luni, septembrie 20, 2021

Cum ne ferim de stirile false

Abordarea știrilor false necesită la fel de multă precauție ca definirea lor. Când presa mainstream publică horoscopuri sau ia homeopatia în serios, e greu să spui că pozițiile pro-Kremlin, bazate pe fapte inventate și pe false argumente, ar trebui să fie interzise. La fel cum niște alegeri libere implică și faptul că le pierzi uneori, a avea de-a face cu opinii condamnabile sau prost gândite ține de viața într-o societate liberă.

În consecință, pentru cei îngrijorați de atacurile informatice ale Rusiei la adresa Occidentului, este de înțeles că trebuie să-i analizezi mai atent pe cei ascunși în spatele mesajelor. Să luăm, de exemplu, pagina web CGS Monitor. La prima vedere, pare o sursă interesantă. Își declară o misiune plauzibilă – aceea de a examina diversitatea opiniilor care stau la baza politicii externe americane. Site-ul dispune de experți serioși și publică o mare diversitate de materiale.

Și totuși, în realitate, el se dovedește un fals sinistru. Brian Mefford, un expert din Kiev al Consiliului Atlantic, a constatat că se numără printre experții CGS, dar fără să știe și fără să-și fi dat avizul. El s-a plâns la singurul contact înscris pe site: o adresă email. Nu s-a întâmplat nimic și nu a primit niciun răspuns. Și alte persoane menționate pe site s-au dovedit a fi victimele unei răpiri cibernetice.

Materialele publicate de CGS Monitor sunt în parte furate, în parte viciate în mod deliberat. Experți reali apar ca autori ai unor lucrări pe care nu le-au scris.

Dl Mefford crede – iar eu sunt de acord cu el – că este vorba despre o operațiune de propagandă a Kremlinului. Efectul general este acela de a prezenta Occidentul ca fiind duplicitar, decadent și amenințător. Limbajul materialului original cuprinde greșeli de formulare făcute îndeobște de rușii care stăpânesc bine limba engleză, dar nu la perfecție.

CGS Monitor seamănă izbitor cu alte pagini web. În 2006, am cercetat ceva ce își spunea Consiliul Internațional pentru Instituții Democratice și Suveranitate de Stat (ICDSS). Acest grup de reflecție,  presupus a fi din Washington, promova cauza Transnistriei, un stătuleț nerecunoscut, susținut de ruși, ea fiind o regiune separatistă din Moldova. În mod similar, și ICDSS fura numele unor experți din lumea reală cărora le atribuia rapoarte ce nu le aparțineau, și pe care le prezentau într-un mod atrăgător și aparent convingător.

La fel proceda și (acum defunctul) “Tiraspol Times”, un presupus ziar editat în capitala Transnistriei. În spatele acestui site alunecos (din nou, un amestec de propagandă, fals și hoție) nu se afla o prezență din lumea reală.

Zece ani mai târziu, asemenea situri abundă: multe dintre materialele furate de hackerii ruși de la Partidul Democrat au fost publicate pe DCLeaks, un site care a profitat de anonimatul intrinsec al internetului pentru a-și ascunde originile. Cum ar putea un utilizator obișnuit al Internetului să știe că asemenea apariții sunt false?

Un test ar fi acela de vedea dacă situl conține detalii de contact din lumea reală. O stradă, un număr de telefon și numele persoanelor care răspund de conținut, toate reprezintă  o dovadă de bunăcredință (și, în unele țări, asemenea condiții sunt cerute prin lege). Absența lor e semnul sigur al unei înșelătorii.

Un alt test ar fi acela de a vedea dacă data înregistrării pe internet – accesibilă printr-o simplă căutare pe “Whois”  – este publică și reală. Cei avizi de intimitate pot foarte bine să rămână sub mantia anonimatului, ascunzându-și numele și adresele și plătind cu bani-gheață costurile accesului și rămânerii lor “on line“. Dar ei nu se pot aștepta să se bucure de aceeași credibilitate ca utilizatorii care vor să fie vizibili și să conteze.

Modul în care o pagină web gestionează greșelile reprezintă testul cel serios.  Jurnalismul în ansamblu, întreaga politică editorială, implică, din păcate, și erori faptice ocazionale. Întrebarea care se pune este ce faci în această situație. Există scuze, corecții și clarificări? Scrisori de dezmințire sau plângeri? Bunele practici pot fi diferite, dar, dacă toate acestea lipsesc, e un semn sigur de rea credință – și de informații eronate.

Căutați, de exemplu, “scuze“ sau  “rectificare“ pe RT, principalul portal de propagandă în limba engleză al Kremlinului, și n-o să  găsiți nimic (deși am descoperit o scuză adresată firmei Tasers, producătoare de arme paralizante, și publicată în 2012). După cum nu există nicio modalitate de a înainta o plângere. Situl BBC-ului dispune de o pagină ușor de accesat cu detalii despre zeci de plângeri și despre modul în care sunt soluționate.

Marea întrebare care se pune este cum trebuie aplicate asemenea teste. Cei mai mulți primesc informațiile accesând niște linkuri găsite pe Google, Twitter sau Facebook. Deseori, ei nu au timp să caute mai mult pe site ca să-i constate credibilitatea.

Așadar, igiena informațiilor noastre rămâne în primul rând responsabilitatea marilor companii tehnologice. Ele fac deja treabă bună îndepărtându-ne de siturile care ne-ar putea virusa computerele. De exemplu, dacă accesezi un link care ar putea încerca să-ți fure login-ul și parola,browserul Chrome al lui Google, emite un ecran roșu pe care se poate citi “Phishing attack ahead.“

Aceste companii au mai înțeles și că  nu pot evita deciziile și morale. Dacă o să căutați pe Google “ cum să te sinucizi?”, primul rezultat nu este o listă de metode la îndemână, ci numărul de telefon de la Samaritans.  “Holocaustul a avut loc? “ nu-ți mai aduce pe primul loc vreun promotor al mitului nazist. Dacă accesezi “pornografie infantilă gratuită“ vei găsi relatări despre persoane arestate și închise pentru difuzarea unor imagini cu copii căzuți victimă abuzurilor,

Acum trebuie să combinăm aceste abordări. Google și celelalte companii trebuie să aplice automat pe site-urile lor cele trei teste ale mele și să îi avertizeze pe utilizatori când sunt pe punctul să le viziteze. Asta nu înseamnă cenzură: cine dorește poate vizita CGS Global în continuare. Dar o va face știind că nu este vorba despre o prezență din lumea reală, că își ascunde originea, nu își cere niciodată scuze și nici nu-și corectează greșelile.

Nu putem și nici nu trebuie să-i oprim pe oameni să citească știri false dacă asta vor. Dar îi putem avertiza în legătură cu maculatura pe care o consumă.

Traducerea: Mihaela Danga

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Interesant.
  De fariseismul ruso-sovietic nu ma indoiam nici pina acum. La fel, (nici) in rusi nu trebuie sa te increzi, nici cind iti fac daruri.
  NB,
  din pacate, in ultimii ani, si in lumea libera, presa te informeaza, presa te minte cel mai mult.
  Vorba uni erou morometian „dupa facultati”.

 2. Cum ne ferim de stirile false?

  E simplu, fiindca jurnalismul a murit, iar credibilitatea agentiilor care fabrica stirile si a jurnalistilor/analistilor/oengistilor/thinktankistilor finantati ocult e ZERO VIRGULA ZERO-UNU (cel mult). Asa ca stim de cine sa ne ferim si cu cine sa nu ne mai pierdem vremea. Procedura e la indemina oricui:
  1. Ne aruncam televizoarele la gunoi.
  2. Nu ne mai abonam la nici un ziar si nici nu cumparam maculatura care se vinde pe strazi, in chioscurile de ziare si reviste.
  3. Nu ii mai ascultam pe politicieni. 99% din ce spun guvernele si politrucii sint minciuni.
  4. Dupa ce comparam citiva ani la rind informatiile prezentate de diverse site-uri din internet, numai site-uri ale unor bloggeri independenti (nu facebook, nu twitter), citim zilnic stirile publicate pe cele 4-5 in care avem incredere si, pentru a le mentine in viata, le facem donatii (bani) periodic in functie de posibilitatile noastre si de onestitatea lor. La aceste site-uri se mai adauga 10-15 analisti onesti (politica, economie) care ne-au cistigat increderea si care, in general, publica un articol saptaminal. Pe la ceilalti trecem in viteza si citim in diagonala (sau doar titlurile), atit cit sa ne dam seama unde s-a ajuns cu minciunile si care e trendul dezinformarii in masa.

  Eu asa am procedat si asa ma informez. De exemplu, din articolul de mai sus am citit doar titlul.

  Un singur exemplu de articol informativ pe care nu aveti cum sa il cititi nici in NYTimes, nici in WaPo, nici in inca 99% din maculatura de aceeasi factura numita presa scrisa, nici pe aberantul site extrem-extremist HuffPo (de diabolicele masinarii de propaganda video gen CNN, MSNBC etc. nici nu merita sa mai amintesc):

  ‘The Media Coverage on Syria is the Biggest Media Lie of our Time’ — Interview with Flemish Priest in Syria

  E un interviu cu Father Daniël Maes.

  Flemish Father Daniël Maes (78) lives in Syria in the sixth-century-old Mar Yakub monastery in the city of Qara, 90 kilometers north of the capital Damascus. Father Daniel has been a witness to the “civil war” and according to him, Western reports on the conflict in Syria are very misleading. In short: “the Americans and their allies want to completely ruin the country.”

  Sa vina cineva si sa imi spuna ca omul asta minte sau nu stie ce vorbeste.

  • Un exemplu bun de fake news de speta a doua .
   Tipul ala e real , are o opinie reala , bazata pe cateva fapte reale , dar NU este logic si nici echidistant ! (arabia saudita+ fundamentalisti islamici + usa toti vor sufletul tarisoarei pe care doar Putin o apara ) .E echivalentul interviului cu cel mai spalat manifestant din fata Cotroceniului ,in cazul caruia sunt sigur ca o sa descoperiti o lume noua , intoarsa pe dos . Normal e sa cititi totul , apoi comment-urile si APOI sa trageti concluzia despre un articol . Comentariile sunt vitale :)

   • @ Gamma Orice sursa foloseste cuvintul (barbarism si stupizenie absoluta) „islamofobie” nu merita luata in serios, nu mai mult decit „stalinofobie” sau „nazistofobie” merita luat in serios.

    Presa care marseaza pe ideea ca alergia la islam (sau islamofascism, aceeasi poveste, de groaza) este o „fobie” oscileaza intre necinste crasa si rastalmacire orwelliana.

   • Tipul ala e real , are o opinie reala , bazata pe cateva fapte reale

    That’s the whole point! Fapte reale!

    Totul este coroborarea, identificarea faptelor reale, plus aplicarea judecatii proprii. Ce ma intereseaza ca nu este echidistant! Cine ar ramine echidistant dupa ce ar vedea ce s-a intimplat cu proprii sai ochi, dupa ce ar citi minciunile din presa occidentala? Asta este si pointul lui Francisc: citeste, compara, judeca cu capul tau.

    Eu am dat click pe linkul lui Francisc, n-am cautat pe google. Intimplarea face ca am incredere in Ron Paul Institute.

    Fapt: The idea that a popular uprising took place against President Assad is completely false. I’ve been in Qara since 2010 and I have seen with my own eyes how agitators from outside Syria organized protests against the government and recruited young people. That was filmed and aired by Al Jazeera to give the impression that a rebellion was taking place.

    Sper ca nimeni care citeste comentarii pe site-ul sta nu mai crede in revolutii spontane. Pentru mine unul, n-a fost nimic nou ca tulburarile din Siria au fost puse cu mina. Si asta din coroborare de fapte la dispozitie chiar si pe mainstream media. Desparte propaganda de fapte! Cind ei zic ca s-a intimplat ceva retine si coroboreaza. Cind incep sa-ti explice, da next! Ce naiba! sint 5 ani de cind a inceput povestea din Siria, timp in care oricine care gindeste de unul singur poate sa-si dea seama ce se intimpla acolo.

    Fapt: It is the Americans who have a hand in all of this

    Numai cine a trait pe alta planeta nu intelege asta. Semnalul a fost dat de discursul lui Obama la Cairo din 2009, dupa care piesele dominoului au cazut una cite una: Egipt, Tunisia, Libia. Ultima piesa era Siria (Assad) care s-a facut ca nu intelege aluzia. Celor care nu stiu la ce ma refer cu „discursul de la Cairo” n-am sa stau sa le explic ce si cum. Ar fi inutil, sint complet neinformati.

    In rest nu inteleg ce vrei cu linkurile tale. Linkul de pe http://www.fakenewschecker.com ma avertizeaza sa nu cred interviul. OK cu asta. Linkul de pe themuslimissue.wordpress.com nu ma avertizeaza cu nimic. Doar publica interviul. OK again.

    In sfirsit, linkul de pe http://www.dougberger.net ma avertizeaza ca „themuslimissue” este islamofobic. OK.

    Ce legatura au ele cu situatia din Siria? De unde a pornit ea, care au fost cauzele ei, si ce facem mai departe?

    • Pai aici se discuta despre stiri false nu despre Siria .M-a interesat faptul ca citatul ala islamofobic e fals nu ca e sau nu islamofobic . Daca vrei musai Siria , revolutia a inceput cu infiltrari dar erau jihadisti nu spioni americani cum crede mosul .Pana la manifestarea intentiilor lor adevarate , mult mai tarziu ,erau rebeli pentru presa .Cat despre americani dupa doi ani de neinterventie chiar am comentat pe atunci ca uite ce se intampla cand nu intervine US – treaba devenise chiar tragica .
     https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Civil_War

     Recapituleaza evenimentele , n-a trecut prea mult timp

 3. Comentariul meu este in afara subiectului si este adresat traducatoarei, doamnei Mihaela Danga.
  Doresc sa va felicit fiindca ati folosit de cateva ori varianta corecta pentru sit (situri) si doar de cateva ori varianta incorecta site (site-uri sai siteuri).

 4. Criteriile dvs, nu arata in nici un fel ca stirile respective ar fi false. Doar ca exista un anumit grad de suspiciune. Stiri false pot fi si pe site-uri care satisfac „genialele” dvs. criterii.

  Multe site-uri (mai nou si extensii pt browser sau aplicatii pt telefon) care eticheteaza drept false, pe criterii subiective, stiri care sunt impotriva ideologiei promovate de ele.

  „Așadar, igiena informațiilor noastre rămâne în primul rând responsabilitatea marilor companii tehnologice. Ele fac deja treabă bună îndepărtându-ne de siturile care ne-ar putea virusa computerele.”

  Oh, suntem salvati, big brother gandeste pentru noi…

 5. Ar fi interesant daca Google ar introduce in algoritmul lor un tag de tipul – rel=”fakenews” si cand un site trimite link catre o stire / un articol cu acest tag, algoritmul respectiv sa verifice in indexul Google daca stirea respectiva este cu adevarat falsa, sa-i scada pozitia in Google si sa penalizeze site-urile pe care sunt publicate acest tip de stiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Edward Lucashttp://contributors
Edward Lucas scrie pentru the Economist. Este de asemenea senior vice-president al Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sedii in Varsovia si Washington, DC.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.