joi, martie 28, 2024

Cum se mimează anchete și expertize spre a se ascunde mizeria și nimicul

La data de 20 ianuarie 2014, mureau într-un accident aviatic în Apuseni, un pilot, pe nume Adrian Iovan, și o studentă la Medicină, studentă al cărei nume era Aura Ion.
Pare-se că pilotul nu ar mai fi avut oricum nici o șansă de salvare, dar Aura Ion ar fi putut scăpa cu viață dacă sistemele de localizare ale STS ar fi funcționat mai bine, dacă Romatsa ar fi dispus de profesioniști și dacă fata respectivă ar fi fost găsită mai devreme. Căci ea nu a murit din cauza rănilor provocate de prăbușirea avionului, ci din cauza înghețului. Ceea ce nu au putut face nici STS, nici Romatsa, au făcut, în schimb, niște oameni simpli care l-au găsit la vreme și l-au salvat de la moarte pe doctorul Radu Zamfir.
La patru ani de la acel tragic eveniment, dl. Raed Arafat, și în 2014, și în 2018, și astăzi secretar de Stat și membru transpartinic și pare-se pe viață în guvernul României a declarat că în ianuarie 2014 s-a făcut tot ceea ce se putea face atunci. Adică NIMIC. Singurul vinovat pentru tot și pentru toate a fost declarat Adrian Iovan. Familia Aurei Ion a publicat la 12 ianuarie 2018 o scrisoare deschisă adresată d-lui Mihai Tudose, la ora aceea premierul României, scrisoare în care se spunea negru pe alb adevărul adevărat. Adică toți cei implicați în fapte, toți cei care ar fi trebuit să le elucideze și să ia măsuri ca ele să nu se mai repete „se prefac că fac o expertiză, în realitate se ascunde mizeria”.
Un an și jumătate mai încolo, în seara de 30 octombrie 2015, se producea incendiul de la # colectiv. Un club bucureștean care funcționa în condiții improprii, fără a avea toate avizele legale, totul sub privirile îngăduitoare ale autorităților. Au murit în noaptea aceea și în zilele următoare 64 de persoane. Dintre cei 186 de răniți care pentru moment scăpaseră cu viață, unii au murit în zilele următoare, alții au rămas mutilați definitiv. Președintele Klaus Iohannis a edictat “corupția ucide”, premierul Victor Ponta și-a prezentat demisia la data de 5 noiembrie, iar astăzi se fălește prin talk-show¬-uri cu asta, din dorința de a aduna capital electoral. S-a constatat cu acea tragică ocazie ineficiența sistemului medical de urgență din România, s-a mai constatat că nu avem suficiente spitale în care ar putea fi tratați în condiții de siguranță marii arși, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a acționa haotic, a mințit. Pe urmă s-au închis în mare grabă câteva cluburi, câteva teatre și cinematografe, unele între timp redeschise fără ca în realitate să se fi schimbat nimic. Și astăzi sunt la fel de periculoase Și cam atât. Au trecut aproape patru ani de atunci, s-au scris tot felul de rapoarte, dar nici unul nu a formulat o concluzie fermă, nici unul nu a stabilit cu rigurozitate vinovații , nimeni nu a plătit pentru viețile pierdute și marii mutilați de la #colectiv, Autoritățile s-au prefăcut și atunci, în acel caz, că fac o expertiză, dar în realitate s-a ascuns mizeria. Autoritățile nu au făcut, de fapt, NIMIC.
Ieri o țară întreagă a aflat înmărmurită, revoltată că o adolescentă din Caracal pe nume Alexandra Măceșeanu a fost răpită, sechestrată și ucisă de un psihopat care cu câteva luni mai înainte a mai comis o faptă asemănătoare. Alexandra a izbutit să sune la 112, nu o dată, ci de trei ori. De aici încolo situația se complică. Între apelul fetei și adevăratele acțiuni concrete de salvare au trecut 19 ore. 19 ore în care instituțiile Statului român au lăsat-o pe Alexandra de izbeliște. 19 ore în care doar au mimat că își fac datoria. Poliția acuză STS că i-ar fi furnizat adrese greșite, STS avansează tot felul de comunicate în așa fel redactate încât să nu înțelegi nimic doar că se încearcă iar să se mușamalizeze ceva, șeful acestui serviciu de telecomunicații speciale pe nume Ionel-Sorinel Vasilca, general- locotenent ing. cu rang de secretar de Stat se ascunde, trimite la înaintare o biată purtătoare de cuvânt care citește speriată un text din care se vede de la o poștă că nu înțelege NIMIC. Procuratura nu oferă informații pretinzând că nu are dreptul legal de a stânjeni ancheta.
Cert e că toate aceste trei instituții au reacționat greu, cu întârziere, și-au făcut funcționărește datoria, s-au împiedicat în prevederi legale, au fost timorate de măsurile luate de actuala putere în favoarea infractorilor, au dovedit că nu cunosc Legea fundamentală, Constituția. Unii au dormit cum nu se poate mai liniștiți fără să le pese de strigătele de ajutor venite din partea Alexandrei.
Unii politicieni își dovedesc încă o dată NIMICUL. NIMICUL ființei. Trag deja spuza pe turta lor. Nu pot să nu observ cât de mizerabil a fost Iarăși comportamentul numitului Popescu-Tăriceanu Anton Călin. Ipochimenul ăsta visându-se prezidențiabil. Alți politicieni deținători de dregătorii înalte ordonă demiteri care au deja fost operate în mare grabă cu speranța că astfel va fi potolită furia populației, însă atunci când vezi figurile spăsite, prostite, tembele ale șefilor trimiși acasă te întrebi cum au putut fi ei numiți în funcții. Că doar se vede de la o poștă că nu îi duce mintea. STS-ul bâjbâie, polițiștii dau vina pe alții, procurorii se apără unii pe alții. De moartea Alexandrei puțin le pasă. Gata, s-a dus. De ce să mai plătească ei, cei cu privilegii și salarii consistente, pentru moartea fetei ? Cine a pus-o să se urce în mașina unui bolnav psihic despre care toată lumea, toată colectivitatea știa că este astfel? In fine, aflăm că CSAT-ul va discuta problema abia marți. Ca nu cumva prea –cinstiții lui membri să își strice week-end-ul.
Autoritățile iar se prefac că fac o expertiză, dar, în realitate, se vede cu ochiul liber că fac tot ceea ce pot spre a ascunde mizeria. Și evidența că Statul român este făcut praf, că cei ce îl susțin prin taxe și impozite nu pot spera NIMIC concret din partea lui.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Tragice momente ,desigur mai sunt si altele, ce marcheaza puternic inima unei natiuni . Textul devine dur la un moment dat si se sprijina in intregime pe citeva cuvinte -Nimeni nu face nimic – . De data aceasta insa cei ce au gresit, in mod evident , vor plati . Impactul mediatic este mult prea mare si povestea in sine nu mai poate fi acoperita, asa cum s-a intimplat in alte dati .Majoritatea cetatenilor romani , au constientizat brusc de unde vine pericolul politic de aceasta data si brusc in urma Referendumului ,foarte multa lume a aflat adevarul ,chiar daca el nu poate fi spus in totalitatea lui in Media ,dar care este inteles aproape de toti membrii comunitatii .Daca cei viitori responsabili , nu vor accepta dorintele populare exprimate in clar -fara corupti si fara hotie – , atunci Romania va avea mari probleme interne , in viitor .

    • nu cred ca trebuie sa folosim tot instrumentul politic,daca il vom folosi,unii vor incerca sa scape ,unii sa profite politic,iar rezolvarea nu mai intereseaza!dupa apelul cu sfarsit dramatic al persoanei disparute,dupa informatiile primite,interventia urgenta cu mobilizare maxima era solutia(ora era potrivita,11, la mijlocul saptamanii,telefonul anula necessitatea aprobarii unui procuror)dar lipsa de hotarare,lipsa de de asumare a raspunderii,comoditatea de a nu face nimic, indiferenta,lipsa de empatie au prevalat.toate persoanele implicate ,care nu au actionat corespunzator trebuiesc sanctionate cu maximul prevazut de lege si bine inteles destituite,revazute procedurile si urmarit a si activitatea din”scoala”a politistilor,ce invata,ce mentalitati trebuie eradicate,….

  2. Problema cea mai mare domnule Morariu este ca suntem noi prea prosti și nu suntem in state sa facem nimic preferam sa stam sa ne uitam la tv dacă se întâmpla asta la greci se duceau peste ei și le dădea foc noi stam ca prostii nu înțelegem ca puterea este la noi și putem schimba tot dacă vrem.

    • @Costin – cei care i-au linsat pe securistii care trageau in oameni la Cugir, in decembrie ’89, au primit 10 ani de inchisoare din partea autoritatilor post-revolutionare. Nu va faceti iluzii, politicienii si judecatorii sunt mana in mana cu interlopii, asa functioneaza Romania.

  3. Adevarul este ca exista multa incompetenta in toate sectoarele de activitate. Usor de constatat dar greu de redresat situatia….. Evident, trebuie sa apara competenta, in primul rand, la cei care ne conduc…..Ar fi importante fapte si mai putin declaratii si masuri tardive…..

    • Sunteti prea sever. Ati vazut ca Politia a găsit O VALIZĂ ? In lac ? In condițiile in care acuzatul NU RECUNOASTE NIMIC ? Daca nici acesta nu e fler de politist – atunci nu mai stiu ce sa zic.
      Eu zic ca un politist competent e acela care ține minte locul unde a scufundat valiza in noaptea precedenta si reuseste deci sa o gasesca fara probleme a doua zi cand se prezinta la fata locului cu inca 60 de haidamaci si 20 de utilitare de serviciu plus o barca gohflabila ca in filmele lui Funes.

      In rest Veorika convoaca un REFERENDUM pentru …desigur….marirea pedepselor…cand nu s-au marit pedepsele in prag de alegeri ? Deci maxima competenta !

      Klaus schimba si el agenda nu stiu carui Consiliu de vorbarie !

      Malin Bot – hop si el cu defilarea .

      Swecuristii mediatici se rup in figuri sa me arate ca bulina rosie cu casa suspecta este totusi pr linie ca mingea la Wimbledon si ca deci STS ul s-a scos.

      Televiziunile sunt fericite ca s-a gasit cineva care sa ia locul Sorinei – Adoptata care se diluase de tot

      PS. Parintii Luizei au negat ca in CASA (”GROAZEI „ – evident, ca si gradinita, scoala sau cresa in care pe educatoare le apucau istericalele si, ghinion, erau inregistrate, iar STIRISTELE aplicau automat eticheta tâmpă, care acum s-ar pytea sa se si potriveasca)…deci un CASA GROAZEI s-ar fi gasit vreo urma a fiicei lor. victima Luiza este adaugata fara sa existe vreo proba, doar pentru prostirea onor publicului.

      Acuzatia este deocamdata doar de VIOL si SCHESTRARE (chiar nu exista si teste rapide care sa constate ca ADN ul e de opm , nu de akte klighioane ? Ca parca asa ziceau ca o picatura de scuipat le permite sa stabileasca cati vichingi, senegalezi sau costaricani avem printre stramosi.

      PPS – Pentru biata Aexandra un gand de speranță si o remarca – mesajele ei denota nu numai curaj ci si o inteligență impecabila pe care – sa spun drept – credeam ca generatia ei cu mintea pe smart phone nu ar avea-o . Daca fata asta este cu adevarat pierduta – atunci avem un motiv in plus sa o regretam – a disparut o minte bine organizata si ne-a lasat in schimb puhoaiele de prosti.

      • De ce nu se demite procurorul ,seful de parchet si chiar procurorul general?de ce nu se taie in carne vie ?o imensa mushmalizare se pune deja pe roate ,se fac scenarii ,se arunca in presa..
        numai parinte sa nu fii in tara asta unde politistul ii spune tatalui copilei ca probabil e fugita cu vreunul si procurorul fumeaza in fata portii lui Dinca spunand militienilor ca nu e 6!

  4. Stimate domn, gresiti cand afirmati ca nu s-a facut nimic sau ca nu s-a schimbat nimic. In timpul trecut de la Colectiv si pana ieri, au mai plecat cateva sute de mii de romani capabili in afara. Pleaca cei capabili, nu cei incapabili pentru ca nu e usor sa pleci definitiv sau la munca in alta tara. In plus, locul premierului Ponta este azi ocupat de Dancila.

    Deci lucrurile se SCHIMBA si se schimba in RAU.

  5. Culmea e că la campaniile electorale care vor veni, lumea va alege aceiași prosti, mafioți, curve, analfabeți, carieriști, narcisiști, iar starea asta se va perpetua. Soluția? Alegeți altii!!! Doar așa vor realiza ca posturile și funcțiile „de sus” nu sunt ale lor pe viață. Nu-s buni nici ăștia? La alegerile următoare alegeți alții. În 2-3-4 cicluri electorale vor realiza că nu e o mare sfârâială să te cocoți la vărful politicii.

  6. In USA si parca alte state, oamenii merg voluntar sau nu chiar in serviciul de pompieri, merg in garda nationala, sunt alesi ca jurati sau aleator in comisia electorala.

    Acest lucru creaza o comunitate mai sudata, exista oameni care mai cunosc legislatia, cunosc realitatea, isi dau seama ce inseamna un accident, un incendiu, un hot, fiindca vad cu ochii lor. Stiu sa manuie o arma, sa se autoprotejeze, sa ofere ajutor in caz de nevoie, sa-si apere drepturile. Se creaza o cultura.

    Noi suntem cam indiferenti de ce se intampla in jur, ne intereseaza doar ce in interiorul casei. Ne izolam cu garduri. Nu prea stim ce sa facem, cum sa actionam, nu ne-a invatat nimeni. Suntem descurajati de fiecare data cand ne lovim de stat. Nu stim legislatia, nu stim cum sa ne aparam drepturile, nu stim cum sa oferim ajutor. Suntem inconstienti cand conducem (ca doar ma plictisesc ia sa depasesc eu aici repede), suntem inconstienti cand facem ceva. Nici nu ne punem problema ca exista oameni in jur si nu e bine sa fumezi in public sau sa te comporti in anumit fel.

  7. Asa este, institutiile statului român sunt putrede: pe de o parte coruptie crunta, endemica, de la mic la mare, fiecare dupa posibilitati si nevoi (zicerea pare cunoscuta, nu? dar nu e doar de acum 50 de ani, e de la veacurile in „infratire” contra naturii cu greci, turci, rusi de toate culorile) iar pe de alta parte multa incompetenta, din ce in ce mai vizibila in ultimii ani, pe masura ce cei care mai aveau cat de cat o rigoare a meseriei lor, ies la pensie sau ies din viata si sunt inlocuiti cu lupii tineri sau de varsta medie, scoliti la scoala ultimilor ani ai ceausismului salbatic si ai primilor 30 de ani de mizerie sociala romaneasca post-„revolutionara”.
    Dar, ca sa nu dam vina doar pe greci, turci sau rusi, si fibra morala, profunda, a natiei, este corupta: prea multa toleranta in fata violentei si agresiunii de orice fel (mai ales daca nu ne afectecteaza direct), lipsa de empatie si deci lipsa de atitudine civica sustinuta, pasivitate mioritica!
    Ca orice organism intrat in putrefactie, cu aproape 6 milioane de cetateni plecati peste hotare si multi altii cu bagajele facute, cu spor natural negativ de aproape 30 de ani (din 1992), viitorul României este unul singur: disparitia in ritm accelerat si, mai ales, in chinuri!
    Pacat de copiii si nepotii nostri, cati or mai fi sau or mai ramane in tara!

  8. Si avionul cazut in Apuseni si helicopterul cazut in SiutGhiol sunt doua exemple de comportament iresponsabil al unor piloti care nu s-au dovedit profesionisti adevarati , pana la urma ! Faptul ca intreaga presa insista nu pe cauza directa a accidentelor, care putea fi evitata, ci pe masurile ulterioare accidentelor, care se poate sa nu fi fost perfecte mi se pare mie o deviere grava de la adevaratele responsabilitati ! Da, sunt responsabilitati personale, directe si responsabilitati imputabile – obiectiv, de catre specialisti, in cadrul unor norme stabilite – autoritatilor ! La „Colectiv” situatia a fost si mai complicata : lipsa unor autorizatii, lipsa unei supravegheri si a unor sisteme PCI, lucruri extrem de grave care au generat tragedia. Sa dam vina doar pe ambulante, pe spitalele depasite de dimensiunile catastrofei nu este – dupa parerea mea – atitudinea potrivita, constructiva. Preventia accidentelor pe primul plan, combaterea urmarilor necesara si ea, la cel mai inalt nivel profesional posibil !

  9. Probabil la fel ca Nea Nelu de la Remetea, și Nea Gigi de la Caracal era un cunoscut al polițiștilor. Poate „le dădea bună ziua” politicos ca să facă taximetrie fără licență și atestat, habar n-am. Dar polițiștii nu și-au permis să-l deranjeze tocmai pe Nea Gigi, deși victima oferise indiciile despre împrejurimi, casă, atelier auto șamd. Și când erau aproape siguri, nu au îndrăznit. Au așteptat la poartă.

    Iar atunci când părinții au dorit să sesizeze dispariția au fost intimidați de polițiști…că ar trebui să plătească ancheta!

    Suntem cu toții victime ale corupției. Oricare dintre noi poate fi viitoarea persoană ucisă pentru că nu poate fi localizată. De fapt ăsta e un pretext. Pentru că întregul minister de interne este o unealtă a cleptocrației, la fel ca tot statul, cu toate instituțiile, inclusiv DIPI, capturate de cleptocrație.

    Situația actuală era previzibilă și au fost numeroți cei care au prevăzut-o (magistrați și jurnaliști. cetățeni etc., inclusiv în soațiul acestei platforme) încă de acum mai bine de trei ani. de p la moartea lui Gigină.

    Și dacă există surprinși de evenimente, puteți fi siguri că acesta este doar un început. Disoluția autorităților statului și incapacitatea de a apăra cetățenii, alianța infractorilor cu politicienii (C Stefanescu și Duduienii, spre exemplu), sunt premize clare pentru concluzia că lucrurile merg spre tot mai rău.

    Mai devreme sau mai târziu vor apărea descreierați care vor folosi argumentul acesta pentru a se apăra singuri, iar în context ne putem aștepta la lupte de stradă și oameni care își fac singuri dreptate pentru că autoritățile de ordine publică și justiția oficială, mergând păna la Curtea Constituțională, au fost puse în slujba infractorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro