sâmbătă, decembrie 2, 2023

Cum arata iresponsabilitatea politica

Doar cateva exemple:

1. Guvernul mareste salariile din sectorul public. Nu cu 50%, ci le tripleaza, le mareste de 4 ori.Evident, banii pentru asa ceva nu exista. Atunci, da o ordonanta de urgenta, prin aplicarea careia 70% din profitul bancilor este confiscat, producatorii nationali de energie nu mai sunt stimulati sa produca, cresc importurile din Rusia, pensile private ale romanilor sunt in pericol sa fie natonalizate de facto iar furnizorii de servicii de comunicatii isi blocheaza investitiile de modernizare. Aberatia este evidenta; Incep discutii interminabile, iar totul este invaluit intr-o frazeologie imunda, cu corporatiile straine lacome care ii platesc pe romani cu salarii de mizerie sau – dupa caz – ii considera sclavi. Desigur, realitatea este exact inversa corporatiile straine platesc in medie cele mai mari salarii de pe piata muncii, sunt cei mai mari contribuabili la bugetul de stat si cei mai performanti operatori economici. Ordonanta se modifica de mai multe ori, dar in Tezele de la Craiova si cu alte ocazii Liviu Dragnea sugereaza: noi am vrut sa va dam, ei nu ne-au lasat; noi v-am dat, ei v-au luat.

2.Un alt obiectiv al PSD : sa arate ca Romania nu are justitie. Mai exact ca cel putin – de la intrarea Romaniei in UE in 2007 – Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a existat. Sentintele ei s-au bazat pe probe ilegale, abuzuri ale procurorilor, dovedite sau nu, completuri constituite neprocedural. Prin urmare, sentintele de condamnare trebuie desfiintate si procesele rejudecate. Toate, de 10-15 ani incoace! Prin presiuni asupra CCR, prin interpretarea in cheie apocaliptica a deciziilor acesteia, prin ordonante de urgenta (cum altfel?). Nu mai conteaza termenele legale de recurs, autoritatea de lucru judecat, riscul de prescriere a faptelor sau daca s-a judecat corect sau nu Nimic nu e prea mult, cand e vorba de Jihad-ul menit sa le salveze penalii.

3. Si pentru ca nimic sa nu ramana sigur si stabil, dupa economie si justitie, trebuie aruncate in aer si fundamentele pozitionarii Romaniei in spatial occidental. Uniunea Europeana ne vrea raul, oficialii de la Bruxelles ne incalca demnitatea, nu ne respecta “specificul national” (adica dreptul de a ne proteja penalii nostri), ne sechestreaza aurul in bancile lor, nu ne lasa sa ne dezvoltam agricultura si in general economia. Asta in conditiile in care fonduri europene imense destinate tocmai dezvoltarii Romaniei stau nefolosite. Iar performanta economica, exporturile, dar si salariile sau veniturile bugetului Romaniei sunt la niveluri incomparabil mai bune fata de perioada anterioara aderarii la UE.

Ca sa fim foarte clari, exact asemenea vremuri am ajuns sa traim. Teme care pana in 2016 erau considerate non-subiecte, numere de stand-up comedy sau cazuri de psihiatrie patologica, in 2019 sunt principalele puncte pe agenda publica, subiect de dezbateri, discursuri de campanie, analize, replici, contra-replici, ordonante de urgenta, reveniri la ordonante, intrebari la referendum. PSD a facut tot posibilul sa transforme guvernarea intr-un exercitiu de propaganda joasa, infestand dezbaterea publica. Practic, PSD nici nu mai adreseaza mesaje catre electoratul sau traditional, nici macar catre oameni; ci catre instinctele oamenilor, in speta cele mai primitive, precum spaima. Spaima irationala ca Europa ne transforma in colonie, ca strainatatea ne jefuieste, ne exploateaza, ne trateaza ca pe sclavi. Da, acea strainatate care a salvat ce se mai putea salva dintr-o economie ruinata de Ceausescu si de clientele politica a tranzitiei, facand – dimpotriva – industria romaneasca mai performanta astazi decat oricand, conform chiar statisticilor oficiale. Acea strainatate din care ajung direct in buzunarele romanilor ramasi acasa cateva miliarde de euro pe an. Pe langa exarcerbarea spaimelor, o alta tactica a PSD este sa cultive indoiala. Realitati oricat de evidente si de bun-simt trebuie negate sau relativizate; romanii trebuie invatati sa se indoiasca ca ceea ce vad cu propriii ochi, in fata lor, este real. Fara aceasta tactica, este imposibil pentru PSD sa se mentina la putere si sa isi atinga obiectivul primordial al “guvernarii” lor: salvarea penalilor.

Parasind sfera aberatiilor, care sunt, totusi, temele reale? Cateva dintre ele:

 1. Suntem in 2019. Ar fi trebuit sa avem asfalt turnat macar pe jumatate din autostrada Pitesti-Sibiu, pe cateva tronsoane din autostrada Moldova, pe Ploiesti-Brasov, etc. In majoritatea cazurilor, nu avem nici macar o programare a urmatoarelor etape.
 2. Ar fi trebuit sa absorbim macar 70-80% din fondurile europene alocate exercitiului 2014-2020. Suntem la ani-lumina distanta de acest procent.
 3. Dupa ani de crestere economica continua, Romania nu numai ca nu a “pus deoparte” pentru eventuale perioade de criza, ci dimpotriva s-a indatorat si mai mult in termeni reali, inflatia si deficitele au crescut, iar sustenabilitatea cresterii economice ramane inca o iluzie in conditiile unor progrese aproape inexistente in dezvoltatrea infrastructurii de transport si servicii publice.
 4. Unde sunt spitalele regionale promise?
 5. Ce masuri efective s-au luat pentru atragerea – si nu pentru gonirea – in zonele sarace a investitiilor – romanesti sau straine, care sa creasca standardul de viata al locuitorilor? (in acest context, oare cu ce salarii isi platesc angajatii afaceristii PSD care acuza companiile straine ca ii trateaza pe romani ca pe sclavi?)
 6. Ce masuri concrete – gandite si implementate riguros, sistematic – s-au luat pentru a combate analfabetismul efectiv si functional, pentru modernizarea educatiei, singura care in fond poate arunca la gunoi temele false, impreuna cu cei care le promoveaza?

Ne asteapta patru campanii electorale intr-un an si jumatate. Nu e de asteptat ca dezbaterea rationala sa prevaleze. Temele derizorii, marginale, inexistente vor acapara totul; se va vorbi probabil cu precadere despre nationalitatea sau religia candidatilor, despre culoarea ochilor, timbrul vocii sau viata lor intima. Nu ar fi de altfel chiar o premiera. Sa avem nervii tari.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. „Cum arata iresponsabilitatea politica”(?)
  Parafrazind sloganulcomunistilor romani de la sfirsitul celui de al Doilea Mondial, „Totul pentru front, totul pentru victorie”, putem zice linistiti: totul pentru Dragnea, pentru salvarea lui Dragnea de Justitie.

 2. De ce nu preia opozitia aceste intrebari in conceptul ei, opus celui care e criticat?
  …”…care sunt, totusi, temele reale? Cateva dintre ele:…”
  Toate cele 6 probleme sunt reale si arzatoare.
  Romania are de ales 2019/2020.

 3. Inca din 1990, scopul principal al partidului-stat FSN-PDSR-PSD a fost sa indeparteze Romania de Occident. Si cum poti devaliza si distruge mai bine o tara, altfel decat prin aducerea la conducerea ei a unor ciocoi submediocri, incompetenti, lacomi si necinstiti. Nu e de mirare, deci, ca in partidul-stat au avansat oameni de o anumita „valoare”, cu anumite „calitati”. Ii vedem astazi, in toata splendoaraea lor, in functii publice, hotarand destinul Romaniei.
  Fiecare roman caruia ii pasa de Romania trebuie sa iasa la vot si sa voteze orice altceva decat PSD, ALDE si UDMR.

  • Nu mai are pe cine sa aduca la conducere – cine are ceva creier asteapta sa se duca Daddy!

   Astia sunt cei care sunt aliniati sub steagurile PSD-ului si nu este de mirare – au tintit mereu acest tip de electorat dar partea frumoasa este ca nici aceea nu ii mai cred…

 4. Toate aceste probleme ale Romaniei nu se vor schimba decat daca se schimba paradigma. Trebuie rupta legatura dintre PSD si sursele interne si externe care il alimenteaza. Trebuie o forta politica puternica, care sa scoata Romania din fesenism o data pentru totdeauna.

 5. O propunere pentru cetateni, societatea civila si opozitia politica. Update

  Dupa trei decenii de tranzitie spre democratie si dupa ultimele evenimente din Romania si din Uniunea Europeana a devenit evident ca trebuie introdus criteriul moralitatii in politica si in viata publica *) respectiv criteriul legitimitatii morale pentru politicieni si pentru partidele politice.
  In acest caz, pentru a fi credibili candidatii la postul de europarlamentar ar trebui sa ne ofere minimum 3 garantii :

  1. Un CV complet de tip european pentru ca orice cetatean care ii voteaza sa cunoasca si sa verifice pe cine voteaza ( nu vor fi acceptati candidatii care au perioade lipsa in ruta sociala ).
  CV-ul ar trebui publicat pe LinkedIn unde pot fi demascati usor plagiatorii si impostorii.

  2. O declaratie in nume propriu prin care candidatul la o functie politica certifica ( da / nu ) faptul ca :
  2.1. Nu are legatura cu actualele servicii de informatii sau cu fosta Securitate.

  2.2. Nu va migra dintr-un partid in altul.**)

  2.3. Nu isi va incalca promisiunile electorale facute cetatenilor.

  2.4. Nu utilizeaza statul de vedeta mass-media ***).

  2.4. Nu a avut o cariera in ONG-urile societatii civile.****)
  Declaratia ar trebui publicata pe Facebook unde candidatul in cauza poate fi sub tirul public.

  3. O demisie in alb pentru cazul in care induce in eroare cetatenii prin 1 si/sau 2.

  Orice partid politic ar trebui sa impuna aceste conditii membrilor sai daca doreste sa beneficieze de credibilitate morala si orice candidat la fotoliul de europarlamentar care doreste sa fie legitimat moral.

  Nota

  *) Constitutia Romaniei ( art.31) prevede in mod expres ca ” Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”
  In acest caz este de neinteles cum timp de trei decenii nici clasa politica , nici statul si nici societatea civila nu au observat ca prin mass-media se intampla exact contrariul respectiv faptul ca populatia (electoratul ) este in realitate dezinformata si manipulata respectiv nu are acces la informatie corecta si la o perceptie corecta a realitatii .
  Pe cale de consecinta, chiar daca alegerile sunt organizate corect , in realitate populatia nu voteaza in cunostinta de cauza , deci orice partid ar castiga alegerile le castiga prin frauda morala.

  **) Politicienii care au migrat dintr-un partid in altul nu sunt credibili la fel ca si partidele care au acceptat aceasta situatie .

  ***) Notorietatea din mass-media nu are relevanta in viata politica ( un bun jurnalist, moderator,etc. nu este in mod obligatoriu un bun politician si nici invers ) si nu trebuie confundata cu aceasta pentru ca este un mod de a trisa si partidul politic si votantii.

  ****) Politicienii care si-au construit o cariera in ONG-uri , dar au migrat ulterior in spatiul politic incalca regula separarii dintre societatea civila si clasa politica , lasa impresia ca si-au schimbat convingerile si ca au folosit societatea civila drept o trambulina pentru accesul la functii politice , ceea ce inseamna tot o forma de traseism.

  https://sergiusimion.blogspot.com/2019/04/o-propunere-pentru-cetateni-societatea.html

  • Vorbe si fapte.
   In SUA si lumea anglosaxona libertatea expresiei, libertatea cuvintului sunt un principiu suprem. Orice se poate spune.
   In RFG se interzic, se limiteaza prin lege si practica politica atacuri anisemite, rasiale. Statul limiteaza libertatea expresiei si a cuvintului (pedepse simbolice).

   Libertatea dobindita 1989 in tara cu pretul a sute vieti omenesti a fost folosita de fosta nomenclatura, de vechiul regim totalitar prin controlul mediilor de stat in interes politic. Mineriadele nu au dus la cea ce cereti. Violenta, minciuna si hotia au ramas practica de guvern dimbovitean. Greu la deal cu boii mici.

   UE nu poate interveni (Ungaria, Italia, Polonia, etc) in statele membre. UE este o Uniune de state partenere.

   Societatea civica creaza statul si invers statul influenteaza societatea civica.
   Depinde de fiecare in cabina de vot 2019/2020 cine va reprezenta electoratul in Parlament, Guvern si in PE la Bruessel.

   Viitorul tarii e deschis. Nimic nu e batut in piatra. Lumina libertatii are umbre din trecutul recent.

 6. Iresponsabilitatea politica e aproape pe toata scena politica, nu doar pe partea pesedista. Aceleasi discursuri sforaitoare la toate partidele, aceeasi gargara politicianista, lipsita de solutii rezonabile, aceleasi latraturi la ceilalti, si idealizari ale propriei tabere. Dubla masura e pretutindeni si ipocrizia e cat casa, scheletele noastre din dulapuri sunt inofensive, ale voastre sunt nocive, aceleasi minciuni si manipulari grosiere la ambele tabere, pro sau anti psd. Eu m-am lamurit de caracterele si interesele liderilor ambelor tabere: sunt tabere in oglinda, cu discursuri in oglinda, cu latraturi in oglinda, cu manipulari in oglinda. Nu votez cu nici o parte, ambele imi inspira neincredere, lipsa de proiecte, dorinta acerba de putere. Totusi voi merge la vot, dar voi vota un independent, unul dintre cei doi inscrisi pana acum: Sergiu Simion si Peter Costea, un unionist si un crestin. I-as vota pe amandoi dar nu se poate, asa ca ma opresc asupra crestinului pentru ca mi se pare ca spiritul crestin nu e aparat deloc in parlamentul UE si asta mi se pare cel mai grav. Iar la referendum merg ca sa dau cu flit presedintelui si parlamentului, care au facut la fel la referendumul precedent, si pentru ca el e folosit doar ca trambulina electorala pentru Iohannis, cel pe care l-am votat dar acum m-a facut sa regret. Voi lua buletinul de referendum, dar voi taia intrebarea oficiala si voi scrie mare cu marker „300” si voi pune stampila alaturi, ca sa reactualizez acel referendum din 2009.

 7. Utopia programului propus de PSD in timpul sau mai exact spre sfarsitul campaniei pentru alegerile parlamentare a condus ca toate aceste rezultate -anti-rezultate.

  Atunci, cand cu mare tam-tam propuneau toate aceste aberatii nu a venit nici un membru din opozitia de atunci sau de acum sa le spuna simplu – ABERATI! Plecati sau abandonati!

  Uite ca lipsa de responsabilitate politica si a opozitiei si delasarea – nu voi a scrie neparticiparea la vot a cetatenilor – a facut sa avem ceea ce avem acum.

  Asa se scrie istoria si de aceea ne doare asa de tare la buzunar.
  Cum iti asterni, asa adormi!
  Unii numesc chestia asta responsabilitate politica – personal ii spun simplu responsabilitate.

  Nu trebuie sa fii neaparat politician ca sa realizezi ca unii abereaza de parca se trateaza zilnic cu niscavai droguri si cand colo este numai prostie naturala, netratata la timpul ei cu scoala,

  Deh…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Filipescu
Economist in sistemul bancar, doctor in Finante, specializarea Moneda-Credit Lucrarea de doctorat: Activitatea bancarǎ şi mecanismul plǎţilor (2004) – Universitatea Al.I.Cuza Iasi, domeniul Finante.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro