duminică, martie 16, 2025

Cum va putea naviga noul președinte al României prin tranzacționalismul post transatlantic al lui Donald Trump

Românii trebuie să-și aleagă în luna mai președintele și, odată cu acesta, un interlocutor politic abil pentru cel mai tranzacțional lider american din istoria alianței euro-atlantice.

După aderarea României la UE și NATO, elitele țării noastre s-au complăcut în euforia momentului și au ratat oportunitatea consolidarii unei strategii robuste post-aderare. Într-o notă similară, admiterea României în programul Visa Waiver în primele zile ale acestui an nu ar trebui să reprezinte prilejul pentru a modera ambițiile parteneriatului strategic româno-american. Nu trebuie să ne complacem în euforie sau să răsuflăm vreo secundă ușurați, mai ales nu în contextul unei administrații americane care este atât de impredicitibilă si tranzacțională față de proprii aliați. Elitele țării, cu precădere competitorii din alegerile prezidențiale ale acestui an, au datoria să se pregătească temeinic să actualizeze instrumentarul diplomatic al României pentru a naviga cu succes administrația Trump 2.0.

Un pas care ar trebui să preceadă consolidarea instrumentarului de politică externă al următorului președinte al României în relație cu partenerul strategic american trebuie să fie identificarea intereselor care trebuie apărate cu prioritate. Acest exercițiu riguros de prioritizare trebuie să țină cont de un obstacol real pentru țara noastră: există o facțiune influentă în anturajul imediat al președintelui care consideră că Europa nu mai este o prioritate pentru SUA. Această poziție nu este nicidecum minoritară și a fost deja probată prin faptul că Marco Rubio, șeful Departamentului de Stat și un exponent al taberei moderate din MAGA, ar fi ignorat invitația șefei diplomației UE, Kaja Kallas, de a participa la ședința miniștrilor de afaceri externe din statele blocului comunitar în primele zile ale mandatului său. Mai mult, în primul contact cu aliații NATO, Secretarul apărării, Pete Hegseth, a transmis ferm că Ucraina nu este o prioritate pentru SUA, ci ar trebui să fie problema europenilor. Trump însuși a spus franc că va introduce tarife pentru bunurile importate din UE. O relocare a trupelor americane din Europa către alte teatre de operații este o idee tot mai probabilă, cu atât mai mult cu cât viitorul Subsecretar pentru politici al Pentagonului, Elbridge Colby, este un ferm susținător al ideii de prioritizare a Asiei în detrimentul Europei, fapt care este de așteptat să se reflecte în alocarea resurselor.

Faptul că nici România nu este la adăpost de politica externă tranzacțională, post-transatlantică practicată de administrația Trump s-a văzut destul de clar prin discursul plin de vitriol al vicepreședintelui JD Vance de la Conferința de Securitate de la Munchen. Acesta a pus direct sub semnul întrebării decizia suverană a României, materializată prin decizia unanimă a CCR, de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale și a lăsat impresia (în contrast cu ceilalți aliați ai noștri, de pildă Franța, Germania și Belgia, care au confirmat de la cel mai înalt nivel interferența rusească) că decizia a fost nefondată, sugerând că rapoartele noastre de intelligence declasificate sunt neconcludente, iar decizia ar fi fost de fapt impusă din afara, adică din partea Comisiei Europene sau a partenerilor continentali. Astfel de acuzații sunt sfidătoare și intolerabile chiar și într-un context în care rigorile diplomatice par din ce în ce mai diluate de o administrație care nu se împiedică de protocol și etichete. Soluția pentru România nu trebuie să fie a ne pierde cumpătul sau a da înapoi de la decizia noastră, nici să dăm curs divizării coaliției guvernamentale sau să ne aventurăm în gesturi teatrale amplificate prin contraziceri instituționale pentru a intra în grațiile administrației Trump. Soluția trebuie să fie să ne regrupăm cu demnitate, să planificăm și actualizăm instrumentarul strategic, iar totul începe de la a pregăti instrumentarul politico-diplomatic al viitorului președinte, care va avea și legitimitatea democratică de a intra în dialog cu americanii.

Ținând cont de realitatea reprioritizării și conștienți de faptul ca administrația Trump va pune un preț mai mare pe negocierea cu statele europene în format bilateral decât în interiorul formatelor UE și NATO, viitorul președinte al României trebuie să abordeze mai multe categorii de interese naționale în relație cu partenerul american. Distingem interesele de securitate ca fiind prioritare, pentru care România trebuie să acționeze ferm în sensul prevenirii unei dezangajări americane de pe flancul estic al NATO și din regiunea Marii Negre. Menținerea grupului de luptă NATO bazat la Cincu, îndeplinirea planurilor regionale de apărare definite la Summitul de la Vilnius și consolidarea bazei militare Mihail Kogălniceanu trebuie sa fie interese pentru care România marșează cu prioritate. Pentru a securiza sprijinul american la Marea Neagră, nu este suficient să prezentăm Rusia ca fiind o amenințare, ci ar trebui să construim mai energic un ansamblu de mesaje politice puternice în care regiunea Mării Negre devine un teren fertil pentru testarea competiției geostrategice dintre SUA și China, ținând cont de candidatura Turciei la BRICS și de construirea portului Anaklia din Georgia de către un consorțiu dominat de o companie chinezească, în virtutea parteneriatului strategic sino-georgian.

În privința intereselor economice, executivul României ar trebui să continue să insiste pe importanța creșterii investițiilor străine directe (FDI) și pe a aduce mai multe companii americane în România, cu condiția menținerii unui climat fiscal predictibil și favorabil pentru business, ceea ce din păcate nu pare a fi cazul acum. În aceeași notă, cooperarea tehnologică trebuie intensificată, context în care guvernul României ar trebui să considere menținerea fiscalității reduse pentru IT-isti, dar și să prezinte cu mai multă energie cooperarea existentă pe care compania lui Elon Musk, Starlink, o are cu ANCOM. Grație acestei cooperări, Starlink a putut efectua o serie de teste în România pentru sateliții săi. Mai mult, în pregătirea reuniunii Organizației Internaționale pentru Telecomunicații în 2027, în care va fi dezbătut un set comprehensiv de norme pentru sectorul telecom, viitorul președinte ar putea folosi acest prilej pentru a pune în discuție oportunitatea consolidării parteneriatului nostru strategic în domeniul tehnologiilor emergente și a comunicării prin sateliți.

Simbolurile politice reprezintă o categorie distinctă de interese, care impactează tot spectrul anterior menționat. România nu s-a mai bucurat de vizita unui președinte american din 1997, ceea ce ne face să părem cu adevărat dispensabili în ecuația regională. O vizită a lui Donald Trump în România nu ar fi doar prilejul unei conversații de substanță pe subiecte cu miză mare, ci ar fi și o oportunitate de afirmare a României ca actor important în regiune, atrăgând cu sine vizibilitate și interes din partea investitorilor. 

Tot la capitolul intereselor regionale trebuie să includem prioritatea ca România să-și orienteze activismul de politică externă înspre includerea Republicii Moldova în viitoarea arhitectură de securitate europeană rezultată ca urmare a păcii pe care Donald Trump dorește să o faciliteze în Ucraina. Este în interesul nostru să urmărim ca această pace să nu fie una temporară, personalizată pe perioada mandatului lui Trump și legată doar de autoritatea sa politică, ci una care să aibă garanții instituționale fiabile și care să nu rezulte într-un conflict înghețat cu implicații regionale, genul de conflict pe care Moscova are vocația de a-l administra cu măiestrie.

Care sunt oportunitățile pe care viitorul președinte al României le poate accesa pentru a atinge aceste obiective naționale? Chiar dacă geografia pare că ne poartă pică, instrumentarul nostru de politică externă nu poate fi unul limitat și nici unul reactiv. Acesta ar putea fi îmbogățit prin a verbaliza eforturile țării noastre în vederea modernizării militare, probate prin bugetul în creștere pe care îl alocăm sectorului de apărare, buget ai cărui beneficiari sunt, într-o proporție semnificativă, jucătorii americani ai industriei de apărare. Trebuie să amplificăm angajamentul partidelor aflate la guvernare pentru o creștere progresivă și susținută a acestui buget destinat modernizării militare și să ne arătăm dispuși să militam pentru ca, la nivelul Uniunii Europene, cheltuielile cu apărarea sa fie exceptate de la exigențele privind deficitul. Având în vedere noul peisaj geopolitic, România ar trebui să-și contureze o poziție de țară privind Strategia industriala a UE pentru apărare adoptată în 2024, care impune statelor membre europene “să cheltuiască cel puțin jumătate din bugetul lor alocat achizițiilor publice în domeniul apărării pentru produse fabricate în Europa”, respectiv “să desfășoare cel puțin 35% din schimburile comerciale de produse din domeniul apărării între ele, și nu cu alte țări”. Ca stat membru UE, România își poate folosi această poziție mult mai activ pentru a maximiza oportunitățile de negociere cu diverși actori statali interesați să extragă beneficii din bugetele mai mari destinate sectorului de apărare, inclusiv (și poate mai ales) SUA.

O altă oportunitate este derivată din prognozata numire a lui Georgette Mosbacher, fosta ambasadoare a SUA în Polonia în primul mandat al lui Trump, ca ambasador în România. Experiența sa regională, dar și activismul lui Mosbacher în conturarea Inițiativei celor Trei Mări pot fi folosite cu iscusință de decidenții români pentru a repoziționa centrul de greutate al acestei Inițiative la București. După cum am arătat și în acest policy paper, la 10 ani de la lansarea inițiativei pentru dezvoltarea infrastructurii în regiunea Europei Centrale și de Est, formatul pare ca și-a pierdut vlaga inițială. Cum în Polonia această Inițiativă este legată intim de imaginea președintelui Duda, al cărui mandat expiră în câteva luni (și cu care Trump are o relație personală excelentă, vizibilă prin modul în care acesta a fost primit la Washington), există toate premisele ca ea să cadă în irelevanță. Nu și dacă România își asumă, profitând de prezența lui Mosbacher la București, o reeditare a Inițiativei, inclusiv prin adăugarea unui nou pilon de cooperare între statele participante destinat inovării militare, suplimentar față de cei 3 piloni actuali (energie, digitalizare și transporturi). România ar putea să se situeze în avangarda înglobării proiectului de reconstrucție al Ucrainei într-o conversație regională mai robustă, având ca obiective geopolitice îmbunătățirea conectivității pe coridorul Nord-Sud și reducerea influenței nefaste a Rusiei și Chinei în regiune.

Un element de oportunitate extrem de relevant pentru a dezvolta instrumentarul României în relația cu SUA este reprezentat de legislația noastră robustă pentru reducerea influenței Chinei în economia noastră și în geopolitica regională. România are politici comprehensive pentru reducerea acestei influențe, pe care alte state europene nu le au, precum legea 5G care interzice participarea Huawei la licitațiile pentru rețelele noastre de telecomunicații (recent, această politică publică a fost extinsă de guvernul Ciolacu pentru a include și rețelele 6G). România a interzis participarea companiilor chinezești în marile proiecte de infrastructură și are un mecanism de screening pentru investițiile străine copiat după modelul american. Mai mult decât atât, în Parlamentul României a fost introdus, la inițiativa fostului deputat Pavel Popescu, un proiect legislativ menit să descurajeze universitățile românești din a găzdui Institutele Confucius, pe care autoritățile americane le consideră a fi huburi pentru spionaj tehnologic. Faptul că România are o înțelegere strategică tot mai profundă față de influența Chinei în Europa poate fi probat și prin faptul că parlamentari care au introdus în vocabularul politic național tema “Chinei ca amenințare la securitatea națională” dețin astăzi funcții cu responsabilități adiacente politicii externe și de securitate a României, un exemplu fiind numirea lui Alexandru Muraru, membru al Aliantei Inter-parlamentare pentru China (IPAC) la șefia Comisiei parlamentare pentru controlul SIE. Toate aceste elemente, dacă ar fi promovate mai susținut, ar demonstra că România are vocația de a fi mai antreprenorială în orientarea politicii UE față de China și un aliat de încredere al Washingtonului pentru a diminua influența Beijingului într-o regiune cheie.

În fine, un alt teritoriu de oportunitate politică pe care viitorul președinte al României îl poate exploata pentru a naviga cu succes provocările asociate noii administrații americane este reprezentat de dorința lui Trump de a se prezenta lumii ca un pacificator cu proiecție globală. Obiectivul acestuia de a obține Premiul Nobel pentru Pace este cunoscut deja. Fructificând relațiile bune ale României cu vecinătatea și reluând narativul stabilității, România se poate “vinde” ca fiind în poziția strategică de a garanta securitate și prosperitate în regiunea noastră, dar și în regiuni unde avem parteneriate care au trecut testul timpului. Ne putem implica într-un proiect consolidat pentru a reduce tensiunile din Balcanii de Vest, susținând procesul de integrarea europeană a statelor din regiune și reitera angajamentul de a acționa ca o forță constructivă în regiuni tensionate precum Caucazul de Sud și Orientul Mijlociu. În satisfacerea acestui obiectiv, predictibilitatea politicii externe a României este un atu care ar trebui menținut de către viitorul președinte al României. Cum pentru Trump pacea și stabilitatea globală comportă în acest mandat și o miză personală, România poate arăta că avem toate elementele necesare pentru a participa energic la acest efort, atâta timp cât liniile noastre roșii sunt comunicate ferm și respectate.

În ultimele două decenii, parteneriatul strategic cu SUA a reprezentat unul dintre cei trei piloni fundamentali ai politicii externe a României. Uitându-ne la evoluțiile din regiune, putem afirma cu certitudine că România a fost primul stat care, atunci când SUA spunea „sari”, răspundea cu „cât de sus?”. Această abordare loială a României față de partenerul strategic american ne-a adus garanția securității și condiții excelente pentru dezvoltare economică. Astăzi, această abordare a loialității fără a cere nimic la schimb își arată limitele, fiind contestată atât din interiorul țării, prin filonul suveranist, dar și din exterior, geopolitica imprevizibilă actuală obligându-ne să învățăm să practicăm tranzacționalismul și să ne adaptăm la o eră a securității post-transatlantice conturate de Donald Trump. Viitorul președinte al României, care prin prerogativele constituționale se va afla în centrul ecosistemului nostru de securitate și politică externă, va trebui să internalizeze aceste noi realități și să-și actualizeze un instrumentar diplomatic pe măsură. S-a terminat era alianțelor necondiționate în numele unor valori euro-atlantice comune, născătoare de prosperitate economică, iar România trebuie să învețe să balanseze imaginea de actor predictibil într-o regiune complicată cu cea de stat matur, conștient de propriile interese naționale. După cum spun americanii, „we have to learn to walk and chew gum at the same time”.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. În aceste vremuri tulburi este aproape imposibil să poți planifica o politică externă pe termen mediu și lung. Apoi, România, datorită forței economice, politice, diplomatice și militare reduse, NU este în măsură să poarte o politică externă ofensivă. Suntem prea mici pentru un război așa de mare, să ne vedem lungul nasului…
    Totuși, România trebuie să-și facă niște planuri, în funcție de evoluția situației politice în zonă. De ex:
    – continuarea politicii față de Moldova în sensul scoaterii ei din ghearele Rusiei
    – politica actuală față de Ucraina mi se pare corectă și trebuie continuată în același sens
    – dacă SUA părăsesc Europa, atunci România trebuie să-și reevalueze prietenii( Franța, Polonia, Turcia) dar și potențialii adversari( Rusia, Germania, Austria, Hungaria).
    – se poate marșa pe alianțe politico-militare zonale, respectiv crearea unui patrulater de asistență mutuală Polonia+Turcia+România+Ucraina.
    Și da, autoarea are dreptate, România trebuie într-un fel sau altul să iasă la luptă. Chestia aia ridicolă cu „umbrela NATO”, că ne apără UE,etc trebuie uitată. Sunt alte vremuri, mult mai periculoase, și care cer acțiuni ferme.
    NU mai putem dormi „somnul cel de moarte”. Și moartea este tot un fel de somn, nu-i așa?

  2. Pe termen scurt e f important daca Georgescu, si cine o mai fi, va fi aprobat, sau nu, sa candideze. O interzicere ar strica relatiile cu USA, mai ales daca nu se vor gasi motive intemeiate. Odata stricate va fi f greu pt presedinte, indiferent care va fi, sa indrepte ceva.

    Intelegerile europene care impun(e) statelor membre europene “să cheltuiască cel puțin jumătate din bugetul lor alocat achizițiilor publice în domeniul apărării pentru produse fabricate în Europa”, ca de obicei incearca sa sunteze piata libera, nu duce la imbunatatirea relatiilor si nici la obtinerea celor mai bune arme la pretul optim.

    Si nu in ultimul rind, poate n-ar fi rau ca mass media romaneasca sa-nceteze sa injure si sa jigneasca presedintele unei tari ales democratic, si sa-ncerce sa inteleaga care sunt motivele anumitor comportari.

    • Stricate ..sau nu ..Georgescu..in sine strica si mai mult!
      Doar nu e buricu pamntului individul asta!
      ACUM…SUA..il baga pe Georgescu in fata..pt ca dupa..sa zica..PAI VOI LA RUSI..PT CA UITE..ASTA SI VRETI!..
      Se vor aranja asa..si nu o sa-i poti contrazice public si oficial!

    • Nea Neamtu, ceva vazut din alt unghi, despre ”SUVERANISMUL” ROMÂNESC

      Citim și auzim fel de fel de analize, declarații, filosofii, etc. despre ”curentul suveranist” care bîntuie prin lume, inclusiv prin România. Interesant este faptul că, cel puțin în România, acesta este asociat neapărat ca fiind ”pro-Rusia” . Fiind aparent, un curent politic, la care aparent, aderă un număr mare de cetățeni, cred că ar trebui să sintetizăm ce gindesc cetățenii, bazat pe date statistice seci, din care să putem trage concluzii politice volatile.
      Să încercăm sa citim citeva concluzii ale unor sondaje, interviuri si analize sociologice, ca de exemplu mai jos, dintr-o multitudine:
      https://ziare.com/nationalism/candidat-suveranist-sondaj-explicatie-1924778
      https://www.b1tv.ro/eveniment/sondaj-romanii-nu-au-incredere-in-trump-rusia-si-ucraina-cum-se-raporteaza-la-nato-si-ue-1561036.

      Să incercăm sa sintetizăm, dar si să integrăm rezultatele:
      – Intre 60-80% dintre români sunt in favoarea apartenenței României la UE si NATO
      – Sub 6% dintre români au o oarecare încrederea în Rusia, majoritatea covărșitoare a populației neavind incredere deloc în Rusia
      DAR
      – Cca 70% dintre Români ar vota un un candidat sau partid naționalist (doar 27% au declarat că nu ar alege o astfel de opțiune)
      DECI
      – Politologii indica faptul că viziunea ”naționalistă”/suveranistă nu este contradictorie cu viziunea/sentimentul pro-europen și pro-NATO…deci, ”ne place democratia”, dar in mod tradiționalist si, specific românilor.

      In continuare ce rezultă relevant din sondaje si analize sociologice:
      – Romanii, in mare majoritate, vor să fie recunoscuți cu specificitatea lor și tradițiile lor si mereu de-a lungul istoriei au urmărit ”o validare/recunoaștere internațională”
      – Foarte important: Românii, în proporție de 62% sunt de acord cu afirmația ca ”Economia României este controlată de străini” (se pare că aici nu ne place ”lipsa democrației economice”)
      – Cel mai scâzut nivel de incredere este in institutiile statului, Parlamentul, Guvernul si partidele politice.
      DECI
      Un candidat nationalist, cu un curent suveranist, a impulsionat o parte a populației României in aceasta directie – realegerea lui D.Trump este un exemplu, dar, atentie – numai in anumite direcții

      Deci, s-ar putea înțelege din cele de mai sus ca ”suveranismul ” românesc are caracteristici specifice și aparent, nu este deloc asociat ”pro-rus-ismului” cum vedem ca se incearcă intens sa se asocieze acest curent cu Rusia.
      Marea problemă este ca nici unul din partidele așa zis ”suveraniste” precum si candidatul ”suveranist” pe care îl stim cu toții – toți catalogați drept pro-Rusia- , nu corespund ”tiparelor” de mai sus, așteptate de cetățeanul român.

      Suveranismul românesc este indreptat clar contra sistemului politic actual (există o mare nemulțumire și tensiune în societate, ”construită” inconștient de partidele ”din coaliție”, fără consultările periodice ”cu poporul” – eternele PSD-PNL-UDMR de care românii s-au cam săturat-de 20 de ani la putere), iar cetățenii, neavind o astfel – altfel de optiune suveranistă conform așteptărilor lor, par ca ar vota chiar cu niste pertide ”pro-ruse” si candidat ”pro-rus”, aspect care ar arăta mai degraba gradul foarte inalt de adversitate atins față de sistemul actual decit o afinitate reală față de Rusia.
      ASTA AR TREBUI SA DEA MULT DE GINDIT, și cred că nu neapărat ”lipsa de educație”

      De ce românii par dispuși la acest risc de ”ce-o fi o fi”, avind speranța ca totuși, nu vom fi excluși din UE si NATO si poate, poate va ramîne ceva din democrație în România ?

  3. Ce am citit pe burtiera unei televiziuni de stiri?
    Georgescu finantat de un sustinator (din SUA) al Kamalei? Asa este trumpist? Si acolo minte?

    Mda… trebuie un presedinte care nu a avut fandoseli cu stinga progresista. Mai toti candidatii au avut si au. Iar AUR… este mult prea de dreapta si neserios. (Nici o initiativa legislativa necesara tarii in atita timp… Doar scandaluri…)
    Din punctul asta de vedere, dupa stirile mele, doar doi candidati ramin in carti. Sa vedem daca vor ajunge in finala.

  4. Mai e mult până Departe?
    La ☮️, carevasăzică, la Pace?
    Adevărul e că suntem mult prea mici, periferici, lipsiți de importanta și insignifianți ca să prezentăm un interes cât de cât perceptibil pentru americani. Per ansamblu, nu pe bucăți (Trump urăște UE per ansamblu, dar nu urăște Franța sau Italia). Că americanii sunt interesați de baza de la Kogălniceanu, mai ales in noul context de securitate macroregional (inclusiv Orientul apropiat, per ansamblu).

  5. „decizia suverană a României, materializată prin decizia unanimă a CCR” nu a fost si democratica. Daca Belgia, Franta sau Germania stiau de „inteferenta” rusa in alegeri, atunci de ce inca mai pastreaza acest secret si n-o afirma cu glas tare? Daca vi se pare ca anularea alegerilor (fara ca cineva sa comunice clar motivul anularii) reprezinta un gest de mare democratie, atunci consider ca faceti doar o propaganda impotriva democratiei occidentale. Cum puteti sa afirmati cu atata nonsalanta ca anumite state UE (poate chiar Comisia) au intervenit pentru anularea alegerilor dintr-un stat membru, care face parte dintr-o Uniune Europeana bazata pe democratie si libertatea votului liber exprimat? Ma indoiesc profund ca SIE sau SRI n-ar fi avut informatii credibile, in schimb avea Belgia, sa fim seriosi. A fost o facatura „made in PSD” pentru a nu pierde definitiv puterea si pentru a nu fi exclusi cu totul de la guvernare, iar pe acest fond ulterior al anularii alegerilor s-au catarat populistii cerand demisia lui Ioannis si eventual a premierului cu scopul de a prelua puterea mai repede. Apropo, Belgia are un nou premier extremist, daca nu stiati.

  6. Autoarea numeste cateva oportunitati care s-ar putea constitui in viitoare initiative care sa ajute Romania sa se adapteze in timp aproape real unei eventuale noi paradigme de abordare a relatiilor internationale la scara regionala si globala. Totusi exista un context general in care o oportunitate poate fi identificata si finalmente valorificata altfel demersul poate fi catalogat doar ca cel mult wishful thinking. Contextul general este dat de analiza sau evaluarea strategica a tarii a carei rezultate sunt valorificate intr-o alta evaluare sau analiza care este un fel de ‘ce vreau si ce pot din ce vreau’. Rezultatul acestei din urma analize indica daca o oportunitate poate fi valorificata adica daca prin implementarea ei se face mai mult bine decat rau. Si in contextul articolului nu cred ca autorea se refera la schimbarea unui articol electrocasnic din casa cu unul similar dar mai performant. O analiza aprofundata poate spune nu oricarei oportunitati indiferent cat de fezabila si tentanta pare cand este enuntata. Cu alte cuvinte DELTA dintre CE VREM si CE PUTEM trebuie identificata ca sa poti lua in considerare serios conturarea, definirea, comunicarea si eventual implementarea unei oportunitati. O sa folosesc un exemplu oferit de autoare care spune ca ”România a fost primul stat care, atunci când SUA spunea „sari”, răspundea cu „cât de sus?”. Această abordare loială a României față de partenerul strategic american ne-a adus garanția securității și condiții excelente pentru dezvoltare economică.”. Asadar pozitia servitorului a adus prosperitatea si, la rigoare, a fi servitor este o oportunitate?

  7. ‘Astfel de acuzații sunt sfidătoare și intolerabile’
    Corec’. Io zic să-l căutați pe Vance prin DC și să-i aplicați o sancțiune necruțătoare din partea poporului rumân suveran, de pildă să-l pocniți cu instrumentarul strategic peste gura aia plină de venin, să se învețe minte și să nu se mai pună cu noi, mai ales că am strâns rândurile recent și suntem mai puternici ca niciodată. haleluia.

    ps mă întreb cât de naivi pot fi activiștii români de stânga (unii subvenționați de instituții americane) atunci când publică atacuri la adresa administrației Trump ‘ascunse’ in comentariatul neaoș de limbă română. oare ei chiar cred că partizanatul politic scapă scrutării activiștilor de dreapta (radicalizați intre timp) conectați la administrație dacă lupta se petrece in altă limbă decât engleza?

    • Mulțumesc pentru comentariu. Nu sunt activistă de stânga și nici subvenționată de vreo instituție americană :) am apropiați atât din cadrul Partidului Republican, cât și cel Democrat. Ba chiar am fost “școlită” de Academia Heritage Foundation înainte ca Project 2025 să fie la modă și particip frecvent la discuțiile pe care ei le organizează privind viitorul internaționalei conservatoare. Cred că tocmai aceste expuneri transpartinice mă ajută să-mi păstrez obiectivitatea când vine vorba de a prognoza rolul și oportunitatea României în acest nou climat politic, nu cred în soluții universale la probleme particulare și nici nu îndemn la a aplica o “corecție” vicepreședintelui SUA pentru declarațiile sale. Spun doar că ar trebui să ținem cont de ele când ne creionăm propria strategie față de SUA astăzi.

    • Eunuke, a fi impotriva unor impostori dementi precum Trump , Vance si alti papagali din preajma acestora nu inseamna ca esti de stanga! Uite, eu sunt un extremist de dreapta, care sustine executarea prin impuscare in public a comunistilor, prostilor si cretinilor, hotilor, talharilor de tot felul, pentru ca astfel am trai intr-o lume mai buna. Pe impostori nu i-as impusca, ci i-as pune la munca silnica sau la stalpul infamiei pentru a fi scuipati zilnic.

      Relativ la Trump sau Vance, inca sunt sceptic daca merita sa fie impuscati in cap, in direct, la o ora de varf sau pusi la stalpul infanmiei, sau inchisi pe viata, eventual intr-o gradina zoologica!

      Cheltuielile cu munitia pentru impuscarea javrelor comuniste sau incarcerarea lor pe viata, precum si a tuturor cretinilor de pe planeta, vajnici sustinatori ai clicilor de impostori sunt infinit mai mici decat cele pe care suntem fortati sa le facem suportand javre, jigodii, impostori si cretini!

      Nu mai confunda capra cu varza. Dreapta autentica nu are nimic de-a face cu maimutareala lui Trump si a clicii din jurul sau!

  8. In 2008, GEORGE W BUSH (tot republican), a fost in ROMANIA…Si putin a fost atunci…In iulie 1997, BILL CLINTON(democrat), a anunta ca Romania inca nu poate fi invitata la NATO.

  9. Cu scuzele de rigoare că aș putea fi considerat ironic sau deplasat in cele de mai jos, doresc insă să fiu doar pragmatic si realist in urmatoarele comentarii/

    Cum foarte bine și realist, au punctat unii comentatori aici, ”suntem insignifianti – politic-economic-militar” (DATORITA SI ACTIUNILOR DE 20 DE ANI ALE CD) ca sa putem emite vreo pretenție.

    Cum poate Dna Pup n-a aflat încă, politica externa este extensia in exterior a politicii interne (și nu invers !), sa ne oprim puțin asupra unor aberatii interne (numai citeva !), care se reflecta in exterior si-l influenteaza, de nimeni nu mai intelege ce se intimpla in Romania, nici strainii si nici românii:

    – celebrii frați Tate, (despre care TOATE autoritatile române au afirmat ca ”nu au simțit nici o presiune” din partea SUA pentru eliberarea lor, incepînd cu nefericitul Ministru de Externe – E.Hurezeanu), au fost eliberați !…eliberati de cine ?….DIICOT și justitia româna in care toti infractorii ”au încredere”…deci, aceste 2 instituții face ele politiă externa, nu-i așa ?
    – mai rau (sau mai bine), frații Tate, ca ”influențatori” de-ai lui Trump, l-au sprijinit pe candidatul Calin Georgescu, care acum e amenintat cu 40 de ani de inchisoare pentru niste chestii…pe aceeasi logica, in mai il vom avea pe CG președinte ”în mod democratic ales”

    – interesantă este și aceasta glumă din articol: ”…România a interzis participarea companiilor chinezești în marile proiecte de infrastructură și are un mecanism de screening pentru investițiile străine copiat după modelul american…” da, sigur, ne-am concentrat pe ce fac americanii, dar asta nu i-a împiedicat pe rusi sa acapareze bucăți mari din economia romănească, direct sau indirect (prin intermediul Ungariei si Austriei)…dacă Dna Pup n-a aflat, aceste ”achizitii economice” sunt ”focare” ideale” de influenta politică (ma feresc de termenul spionaj, sa nu fiu banuit ca ma uit prea mult pe Netflix)

    – ”…în contextul unei administrații americane care este atât de impredicitibilă si tranzacțională față de proprii aliați…” si pentru că românii trebuie ”…să-și aleagă în luna mai președintele și, odată cu acesta, un interlocutor politic abil…” aș zice ca ne trebuie un președinte care să fie capabil să nu fie abil în stil românesc dar să aibă ”the guts” să-i spuna lui Trump straight: bre, ”what do you want from us guys ?”
    Put on the paper, sent it to us and will reply asap”…case closed, fără fitze, Trump,s style.
    – la nevoie, sa putem sa-i spunem ca le cumparam baza de la Deveselu, daca vor sa se retraga si ceva focoase nucleare (de la ei sau de la altii)…e o varianta de securitate, nu-i așa ?. Cu siguranță, toate astea trebuie sa treaca si prin CD, iarăși, nu-i așa ?

    – si pentru că ”este tranzacțional” și ”trateaza separat cu fiecare tară pentru ca el uraste UE nu statele componente”, e cazul sa ne pregatim să reluăm relatii mai bune cu China (se pare că oricum UE deja pregătește asta)…iar RO, are un atu istoric !….o relatie foarte buna in vremea dinainte de 1989, cind am facilitat deschiderea relatiilor China – SUA, si, mai ales, ne-au ajutat sa trecem in 1968 prin cosmarul invaziei potentiale a României, de catre URSS, dupa Cehoslovacia (și SUA ne-a ajutat)
    (Dna Pup ar putea studia arhivele istorice din MAE sau de la scoala de diplomatie românescă sau de aiurea pe aceste teme)

    -”…și dacă România își asumă, profitând de prezența lui Mosbacher la București, o reeditare a Inițiativei (celor Trei Mari), … cei 3 piloni actuali (ENERGIE, digitalizare și TRANSPORTURI). România ar putea … reducerea influenței nefaste a Rusiei și Chinei în regiune…”.
    Cred că ar merita putin mai multa reflectie asupra includerii Chinei aici (oricum, China nu este foarte fericita ca SUA se iubeste cu Rusia, ca sa se ocupe special și exclusiv de China…si UE stie asta)

    Sunt multe idei indoielnice in articol si ar trebui constituita o strategie consistenta de politica externa (pornind din interior, din interesele noastre economice in primul rind, ca membru UE) și mai ales, o strategie, ca sensitivitate, pentru era post-Trump, care va fi vremelnic, dar mai ales de protectie contra Rusiei (care va fi veșnică), drept ”DUSMANUL NATURAL AL ROMÂNIEI ” (daca se intelege ce vreau să spun prin acest citat)

    Cine ar putea gindi așa ceva astăzi ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Antonia-Laura Pup
Antonia-Laura Pup
Antonia Pup este studentă Fulbright la Georgetown University în Washington DC, unde lucrează ca asistent universitar. A urmat un program de masterat în securitate internațională la Sciences Po Paris, ca bursier al Guvernului român și al Ministerului de afaceri externe francez. Anterior, a fost consilier parlamentar pentru președintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaților. Are experiență profesională la OCDE și Parlamentul European și a fost fellow al Conferinței de securitate de la Riga și la Forumul global din Azerbaidjan.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro