantilor din Africa sau tarile arabe. Multiculturalismul european se refera la libera circulatie a cetatenilor europeni si la acceptarea tuturor culturilor europene.
  Legat de basma pe cap, asa cum foarte primitiv va exprimati in articol, aceasta fiind mai mult o metafora probabil care se refera la un sentiment de insecuritate dat de socul religios si cultural pe care cei de religie musulmana il transmit. Statele UE in primul rand trebuie sa le asigure conditii acestor oameni si sa-i integreze in societatile respective, lucru care nu se intampla aproape deloc in multe state membre. Oare de ce Europa ii ignora de decenii intregi pe acesti oameni, v-ati pus intrebarea asta? De ce companiile vestice nu-i angajeaza si nu le ofera o sansa, guvernele locale preferand sa le acorde mai degraba alocatii si somaj pe viata in unele tari, somajul devenind pentru multi musulmani un mod de viata firesc? Desigur, putem sa inchidem ochii la toate aceste lucruri si sa ne prefacem fericiti ca avem multiculturalism European, iar apoi sa insiram in articole cate-n luna si-n stele, insa aceasta este realitatea tragica din Europa. Deci haideti sa lasam istoria religiilor si civilizatiilor deoparte si sa acceptam faptul ca Europa s-a schimbat fata de acum sute si mii de ani, iar migratia nu va contribui la maretia Europei, dimpotriva va provoca doar dezechilibre si va ameninta pacea, dupa cum deja se observa acest lucru.

  • Niciun guvern nu incurajeaza migratia ilegala sau ilegali in tara, societati paralele, etc. Cine este de vina ca membrii UE nu au o politica comuna a azilului, o politie UE gen FBI care sa combata traficantii de oameni, droguri, arme etc? Comisia UE? Sau cine este de vina ca memrii UE nu au un centru comun de date UE in care sa fie inregistrati toti azilantii si strainii care intra pe teritoriul UE. Nicio o politie de aparare a frontierelor in Marea Mediterna nu avem (cum putea Grecia sa faca singura fata provocarilor la care a fost supusa cand Erdogan a deschis robinetul?)

 9. @Alina Dobre

  Tot respectul pentru empatia fata „Die Grünen”…. de la un partid al studentilor situat spre varful aripei stangi, a reusit sa alunece spre centru si sa devina un partid popular. In fine, die Grünen nu sunt singurii care promoveaza tranzitia energetica si ocrotirea mediului (chiar daca altii o practica mai mult sau mai putin in mod retoric). In opinea mea, atat verzii cat si social democratii Germaniei (SPD) se confrunta in continuare cu o problema sistemica: distribuirea /taxarea excesiva a veniturilor este contraproductiva si depasita in era globalizarii a secolului 21- cazul Frantei dupa 8 ani de administratie in stil Robin Hood este exemplar: rata somajului in jur de 9,10%, stagnare si regres in punto prosperitate, cetateni frustrati, povara cu cheltuielile sociale la buget (rata somajului ridicata inseamna abuz al sistemului social) samd. La capitolele crestere economica, bunastare si social, CDU/CSU au cea mai buna oferta, chiar daca nu este perfecta – aici intregul program (in postarea dvs l-ati redus la minim;) https://www.cdu.de/europaprogramm

  La capitolul UE (pe harta mare), partidele traditionale de centru dreapta (grupul EPP in asamblu in frunte cu alianta CDU/CSU) promoveaza strategia „pasilor marunti”. Actualmente insa, sistemul international se afla la rascruce /in transformare, concurenta globala creste, iar asa cum stim cu totii UE este un proiect in dezvoltare /neterminat. Crizele din ultimnii 10 ani (in speta criza financiara si criza refugiatilor sirieni) au scos in evidenta cateva din multele deficite cu care UE se confrunta- Impotenta! In acest context, nu este de mirare de ce tot mai multi cetateni (in special in Sud si in Est) se simt nesiguri, confuzi, isi pierd increderea in acest proiect si cauta alternative (acesta este rezultatul strategiei „pasilor marunti” tipica oamenilor conservatori care se tem de schimbari). Asadar, singura speranta ramane ca partide de centru stanga sa se adapteze la noile realitati:
  (1) pe o parte sa renunte la vechia lor retorica din secolul trecut (egali suntem de fapt doar la nastere si in fata legii), respectiv sa imbratiseze strategiile de dezvoltare promovate de partidele de centru dreapta – mediu prielnic de afaceri, atragerea investitiilor si a angajatorilor, meritocratia, samd (degeaba ne laudam cu investitii in educatie, instruirea fortelor de munca, cercetare, stiinta, etc, daca investitorii ne ocolesc si somajul este de 10%); si
  (2) pe cealalta parte, sa promoveze reformele UE cu pasi mari, dupa modelul miscarii „En Marche” din Franta (cu reticienta din oasele conservatorilor fata de schimbari si adaptare la noi realitati, ramane doar o intrebare de timp cat ne mai putem bucura de UE)! Vor reusi partidele germane de centru stanga sa se adapteze si sa ridice steagul alaturi de francezi?

  • …”.. Vor reusi partidele germane de centru stanga sa se adapteze si sa ridice steagul alaturi de francezi?..”…
   NU!
   Nu mai e vorba de vreun tandem franco –german. E vorba de interese “naționale” la Paris în primul rând și “piețe deschise” (export) la Berlin. Sunt două concepte UE incompatibile. Modelul francez înseamnă un fel de “model chinez” mai mic cu protecționism și centralism, cea ce nu e acceptat în est, în nord-vest, etc. UE se va decide pentru modelul britanic cu “piețe deschise”, pentru competitivitate și concurență globală?

  • Die Grünen sunt socialiștii tineri. Părinții lor votau cu SPD, iar ei au adăugat o spoială verde peste roșul prăfuit și veșted. Dar în rest sunt la fel de socialiști ca și părinții lor. Pe măsura schimbului de generații, voturile migrează de la SPD la Die Grünen, asta e tot.

   • Mai grav.
    Grüne sunt elevi, studenți (idealiști) și o mare parte a bugetarilor (Beamte, vest) care nu au legătura cu producția în intreprinderile private. Singurul lucru sunt vorbe politice PRO-UE și simpatie față de E. Macron. Grüne sunt la 17 %, SPD la 17 %, Linke la 7 %, nu ajunge pentru cancelar.
    AfD la 12% împiedică numeric un cancelar de stânga.

    • Nu va fi nici un cancelar din partea stangii si sper ca dreapta germana sa vina cu o oferta pe masura, cea actuala fiind „subtire” si fara continut.
     In randul dreptei germane exista destui potentiali candidati pt functia de cancelar, pe partea stanga oferta fiind inexistenta.
     Probabil viitorul guvern german va fi o coalitie intre crestin democrati si verzi, oferta liberala nefiind pe placul unui electorat destul de mare.
     In Germania fata de alte state europene curentul ecologist este puternic si are sustinere de ca . 20 % , social democratii sunt doar undeva la 15 % ei fiind epuizati de ani guvernarii altaturi de crestin democrati.

     • Ambele partide traditionale (CDU, SPD) isi cam dau duhul – chinuindu-se in a tine pas cu timpul (in drumul lor spre centru). In „centru” insa, nici CDU si nici SPD nu prea au credibilitate, fiind mereu presate si hartuite de fractiunile traditionale situate mai spre varful celor doua aripi (asa cum am vazut si la ultimile alegeri din Bayern, e cam dificil sa impaci si capra si varza). In concluzie, Germania are nevoie de un nou partid, centristii-eurofili au si ei dreptul sa fie reprezentati, sau nu? (FDP si artagosul Lindner, din pacate, nici el nu ne reprezinta).

   • @Harald

    Oamenii constientizeaza ca era Gewerkschafturilor si a partidelor muncitoresti din secolul trecut a apus. Asadar, o alunecare si mai adanca “inspre centru” este posibila oricand – vezi miscarea En Marche si evolutia socialistilor din Franta (cand va apare si in Germania o astfel de miscare am sa-i votez cu ambele maini).

    P.S. te numeri si tu printre cei care subestimeaza „inteligenta si creativitatea” noilor generatii din mediul urban (it-sti, ingineri, mici anteprenori, angajati in IMMuri si servicii) chiar daca multi dintre ei sunt crescuti in familii muncitoresti, sunt mult mai flexibili si mai creativi decat aplaudatorii ministrului Patriei -Horst Seehofer (la cei din urma nu ma astept la adaptari – fiind oameni mai in varsta si mai „rigizi” formati in familii conservatoare din mediul rural, Rosenheim, etc).

    • @Florin L. – “inteligenta si creativitatea” noilor generatii își are locul ei, dar în tehnologie. Nu în politică. Germania e o țară mult prea serioasă pentru a se lăsa păcălită de ”petarde” a la Macron.

     • Circa 60% din exporturile membrilor UE au loc in piata unica. Asadar, antreprenorii, vanzatorii de servicii si angajatii acestora isi doresc si ei ca aceasta UE sa devina mai competitiva si mai eficienta… si in final au si ei dreptul sa fie reprezentati (sau credeti ca acest drept este rezervat in exclusivitate doar pensionarilor, minerilor si oamenilor din mediul rural /fermierilor-subventionati?)

 10. O analiză care se vrea neutra dar musteste de subiectivitate.
  Verzii sunt cei care ar fi în stare să distrugă Germania, un amestec de comunism combinat cu fanatism verde. Niciunul din programele verzilor nu e fundamentat economic, doar aiureli.

   • faci o mare confuzie intre adevarata high tech, computerizare, robotizare, IA, informatica, spatiu cosmic, aviatie, genetica, in care Germania e cam la coada, si din cauza verzilor si mori de vint, bidoane cu apa calda.

    Morile de vint exista de sute de ani, prima Masina electrica a mers in urma cu mai mult de o suta de ani, vehicule electrice circula de peste o suta de ani. Pina si cirmaciu Nicolaie instalase bidoane pe acoperisuri pt a inmagazina energia soarelui. Singura mare invetie ar fi niste acumulatoare cit de cit eficiente.. dar astea se lasa asteptate.

    P.S Nu sunt, nu am lucrat si nu sufar Craiova.. tu esti din Caracal, dupa cum gindesti

    • Mda, replicile invechite din carnetelul baronilor carbunelui si al statelor petroliste. Din cate imi aduc aminte, va laudai tu ca ati lucrat in avionica la Craiova – copycaturi la Miguri vechi din anii 60, sau ce au facut inginerii sefi cu basca pe timpul comunismului (marile realizari:).

     Cat de demagog si de ipocrit trebuioe sa fii,sa poti pune turbinele eoliene de astazi – digitalizate si plutitoare in apele adanci prin zonele offshore In Marea Nordului, pe coasta Atlanticului sau in Marea Neagra, etc? (numai in Marea Nordului avem resurse disponibile sa acoperim cererea pentru intreaga Europa de cateva ori). La fel de demagogi si ipocriti sunteti cand punteti bidoanele cu apa calda langa parcurile solare sau langa instalatiile fotovoltaice sau langa pompele de caldura integrate in cladiri inteligente de astazi.

     P.S Va place sau nu, soarele fochistilor sia minerilor (din Valea Jiului si pana in Ruhrgebiet) se afla la apus. Bateria pe Lithium s-a ieftinit si pretul scade in continuare (conform prognozelor se injumatateste in urmatorii 5 ani) si pana atunci vor apare si alte baterii mult mai ieftine si mai eficiente (pe baza de magnezium, materiale inteligente, etc). Laboratoarele germane au inceput recent activitatile in domeniu ;)
     https://www.ingenieur.de/technik/forschung/magnesium-luft-batterien-versprechen-vierfache-reichweite-fuer-elektroautos/

     • „in cate imi aduc aminte, va laudai tu ca ati lucrat in avionica la Craiova – copycaturi la Miguri vechi din anii 60,”

      Nu am lucrat in avionica la Craiova si nu am copiat MiGuri.. ca de obicei intelegi in barba, ca orice analfabet functional, la fel de cis intelegi si ce-nseamna tehnica, tehnologie. Ultimii 20 de ani am lucrat in cercetare, la Siemens, in Germania, unde am peste 30 de patente.

      Ca habar nu ai o dovedesti cind vorbesti de turbine „digitalizate si plutitoare”!? Cum adica turbine digitalizate, adica cum? Si chiar asa, cine a inventat eventuala digitalizare, verzii nemti? Si ce mare tehnologie e ca acestea ar fi plutitoare, dupa cum stiu se produc corabii de multe sute de ani.

      P.S Stii ce-nseamna „versprechen”?

      • Muhaha, in urma cu 1 an sau asa, chiar va laudati aici pe forum (pe marginea articolelor dlui Cranganu) ca ati lucrat in avionica la Craiova, iar fiul dvs v-a calcat pe urme (in meserie), aici in Germania. Va aduceti aminte? In fine, chiar daca nu va aduceti aminte (sau negati) nu conteaza, restul forumistilor mai vechi sunt martori.

       P.S. Turbinele eoliene de astazi (aka „morile de vant”) si panourile fotovoltaice („bidoanele cu apa calda” sau cum le-ati etichetat) au fost descoperite cu mult inaintea centralelor pe carbune, nu-i asa domnule inginer? Chiar ati lucrat la Siemens – inginer la departamentul de cercetari? https://www.youtube.com/watch?v=GP0Pi06TqEw

       PPS Este adevarat ca uneori nu am timpul necesar sa corectez textul (eu postez aici doar printre picaturi, nu sunt pensionar ca dvs) asadar, agramat sa-l etichetati pe fiul dvs. sau pe cei care va permit.

      • Analfabet functional nu e totuna cu agramat. Este cineva care nu intelege ce citeste si de aceea prefera filme YouTube.
       E cineva care arunca cu cuvinte fara sa le cunoasca semnificatia: digitalizare, avionica, aflam ca eolienele au fost „descoperite”, ca pina atunci au stat ascunse.

       Nu ma intereseaza daca esti in cimpia muncii, sau pensionar, sau homosexual.. pe aici singura chestie care te descrie e ce scrii, si te intreci in gogomanii, in reclama de doi bani.

     • @Florin L. – tu nu te-ai plictisit de-atâta propagandă privind ”viitorul luminos al omenirii” sub înțeleapta conducere germană?

      Dacă aveai vreo baterie super-performantă, era de mult instalată pe stația spațială, pe avioanele de pasageri și pe automobilele electrice.

      • @Harald

       Chiar nu inteleg ce legatura are tranzitia energetica (evolutia tech) cu politica sau cu carma UE (poti fi un pic mai explicit?) Eu oricum ma numar printre adeptii unei Uniuni mai eficiente, mai functionale si mai integrate (mi se pare ceva firesc in contextul competitiei glovale de astazi). De asemenea, Influenta politica a marilor mebri se diminueaza in paralel cu procesul integrarii (respectiv pe masura ce membrii cedeaza tot mai multa putere catre centru). Asadar, argumentul ca UE ar fi un imperiu german, franco-german sau mai stiu eu de care, este lipsit de consistenta!

 11. Ultima oara cand am fost in Gemania niste tipi in salvari imparteau ”civilizat” coranul in centrul orasului in care ma aflam. Poate ne spune doamna expert cum se impaca civilizatia cu sutele de djihadisti germani luptand sub steagul ISIS sau cu mafia araba din Berlin pentru anumi doar cateva exemple.

  • A cheltuit ca poate si Germania are nevoie de forte de munca … incepand cu ingineri si it-sti pana la ferari betonisti, dulgheri, bucatari, asistente medicale, ingrijitori de oameni batrani, femei de servici in industria hoteliera, sezonieri in agricultura, samd. Nr. contrbuabililor, cererea, productivitatea si salariile medii au crescut semnificant iar somajul se afla la minim istoric (cam atat despre vai de capul vostru, „valeu muica” vin arabii sa ne fure nefestele:))

   P.S. daca sotia ta vrea sa te insele, te inseala si cu un roman (tot secretul este sa te porti dragut cu ea ;)

   • @Florin L. – da, după ce și-a mutat industria energofagă în Europa de Est și își obține producția industrială plătind salariile din Est și încasând la vânzarea produselor finite prețurile din Vest, economia germană merge nemaipomenit :)

    • Daca UE intradevar se va destrama vreodata (dupa visul competitorilor) si membrii din est adopta putinismul si oligarhia, fii sigur ca germanii isi vor retrage liniile de productie din Romania, Ungaria, Cehia, Polonia si le va instala in estul Germaniei si in Franta, iar somerii vor urma si ei noile locatii a liniilor de productie (Germania ii va primi cu bratele deschise;). Cat despre „argumentul” cu consumul de energie nu pot decat sa zambesc. Instalam parcuri solare, eoliene in Marea Nordului, importam gaze de pe piata globala /inclusiv LNG din SUA. Statul se bucura de taxele incasate pe fiecare MW vandut, investitii, locuri noi de munca, taxe pe salarii, samd., sau nu? (Germania se va descurca;)

     • @Florin L. – da, chiar ar merita să vedem cum își va retrage Germania industria, în cazul unor naționalizări :)

      Cel mai cuminte ar fi să nu presezi lucrurile până când se ajunge la așa ceva. Du-te la coordonatorul tău și spune-i că amenințările irită, nu sperie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alina Dobre
Alina Dobre
Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Al. Ioan Cuza – Iași, 1995-1999, lucrarea de licență în dreptul penal român;
Studii postuniversitare Ludwig Maximilien Universität München- Drept comercial european și internațional, cu accent pe Dreptul internațional, Dreptul IT și Dreptul Mass- Media, 2007- 2008 Vicepreședintă a Societății culturale româno-germane Apoziția München (2005-2008) Membru fondator și secretar al ATORG- Asociația tinerilor ortodocși români din Germania (2008-2011).
În prezent angajată la o instituție publică București. Activități editoriale importante 2001 - „Persia Antică”, (Introducere în cultura și civilizația persană), Editura Arania, Brașov 2004 - Ludwig al II lea de Bavaria, Revista Tafrali Tulcea
2004 - Eseul despre gravura Melencolia I lui Albrecht Dürer, „Melencolia I“, publicat în revista „Dorul”, Danemarca, pag. 56-59 2006 - „ Aspecte ale ritualului”, revista „Apoziția”, München, pag.103-107
2008 – Poezii din ciclul „ Urme pe cuvinte“ și „ Botezul luminii“, Revista Apoziția, München, pag. 115-120
 2009 - „ Despre un drept fundamental”, revista „Apoziția”, München, pag. 107-109 2011- „ Trăirea pe interval”-gânduri despre emigrație, Revista „Spații culturale”, Anul IV, nr. 18, pag 66-67 2015 – ”Trăirea pe interval”, Editura Ideea Europeană

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro