duminică, aprilie 18, 2021

De ce au emigrat masiv românii în anul de grație 2017?

Cred că nimic nu consfințește mai categoric eșecul guvernării PSD-ALDE decât faptul că din ce în ce mai mulți români se gândesc tot mai frecvent la emigrare. Încă și mai grav mi se pare detaliul că gândul este din ce în ce mai des pus în practică.
Iată, nu mai departe decât zilele trecute, Institutul Național de Statistică dădea publicității un comunicat din care reieșea că în anul 2017, primul în care la putere s-a aflat coaliția de partide condusă de domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, s-a înregistrat cel mai mare exod de români din ultimii 8 ani. Nu mai puțin de 219. 327 de cetățeni, dintre care marea majoritate tineri, adică având vârsta între 20 și 39 de ani, au decis să își ia lumea în cap în anul protestelor masive anti-PSD. Ce înseamna asta? Că aproximativ cam tot atâția locuitori cât au azi Ploieștiul ori județele Covasna sau Tulcea au luat hotărârea de a părăsi în 2017 România. Au făcut aceasta în pofida mult trâmbițatelor măsuri de creștere a nivelului de trai ori de mai bine cuprinse în sacrosanctul Program de guvernare.
Au făcut-o, știind că lasă acasă părinți, rude apropiate, prieteni și că inserția socială în țările de adopție nu va fi deloc simplă. Că în Occident șomajul e mare, la fel cum mare e și concurența pe piața muncii, că nicăieri nu funcționează comitete de primire, că, deși dispun de o pregătire mai mult decât competitivă, oricând comparabilă cu aceea a celor născuți și școliți în Marea Britanie, Germania, Spania, Franța, Canada, Statele Unite și mai știu și câteva limbi străine nu le va fi deloc ușor să își afle un rost nou pe lume. Celor care au luat decizia să plece nu le sunt deloc străine nici recrudescența manifestările xenofobe, rasiste, naționaliste, adică o realitate din ce în ce mai îngrijorătoare cu care se confruntă lumea occidentală.
Mi se întâmplă să am mulți prieteni încă tineri, dar încă și mai mulți studenți sau foști studenți care se încadrează în categoria de vârstă cuprinsă între 20 și 39 de ani. Unei copleșitoare părți dintre ei nu le este deloc străin gândul emigrării. Când îi rog să îmi explice de ce sunt din ce în ce mai hotărâți să plece definitiv din România relativ puțini invocă motive de natură economică. Nu sunt tentați neapărat de pumnul de arginți în plus despre care vorbea disprețuitor propaganda comunistă. Cu toții știu că vremea câinilor cu covrigi în coadă care ar alerga ori ar fi alergat cândva pe străzile din Londra, München, Paris, Madrid, Barcelona, Montréal, New York a trecut demult. Cei mai mulți aduc în discuție îngrijorarea nutrită pentru viitorul lor și, îndeosebi, al copiilor lor. Majoritatea vorbesc despre o tot mai pronunțată senzație de sufocare, de stagnare sau chiar despre răul care devine a doua zi mai rău decât a fost în ziua precedentă.
Aveam în decembrie 1989 31 de ani. Și îmi aduc perfect aminte că eram încercat în anii, lunile, zilele de dinaintea Revoluției de o senzație relativ asemănătoare. Parcă mai provocatoare de disperare decât frigul, absența din magazine a produselor de primă necesitate, întunericul care deveniseră mărci de identificare ale regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Tocmai de aceea cred că poate cel mai condamnabil lucru pe care l-au comis de când guvernează iarăși țara partidele conduse de domnii Liviu Nicolae Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu este ca au reînviat senzația în cauză.
Nu am știință ca vreodată, la nici o ședință a Coaliției, să se fi discutat serios despre cauzele care explică depopularea masivă a României. Nu știu ca măcar un singur CEX al PSD să fi consacrat un singur punct din ordinea de zi, cel puțin o oră din timpul prețios al conducătorilor principalului partid aflat la guvernare analizării serioase și responsabile a cauzelor și motivelor ce îi determină pe români, și îndeosebi pe românii tineri, să doreacă să părăsească țara.
Fără îndoială că nu marota Statului paralel, nu încetineala cu care coaliția PSD-ALDE modifică legile justiției siluindu-le, nu întârzierea legea amnistiei și a grațierii la care visează cu ochii deschiși și în folos propriu dl. Liviu Nicolae Dragnea îi determină pe românii tineri să vrea să părăsească țara. Ci băltirea, lipsa de speranță la care au condamnat România ineficiența, aberațiile, abuzurile, ticăloșiile guvernării PSD-ALDE.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

  • La cele spuse de tine trag o concluzie: noi vrem sa ni se dea o tara ca afara, nu s-o construim.
   Americanii, britanicii ori nemtii au primit-o la cheie :P

   • @victor L – nu putem construi „o țară ca afară” luptând cu legislația ostilă. Exact cum pe vremea lui Ceaușescu nu puteai păstra pașaportul la tine, când legea spune că el stă la Miliție și nici nu puteai ieși din țară fără viza română în pașaport când legea spunea că trebuie viza română.

    Americanii, britanicii sau nemții și-au construit țările în baza unor legislații mult mai permisive și mai puțin stufoase decât ce are România în prezent.

    • @ Harald,
     eu nu aparam legislatia.
     Dar daca tu zici ca „Americanii, britanicii sau nemții și-au construit țările în baza unor legislații mult mai permisive și mai puțin stufoase decât ce are România în prezent”, imi permiti sa imi ridic sprincenele a mirare?
     Pen`ca eu stiam ca la ei a curs mult singe.
     Noi avem doar vreo 30 de ani de democratie, schioapa, e drept, dar doar romanii ii pot pune atele pentru vindecare.

   • 1. Americanii, britanicii, nemtii zici? Daca ma uit atent au o gramada de emigranti acolo. Americanii sunt toti veniti de peste tot, cotele de emigrare din aceste taru au fost mult mai catastrofale decat avem noi acum. Si acum vedem o emigratie destul de masiva din aceste tari, ei de fapt sunt peste tot pe glob, e si normal dupa mine sa fie un % destul de mare din populatie care sa nu stea acasa. Noi eram inchisi in borcan, cand au deschis e normal o mare parte sa iasa de acolo, eu as zice ca noi inca nu am ajuns la partea care trebuie din emigrare, pe care o are o natiune cum sunt britanicii sau nemtii.

    2. Peste noapte nu se face nimic, romania se reconstruieste dar incet. Acesti oameni care au emigrat au si ei rolul lor cum l-au avut britanicii, nemtii care au emigrat.

 1. Pentru o mai corecta informare trebuie spuse si urmatoarele:

  – datele privin emigratia si migratia in 2017 sunt calculate pentru populatia rezidenta, adica
  ” totalitatea persoanelor – cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie – care au
  reşedinţa obişnuită în România, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni”.
  – datele din raportul INS sunt provizorii.

  • Se vede ca nu prea cunosti realitatea. Majoritatea care sunt rezidenti sau temporar in UE au carte de identitate romaneasca, cu adresa si tot ce trebuie. Cum e posibil sa ai adresa in alta tara si sa fii in acelasi timp si rezident in romania? Eu nu stiu dar aceasta e practica si nu mira pe nimeni.

   Eu cred ca in UE ar trebui cand declari un domiciliu automat sa faca ce trebuie sa te scoata din celalalt, dar nu functioneaza, poti sa fii rezident si in 3 state in acelasi timp, nu se supara nimeni.

 2. Dar putem sa stim si noi cum de ajunge statistica la cifrele astea? Mie mi se par ridicole, atata vreme cat nu trebuie sa anunti pe nimeni si nu trebuie sa-ti declari plecarea in vreun fel nimanui.

  • Uiti ca pe de o parte esti inregistrat la granita cand iesi si cand intri din tara (iti amintesc ca nu esti in Schengen, „prietenii” stiu de ce) si ca nu mai faci declaratie de venituri la ANAF daca esti plecat pentru mai multa vreme. Incrucisezi datele de la aceste doua administratii (nemaipunand la socoteala datele de la ministerul muncii) si ai o estimare a emigratiei destul de apropiata de realitate.

   • Am plecat din Romania in martie 1995. In 1999 am obtinut cetatenia britanica ( prin casatorie). M-am intors in Romania in ianuarie 2000 in ultima zi de valabilitate a pasaportului romanesc. Am plecat iar in UK in aprilie 2000 folosind pasaportul britanic.
    De atunci am calatorit in Romania numai cu pasaport britanic. Nu am avut nici unjob in Romania si nici nu am dat nici o declaratie la ANAF.
    Pe mine cum m-au numarat ca sunt plecat? Sau nu m-au numarat?

 3. Asta ati votat in 2016 cand n-ati fost la vot. Ati votat moartea tarii din pura nepasare, dezinteres, lene. In ciuda faptului ca a fost un partid cinstit pe buletin pe care il puteati alege.

  Romanii nu merita sa aiba tara lor, se vede ca nu sunt in stare nici sa o conduca, nici sa o intretina. Nici macar sa dea doi bani pe cei din jur.

  Nicio problema, totul va fi bine dupa ce romanii dispar ca natie.

  • Daca toti romanii sunt asa cum ii califici tu, dorindu-le disparitia ca natie, atunci cine dracu forma partidul ala „cinstit”? Extraterestrii, gogomanule?

 4. Am trei copii , au facut fiecare facultatea si muncesc de multa vreme ( 35, 33, 21 ani ). Cistiga destul de bine ( aprox. 1000-1500 euro ). Sint absolut hotariti sa plece, in domeniile in care lucreaza. Toti spun, inclusiv prietenii lor, ca nu vor astepta sa ajunga la batrinete si sa vina vreun derbedeu politruc si afacerist de partid si de stat, care sa le spuna cit de mare sau mica le va fi pensia, dupa ce si-a hranit familia, partidul, prietenii si cercurile apropiate. Asa ca drumul spre construirea unei tari imbelsugate tip Venezuela sau Coreea de Nord unde orice dobitoc ( satul si gras ) te poate ucide daca ai mincat in plus 100 grame orez, este deschis. Tinerii nu mai cred in proiectul de viitor numit Romania, pentru ca este contaminat de minciuna, delapidare, coruptie, agresivitate. Si prostie de mase. Ceva asemanator cu imaginea pe care si-a construit-o Rusia, de care nu va scapa curind, cu diferenta ca de acolo nu se scapa usor. Lucru perfect posibil si aici, din nou, daca se sisteaza fondurile europene, se deturneaza parcursul european si tara va fi confiscata de noua mafie socialista. Inca nu sintem infractori care sa fie caftiti de militie si graniceri ca in vremurile bune, la frontiera, dar mai stii ?

  • Poate o sa va surprinda, cum m-a surprins si pe mine, sa aflati ca si rusii pleaca pe rupte: peste 300000 de rusi au parasit tara in 2016. De asemena, un institut de sondaj apropiat de Putin informa ca o treime din tinerii rusi doresc sa plece din tara. Seful institutului comenta insa ca ar fi o greseala sa se creada ca tinerii ar vrea sa fuga de oribila realitate rusa: sint pur si simplu deschisi catre lume, adica exact ce afirma si ion mai sus.

  • Delapidarea, coruptia, minciuna sunt trasaturile regimului PSD-ALDE, iar prostia de mase este opera dictaturii comuniste. De astea se va scapa daca majoritatea tacuta, care nu sufera nici de prostie si nu iubeste nici minciuna, nici coruptia, nici delapidarea ii va da jos de la putere pe vacarii si pe ciobanii carora sovieticii le-au dat puterea in 1945, sfidand intreaga natiune romana.

 5. Nu cred ca aventura, cand ai peste 30 de ani si poate si un copul, spiritul de aventura e un caoitol incheiat.
  In cazul meu, care contemplu la perspectiva este exact „baltirea”. Mai astept pana dupa alegerile din 2020….si mai stiu si altii

 6. @Andrei se poate uita usor la nr plecarilor din tara. De fiecare data cand pleci, la granita esti inregistrat ca plecat. Daca de la 01-01-2017 iei nr celor plecati si il scazi cu nr. celor reveniti probabil ca iti da acel numar din statiatici. De facut acest calcul nu este deloc greu, dupa cum vezi.

 7. „O data vede nasu p…a fetei, si anume la botez”. A doua oara nu mai protestam si nu mai riscam bastoane pe spate pentru fratiorii nostri care petrec pe Valea Prahovei si umplu cîrciumile pana la refuz. Nu, nu. Inseamna ca regimul Dragnea nu este chiar asa de rau pentru unii. Orizontul acestor oameni se opreste la frigider si o masina in care sa stea ore intregi in drum spre Sinaia sau Mamaia. Noi, ceilalti care ne dorim mai mult de atat, vom pleca.

 8. In privinta tinerilor, am observat ca ei vor sa descopere lumea, pentru ei nu prea exista hotare ca pentru acei mai in varsta. Ei nu sunt atasati de un loc, dimpotriva vor sa descopere, sa cunoasca. Lor le este indiferent ce legislatie este, ei oricum nu o cunosc.

  Acum ce inseamna tanar? Nu pot da o definitie, dar sunt foarte multi pe care nu ii opreste nici varsta nici copii, eu cred ca e foarte benefic si pentru copii aceasta experienta, invata sa se adapteze, chiar as recomanda familiilor sa se mute mai des.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro