vineri, iunie 21, 2024

De ce am plecat de la Contributors

Am ajuns pentru prima data in Contributors cu un mesaj de dialog pentru elita noastra mult prea divizata de evenimentele din vara lui 2012. Plec de la Contributors dupa un an si jumatate si 60 de articole deoarece nici macar ideea unui asemenea dialog nu e agreata pe aceasta platforma.

Atâta vreme cât stai in banca ta si te ocupi de lucruri „tehnice” din educatie, cum ar fi clasificarea PISA, de exemplu, nu e nicio problema, poti sa spui ce vrei, ca tot nu te aude nimeni, tot nu poti schimba nimic. Când incerci insa sa propui solutii prin care cuvântul se poate transforma in actiune in beneficiul tuturor, ti se aminteste, cu mai multa sau mai putina brutalitate, ca interventia ta nu e oportuna.

In Contributors poti sa arunci vântului câte si de care vorbe doresti – critice, analitice, pedante, vitriolante… Esti blocat insa cand vrei sa faci pasii urmatori si sa transformi vorba-n cuvant, cuvantul in argument si argumentul in actiune.

Pe 1 februarie 2014, Vladimir Tismaneanu publica un articol in Contributors intitulat Caloriferul, transformatorul si SIDA: Despre ruina PNL. Cunoscatorii metaforelor politice românesti au inteles foarte repede ca SIDA din „ruina PNL” nu e altul decât politologul Daniel Barbu. De altfel, V. Tismaneanu precizeaza clar in acest articol ca:

Daniel Barbu, fortat sa demisioneze dupa acea proba de cinism si chiar cruzime [deoarece a facut o declaratie ce lasa sa se inteleaga faptul ca ar trebui sa se dea mai multi bani culturii prin diminuarea resurselor financiare ale programului naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA], a fost numit de catre Victor Ponta in Consiliul Stiintific al IICCMER„.

Cu o zi inainte, pe 31 ianuarie 2014, scriitorul Liviu Antonesei isi anunta pe blogul sau demisia din consiliul IICCMER justificata, intre altele, de numirea aceluiasi Daniel Barbu si nefericita declaratie politica a acestuia: „Este o declaraţie şocantă, care a fost, pe bună dreptate, socotită ca fiind de extremă dreaptă, sugerînd, pentru bolnavii de SIDA, un fel de eugenie„.

Cum stiu ca Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington si nu la Bucuresti sau Iasi (diferenta de fus orar putând genera disfunctionalitati in ceea ce priveste difuzarea informatiei), mi s-a parut de bun simt sa-i spun ca unul din efectele numirii la IICCMER a lui Daniel Barbu este demisia lui Liviu Antonesei. Singura asteptare pe care am avut-o in momentul in care am adresat acest comentariu lui V. Tismaneanu a fost publicarea lui pentru ca cititorii sa aiba o perspectiva actualizata.

Vladimir Tismaneanu publica aceasta informatie, dar deschide subiectul Liviu Antonesei printr-un comentariu critic la adresa acestuia (pe care in niciun caz mesajul meu nu i-l solicitase). Cinismul si cruzimea lui Daniel Barbu la care se refera in articol trec in plan secund in acest prim comentariu. Acum, Liviu Antonesei este cel nedrept pentru ca-l acuza pe Daniel Barbu ca ar fi „extremist de dreapta„.

Incerc sa calmez discutia si-i spun lui Vladimir Tismaneanu ca :

Va inteleg pozitia diferita de a d-lui Antonesei fata de D.Barbu. Sper sa gasiti o cale sa o discutati, public sau privat, cu acesta. E pacat sa existe divergente mai mari sau mai mici intre oameni care sunt de aceeasi parte a baricadei„.

Faptul ca am indraznit sa-i plasez pe amândoi de aceeasi parte a baricadei genereaza inca un comentariu critic din partea lui Vladimir Tismaneanu care intre timp si-a dat probabil seama ca s-a apropiat cam mult de Daniel Barbu in primul comentariu si acum vrea sa clarifice lucrurile:

Nu ma gasesc de aceeasi parte a baricadei nici cu dl Antonesei, nici cu dl Barbu. Avem opinii radical diferite in ceea ce priveste viata politica din Romania de azi, originile crizei si solutiile ei„.

Câte baricade vor fi existând oare in România? Simt ca am atins o limita a intelegerii logicii dupa care functioneaza Vladimir Tismaneanu in spatiul public, cel al proiectelor de societate pe care le sustine (nu in cel privat, al emotiilor). Cum am procedat intotdeauna in Contributors cand am avut ceva de spus, ii comunic deschis si civilizat ceea ce nu inteleg.

Ii raspund ca: ” sunteti de aceeasi parte a baricadei cu Liviu Antonesei in lupta contra comunismului si a politrucilor. Acum, faptul ca difera mecanismele, strategiile si cei pe care va bazati, e o alta parte a problemei care se poate rezolva prin dialog dupa parerea mea. Din aceste disensiuni castiga tocmai aceia impotriva carora sunteti, adica neocomunistii”.

Vladimir Tismaneanu raspunde, aducând un alt argument care-l distinge de Liviu Antonesei: scrisoarea catre Bruxelles din iulie 2012. Ii raspund ca acea scrisoare m-a adus in Contributors pentru ca nu am inteles nici atunci, cum nu inteleg nici acum, de ce intelectualitatea româneasca nu poate iesi din umbra puterii pentru a initia si sustine proiecte de societate in favoarea românilor, nu a uneia ori alteia din fortele politice aflate efemer la conducere. Sustin iarasi importanta dialogului in societatea româneasca.

Acest ultim mesaj nu a mai primit vreo reactie.

In ziua urmatoare, recitesc intreaga discutie din Contributors din perspectiva principiilor pe care Vladimir Tismaneanu le-a sustinut de-a lungul timpului pe aceasta platforma. Mi se pare extrem de nedrept faptul ca poti cere românilor obisnuiti sa faca lucruri de care tu insuti nu esti capabil, desi traiesti in lumea libera si ai in spate un intreg parcurs intelectual, profesional, politic ce permite viziuni mult mai largi decat le poate avea publicul din tara. Dezamagita, ii trimit lui Vladimir Tismaneanu comentariul urmator:

In momentul de fata, in spatiul public românesc nu e cel mai greu sa-ti exprimi propriile opinii, ci sa pledezi pentru valoarea dialogului in societatea româneasca.

Ati cerut intr-un text recent din partea românilor sa recunoasca dreptul la diferenta si sa distinga intre coada de matura si bâta paleolitica. V-ati sprijinit argumentarea pe un articol al lui Andrei Plesu unde acesta mai spune ca: ” Pînă să avem de ales între „buni” şi „răi”, trebuie să ne resemnăm a descoperi nuanţele răului şi să alegem răul mai puţin rău mirositor. Într-adevăr, nimeni nu e ce trebuie, dar unii prea o fac lată!”

De ce oare ar fi mai usor pentru românul de rând sa scormoneasca nuanţele răului şi să aleaga răul mai puţin rău mirositor si nu pentru dvs. si Liviu Antonesei ?

Aveti dreptul la diferenta, fireste, nu trebuie sa deveniti prieteni, dar eu cel putin, nu pot sa nu astept sa fiti uniti (sau sa fiti de aceeasi parte a baricadei) atunci cand vine vorba de crimele comunismului pe care, am convingerea, ca le condamnati amandoi cu aceeasi sinceritate. Ma refer la crimele comunismului, nu la interpretarea efectelor acestuia in societatea româneasca postcomunista.

Intr-o prima faza, acest comentariu este publicat pe platforma, dar precedat de un comentariu al unui cititor unde eu eram cea discreditata. Peste vreo ora, dispar atat comentariul meu cat si comentariul injurios.  Dupa inca vreo ora, primesc un email de la administratorul platformei in care mi se spune ca a fost nevoit sa-mi stearga interventia deoarece a socotit-o in afara subiectului articolului.

In acelasi email (coincidenta oare ?) este pusa in discutie si oportunitatea ideii de a fi publicat in Contributors o scrisoare deschisa adresata lui Gabriel Liiceanu unde imi exprimam nedumerirea fata de modul injust al acestuia de a generaliza asupra categoriilor sociale pe care se sprijina România si fata de lipsa de reactie cu privire la maniera cum proprii sustinatori il apara cand face erori evidente.

Pentru a intelege mai bine ultimul aspect, sunt necesare doua precizari.

Prima se refera la faptul ca avusesem deja un schimb de mesaje cu administratorul platformei referitor la o problema informatica aparuta in legatura cu acest articol  adresat lui Gabriel Liiceanu. La acel moment, nu mi-a comunicat ca ar avea vreo indoiala in ceea ce priveste formula articolului meu.

A doua precizare e ca la Contributors am avut cont de autor, ceea ce-mi permitea sa introduc articole pe platforma si sa gestionez comentariile facute la textele proprii. In ceea ce priveste comentariile la articolele altor autori puteam doar sa le vizualizez, dar nu aveam posibilitatea sa intervin in vreun fel (chiar cand era vorba despre comentariile mele).

Acest cont de autor mi-a fost propus in 10 februarie 2013 ca urmare a faptului ca devenisem destul de activa si obisnuiam sa interactionez mult cu cititorii. Contul de autor mi-a fost retras partial (puteam doar sa gestionez comentarii, dar nu si sa public articole) dupa ce l-am deranjat pe Vladimir Tismaneanu cu pledoariile mele pentru dialog in data de 2 februarie 2014. Pretextul pentru aceasta mustrare a fost insa scrisoarea deschisa adresata lui Gabriel Liiceanu.

Acestea sunt faptele. Am incercat sa le relatez cat mai neutru posibil. Vreau sa nu existe nicio umbra de indoiala si sa ma fac bine inteleasa.

Nu plec din Contributors pentru ca mi s-a sters orice fel de comentariu, ci pentru ca a fost indepartat un apel la dialog si responsabilitate adresat unor membri importanti ai elitei romanesti. Avem prea putini intelectuali in spatiul public pentru a ne permite luxul de a-i lasa sa se epuizeze prin exacerbarea unor orgolii omenesti si trecatoare care pun in umbra proiecte sociale extrem de importante pentru viitorul României. De exemplu, mie nu-mi poate lua nimeni convingerea ca daca Vladimir Tismaneanu si Liviu Antonesei ar accepta sa discute, contradictoriu si argumentat, despre modalitatile in care se poate face educatie anticomunista in Romania am castiga cu totii un model de dialog responsabil pe o problema de interes general.

Nu plec din Contributors pentru ca nu mai pot decide singura asupra publicarii articolelor, ci pentru ca aceasta restrictie este impusa intr-un context in care mie nu mi-e clar cine controleaza ceea ce se intampla acolo.

Mi s-a reprosat tardiv faptul ca scrisoarea deschisa adresata lui Gabriel Liiceanu e un tip de text care se scrie usor, are impact la public, dar, prin faptul ca induce o tendinta spre autoreferentialitate, reprezinta un model negativ pentru alti autori care ar alege aceeasi formula.  Din experienta, va asigur ca nu se scrie usor o scrisoare deschisa adresata lui Gabriel Liiceanu, mai ales când trebuie sa fie si critica si respectuasa, nu neaparat fata de omul caruia ii este adresata, ci fata de ceea ce reprezinta el pentru români (e scrisoare deschisa, nu privata). Mi se pare absolut firesc ca ceea ce scriem sa aiba impact la public. Perceptia asupra autoreferentialitatii trebuie educata in spatiul public românesc astfel incât cine sau ce te recomanda sa nu mai prevaleze fata de continutul in sine al subiectului pe care-l supui dezbaterii. O scrisoare deschisa in care soliciti public un sprijin din partea lui Gabriel Liiceanu este un exercitiu dificil si nu un model negativ.

Plec din Contributors pentru ca nu mai pot afirma cu toata convingerea, cum am facut-o pana acum, ca pe aceasta platforma autorii se exprima fara niciun fel de opreliste.

Plec din Contributors pentru ca nu este agreat modul direct si civilizat de interpelare critica a unora dintre membrii marcanti ai elitei noastre postcomuniste cu privire la probleme sociale si politice extrem de importante pentru Romania de astazi.

Scriu aceste rânduri si din datorie morala, pentru a respecta eu in primul rând ceea ce le cer altora sa faca. In toamna anului trecut, Bianca Burta Cernat stârnea discutii aprinse cand propunea  o atitudine mai relaxata fata de comunism. Am scris atunci in Contributors un articol critic (care nu stiu de ce nu a fost socotit autoreferential) in care am sfatuit-o ca, inainte de a-si forma opinii pripite despre comunism, sa puna cuviincios elitei noastre postdecembriste orice intrebare o preocupa.

Evenimentele pe care le-am relatat mai sus si care sunt la originea despartirii mele de Contributors au fost cauzate de faptul ca mi-am aplicat mie insami sfaturile pe care i le-am dat. Am avut intrebari si le-am adresat deschis lui Vladimir Tismaneanu. Am avut nedumeriri si le-am comunicat politicos si civilizat lui Gabriel Liiceanu, incercand in acelasi timp sa practic o moderare a comentariilor in acord cu tonul articolului. Nu m-am aruncat cu capul in gol, ci am reflectat indelung inainte de a scrie aceste rânduri. Consider ca este de datoria mea sa fac public genul de consecinte la care se poate astepta cineva care urmeaza sfaturi ca cele pe care le-am dat.

Nu am niciun regret ca am procedat in acest mod. Ceea ce regret insa e despartirea de un proiect de comunicare publica unic in felul sau in spatiul românesc. Contributors, asa cum l-am inteles eu, e mai mult decat o colectie de bloguri, este asemenea Prelectiunilor populare ale Junimii desfasurate insa cu mijloacele tehnice ale secolului nostru. Sau, pentru cei care nu vor sa se intoarca atat de departe in timp, Contributors este o comunitate de pratica a modernitatii societatii românesti unde, atat cat am simtit ca mi se acorda incredere, am gasit diferite forme prin care sa particip la un alt mod de a gandi educatia si societatea in general.

In ciuda regretelor, imi simt constiinta impacata. Am spus de multe ori ca, pentru mine, libertatea nu inseamna sa faci ce vrei, ci sa stii ca poti face ce vrei.

Plec de la Contributors pentru ca nu ma mai simt libera, pentru ca nu mai am convingerea ca pot face ce vreau in conditiile respectarii stricte ale unor principii de functionare in spatiul public asupra carora, atunci cand le-am scris, nu a existat vreo obiectie. In 19 martie 2013, la aproximativ o luna dupa ce mi s-a propus cont de autor in Contributors, am publicat un Decalog pentru mine si cine vrea sa mi se alature. E vorba despre un set de zece principii inspirate de Poruncile exilatului român a lui Ion Ratiu. Am facut acest lucru pentru ca am considerat moral si just sa dau un cadru libertatii care mi s-a acordat. Plec de la Contributors pentru ca nu vreau sa fiu pusa vreodata in situatia de a incalca vreunul dintre principii.

________________________________________

Nota editorului: Regret decizia doamnei Gorga si o asigur de aprecierea mea pentru textele publicate pana acum, unele foarte interesante. Cred insa ca exista multe neintelegeri, generalizari arbitrare, alegatii pur retorice, confuzii si omisiuni in textul de mai sus. Ele sunt prea usor de identificat, pentru orice cititor ce ar dori sa inteleaga nemultumirile doamnei Gorga, ca sa le mai evidentiez. E de ajuns sa citeasca textele si comentariile dumneaei. Si, sa judece singur.

Singurele “conversatii” intre mine si doamna Gorga sunt cele amintite si interpretate in textul de mai sus. Ele n-au avut un caracter oficial, ci privat, de unde si limbajul colocvial in care au fost scrise.

Imi asum bineinteles si eu partea mea de vina pentru aceasta situatie: am crezut ca e de la sine inteles pentru oricine faptul ca site-ul Contributors.ro nu este o pagina de Facebook sau un blog personal. Iata, m-am inselat.

Tocmai pentru a ispasi aceasta vina public textul de mai sus

Distribuie acest articol

204 COMENTARII

 1. doamna,ptr mine nu i nici o pierdere !
  dar ii regret pe altzii care intr adevar ma interesa ce spuneau si care au plecat din pricina cittorilor.dvs aveatzi destui

  • De ce nu regret ca Adriana Gorga nu va mai scrie aici:

   Normas spune:
   31/01/2014 la 14:54

   Stimata doamna,

   va rog frumos sa ma lamuriti ce inseamna “domeniu socioprofesional” si carui mare (sau mai putin important) ganditor ii apartine aceasta sintagma pe care ati folosit-o.

   Dumneavoastra ati utilizat aceasta sintagma si ma contraziceti cand eu spun ca este o expresie birocratica, apartinand limbii de lemn, folosita inca de pe vremea lui Ceausescu de activistii de partid din invatamant pana azi.

   Cu sincere multumiri,
   V. Andreiescu
   Răspunde

   Adriana Gorga spune:
   31/01/2014 la 15:20

   Este vorba despre o notiune cu care se opereaza in mod curent in sociologie, psihologie sociala, stiinte politice, stiintele educatiei. Domeniul socioprofesional este de obicei identificat prin capacitatea (de obicei a unui grup, desi se foloseste si cu referire la nivelul individual) de a influenta comportamentul altora si/sau comportamentul in interiorul grupului, de a asigura o pozitie sociala dominanta, de a pastra un statut valorizat pe plan social si de a atinge un nivel ridicat intr-o anumita ierarhie a profesiilor.

   Pentru referinte, va rog sa cautati in Google Scholar folosind cuvintele cheie: ” socio-professional domain” sau “domaine socio-professionnel”

   Răspunde

   Ion spune:
   04/02/2014 la 20:35

   Doamna, glumiti?
   Domain in engleza are doua sensuri diferite, unul se refera la a domina, altul la arie, cimp, disciplina. Domeniu in romana se refera doar la al doilea. Traducerea corecta a lui socioprofesional domain ar fi aproximativ dominare, forta etc, o expresie de acest tip. Faceti confuzii impardonabile. Daca nu-mi veti lasa comentariu si nu corectati prostiile pe care le spuneti, ma voi adresa celor care administreaza contributors.

   • @Normas

    „Doamna, glumiti?
    Domain in engleza are doua sensuri diferite, unul se refera la a domina, altul la arie, cimp, disciplina. Domeniu in romana se refera doar la al doilea”
    :)
    Dimpotriva, dumneata esti cel care… glumeste: „domain”, in limba engleza, nu are (in niciun caz) sensul de „a domina”. Poate intr-o alta limba decat engleza. In engleza, „domain” are sensuri precum: domeniu, mosie, sfera (la figurat)… Pentru verbul „a domina” limba engleza ofera „to dominate” (iar diferenta dintre „domain” si „dominate” este evidenta chiar si pentru japonezi). Pastrati „glumele” pentru articolele propagandistilor (din Romania sau de la Washington) ce iau lumina de la Cotroceni, propagandisti care domina (de la „dominate”) pe platforma Contributors.

    • Era vorba de expresia sugerata de A Gorga „socio-professional domain”. Cautati aceasta expresie si vedeti care sunt rezultatele. Si asa discutia e inchisa.

    • Domnule Barbilian, dumneata nu citesti definitia pe care o traduce doamna, cine stie de unde, ca nu ne da si sursa? Am remarcat ca e o sintagma pe care o foloseste foarte des si am intrebat-o ce inseamana ca sa ma conving ca intelege semnificatia termenului. Raspunsul e cutremur cosmogonic in toata regula.
     „Domeniul socioprofesional este de obicei identificat prin capacitatea (de obicei a unui grup, desi se foloseste si cu referire la nivelul individual) de a influenta comportamentul altora si/sau comportamentul in interiorul grupului, de a asigura o pozitie sociala dominanta, de a pastra un statut valorizat pe plan social si de a atinge un nivel ridicat intr-o anumita ierarhie a profesiilor.”

 2. „Ceea ce regret insa e despartirea de un proiect de comunicare publica unic in felul sau in spatiul românesc. Contributors, asa cum l-am inteles eu, e mai mult decat o colectie de bloguri, este asemenea Prelectiunilor populare ale Junimii desfasurate insa cu mijloacele tehnice ale secolului nostru. Sau, pentru cei care nu vor sa se intoarca atat de departe in timp, Contributors este o comunitate de pratica a modernitatii societatii românesti unde, atat cat am simtit ca mi se acorda incredere, am gasit diferite forme prin care sa particip la un alt mod de a gandi educatia si societatea in general.”

  Asta e ce a insemnat Contributors pentru mine: nu pagina de Facebook sau blog personal.

  • Stimata Doamna Gorga,

   Va apreciez in primul rand sinceritatea si, in general, atitudinea proactiva de implicare ce razbate din textele Dvs. Spuneti ca ati recurs la Contributors din dorinta de a contribui la intensificarea dialogului intre intelectuali. Si mai spuneti, citez: ”Ii raspund ca acea scrisoare m-a adus in Contributors pentru ca nu am inteles nici atunci, cum nu inteleg nici acum, de ce intelectualitatea româneasca nu poate iesi din umbra puterii pentru a initia si sustine proiecte de societate in favoarea românilor, nu a uneia ori alteia din fortele politice aflate efemer la conducere. Sustin iarasi importanta dialogului in societatea româneasca.”

   Desi nu sunt in targetul acestei afirmatii (nefiind acel intelectual pe care il vizati), as putea sa va spun ca deziluzia Dvs. de acum vine si din modul cum ati pus problema atunci cand ati venit. In primul rand, nu exista doar un dialog, ci mai multe dialoguri. Cei care se simt atrasi de o discutie, participa la ea, altii o ignora. Daca dl. Antonesei nu pariticpa la discutia initiata de dl. Tismaneanu (sau invers), poate ca fiecare si-a ales locul si tipul de dialog. De ce sa ii fortam sa discute impreuna. Mai multa diversitate, mai multe dialoguri simultan, din directii diferite – cu atat mai bine. In al doilea rand, intelectualii au convingeri politice (ca aproape toti oamenii, de altfel). Iar aceste convingeri (care se refera si la modelul de societate in ansamblu) sunt reprezentate (mai bine, sau mai rau) de un partid „efemer” (cum spuneti) sau altul. Deci, a le cere intelectualilor sa treaca peste simpatiile pentru un partid sau altul, fie pentru a dialoga doar, dar si pentru a sustine un proiect de societate impreuna cu intelectuali cu alte simpatii politice, mi se pare ca le cereti prea mult. Nu exista neutralitate absoluta. Exista afinitati. In al treilea rand, unificarea elitelor intelectuale nu poate fi un proiect in sine. Poate fi doar mijloc pentru un proiect. Chair Dvs. vorbiti de nevoia unui astfel de proiect pentru romani. Propuneti un proiect sau aliati-va unuia existent si incercati sa convingeti si pe altii sa participe la realizarea proiectului. Cand veti incerca sa convingeti, veti constata ca nu toate elitele intelectuale vor sari sa participe (chiar daca ar fi cel mai rational proiect cu putinta). Oamenii au personalitati diferite, intelectualii au personalitati exacerbate. De aceea, e foarte greu (eu cred ca e imposibil), sa faci ca toata elita intelectuala sa sustina acelasi proiect, sa stea pe aceeasi baricada. Si pana la urma, de ce ar fi nevoie ca toata lumea sa participe la acelasi proiectul Dvs. Eu cred ca ati fi multumita, daca proiectul s-ar realiza si daca doar o parte dintre ei ar participa.

   Desi imi pare rau ca plecati (poate va razganditi), cred ca ideea Dvs. initiala a fost, in primul rand, problema.
   Cu respect,
   un cititor

 3. Regret plecarea dumneavoastră. Din păcate, pasiunea diferenţelor belicoase…
  Aţi putea să oferiţi cititorilor dumneavoastră coordonatele „locului” în care ar putea să continue să vă cunoască opiniile?

 4. Prea mult orgoliu strica d-na Goga. Daca avem un scop mergem pe calea dialogului si nu la prima confruntare ne luam jucariile si plecam. Taria opiniilor se verifica in timp. Nu toata lumea trebuie sa fie de acord cu toata lumea ci timpul este judecatorul suprem care lasa lucrurile valabile sa treaca.
  Mai ginditi-va.

 5. Situatia, cel putin, asa cum apare dupa acest text este chiar nenorocita.
  O tanara idealista se loveste de zidul nevazut al realismului oportunist redactional inevitabil oricarei initiative publicistice. Ca orice tanara idealista ea crede ca pozitia ei este cea corecta, in timp ce editorul este de parere ca tanara s-ar putea sa aiba dreptate dar este o persoana sacaitoare, incomoda si care are asa o tendinta sa se lege de numele mari ale cercului, probabil pentru ca astfel sa-si lustruiasca numele intru autoritate si acea minima si sordida celebritate intelectuala.(autoreferentialitatea!)
  Tanara autoare respinge aceste banuieli, sustinand ca singura ei grija este ca tarisoara sa prospere si tot romanul sa fie bine.
  Nu stiu unde este adevarul dar, probabil pt ca am petrecut atatia ani in invatamant, simt intotdeauna asa o lehamite cand observ in direct cate o lovitura incasata de idealismul tineresc dintotdeauna.

 6. Doamnă, mi se pare nefolositor și contraproductiv că ați scris un astfel de articol. Nu ajutați pe nimeni, nici pe dvs, nici pe altcineva. De ce plec de la Contributiors, parcă ar fi mare realizare asta.

  În primul rând articolul trebuia să includă și un „mulțumesc celor care au creat contributors”. Poate că Liiceanu face o favoare Contributors când scrie aici, dar pentru cei anonimi ca noi situația este de avantaj reciproc. Poate că uneori oameni pe care nu îi cunoaștem ne salută sau ne strâng mâna nu pentru ce am în CV-urile profesionale, ci pentru unele dintre opiniile pe care le-am exprimat pe acest forum si care au fost citite de mulți oameni. Noi anonimii datorăm ceva acestui forum și dacă vrem să nu mai contribuim nu trebuie să o plecăm în felul acesta.

  Legat de motivele dvs, a fi în spațiul public înseamnă a accepta să mai fie și câte unii care nu sunt de acord cu tine, să accepți că oamenii mai dau replici și după firea lor. La articolele cu tentă ortodoxă am avut niște comentarii de ți se făcea părul măciucă, ce era să fac, să plec? Am răspuns decent sau am întrerupt dialogul, l-am lăsat în ale lui.

  Editorul nu mai îmi raspunde la mesaje de vreo două luni, dar l-am întrebat care e treaba explicit și mi-a expilcat că e full cu o jumătate de normă și pentru altceva, că își cere scuze și am înțeles. Ca să aflu dacă e ok ce trimit sau nu mă uit direct pe platformă și în 4-5 zile mă lămuresc.

  Dvs trăiți în Elveția înțeleg, noi trăim în chestia asta de aici, n-aveți cum să vă puneți în pielea noastră. Ne luptăm să facem ceva folositor ca să schimbăm, uneori trebuie să ne și girăm și acceptăm în stresul și turbulențele de zi cu zi.

  Important e să construim, nu să distrugem și să vorbim de rău în urmă, exceptând situațiile cu adevărat grave. Nu este cazul dvs acum.

  Azi de ex. am avut un succes cu studenții, nimeni la examen nu mi-a dat ceva plagiat, au preferat să nu dea nimic decât să mai fraudeze. Iar cei care au venit să dea erau foarte bucuroși, îi simțeam că se simt respectați și diferențiați pentru ce fac ei corect în raport cu alții cu care până acum erau luați la grămadă. N-au mai venit pentru că semnaseră în scris că nu vor plagia.

  Mândria e un păcat, nu ne folosește la nimic. Credeți că pe mine nu mă mânca limba să vreau să intru în dialog cu Liiceanu sau Tismăneanu sau alții mari care mai publică pe aici? Știți când o să insist să fac asta cu numele la vedere ? Când o să fiu invitat sau o sa am publicații la nivelul lor. Să fii autor contributors îți dă o vizibilitate care te obligă la o anumită rezervă în intervențiile pe forum, iar să te contrazici obositor pe chestiuni tehnice cu Tismăneanu când tu n-ai o carte Havard sau Oxford mi se pare o lipsă de măsură.

  Părerea mea este că puteți repara eroarea făcută într-un singur mod, scriind un articol cu un rând:

  Titlul: De ce voi continua să scriu pe Contributors

  cu un singur rând:

  Pentru că îmi dă posibilitatea să contribui la dezvoltarea societății civile din România.

  Eu unul aș pleca de aici doar dacă ar posta o contribuție Elena Udrea din teza ei de doctorat pe care a abandonat-o sau EBA din amintiri din copilărie.

  Gânduri bune,

  • Cred ca nu ati inteles: dupa comportamentul avut pe contributors, dna Gorga da impresia ca este superioara tuturor, inclusiv numelor amintite de dvs! Evident, in aceasta situatie, dna nu mai poate fi acuzata ca a cautat sa-si faca publicitate pe spatele numelor mari, dansa fiind deja foarte mare! Unde, cum si ce fel, asta nu e prea clar daca te uiti pe CV-ul modest, dar trebuie sa o credem, nu-i asa? Vorba @nolei: dna are grija tarisoarei si a tineretului studios, nu al dansei!

  • Ah, noi n-avem carti, ne scuzati. Nu ne permitem atitudini pe Contributors. Deh, ce sa faci cu intelectualii astia si trufia lor nemasuarata ? Noua, astora, fitecine, ne ramane chinul sa avem niscaica caracter. Da’ nu este atat de usor cum pare. Intelectualii sau pseudo intelectualii sa aibe carti in continuare si eventual mai putin orgoliu. Succes !

   • A gândi e un fel de muncă, la fel de respectabilă ca și altele. A fi autor de cărți și articole în reviste profesionale înseamnă a munci din greu să le faci, uneori ani de zile pentru un singur produs. Vorba cuiva, talent-inspirație 1%, transpirație 99%. Opiniile de specialitate ale cuiva care a muncit din greu sunt mai grele în comunitatea celor de specialitate, care au meseria asta, decât cele ale celor care au muncit mai puțin sau au talent mai puțin. Așa cum în sat un țăran harnic și înzestrat cu calități, bun gospodar, e mai valoros pentru comunitate ca unul mai puțin harnic, sau mai puțin înzestrat.

    Pe de altă parte, aici este un forum pentru publicul instruit larg, nu e vorba doar de contribuții tehnice. Între autorii de contribuții nu vom avea același tip de relații ca într-o societate profesională, dar pe de altă parte nici nu mi se pare că poți să te porți ca autor ca și cum diferențele nu ar exista.

    Precizez că discuția despre CV are sens doar în ce privește cazul particular al dialogului on-line dintre autorii de texte de pe platformă, care are de fapt o importanță secundară pe această platformă. Important e dialogul cu publicul cititor, care firește că este o discuție liberă, firească, între oameni din societatea civilă.

    cele bune,

 7. Am citit cu mult interes articolele cu teme ‘tehnice’ din educatie, din care am avut destule lucruri de invatat, eu nefiind din acest domeniu si necunoscand o parte din conceptele prezentate de dvs. Imi pare rau ca ati decis sa plecati de la Contributors, consider ca este mare nevoie de astfel de discutii despre educatie si scoala in Romania, discutii care sa fie initiate de profesionisti in domeniu. Domeniul stiintelor politice mi se pare mult mai bine ‘acoperit’ pe Contributors comparativ cu educatia. De aceea am apreciat foarte mult prezenta dvs aici, se intampla destul de rar ca specialisti in educatie sa scrie texte pentru publicul ‘nespecialist’.

  • Gresiti foarte mult @miriam, dar pentru ca recunoasteti ca nu cunoasteti bine subiectul „educatie” aveti circumstante atenuante. Dna Gorga a fost foarte superficiala in articolele prezentate despre educatie. De cate ori era corectata , in loc sa recunoasca unde a gresit, sau cenzura comentariile sau te lua de sus cu fraza ” nu intelegeti ceea ce spun”. Adica cititorii sunt niste ignoranti care nu-i inteleg gandirea profunda. Merge o data, de doua ori, dar raspunsul asta devenise o obsesie la dansa. De asta nu regret deloc ca pleaca sau i s-a sugerat sa plece.

 8. A vazut cineva vreun dialog pe Contributors intre atatea si atatea monologuri? Sa-mi zica si mie vreun singur autor/comentator care si-a schimbat de-a binelea parerea dupa ce a intrat aici.

  Articolele de opinie (majoritare aici) se citesc pentru confirmarea parerilor pre-existente.

  • Un om serios isi schimba de-a binelea parerile in saptamani, luni si chiar ani, nu pentru ca citeste un articol pe internet. Poate pentru ca citeste o carte, dar si aici e o periada de rumegare.

   Schimbarea parerilor e un proces psihologic si epistemic de durata.

   ganduri bune,

   • „Omul serios” pe care-l descrieti aici mi se pare foarte plictisitor :) !
    Ati auzit de spontaneitate,de idei care se nasc „din nimic”(un articol pe internet,da!,o intalnire,o discutie,un moment de neatentie,etc.!!) si care schimba,intr-o clipa,nu doar o parere,ci o intreaga filosofie de viata?
    Din fericire pentru noi toti,exista!
    „Rumegarea” este cert indispensabila,dar doar unei categorii de mamifere…
    Nu stiu ce va permite sa afirmati ca „schimbarea parerilor e un proces psihologic si epistemic de durata”,probabil propria dvs experienta,deoarece neuro-psihiatrii (am o oarecare legitimitate sa afirm asta!) habar n-au(!),motiv pentru care,atunci cand se exprima,nu uita sa adauge „dupa parerea mea momentana…”
    Incurajez pe oricine citeste aceste randuri „sa riste” sa se razgandeasca ori de cate ori simte aceasta „nevoie”,fara teama de a fi considerat versatil!De altfel,intelepciunea populara a emis 2 zicale in acest sens:
    -numai idiotii nu se razgandesc
    -a nu risca schimbarea,este un risc prea mare

    • Doamnă Ela, vă apreciez foarte mult ca partener de discuție din profilul comentariilor dvs, dar mă văd nevoit să nu fiu un pic nepoliticos și să vă contrazic :) Doar de dragul cititorilor care citesc.

     Idei da, pot să-ți vină imediat, dar opinii, păreri, eng. beliefs, asta e altă treabă. Adică poți să ai o idee, un candidat de belief, de crezământ, de opinie întemeiată. E o diferență epistemică între o idee pe care mi-o sugerează un text și a ajunge să cred cu adevărat că acea idee este ceva ce se poate susține cu anumite temeiuri, iar a considera că mai este și cunoaștere solidă e deja o treabă și mai multă.

     E adevărat că e ceva mai plictisitor să avem de a face cu oameni care își schimbă opiniile cu greutate, dar oamenii au nevoie și de siguranță, de a te putea baza pe cineva. Probabil că undeva între extrema celor cu idei fixe și a celor care zboară din floare în floare ideatică e o zonă unde ar fi bine să ne aflăm, în medie. Ca să vă spun drept nu am o idee prea clară despre asta, s-ar putea să fie și mai multe învelișuri, idei pe care le schimbăm ușor, altele mai greu, alte sunt un fel de hard core, de nucleu de neschimbat decât la mari revoluții cognitive istorice. Există un domn Quine care zicea așa ceva despre știință, la limbajul comun nu știu cum s-ar potrivi.

     gânduri bune,

     • Raspunsul domnului Virgil Iordache este asa cum ma asteptam cald ,prietenos ,uman.Va rog doamna Gorga Adriana luati in seama aceste sfaturi,sinteti inteligenta si aveti ce sa daruiti celor din jur,va doresc mult bine.

     • poate aici sta problema, domnule… poate oamenii sunt incapabili sa-si mai construiasca credinte si convingeri, poate vor sa traiasca la nesfarsit cu idei, sa fie creativi! :)) … trebuie sa existe o explicatie pentru incapacitatea de a construi salutii si pentru predispozitia de a gasi solutii:)))))))

  • Spui: „Sa-mi zica si mie vreun singur autor/comentator care si-a schimbat de-a binelea parerea dupa ce a intrat aici”. Judeci in mod simplist lucrurile. Sa presupunem ca ne referim la „pareri” exprimate onest.

   Daca un individ emite o „parere” pe baza unui sistem de valori coerent si necontradictoriu (bazat pe principii), nu poate sa isi schimbe acea „parere” decat in cazul in care isi schimba subit sistemul de valori, lucru nu doar (aproape) imposibil ci si de nedorit.

   Exista si varianta in care o „parere” este influentata de niste evenimente cu impact emotional puternic. Si in acest caz este putin probabil ca un individ sa isi schimbe acea „parere” pe termen scurt, chiar daca ea contrazice propriul sistem de valori. Exista chiar posibilitatea ca acea emotie puternica sa determine un „reglaj” (mai mult sau mai putin) fin asupra sistemului lui de valori, pentru a se potrivi cu „parerea” respectiva. Nici in acest caz individul respectiv nu poate sa isi schimbe acea „parere” (cel putin pe termen scurt).

   Exista si o a treia varianta, in care individul nu are un sistem de valori coerent si necontradictoriu (bazat pe principii), caz in care „parerea” este in mare masura influentata de emotii, de avantaje (interese) personale, sau de „parerea” altor indivizi care reprezinta modele pentru el (ex. lideri de opinie populisti). Bineinteles ca individul va fi convins de corectitudinea (justetea) „parerii” lui.

   (In practica, cele trei categorii de indivizi au zone de intersectie.)

   Indivizii din cea de-a treia categorie nu se regasesc (in mod constant) printre autorii/comentatorii platformei „Contributors”. Doar la un idivid din aceasta categorie am putea observa ca „si-a schimbat de-a binelea parerea dupa ce a intrat aici”. Faptul ca nu observam asa ceva reprezinta „o bila alba” pentru platforma „Contributors”.

   Indivizii din celelalte doua categorii isi schimba cu greu „parerea” pe termen scurt (din motivele pe care le-am aratat mai sus). Asta nu inseamna ca dezbaterea publica nu este necesara (ci din contra), nimeni nu este detinatorul adevarului absolut. „Incremenirea in proiect” este foarte periculoasa pentru o societate. Sistemele de valori bazate pe principii se construiesc (modifica) lent, in timp. Fara acumularea de cunostinte (informatii) noi si fara rafinarea (completarea) metodelor de analiza a acestora (si prin contactul cu alte puncte de vedere), sistemele de valori raman neschimbate („incremenite in timp”). Platforma „Contributors”, care este „o platforma civica de opinii si analize”, contribuie la efortul de intelegere a societatii romanesti, de cautare de solutii pentru imbunatatirea functionarii ei.

    • Am mai lecturat ceva foarte asemanator acum cativa ani pe alte meridiane forumistice. E, pana la urma, destul de Generalizator pentru a se altoi oriunde si a se plia oricarui format de dezbatere. Particularitatile site-ului contributors.ro, tot mai pregnante in ultima vreme, explica Insa altfel constanta de nestramutat a opiniilor autorilor. Prin moderarea comentariilor chiar de catre autor, formatul capata valente de conferinta de presa, servind mai ales la propagarea convingerilor proprii si formarea, fie si pe nesimtite, a unui background rezonant la trilurile solistilor. Si daca dezbater nu e, nimic nu e!

     • Hantzy, ati enuntat un mare adevar! Daca reprosez ceva platformei contributors este exact aceasta incredere in autori de a-i lasa sa modereze singuri comentariile. Urmarea: anumiti autori scriu absolut orice stiind ca, indiferent ce li se reproseaza, indiferent ce comentarii li se fac, ei au posibilitatea sa arunce totul la gunoi si sa influenteze mersul discutiei cum doresc. Adriana Gorga are parte de aceste comentarii acide si pentru ca de-a lungul timpului a abuzat de aceasta libertate si si-a batut joc de parerile cititorilor. Noroc ca sunt si multi oameni corecti printre autori, oameni care doresc dialog, nu doar o tribuna ca sa fie vazuti.

     • @Hantzy

      Imi era dor de manipularile tale. In loc sa combati cu argumente comentariul meu, ai postulat, in urma unor „studii” indelungate (bibliografie: „am mai lecturat ceva foarte asemanator acum cativa ani pe alte meridiane forumistice”), ca acesta este „Generalizator” si astfel lipsit de relevanta. In schimb ai ajuns la concluzia „solid argumentata” (si lipsita de pacatul „Generalizator” :-) ) ca autorii de pe „Contributors” (toti!) ar trebui sa renunte la „constanta de nestramutat a opiniilor” (care au in spate un sistem de valori bazat pe principii), pentru a nu fi acuzati de cenzura de catre oameni ca tine, care stiu ce spun (ii credem pe cuvant).

      Concret, „logica” ta este urmatoarea: „particularitatile site-ului contributors” (care se reduc la „moderarea comentariilor chiar de catre autor”) au ca rezultat „constanta de nestramutat a opiniilor autorilor” (tuturor autorilor – tu ai dreptul sa Generalizezi, unii sunt „mai egali decat altii” :-) ). Adica, daca aceiasi autori ar scrie pe un site al USL-ului, ei ar avea alte opinii (ar renunta la „constanta de nestramutat a opiniilor”). Logica „beton”! :-)

      Am impresia ca pentru multi romani este greu de inteles ca exista si oameni care exprima opinii ce au in spate un sistem de valori bazat pe principii. Culmea ironiei, tocmai cei care nu cred ca mai exista oameni cu principii ii acuza pe cei care mai cred in ele ca fac parte din „background-ul rezonant la trilurile solistilor”.

      P.S. Comentariul tau nu aduce nici un argument care sa il sustina, este de fapt un proces de intentie.

      • Asa cum afirm undeva mai jos, sunt minimalist si imi lamuresc pozitia doar daca mi se cere. Faptul ca nu aduc imediat Argumente, nu inseamna si ca nu le am. Dar nu voi sa risc un comentariu laborios care sa ajunga la cos. Pentru ca unele ajung acolo, si asta doar pentru ca sunt scrise de mine, de exemplu cele de la articolele scrise de mata la Theophyle, de dl Stanomir, dl Naumescu si uneori la dl Tismaneanu. Si e suficient sa citesti pe diagonala comentariile respective pentru a constata ca, de cele mai multe ori, sunt doar ecouri ale afirmatiilor autorilor. Pe diverse voci, e drept.
       In Rest ce sa mai argumentez?! Ca Afirmatia d-tale e generala? Pai este, nu se aplica doar site-ului contributors.ro ci si celui al USL, care o fi ala. Si ar primi si ala o bila Alba din acelasi Motiv ca si acesta.
       Cat despre faptul ca n-aß avea principii, trebuie sa argumentezi d-ta. Ca folosesti antiteza nu e satisfacator. Nu exclude ca contraopinentii principialilor pot avea si ei principii, basca mai trebuie sa te cred si eu pe cuvant ca d-lor ar avea. Beton!

      • @Hantzy

       Nu stiu cate comentarii ti s-au respins (si daca ti s-au respins) insa daca asa stau lucrurile, s-ar putea ca ele sa fi fost respinse tocmai datorita faptului ca faci afirmatii fara sa le argumentezi. Daca exprimi o opinie originala, fara sa combati opinia altcuiva, este in regula. La eventualele obiectii (argumentate) poti sa vii cu clarificari. Este daunator insa atunci cand critici anumite articole sau comentarii fara argumente. Sa presupunem ca si interlocutorul raspunde tot fara argumente, si o tineti tot asa, pana cand unul dintre voi oboseste. Aceasta maniera de a conversa intra la categoria „barfa” si nu la categoria „text cu valoare adaugata”. Adica vorbim sa ne aflam in traba. Aceasta abordare poate sa il irite pe un autor/comentator serios caruia ii sunt „desfiintate” opiniile (fara argumente), facandu-l sa isi piarda timpul daca decide sa raspunda (la modul general). Adica tu esti „minimalist”, nu doresti sa pierzi timpul de pomana, insa nu iti pasa de timpul interlocutorului.

       In comentariul la care am reactionat eu ai facut urmatoarele afirmatii:

       1. Site-ul contributors.ro permite „moderarea comentariilor chiar de catre autor”.
       2. Aceasta „particularitate” a site-ului contributors.ro (singura pe care ai mentionat-o) explica „constanta de nestramutat a opiniilor autorilor”.

       Rezulta ca daca aceiasi autori ar scrie pe un site unde nu exista „particularitatea moderarii comentariilor chiar de catre autor”, nu ar mai exista nici „constanta de nestramutat a opiniilor” (care este o consecinta a acestei „particularitati”). Cu alte cuvinte, autorii si-ar schimba opiniile dupa cum bate vantul in lipsa „moderarii comentariilor chiar de catre ei”.

       Aceasta apreciere calomnioasa este o replica la afirmatia mea: „Daca un individ emite o «parere» pe baza unui sistem de valori coerent si necontradictoriu (bazat pe principii), nu poate sa isi schimbe acea «parere» decat in cazul in care isi schimba subit sistemul de valori, lucru nu doar (aproape) imposibil ci si de nedorit”, afirmatie despre care ai spus ca este „generalizatoare”. Ce este „generalizator” in aceasta afirmatie? Faptul ca exista oameni cu principii care au opinii ferme? Eu nu am spus ca toti oamenii intra in aceasta categorie (NU am generalizat), am mai prezentat inca doua categorii in care oamenii nu au o „constanta de nestramutat a opiniilor”.

       Pe langa lipsa de coerenta logica, „argumentatia” ta se bazeaza pe o informatie falsa, asa cum a arata dl. Virgil Iordache, unul dintre autorii de pe contributors: „Legat de afirmatia ca opiniile sunt moderate de catre autor trebuie sa precizez ca eu, de exemplu, nu sunt responsabil de moderarea opiniilor textelor mele, aceasta responsabilitate apartine editorului sau colaboratorilor dansului”. Singura explicatie posibila este ca ai incercat sa manipulezi cititorii. Atunci cand faci o afirmatie punctuala precisa: „particularitatile site-ului contributors.ro … moderarea comentariilor chiar de catre autor”, nu exista varianta unei erori neintentionate.

       P.S. „Minimalismul” este o arma cu doua taisuri. „Minimalismul” impins la extrem poate sa duca la creatii ridicole (pardon, subtile :-) ), ca de exemplu compozitia lui John Cage numita 4’33” in care toata piesa consta din 4 minute si 33 secunde de pauza. „Creativitate” la cel mai inalt nivel! :-) Bineinteles ca exista suficienti snobi care sa aprecieze interpretarea „de exceptie” a acestei pauze de catre „BBC Symphony Orchestra”.

       http://tinyurl.com/6ckecof

       Spui ca: „asa cum afirm undeva mai jos, sunt minimalist si imi lamuresc pozitia doar daca mi se cere”. Sper ca nu vei ajunge sa postezi comentarii fara nici un cuvant, dupa modelul lui John Cage. Oricum, lipsa de argumente din comentariile tale este deja destul de deranjanta.

      • Cetatean, Hai sa facem un armistitiu: eu nu-ti mai scriu, tie nu-ti mai e dor.
       Mi-am motivat de doua ori minimalismul, deci acuza ca aß fura timpul interlocutorilor e nefondata. Cum nefondata e si afirmatia ca aß cere ceva cuiva. Exact consecventa aia pe care o lauzi, e ceea ce astept de la comentatori. Ca am strecurat putin rautate in comentul anterior, recunosc! Dar sunt singurul care face adta?! Da-i voie unui bursuc cu creion dupa ureche sa fie ceva mai agresiv, cand il maraie dulaii de paza Ai democratiei! Dl Iordache m-a imbanzit mai usor cu condescendenta sa. O seara buna!

      • @Hantzy

       Intr-o dezbatere fair play, argumentarea unor afirmatii care contrazic opiniile interlocutorilor nu este optionala. Luarea de pozitie in cazul in care acest lucru nu se intampla este binevenita, indiferent daca este facuta in sprijinul opiniilor proprii, sau in sprijinul opiniilor altui comentator. Din aceasta cauza nu poate sa existe un „armistitiu” bilateral. Asa cum pe front aliatii se sprijina reciproc (daca tot folosesti termeni militari), la fel si pe un forum de dezbareri, comentatorii onesti trebuie sa se alieze impotriva celor care le place sa se scalde in ape tulburi (din diferite motive egoiste).

      • Da, Cetatean, argumentatia nu e optionala. Sunt de acord! Spuneam insa ca-mi lamuresc pozitia daca mi se cere. Si am incercat sa raspund intotdeauna atunci cand am fost interpelat, daca interlocutorii aduceau Elemente noi. Doar repetarea celor deja enuntate am ignorat-o. Timpul meu are dreptul a fi la fel de pretios, pana la urma. Mi-au fost oprite comentarii, mi-au fost sterse dupa publicare, sau au fost publicate dupa ore lungi de asteptare. Din acest motiv am ales sa le reduc la un minim necesar, optional ramanand doar momentul argumentatiei. Nici magistratii nu fac publice dovezile sau motivatiile imediat. Uneori nici macar in termenul legal.
       Din afirmatia mea ca analiza dumitale e una generala, rezulta implicit ca se aplica si acestui site. Dar nu cred ca acest lucru e decisiv. Un comentator de calibru, asa cum exista pe contributors.ro, scrie mai ales din postura de formator de opinie. Si, personal, am constatat ca exista autori care nu se feresc ca, in acest scop, sa diminueze impactul vreunui comentariu.
       Multumindu-i autoarei pentru indulgenta, eu inchei si plec la slujba.

       PS uneori doua vorbe fac cât un roman. (Dumas)

      • 1. Tu iti „lamuresti pozitia daca ti se cere”, intre timp cel pe care l-ai „desfiintat” pierde timpul sa isi „lamureasca pozitia” subrezita de afirmatiile tale neargumentate. Dar ce conteaza! „Timpul tau are dreptul a fi la fel de pretios” ca al interlocutorului, insa reciproca nu este valabila: timpul interlocutorului tau NU are dreptul sa fie la fel de pretios ca al tau (o demonstreaza comportamentul tau). Dar nu ma mir. La ce te poti astepta de la cineva care isi motiveaza lipsa argumentelor in mod halucinant: „nici magistratii nu fac publice dovezile sau motivatiile imediat. Uneori nici macar in termenul legal”.

       Daca tot am ajuns sa „comparam mere cu pere”, poate ca ar trebui sa se stabileasca si pe contributors.ro un „termen legal” in care esti obligat sa iti „faci publice” „probele” (argumentele) si sa se reglementeze dreptul „partilor” (comentatoeilor) sa fie reprezentati de catre avocati, care sa conceapa si sa posteze comentarii in interesul clientului (oricum exista deja fenomenul „unui background rezonant la trilurile solistilor”, din randul carora vor aparea viitorii avocati de succes). Poate sa fie reglementat si cazul in care una din parti (comentator) nu se prezinta (posteaza un comentariu „minimalist”, fara nici un cuvant) sau se prezinta insa mai asteapta niste „probe” (argumente) care nu sunt inca disponibile (pana de inspiratie). :-)

       2. Sa vedem care este singura referire la „afirmatia mea generala”, in toate comentariile tale pe acest subiect: „In Rest ce sa mai argumentez?! Ca Afirmatia d-tale e generala? Pai este, nu se aplica doar site-ului contributors.ro ci si celui al USL, care o fi ala. Si ar primi si ala o bila Alba din acelasi Motiv ca si acesta”.

       Deci „afirmatia mea generala” se refera la „bila alba” care ar fi primita de toate site-urile „din acelasi motiv”.

       Eu am spus: „Indivizii din cea de-a treia categorie nu se regasesc (in mod constant) printre autorii/comentatorii platformei «Contributors». Doar la un idivid din aceasta categorie am putea observa ca «si-a schimbat de-a binelea parerea dupa ce a intrat aici». Faptul ca nu observam asa ceva reprezinta «o bila alba» pentru platforma «Contributors»”.

       In primul rand, afirmatia mea: „faptul ca nu observam asa ceva reprezinta «o bila alba» pentru platforma «Contributors»”, nu face parte din argumentatie ci este o consecinta a conclucuziilor rationamentului meu. Pentru a dovedi ca „generalizez” nejustificat, trebuie sa imi analizezi argumentatia si nu consecintele ei. Rolul unei argumentatii este tocmai acela de a explica aceste consecinte mai putin intelese (cum ar fi „constanta de nestramutat a opiniilor autorilor”, despre care vorbesti tu).

       In al doilea rand, concluzia ta: „Afirmatia d-tale e generala? Pai este, nu se aplica doar site-ului contributors.ro ci si celui al USL, care o fi ala. Si ar primi si ala o bila Alba din acelasi Motiv ca si acesta” este FALSA. Faptul ca si un alt site primeste „o bila alba” pentru „constanta de nestramutat a opiniilor autorilor” nu implica (obligatoriu) faptul ca acest lucru se intampla „din acelasi Motiv ca si acesta” (de pe contributors), adica datorita faptului ca autorii emit „«pareri» pe baza unui sistem de valori coerent si necontradictoriu (bazat pe principii)”. Existe site-uri care nu isi propun sa fie „o platforma civica de opinii si analize”, ci una de manipulare a opiniei publice (fapt pe care nu il afirma public – or fi ei ticalosi, insa nu si prosti), cu scopul obtinerii unor avantaje personale (sau de grup). Rezulta ca afirmatia ca acele site-uri „ar primi o bila Alba din acelasi Motiv ca si acesta” este falsa.

       In concluzie:

       a. Ai analizat o consecinta a conclucuziilor rationamentului meu, nu rationamentul in sine.
       b. Chiar si analiza acelei consecinte este eronata.

      • In baza comutativitatII egalitatilor, rezulta ca timpul Tau si al meu au aceeasi pretiozitate. Logica orwelliana la care recurgi n-are decat un efect: devii stufos si pierzi timpul. Ia-o ca pe o recomandare, nu ca pe un repros!
       Nu compar mere cu pere, ci exemplific printr-un fapt General acceptat: momentul argumentatiei poate fi decalat fata de afirmatie. Iti mai dau un exemplu, mai particular, daca doresti: lauda domnului Iordache nu era nici ea argumentata, dar nu te-a deranjat. Abia interventia mea a determinat aparitia argumentului. Inseamna ca lipsea, sau doar ca nu era inca facut public? Distinctia intre termeni e vitala pentru un spirit analitic. Ia-o ca pe o recomandare, nu ca pe un repros!
       In cele din urma, te rog sa fii mai atent. Nu am analizat consecinta argumentatiei tale (bila Alba), ci argumentatia in sine, adaugand, pentru a da mai multa credibilitate, aceeasi consecinta, presupunand ca cel ce foloseste o figura de Stil e sensibil tocmai la acel artificiu lingvistic.
       Ia-o ca pe o recomandare, nu ca pe un repros!
       Si inca ceva si inchei:eu nu cer nimic, nici avocati, nici termene, ca toti autorii contributors.ro ar trebui sa renunte la a modera comentariile etc. Eu nu spun decat ce se petrece, iar presupunerile pe care le faci privind comentariile mele sunt lipsite de suport. Repet: am decis sa-mi scurtez interventiile, tocmai pentru ca au inceput sa fie blocate, desi erau scrise cu bunacredinta. Prezumtia asta am aplicat-o intotdeauna, spre deosebire de d-ta care presupui comentatorii altor forumuri ca fiind ticalosi, si-ti bazezi mai Apoi concluzia tocmai pe aceasta variabila. Incearca sa retii intr-o argumentatie numai afirmatii ptr care Ai dovezi. Ia-o ca pe o recomandare, nu ca pe un repros!

      • @Hantzy

       Se pare ca ai o problema cu logica, cred ca imi pierd timpul degeaba. Mai incerc totusi o data, ca la scoala.

       1. Un individ X posteaza un rationament in urma caruia ajunge la niste concluzii. Un alt individ Y face niste afirmatii neargumentate care contrazic concluziile rationamentului facut de X. Sa presupunem ca X demonstreaza falsitatea afirmatiilor facute de Y. In acest caz, daca Y facea efortul sa isi argumenteze afirmatiile de la bun inceput, descoperea singur eroarea pe care a facut-o, scutindu-l astfel pe X sa piarda timpul cu lectia predata lui Y pentr a-l face sa inteleaga unde a gresit. Timpul castigat de Y datorita faptului ca nu si-a facut temele (nu a verificat validitatea propriilor afirmatii) se transforma in timp pierdut de X pentru a-i preda o lectie lui Y. Este un transfer imoral de consum de timp facut de Y catre X.

       2. Spui: „lauda domnului Iordache nu era nici ea argumentata, dar nu te-a deranjat. Abia interventia mea a determinat aparitia argumentului”. Dl. Iordache a spus: „Excelent comentariu”. Asta a fost tot comentariul dansului. Lauda domnului Iordache nu imi contrazicea argumentatia (concluziile), dimpotriva, o aproba, asa ca nu avea de ce sa ma deranjeze. Deoarece dl. Iordache nu a contrazis nimic din argumentatia mea, era ridicol sa repet aceiasi argumentatie, ca raspuns la lauda dansului. Tu, in schimb, ai avut obiectii asupra corectitudinii concluziilor la care am ajuns, punand astfel sub semnul intrebarii corectitudinea rationamentului meu. Acest lucru era de natura sa determine un raspuns al meu, pentru a pune in evidenta falsitatea afirmatiei tale neargumentate, si pe cale de consecinta, esecul acesteia de a invalida rationamentul meu.

       3. Spui ca: „Abia interventia mea a determinat aparitia argumentului. Inseamna ca lipsea, sau doar ca nu era inca facut public?” Nu lipsea nici un argument din rationamentul meu initial. Noile argumente pe care le-am prezentat demonstrau erorile din rationamentul tau, nu completau rationamentul meu,

       4. Rationamentul meu analiza daca (si in ce conditii) un individ isi poate schimba o parere. La finalul acestuia am ajuns la concluzia ca din aceasta perspectiva exista trei categorii de indivizi:

       a. Unii care au o constanta remarcabila a opiniilor (bazate pe principii).
       b. Unii mai putin principiali, a caror opinii pot sa fie influentate de niste evenimente cu impact emotional puternic.
       c. Unii care nu au un sistem de valori coerent si necontradictoriu (bazat pe principii), a caror opinie este in mare masura influentata de emotii, de avantaje (interese) personale, sau de „parerea” altor indivizi care reprezinta modele pentru ei.
       d. Mai exista o categorie care nu rezulta in urma rationamentului, ci in urma renuntarii la conditia initiala: „Sa presupunem ca ne referim la «pareri» exprimate onest”. Aceasta categorie este una reala, a cerei existenta nu are nevoie de nici o demonstratie. Nu traim intr-o lume perfecta.

       In acest punct argumentatia mea este completa. Am aratat care sunt factorii de care depinde fermitatea opiniilor.

       In continuare am folosit concluziile la care am ajuns („teoria”) pentru a vedea in ce categorie intra site-ul contributors (un caz concret). Acest lucru nu mai face parte din argumentatia prin care am obtinut categoriile posibile, ci este o aplicatie practica (pe un caz concret – contributors) a „teoriei”. Astfel, am arata ca:

       „Indivizii din cea de-a treia categorie nu se regasesc (in mod constant) printre autorii platformei „Contributors”. Doar la un idivid din aceasta categorie am putea observa ca «si-a schimbat de-a binelea parerea dupa ce a intrat aici». Faptul ca nu observam asa ceva reprezinta «o bila alba» pentru platforma „Contributors”.

       Deci, prin afirmatia ta:

       „In Rest ce sa mai argumentez?! Ca Afirmatia d-tale e generala? Pai este, nu se aplica doar site-ului contributors.ro ci si celui al USL, care o fi ala. Si ar primi si ala o bila Alba din acelasi Motiv ca si acesta”,

       nu ai analizat validitatea rationamentului prin care am ajuns la stabilirea celor trei categorii, rationament al carui punct final este stabilirea acestora. Ai postulat doar ca „(toate site-urile) ar primi o bila Alba din acelasi Motiv (ca si contributors)”, fara sa iti argumentezi aceasta afirmatie generalizatoare, care intra in conflict cu concluziile rationamentului meu.

       Dupa cum am aratat si mai sus, afirmatia ta este falsa. Faptul ca si un alt site primeste „o bila alba” pentru „constanta de nestramutat a opiniilor autorilor” nu implica (obligatoriu) faptul ca acest lucru se intampla „din acelasi Motiv ca si acesta” (de pe contributors), adica datorita faptului ca autorii emit „«pareri» pe baza unui sistem de valori coerent si necontradictoriu (bazat pe principii)”. Exista site-uri care nu isi propun sa fie „o platforma civica de opinii si analize”, ci una de manipulare a opiniei publice (fapt pe care nu il afirma public – or fi ei ticalosi, insa nu si prosti), cu scopul obtinerii unor avantaje personale (sau de grup). Rezulta ca afirmatia ca acele site-uri „ar primi o bila Alba din acelasi Motiv ca si acesta” este falsa.

       5. Nu este nici o problema ca ai decis sa iti scurtezi interventiile, cu conditia sa nu renunti la partea cea mai importanta: argumentarea lor.

       P.S. „Recomandarea” ta, prin care de fapt imi reprosezi ca am afirmat ca exista ticalosi in lumea asta „idilica” in care traim, este una ipocrita. Nici o analiza realista nu poate sa ignore acest adevar.

      • Cetatene, un comentator afirma ca nici un autor sau comentator nu si-a schimbat opiniie, iar d-ta ai explicat aceasta prin principialitatea respectivilor. Fara sa neg afirmatia d-tale, am adaugat un alt motiv specific forumului. Ca autorii au dreptul sa filtreze comentariile e un fapt. Iar ca adesea criteriile de moderare nu sunt prea clare, e un al fapt. Asta transforma dezbaterea intr-o conferinta de presa, spuneam. Pe langa intrebarile despre principialitatea celor care procedeaza astfel, avem o explicatie pentru constanta opinilor comentatorilor. Nu mi-ai demonstrat ca Afirmatia mea ar fi falsa niciodata. Un efect poate fi determinat de multiple cauze, simplificarea pe care Ai incercat-o nefiind omnipotenta.
       Lauda dlui Iordache este tot o afirmatie, indiferent de semnul algebric care o preceda. D-lui nu a aprobat explicit comentariul, subintelegand corectitudinea demonstratiei, ci i-a conferit un calificativ. Iar pentru asta trebuie sa aiba un motiv, doar e si dlui principial. Dar abia interventia mea a determinat publicarea acestuia.
       Si in final, te intreb cum ai gasi afirmatia urmatoare:” pe politeia or fi ticalosi, dar nu sunt prosti!” Ti se pare echivalenta cu „exista ticalosi in lumea asta “idilica” in care traim”? Eu zic ca e o mare diferenta, dar daca tu zici ca nu, s-ar putea sa te cred pe cuvant. Glumeam!
       Eu Ti-am raspuns pentru ca sunt principial, dar aici am incheiat definitiv discutia.

      • @Hantzy

       1. Pe contributors, foarte putini autori au dreptul „sa filtreze comentariile”, dupa cum arata dl. Virgil Iordache, unul dintre autori: „Legat de afirmatia ca opiniile sunt moderate de catre autor trebuie sa precizez ca eu, de exemplu, nu sunt responsabil de moderarea opiniilor textelor mele, aceasta responsabilitate apartine editorului sau colaboratorilor dansului. Cred ca situatia aceasta este cea mai frecventa intre autorii de aici de pe contributors, putini au statutul sa isi modereaza ca la un blog comentariile la propriul articol”. Rezulta ca celalalt „motiv specific forumului” adaugat de tine este fals. Pe cale de consecinta, si concluziile ca „asta transforma dezbaterea intr-o conferinta de presa” si ca „astfel avem o explicatie pentru constanta opinilor comentatorilor”, sunt false.

       2. Primul comentariu al domnului Iordache a fost: „Excelent comentariu”. Asta a fost tot comentariul dansului. Aceasta apreciere facuta de dl. Iordache reprezinta o aprobare implicita a comentariului meu (ceva eronat, incomplet, sau inutil, nu poate sa fie „excelent”), si a fost facuta la momentul 08/02/2014 ora 17:58. Eu nu puteam sa ghicesc ce va scrie dl. Iordache in urmatorul sau comentariu, deci nu aveam ce sa comentez la acel moment. Tu ai facut primul tau comentariu la momentul 09/02/2014 ora 7:43, la care eu am raspuns la momentul 09/02/2014 ora 17:17, adica inainte de raspunsul domnului Iordache, facut la momentul 09/02/2014 ora 18:42, cand dl Iordache ti-a raspuns tie. In acel moment eu eram deja angajat in discutia cu tine, asa ca un raspuns similar dat domnului Iordache era superfluu.

       3. Eu am spus: „Exista site-uri care nu isi propun sa fie «o platforma civica de opinii si analize», ci una de manipulare a opiniei publice (fapt pe care nu il afirma public – or fi ei ticalosi, insa nu si prosti), cu scopul obtinerii unor avantaje personale (sau de grup)”. Nu m-am referit in mod concret la un anumit site, afirmatia era parte a unei argumentatii. Toate site-urile care au ca politica editoriala manipularea cititorilor intra in aceasta categorie. Intr-o lume idilica, astfel de site-uri nu ar exista. Nu citesc „politeia” asa ca nu pot sa raspund la intrebarea ta particulara.

     • Domnule Hantzy, mulțumesc pentru intervenție. Și intervențiile dvs mi se par mereu la obiect și consistente. Da, este adevărat că textul respectiv pe care l-am apreciat e general și se poate aplica în multe situații. Mi s-a părut însă că se potrivește atât de bine contextului dat încât am convingerea că a fost scris pentru acest context, chiar aici pe forum.

      Legat de afirmația că opiniile sunt moderate de către autor trebuie să precizez că eu, de exemplu, nu sunt responsabil de moderarea opiniilor textelor mele, această responsabilitate aparține editorului sau colaboratorilor dânsului. Uneori chiar nu am fost de acord cu oportunitatea publicării unor comentarii, care mi se părea mie că sunt atacuri la persoană (era vorba de persoane care aveau legătură indirectă cu articolul), dar am putut interveni doar ca să apăr persoanele respective. Alteori răspunsuri-comentarii ale mele la comentariile altor oameni la propriile mele texte au fost aprobate după multe ore, pentru că era o perioadă în care erau alte priorități de activitate decât aprobarea comentariilor.

      Cred că situația aceasta este cea mai frecventă între autorii de aici de pe contributors, puțini au statutul să își moderează ca la un blog comentariile la propriul articol. Nici nu aș vrea să fiu moderatorul discuției la articolele mele, cred că uneori sunt situații delicate care necesită o anumită experiență editorială ca să iei o decizie cât mai potrivită.

      cu bine,

     • Erata: „opiniilor textelor mele” in comentariul de mai sus se va citi „opiniilor asociate sub forma de comentarii textelor mele”. Scuze.

      • Multumesc pentru raspuns si apreciere! Mesajul meu nu s-a dorit un repros nici la comentariul lui Cetatean, nici la politica de moderare a contributors.ro. Dimpotriva: din faptul ca am retinut mesajul respectiv din trecut, rezulta ca-l apreciez, iar din faptul ca vin pe aici sa ma deconectez rezulta ca accept setul de reguli al administratorului. Chiar daca de multe ori nu reusesc sa disting criteriile de moderare. Am afirmat acest lucru la articolul de fata, dar nu generalizez.

      • In timp ce mesajul meu anterior astepta la moderare, a aparut raspunsul lui Cetatean. Tin sa fac aceasta precizare, pentru a respinge acuza de manipulare.

 9. Dna A.Gorga,am considerat mereu articolele si interventiile dvs interesante si utile,MAI ALES pentru ca,deseori(!),nu va impartaseam ideile pe care le exprimati!
  Pentru mine insa,diferentele de opinii sunt esentiale (le caut!!!),deoarece cred ca doar din acest tip de opozitii,pot lua nastere solutii inedite.Pe mine doar asta ma intereseaza:sa aflu,sa invat,sa ma razgandesc!
  Evident,pentru cititorii care consulta aceasta platforma doar ca sa-si confirme propriile certitudini,sau ca sa se reconforteze intr-o,mult prea intalnita(!),autovictimizare patetica,pe care a-ti denuntat-o la fiecare interventie,prezenta dvs deranjeaza!As spune chiar ca ii irita pe multi,si am remarcat asta din numeroasele comentarii incendiare care vi s-au facut,si care in majoritatea lor erau atacuri meschine la persoana dvs,si nu reale opozitii de idei!
  Asa functioneaza societatea romaneasca contemporana:din imposibilitatea genetica(???) de a da dovada de respect,se creaza situatia in care cel care urla mai tare,sau mai „de sus ;) „,are neaparat dreptate,iar o minciuna repetata in cor,de cat mai multi (papagali!!!),devine singurul adevar admis…Bizar comportament,doar ca in perfecta armonie cu tot ce inseamna realizarile Ro de azi!
  Imi amintesc de cativa comentatori care va criticau cariera,din punctul lor de vedere superficial si extrem de problematic,adica fara sa stie practic despre ce vorbesc!La acestia,s-a alaturat un binevoitor care,stia el(!),ca altii „afara” au facut mai bine(?),au publicat mai multe (?),etc.etc.Adica,romanul nu are discernamant,nu este profund si nicidecum elegant!El va agreseaza,va judeca si va critica abundent,pentru simplul motiv ca altii au facut-o,pentru ca prefera sa polemice decat sa reflecteze,dar mai ales pentru ca este singurul mod de auto-aparare pe care-l cunoaste…!De ce are nevoie sa se apere cand nu este atacat?Pentru ca e paranoiac,pentru ca e mai simplu asa decat sa gandeasca,sau sa poarte o discutie civilizata!Exista pericolul sa i se remarce lacunele,ceea ce nu suporta!…Pentru multi romani din Ro,a admite ca a gresit,sau ca nu stie ceva,este dovada de slabiciune!
  Am tinut sa scriu cele de mai sus,pentru ca v-am simtit o unda de regret in randurile dvs,pe care o inteleg ca pe o dezamagire…Luati-o ca ceea ce este de fapt(!),o simpla experienta,eu cred nu aveti nimic de demonstrat nimanui,sunteti o persoana integra si generoasa,ale carei bune intentii au fost „rastalmacite”(alta specialitate locala!) deseori,dar ati avut si o contributie evidenta la evolutia mentalitatilor,fapt cu care nu multi se pot lauda!
  Dna A.Gorga,va multumesc pentru articolele pe care am avut sansa sa vi le citesc,pentru cele cateva discutii pe care le-am avut impreuna,si care mi-au fost de mare folos,si va doresc mult succes in continuare!

  • „Imi amintesc de cativa comentatori care va criticau cariera,din punctul lor de vedere superficial si extrem de problematic,adica fara sa stie practic despre ce vorbesc!La acestia,s-a alaturat un binevoitor care,stia el(!),ca altii “afara” au facut mai bine(?),au publicat mai multe”

   Doamna, ma tem ca nu stiti despre ce vorbiti: in lumea unde lucreaza Adriana Gorga, ceea ce a realizat dansa dpdv profesional e un mare fis. Sa ajungi postdoctoranda la aproape 50 de ani nu inseamna realizare, ci ratare. Si in general, sa nu obtii o pozitie permanenta, nu inseamna decat ca esti printre cei mai slabi din sistem. Daca dv comparati cu situatia de la noi, unde intr-adevar realizarile in domeniul universitar nu sunt foarte mari, cu mici exceptii, atunci va inteleg admiratia. Altfel, repet: nu stiti despre ce vorbiti.

   • Eu m-aș delimita de evaluări personale, toate realizările personale sunt evaluabile doar cunoascând realitățile vieții persoanei respective, nu doar unde trăiește, etc.

    Contribuțiile doamnei Gorga sunt pentru mine o pierdere. But I can live with that.

    • Dna Gorga este prima care s-a laudat in public ca „publicatiile sale o definesc ” etc.
     In conditiile acestea, ori ai o cariera impecabila, ori iei cititorii de fraieri. Incercati sa priviti mai departe de marea parte a publicatiilor si carierelor universitare de pe malul Dambovitei; exista si alte valori si criterii de stabilire a acestora. Dna Gorga vrea sa joace in curtea celor mari, atunci sa fie la nivelul acestora.

     • Dimpotriva, doamnei Gorga i s-a cerut sa arate ce anume o recomanda, iar dumneaei a raspuns. Ca indexul cv-ului dumneaei n-ar fi suficient pentru a juca intr-o Liga superioara tine de aprecierea personala a fiecaruia, dar nu exista astfel de restrictii intr-o disputa academica. Si, tot pentru ca nu exista restrictii, cel somat sa raspunda are dreptul sa ignore intrebarea, asa cum a procedat in final dl Tismaneanu.

      • Eu nu vad interpretari personale despre cariera lui Gorga, poate o generalizare pornind de la faptul ca nu ajungi la varsta asta pe un post rezervat incepatorilor daca esti valoros in partea ta de cercetare. Si nici nu-ti pierzi timpul cu zeci de articole si sute, mii de mesaje pe contributors daca ai responsabilitati si lucrezi serios. Ceea ce stie toata lumea care are contact cu lumea universitara.

      • „Cariera lui Gorga” suna ca naiba! In Rest o fi adevarat ce spuneti, dar asta nu implica faptul ca dumneaei n-ar avea dreptate. M-am mirat si eu de numarul mare de articole, dar in 18 luni nu inseamna mult, daca tinem cont ca ele sunt majoritatea de profil.

      • Redd, dacă îmi permiteți, să știți că nu e chiar așa mare investiție de timp să scri un text contributors, dacă ai puțin talent și la literatură (în liceu de ex. mergeam la un cenaclu literar). Acum șase-șapte ani mi-ar fi luat poate o zi, dar acum există o rutină a scrisului, a avut loc un fel de naturalizare, mai mult de o oră nu durează, cel mult două dacă e ceva mai tehnic, mai elaborat. Am ore cu studenții, sunt și director al unui centru de cercetare și fac în calitatea asta muncă administrativă și de cercetare efectivă, și treaba merge bine. Când este ceva cu presiune mare, un dead-line, atunci da, tai conexiunea wireless la laptop.

       Un articol la o săptămână – două și comentarea la el și ici-colo la alte contribuții înseamnă un efort rezonabil, nu implică neglijarea altor obligații.

       Motivatia nu este doar altruista, de ce sa nu fim sinceri. Dacă materialele propuse sunt de interes și oamenii le citesc atunci ai și un beneficiu personal în universitate. Capitalul social să zicem așa crește, ceea ce îți ușurează și munca de profesor și cercetător. Oamenii au mai multa incredere in tine. Mai ales în condițiile în care vrei să lucrezi la standarde occidentale în România asta e important, pentru că nu prea ai multe argumente să convingi oamenii să lucreze așa si atunci increderea ca ii duci pe un drum folositor chiar si in contextul din Romania este importanta.

       Luati deci contributiile universitarilor si ca pe o investitie a lor, alaturi de partea de responsabilitate sociala, civica.

       cu bine,

      • E vorba si de numarul de comentarii nu numai de numarul de articole, in care bate campii. E o „cantitate” de timp impresionanta, parca n-ar avea serviciu, nimic. Oare sefii ei stiu cum isi pierde ea timpul? Stiu ca elvetienii sunt foarte stricti cu chestia asta: programul e program, nu bati campii pe net in interes personal.
       „Cariera lui Gorga” suna ca dracu pentru ca este ca dracu. Cum zicea cineva ,o mare fasaiala pentru fraierii carpatini impresionati de expresia ‘doctorat in stiintele educatiei’ sau cum se cheama aiureala asta.

 10. mult zgomot pentru nimic, din aceasta relatie dvs sunteti cea care pierde, platforma si cititorii, categoric nu! Aici aveati o „vizibilitate” extraordinara intr-o companie de super clasa asigurata de nume precum Tismaneanu, Aligica, Liiceanu si altii. Dar v-ati bagat prea mult in seama! Ati incercat de cateva ori sa „canibalizati” cate un subiect pentru a iesi in fata altfel decat prin calitatea articolelor pe care le semnati (si ma refer aici la textul dlui Aligica despre propunerea ca dl. Plesu sa candideze la functia de presedinte si apoi la scrisoarea deschisa adresata dlui. Liiceanu in care reprosati printre altele ca are comentatori pro in stilul A3 si ca nu raspunde la comentarii). Ultimul repros venind din partea dvs era o gluma de prost gust! Mult succes in continuare!

 11. Si nu puteati pleca intr-un mod mai demn, fara miorlaituri si acuzatii?
  De altfel nu am inteles prea bine: ati decis singura sa plecati sau vi s-a sugerat sa plecati?

 12. De ce sa plecati daca este nevoie de d-voastra ? Noi, cititorii, vrem opiniile d-voastra. De sa sa nu le oferiti? Contributors este o realitate care , daca inteleg bine, nu corespunde idealurilor d-voastra. Asteptam sa luptati in continuare pentru idealurile d-voastra. Se mai poate schimba si realitatea Contributors. Poate si idealurile vor mai evolua. Ne invatati sa luptam , va rugam sa fiti alaturi de noi, este nevoie !
  In legatura cu apelul catre personalitati ( ex Liiceanu), d-voastra aveti argumente si logic vreti sa dialogati cu omul Liiceanu. Dar, vedeti , unora dintre noi nu ne pica bine sa-l vedem pe Liiceanu tras de maneca. In situatia noastra de acum, avem si noi nevoie de simboluri. De mituri, cum zice istoricul nostru. Sunt putine aceste mituri. Va rog sa ne intelegeti, cand vreti sa dialogati cu omul Liiceanu, sa ne intelegeti si pe noi cei cu simboluri, mituri, repere. Mai trebuie sa evoluam si noi . Tocmai de aceea este nevoie si de Adriana Gorga.

 13. Mult zgomot pentru nimic!
  Intr-un anume fel regret plecarea Adrianei Gorga, pentru ca era foarte haioasa in ignoranta sa. Am ras cu lacrimi cand am vazut cum scrie „presedentie” cu mare mandrie patriotica- de vreo cateva ori in acelasi text, ca sa fim siguri ca nu e o simpla greseala, cum a rezolvat una din problemele de matematica propuse la testele Pisa, cred, sau la un concurs- nu-mi mai amintesc exact amanuntele- in hohotele de ras ale cititorilor, cum confunda termeni din engleza, si mai grav, confunda citate din autori romani, dansa fiind vreo 10 ani profesoara de limba si literatura romana, plus alte mici chestii, greseli gramaticale, afirmatii ridicole, ignoranta chiar in domeniul in care este specializata – nu a auzit niciodata de sistemul „scolilor normale” atat de cunoscut in Europa!
  In fine, o groaza de alte chestii haioase, pline de greseli gramaticale si ignoranta groasa, care ma amuzau teribil! Cum sa nu lipseasca asa un personaj?

 14. Doamna, orgoliile nu-si au rostul aici. Este unul dintre putinele locuri unde nu conteaza cine esti, ci ce scrii. Daca la fiecare comentariu sau articol iti pui intrebarea „care este valoarea adugata” in dezbaterea publica, raspunsul este simplu, si adesea iti „cenzurezi” singur anumite impulsuri. Uneori uitam care este rostul acestei platforme (uimitoare de altfel, unde se amesteca nume grele, dar grele pe bune, cu nume necunoscute, doar in baza principiului „valorii adugate’). Eu nu ma simt catusi de putin deranjat cand nu mi se publica un articol, sau un comentariu..se mai intampla. Pentru ca imi dau seama ca , fie am sarit calul, fie nu exista valoare adugata. Sau e discutabila. Nu stiu cati moderatori exista, atat volumul de comentarii, cat si multimea de articole mi se par imposibil de administrat de doar un singur moderator..discutam de articole 7 zile din 7, comentarii la orice ora. Dupa mine fac o treaba buna, se pastreaza un nivel decent, si nu numai, se pastreaza spiritul „valorii adaugate'”, ceea ce este mult mai greu.
  Ca ati hotarat sa va retrageti, e treaba dvs., dar nu incercati sa „pasati gaina” la altii. Este decizia dvs, si trebui sa v-o asumati.
  Mie imi pare rau ca ati hotarat asa, nu neaparat ca am fost de acord cu ideile dvs.,pentru ca adesea nu am fost…nu asta-i scopul (am vazut interpretari cum ca aici intra doar cei care vor sa-si confirme fixismele..nici vorba, aici cred ca intra oameni care vor sa stie mai multe, sau care chiar stiu mai multe, fie ca sunt autori sau comentatori, unii comentatori sunt practic autori in toata regula ), ci mai ales pentru ca veti lipsi platforma de ideile si argumentele unui specialist in domeniul educatiei. Si nu numai. Sa nu dramatizam insa, lucrurile merg inainte, cu sau fara noi.
  Va doresc numai bine.

 15. chiar daca nu eram incintat de unele dintre contributiile dvs., citeam, imediat, ceea ce scriati, mai ales pt. spiritul dvs. cinstit, corect, pt. lipsa de afectare si pt. dorinta de a discuta, nu de a impune.
  Nu am cont pe FB, cum aflu unde va regasesc ?
  Problematica legata de educatie ma intereseaza f. mult si intreaga dvs. atitudine rar intilnita, daca nu deloc intilnita, in spatiul public de la noi, ma fac sa doresc sa va citesc.
  Cei de la Contributors nu realizeaza ca erati „altceva”, ca modul dvs. de manifestare colegial, complet lipsit de ifose, dadea un plus de credibilitate platformei.

  • „mod lipsit de ifose, lipsa de afectare”?
   Domnule, dumneata ai citit comentariile Adrianei Gorga? la fiecare 2-3 comentarii ii trantea cate un ‘nu intelegeti nimic, scriu prea complicat pentru dv, nu cunoasteti subiectul, nu acesta este subiectul, nu ast am vrut sa spun’ si alte nu stiu cate replici in acelasi stil. Asta numesti dumneata „fara ifose”? Si vorbesc numai de comentariile care au reusit sa treaca, numai mie cate comentarii mi-a cenzurat! Odata am scris comentariile cenzurate de ea la un articol al lui Aligica care trata acelasi subiect, explicand ca aceste comentarii nu sunt bine primite de A Gorga, ca nu ma aplecam destul in fata inteligentei ei si nu ii explicam ce impresionat sunt de inteligenta sa! Putina decenta, si dumneata si autoarea, ca asta a pierdut-o: lipsa de decenta si de bun simt fata de cei carora le erau adresate articolele.

 16. \Dna Gorga scrie:
  „Am ajuns pentru prima data in Contributors cu un mesaj de dialog pentru elita noastra mult prea divizata de evenimentele din vara lui 2012”

  Dna, dumneavostra va considerati ca facand parte din elita? Credeam ca elita scie macar sa scrie corect romaneste. Poate va mai amintiti greselile care v-au fost corectate de-a lungul timpului.

  • Dna Gorga,
   1. Am citit cu uimire ca ati inceput sa publicati pe Contributors.ro ca urmare a evenimentelor din vara anului 2012. Fiind colege la UNIL am purtat o corespondenta privitoare la participarea la mitingul din Geneva. Am fost surprinsa cand nu v-am vazut printre participanti.
   2. Cineva de pe aici critica ca aveti un post temporar; iertati-l, nu cunoaste sistemul elvetian in care doar pozitiile de full professor si associate professor sunt cu contract de munca definitiv. Din orice alta pozitie pleci dupa 5 ani de activitate (daca ai fost bun, caci altfel pleci mult mai repede!). Asa se incurajeaza mobilitatea academica. Esti bun iti gasesti de lucru; nu esti bun atunci, asta e! In plus cunosc cat de greu obtii o finantare de la FNS, mai ales cand nu esti elvetian.
   3.Sunt de acord cu dvs cand va plangeti de administratorul acestei platforme ; sotul meu i-a trimis la sfarsitul lunii decembrie 2013 un mail in care se plangea de limbajul injositor in care dl Petru Clej raspunde comentatorilor articolelor pe care le semneaza; se mai atragea atentia celui care gestioneaza Contributors.ro ca dl Petru Clej, fiind in relatii contractuale cu diverse autoritati britanice, nu este o voce obiectiva in aprecierea relatiilor dintre cetatenii romani din regat cu acele autoritati. Nici acum sotul meu nu a primit raspuns la acel mail. Incroyable!
   4. Este dificil ca dupa ani si ani traiti in Elvetia sa intelegi societatea romaneasca bazata pe agresivitate (verbala si nu numai), lipsa de comunicare etc. Inteleg ca si romanilor le este dificil sa inteleaga societatea elvetiana dominata de dialog si compromis.

   • @Giani In sistemul universitar pozitiile permanente nu se obtin usor; asta face diferenta intre cei buni si cei mai putin buni. Credeti ca in Statele Unite termini doctoratul si ai obtinut tenure? sau in Europa? In Germania situatia e si mai complicata, doar posturile de full professor sunt permanente (cel putin asa era pana de curand), in Franta e un concurs national cu sute de candidati pe un post in anumite discipline, doar pentru cele doua pozitii amintite, concurs deschis oricarui titular de doctorat, in Anglia la fel, concursurile sunt deschise. Doar in Italia si Spania sistemul e diferit, seamana cu cel din Europa de Est, dar si acolo, ani de zile posturile au fost blocate, foarte multi italieni, spanioli au plecat in alte tari ca sa-si gaseasca un post.
    Asa ca nu va mai lamentati de situatia din Elvetia ca in departamentele respective gasiti un numar impresionant de straini, ca de altfel in toate tarile amintite, ceea ce arata ca oricine are sansa sa, concursul e deschis tuturor, doar sa ai ce prezenta la concurs.

    • @Edri
     Nu ma lamentez. Cred ca nu ai inteles esenta sistemului elvetian. Esti angajat pe termen de un an, poti obtine o prelungire pe doi ani si apoi inca o prelungire pe inca doi ani. Dupa aceasta perioada de maximum 5 ani contractul inceteaza, oricat de stralucit esti. Pot fi posturi libere, concursuri, orice vrei tu, in acea universitate nu iti poti continua activitatea ! Te poti intoarce in acea universitate doar ca profesor asociat sau profesor . Nu am intalnit aceasta prevedere (pe care o apreciez) in mediul universitar american, britanic sau german.

     • Giani: va lamentati, cam asta e adevarul. Nimeni nu sta ca fraierul pe un post de un an+ 2 ani+ 2 ani + 1 an (care se acorda cu derogare dupa cum are chef seful echipei respective), decit daca nu isi gaseste un post permanent in perioada asta. De ce? pentru ca timpul trece in defavoarea candidatului, vin alti candidati din spate si concursul e din ce in ce mai greu. Doar daca esti extraordinar de bun si iti pregatesti dosarul in astia 5-6 ani direct pentru un post de full professor (cu o abilitare eventual, ca sa fie mai serioasa treaba, chiar daca la englezi, americani nu prea are importanta titlul asta, dosarul sa fie OK).
      Mobilitatea universitara e universala, nu toate universitatile o practica 100% dar se fac eforturi, mai informati-va cum sta treaba prin batrina Europa. Ceea ce voia sa spuna @edri (asa cum inteles eu cel putin) este ca la o anumita varsta si dupa cativa ani de la terminarea doctoratului nu te mai multumesti cu un postdoc, cauti un post permanent si de-astea sunt inca in toate tarile europene si in State, numai sa FII CAPABIL si mai bun ca altii. UNIL nu e singura universitate din Elvetia, Gorga nu si-a facut studiile acolo, putea sa candideze direct pe o pozitie permanenta acolo, in alta universitate in Elvetia sau in Europa. Sa nu exageram: cei buni isi gasesc de lucru, indiferent de domeniu, indiferent de specializare,chiar daca nu de prima data, nici de a doua. Nu e cazul sa lungim pelteaua: „ce destept sau desteapta sunt dar nu am noroc si nu ma angajeaza nimeni pe o pozitie permanenta nici la 7 -10ani de la terminarea doctoratului”. Cred ca asta e mesajul lui @edri, ramine sa va confirme el/ea.

      • Domnule,
       Situatia unei femei , care poate este sotie si mama , nu este atat de simpla. Uneori esti obligata sa iei decizii dureroase profesional pentru binele familiei. Cunosc cazul unei foste colege care a plecat in USA pentru a face un postdoc. A plecat cu o bursa FNS pentru ca altfel nu s-ar fi descurcat cu ce ofera universitatile americane. Sotul a acceptat sa o insoteasca in USA, renuntand la pozitia pe care o avea intr-o banca elvetiana (32,000 chf pe luna). Câti soti fac asa ceva? Cate familii fac un asemenea sacrificiu? Universitatile elvetiene, mai ales in domeniul medical, considera un stagiu in USA ca fiind obligatoriu. Pe scurt, vreau sa spun ca uneori este de preferat sa fii postdoc in Elvetia decat profesor in USA sau in Europa; si financiar esti in castig, in majoritatea cazurilor; decizia este dificila si depinde de multi factori.

      • Giani: Stimata doamna, o cariera universitara inseamna munca, talent, renuntari, si efort. Cine nu e dispus si capabil sa le faca nu trebuie sa se plinga. Situatia nu e dramatica, sunt multe femei universitare, acestea au familie si copii, deci nu e imposibil sa le faci pe amandoua. In plus, daca va uitati pe multe din posturile scoase la concurs,inclusiv in UNIL, o sa vedeti ca sint incurajate candidaturile feminine, deci, departe de a fi un handicap, in unele cazuri este chiar un avantaj. Nu exagerati situatia: dupa logica dv femeile care reusesc in cariera univ sunt fara familie si copii, ceea ce este fals, realitatea e martora. Concluzia e simpla: unii reusesc, altii nu, indiferent ca sunt femei sau barbati.

     • @Giani Cunosc destul de bine sistemul univ elvetian ca sa am o idee clara despre concursuri pentru pozitii permanente, postdoc-uri si cine se multumeste cu ce. Ati pierdut ideea esentiala din comentariul meu: nu era vorba de locul unde ai o pozitie permanenta ca universitar ci de posibilitatea concreta de a obtine aceasta pozitie. Ca e la Geneva, la Berna, Lausanne, Basel, Saint-Gal, Luzern sau Fribourg, prin Europa sau US tot concurs e, tot trebuie sa ai un CV pe masura. Altfel stai ca postdoc cu anii, A Gorga si altii. Dv mi-ati adus ca argument ca in Elvetia numai pozitiile de full prof si associated prof sunt permanente, eu v-am raspuns ca asa stau lucrurile cam peste tot si totusi oamenii obtin tenure, inclusiv multi straini: e greu peste tot, dar daca esti bun reusesti. Doar nu e nimeni batut in cuie intr-o universitate si nici tampit sa vrea post intr-un anume loc si numai acolo, daca vrea o cariera universitara! Deci, care e nelamurirea?

     • @Giani Ceea ce povestiti dv e situatia tinerilor care de-abia termina doctoratul si au nevoie de 2-3 ani sa sufle si sa-si caute un loc permanent. Doar nu credeti ca pentru un post de associated prof trebuie sa faci deja 3 postdocuri de cate 5 ani si sa aplici cand ajungi aproape de pensie?

      • Cu referire strict la cariera dnei Gorga.
       A terminat doctoratul in 2009 la Geneva, firesc acum este senior researcher in ultimul an. Cum va evolua academic vom vedea.
       Perioada lunga in care a activat ca profesor de liceu in Bârlad a intârziat evident cariera academica a doamnei Gorga. Dar va rog sa nu transformati acest lucru intr-o vinovãtie.
       Cred ca a fi profesor de liceu este un lucru onorabil.

      • @Giani Din ce am citit in comentarii, vinovatia autoarei nu e ca a ajuns postdoctoranda la o varsta importanta, din diverse motive, ci ca se comporta ca si cum ar fi intr-o situatie profesionala de invidiat. Chiar si atunci, putina modestie nu strica.

 17. Cu parere de rau trebuie s-o spun, dar atitudinea dvoastra seamana cu cearta din curtea scolii „io nu ma mai joc imi iau mingea si plec”.
  (Chiar nu stiti ca ati facut o gafa sfatuindu-l pe dl Tismaneanu ceva in legatura cu marele sctiitor Antonesei? chiar nu stiti strigatul din rarunchi (ceva de genul) ” imi pare rau ca te-am cunoscut, Vladimir Tismaneanu”. Pai daca lui „frate draga” ii pare rau dece ii cereti dlui Tismaneanu ceva?)

 18. Hai sa ne mai bagam putin in seama legandu-ne de Tismaneanu si Liiceanu. Doara doara ne creste cota. Daca se poate cu o miorlaiala lacrimogen-sentimentala din ciclul „Nu ma meritati”.

  Cred c-am sa-i scriu si eu o scrisoare deschisa lui Dalai Lama. Cine stie, poate ajung si eu celebru.

 19. Melodramatica situatie. Ma bucur ca n-a renuntat Tismaneanu. Am avut sentimentul unei pierderi anul trecut cand a anuntat Aligica acelasi lucru. Despre dumneavoastra nu stiu ce sa spun. Pana si motivele enuntate de dumneavoastra (le comentez pentru ca dumneavoastra le doriti comentate… altfel… e o decizie personala si nu ma priveste) sunt usor confuze.

  Nu exista dialog, Tismaneanu nu vrea sa fie pe baricada pe care-l vedeti dumneavoastra si sunteti victima unor nedreptati ingrozitoare.

  Mda…

  Cred ca trebuie sa ne lasati o vreme sa va simtim lipsa.

  Va doresc mult succes acolo unde aveti treaba.

 20. Stimata doamna / domnisoara, am vazut interventia dvs. pe marginea articolului domnului Tismaneanu si administratorul site-ului are dreptate – dupa un schimb de comentarii care aveau oarecare legatura cu articolul, ati inceput sa divagati, sa povestiti despre domnul Antonesei care o fi important, nu zic nu, ba poate e chiar foarte important pt. dvs., dar nu insemna nimic din perspectiva articolului. Domnul Tismaneanu v-a explicat de ce nu dorea sa discute subiectul, dvs. ati insistat. Cineva a avut „tupeul” (spuneti dvs.) sa va stearga comentariul. Big deal! Daca aveati un oaresce simt al conversatiei, v-ati fi oprit la timp, imediat dupa ce domnul Tismaneanu a sugerat ca ar fi cazul. Acum v-ati suparat si nu mai vreti sa ne „onorati” cu textele dumneavoastra. Ok si? Puteati macar sa plecati in liniste, ca un intelectual veritabil.

  Recunosc ca mie articolele dvs. mi s-au parut mereu un pic cam prea putin argumentate, ca sa ma exprim eufemistic. Asa ca nu vad nicio pierdere.

 21. O da. Finalul este chiar apoteotic.
  Cred ca sint in asentimentul multora cind spun ca marele meu regret este ca domnul Liiceanu nu a raspuns inca la scrisoarea dumneavoastra deschisa. Nu incerc sa-l scuz, dar sint sigur ca inca mai incearca sa descifreze sensurile multiple si nebanuite ale textului dumneavoastra si implicit traieste in tacere drama propiei neputinte.
  Fiti tare, doamna. Fruntea sus si nu priviti in urma.

 22. Plecarea unuia care „are idei” si „critica inteligent”, in astfel de vremuri este o pierdere regretabila, indiferent de motive, complexe, ogolii … . Si asa sunteti destul de putini … Preferam sa „pierd” vreo 100-200 de uslamisti in gandire.
  Din vara anului 2012, in schimb apar altii, si altii, si altii pe langa cei deja „consacrati”.

  Nu pot sa spun decat : pacat si sper sa reveniti (ca dl. Aligica) .

 23. Daca doamna Gorga nu mai vrea sa publice aceasta platforma va insista, se va ruga de o eminenta a invatamantului romanesc ce s-a remarcat mai demult pe aici si nu stiu din ce motive a disparut. Daca din motive medicale, imi cedr scuze anticipat. Ma refer la atoatestiutorul in domeniul economic, politic, social, stiintific etc Stefan Vlaston. Daca nu mai vrea sa scrie aici, asta da pierdere ! Nu ma cenzurati, va rog, chiar vorbesc serios.

  • pt. D.I. : da, toate comentariile semnalate de dvs. sunt aievea, tin minte si postarea de la articolul dlui Aligica (propunerea, indreptatita, cred, la Presedintia Romaniei a dlui Andrei Plesu, nepreluata, din pacate, de intelectualitatea romaneasca) atunci cind dna Gorga v-a cenzurat ! Si cu toate acestea dna Gorga mi s-a parut mereu modesta si colegiala. Tonul dumneaei mi s- a parut mereu franc, plin de caldura camaradereasca a dialogului. Toate minusurile semnalate de catre dvs. mi s-au parut mereu „adolescentisme”, venite nu din aroganta, ci din deschidere, colegialitate si directete.
   Probabil ca ma insel, deoarece nu pareti a fi un fanatic negator. Inutil sa va spun ca nu o cunosc pe dna Gorga, nici ca nu am postat vreun comentariu la articolelele dumneaei (am mai comentat o singura data pe ac. platforma, la un articol excelent al dlui Balasescu, maltratat de catre cei mai multi, la care nu mi s-a raspuns…inca). Cum nu va suspectez de nimic rau, procedati, va rog, la fel cu mine si acordati-mi dreptul de a o simpatiza intelectual pe dna Gorga, in absenta unei cunoasteri directe si in pofida propriilor dvs. „amintiri”. Stiu doar ca a absolvit facultatea la Iasi, dar nu ne-am intilnit. Cum spuneam, citindu-i articolele, mi s-a parut ca nu am mai intilnit pe cineva atit de deschis dialogului si atit de onest in demersul sau lipsit de orice preocupare de a-si proteja imaginea.

   • Domnule @d.p desi comentariul dvs nu mi se adreseaza imi permit sa va raspund pentru ca sunt si eu unul dintre cei carora dna Gorga i-a „trantit usa in nas” pentru ca nu raspundeau dupa voia si dorinta dansei. Puteti sa o simpatizati cat doriti, e dreptul dv, poate aveti aceleasi idei, acelasi nivel intelectual. Dar trebuie sa intelegeti un lucru: dna in cauza nu e chiar inocenta in demersul sau de a scrie pe aceasta platforma: daca ar fi un nume in domeniu, cineva care are deja o carte de vizita profesionala importanta, ar fi de inteles. Dar cand tu esti o oarecare, mai lucrezi si intr-o disciplina in care concurenta e foarte mica (cine face studii in stiintele educatiei? ati auzit de oameni inteligenti care se bulucesc sa prinda loc la doctorat in aceasta disciplina?) atunci nu faci pe desteapta cat e articolul de lung si tratezi cititorii ca si cum ar fi niste intarziati mintal. Doamna avea nevoie, pentru imaginea proprie cat se poate de stearsa la o varsta avansata, sa se manifeste pe aceasta platforma, asta e totul. Chiar si faptul ca dupa un timp si-a schimbat prima prezentare in care scrisese ca e o fosta profesoara de scoala generala (prin nordul tarii parca), dupa care a sters si si a lasat doar studiile post universitare, arata cat de grijulie e cu imaginea. Totul e imagine domnule, nu substanta.
    Va place, e bine, fiecare cu gusturile sale, dar sa stiti ca nu-i nimic adolescentin in stilul dansei ci un calcul meschin ca sa iasa dansa bine in orice circumstanta. Sau poate considerati cenzura o simpla naivitate a cuiva mai…simplu?

    • pt. cenzura : este limpede ca nu va voi convinge de calitatile doamnei Gorga, sunteti perfect instalat in a o „combate”. poate o cunosteti, eu nu am intilnit-o decit aici, pe Comtributors. totusi, va pot spune ca, la toate articolele postate de dna Gorga, sunt f. multe raspunsuri ale dumneaei, parca mai multe decit media, deci, dorinta de a dialoga, de a raspunde, de a fi civilizat si onest se poate ” palpa” cu ochiul liber.

     • Domnule d.p. dialog inseamna sa argumentezi si sa accepti si alte pareri, inseamna sa-i respecti pe cei carora le adresezi articolele, nu sa le interzici sa se exprime ca nu esti aplaudata destul. Cat timp nu intelegeti acest lucru esential, discutia nu are rost. Daca cineva are timp, din lipsa de alte preocupari, si scrie raspunsuri peste raspunsuri doar ca sa se puna in valoare, asta nu e dialog, e narcisism.

   • Domnule @d.p. nu am putut sa va raspund mai repede, (sunt” pe drumuri” ) si vad ca a facut-o cineva inaintea mea: subscriu raspunsului de mai sus. Doar atat: cenzura ma dezgusta iar cand e practica in scopuri de parvenire intelectuala, persoana in cauza merita un picior in fund.
    De altfel cred ca se da prea multa atentie unei dramolete cu iz caragielesc care nu-si avea locul nici aici, nici in orice spatiu public.

    • pt. D.I. : Va multumesc pt. raspunsuri si pt. amabilitatea de a va fi referit chiar la cele scrise de mine. Daca aveti dreptate, imi pare rau pt. mine. Nu am adus in discutie calitatile doamnei Gorga, nu am expertiza necesara!, ci doar am afirmat ca atunci cind o citeam imi facea placere si ca o consider directa, lipsita de ifose (calitate rara pe Contributors, din ceea ce am „vazut” pina acum !) si animata de dorinta dialogului. Cind comenta un articol, stiam ca voi gasi o opinie cinstita, oarecum dezinvolta si dezinhibata, indiferent de calitatea/ inaltimea informatiei. Din pacate, dl. Balasescu, un alt contributor pe care il citeam cu placere – ca si pe dl. Aligica (un domn care imi place chiar si atunci cind nu-mi place!)-
     constat ca a disparut de pe platforma (si) din cauza tonului inchizitorial al multor comentarii. Oricum, pareti mult mai intim legat de ac. platforma decit mine si asta o spun cu pretuire. Ma bucur ca am interactionat si poate nu va fi fost o simpla intimplare ca sunteti primul de aici caruia am „simtit” nevoia sa-i impartasesc citeva impresii (fatalmente, subiective).

     P.S. am apreciat ca nu v-ati mai adresat cu „dumneata”.

     • Domnule @d.p. Admiratia dv fata de „lipsa de ifose a dnei Gorga” (pe care de altfel nimeni altcineva nu a remarcat-o,dimpotriva!) vine din faptul ca i-a luat partea lui Antonesei. iar dv pareti a fi in termeni foarte buni cu acesta,un obisnuit al blogului sau. Un fel de „prietenii prietenilor mei sunt si prietenii mei” iar ” dusmanii dusmanilor mei devin prietenii mei”. In alte conditii,cum pareti o persoana cu mult bun simt, nu cred ca ati admira „calitatile” acestei autoare care se pot rezuma in: ignoranta, dispret fata de ceillati, lipsa de corectitudine (cenzura comentariilor, preluarea numelui sitului contributors pt un blog propriu etc) si mai ales un parvenitism intelectual evident pentru cei care fac efortul sa citeasca cu atentie „capodoperele” doamnei.
      Ar fi bine sa va amintiti proverbul „spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti”, valabil si pentru prietenii dv.

      • dlui MGab

       Este f. adevarat, sunt in relatii de prietenie de 35 de ani cu dl. Liviu Antonesei. Prietenia noastra a pornit atunci cind am descoperit, datorita dlui Antonesei, un autor necunoscut, care nu publicase nici macar o carte, ci doar o pagina de poeme in revista clujeana Echinox. Liviu Antonesei a scris, atunci, in revista studenteasaca ieseana Dialog, atipic, o, cum sa-i zic ?, recenzie, intimpinare, prezentare entuziasta a autorului respectiv, numindu-l „uimitor, nou in toate privintele, un nume de care se vor auzi lucruri nemaipomenite in viitor” , ce imi mai aduc aminte, nu am recitit de atunci textul. Aceasta generozitate, dublata de un gust sigur, mi l-au facut f. simpatic pe dl. Antonesei, intr- o lume acra, gri, cind nu era de-a dreptul neagra pt. autorii tineri. Pagina din Echinox se numea Georgicele si apartinea unui student slabut si micut, bucurestean, pe nume Mircea Cartarescu. Abia in anul urmator, Mircea debuta in volum cu „Faruri, vitrine, fotografii”, la Editura Cartea Romaneasca din Bucuresti, editura condusa, in acel an, ultimul, de catre Marin Preda. Mircea lua, in acel an, cel mai mare/important premiu studentesc, dupa care a urmat Ion Muresan, la Suceava si, apoi, eu, la Craiova, la acele festivaluri studentesti , la care, in jurii, erau Laurentiu Ulici, Nicolae Manolescu, Eugen Simion si Constanta Buzea, in anul in care mi-a revenit mie premiul, in 1983. Atunci, Iasul a obtinut 2 premii importante la Gaudeamus, la intrecerea studentilor, prin Sorin Antohi, pt. eseu si prin mine, pt. poezie. Eu asa imi amintesc, acum, ca primul care a scris entuziast despre Mircea Cartarescu a fost Liviu Antonesei. Apoi, a scris, fara sa fi publicat vreun volum, si despre mine, si despre colegul nostru disident/rezistent, uitat acum, Dan Petrescu, si, parca, despre Liviu Cangeopol.
       Insa, pe blogul lui Liviu Antonesei nu am intervenit niciodata si nici nu stiam, in momentul in care am scris (pe 8 febr.) citeva cuvinte binevoitoare pt. o doamna pe care o citisem de citeva ori si care parea agresata de o multime alcatuita preponderent din barbati, pe contributors.ro, ca doamna Gorga il cunoaste. A doua zi am aflat ca il cunostea dna Gorga, fosta studenta in Iasi, la Universitatea noastra.

 24. Stimata Doamna Gorga,
  Ma exprim sustinut de convingerea ca ati scris acest ultim articol impinsa de o convingere, poate a subconstientului, ca va urma un cor de implorari pentru a renunta la un asemenea gest radical. Dupa cum vedeti, corul nu sa prezentat cu un asemenea program. Aceeasi decenta au afisat-o si cei (multi) care au indraznit sa exprime opinii contrare ideilor din articolele Dumneavoastra si pe care i-ati tratat cu admonestari carora le-a lipsit de cele mai multe ori modestia care sta bine „anonimilor” care au privilegiul de a fi acceptati sa publice aici. Cuvintul dintre ghilimele a fost preluat din comentariul domnului Virgil Iordache si imi permit sa va invit sa-l recititi ca pe o parte integranta a comentariului meu. Nu il plagiez, dar il citez pina la ultimul cuvint si va invit sa reflectati adinc la fiecare idee.
  Dupa ce presupun ca veti fi facut aceasta, imi permit sa nu cred ca va fi chiar ultimul Dumneavoastra articol aici; au mai fost si altii suparati „pe sat” si s-au intors recunoscindu-si cu onestitate greseala; printre ei a fost si domnul Aligica, care explicase in termeni mult mai eleganti de ce plecase si care a revenit asumindu-si eroarea si apreciind calitatile indiscutabile ale platformei contributors.ro.
  Trec peste contradictiile de fond din expunerea de motive, peste orgoliile iscate de neconcordantele de pareri cu domnul Tismaneanu sau peste mindria ranita de atitudinea editorului; sunt extrem de evidente si necaracteristice dialogurilor de substanta pe care platforma le gazduieste, iar stridenta lor va va face cu siguranta sa regretati impulsul caruia i-ati cazut prizoniera. Din fericire este un prizonierat din care va veti putea elibera oricind, iar asta nu depinde decit de eforturile proprii…..de intelegere…..a situatiei in care singura v-ati pus si a dreptului tuturor de a se exprima la fel de liber ca si Dumneavoastra. Libertatea, inclusiv cea de exprimare, se intinde pina acolo unde nu impiedica libertati similare pentru ceilalti; privind in aceasta cheie este absurd sa aveti pretentia de fi posesoarea monopolului absolut al ideilor bune.
  Nici unul dintre cei care publica aici nu este animat de altfel de ginduri – este un standard impus de editori si nu cred ca aveti ceva impotriva; probabil de aceea ati ales sa scrieti aici si nu altundeva, probabil tocmai pentru ca va anima ginduri bune pentru tara asta si oamenii ei veti reveni pe aceasta platforma…..dupa ce orgoliul vi se va tempera si va permite scoaterea la lumina a avantajelor pe care vi le ofera faptul ca sunteti publicata aici: este o onoare sa publici alaturi de Tismaneanu, Liiceanu, Patapievici, Aligica sau Plesu (va rog sa va amintiti cu cit entuziasm am primit propunerea Dumneavoastra si a domnului Aligica de a candida la prezidentiale) si sa stii ca te adresezi aceluiasi grup de cititori carora li se adreseaaza ei….si ca o parte dintre acestia chiar te citesc. Din pacate nu sunt foarte multi in tara asta, dar faptul ca mai pot exista in mijlocul acestui popor oropsit si sarac cu duhul este inca dadator de speranta. Bucurati-va ca traiti intr-un loc in care ati scapat de vicisitudinile traiului de sub guvernarea hoardelor de derbedei care sufoca Romania si ca aveti linistea si echilibrul de a insufla incredere celor ramasi aici. Bucurati-va ca prin intermediul acestei platforme gindurile Dumneavoastra au putut ajunge la cei care mai au nevoie de cite o imbarbatare pentru mentinerea sperantei.
  Observ ca ati renuntat sa raspundeti la ultimele comentarii, probabil sub impulsul acelorasi orgolii ranite de inexistenta valului de implorari. Poate e mai bine ca tacerea a inlocuit o serie de riposte caustice care ar fi facut si mai dezagreabila despartirea de Dumneavoastra. Asa mai ramine loc de buna ziua si cu cit va trece mai mult timp, cu atit va putea fi mai placuta regasirea cuiva de demult pretuit.
  Ma alatur gindurilor bune ale domnului Iordache

 25. Un nou episod din lungul șir al inflamărilor (inutile) de glande si țesuturi la români. Ridicol.
  Bonne chance, madame!

 26. Indicii care ma fac sa afirm ca A. Gorga nu e chiar asa de inocenta cum se da:

  1 – Peter Manu descopera o greseala in textul lui d-lui Liiceanu. Imediat d-na Adriana scrie o asa-zisa scrisoare deschisa si in jumatate din ea vorbeste de greseala lui Liiceanu. in rest scrisoarea este penibila, contine intrebarea de ce Liiceanu a omis profesorii dintr-o enumerare. Nu exista nici un argument acolo, oricine poate sa o citeasca sa vada ca e un pretext, nu exista nici un pic de reflectie. Ea numeste aceasta scrisoare incercare de dialog.

  2 – Incepe sa-l sacaie pe d-nul Tismaneanu invocand in primul comentariu al articolului un intelectual controversat, doar din bunele ei intentii, asa ca sa fie pace in lume? Tismaneanu cade in capcana si se infurie. Atata asteapta si A.G.

  Oare atat de dezinteresata sa fie doamna Gorga si atat de idealista? Oare admiratia ei pentru acel Antonesei e atat de celesta sau e foarte interesata?

  Timpul ne va dovedi cata dreptate am. Am o banuiala foarte nasoala…

  • @io :)
   „Admiratia” ei pentru domnul Antonesei nu e deloc intamplatoare. Domnul este profesor la Iasi, in ce specialitate oare? surpriza: stiintele educatiei. Doamna are o situatie profesionala precara, postdoc pe un contract de cativa ani care se termina in curand. E posibil sa mai prinda vreun contract de-asta dar, dar, dar, dar nu e deloc sigur si de ce sa nu-si asigure spatele si in tarisoara draga, ca decat codas la oras, adica in Elvetia, mai bine-n satul ei fruntas, adica la Iasi.
   Asa ca dezinteresul doamnei pare destul de ….interesa(n)t. Cred ca ati vazut bine.

   • „situatie profesionala precara”? Dupa cum se comporta pe aici dna se da a fi cel putin prof doctor docent cu zeci de studenti in doctorat, experienta cat pentru 20 si o scoala pentru eternitate. Dar nu’sh cum se face ca astia mai mici sunt si cei mai bagateti, dau din coate de nu mai are nimeni loc de ei. Si pana acum, de ce ati lasat-o sa-si faca de cap pe aici, ca dupa ce-am citit, a zgandarit si jignit multe lume si nu de ieri, alaltaieri?

 27. @A. G.
  Intr-un comentariu mai sus am citit o fraza care vi se potriveste perfect: ” v-ati bagat prea mult in seama”. De la inceput v-ati comportat pe acest site ca si cum ati fi avut in fata un public infantil si needucat, cu o inteligenta sub medie, care trebuia sa stea cu gura cascata de admiratie la afirmatiile dv. Credeati ca daca va autodeclarati „cercetatoare in Elvetia” o sa cada omenirea pe spate si va amuti de emotie.
  Nu doamna, nu asta s-a intamplat si nu cred ca plecarea dv e o pierdere pentru cititori.
  Dar ma tem ca ceea ce faceti e doar cinema ieftin si peste ceva timp veti reveni spasita si cu coada intre picioare, dar numai in aparenta.

 28. Hm, este dificil sa fii in pielea altuia, pe de-o parte iar pe de alta o mica tensiune, un stress, din orice alta directie, iti poate amplifica reactiile chiar peste o limita controlabila, mai ales daca nu ai exercitiul suficient de forjat de a-ti mentine cumpatul si mintea rece in timpul unei crize…

  Dl. Profesor Vladimir Tismaneanu este unul din putinii docti ai acestui popor care contribuie substantial la scrierea istoriei contemporane, iar pozitia dumnealui este pretuita in mediul academic american. De altfel, in America respectul si politetea sunt, poate, la cel mai mare pret in relatiile din inalta societate iar iesirea inoportuna din limitele acceptate poate, si chiar, produce o ruptura ireparabila intre protagonisti.

  Regret pentru dvs. acest episod, o pierdere imensa de a beneficia de un cuvant indiferent cat de sumar sau vag din partea acestei personalitati remarcabile.

 29. Pentru ca am avut parte de multe astfel de situatii in ultimii douazeci-si-ceva de ani, urmaresc cu interes oarecum vinovat aceasta, haisaispunem dezbatere.
  Nu sunt un avizat, nu fac parte de cei care stiu sau „banuiesc” motivele intime/interne de natura personala ale afacerii.
  Am recitit insa textele care relationeaza cu discutia si am urmarit atent reactiile, commenturile.
  Am ajuns astfel la cateva ipoteze si presupuneri pe care le prezint pe scurt aici.
  Nu tin cu nimeni si nu am nici un interes de nici un fel in acest conflict virtual(in masura in care se desfasoara in acest spatiu). Nu voi scrie asadar despre cea ce nu stiu, ci doar despre cea ce se vede in textele in cauza, respectiv comentarii.
  Autoarea in retragere are o atitudine care pare mai occidentala atat despre productia intelectuala cat si despre etica aceste munci. Respinge argumentul de autoritate din partea altora dar nu de putine ori recurge chiar ea la acest tip de argument. Idealismul ei activ, chiar agresiv / nu-mi dau seama in ce masura tine de firea ei sau este o atitudine afisata de self/promotion/ are darul sa deranjeze si sa zgandare o anumita suficienta birocratica (editorul) si intelectuala (cei vizati in textele ei).
  Este asadar o persoana cu care nu este usor sa te intelegi. Gestul ei afisat prin textul prezent este perceput de cei mai multi dar in mod deosebit de acei autori ai platformei care au intervenit in discutie ca o manifestare al unui orgoliu nesustinut prin productii intelectuale.
  Acestia dar si alti comentatori se folosesc cel mai mult de argumentul autoritatii atunci cand ii reproseaza fraptul ca l-a zgandarit pe Liiceanu si Tismaneanu, in timp ce ea, aici apare si filonul feminin, face apel la bunele ei intentii, la grija pentru unitatea intelectuala care trebuie creata in fata tavalugului uselist.
  Avand in vedere natura afisata si explicita al acestui forum de a gazdui interventii si dezbateri intelectuale de tinuta care sa coaguleze o anumita solidaritate intelectuala fata de tavalugul mentionat, ea are dreptate indiferent de modul in care isi sustine punctul de vedere (mai putin tolerant si nitel rapsodic).
  Argumentele care arata spre valoarea colosala a interlocutorilor vizati de ea / Liiceanu, Tismaneanu/ gresec prin renuntarea la ideea de sus a platformei. De altfel raportul dintre autoritate si valoare nu este atat de simplu cum se presupune de catre majoritatea comentatorilor de aici.
  Recursul la autoritate pe o platforma online / care isi poate defini perfect modul in care relationeaza autorii si cititorii-comentatori/ este un anacronism flagrant si care un efect rapid si coplesitor: compromiterea credibilitatii platformei
  Credibilitatea textului online este ceva nou: stand singur, nesustinut de nimic, de multe ori anonim sau fara relationare la marele corp al celor scrise pe parcursul vremurilor, isi dovedeste valoarea prin congruenta interna si eleganta si originalitatea formei.
  E posibil ca online-ul sa nu fie un mediu favorabil Domnului Liiceanu sau Plesu. Domnul Tismaneanu insa se foloseste magistral de acest mediu chiar daca se mai inerveaza cateodata in fata consecintelor care decurg de aici.
  Ca sa inchei: este o iluzie sa creada autorii „anonimi” ca sunt impreuna cu numele mari, asa cum numele mari se iluzioneaza atunci cand condescendent coboara online „la popor”.
  Doamna Gorga este in mod sigur o femeie hotarata si incapatanata care poate sa inerveze. Dar asta nu schimba faptul ca poate avea dreptate iar un text al ei poate sa functioneze online la aceeasi valoare ca un text al Domnului Liiceanu.
  Nu este un sacrilegiu, este modul in care se produc si se recepteaza textele online.
  Nu spun ca e bine, spun ca asa functioneaza.
  Scuze! Am fost prea lung. (In online sunt legi noi fata de print. Nici lungimea comentariilor nu este fara semnificatie)

 30. @AG „Peste vreo ora, dispar atat comentariul meu cat si comentariul injurios. ”

  Daca imi aduc aminte comentariul „injurios” la care va referiti aparut la textul lui V Tismaneanu – si care a fost sters odata cu al dv- spunea ca ati cenzurat o interventie si repeta interventia respectiva, care a si aparut in final la articolul dv, probabil datorita administratorului platformei. Oare la acest gen de „confuzii si omisiuni” se refera nota editorului?
  Oare oricine nu e de acord cu dv devine „injurios” ? Nu e cam lejera definitia acestui termen?

  • Ati observat corect. Comentariul imi apartinea si imi fusese blocat de doamna Gorga. Am incercat sa-l postez la articolul domnului Tismaneanu dar a fost sters odata cu cel al doamnei nemaiavand acces o zi intreaga pe tot site-ul. A aparut dupa un timp comentariul meu initial la articolul doamnei insa cel de-al doilea ce avea o completare a ramas in trash probabil.

 31. Doamna, articolul e prea vast pentru a fi receptionat asa cum v-ati dori si prea stufos pentru un episod care se reduce la un schimb de replici. Eu sunt minimalist si arareori imi permit luxul unui comentariu amplu. Castig de doua ori: daca administratorul nu-l intelege il modereaza, iar daca nu-l modereaza nimeni nu-mi raspunde, neobligat fiind deci sa-mi lamuresc pozitia.
  D-voastra va deosebiti de interlocutori prin aceea ca d-lor scriu aici ptr ca sunt cunoscuti, iar dvs pentru a fi cunoscuta. Si tot astfel, d-lor au acceptat invitatia ptr ca au frustrari, dvs pentru a le dobandi scriind. Va urez succes!

 32. Cu adevarat stimata Doamna Gorga,

  Aveti toata admiratia si suportul meu pt indrazneala de a va adresa V.Tismaneanu si G.Liiceanu asa cum ati facut-o. Si ei si cometatorii de mai sus bat apa in piua cu rezultatul concret ca USL si o stinga f. degenerata a pus stapinire pe Romania pt mult vreme.

 33. Succes în activităţile ulterioare,dna Gorga.

  Am avut plăcerea să schimbăm câteva opinii pe subiecte diferite şi v-am am apreciat civilitatea limbajului şi abordărilor, chiar dacă uneori în interpretarea unor fapte eram poziţionaţi în perspective diferite. Mulţumesc pentru timpul acordat dialogului.

 34. Iata, doamna Gorga, ca avem inca o confirmare, de data aceasta explicita, a caracterului si personalitatii dvs. Exista un cuvant in engleza al carui echivalent in romana nu acopera aceleasi conotati si care va caracterizeaza pe deplin: delusional. Nu ati invatat nimic, doamna Gorga, de pe aceasta platforma desi ati trambitat in ritm de fanfara ca acesta este scopul acestei platforme:de a invata unii de la altii. Nu vreti sa intelegeti ca articolele dvs. sunt sub-mediocre, toate, fara exceptie. Nu ma refer numai la cele legate de politica si viata comunitara ci si de cele legate de domeniul dvs., asa cum pretindeti, educatia. V-am spus-o la timpul potrivit acum vreo jumatate de an ca nu aveti nici cea mai mica idee ce este educatia si cu ce se ocupa ea plecand numai de la faptul ca nu faceti nici o diferenta intre training si educatie. Mi-ati blocat trei comentarii succesive. S-a intamplat dupa aceea cu Plesu presedinte cand mi-ati blocat din nou doua comentarii iar unul dintre ele pe care-l salvasem stiind deja meteahna, l-am repostat la articolul domnului Aligica. Dupa care acelasi comentariu a aparut si la articolul dvs, dar dupa o zi. Acelasi lucru si deunazi cu profesorul Tismaneanu cand mi-ati blocat un alt comentariu iar dupa ce am incercat sa va raspund pe articolul domnului profesor am fost blocat complet pt. o zi pe toata platforma la pachet cu comentariul dvs, din greseala desigur.
  Nu aveti taria sa va recunoasteti limitele intelectuale, doamna Gorga, iar acest lucru este sinucidere morala. Nu vreti in ruptul capului sa credeti ca sunteti mediocra in pregatirea dvs. si dati vina pe Tismaneanu, tiranul-dictatorul-si-tartorul acestei platforme care taie si spanzura tot ce nu-i convine, asemeni altui dictator de care plagiatorul ne spune ca scapam in decembrie. Dar nu numai Tismaneanu e de vina pt. dezastrul si neantul anonimatului in care ati fost aruncata de pe contributors (nu plecati dvs. de buna voie asa cum arogant o spuneti) ci si platforma in intregul ei, cu redactor si comentatori (insolenti si ignari ca mine). Vreau sa va spun ca nimeni nu e vinovat de situatia in care va aflati acum, justa si corecta dealtfel, ci numai pregatirea si calitatea dvs. intelectuala ce reiese strict din ce ati scris aici si ce ati comentat. Daca in viata reala aveti o personalitate opusa si sunteti un profesionist adevarat, eu unul nu pot sti si de aceea judec in functie de ce este scris, negru pe alb, de dvs. aici.
  In rest, nu pot decat sa spun „Sa va ajute Dumnezeu!”, nu de alta dar aveti mare nevoie.

  • Cam dura lectia pe care i-o dati doamnei Gorga, insa cred ca o merita cu asupra masura. Eu mi-am retinut prima pornire de a-i scrie ceva asemanator, dar pana la urma iata ca cineva a facut-o. Sper sa si inteleaga, desi am orecare indoieli in acesta privinta.

  • Intr-adevar ‘delusional’ dar si ‘nombriliste’ , care ‘se baga prea mult in seama’….superficialitate pe toata linia!

   cu stima, si dorindu-va succese in activitatea de viitor!

 35. …..si dl. Liiceanu tocmai mărturisea ca a facut un efort ca sa-si ajunge lehamitea, pentru a ne scrie si noua. Nu, nu sunt de acord cu acest articol si chiar nu trebuia sa pocniti ușa in felul acesta.

 36. Stimata doamna,

  Stiu ca o sa va suparati (la inceput si poate permanent) insa poate ca e bine sa primiti un feedback onest (nu zic obiectiv ca pina si obiectivitatea voita trece prin subiectiv).

  Eu cred ca prea va luati in serios si va considerati importanta. Pina si prima fraza va tradeaza supraestimarea propriei importante. „un mesaj de dialog pentru elita noastra mult prea divizata”? Soyons sérieux! Adica va inchipuiti ca elita aceasta (care o fi ea) o sa va citeasca mesajul si o sa inceteze „fractionalismul” si o sa se uneasca (eventual in jurul dv ca far calauzitor) spre propasirea Romaniei?

  Ma-ndoiesc ca o sa fiti rugata de trei ori sa va intoarceti si in cele din urma o sa acceptati (luarile de pozitie de mai sus nu par a bate in directia asta).

  Nu cred ca e cineva de neinlocuit – nici pe platforma aceasta si nici in politica (doar in relatiile familiale – parinti, copii, etc., evt. prieteni apropiati) – si nici macar domnii Liiceanu, Plesu, etc. nu sint indispensabili vietii politice romanesti. De fapt cred ca economistii (nu, nu sint economist!) sint mult mai utili Romaniei decit filosofii dar asta e o parere personala.

  Eu v-am vazut ca pe un fel de „literary groupie” care inoata uneori in siajul altor „contributori” reluind in mod inutil idei pe care eu oricum le consideram inutile de la bun inceput (de fapt multe din contributiile de pe forum constituie doar reluari – mult prea verboase uneori – ale unor subiecte tratate in mod similar in presa romaneasca). Multa pretiozitate si putina esenta.

  Cam asta ar fi. Niciun articol de aici n-o sa schimbe fata Romaniei si tare as vrea sa ma insel. Fata de contributia USL la evolutia Romaniei orice luare de pozitie de pe acest site e infinit superioara.

  As vrea sa inchei totusi cu un compliment: Daca ati candida la presedintie v-as alege fara a sta pe ginduri in cazul in care l-ati avea drept contracandidat pe Crin Antonescu. I mean it.

 37. @ A.G.

  Fals :

  1) Cand dl Tismaneanu scrie ca Daniel Barbu nu este extremist de dreapta intelege ca Liviu Antonesei a gresit incadrarea si nu ca a fost drept sau nedrept si dna Gorga daca citeai scurtul meu comentariu de la „ion adrian spune: 02/02/2014 la 13:35” caci eu scriu in doua propozitii ceea ce multi dintre voi nu reusiti sa scrieti in 20 diluate de speculatii inutile, ai fi inteles .

  2) Regret ca plecati fara sa va fi tinut promisiuea facuta pe un fir unde eu ma miram la o replica a dvs ca nu ati observat si nu v-a stranit interesul o afirmatie destul de insolita si pe care desigur ca nu ati gasit-o nici dvs dar nici altii prin nici-o lectura, apartinandu-mi si crezand ca de fapt cand o emit ea nu este inteleasa dar ca in regele gol nimeni nu are curajul sa spuna si iar ma citez:

  „Ma refer la faptul ca am spus ca regimul comunist a atins o apoteoza a exploatarii difuze in care o majoritate reuseste sa exploateze o minoritate”

  Nu ati raspuns ca desigur nu stiati ce ati putea raspunde, dar fiindca imi luaserati textul anterior la bani marunti(era si acela deosebit si de aceea ati simtit nevoia sa va incurajati cu un ton doctoral dar din pacate prearat cu platitudini ) adica ati amanat sine die acest raspuns cu o promisiune desigur nobila, ca sa nu dau tot citatul francez si nu v-ati dovedit deloc burgheza desi ati avut ocazia sa raspundeti intr-un articol ulterior.

  Acolo promisiunea a fost:

  Din partea mea va urma un articol pe aceasta tema. Vorbim atunci.
  cu raspunsul meu ironic
  Atunci chiar ma bucur :)

  Discutia a avut loc la finalul firului. :
  http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/cum-alegem-liderii-politici-de-maine/

  Firul pe care aveati ocazia eventual sa raspundeti si unde raspunsul ar fi fost foarte in toopic a fost:
  http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/ce-invatatura-ar-trebui-sa-tragem-din-ultimul-sondaj-cu-privire-la-regimul-comunist/

  si unde vazand ca nu v-sti ostenit am incercat sa va provoc poate cine stie incercati.
  Am scris:
  „Astia 45% dintre romani care cred ca regimul comunist a insemnat “un lucru bun pentru Romania, reprezinta o parte din acea majoritate exploatatoare de care vorbeam intr-o interventie anterioara . :) ”

  V-at facut ca ploua si atunci am inteles ca ati fost depasita, dat poate ca eu gresesc si imi puteti raspunde caci ca in orice problema de comunicare un mesaj neinteles este un lucru inutil si daca aici nu se intelege ce spun ce sa astept de la acei exploatatori difuzi de care vorbeam

  In orice caz sunt de acord ca adminul sa va dea mailul meu sau sa intrati pe blogul meu unde putem discuta.

  Evident regret ca plecati ca indiferent de critici nu suntem prea multi. Aici pe site sunt destui dar daca inmultesti cu 10 probabil ca vor fi cam toti. :)

  @EDITOR
  Lamurile pe care le dati nu sunt in nici-un fel lamuritoare.
  Desi de regula nu impartasesc multe din parerile dnei Gorga, nu cred ca trebuia reprimata astfel caci cel putin eu unul ii aptreciez mult pe dnii de care s-a vorbit pe aici dar pana la a-i considera zei mai e mult. Dealtfel cred ca nici-un muritor nu va obtine un astfel de calificativ de la mine. :)
  Despre Pitagora se spunea asa ceva dar el nu este contemoran cu noi.

  Sper sa apara acest comentariu.:)

 38. Stimata,
  Adriana Gorga,
  ,,Retragerea” dvs. este nejustificata si trebuie (obligatoriu) sa o considerati RESPINSA, deoarece pentru ,,conflictele” cu cei putini, cu care ati aratat de ce nu va puteti afla la un loc, parasiti pe cei multi, pentru care orice voce este pretioasa, cind dreapta sta sa sucombe politic, strivita de postcomunism.
  Nu trebuie sa confundati platforma CONTRIBUTORS, ca loc de credinta si intilnire de dreapta, cu situatiile conflictuale si inflamarile personale, obisnuite in mediul politic, capcane vesnice, in care si marii intelectuali (fara sa stie de ce si cum), se lasa uneori prinsi, mai ceva ca si noi, oamenii simpli…

 39. Un pic obositor de urmarit firul povestii. Mi-a sarit in ochi pasajul cu „baricada”. Liviu Antonesei e un om pe care l-am stimat in mod deosebit dar care s-a descalificat complet in momentul cand a semnat scrisoarea adresata demnitarilor europeni initiata de Emil Constantinescu in vara fierbinte a lui 2012. Am fost socat sa vad acolo numele sau si al altora. Nu pentru pozitia anti-Basesci ci pentru ca prin minciuni de o perfidie rara epistola zicea ca lovitura de stat a fost de fapt un exercitiu democratic sugerand, penibil, ca demnitarii europeni n-au inteles ce s-a intamplat. Dl. Tismaneanu o fi avand si el derapaje de rationament si nu vede mereu cu limpezime ce se mai intampla prin tara insa are tot dreptul sa fie revoltat cand e bagat in aceeasi ciorba cu rinocerizatul Liviu Antonesei.

  • Red: ” Liviu Antonesei e un om pe care l-am stimat in mod deosebit dar care s-a descalificat complet in momentul cand a semnat scrisoarea adresata demnitarilor europeni initiata de Emil Constantinescu in vara fierbinte a lui 2012.”

   Exista o inconsecventa aici: dumneavoastra (deci personal relativizat) l-ati stimat in mod deosebit, dar s-a discreditat, asa cum ati formulat, la modul absolut, atunci cand a semnat scrisoarea initiata de un fost presedinte (deci de catre cineva care cunostea limitele functiei respective). Ce va face sa credeti ca discreditarea aceasta este un adevar irefutabil? Sau de ce nu s-ar putea discredita „complet ” cei care n-au semnat acea scrisoare? Asta pe de o parte.
   Pe de alta, daca l-ati stimat candva in mod deosebit, inseamna ca a avut si dreptate atunci sau, ma rog, i-ati dat dumneavoastra dreptate. Ce va face sa credeti ca nu ar mai putea din nou sa aiba, cel putin dpdv al dumneavoastra?

   • Episodul cu scrisoarea nu e ceva relativ, daca o recititi veti vedea ca sub pretextul neutralitatii se ascunde nu doar un partizanat marunt ci si minciuni clare, demontabile si demonstrabile. Prin gestul lor autorii au devenit „colaborationisti” ai unui regim abuziv. Ca sa va raspund, am afirmat ca Liviu Antonesi s-a descalificat „complet”. Poate cum sugerati, nu si „definitiv” insa n-am urmarit atent pozitiile lui din ultima vreme. Repet, nu pozitionarea partizan politica e etalonul meu ci pozitionarea morala in raport cu adevarul.

 40. D-na Gorga,

  Ma declar putiin impresionat, ba chiar nu cred ca este o pierdere majora faptul ca plecati, in special in urma acestui ultim articol care va aduce mai multe daune decat beneficii. V-am citit multe articole si comentarii adresate cititorilor si, desi apreciam mereu intentiile bune si entuziasmul (moti pentru care le si citeam), am fost mereu deranjat ca nu de putine ori ele musteau a orgoliu, infatuare, limba ascutita, critica usoara, lauda si un nivel de tupeu sacaitor … majoritatea intr-un stil chiar copilaresc. Nu de putine ori ma fortat sa finalizez articolele dvs din acest motiv, pentru a putea extrage esenta ca apoi sa pot urmari comentariile.

  Vorbiti de unificarea elitelor si intentia dvs de a o face realitate.

  Nu stiu daca din temperament, orgoliu sau suparate va scapa faptul ca ati contribuit chiar la contrariul. Un exemplu: O scrisoare ca cea pe care v-ati decis sa i-o adresati public lui Liiceanu are ca efect conturarea unei imagini potrivit careia intelectualii sau aspirantii la acest titlu se cearta intre ei la un nivel jenant … nici vorba de unificare. Dvs in acea scrisoare nu ati purtat un dalog si nu ati construit, asa cum va place sa credeti. Ati ales sa dati o palma publica lui Liiceanu pe 2 teme: (a) categoriile pe care se sprijina romania si (b) chestiunea nobelului.

  Eroarea (b) ref la nobel sub nici forma nu trebuia sa constituie subiectul unui articol pe contributors, nicidecum sub forma unui repros public (de ce nu i-ati scris personal?) si ca atare, din punctul meu de vedere s-a reflectat asupra dvs mai prost decat asupra lui Liiceanu. Prima (a) se referea la indivizi ce au ales sa lupte public pentru Romania si care – atentie – au sanse de reusita si de a crea un impact masurabil … aspecte care v-au scapat si drept urmare v-ati repezit la beregata lui Liiceanu cu un cutit de lemn, dojenindu-l in gura mare ca la gradinita cum ca exista si oameni cinstiti care se chinuie cu sistemul … desi valid (dar nu in intregime), punctul dvs de vedere a cam palit in lumina orgoliului si modului inoportun prezentat (unii ar spoune si putin impertinent).

  In locul acelei scrisori publice jenante, ati fi putut scrie un articol separat si obiectiv in care sa fi exprimat puncte de vedere aditionale, argumentate cu adevarat (nu superficial cum ati facut-o), completand articolul lui Liiceanu (in loc sa dojeneasca autorul lui), si invitand cititorii la un dialog (in loc sa ii expuneti la etalarea orgoliului dvs impotriva lui Liiceanu). Asta ar fi fost un mod in care ati fi contribuit cu adevarat la dialog si la unificarea elitelor.

  Un alt exemplu este chiar articolul de fata: orgolios, prea putin profund, si din nou contrar intentiilor … etaland nemultumiri ale dvs la adresa lui Tismaneanu. Doriti unificarea elitelor intelectuale? Nu o obtineti atacandu-i pe intelectuali direct si in mod public. Acest mod copilaresc de a striga „Doamna/tovarasa, uite ce mi-a facut Tismaneanu!” sau „Doamna/tovara, uite ce a zis Liiceanu!” in gura mare sa va auda toata lumea este departe de a construi si/sau unifica ceva … din contra. E, sincer, jenant.

  Puteti retalia la spusele mele sau le puteti lua la bord, cum spune englezul. Eu unul consider ca aveti multe de invatat si imi doresc sa le asimilati si sa reveniti, dar sa o faceti mai matur.

  Alex.

 41. Pentru cine vrea sa citeasca contributiile d-nei Gorga pe (si deocamdata numai ale ei, se pare) exista blogul http://www.contributors.ch, cu rubricile Economie, Politica & societate, Reactii rapide, Media, Educatie &cercetare, Cultura… Vast si ambitios program, pacat ca majoritatea rubricilor sunt deocamdata mai mult goale. Fara indoiala insa. se vor umple cu numeroase contributii care mai de care mai valoroase.

 42. Politica in materie de comments la acest site este departe de a fi transparenta si democratica. Am incercat sa postez ceva, decent zic eu, dar nu am avut noroc.

  Poate pe viitor.

 43. Ce mare intamplare! Unei autoare de pe contributors i s-a sters un mesaj si i s-a luat dreptul de a posta articole inainte de a avea avizul responsabililor platformei! Exact asta se intampla cu fiecare comentator! Cate mesaje nu au fost sterse, cate nu au aparut niciodata, A G fiind printre cei mai criticati in acest sens (al cenzurii comentariilor). Mi s-a intamplat si mie: comentarii cenzurate pentru ca facusesem cateva remarci care aratau cat de putin cunoaste A. Gorga subiectul abordat! Greu de inghitit pentru cineva cu un ego supradimensionat, nu?

  Intelegem ca doamna se considera superioara cititorilor care accepta aceste reguli, nu s-a jenat sa-si foloseasca dreptul de a alege publicarea comentariilor dupa bunul plac si cand i se aplica aceeasi masura protesteaza si se simte jignita!
  Cam mult teatru ieftin, mai ales ca autoarea scrie modest, cu greseli penibile, reia multe subiecte cu priza la public care fusesera deja abordate de alti autori si in general, dupa ce citesc din comentarii, si-a facut o faima de capra raioasa care tine coada sus.
  Putina decenta doamna, comportati-va ca un om serios, nu ca o fetita razgaiata careia i se refuza capriciile. Dupa ce prostii am citit in articolele si comentariile dv ar trebui sa multumiti cerului ca ati fost acceptata pe aceasta platforma. Dar da-i omului un deget si-ti ia toata mana.

 44. In vara lui 2012 A. Gorga deschide un site intitulat foarte original contributors.ch unde isi copiaza cateva din articolele de pe site-ul original contributors.ro! Zero alte articole, zero comentarii, indiferenta totala, desi doamna se prezinta ca fiind o personalitate a cercetarii: macar colegii romani de breasla ar trebui sa-i recunoasca valoarea si sa o citeasca. Iar comunitatea de romani din Elvetia e destul de importanta, o colega a dnei Gorga care semneaza @giani, vorbeste chiar de o manifestatie la Geneva in vara lui 2012, manifestatie la care dna Gorga nu a participat: dansa e ocupata sa scrie articole, chestiile astea cu iesitul in strada e pentru plebe! Noi vorbim, dam din gura dar cand e vorba de o actiune ii lasam pe altii sa iasa in fata. Stiu, doamnei i s-a imbolnavit catelul sau pisica exact in ziua aceea, nu putea sa lase bietul animal bolnav si sa plece la manifestatie.

  Acum inteleg mai bine dispretul unor comentatori pe care l-am gasit exagerat la prima lectura: doamna Gorga face orice ca sa iasa in fata si locul asta e singurul in care are ceva vizibilitate, in rest e o necunoscuta. Iar vizibilitatea e datorata platformei in sine pentru ca, dupa cum vedeti, pe alte meleaguri dna nu prea exista, nici profesional, nici extra profesional. Ce lume ingrata! Nici macar cu numele acesta de contributors si nu a atras pe nimeni. Noroc ca mai sunt ceva fraieri care sunt impresionati de superioritatea intelectuala a doamnei, poate o da norocul pentru dansa si-si face careva mila si-i scrie niste comentarii.
  Si nici macar un multumesc platformei contributors acum la sfarsit , ca i-a publicat articolele pline de greseli si de inexactitudini!

 45. Doamna, sunteti greu de urmarit in toata increngatura dv. de ‘argumente’ dar concluzia mea este ca va bagati in seama in mod excesiv. Altfel, „va rugam, nu ne lasati, etc.” :)

 46. Sunt absolut ”încântat” de nivelul comentariilor la acest articol, majoritatea fiind de ”lynch mob”. E interesantă haita care nu poate funcționa decât în două poziții ”vai ce bine scrie dl.X, vai ce deștept e dl.X, vai cum sunt eu contemporan și împat același soare cu dl.X” iar celălalt manifestat- jalnic- aici.
  Sunt curios dacă și acest comentariu va fi șters- ca și celelalte 2 precedente- stimate admin.- vorba aceea, lasă-i mai răsfirați…

  • Haita la care va referiti este cea careia i s-a pus botnita de catre madam Gorga, nu cumva sa -i stirbim din stralucirea si asa destul de fada. Dupa cenzura practicata si raspunsurile de prost gust oferite cititorilor voiati sa-i oferim flori la plecare?

   • Ciudat, dle. D.J. Mie personal dna. Gorga nu mi-a pus nici un fel de botniță- chiar și atunci când n-am fost de acord cu ea. Dar datul cu pietre în geamurile vagonului pentru că nu ți-a plăcut mutra celui de la geam e evident un gest de profundă cultură….

  • nu e lynch mob, e un act de curatenie, morala si profesionala prin care se elimina parvenitismul, oportunismul si pseudointelectualismul.

  • Daca tot va place sa etichetati cititorii contributors (felicitari), in acest caz „lynch mob”, de ce nu a existat aceeasi ractie din partea lor si atunci cand Aligica si-a anuntat retragerea de pe Contributors anul trecut?

   Asta se intampla, domnule Andrei George, in era in care cititorii pot reactiona (nu doar inghiti ca in cazul TV-ului), atunci cand retorica din partea autorului are limba ascutita si miroase a infumurare, si expediaza comentatorii. Orice alta reactie ar fi fost anormala. De fapt, este genul de reactie de cafre Romania are nevoie in general: luarea prompta de atitudine.

   Un nivel mediocru sau submediocru al articolelor nu a fost niciodata cea mai mare problema, cititorii contributors fiind indulgenti in acest sens atunci cand articolele si comentariile autorilui sunt insotite de modestie si bun simt. Nici macar in ultimul moment, la retragere, autoarea nu renunta la naravuri. Ca atare, pana se maturizeaza, cred ca e destul de limpede ca nu e prea dorita pe contributors.

   • Domnule Alex, hai să vă împărtășesc din misterele universului- nu cum să câștigați la loto- ăla îl țin pentru mine- dar oricum. Am învățat în cei nu știu câți ani de când comentez și eu- ca o cață- că există motive obiective- indiferent dacă tu ești bine intenționat- ca fie autorul, fie admin-ul- să-ți taie un comentariu. Atâta vreme cât nu e platforma sau blogul meu- ci e al altcuiva- astea sunt riscurile meseriei. Altfel, îl citesc pe domnul ALigică- știu că a plecat și că s-a întors- dar îmi lipsește orice fel de memorie apropo de vreo întâmplare de acest gen.

 47. Doamna Gorga,

  Ce pacat ca si elitele au tot felul de umori si adesea neputinta de-a si le controla…
  Ca simplu si modest cititor, fara sa va pacalesc ca v-am citit constant sau ca am ferme Pro sau Contra dvs., ma intreb: Contributors nefiind decat un spatiu virtual, deci nu o loja din care ati fi eliberat un fotoliu ce trebuia neaparat atribuit altuia, de ce-ati simtit nevoia sa ne anuntati „plecarea”?! Adica de ce n-ati disparut discret din acest club care nu va mai reprezinta, nemaiscriind, PUR SI SIMPLU?!
  Sa ma scuzati, dar e ca si cand va temeti ca nu s-ar fi observat absenta dvs…Demers de un gust indoielnic.
  S-ar putea insa sa ma insel si sa fie nevoie de vreo procedura de „divort” catre platforma (ceva ca un invers al acceptarii ca autor, poate), dar nici aia nu cred ca trebuia sa ajunga si la noi…
  Ma rog, sa va fie mai agreabil si mai liber in alte locuri, spor in toate!

  • Comentariul pare justificat. S-ar presupune ca dna Gorga a dorit sa atraga in plecarea dumneai o serie de comentatori interesati sa o urmeze pe o alta platforma…

   • Din pacate arata nivelul „elitelor” convinse ca o simpla diploma obtinuta in alta tara le asigura superioritatea intelectuala absoluta si de necontestat. E de plans.

   • Mda, originalitate cat carul sa-ti intitulezi blogul sau ce-o fi „contributors.ch”!
    Am tras o privire, doamna pare ocupata sa-si copieze operele de arta conversatiei de pe contributors-ul original pe noul. Ajunsese la decembrie 2012!
    Incredibil totusi sa ajungi in acest hal de ridicol. N-o avea familie, prieteni, sa-i spuna sa se opreasca atunci cand e cazul?

 48. De ce am plecat de la Contributors
  Cu tot respectul,Doamna Gorga cine va intrebat???
  Din nefericire a-ti subapreciat(sä nu spun sfidat) superioritatea intelectualä a multor comentatori de pe aceastä Paginä(site) pe care ii citesc cu foarte multä pläcere…
  O zi pläcutä,

  • D-le Alexander, pretentia de elita, pentru a scrie pe Contributors, incepe cu a scrie corect roamaneste (gramatical, corect este „v-a intrebat” si „ati subapreciat”). Multumesc!

   • Stimate Domnule Gramatic,

    Pentru greselile gramaticale eu trebuie sä vä multumesc,si sincer o fac cu toatä pläcerea,
    cu toate cä(presupun) nu sunteti de acord cu pärerea mea personalä.

    O searä pläcutä,

 49. D-na Adriana Gorga, respect, sper ca actul dvs. civic sa atraga atentia asupra distinctiei dintre autentic si fals in comunicare, dintre cultura dialogului, care inseamna opinii pro si contra, nu neaparat corecte politic, si subcultura manipularii dialogului, in care intra si cenzurarea comentariilor incomode, greu sau imposibil de respins prin contraargumente. Chiar cred in democratia dialogului, este o chestiune care tine de civilitate si dreptul la libera exprimare, iar atunci cand sesizam abateri este de datoria noastra, a celor care impartasim cu onestitate aceasta credinta, sa le denuntam, sa contribuim la eliberarea de manipulare si dublu standard a comunicarii publice. Altfel, daca ne intoarcem la discursul rezolut si univoc, al acelei arhicunoscute specii cu ceafa intepenita de orgolii, care intotdeauna are dreptate, degeaba am facut o revolutie. Am auzit sau citit lucruri extrem de tari despre un lider politic sau altul, inclusiv in mediul american (sau poate tocmai acolo), care prin ele insele, dincolo de ceea ce transmit politic, sunt o garantie de anticenzura, dar nu am vazut sa cada capete, guverne sau rangul de noblete al cuiva, poate pentru ca cele care fac diferenta intre adevar si fals sunt argumentele.

  Iata o mostra de cenzura, la ultimul text al dl. Vladimir Tismaneanu, la care am asteptat sa-mi dea macar un singur motiv sa cred altfel, dar se pare ca cenzura a fost mai usoara decat un argument:

  “Este surprinzator ca unele comentarii, care se vor a fi ale unor minti scrutatoare, s-au lasat prinse in capcana unei false corelatii, sugerate in titlu. Antisemitismul si negationismul nu sunt altceva, in formularea autorului, decat niste substitute polare ale unor politici actuale privind sionismul si afirmationismul. Un politolog nu este un predicator religios, dar in sustinerea unor idei sau pozitii politice se poate folosi de sensibilitatile religioase, mai ales daca unele dintre acestea sunt sub incidenta discriminatoare a unor sanctiuni juridice. Cata promiscuitate reflecta o asemenea intreprindere ramane la aprecierea fiecaruia. Intre comunism, sionism si afirmationism exista o corelatie dovedita, istoric, cel putin si pana la un punct, prin unicitatea inspiratorilor ideologici si promotorilor politici. Divortul de mai tarziu dintre comunism si sionism este o alta problema, insa sionismul si afirmationismul sau continua sa se foloseasca, cu abilitate, de ideile istoriste ale antisemitismului si negationismului, carora le da o intrebuintare politico-utilitara. Adevarata corelatie aici este: comunism-sionism-afirmationism.”

  PS1: Sper sa mai aveti controlul asupra comentariilor la propriul articol.
  PS2: Poate reveniti asupra deciziei, abandonarea unei pozitii de vizibilitate nu este benefica ideilor pe care vreti sa le comunicati.

  • Domnule FP, aveti nevoie de ochelari: eu am citit comentariul dv, uitati-l mai jos, l-am copiat de pe articolul lui V. Tismaneanu ca sa nu ziceti ca mint. L-am citit chiar acum cateva ore, inainte sa va apara comentariul aici, de aceea am fost surprins cand am vazut acuzatia dv de cenzura. Daca un comentariu nu apare imediat, asta nu e cenzura. Nu spun ca nu s-a intamplat sau nu se intampla si la alti autori, dar acum chiar nu e cazul.

   „FP spune:
   09/02/2014 la 5:57

   Este surprinzator ca unele comentarii, care se vor a fi ale unor minti scrutatoare, s-au lasat prinse in capcana unei false corelatii, sugerate in titlu. Antisemitismul si negationismul nu sunt altceva, in formularea autorului, decat niste substitute polare ale unor politici actuale privind sionismul si afirmationismul. Un politolog nu este un predicator religios, dar in sustinerea unor idei sau pozitii politice se poate folosi de sensibilitatile religioase, mai ales daca unele dintre acestea sunt sub incidenta discriminatoare a unor sanctiuni juridice. Cata promiscuitate reflecta o asemenea intreprindere ramane la aprecierea fiecaruia. Intre comunism, sionism si afirmationism exista o corelatie dovedita, istoric, cel putin si pana la un punct, prin unicitatea inspiratorilor ideologici si promotorilor politici. Divortul de mai tarziu dintre comunism si sionism este o alta problema, insa sionismul si afirmationismul sau continua sa se foloseasca, cu abilitate, de ideile istoriste ale antisemitismului si negationismului, carora le da o intrebuintare politico-utilitara. Adevarata corelatie aici este: comunism-sionism-afirmationism!”

 50. Majoritatea covarsitoare a comentatorilor demasca practicile neortodoxe ale dnei sau dsoarei Gorga: cenzura exagerata, raspunsuri sinonime cu aroganta si golul de idei din articolele sale. Cum ar putea niste bieti muritori de pe plaiurile carpatine sa se ridice la inaltimea dumneaei? Ma tem ca fara niste rezultate profesionale solide, apartenenta auto-declarata la o asa-zisa „elita” are la fel de multa credibilitate ca si „imparatii” auto-declarati specifici unei anumite etnii. Nu in cele din urma, crearea unei clone elvetiene a site-ului, cu continut in limba romana (?) ridica niste semne de intrebare.

 51. Un rezumat al situatiei, daca tot am citit toate comentariile:

  -o postoctoranda care se apropie de 50 de ani, fara nici o realizare notabila in cariera, e acceptata sa scrie pe contributors.ro. Notam ca doamna nici nu stie sa scrie corect romaneste desi a predat la liceu un numar de ani. Pe urma ne explica: „scoala nu scoate tampiti”.
  -articolele sunt asa si asa, multe preluari si in general cu subiecte simplutze pe placul publicului. Nimic de-a face cu pretentiile de „elita si cercetatoare.”
  – cititori scandalizati de cenzura nerusinata a autoarei, imposibil de discutat altfel decat in directia impusa de autoare.
  – doamna incepe sa se creada de neatins si isi intensifica tirul tragand de maneca oamenii „da si mie un banutz”, in traducere academica ” baga-ma si pe mine in seama”.
  – faza cu banutzul fac pleosc si se sparge in capul necoafat al doamnei. Nu e grav, ca doamna e intelectuala si se prezinta cu cu are in cap, nu pe cap.
  – 100 si ceva de comentarii, plus acesta ca sa constatam ce? ca doamna si-a luat articolele si a plecat pe malul lacului Leman sa-i mai „presedentieze” si pe aia .
  – de ce-a plecat de pe contributors.ro pe contributos.ch? ca nu avea de ales.

 52. Stimata,
  Adriana Gorga,
  Fara indoiala ca aveti o calificare superioara si o cultura de elita, dar aveti si un defect (corectabil de altfel), de care eu am scapat, cam la virsta dvs.
  Trebuie sa faceti corectii si dovada culturii exceptionale personale astfel:
  1.Fara sa spuneiti cuiva sau mereu, ca sinteti calificata in domeniul de disputa, chiar daca aveti dreptate, contrapunind in balanta studiile si propria calificare/competena universitara sau profesionala;
  2.Corectivele si disputa nu se poarta nici macar cu cei ce par egali cu dvs., deoarece altfel, intr-un spatiu public, unde intra deopotriva expertii, cunoscatorii, amatorii sau pur si simplu postacii, spargeti orice atmosfera de analiza sau dezbatere.Fiecare expune si intelege, functie de cultura proprie si trebuie sa agreati democratia ,,culturala”, derivata de aici.
  3.Punindu-va lumea in cap, asa cum se intimpla prin nerespectarea celor doua reguli, continuind sau la plecare, aveti parte de speranta mea de a ramine si continua cu articole, din partea expertilor reprosuri si corective concrete, la teme date, de birfa din partea amatorilor si insulte din partea postacilor, care se aciuesc si pe aici,contra dreptei.
  Nu trebuie sa uitati unde traiti ,,scriind”- lumea noastra fiind diferita de cea optima, a societatilor evoluate, unde cine are ceva de spus intra si o spune pe un portal, iar cine nu are nimic de spus, nu pierde vremea ca postac sau amator.
  In caz contrar, experienta neplacuta rezultata din neintelegerea realitatiilor romanesti, se repeta mereu, oriunde v-ati ,,reloca” cu articolele…

  • Nu mi-am pus lumea-n cap. Am incercat s-o schimb. Si voi continua. Nu spun ca voi reusi, dar am datoria sa incerc. Eu ii cunosc altfel pe români. Nu-i stiu atat de agresivi si nevilizati. De aceea voi continua dialogul de idei cu cei care vor dori sa comunice cu mine.

   • Intai puneti-va la punct gramatica limbii romane, faceti-va ordine in cariera ca sa dovediti ca sunteti capabila si de altceva decat un postdoc, pregatiti-va subiectele abordate ca sa nu mai scrieti prostii si cititi si o carte despre „cum sa te porti in societate”.
    Pe urma puteti schimba si lumea.

 53. Ați declanșat o dezbatere foarte interesantă, doamna Gorga. Comentariile merită o lectură foarte atentă și binevoitoare. Sunteți cu siguranță afectată și tulburată de decizia luată și de consecințe. Vă invit la o cafea și la o expoziție la locul pe care îl cunoașteți deja.

 54. comentariile de mai sus nu fac decat sa confirme ca ce domina in societatea romaneasca (educata) e acceasi lipsa de apreciere a valorilor care m-a determinat sa plec din Romania. e dezamagitor sa vad atatia oameni care n-au suportat sa ia o pozitie macar auto-reflexiva, daca nu critica, fata de plaforma contributors (care le-a adus celebritate, inteleg). in buna traditie romaneasca, improscam cu noroi si atacam cand suntem lipsiti de substanta in argumentele noastra. am tot respectul pentru A. Gorga si pentru alegerea de a nu-si incalca principiile.

  iar dvs, domnilor cititori rautaciosi, va doresc un gram de intelepciune si ceva maturitate sa reflectati asupra substantei si sa reusiti sa treceti peste primul instinct romanesc, acela de a ataca personal indiferent de circumstante. voi reveni sa mai petrec timp pe contributors cand mirosul de mahala nu va mai fi asa de puternic.

  • Eu va multumesc pentru ganduri. Comentariile de la acest articol arata cat de multa nevoie este de dialog civilizat in societatea româneasca. Sper sa putem continua discutiile pe contributors.ch

  • @Unui roman care se crede sceptic dar nu e decat naiv:
   Pentru dvs a cenzura comentarii care nu sunt in consonanta cu ideile autoarei este un principiu?
   Pentru dvs Adriana Gorga e o valoarea academica? Probabil nici elvetienii nu stiu sa-si recunoasca valorile incat o tin de ani de zile pe un post oarecare.
   Pentru dvs obisnuinta de a-si insulta cititorii cand nu avea argumente ( expresiile au fost amintite de mai multi comentatori: „nu intelegeti ce vreau sa spun, scriu prea inteligent pentru dvs, nu acesta e subiectul, nu asta am spus, nu cunoasteti subiectul) este un alt principiu esential pentru dialog?

   Domnule, inteleg ca pentru dvs valoarea intelectuala s-a oprit intr-o postdoctoranda de aproape 50 de ani, care face greseli gramaticale, greseli de logica, nu cunoaste subiectele abordate, se poarta ca la piata cu cititorii si are izbucniri de orgoliu prostesc la fiecare comentariu care nu-i place.
   Puteti totusi intelege ca alti oameni au alte valori si alte principii?

 55. Doamna G., eu sigur va voi simti lipsa. Imi placea avantul dumneavoastra, patosul, implicarea. Temele „Scoala/Educatia” sunt foarte provocative. Si temele „Politica/Alegerile” au mult loc de tocat si disecat.
  O caracteristica generala a majoritatii „intelectualilor romani” este orgoliul. Ceva gen: eu le stiu si eu le zic, eu am dreptate si nu permit contradictii. (Cred ca aceasta atitudine se intampla strict in domeniul stiintelor sociale, mult mai inchise in Romania. Stiintele si ingineria sunt fortate la o deschidere mai mare. Adevarul este universal valabil si demonstrabil.)
  Am pus intre ghilimele termenul de „intelectual” pentru ca un adevarat intelectual ar trebui sa aiba o dezvoltare sociala multivalenta. Nu este doar un specialist in domeniul lui, dar are si un strop de cultura si mai ales abilitati sociale si de comunicare dezvoltate. Un intelectual intr-un turn de fildes este doar un specialist pe domeniul lui si atat.
  Atat timp cat in comunicarea catre publicul larg (platforma Contributors) „intelectualii” isi aduc cu ei orgoliile de specialisti, raman doar specialisti in domeniul lor si atat. In comunicarea catre publicul larg orgoliul nu isi are locul. Doar dialogul documentat si intotdeauna amabil. Daca scrii pentru publicul larg, atunci trebuie respectat publicul. Daca scrii doar pentru tine, atunci fii orgolios dar ramai cu orgoliul.
  Si dumneavoastra doamna G, si domnul Tismaneanu, si domnul Liiceanu, si domnul Aligica sunteti niste orgoliosi. Specialisti probabili pe domeniile dumneavoastra, dar nu comunicatori catre publicul larg. Atata timp cat raspundeti cu orgoliu si cu arogante, inseamna ca nu intelegeti cui va adresati. Desigur, cerere de articole pe Contributors va fi si cititori vor fi. Chiar si sute de comentarii la articolele de adio. Dar nimic nu va fi contructiv, doar „furtuni in galeti cu apa” si atat. Dincolo de vorbariile „intelectualilor” romani nu se vede nimic constructiv dupa 24 de ani. Doar praf si orgolii personalizate. Nu e de mirare ca suntem condusi de oameni de actiune care nu dau 2 bani pe „filosofiile intelectuale” orgolioase ale „specialistilor”. Mi-e acum sila de „plangerile” despre ICR, IICMR (sau cum naiba se prescurteaza). Scuzati-ma, dar va meritati soarta domnilor „intelectuali”! Ramaneti pe dinafara, izolati in turnuletele dumneavoastra de fildes, privind cum sunteti scuipati, marginalizati, executati.
  Doamna Gorga, mult succes pe mai departe! Dupa cum va simt impulsiva nu cred ca veti sta prea mult in afara „jocului”. Dar s-ar putea sa nu aveti unde sa va intoarceti si pe ce teme. Dupa cum vedeti, in Romania, caravana tot trece si „intelectualii” latra din ce in ce mai rar si fara putere. Nu isi pot da mana in nici un fel pentru ca orgoliile sunt mai importante decat rezultatele. Sila!

  • M-am bucurat sa pot discuta cu dvs. Nu e vorba de orgoliu, in ceea ce ma priveste, ci de dezamagire. Am crezut ca daca pe mine lumea occidentala m-a schimbat asa s-a intamplat si cu altii care au experimentat-o. Voi continua insa ca si pana acum pe contributors.ch
   Am convingerea ca numai prin dialog civilizat si responsabil mai putem schimba ceva.

 56. Comentariul de mai jos n-a apărut la vremea respectivă, fiind cenzurat de dna Gorga. Pentru că mi se pare că surprinde ceva din personalitatea autoarei, îmi permit să-l repostez.

  Un_Bârlădean spune:
  Comentariul tău e în așteptare.
  03/11/2013 la 19:53

  Cred că d-na Gorga suferă de o boală pe aș numi-o „autorlîc”. Cum se manifestă? Cineva publică un articol despre Andrei Pleșu ca potențial candidat la președinția României. Imediat, d-na Gorga comite și dumneaei un text foarte similar, uitând să-l menționeze pe primul. Apoi, altcineva publică un text despre gazele de șist. Boala evoluând, d-na Gorga comite două (!) texte despre gazele de șist. I se atrage repetat atenția d-nei Gorga că nu are nici o calificare în abordarea unor subiecte care îi sunt total străine, sursa ei de autoritate fiind doar link-urile de pe Internet (apud H.R. Patapievici).

  Din păcate, d-na Gorga nu înțelege că nu mai suntem la ”Cântarea României”, unde oricine se putea considera „artist” și putea cânta (fals) pe scena căminului cultural.

 57. Regret decizia d. Gorga pentru ca este unul dintre putinii autori de pe contributors care au scris articole despre educatie.

 58. Final cut:
  1. Prezenta doamnei Gorga pe platforma a fost acceptata de editor. Observatiile privind calitatea textelor ei isi gresec tinta daca nu se adreseaza editorului.
  2. Observatiile privind cariera ei sunt redundante sau/si de rea credinta daca acceptam politica editorului privind criteriul principal al publicarii: calitatea si valoarea textului
  3. Faptul ca autorul cauta sa relationeze cu autorii “grei” ai platformei se poate considera ceva firesc in mediul producatorilor de texte. Si acesti “grei” s-au folosit la vremea lor de capitalul simbolic asigurat de numele grele ale tineretii lor. Cazul Noica este celebru pentru Liiceanu si Plesu. Debutul lui Patapievici se leaga de corespondanta sa cu Paleologu. Iar cei care ajungeau in Occident, precum Domnul Tismaneanu, traiau in umbra binefacatoare a cuplului Ierunca-Lovinescu
  4. Modul de a fi al autoarei – sacaitoare, neplacuta, placuta, increzuta, modesta, delusionala, carierista si lista continua – este un dat inevitabil al persoanei care produce texte si care, din nou, cade in administrarea editorului.
  Concluzia finala: cazul Doamnei Gorga evidentieaza incongruentele – exprimarea este eufemistica – redactionale ale platformei.

  Răspunde

  • Vina platformei este lipsa de reactie la plangerile cititorilor fata de cenzurarea comentariilor de catre autoare .In privinta calitatii articolelor, daca nu cunosti bine subiectul, nu ai cum sa determini greselile: multi vad, putini cunosc. Cei mai multi dintre cititori, desi sunt foarte interesati de educatie si rezultatele la testele PISA , nici nu vad greselile gramaticale sau de vocabular ale autoarei, darmite alte greseli si prostii scrise! Nici macar nu-si pun intrebarea cum naiba poti avea tupeul sa discuti si sa critici rezultatele elevilor la aceste teste cand tu, ca fost profesoara de limba si literatura romana, habar nu ai sa te exprimi! Daca aceste greseli ar fi fost insotite de a acceptare a corectiilor, de mai putin orgoliu si nesimtire, calitatea slaba a textelor ar fi fost mai usor digerata de cititori. Dar cand tu scrii prostii, ti se spune unde gresesti dar continui sa tii coada sus si sa argumentezi ca celalalt e prost si nu intelege, atunci nu mai ai nici o pretentie de dialog politicos si hai sa schimbam lumea! Cel putin fraza asta ca madam vrea sa schimbe lumea, este de un ridicol absolut: tu nu stii sa te exprimi, te bagi in seama pe contributors ca altfel esti o necunoscuta (a auzit cineva de madam Gorga inainte sa apara pe aceasta platforma?) dar vrei sa schimbi lumea!

  • @Nola „. Observatiile privind cariera ei sunt redundante sau/si de rea credinta daca acceptam politica editorului privind criteriul principal al publicarii: calitatea si valoarea textului”

   Hm, de rea credinta? Intreb si eu ca cel cu „schimbarea lumii”: cind inviti la dialog elitele, te prezinti cercetatoare si ai o atitudine superioara fata de toata lumea, atunci observatiile asupra carierei foarte modesta sint mai mult decit indreptatite, sint absolut necesare! Dv chiar nu va dati seama ca pe o scara valorica academica A Gorga e pe ultima treapta? Si nu asta i se reproseaza, ca exista si mai rau, ci lipsa de modestie, incercarile naive sau poate smechere de a pacali cititorii cu cariera ei inexistenta, superioritatea afisata care nu se bazeaza pe nimic! Un postdoctorat e de-abia inceputul unei cariere, nici mai mult nici mai putin, e nimic fata de ce urmeaza. Nu depasesti acest nivel, esti un ratat, nu existi in viata universitara, intrebati pe oricine in cunostinta de cauza. Vrei sa schimbi lumea? Foarte frumos, foarte nobil, dar inainte de orice arata ca macar ai realizat tu ceva. Continui sa sustii cu nesimtire ca militezi pentru un dialog de calitate: dar cum poti avea dialog cand cenzurezi pozitii diferite de ale tale si asta i se reproseaza de cind a aparut pe aceasta platforma, lipsa de transparenta, incorectitudinea, jignirea comentatorilor?
   Sincer, citindu-i aberatiile astea cu dialogul si schimbarea lumii, scrise azi dimineata dupa atatea interventii, m-am intrebat daca dna nu are nevoie de o cura intr-un centru specializat: o persoana normala nu poate sustine ca doreste dialog corect si civilizat cand ceea ce i se reproseaza de atitia oameni este exact contrariul.

 59. ma intreb de ce nu s’o fi numit acel site thecontributor.ch… ?
  D-na Gorga, nu v’ati gandit sa candidati la presedentie ?

 60. Stimata doamna,

  Lasind la o parte judecata asupra contributiei dv pe aceasta platforma va atrag atentia ca poate ca faptul ca ati copiat denumirea platformei de fata schimbind doar asa-zisul „top level domain name”, adica simbolul tarii, nu e neaparat pedepsibil prin lege (nu am avut timp sa caut precedente in jurisprudenta in materie insa platforma de fata ar avea un caz destul de bun daca v-ar da in judecata) insa cel putin din punct de vedere moral v-ati impuscat in picior.

  „Piggybacking” pe spinarea unei platforme deja existente si cu oarecare succes nu va face onoare si nu va poate decit compromite in tot ceea ce incercati sa faceti in viitor.

  As zice ca de fapt inregistratea domeniului contributors.ch va dezvaluie personalitatea.

  • Din câte cunosc, un public respectuos fata de ideile liberale se bucura atunci cand apar alternative pe care le interpreteaza ca provocari pentru a face lucruri de mai buna calitate.

   Nu e nicio competitie intre Contributors.ch si Contributors.ro, ci doar complementaritate.

   Voi continua acolo ceea ce faceam si pe aceasta platforma: cu mai putina vizibilitate, cu siguranta, dar cu mai putine insulte.

   Important e sa am constiinta impacata ca am incercat tot ce pot pentru a arata ca exista si alte modalitati de a gandi societatea si educatia din Romania. Stiu foarte bine ca nu poti fi profet in tara ta, dar e pacat sa nu incerci macar sa-ti duci ideile pâna la capat.

   • Stimata doamna,

    Ati plagiat numele siteului si vorbiti de „alternative”? Cred ca va lipseste total simtul realitatii.

    • Ati mai lansat o vorba care va fi preluata cu siguranta. E plagiat atunci cand citezi fara sa anunti sursa. Nu e cazul pentru contributors.ch unde e vorba despre continuitate si completare a demersurilor. Nu exista doar o singura maniera de a gandi ideea de „contributors”. Asa cum sunt mai multe scoli, mai multe universitati de ce n-ar fi si un contributors.ro si un contributors.ch ? Fiti linistit, nu vizam acelasi public, de aceea e loc pentru ca fiecare dintre noi sa faca lucrurile asa cum crede si unde se simte mai bine.

     • Cum vine treaba asta: „…. am plecat de la contributors.ro” dar si azi, la 2 zile dupe „ce-am plecat” scriu de zor si raspund admiratorilor tot aici. Am citit ca v-ati invitat admiratorii pe blogul dvs; ce se intampla, nu va indurati nici dvs nici ei sa parasiti teritoriul asta care nu va mai reprezinta? Bizara atitudine.
      Parca ati fi o femeie abandonata care tine cu dintii de o relatie terminata de mult, doar, doar o fi un vis urat si vine Fat-Frumos inapoi cu flori si inelul de logodna.

     • Dv. chiar traiti pe alta lume. E ca si cum v-ati inregistra domeniul http://www.apple.ch si ati incerca sa ne spuneti ca aveti mere si in Elvetia si ca n-aveti nici o legatura cu firma dorind in acelasi timp sa vindeti produse similare. Credeti ca nu v-ati trezi a doua zi c-o scrisoare de „cease and desist”?

      In cazul de fata e si mai batator la ochi fiindca nu e o simpla coincidenta ci un caz de „willful infringement”. E o insusire a unei proprietati intelectuale care nu va apartine.

      Care continuitate cind ati preluat numele la care nu aveti nici un drept?

      … Sint oameni realmente fara rusine pe lumea asta …

      • Nu m-as trezi cu niciun fel de scrisoare, daca as inregistra un domeniu posibil de inregistrat.

       Numele de domeniu „contributors” are inca cel putin 20 de pozitii libere. Nu e cazul pentru „apple” care nu are nicio pozitie libera.

      • Nu trebuie sa va enervati; traitul acesta pe alta lume are mai multe nume: ignoranta, nesimtire, nepasare, smecherie, lipsa de imaginatie.

      • Domnule Cazacu,

       taceti domnule din gura. Dvs. cat credeti ca sunt de bogati cei ce tin site-ul acesta. Pot exista uneori surse nesperate de venituri. Vreti sa ii dati lectii doamnei Gorga uitand ca e un om matur si mai ales responsabil, cercetator… poate cu un salariu destul de mare pentru Romania. S-ar putea sa mai fie si cetatean roman.

       Doamna Gorga,

       procedati foarte bine, continuati.

      • Nu stiu daca din punct de vedere legal preluarea numelui „contributors” ar putea fi atacata, dar din punct de vedere moral fapta e gretoasa. Dar unii par sa nu fie deranjati de acest lucru, de unde putem deduce calitatea sustinatorilor autoarei.

     • @ doamna Gorga – abia acum m-am prins ca ati plagiat numele site-ului schimband domeniul incercand in felul acesta sa atrageti nemeritat cititori. Mi se pare un gest… incalificabil (si scriu asta incercand sa ma abtin sa scriu exact cuvintele care imi vin in minte)! Un adrianagorga.ro ar fi fost mult mai onest.

      @ administratorul site-ului contributors.ro – nu sunt o persoana publica sau importanta, ci doar o cititoare veche a acestui site pe care il apreciez pentru consecventa atitudinii verticale si pentru opiniile interesante pe care le publica. Va rog insa sa oficializati plecarea doamnei Gorga si sa o scoateti pe de pe lista de colaboratori ai acestui site. Pana la urma, Contributors se doreste un loc in care intelectualitatea romaneasca isi poate scrie liber opiniile. Prin crearea „contributors.ch” doamna Gorga a demonstrat, si nu doar din pricina imitarii numelui, ca nu face parte din aceasta categorie.

 61. Domnule detractori (o, si ce multi „gentlemani” se gasesc acum sa o atace pe doamna G.!), va intreb direct: daca doamna G. este pe ultima treapta, atunci cine sunt cei care scriu aici si sunt pe treptele de sus? Daca un om care la 30-40 de ani a decis sa isi schimbe destinul de profesor de limba romana si sa faca mai mult pentru viata si cariera lui inscriindu-se la un doctorat si apoi la un postdoctorat nu este de admirat, apoi dati-mi dumneavoastra exemplu de oameni pe care sa ii citesc aici pe Contributors cu teme pentru publicul larg, cu un background mai bun decat al doamnei G. Care au reusit prin eforturi proprii. Va rog, 2-3 exemple!
  Dar oameni care scriu pe subiecte concrete, nu eseuri filosofice despre trecut sau teme supraspecializate? Cei care arunca cu piatra, ce alte exemple dati? Sau aruncati cu piatra in toti, oricum?

  • 3 exemple de oameni pe care i-am citit recent pe contributors, cu adevarate cariere universitare: D.P. Aligica cercetator in State- subiecte diverse, M. Damian conferentiar in Franta, scrie tot pe teme educationale si de cercetare, Horia Cornean, profesor in Danemarca- i-am citit interventiile la articolul despre testele PISA si scoala normala de la Bucuresti), nu stiu daca e si autor. Cred ca toti sunt mai tineri ca A Gorga si au reusit profesional de mult timp, banuiesc ca imediat dupa doctorat, dupa calitatea lor.
   Am ales doar oameni care au reusit o cariera in strainatate si care si-au facut publice numele, si pe care i-am citit recent pe contributors, dar cred ca mai sunt si altii. Cautati singur la autori.
   Multumit?
   O remarca: postdoc sau profesor universitar celebru, important este sa-ti vezi locul si nivelul intelectual si sa sa nu faci pe desteptul cand nu e cazul. Dar ma tem ca aceasta remarca e prea subtila pentru dv.

    • Stefan, fara suparare, dar dupa comentariile pe care le faceti nu e greu sa-ti dai seama ce anume e subtil si ce nu pentru dvs.

     • Prezentati aceeasi intoleranta ca si doamna Gorga. Si atacati persoana. De ce credeti acum ca sunteti mai bun decat dumneaei?

  • Eu zic ca e nevoie sa-i intelegeti. Experientele de invatare la care are acces publicul romanesc de nivel mediu sunt foarte restrictive. Stiu asta pentru ca am trecut pe acolo.

   Pentru mine, unul din cele mai dificile momente a fost cand, dupa ce am parcurs toate etapele din invatamantul secundar din Romania (inclusiv gradul intâi), fiind in plus inscrisa la un doctorat in tara, am ajuns in Elvetia si a trebuit sa redevin studenta. Cand credeam ca am numai lucruri de spus altora, a trebuit sa invat sa tac si sa ascult de partea cealalta a catedrei. Mai mult, mi-am ales cateva cursuri facultative la Facultatea de Litere a Universitatii din Geneva, iar acolo am gasit cursanti de toate varstele: de la studenti de 20 si ceva de ani pana la persoane aflate de ceva vreme la pensie si care erau interesate de domeniul respectiv (indeplinind fireste si conditiile minimale de a fi admise). Experimentarea unor asemenea situatii m-a facut sa gandesc altfel, sa vad universitatea si scoala in mod diferit decat pana atunci. Invatarea de-a lungul intregii vieti nu e doar slogan, ci practica ce implica si multa umilinta si respect pentru cunoastere. Oricine-ai fi, te poti insela. De aceea exista intrebari. Alvin Toffler are perfecta dreptate: analfabetii secolului al XXI-lea vor fi aceia care nu vor fi capabili sa invete, sa se dezvete si sa reinvete. Pentru multi dintre cei care insulta aici, acestea sunt povesti. Pentru mine e un angajament pe care trebuie sa-l duc mai departe cum pot si unde pot.

   • Invatati doamna, invatati ca aveti mare nevoie. Retrageti-va cu o farama de demnitate si puneti-va pe invatat. Apropo de demnitate: nu vad nimic jignitor -pentru ca vorbiti de insulte- in a spune ca pe o scara valorica universitara un postdoc e pe ultima treapta, ceea ce e perfect adevarat. In schimb e jignitor ca un postdoc care n-a demonstrat mai nimic in viata profesioanala se poarta ca si cum ar fi in varf si stie tot. –

   • „Pentru mine e un angajament pe care trebuie sa-l duc mai departe cum pot si unde pot.”

    Inteleg doamna, nu numai ca vreti numai sa schimbati lumea, dar vreti sa o faceti dupa chipul si asemanarea dvs. Va simtiti investita cu o misiune divina. Interesant…..
    Probabil in epidosul urmator va veti ocupa de salvarea lumii.

   • „Experientele de invatare la care are acces publicul romanesc de nivel mediu sunt foarte restrictive. Stiu asta pentru ca am trecut pe acolo.”

    Daca dv va considerati „de nivel mediu” va priveste. Daca, de asemenea, considerati ca „experientele de invatare sunt foarte restrictive” e treaba dv. Dar, in pofida acestor „experiente restrictive, universitatile americane si europene sunt pline de tineri si mai putin tineri universitari romani, formati in Romania, unii inclusiv cu doctoratul.
    In ceea ce va priveste cred ca e vorba de strugurii acrii la care nu ajungeti. Atunci orice e bun pentru a scuza esecul, mai putin ignoranta proprie.

    • PS Scuze pentru greseala: „struguri acri”. Am vazut-o prea tarziu, dupa ce trimisesem comentariul. Oricum, nu schimba cu nimic sensul frazei :) .

  • Domnule, chiar nu intelegeti nimic? Clasamentul acela era in raport si cu pretentiile academice ale doamnei Gorga si cu ce se intampla in realitate in sistemul universitar. Daca te adresezi unui public interesat de educatie si cercetare este clar ca printre cititori sunt si oameni care sunt in sistemul academic si nu-i tratezi de sus, mai ales ca tu nu ai demonstrat nimic. Imi amintesc de discutia despre SNSB- scoala normala de care aminteste si @edri mai sus si de ifosele dnei Gorga ca nu stia ce e cu scoala asta care aduna elita studentilor romani in cateva domenii si care a fost infiintata de niste nume grele din cercetare. Si madam Gorga se tot intreba retoric ce-o fi cu scoala aia, cine or fi aia care au infiintat-o, cum se fac evaluarile, or fi corecte sau nu! Si continua in acelasi stil de intrebari aiurea, desi i se dadeau raspunsuri concrete. Penibil, tu cica esti specialista in probleme educationale, scrii despre invatamantul din Romania si nu ai auzit de scoala asta, in general de scolile astea, doar sistemul acesta nu a fost inventat la noi, are o veche traditie in Europa. Cine vreti sa o ia in serios cand citeste chestiile astea? Poate dv ca pareti a fi in afara subiectului.

  • Domnule, chiar nu intelegeti nimic? Clasamentul acela era in raport si cu pretentiile academice ale doamnei Gorga si cu ce se intampla in realitate in sistemul universitar. Daca te adresezi unui public interesat de educatie si cercetare este clar ca printre cititori sunt si oameni care sunt in sistemul academic si nu-i tratezi de sus, mai ales ca tu nu ai demonstrat nimic. Imi amintesc de discutia despre SNSB- scoala normala de care aminteste si @edri mai sus si de ifosele dnei Gorga ca nu stia ce e cu scoala asta care aduna elita studentilor romani in cateva domenii si care a fost infiintata de niste nume grele din cercetare. Si madam Gorga se tot intreba retoric ce-o fi cu scoala aia, cine or fi aia care au infiintat-o, cum se fac evaluarile, or fi corecte sau nu! Si continua in acelasi stil de intrebari aiurea, desi i se dadeau raspunsuri concrete. Penibil, tu cica esti specialista in probleme educationale, scrii despre invatamantul din Romania si nu ai auzit de scoala asta, in general de scolile astea, doar sistemul acesta nu a fost inventat la noi, are o veche traditie in Europa. Cine vreti sa o ia in serios cand citeste chestiile astea? Poate dv ca pareti a fi in afara subiectului.

   • Domnul meu, eu inteleg doar ca toate aceste articole de pe Contributors sunt articole fara Revizori/Recenzori. Sunt pentru publicul larg si pentru poporul necunoscator. Daca ar fi fost pe aici vreo cotatie ISI ale articolelor aparute (sau cotatii B+, C+, D+ …) sau ar fi fost o platforma dedicata specialistilor, as fi inteles poate detractarile. Si chiar si asa, educatia ne indeamna sa atacam textul, nu persoana.
    Da, sunt nespecialist in stiintele educatiei si articolele despre imi aduceau un minim de informatie. E asa un domeniu de inchis incat sa nu aiba nevoie de popularizare, de aducere catre publicul larg? (Stati linistit dumneavoastra, eu cred numai in demostratii matematice verificate experiemental. Si chiar si atunci, stiu ca teoriile pornesc de la aproximari idealiste care nu iau in considerare o gramada de factori.)

    • Stefan, discutia despre scoala normala tine de o minima cultura generala a celor din universitar: cu atat mai mult o „specialista” trebuia sa stie despre ce e vorba. Daca nu cunosti subiectul ai decenta si te opresti, pana afli despre ce e vorba si poti vorbi fara sa te faci de ras.. Asta nu stie A Gorga: sa se opreasca la timp, inainte sa devina ridicola.

 62. Autoarea tot zice ca pleaca, dar iata ca e tot aici si scrie comentarii, de doua zile.

  Tare imi e ca tot circul asta a fost ca sa-si promoveze blogul.

 63. Eu, unul, va inteleg. Chiar daca nu am fost de acord cu dumneavoastra in ultimele articole, aceasta „plecare” nu ma surprinde pentru ca, intr-adevar, contributors.ro nu e un loc propice schimbului liber de idei. Comentarii de bun simt dar care sint contra autorului sint cenzurate, autori de articole care isi jignesc comentatorii se simt ca pestii in apa aici, comentarii critice dar inteligente nu sint publicate, fiind lasate, in schimb, sa apara comentarii imbecile care se desconsidera prin ele insele etc. In general, cultura dialogului nu exista in spatiul online romanesc. De nicio parte a baricadei nu exista cultura duelului intelectual purtat cu armele fair-playului. Si aceasta, din pacate, nu se intimpla doar pe contributors.ro, ci si pe alte site-uri cu pretentii.
  (Nu m-ar mira ca nici comentariul meu sa nu apara. Acest lucru nu ar face decit sa confirme adevarul a ceea ce am scris.)

 64. Stimate domnule Administrator,

  Cred că sunt cel puțin 3 ani de când citesc- și comentez pe platforma dvs. Recunosc că am încercat să și public- în vreo 2 rânduri- dar presupun că contribuțiile mele n-au fost interesante. Recunosc că e cel mai interesant loc din Internetul românesc- chiar dacă uneori ia o culoare politică mult prea partizană.
  Cred că plecarea dnei. Gorga ar trebui să vă pună pe gânduri- pur și simplu pentru că pierdeți o valoare adăugată. Cu excepția unor intervenții foarte partizane- nu pomenesc nume- toți cei care scriu aici reprezintă o valoare adăugată- indiferent că se numesc Gorga, Tismăneanu sau Daianu. Și cred că sunt o valoare adăugată nu neapărat pentru dvs.- care totuși faceți un gest notabil pentru cultura românească prin această platformă- ci pentru noi mai mult- cei care mai putem să ne delectăm cu niște bunătăți gratis- și mai putem învăța ceva- chiar și la 53 de ani.

  Cu deosebit respect

  Ștefan Kovacs a.k.a Andrei George

 65. Dupa lecturarea tuturor comentariilor pot spune ca, din fericire pentru autoare , „ridicolul nu a ucis pe nimeni”, altfel ar fi fost deja plecata dintre noi. Macar de rusine.

 66. de ce vin pe contributors?
  de ce plec de pe contributors?
  de ce stau pe contributors?
  ştergeţi dom’le mizeria asta de scriere! ce naiba!

  • Nu domnule, articolele autoarei si comentariile aferente trebuie sa ramana. Astfel, orice poate sa-si dea seama ca doamna nu e prigonita, victima nevinovata a rautatii si invidiei altora.
   Cred ca dansa si-ar dori foarte mult ca aceste comentarii sa dispara, nu trebuie sa i se faca jocul.

 67. Am inteles cauza supararii dv. Sintetizat, ati fi putut scrie articolul foarte scurt (ca tot va plac citatele): Plec de aici pentru ca „ne aflăm în plin cutremur cosmogonic dat de conflictul dintre eroul arhaic şi mitul civilizator gramofonul”.
  In schimb, ceea ce n-am inteles este insusirea bunurilor altora. Pe romaneste, furtul..
  Ce-ar fi sa ne numim toti la fel? Sa aratam toti la fel, sa ne imbracam la fel, sa vorbim identic? Sa nu ne deosebim prin nimc? Sa ne furam unii altora tot in permanenta bunurile, lucrurile, gandurile.. Ati trai intr-o astfel de lume?
  Nu sunt in masura sa va apreciez calitatile profesionale (desi multi de aici vad ca se indoiesc si de acestea), dar prin ceea ce ati facut (ma refer aici la ”contributors.ch” ) in mod clar si fara echivoc spuneti totul in ceea ce priveste calitatile dv umane si morale.
  Puteati sa-i puneti orice alt nume si nu cred ca ar fi deranjat pe cineva.. Nu v-ati mai fi folosit de notorietatea originalului si ati fi avut o oarecare ‘scuza’. Probabil unii ar fi spus ‘uite dom’le, a fost nedeptatita, o inteleg..’
  Dar dv ati ales sa sa plagiati numele, iar acest lucru asociat cu faptul ca ati scris aici (pana cand v-ati suparat, v-ati luat jucariile si ati plecat) denota pe langa frustrare, v-o spun cu scuzele de rigoare, faptul ca aveti mari carente de caracter.
  Avand in vedere cati v-au spus asta pana acum, mai direct sau mai subtil, chiar nu va pune deloc pe ganduri?
  Revenind la gestul dv incalificabil, va intreb: Chiar sunteti mandra de ce-ati facut? Nu va apasa deloc constiinta?
  Din punct de vedere al furtului intelectual, al plagiatului, prin ce considerati ca va deosebiti de ‘onorabilul’ prim ministru?
  Sincer, ar trebui sa traiti dv aici, pentru ca dv il meritati, nu noi! Pe dv va reprezinta, nu pe noi! Vad ca elvetienii deja s-au pronuntat impotriva prezentei noastre. Ii ‘deranjam’ si iata ca-i inteleg.. Astia suntem, asta avem si asta ‘exportam’. Si se pare ca lor asa ceva nu le trebuie..
  Dv aveti ocazia si onoarea sa traiti (cel putin pentru moment) intr-o tara adevarata, bazata pe principii (inclusiv morale) la care noi aici doar tinjim.. Chiar nu ati invatat nimic din acest punct de vedere de acolo? Daca nici de la dv nu putem avea ‘pretentii’, atunci de la cine?
  Oare chiar toti romanii sunt hoti, plagiatori sau cersetori? Oare chiar ne meritam soarta ca natie si ar trebui sa ne resemnam?

  PS
  Stiu ca o persona care fura (uneori involuntar si incontrolabil) cate un obiect din locurile pe unde trece se numeste cleptoman.. Am inteles ca exista unele controverse – in sensul ca unii sustin ca e o boala, altii ca n-ar fi.. V-as intreba, din punct de vedere al educatiei – domeniul dv de expertiza profesionala – cum considerati cleptomania, boala sau..?

 68. @d.p. Cred ca pe acest site suntem toti egali in pareri, sau ar trebui sa fim, si ceea ce trebuie sa primeze sunt cele scrise, nu cine suntem. In definitiv oricine poate scrie o prostie, nu trebuie sa o luam ca pe un adevar absolut numai pentru ca e scrisa/spusa de cineva anume. Nu pot sa stiu ce a fost exact in mintea lui @mgab dar am impresia ca nu ati inteles exact mesajul sau: nu cred ca cineva v-ar reprosa prietenia cu L Antonesei ci admiratia si toleranta pentru o persoana falsa ca madam Gorga (falsa din toate punctele de vedere: intelectual si mai ales moral: v-am mai spus ca modul ei de a cenzura comentariile este impardonabil si jegos, ma mir ca pe domnul Antonesei nu-l deranjeaza aceasta practica comunista si nici pe dv, din cate vad). Cred la fel la @Mgab: ca o parte din simpatia pe care o aveti pt madam Gorga nu vine din calitatile ei intelectuale ( mediocre si discutabile pentru orice persoana inteligenta ) ci dintr-un sentiment de mila: „ce-a patit saraca pentru ca i-a luat apararea prietenului meu L.A.”). As vrea sa gresesc dar chiar si aparitia site-ul contributors.ch este o dovada a lipsei de onestitate a autoarei. Ce sa mai zici de lipsa de originalitate pe care oricine i-a citit operele aici, a putut sa o constate.
  Fiecare isi alege prietenii pe care ii merita, si dv si L Antonesei. Si sa stiti ca nu sunt un comentator aprig al acestui site, citesc des dar scriu rar din lipsa de timp, doar cand ma intereseaza un subiect; as fi scris mai multe la cele ale madamei AG, mai ales i-as fi corectat prostiile, am si facut-o de cateva ori dar……deh, cenzura nu si nu!
  Totusi Mgab are mare dreptate: „dusmanii dusmanilor mei sunt prietenii mei” si as adauga indiferent de calitatile lor morale. Pacat si de dv si de L.A. despre care aveam o impresie buna, ca faceti asemenea compromisuri.

  • @D.I.
   daca va fi asa cum spuneti si se va dovedi lipsita de orice calitate, imi voi retrage simpatia. deocamdata, am citit prea putine comentarii ale dnei, intr-un timp prea scurt. citesc de prea putina vreme contributors.ro, nu sunt famialirizat cu „ordinea” de aici.

 69. Eu imi pun in asemenea situatii o singura intrebare:

  – E mai bun Contributors fara articolele/comentariile d-nei Gorga? Sau lumea in general?

  Pt mine e evident ca raspunsul e nu, oricum ai privi problema.

  Poate si d-na Gorga si „Editorul” ar trebui sa isi raspunda si el la aceasta intrebare…si sa actioneze in consecinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adriana Gorga
Adriana Gorga
Cercetător ştiinţific în domeniul dezvoltarii invatamantului superior la Universitatea din Lausanne, Elvetia, doctor in stiintele educatiei la Universitatea din Geneva (Elvetia). În prezent, lucrează intr-un proiect de cercetare privind analiza transformarilor curriculare recente din universitatile elvetiene.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro