Zilele astea se conturează unul din cele mai mari eşecuri de politică externă a României dacă se confirmă că vom primi un comisariat UE improvizat, de figuraţie, pe nişte domenii de nişă unde Uniunea nici măcar nu are atribuţii (locuinţe sociale sau ceva similar). Pe scurt, după săptămâni de umflat în pene şi “negocieri” cu Ursula (prin translator) despre un portofoliu “economic important”, lui Marcel Ciolacu îi iese fix opusul. Însă acest subiect de top va fi desigur suprimat sau tratat în surdină de presa mainstream obedient-cumpărată, în loc să declanşeze discuţii serioase despre lipsa de influenţă a României peste hotare, generată de impostura din viaţa publică internă, care aduce la vârful politicii persoane fără anvergură ce doar aici acasă pot fi luate în serios, în talk-showuri aranjate şi cu jurnalişti care doar reproduc declaraţii, fără minim de factchecking.
De asemenea, mai arată ce catastrofă politică a fost Johannis pe mandatul 2 dacă nici într-o Uniune dominată de conservatorii germani, cu care vezi-doamne avea el relaţii speciale, n-a reuşit să obţină decât un mare zero, atât pentru el însuşi cât şi pentru ţară.
Ce s-a întâmplat acum la vedere cu comisariatul este ce se întâmplă zi de zi pe tăcute în relaţia noastră cu Europa: lideri de partid sfertodocţi şi cu biografii fake precum Ciolacu sau Bode se înconjură cu nulităţi precum Budăi, Boloş, etc. Toţi se dau zmei acasă, bat cu pumnul în masă seara la TV că fac ei şi dreg la Bruxelles în calitate de miniştri – dar de fapt nici nu calcă pe acolo, ştiind în sinea lor că sunt din alt film, iar în definitiv chestiile de la Bruxelles îi cam plictisesc.
Trimit în schimb directori de minister în loc iar aceştia, neavând mandat clar şi putere politică precum omologii din celelalte state prezenţi la masă, nu zic nimic, nu fac nimic, ci doar notează ce li se spune ca să transmită înapoi acasă. Aceasta e postura tipică de policy-taker a României: nu puteţi cita un lider de partid sau ministru care să fi avut o idee oarecare despre o temă europeană importantă, astfel încât să fie citat de presa internaţională organic, pentru că e interesant ce a spus, iar nu în virtutea funcţiei; sau, doamne-fereşte, să i se ia un interviu în long format, ori să fie invitat să scrie un editorial. Deşertul intelectual în politica de Bucureşti este total.
Episodul s-a repetat copy-paste acum: am pornit cu un nume plauzibil de comisar şi cu pretenţii de portofoliu important, dar fără o evaluare că suntem pe invers politic cu şefa Comisiei, care e de la populari. Am schimbat în ultima clipă, la disperare, omul politic cât de cât cunoscut cu un quasi-funcţionar public competent dar anonim în politică, răspunzând la solicitarea Ursulei. Apoi ni s-a luat şi “portofoliul economic important” şi ni s-a dat unul de acoperire, propus de socialiştii colegi ai PSD: aţi vrut social, uite că vă dăm social, unuia de-al vostru. La drept vorbind un comisariat important era absolut nerealist în noul context; şi oricum aşa păţeşti când eşti fiul ploii prin străinătate, cum sunt premierul şi preşedintele României.
Iar asta nu e vina Europei, unde instituţiile aşa funcţionează dintotdeauna: pe algoritm fiecare ţară primeşte echitabil ce e scris în tratat, dar influenţa reală este cu totul altă poveste şi se obţine atunci când reuşeşti să te ridici la nivelul lor, prin eforturi proprii şi de durată, networking, negocieri permanente şi socializare. Cu neica-nimeni care nici măcar nu înţeleg cum se construieşte o carieră pe bune, fără telefoane, cursuri fake în “securitate naţională” pentru acoperire de la servicii, plus chestii aranjate prin SPP, e mai greu.
Bomboana pe colivă: după toată tărăşenia asta, care ai zice că a fost prima lui grijă în ultima lună, Ciolacu încurcă în declaraţii Slovenia cu Slovacia. N-ar fi mare chestie, se mai întâmplă – dacă Slovacia n-ar avea la Bruxelles pe Maroš Šefčovič, care e chiar vicepreşedintele Comisiei şi prezent în instituţie de 15 ani (!), comisar pe diverse domenii inclusiv energie (iată un mandat important). Ei bine, fix despre Slovacia a zis Ciolacu că întârzie procesul pentru că nu au numit un comisar! Ce să vezi: era de fapt Slovenia.
Genul ăsta de confuzie arată limpede că premierul României n-are măcar o hartă mentală a liderilor importanţi din Europa cu care ar trebui să discute, fie şi între socialiştii lui (cum e Šefčovič). E clar că merge acolo din obligaţie, confuz şi stingher între oamenii ăia cu nume complicate şi ţări care sună la fel, naiba să le ia, când mediul lui natural şi abilitatea reală sunt în politica de nivel judeţean, cu papa Stănesco şi enforcerul Marinică, cu care speră să câştige preşedinţia.
Partea cea mai tristă e că exemplul ăsta de eşec sistemic e doar unul într-o lungă serie şi va fi tratat, cum am zis, în cheie lejeră. Se va trece mai departe cu declaraţii glorioase pe gură, reproduse obedient de presă, gen “ia uite ce buget mare are comisarul român”, adică un alt fake lăsat să treacă la popor neverificat (bugetul nu va fi mare). Iar asta în condiţiile în care oricum importanţa portofoliilor în Comisie nu se măsoară prin “mărimea bugetului”, cum au impresia politicienii români tip papa Stănesco, într-un fel justificat pe baza carierei lor la Consiliul Judeţean Olt, Buzău, Teleorman etc.
Ei, lasati ca a propus Belgia o musulmana pentru functia de comisar la Bruxelles. Domnule Ionita, va sfatuiesc sa invatati araba, macar la nivel mediu. Nu vrem migranti? No problem, vine tanti comisar Hadja Lahbib si ne baga cateva sute de mii, cu sau fara voia lui Ciolacu. Nu vrem sa ne inverzim si sa mai punem o haina pe noi iarna in loc sa dam drumul la caldura? No problem, vine Tovarasa Lalayen si poate vreun comisar „verde” si desfiinteaza toate centrelele pe gaz. „Inverzirea intre popoare” este proiectul de suflet al Tovarasei, iar propaganda climatica va mai continua inca 5 ani de zile cat va dura mandatul acestei individe. Intre timp, germanii inchid fabrici auto, Draghi trage semnalul de alarma privind caderea economica libera a UE si umbra lui Marx se intinde peste intregul occident.
tipic romanesc: lasa ce conteaza ca al nostru e prost, si altul e prost la randul lui; poate daca vrem sa o „oprim” pe fonderlaian ar trebui trimitem in echipa ei pe cineva care nu e yes-(wo)man, nu sa ne plangem vai doamne ce ne face UE….
Corect, haideti sa trimitem oameni realisti, cu capul pe umeri, care nu sunt influentati de ideologii cu iz marxist, insa cine sa ajunga in echipa lui Layen astfel incat sa schimbe niste politici? Aveti impresia ca poate sa patrunda cineva cu vederi diferite in cabinetul numarul 1? Propaganda ecologista se face mai nou gratuit de catre profesori in scolile din UE. La ora de matematica, s-a vorbit astazi despre cat de nociv este Netflix, deoarece consuma multa energie iar asta dauneaza mediului si climei. In loc naibii sa le predea geometrie, s-a apucat profu de mate sa faca politica „verde”. UE a reprezentat solutia pana de curand. Acum este o problema.
@mike,
Ceea ce tu numesti „propaganda ecologista” ar putea fi foarte bine convingerea sincera si puternica a respectivului profesor. De acord ca ora de matematica nu e un cadru potrivit, dar te gindesti ca poate Comisia von der Leyen a promovat acele politici pentru ca a considerat ca sunt dorite de o majoritate a cetatenilor europeni, in majoritate din alta generatie decit tine? De ce crezi ca parerile tale sunt adevarul absolut, pe care dictatorii de la Bruxelles incearca sa il combata prin „propaganda”?
„dorite de o majoritate a cetatenilor europeni, in majoritate din alta generatie decit tine?” Si aici aveti dreptate, este generatia cu educatie precara care astazi comunica cel mult prin emoticoane si care citeste cel mult postarile pe Tika Toaka sau Instagram. Sunt cei care fug de carti ca dracul de tamaie. La ei prinde propaganda. Believe me! Si da, liderii politici speculeaza toate aceste lucruri si modeleaza lumea dupa cum le dicteaza interesele.
P.S. Pe domnul Ionita il vad des prin zona Place du Luxembourg din Bruxelles si ar face bine ca intr-un alt articol sa ne vorbeasca despre planul de restructurare al CE si reducere masiva a cheltuielilor cu personalul si cladirile DG-urilor (vanzarea acestor cladiri si alte facilitati catre statul belgian). Incepem sa strangem cureaua?
Ne plictisești adânc!
@fara sa o cunosc intuitia imi zice ca Dna. Lahbib e mai competenta decat pampalaii nostrii, sunt sigur ca o intereseaza Europa si unitatea europeana mai mut decat pe ai nostri si ca partineste natia ei mai putin decat partinesc ai nostri interesele de gasca mafiota din Romania: ei sunt „yes man”-i acolo ca sa protejeze starea de fapt dezastruoasa din justitia nationala pentru ca cei din spatele lor sa poata sa praduiasca in continuare, asta e singurul interes national al Romaniei la nivel european: Facem pe extern tot ce vreti doar faceti-va ca nu vedeti dezastrul, mafia si hotia de la noi, sa fie bine pentru toata lumea iar in situatia data(vezi Ucraina) ceilalti europeni cedeaza.. se fura 1-2 miliarde pe an in Romania dar macar nu se dau cu rusii. Suntem o rusine si partenerii europeni si Ciolacu si KWI toti stiu asta, de unde si stanjeneala si intalnarile expeditive de unde toti vor, stanjeniti, sa scape cat mai repede ; ei de rusinea noastra si noi tot de rusinea noastra,
Problema cu propunerea Belgiei nu e originea ei musulmană, ci faptul că absolut nimic din pregătirea, experiența ((opinia unanimă e că a fost un ministru de externe foarte slab) sau interesele ei nu o califica pentru o funcție europeană. Un alt personaj care îngroașă armata de figuranți sau irelevanți trimiși la Bruxelles.
„Her parents are practicing Muslims, but she says she is more attracted to Buddhism”
Ei, v-ati mai linistit?
Inestimabile domn, Belgia a propus actualul ministru de externe in functie care de fapt e budista! Sa reduci totul la religie sau etnie e o mica mizerie! Daca e vorba de discutat competentele dnei Habib vs dna Manzatu ar fi multe de discutat cu plusuri si minusuri! Sau poate discutam despre nevoia subita de a avea persoane de sex feminin in Comisia Europeana! Nu stim ce portofoliu va primi dna Habib dar facem presupuneri!
Whataboutism
Păi în cazul ăsta eu zic să ieşim de tot, ce ne mai trebuie UE? Nu?
Nu, solutia nu e sa iesim din UE, ci sa ne exprimam punctul de vedere ca tara… doar ca… cine sa faca asta? Iar daca acum nu are cine sa o faca, privind trendul calitatii politicienilor din Romania, in viitor vor fi si mai putini in stare.
Dar domnule Ionita, sa pui pumnul in gura cuiva care isi spune parerea nu este frumos, chiar daca poate nu sunteti de acord cu ce spune…
Ce înţelegi tu prin pumn în gură? Nu-i foarte clar
Nea Sorine, cum spune cintecul, „nu mai face pe modesta, daca vrei imi dau si vesta!”
E clar ce spune Cristian, pumn in gura se refera la cenzura pe aceasta platforma si pe multe alte platforme, TVuri, FBuri, Twitter etc.
Si are dreptate ce spune Cristian, e clar ca EU trebuie reformata, au aparut deja o multime de analize oficiale, de ce nu participa si politicienii romani cu propuneri serioase, robuste la aceste reforme?
Da si mata ai dreptate, politicienii romani au ajuns sa impresioneze atit de mult EUul, prin aprobarea fara comentarii a tuturor aberatiilor, incit nu-i mai baga nimeni in zeama.
Nu in ultimul rind ar trebui comentate si „realizarile” romanilor care au ocupat in trecut posturi marete de comisari.
Si in ultimul rind, EU e o asociatie mafiota, posturile se ofera dupa schemele atit de cunoscute in Romania. Sunt NUMIRI, nu sunt alegeri, nu se scot posturi la concurs etc.
„EU e o asociatie mafiota”
Și unii se mai supără când li se atrage atenția că discursurile lor originale, echidistante și neinfluențate, traduse în rusă, ar fi foarte dificil de diferențiat de un editorial din Pravda. Chiar nu înțeleg de unde supărarea…
tradu-le si tu in engleza, de ce vrei in rusa?
Politicienii români sunt jalnici și la ei acasă, și fără termen de comparație; e clar că, scoși în lume, sunt niște caricaturi de care îți vine să plângi.
Posturile nu sunt numiri, ci investiri în parlamentul european. În toate țările democratice din lume se face la fel.
E normal ca executivul să fie o echipă în care cei aflați în posturi să se înțeleagă, iar nu să tragă fiecare hăis și cea. Ca la fotbal: niciun antrenor nu ar băga deodată pe teren doi care se bat în vestiar. Indiferent de performanțele personale de la antrenamente.
Paradoxal asta ar fi o soluție pe termen mediu și lung că sa ne salvăm ca țară si popor . O să fie vreo 5-10 ani grei dar va exista un orizont luminos. Cei care nu vor sunt profitorii actualului regim ( politicieni, magistrați, serviciile, funcționărimea bugetofaga internă și europeană și alți invârtiți …. ).
Ar fi și alte soluții dar la români e mai greu cu revoluțiile și cu alegerile corecte
Oricum vin vremuri grele din toate punctele de vedere .
Ne trebuie UE, desi nu e perfecta. De exemplu muncind in vest, castigam mai bine, si aducem vreo 5-6 miliarde de euro in Romania. Anual. Doar un motiv din multe altele.
Putem. DUPĂ ce returnează sutele de miliarde de euro pe care le am pierdut indirect de la aderare încoace.
Ultima estimare era de vreo 700 de miliarde, zic că ne descurcăm lejer fără UE cu banii ăștia…
Sunteți sigur? Parol d’honeur mon cher, pe ce va bazați? 🤔
Matematică elementară, 5 milioane de muncitori, aducând plusvaloare ALTORA timp de 18 ani, plus resursele naturale, plus piața internă, s.a.m.d. Calculele se găsesc la liber pentru cine nu vrea doar lozinci
Si ce plus valoare credeti ca ar fi adus acesti 5 milioane intr-o tara care nu ar fi facut parte din EU? Fara EU Romania ar fi aratat la fel ca Ucraina inainte de razboi, cu pleiada de oligarhi corupti pana in maduva oaselor care incepusera sa prinda cheag in epoca PSD si PDL. Am fi fost vai mama noastra fara EU
Well tavarisci chaser, ați citit asta în pravda sau în capitalul lui Marx? Suntem pe pierdere 700 de milioane..
Poate vrei sa spui despre sutele de miliarde de euro care ne-au fost alocate dar le-am pierdut din cauza habarnismului, neputintei si intereselor clasei noastre politice rosii care ne guverneaza de 34 ani. Daca facem comparatie cu banii pe care i-am contribuit la UE, sunt cu mult mai putini decat cei pe care, oricum, i-am cheltuit veniti de la UE, deci despre ce vorbim..
Desigur insa ca propaganda ruseasca functioneaza.
Nu, se refera la sutele de miliarde pe care le-am fi putut castiga daca s-ar mai fi muncit mai mult si mai cu spor.
Dar cum, asta nu e prima solutie pentru o multime de romani, evident, calculul are aceeasi valoare cu a zice ca, daca am fi jucat la loto, am fi avut ocazia (in loc de sansa, probabilitatea) sa castigam xxx.xxx.xxx
… si aceeasi trambitasi, nu scapa o ocazie sa indemne romanii sa emigreze, sau se mandresc cu clarvizunea lor cand au decis sa plece … ca sa nu munceasca aici, pentru alde … ciolacu (exemplu la intamplare).
Ca sa produci plusvaloare trebuie sa existe o baza materiala – asta era gata facuta in Europa si din cauza asta a fost decizia mai usoara.
Portofoliul ar cuprinde și problematica locuințelor. Problemă la ordinea zilei: supraturismul (care, ce să vezi, afectează și turiștii „tradiționali” pe lângă localnicii tineri). La audieri om auzi mai multe. Sau nu.
Ehe, altfel negociau Lasconi&Sosoaca cu von der Leyen…. așa ca între femei…
Eh, sa nu dea dracu’ sa o vezi cu ochii tai negociind pe Lasconi..
Asta e whataboutism , istorie alternativa , ce ar fi fost daca? Acum nu e Lasconi nu e Adrian Nastase, sunt Ciolacu si Iohanis doua nulitati, unul nu vorbeste nici o limba straina altul tace in romana engleza si germana.
…ce treaba are Lasconi cu Sosoaca…??? …trebuie sa ai multe catacombe mentale sa le vezi pe acestea in asociere
Amândouă sunt ” antisistem”…..
Comisarii aceștia trebuie să adopte o anume confesiune religioasă?!…N-am știut ca musulmanii nu au voie, căci la noi prin Dobrogea sunt relativ mulți. În fine…
Și care ar fi religia potrivita pentru a fi admis în funcție?
Practic oricare religie e potrivita pentru comisarii europeni, crestini sa nu fie!
Preferabil o confesiune care să nu se arunce în aer…
Comentariul meu era adresat lui @mike, dar văd ca sunt mai mulți intoleranți (sau, mă rog, extremiști, sau cum doriți să le spuneți) pe aici.
Propun, în acest caz, să limităm și vârsta pe care o pot avea Comisarii.
…Și etnia. Spre exemplu, de ce ar fi obligatoriu, dacă nu pot fi musulmani, sau evrei, sau creștini, ori budiști etc, să fie români? Sau bulgari? Sau de orice altă etnie? Rromi, spre exemplu.
Am putea exclude anumite etnii de la funcțiile de Comisari, sau am putea obliga persoanele care fac parte din acestea să poarte anumite semne distinctive. Ce ziceți?
Pana una alta, doar ca fapt divers, habibi nu au venit la munca in Ioropa, nu s-au integrat si n-or s-o faca ever, in cultura europeana/crestina. In Austria, unde locuiesc, zic autoritatile ca doar 40% din barbatii si 28% din femeile siriene venite lucreaza. Mergeti prin fabrici si spuneti-mi daca vedeti vreunul. Ce lucreaza doar Allah stie, dar chiar si asa, se vede ce plus valoare aduc societatii. Sa ne amintim de episodul Viena noiembrie 2020? Unde niste „refugiati” imbuibati si plictisiti cu casa si masa date de stat au iesit la vanatoare de austrieci. Mai exista tot felul de exemple deloc laudative de „refugiati” cu comportament deviant prin alte tari europene ca Germania, Franta, Suedia, etc. Sa spui ca nu suntem toleranti cu religia pacii este deja jignire. Pana mai ieri eram acuzati de sindromul miorita (prea toleranti), acum sunt intoleranti.
De parca musulmanii veniti cu milioanele s-ar integra bine undeva. In Franta stau in orase practic ale lor la marginea Parisului, Marsiliei, toarna multi copii si iau alocatia, ajutorul de la stat. Putini din ei lucreaza cu adevarat. Femeile lor?! chiar sunt obligate de religia/obiceiurile lor sa nu lucreze. Din cand in cand pun de o ardere de cauciucuri si masini drept retaliere pt cine stie ce afront imaginar. Statiile mari de metrou din Paris erau pline de arabi si negrii. Langa hotelul unde am stat o data in centru era un mic magazin tinut de niste arabi; rar am vazut oameni mai scarbosi. Bisericile in Franta stau goale, cativa pensionari mai intra, in timp ce moscheile duduie. Peste 25-30 ani intre musulmanii in crestere, progresism si lgbtq, nu mai ramane mare lucru din franta pe care o stim, doar cladirile…
Domnule Ionita, stiti ca noi am fost crescuti nu doar cu Miorita (si resemnarea in fata sortii) dar si cu Amintirile din copilarie ale lui Creanga (mai ales cu vorba „decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas”). Iar acesti domni exact aceasta vorba o aplica: Combinatiile aici la noi acasa, merg? Merg. Au nevoie de noi (ca piata de desfacere, ca punte pentru Ucrania, ca nu stiu ce)? Au. Vor sa aiba liniste, nu un nebun ca Orban care sa nu-i lase in pace? Le dau liniste. Si atunci, baietii sunt fericiti ca dau din cap frumos la Bruxelles si au liniste deplina acasa (fruntas la oras fara probleme). Ah, am uitat de „capul plecat sabia nu-l taie”. Sau „Ghita, Ghita, pupa-l in bot si-i papa tot, ca satulul nu-l crede pe al flamand”.
Acum nu vreau deloc sa va subestimez/combat articolul, care spune perfect lucrurilor pe nume. Lipsa asta de viziune nu e doar in politica externa, dar este si in economie (si aici putem dezbate la nesfarsit asupra oportunitatilor ratate).
Cred doar ca aceasta realitate convine de minune politicienilor nostri, exact pentru ce am aratat mai sus. Plus ca nu deranjeaza electoratul, care in continuare fie (i) pica pe fenta promisiunilor guvernului sau alesilor locali (si pune stampila pe aceiasi politicieni nuli) fie (ii) este mai interesat de ce masina, telefon, apartament sau city-break isi cumpara decat de rolul nostru in Europa.
Practic, eu zic ca trebuie sa ne resemnam. Mai buni ca astia nu vom avea vreodata. Sa speram (cumva fara temei) ca nu vor veni unii mult mai slabi.
Pana atunci insa, va citim in continuare, ca nu suntem toti loaze in tara asta.
Nu ne rămâne decât să-i plângem de milă lui Iohades. Cât privește celestul Ciolacu, cu pecetea ignoranței pe chip, traficând iluzii mincinoase, este de un sânge cu Vasilica care, până să treacă de 20 et 20, a încurcat borcane. Mentorul Stanesko, cu trecutul bolșevic plin de mafiotlacuri, generează doar primitivism și fanariotism. In fond, pesedimea nu a fost și nu este capabilă să construiască o viziune clară. Orice psd-ist e, la baza, pcr-ist. Nu s-au înconjurat niciodată, nici acum, cu Ciolacu in frunte, de oameni competenți, inteligenți, de bună-credință. Indivizi fără palmares, fără școală serioasă, fara personalități, fara stil și fără maniere, fara principii și fără drag de țară! Au adunat, că într-o cloacă pestilențială, neprofesioniști, habarniști, înfumurați, cu aranjamente oneroase, învârteli cețoase, conjuncturi ticaloase. Iar dacă te uiți și mai bine in jur, observi, cu stupefacție, că și celelalte partide sunt la fel. Viclene, venale, coțcăre. Patrie! Națiune! Cauza! Viitor! Sănătate! Securitate! Toate acestea nu reprezintă pentru ei decât niște formule goale.
Bine zis. Și „boboru” o să-i voteze cu două mâini. Mâini care ulterior vor muncii, din greu, să plătească taxe și impozite tot mai mari pentru huzurul acestor „aleși”. In rest… să auzim numai de bine.
La incheierea mandatului nr.2 al lui Iohannis, sa observam ca #faraBasescu însemna, de fapt, #conservarea_direcției_dupa_debarcarea_lui_Basescu. Adica: pro-NATO, pro-UE. Bila alba. O alta bila alba, zic eu, este o tema de tara: Romania educata. Din pacate, înghețata la nivel de slogan. Bila cenușie.
Ciolacu: debarcarea lui Dragnea este o mare bila alba. Candidatura sa la prezidentiale este dovada ca #Ro_educata este un slogan gol de conținut pentru candidatul PSD. Ambiguitatea strategica practicata de Ciolacu (pro-UE consiliat de Ponta, pro-NATO sprijinit de A3, Ciutacu, Pieleada&Palanu, influențat de conspiraționiști antivaccinisti ca “Pop si Budeanu, certificatul de revoluționar, diplomele de absolvire in conflict cu nivelul de exprimare verbala, legături cu Haissam, etc…) ii aduce, zic eu, o bila cu o tenta neagra de-a binelea.
In concluzie, 2024 trebuie sa mențină cursul unei politici externe bine direcționate, eliberând frâna cea mai mare din dezvoltarea economiei tarii: lipsa educației din conducerea tarii. Cine umple de conținut #Ro_educata? Singurele certitudini, Boc si Nicușor Dan, sunt indisponibili.
P.S.
Sigur ca alegerile din US influențează politica Ro, si așa si trebuie. Aici un lucru e important: US vor ajuta Ro exact atat atat cat Ro va demonstra ca merita. A șasea tara din UE este mult sub potențial in acest moment, pare anesteziata de pomeni electorale si capsata in mare parte de șmecheri care au absolvit doar “școala vieții”.
Una din catostrofele astea se mediteaza degeaba la politica externa.
Cealalta trage tare pe deplasare pe bani publici!
Nimeni nu se astepta la altceva!
Românii au avut puține motive de satisfacție națională, comună. Suntem conduși de politicieni slabi, incompetenți si leneși cu rezultate slabe, intrarea completă în Schengen rămâne un obiectiv, trecerea la euro nici măcar nu e un plan bine definit, proiect de țară nu avem, suntem divizați și rușinați cu naționalitatea noastră.
Nu trebuie să uite cuvintele celebre ale lui Abraham Lincoln, potrivit căruia „Votul este mai puternic decât glonțul”.
Important este să iesim la vot si să votăm împotriva minciunii, coruptiei și imposturii.
Citez :
” Important este să iesim la vot si să votăm împotriva minciunii, coruptiei și imposturii.”
Afirmatia de mai sus ,aparent corecta in esenta, prin care se doreste mobilizarea celor care gandesc ca este cazul sa se voteze impotriva minciunii, imposturii, nu tine insa cont de faptul ca cei care gandesc asa sunt mai putini decat cei care voteaza,din naivitate sau din interes, pentru perpetuarea actualei stari de fapt !…iar asta e marea problema deoarece in democratie majoritatea conteaza si dicteaza !!
Sile, te rog sa ma scuzi pentru atitudinile anterioare, pentru ca observ ca de fapt apartii grupului celor care vad clar si corect lucrurile! Chiar nu inteleg de ce nu comentezi astfel incat sa nu se mai inteleaga ca ai fi procomunist si favorabil intereselor rusesti! Numai bine iti doresc!
… care reprezinta perfect societatea romaneasca.
Desigur ca exceptiile… sunt din ce in ce mai putine.
Care au plecat pe vesnicele plaiuri ale vanatorii…
care au plecat pe plaiuri ceva mai prietenoase. Inca.
Se poate sa intram in BRICS, dar sa raminem si in UE?
Dupa nume, ar putea fi ceva din caramizi.
Ai nostri par dispusi sa intre in zid cu toata viteza. Inchizi ochi si …
Nu cred. Si de ce am intra in BRICS?
Felicitări Radu Mischie , puncochit puncte lovite ,sunt bucuros că mai gândește cineva că mine . Respect dle .
Problema conducatorilor Romaniei este aceiasi si a dlui Ionita. Pe scurt, se cred mult mai importanti decat sunt in realitate.In cazul UE , sunt tari care economic , politic sunt mult mai importante decat Romania. Germania, Franta, Italia, Spania , tarile nordice. Si ei vor un comisar influent. Ce ramane se arunca pe aici adica, seful xeroxurilor, al polticillor sociale , de coeziune etc. Cand vom conta si noi economic si politic , vom primi si noi posturi importante.
Cat despre candidatii la alegerile prezdentiale , da toti au studii subtiri, cu exceptia Geona ( asta nu inseamna ca il sustin!). Inducem ca dl. Ionita are studii inalte.Sa participe la alegeri. Sa vedem, il alege cineva? Ca asa de stat pe margine si strambat din nas in articole , e simplu, prea simplu.
Geoana o avea el, studii, dar tot s-a lipit de el porecla … aia de la bunicuta; si, nu fara temei.
Victor Negrescu nu ar fi fost mai strălucit, CV pompos, experiență zero. Îmi cer scuze, dar palida experiență în aripa tânără a PSD nu are nicio valoare.
Portofoliul housing poate deveni de substanță daca se va ocupa de gerarea noului social climate fund, un fond nou, similar cu recovery fund, cu 80 de miliarde pt combustibilul folosit pt locuinte și transport. Dar asta teoretic, pt că având in vedere analfabetismul politic al guvernului, nu cred că știe nimeni ce ar putea sau ar trebui să ceară la Bruxelles. Sau nu cred că știu că ar putea negocia asta și cu sprijinul Socialiștilor Europeni din Parlament (s&d are totuși o greutate politica importantă a olo).
comisarii care au fost pana acum pe portofolii importante, au facut ceva pentru Romania? Ei reprezinta Romania doar cu numele, in rest nu reprezinta interesele Romaniei. Vezi Ciolos, care a fost la agricultura, si care cred ca e si cetatean francez, sau are sotia frantuzoaica si a fost decorat de francezi.
Vezi si cazul Tusk reprezentantul Poloniei care mereu tragea de urechi guvernul polonez. Ei sunt niste functionari care reprezinta interesele marilor puteri europene, Germania, Franta.. altfel ar zbura de pe pozitie instant.
Comisarii europeni nu reprezinta tara din care vin, ci interesul comun al UE, scrie in misiunea lor. Este chestie de ABC al Uniunii pe care evident tu nu-l cunosti
Mno, vedeți, aici e baiul…
Interesul ROMÂNIEI trebuie să primeze, trebuie să trimitem la Bruxelles oameni care să calce la nevoie peste cadavre, chiar și al UE…
Pai da, ca nu degeaba îl cheamă Gheorghe(Ita)…
nea Sorine, iar gresesti. Indiferent ce scrie in fisa postului europarlamentarilor/comisarilor in realitate fiecare reprezinta interesele tarii, sau chiar ale partidului care l-a propulsat.
Chiar si eu am facut parte dintr-o comisie europeana de redactare a unor norme. Seful meu mi-a spus clar, te duci acolo sa-mpiedici intrarea in vigoare a nouli regulament, lucru pe care l-am reusit cu brio si am fost premiat.
Jos fisa postului! Esti (…dupa geoguru) contributo-trumpistul cel mai devotat…distrugerii UE.
P.S.
Da, tu esti cel care cam strica aerul si pe aici. Tot sefu’?…
Interesant! Mi se pare a fi un comentariu în favoarea Uniunii Europene.
La elaborarea unor norme se cere opinia specialiștilor și se ține cont de ea. Mai bine nu se poate!
Nu reiese totuși că parlamentarii europeni ar reprezenta în bloc interesele țării. Adică macronistii se aliază cu naționaliștii francezi în PE? Nu prea cred.
Pe cele ale partidului, da, cu siguranță! Fac însă altceva cei din parlamentele naționale?
pai si atunci, ce mai conteaza pe cine a trimis Ciolacu?
Nu-l cunosc pe domnul “Gheorghiță”și nici nu înțeleg DE CE ar trebui – musai, să știe, atat dumnealui, cat și eu, sau ori care cetățean toată “legislația” UE ? Care este nu numai extrem de “stufoasa” dar și de multe ori inutila. Dar ceea ce mă mira și dezamăgește în intervenția Dv. – hai să-i zicem abrupta, este lipsa de elementara eleganta – utilizarea acelu “tu” , în loc de corectul Dv. ! Dacă citeam intr-o gazeta oarecare nu m-ar fi deranjat, dar la Contributors, cu părere de rău – deranjează.
As fi chiar curios de media de varsta a comentatorilor. Tovarsa Lalayen, te baga in zeama, plus rasisme pe fata… cringe.
Ireal, dom’le, să fii nemulțumit că una care n-are nici o legătură cu Europa e pusă la cârma destinelor… EUROPEI!
Propun să le trimitem niște europeni să conducă Arabia Saudită!
Please, nu veni cu „Europa a avut colonii”, una la mână noi n-am avut, doi la mână colonizații n-au fost în stare să se apere, ghinion, Darwin 101!
Bine, unii ar putea zice și despre noi că suntem kolonie, la cât de docili suntem…
1.” Pe scurt, după săptămâni de umflat în pene şi “negocieri” cu Ursula (prin translator) despre un portofoliu “economic important”, lui Marcel Ciolacu îi iese fix opusul…..Am schimbat în ultima clipă, la disperare, omul politic cât de cât cunoscut cu un quasi-funcţionar public competent dar anonim în politică, răspunzând la solicitarea Ursulei.”
Acu, io ce sa-ntzeleg? Ursula ( cu care ne tragem deja de sireturi) e de bine sau de rau? De vina-i Marcel sau di vina-i Ursula? Si mai suntem progresisti sau am inceput sa regresam? Ca se pare ca Ursula inca face deosebirea femeie / barbat, pedaland cu insistenta pe prima, uitand de marea diversitate a literelor din alfabet.
2 . Nu-mi amintesc f’ un articol la fel de coroziv cand Marcel – dus totusi pe la Bruxelles, contrar opiniei autorului- a reusit renegocierea in favoarea pensionarilor ( e drept, doar romani , ca doar n-are Marcel anvergura europeana! ) a acelei abominabile prevederi din PNRR privind plafonarea cresterii pensiilor pana la Sf. Asteapta, patronul slujitorului sau care-a si introdus-o, Cristian. Ghinea Cristian.
N-a reusit nimic, suntem in prevederile PNRR
1.Pare sora buna cu raspunsul (Sorin Ionita 11/09/2024 La 13:41):
„Păi în cazul ăsta eu zic să ieşim de tot, ce ne mai trebuie UE? Nu?” Dl. Ali Almossawi o defineste ca : falsa dilema/ dihotomie sau eroarea alb- negru. In cartea sa „An Ilustrated Book of Bad Arguments”. Adica, e si cu poze
2. „Comisarii europeni nu reprezinta tara din care vin, ci interesul comun al UE, scrie in misiunea lor. Este chestie de ABC al Uniunii pe care evident tu nu-l cunosti”
Deci, intzeleg bine, intregul articol reprezinta o ingrijorare pentru soarta UE, incaputa pe mana unui ” quasi-funcţionar public competent dar anonim în politică, răspunzând la solicitarea Ursulei”. Pai, si care-i supararea: Ursula are ce-a solicitat! Mai au rost ingrijorari provinciale?
„N-a reusit nimic, suntem in prevederile PNRR”
Acu’, io pe cin’sa cred? Ca zice dl. ministru:Câciu: „Negocierile privind PNRR-încheiate/A fost eliminat procentul de 9,4% din PIB pentru pensii. EurActiv.ro de Cătălina Mihai 16 Nov 2023” – Minte el, mint si io.
dl. Ionita, cu parere de rau, va informez ca PNRR este un angajament care mai mult face rau decit bine economiei…se vede de la o posta ca e scris de niste consultanti straini care evident, urmaresc politica/interesele din afara (politica si diplomatia se proiecteaza din interior spre exterior, daca vrem sa avem vreo semnificatie, si nu invers.)
Am atit de multe argumente tehnico-economice incit nu va imaginati !….si cite din ele au ramas fara raspuns, sau pur si simplu scoase din lista problemelor ridicate in cadrul Consultarilor Publice !?…dar, nu e loc acum si aici sa explic !
@Adrian Cristescu _ “Nu-mi amintesc…”
Din comentariile pe care le citesc se vede ca sunt totuși mulți cei care urmăresc cu atenție și fidelitate producțiile trustului Intact, știrile cnn A3, în sula iubirii șamd.
1. Se pare ca da; pana s-o interzice…Si nu numai. Informatiile-s la liber in media; si nu toate-s lozinci…In rest, umor la kg.! Iar cnn- al partenerului strategic- se scrie CNN
2. Intamplator, judecatile imi apartin; n-am nevoie de prostiile altora. Imi ajung ale mele!
3. Ai cumva si comentarii concrete la ce-am scris ( adica la subiect), in afara de preocuparile privind sursa mea de informatii? Informatii difuzate, de altfel, de cam de toata media.
Cum sa aiba Ursula incredere in propunerile ce vin din Romania, cand in lista PSD-PNL pentru recentele alegeri europarlamentare s-au facut evidente inversiuni de valori?
Doar plasarea lui Manda Iulian-Claudiu („Olguțu”) si a Mariei Grapini inaintea lui Siegfried Mureșan si a Adinei Valean arata cum merg lucrurile pe la Bucuresti.
„ De asemenea, mai arată ce catastrofă politică a fost Johannis pe mandatul 2“
Să înțelegem de aici că în primul mandat a luat premiu-ntâi cu coroniță?
eroare tipica de logica formala :)
De asemenea, mai arată ce catastrofă politică a fost Johannis.Punct. Ar fi ajuns cu prisosință!
Sau încercați oarecum să mimați o dezamăgire? Că ce vise am avut după primul mandat? Omul a fost de la început un mare zero. Singura lui calitate era că nu îl cheamă Ponta!
Ai ai ai, ce logica dom’le Ionita? Nu veti citi conentarii mai logice ca ale mele!
Acest comentariu nu-mi aparține. Interesant ce vigilenți sunt trolii! Chiar dacă comentez rar, ei sunt la datorie!
Limitatul și-a dat silința să folosească diacritice doar când mi-a scris numele. În comentariu a uitat de ele!😂😂😂
…n-a folosit diacritice, a folosit copy/paste dureaza mai putin
Ti s-a acordat un moment de importanta sa te bucuri ca ai avea și tu ceva de spus pe aici (lucru care de altfel nici nu se intampla). Bucura-te ca te-a trollat cineva.
Dacă toată lumea ar comenta cu nume și prenume propriu ar scădea numărul comentariilor cu 90%. Atacurile sub centură și jignirile de asemenea. Dar trolii și cei ascunși în spatele monitoarelor își permit să facă toate astea precum șobolanii. Sunt (aproape) oameni care nu sunt în stare să argumenteze și mai ales să-și asume puncte de vedere. Din scăparea editorului au ajuns câteva chiar la acest articol. Jigniri și insulte care îi fac pe pârnăiașii cei mai abjecți să pară inocenți.
Aștept cu nerăbdare momentul în care lucrurile astea nu vor mai fi posibile și fiecare comentator și băgător de seamă de forum va putea fi verificat. Atunci vom putea vorbi și vedea dacă “am ceva de spus”!
@Sibișan Cătălin – ”Aștept cu nerăbdare momentul în care (…) fiecare comentator și băgător de seamă de forum va putea fi verificat.”
Am mai explicat lucrurile astea de câteva ori: în lumea reală nu există destui activiști, de asta sunt nevoiți să folosească 5-10 nickname-uri fiecare. Mai mult decât atât ”reciclarea” unor nickname-uri vechi și credibile este și ea o unealtă de bază a activiștilor. Lucrurile sunt făcute intenționat să funcționeze în maniera asta, deci nu va exista niciodată ”momentul” acela așteptat cu nerăbdare.
Mi-se pare cu atat mai trist cu cat raportul Draghi publicat luni, impinge spre o crestere a coordonarii si a centralizarii decizionale in UE.
Raportul trage niste semnale de alarma puternice apropos de pierderea competitivitatii UE, asupra posibilitatii unei stagnari economice/destramarii modelului&contractului social european, si e si destul de critic vis a vis de Comisia UE si birocratia pe care a creat-o. Solutiile propuse sunt axate pe favorizarea investitiilor in competitivitate, cresterea coordonarii la nivel UE, planuri sectoriale, decizii si structuri centralizate, care muta parte din deciziile nationale la Bruxelles.
Paradigma (si bugetul) Green Deal se transforma in strategie de industrializare si eficientizare, fondurile post aderare/Green Deal pt tarile CEE sunt redirectionate. Politicile comerciale, concurentiale si industriale ale UE se aliniaza si suprascriu politicile nationale, sectoarele strategice sunt desemnate la nivel central (Aparare, IT, Critical Raw Materials, Clean Tech etc) precum si Proiectele Importante de Interes Comun (PCEI).
Devine cu atat mai critic pentru Romania sa aiba vizibilitate, influenta si oameni buni la Bruxelles, sa fim prezenti atat „in the room” cat si in forurile decizionale, daca vrem sa ne aparam interesul si companiile nationale, sa avem un cuvant de zis in toate aceste politici, si sa prindem proiecte, fonduri, investitii in acest Marshall Plan II.
https://www.linkedin.com/pulse/romania-contexul-raportului-draghi-dragos-popa-wlcof/?trackingId=mby0zPOJRN%2BPo2eqpc0kFQ%3D%3D
”…daca vrem sa ne aparam interesul si companiile nationale, sa avem un cuvant de zis in toate aceste politici, si sa prindem proiecte, fonduri, investitii in acest Marshall Plan II….”
Dl. Dragos Popa: ca sa avem un cuvint de zis, trebuie sa stim ce vrem, unde sa ajungem si mai ales cum ! Cu alte cuvinte, ne trebuie o viziune, o strategie si politici…care poate poate 70% din ele se brodesc cu ceea ce vrea UE.
Ca sa fiu un pic mai explicit: 40% din capitalul RO este controlat de firme romanesti iar 60% de forme straine.
Peste toate astea, ponderea capitalului strain in controlul resurselor este cam tot pe acolo.
Cum competitivitatea unei economii se bazeaza pe resurse si energie (costul ei !) si dupa cum stiti, RO are costul cel mai mare din UE la energie (!!) ne mai si apucam acum cerem compensatii la CE, desi, nu ne-a impiedicat nimeni de zeci de ani sa cautam solutiile (care exista!!) de a crea un sistem energetic cu costuri mici.
In plus, una din chestiile cele mai grave sta aici: ”…” In line with the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU), the Energy Strategy is the competence of the individual countries, based on the fact that different countries have very different geological, socio-economical and ecological conditions and their acces to resources can be very diverse. Therefore, the national Gov and Parliaments are setting their NATIONAL strategies which have to be in line with an EU FRAMEWORK…”
Intrebarea este : CINE DINTRE POLITICIENI INTELEGE TOATE ASTEA ?
la bucuresti functiile europene sunt vazute ca sinecuri si atat.
Mare pacat daca e/vor fi privite doar asa, ne taiem singuri craca de sub picioare. Nu stiu cate din masurile propuse in raportul Draghi se vor implementa (doavada e reactia previzibila a Germaniei la emiterea de eurobonduri comune), dar trendul de crestere a coordonarii, oprire a risipei si centralizare decizionala e clar.
S-a cam terminat petrecerea si guvernele Germaniei, Frantei (cand va avea unul functional) si ale celorlate tari vestice vor fi sub presiune pentru eficientizarea cheltuielilor. Nu mai merge cu intins mana, e nevoie de abordare profi, concurenta e mare in cancelariile de la Bruxelles, iar Romania nu prea pare sa fie bagata in seama. Nu prea te ia lumea in serios daca nu dovedesti ca esti serios…
Acum la Bucuresti toate functiile sunt sinecuri. Noi la fiecare patru ani avem un proces de revizuire a joburilor din administratia publica si de stat, numite pompos alegeri parlamentare.
Devine critic pentru România să pregătească o strategie post-UE, ca de obicei vom fi prinși cu pantalonii în vine când va crăpa șandramaua!
Dincolo de erorile inerente oricarei guvernari si dincolo de erorile personale ale unor politicieni Romania se afla pe drumul cel bun .Iohannis a faurit, prin decizia sa ce contine formarea unui guvern PNL-PSD(matematica parlamentara nu poate gresi ) ,un model de guvernare ce mentine Romania in parcursul ei European .Cu bune cu rele suntem acum o natiune puternica ,o natiune care are un viitor .Nemultumirile fac si ele parte din cotidian .Fara aceste nemultumiri ne-am intoarce in timp .Formatorii de opinie inca cauta acul in carul cu fin .Sa ii lasam sa o faca .
„Iohannis a faurit, prin decizia sa ce contine formarea unui guvern PNL-PSD(matematica parlamentara nu poate gresi ) ,un model de guvernare ce mentine Romania in parcursul ei European” Adica, sa- zicem: mintea neamtzului cea de pe urma. Ca aia prima, s-a vazut la ce-a dus!
@Mafalda, @Adrian Cristescu: ” decizia sa ce contine formarea unui guvern PNL-PSD ” este o decizie de tip mafiot, o decizie care nu are nici cea mai plapanda legatura cu onestitatea!
Onest ar fi fost să nu votați PSD, dacă nu vreți să facă parte din guvern. Evident, nu cunosc preferințele dumneavoastră electorale, dar ținând cont că PSD a obținut cel mai mare scor la ultimele legislative, probabilitatea să-i fi votat dumneavoastră este cea mai mare.
Pe de altă parte, dreapta nu ar fi putut coagula nici o majoritate parlamentară, deci nu prea văd cum ar fi fost posibil ca PSD să nu intre la guvernare. Dacă îi dai unui croitor (oricât de bun) material de slabă calitate, nu te aștepta la un costum perfect!
Din nefericire pentru modul si stilul dumneavoastra de gandire, pentru convingerile pe care vi le autoinduceti, va anunt ca va inselati profund. Nu am votat niciodata comunisti sau urmasi ai acestora, nici pseudopartide generate de gastile provenite din comunism, iar probabilitatea ca sa fac asta vreodata, eu sau cineva din familia mea, este exact ZERO !
Ar fi fost posibil ca PSD sa nu intre la guvernare daca complicele securistului Voiculescu numit Klaus Werner Johannis, prieten al lui Ponta si al primului presedinte PNL care a unit PNL cu PSD public( ma refer la Crin Antonescu, care nu stiu cat poate fi totusi acuzat ca e primul presedinte PNL complice al PSD…..stim bine istoria jegurilor umane numite Tariceanu, Patriciu, Valeriu Stoica…..probabil ca toti sa fi fost personaje provenite din hrubele colaborarii cu securitatea), nu ar fi facut tot posibilul sa se rupa alianta cu USR, prin manevre de cea mai joasa speta. Tare mi-e teama ca scenariul aliantei cu comunistii a fost pus la punct demult de catre acest pervers numit Johannis!
Rusine tuturor celor care accepta de 34 de ani ca un partid izvorat din mizeria comunista sa continue sa aiba influenta majora in Romania! Rusine tuturor! Calcati pe cadavrele celor ce au murit in dec 89, nenorocitilor!
LS, Vorbeam de probabilitatea să fi votat PSD. Lăsam deci deschisă posibilitatea să nu fi votat astfel. După 34 ani nici nu prea mai are importanță. Însă realitatea este că a fost cel mai votat partid. PNL + USR + UDMR nu are fi reușit majoritatea acum patru ani. Să fi vorbit PNL și USR cu AUR?!
În rest va înșelați. Mișculațiile de acum un deceniu nu au fost făcute pentru acest episod electoral. Și nu Iohannis sau Antonescu au făcut prima alianță de guvernare cu PSD. Nu, asta a fost realizarea președintelui Basescu și o numise “transparentă”. Ciudat pentru cineva care se declară a fi radical împotriva tuturor urmașilor comuniști să îi fi scăpat tocmai acest amănunt, căci domnul Basescu a fost politicianul care, înainte de revoluție, a avut cea mai mare funcție în nomenclatura comunistă: director în ministerul transporturilor al cabinetului Dăscălescu.
@LS – ”Rusine tuturor! Calcati pe cadavrele celor ce au murit in dec 89, nenorocitilor!”
La modul cel mai serios, asemenea formulări la adresa unor necunoscuți nu au ce căuta într-o discuție pe un forum. Există termeni de specialitate pentru așa ceva.
@Hantzy – ”Mișculațiile de acum un deceniu nu au fost făcute pentru acest episod electoral. ”
Evident. ”Mișculațiile” de acum un deceniu au început în 2012 cu a doua suspendare a lui Traian Băsescu și cu demisia lui Christian Wulff în Germania, pentru a fi înlocuit tocmai cu învinsul din alegeri. Joachim Gauck, redegistul lui Merkel, care îl vizita pe tatăl ei în epoca Honecker. Nicio persoană decentă din RDG nu voia să aibă de-a face cu ”pastorul roșu”, era vestit pentru legăturile lui cu regimul comunist, iar după 30 de ani Joachim Gauck ajunge președinte (deși învins în alegeri) tocmai când fiica prietenului lui era cancelar. Uimitoare coincidență! 😀
Harald, constat încă o dată că sinapsele îți joacă feste. Vorbeam despre alianța transparentă, moșită de Băsescu, nu de Germania.
Și apropo, Germania este o republică parlamentară. Președintele este votat de majoritatea parlamentară, deci nu pot exista “învinși în alegeri”.
De a lungul istoriei, Ro a fost si este un stat periferic. Toate etapele istorice au fost parcurse cu intarziere. Unele performante politice si economice le datoram unor personalitati cu multa carte, vointa si munca. Dupa 1947 totul a fost o masinarie stricata asa cum este si acum. Nu avem decat impostori si nulitati care dupa 1990 nu au facut decat institutii de forma si legi pe interese. Cei care au vrut altceva au emigrat. Primirea in UE si NaTO a fost o manevra ca sa nu ramanem pe dinafara. Poate peste inca 50 de ani sa se schimbe ceva, dar prea mult optimism nu am.
O grămadă de comentarii deplasate, se uită cu nonșalanță ca fără EU am fi un fel de Albanie mai mare, nu am mai avea o mulțime de milionari (ce să mai fure ?! ) (mare pierdere, pentru fostii ! ) . Fapt , avem o pleiadă de deputați europeni de cea mai joasă speță (oglinda celor băștinași) pentru care interesul patriei nu există. Pe scurt, fără o schimbare majoră a clasei politice ( a celor care stau în spatele lor) ne ducem garantat de ripa.(deja luăm viteza ….)
Dlui Ioniță nu face decit să tragă un semnal de alarmă, evident, sperăm să nu fie o Casandra modernă. Mulțumim pentru articolele domniei sale !
Articol la obiect. Impostura politica de la noi e la nivel maxim. Nici in Vest nu sunt cine stie ce destepti, dar macar trec clasa la o limba straina, un minim de cunostiinte economice, etc. La noi mai ales la psd urca in varf numai nulitati sub orice critica, ciolacu repetent cu 7 la bac!), stanescu tractorist smercheras, dancila analfabeta, tudose, etc. Tot felul de impostori, smecheri din teritoriu, zero minte, zero realizari, niste mici mafioti. Iar la pnl iohanis a distrus tot. L-a pus pe executantul placid ciuca, plus alti caraghiosi (de zicea si antonescu), bode, rares bogdan, bolos, etc. Lasa un pnl sters, distrus, o anexa a psd, fara mari deosebiri de psd. In afara de psd si pnl, extremistii primitivi de la aur, si in rest usr cu doar 15% procent de vot, reper 3%, etc. Iohanis in 10 ani de mandate nu a dat interviuri, nu s-a implicat in viata publica, a pierdut vremea si a facut turism. Nu lasa nimic bun pt tara in urma lui.
KWJ si guvernantii au trait si huzurit pt ei si nu pentru noi. Daca erau pt noi, faceau reforme adevarate. Asa ca aceiasi situatie se va perpetua si de acum incolo. Dintre cei care vor la presedentie niciu unul nu merita cu adevarat, iar in parlament nici atat. Inculti, impostori, corupti, mincinosi, ahiati dupa bani si bunastarea clanului lor.
„Inculti, impostori, corupti, mincinosi, ahiati dupa bani si bunastarea clanului lor”.
Ce ne-am mai vrea pe noi in locu’ lor! Da’ nu ne lasa. Oameni rai!
Poate dta sa doriti asa ceva!!! Ar fi bine sa scrieti in numele dv. Nu al altora!! Cine are cultura politica si economica gandeste mai sus decat ce avem acum.
Asa este in general, s-au ocupat mai mult de ei insisi, totusi sa nu disperam si sa nu exageram.
Nu sunt chiar toti la fel. Unii chiar vor sa faca ceva pt tara si au facut, desi sunt minoritari. Tara s-a dezvoltat foarte mult in ultimii 10-15 ani (in pofida politicienilor destul de slabi). Macar am tinut linia pro-occidentala, ceea ce nu e putin lucru. Ungaria de exp e intr-o situatie economica mai proasta decat noi din cauza liderilor extremisti si fara viziune pe care ii are; deci se poate si mai rau.
Pt noile alegeri, eu as avea un test simplu care se foloseste la angajari in multinationale sau in universitati. Ar trebui sa ne uitam la CV-urile lor, sa le disecam sa vedem ce e adevarat si ce e fals, ce au facut in viata; iar apoi obligatoriu cel putin 1-2 dezbateri televizate serioase cu un set de intrebari pt toti candidatii, pe scurt ce politica economica aveti, ce politica externa, pt spitale, cu educatia, cercetarea, etc. Candidatii sunt aia care sunt, mai schiopi, mai chiori, mai talambi, asta e marfa…
Multumesc de acest comentariu. Inca nu stim sau nu putem sa facem alegeri de care avem nevoie pt tot ceea ce inseamna institutii publice. Multi se complac in indiferenta totala si acceptarea a lucrurilor negative. Da, Ro a facut pasi catre modernizare dar f.f. lent si incoerent. Cand cu hais cand cu cea!!!
nu putem deoarece nu stim
peste majorul handicap genetic
(„grazie” celor care si-au gasit „cald-culcus” in ro
scurgandu-se din toate punctele cardinale ale lumii)
s-a suprapus o „educatie” tarata de racile rudimentare
slujita si cadelnitata, deopotriva.
So, care romani au incercat… au esuat… si aici… vor tot esua
au reusit si vor reusi… altundeva. Individual.
Pana la urma… individual vii pe lume… asa cum si pleci.
Să crezi că Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor face ceva bun pentru România este ca și cum ai avea 60 de ani, părul alb și-ai pândi la freastră în seara de Ajun să-ți faci un selfie cu Moșu’. Sau ca atunci când fiind cioban începător, te trezești nerăbdător să numeri oile, cu speranța c-au fost lupii noaptea, c-au adus oi, iar turma a crescut astfel. Chiar și hazardul e neputincios, în direcția bună așteptată de noi, cu ăștia trei. Plus Bode, Motreanu, Stroe etc. Plus tot PSD-ul.
Încă un articol în care Dl. Sorin Ioniță este într-o relație de BĂ cu forumiștii care i se adresează cu pronumele de politeță!
Oriunde îl ascult sau citesc pe domnul Ioniță povestind despre „eminențele” ce cred că ne conduc îmi vine să mă ascund. E o rușine să fim conduși de aceste nulități și să nu avem de unde lua niște oameni spălați, dezghețati și citiți.
Să fim sortiți lâncezirii mentale!?
Nea Lucica sa stati linistit monser!
Ne salveaza Ursula lui Ionita.
@LevSt: Să trăiți, tovarășe! Am înțeles. Dar cu nea vă invit să vă adresați tatălui dvs.