„În timp ce suntem adunați aici, o transformare cum nu s-a mai întâlnit în ultimul secol accelerează și afectează lumea întreagă. Cu războaiele tarifare și comerciale iminente, un tăvălug al confruntării în curs de desfășurare între forțele pro și contra globalizării economice și o rivalitate intensă între multilateralism și unilateralism, sistemul de guvernare globală trece prin schimbări profunde. Societatea umană a ajuns din nou dramatic la răscruce și speră că soarele va străbate norii și ceața pentru a ne lumina calea de urmat. Este timpul să ne amintim importantul discurs al președintelui Xi [Davos, 2017 – n.m]. Ar trebui să promovăm încrederea, să susținem solidaritatea și cooperarea și să mergem înainte mână în mână, în ciuda vântului puternic și a apelor agitate, pentru a construi o comunitate globală cu un viitor comun.”[1] – Ding Xuexiang, vicepremier al guvernului Chinei, discurs la W.E.F. Davos 2025
World Economic Forum Davos 2025 s-a încheiat. Următorul reper tradițional pe agenda internațională este Conferința de Securitate de la München de la mijlocul lunii februarie ac. Ambele evenimente sunt consacrate pentru circulația ideilor în spațiul global, pentru analiza de trend și anticiparea evoluțiilor la scară mondială la început de an. De asemenea, sunt repere pentru leadershipul tradițional occidental, dar sancționate tot mai vizibil de liderii care-i contestă Occidentului preeminența, semnalul fiind dat de cuplul Rusia – China.
Cinci repere ale Davos 2025, extrase după ce sâmbătă, 25 ianuarie, evenimentul s-a închis și personalul de serviciu a invadat spațiile de conferință ca să facă curățenie. „AI, tehnologie, industrie: o cursă contra cronometru”, prima teză. Cu „Industriile în era inteligentă” ca una dintre temele cheie ale Forumului, potențialul „Agentului AI” a fost o expresie adusă constant în discuție. Sesiunile s-au concentrat pe viitorul vehiculelor electrice, securitate cibernetică, fabrici inteligente și implicațiile AI pentru guverne și securitatea națională.
La tema „Creștere economică, finanțe: încrederea este cheia”, organizatorii au observat că „tarife” a fost unul din cuvintele săptămânii la Davos, iar relația de „dragoste-ură” a lumii cu dolarul american a fost de asemenea în centrul atenției economiștilor în sesiunea numită „State of Play: US Dollar” – care a explorat statutul monedei americane ca principal instrument de plată la nivel internațional și așteptările pentru viitorul acesteia. Vedem și reacțiile europene care anticipează evoluția către dolarul digital, anunțând „Euro Digital”[2].
„Geopolitica: nevoia de optimism constructiv” a analizat marile temeri ale viitorului, temeiurile confruntărilor între cele două mari blocuri concurente și eforturile lor pentru a atrage favorurile „Sudului Global”. Până la urmă, implicațiile globale ale revenirii lui Donald Trump la Casa Albă au fost în centrul celor mai multe dezbateri la Davos, în special implicațiile anticipate ale politicilor pe care le-a anunțat președintele american privind tarifele, dereglementarea și energia. În imediată legătură au fost dezbaterile privind tema „Climă, natură, energie: pot reveni pe drumul cel bun?”, dar care este drumul cel bun, cât timp vocea moderată și desigur competentă nu este ascultată de militanții extremelor?
Adică ale fundamentaliștilor care apără mediul și teoria schimbărilor climatice, respectiv ale conservatorilor negaționiști (cu Biblia în mână) pentru care nu există niciun temei care să ne determine să renunțăm la combustibilii fosili, respectiv la arderea lor pentru a avea energie ieftină. Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a pus o întrebare retorică audienței în cursul dezbaterii „All Hands On Deck for the Energy Transition”: „Ce este cel mai important: securitatea energetică sau tranziția energetică? Căreia ar trebui să-i acordăm prioritate?”, oferind și răspunsul: „Este o retorică enervantă, pentru că pur și simplu putem să le facem pe amândouă!”

În fine, la tema „Locuri de muncă, sănătate, incluziune: să-i dăm înainte, nu să mergem înapoi”, pe parcursul sesiunii experții au repetat necesitatea de a reduce decalajele de gen în domeniul sănătății, politicii, economiei; oferirea de șanse egale femeilor fiind o cale de stimulare a progresului în societate. „Dacă aportul femeilor în economie ar fi egal cu al bărbaților, PIB-ul lumii ar fi cu 20% mai mare”, a afirmat Anna Bjerde, director general operațiuni la Banca Mondială, în cadrul sesiunii „Adding Trillions with Gender Parity”.
„Primul sfert de secol s-a încheiat. Și a adus o schimbare majoră în afacerile globale”, sunt cuvintele cu care și-a deschis discursul la Forum Ursula von der Leyen[3], președintele Comisiei Europene, aflată la al doilea mandat. „Acest secol a început cu mari așteptări. În urmă cu douăzeci și cinci de ani, era hiperglobalizării se apropia de apogeu. (…) După douăzeci și cinci de ani, a fost îndeplinită această promisiune? Ei bine, lumea de astăzi este încă aproape la fel de conectată ca niciodată, dar a început și să se fractureze pe noi linii. (…) Dependența față de lanțurile noastre de aprovizionare este uneori transformată într-o armă, cum s-a întâmplat cu șantajul energetic al Rusiei, sau expuse ca fragile atunci când șocuri globale, cum ar fi pandemia, apar fără avertisment. Chiar și interconexiunile care ne unesc, precum cablurile de date submarine, au devenit ținte, de la Marea Baltică până la strâmtoarea Taiwan. Ordinea mondială a cooperării pe care ne-am imaginat-o acum 25 de ani nu s-a transformat în realitate. Am intrat în schimb într-o eră nouă, de dură competiție geostrategică.”
Ursula von der Leyen a vorbit despre dorința Uniunii de a continua să colaboreze atât cu Statele Unite cât și cu China, dar și despre hotărârea de a răspunde cu contramăsuri adecvate în cazul în care cele două mari economii ale lumii vor deveni agresive în impunerea de taxe de protecție sau prin concurența neloială stimulată cu subvenții interne masive. Europa vrea să-și adâncească piața internă, să stimuleze tranzacțiile financiare și să le dinamizeze. Europa înțelege că a venit timpul să crească competitivitatea economiei continentului prin stimularea inovației ca resursă de creștere și consolidare, dar și producția militară, pentru a-și fortifica componenta de apărare. Cu alte cuvinte, cei care au aruncat mănușa în arena globală și vor să profite prin bullying de Europa, ar putea să aibă surprize. Un mesaj care bănuiesc că a fost bine auzit la Davos, în ciuda aparențelor și a frazelor sentențioase rostite în următoarele zile ale reuniunii.
DAVOS WORLD ECONOMIC FORUM SAU SANKT PETERSBURG ECONOMIC FORUM?
În aceeași zi în care la Forum a vorbit Ursula von der Leyen, Ding Xuexiang, vicepremier în guvernul de la Beijing, a rostit la rândul său un discurs[4]. Intenționat sau nu, Xuexiang a amintit încă din debut cum în urmă cu opt ani își făcuse timp să participe la Davos însuși Xi Jinping. Cum lumea a început să se fisureze binișor, binișor, mai ales după ce în 2022 Rusia lui Putin a invadat pe scară largă statul suveran Ucraina, marele conducător chinez a început să ia distanță față de Occident. Ceea ce nu ne împiedică să aruncăm o privire peste câteva subiecte din discursul oficialului de la Beijing.
•”De-a lungul anilor, în ciuda unor vânturi potrivnice și a unor eșecuri, globalizarea economică a demonstrat rezistență și dinamism. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Comerțului, volumul total al comerțului global a crescut cu o medie de 5,8% pe an din 1995 și a ajuns la 30,4 trilioane de dolari în 2023. Între 1995 și 2022, ponderea țărilor cu venituri medii și mici țările în exportul global a crescut de la 16% la 32%. Fără ca țările dezvoltate să fi pierdut vreun avantaj. Și ratele lor de creștere și bunăstarea popoarelor lor au fost de asemenea stimulate. Globalizarea economică nu este un joc cu sumă zero «tu pierzi, eu câștig», ci un proces universal benefic în care toți pot beneficia și câștiga împreună.”
•”Consider că avem înțelepciunea și capacitatea necesare pentru a găsi o soluție «win-win» și «all-win», una care se bazează pe cooperare reciproc avantajoasă și prin comunicare și coordonare. Nu numai că ar trebui să facem plăcinta globalizării economice mai mare, ci și să o împărțim mai bine. În al doilea rând, trebuie să susținem și să practicăm împreună adevăratul multilateralism. Multilateralismul este modalitatea corectă de a menține pacea mondială și de a promova progresul uman. Este «cheia de aur» pentru a rezolva dificultățile și provocările cu care se confruntă această lume.”
•”Trebuie să promovăm împreună noi factori și puncte forte pentru dezvoltarea economică globală. Tema reuniunii anuale din acest an – «Colaborarea pentru era inteligenței» – este extrem de relevantă. În lumea de astăzi, noua etapă de revoluție tehnologică și transformare industrială se adâncește, tehnologiile de ultimă oră precum inteligența artificială, tehnologia cuantică și biomedicina înfloresc, iar dezvoltarea digitală, ecologică și inteligentă crește. În ultimii ani, diferența Nord-Sud a devenit mai pronunțată, iar decalajele în tehnologie, acces digital și IA se lărgesc în continuare.”
•”Trebuie să abordăm împreună provocările globale majore. În prezent, lumea trece prin transformări și turbulențe, iar provocări precum schimbările climatice, securitatea alimentară și securitatea energetică continuă să apară. Numai prin consolidarea solidarității globale și prin punerea în comun a eforturilor globale putem depăși provocările și putem construi împreună un viitor mai bun. Președintele Xi Jinping a propus «Inițiativa pentru Dezvoltare Globală», «Inițiativa pentru Securitate Globală» și «Inițiativa pentru Civilizație Globală», oferind bunuri publice importante lumii. Tranziția ecologică este o tendință predominantă a dezvoltării globale și soluția fundamentală la schimbările climatice. Comunitatea internațională ar trebui să lucreze împreună pentru a accelera tranziția energetică într-un mod echitabil, ordonat și just, pentru a menține stabil noul lanț industrial energetic și pentru a promova produsele și tehnologiile verzi.”
•”China este un motor cheie pentru dezvoltarea economică globală. De câte ori problemele economice mondiale sunt discutate la Davos, o mare atenție se acordă Chinei. În ultimul an, economia chineză a înregistrat progrese constante, menținând în același timp stabilitatea generală. PIB-ul Chinei a crescut cu 5%, una dintre cele mai rapide creșteri dintre economiile majore. În timpul turneelor mele de inspecție în diferite părți ale Chinei anul trecut, am văzut progresul evident în tranziția de la factorii de creștere tradiționali la cei noi; am văzut industriile emergente și viitoare în plină expansiune și noi forțe productive de calitate prinzând contur într-un ritm rapid. Dezvoltarea economică stabilă și solidă a Chinei va injecta un impuls puternic și susținut dezvoltării economice globale.”
•”Știu că, în realitate, ar putea exista cazuri în care bariere invizibile și obstacole ascunse pot sta atât în calea întreprinderilor cu capital străin, cât și acelora cu capital intern. Din partea guvernului chinez, sperăm sincer să rezolvăm aceste probleme împreună cu dumneavoastră. Ușa deschisă de China nu se va închide ci se va deschide și mai larg, iar mediul nostru de afaceri se va îmbunătăți. Invităm cu sinceritate cât mai multe întreprinderi străine să investească și să facă afaceri în China, să aibă cât mai mult succes în accesarea oportunităților pe care le vor găsi în piața noastră.”
Post-WW2, mai mulți lideri politici cu anvergură internațională au gândit forumuri, conferințe și alte tipuri de platforme colaborative care să găzduiască dezbateri cu o participare cât mai largă cu scopul de a înlocui tendința alunecării spre confruntare cu dezirabila cooperare. Forumul Economic Mondial găzduit de o importantă țară neutră, vestită printre altele pentru sistemul său bancar și faptul că găzduiește instituții ONU, adică Elveția a oferit de decenii prestigiu reuniunilor care s-au derulat sub această egidă, iar liderii de prim rang ai lumii au fost mereu doritori să fie prezenți la Davos la început de an.
Din iunie 1997, la Sankt Petersburg a început să fie organizat un forum economic internațional, eveniment care de la ediția a zecea (iunie 2006) a intrat sub „înaltul patronaj” al președintelui Vladimir Putin, și a anunțat ambiții mari: să concureze platformele similare tradiționale de dezbateri. La reuniunea XXVII din iunie 2024 au participat reprezentanți ai 139 de state; președinții Boliviei și ai Zimbabwe, președinții republicilor nerecunoscute Abhazia și Srpska și înalți reprezentanți ai familiilor regale din Arabia Saudită și Bahrein.
În 2007, cu inaugurării forumului de la Sankt Petersburg, s-a desfășurat un concert cu participarea trupei germane „Scorpions” și a vedetei „Bee Gees”, Robin Gibb. Marca auto oficială a fost „Audi”. În 2024, cu prilejul sesiunilor forumului, s-au produs trupe locale și din statele invitate (muzică clasică și tradiții populare); marca auto oficială a fost „Hongqi” – FAW Group.
DONALD JOHN TRUMP A VORBIT LUMII DESPRE VIITOAREA „EPOCĂ DE AUR”
Joi, 23 ianuarie ac., a fost zi plină la W.E.F. Davos, începând cu mesajul Papei Francisc, continuând cu discursul pitorescului președinte al Argentinei, Javier Milei, pentru ca seara să găzduiască unul dintre cele mai așteptate momente ale ediției actuale, adică discursul proaspătului locatar de la Casa Albă – președintele Statelor Unite, Donald John Trump.
Papa Francisc și-a modelat mesajul plecând de la tema aleasă de organizatori, „Colaborarea pentru era inteligenței”[5], fiind vorba despre secolul XXI ca al progresului inteligenței artificiale. „Vatican News” analizând mesajul[6] s-a oprit asupra câtorva teme considerate relevante din perspectiva viziunii Papei Francisc și a Bisericii Catolice în privința provocărilor ridicate în societate de avansul rapid al acestei tehnologii. „Papa Francisc a subliniat că Biserica Catolică a fost întotdeauna un protagonist și un susținător al progresului științei, tehnologiei, artelor și a altor forme de eforturi umane, considerându-le zone de «colaborare a bărbatului și femeii cu Dumnezeu în desăvârșirea creației ce ne înconjoară»”, scria jurnalista Deborah Castellano Lubov, acreditată pe lângă Sfântul Părinte.
„Sfântul Părinte a avertizat împotriva riscului ca inteligența artificială să fie folosită pentru a avansa «paradigma tehnocratică», care percepe toate problemele lumii ca fiind rezolvabile numai prin mijloace tehnologice. «În această paradigmă», a explicat el, «demnitatea umană și fraternitatea sunt adesea subordonate în căutarea eficienței, ca și cum realitatea, bunătatea și adevărul ar emana în mod inerent din puterea tehnologică și economică». În acest context, Papa a subliniat că evoluțiile tehnologice care «nu îmbunătățesc viața tuturor, ci creează sau agravează inegalități și conflicte, nu pot fi numite progres adevărat».”[7]
Urmărind mesajul Sfântului Părinte, am în minte imaginile din „Don’t Look Up”, filmul manifest al lui Adam McKay – tind să-l cred genial -, care descrie perfect evenimente așa cum este și W.E.F. de la Davos, unde toată lumea vorbește și nimeni nu ia aminte, ca într-o paradă a ego-urilor surde și împăunate. Ceea ce nu înseamnă să credem că cei care au vorbit la W.E.F. nu au avut ceva interesant de spus. Doar că o fac prea de tot sentențios, grav și acuzator, scoțându-și în evidență egoul exacerbat.
Javier Milei este, ca și omologul său de la Washington, un personaj pitoresc și orgolios, grandoman și înclinat natural spre spectacol, dar nu m-aș hazarda să-l cataloghez un clovn politic. Chiar dacă discursul său[8] nu a ținut seama de tema forumului – nici nu cred că ar fi avut rost -, ceea ce a spus merită o analiză atentă și ajută să înțelegem tendințele lumii în care trăim. Trama expozeului a fost critica ascuțită a neo-progresismului, cu avatarurile create în ultimele decenii: cancel culture, vigliența socială „awake” devenită ideologia „woke” – noua luptă de clasă derivată din marxism-leninism, apoi eternele marote ale dezaprobării conservatorismului militant: încălzirea globală, combaterea feminismului și avertismentele îndreptate împotriva valurilor migraționiste. Tonul rostirii aducând aminte prin apetență și energie de Benito Amilcare Andrea Mussolini.
•”Nu mă mai simt singur pentru că lumea a îmbrățișat Argentina. Argentina a devenit un exemplu global de responsabilitate fiscală, de angajament față de onorarea obligațiilor noastre și, evident, de angajament pentru rezolvarea problemei inflației. De asemenea, suntem un exemplu al unei noi modalități de a face politică, care presupune să spui adevărul oamenilor în față și să ai încredere că vor înțelege.”
•”Astăzi am venit aici să vă spun că lupta noastră nu este încă câștigată. Și, deși speranța a fost reaprinsă, este datoria noastră morală și responsabilitatea noastră istorică să demontăm edificiul ideologic al wokeismului bolnav până când vom reuși să reconstruim catedrala noastră istorică, până când vom asigura ca majoritatea țărilor occidentale să îmbrățișeze din nou ideile de libertate. Până când ideile noastre vor deveni moneda comună în sălile unor evenimente precum acesta, nu putem să ne lăsăm garda jos. Pentru că trebuie să spun că forumuri precum acesta au fost protagoniști și promotori ai agendei sinistre a wokeismului, care face atât de mult rău lumii occidentale.”
•”Fiecare pilon al civilizației noastre a fost înlocuit cu o versiune distorsionată a sa prin diverse mecanisme de subversiune culturală. Drepturile negative – la viață, libertate și proprietate – au fost transformate într-o listă artificială și nesfârșită de «drepturi pozitive». Mai întâi a fost educația, apoi locuința, iar de acolo au urmat absurdități precum accesul la internet, fotbal televizat, teatru, tratamente cosmetice și o mulțime de alte dorințe care au fost transformate în «drepturi fundamentale ale omului». Aceste «drepturi», desigur, trebuie plătite de cineva și pot fi garantate doar prin expansiunea infinită a statului abominabil. Cu alte cuvinte, am trecut de la conceptul de libertate – ca protecție fundamentală a individului împotriva intervenției tiranului – la conceptul de «eliberare» prin intervenția statului. Pe acest fundament s-a construit wokeismul – o ideologie a gândirii monolitice, susținută de diverse instituții al căror scop este de a penaliza disidența.”
•”Această organizație, alături de cele mai influente corpuri supranaționale, au fost ideologii acestei barbarități. Organizațiile de creditare multilaterală au devenit instrumente de extorcare, în timp ce multe guverne naționale, în special Uniunea Europeană, au acționat ca brațul lor armat. Nu este oare adevărat că, în acest moment, în Regatul Unit, cetățenii sunt încarcerați pentru că expun crime oribile comise de migranți musulmani, crime pe care guvernul încearcă să le ascundă? Sau nu este adevărat că birocrații de la Bruxelles au suspendat alegerile din România doar pentru că nu le-a plăcut partidul care a câștigat?”
Când „omuleții verzi” ai lui Vladimir Putin au debarcat și au preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea, teritoriu aparținând statului suveran Ucraina, opinia publică mondială și-a adus aminte de discursul lui Vladimir Putin din 2007, de la Conferința pentru Securitate de la München în care afirma intenția administrației de la Kremlin de a pilota Federația Rusă pe curs de coliziune cu Occidentul. Războiul împotriva Georgiei, din anul 2008 nu fusese suficient ca lumea să înțeleagă că ex-kaghebistul vorbea serios. Urmându-i exemplul, de atunci tot mai mulți lideri de state vor să afirme că administrațiile lor se revoltă împotriva ordinii mondiale post-WW2, inclusiv cel actual al Statelor Unite, Donald John Trump.
Dacă luăm aminte la această tendință, aspirantul Călin Georgescu pare să se potrivească în fotografia de grup cu personaje ale lumii globale care vorbesc în dodii și dau de pământ cu toate reperele lumii în care am trăit, înscriindu-se pe lista tot mai lungă de falși Mesia.
Vedeta zilei, de departe, a fost Donald John Trump și discursul său, transmis online. Așteptările au fost confirmate: de la morga și limbajul corpului, la repetarea temelor preferate din campania electorală, președintele Americii a oferit o mostră edificatoare a politicii pe care a început să o promoveze pentru a aduce Statelor Unite „Epoca de Aur” promisă. Nu sunt neapărat de acord cu opinia unei participante că Trump vrea să facă „America măreață” pe socoteala restului lumii, fără să ofere nimic în schimb. Pur și simplu, corporația Statele Unite, condusă de CEO-ul Donald J. Trump, vrea să facă numai afaceri profitabile în lume, după modelul istoric al „Companiei Indiilor Orientale”. Pentru cine nu a avut timp să urmărească discursul președintelui American[9], redau câteva extrase.
•”Țara noastră va fi în curând mai puternică, mai bogată și mai unită decât oricând, iar întreaga planetă va fi mai pașnică și mai prosperă ca urmare al acestui impuls incredibil și a ceea ce facem și vom face. Administrația mea acționează cu o viteză fără precedent pentru a remedia dezastrele pe care le-am moștenit de la un grup de oameni total inepți și pentru a rezolva fiecare criză cu care se confruntă țara noastră.”
•”Am terminat ridicolul și incredibil de risipitor Green New Deal – eu îl numesc «Green New Scam», ne-am retras din acordul unilateral de la Paris privind clima și am pus capăt programului nebunesc și costisitor de vehicule electrice. Vom lăsa oamenii să cumpere mașina pe care doresc să o cumpere. Statele Unite au cea mai mare cantitate de petrol și gaze față orice țară de pe Pământ și o vom folosi. Acest lucru nu numai că va reduce costul practic pentru toate bunurile și serviciile, ci va face din Statele Unite o superputere de producție și capitala mondială a inteligenței artificiale și a criptomonedelor.”
•”Sub administrația Trump, nu va exista un loc mai bun pe Pământ pentru a crea locuri de muncă, a construi fabrici sau a crește o companie decât aici, în minunatele State Unite ale Americii. Deja economia americanilor – o puteți vedea, cred, chiar și de acolo, din minunata, minunata voastră sală în care sunteți adunați atât de mulți dintre prietenii mei – încrederea în economia noastră crește cum n-am mai văzut de decenii. Poate niciodată.”
•”Și se mai spune astăzi în ziare că Arabia Saudită va investi cel puțin 600 de miliarde de dolari în America. Dar îi voi cere prințului moștenitor – care este un tip fantastic – să o rotunjească la aproximativ 1 trilion de dolari. Cred că vor face asta pentru că am fost foarte buni cu ei. Voi cere, de asemenea, Arabiei Saudite și OPEC să reducă prețul petrolului. Trebuie coborât și, sincer, sunt surprins că nu au făcut asta deja înainte de alegeri. Nu au arătat prea mult că le pasă prin faptul că nu au făcut-o. Am fost puțin surprins de asta. Dacă prețul ar fi scăzut, războiul Rusia-Ucraina s-ar fi încheiat imediat. În acest moment, prețul este suficient de mare încât acest război să continue. Trebuie să reduceți prețul petrolului. Veți pune capăt războiului.”
•”În cele din urmă, pe măsură ce revenim la bun simț în societatea americană, ne mișcăm rapid pentru a reimpune tăria, pacea și stabilitatea la nivel global. De asemenea, voi cere tuturor aliaților NATO să mărească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, ceea ce ar fi trebuit să întâmple cu ani în urmă. A fost doar la 2% și majoritatea națiunilor nu au plătit nici atât până la mine. Am insistat să plătească și au făcut-o pentru că Statele Unite plăteau cu diferența în acel moment și a fost cu adevărat nedrept față de Statele Unite. Dar multe, multe lucruri au fost nedrepte, mulți ani, față de Statele Unite.”
•”Aici, în America, vor urma evenimente mărețe. Anul viitor se vor împlini 250 de ani de la fondarea Americii. Sunt absolut onorat să fiu președinte în acest moment. Acesta este cu adevărat un eveniment măreț. De vreo zece ani ne pregătim de această sărbătoare. Avem și Cupa Mondială și am înțeles că Gianni Infantino este în sală. A fost un factor esențial în a ne ajuta să obținem organizarea. Este cred acolo, în sală, cu voi undeva și vreau să-i mulțumesc pentru asta. Vor urma Jocurile Olimpice, am jucat un rol esențial în a le obține în primul meu mandat.”
Traian Băsescu, controversat se știe și ca profil destul de apropiat de nonconformiștii lideri de astăzi, prefața preluarea mandatului de la Casa Albă de către Donald J. Trump cu un avertisment de uz intern, absolut valabil, în opinia mea[10]: „Ce nu înțelege Fanfaronul de la Mar-a-Lago este că America nu mai poate face față singură cleștelui Ruso – Chinez care strânge tot mai tare prin Rusia în Europa și prin China în Asia-Pacific. Trump trebuie să înțeleagă că parteneriatul onest cu Uniunea Europeană este singura soluție pentru ca împreună, SUA și UE să fie acea forță politică și militară care să mențină democrația și pacea pe planetă”.
Îmi vine în minte scena din „Love Actually”, producția britanică din 2003, regizată de Richard Curtis, în care prim-ministrul britanic interpretat de Hugh Grant lasă deoparte curtoazia și la conferința de presă cu președintele american, interpretat de Billy Bob Thornton, dă glas frustrării guvernului său în fața cinismului pragmatic al Americii din relația bilaterală și anunță, luându-și interlocutorul prin surprindere: „Cine cere mereu, dar nu oferă niciodată, cine preferă să amenințe în loc să fie partener deschis, nu ne mai este prieten și sunt pregătit de acum înainte ca guvernul meu să negocieze de pe o poziție de forță”. Desigur, catalizatorul schimbării de abordare a premierului britanic avea în film – în fond o comedie romantică – o poveste de dragoste ce se înfiripa față de Natalie, angajata din 10 Downing Street, interpretată de Martine McCutcheon. Este mai puțin important amănuntul, concluzia contează. Și o trage tot Traian Băsescu pentru uzul analizei de față:
„Este timpul pentru «Pro Europa» sau «Europa First». Patru aspecte sunt esențiale pentru Europa: (1) Pacea necesită cheltuieli sporite pentru înarmare, ca soluție de descurajare sau ripostă împotriva Rusiei, propunând un 3% din PIB pentru apărare ca o opțiune rezonabilă. (2) Liderii și popoarele pro-ruse și pro-americane din UE trebuie să înțeleagă că nu există alternativă la opțiunea «Pro Europa» sau «Europa First». (3) Este esențială solidaritatea statelor membre ale Uniunii Europene, fără compromisuri. (4) Trump este doar un președinte temporar al SUA, iar America este o entitate veșnică.”
LUMEA DE MÂINE VINE DIN LUMEA DE IERI ȘI TRECE PRIN CEA DE ASTĂZI
Prezent la Davos, Frederick Kempe, CEO-ul „Atlantic Council”, a transmis într-o depeșă câteva impresii la cald din Elveția, centrându-se firesc pe prestația de megaloman a președintelui Donald John Trump în timpul discursului pe care l-a susținut. Observa Frederick Kempe:
„În trei decenii de participare a mea la acest Forum, niciun lider nu a dominat discuțiile de maniera în care a făcut-o Trump săptămâna trecută. Acest lucru a fost adevărat chiar înainte ca Trump să apară cu pompă joia trecută, deși doar virtual, ținându-și discursul în fața audienței de pe un ecran colosal. Mai mult decât oricare dintre cei cincizeci de șefi de stat și de guvern care au vorbit săptămâna aceasta, el a reținut atenția publicului, în cea mai mare parte sceptic, auto-felicitându-se, cu momente comice, ridiculizându-l pe fostul președinte Joe Biden și pledând în fața elitelor globale pentru tranzacționalism și condescendență. CEO-ul Bridgewater Associates, cel mai mare fond speculativ din lume, mi-a spus că nu ar trebui să fim surprinși de fixația lumii față de Trump. Care vine nu atât din determinarea lui pentru schimbări dramatice, cât de faptul că are și pârghiile să își pună planurile în aplicare. Pârghii precum controlul (chiar strâns al) ambelor camere ale Congresului și o majoritate conservatoare la Curtea Supremă. Facilitată și de dominația economică actuală a Statelor Unite, cu peste 25% din produsul intern brut global și cu acțiunile americane reprezentând aproximativ 76% din indicele MSCI World.”
Geopolitica în transformare dramatică – au vorbit despre asta Ursula von der Leyen și vicepremierul chinez Ding Xuexiang, ca să dau doar două exemple relevante – a ridicat miza reuniunii de la Davos. De ce? Pentru că acum lista punctelor fierbinți de pe glob nu îi mai are în frunte doar pe liderii agresivi de la Moscova ori Teheran, ci și pe președintele american Donald John Trump, care nu exclude utilizarea forței militare – credibil, după ce omul său pus în fruntea DoD, Peter Hegseth, tocmai a atenționat la preluarea funcției că sub conducerea sa armata Statelor Unite va îndeplini întocmai ordinele comandantului suprem de la Casa Albă – pentru a prelua controlul asupra Groenlandei și Canalului Panama. Ori, se pune acum întrebarea printre liderii lumii, de ce nu ar trece atunci și Beijingul la preluarea prin forță a controlului asupra insulei Taiwan? Iar dacă toate acestea se vor întâmpla, cum va putea depăși apoi lumea crizele succesive care se vor alimenta una din cealaltă, probabil necontrolat?
Un dialog interesant la panelul „Your Country First – Win with Us” între cunoscutul jurnalist Fareed Zakaria și secretarul general al NATO, Mark Rutte pe marginea chestiunii ce ține de viitorul NATO, în condițiile în care președintele Donald Trump a anunțat exigențele sale față de aportul financiar al aliaților ca o condiție pentru a nu decide ca Statele Unite să părăsească Alianța. Mark Rutte nu a ocolit subiectul și a oferit, la insistențele cunoscutului jurnalist, opinia secretariatului general al Alianței:
„Chestiunea este că – și Trump a subliniat mereu acest aspect – că, în Europa, cheltuim prea puțin pentru apărare. Și-a expus punctul de vedere prima dată, cred, în 1980 și apoi a devenit prima dată președinte în 2016, 2017, când a fost foarte clar în acest sens. Cred că datorită parțial și lui, probabil de fapt că în cea mai mare măsură, asistăm acum la creșterea cheltuielilor în NATO din partea aliaților din Europa. Problema, desigur, este că nu suntem încă cu toții la 2%, aceasta este problema numărul unu. Problema numărul doi este că 2% nu este suficient. Cum ați subliniat, nu este tocmai suficient. Poate că suntem în siguranță acum, dar NATO în mod colectiv nu va putea să-și apere credibil membrii peste patru sau cinci ani dacă rămânem la 2%. (…) trebuie să creștem producția din industrie, pentru că în acest moment suntem departe de nevoi. Dar aceasta este o problemă și în SUA. China produce acum [militar] de șase ori mai rapid decât SUA. Întreaga NATO, din California până la Ankara inclusiv, este în ceea ce privește muniția, produce într-un an întreg ceea ce Rusia produce în trei luni.”[11]
Administrația Donald J. Trump vrea ca în NATO Statele Unite să împartă povara financiară a efortului de apărare în mod egal. Europa nu zice nu, dar zice și altceva. De exemplu: „În opinia mea, ar fi perfect logic nu numai să fie detașate forțe americane în Groenlanda, așa cum a fost cazul până în prezent, ci și să se ia în considerare detașarea de soldați ai Uniunii Europene acolo în viitor.”[12] O spune generalul austriac Robert Brieger, președintele Comitetului Militar unional. Și de ce nu? Modelul post-WW2 presupunea că Statele Unite sunt forța care apără democrațiile europene, ca având preeminență în calitate de lider necontestat al lumii libere.
Dacă Washingtonul dorește să schimbe acest aranjament, atunci Europa va prelua o parte a sarcinilor auto-asumate de America în cursul Războiului Rece, însă va pretinde și o felie mai mare de influență la scară globală. Cum a afirmat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, Europa are forță, trebuie doar să înceapă să o mobilizeze și să o afirme. Să preia sarcina de a apăra frontiera Ucrainei cu Rusia printr-o forță militară tampon formată din efective europene, dar și să-și apere interesele în Arctica, în aceeași logică. Ori, cu un lider orgolios, obtuz și izolaționist la Casa Albă, asumarea de către Europa a unui rol global tot mai important poate fi interpretată ca o provocare. Ajungem astfel să înțelegem mai bine avertismentul lui Traian Băsescu.
W.E.F. Davos 2025 și-a închis porțile și alte evenimente globale ne rețin atenția, ca unui călător care privește pe geamul unui tren aflat în plină viteză. Mă încearcă un gând, stimulat delicat de versurile Anei Blandiana: „Cerul ținut pe umăr de-un pom, / Doar eu stânjenită că-s om, / Uitată singură ca într-un limb: / Nu sexul, regnul aș vrea să mi-l schimb.”[13] Și-s lovit ca de-o evidență: Omul, în precaritatea exercitării rațiunii pretinde agitat că se află în căutarea cunoașterii și ratează să mai trăiască. Copacul cunoaște tot ce este de cunoscut despre lume și face exact ce trebuie: trăiește. Nu ratează nimic. Vom învăța oare cândva ceva de la copaci, de la natură în general, ca să nu mai ratăm șansa de a trăi cu adevărat?
[1] https://www.weforum.org/stories/2025/01/davos-2025-special-address-ding-xuexiang-vice-premier-china/
[2] https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/html/index.en.html
[3] https://www.weforum.org/stories/2025/01/davos-2025-special-address-by-ursela-von-der-leyen-president-of-the-european-commission/
[4] https://www.weforum.org/stories/2025/01/davos-2025-special-address-ding-xuexiang-vice-premier-china/
[5] Collaboration for the Intelligent Age
[6] https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2025-01/pope-francis-sends-message-to-davos.html
[7] Ibidem
[8] https://www.euractiv.ro/extern/presedintele-milei-la-davos-nu-ma-simt-singur-cu-mine-sunt-trump-musk-meloni-70939
[9] https://www.weforum.org/stories/2025/01/davos-2025-special-address-donald-trump-president-united-states/
[10] https://www.bursa.ro/basescu-este-timpul-pentru-39pro-europa39-sau-39europa-first39-65374458
[11] https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_232545.htm
[12] https://hotnews.ro/replica-celui-mai-inalt-oficial-militar-al-ue-pentru-trump-ar-avea-sens-ca-si-ue-sa-stationeze-trupe-in-groenlanda-1887686
[13] Volumul „Se face liniște în mine” – Humanitas, 2024
„Daca aportul femeilor ar fi mai mare, PIB-ul ar fi cu 20% mai mare”
Pai femeile sunt 51% din populatie. Ar ridica PIB-ul doar cu 20%?
Si cu cat ar scadea pretul fortei de munca?
Femeile sunt active economic in tarile dezvoltate si inactive in tarile subdezvoltate.
E bine ca se consulta stapinii. Intrebarea: cati din vorbitori sunt platiti (intr-o forma sau alta) pentru a fi agenti de influenta asupra liderilor?
Oricum, bombonica de pe tort (sau ciresica, cum doriti) este faptul ca in lumea bancar financiara se face apel la incredere… Daca au renuntat la etalonul aur, ce mai ramine? Doar cuvintul bancherilor… si ne trezim -iar- cu o criza ca-n 2008. Nimic despre criza datoriilor suverane?
Suntem intr-o mlastina infinita (ca suprafata si adincie) si nu se stie cand vom iesi din ea.
Sfat prietenesc: daca aveti economii, plasati-le in aur si argint!
„„Daca aportul femeilor ar fi mai mare, PIB-ul ar fi cu 20% mai mare”
Femeile sunt si ele oameni, egale, de ce sunt necesare asemenea statistici?
Multumesc. Acest material este exact ce aveam nevoie acum. Imboldul sa trag puternic aer in piept si sa imi clarific putin impresiile de cititor sondor al stirilor stresante ce ne invadeaza ( deopotriva in realitate si in lumea virtuala pe care o construim grabiti si fascinati de riscul sinuciderii in masa) . Incheierea acestei sinteze este foarte faina.
”O spune generalul austriac Robert Brieger, președintele Comitetului Militar unional. Și de ce nu? ”
Pentru că Austria nu e membră NATO și nici n-o să fie prea curând. Dintre toate țările UE care fac parte din NATO, europenii n-au mai găsit alt general decât unul austriac, să-l pună în fruntea Consiliului Militar?! N-ar fi mai simplu să fie întrebat direct Putin, ce părere are?
”Unional” sumă fantastic, exact ca pe vremea Uniunii Sovietice 😀
Discursul lui Xi Jinping seamana perfect cu cel al Ursulei. De fapt, lecturand aceste fraza din discursul lui, am avut impresia ca au fost luate cu copy-paste din discursul liderilor UE. China are tot interesul sa produca si sa-si exporte metalele rare, precum si moristile de vant sau panourile solare. Este noua industrie 2.0 care imbogateste rapid guverne si mai companii, o industrie bazata pe un fake climatic la scara globala, promovat de catre extremistii climatici. Dar asta nu mai conteaza, pentru ca oamenii poarta intreaga vina pentru distrugerea climei si apocalipsa climatica ce va veni, iar pentru asta trebuie sa sacrificam economii si industrii intregi, nu-i asa? Cine beneficiaza? China. Mesajul lui Xi a fost in specia adresat UE si comaniilor europene care vor sa investeasca in China. Mai mult, sunt convins ca UE va implementa in toate sectoarele noul algoritm AI produs de DeepSeek, care este la fel de eficient precum OpenAI, consuma foarte putina energie fata de algoritmii americani si deci, se potriveste manusa pentru tranzitia climatica. Am impresia ca astia la Davos n-au realizat inca ce se intampla si isi continua retorica pe care o toaca de ani de zile. Europa trebuie sa se hotarasca: ori cu China, ori cu SUA. Lucrurile sunt clare aici, iar razboiul tehnologic si economic cu China a inceput deja.
Este trist sa vad ca citati din Basescu…si il prezentati ca pe un „vizionar” in geopolitica. Un fost presedinte care a colaborat cu Securitatea… Exista alternative la „Europa First”, insa consider ca Europa fara relatiile cu SUA, nu va exista. Doar impreuna vor reusi sa castige acest razboi impotriva Rusiei si Chinei, daca desigur Europa doreste asta. Consider ca Milei are perfecta dreptate in ceea ce spune cu privire la ideologiile stangiste, exceptand desigur limbajul destul de grosolan la adresa unor lideri si aberatiile privind „tratamentele cosmetice” sau fotbalul televizat(?). (Mi-ar placea sa-l vad pe Messi pe stadion, dar uneori chiar nu se poate). La fel si Trump, doar ca el si-a mai nuantat discursul grobian din primul mandat. Indiferent de opiniile tale, trebuie sa le expui intr-un mod civilizat totusi, chiar daca ideologiile „wokeiste” au dominat lumea si s-au intins precum o plaga in lume.
In final, Mark Rutte loveste cu opinia sa privind apararea europeana, iar prin asta surprinde exact realitatea din UE si viziunea liderilor europeni. Stand up comedy cu Ursula. Singura realitate sau trezire la realitate la Davos si singurul lucru care a contat, dincolo de aberatiile woke si de ideologiile trambiatte acolo, a venit din partea sefilor unor mari companii europene care au transmis clar mesajul ca, daca administratia europeana nu se reformeaza si nu renunta la suprareglementarile infernale, UE nu va mai reprezenta nimic in viitor si va pierde orice ocazie de a mai ajunge din urma SUA sau alte state la nivel tehnologic. Pierderile economice pentru aceste comapanii ar fi uriase.
Scuze, este discursul vicepremierului Ding Xuexiang, nu al lui Xi Jinping. Îmi cer scuze dacă nu s-a înțeles din text acest lucru.
Cum discursul în cauză are aprobarea de la cel mai înalt vârf a PCC, putem spune și că prin gura lui Ding Xuexiang a vorbit președintele XI.
În ce privește Comisia Europeană și acțiunile sale preconizate pentru a stopa declinul, așa cum au cerut companiile europene și a formulat raportul Draghi anul trecut (să nu uităm, un raport comandat tot de Comisie!), avem deja câțiva pași făcuți ce urmează a fi materializați:
https://cursdeguvernare.ro/document-busola-competitivitatii-prima-strategie-prin-care-ue-vrea-sa-scurteze-decalajul-fata-de-sua-si-china.html
Domnule Felea, ultimele mele comentarii la articolele d-voastra au fost cenzurate, de aceea nu voi dezvolta. Singura remarca, dat dovada de o mare naivitate cind vorbiti de Draghi, Ursula, busola competivitatii… Dar se par eca va simtiti f bine, atita timp cit nimeni nu are dreptul sa va contrazica!
Too late too little. Europenii sunt inca in lumea lor, nu realizeaza ce se intampla. Sunt debusolati total si pe buna dreptate ca sunt. Dintr-o data toate aliantele si relatiile cu SUA stau sa explodeze, iar Romania se vede nevoita sa-si negocieze viitorul si sa se alieze cu cei puternici, care stiu precis ce vor.
@mike
Ce s-a intamplat cu proiectul generatiei mele: UE? In gradina proiectului nostru de odinioara cresc balariile cat casa. Traversam o perioada de criza profunda, marcata de multiple provocari succesive: esecul constitutiei europene, scindarea intre Europa Noua si Veche, tensiunile nord-sud din timpul crizei financiare, Brexit, criza refugiatilor, pandemia dublata de inflatie si conflictul ruso-ucrainean.
Am creat Schengen dar nu am fost in stare sa gasim un numitor comun in privinta politicii azilului, sa asiguram monitorizarea frontierelor, etc. In privinta securitatii, majoritatea privesc in continuare spre Washington, in Europa Noua (dar nu numai) Macron a fost luat peste picior. Despre alte topicuri importante precum Uniunea Pietelor de Capital (sa avem si noi un Wall Street, acces la caapital, strategii comune /hubs de dezvoltare) nu mai discuta nimeni, s-au pierdut in neant. Am incercat sa stam uniti in jurul unor topicuri mai putin relevante, corectitudine politica, schimbarile climatice, drepturile minoritatilor sexuale, transgenderi, etc. Green dealul si strategia comuna in privinta securitatii energetice au revigorat putin interesele comune, atentia multor membri fiind totusi focusata mai mult pe fondurile PNRR (egoismele si interesele marunte se impun mereu). Recent, presedintele Poloniei a cerut dezmembrarea definitiva a gazoductului Nordstream, evident despre gazoductele si oleductele rusesti care strabat Polonia si Ucraina nu a zis nimic (alea raman).
Intre timp, am descoperit in jungla din gradina si pomul sperantei: lupta impotriva imperialismului rus. Dincolo de ridicolul moralului, ne lovim de provocari chiar si in jurul ultimului loc unde ne adunam. Caci fara SUA, nu putem face fata provocarii – suntem fragmentati in 27 de armate ineficiente, fiecare cu producatorii si furnizorii lor de armament, rivalitatile intre Europa noua si Europa veche persista. Orban si Fico calatoresc la Moscova, liderii dib Europa Noua isi plaseaza comenzile la Washington, in timp ce elitele din Europa Veche ridica semne de intrebare asupra rolului contributiilor nete la bugetul UE, samd. In acest context (lipsit de perspective), cresterea curentelor suveraniste apare ca o consecinta fireasca.
P.S. exista speranta pentru revigorarea proiectului european prin noi initiative, inclusiv posibilitatea unei Europe cu viteze diferite, cu conditia existentei unei viziuni clare si a unor perspective realiste de implementare. Asteptam rezultatul alegerilor din Germania, in speranta unui rezultat favorabil in scopul consolidarii motorului Franco-German.
Imi asum sa fiu un reductionist bigot cand scriu doar ce urmeaza: astept cu nerabdare sa vad ce se materializeaza in UE din Raportul Draghi! Tare mi-e teama ca peste 3 ani, la un nou Forum de la Davos nu va mai vorbi Trump nici macar prin inregistrare, iar China va fi reprezentata de un prim secretar de provincie. Doar Dna Leiden, realeasa fara sufragiu, va continua sa vorbeasca despre pace, cooperare, globalizare, unitate in diversitate… in fata representantilor muzeului Europa. Cred ca simbolic astept sa vad primul cancelar al Germaniei redeschizand 3-4 centrale nucleare si poporul francez sa se pronunte prin referendum pentru cresterea numarului de ore de munca pe zi si scaderea numarului zilelor libere legale. Apoi, mai vorbim. Intre timp, CEDO gaseste Elvetia vinovata ca nu a luat suficiente masuri impotriva poluarii spre a asigura o sanatate sporita unor pensionare….
Cam aceasta este limita până la care se aplică valorile europene: https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/ue-discuta-revenirea-la-achizitiile-de-gaze-din-2418493.html
In medie, cam trei ani rezista UE fără Rusia. După aceea urmează împăcarea.
Desigur, la placinte inainte. Flancul de Est asigura securitatea si controleaza tranzitul /volumul gazelor, iar Europa Veche conribuie masiv cu fonduri pentru asigurarea securitatii si evident la bugetul UE. Cam atat despre coeziune si perspectivele europenilor in noua ordine globala, dominata de competitia acerba dintre jucatorii grei. Nimic mai mult sau mai putin.
P.S. in lipsa punctelor de convergenta (vizibile in ultimile doua decenii) Europa cu viteze diferite ramane ultima speranta.
Mike – S-ar putea ca Bădescu să fi fost colaborator al Securității – dar “to’arasu’ Ilici Iliescu KGB” a fost securist de frunte, comandant direct al organelor de securitate din județele în care a fost prim-secretar ! Și nu se comentează – ca “nu da bine” ! Basescu este continuu atacat, din toate părțile și cu toate armele – cred eu ! – dintre-un simplu și UNIC motiv : A demascat comunismul și dictatura criminala și ilegala a comuniștilor în România în acea ședința oribilă a Parlamentului, în care haitele dezlănțuite ale PSD și aliații au urlat ca hienele ! Hai să spunem și adevarul !
Într-adevăr, uităm de ce suntem în viață: SĂ TRĂIM! Cei de jos nu ne-nălțăm la acest nivel, apăsați de griji, frici, minciuni, sărăcie etc., cei de sus consideră că-i prea puțin, ei vor să se joace de-a Dumnezeu.
Excelent articol!
Voi face o postare care probabil nu va apărea.
La Davos este o întâlnire a elitelor „roșii”, progresist-socialiste. Întâlnirile conservatorilor „albaștri” au loc sub egida clubului Bilderberg. Din când în când, elitele roșii și cele albastre colaborează, dând Lumii o direcție convenită de ele. În ultimii 25-30 de ani, elitele progresiste au avut drept de inițiativă ideologică și politică, dar s-a constatat că politicile lor au fost un fiasco, slăbind Occidentul. Oarecum în disperare de cauză, de comun acord, s-a schimbat foaia, s-a trecut la conservatorismul albastru de tip Trump, Putin, Erdogan, Orban. De principiu, elitele conservatoare sunt mai agresive ca cele socialist-progresiste. Cam așa văd eu actuala desfășurare de forțe din Lume.
În România cred că încă nu s-a înțeles actuala situație( poate doar AUR și Georgescu, și parțial PSD). Iar problema este conservatorism sau/și progresism.
@dl.Lucifer,
as incerca sa asez ce spuneti dv. intr-un alt chenar, ca optiune pt. Romania (care o fi aceea)
„rosii” si „albastrii” i-as asimila cu sistemele politice/economice pe care le asimileaza/promoveaza: –
– economii „libere”, piete libere si,
– economii „controlate”, piete controlate
Fundamental, cele doua „culori” sunt parti ale aceleiasi ECONOMII LINIARE, in care este perpetuata lupta continua pentru resurse , DAR
– exista si o a treia „culoare” – aia verde a BIO-ECONOMIEI CIRCULARE, care poate fi si o ideologie !
…iar aceasta ar face inutile luptele pentru resurse, ar schimba polii de putere in lume, si transforma multe sisteme politice-economice
Pentru Romania as zice ca ar fi o optiune (si n-ar fi singura tara !)
Discursul lui Milei de la Davos punteaza exact ceace spune Lucifer.
Să nu fie în copârșeu…
Cui se adreseaza întrebarea asta? „Vom învăța oare cândva ceva de la copaci, de la natură în general, ca să nu mai ratăm șansa de a trăi cu adevărat?”
„ecorșeu”, iata ce bine e sa citesti contributors, te mai si cultivi, habar nu aveam ce-nseamna acest cuvint si nu stiam ca exista.
esti simpatic ca-ntotdeauna nea neamtule
cum sa nu stii mata ca vine din frantuzescul… écorché…!?…vecinii germaniei.
(recunosc, nu prea e fair din partea mea…mi-am intrebat sotia ce e ?…credeam „ca o prind” ! dar mi-a spus „din prima” ce e si m-a mai si umilit apoi, ca de obicei, cu lipsa mea de cultura elementara.
Asa imi trebuie, am patit-o a nu stiu cita oara …de lenes ce sunt…in loc sa caut prin ce cauta omu in mod normal zilele astea pentru acoperirea golurilor neacoperite cind a trebuit
ai dreptate, chiar e bine sa citim contributors !
Nu am nici răbdare nici timp să citesc acest material. am răsfoit pe diagonală, am văzut Ursula, Milei, Mussolini, Trump, Băsescu (o fi fost pigmeul rablagit la Davos? că nu am înțeles de ce este băgat in seamă) și m-am oprit.
Cred că recursul la reductio ad hitlerum/mussolini deja a ajuns prea departe și mă întreb foarte serios dacă omul modern, cel relativ educat și citit, mai poate recunoaște semnele unui regim/lider totalitar. Dacă nu e capabil să recunoască semnele normal că ajunge să preia pe nemestecate propaganda de partid și să declare senin, in acord cu linia trasată de o tabără sau alta. că cutărescu ar fi un soi de pui de fascist. Este oare posibil ca atâția oameni de bună credință să se înroleze intr-o grupare cu propensiune…paradoxal fascistă? Păi da, chiar e, așa s-a întâmplat și la origine, mișcarea era caracterizată de isterie colectivă, de conexiuni tribaliste, de mimetism inconștient, iar cămășile brune (sau halatele albe sau ițarii dacici) nu erau decât un semn cu valoare identitară. Nu e nevoie astăzi de o uniformă, e suficient să vezi aceleași marote (tare obosite) reproduse mot a mot in mii de comentarii înverșunate (ce concluzionează ritos că ‘ceilalți’ trebuie cenzurați/anulați/eliminați pentru a se salva democrația or whatever). Nu e trolaj, e pur și simplu reflexul fascistoid al partizanului (in căutarea camarazilor și, eventual, a unui căpitan/regizor). Din fericire, de data asta ne despart sute poate mii de kilometri și putem ignora liniștiți marile defilări ale sufletelor necăjite și marșul lor imaginar către o lume mai bună, către omul superior, multilateral-dezvoltat, către o climă încremenită sau către o pace veșnică.
Aș incerca, in mod umil, sa exprim niste concluzii, asupra ce rezulta ”macro” din cele citite și, mai ales, să încerc sa ghicesc unde s-ar situa România, ce direcție să apuce si ce ar trebui să facă ?!
1. Constat, (și cred ca este evident pentru toata lumea) ca totul se rezuma la RESURSE și accesul la ele spre folosința PROPRIE, nu comuna, totul imbracat sub forma slefuita a unor declaratii politice mai mult sau mai putin pozitive:
– Donald Trump, zice are care cele mai multe resurse din lume si le va folosi (impreuna cu Arabia Saudita) ca sa faca o lume mai buna (in fapt, Donald Trump reinvie preceptele „diplomatiei energetice” fondate in 1974 – directionate atunci contra URSS, dar astazi folosite contra Rusiei si CONTRA/PENTRU INTREAGA LUME ca sa o faca mai buna)
– Rusia…ce sa mai vorbim…in plus, mai creeaza un ”competitor” la Sankt-Petersburg contra Davos
– China este in favoarea unei largi cooperari mondiale (ca să ”poată” respira economic și sa-și valorifice resursele), dar, ”cooperează” si cu Rusia
– intre toți aceștia, UE vrea nu vrea, este in poziție de competiție
DECI – concluzia pare evidentă: nu politica și cooperarea ”onesta și benefica pentru toți” face jocul, ci, exact pe dos – resursele și puterea economica vor dicta politica (chiar și Rusia…fundamental, resursele Ukrainei au fost/sunt o țintă principala, ”imbrăcate” in chestiile politice ”de securitate”, ~vecinatatea NATO, etc…si apoi, nu este confirmat și de zbaterile Rusiei ref. Oceanul Arctic, Groenlanda, etc. ?…sau, extinderea influentei rusesti in fostele state comuniste !…ii intereseaza securitatea ?…NU…ii intereseaza ce pot ”mulge economic mai bine si mai mult”…ca sa fie ei aia mai puternici
2. In tot amalgamul discutiilor de la DAVOS, in contextul celor de mai sus, apare inerent PROBLEMA ENERGIEI SI CLIMEI (una din cheile si motivele agitatiei mondiale…si europene) si as indrazni sa afirm ca ACEASTA ESTE BAZA UNEI ADEVARATE POSIBILE COOPERARI IN LUME…cu sau fara bombe atomice sau cu hidrogen, ADEVARATA amenintare PENTRU TOTI este ENERGIA (care ne permite dezvoltarea economico-sociala) si CLIMA (care SA NU NE OMOARE-PE TOTI- si sa ne permita sa ne ASIGURAM HRANA)
NOTA: a nu se interpreta ca ceva pro-Georgescu C
Personal, consider ca, de departe cel mai relevant discurs a fost al Directorului Executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a pus o întrebare retorică audienței în cursul dezbaterii „All Hands On Deck for the Energy Transition”: „Ce este cel mai important: securitatea energetică sau tranziția energetică? Căreia ar trebui să-i acordăm prioritate?”, oferind și răspunsul: „Este o retorică enervantă, pentru că pur și simplu putem să le facem pe amândouă!” (eu as indrazni sa spun ca TREBUIE SA LE FACEM PE AMINDOUA)
3. De mare importanta si inscris in aceasta logica, (mult convenabila Chinei), a fost discursul Vicepremierului chinez Ding Xuexiang, care care spunea ca „….Tranzitia ecologică este o tendință predominantă a dezvoltării globale și soluția fundamentală la schimbările climatice. Comunitatea internațională ar trebui să lucreze împreună pentru a accelera tranziția energetică într-un mod echitabil, ordonat și just, pentru a menține stabil noul lanț industrial energetic și pentru a promova produsele și tehnologiile verzi….”
4. Ref.UE – rezulta clar ca politicile uniunii (energie si clima) trebuie sa nu mai fie de tip „taliban” ci trebuie ECHILBRATE dar, DIRECTIA sa ramina aceeasi !
5. Chiar daca deviza sub care s-a desfasurat forumul, aleasă de organizatori, „Colaborarea pentru era inteligenței”[5], fiind vorba despre secolul XXI ca al progresului inteligenței artificiale” , pina si acest subiect devine secundar – Inteligenta artificiala NU SE POATE DEZVOLTA FARA O CRESTERE MASIVA DE CONSUM DE ENERGIE (adica peste ceea ce deja consumam acum, so, back to #1 – energy & climate issues).
Iar cele concluzionate de Sfintul Parinte: „…care a subliniat că evoluțiile tehnologice care «nu îmbunătățesc viața tuturor, ci creează sau agravează inegalități și conflicte, nu pot fi numite progres adevărat».”[7] sunt perfect adevarate …si deocamdata, exista o „frina la IA” – energia si schimbarile climatice
si asa ajungem la noi Romania, caci, asta ne intereseaza cel mai mult in contextul Davos si ce vor face mai marii lumii…adica, parafrazind din articol:
ROMANIA DE MÂINE VINE DIN LUMEA DE IERI ȘI TRECE PRIN CEA DE ASTĂZI:
– ar fi momentul ca Romania insasi, sa-si recalibreze politica economica ce va fi proiectata in politica politica si sa fie o parte din UE, o parte din SUA, o parte din Asia (INCLUSIV China), o parte din Argentina, o parte din Africa…impartasind valorile comune descrise, cel putin pe hirtie si declaratiile de la Davos
– ar fi momentul ca IN CONTEXTUL CELOR DE MAI SUS, asa cum SUA adopta din nou mai agresiv conceptele Diplomatiei Energetice pentru dominatie sau pentru a face o lume mai buna, tot asa Romania sa adopte intru securitatea proprie si in concordanta cu conceptele celorlalti parteneri MONDIALI, „ideologia” lui Georgescu Roegen Nicolae, respectiv dezvoltarea Romaniei pe bazele bio-economiei si bioenergiei circulare (este intr-o perfecta concordanta cu IAEA, cu UE, cu Asia – incl. CHINA si chiar cu SUA- care de fapt l-a adoptat ca fiind „parintele bioeconomiei in SUA).
Pe scurt teoria dezvoltata de savantul si macroeconomistul roman este: BIOECONOMIA = CONVERSIA RESURSELOR REGENERABIE IN PRODUSE (incl. alimentare) SI ENERGIE CURATA…iar SUA este statul cel mai avansat in acest domeniu ! (o multime de informatii pot fi gasite pe net, dar recomand lucrarea de baza The Enthropy Law and the Economic Process)
M-as inscrie in orice partid care si-ar fundamenta ideologia pe aceaste precepte
….cu scuze pentru lungimea comentariului si
MULTUMIRI Dlui FELEA pentru ocazia oferita de a ne gindi la toate astea si de a le dezbate
Recunoscător pentru intervenția dumneavoastră consistentă!
Chapeau!
Argumente in sprijinul comentariilor mai sus:
https://energyindemand.com/2025/01/31/energy-consumption-is-only-one-part-of-ais-broader-environmental-impact/
deci, problema IA este cu mult mai complexa decit extrem de dificila problema a SURSELOR DE ENERGIE necesare IA sa se dezvolte.
Fara intrarea omenirii in concept de dezvoltare sustenabila, economie circulara, IA nu se poate dezvolta SUSTENABIL…IA trebuie sa fie parte din conceptul sustenabilitatii !!
Altfel, omenirea va transfera lupta actuala dintre noi pentru RESURSE ENERGETICE, robotilor IA care sa continue lupta pt. resurse, si va cistiga cel mai „inteligent”….dar noi, vom fi fost demult morti, oale si surcele, din lipsa de energie si resurse
Suntem intregi la minte ?…noroc ca sursele de energie sunt limitate…asta e marea bariera pt IA…noroc ca natura are grija de noi…iar chestia cu fuziunea nucleara mai va…noroc ca natura nu ne va da acces asa usor si la asta (auzi, sa „copy-paste” Soarele… ce trufie pe noi…sa intelegem noi ce-s alea „gaurile negre” unde ne va duce IA, dupa ce se va stinge Soarele secatuit de IA a noastra)
Planeta Terra nu este infinita, desi pare. Iar marile puteri vor o felie cat mai mare din tot ce are mai valoros. Dorinta de dominare economica, comerciala, militara este mai mare ca oricand. Inainte de WW2 importanti erau oamenii, ideea de solidaritate sociala. Acum au devenit importante profitul si inarmarea, lacomia si imbogatirea prin orice mijloace. Sistemul actual de partide si de guvernare partinica devine tot mai perimat. Omul este bun doar prin ce poate oferi ca munca, in rest conteaza tot mai putin. De aceea toate rabufnirile pe retelele sociale. Discrepanta dintre cei saraci si cei foarte bogati este tot mai evidenta. Din punctul meu de vedere, UE a pierdut lupta cu SUA si R.P.Chineza si nu va reusi sa faca fata. Ca structura UE este prea anchilozata, prea stufoasa si birocratica, cu prea multe interese divergente. Iar actiunile pentru o bioeconomie si green deal sunt destul de utopice, pt ca tot consuma resurse si produc poluare de alta factura.
„Dacă aportul femeilor în economie ar fi egal cu al bărbaților, PIB-ul lumii ar fi cu 20% mai mare”, a afirmat Anna Bjerde, director general operațiuni la Banca Mondială, în cadrul sesiunii „Adding Trillions with Gender Parity”.
Poate pe termen scurt afirmația este corectă. Pe termen lung însă, centrarea pe egalitate are potențial efectul unui colaps al natalității, poate mai accentuat decât cel prezent, și implicit un colaps al populației umane greu de imaginat. Femeile se pot concentra pe carieră, sunt perfect capabile intelectual să fie la fel de productive sau poate mai productive ca bărbații în foarte multe profesii, dar, asta se face sacrificând efortul care ar trebui depus pentru nașterea și educarea copiilor.
In era Inteligenței Artificiale, probabil putem ajunge să avem milioane de tranzacții care cresc PIB-ul la valori de neimaginat astăzi, fără absolut nici o legătură cu specia umană și, in extremis, și în lipsa ei. Uneori mă întreb dacă acest viitor mai este evitabil.
Pe termen lung (spre mediu), in tabara „progresista” se spera ca nici nu va mai fi nevoie de genul feminin (ma scuzati, nu am gasit un termen PC adecvat) pentru a naste/produce copii.
Unii cred ca va fi la fel de usor cum s-a trecut de la fusta la pantalon. Nu a fost chiar usor, doar zic.
Poate ca AI va rezolva si problema asta (trebuie doar sa formulezi intrebarea corect), dar ma tem ca, tot asa, nu ar mai fi nevoie nici de OM. La ce bun?
Acest articol este o radiografie excelentă a stării actuale a lumii, a contradicțiilor și competițiilor geopolitice, economice și ideologice ce definesc peisajul global. Davos 2025 a fost, așa cum era de așteptat, un teren de luptă între viziuni contradictorii – de la globalizare la protecționism, de la tranziția verde la pragmatismul economic, de la alianțe tradiționale la repoziționări strategice.
Se simte o schimbare profundă în felul în care liderii lumii privesc viitorul. În timp ce unii insistă pe cooperare și soluții comune, alții pun accentul pe suveranitate, competiție și întărirea puterii naționale. Revenirea lui Trump și discursul său centrat pe „America First” nu fac decât să intensifice această polarizare.
În Europa, pare că se conturează o dorință tot mai mare de autonomie strategică, de la apărare până la economie, în timp ce China își promovează viziunea despre o ordine globală „echitabilă”, dar cu Beijingul în centrul influenței. Rusia, pe de altă parte, joacă jocul unui imperiu în declin, dar încă periculos.