vineri, septembrie 24, 2021

Cum, cât si de ce se transforma disciplinele academice ?

Pe 14 si 15 noiembrie, va avea loc la Universitatea din Lausanne un colocviu international cu tema: Transformari ale disciplinelor academice: intre inovatie si rezistenta (pentru program si detalii asupra participantilor, clicati pe titlul colocviului).

Aceasta dezbatere stiintifica are ca punct de plecare constaterea unei stari de fapt din universitati. Disciplinele academice par a fi astazi  tot mai mult destabilizate de dezvoltarile convergente din politicile universitare centrate pe inovatie si interdisciplinaritate. Asemenea transformari se repercuteaza atat asupra organizarii universitatilor (unde, istoric vorbind, disciplinele au un rol important) cât si asupra modurilor de producere si legitimare a cunoasterii, a felului in care sunt elaborate programele universitare de invatamant si a proceselor de evaluare academica in general.

Discutiile care vor avea loc cu prilejul acestui colocviu stiintific vor aborda trei „stari de agregare” sau trei dimensiuni ale disciplinelor academice, asa cum sunt intâlnite in invatamantul superior de astazi, aflat in plin proces de transformare. Ne propunem sa reconstituim atat logicile cognitive si sociale care stau la baza  elaborarii si evolutiei cunoasterii si cunostintelor cât si transformarile structurilor institutionale si/sau organizationale care insotesc aceasta evolutie. Colocviul este organizat in jurul a trei axe principale.

1) „Starea” de predare a disciplinelor academice

Discutiile care vor avea loc cu privire la acest aspect vor viza problematica predarii si invatarii din invatamantul superior. In mod traditional, curriculumul academic ocupa un loc important in reproducerea disciplinelor stiintifice. Prin faptul ca promoveaza comparabilitatea, transparenta si evaluarea curriculumului universitar, schimbarea cunoscuta sub numele de „reforma de la Bologna”  vizeaza modificari fundamentale in ceea ce priveste conditiile care stau la baza transformarilor din domeniul predarii si al invatarii in invatamantul superior. Asistam oare la o omogenizare a disciplinelor academice in urma acestei reforme sau fiecare disciplina isi pastreaza modul specific de difuzare prin activitatile de predare si invatare ? „Reforma de la Bologna” a determinat o crestere a importantei acordate dimensiunilor institutionale si pedagogice a programelor de invatamant in detrimentul dimensiunii disciplinare, care domina pana atunci elaborarea programelor de formare din invatamantul superior. Rolul institutional al facultatii si al universitatii a devenit tot mai important in ceea ce priveste curriculumul academic. Cum se reconstruiesc disciplinele academice in aceste noi conditii ? E vorba de rezistenta ? E vorba de evolutie ?

2) „Starea” de cercetare a disciplinelor academice

Comunicarile reunite in jurul acestei problematici vor avea in vedere relatia dintre disciplinele academice si noile regimuri de producere a cunoasterii din lumea de astazi. Cum, prin ce mecanisme si procese actioneaza diferitele discipline pentru a face sa evolueze cunoasterea si cunostintele ? Care sunt tendintele actuale ale unor asemenea evolutii ? Ce relatii se stabilesc astazi intre „lumea cunoasterii” si diferitele „lumi profesionale” ? Ce impact au cererile societatii in materie de cercetare asupra transformarilor disciplinelor academice traditionale ? In ce masura orientarile de tip „problem solving” influenteaza dezvoltarea cercetarii din diferitele discipline ? Ce strategii au dezvoltat disciplinele academice pentru a raspunde „perfectionarii” dispozitivelor de evaluare ?

3) „Starea” organizationala a disciplinelor academice

Punctul de plecare al discutiilor din aceasta parte a colocviului se refera la dimensiunea organizationala atat a dispozitivelor de predare / invatare cat si a celor de cercetare. Cum, prin ce mecanisme actioneaza politicile din invatamantul superior pentru a controla dezvoltarea disciplinelor academice ? Ce impact au evaluarile in materie de asigurare a calitatii din cercetare si predare asupra dezvoltarii disciplinelor academice ? Care sunt principalele coordonate ale modurilor de guvernanta aflate in concurenta care vizeaza fie sa transforme, fie sa apere structurile disciplinare ? Ce discurs si ce registre de legitimitate sunt dezvoltate in institutiile de invatamant superior in legatura cu transformarile organizationale care au loc astazi ?

Intrebarile numeroase la care acest colocviu va incerca sa raspunda sunt la fel de importante si pentru disciplinele academice din universitatile românesti. Articolele din Contributors mentionate mai jos stau marturie a tensiunilor din facultati si universitati in legatura cu aceste aspecte.

https://www.contributors.ro/cultura/sapte-ani-fara-finantarea-stiintelor-umaniste/

https://www.contributors.ro/editorial/pentru-viitorul-consiliu-national-al-cercetarii-stiintifice/

https://www.contributors.ro/editorial/patru-obiectii-despre-finantarea-cercetarii/

https://www.contributors.ro/cultura/trei-nivele-ale-cercetarii-stiintifice/

https://www.contributors.ro/cultura/despre-inutilitatea-cercetarii-umaniste-raspuns-lui-alexander-baumgarten/

https://www.contributors.ro/administratie/educatie/universitatea-la-romani-%E2%80%93-inventar-provizoriu-al-erorilor-de-abordare/

https://www.contributors.ro/editorial/domnule-ministru-la-ce-folosesc-aceste-hartii-scrisoare-deschisa/

https://www.contributors.ro/cultura/toamna-universitatilor/

https://www.contributors.ro/administratie/educatie/despre-noroc-si-nenoroc-in-istoria-recenta-a-universitatilor-romanesti/

https://www.contributors.ro/administratie/educatie/despre-educatie-si-cercetare-si-reforma-dogmatismului/

https://www.contributors.ro/dezbatere/epurarea-cnatdcu-de-ce-au-eliminat-toti-cercetatorii-romani-din-strainatate/

https://www.contributors.ro/administratie/educatie/de-ce-nu-avem-un-sistem-universitar-respectabil/

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Stimată doamnă Gorga
    Interesant subiect! Mai ales pentru România, unde a fost ales principiul păgubos al alocării resurselor în funcție de numărul de studenți și nu de clasificarea (importanța) internațională. Din păcate, suntem un exemplu de aplicare greșită a principiilor Bologna; cantitate în dauna calității.
    Cu stimă și bune urări

  2. Problemele supuse dezbaterii isi gasesc locul in societati care sunt interesate de investitiile pe termen lung in educatie. Legatura cu scoala romaneasca e nula.
    Am primit cu mult regret la momentul respectiv articolul lui Mihai Maci referitor la motivele pentru care scoala romaneasca produce timpiti. Sub domnia hotiei generalizate si a lipsei de respect pentru orice tip de valori, nu exista niciun interes, la nivelul decidentilor politici, pentru cresterea gradului de instructie. Omul instruit gindeste, constientizeaza, isi pune probleme, gaseste cauzele raului si, Doamne fereste, cauta solutii pentru indreptare. Cine are nevoie de asa ceva din cei care detin astazi friiele Romaniei? Daca se va gasi solutia impingerii lor la groapa de gunoi pe care o merita atunci cu siguranta si scoala isi va gasi singura calea pe care trebuie sa o urmeze. Un motiv in plus de a gasi calea de reformare a clasei politice, originea tuturor relelor actuale, dar si singura de care depinde schimbarea directiei. Atunci cind o majoritate, chiar relativa, va constientiza situatia si ii va acorda importanta cuvenita poate ca nu va mai aparea atit de utopica incercarea de a implica un Andrei Plesu in campania prezidentiala. Trebuie inceput de undeva.
    Ma opresc aici, altfel risc sa ma scufund in gramada de castraveti ai lui Mircea Crisan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adriana Gorga
Cercetător ştiinţific în domeniul dezvoltarii invatamantului superior la Universitatea din Lausanne, Elvetia, doctor in stiintele educatiei la Universitatea din Geneva (Elvetia). În prezent, lucrează intr-un proiect de cercetare privind analiza transformarilor curriculare recente din universitatile elvetiene.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Stigmatizarea USR PLUS. Cum o campanie ipocrită ia mințile oamenilor

Un studiu din luna august 2021 indica următoarele intenții de vot la eventuale  alegeri:...

… cum moare intelepciunea?

… iar aceasta intrebare ar trebui sa-i linisteasca pe cei care-mi reproseaza ca-n ultima vreme m-as fi catarat in turnul de fildes...

Pandemia, stările excepţionale şi condiţia libertăţii

Şi dacă pandemia pe care o traversăm  marchează sfârşitul lumii din  care venim ,marcând debutul unui alt regim politic şi juridic? Iată ...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.