sâmbătă, mai 4, 2024

De ce a fost nevoie, până la urmă, să moară Daria Dughina?

O crimă josnică, plină de cruzime, a curmat prematur viața Dariei Dughina, o persoană strălucitoare și talentată, dotată cu o inimă cu adevărat rusă. Ca jurnalistă, om de știință, filosof și corespondent de război, ea a servit poporul și patria cu sinceritate, ilustrând prin faptele sale ce vrea să însemne o patriotă rusă.[1]

Vladimir Putin

Sâmbătă, 20 august 2022, agențiile de presă din toată lumea difuzau vestea că Daria Dughina, fiica celui care este denumit „ideologul lui Putin” – Aleksandr Dughin, a fost ucisă într-un atentat care, aparent, nu o viza ci ar fi fost îndreptat împotriva tatălui său. Deunăzi s-a împlinit o lună de la asasinat și peste tristul eveniment s-a așternut uitarea. FSB a prezentat după 24 de ore o versiune a asasinatului și cu asta, basta. Pare că nu a mai fost nevoie de nicio altă anchetă polițienească specifică, vina a fost plasată în spinarea Kievului.

Și, totuși, mă întreb, de ce a trebuit să moară Daria Dughina? Cui i-a folosit? Care a fost motivul cel adevărat, ca să folosesc o temă pe care orice film polițist serios o pune în scenariu? FSB zice, în esență, că asasinatul a avut ca motiv răzbunarea: Kievul l-a vrut mort pe Aleksandr Dughin și atât. Este acesta un motiv suficient și întemeiat? Este Alexandr Dughin un personaj atât de important în angrenajul de putere de la Kremlin?

I-am văzut pe ucraineni, într-adevăr, ucigând generali, colonei și în general diverși comandanți militari prezenți pe front. De asemenea, i-am văzut ucigând oficiali ruși trimiși să preia anumite funcții administrative de decizie în Donbass sau anumite personaje, cheie, care au fost etichetate trădătoare, pentru că au colaborat cu armata și autoritățile ruse de ocupație. Dar, până la Dughina, nu i-am văzut ucigând civili ruși și încă pe teritoriul Federației Ruse. A fost, deci, asasinatul Dughinei un precedent, un așa zis avertisment?

Ca să nu rămân la întrebări retorice, m-am gândit să fac o scurtă recapitulare a concluziilor publice ale anchetei FSB, ca punct de pornire, iar apoi să încerc să trec în revistă ce anume s-a întâmplat relevant în ultima lună și ar putea să ne ofere, la o adică, o nouă perspectivă asupra cazului.

FEDERALNÎIA SLUJBA BEZOPASNOSTI DIXIT

Ancheta cazului de ucidere cu o bombă plasată sub autoturismului lui Alexandr Dughin a fiicei acestuia, Daria Dughina, nu a aparținut poliției – cu criminaliști, detectivi, ridicarea de probe, interogarea martorilor și a bazelor de date, implicarea medicilor legiști și a pirotehniștilor care să facă constatările proprii în baza unor investigații și expertize, în fine, tot tacâmul -, ci poliției secrete FSB. Care nu a avut nevoie să facă toată procedura criminalistică pentru a concluziona că fiica lui Dughin a fost ucisă de un fel de spion-asasin trimis în misiune (de răzbunare) de guvernul nazist de la Kiev.

Iar lucrurile s-ar fi desfășurat așa: Criminalul a fost identificat în persoana numitei Natalia Pavlovna Vovk, născută Șaban, din Ucraina, care a intrat în Rusia undeva în luna iulie, însoțită de fiica sa de 12 ani și s-a cazat într-un apartament în vecinătatea domiciliului Dariei Dughina. De unde agenții FSB au concluzionat că – în cele din urmă – Vovk pe Dughina a vizat-o ca țintă, și nu pe „ideologul lui Putin”.

Aspect interesant, să recunoaștem, puțin diferit de prima variantă vehiculată, și anume că ținta era Aleksandr Dughin, proprietarul autoturismului minat, cel care s-a răzgândit în câteva secunde la plecare să-și conducă spre casă mașina și i-a lăsat-o fiicei sale.

Mașina nu a explodat la inițierea aprinderii motorului, ci undeva în apropierea casei victimei; de unde rezultă că bomba fie a fost declanșată la telecomandă (dar nu de Vovk, care era deja la sute de kilometri depărtare de Moscova), fie a fost programată să inițieze cu întârziere. Nu știm, FSB nu s-a încurcat în fleacuri, cum ar fi o expertiză tehnică amănunțită (eventual independentă).

Natalia Vovk a avut și un complice, pe Bogdan Petrovici Țiganenko, care și el a intrat în Rusia la finele lunii iulie și a părăsit-o cu o zi înainte de ziua fatidică a atentatului. Nu, nu Țiganenko a apăsat pe buton, după ce Vovk s-a aplecat să strecoare bomba sub mașină; amândoi erau deja departe când bomba a explodat. Țiganenko a fost un fel de curier, care i-a predat lui Vovk niște acte și numere de mașină false (de Kazahstan), atât.

Natalia Vovk, după ce a trecut în Estonia, se pare că a reușit cumva să părăsească țara baltică și să ajungă la Viena, a explicat FSB. Dar nu este clar dacă, după ce a fost identificată la Viena, Vovk a rămas în Austria sau nu și dacă Federația Rusă i-a cerut extrădarea sau nu. Nici despre Țiganenko nu s-a mai spus nimic. Practic cazul a fost închis comunicării publice încă de la începutul lunii septembrie.

Presa a insistat asupra Nataliei Pavlovna Vovk, care se pare că este căsătorită cu Andrîi Vovk, listat de autoritățile ucrainene ca fiind colaboraționist al rușilor, unul dintre responsabilii organizării referendumului de independență din Donbass în 2014.[2]

Internauții au verificat, astfel, mai atent datele din raportul FSB și au ridicat multe semne de întrebare: autoturismul cu care Vovk se presupune că se mișca prin Moscova fusese filmat în același timp de camerele de luat vederi de pe spațiul public din Kiev; la fel, legitimația de membru al „Batalionului Azov” emisă cu fotografia și pe numele Nataliei Vovk prezintă de fapt caracteristicile Gărzii Naționale și așa mai departe.

În condițiile în care nu există o anchetă polițienească credibilă în acest caz, ci doar un raport al FSB, opinia publică din lumea liberă a început să se întrebe dacă, de fapt, scopul poliției secrete nu a fost cumva acela de a acoperi adevărații autori și adevăratul scop al uciderii Dariei Dughina, mai degrabă decât să caute făptașii.

Iar de aici la ipoteza că uciderea Dariei a fost de fapt o operațiune specială ordonată de Kremlin nu a mai fost decât un pas. Pe care, de o lună încoace, autoritățile de la Moscova nu s-au grăbit să-l contrazică.

Pornind de la concluziile anchetei superficiale a FSB, istoricul Mark Galeotti făcea următoarele aprecieri: „Ea (Natalia Vovk, n.m.) s-a îndreptat apoi cu nonșalanță la granița cu Estonia și a trecut-o fără nicio problemă. Cine știe, poate este adevărat, dar asta ar sugera de asemenea un eșec destul de major al MVD[3] și FSB. Până la urmă, acesta este punctul central al criticilor aduse de naționaliștii ruși lui Vladimir Putin: că, în pofida atitudinii sale de manager macho, el este de fapt un campion slab al intereselor rusești, ezitant, corupt și incompetent.”[4]

ALEKSANDR DUGHIN, TATĂL ÎNDURERAT

Încerc să rămân cât mai obiectiv în această analiză. Sunt și eu tatăl unei fete, care nu mai este un copil, este o femeie în toată firea acum, cu o vârstă foarte apropiată de aceea a Dariei. Nici Aleksandr nu este foarte departe de vârsta mea, deci, în principiu exercițiul meu de empatie stă în picioare. Și mă întreb: oare m-aș mai fi împăcat cu mine însumi știind că eu trebuia să fiu în acea mașină ucigașă, și nu fiica mea?

Mai mult, cu toate convingerile mele – mă gândesc – ca tată aș fi vrut mult, mult de tot să știu cu adevărat cine este cel care mi-a ucis fiica și ce motiv a avut? Iar dacă s-ar dovedi că ea era ținta și nu eu, nu ar trece o zi fără să nu mă întreb de ce soarta a hotărât (prin decizia mea!) să nu fiu eu în acea mașină și, astfel, să o salvez, sacrificându-mă, așa cum ar face orice părinte pentru copilul său.

Ori, în lumina acestei perspective, nu pot să cred că Aleksandr Dughin poate fi împăcat cu concluziile din raportul FSB, sau cu faptul că după acel raport încropit în pripă, ancheta a fost practic oprită. Dar eu nu sunt, desigur, „ideologul lui Putin”, gata oricând să sacrific tot ce am mai drag pentru „țarul meu și al imperiului rus”, ci doar un om obișnuit.

Prima declarație a lui Aleksandr Dughin care a fost dată publicității suna așa[5]: „Dușmanii Rusiei au ucis-o pe furiș. Dar noi, oamenii noștri, nu putem fi zdrobiți nici măcar de asemenea lovituri insuportabile. Ei au vrut să ne zdrobească voința cu teroare sângeroasă împotriva celor mai buni și mai vulnerabili dintre noi. Dar nu își vor atinge scopul. Inimile noastre tânjesc după mai mult decât răzbunare. Acest lucru este prea meschin, nu este calea rusă. Avem nevoie doar de victoria noastră… Așa că, vă rog, câștigați!”

La căpătâiul fiicei sale, Aleksandr Dughin a susținut și un discurs, găsind de cuviință să rostească ceva de genul[6]: „Când Dașa era un copil, aproape că primele ei cuvinte, pe care bineînțeles că noi am învățat-o, au fost <Rusia>, <statul nostru măreț>, <nația noastră>, <imperiul nostru>.” Daria s-a sacrificat, iar Aleksandr a fost mândru de acest lucru. Și de ce s-a sacrificat? Pentru și-a dorit cu putere ca „… oamenii să ne apere credința, ortodoxismul nostru, să iubească poporul nostru rus.”

Fix o lună mai târziu, Aleksandr Dughin a ieșit din nou în fața presei, dar nu ca să rememoreze și să o omagieze pe cea care a fost Daria, fiica sa, ci ca să ceară escaladarea conflictului în care este implicat „imperiul rus”[7]: „Occidentul va continua să ne atace atât din exterior, cu mâinile naziștilor ucraineni înarmați și antrenați, cât și din interior – cu mâinile celei de-a cincea coloane, încă liberale. Dacă se va ajunge la utilizarea armelor nucleare este o întrebare deschisă. Dar probabilitatea unui Armaghedon nuclear crește în fiecare zi.”

Prin urmare, a concluzionat Dughin, „operațiunea specială lansată” în februarie s-a încheiat, în schimb, a început un război pe scară largă cu Occidentul, iar acest război va atinge cu siguranță fiecare rus, deci mobilizarea în țară este pare inevitabilă.

Daria Dughina

Pentru a câștiga acest război, conchide Dughin, el trebuie să devină „al întregului popor”. Și atât: nicio lacrimă, niciun cuvânt despre Dașa. Probabil, însă, dacă ar fi fost provocat să spună totuși ceva în memoria fiicei sale ucise, Aleksandr ar fi repetat acel „Dașa așa și-ar fi dorit…”, și-ar fi luat-o de la capăt cu războiul întregului popor împotriva Occidentului.

O MOARTE CARE NU FOLOSEȘTE LA NIMIC

Daria Dughina a fost sacrificată inutil. Nu știm cine a ucis-o în realitate și nici nu știm dacă vom afla vreodată. Ce este cert, Aleksadr Dughin, tatăl său, a introdus-o deja în galeria eroilor ruși care s-au sacrificat pentru patrie și pentru care nu se varsă lacrimi, ci sunt eroii care cer îndreptățit altor ruși, oameni simpli, să se „sacrifice pentru țar și imperiu”, fără să mai pună alte întrebări.

S-a sugerat încă de acum o lună că moartea Dariei Dughina va fi folosită ca pretext la Moscova de către partida „câinilor războiului” pentru a pune presiune pe Kremlin, pe Vladimir Putin în fapt, pentru a se trece la faza următoare: escaladarea, declararea războiului deschis cu Occidentul și trecerea la mobilizarea generală. În mod deloc surprinzător, prima declarație publică a lui Aleksandr Dughin s-a referit exact la acest lucru, să ne aducem aminte:

„Dușmanii Rusiei au ucis-o pe furiș. Dar noi, oamenii noștri, nu putem fi zdrobiți nici măcar de asemenea lovituri insuportabile. (…) Dar nu își vor atinge scopul. Inimile noastre tânjesc după mai mult decât răzbunare. (…) Avem nevoie doar de victoria noastră… Așa că, vă rog, câștigați!” 

Marți, 20 septembrie, Aleksandr Dughin a ieșit din nou cu declarații, prefațând ceea ce ar fi trebuit să fie discursul lui Vladimir Putin adresat națiunii din seara aceleași zile. Dar discursul a fost amânat pentru a doua zi dimineață. Deloc surprinzător, ceea ce a rostit Putin către națiune a reluat temele expuse cu o zi înainte de Dughin[8]:

„Scopul (…) Occidentului este să slăbească, să divizeze și, în cele din urmă, să ne distrugă țara. Ei spun deschis acum că în 1991 au reușit să dezmembreze Uniunea Sovietică și acum este momentul să facă același lucru cu Rusia, care trebuie împărțită în mai multe state care să se dușmănească între ele.

Au conceput aceste planuri cu mult timp în urmă. Au încurajat grupuri de teroriști internaționali în Caucaz și au mutat infrastructura NATO aproape de granițele noastre. Au folosit rusofobia ca armă, hrănind ura împotriva Rusiei timp de zeci de ani, în primul rând în Ucraina, care a fost concepută pentru a deveni un cap de pod anti-Rusia. (…)

În această situație, am considerat necesar să iau următoarea decizie, care este pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm. Mai precis, consider că este necesar să susțin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General privind mobilizarea parțială în Federația Rusă pentru a apăra patria noastră și suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia și pentru a asigura siguranța poporului și poporului nostru în teritoriile eliberate. (…)

Occidentul a mers prea departe în politica sa agresivă anti-Rusia, cu amenințări repetate la adresa țării și a poporului nostru. Unii politicieni occidentali iresponsabili fac mai mult decât doar să vorbească despre planurile lor de livra arme ofensive cu rază lungă de acțiune în Ucraina, care ar putea fi folosite pentru a lovi Crimeea și alte regiuni rusești. (…)

Au recurs chiar și la șantajul nuclear. Mă refer nu numai la bombardarea centralei nucleare din Zaporojie, încurajată de Occident, care reprezintă o amenințare cu un dezastru nuclear, ci și la declarațiile făcute de unii reprezentanți de rang înalt ai principalelor țări NATO cu privire la posibilitatea folosirii de arme de distrugere în masă – arme nucleare – împotriva Rusiei. (…)

Aș vrea să le reamintesc celor care fac astfel de declarații cu privire la Rusia că țara noastră are și ea diferite tipuri de arme, iar unele dintre ele sunt mai moderne decât armele pe care le au țările NATO. În cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și pentru apărarea Rusiei și a poporului nostru, cu siguranță vom folosi toate sistemele de arme disponibile. Și nu glumesc când declar acest lucru.”

Poate că mă înșel și moartea Dariei Dughina chiar avea un scop, doar că el nu a fost atins atunci, în august; să ne aducem aminte, Vladimir Putin a fost reținut să facă declarații timp de două zile pe marginea asasinatului. La fel cum și discursul său de marți, 20 septembrie, a fost amânat cu o zi, iar mobilizarea generală dorită de comuniști și alții care fac galerie războiului cu lumea civilizată a devenit în cele din urmă o mobilizare parțială.

Cold feet, poate despre acest lucru este vorba în cazul lui Putin. Putin este cu spatele la zid și s-a plasat singur în această poziție atunci când a acceptat să dea ordinul de invazie a teritoriului Ucrainei. În comparație cu demonii care-l înconjoară pe Putin acum, acei „câini ai războiului”, Dughina a fost cu adevărat un înger inocent.

Este și Aleksandr Dughin unul dintre acești câini ai războiului? Greu de spus. Dar dacă, vreodată, vom afla că da, atunci va deveni implicit coautorul morții – pe care acum o declară martirică – fiicei sale. Ceea ce ar fi îngrozitor. Nu și dacă vom căuta mai atent alte cazuri similare prin istoria Rusiei.


NOTE_

[1] https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25747404-prima-reactie-lui-vladimir-putin-dupa-moartea-dariei-dughina-fiica-ideologului-sau-pro-razboi.htm

[2] https://www.dailymail.co.uk/news/article-11137853/Who-Natalia-Vovk-Ukrainian-spy-accused-killing-Darya-Dugina.html

[3] Ministerul de Interne al Rusiei

[4] https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25747810-arata-asasinarea-dariei-dughina-despre-kremlin-temutul-fsb-rusiei.htm

[5] https://www.hotnews.ro/stiri-international-25747523-prima-reactie-lui-dughin-dupa-moartea-fiicei-sale-dusmanii-rusiei-ucis-furis-inimile-noastre-tanjesc-dupa-mai-mult-decat-razbunare.htm

[6] https://twitter.com/francis_scarr/status/1562033005702615040

[7] https://ziare.com/dughin/dughin-mobilizare-generala-rusia-amenintare-nucleara-occident-1762100

[8] http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

  1. Avand in vedere unele aspecte ale chestiunii, eu sunt de parere ca tipa nu e moarta ci traieste pe undeva cu alta culoare la coafura. De ce si cui foloseste punerea in scena nu am de unde sa stiu dar totul pute a facatura…

    • Hoho.. ho…

      „sa nu-i umilim prea tare”

      Nu ar trebui sa fie greu sa maturi 130 milioane cu „gandire” precum cea din poza.
      Mai ales ca o buna parte dintre ei ar dori sa gandeasca altfel dar nu-i lasa cei care le impun cum sa „gândeasca”.

    • Corect – dacă punem sub semnul întrebării atât natura anchetei cât și natura crimei, nu înțeleg de ce nu am putea pune sub semnul întrebării existența victimei. Prezumția că Daria Dughina a fost persoana aflată în autoturism sau că într-adevăr a fost o persoană în autoturism mi se pare naivă în contextul dat.

  2. un articol de calitate, documentat, echilibrat, rar pt presa din romania . zic si eu : probabil ca dovada implicarii Nataliei Vovk in crima este circumstantiala, indirecta . daca asasinii sunt profesionisti , probabil ca nu au lasat urme , ce sa fie de anchetat decit analiza video-urilor . si la Arad acum 2 ani , a fost o bomba la masina , si faptasul e bine mersi .
    durina a facut reportaj din Mariupol , de la fabrica de otel cucerita , ghici ciuperca cine a ucis-o?

  3. „Nu și dacă vom căuta mai atent alte cazuri similare prin istoria Rusiei.” Exact, istoria Rusiei este plina de astfel de inscenari, asasinate, acte teroriste prin care au fost sacrificati oameni (blocurile din Moscova, Teatrul Dubrovka) si copii (Scoala Beslan), totul pentru ca Putin sa capete credibilitate in ochii rusilor dupa ce s-a numit aproape singur presedinte. Toate aceste acte teroriste au fost puse la cale de FSB. Este vechea strategie KGB-ista: creeaza o problema majora, pe care apoi tot tu s-o rezolvi si sa apari ca „salvatorul” natiunii. Nu mai vorbim despre Cecenia si masacrele, torturile, razboiul acela de gherila despre care Putin afirma ca are ca scop capturarea „teroristilor” care au lansat atacurile in Rusia. Asadar, nu m-as mira daca Daria Dughina a fost asasinata in acelasi mod de catre FSB, pentru a cauta motiv de escaladare a razboiului din Ucraina cu „faza pe rachete nucleare”. Iar ta-su este atat de spalat pe creier de propriile ideologii, incat el nu mai are sentimente pentru fiica lui, crezand chiar ca ea s-a sacrificat in aceasta lupta impotriva Occidentului. Pentru Dughin, intre fiica lui si un soldat rus din Donbas nu este nici o diferenta; este un soldat demn care a cazut la datorie si nimic mai mult. In rest, declaratiile FSB-ului cum ca un spion (din Ucraina, desigur) a patruns si a pus bomba sub masina, rezultand de aici un complot impotriva Rusiei, nu sunt decat SF-uri „made in URSS”, ceva obisnuit pentru camarila lui Putin.

  4. Germanii au trăit sub dictatura în jur de patru decenii. Rușii trăiesc sub ea in jur de patru secole. Dictatura Teroristului Putin secera suflete deopotrivă cu capetele. Ce-i pasă Criminalului că a pierit Dughina? „Ne m” en fiche!” Au pierit atâția! Căci Lucifericul Dictator, odios și asasin, acționează, când situația o cere, ca prepelicarul pe urmele potarnichii. In Obeza și Tiranică Rusie, tirania este practicată cu o competență inegalabilă, pentru că structura acesteia, in devenirea ei istorică (de patru secole) a creat o societate care nu crede in libertate, drepturi și dreptate. Rusia a fost, dintotdeauna, condusă de excentrici, psihopați, nebuni, despoți. Rusia a rămas din punct de vedere fiziologic, aceeași, ca pe vremea lui Ivan cel Groaznic. Dar rușii se mândresc, până la abject, cu despoții lor, cu intinsoarea lor fatidica, cu setea lor de sânge. Barbaria rusului este insondabilă. Aici e vorba de ceva patologic. Or, astăzi, sub putinism, iese la lumina spiritul cumplit al rusului, lumea rusului, lipsită de orice bruma de sensibitate, de orice înțelegere pentru valori umane. Pentru a-i înțelege mai bine, ar trebui sa fii antropolog, criminolog, sau Freude. Iar tatăl Dughibei poate fi considerat drept un purtător al Râului. Asemenea specimene ar trebui sa poarte etichete de avertisment. Nu exista astăzi fariseism mai mare decât funestul Dictator de la Kremlin! Pentu genghishidul Herr Putin, Genghis Han este icoana, Ivan cel Groaznic este mirul, Hitler este Beniaminul. Pe de altă parte, ucigașul Putin – cea mai nefastă figura din istoria contemporană – e la fel ca Timur Lenc, un alt strămoș al rușilor; înaltă în pustiu piramide de trupuri! Animalele sălbatice au multă vreme hrana rusească din belșug. Nu este de mirare că apocalipticul Puțin detesta propriul popor. Fatidica Rusie este statul-caine!

  5. Cred ca a fost o operatiune de imagine, pentru Occident, pentru a contrabalansa impresia lasata de masacrele comise de armata rusa, in Ucraina. O incercare de a spune: vedeti, si adversarii nostri sunt nemilosi, au ucis o tanara nevinovata, doar pentru ca era fiica lui Dughin! Si ei sunt criminali, nu doar noi, deci nu ne pedepsiti doar pe noi!
    Operatiunea de imagine era menita si publicului intern, ca sa intareasca senzatia de asediu pe care Putin incearca sa o inspire rusilor, de fiecare data: Rusia e in primejdie, noi doar ne aparam, samd.
    E posibil ca ideea ”sacrificiului suprem pe altarul patriei” sa fi venit chiar de la Daria si tatal sau, doi fanatici ultranationalisti si sovini.
    Mai adaug informatia ca, din cate am auzit, camerele de supraveghere din parcarea unde s-a produs explozia masinii – capcana au fost dezactivate cu cel putin doua saptamani inainte de ”atentat”. Un indiciu puternic ca am avut de-a face cu o inscenare odioasa.

  6. Moartea ei cred ca tine de politica ruseasca interna, nu externa. As zice ca mesajul transmis de moartea ei este in limba rusa, nu ucraineana. Iar cei apropiati ei cred ca l-au „citit”. Ea era importanta pentru familia ei, nu pentru Ucraina. Daca tatal ei nu era un „personaj important”, ea ar fi trait si acum.

  7. Ma iertati ca va intrerup din analize si interpretari cu o veste din viata reala: UE a inceput sa importe din China gaze lichefiate. Doua vase sint pe drum incoace si-or mai veni si altele.
    Stimatul si competentul public Contributors isi poate lesne inchipui de unde a cumparat China acele gaze. O fi incepind cu altceva decit R si se va fi terminind cu altceva decit cu usia?

    • Oh, ce veste bună! Să cumperi gaz lichefiat, excedentar datorită încetinirii economiei chineze, nu e rău. Iar dacă gazul ăsta mai este și cumpărat la jumătate de preț din Rusia și ajunge exact acolo unde nu ar fi vrut Putin, două nave încă e prea puțin. Reamintesc, UE nu sancționează importurile de gaz rusesc.

  8. 1-„a început un război pe scară largă cu Occidentul”… asta e parerea lui Dughin, deocamdata. Putin inca nu o pune fatis in aplicare, chiar daca tacit, e o teza evidenta.
    2. Dughina chiar comparata cu rusii caini ai razboiului, nu a fost un „inger inocent”– hm e putin ridicol, femeia stia bine ce cuvine rosteste/scrie.
    3. Putin, spre surprinderea mea, incepe sa cam dea inapoi. Si vad asta, ca locuitor al acestei planete, ca pe un semn bun. Pentru Putin, e semnul ca sfarsitul se apropie. Iar el, si aici e surpriza pe care nu prea o inteleg, nu ne ia cu el, evitand sa apese pe butonul ala rosu… in timp ce acasa in Moscova se fac jocuri pentru un nou tar, poate mai putin nevrotic…
    4. Ceva nu e se leaga in povestea asta… Poate va deveni mai limpede in urmatoarele luni.

    Pana atunci… multumesc pentru text! Ca de obicei, o lectura placuta!

  9. Eu am o teorie. Despre ultimul discurs a lui Putin se spune ca a fost amanat cu 12 ore pt ca a fost un adevarat conflict intre tabara hard-core si tabara mai moderata a siloviki-lor, iar tabara hard–core a castigat in final. Si daca moartea Dariei Dughina a fost regizat de niste servicii secrete rusesti tocmai pt a alimenta mult mai mult tabara hard-core in care Dughin e posibil sa aiba un cuvant greu de spus?

  10. La jumătatea lunii iunie, la Moscova, avea loc una dintre sinuciderile care par să fi devenit în Rusia o monedă mai curentă decât rubla.

    De data aceasta, victima era generalul maior Lev Soțkov, fost șef al departamentului de informații externe al KGB.

    Generalul avea 90 de ani și o bătrânețe aparent liniștită, pe care o folosea pentru a scrie cărți.

    Soțkov este una dintre cele mai importante figuri ale Spionajului din timpul Războiului Rece. El este cel care l-a numit pe Iuri Drozdov în fruntea Directoratului S (spionaj) al KGB.

    Drozdov a pus în aplicare, sub coordonarea lui Soțkov, faimosul program al KGB de plantare a unor agenți deplin conspirați în Occident. Mai ales în Statele Unite.

    Este vorba despre așa-numitele „fantome”, spioni cu biografia total modificată, care au misiunea de a se integra și a duce o viață banală pe teritoriul inamic, rămânând „în adormire” până când primesc ordinul de activare.

    O adevărată Armată din Umbră pândind momentul prielnic pentru a lovi.

    Ce s-a ales de această armată după destrămarea URSS?

    În 2017, Victor Madeira, unul dintre cei mai importanți experți occidentali în spionajul sovietic/rusesc declara în fața Parlamentului de la Londra:

    „Probabil că astăzi există mai mulți agenți ruși în adormire în Marea Britanie și în Statele Unite decât au existat în timpul Războiului Rece.”

    Un „merit” pentru această situație îl are și Lev Soțkov, cel care a pus bazele sistemului de plantare a spionilor și regulile după care aceștia trebuie să acționeze. Multe dintre aceste reguli sunt cu siguranță valabile și astăzi.

    De ce s-ar sinucide un spion nonagenar, când moartea naturală este oricum foarte aproape?

    Nu cumva bătrânul fusese contactat de „adversari” și era pe punctul să divulge detalii cheie despre modul de funcționare al Rețelei de Fantome?

    *

    Interesant este că Lev Soțkov, generalul kaghebist nonagenar, s-a „sinucis” la doar o săptămână după ce, pe 9 iunie, o altă explozie misterioasă, la Freeport, Texas, provoca distrugeri masive la una dintre cele mai importante fabrici de gaze naturale lichefiate din SUA.

    Distrugerile au fost atât de mari încât se estimează că este nevoie de luni de zile de reparații pentru ca instalațiile texane să fie repuse în funcțiune.

    Gazele Naturale Lichefiate din Statele Unite sunt văzute de Bruxelles ca un înlocuitor al gazelor din Rusia pentru Uniunea Europeană.

    Iar Statele Unite văd în exporturile de GNL către UE un mijloc de a scoate Europa de sub tutela rusească și a o introduce sub propria manta.

    Însă explozii, incendii și defecțiuni misterioase se înregistrează și într-un alt sector strategic al economiei SUA: cel alimentar.

    Fabricile de alimente americane cad pe rând, secerate ca de o molimă. Sute de „acccidente” s-au înregistrat în ultimele luni.

    Ca și cum cineva ar dori cu tot dinadinsul să agraveze foametea care a început deja să-și arate colții.

    Energia și Hrana. Iată cele două arme secrete. Cine le deține, va controla lumea.

    Putin le are din belșug pe amândouă. Și pare decis să le folosească.

  11. …sau, mai probabil, a căzut pe tehnică în pregătirea unei defectări din Rusia… restul fiind măsuri active…
    PS comentați la articolul Dlui Gussi:
    „După referendumurile din regiunile ocupate, însă, nu știu cine ii mai poate scoate pe rusi de acolo. Greu de crezut că Ucraina va mai primi suficient sprijin occidental pentru a scoate sute de mii de soldați ruși din Donbass și Herson.”
    -în lipsă de viabilitate politică și de fezabilitate tehnico-economică, se scot singuri :)
    -o fi greu de crezut pt Dvs, dar sprijinul crește… mai explodează conducte… etc
    -mai trebuie să trecem și de momentul congresului PCC, căci asertivitatea a pornit mai de la est

  12. Despre articol, jos pălăria, are ținută , probează din plin calitatea și implicit profesionismul unui gazetar care știe cu siguranță ce vrea să spună .Este modesta părere a unui cititor , din mulțime , cum se spune ,interesat de tot ceea ce înseamnă actualitatea politică a României , dar prin politică înțelegând nu , Johanis, Ciolacu, Ciucu, Rareș Bogdan, Predoiu ș.a.m.d. care este cu totul altceva, vorba unui prieten…ca orezul în sarmale. Altceva ar fi interesant de pus în temă. Având în vedere că Dl. Felea prin profesiune cât și urmare a calității de ofițer SRI în rezervă , poate va încerca să ne introducă în culisele fenomenului prin care România a fost pur și simplu spoliată de foarte multe rezerve naturale , mai ales cele de sub oblăduirea Agenției Naționale pentru Rezerve Minerale , bine înțeles, cu largul concurs a numeroaselor guverne care s-au perindat ,astfel încât am ajuns să importăm ca să ne putem descurca . Pun această problemă, plecând de la faptul că, imediat după 1989, în postura de lider sindical al unei firme de profil geologic din Ardeal, am fost contactat de un coleg , care cu nonșalanță m-a informat că niște persoane din firmă ,cu funcții de conducere, (dar nu la nivel de vârf), fac spionaj economic. Invocând lipsa de competență ( ce avea sindicatul cu presupusul spionaj ) am sugerat ideea de a-i facilita o întâlnire cu ofițerul SRI aferent firmei noastre. Am fost refuzat și totul a rămas în ceață, dar în forul meu interior mi-am pus întrebarea , dacă totuși ceva nu a fost real, mai ales văzând maniera dezastruoasă prin care România încet dar sigur a ajuns ,la nivelul la care este în acest moment la acest capitol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro