Sondajele de opinie arată că nostalgia după comunism este încă un sentiment puternic în România: aproape jumătate dintre cei chestionați consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru această țară și că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Ei cred că un control cuprinzător al economiei de către stat ar aduce mai multă prosperitate și mai multă justiție socială și vor mai multă planificare și mai puțină piață. Această credință ignoră însă faptul că regimul comunist nu s-a prăbușit din cauza unui accident al istoriei sau din întâmplare. El a eșuat, deoarece a avut grave defecte de concepție.
În primul rând, comunismul nu a adus bunăstarea promisă de Marx și adepții săi, deoarece a desființat proprietatea privată și piața liberă. Prin „socializarea mijloacelor de producție” (numită eufemistic „naționalizare”, „etatizare”, „colectivizare” etc.), au dispărut stimulentele create de proprietatea privată pentru a munci, a economisi și a investi, precum și informațiile oferite de piață cu privire la raritatea și utilitatea bunurilor de capital (mijloacelor de producție – în limbajul economiei politice marxiste). Chiar dacă statul a fixat administrativ prețurile bunurilor de consum, iar cetățenii au putut deține cantități limitate de asemenea bunuri, nu a mai existat niciun proces economic natural prin care să se formeze valoarea factorilor de producție (resurse naturale, capital, mână de lucru, cunoștințe tehnice și organizatorice etc.). Din punct de vedere instituțional, comunismul a constat în desființarea economiei de piață și înlocuirea acesteia cu economia planificată, iar aceasta în primul rând în așa-numitul „sector I” (producția de mijloace de producție).
În aceste condiții, administrarea întreprinderilor a fost tratată ca o simplă problemă de contabilitate și statistică. Lenin a spus că, pentru a conduce o întreprindere, este suficient să ști să citești, să scrii, să socotești și să ai câteva cunoștințe de contabilitate („socialismul este înainte de toate contabilitate” – lozincă des citată în epocă). Regimul comunist a cultivat „mitul inginerului” (L. Boia) și a promovat știința, însă i-a deportat, închis și exterminat pe indivizii întreprinzători (numindu-i denigrator „dușmani de clasă”, „chiaburi”, „speculanți” etc.). Statul comunist a alocat resurse importante pentru învățământ și educație, însă nu a cultivat spiritul antreprenorial, ci, dimpotrivă, l-a înăbușit, iar fără acesta populația a rămas săracă.
În al doilea rând, economia planificată s-a caracterizat prin „constrângeri bugetare slabe”, în sensul că a tolerat numeroase situații în care întreprinderile de stat au putut supraviețui chiar și în cazul în care au înregistrat pierderi persistente, și anume prin ajutorul financiar al statului. Consecința a fost că economia a fost lipsită de mijloace de identificare și eliminare a metodelor de producție ineficiente.
Constrângerile bugetare slabe au fost justificate ideologic prin teza că, spre deosebire de piață, planul alocă factorii de producție și repartizează bunurile de consum și serviciile în mod „științific”. Mai mult, faptul că, în comunism, unele întreprinderi pot lucra cu pierderi, în timp ce în capitalism toate întreprinderile sunt nevoite să obțină profit, a fost prezentat chiar ca o dovadă a superiorității economiei socialiste.
În realitate, fără piață și prețuri, cadrele de conducere de la toate nivelurile economiei comuniste au ignorat raritatea factorilor de producție, ceea ce a provocat o imensă risipă de resurse materiale și umane.
Al doilea factor care conferă valoare bunurilor este capacitatea acestora de a satisface anumite nevoi. În economia de piață, utilitatea bunurilor și serviciilor este relevată, la fel ca raritatea, de prețuri. Important este faptul că, așa cum nu necesită un sistem exhaustiv de informații detaliate despre originea și natura rarității, deciziile și comportamentele raționale nu necesită informații prea ample cu privire la utilitate. Sistemul de prețuri reduce complexitatea cu care se confruntă participanții la viața economică la un număr ușor de aflat și de înțeles: prețul exprimat în formă bănească. Participanții la viața economică au nevoie doar de cunoștințe parțiale pentru a se comporta rațional, iar prețurile constituie informații suficiente pentru aceasta. Mai mult, prețurile oferă informații pertinente pentru luarea unor decizii raționale atât producătorilor/ vânzători, cât și cumpărătorilor/consumatori.
În economia planificată, în care statul comunist deține cvasitotalitatea factorilor de producție și are puterea de a-și impune regulile economice, deciziile importante cu privire la producție, consum și prețuri sunt luate de către organul central de planificare și, în ultimă instanță, de către conducerea superioară de partid și de stat. Acest mod „științific” de stabilire a volumului și structurii producției și consumului, precum a mărimii și structurii prețurilor (prețurile relative) a dus însă la apariția a ceea ce eminentul economist maghiar J. Kornai „economie de penurie”.
Departe de fi fost o societate a belșugului, așa cum au promis fondatorii marxism-leninismului și cum susținea propaganda oficială, comunismul a fost un sistem social-economic al penuriei generalizate. Astfel, în România anilor ’80, în plină „epocă de aur”, principalele produse alimentare (carnea, uleiul, zahărul, untul) și benzina erau cartelizate, iar a sacrifica pentru consum propriul vițel era o infracțiune, deoarece autoritățile au decis că animalul trebuie dat gratis la fondul de stat. Era, de asemenea, ilegal ca țăranii să vândă la alte prețuri decât cele prevăzute în mercurialul stabilit de către autorități cartofii, ceapa, fasolea și celelalte produse agricole pe care încă le mai puteau produce pe micile loturi individuale, ori ca orășenii să meargă și să cumpere direct din sate asemenea produse. Miliția făcea dese razii prin piețe și pe șosele și confisca produsele agricole pe care le găsea. Toate aceste fapte au alimentat, fără îndoială, atmosfera de nemulțumire surdă care, până la urmă, a scos mulțimile în stradă la Timișoara, București și în alte orașe în decembrie 1989 și este de mirare că ele au fost uitate atât de repede de nostalgicii comunismului.
În al treilea rând, o problemă importantă cu care se confruntă o economie modernă este numărul aproape nelimitat de modalități tehnice în care poate fi produs un anumit bun. Acesta poate fi fabricat din diverse materiale, cu diferite tehnologii și combinații de factori de producție, într-o mare varietate de modele și sortimente etc. Ca urmare, pe lângă fezabilitatea tehnologică a unui proiect economic, este necesară calcularea rentabilității acestuia. Căci, fără a ține seama de costurile, veniturile și beneficiile implicate de un anumit proiect, evaluarea sa tehnică nu are nici un sens. Faptul că acesta este viabil din punct de vedere tehnic nu implică neapărat că este oportun din punct de vedere economic. După cum am menționat, conducătorii economiei comuniste de la toate nivelurile au ignorat costurile implicate de procesul de producție, prețurile, profiturile (numite ostentativ „beneficii”) și pierderile, ceea ce a dus la producerea unor bunuri al căror cost a fost adesea mai mare decât venitul obținut prin livrarea producției către beneficiari sau vânzarea lor către populație. Nici măcar un dictator comunist „genial” sau „cu față umană” nu a putut stabili structura rațională a producției în termeni de cost, valoare, preț și calitate.
În al patrulea rând, comuniștii au presupus că, pentru a-și realiza concepția economică, este suficient să socializeze mijloacele de producție prin metodele menționate, să dea afară vechile conduceri ale întreprinderilor private și să pună în locul lor „consilii ale oamenilor muncii”. Conform învățăturii marxiste, noua ordine economică va înflori (În faza superioară a societății comuniste”…„toate izvoarele avuției colective vor țâșni ca un torent), deoarece muncitorii vor primi plusvaloarea însușită înainte gratuit de către capitaliști sub formă de profit. Marxiștii au ignorat însă faptul că socializarea este doar începutul unui proces îndelungat și dificil și că, până când „visul de aur al omenirii” se va împlini, întreprinderile trebuie gestionate în practica de zi cu zi. În această ocupație prozaică, oamenii puși de ei la conducerea întreprinderilor au eșuat lamentabil.
Una din erorile învățăturii marxiste a fost că a presupus că, după ce birocrații și directorii comuniști vor prelua de la vechii proprietari conducerea întreprinderilor, economia va funcționa la fel ca înainte sau chiar mai bine. Deși statul comunist a școlarizat numeroși ingineri și economiști și a numit în funcțiile de conducere a economiei exclusiv membrii de partid, „nomenclatura” („noua clasă” – M. Djilas) nu a putut și nu a avut interesul să adopte decizii economice raționale.
Caracteristica esențială a economiei planificate a fost ordinul și supunerea („economie de comandă”). Fără motivația reprezentată de proprietatea privată și fără cunoașterea produsă și relevată de piață, alocarea factorilor de producție și repartizarea bunurilor de consum nu s-a putut face decât prin forță brută. Afirmația că „scopul fundamental al noii orânduiri este ridicarea bunăstării întregii societăți” a fost la fel de falsă ca denumirea de „democrație populară” (sic!?) dată unor țări comuniste din Europa și Asia. Adevărata natură a comunismului a fost totalitarismul.
Nu este surprinzător, deci, că chiar și capitalismul „sălbatic” a produs mai multă bunăstare decât cel mai „adevărat” comunism. De aceea, dezideratul societății românești nu poate fi revenirea la comunism, ci finalizarea reformelor necesare pentru funcționarea economiei de piață. Cu alte cuvinte, ceea ce îi trebuie cu adevărat României este mai mult capitalism, nu reverii nostalgice.
Articol preluat cu acordul conducerii saptamanalului timisorean TIM 7
IMGB, Aversa, IPRS, Electronica, Electroputere, Electroarges, Oltchim, Arpechim, Azomures, COS Targoviste, UPetrom, 1 Mai Ploiesti, Petrom, Rompetrol, Port Constanta, Aro Campulung, Tractorul Brasov, Aluminiu Slatina, Comtim Timisoara…si cate si mai cate,
CAP-uri, irigatii…
Dupa astea sunt nostalgici nostalgicii. Dupa 90 a fost un jaf national pe care nu-l puteti nega. Toata munca poporului asta (nu a comunismului) a fost jefuita de o mana de asa-zisi capitalisti!
Unde sunt banii pe care alte state ii datora Romaniei? Cu ce bani si-au facut unii televiziuni in 93?
Jaf! Asta a fost capitalismul in ultimii 35 de ani in Romania!
V-o spune unul de 50 de ani care a invatat carte la lampa cu gaz pe timpul lui Ceausescu, ca sa platim datoria! Au venit 2-3 golani sa se pise cu bolta pe poporul asta chinuit si sa-l vanda la kil.
De ce nu sunteti corect? De ce nu spuneti ca, de fapt, ” Toata munca poporului asta (nu a comunismului) a fost jefuita de o mana de asa-zisi capitalisti” CARE NU ERAU NIMIC ALTCEVA DECAT O CLICA DE FOSTI COMUNISTI, FOSTI SECURISTI SI ACOLITI AI ACESTORA !? Printre ei, exact aceia care erau Directorii „intreprinderilor socialiste” mentionate mai sus, personaje care faceau parte din nomenclatura comunista si care nu au fost inlaturate dupa 1 ian 90, o parte din ceea ce au devalizat mergand catre sefii lor comunisto-securisti din FDSN, viitor PDSR, viitor PSD !
Jaful national o fost comis de catre ( sau cu ajutorul ) relicvelor comunisto-securiste ce au dominat permanent administratia Romaniei din 90 incoace !
Mi se pare cu totul si cu totul anormal ( ca sa nu zic altceva) sa acuzi economia de piata de jaful comis de clicile provenite din comunism!
EXACT ASTA SE EVITA….continuu
Enuntarea faptului ca tocmai oamenii crescuti de comunistii ceausisti au ros tot..tot tot..
Plus complicitatea tradatoare cu KGB-stii strategici aflatori pe aici..romani si rusi sadea!
Cu toate consecintele..nu ai armata..nu ai siderurgie..pt „sabii”..nu ai praf de pusca..Toate dizolvate de strategii Kremlinului..
Asa e, insa datoria aia a fost facuta tot de Ceausescu, care apoi a strans de burta populatia (de sclavi) ca sa poata sa o plateasca. Toate erau prost gandite in comunism dar catastrofa a venit de la concentrarea puterii intr-o singura mana. Daca erau mai multi responsabili in tara, cu totul alta ar fi fost situatia. Revolutia a venit pe fondul unei crize economice (statul a esuat in asigurarea traiului normal al oamenilor), diferenta fata de capitalism e ca la noi reactia a aparut mult mai tarziu, poate si la 10 ani dupa aparitia crizei.
Ati vizitat vreo fabrica din cele enumerate?!! Eu am vizitat 35 din Bucuresti si 5 din alte orase. Unele meritau pastrate si modernizate mai akes industria usoara si alimentara. Fosta fabrica Antrefrig dadea produse refrigerate din carne, legume si fructe care mergeau la export, cu mare cautare. Acum importam cu tonele. Dar au fost demolate, terenurile vandute la imobiliari. Iar productie si locuri de munca zero. Si ne miram ca au emigrat definitiv peste 4 milioane de romani.
de cine domnule..de tovarasii..aceiasi din sedintele de partid!
Domnule, nimeni nu știa metoda de trecere de la comunism la capitalism. S-a considerat că singura metodă este privatizarea, adică trecerea capitalului de stat în proprietate privată. Dar CUM să faci asta și mai ales CINE să o facă? Deci STATUL trebuia să se dez-etatizeze, de aici a izbucnit o corupție teribilă, TOȚI voiau să se capitalizeze acumulând prin toate mijloacele averea statului. Bineînțeles, a venit și capitalul străin care a acaparat ce era mai bun din economia României ( bănci, resurse energetice, forță de muncă,etc). A fost cea mai urâtă perioadă din Istoria României.
Interesanta perspectiva, rationala si in logica economica si a „bunului-simt” (acel „common sense” , sa zicem).
Acum, legat de concluzie: capitalismul/economia de piata lasate complet libere, si ne-reglementate sau f slab reglementate conduce la cresterea extrema a inegalitatilor sociale, inclusiv (curand) trilionari ca in US, India, Indonezia etc. In acest ritm, peste nu multa vreme, aproape totul va ajunge sa fie detinut (sau cel putin proportiile necesare minime din sectoare stategice) si decis de doar o mana de corporatii, deci vom ajunge la un fel de feudalism global, si stim prea bine cum era in feudalism. 0,1 % bogati, 1 % servantii lor, un fel de „midddle class” si restul saraci lipiti pamantului. Adica mai rau si decat in comunism.
Vrem asa ceva? Presupun ca nu (doar daca nu esti din clasa cea deja super-bogata).
Astfel ca statul trebuie sa intervina , nu prin detinerea de avutie si companii de stat, ci mai ales prin reglementare inteligenta, care sa nu sufoce antreprenoriatul, dar nici sa se ajunga ca majoritatea cetatenilor sa nu isi mai permita satisfacerea nevoilor macar de baza- alimentatie, locuinte, sanatate, securitate. Ceea ce nu prea se intampla in mari parti din USA, India, etc. Dar din fericire se intampla in Europa de Vest, Australia, Noua Zeelanda, etc.
asta e teoria lui Marx despre „faza cea mai înaltă și ultimă a capitalismului”. Însă în practică nu s-a întâmplat așa: pe de o parte statul a intervenit cu legi anti-trust, pe de altă parte progresul tehnologic face ca produsele dominante să se schimbe și o dată cu ele și monopoliștii. De fapt ceea ce descrieți dvs se întâmplă fix în China, unde monopolul este al statului, nu în țările „capitaliste” unde clasa bogaților se primenește mereu. Da, desigur, nu chiar așa de repede cât și-ar dori unii, dar rareori se întâmplă să nu existe mai multe tendințe în viața politică ca să se ajungă la acel monopol de care se temea Marx. Sigur, observația lui e interesantă dar există mijloace de a o contracara, altele decât distrugerea ordinii sociale :)
La ce fel de legi anti trust in SUA de ex. va referiti domnule Badici?(ca de China nu ma mir).Oare legea prin care corporatiile aud evenit in SUA s-au transformat din persoane juridice in persoane fizice e una in beneficiul tuturor cum ar trebui sa fie intr-o democratie adevarata?Dar legea prin care de facto in SUA sponsorizarile cu ocazia alegerilor s-au transformat practic in mita electorala adica imixiunea grosolana,directa ,pe fata, a economicului in viata politica si se stie cine au cei mai multi bani.Si asta e in beneficiul tuturor,democratic?!
Sa fim seriosi!Poate ca Marx a teorizat asta dar domnul/doamna AX are in esenta dreptate.Concentrarea masiva a puterii politice si economice-darwinian vorbind duce la..cea ce indraznim sa numim oligarhie si asta,din pacate nu e valabila numai pt. Rusia lui Putin sau China lui Xi(acolo macar totul e pe fata, pt. cine isi da seama de asta).In SUA exista intr-adevar un anumit tip de democratie dar pina la un anumit nivel,din pacate(„egalitate pt. catei”?!) si asta Nu e o constatare cica marxista ci REALITATEA(aia darwiniana care nu place multora mai ales celor bolnavi de sindromul disonantei cognitive) oricit de mult nu le-ar conveni multora.Restul e gargara,din pacate.
S-o fi primenind clasa bogatilor in America,dar nu prea conteaza;nu e totuna sa detii citeva milioane sau chiar miliarde de dolari avere cind e cu totul altceva sa controlezi trilioane si trilioane de dolari;adica sinteti cam pe linga subiect.(Robert Reich- a few hundred rich wealthy people control over 8 trillion untaxed USD)
dacă a fost teoretizată de Marx nu înseamnă că nu avea dreptate :). Da, Marx a observat în mod corect că în momentul în care o anumită zonă a pieței ajunge la monopol lucrurile scapă de sub control. Acum, soluția propusă de el s-a dovedit fantasmagorică. Legile anti-trust sunt metode (ca toate metodele politice, limitate și imperfecte) de a contracara acumularea de monopol. Există un exemplu, vechi din păcate: desființarea monopolului telefoniei (Bell) a dus la apariția AOL și la răspândirea Internetului, un mare succes. Concurența Connex și Dialog, la noi, a dus la răspândirea rapidă a telefoniei mobile și la tarife mici . Asta încearcă acum americanii cu programul spațial, concurența între Musk și Boeing (din păcate cei din urmă s-au cam împușcat în picior dar până la urmă au reușit o misiune validă). Dacă extindem discuția în planul politic da, sunt multe lucruri de îndreptat, societatea civilă pare cam fără vlagă și nu reacționează foarte puternic( vedeți cum monopolul lui Putin a dus la război, la imperialism cum zice Marx, în doar 10 ani). Însă soluția nu e să ne întoarcem în Comuna Primitivă. În anii ’80 la mine în sat reapăruseră cotigile cu măgăruși (de fapt apăruseră, că în interbelic satul era celebru pentru căruțele cu cai pe care le producea). Următorul pas era probabil vânătoarea cu arcuri și săgeți… China e altă poveste, ea e o satrapie, nu există legi antimonopol…
nu ati pus in discutie valoarea banilor. Cursurile de schimb erau dictate de stat, dar statul numai cumpara valuta la acele cursuri derizorii de la cetatenii straini, obligati sa schimbe in lei 10 $ pentru fiecare zi de sedere in Romania. Detinerea valutei de catre cetatenii romani era interzisa.
Puteai sa ai lei romanesti, nu aveai ce face cu ei. Nu puteai cumpara un frigider, masina de spalat, congelator, ciocolata, banane, portocale etc. decat pe valuta de la „shop”-urile din hoteluri. Magazinele romanesti erau goale!
Leul romanesc nu avea valoare nici in afara tarii, putand fi schimbat la anumite banci straine la cursuri si de 10 ori mai mari decat cel oficial (cu toate ca oficial era interzis sa scoti lei romanesti din tara).
In 1985 leul romanesc putea fi schimbat „la negru” pe un forint maghiar. In Ungaria se gasea banzina la discretie la 20 Ft/litru. In Romania, benzina costa 4 lei, dar pompele erau goale. Pe urma s-a facut 9 lei, dar pompele au ramas tot goale. Si aproape un deceniu (!) era permisa circulatia duminica numai alternativ „cu sot” si „fara sot”…
Pe scurt, au fost impuse populatiei timp de vreo 10 ani privatiuni si lipsuri draconice, care cu greu ar putea fi imaginate astazi. Cine indraznea sa comenteze aceste lucruri era aspru pedepsit, putand chiar sa-si piarda viata. Pentru aceste lucruri, nu a raspuns nimeni nici pana in ziua de astazi. Ma mir cum de multi concetateni pot fi nostalgici dupa aceste vremuri.
Nostalgia provine din siguranta unui loc de munca pe 25- 30 de ani, obtinerea unui apartament, mai multa disciplina si nu haos. Foarte multi veniti din rural au devenit oraseni. O scoala facuta pe baza de examene si nu pe diplome de carton. Toate orasele aveau mai multe spatii verzi, acum le taiem sa facem blocuri de 25 de etaje. Trafic rutier mai redus, poluare mai mica. Privatiuni au inceput din 1981 cand NC a vrut sa plateasca toate datoriile tarii in 10 ani.
pai si asta ar presupune sa reinstalam acea societate?
Sau sa o civilizam pe asta!?
Cum se luau gradatiile de strungar, frezor, rabotezician… pe vremuri? Majoritatea cu sprijinul maistrului, el era seful, el propunea. Si da, baietii veniti de la tara, determinati sa parvina, aveau cel mai mare succes. Pentru ca, da, erau veniti de la tara, unde in continuare aveau parinti, bunici si puteau asigura maistrului ceea ce nu gasea in magazine. Asa ca mai usor cu meritrocatia comunista. Si de apartament cum faceai rost peste rand? Evident cu ajutorul neprecupetit al secretarului de partid, mai ales daca deveneai membru pcr, cu un plus pentru angajamentul la secu.
Totusi cateva intrebari raman.
Este China o tara comunista ?…daca este, avand in vedere ca este condusa de un partid comunist, cum se face ca ea a performat atat de bine in domeniu economic,stiintific,militar, al nivelului de trai ? Sunt comunistii lor mai destepti decat comunistii altora ?
Daca nu este atunci de ce se inversuneaza unii ca, atunci cand vorbesc despre ea, sa repete apasat China Comunista !? …e vorba doar de simpla propaganda anticomunista sau mai sunt si alte interese in joc ??
Sunt intrebari simple. China are un regim de tip despotism asiatic, de inspiratie mongola. Mongolii, de la dinastaia Yuan pana azi, au influentat spiritual mult China ca atitudine.. comunismul chinez este un despotism tipic oriental, asemanator celui din dinastia Yuan, scoasa din manualele de istorie chinezesti, o tiranie evidenta, deghizata sub denumirea de comunism. Orice tiranie are viata limitata si sfarseste pana la urma foarte prost.
Sile, iar ai aparut cu afirmatii care dovedesc ca ai simpatii comuniste ? Avantul economic al Chinei sa va sfarsi in viitorii 20 de ani, si se va sfarsi rau……din cauze de comunism ( asa…..mixat cum este el cu o economie aparent de piata). Sper sa fii in viata peste 20 de ani ca sa realizezi ca este adevarat ceea ce spun!
In afara faptului ca ai o obsesie pentru a-i eticheta pe altii dupa cum ti se nazare tie vad ca ai si „aptitudini ” de prezicator,de cititor in stele,un fel de Nostradamus modern.
Ceva concret ,cu miez, ai de spus in legatura cu subiectul in discutie ??…sau comentezi doar ca sa fii bagat in seama ??
China e comunista, după Constituția lor. Adică,proprietate privată,când e,e doar avută în vedere. Nu garantata și,nici măcar ocrotita-ca sub I. Iliescu. Restul,e can-can. Forța de muncă? Numai chineză . Așa? Tehnologie… Germana, elvețiană,și USA (că în Iran,via Semiluna roșie).
Ma tataie mah, badie Sile 1,ma îngrijorează teribil lipsa de logica cu care plonjezi în trecut… Rațiunea cioanta, ciobita, duce la un ras sănătos, care nu i asa? relaxează spiritul și trupul. Interesant e ca, ori ești interesat de a arunca fumigene pe piața ideilor, ori ai uitat sau n-ai trăit acele vremuri de tristă amintire… Cu putina prudenta și ceva mai multa rațiune, rândurile tale ar fi digerabile, altfel rămân indigestie…
Foarte important în falimentul comunismului este că de la început au “decapitat” elitele și au perseverat cu această idee permanent în timp. Adică originea sănătoasă era pierdută la generațiile următoare, prin școlarizarea copiilor, urmașilor.
Asta a făcut ca sigur comunismul să piardă ln întrecerea cu capitalismul în toate domeniile.
Comunismul a esuat pentru ca avea la baza un concept utopic, incompatibil cu tarele morale ale oamenilor – egoismul, agresivitatea, trufia, oportunismul, etc.
Da, comunismul s-a prăbușit ECONOMIC nu ideologic, politic sau militar. Economia socialistă era o economie artificială/ politică opusă economiei capitaliste ” de piață”( naturale).
Și totuși, multă lume regretă comunismul egalitar ” de sărăcie” considerându-l mai echitabil. Se dau exemple imediate ca China, Vietnam, Rusia,etc cu teoria ” un stat, două sisteme” cu performanțe uneori uluitoare. Se uită ușor că China s-a dezvoltat vertiginos pe baza capitalului și tehnologiei occidentale și a forței de muncă ieftine. Totul din cauza legii capitaliste a maximizării profitului. Fiindcă, vai, URSS/RUSIA și China sunt creații ale capitalului occidental…
Ceea ce ne dă de gândit este că leagănul capitalismului, Europa, este tot mai tentată de metodele socialiste în economie și societate. Poate că globalismul economico-financiar impune asta. Însă creșterea autoritarismelor statale va duce la limitarea drepturilor și libertăților cetățenești, ceea ce este opusul democrației.
Lumea este într-un punct de inflexiune și încă nu știm în ce sens vor evolua lucrurile. Mie mi se pare că societățile, chiar și cele democratice, vor evolua/ involua spre regimuri autoritariste, chiar totalitare. Unele semne se văd deja chiar în Occidentul democratic….
Asta e o chestie fără sens. Teoria comunismului spunea ca proletarii liberi vor aduce belșugul prin planificare. Deci în primul rând prăbușirea lui e ideologică, teoria e greșită, nu a adus nici un belșug, dimpotrivă. Comunismul a eșuat când s-au terminat banii altora, dacă nu ar fi jefuit Germania și țările noastre după război comunismul s-ar fi prăbușit probabil înainte de 1950. În România s-a prăbușit în 1980 când s-au terminat banii din împrumuturi, doar că a mai supraviețuit prin sprijinul sovietic. Autoritarismul e altă poveste. Totdeauna va exista o tentație a „prințului luminat” dar asta nu are deloc de-a face cu ideologia comunistă.
Care “școală pe baza de examene” ?? Când o ANALFABETA – “Leanu lu’ zăpăcițu’ din capu satului”, ajunsese “doctor-inginer – ba și academician de renume internațional” !!! Și Leana nu “prea” știa nici să scrie ! Toate examenele, privați-le și lipsurile erau pentru noi : pălmașii, oamenii muncii. Ați întâlnit vreun “to’aras de la Partid” – bine plătit și “harnic” la ai pune pe alții la munca să aibă “la baza” mai multe clase de școală decât …. trenul ? Eu NU !
”societățile, chiar și cele democratice, vor evolua/ involua spre regimuri autoritariste, chiar totalitare. Unele semne se văd deja chiar în Occidentul democratic….”
Problema asta a mai apărut în anii ’30 în Europa și are legătură cu urbanizarea excesivă.
Locuitorii din orașe sunt foarte dependenți de stat și de banii pe care îi primesc de la stat. O parte a problemei ține de specificul activităților industriale în sine: minerii sau muncitorii din oțelării trebuie plătiți cu bani, ei nu pot vinde pe piața liberă produsul muncii lor, cum face fermierul. Odată ce minele sunt ale statului, uzinele sunt ale statului și căile ferate sunt ale statului, statul obține controlul asupra tuturor celor care lucrează îbn domeniile respective. Toți devin dependenți de salariile primite de la stat.
O altă parte a problemei o generează statul însuși, angajând bugetari în neștire. Trupele de ordine publică nu produc nimic util societății, dar ele trebuie (și chiar sunt) mai bine plătite decât membrii productivi ai societății. Toată Europa are problema asta în prezent, nu doar România. Însă în România tendințele autoritariste sunt mai accentuate din cauza moștenirii securiste. Există o cultură organizațională care nu se schimbă și există o presă aservită puterii, care nu critică excesele. Notificarea trimisă la CEDO în perioada plandemiei a fost un foarte bun exemplu de derapaj specific românesc.
Atunci cînd se ajunge la ”planificarea” unor asemenea detalii, meciul cu societățile libere este pierdut iremediabil.
************************************
Protocolul şi stenograma şedinţei din 22 decembrie 1980 a Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R
II. Se aprobă proiectele următoarelor acte normative:
1. Proiectul de decret privind stabilirea PREȚURILOR DE PRODUȚIE, de livrare şi cu amănuntul pentru RADIORECEPTORUL AUTO LIRA S-755T şi la unele variante ale acestuia.
Aveţi dreptate.
Exemplul complet:
Stenograma şedinţei Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. din ziua de 22 decembrie 1980
La şedinţă au participat tovarăşii Ceauşescu Nicolae, Banc Iosif, Bobu Emil, Burtică Cornel, Constantin Nicolae, Niculescu Paul, Păţan Ion, Rădulescu Gheorghe, Verdeţ Ilie, Ştefan Andrei.
Au fost invitaţi tovarăşii Avram Ioan, Agachi Neculai, Ioniţă Ion, Caranfil Gheorghe, Olteanu Constantin, Proca Eugen, Filipaş Cornelia, Fazekaş Ludovic, Ciobanu Lina, Bulucea Vasile, Răican Aurel, Gaston Marin, Gere Mihai, Solomon Mircea.
Tov. Nicolae Ceauşescu:
PUNCTUL 1
Stabilirea preţurilor de producţie, de livrare şi cu amănuntul pentru radioreceptorul auto „LIRA” şi la unele variante ale acestuia.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu este prea mare rabatul comercial, de 10%?
Tov. Gaston Marin: Comerţul face într-adevăr beneficii foarte mari. Avem aparate cu diferite antene şi condensatoare de deparazitare la care preţul cu amănuntul este între 1150 lei şi 1985 lei, deci în funcţie de echipamente.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce spuneţi, tovarăşi, sunteţi de acord?
(toţi tovarăşii sunt de acord).
Dar trebuie să vedem, în general, problema aceasta a rabatului comercial.
Tov. Gaston Marin: Pe ansamblu, rabatul comercial este mare. Trebuie să se stabilească şi nişte diferenţieri mai corecte (sic!) între grupele de mărfuri, unde au cheltuieli efectiv mai mari; la unele, într-adevăr rabatul comercial este mare. Să facem o analiză completă.
[…]
Din pacate Radioreceptorul Auto LIRA nu era doar scump, ci si o porcarie inimaginabila tehnic. Am primit unul in echiparea originala a autoturismului Dacia 1300 achiziționat in 1982 si evident, din fabrica fusese livrat defect. Nici măcar cunoștințele tatei, care lucrau in Tehnoton (fabrica producatoare) nu au reușit sa îl repare in garanție ori sa îl înlocuiască cu unul funcțional. Acum aflu ca unui asemenea rebut ii fusese fixat prețul de primul fiu al țării, personal. Doar prețul și planul, restul nu conta: productivitate, nr.rebuturi, costuri cu garanția etc. Nu e de mirare falimentul răsunător al sistemului. Mă rog, pentru noi, cei care am trăit acele vremuri, nu este de mirare. Restul se pare că încă nu sunt foarte lămuriți.
Sau acest exemplu:
Tov. Nicolae Ceauşescu: Bine.
PUNCTUL 6
Punctul de vedere la tratativele cu URSS în vederea menţinerii, pe anii 1981-1990, a livrărilor tradiţionale de materii prime feroase.
Această problemă s-a şi consumat.
Aici, tovarăşi, era problema să nu fim de acord cu importul pe devize libere la această participare, ci să participăm cu utilaje româneşti. Nu importăm nimic pe devize libere! Şi să le spunem clar acest lucru.
De altfel, la întâlnirea pe care am avut-o, zilele trecute, cu preşedinţii Comitetelor de Stat ale Planificării, care au participat la sesiunea a XXIV-a C.A.E.R. [desfăşurată la Bucureşti], le-am spus-o deschis, chiar m-am referit la acest material.
În general, trebuie să luăm măsuri – măsuri energice – să nu ne angajăm să participăm cu import pe devize libere. Trebuie să ne propunem, dacă nu sunt în ţări socialiste, să luăm o licenţă, să o producem direct şi să nu cumpărăm utilaje de la ţările capitaliste. În orice caz, să nu ne mai angajăm să importăm pe devize libere pentru alţii. Nu se poate aşa ceva!
Tov. Nicolae Constantin: Aş vrea să vă raportez că în situaţia când noi luăm această cantitate de 450 mii tone minereu de fier pe an, din URSS, şi dacă cumpărăm numai ceea ce este stabilit din India şi Brazilia – printr-o mică socoteală – a reieşit că avem o economie de la transport numai de 110 milioane. De asemenea, am convenit cu ei, prin participarea noastră la această acţiune, să cumpere 40 basculante de 100 tone, un număr important de vagoane şi locomotive.
Indicaţia dumneavoastră este să tratăm în continuare – acest lucru a fost discutat la convenţia multilaterală [româno-sovietică] – la încheierea convenţiei bilaterale, deci să participăm cu utilajele noastre. O să prezentăm care este situaţia.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Eu nu ştiu dacă calculele sunt chiar aşa, că avem o asemenea economie … !
Tov. Neculai Agachi: Este o economie, dar după calculele mele este o economie de 50 milioane pe 5 ani. Poate tovarăşii cunosc mai bine situaţia, au făcut mai recent (sic!) calculele.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi noi vindem utilaje în India, şi să le vindem cu nişte preţuri ca să ne scoatem banii.
Şi, în primul rând, noi trebuie să facem calculele, inclusiv cu petrolul, cu ce-l plătim. Dacă îl plătim cu utilaje, atunci utilajul este una, şi atunci este rentabil; numai fac calcule că vând petrolul numai la preţul materialelor şi este neeficient; dacă îl plătesc cu utilaje sau cu alte mijloace din domeniul construcţiilor de maşini şi am obţinut acolo diferenţe care îmi acoperă cheltuielile, este altceva. Trebuie să facem altfel calculele! Noi luăm aşa, simplu: este import de utilaje pe devize libere. Nu se poate trage asemenea concluzii.
Tov. Paul Niculescu: Să lucrăm împreună ţările socialiste. Acest lucru este cel mai corect, pentru că nu este o acţiune [pe] care să o facem pentru 6 luni, sunt livrări care se fac în 1983-1984. Ei vor să ne băgăm să luăm pe dolari şi din import pe Vest.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Să nu ne mai angajăm!
Tov. Paul Niculescu: Ţările socialiste să rezolve ele.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Tovarăşii care se ocupă de aceste sectoare ar trebui ei să înţeleagă acest lucru. Propun Consiliului de Miniştri să organizeze un seminar cu tovarăşii care lucrează pe probleme economice ca să înţeleagă aceste lucruri … ! Spun foarte serios. Nu facem suficient pentru a instrui şi de a-i face pe tovarăşii care lucrează pe aceste probleme să înţeleagă şi ei, şi aceste probleme economice. Nu se poate aşa!
Şi, totuşi, s-a putut.
Nostalgia dupa comunism este data de faptul ca dupa 1990 toate guvernarile nu au reusit sa faca reformele necesare. Acum traim inca un comunism latent si care nu face decat sa aduca voturi guvernantilor de azi. Toata clasa politica indiferent de partide nu este interesata decat de bunastarea lor si acumularea de averi. Restul nu conteaza iar viata unui om in Ro nu are nicio valoare. Nato si Ue nu sunt decat niste sinecuri de bani si functii.
Dictatura comunista s-a prabusit in Romania cand Kremlinul (Armata Sovietica) nu a mai sustinut-o.
A discuta despre comunismul din Romania fara influenta URSS, e ca si cum am discuta despre al treilea Reich fara Hitler.
In anii 70 au mers lucrurile putin mai bine cat a intrat in tara capital. Dupa ce capitalul a fost returnat, am ramas cu ideologia comunista, care nu tine de foame.
PS
Lenin avea pregatire juridica, de aceea in domeniul economic conceptiile sale sunt la nivelul unui istet tractorist (de Stalinet, nu John Deere). Contemporanii lui il credeau genial pentru asemenea conceptii, l-au conservat ca pe o muratura si l-au expus publicului.
De aceea China a acceptat investitii occidentale masive in toate sectoarele economiei, deoarece a realizat ca intreg sistemul s-ar fi prabusit altfel, precum URSS si statele comuniste. Desigur, companiile occidentale au fost oarecum nevoite sa „imparta” cunostintele tehnologice cu chinezii, in schimbul unei forte ieftine de munca si imbogatirii. Urmarea a fost ca toate companiile s-au imbogatit, in timp ce chinezii au inceput sa copieze si sa fabrice totul la ei acasa, ajungand o imensa fabrica a lumii de care depinde toata lumea. In paralel cu deschiderea spre occident, functioneaza si sistemul comunist chinez. China nu reprezinta doar cea mi mare „fabrica” a lumii, ci si cea mai mare puscarie a lumii in care fiecare cetatean chinez este monitorizat constant si incadrat social in functie de actiunile sale si iubirea aratata partidului unic. Acest sistem comunist ar putea fi adoptat si de ctare alte state staliniste (Coreeade Nord) care ar putea sa accepte investitii straine si turisti, in paralel cu aplicarea riguroasa a doctrinei comuniste. In acest fel, elitele comuniste si afaceristii chinezi au libertate de miscare peste tot, au mall-uri imense chiar acasa, se pot deplasa oriunde in lume si deci, nu au nici un motiv pentru a se rascula impotriva guvernului si presedintelui. Problema este ca multi din occident si-ar dori sa implementeze acest sistem chiar la ei acasa.
D-l Cerna devine unul din autorii mei favoriti pe aceasta platforma, dar de data asta sunt nevoit sa protestez vehement.
Regimul comunist a cultivat „mitul inginerului” (L. Boia)
Chiar daca Boia ar fi spus asa ceva, adevarul e cu totul altul.
1. Statul era dictatura proletariatului, se spunea clar si deschis.
2. Chiar membrii de partid se faceau cu predilectie proletarii, erau cote.
3. Inginerii, bagati la gramada in grupul TESA, erau considerati adevarati paraziti, ei nu participau la procesul de productie, cum se considera atunci. Numai cine stringea suruburi erau adevaratii producatori.
4. Nu de putine ori inginerii cistigau chiar mai putin decit muncitorii, nu mai vorbesc despre maistrii.
5. Se vede si la pensiile de azi.
Afirmaţiile dumneavoastră pot fi confirmate cu ajutorul informaţiilor păstrate în arhivele româneşti. Toate, absolut toate.
statul comunist îi favoriza pe ingineri doar în raport cu ceilalți intelectuali (bine, inginerii nu sunt intelectuali, se știe :) ) Nu în raport cu proletarii care erau forța conducătoare. Mi-a povestit un prieten care a absolvit cu un an înaintea mea (eu am absolvit în ’91 deci nu am prins) că în ianuarie 1990, în lumina ideilor astea care se vede treaba că au prins rădăcini și în mintea oamenilor, angajații au trimis toți inginerii acasă la el în fabrică. Evident că după două săptămâni i-au chemat înapoi pentru că începuseră să dea de greu (mai ales că era o fabrică de tehnologie) , dar ce vreau să zic e ca ideile astea mor greu, e ușor și periculos să îi convingi pe oameni că sunt mai buni decât sunt…
„Socialismul si libertatea prin definitie se exclud reciproc”
Friedrich-August-von-Hayek
Asta este. Vorbim sa nu adormind . Ursul Bruno are dreptate .
O fi vreo legatura intre socialism si social-democratie ?!
Comunismul in Romania a esuat pe mana securistilor . Toate bunurile care puteau fi valorificate cu bani buni la export erau dijmuite de firmele securitatii si de centralele de comert exterior. In felul asta nici fabricile care puteau sa se dezvolte nu aveau cu ce ca li se dijmuia profitul la greu! totodata toate abilitatile de a vinde produsele erau straine multor fabrici iar dupa revolutie au ramas la mana smecherilor din SRI. Comunismul nu inseamna neaparat economie planificata ( desi pentru anumite sectoare e inca indicata) , dar , datorita gradului de educatie al activistilor asta era lege , fiindca nu puteau pricepe alte mecanisme economice. Impunerea unor speciali in comunism , securisti , activisti si membri de partid a rupt echilibrul intre clasele sociale . La fel si acum , specialii care au acaparat Romania si care sunt conectati la 5 % din PIB!!!! ( asta partea asa zis legala) fara sa aiba nici rezultate , nici viziune , ci doar relatii la partid!
Discutand cu tineri muncitori calificati, cu salarii bunicele, locuri de munca civilizate, am aflat acelasi lucru: comunismul a fost bun. I-am intrebat de unde stiu asta, ca nu au trait acolo, din povestile celor mai in varsta, mi-au raspuns. Ce anume a fost bun acolo? Egalitatea, asta era bine, nu exista invidie pentru ca oamenii erau egali. In concluzie, prostii derivate din frustrare. Nu avem salariul lui Boss cel mare, nu conducem Mercedes, nu avem decat apartament si nu vila lui Boss, vrem egalitate. Le-am explicat ca egalitatea vine cu saracie, cu penurie si cu lipsa libertatii, sunt obligatorii, nu exista putem avea egalitate altfel. Putem incerca sa-i sprijinim pe cei cu adevarat saraci, care nu pot munci sau carora familia nu le poate asigura accesul la invatamant. Degeaba, ar alege egalitatea la pachet cu saracia si penuria, libertatea oricum nu intra in discutie. Pentru ca nu stiu ce e aia lipsa libertatii, as zice eu. Ei vedeti, de aici incepe marxismul si odata pornit nu mai poti sa-l starpesti decat cu varsare de sange, dupa ani indelungati de suferinta.
Asta a fost cea mai mare minciună a socialismului multilateral dezvoltat, și cea care m-a făcut să îl urăsc din toți rărunchii: că am fi toți egali. Nu eram. Eram împărțiți clar în clase sociale rigide (chiar dacă de multe ori informale) și nu puteai promova în o clasa superioară decât prin multe sacrificii și compromisuri. Fiecare clasă avea privilegii pe care le apăra cu îndârjire; nu aveai ce căuta să faci sport pe terenurile Sindicatelor, nu puteai cumpara din magazinele Gospodăriei de Partid, nu puteai cumpăra excursii ONT fără aprobare, nu puteai da admitere la Drept fără viză etc etc. Nici măcar vestita și azi atât de regretata uniformă școlară nu ducea la egalitate și lipsă de frustrări, erau diferențe clare în pantofi, în penare, în caiete, chiar și în vârsta uniformei de pe tine, care spuneau totul despre nivelul tau în școală. Cei care spun că a fost egalitate sunt niște bătrâni acri și mincinoși.
În evul mediu, în cele mai multe așezări umane, dacă existau cîte un fierar, un tîmplar (cu calfele de rigoare). Dacă ai fi strigat prin piețe și iarmaroace că va veni o vreme în care numărul țăranilor (cei care lucrează pămîntul sau care cresc animale) va fi întrecut de cel al lucrătorilor din ateliere ai fi ajuns de batjocura lumii dacă nu chiar ai fi fost alungat cu pietre (nu erau fraieri tîrgoveții să arunce cu tomate sau ouă). Și totuși vremea a venit! Iar celebrul analist Marxșiengels a decretat: „dictatura proletariatului”. După care părintele „materialismului dialectic și istoric” a încremenit, metafizic (!), în proiect. Teoria construită de el n-a putut să prevadă că va veni o vreme în care pînă și proletariatului „îi va trece vremea”. În volumul „Megatendințe” publicat înainte de ’89 la Editura Politică (!), John Naisbitt scria că „numărul gulerelor albe începe să depășească numărul gulerelor albastre”. Fiindcă progresul științei și al tehnicii este continuu. Iar acesta este realizat în proporție covîrșitoare de gulere albe iar nu de gulere albastre. Comunismul, cunoscut și trăit de cei dintre noi care suntem acum bătrîni, a fost incompatibil cu progresul. Niciunde și nicicînd comunismul în economie nu a adus oamenilor prosperitate. A înțeles asta Deng Xiaoping.
Comunismul devenea functional economic, daca adopta ,,economia socialista de piata”, adica crea conditii si institutii care sa asigure confruntarea intreprinderilor pe piata, spre a se imbunatati calitatea si diminua costurile.
Proprietatea putea ramine socialista in continuare, dovada acestei posibilitati este existenta intreprinderilor de stat in Vest care functioneaza bine.
Probabil ca la inceput rezultatele economice nu erau atit de bune, dar pe parcurs intreprinderile socialiste ar fi promovat competitia prin inventie, inovatie, cercetare tehnologica, etc.
Schimbarea ca imbunatatire in economie presupune inovatie institutionala si performanta lor.Reformei lui Gorbaciov i-a lipsit insasi viziunea asupra acestei posibilitati de transformare (treptata) a economiei centralizate in economie de piata socialista!Cu siguranta, ca ideologic aceasta varianta este ,,interzisa” chiar si ca discutie, dar o imbunatatire a factorului de egalitate economica este imposibila in alta varianta.
In varianta actuala saracii si bogatii formeaza ,,noile clase” sociale ale globalizarii economice, situatie care adinceste diferenta economica si sociala intre membrii sociatatii economice actuale!
Probabil nu aveți mare tangenta cu Vestul…. Nu există întreprinderi de stat competitive cu cele private. E un mit. Există eventual susținerea statului a unor firme private prin subvenții dacă sunt relevante strategic.
Deşi au avut posibilitatea să sesizeze diferenţele economice enorme care existau între statele capitaliste din Occident şi cele comuniste din Europa Centrală şi de Est, deşi au primit în România expoziţii de produse americane, franţuzeşti, vest-germane, italiene, austriece, britanice, elveţiene ş.a., autorităţile de la Bucureşti au continuat să susţină ideologia comunistă şi forma de planificare centralizată a economiei naţionale. Drept urmare, în anii ’80, România s-a confruntat cu o criză economică profundă, la fel ca toate celelalte regimuri politice instaurate în Europa cu ajutorul Armatei Roşii, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit datelor publicate la începutul anului 1989 de Comisia Economică ONU pentru Europa, datoriile nete pe care statele membre ale CAER le-au avut faţă de băncile şi statele din Occident în perioada 1970-1987, exprimate în miliarde de dolari, au fost următoarele:
– Bulgaria: 0,6 (1970); 2,9 (1980); 3,5 (1986) şi 4,8 (1987);
– Cehoslovacia: fără datorii externe (1970); 3,3 (1980); 2,7 (1986) şi 3,6 (1987);
– RDG: 0,9 (1970); 11,6 (1980); 8,7 (1986) şi 9,7 (1987);
– Polonia: 0,9 (1970); 23,5 (1980); 31,8 (1986) şi 36,4 (1987);
– Ungaria: 0,6 (1970); 7,7 (1980); 12,9 (1986) şi 16 (1987);
– Uniunea Sovietică: 0,6 (1970); 16,6 (1980); 22,6 (1986) şi 25,3 (1987).
La începutul anului 1989, autorităţile române aveau o imagine despre dezastrul economic din statele CAER şi constatau că, „potrivit unor aprecieri ale OECD, datoria externă netă în monede convertibile a ţărilor socialiste europene membre ale CAER reprezenta, în 1987, 143 la sută în raport cu încasările în monede liber convertibile din exporturi, în creştere faţă de anul 1981 (121 la sută) şi 1984 (84 la sută)“ . Situaţia statistică pentru anul 1987, repartizată pe state, arăta astfel: Polonia – 465%; Ungaria – 297%; Bulgaria – 149%; RDG – 115%; URSS – 87%; Cehoslovacia – 81%.
În privinţa plăţilor efectuate în 1987, în contul datoriilor pe care statele CAER le-au acumulat în timp de pace (Nota bene: Nu vreme de război!), situaţia statistică a fost următoarea: Polonia – 71% din încasările obţinute în monede liber convertibile au fost alocate pentru plata creditelor externe; Ungaria – 47%; RDG – 33%; Bulgaria – 30%; URSS – 23%; Cehoslovacia – 18%.
În acelaşi timp, toate statele din CAER se confruntau cu o acumulare progresivă a datoriilor pe care statele din aşa-zisa Lume a Treia le aveau faţă de ţările comuniste din Europa, în condiţiile în care entităţile economice din statele CAER nu reuşeau să îşi vândă toate produsele proprii pe pieţele occidentale, care le puteau oferi garanţii pentru achitarea acestora conform sintagmei „producţie-marfă vândută şi încasată“ – pe care am găsit-o în mesajele propagandistice ale autorităţilor de la Bucureşti. Pieţele din Africa, Asia şi America Latină erau sensibile la schimbările de regimuri politice, iar lipsa de capital rulant şi, mai ales, afacerile falimentare promovate de autorităţile locale afectau schemele de plată ale produselor importate pe bază de credit din statele comuniste europene.
,,Economie socialista de piata ” ?! O imbecilitate . Daca mai adaugam o alta imbecilitate ( social-democratia ) rezulta moartea libertatii .
Comunismul a eșuat fiindcă nu toți românii aveau acces la corupție. PSDNL-ul a rezolvat această problemă, așa că românii sunt fericiți acum, înafară de cei care emigrează.
Comunismul a fost o mizerie si evident ca nu a functionat tocmai fiindva avea o ideologie rigida care de fapt excludea individul. Prin uniformizarea teoretica pe care o sustinea, a distrus acei oameni care puteau impinge societatea inainte. Comunismul era doar o fatada, noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc… unii inca doresc asta fiindca e mai simplu, ai un minim asigurat chiar daca esti lenes, incompetent, fara initiativa.
Cu siguranta ca dezideratul nostru nu poate fi revenirea la comunism, ci reformele care sa faca functional capitalismul nostru ,,sud-american”!
Ce reforme si cum trebuie facute, nu stie nimeni din pacate, afara de promisiuni electorale privind reindustrializarea. Nimeni n-a prezentat sau afirmat realizarea unui PROIECT DE TARA cu acest obiectiv, asa ca fostul comunism este inca deplins de cei care traiesc intr-o saracie mai mare decit inainte de 89!
Comunismul in Romania a fost masca unui regim totalitar, in traditia totalitarismului dezvoltat in perioada interbelica, care la randul lui, era consecinta dezvoltarii statului national unitar roman.
Esecul comunismului este unul pur politic, el neavand nimic socialist in el, nici macar tendinta, ca sa il parafrazez pe infamul Marx.
Probabil, si fiindca se consuma, mai ult decat se producea; si se producea haotic, si se consuma bezmetic, fiindca si caldura si apa erau la comun. Se consuma in nestire, fiindca eau multi functionari inrolati (armata, militieni, securisti, administratie locala si judeteana, cadre medicale, sportivi, cadre auxiliare : militiei, armatei, securitatii), muti dintre ei cu haine, echipamente si cel putin o masa gratis pe zi .Multe scoli de partid (UTC, PCR, … etc.) cu multe cadre si scolarizati, platite din bani publici. Investitii costisitoare, pentru produse deja uzate, si necerute pe pietele eterne si, nici chiar pe cea interna. Asa a aparut bula TV color, a masinii de spalat, aragaz, prin sindicat. Evident ca atunci cand exista un singur tip de TV color comercializat, o singura masina (DACIA, caci ARO era limitat si CONDITIONATDE PRODUCTIE AGRICOLA -OLTICT APARAND FOARTE TARZIU) productia nu satisfacea cererea … si a aparut bursa neagra (mita pt. un loc in fata) . Un singur furnizor de pistoane auto, pt supape pt motoare de tot felul, un sigur producator de pompe de apa si ulei, pt motoare de tot felul, … la fel si pt cauciucuri si furtine (de frana si ambreiaj – „sertizatele” . Era ca si cum luai banii din buzunarul stang, ii plimbai pe la piept (exterior si interior, ii bagai in „dangarizi”, ca i final, sa ajunga in buzunarul drept al hainei … si nu de putine ori, mai putini . Erau si lucruri simplificate : lucrari de constructii fara autorizatii, campuri cultivate, fara impozitare si evidenta, fermein paduri, livezi la marginea padurii, cazane de alcool, clandestine, vin neevidentia, … porci crescutii in clandestinitate, vite in Marea Balta a Brailei (un fel de VESTUL SALBATIC) . Adica, cam tot ce acopera acum politica administrativa a UE, cu toate nemutumirile suveraniste ale populatiilor de cetateni UE . Mult persoanal auxiliar (TESA) si mult prea bine platit (deseori) . Aaa! si mimarea muncii; se incepea programul la 7.00, dar efectiv se incepea pe la 8.00-8.30, cu pauze lungi si dese, iar de terminat, se termina pe la 14.30 . Cai ferate neutilizate la maxima capacitate, cai navigabile cu randament de max. 10 % sosele neutilizabile .. si teoreticieni de orice, peste tot . Securitatea, in proportie de 80-85 % era eficienta . Poate sa garanteze dl. (Felix) Voiculescu .. si altii .
Produsul de baza al comunismului a fost omul „nou”. Omul-nou era conceput ca fiind acea persoana, total lipsita de personalitatea care sa-l deosebeasca de ceilalti oameni noi, a carei misiune existentiala era sa sustina societatea comunista care l-a creat. …un fel de perpetuum mobile social.
Asa imi explic eu caderea comunismului, in sens larg.
Nu cred in existenta „nostalgicilor” comunismului. Faptul ca exista cetateni care sustin ca atunci, in perioada comunista „era mai bine”, nu inseamna ca apreciau/apreciaza sistemul comunist. Ceea ce apreciaza ei se explica prin teoria piramidei lui Maslow: au primit un acoperis deasupa capului fara sa depuna ei vreun efort, ceea ce le-a adus sentimentul de siguranta, apoi au primit un asa-zis „loc-de-munca”, care le-a conferit sentimentul de apartenenta la un grup social, accentuat de conceptul de „sindicat”, de „membru-de-partid”, si in cele din urma, au primit (de cele mai multe ori, nemeritat) mult-asteptatul „respect”, „stima” din partea societatii. Toate acestea au insemnat foarte mult pentru majoritatea, de unde si perceptia ca „inainte era mai bine”. Era mai bine, pentru ca astazi trebuie sa muncesti (adica sa depui un efort) pentru a avea toate acestea, in conditiile in care munca nu este respectata, asa cum nu a fost respectata nici in comunism. Multi aleg sa plece de aici, tocmai pentru ca munca cinstita e desconsiderata, „smekeria” devenind noul simbol valoric al reusitei sociale.
Inchei prin a spune ca Romaniei nu-i trebuie mai mult capitalism ci mai mult bun-simt si mai putina „smekerie”.
Nu cred că în comunism au trecut prea mulți de primul nivel al piramidei Maslow!
Acoperiș primeai după ani de zile de așteptat, dar nu aveai în continuare căldură, apă caldă, gaze la bucătărie, mâncare, haine si multe alte lucruri utile. Respect și stimă într-un lagăr de muncă, nu știu dacă poți avea. Poate dacă ești șef de dormitor sau gardian șef.
Primul nivel (cel de la baza piramidei) e cel al nevoilor fiziologice, oricum satisfacute indiferent de regim.
Al doilea nivel e cel al nevoilor de siguranta, satisfacute de regim prin construirea pe scara larga a cartierelor de locuinte din mediul urban. „Acoperisul” il primeai imediat la caminele de nefamilisti, ulterior prin distribuire de la intreprinderea unde lucrai. Indiferent cat asteptai, era gratis, nu trebuia sa faci rate pe 30 ani. Bonus: avea veceu in casa si apa curenta. Infinit mai bine decat bordeiele cu veceu in fundul curtii de unde provenea „clasa muncitoare”
Al treilea nivel, cel al nevoii de apartenenta la un grup era satisfacut de „locul-de-munca” unde deveneai „membru-de-partid” si/sau „sindicalist”.
Al patrulea nivel, nevoia de respect din partea celolralti, era satisfacut fie prin mecanismul „intrecerilor-socialiste”, fie prin admiratia sincera a parintilor/rudelor ramasi la tara la „fundu-vacii”, etc.
Pentru cineva care a trait toata viata la tara muncind la sapa, a insemnat foarte mult sa urce in ierarhia sociala, fara a depune eforturi uriase, cum e acum. Daca nu aveai „pareri”, daca erai obedient regimului, daca te conformai la ce ti se cerea, o duceai mult mai bine decat azi, indiferent ce „convingeri” ai avea.
O analiză extrem de bine țintită și de percutantă. Fără glumă sau ironie, cu toată seriozitatea, ceea ce s-ar impune în continuare ar fi un film de acțiune care să concretizeze premisele teoretice prezentate.
Doar o precizare: ce a esuat a fost socialismul, economia de dinainte de 1989 a fost economie socialista. Comunismul era doar utopia care ar fi trebuit sa se edifice (si pe care n-a vazut-o nimeni, niciodata).
Dar in esenta autorul are dreptate: disparuse motivatia individuala, iar planificarea a fost, in cea mai mare parte, o gluma. Obiectivele erau rizibile, chiar si atunci: sa avem cel mai mare , la fim primii la si, in general, sa dam bine pe langa sefi.
Unii inca nu au ieșit din fantasmagoria comunismului, cu toate că nazismul și comunismul au dovedit că sunt doua ideologii satanice surori. Cât timp a durat nazismul in Franța? Patru ani! In Germania, opt ani. Cât timp a durat comunismul in URSS (Rusia)? Încă mai durează. Aceasta o dovedește lămurit putinismul, sinonim cu teroarea. Comuniștii URSS, simpatizanții, tovarășii sunt responsabili pentru crimele comise. Comunismul a învins într-o țară profund feudală. Dictatorii – niste analfabeți – ce s-au succedat la cârma acestei gogoașe mastodontice și a sateliților săi au înlocuit ideologia marxistă (de fapt, o fațadă) cu poliția secretă și cu puterea totalitară a unui singur om. Viața era construită pe ideea că mințile oamenilor trebuie sa fie manipulate, modelate, abrutizate, controlate etc. Și asta au făcut comuniștii 24 de ore din 24. Și totuși nu toată lumea a fost sedusa de ideologia comunistă, după ce această construcție macabră și-a dat duhul mișelește. Nici împrumuturile de 45 de miliarde de dolari, pompate de Occident, nu au salvat Colosul cu picioare de lut. Însă comuniștii din Rusia, din fostele republici „surori”, din Romania, Bulgaria, Ungaria etc. au ieșit din nou la suprafață. Și nimeni în Vest nu a închis gura comunismului sălbatic. Trebuia imediat un proces tip Nurnberg la Moscova. Nu a catadicsit nimenim Nici macar „lady de fier”.
comunismu a facut mult rau prin opresiunea persoanelor fizice,
datele CNSAS recente arata ca in perioada 1980-1989 s-au inrolat ca informatori 200.000 de persoane,
https://romania.europalibera.org/a/informatori-securitate-statistica-cnsas/33102797.html
pt o imagine corecta din iepoca de aur
https://rasunetul.ro/cartea-exercitiului-de-suferinta
in mod eronat, la nivelu legendei urbare, se apreciaza ca unii comunisti cu 2 clase au industrializat fortat tara,
in cele mai multe cazuri prin metoda hei-rup,
in spatele industrializari tari au stat, in realitate, angajatii institutelor de cercetare, care astazi nu mai exista,
a oamenilor pregatiti cu studii universitare, dar care aveau in frunte, de cele mai multe ori, nulitati care cunosteau doar „linia partidului”
efectele se cunosc,
comunismu a picat pt ca acei care erau la conducere erau incompetenti,
2-4 clase ca emil bobu, etc. sau a unora cu titluri academice obtinute altfel decat prin intocmirea unei lucrari academice,
la un nivel similar conduceri actuale,
cum s-a descoperit recent la scoala de drept din Cluj inutilitatea lucrari de diploma – tot la capitala is mai rapizi si renuntasera la lucrarea de diploma inca din 2017,
https://hotnews.ro/fara-lucrari-de-licenta-la-facultatea-de-drept-din-cluj-napoca-studentii-vor-promova-doar-pe-baza-unui-examen-grila-cum-a-fost-motivata-decizia-1780749
nimik nu este intamplator,
odata cu prabusirea CAER comunismu evropean se indreapta spre negura istoriei,
totusi comunsmu subzista si azi cu succes in China, Vietnam, etc,
ar fi interesanta o analiza mai ampla inclusiv a comunismului islamist,
care spre deosebire de comunismu evropean, are anumite fundamente religioase,
in fond, atat in comunismul raposat cat si in neocomunism, cetateanul capata o calitate de asistat social, mecanismul de cerere-oferta generator al pretului de piata fiind inlocuit cu mecanismul de redistribuire, in care sacrificiul si pomana nu au pret; in comunismul raposat resursele capatau totusi o relevanta valorica echivalenta cu valuta implicata (iar in neocomunism o echivalenta cu banii altora), in timp ce bunurile de consum capatau o relevanta valorica masurabila in timpii de asteptare cu care avansa planificat si silentios coada de asteptari de la mecanismul de redistribuire; chiar si asteptarea de la avans la lichidare era un progres valoric cert si ireversibil, precum orice progres exprimat in unitati temporale, spre deosebire de valorile monetare, care-s reversibil convertibile;
Comunismul sovietic, descris de Viaceslav Molotov în momentul în care acesta era pensionar de mai mult de zece ani, a arătat astfel: „Înainte de război am cerut jertfe colosale – de la muncitori şi de la ţărani. Ţăranilor li se plătea puţin pentru grâne, pentru bumbac şi pentru muncă – şi nici nu aveam cu ce să plătim! De unde? Ni se reproşează: nu aţi ţinut cont de interesele materiale ale ţăranilor. Ei, dacă am fi ţinut cont de ele, desigur, am fi intrat în blocaj. Nu ne ajungeau banii pentru tunuri!“.
De ce era nevoie de tunuri? Tot Viaceslav Molotov explică: „Am înţeles că sarcina mea ca ministru al Afacerilor Externe era să extind cât mai mult graniţele Patriei noastre. Mi se pare că eu şi Stalin ne-am descurcat destul de bine cu sarcina asta“.
Şi acelaşi Molotov a explicat la 14 ianuarie 1975, într-un alt mod, obiectivul urmărit de ruşi prin ocuparea cu forţa armelor a teritoriilor care nu le aparţin: „Bine că ţarii ruşi au cucerit pentru noi atâta pământ. Acum ne e mai uşor să ne luptăm cu capitalismul“ . Aceasta este o obsesie politică violentă, care are la bază excepţionalismul rusesc, imperialismul mesianic, încălcarea permanentă a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi, nu în ultimul rând, invidia viscerală faţă de nivelul de trai şi performanţele economice obţinute de cetăţenii care trăiesc în societăţile democratice din Europa şi America de Nord.
Acum, in noul mandat, Ursula vL sustine tocmai economia sociala de piata in UE. Este declaratia ei. Un fel de neomarxism.
Um die Finanzierung zu stemmen, seien „zusätzlich jährliche Mindestinvestitionen von 750 bis 800 Milliarden Euro“ nötig, erklärte Draghi in seinem Bericht zur EU-Wettbewerbsfähigkeit, den er am Montag in Brüssel vorstellte. este necesară „o investiție minimă anuală suplimentară de 750 până la 800 de miliarde de euro”, a explicat Draghi în raportul său privind competitivitatea UE, pe care l-a prezentat luni la Bruxelles.
Iata o masura inteleapta, ha, ha, ha, prin care se inviie comunismul, pardon, capitalismul de stat… Desigur nu se spune de unde vin acesti bani, si unde se duc, si daca au, sau nu au, vreo eficienta… Domnu Draghi a avut un birou in Bruxelles si a muncit enorm, pe bani frumosi, pt a ajunge la aceasta concluzie genitala. Imi pare tare rau ca nu m-am oferit si eu pt acest studiu, as fi propus investitii de 1500, chiar 2000 de miliarde, pe trimestru.
L-as ruga pe domnul Cerna sa comenteze aceasta inteligenta masura!
Domnul Draghi a mai spus ca trebuie redus numărul imens de consultanți folosiți de numărul mare de specialiști de la Bruxelles. Ideal doar el și firmele (băncile) la care a lucrat el înainte. Și pentru asta el va face „whatever it takes” ca să-l citez tot pe acest mare economist.
A spus de unde vin banii. EU se imprumuta ca la covid?!
Vor fi investiti in industria europei ??? Exiata o industrie europeana? Chiciti care?
Nu e mai indatoreaza tarile, se indatoreaza EU ?!!
Citez :
Nu este surprinzător, deci, că chiar și capitalismul „sălbatic” a produs mai multă bunăstare decât cel mai „adevărat” comunism.
Daca ne uitam bine la Romania de azi, la economia ei, si suntem sinceri cu noi insine, ar trebui sa recunoastem ca bunastarea asta la care se face referire in articol este datorata faptului ca romanii traiesc pe datorie. Avem azi cea mai mare datorie externa din toate timpurile,peste 170.000.000.000 de Euro. Romania importa intre 70% si 80% din tot ce consuma, asta zic statisticile oficiale . Romania nu genereaza complexitate ci doar produse cu valoare adaugata mica. Sistemul de munca „in loan” a prins radacini adanci. Chiar si in domeniu IT, unde ne falim ca suntem buni si competitivi, se lucreaza pe baza de comenzi punctuale si specifice, care necesita doar „volum de munca” si nu creativitate ! Exporturile noastre cu valoare adaugata mare sunt la un nivel foarte mic deci aportul valutar este scazut. Balanta import -export este clar debalansata de faptul ca exportam putin si ieftin si importam mult si scump.
Cu toate acestea unii incearca sa ne convinga ca sistemul capitalist instituit in Romania dupa ’89 ar fi benefic pentru marea masa a cetatenilor,ca ar crea emulatie si ar stimula spiritul intreprinzator,etc. Spiritul asta intreprinzator se manifesta prin smecheriile pe care unii le folosesc pentru a suge bani de la bugetul statului permitandu-le sa traiasca bine si foarte bine comparativ cu restul populatiei…iar acest lucru e din ce in ce mai evident si, in consecinta, sesizat de cei care nu sunt suficient de „intreprinzatori” …asadar sa nu ne miram ca apar nemultumiri care se manifesta sub diverse forme !
Mi-as permite o comparatie.Pe vremea ailalta se vorbea despre nevoia constructiei unei societati socialiste multilateral dezvoltate…. iar rezultatul l-am vazut !
Astazi vorbim despre faptul ca Romaniei ii trebuie mai mult capitalism …vom vedea unde vom ajunge. Din cate se vede in statele capitaliste dezvoltate din Vest drumul este, mai degraba, inapoi catre o organizare socialista,neomarxista !
Comunismul a esuat fiindca isi indeplinise cu succes menirea pentru care a fost excretat si pentru ca asa era in plan de la bun inceput.
Instaurarea comunismului a fost rezultatul unei conspiratii prevazuta sa aiba doua etape, al carei scop final era jaful si aducerea in sclavie moderna a unor popoare intregi.
Prima etapa: instaurarea dictaturii comuniste si trecerea intregii avutii nationale (sol, subsol, ape, aur, pamint agricol, masini agricole, paduri, animale domestice, ateliere, fabrici, uzine, case etc.) din miinile oamenilor in proprietatea unei entitati abstracte (STATUL). Comunismul nu a fost un scop in sine, asa cum credeau zevzeci ca Ceausescu (viitorul luminos), ci un mijloc de saracire in masa a popoarelor prin nationalizari, exterminarea fizica a elitelor intelectuale si a vechilor proprietari, spalarea pe creieri a 2-3 noi generatii in scolile de stat „gratuite” si obligatorii, dez-nationalizarea, terorizarea si mentinerea acestor noi generatii la un nivel de subzistenta precar.
A doua etapa: implozia controlata a statului comunist si scoaterea la vinzare a intregii sale avutii catre cei care erau conectati si aveau bani sa cumpere.
Cei care au dat lovitura de stat din 1917 din Rusia (bolsevicii) si au exportat, apoi, comunismul peste tot unde au putut, sint aceiasi care au ruinat statele comuniste 70 de ani mai tirziu pentru a putea cumpara la pret de seminte de dovleac industria, agricultura, transporturile si comertul unor state in care totul era deja in proprietatea statului (adica a nimanui), fostii proprietari erau morti de mult, deci nu avea cine sa revendice mare lucru, iar cetatenii acelor state erau atit de saraci incit nu aveau nici macar banii aceia de seminte de dovleac ca sa intre si ei in cite o licitatie. Pe scurt, tari si economii intregi au fost scoase la vinzare pe mai nimic, ca la talcioc. Dar… legal si democratic. :)
Asa s-a ajuns la cea mai sofisticata forma de neocolonialism, de care majoritatea victimelor nu sint nici macar constiente.
”trecerea intregii avutii nationale (sol, subsol, ape, aur, pamint agricol, masini agricole, paduri, animale domestice, ateliere, fabrici, uzine, case etc.) din miinile oamenilor in proprietatea unei entitati abstracte (STATUL). ”
În România, problema etatizării e mai veche decât comunismul, începe încă de pe la 1870, prin etatizarea căilor ferate. Ulterior, prin constituția din 1923, bogățiile subsolului au trecut în proprietatea statului. Ideea asta nu au adus-o comuniștii.
Marxismul este de fapt o revenire la feudalism, în care entitatea abstractă, statul, devine proprietarul a tot ce există. La fel cum era regele în Evul Mediu, el atribuia și confisca feude. Proprietatea privată, așa cum o cunoaștem noi astăzi, a apărut în epoca industrială, iar Statele Unite reprezintă cam singura țară importantă unde proprietate privată chiar se respectă, fiindcă în State nu a existat feudalism.
Căile ferate americane sunt proprietatea unor companii private, iar unele districte școlare nici nu taxează cetățenii pentru cheltuielile cu școlile, pentru că încasează destule taxe pe proprietate de la companiile feroviare. Bogățiile subsolului aparțin și ele cetățenilor care dețin terenurile aferente și pot fi vândute separat, sub forma ”drepturilor minerale”, în state ca Texas, Pennsylvania sau Louisiana.
Fiscalitatea exagerată din Europa de astăzi este o formă ”soft” de marxism. Un stat american cum e Kentucky are 4% ”sales tax” (echivalentul TVA-ului). Statele Uniunii Europene nici nu visează la așa ceva, există o Directivă Europeană care impune un TVA minim de 15%. Numai Elveția are 8,1% TVA, fiindcă nu face parte din UE.
„Marxismul este de fapt o revenire la feudalism, în care entitatea abstractă, statul, devine proprietarul a tot ce există. La fel cum era regele în Evul Mediu, el atribuia și confisca feude. Proprietatea privată, așa cum o cunoaștem noi astăzi, a apărut în epoca industrială, iar Statele Unite reprezintă cam singura țară importantă unde proprietate privată chiar se respectă, fiindcă în State nu a existat feudalism.”
Corect monsher, Mister H!!! O descoperire epocala,de fapt nimic nou sub soare; de fapt comunismul marxisto-leninist seamana extrem de mult(mai mult decit ti-ar place vreodata) cu principiile cica „economice” „divine” impuse de iudeo-crestinismul in expansiune intii in Imperiul Roman apoi in cele 2 imperii mai ales in cel de Vest aflat la momente de rascruce, dar asta n-ai vrea in ruptul capului sa accepti…
Pe de alta parte -iarasi ce n-ai accepta pt. nimic in lume- cica feudalismul ala blestemat a fost sanctionat si iubit de D-zeul iudeo-crestin aka YHWH mai ales in momentele lui de glorie maxima.Cind Franta monarhica aflata in profunda criza a fost zguduita din temelii de ideile iluministe ca si de excesele revolutiei si regimul mult iubit de D-zeu si Alesul si Reprezentantul Lui pe Pamint ,Regele s-a prabusit, au inceput si problemele…..cu ce fel de societate ii place lui D-zeu…(se pare ca avea si atunci gusturi cam eclectice,LOL)
Englezii au fost mai destepti, intr-adevar, dar au trecut si ei, anglicani fiind (Slava Domnului ca au scapat de catolicism, principala frina de atunci in calea progresului, nu-i asa?!)printr-un proces asemanator revenind totusi la regalitate cu destule sacrificii.Cam complicata istoria asta si nu e prea cliseista alb-negru dupa cum iti place nu-i asa, stimabile?!?!
Intotdeuna este reconfortant sa ascultam/citim/reamintim condamnarile ”invariabil corecte politic” ale ”realizarilor” comunismului in cei 30-40 de ani de existența in România, comparativ cu ”realizarile” capitaliste, tot asa dupa mai mult de 30-35 de ani.
Fiind inginer ”din mit” (si ”contabil” comunist si capitalist totodata), as incerca o comparatie foarte simplista, primitiva pornind de la aceasta serie foarte buna de articole, publicate in CURS DE GUVERNARE si pe care le recomand cititorilor sa le citeasca…daca nu e plictisitor…si sa reflecteze (vezi mai jos)
https://cursdeguvernare.ro/cat-mai-putem-finanta-modelul-bunastare-fara-dezvoltare-cronicile-nr-77-
Ideea este simpla: citez- avertismentul deceniului- cit mai putem trai in ”bunastare fara dezvoltare”…ceva ceva este foarte ”weird” aici, nu-i asa ? Sa vedem ce ar fi, comparind momentul ”0” al decaderii comunismului-1989 și anul de gratie2024.
”Contabilitatea” anului 1989:
– datorii ”0” (zero !), cont in Banci cca 14 miliarde USD
– PIB 40 miliarde USD
– active: o industrie (buna proasta) dar extinsa, diversificata si concesiuni eterne de petrol (Libia, Irak), si inceputul exploatarii gazelor/petrolului din M. Neagra cu platforme construite de românia.
– resurse total in posesia noastra
– populatie educata si disciplinata, dar epuizata, saraca și frustrata
”Contabilitatea” anului 2024:
– datorii peste 160 miliarde EUR (!) cu perspectgiva cresterii imposibil de controlat, in urmatorii 6-8 ani !…conturi in banci (straine, necunoscute)
– PIB 300 miliarde USD
– active – spre zero (dezindustrializare acentuata)
– resurse vindute (la fel active productive ”comuniste”, vindute si ele…sau cum zicea Marx – mijloace de productie)
– populatie needucata, dar, libera si partial fericita, partial frustrata
– O TARA FARA PROIECT, FARA VIZIUNE, TRAIND LA INTIMPLARE (dar in libertate)
Ceea ce nu se vede este faptul ca, daca socotim babeste si primitiv, am ajuns la PIB de 300 miliarde, din care scadem 160 miliarde datoria publica, raminem cu cca 140 miliarde NET REALIZATI, adica o ”crestere fabuloasa” de cca 4 miliarde EUR/an (mult mai putin decit s-a furat)…in conditiile României cu resursele si populatia noastra !!
Daca facem o analiza financiara adevarata (discounted cash flow analysis a realizarilor economice transpuse financiar), vom vedea și poate intelege dezastrul petrecut in Romania….SI NU S-A TERMINAT INCA !…răul cel mai mare inca nu a venit !
Din nou, recomand sa cititi CURS DE GUVERNARE !
Acum ce sa zic…comunismul n-a fost bun in România…cifric, cum o fi insa capitalismul din România ?
Eu zic ca suntem prea mult orbiti de capitalismul bun si comunismul rau și ne cam pierdem capacitatea de analiza obiectiva
Scuze, dar multi poate nu intelegeti despre ce e vorba.
1. Capitalul lui Marx are subtitlu Critica Economiei Politice (n.are importanta care !) …si de asemenea, recomnad sa-l cititi
2. Elemente f.importante din Capitalul au fost preluate in economia capitalista! De ex. stiti abrevierile PLC sau LLC (adica SA si SRL de la noi). Ceea ce nu stiti…si multi nu stiu !!!… este ca Adam Smith patriarhul economics si patronul sfintei ideologii free market s-a opus vehement acceptarii LLC propuse de Marx !
3. Poanta este ca putini au inteles importanta pt capitalism a folosirii LLC propusa / analizata de Marx- dusmanul capitalismului. A fost orimul care a inteles importanta mobilizarii mari de capital pt uzine mari, infrastructura prin reducerea riscului imvestitorilor. Pe la acele vremuri, Marx a inteles ca incipientele stock market puteau beneficia cu si pentru ce numea el Joint Stock Co…THE HIGHEST CAPITALIST MODE OF PRODUCTION IN ITS HIGHEST DEVELOPMENT !.
Marx avea viziunea ca Joint Stock Co. era o tranzitie catre un fel de socialism…
Si spun asta a nu stiu cita oara !…”there is no free market…it is a political concept…a market is free as it is permited by regulations…” (zise unul de pe la Cambridge- profesor de macroeconomics)…iar free market este si ea o ideologie, nimic mai mult
CONCLUZIE ?…noi am facut comunismul….tot noi l-am dat jos ajungind in criza si… tot noi facem capitalismul pina cind ?…pina la criza care ne asteapta…ș-om vedea p-ormă ce-o fi si ce vom vinde (vezi Grecia)
V-ați cam grăbit cu concluziile. Dacă tot comparăm cifre mai adăugați cîte ceva. De exemplu depozite bancare ale populației vreo 70 miliarde euro în 2024. Și poate căutați și statistici mai bune privind activele și capitalurile proprii ale firmelor. Nu le expediați așa la capitolul „conturi in banci (straine, necunoscute)” că nu e chiar așa. Mai cercetați. Și nu mai comparați libertatea totală de azi cu sclavagismul din anii 1980. Da, era sclavagism, de la elevii forțați să culeagă recolta și pînă la soldații și studenții „voluntari” pe șantierele patriei. Am trăit toate porcăriile astea din clasa a șaptea și pînă în 89, în anul trei de facultate.
Comunismul a fost un adevărat cancer al societății. În anii 80 cine nu fura își condamna copiii și familia la foame. Toată lumea trebuia „să se descurce”, altfel nu aveai nici o șansă de supraviețuire. Nu sînt specialist în sociologie sau antropologie , dar cred că așa se explică toleranța noastră la furt din banul public și admirația pentru combinatori și șmenari.
Am făcut armata 9 luni la TR, undeva „în capitala unui județ de munte”, n-are importanță numele. Gard în gard cu unitatea era o fabrică de țevi sudate unde am lucrat cîteva luni. „Servesc Patria!” plătit cu 70 de lei pe lună, un pachet de țigări, masă și casă. Adică sclavi! Încărcam în vagoane rebuturile care trebuiau returnate la fabrica de țagle pentru reciclare, țevile care la proba de presiune cu apă erau „sită”. Cam 30% din producție, dacă mi-aduc bine aminte. Înțelegerea între conducerea unității militare și conducerea fabricii era ca la sfîrșitul zilei de lucru să plecăm înapoi spre unitate cu cîte o bucată de țeavă rebut de 3-4 m cărată de cîte doi soldați. În unitate urma faza a doua, folosirea rebuturilor de țeavă pentru garduri, diverse machete de case și tancuri în poligon etc. Investiții prin autogospodărire. Căcănării, if you pardon my french! La ieșirea din fabrică țevile cărate de noi erau numărate la poartă și cumva scăzute la inventar, presupun. Încă din a doua zi de muncă locotenentul care ne însoțea în fabrică ne-a ordonat ca la plecare să luăm țevi de diametru mai mare în care să băgăm alte țevi de diametru ceva mai mic, care nu mai erau numărate la ieșire. Presupun că ulterior a fost și decorat sau avansat pentru eroism. Că „s-a descurcat”. Dacă armata se preta la astfel de găinării vă dați seama cît de roasă de acest cancer era toată societatea? Și vă mai mirați că s-a furat totul după „revoluție” și că încă se mai fură?
”Dacă armata se preta la astfel de găinării”
Am avut o experiență similară în armată, tot pe vremea lui Ceaușescu. IRE (precursoarea Electrica) înlocuise stâlpii de lemn cu stâlpi de beton, la rețeaua electrică din satul unde era unitatea. Stâlpii de lemn dezafectați i-au furat militarii, în mod organizat, câte 4 la un stâlp. Fiindcă rația zilnică era de 4 kg de lemne de foc pentru fiecare sobă, o cantitate absolut ridicolă. Acei stâlpi de lemn de la IRE au asigurat o încălzire decentă pentru mai mult de o lună. Erau impregnați cu creozot și ardeau foarte bine.
Așa cum am mai povestit și cu alte ocazii, am făcut armata cu cai 😀 Din două în două zile venea o căruță cu doi militari pe capră, care ne aducea pâinea. Era vopsită verde și avea ”ținta” aceea tricoloră pe laterale, la fel ca orice alt vehicul al armatei române. Bucătarul gătea cu lemne, după regulament trebuia să-l trezesc la 4:30 ca să facă focul. Nu exista canalizare, erau doar niște latrine în curtea din spate. Dar erau de zid, nu de lemn, ca ale localnicilor. La bucătărie și la baie exista apă curentă, dar scurgerea deversa în șanțul de pe marginea drumului.
De la 12:00 noaptea la 5:00 dimineața se întrerupea curentul și rămâneam cu toate centralele telefonice doar pe baterii, pe toată frontiera de nord-vest, de la Vișeu până la Oradea. Uneori, pe la 2:00 – 3:00 noaptea, trebuiau duse tratative diplomatice cu câte o centralistă de la PTTR (precursoarea Romtelecom) să facă legătura cu o colegă de-ale ei din alt sat, pe liniile lor telefonice, pentru că nu mai știam nimic despre militarii de-acolo de ore întregi.
Pana si caii… erau de-lemn…
baterii nu erau nici in magazia plotonerului-de-companie
(ca sa nu mai pomenesc despre sutele de metri de cablu de cupru litat/mfy)
dar… plotoneru’ avea nefasta la pttr… da, centralista…
dar si „obiceiul” sa mai „doarma” in cazarma regionala…
pana la urma (pranz) reuseam sa-l gasesc la capatul vreunui telefon
care mai putea „suge” ceva zeama din cele trei baterii deja „inflorite”
Nu. Nu eram „pe-frontiera” Viseu-Oradea. Iar „centralist” eram „decat” in tura-pana.
@ Cetateanul Amprentat
As zice ca, dimpotriva, sunt mult intirziat cu concluziile. Sa vedem din ce invocați:
1. cei 70 mld. EUR depozitele populatiei, ”ridica urmatoarele sprincene”:
1.2. daca ne referim la ”populatia” totala zice-se activa, de 10 mill. (azi sunt bine dispus si generos cu numerele !) ar rezulta cca 7000 EUR/cap (greu de crezut, daca nu imposibil). Nu va luati dupa BNR…ei zic la ”depozitele populatiei”, aici intrind de la pensionari amariti, care si-au pus ceva deoparte pt. zile negre, pina la smecherii cu vile, 4×4 si proprietati prin Dubai, Monaco, Toscana, etc.) . De altfel, max 5-10% din populatie detin 80-90% din ”depozitele” de 70 mld EUR.
1.2. statistic (mai cercetati), din aia cu 4×4, vile, depozite din alea de 70 mld. , veti constata ca nu cei privati sunt majoritari….sunt cu totul si cu totul altii…adica aia care au indatorat statul cu 170 mld EUR, ca sa-și puna in conturi cei 70 mld
1.3. acesti 70 mld nu i-as pune la socoteala din motivele de mai sus, dar, sunt numai buni de confiscat ca sa acoperim viitoarele datorii (care vor creste !) in caz de ce ceva, care seamana cu default….n-as putea gindi asa ceva ?
2. Asta-i tare !:
”…Și poate căutați și statistici mai bune privind activele și capitalurile proprii ale firmelor. Nu le expediați așa la capitolul „conturi in banci (straine, necunoscute)” că nu e chiar așa. Mai cercetați….”
Ce-mi amintesc de prin economia româneasca, din ce cercetai si trăii de cam demultisor….luati d,acilea:
https://www.zf.ro/companii/studiu-capitalul-privat-romanesc-scade-la-44-din-totalul-economiei-19255966
La cit ma duce mintea, din ce citesc din presa capitalista inteleg ca capitalul strain (cacofonie premeditata), dupa ce ca e majoritar, mai plateste si de 2 ori mai putin impozit (pe profit)….mai sa fie de deochi…n-ar fi mai bine sa ne lase in pace…dar nu, asa e in free marketul capitalist
3. ”…Și nu mai comparați libertatea totală de azi cu sclavagismul din anii 1980…”.
Da, asa e….libertatea totala de a distruge tot ce s-a facut in tara asta, INTR-O PERIOADA ISTORICA, (mata te concentrezi doar pe anii 80…intr-adevar ingrozitori…cu motivele obiective si subiective de atunci). Problema este ca si dvs. si multi altii, amestecam economia cu politica sau politica cu economia fara a face / intelege corelatiile si influentele…tot ce e rau a fost comunist…sau ceausist…cum mai tot aud si astazi, ca exemplu, despre proiectul de stocare Tarnita-Lapustesti, ”un proiect ceausist mamut din vreme comunismului ”…ce are necesitatea economica cu comunismul sau capitalismul sau ceausismul sau maoismul ?,,,ce, proiectul actual SMR cu americanii, care e de vreo 10 ori cit Tarnita, nu e tot ceausist ?
4. ”… Da, era sclavagism, de la elevii forțați să culeagă recolta și pînă la soldații și studenții „voluntari” pe șantierele patriei. Am trăit toate porcăriile astea din clasa a șaptea și pînă în 89, în anul trei de facultate….”
Da, cred ca inteleg foarte bine, dvs. din generatiile de dupa 80, ati fost mai oropsiti si probabil si mai sensibili si slabi de inger.
Noi cei din anii 70, munceam 1-2 luni drept muncitori necalificati la CET Grozavesti, ca sa cistigam un ban si pus alaturi de ceva din bursa, sa ne ducem la mare (neaparat la Olimp sau Neptun) si/sau pe la discotecile nenumarate, la care fetele veneau (unele) cu rochii lungi, elegante. Am muncit tot asa in alti ani, la cules de mazare, la un CAP din Popesti Leordeni…ce mai distractie a fost !, fiind cazati in niste camine de muncitori, paradoxal, foarte curate !…spre deosebire de dvs. am amintiri placute !
Ma surprinde ca ati trait si supravietuit ororilor comunismului pina in 1989 in anul III de facultate (nu va intreb care este aceea), dar, dupa aia inteleg ca v-or fi exmatriculat si amprentat capitalistii ?
@cetateanul amprentat (sper sa nu fiu cenzurat din nou !):
”….Și poate căutați și statistici mai bune privind activele și capitalurile proprii ale firmelor. Nu le expediați așa la capitolul „conturi in banci (straine, necunoscute)” că nu e chiar așa. Mai cercetați…”
Iaca ce mai gasii
https://www.zf.ro/companii/studiu-capitalul-privat-romanesc-scade-la-44-din-totalul-economiei-19255966
Daca traducem asta constatam ca capitalul strain, dupa ce ca e majoritar, plateste impozite de 2 ori mai mici
si mai interesant:
https://www.piarom.ro/wp-content/uploads/2017/02/brosura-PIAROM-ianuarie-2017.pdf?x64348….de aici lucrurile n-au mers spre bine ci invers
Mai cititi…
Păi să le numărăm, Coane Fănică!
1. Ziceți „conturi in banci (straine, necunoscute)” realitatea este cam așa: aur BNR 6 miliarde euro, conturi în bănci 200 miliarde euro total populație, firme, administrație publică și instituții financiare, acțiuni cotate și necotate 68 miliarde euro, fonduri de investiții și alte participații 110 miliarde euro plus alte mărunțișuri. Situația din iulie 2024. Cît o mai fi în bănci străine e pe plus… Sursa: BNR
2. Ziceți „active – spre zero” de fapt avem active pe total economie 60 miliarde euro în 2021 conform INS. De atunci o mai fi crescut.
Faceți dumneavoastră socotelile și vedeți dacă ne încadrăm în „potențialul României”. Și s-a mai și furat, ăsta e adevărul.
Printre multele comentarii care bat apa in piua si dovedesc doar ca unii nu au inteles nimic din ce s-a intamplat ,dpdv economic, nici inainte de 1989 nici dupa , un comentariu al unui inginer ( si cu pregatire economica ) pune in antiteza ,folosindu-se de metoda comparatiei, realizarile perioadei socialiste versus realizarile perioadei capitaliste pentru a face mai usor de inteles lucrurile chiar si pentru cei care proceseaza mai incet sau nu au informatii suficiente.
De remarcat incercarea de a face o analiza obiectiva bazata pe cifre concrete !
pe mine mă tot frământă o întrebare: când oare a fost clar pentru toată conducerea comunistă (să zicem sovietică pentru că eu nu cred că Dej a crezut vreodată că e posibil) că nu o să îi ajungă niciodată din urmă pe americani? Și că deci dacă ar fi să te iei după ideologia lui Marx oricum americanii ar ajunge în comunism înainte? Unul din răspunsurile pe care mi-l dau e legat simbolic de aselenizare, dar cred că era clar cu mult timp înainte, deși am văzut filmulețe cu Hrușciov amenințându-i pe americani că o să îi întreaca în curând …
– Gospodin Hrushciov… americansky deja zboara spre luna…
– Bine comrades… lasati-i sa zboare
– Gospodin Hrushciov… americansky deja au aterizat pe luna…
– Bine comrades… lasati-i sa aterizeze
– Gospodin Hrushciov… americansky pun steagu’ pe luna…
– Bine comrades… dupa ce pleaca vopsiti-l in rosu si puneti ciocanu cu secera
(iar cand faceti poza sa va scoateti ceasurile de pe maini)
Eu o știam invers, cu Coca Cola. Depinde cu cine ții :)
întrebarea mea are un sens practic. Populației i s-au cerut sacrificii în numele unui ideal măreț. Dacă cei care le-au cerut știau că idealul nu poate fi atins ei nu mai sunt doar niște utopici ci niște criminali (ceea ce e adevărat) dar e mai clar când o demonstrezi cu mijloacele logicii, nu mai poți fi contrazis…
… știau că idealul nu poate fi atins…
Le acordati mult prea mult „credit”, dle Badici.
Realitatea dura si nemiloasa a fost aceea pe care ati vazut-o la Targoviste.
Niste „doctori-academicienci-honoris-causa-de-renume-mondial”
(in fapt analfabeti functional) care habar n-aveau in ce lume traiesc.
Criminali/ticalosi/etc… au fost (din pacate inca sunt) in structurile imediat inferioare.
Majoritatea dupa chipul si asemanarea „honoris-causa”.
Nu detaliez deoarece cenzura chiar a ajuns multilateral-dezvoltata.
1..” ei cred ca un control cuprinzător al economiei de către stat ar aduce mai multă prosperitate și mai multă justiție socială și vor mai multă planificare și mai puțină piața”…
Modernizarea unei tari inseamna industrializare. Si, da, Romania dupa al doilea razboi mondial s-a modernizat prin programe controlate de stat, prin planificare si centralism. Riscurile, greselile sau deficientele sunt toate decontate de statul comunist ca principal organizator si gestionar al acestor procese. Nu a existat un segment de initiativa privata care sa isi asume nereusitele in parteneriat cu demersuri initiate si conduse de stat.
2. “ Nu este surprinzător, deci, că chiar și capitalismul „sălbatic” a produs mai multă bunăstare decât cel mai „adevărat” communism”..
O intrebare cu doua raspunsuri: Cui trebuie sa multumim pentru ca in majoritatea locuintelor din RO, in anul de gratie 2024, frigiderul raceste si becul din tavan se aprinde? A: Legitatii firesti a capitalismului instalat dupa ‘89 care, prin simpla sa existenta, aduce cu sine bunastarea in gospodarii B. Planului initiat de comunisti in 1949 care prin planificare si masuri centraliste a realizat electrificarea tarii, a produs industrie adiacenta care a sustinut acest proiect, a calificat in scoli de profil cadre tehnice necesare.
3. “De aceea, dezideratul societății românești nu poate fi revenirea la comunism, ci finalizarea reformelor necesare pentru funcționarea economiei de piață.”
Fireste, nu revenirea la comunism este solutia. Dar putinele reforme care au produs putina economie de piata, in cei 35 de ani dupa eliberarea din ’89, au adus cu sine : cresterea datoriei externe, bejenia unui segment important a fortei de munca tinere, o clasa politica submediocra, inflatie de diplome universitare fara acoperire, invatamant in coada EU, infrastructura energetica si de transport prost intretinuta sau abandonata, activitate industriala cu aport scazut de calificare, sistem bancar instrainat si ineficient, populatie tanara obeza si analfabeta functional. Aplicand in prima aproximatie regula de trei simple, ce ar aduce in plus “finalizarea reformelor”?
„Cui trebuie sa multumim pentru ca in majoritatea locuintelor din RO, in anul de gratie 2024, frigiderul raceste si becul din tavan se aprinde?”
Adică ce vreți să spuneți că dacă n-ar fi fost comunismul am fi rămas cu toții la nivel de opaiț? Nu exista electricitate și frigider în România anilor 1930? Nici măcar nu știu vreun savant sovietic care să fi adus vreo îmbunătățire becului. Și pentru frigidere era o listă de așteptare de cîțiva ani. Tocmai datorită comunismului am ajuns să trăim la opaiț în anii 80. Nici măcar lampa cu gaz nu se putea folosi pentru că nu se găseau fitile, nu se găsea gaz, nu se găsea nimic.
Comunismul nu a făcut decît să forțeze anumite evoluții urmărind niște dogme ale marxism – leninsmului care au funcționat pînă prin anii 60 – 70. În 80 importanța „tonelor de oțel pe cap de locuitor” era complet depășită. Tot blocul comunist a ținut cu dinții de industria grea făcută cu licențe vestice din anii 60, în timp ce nu erau în stare să inoveze nimic. Cibernetica era considerată „o pseudo știință burgheză” și consumul intern în afara cotelor de plan o blasfemie.
Urmăriți evoluția natalității și a sporului natural al populației și aveți exact evoluția întregii societăți și a întregii economii socialiste. Un vîrf după decret și pînă la mijlocul anilor 70 apoi o sufocare lentă în anii 80. Degeaba forțezi nașterea a milioane de copii dacă nu știi ce să faci cu ei și sînt orfelinatele pline. Începînd cu 1983 natalitatea revenise la valorile dinainte de 1966, anul decretului.
La fel a fost și cu producția industrială. Au forțat creșterea investițiilor, industrializarea și creșterea producției de oțel și mașini unelte, dar la ce ne-a folosit? Am electrificat aproape toată țara, dar în anii 80 tot la opaiț ne făceam temele pentru că producția de energie electrică era dirijată către industria falimentară care producea pe stoc.
La punctul 3 regula de trei este într-adevăr cam prea simplă. Dacă e s-o luăm „cu dacă și cu parcă”, probabil că evoluția de după 89 cu toate bîlbîielile, greșelile și șmenurile ei, este tot rezultatul politicilor inepte din anii 80. Toate celelalte țări comuniste, chiar și URSS, și-au dat seama că așa nu mai merge și au încercat să schimbe cîte ceva chiar din 1980 sau mai devreme. Numai Ceaușescu o ținea langa cu producția de oțel pe cap de locuitor și încerca să recupereze pierderile prin „acordul global”, adică tăierea salariilor muncitorilor dacă întreprinderea nu își făcea planul. Adică nu te uiți că ai frîna trasă la căruță, dai în continuare în cal ca bezmeticul.
@dl.Cetașean Amprentat
Pentru ca persistați in dezinformarea cititorilor, ma vad obligat la niste corectii din cele afirmate de dvs. foarte apăsat:
”…Cibernetica era considerată „o pseudo știință burgheză”…”
Total neadevarat si chiar ”misleading”…Incă din Institutul Politehnic al anilor 70, se stia f. bine ca cibernetica era un produs românesc (ma refer la studentii de la facultatile AEEE, cu care banuiesc că n-ati avut tangență.)…spre informarea dvs….tardiva
https://adevarul.ro/stiri-locale/turnu-severin/revolta-lui-stefan-odobleja-parintele-2182819.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Odobleja#:~:text=%C8%98tefan%20Odobleja%
si ca tot vorbim de cibernetica si calculatoare (apropos, am avut o facultate care se numea exact asa….nu mai stiu nimic de soarta ei), daca cititi aici
https://www.descopera.ro/cultura/15073765-primele-calculatoare-create-de-un-roman
veti vedea ca primul calculator romanesc a fost construit la IFA (Inst. de Fizica Atomica) prin 1964 – pentru efectuarea unor calcule foarte complexe (pentru indistria nucleara,…tot aia de care zice un domn Badici pe aici, ca am facut centrale nucleara datorita capitalismului instalat dupa 90…!?)…acest calculator a fost prima realiare de acest tip in ”lagarul comunist”…si a mai si fost premiata…apoi s-a facut RomcontrolData cu SUA, pt. calculatoare, cu Franta…IRIS, etc., etc….eh, sfortari comuniste…
Spre dezamagirea dvs. va aduc la cunostinta ca la nivelul IPB, la anul 72-75, ne faceam proiecte pe calculatoare IBM…(astea erau americane – International Business Machines) si nu erau sovietice, cum v-ati fi asteptat, ca multi baga România in acceasi ciorba sovieto-comunista
”…În 80 importanța „tonelor de oțel pe cap de locuitor” era complet depășită…”
Am continuat pina in zilele noastre capitaliste aceasta idee geniala….cumparam otel, otel-beton, tevi, etc., etc. de prin Turcia, China, s.a.m.d…..d-aia n-avem autostrazi, industrie, etc….ca n-ai semifabricate…nu mai continui
E adevarata povestea cu lipsa curentului si inclusiv lipsa gazului lampamt in perioada anilor 80 ai sec trecut
Totuși, o informație este eronata nu către industrie mergea curentul electric produs in tara, care era dat cu țârâita/taiat populației, ci o parte se exporta
Cunosc cazuri in care strungarii nu își luau salaru integral pt ca nu reușiseră sa facă planu normat, din cauza lipsei de curent, care transforma strungu intr-o piesa de muzeu
La venirea curentului, strungaru realiza piesa care trebuia produsă in 30 de minute, mult mai repede in 10/15 minute, din cauza fricii ca se i-a curentu
Comunismu a creat strungaru de tip nou
Așa piesele alea realizate in 10 minute in loc de o juma de ora erau bune de aruncat pt ca intrarea prea puternica si rapida a cuțitului distrugea materialu piesei, care in final nu mai avea duritatea proiectata; duritatea piesei rezulta si din prelucrare si nu doar din stasul materialului si eventualul tratament termic
apropo de aprinsul becului, aș avea un exemplu: în perioada ’90-2000 aproximativ s-au petrecut câteva acțiuni cam de aceeași amploare:
– conectarea la televiziunea prin cablu
-conectarea la Internet prin fibră optică
– rețelele de telefonie mobilă.
Ar mai fi și altele dar le amintesc pe astea pentru că sunt relativ asemănătoare: suprafața țării s-a acoperit de o rețea de cabluri, de (nu știu câte sunt, probabil zeci de mii) de antene GSM și alte echipamente . Aveam niște poze de la colegi de-ai mei cărând cu măgărușul echipamente de GSM pe undeva pe munții din județul Severin. Toate astea s-au făcut „ca din senin”, fără campanii în ziare, fără cincinale în patru ani și jumătate și fără munca deținuților sau a militarilor. Ba, mai mult, în final România nu numai că nu a investit bani în ele dar a avut și are profit de pe urma lor. Apropo de energie, mulți uită că și grupurile de la Cernavodă s-au pus în funcțiune în mult-hulitul capitalism, după zeci de ani de eforturi zadarnice ale regimului comunist. Așa că…
Unitatea 1 de la Cernavoda a fost pusa in functiune pe 2 Dec.1996 iar unitatea 2 pe 28 Sept. 2007.
Lucrul asta s-a intamplat la timp pentru ca daca mai dura ceva ONG-urile ,aparatoarele mediului inspirate de Greta T, s-ar fi intarit atat de mult incat ar fi facut tot ce le statea in putinta pentru a impiedeca punerea lor in folosinta invocand nenumaratele prejudicii ( si primejdii ) pe care aceste grupuri le aduc naturii !! Vezi situatia Centralelor Hidroelectrice de pe raurile interioare.
e și ăsta un moment în viața unei societăți, dar cred că deja e pe cale de a trece. Până și germanii au înțeles în sfărșit că verzii cei mai înrăiți sunt roșii pe interior, și nu pe gratis… Ecologia are și ea rolul ei, dar avem datoria să vedem clar când se transformă în instrument politic… societatea mai are rătăciri dar lăsată liberă își găsește drumul…
Regret s-o spun dar… traiti in bula, dle Badici.
Inca nu s-a atins maximul „ecologic/claimat-ceingi/pc/blm/feminism/diversx/…”
A tot fost „amanat” deoarece comu’ismul „traieste” din bani imprumutati/tipariti.
Cam ce „culoare” au ce(i/le) care „comanda” tiparnit(a/ele)?
Una din placerile cititului comentariilor prin acest site (altminteri decent), este sa vezi echivalentul emisiunii ”copii spun lucruri traznite”, dar cu actori adulti care, mai rau decit copii, spun pur si simplu prostii, de care se folosesc sa creeze o oarecare ”impresie” cititorilor…eu unul fac parte din cei care am uitat ca U-1 s-a pus in functiune prin 1996, ”după zeci de ani de eforturi zadarnice (NA cita stupiditate !) ale regimului comunist”…
Breee Nea Mihaie…centrala nucleara de la care și matale iti incarci si azi laptopul ca sa ne spui prostii a fost facuta de niste ingineri, savanti, experti, constructori, muncitori din fabrici – care nu mai exista cam toti…nu regimul comunist mult hulit breee….aia au facilitat doar.
Deci, citim din concluziile expertului in centrale nucleare, dl Badici, care ne spune ca numai capitalismul ne-a pus in functiune centrala de la Cernavoda.
Nu mai intru in detalii despre ce inseamna PLANIFICAREA unei centrale nucleare, filiera nucleara, etc., etc., PINA SA AJUNGI LA CONSTRUCTIE (adica, nu e ca si cum iti pui gresie in bucatarie, cum vad ca intelege dl. Badici), elemente de strategie energetica unui stat, relatii internationale intr-un domeniu sensibil-nuclear !…etc. etc. ci, ii recomand sa citeasca doar asta de mai jos. (scuze, …e in engleza)
https://www.statista.com/statistics/712841/median-construction-time-for-reactors-since-1981/#:~:text=Global%20nuclear%20reactor%20median%20co
Deci, rezulta ca MEDIA CONSTRUCTIEI intre 1981-2024 a fost de cca 10-11 ani !…..DAR, aici vorbim de CONSTRUCTIE….planurile si proiectele si finantarea si etc., etc. au mai fost cca 10 ani inainte, cel putin. (Romania s-a apucat de PROGRAM NUClEAr….pinA la constructie, PE LA ANII 60)
Pentru Domnul Badici (care, mai bine s-ar fi abtinut sa se bage in ceva de care habar n-are), a afirma ca in 1996 cind s-a pus in functiune Cernavoda U-1 (nu-l mai intreb pe dl, Badici ce intelege prin PIF), este echivalent cu a spune ca am pus in functiune un autoturism fabricat in comunism dar, i-am pus rotile și le-am umflat in capitalism.
Avantajul capitalismului si ”libertatii” este ca toata lumea este libera sa spuna prostii, la care unii, nu pot asista impasibili…totusi, pentru a mai indrepta lucrurile….prea ne-am obisnuit sa hulim ceea ce s-a mai facut prin tara asta !…ce daca s-a facut intr-o alta perioada istorica !…suntem azi mai breji ?
Sunteți distractiv. De curiozitate, m-am uitat pe wikipedia la centrala de la Gravelines (cea mai mare din Franța se pare). Și iată, construcția a început în 1974 și a fost pusă în funcțiune în 1980 (primele două reactoare). Cam atât i-ar lua unui beneficiar întreg la cap ( și la portofel) să facă o centrală nucleară. La Cernavodă problemele au fost altele și au avut legătură cu ambiția lui tovarășu’ de a produce totul în țară, nu au avut legătură cu energia. Admit că programul a fost mai complex decât simpla construcție a unei centrale, a fost despre punerea la punct a unei întregi ramuri economice (fără sens dacă mă întrebați pe mine, pentru că deja uraniu nu prea mai aveam și nu văd ce alt argument am fi avut în concurența cu americanii, rușii sau francezii) dar rezultatul a fost clar: în România nu era destul curent, se întrerupea zilnic (eu am trăit parțial la țară unde era invers, aveam două ore de curent pe zi) pentru ca Ceaușescu, împreună cu domnul Dragostin, să poată visa că într-o bună zi, probabil peste încă 20 de ani, România va exporta tehnologie nucleară. Mi se pare cel mai elocvent exemplu de cum să nu faci. Nu era mult mai simplu să cumpărăm mai întâi primele grupuri, să avem destul curent și să începem să dezvoltăm tehnologia ulterior pe baza experienței dobândite? În fine, nu sunt nici eu atât de tânăr, am prins epoca și frământările ei, dar atașamentul dvs față de ea e înduioșător…
Sntem cam de 10 ori mai breji, avem nivel e trai incomparabil cu cel din „89. Ce ușor uităm mizeriile de zi cu zi servite pe cartelă…
Incoerenta logica a comunismului este ca a incercat sa imbunatateasca un model economic care nu avea nimic de-a face cu comunismul. In comunism, singurele beneficii sunt curentul electric, calea ferata si locuinta. Atat. De ce au incercat comunistii sa para ca rivalizeaza cu un sistem total pararelel cu posibilitatile lor, tine doar de propaganda.