marți, mai 21, 2024

De ce cad statuile, Mitica ? Un dialog imaginar despre corectitudine politica.

De ce se darâma statuile una dupa alta ?
Raspunsul simplu îl cunoastem cu totii. Pe fondul emotiei generate de moartea lui George Floyd manifestantii le considera ofensatoare ca simboluri ale discriminarii rasiale. Mai mult decât atât, actul de-a distruge statuile e un fel de razbunare pentru uciderea lui George Floyd si alte incidente considerate rasiste din trecut.

Totusi, nu e normal sa se intâmple asa ceva. S-a ajuns prea departe.
Am mai spus-o si cu alte ocazii, cuvântul „normal” e adesea gresit înteles : el nu are un sens absolut, ci face referinta la o norma pre-existenta. Ceea ce este normal în raport cu sistemul meu de gandire poate fi anormal în raport cu al dumneavoastra, sau al unui cetatean american de culoare. Putem totusi spune ca într-o societate democratica manifestarile violente de orice fel nu sunt normale si ca atare sunt condamnabile. În rest faptul ca se revendica demolarea unor statui ofensatoare … totul depinde de cine e pe soclu. Si in România s-au demolat statui într-un trecut nu prea îndepartat. Cele comuniste desigur dupa Revolutie, dar si cele ale maresalului Antonescu acum vreo 20 de ani când, dupa o perioada de glorificare în anii 90, rolul istoric al fostului lider a fost re-evaluat în sens contrar. „Norma” la care ne raportam este în continua schimbare si cateodata aceasta schimbare poate fi brusca într-un context de emotie populara.

Bine dar sa-l acuzi pe Cristofor Columb de rasism este total deplasat.
Ïntr-adevar este absurd sa judeci dupa criteriile civilizatiei de azi evenimente care au avut loc cu multe secole în urma. Nici în rau si nici în bine – o spun si pentru cei care mai cred ca Mihai Viteazu intentiona sa faca un stat national român. Pe de alta parte o statuie a unui personaj istoric este facuta în semn de omagiu si ca atare daca ea ofenseaza o parte din populatie atunci nu face decât sa fie o sursa de conflicte. Asadar apararea „a facut si lucruri bune” pe care am citit-o în legatura cu Edward Colston – mecena englez de la începutul secolului 18, cu avere dobândita din comertul cu sclavi – nu este admisibila. Înteleg însa riscul ca acest val de furie populara irationala sa conduca la rescrierea istoriei într-un mod denaturat. Ceea ce ar fi grav.

Tocmai, de ce ar trebui sa ne fie rusine de evenimente care au avut loc cu zece generatii în urma ?
Rasismul nu este un fenomen disparut acum multe secole. În Statele Unite legile segregationiste au fost abolite de abia în anii 60 si deci multe dintre persoanele afectate sunt înca în viata. Si rana este înca deschisa : Acum trei ani la Charlottesville un mars al celor care proclama suprematia rasei albe ocazionat (tot) de un proiect de demolare a unei statui (cea a generalului secesionist Robert Lee) a degenerat în conflicte cu contra-manifestanti soldate cu victime. Refuzul presedintelui Trump de-a condamna în mod specific marsul rasist si antisemit („Evreii nu ne vor înlocui ! ” s-a scandat printre altele) a fost foarte criticat ceea ce explica de ce i se atribuie o responsabilitate în evenimentele recente. Daca „rusine” este un termen prea tare, o constientizare a existentei fenomenului este cât se poate de necesara. Asa cum s-a întâmplat în Europa cu antisemitismul, ca tot am vorbit de suprematia rasiala. Asa cum ar fi trebuit sa se întample si în Romania dar ocupati fiind sa comentam ce se întampla prin America preferam adeseori sa trecem sub tacere anumite episoade istorice deloc glorioase. Nu numai o importanta minoritate evreiasca am avut, ci si sclavi. E vorba de romii despre a caror istorie nu se povesteste prea mult, de abia mai vedem ici colo câte un film („Aferim”) sau câte un articol adesea neglijat al vreunui activist social. Si nici în acest caz nu e vorba doar de evenimente petrecute cu mult timp în urma : în ultimii ani au existat mai multe proiecte de lege prin care numele de „rom” era interzis si înlocuit cu „tigan”, pe motiv ca „rom” e prea apropiat de „român”. Am întalnit multe persoane altminteri rezonabile care încercau sa ma convinga ca e normal sa se numeasca „tigani” fiindca sunt … „tigani”. Aceasta desi toti termenii asociati „a se tigani, tiganie etc” au sens peiorativ. Cetateni români obligati sa se numeasca într-un anume fel ca sa nu fie confundati cu alti cetateni români de conditie superioara, cum va suna asa ceva ? Negri obligati sa se numeasca negri fiindca sunt negri…. indiferent daca pentru ei denumirea e ofensatoare.

Retragerea celebrului film „Pe aripile vântului” este totusi inacceptabila. Corectitudinea politica a ajuns sa cenzureze creatia artistica.
Este trist ca s-a ajuns la asemenea extreme. Ma gandesc cu groaza cum ar fi sa se darâme monumente precum celebra catedrala din Strasbourg din cauza simbolurilor anti-semite de pe fatada cladirii. Preferabil ar fi – asa cum sper sa se intample si în cazul filmului cu pricina – o explicatie despre contextul sau istoric. Exista teama ca în viitor creatia artistica frânata de (auto)-cenzura pentru a nu ofusca pe nimeni sa devina adesea fada si deci lipsita interes.A propos, în urma cu nu foarte mult timp, în contextul pandemiei, pe niste panouri din Bucuresti au aparut niste medici ilustrati în chip de sfinti. Povestea a creat un mare scandal si Primaria Bucuresti a cerut retragerea lor grabnica ceea ce s-a si întâmplat. Si din nou, oameni pe care îi credeam mai deschisi la minte au criticat vehemennt respectivele desene. Si-or fi dat seama ca ceea ce fac este exact o forma de cenzura bazata pe corectitudine politica ? Sau îsi dau seama acum ? Dar dumneavoastra, daca v-ati numarat printre critici ? Sigur ca mi se va spune ca nu se compara niste ilustratii publicitare cu un film de Oscar. Dar nu valoarea artistica e în cauza aici ci mesajul presupus ofensator al operei respective. Putem sa amintim în context si de împiedicarea proiectiei unui film premiat la Cannes la Muzeul Taranului Român acum vreo doi ani de catre un grup zis „crestin-ortodox”. E corectitudine politica sau nu ?

Ce sa mai zicem de umor ? S-a interzis scheciul „The Germans” din serialul Fawlty Towers al lui John Cleese…
Ca fan absolut al lui Monty Python si al lui John Cleese în special nu pot decât sa ma declar oripilat. Si sa va invit sa vedeti episodul respectiv pâna s-o mai putea – este unul dintre cele mai nostime scheciuri care s-au facut vreodata. Contrar a ceea ce s-ar putea crede (daca facem abstractie de contextul actual) nu germanii pun vreo problema ci o fraza care contine „niggers” din acelasi episod. Gluma rasista desigur, dar spusa de un personaj caricaturizat care este de fapt tinta umorului. Ce sa spunem în schimb de germanii din cele doua cupluri de care sunt facuti zdravan de ras si prezentati ca niste creaturi total lipsite de umor… N-ar trebui oare sa se simta vexata natiunea germana de asemenea glume ? Ceea ce ne duce cu discutia la subiectele de care se poate (înca) râde. Acum câtiva ani , dupa atentatul sângeros de la Charlie Hebdo, scrisesem ca ceea ce poate fi luat in ras sau nu este parte a codurilor sociale diferite de la o societate la alta, ca si formulele de politete sau codurile vestimentare. Prin urmare daca ne îngrijoram în legatura cu societatea lipsita de umor spre care ne duce valul de corectitudine politica actual, ar trebui poate sa aruncam o privire introspectiva asupra propriilor noastre subiecte care nu tolereaza gluma. Si sa ne amintim ca tot în Charlie Hebdo a aparut caricatura cu Simona Halep si trofeul de la Roland Garros pe post de „Feraille” („Fier Vechi”). Asadar stimate concetatean, daca va numarati printre cei care au protestat vehement cerând o reactie oficiala a autoritatilor si contraatacând viguros cu glume cât mai jignitoare despre francezi, as estima ca nu va calificati pentru a deplânge disparitia umorului din cauza (auto)-cenzurii. Iar daca tot discutam de umor, corectitutdine politica si John Cleese nu se poate sa nu evocam „Viata lui Brian”, splendida comedie a celor de la Monty Python inspirata de Noul Testament. In caz ca va place va sugerez sa faceti o lista cu persoane cunoscute cu care NU l-ati putea urmari. As paria ca e destul de lunga.

Care e concluzia acestui dialog imaginar ?
Dialogul e imaginar, dar temele, cât se poate de reale, au fost puse în discutie de unii compatrioti în aceasta perioada. Raspunsurile nu mi s-au parut satisfacatoare si de aceea am scris acest articol. Violenta si intoleranta sunt inacceptabile într-o societate democratica. Dar câteodata ele sunt provocate de unele rani ale trecutului care nu s-au închis înca. Reactiile violente la un clip publicitar cu Mihail Sora arata ca se întâmpla si la noi. Si nu vorbim de vreun fost stapân de sclavi sau de vreun tortionar comunist ci de un centenar care a fost un respectat ministru al învatamântului dupa 1990. Iar morala, în caz ca nu ati sezizat-o, este ca nu putem avea opinii ferme si pertinente despre ceea ce se întâmpla la 10000 de kilometri dinstanta într-o tara cu o cultura diferita atâta vreme cât ignoram fenomenele înrudite cu cele de acolo care se petrec în societatea noastra. Fie ca e vorba de intoleranta, corectitudine politica, rasism sau lipsa de umor.

Distribuie acest articol

195 COMENTARII

 1. Cred ca si jocul de sah trebuie interzis: discrimineaza. Intotdeauna albul muta primul.
  Mama corectitudinii politice este globalizanta si incontinuu gravida.

  • @Victor L..
   Excelentă idee! Și țiganului să nu i spună ”rom” ci ”whisky”.
   Dezbaterile au devenit absurde. Sunt aberante și atentatele la opere artistice, dar și cvasi-permantele intervenții ale unor activiști care condamnă toată ziua așa-zisele discriminări din Româinia. Sunt puține, nesemnificative și nu merită băgate în seamă.
   Să redenumim romanul lui Stendhal ”Galben și albastru” ? Rezolvă asta ceva ?

 2. Ciocniri dintre diferitele grupuri rasiale au existat mereu in istoria omenirii dar au imbracat forme diferite de manifestare. In Africa intre diferite grupuri tribale au avut loc crime infioratoare. Ceea ce vedem acum in SUA este si o forma de manifestare antisistem in ciuda politizarii evenimentului in preajma alegerilor prezidentiale. In ultimii 30-40 de ani toti presedintii americani au avut parte de asemenea evenimente. Chiar daca populatia afro americana are probleme de educatie, locuri de munca, calitatea locuirii, cred ca guvernele prezente si viitoare ar trebui sa isi puna problema unor programe de nivel national, de scolarizare mai buna, de reducere a saraciei, reducerea natalitatii, a delicventei juvenile, discriminarii salariale.Rezultatele nu se vor vedea decat la a doua si treia generatie.

  • Educația de la școală primară la clasa a XII e comunitară sau privată pentru peste 80% din copii americani. Alrfel spus statul/guvernul federal are 0 pârghii de intervenție. Majoritatea comunităților americane preferă aă ju primească niciun cent de la guvernul federal pentru a avea deplină independență în stabilirea curriculum-ului și ca să poataă controla ce elevi sunt primiți/exmatriculați la școlile din district.

   Educația de stat e scumpă și poastă Ea apare acolo unde comunitățile locale sunt prea sărace să-și întrețină propriile districte școlare. Exemplul cel mai relevant est Chicago School District, cel mai mare din SUA. Este susținut din fonduri federale și administrat de autoritățile locale. probabil peste 90% din elevi sunt minrotiari. Costul anual pe elev a trecut anul trecut de $20000. 80% din absolvenții acestui district sunt practic analfabeți după 14 ani de școală de stat obligatorie. Adică nu pot trece teste le de bază pentru engleză și matematică pe care ar trebui să lea tracă un copil de clasa a V-a. peste 65% din ei vor ajunge în închisoare în primele 12 luni după absolvire.

   Spre comparație cele mai bune licee private din Illinois au taxe anulae ce nu depășesc $12000/elev.

   Districtul notru școlar comunitar independent (non profit dar nu primește fonduri de stat) a costat anul trecut $9000/elev. Suntem de peste 10 ani în primele 20 de ditricte școlare din NAQT (asocaiție a concursurilor școlare) iar în 2018 liceul nostru a fost al primul din țară (de 5 ani suntem constant în top 10) ca număr de „national merit sutdents” & „perfect score ACT students” – elevi ce se califică în primii 3% din țară, respectiv cei cu scoruri de 100% din prima încercare la exemenele de evaluare.

   Deci nu e deloc o problem de bani. E una de material uman. Oricât de rasist ar suna asta. Guvenrul american investșete de decenii sume fabuloase în educația negrilor cu rezultate practic 0.

   • „Educația de stat e scumpă și poastă Ea apare acolo unde comunitățile locale sunt prea sărace să-și întrețină propriile districte școlare. Exemplul cel mai relevant est Chicago School District, cel mai mare din SUA. Este susținut din fonduri federale și administrat de autoritățile locale. probabil peste 90% din elevi sunt minrotiari.”

    „E [o problema] de material uman. Oricât de rasist ar suna asta. Guvenrul american investșete de decenii sume fabuloase în educația negrilor cu rezultate practic 0.”

    Mi se pare mie, sau va contrziceti în ce spuneti ? Haideti sa facem o paralela cu zonele sarace si rurale ale României care voteaza PSD in orice ocazie. Credeti ca românii din Teleorman sunt mai prosti decât restul, asa genetic vorbind ?

    • Nu mă contrazic deloc. Ideea de bază e că dacă materialul uman e slab atunci banii nu mai fac nicio diferență. În cazul negrilor din SUA e o situașie consistentă. orcâți bani s-au investit în ei rezultatele au fost mereu aceleași; 0. Ce altă concluzie se poate trage afară de aceea că au o problemă genetică. Sunt mai buni din punct de vedere genetic la baschet ca asiaticii sau europenii dar în mod cert sunt pe nicăieri la munca cu creierul.

     Telorman e un pic diferit. După știința mea acolo totul incusiv încățământul e subfinanțat dramatic. Nu se poate spune că PSD a investit în învățământul teleormănean munți de bani. Posibil ca de fapt investiția pe elev să fie printre cele mai mici din România așa cum am înțeles că se întâmplă de exemplu în județul Botoșani.

     • Nu stiu daca genetica a ajuns deja la un rezultat, dar daca va ajunge si cand va fi imposibl de contrazis vom avea o problema daca Svejk ar avea dreptate desi eu cred ca nu are si doar se grabeste cu niste concluzii, caci ar fi o deosebire care depaseste nivelul unei rase si tine poate de diferenta dintre specii. Dar vom afla si asta

     • @Josef Svejk- zi mai bine ca esti un rasist convins si gata, am inteles cu totii!
      Conform Primului Amendament ai dreptul la libertatea de exprimare.
      Te zbati cam tare si ai ramas cam singurel pe aici. Nici nu mi-am imaginat ca copii tai nu studiaza la cel mai bun liceu din SUA, pe cei mai putini bani posibili, ( nu mai conteaza ca majoritatea absolventilor de la E. Racovita din Cluj sau de la Tudor Vianu, Gh Lazar sau Sf. Sava din Bucuresti, Mircea cel Batran din Constanta, Fratii Buzesti din Craiova, si multe altele… ar matura pe jos probabil cu omologii lor de la acel vestit liceu…). Se inscrie intr-un tipar pe care unii dintre cititorii mai vechi ai acestei platforme il pot recuoaste cu usurinta: pick-up ul tau de 8l ( sau V8-4l), cele 3-4 garaje, firma ta care nu are seaman pe lume, pistolul Colt daruit fiului tau la majorat ( nu conteaza ca americanii folosesc in armata si politie Glock, Sig Sauer, Beretta, Heckler und Koch… tu ai ramas setat pe John Wayne), sedinte de trageri regulate cu familia, pozita anti-avort exprimata la articole despre schimbarile climatice si reiterata la referendumul pentru familie, iarna care tine pana in iunie in zona ta, sticla ta de apa minerala partial degazificata care nu se incalzeste la soare, votarea lui Trump si multe altele de care nu mai imi aduc aminte…
      Am o usoara senzatie ca nu te-ai prea simtit in largul tau in Romania post-decembrista iar emigrarea in Midwest ti-a conferit un fel de identitate.
      Daca as fi una dintre distinsele contributoare cu expertiza in psihologie clinica si as analiza idiosincraziile tale cu privire la rasa neagra, as putea emite o parere cum ca ai ramas traumatizat la vizionarea unor filmulete educative, omiprezente, despre BBC ( nu, nu este vorba despre binecunoscuta televiziune britanica…) aflate la indemana oricui (de cand tovarasii chinezi de la Huawei si ZTE au facut internetul accesibil oricui prin echipamentele ieftine de retea…) iar emigrarea si proximitatea fizica cu exemplare atletice superbe din rasa Homo sapiens var. neagra ti-au produs o stare de anxietate, care se reverbereaza acut si in comentariile tale.
      Mi se pare superfluu sa precizez ca ceea ce se intampla in zilele aceste este simptomatic pentru starea de tensiune din societatea americana ( aflata in declin- parere unanima pentru toata lumea, din Australia si Noua Zeelanda pana in Eur-Asia, mai putin pentru unii care sunt inca intresati sa mentina iluzia existentei unui jandarm planetar omnipotent -Marele Licurici), cauzata de ducerea la absurd a unui capitalism pur. Am vazut reactiile schizoide ale americanilor si britanicilor in fata epidemiei de COVID-19, disperarea liderilor de a-si porni economiile indiferent de costuri, flututrarea continua a unor tratamete miraculoase, si vreau sa-ti spun ca prefer ( asa cum reiese si din toate cometariile mele de pana acum ) o democratie europeana de tip nordic ( nu suedez, fara exceptionalisme…). Toata lumea va fi afectata de recesiunea ce va sa vie, dar este preferabil sa traim intr-o societate in care exista o minima disciplina si solidaritate sociala. Tin minte un newsletter primit dupa recesiunea din 2008 de la o mare companie germana producatoare de senzori, Sick pe numele sau, in care imi spuneau ca acea recesiune este o oportunitate pentru ei, sa-si puna in ordine portofoliul de produse, sa-si faca cercetarile si dezvoltarea produselor in tihna, sa-si reorganizeze activitatea, lucruri care nu puteau fi facute in frenezia cresterilor economice de dinainte de 2008. Este o mare diferenta intre numarul mare de someri americani si numarul relativ restrans de someri europeni, intre cecul trimis direct americanului si schemele de suport a somajului tehnic din Europa, intre numarul de morti de COVID din tarile care au actionat decisiv de la inceput si cele care au flirtat cu inconstienta. Este o mare diferenta intre firmele europene care in majoritate sunt ori firme de familie ori firme de stat si care isi mentin angajatii pregatiti si experimentati si firmele americane care si-au concediat angajatii la prima pala de vant, pentru a nu-si afecta performantele economice. In final recesiunea globala ii va atinge pe toti, procentele de scadere a PIB-ului vor fi asemanatoare ( pentru ca traim intr-o lume globalizata), insa numarul de morti si de someri va fi diferit. In trecut doar URSS si-a permis sa-si trimita la moarte soldatii ( fara respect pentru viata lor- intr-o pierdere planificata…) pentru atingerea unor obiective politice sau de imagine ( cucerirea Berlinului), altii au actionat pragmatic si au aruncat doua bombe atomice.

      • Ehei, dom’ Yuan, Bun venit, bun venit!

       Bine că ați apucat să vă vărsați tot năduful așa dintr-un singur acces de logoree logoree. Numa’ data viitoare luați-o totuși un pic mai ușurel să nu vă lovească (Doamne ferește!) fo’ dambla…

       Ia acum ca-ți dat în rasism mai ceva ca Scânteia în vremurile ei bune, tot ce vă mai rămâne de făcut e să părăsiți cu demnitate cloaca obscurantist-rasistă și să revărsați asupra Africii talentele dumenavoastră nepreche până o ajunge un continent ca soarele de pe cer!

    • Cand vrea sa se angajeze absolventul Afro-American de facultate chiar shi shef de promotzie da peste un patron Alb rasist care il respinge desigur pentru alte motive decat rasa; le gaseshte el. Adesea medici Afro-Americani calificatzi ajung sa lucreze ca gunoieri caci doar acolo sunt angajatzi. Exista shi afaceri conduse de Afro-Americani dar ele sunt putzine, mereu sabotate shi chiar distruse de rasishti shi rareori e nevoie acolo de oameni calificatzi. Stiind asta Afro-Americanii studiaza domenii care au fost deja de-segregate: Sunt multzi militari Afro-Americani caci in armata descriminarea rasiala e interzisa nu shi in industria privata. Sunt multzi profesori Afro-Americani inclusiv universitari totzi angajatzi de guvernul SUA care interzice descriminarea rasiala dar inchide ochii cand companiile private fac exact ceea ce guvernul interzice.

 3. „În Statele Unite legile segregationiste au fost abolite de abia în anii 60”

  Aceasta fraza mi-a amintit filmul „Hidden Figures” din 2017, despre viata a 3 afro-americane Katherine Johnson, Dorothy Vaughan si Mary Jackson care au contribuit la programele spatiale de la NASA in anii ’60. Katherine Johnson este cea care calculeaza traiectoriille programului Mercury si misiunii Apollo11, Dorothy Vaughan devine responsabila departamentului de informatica si Mary Jackson prima femeie de culoare inginer in aeronautica.
  Cu toate acestea, in prima parte a activitatii lor la NASA, nu aveau voie sa utilizeze toaletele albilor si erau nevoite sa faca un km pana la prima toaleta rezervata negrilor, iar pana au reusit sa fie luate in serios pe plan profesional au suferit multe umilinte, doar pentru ca nu erau albe.

  Iar toate acestea s-au intamplat in anii ’60, ceea ce spune extrem de multe despre societatea americana.
  Un film care merita vazut.

  • ” ceea ce spune extrem de multe despre societatea americana”,
   Daca iti formezi pareri despre o tara din intimplari disparate, ata ete :D
   In societatea franceza nu ai gasit nimic?

   • @Victor L Este un exemplu, unul dintre multele care se pot da pe acest subiect. Asa cum se pot da exemple din orice tara si oras.

  • Negrii erau pe atunci cam 15% din populația țării. NASA avea sute de mii de angajați. Ar fi fost totuși normal să fi fost ceva mai mult de 3 savanți negri acolo. Problema e că specia asta lispește aproape cu desavârșire. Chiar și în zilele noastre când intri într-o firmă de tehnologie e aproape imposibil să vezi negri. De ce oare?!

   Pentru cultura dumneavoastră generală, „traiectoriile programului Mercury” au fost calcualte, cu mult timp înainte de aparițția primului savant negru sau alb la NASA, de către Sir Isaac Newton :)

    • Era restricșionat?! Păi atunci ăia cum ajuns acolo?!

     Azi îl mai restricționează cineva?! Ați văzut abslvent negru de high tech care să facă ceva?! Sunt pline umanioarele de ei, dar practic inexistenți când vine vorba de știință și tehnologie.

     Africa e independentă de 50-60 de ani. De ce nu vedem nici acolo nico umbră de dezvoltare tehnologică lși științifică ci doar nesfârșite războaie și masacre tribale?

   • Afro-americanii reprezentau aproximativ 10,5 % din populatia Statelor Unite in anii ’60, Cat despre personalul NASA, in 1960 erau in jur de 10 mii de angajati, dintre care o treime cercetatori si ingineri. In 1964 numarul acestora se tripleaza, dar nimic de-a face cu ” sute de mii”.

    Ma tem ca informatiile dv despre contributia acestor 3 femei afro-americane la programele spatiale initiate de Nasa sunt superficiale. Este adevarat ca filmul “Hidden Figures” nu este Batman sau Kill Bill, cred ca a trecut neobservat de oamenii obisnuiti care, in general, stiu foarte putin despre stiinta.

    A propos de Katherine Johnson, ea este cea care a calculat traiectoria capsulei spatiale Mercury Freedom 7, cu Alan Shepard la bord, in 1961.
    Un an mai tarziu, cand John Glenn se pregateste de primul sau zbor in orbita, cum nu avea incredere 100 % in calculele efectuate de computerele de la Nasa, insista ca toate aceste calcule sa fie verificate de Katherine Johnson si de nimeni altcineva.

    Pacat ca cei de la Nasa nu l-au intrebat pe domnul Svejk cum sta treaba cu calculele deja efectuate de Newton.

    • Martin Luther King jr. afirma cu pușin iînainte de a fi împușcat (1967) că peste 15% din americani sunt negri. Au pus bucata asta de discurs pe mormântul său. Bănuiesc că știa ce vorbește.

     Dacă căutați pe Goagăl câti angajați avea NASA în anii 60 aflați că în iunie 1966 ajunsese la un maxim de 396000, care au scăzut la 218000 în 1969.

     Pentru orice a abolvit cursurile de fizică din școala generală traiectoria unui satelit și cea a frânării sale pot fi calculate ușor pe baza formuleloor mecanicii newtoniene. Îmi amintesc că am avut-o ca subiect la olimpiada județeană de fizică din clasa a VII-a :) Povești din astea gen profeorul Majeron de la Iași a calculat traiectoriile NASA sau nu știu ce Katheleen a făcut același lucru sunt pur și simplu bărbi ce prind la persoanele cu o educație primară precară.

     • @Sveig Sunteti simpatic: in mod sigur orice elev de clasa a 6-a sau a 7-a dintr-o scoala roamneasca poate lucra la Nasa si calcula traiectoriile oricarei navete spatiale.
      Ce sa faci daca americanii nu isi dau seama de existenta atator talente mioritice.

      Va sfatuiesc sa va informati ceva mai bine cum sta treaba cu traiectoriile respective si
      preferati surse ceva mai….stiintifice.
      Eventual scrieti celor de la NASA ce idioti au fost sa nu stie ca orice elev de 12-13 ani putea sa faca aceste calcule.

      • Ce ar fi să puneți mâna pe carte?! Chiar dacă e fizică de școală gimnaziu niciodată nu e prea târziu :)

       Aveți mai jos mai toată gama de calcule a manevrelor orbitale, inculusiv deorbitarea. E matematică elementară și fizică/mecanbică newton-iană elementară

       https://www.valispace.com/how-to-calculate-mission-specified-propulsion-system-parameters-part-i/

       E drept că în America copii mei au ajuns la chestiile astea doar prin clasa a VIII-a și au luat clasa de advanced physics , dar e în continuare o chestie ăpentru elevi sub 14 ani. Iar de la Newton încoace nu s-a inventat nimic pe tema asta.

      • @sveig Pacat ca nu ati avut curiozitatea sa cititi macar bibliografia pe care se bazeaza textul pe care il recomandati cu atata mandrie Ati fi aflat ca este vorba de carti pentru anii terminali de facultate. Ca sa nu mai vorbim ca e vorba doar de introducere….
       Dar asa „e romanii” ( nu toti, dar o mare parte): citesc titlul si prima fraza ale unei carti si cred ca au inteles totul.
       Deci, aceeasi recomandare: cautati-va surse serioase si aprofundati lectura.

       PS Daca sunteti efectiv convins ca aveti dreptate de ce nu le scrieti celor de la NASA sa le criticati alegerile si sa le propuneti colaborarea dvs, a copiilor, soacrei, catelului etc?

      • E si asta o culme a penibilului (un maxim local, cum am spune matematic :D). Din refuzul de a accepta ca ar putea exista macar un negru, unul singur, capabil sa inteleaga matematici spuerioare, Svejk a ajuns sa sustina ca mecanica orbitala e ceva care in Romania se studiaza in scoala generala (probabil ca baza matematica – advanced calculus – se preda in ciclul primar, imediat dupa liniute si bastonase). De ce sa lase Svejk realitatea sa-l incurce? Ala care isi construieste singur niste fantezii din astea la minut, imediat cand ceva nu-i convine, trebuie sa fie un om de mare caracter.

      • @Alexa & r2

       Măi tovarăși, încercați să deschidețși un manual de fizică elementară de gimnzziu. Veși afla de acolo cumse calculează prima, a doua șia treia viteă cosmică. Vețși afla de acolo legile mișcării vitezei și acclelrație. Nu trebuie niciun fel de matematică superioară. Sunt chestii elementare.

       Vă repet, impuslul necesar pentur scoaterea de pe orbită a unui satelit și ateriazarea la distanță impuspă a fost temă de olimpiadă județeană de fizică pentur gmnaziu în 1983. Sute sau mii de cobpii de 13-14 ani au rezolvat problema fără dificultăți. Problema cu adevărat dificilă la acea olimpiadă a fost calculul energiei valului care e extrem de dificlă fără a avea cunoștințe de calcul diferenșia și integral. Dar chiar și aia a fost rezolvată de forate mulți copii.

       Mult, mult mai târziu am avut privilegiul (și satisfacția perversă :)) să aflu chiar de la John Young (copilot al misiunii Gemini 3 căruia i-am povestit de subiectul de la Olimpiadă) că NASA a blănit-o în 1965 când au uitat în softul de calcul al deorbitării să ia în considerare viteza de rotție a pâmântului :) A fost de altfel eroarea comună făcută de mulți copii la Olimpiadă.. Young a râs copios și mi-a spus că și lor le-a picat fisa abia după ce începuseră secvența de ardere a motorului pentru deorbitare. Răposatul Gus Grissom (comandantul misiunii) a încercat să compdnseze manual „on the fly” eroarea și chiar a recuperat câteva zeci de mile din abaterea de la punctul de impact

      • @Sveig OK, v-ati facut numarul, La Nasa au lucrat si lucreaza numai incompetenti iar dv sunteti reincarnarea lui Newton, ca tot am amintit de jurnalul acela teribil despre reincarnare, UFO, extraterrestrial fields etc. unde publica tot felul de genii neintelese.

       Acum puteti dormiti linistit. Noapte buna.

      • Miscarea aia circulara uniforma din manualul de a 9-a s-a transformat in timp in mecanica orbitala, NASA, chestii. Vezi ca atunci cand nu mai e circulara orbita se complica mult treaba. Gaseste si tu pe vreunul care a fost la nationala si, eventual, a mai luat si ceva premii pe acolo. Tie ti se par usoare asa, din oficiu, pentru ca nu le-ai parcus niciodata si probabil ca iti imaginezi ca ce faceau aia prin secolul 17 tre sa fie floare la ureche acum. Nu e asa. Vezi ca si prin antichitate sunt demonstratii unde ai sanse mari sa-ti prinzi urechile. Oricum, mare noroc ca ai tinut tu minte asa. Altfel cum ii mai balacareai pe aia 2-3 negri mai rasariti de care vorbea Alexa? Aaa?

   • @Svejk,

    Nu stiu in ce fel companii de tehnologie lucrezi domnia ta, insa clientul pe care il am acum in majoritate e o firma majora de echipamente aeronautice. Au destui ingineri negri, femei, si asiatici, ba unii chiar au inceput a obtine posturi de management.

    • Bag seama că sutn tare bine ascunși. :)

     Erau înte-devăr companii pe vremea lui Obama care mai aveau câte un negru prin birouri ca să arate ce emancioate sunt. Sutn și azi o grămadă prin filme. Ăia însă în lumea reală nu făceau de regulă nimic și în general ei au disprăut odată cu moda :)

 4. Adaug și eu o întrebare. E bine ca intr-un regim democratic unde toată lumea are drept de vot sa existe mulțimi de oameni indignati care sa înfăptuiască cu mâna lor dreptatea in numele poporului?

  • In general, nu. Uneori, da – intre anumite limite. Pana la urma, daca democratia (care nu e decat o metoda de decizie) nu rezolva probleme adanci, anumite forme de violenta ar putea fi singura solutie pentru a trezi compatriotii din indiferenta (cu riscul de a ii intari si mai tare in complicitatea lor).

    • @r2
     autor: „Violenta si intoleranta sunt inacceptabile într-o societate democratica. Dar câteodata ele sunt provocate de unele rani ale trecutului care nu s-au închis înca”

     constat ca ambele tabere pluseaza cu argumente precum istoria, IQ, genetica, standardul de viata si chiar culoarea cuvintelor;
     ca membru al unei minoritati (nesemnificative), am simtit pe propria piele cum traditionalismul defineste o comunitate etnica minoritara si cum tocmai intr-o astfel de societate conservatorismul e la el acasa; daca arunc un ochi pe la alte comunitati minoritare, nu e greu de constatat ca si intoleranta e la ea acasa tocmai in sanul acestora; la o anume minoritate mult detestata pe la noi constat si un admirabil simt si respect pentru ierarhie; nu regasesc insa nimic din corectitudinea politica a progresistilor;

     concluzie:
     corectitudinea politica adanceste faliile interetnice, tocmai pentru ca delimiteaza padurea trasand limitele unei arii protejate;
     uitam ca tocmai viata copacului de langa noi e ceea ce conteaza, nu drepturile padurii

  • Adaug si eu una: e bine ca intr-un regim democratic unde toată lumea are drept de vot sa fie permisa detinerea armelor de foc de catre cetateni? Vreau sa spun, de ce ar mai fi nevoie ca cetatenii sa-si faca dreptate singuri, din moment ce prin vot se poate regla totul.

   Am impresia ca raspunsul este oarecum inrudit.

   • Pentru că posesia armelor de foc decurge exact din voința poprului, exprimată prin al doilea amendament al constituției SUA. Cine ar trebui să fie deasupra voinței poporului/!

    Cele peste 300 de milioane de arme de foc posedate de cetățienii americani sunt de asemenea o garanție a democrației. Unul din raționamentele posesiei armelor de foc e să permită poporuliui să se ridice împotriva oricui ar încerca să impuă o dictatură.

    • „””Pentru că posesia armelor de foc decurge exact din voința poprului, exprimată prin al doilea amendament al constituției SUA. Cine ar trebui să fie deasupra voinței poporului/!””

     Asta suna a slogan PSD-ist: poporul ne-a votat, de ce va opuneti vointei poporului?

      • @Alexa

       Asta e mai sunt și oameni mai săraci cu duhul sub soare. La urma urmei chiar și dumneavoastră aveți drept de vot…

       Îmi amintesc cum prin copilăria mea ne spuneau la școală ce proști sun nene amerecanii că nu știu câți la sută din studenții lor n-au auzit de Beethoven și alte celea. Ehei pe atunci numai tovarășii cu înalte răspunderi aveau cinstea să debiteze astfel de prăpăstii. Azi bag seama că treaba s-a democratizat și orice țucălar poartă în raniță bastonul de propagandist șăf.

      • @svejk Asta e mai sunt și oameni mai săraci cu duhul sub soare. La urma urmei chiar și dumneavoastră aveți drept de vot…”

       Totdeauna mi-am spus si am spus ca oamenii inteligenti ( ca dv), intelectuali fini cu afinitati spre revista de acum celebra – pe care am mai amintit-o – „Journal of Scientific Exploration” ( ufology, parapsychology and cryptozoology, neo-astrology, ESP, psychokinesis, extraterrestrial fields etc) fac remarci la fel de inteligente.

      • Daca ati citi ceva mai mult decat ttlul articolului, ati fi aflat ca este vorba de:

       ”Grupuri violente încearcă să perturbe o manifestație pașnică a angajaților din sănătate” .

       Des gilets jaunes et des membres de l’ultragauche = grupuri violente.

       Nici o legatura cu manifestatiile si manifestantii din Statele Unite.
       Deci, data viitoare, incercati sa treceti de titlul articolului.

      • Am omis intentionat niste ghilimele, desi scrie clar „Demision Tru, pardon, Macron!”

 5. doar un rasist incurabil ar putea cenzura, vadit discriminatoriu, fotografii cu ciori pe aeroporturi comunale, ca si cum nici n-ar avea dreptul sa existe;
  si doar privigheciorile ar putea fi acceptate in standardele nediscriminarii

 6. „Ce sa mai zicem de umor ? S-a interzis scheciul “The Germans” din serialul Fawlty Towers al lui John Cleese…Ca fan absolut al lui Monty Python si al lui John Cleese în special nu pot decât sa ma declar oripilat. Si sa va invit sa vedeti episodul respectiv pâna s-o mai putea”

  Asta e partea cea mai nasoala din toata chestia asta. Si pare ca suntem doar la inceput. Sper sa reusim totusi sa ne oprim cumva, pentru ca nu imi convine sa traiesc intr-o societate care vrea musai sa seamane tot mai tare cu Iranul. Desi cei care imping agenda zic ca e exact pe dos.

  E ca la Columb, ca tot a venit vorba: daca mergi in directia opusa si mergi si mergi, la final vezi ca ai ajuns in punctul de care credeai ca te indepartezi.

 7. Ma gandeam daca exista rasism acceptabil, sau, altfel spus, pana unde trebuie sa mearga rasismul. Este teama legata de „straini” rasism sau face parte din gama instrumentelor de supravietuire? De curand, tocmai pentru ca luasem pozitie impotriva unor afirmatii generalizatoare in legatura cu unele fapte asa-zis antisociale ale unor persoane de etnie roma, am fost intrebat direct daca mi-as cumpara o casa intr-un cartier sau si mai bine, un apartament intr-un bloc de locuinte unde locuiesc preponderent „tigani”. Si zau asa, raspunsul e NU. Ma face asta rasist? Nu cumva judecata asta are mai mult de a face cu prejudecati, bazate pe statistici, experienta directa sau experiente ale apropiatilor legate de interactiunea cu „altii”? Din cate am citit – de ex. Valeriu Anania, autobiografie – si in SUA lucrurile stau cumva la fel, cartierele de locuinte isi schimba compozitia rapid, dupa ce negrii incep sa se mute intr-un cartier, albii isi vand proprietatile si se muta in alta parte. Este rasism sau e vorba de o (pre) judecata bazata nu pe culoarea pielii ci in primul rand pe statisticile legate de infractionalitate? Ma indoiesc de faptul ca exista oameni care sa nu-l accepte ca vecin pe Barrack Obama sau pe atatia cetateni romani de etnie roma dar cunoscuti (deja, din media sau din interactiune directa) pentru onorabilitate. Prejudecata este esentiala pentru supravietuire, atatea drame au avut loc pur si simplu pentru ca statistica sau prejudecatile legate de „straini” au fost ignorate. Cat priveste daramarea statuilor, sa ne gandim la Winston Churcill, a carui statuie a fost vandalizata. Trebuie, oare, sa re-scriem mereu istoria?

  • Este o chestiune interesanta care se cere lamurita. Nimeni nu vrea sa se mute într-un cartier cu o rata ridicata de infractionalitate. Si cum aceasta este asociata cu saracia si cei de culoare fac parte în majoritate din patura saraca a societatii… are loc o asociere mentala care este într-adevar o prejudecata rasiala. Aceasta consista în a crede ca este tocmai culoarea pielii care DETERMINA situatia precara a acestor oameni. Or asa dupa cum ati spus, cred ca daca ar fi sa va mutati iîntr-un cartier cu Barack Obama, Denzel Washigton si Michael Jordan nu ati avea nimic împotriva.

   • Mai e ceva in afara de saracie. Exista comunitati in care educatia, scoala si succesul profesional sunt tinute la mare cinste inclusiv de catre oamenii cei mai saraci din cea comunitate – nu dam exemple, ca sa nu deranjam unele sensibilitati. Si cei mai saraci oameni isi cresc copiii in spiritul asta. Exista si opusul, comunitati in care si cei mai instariti membri dispretuiesc ideea de educatie, scoala si de succes obtinut prin munca. Unii parinti isi iau concediu sa repete impreuna cu copilul materia inainte de examen, in timp ce altora putin le pasa daca copilul mai da pe la scoala (daca mai au vreo legatura) sau il retrag chiar ei de la scoala din diverse motive ce tin de traditie. Comunitatile astea sunt asociate cu etniile pentru ca asa functioneaza comunitatile, nu prea se amesteca. De aici si asocierea intre etnii si anumite sisteme de valori. Este vorba de valori cu care creste fiecare, nu de diferente biologice intre etnii.

   • Dar daca nu e culoarea pielii, ci o variabila latenta care determina totul? De exemplu o mostenire genetica care determina si culoarea pielii, si inteligenta, si nivelul de testosteron. Atunci esti un suprematist alb, si daca mai esti si om de stiinta care mai stie cate ceva despre chestiile astea, precum James Watson, la revedere slujba si onorabilitate in societate.

     • Imi pare rau, dar acum sunteti pe dinafara! Nu vedeti ca a pus o intrebare? Deci e clar ca nu are probe in acest sens, ci doar vrea sa stie. Urmeaza, sau ar trebui sa urmeze, ca altii sa raspunda, ca geneticieni, sociologi…

      • stimate Liviu, daca e o întrebare atunci raspunsul meu este : dupa stiinta mea nu exista nici o legatura genetica între culoarea pielii si inteligenta. E bine asa ?

     • Culoarea pielii si nivelul de testosteron nu sunt determinate genetic? Din tot organismul uman, organul cel mai maleabil, creierul, a scapat nediferentiat de evolutie? Cum sa raspund la asa ceva?

     • @MD și @AT, Gena Egoista a lui Richard Dawkins. Sau, Reckoning with race: America’s Failure by Gene Dattel.
      Explicații exista. Doar că sunt ambalate corect politic. :)

     • Pielea shi parul se innegreshte daca o expui la soare. Cand oamenii au venit in Europa din Africa erau brunetzi dar a trebuit sa se imbrace shi astfel pielea nu a mai fost expusa la soare. Au trecut cateva generatzii shi ei au devenit blonzi. Cum azi nici in Africa nu mai umbla nimeni nud shi pielea Africanilor sa va inalbi in cateva generatzii.

    • @AT James Watson este o persoana cat se poate de discutabila din punct de vedere moral si principial. Si el si Crick au”uitat” ca descoperirea care le-a adus Nobelul ar fi fost imposibila fara aportul Rosalindei Franklin. S-au multumit sa-i foloseasca rezultatele, desi ea anuntase inaintea lor descoperirea structurii helicoidale à ADN-ului, ce e drept intr-o nota nepublicata intr-un jurnal stiintific la care cei doi avusesera acces .
     Mai mult decat atat, in momentul in care li s-a decernat Nobelul, nici unul dintre ei nu a amintit macar numele lui Franklin ( aceasta decedase in acelasi an, la numai 38 de ani).

     Asa ca, de ce ar conta parerea unuia ca Watson? De altfel, cine il ia in seama?

     • Fara suparare, dar daca e vorba de stiinta, discutam de egoism sau de adevar? Stiinta nu are de a face cu moralitatea, decat daca vorbim de ce se intampla cu rezultatele studiilor stiintifice. Credeti, oare, ca Darwin sau Einstein erau un soi de Maica Teresa?

      • Discutam de corectitudine, ca in orice alt domeniu. Daca iti insusesti un rezultat stiintific care nu iti apartine, fara sa mentionezi autorul , se numeste furt.
       Restul e blablabla

   • Parte amuzantă e că nici măcar Denzel Washington sau Barak Obama nu vor să trăiască în zonele locuite de negrii :) Obama șia cumpărat în mare secret la o sumă fabuloasă o reședință pe insula Martha Wineyard unde el e singura pată de culoare. Nevastă-sa Michelle se plângea anul trecut că nuse poat face nicicum acceptați în lumea albilor.

    https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-50228183/michelle-obama-on-white-flight-y-all-were-running-from-us

    Locuiesc într-o localitate unde proprietarii au drept de preempțiune la achiziția oricărei proprietăți. E o modalitate de a bloca mutarea a minoritarilor de toate soiurile. Sunt aici oameni ce l-au votat de două ori pe Obama și care totuși nu ar trolera un vecin negru sau musulman. De ce? It is nothing personal, just business. În zonele locuite de minoritari valorile proprietăților se prăbușesc cu viteza fulgerului. Principalul motiv fiind acela că performanțele școlilor se prăbușesc. Oare cine e de vină pentru asta?! Districtele școlare ale minorităților beneficiază de investiții imense din partea statului și practic $0 din parte comunităților locale, comparativ cu comunitățile albe unde statul nu investește nimic (sunt refuzate fondurile federale/de stat) iar cheltuielile sunt suportate 100% de către localnici.

    • @Svejk „Locuiesc într-o localitate unde proprietarii au drept de preempțiune la achiziția oricărei proprietăți. E o modalitate de a bloca mutarea a minoritarilor de toate soiurile.”

     Romanii nu intra in categoria „minoritatilor de toate soiurile”?
     Ah…banuiesc ca veciniii, americani get beget, au fost impresionati de cunostintele dvs de clasa a 6’a in cinematica si dinamica. Probabil ati gravat legile lui Kepler pe cutia postala.

     • Întâmplarea face ca diferitele naționalități să fie parte a Americii ca țară de imigranți. Oamenii se identifică, ca fiind scandinavi, italieni, polonezi, irlandezi, români, etc la generații distanță. Tipul care stă două case mai încolo și are arborat drapelul polonez, dacă e luat la bani mărunți și repede nu poate găsi Polonia (de unde au venit bunicii lui) pe hartă :)

      Vorbinde românii din America în mod partricular, oceanul a creat o situație inedită: Grosul celor care am ajuns aici (sau cel puțin cei pe care-i cunosc eu) suntem cu toții ca nivel de edcație și venituri mult peste medie. E un constrast total cu reputația românilor din Europa.

      Oricum în mentalul american când vine vorba de miniorități nu e vorba deloc de europeni ci de africani. Ei sunt minoritatea „par excellnece”.

      • Iar dv -nu din intamplare- evitati sa vedeti adevarul in fata: va contraziceti singur si incercati sa salvati situatia cu niste argumente atat de subtirele incat ma intreb daca efectiv va intelegeti propriile comentarii!

       PS Este gata scrisoare pentru NASA in care va auto-propuneti consultant?

      • În pofida oricărei logici eu nu mi-am pierdut încrederea în dumneavoastră. Cred în continuare că veți avea puterea să vă acoperiți lacunele de educație primară și să pricepeți până la urmă elementele de bază ale mecanicii. De acolo bag seama că sunteți numai bun de savant la NASA.

       Curaj! Vă ținem cu toții pumnii!

      • Merci pentru incurajari @sveig.
       Vedeti ca va lasa memoria ( sau curajul) si ati „uitat ” sa raspundeti comentariului lui @r2 despre fizica/mecanica orbitala, Nasa etc. Este drept ca pentru asta ar trebui sa cunoasteti subiectul, nu este asa? Ce ziceti: sunteti capabil sa dati un raspuns stiintific, fara abureli culese pe ici pe colo?

 8. Da, s-a mers prea departe. Retragerea filmului „Pe aripile vantului” arata fatza monstruoasa a corectitudinii politice. Un grup ingenuu de babatii zaharisite vor fi astfel private de placerea de a revedea filmul tineretii lor.

  • Nici o problema, putem cumpara filmul pe DVD de pe Amazon. Dar putem cumpara de pe Amazon si Mein Kampf by A. Hitler USD 19.08 paperback si 34 the hard cover (nu ca as compara Pe aripile vantului cu Mein Kampf!), cat si Arhipelag Gulag, 16 dolari volumul (cumparat toate trei!). Atata timp cat nu sunt pe black market, ca pe vremea lu Ceausescu, e inca bine, nu e inca 1984.

   • Problema nu e ca nu suntem, ci ca nu vrem (cel putin unii dintre noi, vrau sa sper ca o majoritate larga) sa se ajunga acolo. Mai ales ca unii chiar au facut asa ceva de curand (vezi talibanii), altii ceva mai de mult (vezi nazistii, comunistii).

 9. „De ce cad statuile?/ Stiu doar revolutiile/Strunele nebunele/Ce oare au facut/
  Pe strazi pluteste doar revolta/ Noaptea-i amara fara ea/ Ea cheama, cheama pe altcineva/Plange America…”

 10. In aceste conditii putem da foc Romei, Atenei, putem darama biserici si catedrale, generatia Facebook / Wikipedia neauzind la cursurile de istorie de era scalavagista asa cum probabil nu cunosc istoria Hong Kong-ului si Razboiului de Opiu din China.
  Asta se intampla daca istoria este lasata pe mana unor profesori care prefera s-o ascunda din diferite motive in loc s-o faca publica, respectiv politicienii sa si-o asume, cu bune si rele.
  Suntem in pragul unei „Revolutii culturale” similare celei din China a anilor 60, pt cei tineri, se pot documenta si mai ales studia efectele acesteia.
  Acesti spalati pe creier de mass media, de activisti de tot felul, cu ajutorul retelelor de socializare, cu sloganuri de tot felul, mai ramane sa.i scoata pe Che Guevara si Mao din lada istoriei si putem incepe iar „lupta de clasa”.
  Protestele pasnice impotriva rasismului, dealtfel indreptatite, sunt deturnate in alte scopuri, dorinta rasturnarii sistemului actual de cei crescuti in prea multa bunastare si cu prea multe drepturi.
  „Politcal correctness” dus la culmile isteriei si prostiei comune va avea efecte dintre cele mai nedorite, daca cei carora nu le place intreg circul vor vota cu fortele radicale de dreapta.

  • Eu cred ca, de fapt, nu e vorba despre istorie, ci despre prezent. Daca negrii s-ar simti bine si ar avea impresia ca sint acceptati si tratati egal in societate, statuile si filmele de epoca ar sta bine mersi la locul lor, eventual cu praf pe ele… Asa cum stateau in mare parte si pina de curind, inainte ca filmarea uciderii lui Floyd sa le reactualizeze faptul ca albii ii calca in continuare pe cap, in diverse forme.

   • Multe istorie si intelegerea ei, ce treaba au statuile lui Bismarck, Churchill si altii cu actualele valuri de isterie si distrugerri in comun, nimic doar in capetele involbrate celor care nu inteleg nimic.

   • Nu zau? Columb traieste in prezent de i-a fost data jos statuia? Si sa nu-mi spui ca statuia e in prezent si de asta a fost data jos. Ca tot asa in prezent exista si statui ale imparatiolor Romani, Colosseum-ul, etc. Ce facem, le daramam si pe ele?

    • Pentru a putea sta in picioare, o statuie trebuie sa nu socheze sentimentele (majoritare) de astazi. Statuile lui Lenin au fost date jos, orice statuie a lui Hitler sau Goring ar fi de neimaginat si s-a vazut ce valuri a iscat ridicarea statuii lui Marx in Trier.
     Problema e ca multe statui sunt simboluri care transmit mesaje diferite unor categorii diferite de oameni.
     Eu ziceam ca ideal ar fi fost sa evitam aceasta discutie si sa nu fie nevoie sa ne apucam sa judecam, folosind standardele moralitatii de astazi, tot ce au facut in trecut niste personalitati, pentru ca riscam sa ne prindem grav urechile.
     De-aia era preferabil sa nu zgindarim astazi ranile neinchise inca ale celor care au fost tratati in trecut ca fiinte de mina a doua si pe care destui ii privesc chiar si astazi cam la fel.
     Iar Columb este simbolul cuceririi Americii de catre europeni, ceea ce a dus la disparitia civilizatiilor de acolo si, apoi, la sistemul importului de sclavi negri din Africa – de ce e ciudat ca, din perspectiva lor, este o personalitate istorica nefasta?

     • Pai va cam contraziceti… Da, si eu sunt de acord sa nu agitam spiritele. Dar statuia lui Columb nu a fost ridicata azi-ieri, ci e acolo de multa vreme. La fel si Colosseum-ul si statuiele imparatilor romani. As fi de acord deci sa nu fie ridicate astfel de statui acum. Dar a da jos statui al unor pesonalitati, statui care exista de zeci sau chiar sute de ani e altceva. Nu consider ca e bine sa stergem istoria, chiar daca acum nu ne place ce a fost.

 11. O intrebare, de fapt, mai multe: in statele din Europa Occidentala exista „frati” de ai romilor din Romania? Cum se numesc, tot Romi sau isi iau si ei denumirea de la natiunea dominanta, cumva germi, in Germania, Frans in Franta, etc?
  Si in ceva: verbul „a te tigani” nu cumva satirizeaza un anume comportament? Deci, e falsa motivarea schimbarii numelui de „tigan” in „rom”. Pedro Neulander a crezut ca sa cum el este perceput ca roman daca il cheama Petre Roman, tot asa o fata botezata Englitera de catre niste parinti aiuriti poate fi perceputa drept romanca

   • În cazul lui Walter Neulander (răsbotezat Vlater Roman, taăl lui Petre Roman) motivul schimbării numelui a fost un ordin al Internaționalei Comuniste care l-a trimis pe Walter în Spania în conducerea brigăzii internațioanle române. Arăta destul de nașpa o brigadă românească în care NIMENI din conducere și mai nimeni dintre „voluntari” n-ave nume românești :)

    Chestia cu schimbarea numelui e explicată tocmai de răposatul Valter Roman în cartea sa de memorii „Sub soarele arzător al Spaniei” publicată prin anii 80.

   • „Putina informare nu strica.”
    Corect. D-aia ne oferiți linkuri către wikipedia, pe 2 pagini compuse (de niște anonimi) in scopul dezinformării și mistificării? Dumneavoastră ați auzit vreodată de niște meseriași ai literelor cunoscuți sub numele de ‘lingviști’ și ‘istorici’ cu preocupări in sfera etnogenezei și etimologiilor sau e nevoie să vă ofer un link? Căci asta înseamnă informare – să indici sursa unei teze propagate in spațiul public, sursa fiind ori un autor consacrat ori vreun izvor istoric. Până una alta, pot să vă asigur că termenul de ‘rom’ (ca etnonim) este o născocire recentă a socialiștilor români, mai exact ne vine de la tripleta Roman-Ilici-Văcăroiu. Când in loc de ‘țigani’ ne vorbiți ritos de ‘romi’, ba mai vă dați cumva și savant colportând istorii contrafactuale și apostrofându-ne pe noi, ignoranții forumiști că nu ne informăm, nu faceți altceva decât să respectați linia ideologică a FSN-ului. Adica a PSD-ului, partid notoriu pentru agitația stârnită in rândul minorităților (înzestrate de către ei cu înaltă conștiință socială și locuri in Parlament).

    Și incă ceva, dacă tot am ajuns la autodefinire și dreptul popoarelor la autodeterminare și autobotezare. Rugămintea mea e să nu vă mai referiți la noi, adică la europeni, cu termenul infam de ‘alb’. A fi alb a devenit nu numai reprobabil, rușinos, ci de-a dreptul patibular. Încetați cu discriminarea și rasismul și de-acum încolo să ne spuneți așa cum vrem noi. De pildă eu sunt convins că sunt afro-indo-european (pentru că un strămoș de-al meu a fost evreu afroestic), deci să nu care cumva să mă vârâți in tagma albilor sclavagiști că ne supărăm și vă reclam la CNCD.

    • „D-aia ne oferiți linkuri către wikipedia, pe 2 pagini compuse (de niște anonimi) in scopul dezinformării și mistificării?”

     Nu vad de ce vi se surprinzator ca autorul ofera o informare la indemana oricui, ca sa nu mai vorbim de faptul ca paginile wikipedia sunt verificate si rasverificate.
     Credeti ca s-ar repezi lumea sa citeasca cine stie ce articole din reviste de specialitate? Tocmai faceam remarca unuia dintre comentatori ca ar fi cazul sa treaca dincolo de titlul articolului si sa citeasca si continutul, inainte de a-si da cu parerea.

     Cititi un articol despre wikipedia, este cat se poate de instructiv.

     https://www.nouvelobs.com/rue89/rue89-hotel-wikipedia/20130308.RUE7305/wikipedia-est-elle-fiable.html

     • „ca sa nu mai vorbim de faptul ca paginile wikipedia sunt verificate si rasverificate.”

      de către cine? Cumva de către bravii funcționari ai Ministerului Adevărului? Orice om de știință știe că orice subiect (cu potențial) politic abordat de wikipedia este o cloacă, să mă scuzați pentru exprimare, de aceea nu o să vedeți NICIODATĂ vreun istoric ori lingvist serios să se arunce intr-o gâlceavă futilă și ineptă cu armata de activiști ce și-au ridicat baricade acolo și care și-au făcut o profesie din a-și vărsa mizeria și fierea și minciunile. Nimeni nu ar rezista să piardă vremea in războaie virtuale cu acești pierde-vară inculți, ignoranți, revanșarzi și rasiști (pentru că urăsc visceral rasa albă), deci abia de mai sunt citite elucubrațiile lor, rezultatul fiind acela că oamenii inteligenți ignoră acum zona ‘umanistă’ a wikipedia. Nimeni in lumea științei nu citează wikipedia, nimeni nu o consideră o sursă serioasă de informații, nimeni (adică niciun om de știință consacrat) nu verifică nimic. Wikipedia este echivalentul junk-foodului pentru științe și cultură. Ba chiar mai rău, că până și chifteaua americană e pe bani, deci cineva a muncit pe bune la ea, spre deosebire de varza intelectuală indigestă produsă prin metoda copy-paste de scribacii și ratații universităților.

     • „Cititi un articol despre wikipedia, este cat se poate de instructiv.”
      pff. câtă aroganță! acum mă trimeteți să mă instruiesc in cealaltă cloacă: presa mainstream. Este fix ceea ce-mi doream – să-mi formez o opinie informată cu ajutorul unor ignoranți angajați și abrutizați in lupta cea mare, să obțin cunoaștere tocmai de la cei ce au renunțat de bună voie la discernământ din moment ce TOȚI repetă, in cor, aceeași interpretare a realității până la punctul in care orice nuanță, orice disociere, orice dubiu este semn de teoria conspirației (iar paranoia lor este la rândul ei știre, dar nu medicală, ci politică, și nu negativă, ci direct titlu de glorie: căci oricine gândește diferit nu poate fi decât un dușman al poporului, adept al conspirațiilor sau simplă unealtă a propagandei rusești/americane, deci divulgarea și discreditarea lor este un act de mare simț civic)!

      Eu mă întreb care o fi diferența intre cel ce-și pune toată credința într-un specialist in scos argintul viu din om și cel ce crede că un știrist, adică ‘specialist’ (autor, copiator uman sau pur și simplu papagal) in știri, poate livra știință doar pentru că au in comun un radical.

      • @eunuke Din cate imi dau seama, oamenii ca dv considera ca in afara de o mana de alesi ( probabil adeptii diverselor teorii complotiste) toti ceilalti habar nu au pe ce lume traiesc, sunt niste naivi care cred tot ce scrie in wikipedia si majoritatea presei, nu cunt capabili sa discearna adevarul de minciuna, traiesc intr-o lume imaginara etc.
       Noroc cu iluminati ca dv care se sacrifica pentru a prezenta lumii intregi „adevarul adevarat” din cateva documente bine alese, care circula doar printre alesi.
       Ma intreb daca nu va credeti in plin Matrix!

      • @Alexa, că tot m-ați făcut responsabil cu lumina, zic să vă pun oleacă farul pe conștiință. Încercați să vă răspundeți sincer la următoarele întrebări: sigur nu vă regăsiți in mâna de aleși? sigur aroganța dumneavostră (și nu o spun acuzator, eu însumi sunt tare înfumurat) nu are nicio legătură cu un elitism cultivat îndelung? sigur nu vedeți conspirații la tot pasul? sigur nu îi priviți, de pildă, pe votanții lui Trump ca pe o masă de indivizi creduli ce habar nu au pe ce lume trăiesc? sunteți sigur că nu vă place să vă bălăciți mental in utopia personală pe care ați făurit-o incă din adolescență, in cetatea populată nu numai cu prieteni imaginari, dar și cu dușmani și, desigur, supereroi care păzesc armonia socială sacrificându-se de dragul binelui public? Este adevărul o chestiune care vă preocupă in cel mai înalt grad, căreia îi acordați implicit timp și resurse importante? Este rostirea adevărului o datorie morală?

       „Din cate imi dau seama, oamenii ca dv considera ca in afara de o mana de alesi ( probabil adeptii diverselor teorii complotiste) toti ceilalti habar nu au pe ce lume traiesc, sunt niste naivi care cred tot ce scrie in wikipedia si majoritatea presei, nu cunt capabili sa discearna adevarul de minciuna, traiesc intr-o lume imaginara etc.”

      • @eunuke
       Nu va fac responsabil cu nici o lumina, lampa sau lampadar, dv. va puneti singur pe un piedestal si-i priviti pe ceilalti- simpli consumatori de wikipedia- de la inaltimea la care va imaginati ca va situati.
       Daca ati cobora putin in lumea reala si daca ati avea curiozitatea sa cititi articolul wikipedia recomandat de autor -sau altele- ati constata ca nu este vorba de parerile personale ale unora si altora ci de afirmatii care sunt argumentate cu articole si lucrari de specialitate.
       Nu vad nimic rau sa citesti opinii despre suubiectul respectiv aparute in publicatia Ethnologue, intr-o carte aparuta la Oxford University Press. sau alta la Berkeley-University of California Press.

       Cat despre calitatea presei in general, nu am inteles nicioadata oamenii care emit pareri simpliste si generalizeaza extrem de usor: au citit o data, intr-un jurnal, un anumit articol care nu le-a placut sau/si s-a dovedit superficial si de atunci considera ca nimic nu mai merita citit.

     • Ce importanta are? Ce atatea discutii despre stramosi? La urma urmei toata omenirea are 2 stramosi comuni, Adam si Eva! Cum o fi aparut atata omenire si atatea rase din doar doi oameni, fara incest si alte din acestea, las pe preoti sa raspunda…

      • Este momentul sa aflati ca in afara de religie, exista si stiinta. Diferenta este ca prima este la indemana oricui, a doua nu.

      • Liviu, trebuie sa luam lectii cu totii de la Alexa, e responsabil (a) la Ministerul Adevarului. Mai are si lacune, dar ce sa-i faci, nimeni nu e perfect!

  • @Jean Paul
   Răspunsul este simplu:
   Evreii sunt bogați: Siberstein, Goldberg..
   Colorați: Rosenberg, Greenstein
   Deștepți: Popescu, Ionescu, Florescu, Roman

 12. I. Tragedia epocii post adevar in care traim: poti un racni un adevar pana iti plesnesc plamanii, mincinosii au megafoanele. Poftiti, „refuzul” presedintelui Trump de a condamna tot ce vreti
  https://www.youtube.com/watch?v=25oPX-CvhFw
  II. Numiti o persoana sau o organizatie, cu nume si prenume, care a participat la Charlotessville care proclama suprematia rasei albe: cu dovezi, nu cu liste de la SPLC si ADL. Nu cu o poza cu o zvastica a unui necunoscut, care ar putut fi plantat acolo chiar de contramanifestanti. Cu documente scrise si discursuri publice, ca sunt atatea, slava domnului, nu cu inregistrari private in bar, la betie.
  III. Sa nu uitam sirul evenimentelor si vinovatii principali care au dus la decesul lui Heather Heyer. In dimineata zilei cu pricina, dupa ce manifestantii s-au adunat in piata unde aveau aprobare pentru eveniment, dupa o batalie in justitie, primarul a decis anularea evenimentului, si a cerut dispersarea atat a manifestantilor, cat si a contramanifestantilor. Politia a evacuat violent perimetrul rezervat manifestantilor, impingand manifestantii in contramanifestanti, care erau inarmati cu tot felul de arme, in clasicul stil antifa. James Fields incerca sa iasa cu masina din imprejmuirea contramanifestantilor. S-a trezit inconjurat de antifa care ii atacau masina cu pietre si bate. A apasat pe acceleratie, cauzand astfel moartea lui Heather Heyer. A fost condamnat pentru asta la inchisoare pe viata, plus 400 de ani.
  IV. Pana in 1965, cand a trecut legea Hart–Celler, albii in SUA reprezentau 90% din populatie. Pana in 2040 vor fi sub 50%, probabil chiar daca se va stopa imigratia in totalitate. Cum vreti sa spuna albii frumos ca nu vor sa devina minoritate in propria lor tara? „You will not replace us”, cum a scandat majoritatea la Charlottesville, e OK? Cum vreti sa reactioneze, cand New York Times titreaza „We can replace them”?
  V. Ati fi surpins sa aflati cati evrei cu notorietate afirma deschis ca prefera societatile multiculturale statelor nationale, si cati evrei au preferat imperiul otoman statelor care i-au urmat. De ce ar fi asta o surpriza?

  • observ ca considerati America „o tara a albilor” dar în acelasi timp sustineti ca curentul suprematiei albe nu exista. Cum sa raspund la asa ceva ? :-)

    • faceti o confuzie majora între „cetatenie” si „etnie” sau culoarea pielii. Intr-un stat democratic tara e a tuturor cetatenilor deopotriva.

     • Intr-un stat democratic tara e a tuturor cetatenilor deopotriva
      nea Damiane, mi s-a parut ca esti cu picioarele pe pamint dar acum te inalti catre ceruri.

      Partidul de guvernamint in Germania e Christlich Demokratische Union, repet partid crestin, inca odata CRESTIN. Odata ce acest partid e CRESTIN, >b> CRESTIN , de cite ori e nevoie sa repet, cum iti imaginezi ca tara ar putea fi a tuturor cetatenilor? Si ce intelegi prin cetateni? Cei care au cetatenie sau si milioanele care traiesc in Germnaia cu diferite alte cetatenii?
      Pe vremuri cind cautam de munca, la oficiul respectiv mi s-a spus clar ca am sanse numai daca nu gasesc nici un neamt pt postul respectiv.

      Hai sa nu ne ascundem dupa deget, lumea e asa cum e, povesti de adormit copiii, democratie, egalitate, fraternitate sunt droguri de adormit fraierii, viata e o lupta continua.

     • Primo: daca statul e al tuturor etniilor un mod egal, sa-l numesti dupa o anumita etnie e suprematie.
      Secundo: „Modern Israel came into existence on 14 May 1948 as the homeland for the Jewish people. It was also defined in its declaration of independence as a „Jewish state,” a term that appeared in the United Nations partition decision of 1947 as well. The related term „Jewish and democratic state” dates from 1992 legislation by the Israeli Knesset. Since its establishment, Israel has passed many laws which reflect on the Jewish identity and values of the majority (about 75% in 2016) of its citizens.” (Wikipedia)
      Tertio: legea Israel as the Nation-State of the Jewish People din 2018

   • SUA sunt „o țară a albilor” în sensul că albii plătesc grosul taxelor (probabil bine peste 90%) iar negrii care sunt azi 13% din populație înghit cam 80% din chelutielile sociale.Proporția e probabil cam aceeași în toate țările blagoslovite cu minorități semnificative numeric.

    E necesară multă bogăție casă-ți permiți atât amar de minoritari :).

    • Dupa logica care o aveti ca albii dau la greu taxe pentru negri suna grotesc si cinic. Dupa dv. ati trece la readicarea acestui grup etnic si rasial. Tin sa va spun ca am predat in o scoala unde mai mult de o treime din copii erau tigani, in fiecare clasa. Am format un grup de 6 profesori si 10 familii de romani si am ajutat material ca multi din copiii de tigani, doritori de a invata sa faca cel putin 8 clase si apoi la scoala profesionala. Depinde nu numai de materialul uman cu care lucrezi dar mai ales de cine gestioneaza banii, cu cine si cum. Daca macar la o generatie de copii de tigani, cate 5 din fiecare clasa, am reusit ca 50 sa faca scoala si meserie tot este un castig pentru cominitate si societate in general. Rezultatele cer timp mult cu fiecare generatie in parte. Dv.pe cati copii de afro americani ati ajutat efectiv?!

     • Realitatea nu e niciodată gotescă. Realitatea e realitate și nu trebuie să ne ferim su rușinăm de ea. Naturalia non sunt turpia :)

      Nu propun eradicarea lor ci doar reducerea cheltuielilor sociele, destinate lor. Evident că ele sunt un eșec epic. Liderii comunității negre se plâng că polirticile sociale au redus drastic civismul negrilor și i-au transformat în infractori profesioniști, au distrus familiile lor (cei mai umlți copii născuți în afara familiei din SUA sunt negri). Cred că ei știu ce spun… E limpede pentru oricine că banii n-au rezolvat nimic.

      Foarte bine dacă ați avur succes cu copii țigani. E în mod cert un model de urmat. Probabil că ar merita să popularizați metodele utizlizate. Nu e în interesul nimănui ca țiganii să rămână mereu la marginea societății. Dacă există metode rezolvare a problemei, orice eforturi și chetuieli sunt justificate. Pe bune. Nu e un pic de sarcasm în ceea ce spun. Ceea ce știu e că în SUA sau Canada cam toate experiențele educaționale cu negri au eșuat lamentabil. Universitățile îi primesc îm mod disproporționat în defavorea altor comunități, primesc burse speciale de decenii, etc.. Rezultatele sunt 0.

      Da, din păcate fac mai mult pentur copii negri decât mi-aș dori :) IRS-ul zice că sunt printre primii 5% plătitori de taxe de venit din țara asta. Ghici unde se duc taxele alea dacă 80% din cheltuielile sociale se duc pe negrii și dacă ~ 70% din bugetul țării se duce pe cheltuili sociale?

  • Draga AT, am observat si eu regurgitarea minciunii calomnioase despre raliul din Charlottesville, insinuind ca presedintele SUA ar fi rasist si (cu ginere evreu si fiica convertita la iudaism) antisemiti pe deasupra. Asta e numai una dintre sutele de calomnii anti-prezidentiale preluate fara scrupule, fara rusine, fara remuscari, de catre ziaristi si „experti”.

   Se pare ca autorul v-a observat comentariul, dar inca asteptam raspunsuri reale la ceea ce ati prezentat, nu ignorare.

 13. Iata un articol logic, demn de un matematician. [….fara atacuri la colegii de comentarii, va rog….]
  Discriminarea, lupta intre grupuri, natiuni fac parte din natura vietii. Istoria e scrisa de invingatori, ca unu sau altul incearca sa o rescrie ar insemna ca avem noi cuceritori.
  Ar fi ca si cum cistigatorul campionatului de fotbal ar pierde titlul ca s-a dat un gol din ofsaid in preliminare.
  Desigur, si asta e posibil, dar ma indoiesc ca invingatorii de ieri vor abdica fara lupta. Se pare ca ne lipsesc razboaiele, mergind pe linia asta, vor izbugni din nou. Oare care vor vor fi invingatorii?

  • D-le Tiganu (fie si neamt)

   Observ ca a trecut o ora – de la aceasta postare – si v-ati schimbat opinia (vezi @ neamtu tiganu (16/06/2020 la 18:38)

   Ati facut o alegere potrivita pentru pseudonim (nickname).

   • La prima vedere, mai ales comparind cu un alt articol aparut oe aceasta platforma, articolul mi s-a parut ok. Cind am incercat, totusi sa comentez am fost cenzurat, si cind am citit si interventiile directe ale autorului mi-am dat seama ca ma inselasem „la prima vedere”.
    Mi se pare firesc sa-ti revizuiesti parerea atunci cind apar elemente noi si e greu sa-ti faci cunoscuta opinia cind o parte din pareri nu sunt publicate.

    • Ce sa-i faci, unii nu pricep asta. Daca o iau intr-o parte, asa o tin, nu conteaza cate dovezi gasesc dupa aceea impotriva a ceea ce au crezut la un moment dat. Daca lumea toata ar fi fost asa, si acum am fi sustinut ca Pamantul e plat!

 14. E amuzant că ați scris ad literam infamul „n-word”. În Statele Unite și probabil în Marea Britanie v-ați fi pierdut deja locul de muncă și ați fi fost denunțat viguros de colegii de pe platformă, unde evident nu aveați cum să mai contribuiți vreodată, iar articolul acesta ar fi fost șters și înlocuit cu scuzele redacției pentru tortura mentală rasistă pe care ați cauzat-o.

  Și mai ironic, tocmai m-am întors de la ora de CrossFit unde instructorii din nefericire insistă să ne pedepsească urechile cu hip-hop asurzitor, unde cuvântul respectiv (și multe altele la fel de nefaste, provenite dintr-o periferie lingvistică de nefolosit în lumea civilizată) este strigat cu nesaț, dar acolo e în regulă, căci regulile nu-s reguli dacă nu au excepții evidente.

  Bucurați-vă de libertatea de expresie!

  • fiecare tara are proprille sale „n-word”. Încercati sa înjurati pe cineva de mama în America si o sa vedeti ca nu are nici un efect.

   • Cu respect, nu ați înțeles, nu e același lucru.

    În primul rând, cuvântul în sine nu e o înjurătură, este un apelativ injurios dacă e folosit ca apelativ, dar nu e întotdeauna cazul.

    Sunt multe cazuri în care oamenii și-au pierdut locul de muncă pentru că au pronunțat cuvântul fie citind un text vechi, sau referindu-se la cuvântul în sine (de ex. „nu e voie ca cineva să pronunțe X”). Nu contează, acționează ca un Valdemort. Nici un alb nu poate spune acest cuvânt fără repercursiuni. Nu la cineva, ci pur și simplu ca atare, indiferent de context.

    Închipuiți-vă că ați fi concediat pentru că ați folosit cuvântul „țigan”, în propoziția „mai demult, romii erau numiți țigani”.

    • eu zic ca am inteles, dar exemplul pe care l-am folosit a fost extrem. Ideea este ca o apelare poate fi ofensatoare din cauza conotatiei peiorative într-un anumit context. In Franta „Nègre” este o insulta fiindca este asociat cu sclav si nu as numi pe nimeni astfel. „Noir” se foloseste de asemenea cu prudenta. In schimb se poate folosi liber „black” :-D. Trei cuvinte cu aceeasi etimologie dar dintre care doua cu vremea au capatat un sens peiorativ atunci cand ii sunt adresate unui negru.

 15. In mare parte de acord cu nuantele din articol, as adauga ca statuile nu ar trebui daramate peste noapte, in timpul protestelor,ci dupa o dezbatere la nivel national.

  As adauga de asemenea ca afirmatia „Refuzul presedintelui Trump de-a condamna în mod specific marsul rasist si antisemit … a fost foarte criticat ceea ce explica de ce i se atribuie o responsabilitate în evenimentele recente” nu este validata de declaratiile lui Trump ci de articolele media americana care este covarsitor impotriva administratiei Trump. Nu ca Trump ar avea nevoie sa-l apar eu, dar in Romania se preiau foarre usor titluri din presa americana, fara o documentare prealabila care ar presupune sa asculti declaratii directe; in acest fel, mi-e teama, va creste si la noi sentimentul antiamerican.
  Conform unui studiu global media al Harvard Kennedy School, 98% din stirile televiziunii germane sunt negative la adresa lui Trump. Chiar si pe vremea lui Obama, zeul adorat de media globala, numai 50% dintre nemti aveau o atitudine pozitiva fata de americani. Faptul ca americanii sustin apararea Germaniei si a Europei, ca trupele americane au prevenit absorbtia Germaniei de catre Uniunea Sovietica, bocada Berlinului – toate sunt uitate de catre nemti in fata portretizarii Americii si a lui Trump ca „pure evil” de catre televiziunea germana.

  Cred ca atitudine favorabila a romanilor la adresa Americii trebuie prezervata pe cat posibil, prin informare corecta si documentata si cu mult discernamant in preluare informatiilor din media americana dominata de simpatizanti ai adversarilor politici ai actualei administratii de la Casa Alba.

  • am asculttat declaratia criticabila a lui Trump dupa evenimente care dadea vina pe „both sides” si refuza sa condamne în mod specific marsul anti-semit. Aveti cumva un argument în directie contrara ?

   • Trump a spus: “I think there is blame on both sides.”; nazistii si nationalistii albi sunt “rough, bad people” and “very bad people” who “should be condemned totally.”

    Dar a spus si „You also had some very fine people on both sides”. De aici titluri de genul:

    “Trump Defends White-Nationalist Protesters: ‘Some Very Fine People on Both Sides’” — Rosie Gray, The Atlantic, August 15, 2017.

    “President Trump calls white supremacists ‘very fine people,’ blames Charlottesville on ‘both sides’ in bizarre Trump Tower tirade” — Denis Slattery and Christopher Brennan, New York Daily News, August 16, 2017.

    “Guy Who Dubbed Neo-Nazis ‘Very Fine People’ Suddenly Concerned About Anti-Semitism” — Bess Levin, Vanity Fair, March 6, 2019.

    Declaratia completa Trump sambata 12 august:

    „[W]e’re closely following the terrible events unfolding in Charlottesville, Va. We condemn in the strongest possible terms this egregious display of hatred, bigotry and violence on many sides, on many sides. It’s been going on for a long time in our country. Not Donald Trump, not Barack Obama. This has been going on for a long, long time. It has no place in America . . . I just got off the phone with the governor of Virginia, Terry McAuliffe, and we agree that the hate and the division must stop, and must stop right now . . . Above all else, we must remember this truth, no matter our color, creed, religion or political party, we are all Americans first. We love our country. We love our God. We love our flag. We’re proud of our country. We’re proud of who we are. So, we want to get the situation straightened out in Charlottesville, and we want to study it. And we want to see what we’re doing wrong as a country where things like this can happen. . . . We must love each other, respect each other and cherish our history and our future together. So important. We have to respect each other. Ideally we have to love each other.”

    Declaratie Trump luni 15 august:
    ” [B]ased on the events that took place over the weekend in Charlottesville, Virginia, I would like to provide the nation with an update on the ongoing federal response to the horrific attack and violence that was witnessed by everyone. I just met with FBI Director Christopher Wray and Attorney General Jeff Sessions. The Department of Justice has opened a civil rights investigation into the deadly car attack that killed one innocent American and wounded 20 others. To anyone who acted criminally in this weekend’s racist violence, you will be held fully accountable. Justice will be delivered.

    As I said on Saturday, we condemn in the strongest possible terms this egregious display of hatred, bigotry, and violence. It has no place in America. And as I have said many times before: No matter the color of our skin, we all live under the same laws, we all salute the same great flag, and we are all made by the same almighty God. We must love each other, show affection for each other, and unite together in condemnation of hatred, bigotry, and violence. We must rediscover the bonds of love and loyalty that bring us together as Americans.

    Racism is evil. And those who cause violence in its name are criminals and thugs, including the KKK, neo-Nazis, white supremacists, and other hate groups that are repugnant to everything we hold dear as Americans. We are a nation founded on the truth that all of us are created equal. We are equal in the eyes of our Creator. We are equal under the law. And we are equal under our Constitution. Those who spread violence in the name of bigotry strike at the very core of America.

    Two days ago, a young American woman, Heather Heyer, was tragically killed. Her death fills us with grief, and we send her family our thoughts, our prayers, and our love.”

    Si conferinta de presa:

    Q Let me ask you, Mr. President, why did you wait so long to blast neo-Nazis?
    THE PRESIDENT: I didn’t wait long.
    Q You waited two days —
    THE PRESIDENT: I didn’t wait long.
    Q Forty-eight hours.
    THE PRESIDENT: I wanted to make sure, unlike most politicians, that what I said was correct — not make a quick statement. The statement I made on Saturday, the first statement, was a fine statement. But you don’t make statements that direct unless you know the facts. It takes a little while to get the facts. You still don’t know the facts. And it’s a very, very important process to me, and it’s a very important statement. So I don’t want to go quickly and just make a statement for the sake of making a political statement. I want to know the facts. If you go back to –
    Q So you had to (inaudible) white supremacists?
    THE PRESIDENT: I brought it. I brought it. I brought it.
    Q Was it terrorism, in your opinion, what happened?
    THE PRESIDENT: As I said on — remember, Saturday — we condemn in the strongest possible terms this egregious display of hatred, bigotry, and violence. It has no place in America. And then it went on from there. Now, here’s the thing —
    Q (Inaudible) many sides.
    THE PRESIDENT: Excuse me. Excuse me. Take it nice and easy. Here’s the thing: When I make a statement, I like to be correct. I want the facts. This event just happened. In fact, a lot of the event didn’t even happen yet, as we were speaking. This event just happened. Before I make a statement, I need the facts. So I don’t want to rush into a statement. So making the statement when I made it was excellent. In fact, the young woman, who I hear was a fantastic young woman, and it was on NBC — her mother wrote me and said through, I guess, Twitter, social media, the nicest things. And I very much appreciated that. I hear she was a fine — really, actually, an incredible young woman. But her mother, on Twitter, thanked me for what I said. And honestly, if the press were not fake, and if it was honest, the press would have said what I said was very nice. But unlike you, and unlike — excuse me, unlike you and unlike the media, before I make a statement, I like to know the facts.
    Q Why do Nazis like you — (inaudible) — these statements?
    THE PRESIDENT: They don’t. They don’t.
    Q Two questions. Was this terrorism? And can you tell us how you’re feeling about your chief strategist, Stephen Bannon?
    THE PRESIDENT: Well, I think the driver of the car is a disgrace to himself, his family, and this country. And that is — you can call it terrorism. You can call it murder. You can call it whatever you want. I would just call it as “the fastest one to come up with a good verdict.” That’s what I’d call it. Because there is a question: Is it murder? Is it terrorism? And then you get into legal semantics. The driver of the car is a murderer. And what he did was a horrible, horrible, inexcusable thing.
    Q Senator McCain said that the alt-right is behind these attacks, and he linked that same group to those who perpetrated the attack in Charlottesville.
    THE PRESIDENT: Well, I don’t know. I can’t tell you. I’m sure Senator McCain must know what he’s talking about. But when you say the alt-right, define alt-right to me. You define it. Go ahead.
    Q Well, I’m saying, as Senator —
    THE PRESIDENT: No, define it for me. Come on, let’s go. Define it for me.
    Q Senator McCain defined them as the same group —
    THE PRESIDENT: Okay, what about the alt-left that came charging at …the, as you say, the alt-right? Do they have any semblance of guilt? Let me ask you this: What about the fact that they came charging with clubs in their hands, swinging clubs? Do they have any problem? I think they do. As far as I’m concerned, that was a horrible, horrible day.
    Q You’re not putting these —
    THE PRESIDENT: Wait a minute. I’m not finished. I’m not finished, fake news. That was a horrible day —
    Q Sir, you’re not putting these protestors on the same level as neo-Nazis — Is the alt-left as bad as white supremacy?
    THE PRESIDENT: I will tell you something. I watched those very closely — much more closely than you people watched it. And you have — you had a group on one side that was bad, and you had a group on the other side that was also very violent. And nobody wants to say that, but I’ll say it right now. You had a group — you had a group on the other side that
    Q Is the alt-left as bad as Nazis? Are they as bad as Nazis?
    THE PRESIDENT: Go ahead.
    Q Do you think that what you call the alt-left is the same as neo-Nazis?
    THE PRESIDENT: Those people — all of those people –excuse me, I’ve condemned neo-Nazis. I’ve condemned many different groups. But not all of those people were neo-Nazis, believe me. Not all of those people were white supremacists by any stretch. Those people were also there because they wanted to protest the taking down of a statue of Robert E. Lee.
    Q Should that statue be taken down?
    THE PRESIDENT: Excuse me. If you take a look at some of the groups, and you see — and you’d know it if you were honest reporters, which in many cases you’re not — but many of those people were there to protest the taking down of the statue of Robert E. Lee.
    So this week it’s Robert E. Lee. I noticed that Stonewall Jackson is coming down. I wonder, is it George Washington next week? And is it Thomas Jefferson the week after? You know, you really do have to ask yourself, where does it stop? But they were there to protest — excuse me, if you take a look, the night before they were there to protest the taking down of the statue of Robert E. Lee.
    Infrastructure question. Go ahead.
    Q Should the statues of Robert E. Lee stay up?
    THE PRESIDENT: I would say that’s up to a local town, community, or the federal government, depending on where it is located.
    Q How concerned are you about race relations in America? And do you think things have gotten worse or better since you took office?
    THE PRESIDENT: I think they’ve gotten better or the same. Look, they’ve been frayed for a long time. And you can ask President Obama about that, because he’d make speeches about it. But I believe that the fact that I brought in — it will be soon — millions of jobs…I think that’s going to have a tremendous, positive impact on race relations…. And I’ll tell you, we’re spending a lot of money on the inner cities. We’re fixing the inner cities. We’re doing far more than anybody has done with respect to the inner cities. It’s a priority for me, and it’s very important.
    Q Mr. President, are you putting what you’re calling the alt-left and white supremacists on the same moral plane?
    THE PRESIDENT: I’m not putting anybody on a moral plane. What I’m saying is this: You had a group on one side and you had a group on the other, and they came at each other with clubs — and it was vicious and it was horrible. And it was a horrible thing to watch.
    But there is another side. There was a group on this side. You can call them the left — you just called them the left — that came violently attacking the other group. So you can say what you want, but that’s the way it is.
    Q (Inaudible) both sides, sir. You said there was hatred, there was violence on both sides. Are the —
    THE PRESIDENT: Yes, I think there’s blame on both sides. If you look at both sides — I think there’s blame on both sides. And I have no doubt about it, and you don’t have any doubt about it either. And if you reported it accurately, you would say.
    Q The neo-Nazis started this. They showed up in Charlottesville to protest —
    THE PRESIDENT: Excuse me, excuse me. They didn’t put themselves — and you had some very bad people in that group, but you also had people that were very fine people, on both sides. You had people in that group.
    Q (Inaudible.)
    THE PRESIDENT: Excuse me, excuse me. I saw the same pictures as you did. You had people in that group that were there to protest the taking down of, to them, a very, very important statue and the renaming of a park from Robert E. Lee to another name.
    Q George Washington and Robert E. Lee are not the same.
    THE PRESIDENT: George Washington was a slave owner. Was George Washington a slave owner? So will George Washington now lose his status? . . . Are we going to take down statues to George Washington? How about Thomas Jefferson? What do you think of Thomas Jefferson? You like him?
    Q I do love Thomas Jefferson.
    THE PRESIDENT: Okay, good. Are we going to take down the statue? Because he was a major slave owner. Now, are we going to take down his statue? So you know what, it’s fine. You’re changing history. You’re changing culture. And you had people — and I’m not talking about the neo-Nazis and the white nationalists — because they should be condemned totally. But you had many people in that group other than neo-Nazis and white nationalists. Okay? And the press has treated them absolutely unfairly. Now, in the other group also, you had some fine people. But you also had troublemakers, and you see them come with the black outfits and with the helmets, and with the baseball bats. You had a lot of bad people in the other group.
    Q Who are the good people? Sir, I just didn’t understand what you were saying. You were saying the press has treated white nationalists unfairly? I just don’t understand what you were saying.
    THE PRESIDENT: No, no. There were people in that rally — and I looked the night before — if you look, there were people protesting very quietly the taking down of the statue of Robert E. Lee. I’m sure in that group there were some bad ones. The following day it looked like they had some rough, bad people — neo-Nazis, white nationalists, whatever you want to call them. But you had a lot of people in that group that were there to innocently protest, and very legally protest — because I don’t know if you know, they had a permit. The other group didn’t have a permit. So I only tell you this: There are two sides to a story. I thought what took place was a horrible moment for our country — a horrible moment. But there are two sides to the country.”

    • eu sunt de acord ca presa denatureaza oarecum declaratiile lui Trump fiindca asa se vinde. Dar totusi …. recititi declaratia de pe 12. Nici un lider occidental nu s-ar putea exprima in acest mod relativ neutru despre o manifestatie cu sloganuri anti-semite. Poate ca în SUA lucrurile stau diferit dar fiindca vad ca citati studii despre cum e vazut Trump în Europa nu puteti ignora sensibilitatea europeana fata de acest subiect. Macar fata de acest subiect.

     • Tocmai este asta este problema, conventional wisdom in Europa este sa fim sensibili la Holocaust dar nu la comunism, doua fete ale aceluiasi rau absolut. Este la moda printre francezi sa ridiculizeze americanii, uitand ca americanii si britanicii s-au sacrificat pe coastele Normandiei ca sa-i elibereze de fascisti; iar comunismul nu a fost compromis, ca fascismul, pt ca francezii, idiotii utili ai lui Stalin, au avut grija sa il salveze…

      • explicatia este foarte simpla si nu tine nici de vreo conventie si nici de wisdom. Holocaustul l-au trait pe pielea lor în timp ce comunismul nu. Si pe noi ne-a afectat mai mult mineriada din 90 decât genocidul di Rwanda. Iar comunismul ne-a produs o asemenea trauma încat am uitat aproape de tot perioada anti-semita care l-a precedat si consideram perioada dintre cele doua razboaie una exceptional de buna în istoria tarii.

      • @Mihai Damian

       Da perioada interbelică a fpost una excepțional de bună, de fapt cea mai bună din istoria României, dacă o considerăm relativ la restul lumii. În România venau italienii la mun că și nu invers, trăiau aproape un milion de germani ce făceau agricultură și nici nu se gândeau să plece în germani unde standardul de viașă era ceva mai scăzut. Profesorul britanic Ivor Porter (autorul unei cărți interesante „Misiunea Autonomus”), profesor la consiliul britanic de la București și apoi agent SOE parașutat în timpul războiului în România, estima că profesorii români sunt mai bine plătiți ca cei britanici și că în genmeral în România mobilitatea socială e uimitpare și de neimaginat în Marea Briatnie a anilor 30.

       Și by the way cu tot antisemitismul cumplit al românilor, de la câteva mii de evrei în România dinainte de 1914 în 1939 trăiau peste un milion de evrei din care foarte mulți nu aveau acte fiind imigranți ilegali…

       Nu în ultimul rând comunismul a omorât mult mai mulți oameni ca nazismul cu toate camerele sale de gazare. Iar războaiele lui Hitler n-ar fi fost posibile fără ajitorul frățesc la tovarășului Stalin.

      • @ Svejk

       Povesti si impresii. Realitatea economica este ca PIB-ul/cap de locuitor al Romaniei la finalul perioadei interbelice era aproximativ egal cu cel de la inceput, deci o crestere sanatoasa de 0% in 20 de ani, cea mai mare slaba performanta din regiune.

      • @economistul

       Văd că prindeți greu și scăpați ușor așa că vă repet + adaug câte ceva despre România interbleică:

       – trăiau aproape un milion de germani ce lucrau în marea lor majoritate ca agricultori și mici meseriași. În pofida numeroaselor beneficii oferite de Hitler germanilor ce se repatriau marea lor majoritate au rămas pe loc.

       – veneau italieni la muncă în carierele de piatră.

       – lefurile din industrie aduceau un număr semnificativ de ingineri și alți speciliști străini. În Ploiești erau mult mai mulți ingineri americani, britanici și francezi ca cei români. La înființare uzinele IAR au adus numerosi îngineri din Franța, din cauză că nu găseau destui în țarăț Nu primeau nicuiun ban în plus față de colegii lor români.

       – comunistul Valter Roman, ajuns „voluntar” în Spania în 1936 se arată în memroiile sale oripilat de sărăcia de acolo, comparativ cu starea țăranului român ce nu era la rândul său foarte prosper.

       – un profesor britanic din România se simțea frustrat că e plătit mai rău ca profesorii români și că are probleme „de reprezentare”.

       – România avea o importantă minoritate grecească ce încerca să se integreze.

       Vă imaginați toate astea în zilele noastre?

     • In 13 mai 2017 a avut loc marsul Charlotesville 1 – fara nici un incident.
      In 11 august a avut loc marsul pre-Charlottesville – fara nici un incident.
      In 12 august si-a facut aparitia antifa, si a iesit ce a iesit.
      Deci, da, Trump a gresit condamnand ambele parti. O singura parte este de vina pentru violente: antifa, plus politia, plus primarul.

      • @AT Nu ati uitat nimic?
       Pe 12 august, grupurile de extrema dreapta si neonaziste care isi dadusera intalnire in acest orasel, David Duke, fost responsabil al Ku Klux Klan-ului, prezent la aceasta manifestatie si explicand cui voia sa-l asculte ca il reprezinta pe Trump?

      • Când îl înjuri pe unul pentru prima data și nu ripostează, e bine.
       Îl înjuri și a doua oară și nu ripostează, e și mai bine.
       Dacă prinzi curaj și îl înjuri a treia oară, iar el ripostează in sfârșit, el e vinovatul.

       Ciudata logica mai au unii!

      • @Alexa: Si Ion Turnagiu poate explica, cui vrea sa il asculte, ca il reprezinta pe Iohannis.

      • @AT Oricine poate pretinde orice ( este suficient sa citesti anumite comentarii).
       Dar trebuie sa ai si argumente, eventual dovezi, ca ceea ce pretinzi este adevarat.
       Daca afirmatiile lui David Duke ar fi apa de ploaie, acesta ar fi de mult pus la punct si trimis la plimbare de catre Trump. Pana una alta, acesta nu face decat sa protesteze extrem de timid fata de afirmatiile KKKK-ului. De ce nu oare nu reactioneaza ceva mai ferm, doar nu i-o fi teama d el?

      • AT: il compari pe Tunagiu cu Duke? Pe undeva nu e mare diferenta intre ei, ai dreptate.

   • am eu un argument, Trump e cel mai proevreu presedinte american din istorie, fiica sa a trecut la iudaism, ginerele sau Jared Kushner este evreu, relatiile sale cu staul evreu sint foarte bune.
    Dar sint convins ca asta nu e suficient si Trump este antisemit. Pentru ca asa vrea mainstream marxist media, baba alcoolica Pelosi, Scumer si restul. Obama Hussein Barack a avut relatii proaste cu Israelul, cum am califica acest fapt, in acelasi timp simpatia lui fatisa fata de palestinieni si musulmani in general fiind arhicunoscuta.
    Chiar, evreul G. Soros, care finanteaza organizatii fatis antisemite, o fi antisemit sau nu?

  • Pai asta scrie și autorul că refuzul lui Trump de a critica explicit marșurile “înlocubililor” a fost criticat de media.
   Ca dumneavoastră nu sunteți de acord cu media, iar autorul pare sa fie, este o alta poveste.

   • Nu scăpați de reflexele bolșevice nici după trei decenii! Estupefiant de-a dreptul.

    După mintea dumenavoastră cineva trebuie să critice sau să laude (sau să-și facă autocritica tovărășească) spre a fi pe „linia partdilui”. Sunteți și azi incapabil să înțelegeți că oamenii liberi au opinii personale care pot să fie sau să nu fie „pe linie”…

    • Eu nu am spus nici laie, nici bălaie. Intervenția dumitale se bazează deci pe o presupunere. E simptomatic pentru cei care gândesc în șabloane să comită erori de tipul „circular reasoning” și să insiste a se face râs.

 16. Ceea ce pare că nu ați înțeles este că aveți de a face cu un pachet. Interzicerea filmelor care înțeleg că v-au plăcut nu se poate separa de celelalte fenomene pe care le evocați.

  Iar despre „sclavia” din România (corect ar fi „robia”)? Cunoașteți cumva că atunci când țiganii erau robi, românii erau iobagi și legați de glie? Adică aproape același lucru… Ar fi dorit să evităm importarea unor concepte care ne sunt străine.

  O societate viabilă și dreaptă se bazează pe meritul individual.

  • nu, nu e deloc acelasi lucru, robi si iobagi. Una e sa fii legat de glie si alta e sa fii proprietatea personala a cuiva.

   • Pare că încercați să acreditați ideea că urmașii iobagilor de ieri ar fi cumva vinovați că țiganii au fost robi. Așa să fie?

    Iobagii erau cu o treaptă peste robi, dar era una mică, practic neglijabilă din perspectiva societății de azi. Dacă ați analiza pe criteriile penale de azi, iobăgia ar fi văzută ca o formă de sclavie, nu credeți?

    • Nu spun ca ar trebui sa ne simtim vinovati, ci sa fim constienti ca asa ceva a existat si are consecinte si in societatea actuala. Drept care nu poate fi acceptabil de exemplu sa-i numesti oficial pe romi „tigani” imptriva vointei lor.

     Nu consider ca diferenta dintre robi si iobagi este mica nici din perspectiva societatii actuale. Dar desigur ambele sunt intolerabile acum.

     • Întrebarea era dacă trebuie să ne simțim cu ceva vinovați pentru robia țiganilor?

      Sunt blond și am urechi satem, la fel e tatăl și copii mei, deci foarte probabil că ascendența mea dacică o fi mult mai semnificativă ca cea latină. Ar trebui ca atunci când mai trec prin România să solicit despăgubiri istorice de la indivizii buneți cu urechi kentum ce probabil că au o ascendență italică?! La urma urmei romanii s-au comportat deosebit de violent cu ocazia invaziei Daciei și i-au robit pe daci pentru mai bine de un secol :)

     • „Drept care nu poate fi acceptabil de exemplu sa-i numesti oficial pe romi “tigani” imptriva vointei lor.”
      Deci samavolniciile câtorva boieri și popi de acu 3 veacuri au născut cumva un ‘drept’ colectiv etnic tocmai astăzi, in beneficiul urmașilor acelor sclavi și in detrimentul odraslelor de iobagi. Pentru că? Care este argumentul, juridic, istoric, cultural, moral sau altcumva, că nu am auzit până acum de un astfel de drept? De ce oficialii (?) nu se pot referi la membri unei etnii cu termenul încetățenit in propria limbă? Este o limbă oficială altceva decât limpa populară? De când au voie țiganii să ne altereze limba pentru că așa vrea pasămite mușchiul lor de oprimați? Dar de ce am accepta noi o discriminare pozitiva de asemenea nivel? Și, cel mai important, de unde știți dumneavoastră cum sună voința țiganilor? A făcut Petrică vreun referendum in rândul lor cu întrebarea ‘vă simțiți mai degrabă rom sau rrom?, că țigan sigur nu sunteți’ dar nu l-a publicat in Monitorul Oficial pentru că ne menaja orgoliul național?

      „Nu consider ca diferenta dintre robi si iobagi este mica nici din perspectiva societatii actuale. ”
      Nu are nicio importanța ce considerați dumneavoastră despre biciul pe spinare vs trasul pe roată , istoria rămâne aceeași pentru cine o cunoaște.

     • Sinteti bolnav la cap. Serios, cautati-va. V-o spun cu toata mila si ingrijorarea. Va macina o schizofrenie. Va spun si de unde vi se trage: de la corectitudinea politica. Public le spuneti rromi , in privat ii numiti tot tigani asa cum ii numeste toata lumea si cum se numesc chiar ei insisi. Mai e si chestiunea celalta, a mass-media, unde public pretindeti ca nu are agenda si sponsorizare politico-ideologica ci genereaza fake-news „deoarece asta se vinde”. Va scaldati intre doua realitati contradictorii si conflictuale , una imaginara pe care o mestecati public si cealalta privata.
      Acordati-va un ragaz si ganditi-va la copiii care erau obligati sa recite poezii despre cat de mult il iubea poporul pe Ceasca. Si despre cum traiau ei o epoca de aur si cat de fericita le era copilaria . Cand in realitatea reala traiau in frig, in intuneric si foame. Aveti o profesie, cine va obliga sa recitati lozinci mincinoase ? Bine inteles ca veti cenzura , important este ca ati citit. Sper sa va fie de folos. Dvs. personal.

   • „legarea de glie” avea nuanțe foarte diferite de la stat la stat. Tare mi-e teamă că la noi chestiunea era, mai degrabă, spre înțelesul ei strict. Dar strict !

    Un exemplu interesant ptr.discutiile dvs.colocviale devant une portion frites. Pe la 1720 turcii (cunoscuți ptr.pacifismul si propensiunea culturală spre non-violentă…..) au pierdut Oltenia. A trebuit să o cedeze habsburgilor. Dar n-au plecat cu mâna goală ci cu 30k-40k de români luați in robie. Soarta lor….probabil că a fost dintre cele mai bune. Evident că această acțiune avea ca substrat un demers incluziv menit a promova diversitatea in contextul imp.otoman…..
    Si astfel de exemple sunt numeroase. Nu insist.

    Va spun sincer că mă amuză reacțiile unora in Fr.cand îi întreb de ce francezii nu ar fi avut dreptul să procedeze la același tip de „turism cultural” armat, in Africa de nord, precum au procedat (in Fr, It, ES, PT, EL) maurii opriți de xenofobul Charles Martel. Care e chestia?!? Unii a dreptul si alții nu „au même type d’épanouissement”?!? E valabil si ptr.dreptul Spaniei la asemenea excursii culturale.

    Când francezii au cucerit nordul Africii au eliberat câteva sute de mii (spre.1 mil.sclavi) creștini. https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Traite_des_esclaves_de_Barbarie
    Evident că asta a dus la o pierdere substanțială de capital si forță de muncă ptr.negustorii și proprietarii, locali, de sclavi. De asemenea, această ignobilă măsură franceză (si italiană mai tarziu in Libia) a creat o ruptură importantă in economia locală lipsind comerțul de importante bunuri de schimb. Mă întreb: oare nu ar trebui să despăgubim săracii urmași ai proprietarilor de sclavi ruinați de statul francez (și alte state europene) ?!? Sau poate că ar trebui să îi căutăm pe urmașii celor eliberați ptr.a-i face responsabili civilmente ?!!? Poate că de-aici li se trage problema dezv.ec. Au fost opriți mișelește de pe drumul firesc al dezvoltării săracii copii !!!
    Cui ridicăm statui?!?

 17. Distrugerea statuilor , fie ea si cea a lui Cristofor Columb ,nu este parte a distrugerii imaginii celui ce a fost considerat si este descoperitorul Americii . Mai degraba este parte a distrugerii unei notiuni , unei parti din istoria lumii , numite Rasism – Colonialism, cu tot ceea ce a reprezentat si reprezinta inca . Este o parte ce nu mai poate fi- acum -acceptata si ceea ce se intimpla se vrea a atrage atentia intregii lumi la ceea ce mintea umana percepe si pricepe acum altfel . Omenirea , nu mai doreste sa fie impartita in , rase , culori , preferinte sexuale , sau diferentiata prin sex sau cine stie ce alta forma de diferentiere le trece unora prin minte -de la culoarea parului – la marimea virfului de nas – sau la scurtimea fustei – Cu totii traim ,aici , pe aceasta planeta si nu suntem altceva decit oameni , chiar daca unii cred inca ca sunt cumva mai grozavi daca se trag de la RIM sau daca au venit cindva ,calare , de prin stepele Asiei . Hai sa nu privim totul ca pe o revolta brutala , exista peste tot in lume oameni care se revolta fie luati de val , fie ca gest de fronda , fie ca parte a unei impotriviri sociale , fie ca urmare a unor greseli fatale (asa cum a inceput totul in America ). Cei care au produs pagube trebuie evident judecati , cei care doar au manifestat pasnic trebuie apreciati , cei care au ucis trebuie condamnati , iar cei care doresc altceva trebuiesc lasati a se exprima . Si cum perfectiune nu exista ,trebuia cu totii sa trecem si prin asta. Cuvintele lui G.F.au depasit deja America si peste tot in lume imaginea creata de cuvintele – nu pot respira – ne unesc in a considera – OMUL – si drepturile lui , ca centru al intelegerii noastre viitoare .

 18. Damiane, m-ai pacalit, credeam ca se poate discuta liber, dar vad ca esti din acelasi aluat corect politic.
  Lasa-te de articole, vezi-ti de mate, poate acolo esti mai bun!

  • Problema lui Mihai Damian este ca nu scrie in reviste pseudostiintifice ca

   „Journal of Scientific Exploration” ( paranormal activities, dowsing and reincarnation, UFOology, , extrasensory powers, alien abductions etc)

   ca „marii oameni de stiinta” adulati de dvs, nu -i asa?

 19. „ o spun si pentru cei care mai cred ca Mihai Viteazu intentiona sa faca un stat national român.”
  Ești mai protocronist decât comuniștii. Adică mai idiot. Pt că ei aveau ideologia lor. Dar tu în 2020 tot nu ai scăpat de ea.

 20. Altă deraiere: nu am avut sclavi. Robi nu este sinonim cu sclavi. La fel cum a trăi într-o țară socialistă până în 1989 nu este tot una cu a trăi într-n lagăr de exterminare, totuși.

  Flăcăi, mai răsfirați, și nu mai dați cu petarde. Tot progresiști , radicali, corecți politic rămâneți, chiar dacă faceți pe „moderații”. Lui Pătrășcanu nu îi va face nimeni statuie, chiar dacă părea „moderat”.

 21. Comentez cu toate ca autorul articolului indignat de cenzurarea filmului rasist „Pe aripile vantului” nu va avea nici-o problema sa cenzureze comentarilul meu ca doar sunt comunist, progresist, marxist, sexo-marxist, etc. In primul rand Columb a fost destituit shi persecutat chiar de regina Isabela pentru ca era rasist. Nu daramatzi statuile dar scrietzi pe soclu ce a spus regina cand l-a destituit: „Eu nu am sclavi pentru ca detest sclavia. Americanii sunt subiectzii coroanei nu sclavii ei pentru ca in Spania sclavia e ilegala shi cine nu accepta asta sa plece la Genova de unde a venit.” Filmul „Pe aripile vantului” minte cu nerushinare. Ce-atzi zice de un film in care Maniu shi Coposu muncesc voioshi shi fericitzi „pentru patrie” la canal shi nici vorba de vre-o persecutzie politica in comunism ? Un astfel de film ar mintzi totushi mult mai putzin decat „Pe aripile vantului” caci in sclavie era totushi mult mai rau decat la canal.

  • „Pe aripile vantului” e un film, o poveste, nu e un raport stiintific despre relatiile rasiale din vremea respectiva. Adica e o fictiune, intelegeti? O lume intr-alta lume, undeva in imaginatie. Tocmai oamenii care vorbesc de diversitate vor cu tot dinadinsul sa puna botnita altor opinii, vor sa darame statuile si sa opreasca povestile astfel incat sa ramana numai povestea lor. Pai ajungem fix in fascism, dragii mei, unde povestea era tot rasiala dar pe invers…

 22. https://cupdf.com/document/rasa-evolutie-comportament.html
  Citiți asta (e tradus în romana) și veți rămâne surprinși. Este scrisa de un profesor universitar din Canada (și în Canada nu îți permiți sa fii rasist, ca zbori), profesor care toată viata lui cu asta s-a ocupat: studiul comparativ al raselor alba, neagra și galbena. A făcut sute și sute de teste reale pe voluntari, a comparat cifre, a sintetizat statistici oficiale. Care este foarte „bazata” științific, se citește pe nerăsuflate și nu este nimic rasist în ea. Inclusiv autorul acestui articol va afla ca exista o relație genetica strânsă între rasa și inteligenta. Coeficientul de inteligenta IQ este definit ca 100 pt rasa alba (ca pe media albilor s-a definit acest 100). De asemenea, de la un IQ de 80 în jos începe oligofrenia (adică ești atat de prost încât chiar nu prea înțelegi lumea din jur și vei avea permanefnt nevoie de asistenta în cele mai elementare lucruri). Albii au un IQ mediu de 100, asiaticii (cei din rasa galbena, nu alți asiatici) au media de 105, iar negri de 85, adică nu foarte departe de oligofrenie. Ce este fascinant ca dacă un copil are un părinte alb și unul negru, IQ-ul copilului va fi (cel mai probabil) o medie efectiv aritmetica între alb și negru. Adică mai destept decât negrul mediu dar mai prost decât albul mediu. Sau despre violenta. Negrii sunt predispuși genetic către violernta mult mai mult decât albii. Și muuuulte alte lucruri. Cartea e fascinanta și e bazata pe date științifice și muuulte muuulte studii. Îți deschide mintea deși, ca alb corect politic te vei întristează un pic mai mult. Dar vei înțelege multe realitati din America de Nord, Africa, Europa de vest, realități pe care mainstreanul în general il explica ca un infinit, omniprezent și structural (ca să îl parafrazez pe Joe Biden) rasism al albilor și doar al lor.

  • Incredibil ! Oamenii citesc tot ce le pica sub ochi, fara sa-si puna cea mai mica intrebare asupra autorului! Cartea careia ii faceti reclama este scrisa de J. Philippe Rushton, un personaj cat se poate de controversat care de altfel a si fost dat afara din universitate in 1989 ( omul e mort in 2012),
   Tipul sustinea in cartea lui ca cei mai inteligenti sunt asiaticii ( chinezii si japonezii).
   De-aia bietii chinezi copiaza pe rupte de la altii si au atatea premii Nobel, de inteligenti ce sunt!
   Isi trimit studentii in Statele Unite si in Europa sa invete de la altii, tot de inteligenti ce sunt.
   Ma intreb cum puteti crede ineptiile acestea.

   • Ei la faza asta nu pot nega că dumenavoastră într-adevăr nu citiți tot ce vă pică sub ochi. Și ca să fiți sigur că nu vă trompează reptilienii, șerpilienii și alte beșlstemății. e mai sigur să nu citiți mai nimic așa cum de altfel ne-ați demonstrat în mod magistral în mai multe postări de la acest articol. :)

    • Se vede ca nu stiti sa pierdeti si ca in lipsa de argumente va etalati parerile ca adevaruri absolute.
     Din pacate, nu pacaliti pe nimeni: logica si argumentarea va lipsesc si in lipsa lor faceti apel la pseudo-argumente. Ceea ce se asorteaza perfect cu pseudo-stiinta pe care o admirati.

     • Nu, nu știu să pierd, nu-mi place să pierd și nu obișnuiesc să pierd. Ăia care adoră să piardă și care știu să piardă se numesc „ratați” și n-aș putea șpune că am vreun respect pentru ei…

      • @sveijk Este buna si naivitatea la ceva: ajungi sa crezi ca ai tot timpul dreptate si nu ai pierdut niciodata.

 23. Asa cum am mai spus, este o tentativa a marxismului clocit in universitati, decade intregi, de a trece din cultural in politic, servindu-se pentru asta de o panoplie impresionanta de idioti utili si de parazitarea unor probleme reale.

  Problemele punctuale se rezolva logic si punctual, echilibrarea balantei se face oprindu-ne la centru, nu deviind in extrema stanga (sau dreapta!).
  Radicalizarea discursului, distrugerea de statui, arderea de carti (Pe aripile vantului, etc intra in aceasta categorie!), in efect schimbarea istoriei, sunt incredibil de periculoase. Atat de periculoase incat se risca conflicte civile in care nu exista iertare; dincolo de conflictul ideologic, se imping in fata notiuni care pot duce la conflict rasial generalizat, care in istorie a degenerat in salbaticii incredibile.

  Stanga provoaca si se joaca cu focul. A mai facut-o cu consecinte de fiecare data catastrofale. Nu e bine. „They are lovers, not fighters”. Mai ales rebelii acneici din clasa medie care in fapt se revolta impotriva parintilor/ absentei (emotionale?) a acestora.

  Partea ignorata cu eleganta de marxisti, ca atatea altele: albii au fost cei care au abolit (speram definitiv) sclavia, fenomenul fiind pana atunci ceva normal, indiferent de rasa.

  • Stanga speculeaza – dreapta toarna gaz pe foc.
   Si mai apoi vreti sa fie bine…

   Come on!
   Cine face primul pas spre normalitate?(cuvant dificil de definit: normalitate)

 24. O altă povestioară rasistă: În documentarul de pe Netflix despre vița lui De Gaulle e o secvență epică care e probabil de neînțele pentru majoritatea oamenilor de azi.Imediat după înființarea celei de-a 5-a republici franceze la sfârșitul anilor 50, generaul De Gaulle revenit în forță la putere cu autoritate cvasidictatorială fac un tur rapid al Africii coloniale franceze spre a salva ce se mai putea din imperiul colonial francez. La Dakkar ține un discurs în fața unei mase imense de localnici. Le propune unirea în marea comuniune franceză: Toți cetățeni ai aceleiași tări, cu a celași drepturi și obligații. Mulțimea isterizată îi răspunde zbierând la nesfârșit „Independece aujourd’hui!!!”. Generalul plecă de peste tot descurajat și cu coada între picioare. Nimeni nu vrea ca vechile colonii să devină departmanete franceze așa cum e de exmplu Saône-et-Loire:)

  De ce? Foarte simplu. În acea perioadă standardul de viață în colonii era destul de apropiat de cel din metropole. Mai jos desigur dar nu atât de jos încăt să ai milioane de oameni năvălind spre Europa. Azi, majoritatea africanilor și-ar da fără probleme o mână sau un picior pentru cetățenia franceză. Cea mai mare parte a Africii coloniale a devenit independentă în anii 60 & 70. Ce a urmat?! Războaie intertribale, masacre, foamete, jafuri, corupție dincolo de orice imaginație. Din 54 de țări africane independente niciuna nu e capabilă să aibă un standard de viață cât de cât decent. Cine e oare de vină?! Să ne gândim spre comparație unde erau și cât de mult evoluaseră SUA sau România la 50-60 de ani de la independență… Oare nu omul sfințește locul?!

  • Franta daca ar fi la fel de acitva ar incerca acum sa faca ceea ce a vrut mai demult cineva..
   Ziceti ca o sa vrea? Eu am dubii…

 25. Filmul „Pe aripile vantului” nu a fost interzis. A fost retras temporar si va fi difuzat insotit de o discutie despre contextul istoric al filmului care este denaturat in aceasta creatie artistica. Scheciul lui John Cleese nu a fost interzis, BBC il va difuza in continuare cu mentiunea „offensive content and language”. Ati prezentat 2 informatii incorecte sugerand ca cenzura „corectitudinii politice” va determina imposibilitatea vizionarii acestora.

  Ironia face ca cei care au criticat cel mai tare picturile cu medici „sfinti” si au aplaudat retragerea lor, sunt tocmai aceia care sunt extrem de indignati de darmarea statuilor negustorilor de sclavi, ai criminalilor sau mai nou a pedofililor.

  Cat despre judecarea lui Columb dupa criteriile de azi, sa lasam faptele sa vorbeasca

  Punishments included cutting off people’s ears and noses, parading women naked through the streets and selling them into slavery.

  One man caught stealing corn had his nose and ears cut off, was placed in shackles and was then auctioned off as a slave. A woman who dared to suggest that Columbus was of lowly birth was punished by his brother Bartolomé, who had also travelled to the Caribbean. She was stripped naked and paraded around the colony on the back of a mule.

  „Bartolomé ordered that her tongue be cut out,” said Ms Varela. „Christopher congratulated him for defending the family.”
  https://www.theguardian.com/world/2006/aug/07/books.spain

  So Columbus tried again for gold, but this time he and his men didn’t go looking for it. They ordered all Taíno people 14 and older to deliver a certain amount of gold dust every three months. If they didn’t, their hands would be cut off.

  At this point, the Taíno were refusing to grow crops, and those who didn’t bleed to death after their hands were removed began to die of famine and disease. When they fled into the mountains, they were hunted down by dogs. Many killed themselves with cassava poison.

  Columbus’s men also continued to sexually abuse Taíno women and girls. In 1500, Columbus wrote to an acquaintance that “there are many dealers who go about looking for girls; those from nine to 10 are now in demand.”

  As the population plummeted, they abducted indigenous people from other islands, like the Lucayan, to work the fields and mines of Hispaniola.

  Bartolomé de las Casas arrived in Hispaniola in 1502, when he was 18. For decades, he participated in the mistreatment of the Taíno and the introduction of enslaved Africans, before renouncing it all, becoming a Dominican friar and confessing what he had witnessed in “A Short Account of the Destruction of the Indies.”

  “They [Spanish explorers] forced their way into native settlements, slaughtering everyone they found there, including small children, old men, pregnant women, and even women who had just given birth. They hacked them to pieces, slicing open their bellies with their swords as though they were so many sheep herded into a pen. They even laid wagers on whether they could slice a man in two at a stroke, or cut an individual’s head from his body, or disembowel him with a single blow of their axes. They grabbed suckling infants by the feet and, ripping them from their mothers’ breasts, dashed them headlong against the rocks. Others, laughing and joking all the while, threw them over their shoulders, shouting, ‘Wriggle, you little perisher.’
  https://www.washingtonpost.com/history/2019/10/14/here-are-indigenous-people-christopher-columbus-his-men-could-not-annihilate/

  • Nu am spus ca „Pe Aripile Vântului” a fost interzis ci doar retras ; cunosteam desigur faptul ca era vorba de o retragere presupusa temporara. Scheciul a fost initial scos de pe post iar ulterior dupa unele proteste a fost reintrodus asa cum spuneti. Dar temele scrise în italic in acest dialog nu îmi apartin, ci ele au fost asa cum am spus puse în discutie de diversi compatrioti. Scopul meu aici nu era sa raspund factual („s-a reintrodus pâna la urma etc” ) ci sa abordez subiectul de fond.

   In ceea ce priveste atrocitatile pe care le descrieti, sigur ca ele sunt cutremuratoare si ne afecteaza emotional. Dar ratiunea ar trebui sa ne spuna ca vorbim totusi de o epoca in care semenii nostri se adunau la executii capitale violente ca la spectacole de circ. De atunci pana în epoca de astazi când poti fi condamnat penal fiindca ai brutalizat o pisica umanitatea a evoluat foarte mult.

 26. Praf in ochi!
  China profita de acest moment sa distruga occidentul.
  Si noi suntem prosti ca ii lasam .
  Istoria sa o distrugi este ca si cum mergi inapoi. Ca e buna, rea sau depinde cum o privesti si cand si cu ce invataturi si cand este relativ.
  Cine are o istorie fabricata si perfecta sau si-o doreste? Raspuns : coministii.
  Cine poate alimenta tampenia asta? Rusia si China si Kracanatu face si el ce poate
  Diversiune dupa COmunistVIrusD
  Ce pot ei sa construiasca , ce au facut de-al lungul istoriei?
  Moarte si luarea teritorilor atat!
  Romania din pacate ii inconjurata de popoarele cu legaturi genetice si au inca legaturi neo -comuniste. Ma bazez pe actuala generatie a noastra si a vrcinilor nostri sa invete istoria si sa inteleaga ce ii asteapta daca ignora istoria.
  Vezi iliescu cu i mic

  • Nu inteleg legatura intre covid , comunism si rasism…?
   Ai o proba cu legatura intre manifestarile de rasism si CN si/sau RU?

   Inteleg ce a semanata Urss si anteriori si alti mai vechi si din pacate istoria nu ne este favorabila.
   Iar Iliescu ca si Ceausescu sunt inca doi eroi/martiri pentru o parte din oameni din Romania !
   Probabil ca spatiul geopolitic nu ne este favorabil, dar nu numai acest lucru conteaza.

   • Ce ar fki să încercați volumul II al Arhivelor Mitrohin? E scrisă pe baza unei colecții remarcabile de documente din arhivele KGB, extrase de maiorul arhivar Mitrohin. Veți afla cum a folosti KGB circul rasial și peronaje gen Martjhn Luther King, Elijah Muhammad sau Malcom X ca agenți de infuență. Cum plasa povești rasiste în media încă din anii 50. E exact ceea ce vedem și azi. Doar fraierii sunt alții.

    • In volumul 3 scrie ca fraierii sunt exact aia care se cred destepti si dau lectii la toata lumea.
     Ce pacat ca te-ai oprit la volumul 2.

     • Asta e domnu’…

      Nu poate fi toată lumea ca dumenavoastră să primească lecții de la toți cu nemiluita și să insiste totuși să dea cu capu’ în același perete de fiecare dată. Nu-i vorbă că după toate aparențele fenomenul repetitiv n-a dus la vătătmarea niciunui organ vital :)

      P.S.: Volumul 3 nu se egzistă. Nu-l mai căutați.

 27. Domnule Mihai Damian, Domnilor,
  Toate bune şi frumoase ne putem întinde la infinit la astfel de subtile polemici
  DAR :
  CINE sînt cei care au reuşit instaurarea Politicului Corect şi care îl perfecţionează permanent ?
  CE doreşte cu adevărat Această ABERAŢIE ?
  Cum de Această ABERAŢIE nu are Leac ?
  Şi o să vă sune cunoscut :
  Cum de ideologia Comunistă a Comunismului Criminal nu are un Proces ca să fie INTERZIZĂ ?
  DAR,
  Dacă am fi puţin oneşti, în viaţa asta omenească, Nimic nu poate fi interzis.
  Doar evreii au reuşi cîte ceva.
  De Ce Numai Ei ?
  Şi viaţa continuă mai departe, Trebuie să fii Teribil de PROST să pierzi timpul cu „adevărurile” astea
  înloc să asculţi BACH cu Glenn Gould sau cum cresc roşiile în grădină sau …
  Toate Civilizaţiile pe/de Limba LOR, MOR !

  • Şi Doamnelor !

   „De ce se darâma statuile una dupa alta ?
   Raspunsul simplu îl cunoastem cu totii. Pe fondul emotiei generate de moartea lui George Floyd manifestantii le considera ofensatoare ca simboluri ale discriminarii rasiale. Mai mult decât atât, actul de-a distruge statuile e un fel de razbunare pentru uciderea lui George Floyd si alte incidente considerate rasiste din trecut.”

   TOTAL FALS !

   • CINE sînt „manifestantii” care …. ?????
    CINE sînt cei care au îndoctrinat şi controlează/dirijează/manipulează „manifestantii” ????

 28. „Raspunsul simplu îl cunoastem cu totii”

  Cu totii care anume mai exact ? In numele cui vorbiti , cine si cati sunteti voi astia „toti” ?

  „Raspunsul simplu” Extraordinar, ati descoperit si ca raspunsul era simplu. Si ni-l serviti noua ca sa-l inghitim pe nemestecate. Ce sa ne mai batem noi capul .

  ” manifestantii le considera ” Care dintre manifestanti si cati dintre ei ? Aveti vreun tabel cu raspunsuri semnate , un referendum, un sondaj de opinie , vreun reprezentant mandatat care v-a declarat asta ? La manifestanti intra si provocatorii, instigatorii, acoperitii , hotii si incendiatorii ?

  „nu este admisibila” , „nu este acceptabil” sez hu ? Nu hotarasti dumneata si nici altcineva in locul meu ce admit si ce accept eu. Cam mare infatuarea cu care va inchipuiti ca aveti vreo autoritate sau drept sau putere de a stabili pentru altii ce este admisibil sau acceptabil. Ati inceput sa trasati nu numai liniile politico-ideologice „corecte” care neaparat „trebuie” urmate ci si pe cele morale ?
  Auzi la el „asta-i admisibil, asta nu-i” ….. pai admite sau nu ce vrei matale , ca nu te-a numit nimeni sa decretezi norme generale si nici nu esti vreun preot. Sau te crezi ?
  Ce mizerii de articole, clocite la servicii la ordinul „partenerului”….

  • Tovarasu’, nu te obliga nimeni sa fi de acord cu ideile din articol.
   Iti place bine, nu-ti place treci la alt articol care te satisface din punct de vedere intelectual.
   Ce-ai vrea, sa citesti articole cu subiec unic, sa scrie toata lumea la unison?

 29. Corectitudinea polirtica este marxism-comunismul zilelor aastea care tot corectitudine politica a avut si la baza pogromurilor comunismului. Cine nu intelegeste asta nu intelege nimic .

 30. Interesant articol. Nu numai culoarea pielii influenteaza atitudinea unora.
  De exemplu britanicii ies din UE datorita in principal a prezentei romanilor in UK ( va amintiti de video Romanians are coming) pe care ii detesta si-i considera inferiori chia fata de proprii negri sau asiatici datorita ratei mari de infractionalitate a conationalilor in UK si a muncilor de tip „no brain jobs „.

  Suntem genetic inferiori sau sintem doar economic, cultural si social inferiori datorita istoriei.

 31. 12 iunie 2020, 3:30 p.m., Manhattan…
  Just another day of typical „White Privilege”.

  O femeie albă din New York, în vârstă de 92 de ani, e doborâtă la pământ de un negru de 31 de ani.

  https://nypost.com/2020/06/16/police-bust-man-who-shoved-elderly-woman-to-ground-in-nyc/

  players.brightcove.net/4137224153001/6aIMRO3kiI_default/index.html?videoId=6164411316001

  14 iunie 2020, 7:00 p.m., Texas…
  Just another day of typical „White Privilege”. And it’s been going on for decades.

  Victima neidentificată (un alb), în vârstă de 24 de ani, a informat polițaii că aștepta la coadă să cumpere alimente de la o băcănie (convenience store) atunci când un grup de vreo șase negri a încercat să se bage în față, potrivit KTRK-TV din Houston.

  „M-am uitat la ei și am spus: ‘There’s a line for a reason,’”, a spus victima. El a spus poliției că grupul și-a bătut joc de părul și de hainele lui înainte de a-l ataca când a ieșit din magazin.

  „I don’t know what else I could do,” he told KTRK-TV. „Cel de-al cincilea dintre ei care m-a atacat a ieșit din magazin după ce și-a făcut cumpărăturile și a venit direct la mine, m-a lovit cu piciorul în față și mi-a spus: „Black Lives Matter, [înjurătură]”.

  Vă invit să admirați limbajul perfect aseptic-politic al poliției: „This is a video of a male being attacked by other males etc.”

  Vă spun sigur că, dacă 5 albi băteau un negru, atributele rasiale ar fi fost menționate în comunicatul oficial, iar imaginile ar fi fost date de dimineața până seara pe toate canalele. Chiar și pe cele francofone din Europa.

  https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=394044978187246

  Chiar și Foxnews, canalul ăla oleacă mai puțin bolșevic, acuzat din toate direcțiile de extremism de dreapta din cauza asta, își alege cu multă grijă cuvintele ca nu cumva să stârnească mânia vreunui professional offence-taker. Ia uite ce titlu au scremut speriații: „Group attacks customer outside Texas convenience store.”

  https://www.foxnews.com/us/group-brutally-attacks-customer-outside-texas-convenience-store-video-shows

  Informații de genul ăsta nu vedeți la televizor cei care vă uitați seară de seară la ecranul de spalat creiere. Sînteți hipnotizați de experții în manipulare și dezinformare fiindcă aceștia se pricep de minune să vă țină captivi gâdilându-vă orgoliile de intelectuali subțiri (și neapărat progresiști), totodată îndemnându-vă subliminal (exploatându-vă vanitățile nemăsurate) la semnalarea zgomotoasă a propriilor închipuite virtuți, în realitate snobisme ridicole de veleitari imaturi. Incitându-vă, adică, la semnalarea zgomotoasă a superiorității voastre morale.

  Adică a… supremației voastre morale.

  Iar dvs, dle textier, în fața cui să vă fluturați înaltele virtuți, adică a propriei superiorități morale dacă nu în fața primitivilor rudimentari și a rasiștilor pe care i-ați lăsat în România?!

  Merge un sfat, domnu Damian? Mă gândeam că vă pierdeți prea multă vreme în fața televizorului și rămâne, naibii, nedemonstrată Teorema lui Damian.

 32. Aham… Deci celor care îl folosesc pe Floyd pentru agenda lor (care nu zic că-i neapărat sau integral rea) le scriem justificări intelecte, susținând implicit dreptul oamenilor care îi ascultă să creadă în această agendă, în schimb le batem obrazul celor care cred în agenda unora care l-au folosit pe Mihai Viteazu pentru a și-o promova, cu efectul că delegitimăm implicit respectiva agendă…

  Întotdeauna am fost de părere că lucrul cel mai bun care i se poate întâmpla unei societăți este să aibă o clasă de intelectuali cu adevărat cultivați și cu adevărat inteligenți. Și că lucrul cel mai rău este să aibă parte de o clasă de intelecți prostănaci și manipulabili.

  • Si cine decide daca un intelectual e inteligent si cultivat? Dumneata?
   Pe ce criterii?
   Daca esti de acord cu el e inteligent si cultivat, daca nu ai aceleasi pareri, e prost?
   Curat murdar, coane Fanica.

 33. Deci vorbim despre intoleranta ceea ce este ciudat dar exista in fiecare democratie – se vede cu ochiul liber – si trebuie sa treaca timp si sa curga multa educatie ca fie acumulata anumita cantitatea de toleranta… Unii reusesc mai repde, alti mai greu in functie de deschiderea fiecarei persoane catre nou. Curiozitatea este elementul care grabeste si creste toleranta. Toleranta este forma prin care intelegi singur ce este si cum este si nu ai nevoie de un arbitru.

  Violenta este in urma tolerantei si este legata de putere – unii vor sa isi arate puterea prin violenta. Aici nu ai cum sa nu te pui in garda,sa pleci de acolo sau sa actionezi daca rolul tau este sa opresti abuzul. Violenta este forma a abuzului. Pentru curmarea violentei ai nevoie de dialog, daca se poate, si/sau de un arbitru care sa dovedeasca stapanire de sine si echilibru ca sa medieze si sa inlature violenta.

  Ce se intampla cand din contra se toarna si mai mult gaz pe foc?
  Luam cu totii foc si ne irosim resursele – uite filmul nu este filmul, uite statuia dar nu mai este statuia…

  Toleranta ar trebui sa ne spuna fiecaruia ca exista si bine si rau si ca fiecare decide pentru sine
  Intotdeauna cand a mai aparut cineva sau ceva sa reglementeze au aparut problemele si mai mari.

  Hoardele care au trantit statuiile cred ca trebuie trase la raspundere. Si cei care au vandalizat.
  Si cei care au impins si bruscat, indiferent de ce spun colegii lor si asta este si mai grav.

  Sigur ca cel care conduce are cutitul in mana si taie felia.
  Dar si cei mici pot face istoria – mai greu, mai muncit, dar cred ca si ei pot sa fie creditati cu merite care conduc la schimbari cu mult mai profunde.

  Unele companii, in aceasta ecuatie, sunt caraghiosii de serviciu – razi de ei ca intr-un film cu Stan si Bran. Isi inchipuie ca sunt Dzeu pe pamant si aleg ceea ce este bun si condamna raul…
  Cum poti sa retragi un film ca ulterior sa te gandesti ca il repui??? Este ca si cum protestarii arunca in apa statuia dupa care unii se gandesc si altii chiar se arunca sa o scoata din nou la suprafata – nu este ciudat???

  Eu as spune ca Mitica ar trebui sa fie oleaca mai ganditor!

  Statuile nu ar trebui sa cada si chiar nu cad dupa cum vrea unul si altul – ele sunt acolo in mintea si in sufletul nostru si vor ramane pentru multa vreme atat timp cat istoria arata in alb si negru, si cu nuante de gri, pe unde am trecut.

  Si acum daca vis-a-vis de Universitatea Bucuresti sunt statuile lui Gheorghe Lazar si Spiru Haret credeti ca ele aduc automat schimbarea??? Numai daca le bagi in seama,,,Unii nici nu stiu cine sunt personajele afisate acolo – chiar merita facut un sondaj… Acum si daca ar lipsi de acolo pentru mine personal cred ca ar insemna o mare pierdere, dar de multe ori statuia face parte din peisaj si cam atat, la fel ca si un anume film sau un anume discurs…Topurile sunt facute prin agregare dar opinia mea personala este cea mai importanta pentru mine in raport cu un subiect sau altul si pot sa ma raportez critic la opiniile exprimate de altii sau nu, dupa cum vrea muschiul meu. Mi se ia o libertate daca nu cantareasc eu, la fel cum li se ia o libertate celor care au creat ceva daca le modifici continutul – deci unde este toleranta, unde este intelepciunea???

  Prea importanti se vad unii in raport cu altii si valorile create de predecesori.

 34. Cuvintele: Tzigan, Niger shi Jidan sunt jignitoare dar shi greu de inlocuit. Tzigan de exemplu inseamna: „Cel pe care e bine sa nu-l atingi ( caci e murdar shi infectat cu diverse boli )” Evident asta e jignitor dar tziganii au venit cu aceasta porecla din India unde exista o casta numita chiar: „Cei pe care e bine sa nu-i atingi” Singura vina a Romanilor este ca au tradus cuvantul din Sanscrita in Romana shi evident el era jignitor shi in Sanscrita. Decizia de a-i denumi „Romi” s-a luat recent la congresul tziganesc de la Londra. Ei nu au fost de acord cu acea decizie care le-a fost impusa de reprezentantzii guvernului Indian. Ei ar fi vrut sa fie numitzi „Indieni” ceea ce de fapt shi sunt dar guvernul rasist de la Delhi nu a suportat ca „nishte tzigani” membrii „inferiori” ai natziunii Indiene sa fie denumitzi la fel ca „nobilii Brahmani” asha ca s-a ales denumirea Rom incorecta in limba Indiana unde corect ar fi Ram sau Ramu. Niger este shi azi un fluviu shi o tzara din Africa. Potzi sa-i spui shi Afro-American unuia care a emigrat din tzara Niger totushi Niger e mai exact. Jidan e cica jignitor in limba Romana dar e folosit fara a fi jignitor in multe alte limbi. Jewish Defense League exista in SUA nu Hebrew Defense League. Se pare ca primii Evrei au venit in Romania din Ucraina ca urmare a persecutziilor anti-semite de acolo. Probabil a fost mai bine pentru ei in Romania decat in imperiul Czarist. Romanii i-au intrebat: Cum va auto-denumitzi voi ? Jidovi au raspuns Evreii caci daca ar fi raspuns Evrei nu ar mai fi fost nici o controversa azi. Urat cuvant au raspuns Romanii, urat shi incorect in limba Romana de aceea nui va vom numi Jidani nu Jidovi caci primul este macar corect in limba Romana.

 35. Am citit aproape toate comentariile si, din pacate, ca la noi la romani, s-a alunecat in atacuri la persoana.

  Intrebare:

  I-a intrebat cineva pe astia care urla si devasteaza:
  – ce vor ?
  – cum vad ei realizate doleantele lor ?

  Poate ar trebui facut un experiment si sa se vada ce iese: probabil, celor mai multi le-ar iesi protestele pe nas…

  • I-a intrebat si au raspuns. Aia care stiau de ce sunt acolo, ca terchea berchea care profita de o manifestatie ca sa-si faca de cap sunt in toata lumea.
   Citeste presa, e clar ce vor manifestantii si de ce. E o istorie veche, n-a inceput cu Floyd.

   • Pai asta e, ca nu au raspuns. Mai bine zis au spus ce vor, dar nu au venit si cu solutii. E simplu sa ceri ceva (vezi si la noi marirea pensiilor cu 40%), dar e mai greu de spus cum realizezi asta. E usor de spus ca nu vrei rasism, dar cum faci asta? Ca legile oricum prevad eliminarea rasismului, chiar pedepse pentru rasisti, deci pe hartie e totul corect, nu cred ca cineva poate spune ca nu. Insa cum schimbi peste noapte mentalitatea unor oameni? Aici vreau sa vad o solutie, cum ii faci sa gandeasca altfel! Mai ales cand nici macar ei nu te ajuta. Indiferent ce ar spune unii, si de acord ca exista si unele motive, e clar ca sunt mai violenti, mai putin educati, etc. Statisticile arata clar asta. Si iarasi drept dovada e ca unii, din pacate nu destui, au ajuns foarte bine.

 36. Ideea de baza este ca ne vom lupta noi albii cu rasismul coloratilor, coloratii cu rasismul intraculoare(chinezi cu negri etc) si desigur toti cu cel al albilor. Nu stiu unde sa -i pun pe evrei ca si ei acuza raism …
  Cu o umanitate in care peste 90% sunt cretini si idioti in raport cu cineva cu adevarat inteligent si puterea nu mai este la acei 10% asta se va intmpla .scapa cine poate si aici nici dl Cranganu nu poate face nimic cu iportezele dli climatologice :)

 37. Nu trebuie sa fii prea destept ca sa intelegi ca toata aceasta violenta gratuita se va intoarce candva, destul de rapid zic eu, conform principiului newtonian.
  Oamenii care tin tara, si care ce sa-i faci, sunt albi in proportie covarsitoare vor schimba placa. Pentru ca alternativa este alienare si anarhie absolut insuportabila pentru un om cu un set normal de principii. Si de fapt asta si urmaresc protestatarii.
  Prima reactie: Trump va castiga de o maniera nemaiintalnita. Nu ca ar merita dar asta va fi reactia societatii.
  Urmatoarea reactie: afacerile si persoanele productive vor parasi orasele unde haosul este tolerat sau intretinut. Si cu ei vor pleca si banutii.
  Ulterior va incepe strangerea surubului. Care, ce sa-i faci, nu merge doar intr-un singur sens.
  Este suficient sa tai de o maniera graduala, dar consistenta din ajutoarele sociale, sa elimini tot ce inseamna discriminare pozitiva de orice fel si sa impui respectarea legii cu fermitate sporita. Renuntarea la tot acest balast grotesc al corectitudinii politice mi se pare un gest de minima igiena. Ce sa mai vorbim de eco-teroristi si apocalipsa climatica, care nu mai vine si a devenit subiect de nesfarsite glume si bani grei cheltuiti aiurea.
  Va asigur eu ca, in momentul cand vor intelege cu adevarat ca nu mai merge ca inainte toti acesti gargaragii vor face ciocul mic.
  Sunt exagerat? Poate.
  Inseamna asta dictatura? Nu mi se pare. Sa asiguri conditii egale, fara favoritisme, este ceva absolut normal. Sa te asiguri ca, la nivel de comunitate, cei care cotizeaza vor fi si beneficiarii acestor fonduri iarasi este ceva normal. In momentul actual comunitatile africana si latino profita cu nerusinare de fonduri enorme cu mult peste aportul lor. Cel putin pentru latino cifrele sunt cu totul si cu totul grotesti. Comunitati intregi de asistati care doar cer fara sa ofere mare lucru. Cat poate sa tina aceasta smecherie, mai ales in conditiile astea?
  Comunitatea africana a pierdut startul modernizarii si e doar vina lor. De fapt nu stiu de ce ne miram. Salvarea este doar individuala si inseamna ruperea de ghetou, de comunitate. Cel mai concludent exemplu pentru capacitatea culturii africane de a se autogestiona ramane Haiti. Francezii au avut o uluitoare intuitie de a realiza acest experiment, inaintea lui Napoleon, acum mai bine de 200 de ani! Le-au oferit independenta. Si i-au pus sa plateasca pentru infrastructura lasata. Rezultatul: dupa 200 de ani tara este in anarhie totala, Totul este distrus (mediu, infrastructura, servicii) de o maniera grotesca. Si stiti pe cine dau vina: pe francezi si pe albi in general! Fascinant!

 38. A!
  Voiam sa va atrag atentia ca tziganii au fost eliberati practic de KISSELEV si inca o data de rusnaci de prin TRANSNISTRIA si asemeni gitanilor Contelui Dragulea vor ramane credinciosi pana la moarte doar rusnacilor eliberatori si civilizatori – iata de ce armata avortonului statal membu NATO defileaza in bataie satanica de joc fata de ROMANIA pe soseaua kisselev (armata format in majoritatea ei din urmasi de dezertori si tradatori facuti ofiteri de rusi cand au creat rpr) – iata de ce Pomania ramane un avorton statal, satanic si barbar, cu totul antiromanesc care va disparea negresit in urmatoarele decenii distrus pentru totdeauna de robii tatari (ca ceausescu si gitani a unora care nu au absolut nimic in comun cu noi cei de azi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Damian
Mihai Damian
Conferentiar la Facultatea de Matematica din Strasbourg, colaboreaza cu analize la doc.hotnews.ro.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro