miercuri, iulie 17, 2024

De ce e necesar CNP-ul la recensamant?

O buna parte a presei pare a se fi transformat peste noapte intr-o hoarda de mineri dezlantuiti care casapesc orice picior de statistician gasesc in cale. Minerii de care vorbesc eu aici nu au tarnacoape, doar niste maciuci sanatoase facute din vorbe taioase – cu care pocnesc zilnic peste ochi Institutul National de Statistica. Mai scoate Voineagu doua vorbe, pac niste breaking news-uri si cawl-uri peste ochi. Mai vine cineva cu o precizare, poc sunt intervievati isterici care isi dau foc in direct, in studio, cu privire la nedreptatea incredibila si cruda soarta de a-ti arata buletinul cand vine un amarat cu recensamantul. Ca si cum nu era suficient, mai vine si premierul cu capacul – amenintari cu destituirea la adresa aceluiasi nefericit.

E timpul sa amintesc niste probleme reale, pe care insa majoritatea romanilor nu le cunosc. In primul rand, de ani buni, in vesela patrie numita Romania, mortii consuma,  de exemplu, medicamente compensate  din banii dumneavoastra. Rapoarte peste rapoarte ale Casei de Sanatate au semnalat astfel de fraude in urma unor controale.  Altfel spus,in realitate, sistemul de sanatate este fraudat sistematic prin introducerea de CNP-uri de pacienti morti. Coniventa doctorilor, a farmacistilor si a distribuitorilor de medicamente nu poate fi oprita in timp real de Casa de Sanatate, pentru ca aceasta nu are o evidenta in timp real cu starea populatiei . Aceasta evidenta si daca ar exista nu este usor manipulabila porning de la CNP. E bine sa ne amintim ca doar Ministerul de Interne prin Departamentul numit Evidenta populatiei are situatia la zi, iar informatia merge cu intarziere intre institutii, pentru ca nu exista o singura evidenta nationala ce poate fi accesata la comun.

In al doilea rand, exista in Romania de patru ori mai multi pensionari invalizi (892.000) decat in 1990 – in judetele “fanion” este de notorietate ca poti sa iti “rezolvi” o pensie cu 2-3.000 de euro plasati unui medic.  Doar ca a-ti “rezolva” o pensie de invaliditate are legatura, in gandirea dragalasei noastre birocratii cu Ministerul Muncii, care nu are un protocol mereu bine stabilit cu Ministerul de Interne, care se ocupa de evidenta populatiei. Si intrucat nici Ministerul Muncii nu are o legatura in timp real nici cu Ministerul de Interne si nici cu Ministerul Finantelor, pensionarul nostru invalid poate aparea la Fisc sa isi plateasca impozitul pe gipanul pe care il conduce cu mult aplomb, precum si pe viloaie, ambele proprietate personala, fara ca cineva sa dea de cap acestei nepotriviri. Ce e mai grav, dupa ce plateste impozitul la Fisc, cu sistemul actual poate sa se reintoarca la Ministerul Muncii sa primeasca si alte feluri de ajutoare sociale, dupa care poate merge la primarie sa primeasca si ajutor de incalzire.

Singura formula prin care acest talmes-balmes poate fi pus cap la cap trece prin folosirea unor baze de date pe baza de CNP, altfel este imposibil. De aceea cand presedintele INS baguia la televizor ca “spuneti-mi dumnavoastra daca stiti o alta cale, ca eu nu o cunosc”. Omul incerca, cat de cat politicos, sa ii faca pe sturlubaticii care il atacau sa inteleaga situatia reala in care este pus. Evident, insa, nu veti gasi un oficial al satului roman care sa recunoasca grozaviile pomenite mai sus – ba chiar sa incerce sa calculeze milioanele de euro care se scurg anual din sistem prin simplul fapt ca statul nu are habar nici macar cati cetateni locuiesc in Romaina (se pare ca doar 18 milioane din esantionul prelucrat pana acum), daramite sa ajunga la performanta in care sa lege diversele servicii oferite cetatenilor intr-o baza de date comuna.

In al treilea rand, misiunea primordiala a unui recensamant este a ajuta dimensionarea politicilor statului si a o baza pe numarul efectiv al oamenilor. Spre exemplu, scaderea numarului populatiei presupune poate pierderea statului de oras pentru o asezare, poate presupune decizia de inchidere a unui spital care a scazut sub numarul de locuitori necesari pentru a fi deserviti. Intr-un exemplu la capatul opus, acelasi recensamant ar putea releva cati locuitori cu varste intre 0 si 2 ani se gasesc in anumite cartiere din Bucuresti, pentru a putea dimensiona corect ca numar si ca asezare crese, gradinite, sau poate chiar spitale de pediatrie. Recensamantul ar putea, de asemenea, releva situatia unor cetateni care nu exista in statisticile statului, mai ales in zona rurala saraca, pentru ca nu au buletin.

Ca atare, oamenii obisnuiti nu au de ce sa se teama dand CNP-ul celui care ii va bate la usa sa ii faca recenzia. Cei care se tem ca le va fi descoperita munca la negru, suprafata subdeclarata a unei proprietati, eventuale venituri neinregistata sau proprietati nejustificabile, e timpul sa le dam o veste buna. Statul, cand a conceput birocratic recensamantul nu s-a gandit sa tinteasca aceste informatii pentru a le putea verifica la Fisc. Legislatia permite si o reala dificultate in a transfera date detaliate unei alte institutii. Cu alte cuvinte, chiar daca informatia ca exista un numar de x persoane care declara urmatoarele lucruri in orasul y se va putea tranfera, nu se merge pana la nivelul de amanunt in care sa se atraga atentia autoritatilor ca Georgel este pensionar si primeste ajutoare dar locuieste intr-o viloaie si conduce un gipan. Nu s-a gandit nimeni sa faca pasul urmator logic, legarea CNP-ului si de Registrul Comertului, pentru a putea evita situatiile care se intampla mai nou in care firmele in faliment sunt “cumparate” de cetateni moldoveni de prin periferia unor orase mai mici, scapandu-se urma faptasilor care ii tepuiesc pe cei care le imprumuta bani, in firme.

Avand in vedere problemele noastre, un simplu recensamant nu este suficient, insa poate totusi servi ca referinta pentru tot ceea ce inseamna institutie de stat in Romania (exemplele de mai sus sunt incomplete).  Situatia s-ar rezolva cu adevarat daca s-ar introduce o baza de date comuna pentru diversele institutii, dublata de criteria stricte pentru accesare si pentru a preveni scurgerea datelor in prelucrarea acestora. Solutia, oricum ar fi, nu sta in casapirea Presedintelui Institutului National de Statistica, chiar daca omul nu e blagoslovit de Dumnezeu cu darul vorbirii. Poate sta cel mult in gasirea unor explicatii calme, complete si detaliate dinspre guvern inspre oameni, sper eu cu oameni mai priceputi decat purtatorul de cuvant al INS-ului care si-a dat demisa. Daa nu reusim, ne ramane mereu varianta cunoscuta a tipetelor la televizor, a smulgerii parului din cap in piata publica si a baltirii in necunoastere.

Distribuie acest articol

145 COMENTARII

 1. toata isteria asta ca nu trebuie CNP-urile la recesamant, a pornit de la nastase si PSD, maram se fura datele personale, si implicit alegerile, parca nu le putea lua direct de la evidenta populatiei, nastase si PSD, trebuie trasi la raspundere pentru nerespectarea legii, instigare si manipularea persoanelor

  • dorele, cnp ul de la evidenta populatiei nu te ajuta cu nimic daca nu stii si faptul daca cetateanul traieste in tara sau in strainatate. daca nu vezi nicio legatura, e problema ta. n-ai vazut ce intrebari? de cand esti plecat, cat stai, cand vii, le statea pe limba sa intrebe si unde votezi.
   mi se pare ca autorul articolului a avut si ceva functii pe la stat. vai de noi cu asemenea valori. cred ca n-am citit niciodata un articol mai prost decat acesta. auzi idee: se folosesc cnp uri ale mortilor. pai ce facem fratilor ca intr-o luna mai mor vreo 10000 de oameni, mai facem un recensamant?

   • Da, mai cifremulte, au fost eliberate retete unor persoane care nu au mai apucat sa beneficieze de medicamente deoarece, fiind in faza finala au decedat imediat dupa ce retetele au fost ridicate de la farmacie. De aemenea de acest hiatus au profitat si unii medici care au eliberat abuziv retete in acest rastimp. Comunicarea si validarea decesului se face dupa 3 sau mai multe zile. Necooperarea rapida si netransmiterea datelor cu privire la miscarea populatiei intre institutii, asa cum este mentionat in articol, da posibilitatea unor asemenea fenomene. Cred ca problema CNP-ului s-ar rezolva daca acesta ar fi utilizat numai de evidenta populatiei, fara a fi public, iar pentru asigurarile sociale sa se aloce alt tip de numar de identificare, ca in alte tari, legat numai de problemele incadrarii civile si a consumurilor sociale.
    In ceeace priveste isteria cu riscul de a comunica CNP-ul, vad ca se uita implicarea politica a unor ziare si televiziuni care au colportat afirmatiile unor dereglati, declansand si vehiculand aiureala asta care a prins la prosti si a creat valva.

 2. Bun articol,poate il citesc si maimutele de la TV-uri,desi ma cam indoiesc.
  Nu se potriveste cu politica de lamentare pentru tarisoara!!!

  • La prima vedere si privind superficial argumentele par bune. Din pacate lucrurile nu prea stau asa. Statistiaca e statistica si in urma unui recensamant trebuie sa rezulte niste date statistice: ce populatie, cati barbati si cate femei etc. Dl Orasanu are tentatia sa confunde Institutul National de Statistica cu Ministerul de Interne. Tare mi-e teama ca nici daca toata lumea ar fi cuminte si ar comunica CNP-ul nu se rezolva problemele din sanatate, pensii de boala, handicapati, evaziuni fiscale etc. Ca deobicei in tara asta incercam sa rezolvam problemele in orice alt mod decat ce normal. De ce sa-si faca Ministerul de Interne sau cel al Sanatatii sau Finantele treburile. Las ca facem noi un recensamant mai aiurea si … gata … le rezolvam asa.

   • Foarte multe comentarii intersante – ma bucura interesul pentru primul articol scris pe platforma Contributors.

    Din pacate, vad ceva partizanat in discutie. Daca si CNP-urile am reusit sa le politizam, unii spunand ca de vina ar fi PSD-istii iar altii spunand ca e vina puterii, atunci nu stiu ce sanse mai avem. Am politizat scoli, gradinite, servicii de salubritate, doar morga nu e (inca) politizata in Romania, ca cine e sef la clinica de obsterica-ginecologie se decide tot politic.

    Povestea cu siguranta bazelor de date iarasi nu se sustine, momentan oricine are o pila la Evidenta Populatiei poate sa „te verifice” cetateanule de sa iti mearga fulgii. Protectia datelor tine de oameni, iar oamenii care lucreaza pt. birocratie sunt eminamente neinstruiti

    • Nu e vorba despre nici un fel de politizare. Eu de exemplu sunt votant PDL (PD) si Basescu din 2004 si tot asa am de gand sa votez si pe mai departe (ca n-am alternativa – nu am de gand sa votez cu PSD sau vreo alianta a lor in nici un caz). E vorba doar despre niste principii metodologice. Recensamantul se face pe baza de declaratie anonima. Recenzorul se duce in casa la om si ala daca declara ca e femeie de nationalitate hotentota si religie budista ala asa trebuie sa-si noteze. Daca se dorea altceva, atunci trebuia sa se recurga la bazele de date deja existente la Ministerul de Interne, Ministerul de Finante, casa de Sanatate etc. si sa nu se mai puna in miscare toata masinaria asta.

    • Articolul este interesant si pune in evidenta un numar de probleme! Altele decat sunt vehiculate de obicei in presa, dar care, din pacate pentru majoritatea concetatenilor nostri, releva proasta calitate a guvernantilor si a administratiei romanesti!

     Din pacate am gasit si cateva expresii absolut deplasate: comparatia cu minerii, etc! Pur si simplu nu isi au locul si fac sa scada credibilitatea demersului autorului!

     Pur si simplu, exista o vorba romaneasca: „Nu iese fum fara foc!” Este un lucru care trebuie sa dea de gandit! Faptul ca ati relevat niste probleme, este f bine si este pacat ca ele nu sunt suficient de mult subliniate! (Daca vreti, este un alt exemplu al incapacitatii administratiei romanesti). Dar simplul fapt ca exista aceste minusuri majore relevate la nivelul administratiei romanesti face ca semnalul de alarma ridicat de presa si infierata de autor prin referirea la anumite actiuni ale minerilor de acum doua decenii sa nu fie un simplu demers gratuit, ci ii ofera credibilitate! Iar pozitia primului ministru, de a ameninta cu demisia pe directorul INS, sa fie precum gazul turnat in foc!

     Daca vrem sa rezolvam lucrurile cu adevarat, ar fi firesc sa discutam toate aspectele, nu doar cele ale unor sau ale altora! Abia atunci se pot gasi solutii credibile si echilibrate!

 3. articolul asta incepe cu un argument transformat in contra-argument la final; daca transferul datelor de la o institutie la alta se face greu, atunci nu vad unde e usurinta in a dezvalui fraudele din sistemul de sanatate. ca sa nu mai vorbim de faptul ca datele unui recensamant (eminamente statistice) nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele declarate (din nou, statistice). problemele din sanatate se rezolva prin crearea unui sistem de transfer de date inter-institutional, nu prin recensamant, d. Orasanu, iar articolul dvs. seamana mai degraba cu o refulare jurnalistica

  • Eu as mai aduga ceva, desi articolul pare logic. Odata ce este o baza de date a MAI de ce nu poate fi accesta de institutiilr guvernamentale interesate?!
   In arcul guvermametal in mod firesc ar trebuii sa se comunice in mod profesionist si sa existe miloacele de comunicare necesare.Teama imi este ca datorita orgoliilor si intereselor marunte comunicarea in asmblu a fost obstructionata in mod constient.
   Problema este doar ca in momentul in care se comunica multe lucruri devin transparente, iar cand exista transaprenta se fura greu.
   Desigur recensamantul este necesar, fara date exacte si corecte nu se pot realiza prognoze si politici de dezvoltare.

   • Pentru ca cine le detine se simte pe picior de negociere. Va dati seama, cu cat colecteaza mai multe date, cu atat este mai influent. Cu atat are mai multi pupincuristi la spate.

    • Autorule,

     Ce crezi tu, doar in Romania exista identificare dupa CNP sau cum ii zice?
     In alte tari spre ex, la angajare trebuie obligatoriu declarat CNP-ul iar firmele pot verifica in timp real daca tu esti persoana din poveste sau minti. La fel este si cu medicul, politia, samd.

     So, mai scoate si tu putin capul din Romania ….

     • John, traiesc in Cambridge, Massachussets :) Deci, mai mult decat atata, nu am cum sa scot capul – eventual sa ma mut in Honolulu.

 4. Citez din articol ca motivare a cererii CNP-ului : „Si intrucat nici Ministerul Muncii nu are o legatura in timp real nici cu Ministerul de Interne si nici cu Ministerul Finantelor…”
  Uluitor.. deci ministerul sanatatii in loc sa ia datele de la ministerul de interne (sunt doar in acelasi guvern) prefera sa le ia de la niste tipi care pentru cateva sute de lei cutreiera blocurile si cer CNP-ul la recensamant… Aveti d-voastra incredere ca persoana care mi-a scris mie cu un scris absolut de analfabet CNP-ul in formular l-a trecut corect ? Ma pot trezi maine ca voi avea probleme cu cine stie ce institutie pentru ca mi s-a luat CNP-ul din o baza de date facuta asa in loc sa fie corelat cu le al Ministerului de Interne ?
  Uluitoare argumente…
  DA, muncesc la firma mea 12 ore pe zi si NU sunt de acord ca niste nevolnici sa ia pensie fara a trebui sau sa fie nu stiu cati pensionari de invaliditate. Dar pentru asta exista Minister de Interne, pentru a furniza date oricarei entitati ce face parte din acelasi guvern, fie de la ministerul sanatatii, fie de la munca etc etc. Nu trebuie (tot din impozitele mele, apropo) sa complicam un recensamant cu date neesentiale pentru asta. STiu ce inseamna un recensamant si care este rolul lui esential in modelarea politicilor pe viitor. Dar CNP-ul nu are nici un rol aici.

 5. problema cnp-ului nu se rezuma la nastase-ponta-iliescu si alegeri, ci trece mai degraba prin faptul ca cnp-ul e personal si poate fi utilizat ca semnatura digitala (vezi plata online a contributiilor). evident, sistemul de semnatura digitala e implementat prost momentan, dar asta nu e un contra-argument la protectia datelor private

   • Nu, dar vede ca ai de platit 100 sau 100.000 RON impozite, de unde poate deduce ca esti un parlit sau un borcan cu miere in jurul caruia merita sa dea tarcoale niste muste. Si nici macar nu trebuie sa te caute, ca doar ai adresa tot acolo.

   • important e ca ti-l fura, nu ce face cu el; in Romania prea ne-am obisnuit cu furtul pana la saturatie, a.i. nu mai pare ceva incredibil. totusi, e.

  • Revin, poate acum accepta postarea: deci titlul unui articol scris prost nu putea fi altfel.

   Baza de date MAI e perfect accesibila altor institutii (ex. casa de pensii).

   Deci, pentru ce?

   Plus filmuletul de pe youtube in care Voineag intervine la telefon in stare avansata de ebrietate…

 6. De ce nu le-a spus aceste lucruri si celor din PSD si PNL care au ochii cit cepele cind vorbesc de CNP?USL a indemnat populatia sa nu declare CNP-ul si mai ales cei doi // Antonescu si Ponta.USL se teme de fraudarea alegerilor,fara sa spuna nimic ca in comisiile electorale se afla membrii USL-care sunt mai numerosi decit cei de la PDL-,membrii unor ONG-uri care in proportie de 90% sunt adeptii doctrinei de stinga s.a.m.d.Deci PDL numara voturile exprimate impreuna cu acesti delegati.PSD si PNL s-au facut de ris si la alegerile prezidentiale din 2009 cind la renumararea voturilor din diaspora a rezultat ca Basescu are mai multe voturi decit prima data.Deci delegatii PSD,PNL si PC de atunci si-au indeplinit sarcina de a dosi voturi care erau pentru Basescu!Ca s-au facut de ris PSD si PNL nu-i nimic nou,dar au facut de ris Romania.Si nu i-a intrebat nimeni nimic.

 7. Si de ce nu puteau cei de la INS sa spuna clar de ce se cere CNP-ul? Jurnalistii doar au profitat de prostia acestora si s-au distrat, facand si rating, pe seama unor fraieri care nu stiau ce vor face cu CNP-ul. Eu credeam ca in baga in masina de tocat si fac niste chiftelute.

  • Eu inca n-am inteles ce fac cu el. Daca-l iau de bun cum il dau eu, sunt fraieri. Daca il verifica sa vada daca l-am dat corect, atunci e inutil sa-l ceara.

   • Uite cazul in care CNP-ul le este de folos:
    persoanele care nu locuiesc in locuinta de domiciliu (ex: studenti in alte localitati decat cele de domiciliu, persoane aflate la lucru temporar in alte localitati) pot fi dublu inregistrate in sistem. O data de catre rudele de la locuinta de domiciliu, si a doua oara chiar de catre ei la locuinta temporara.
    Eliminarea duplicatelor este cel mai simplu de facut pe baza CNP-ului.

 8. Ca să nu fie discuţii, precizez că eu, ca dealtfel întreaga familie, ne-am dat codul numeric personal )prescurtat, CNP) fără nici o problemă. Totuşi, am anumite rezerve, serioase, la adresa INS. În 2004, la alegerile locale, nu vreau să divulg localitatea (oricum, un oraş de mărime mijlocie din Ardeal), numărul alegătorilor înscrişi pe liste (adică al cetăţenilor de 18 ani şi peste) era aproape egal cu al cetăţenilor recenzaţi în localitate cu doi ani mai devreme (în 2002). Asta, pentru ca, la alegeri, „să iasă cine trebuie” (cu voturile aplicate la secţia de votare, în numele unora plecaţi din ţară sau/şi chiar din această lume!).
  Pe de altă parte, acelaşi cetăţean, numit Voineagu, căruia îi luaţi dumneavoastră apărarea, habar n-are ce date s-au colectat la recensămintele anterioare, dacă vine şi afirmă că (citez din memorie, îmi cer scuze nu mai ştiu în ce zi a publicat HotNews un interviu cu dumnealui, pe această temă): „este pentru prima dată cân la un recensământ românesc se cer informaţii despre structura religioasă”. Oare! Păi, ar fi bine să ştie stimatul domn că şi la recensămintele din 1930, 1992 şi 2002, s-au recenzat asemenea informaţii, până la nivel de unităţi administrative elementare (municipiu, oraş, comună). Aşa că… mai uşor cu apărarea incompetentului domn Voineagu, care, dacă avea caracter şi coloană vertebrală, după ce l-a demis pe purtătorul său „de vorbe” se putea deminte şi pe dumnealui!
  Dar… de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere!

  • Nu ii iau apararea neaparat lui Voineagu, desi intamplator il cunosc si am avut o relatie de munca foarte corecta cu acest om. Insa linsajul mediatic a fost incredibil, uluitor pt. mine…

   Nu neg povestea spusa de un forumist ca la alegeri au fost tot atatia cat la recensamant (cifra ce cuprindea toata populatia), dar aveti in vedere ca la alegeri au fost calatorii pentru votare destul de multe….Nu spun ca explica total, dar poate explica partial fenomenul.

 9. Razvan, dilema privind găsirea unui identificator unic s-ar fi putut rezolva şi în alt mod pentru a găsi o variabilă corespondentă între diferitele baze de date.

  Gen din variabile Nume Prenume Dată de Naştere s-ar crea o variabilă

  NumPreDatădenaştere. De exemplu trei

  Ionescu Popescu 1960.05.01 poate fi transformată în IonPop19600501

  Softurile statistice dedicate ştiinţelor sociale SPSS pot efectua o interogare după diferite reguli între fişiere provenite din mai multe baze de date.

  Depinde de imaginaţia cercetătorului ce corelaţii vor să se se studieze.

  Desigur, cel mai important lucru e baza legală a acţiunilor şi asigurarea confidenţialităţii în spiritul legislaţiei europeene. Din punct de vedere tehnic curăţirea- acurateţea datelor e esenţială.

  Şi eu găsesc că actuala isterie, e artificială, dar nu pot să nu remarc rădăcinile resentimentelor vin şi din zona B.O.R

  • Daca tot rostesti cuvinte complicate gen SPSS ar trebui sa stii atunci ca exista o diferenta intre variabilele numerice si cele text si ca cele numerice sint mult mai usor de folosit si ca si chiar in varianta propusa de tine ar exista persoane cu acelasi identificator. CNP-ul de-aia a fost construit, sa fie cheie unica, identificator unic pt fiecare persoana, in forma numerica. Sa stii ca sint destui de Ion Popescu nascuti in yy/mm/dd, ca si Maria Ionescu. Trebuie o varianta care sa asigure unicitatea, nu sa lase loc de exceptii de ambiguitate, si acesta este CNP-ul.

   Of of, mai mai… :(

   • Găsesc replica ta amuzantă.
    Cine eşti tu, ca să judeci competenţele mele.

    Şi ţi-o spun din perspectiva unuia care a utilizat (şi învăţat utilizarea respectivului soft într-o universitate top 100 mondial) deja SPSS pe o bază de date de 3 milioane de întregistrări cu soluţia respectivă.

    Dacă tu îmi produci dovada statistică că există doi Ionuţi Popescu născuţi la aceiaşi dată în România, ai toate aplauzele mele. Sau chiar dacă ar exista, stimabile ar fi excepţii notabile.

    Ştiu,să fi persiflant în România, nu numai că e o atitudine generală, e şi e o modă pentru a demonstra incompetenţa prin prisma unei superiorităţi aparente.

    Dacă ai fi destu de informat formatul unei date se poate facil chiar în excel să fie transpus într-un format uniform.

    Eu mă străduiesc să fiu pozitiv, în contiunare..deci te invit să demonstrezi afirmaţiile tale . Până atunci totuşi , cred că e mai bine să faci dovadă de reticenţă în critici.
    Succes.

    • Şi mai fac remarc un lucru.
     Tot într-o perspectivă pozitivă.
     Ar fi mai interesant şi practic un CNP care să fie rezultatul codificat a unui algoritm cunoscut doar de Evidenţa Populaţiei Stat, decât unul care are codificat în el date vizibile, gen data de naştere. Din perspectiva contrării furtului de identitate.
     Şi a unei societăţi care va face din ce în ce mai mult tranzacţiile online.

    • Deci toata treaba asta cu CNP-ul e ca lumea sa faca in ciuda la statistician? Din moment ce i-am dat numele de ce sa nu fac bietul om sa se chinuie putin sa vada cine sunt, eventual daca pierde o zi de munca o sa fiu in extaz.

     Adevaratul subiect de discutie era daca sa spui sau nu cine esti la recensamant. Nesimtitii care s-au impiedicat doar de CNP merita amenda maxima.

    • Dincolo de abordarea partizană şi răspunsul laconic, definitoriu pentru o discuţie poziţionată pe credinţă (ai dreptate..unde are? ) şi un bravo , laş, intervenind în disputa pe care turanbar a abordat-o din perspectiva directă a unui atac la persoană şi care m-a obligat să răspund pe acelaşi ton , poate mă lămuriţi cu ce are dreptate în fond.

     Contraziceţi-mă, argumentat că în loc de a utiliza un o variabilă identificator unic gen CNP s-ar putea construi altele unice, chei de identificare pornind de la nume, prenume dată de naştere cun nişte simple operaţii în Excel de selectare a primelor trei caractere dintr-o variabilă şi concatenare.

     Sau explicaţi-mi care e probabilitatea ca două persoane cu acelaşi nume să aibă aceaşi dată de naştere.Chiar varianta Ion Popescu versus Ionuţ Popescu născuţi la aceiaşi dată poate fi înlăturată prin păstrarea întregului numeprenumedatădenaştere.

     Nu aveam nevoie de lecţii privind clasificarea variabilelor, am lucrat îndeajuns cu variabile şi am făcut studii statistice.

     Vă spun eu bâlbâiala de la INS e legată de pericolul accesului neautorizat la baza de date a unor oameni care nu ar trebui în mod normal să aibă acces. Nu ştiu dacă sunt instalate nivele de securizare, evident recenzorul are acces doar la datele m persoane..dar imaginaţi-vă cum totul e politizat în România..şi cum totul e doar aşa de formă, în aplicarea legii ,un funcţionar politruc,avid de bani, cum e moda în Ro cu o cheie USB poate , (pot să fie o mie de jurăminte verbale şi sacncţiuni ipotetice legale) poate să creeze o catastrofă la nivel informativ, naţional. Din punct de vedere al securităţii datelor e mai protejată informaţia confidenţială divizată în mai multe baze de date.

     Sau contraziceţi-mă, că actualul CNP(mod de construire a CNP explicat pe wiki) orice om mediu educat cu accces la Internet şi un CNP poate deduce unele date personale private gen dată de naştere,- ca şi mod de construcţie nu lasă lasă loc furtului de identitate.

     • CNP-ul este singura variabila identificabila in functie de care se pot organiza bazele de date, in opinia mea. Tot ceea ce povestiti dvs cu Excel, variabile, software se poate aplica in foarte multe locuri, mai putin insa intr-o tara in care oamenii discuta cu pixul pe hartie – si vor fi multi care nu stiu nici macar asa sa scrie!

      Nu exista o alta posiblitate de a ajunge la toti cetatenii Romaniei decat prin recensamant direct, iar apoi alta posibilitate de codificare in afara CNP-ului nu poate fi comparata cu alte baze de date detinute de stat. Orice alta variabila ar induce complexitate unui sistem care si asa va functiona greoi. Iar problema lui Ion Popescu de Braila si Ion Popescu de Vaslui nu este rezolvata in ceea ce spuneti – singura solutie este CNP-ul, sau un alt sistem de codificare national care sa poata fi comparat cu ceea ce detin celelalte institutii.

     • Îţi respect opinia, Răzvan, dar părerea mea personală datele sunt doar un instrument.
      Multe depind depind de cine va avea acces, cine le va utiliza şi în ce scop.
      Iar o bază de date prea completă e o vulnerabilitate mare în mâinile unui stat măcinat de tentaţia corupţiei.
      Şi de acolo tot scepticismul actual.
      Acolo sunt obiecţiile mele,.

     • Mai las-o balta cu Excelul. Nu e potrivit pentru baze de date mari. Incearca tu sa lucrezi doar cu 5000 de inregistrari… In plus, e vorba si de interoperabilitate – adica mai multe conectari la baza de date simultan. Campurile numerice sunt cele mai bune pentru indexari.

     • Din câte ştiu pe un Excel 2000 sunt vreo 65536 de linii. Suficiente, amice ca un analist local să-şi facă jobul pe o bază de date format txt. Şi apoi dacă Excel nu ajunge..Acces sau SQL etc sunt acolo. Dar ştiu, la noi există mentalitatea ca totul se raportează la BigBrotherul Bucureşti iar doar acolo trebuie să se se facă analizele.
      Deşi în Nord America, fiecare municipalitate mai mare are un analist de exemplu capabil să facă nişte interogări la nivel local. De la criminalitate ,fraudă etc.
      Problema de colaborare e una la nivel orizontal între instituţiile locale.
      Habarn-am poate legea nu permite sau oamenii consideraţi mai de puţină încredere.
      Dar la noi persistă visul grandorii. Control la scară largă.

   • Romanii nu se descurca cu bazele de date fara CNP… Oare restul lumii cum reuseste? Alte state nu au ceva tip CNP, si totusi fac bazele alea de date cu populatia.
    Tocmai am trecut printr-un recensamant in alta tara, mi-am dat nume si adresa, atat. Ma indoiesc ca aici nu exista oameni cu acelasi nume, dar problema e rezolvata altfel.
    Ministerele Muncii/ de Interne/ de Finante/ etc n-au nimic de-a face cu recensamantul, deci de ce ar trebui puse cap la cap bazele lor de date cu cele ale recensamantului??

   • In Romania se mai foloseste inca SPSS? Cate mii de dolari are statul de dat pe bucata de software pana sa se prinda ca R este 100% gratuit?

 10. Intai urecheati cetatenii si presa ca se tem de o manipulare a datelor de la recensamant in alte scopuri decat cel strict statistic prevazut de lege, dar pe urma va lamentati ca datele respective nu pot fi folosite in scopuri punitive contra cetateanului si dati sfaturi statului ce sa faca astfel incat sa centralizeze datele respective. Ce fel de logica mai e si asta? Daca statul v-ar urma sfaturile, ar incalca o lege pe care tot el a dat-o, anume ca datele cerute la recensamant NU pot fi folosite decat in scop statistic. Sau, ca sa inteleg mai bine, sfatuiti statul sa minta cetatenii, cu o mana aratandu-le legea cu confidentialitatea datelor de la recensamant, cu cealalta trimitand potera dupa ei pentru evaziune fiscala?

 11. Prietene, probleme sunt multe, se fura mult, insa nu tine de INS sa identifice mortii ce consuma medicamente.

  Treaba INS-ului este sa faca statistici, nu sa identifice nominal indivizi.

  • Treaba INS-ului este, pe componenta „populatie” (mai are si alte sarcini in circa) sa numere exact populatia si sa puna la dispozitie utilizatorilor institutionali informatii despre structura acestei populatii pe caracteristici ce sint considerate semnificative din punct de vedere al gestionarii resurselor publice.

   Pentru a numara exact, trebuie sa a) numeri pe toti si b) sa nu-i numeri de mai multe ori. CNP este modalitatea prin care se evita greseala de tip b). Pt greseala de tip a) solutia este tot una institutionala, care spune „sa eliberam acte – deci implicit si cheie unica de identificare CNP – tuturor nascutilor pe acest teritoriu”. De asta se ocupa Min de Interne . Injectiv + Surjectiv = Bijectiv, da?

   Evident ca sint dificultati, atit metodologice (sintem siguri ca sint acoperite toate cladirile? ce facem cu refuzurile? ce facem cu zonele de locuire ambigue, gen oamenii strazii, nomazi, pustnici? de unde tragem linia in privinta celor care au parasit populatia: de la 6 luni? de la 1 an? de la 3 ani?), cit si de aplicare (sintem siguri ca ii prindem in acte si pe cei care nasc intr-un mediu neinstitutionalizat, i.e. in afara maternitatilor? sintem siguri ca recenzorii aplica cum trebuie chestionarele? sintem siguri ca raspunsurile date, chiar daca recenzorii aplica cum trebuie intrebarile, sint adevarate?).

   Dar astea sint deja alte discutii si daca ne asezam in fund si ne plingem soarta si spunem ca recensamintul nu poate fi facut, inseamna ca ori sintem prosti, ori avem o agenda ascunsa. Ori amindoua, evident… :(

   • Mai scriu o data, se vede treaba ca nu inghititi postarile critice.

    Deci, chiar asa, treaba unui Institut de STATISTICA (atentie la cuvant!) este numararea exacta a populatiei? De cand?

    Atunci treaba serviciului de EVIDENTA POPULATIEI (atentie iar la cuvinte) care ar mai fi?

     • Uff! Greu de tot! Si pt tine, Turambar!

      Pb este ca nici tu nu intelegi: a face recensamantul populatiei nu este tot una cu numaratul copacilor intr-o padure! Oamenii nu sunt obiecte, asa cum ar putea parea analizand documentele INS, ale Guvernului sau mai stiu eu care! Sunt subiecte! Si sunt si ei subiecte capabile de decizie! Ca cineva ar dori sa ii treaca prin patul lui Procust, ca asa au inteles ei ca trebuie facut recensamantul …

      Nu ideea de recensamant este gresita, ci pur si simplu cred ca trebuie o alta filozofie si o alta abordare practica care sa stea in spatele acestei actiuni!

     • Uite si un raspuns de „specimen” (apreciez limbajul, e asa, ca din partea casei, nu?)

      Fisierul respectiv dovedeste doar ca INS face analize de nivel STATISTIC asupra populatiei tarii. Nu vad nicaieri in acel fisier fraza „populatia Romaniei este de xxx.xxx.xxx locuitori sau CNP-uri”. Doar distributia lor urban/rural, pe sexe, etc.

      Statistica, mon cher, este o stiinta care analizeaza sisteme compuse dintr-un numar mare de „particule”, fara a le individualiza.

      Treaba numararii EXACTE a populatiei este a serviciului EVIDENTA POPULATIEI. Acolo, daca suni in orice moment, ti se poate spune (teoretic) cati locuitori suntem. In nici un caz la INS.

      Dar deh, desteptii sunt prea multi, mai ales cand „scriu si la site”.

 12. Raspunsul real: CONTROLUL !!!

  Chiar nu e necesar CNP-ul pt a sti cati copii 0-2 ani sunt, sau cate persoane cu dizabilitatii sunt sau …

  Bomboana de pe coliva e data de „nefunctionalitatea” protocoalelor dintre MAI (gestionarul CNP-urilor) si celelalte institutii ale statului! Jenant motiv, de parca recensamantul ar putea si ar trebui sa rezolve problemele guvernului!

  De fapt, rolul adevarat al acestei solicitari este legatura unor raspunsuri care ar trebui sa fie anonime (sanatate, religie, etnie, studii, functie, loc de munca,…) de o anume persoana. Aceasta face ca sa iesim din sfera sondajelor si sa intram in sfera controlului (de orice fel)

  Din nefericire, oameni manipulatori se dau drept jurnalisti …

  INS a condus aceasta campanie haotic si iresponsabil, dar autorul vede vinovat … Premierul.

  Jenant!

 13. domnule autor al articolului,ori nu vezi problema in ansamblu,ori ne crezi tampiti.asemenea motive poti expune pustilor de gradinita,care nu stiu ce posbilitati a de stocare si transmitere de informatii exista azi. nu-mi vine sa cred ca la nivel de ,,evidenta populatiei,, nu se stie cine a murit,cine mai traieste,cine e flotant si cine e proprietar.toate evidentele astea sunt pe baza de cnp.in plus la cnas,ministerul muncii,exista evidenta tuturor persoanelor cu contract de munca,a celor cu contract de colaborare,precum si coasiguratii fiecaruia.idem la finante,unde se face globalizarea veniturilor si calculul impozitului.poate singurul caz unde evidenta nu exista,sunt tiganii.cred ca numai aici trebuia umblat serios la documente de evidenta personala.ca sa vii in sec.21 sa-mi spui ca intre institutii importante ale statului nu se poate face transfer de date,cand tara noastra are informaticieni de exceptie,inseamna ca suntem chiar…de poveste,ca sa folosesc un eufemism.in rest..bla ,bla ,..pentru cei care inghit.nu sunt de acord sa-mi declar cnp unei persoane necunoscute,poate sa fie recenzorul lui peste….

  • Cu sigurantza in ziua de azi si cu tehnica de azi nu exista nici o corelatzie intre toate bazele de date. In fiecare loc programul a fost facut de altcineva. Dupa cum a fost „interesul” la momentul implementarii!

   • Pai pentru un statistician de exceptie asa cum pare a fi autorul articolului nu-i nici o problema sa centralizeze datele respective. „Programul” doar iti ofera posibilitatea de a opera cu ele intr-un mod mai mult sau putin lejer. „Baza de date” insa contine doar datele, care pot fi extrase „direct de la sursa”si manipulate dupa propria dorinta. Daca domnu’ statistician nu se descurca, il rezolv eu in pauza de tigara.

  • Prea multa paranoie si isterie. Polonia, Cehia, Slovacia şi Letonia au efectuat deja recensământul european in 2011 si au cerut şi ele CNP-urile locuitorilor. Banuiesc ca Basescu incearca sa isi caute liste de votanti si de acolo. Mai mult, nimeni nu isi pune problema duplicatelor: doamna X e la nepoti in provincie si e recenzata acolo, sotiul o trece si acasa. La fel pentru studenti, oameni care lucreaza in alta oras (zecile de mii de oameni care lucreaz ain constructii la negru-gri de exemplu), etc etc etc

   Pur si simplu o verificare dupa o valoarea numerica intr-o baza de date o sa dea foarte rapid care sunt duplicatele si de ce ordine de marime e problema. Fiindca pot sa bag mana in foc ca vor fii minim zeci de mii de cazuri la inregistrare.

   „nu-mi vine sa cred ca la nivel de ,,evidenta populatiei,, nu se stie cine a murit,cine mai traieste,cine e flotant si cine e proprietar.toate evidentele astea sunt pe baza de cnp.in plus la cnas,ministerul muncii,exista evidenta tuturor persoanelor cu contract de munca,a celor cu contract de colaborare,precum si coasiguratii fiecaruia.idem la finante,unde se face globalizarea veniturilor si calculul impozitului”

   Nu zau, fara gluma. Pai dupa dumneavoastra era destul sa lipim niste baze de date si aruncam la naiba recensamantul. Nu, nu se stiu extrem de multe la evidenta populatiei. Nu se stie cine e plecat din tara, nu se stiu flotantii (cine se mai inregistreaza azi in cartea de imobil, cati isi fac viza de flotant, cati isi inregistreaza contractul de chirie la fisc?) La fel la contractele de munca: cati lucreaza la negru complet. La fel la finante, unde sunt milione de persoane fara venituri declarate, etc etc etc

   Acest recensamant poate sa dea date mult, mult mai bune decat a lipi N baza de date facute mai mult sau mai putin muci. Asta e evident, de asta toate tarile fac asa ceva periodic.

   P.S. Mai zicea cineva de un Cod personal text dupa nu stiu ce reguli. Proasta idee, o spun eu si eu sunt din ala care lipesc milioane de inregistari din N baze de date. Un CNP numeric unic e clar mai bun. Daca cate stiu eu, cam toate tarile folosesc valori numerice. Si chiar si la noi, pentru cei ce nu stiu CNP-ul stocheaza il el anumite date si are un algortim de verificare de format valid, tocmai pentru a putea evita greselile de introducere intr-o baza de date.

   So, CNP-ul numeric de la noi e ok, doar ca l-a noi au fost greseli la generarea lor, motoarele de generare au lucrat prost si la nivel local, de asta au aparut duplicate la nivel national. Chiar si asta se poate verifica acum, cu ocazia asta

   • Nu cred că ai citit bine ce am spus.
    O să explic şi mai detaliat.

    Spuneam că la actualul nivel de dezvoltare a bazelor de date în România, nu cred că e necesar neapărat o variabilă unică gen CNP ca să faci o detecţie a cazurilor de fraudă, la pensii etc. E îndeajuns recodificarea unor variabile actuale printr-o procedură foarte simplă expusă mai sus. Deci datele actuale ar fi eficiente dacă ar fi oameni competenţi . Variabila propusă e doar o sugestie soluţie how to ..fără să mai aştepţi timp şi să-ţi rişti securitatea în mod inutil.

    A doua sugestie e legată că algoritmul de construire a CNP actual numeric- o înşiruire de caractere numerice(CNP nu e o variabilă cantitativă deci nu există nici o diferenţă valorică de analiză între a atribui unui obiect, individ un cod abcd sau 1234) e riscant din punct de vedere al securităţii tocmai pentru că inglobează date private vizibile. De acea sugeram un algoritm criptografic care să fie utilizat doar de Stat cu acces limitat pe variabile strict necesare, unde un o secvenţă de genul 19701209 să fie înlocuită cu una a2%84945 neinteligibilă pentru operator.

    Sau se pot avansa ipoteze şi scenarii aiuritoare dar posibile,dar tot despre incompetenţă. Gen recenzarea CNP-urilor emigrate. CNPtotal- CNP decedat.
    Un lucru e evident. Cel care a organizat recensământul trebuia să-şi depună demisia de onoare pentru întări încrederea în instiuţia respectabilă pe care o conduce. INS.
    Pentru că , la ora actuală criza mai profundă nu e cea de a declara CNP ul sau nu, e lipsa de încredere a cetăţeanului că Statut poate proteja interesele cetăţeanului.
    Vă miraţi. Tot pe contributors.ro la o discuţie cu Dl Pascu, fost ministru al apărării cu acces la culisele puterii declara candid că voturile prin corespondenţă dau posibilitatea de a frauda alegerile prin prisma faptului că STS e controlat de cel de la putere prin numirea şefului instituţiei.Denotă o mentalitate generală, spun eu.

    Iar revenind la CNP -ul tău, o companie privată poate afla mai multe despre tine decât ştie Statul , sunt convins.Au bani şi cumpără orice. De la profilul tău de consumator până la cel politic.Dar ei utilizează cu cap informaţiile.
    Problema o să-ţi apară când un individ cu CNP-ul tău o să meargă să ceară un credit pe baza identităţii tale.
    Sau când un politruc implantat de orice partid politic, în numele puterii politice absolute cu care se identifică, prin prisma mentalităţii de şefi absoluţi fără responsabilitate, o să vândă baza de date sau o să utilizeze în scop personal
    Caz deja întâlnit în scurta mea carieră profesională în România, când un trimis de la Bucureşti şi-a transferat absolut toată baza de date a Institutului în care lucram pe nişte dischete (munca unui Institut plătit de stat) iar apoi , tot respectivul avea firmă privată cu contracte bine definite , exact în zonele unde potenţialul de exploatare era mai bun. Poate prejudicii mai puţin importante pentru că, uneori calitatea datelor era execrabilă(lucrările de pe teren) dar tot prejudicii se cheamă.Se cheamă corupţie şi chiar subminarea .conceptului de securitate naţională (oricum mai actualdecât comunismele depăşite care persistau prin Institut că în epoca sateliţilor să atribuie unei hărţi depăşite de calitatea unei hârtii igienice valoare de secret de stat)
    Datele sunt un instrument care pot fi utilizate în două direcţii, a face un bine sau a face un rău. Ca şi un ciocan.
    Poţi bate cuie ajutând un prieten sau poţi da cuiva în cap, dacă eşti rău intenţionat.

    • Mai exista o varianta, daca nu esti foarte priceput iti poti scapa ciocanul pe picior. Cam ce a facut Voineagu, live la TV.

   • Jos palaria. Intr-o mare de intensi aproximativi si semidocti si patimasi si unii dintre ei la marginea penibilului, in sfirsit o persoana care stie despre ce este vorba. :bow:

    • Cu tot respectul cuvenit , afirmaţiilor dvoastră, dle MP.
     Nu am timp de miştocăreala care se predă ca şi materie politică de comunicare la unele şcoli.
     Însă ce vă recomand, şi un sfat umil de amator în raport cu statutul dumneavoastră actual, e să aveţi grijă la condiţiile legale în care veţi avea acces la baze de date în interes propriu.
     Nu de alta, dar îmi place să cred că unele instituţii s-au profesionalizat şi nu mai acceptă derogări de la lege.

   • „Mai mult, nimeni nu isi pune problema duplicatelor: doamna X e la nepoti in provincie si e recenzata acolo, sotiul o trece si acasa.”
    Puteau sa intrebe daca locuieste temporar la adresa respectiva, iar la sot sa o treaca pe un formular special, in care sa se specifice ca locuieste acolo permanent, dar nu e prezenta in acea zi acasa.

    „So, CNP-ul numeric de la noi e ok, doar ca l-a noi au fost greseli la generarea lor, motoarele de generare au lucrat prost si la nivel local, de asta au aparut duplicate la nivel national. Chiar si asta se poate verifica acum, cu ocazia asta”
    Sunt curios, cum anume verifica informatia asta, ca CNP e gresit sau e duplicat? Chiar aveti impresia ca face cineva mai mult decat de a elimina informatia despre un cetatean, daca apare de mai multe ori? Sta cineva sa filtreze acele „zeci de mii de duplicate” despre care sustineti ca vor aparea? In plus, informatia e irelevanta statistic: va rezulta ceva de genul „exista 10.000 de CNP care apartin mai multor persoane”. Dar informatia asta se stie, pana si dumneavoastra stiti ca exista dubluri. Si totusi nu au fost corectate in bazele de date. Deci, la ce-ar folosi informatia si cum s-ar putea corecta acele dubluri? Tineti cont ca INS n-are voie sa foloseasca datele din recensamant altfel decat pentru rapoarte statistice.

    Si nu stiu despre Polonia, Cehia, Slovacia sau Letonia, dar va asigur ca in alte state nu se cere niciun fel de numar de identificare. Asta pentru ca ori nu exista asa ceva pentru fiecare cetatean al acelei tari, ori e irelevant din punct de vedere statistic, daca metodologia recensamantului e pusa la punct. Bine, dar pentru asta trebuie ceva mai multa munca din partea autoritatilor, ceea ce doare.

  • Pe deplin de acord, acum cateva luni am avut dovada ca la casa de pensii Bucuresti exista legatura cu baza de date MAI (introducerea CNP-ului a produs instantaneu aparitia numelui, cu tot cu greseala functionarului de la primarie de acum 44 de ani).

   Autorul face caz de scolile inalte ale dumnealui si scrie un articol ca pentru fraieri.

   Sa mearga el in UK sau in USA si sa le explice papuasilor de acolo de ce pentru motive STATISTICE trebuiesc individualizati toti locuitorii tarii.

 14. Eu locuiesc de 6 ani in Luxemburg si am trecut prin 2 referendumuri. Aici nimeni nu comenteaza de ce ti se cere echivalentul CNP-ului (matricule), formularele sunt lasate in posta de recenzor care vine apoi si le colecteaza la o data dinainte anuntata (cam in 2 saptamani) sau le poti trimite prin posta nerecomandat. Simplu,nu? nu isterie, nu nimic!

  • Si in Germania si probabil in toate tarile civilizate e la fel. Nimeni nu se substrage de la recensamant, amenzile sunt f. mari. Isteria a cuprins Romania. Oare sa aiba atat de multi ceva de ascuns, se simt cu musca pe caciula? Astfel s-ar explica reactiile isterice.

   • Romanii se tem de ceea ce statul roman face de multa vreme: pacalirea individului. Ii spune ca datele sunt folosite cu scop statistic, dar apoi vine si il urmareste pe baza acelor date la care, in principiu, n-ar trebui sa aiba acces decat la nivel global nicio alta institutie in afara INS. Cu alte cuvinte, informatiile pe care INS le furnizeaza ORICAREI alte institutie ar trebui sa fie doar de gen „exista 4 milioane de angajati in Romania”, nu „CNP XYZ e angajat la ABC si locuieste in Baltatesti”. Problema e ca statul si institutiile sale nu prea au dat motive pentru a avea incredere, asa ca e normal ca romanul sa fie circumspect.

 15. Trecand peste faptul ca dl. Razvan Orasanu nu a lamurit absolut nimic prin acest articol, nicidecum motivul pentru care CNP ar trebui sa fie cerut la recensamant, dumnealui nu intelege ca:
  – investigarea fraudelor este atributia Ministerului de Interne si nu a INS
  – statistica se ocupa cu colectarea si analiza datelor in general si nu are nici un motiv sa identifice fiecare persoana dupa CNP

  Tocmai asocierea CNP cu celelalte date personale cerute in formulare a fost criticata de „minerii” mentionati mai sus. Prezenta CNP in aceste formulare indica faptul ca datele vor putea fi folosite in alte scopuri decat cele statistice, cu incalcarea legii, tot de catre stat.

  Daca protectia acestor date va fi la fel de eficienta ca derularea recensamantului de pana acum e usor de prevazut ca aceste date vor putea fi accesate si de alte persoane mai mult sau mai putin bine intentionate..

 16. Mda… Ar fi citeva mici probleme in argumentatia din articolul de mai sus. Cica datorita CNP-ului s-ar preveni fraudele in domeniul asigurarilor sociale si de sanatate. Pai – si autorul aminteste asta, dar trece lejer peste aspect – INS-ul nu are voie, in mod legal, sa foloseasca datele obtinute din declaratiile de la referendum in alt scop decit pentru o evidenta statistica. Nu se poate ca, dupa ce posesorul unui CNP a declarat ca e bine, sanatos, la referendum si el este pensionat pe caz de boala, dup-aia sa vina cineva sa-i salte pensia pt ca a mintit la intocmirea formelor. Nu de alta, dar altfel nu ar mai declara nimeni adevarul. CNP-ul ar fi util pentru o evidenta nominala a cazurilor respective, or nu asta era intentia INS – cel putin cea declarata. Deci, la ce era necesar CNP-ul pentru intocmirea unei evidente statistice in domeniul asigurarilor sociale si de sanatate? Pentru ca dimensiunile generale, statistice din domeniile respective se pot aprecia si fara CNP sau declararea numelor fiecarei persoane in parte.
  Dar sa trecem peste amanuntele astea. Se spune ca militianul ala prost de la Statistica n-ar trebui dat afara numai pentru ca nu a stiut sa explice de ce e nevoie de CNP. Pai problema nu este, de fapt, ca s-a cerut CNP-ul, ci modul cum s-a procedat in tevatura legata de aceasta solicitare a recenzorilor. Adica vine purtatorul de cuvint oficial al institutiei si spune foarte clar ca nu mai e nevoie de CNP, iar in consecinta recenzorii nici nu-l mai solicita, iar conducerea INS-ului da o dezmintire dupa mai bine de DOUA ZILE dupa aceea, cind oamenii de pe teren completasera probabil milioane de formulare fara CNP? Si Voineag mai are tupeul sa spuna ca va da si amenzi celor care nu sint gasiti ulterior acasa dupa ce au raspuns recenzorilor fara sa-si dea CNP-ul! Adica, as vrea sa stiu si eu, cam cit de mari trebuie sa fie timpeniile unui sef de institutie din Romanica pentru ca cineva sa faca un pustiu de bine si sa-l dea afara? Se poate spune ca nu este vinovata conducerea INS pentru timpeniile debitate de purtatorul ei oficial de cuvint si, mai ales, pentru ca nu a binevoit sa le corecteze mult mai din timp? Isi poate cineva da seama ce batjocura a insemnat toata porcaria asta pentru recenzorii aflati pe teren, care pentru citeva sute de lei a trebuit sa ia la rind aproape toate gospodariile care le reveneau de doua ori?
  In fine, tot legat de cerinta referitoare la CNP, care nu a aparut la recensamintele din 1991 si 2001, ceea ce este cel mai suparator este faptul ca a fost introdusa peste noapte, in 2011, prin niste OUG-uri si HG-uri carora nu le-a fost facuta nici o publicitate. Daca se explica populatiei din vreme ce se vrea de la ea si la ce foloseste solicitarea CNP-ului, era cu totul altceva. Asa insa, toata lumea s-a trezit cu recenzorul in fata usii si habar n-a avut pentru ce trebuie sa dea unei persoane necunoscute o informatie personala si care o expunea la riscul unor potentiale fraude. Iar pentru asta, tot conducerea INS, alaturi de Guvern, este de vina. Dar nu trebuie sa ne ambalam, oricum nu va pati nimeni nimic si toti prostii de mai sus vor ramine in posturile lor caldute, meditind la urmatoarele timpenii pe care o sa le faca.

  • Tampeniile pe partea de comunicare sunt tipice oricarei institutii birocratice din Romania. Luati de exemplu promisiunea guvernului de a da banii inapoi oamenilor care cer bonuri la cumparaturi si alte cate si mai cate, felurite traznai.

   • Exista timpenii si timpenii, iar cele pe care le-am adus eu in discutie tineau chiar de esenta organizarii si desfasurarii referendumului, nu de nu stiu ce promisiuni care nu pot fi onorate. Dar, sigur, putem sa spunem ca toate sint tot o apa si un pamint, sa zicem ca o asemenea prostie si altele asemanatoare sint „tipice oricarei institutii birocratice din Romania” si sa-i pastram pe toti dobitocii in fruntea sus-ziselor institutii, ca sa ne trezim dup-aia ca treaba merge asa cum merge. Nimeni nu spune ca daca dam la o parte prostii lucrurile se vor imbunatati fundamental – si asta pentru ca nu-i dam la o parte pentru ca sint prosti, ci numai ca sa-i punem in loc alti dobitoci, dar care sint „de-ai nostri” – dar ar fi poate ca ar fi bine de stiut care este limita – de la ce prostie sau dobitocie in sus se poate vorbi totusi de demiterea persoanei in cauza, daca astea ale lui Voineag intra in timpeniile „tipice” .

 17. Rezultatele acestui referendum vor fi naprasnice:
  1. Eu n-am fost acasa cand a venit. Deci nu voi fi acolo nici eu si nici proprietatile mele. Si mai sunt numai 2 zile…. Sa fiu oare singurul in aceasta situatie?
  2. CNP-ul dat cu ce se compara???? Daca n-au o baza de date cu toate CNP-urile la ce mai e bun.
  3. Cei fara CNP cum vor fi evidentiati: rauvoitori sau fara CNP sau cu CNP gresit????? Cum ii mai gasim pe astia sa-i „belim”?
  Cred ca rezultatul va fi dat ca la polingul de la alegeri…. Adica cu o marje de eroare de +/- 100%. Ma rog, probabil ca exagerez: 50% ar fi mai aproape de adevar!!

 18. „A absolvit London School of Economics în 2003; Studii postuniversitare la Harvard University Extension School”.
  Bun pedigree. Dupa ce am citit articolul, am cateva intrebari: autorul stie cum se fac recensamintele in Marea Britanie si In SUA? Crede ca la Londra ar fi fost demis purtatorul de cuvant sau directorul institutiei? A vazut formularele de recensamant occidentale?
  Si cea mai importanta: stie ca datele sunt confidentiale, deci ceea ce sugereaza – ca ar putea fi folosite pentru a indrepta o serie de abuzuri – este ilegal? (si scopul nu scuza mijloacele, macar atat ar fi trebuit sa invete din educatia occidentala; in Anglia au murit multi indivizi, iar un rege a sfarsit pe esafod pentru domnia legii).
  Pe scurt, ce ne propune autorul este sofism, de buna calitate si inteligent, ce-i drept, dar, pana la capatul lucrurilor, sofism. Astept mai mult – pentru tara – de la un absolvent al London School of Economics (fara nici o urma de misto)…

  • Ionel, multumesc pt. intrebari. Din pacate, experienta de la London School of Economics si cea pe care o acumulez acum la Harvard pur si simplu nu au aplicare si relevanta pt. Romania. Romania este la nivelul organizarii de stat inca in anii ’60, iar in anumite programe guvernamentale la nivelul la care SUA era in 1947. Baze de date interoperabile, deschidere prin portaluri web catre cetatenii care pot sa isi completeze singuri formularele (cum s-a intamplat in Marea Britanie), etc. nu le vad aplicabile avand in vedere structura birocratica osificata pe care o avem prin tara. De aceea, articolele mele tintesc ce se discuta in tara efectiv si nivelul de discutie al majoritatii – altfel a povesti cum se intampla in democratiile avansate m-ar extrage din discutie, pt. ca multi oameni efectiv nu au aceasta experienta.

   • „democratii avansate” mi-a atras atentia. Traiesc de multi ani in SUA si in primul rand, SUA nu e o tara, nici macar prin constituatia ei. Citeste Constitution Con al lui Michael tsarion unde explica in detaliu cum a fost scrisa prima constitutie de founding fathers si ce inseamna ce scrie acolo.

    Nu e nici o democratie in SUA, left wing si right wing dar acelasi cap. Ce cauta fascia simbolul nazist si roman in sala Congresului?

    Americanii nu stiu nici macar cati emigranti sunt in tara lor, milioane de oameni neinregistarati si fara asigurare medicala.

    Iar despre Harvard, scutiti-ma. eu am terminat computer sciences in Denver si a fost o pierdere de timp, dupa ce am scapat de profii aia si am intrat in lumea reala am inceput sa invat ceva.

    Daca au asa mari economisti de ce e atata mizerie in SUA? la fiecare firida stau cersetori, could you spare some change sir? Cui folosesc modelele lor de premiul Nobel?

    si inca, atat UE cat si SUA nu sunt eroi civilizatori pentru Romania. Am crescut cu URSS si epoca Ceausescu, acuma toata ziua auzim la TV, asa e in UE, asa e in SUA etc. Ce patesc aia din America de Sud patim noi acuma, nu ne-au invatat nimic, doar vin aici, deschid fabrici gen Nokia, unde asamblam tot felul, de la haine la electronice, dar conceptia, proiectarea e la ei. Apoi pleaca cand vor si noi tot prosti ramanem.

    Si apropo de autor, de ce v-ati asociat cu gasca lui Tariceanu? A fost un white collar hot!! Toata echipa. Ca si astia de acum si ca aia care vor veni. si la noi e ca in SUA, o bataie aparenta in politica, in realitate nici Bush si gasca lui n-au patit nimic, nici bancile etc.

    Cam la nivelul asta suntem cu americanii in Romania:

    http://www.hotnews.ro/stiri-film-10568371-video-cum-lichideaza-gigantul-american-smithfield-concurenta-micilor-crescatori-porci-din-romania-intr-documentar-prezentat-ultima-astra-film-fest-plus-concluziile-festivalului-aflate-directorul-sau.htm

    • Nu inteleg de ce va impacientati asa. Ca ati facut Denver in loc de Harvard? Ca puneti in discutie cu ce e Harvard-ul atat de grozav prin prisma experientei dvs de la Denver?…Nu prea inteleg exact.

     Nu vreau sa fac o lunga zeama aici, suficient de spus ca atunci cand esti intr-o groapa, poate ar fi util sa asculti niscaiva sfaturi Harvard , daca statul roman se comporta de parca ar primi sfaturi de la Dalga. Ca atare, de unde aceasta furie? :) Cred ca suntem singurul popor unde scolile autentice, recunoscute, deranjeaza si prin pronuntare. Uitati, ma scuz ca nu am terminat ASE-ul. E mai bine?

     • Nu am nimic cu Harvard sau Denver sau cu ASE.

      Teoria e buna daca da rezultate in practica.

      Daca eu fac un program gresit, nu merge, are erori.

      Chile a scolit multi tineri la Harvard care dupa aceea au revenit in tara lor. Au construit un sistem cu diferente mari intre bogati si saraci.

      La ce buna teoria economica cand in SUA e atata mizerie?

      In Romania nu va functiona nici un sistem.

      Oamenii sunt lipsiti de spirit de solidaritate, de cuvant, de principii. Nu au respect elementar unii fata de ceilalti. Nu sunt o echipa, nici la sate, nici in institutii, niciunde.

      Poate educatia e de vina. Poate genele. Poate daca copiii mici ar fi luati de la parintii lor si educati in orase speciale, de oameni iluminati, s-ar construi un popor nou.

      Acest popor sau mai bine zis gramada de indivizi va dispare. Strainii iau totul pe nimic, romanii sunt o simpla resursa umana care sta pe un teren ce treptat nu mai e a lor.

      Ce a zis ministrul israelian in filmuletul acela YouTube? „Noi am cumparat Ungaria, polonia, Romania, ce buni suntem”, ceva in genul asta.

      In Gandul a aparut o analiza elvetiana, cateva companii si cativa indivizi controleaza economia lumii.

      Un nou nivel de constienta trebuie dar nimeni nu are interesul sa se formeze la plebee. Nici strainii nici clasa ce conduce tara acum.

      Modelele tip harvard si premiile Nobel suck!! exista un singur model: savana, vezi animal planet. care pe care. Banda cea mai bine organizata ia tot. Vae victis.

 19. Am citit postarile de mai sus si m-am crucit. Ce spune omul si ce inteleg „postacii”. Autorul afirma ca baza de date „evidenta populatiei” este la MAI, dar nu este o baza comuna cu celelalte institutii iar actualizarile se fac greu, „postacii” (multi din ei) au inteles ca nu exista o baza sau ca nu se transmit, ca referedumul are drept scop actualizarea bazelor etc. Autorul nu spune ca prin referendum se vor actualiza aceste baze (nu ne paraste) ci spune ca cercetarea statistica va oferi niste informatii ce vor putea fi utilizate si de celelalte institutii. Prima parte a articolului explica la ce este bun, si practic pentru ce sa creat CNP- respectiv identificarea persoanei. „Postacii” revoltati isi divulga probabil aceasta informatie capitala de cateva ori pe zi, dar nu deranjeaza. Deranjeaza numai la referendum ca a spus bufonul ponta. Stimabililor, daca te duci la un magazin si cumperi mobila, [ppentru completarea facturii si a certificatului de garantie ti se cere CNP-ul. Exemple sunt o gramada. CNP-ul este un numar de identificare, nu o informatie secreta.

  • Sunt unul dintre „postaci”, cum ne numesti, coane Stanica. Hai sa lamurim ceva:

   1. Nu e vorba de „referendum” cum zici matale si cum zice si autorul articolului, ci de RECENSAMANT, bre nea Stanica. Una-i una, alta-i alta.

   2. Autorul sustine ca baza de date a MAI ajunge greu la alte institutii, de-aia trebe sa ne ia noua CNP-ul INS ca s-o dea el la alte institutii. Eu sustin ca INS e condusa de un om care intra in direct la TV in stare avansata de ebrietate (vezi si auzi youtube) si nu imi garanteaza nimeni ca INS va transmite acea baza de date mai rapid altor institutii. Si mai sustin ca alte institutii chiar au acces la baza aia de date. Exemplu – casa de pensii Bucuresti.

   3. Da, coane Stanica, dau CNP-ul nu chiar de 3 ori pe zi, dar il dau din cand in cand. Dar sa-l dau chiar autoritatilor statului, care ei mi l-au atribuit, mi se pare ridicol. Intreb a 3-a oara: daca dau unul gresit (voit sau nu)? Bulversez baza de date (caz in care cei ce o gestioneaza sunt stupizi)? Sau sunt amendat fiindca s-a verificat si s-a vazut ca am dat CNP gresit (caz in care, deci, de ce mi l-au mai cerut, daca tot il stiau)?

   • 1.Mea culpa, ai dreptate, ar fi trebuit sa recitesc ceea ce am scris.
    2 Autorul nu a spus ca INS va da CNP-ul altor institutii, a fost doar o opinie despre ce s-ar putea face cu CNP-ul.
    3.Eu raman la opinia ca CNP este doar pentru a se evita dublajele.
    Constat insa ca romanii sunt plini de sofisti. Noi putem argumenta oricand ca albul e negru si negrul e alb.

    • „1.Mea culpa, ai dreptate, ar fi trebuit sa recitesc ceea ce am scris.
     2 Autorul nu a spus ca INS va da CNP-ul altor institutii, a fost doar o opinie despre ce s-ar putea face cu CNP-ul.
     3.Eu raman la opinia ca CNP este doar pentru a se evita dublajele.
     Constat insa ca romanii sunt plini de sofisti. Noi putem argumenta oricand ca albul e negru si negrul e alb.”

     La 1. e OK. La 2 si la 3 insa incepem sa avem probleme.

     Una peste alta, se pare ca e asa: declaram sus si tare ca e obligatoriu CNP-ul, iar apoi ne chinuim sa gasim si justificari. Cum gasim cateva, acelea cad. Gasim altele, cad si acelea. Dar ne incapatanam si tot cautam, si incercam…

     DE CE?

     „Opinie despre ce s-ar putea face cu CNP-ul”. Adica il cerem, apoi ne dam cu opinia despre ce facem cu el?

     „Pentru a se evita dublajele”. Statistic, cam cate dublaje s-ar putea intampla? Si daca recenzorul ar intreba, la inceput, de bun-simt, daca respectiva persoana a mai fost cumva recenzata inainte? Cine ar avea interesul sa se lase recenzat de 2 ori si de ce? Nu e ca la alegeri, unde poate a vota de 2 ori ar aduce ceva recompensa…

     „Romanii sunt plini de sofisti” este, lingvistic vorbind, o aberatie. Eu unul nu sunt plin de sofisti. Se simte careva dintre voi plin de sofisti?

     De ce atata efort pentru a justifica o aberatie? Cel mai simplu era asa: da domnule, e o aberatie sa se ceara ceva ce statul detine deja.

  • CNP-ul este utilizat in diverse contracte, cum ar fi cel de garantie, dar nu esti intrebat cand cumperi masina de spalat despre religie, daca ai rude pe afara si de cate ori iti trimit bani. Intrebarea reala este de ce vrea statul sa personalizeze raspunsurile ?

   Vor sa depisteze o data la 10 ani daca il tin pe bunelul in frigider ca sa-i pap pensia, se zice. Tipic cred pentru birocratia de la noi. In loc sa aplicam legile pe care le avem si sa vedem de ce si cum se face ca evidenta populatiei nu a aflat ca bunelul ii dus, mai facem o structura ceva care sa pape niste bani si care sa aiba atributii asemanatoare cu alte zece structuri …dar care de data asta o sa functioneze.

 20. CNP-ul nu este necesar pentru recensamant. Intrebati orice specialist in statistica (am facut studii aprofundate in domeniu) sau intrebati pur si simplu pe altii din alte tari, de pilda in UK unde nu au nici CNP si nici macar carte de identitate.

  Datele statistice culese la recensamant nu se prelucreaza nominal, dupa introducere in computere se sterg informatiile personale. CNP-ul e cerut in Romania pentru ca nu au incredere in recenzori, au fost destule cazuri la recensamanturile precedente (povestit de profesori in facultate) in care au stat acasa cu o bere in fata si au bifat formulare cu informatiile de baza provenind din listele de intretinere publicate la blocuri (aparea numele capului familiei si nr. de locatari); stiind ca numele se scot din prelucrare puteau scrie orice.

  • Si mazarea e verde, dar nu e pepene. Compari sistemul public din Anglia cu cel din Romania? Daca da, am o intrebare: cati morti consuma medicamente si primesc pensie in GB?
   Nici in Romania inca nu stim sigur, insa acest recensamant cu buletinul in mana ar putea da aceasta informatie. Si poate aflam si noi cati romani lucreaza cu adevarat in strainatate.

 21. O argumentatie logica, dar inutila. Faptul ca institutiile statului nu sunt in masura sa ocnlucreze nu poate fi folost ca argument pentru o astfel de procarie.
  De curiozitate am aruncat un ochi pe formularele dn alte tari. Supriza: nu se cere nici numele persoanei recenzate, nici CNP-ul.
  Dar la ei nici nu se doreste introducerea cu orice pret a votului prin corespondenta, nu-i asa?
  Daca statul vrea sa rezolve toate problemele de mai sus, atunci pune frumusel institutiile implicate la o masa de discutii si gaeste o soultie. Viabila pe termen lung. Ca doar nu cred ca intentia e ca la fiecare 10 ani sa verifice cine mai e in vaiata sau nu….
  In ceea ce priveste cazul de fata, pentru mne e clar: se face o colectie frumusica de nume sii CNP-ur ale persoanelor ce sunt plecate peste hotare si care mai mult ca sigur nu vor participa in viitorul proces electoral. Dar care vor vota fara sa stie cu cine trebuie.

 22. Intai spuneti ca e nevoie de CNP pentru a avea informatii exacte la unele minsitere.
  Iar la sfarsit constatati ca oricum datele nu se transmit unde trebuie. Genul asta de argumentatie contradictorie e cel care ridica intrebari cu privire la adevaratele motive ale solicitarii CNP.

 23. Domnule Orasanu,aveti perfecta dreptate.Si mai spun si eu ceva …in bazele de date ale Bancilor din Tara(si nu numai)sunt toate CNP-urile.Toata tevatura sa facut ca sa nu fie NIMIC BUN ce executa Puterea.Mi-e sila de toti slugoii USL,dar o sa vada ei cnd vin CATASTROFELE alea doua la putere cum o sa fie.

  • Hah, ce argumentatie penibila. Iaca, eu nu-s slugoi USL, dimpotriva, ii urasc pe respectivii. Dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu faptul ca date personale fara importanta sunt preluate de catre recenzori. Ce rost au date precum numele, CNP etc.? Ele nu pot fi folosite de catre nicio alta institutie din Romania, pentru ca legea stabileste asta. Deci? Poate daca ar solicita doar date ce folosesc statisticii, de genul sex, apartenenta religioasa etc., raspunsurile ar fi mai cinstite si rezultatele mai bune. Si nimeni nu s-ar teme ca datele lor ar fi folosite ilegal de catre stat. Da, stiu, sunt intruchiparea Satanei pentru ca nu-s de acord cu Guvernul. Culmea e ca sunt de acord, dar nu aici. Succese in a ponegri si pe altii.

 24. Isteria cu CNP n-ar fi avut nici un rost intr-o tara normala ; la noi opozitia ataca automat orice initiativa a guvernului, ceeace nu e in regula. Dar :
  Sa crezi ca de aia nu sunt bani in sanatate pentruca se fura mi se pare naiv si deplasat. Sa se quantifice, la ce procent se poate ridica hotia asta, ce fac cei care fura cu medicamentele furate, prin ce retea le valorifica ?
  Are rost sa comparam numarul pensiilor de invaliditate din ’90 cu cele de azi? Ce era sa faca cei disponibilizati de „inteleptele” masuri ale guvernelor post-decembriste ?Care este rata REALA a somajului in Romania ?
  Nici un medic din Romania nu poate pensiona pe nimeni ! El doar face o propunere, pe baza unui dosar medical, conform unui barem. Propunerea este inaintata unei COMISII, doar ea, pe baza dosarului, ce trebuie verificat, poate dispune pensionarea.
  Mai lasati doctorii in pace ; dupa ce ca sunt platiti mizerabili ii mai si porcariti toata ziua, ma mir ca au ramas in tara si cati au ramas ! Unii sunt batrani, cu oblgatii familiale si nu pleaca dar fiti linistit, tinerii emigreza in massa si-apoi sa mai vedem pe cine dati vina !
  Chiar asa, dece nu va faceti toti doctori daca e asa simplu, se poate fura in nestire si trai minunat din meseria asta in Romania !

 25. Culmea este ca atunci cand banca, medicul, CAS, finantele publice, angajatorul, notarul sau chiar vecinul ne cere CNPul multi dintre noi nici nu clipim. Scoatem buletinul si chiar le facem o copie dupa el. S/a trezit USL sa soboteze numararea populatiei. Un afront la inteligenta argumentele lor! Asa e cand politica tine loc de gandire.
  Nu inseamna ca responsabilii din guvern nu sunt prosti gramada cand vine vorba de organizare. Mi/a fost mila de doamna recenzor care a venit de 2 ori sa ma viziteze si care trebuie sa bata drumurile datorita prostiei unor papa lapte incompetenti si fara respect pentru cetatean. Vorba unui clasic in viata: cum i/ati angajat????
  Inca ceva si termin: l/ati destituit din functie pe purtatorul de cuvant??? Doamne fereste! Dar omul acela nu are sefi?? Cum sa/l faci responsabil de organizare pe purtatorul de cuvant?? Tipic pentru sectorul public!

 26. În Marea Britanie nu există carte de identitate, deci nici CNP, iar la recensământ nu au existat recenzori. Fiecare persoană a avut de ales între a completa un formular trimis prin poștă și completare pe internet.

  • N-are nici o legatura cu partidul de guvernamint, ci cu institutiile statului: prostia este uniform distribuita si in partide si in institutii, iar partidele ajunse la guvernare reusesc mereu sa numeasca cei mai incompetenti sefi sau sa-i pastreze pe cei mosteniti de la guvernul precedent.

 27. Bun, deci Statul, in impotenta lui proverbiala, s-a trezit ca-i trebuie CNP-ul oilor din turma ca sa afle, in sfarsit, cati cetateni are, sa curme fraudele cu pensii si ajutoare, sa-si faca o baza de date, etc.

  Asta desi statul, aceasta colectie de daunatori bugetofagi, are la dispozitie Interne, Fisc, Munca, Pensii. Toate aceste caracatite cu scheme stufoase, enorme, pline de idioti gangavi, neamuri si amante de politruci, toti calare pe buzunarul fraierului de contribuabil.

  Si mai are statul la dispozitie zeci de mii de calculatoare, retele informatice, servere cu baze de date !

  Tot acest aparat imens la ce foloseste ? La nimic, ne spuneti, senin ! Tot amaratul pe banii caruia traiesc omizile astea e amenintat, amendat si parastresat sa-si dea CNP-ul pe mana unui alt amarat, complet strain, care-i bate la usa, pentru ca altfel toata shandramaua ultrabugetata si masiv cheltuitoare nu functioneaza ! Foarte frumos !

  • Asta este purul adevar, este probabil socant, incredibil, etc. dar este realmente adevarul, asa cum l-am constatat in calitatile publice pe care le-am avut….

   • Imi place raspunsul tau :))

    Evident ca tu nu ai fost „bugetofag”, nu se referea si la tine, tu esti automat exculus, doamne fer sa consideri ca e vorba si de tine =))

    • Nu ma consider bugetofag, am taiat cheltuielile cu salariile cu 60 de miliarde de lei vechi la AVAS in 2006, asta inainte de criza si inainte sa fie sexy – ci am venit cu prudenta extrema cand economia duduia….

 28. Aiurea. Baze de date in timp real este ceea ce lipseste tuturor ministerelor. baze zare s-ar actualiza in timp real, incet, in timp, la fiecare contact al cetateanului cu statul roman fie ca vorbim de spitale, primarii, case de pensii, evidenta populatiei, vanzari cumparari la notari etc.

  In nici un caz cu metoda comunista de adunat CNP-ul odat ala 20 de ani la un recensamant. Chiar sunt plecat din tara acum si nu am nici cea mai mica intentie sa revin si sa declar CNP-ul. E ceva distanta din San Francisco pana in Timisoara si chiar am chestii mai bune de facut !

  De 20 ani toti cetatenii Romaniei au ajuns furierii unui stat incompetent: ajutam statul si ai plimbam hartiile de la un minister la altul, scoatem certificate si caziere de la o insitutie a statului ca sa le predam altei insitutii . De ce nu si-or fi cerand una alteia tot ce au nevoi eu nu pot sa inteleg…
  Sa mearga la Oracle sa le puna pe picioare o baza de date serioasa care ar costa 10-20 % din valoarea acestui recensamant ineficient.

  • Poate stiti sau nu, dar baza de date utilizata e Oracle. Partea nasoala ca orice firma privata din lumea asta care s-ar inhama sa incarce baza aia de date prin deplasare pe teren si interogare face-to-face a 20 de milioane de oameni nu cred ca ar face asta gratis sau cu mult mai ieftin decat suma curenta.

   Sau poate nu faceti diferenta intre a „face” o baza de date si a o incarca cu date..

   • Argumentatia ar fi valabila in cazul in care datele nu ar fi disponibile. Asa, e vorba doar de o migrare a unor date din baze si servere disparate si unificarea lor. Sigur, e o sarcina dificila, care implica multe eforturi financiare si umane. Dar rezultatul ar fi ceva ce ar duce la o gestionare mai eficienta si mai corecta a resurselor, o imbunatatire a serviciilor institutiilor samd. Singura problema e ca… nu se doreste asta. Cand ai baza de date centralizata, n-ai nevoie de mii de invartitori de hartii, n-ai nevoie sa porti omul de la fisc la primarie la prefectura la registrul comertului la cadastru la Ana la Caiafa. Si atunci intregul esafodaj al micii coruptii, al controlului statului prin privarea cetateanului de un serviciu rapid si ieftin, ei bine, totul se prabuseste. Si statul roman inca nu e pregatit sa fie eficient, sigur si ieftin. Asa ca mentine indiferenta, agresivitatea, dispretul, statul politienesc, totul pentru a controla usor si rapid.

 29. Singura certitudine ramine ca NIMENI din INS NU a EXPLICAT oficial, clar si credibil de ce au nevoie de CNP.

  Moment in care eu ma intreb, oare de ce nu sunt capabili sa isi justifice hotaririle?

  Altfel presa e plina de supozitii si justificari imaginate dupa nivelul intelectual al fiecaruia, dar atentie, acestea sunt doar SUPOZITII si nu certitudini.

  • Pai nu sunt in stare sa explice pentru ca in general nu prea sunt ei in stare de nimic.

   Acest recensamant ar fi fost o operatiune simpla, daca ar fi fost GANDITA inainte. Ar fi trebuit descompus in fluxuri si cazuri simple si coerente:

   – ce se intampla cand recenzatul e acasa: refuza sau nu sa raspunda, ce dovada i se elibereaza ca a raspuns (lipsa acestei dovezi pare a nu interesa pe nimeni nici macar in aceste discutii; vom vedea cand vor incepe amenzile din cauza bramburelii prelucrarilor de date)

   – ce se intampla cand nu e acasa: cum e cautat, de cate ori, ce alternative CIVILIZATE i se ofera (chestia asta cu prezentatul la comisia de recensamant unde bineinteles ca ar fi cozi interminabile sa o faca ei la ei in sat) etc

   – explicarea foarte clara (mai ales pt noi, platitorii de impozite) a traseului ulterior al datelor, cum se asigura „anonimizarea” de care vorbea cineva aici etc

   Din pacate, se vede inca o data ca in institutiile noastre sunt proptiti in pozitii cheie oameni pe care in sfera privata nici macar un butic de bloc nu i-ar angaja.

 30. Salutare,

  Citesc acest articol si ma amuz. Dupa cativa ani petrecuti in spatele unor recensaminte imi permit sa spun nici pana acum nimeni nu a inteles ce este cu acest recensamant in mod deosebit. Observ ca aveti o pregatire destul de buna intr-un domeniu sau mai multe. Dar in din pacate nu aveti toate infromatiile care sa va permita sa comentati despre aceasta situatie. Un singur lucru ar fi de urmarit. Incercati sa aflati ce a facut institutia ca sa pregateasca acest recensamant in Romania. De exemplu stiti faptul ca in Romania mai exista, poate, 10 persoane in viata care stiu ce insemna un recensamant? Spun 10 persoane deoarece ceilalti care au lucrat la recensamantul din 2002 s-au prapadit sau sunt prin alte tari unde isi traiesc pensia. Dvs. stiti ca printre acele 10 persoane doar 4-5 mai lucreaza in statistica nationala si dl. Voineagu nu se numara printre ele? Din pacate nu imi permit sa ofer mai multe detalii, preferand sa le descoperiti dvs.

  • Dati-o anonima la presa si va fi publicata undeva. Macar sa nu murim prosti, ca de prostii de la INS si nu numai ne-am saturat !

 31. D-l Orasanu se vaita degeaba. In momentul in care reprezentantul institutului de recenzare apare la TV mufa sau manga cum se spune pe romaneste e normal ca presa sa sara pe ei cu toata artileria.O zi buna!

 32. Sunt de acord ca ce au facut unele ziare si televiziuni din chestiunea CNP-ului este o isterie, dar niciunul din argumente invocate nu tine, nici individual, nici luate la un loc. Asta pentru ca nu aveti in vedere adevarata problema: adevarata problema este ca oamenii sunt reticenti sa ofere CNP-ul din lipsa increderii ca institutiile statului nu vor face ceva cu el (ce anume, nu mi-e clar …) In plus, daca ar vrea sa faca ceva cu el, l-ar lua pur si simplu din evidenta populatiei, daca tot e statul (sau poate recenzorii individual) asa de rau intentionat(i).
  Sa ne intoarcem la argumente, care sunt argumente pentru de ce sa dai CNP-ul, nu de ce sa nu-l dai. Niciunul din ele nu e convingator, pentru ca (in ordinea numerotata de dvs.):
  1. Daca informatia merge greu de la Evidenta Populatiei, care e a MI, la CNAS, atunci de ce ar merge mai usor cea de la INS catre CNAS? Si oricum evidenta MI cred ca e mai credibila decat cea a INS, obtinuta prin recensamant. Deci argumentul asta e de fapt un „blunder”.
  2. La fel ca mai sus, daca relatia dintre Ministerul Muncii, Fisc si Evidenta Populatiei e asa de proasta, ce va face sa credeti ca cea dintre INS si institutiile mai sus mentionate ar fi mai buna. Ca sa nu zic ca recenzorul care a venit la mine a intrebat doar cat castiga „capul” familiei. Cat castiga ceilalti aducatori de venit in casa nu l-a interesat. Nu l-a interesat nici daca am alte apartamente decat cel in care m-a gasit, nici daca am masina, conturi, firme etc. Deci, daca recenzorul meu si-a facut treaba complet, cu informatiile obtinute la recensamant nu poti face absolut nimic, chair daca intre institutii ar exista colaborarea necesara. Ultima grija a diversilor faceristi din Romania ar trebui sa fie ce spun ei la recensamant.
  3. Argumentul cu populatia reala, la fel: cred ca e mult mai usor de lucrat cu datele de la evidenta populatiei decat cu cele de la recensamant. E adevarat ca de exemplu in orase nu mai e o presiune atat de mare sa-ti pui viza de flotant si atunci eu pot avea buletin de Ploiesti si sa stau de facto in Bucuresti pe o chirie pe care proprietarul nu o declara ca venit. Dar in cazul asta s-ar putea ca eu sa prefer sa-i spun recenzorului ca am fost recenzat in Ploiesti (si chiar sa ma inscrie cineva acolo – de ex. parintii). Cat despre cei care din diverse motive nu au buletin – datele de la recensamant sunt mai bune decat nimic, dar nu-s foarte de incredere.
  Deci, a: articolul nu are in vedere adevarata problema, iar pentru problema substitut pe care o avanseaza argumentele sunt asa de slabe, ca mai bine v-ati da demisia din calitatea de „contributor”, sau recunoasteti pe fata ca e un „articol de comanda” si altceva mai bun nu poate fi spus in apararea bramburelii cu recensamantul. (pe baza careia, e adevarat, opozitia a incercat sa capitalizeze in mod gretzos – dar asta nu inseamna ca INS-ul a avut clar in cap ce-a avut de facut …)

 33. Dincolo de problema CNP-ului, mai este alta pe care nu am vazut-o dezbatuta pana acum:

  Pentru orice activitate in raport cu statul care presupune amenzi in cazul in care nu am desfasurat-o in timp util, exista o dovada pe care statul ne-o elibereaza in cazul in care ne-am indeplinit obligatia in mod legal: adeverinte, chitante etc.

  Deci, suntem amenintati cu amenzi uriase, dar ce dovada ne-au eliberat recenzorii dupa ce am completat formularele?

  Ce facem daca ne trezim cu o amenda venita prin posta cum ca nu am completat formularele la recensamant?

  O asemenea situatie ar putea apare din cel putin trei motive:

  – eroarea recenzorului, de buna sau rea-credinta (poate fi chiar vecinul care ne-a jurat razbunare pt ca i-am zgariat masina din neatentie sau l-am deranjat cu muzica la ziua de nastere)

  – eroare la momentul prelucrarii ulterioare: mi se pare mult mai probabila, dat fiind haosul si lipsa de organizare a acestui recensamant (orice om de buna-cuviinta si-ar cere scuze public pentru deranjul adus cetatenilor din ale caror impozite generoase isi ia salariul)

  – o gandire de tipul „ia sa vedem, baieti, de cati bani mai avem nevoie la buget? puneti mana si tipariti amenzi, ca si-asa n-au cum sa ne dovedeasca faptul ca au completat”

  Bineinteles, am putea si noi sa sustinem ca am completat formularele chiar in cazul in care nu le-am completat, pentru ca nu au ce sa ne ceara drept dovada. Ar fi fost normal sa existe o bucata de hartie pe care sa ne-o dea, cu data, numele si semnatura recenzorului.

  Vad ca nepriceputii nostri guvernanti au o noua moda: amenzi uriase in cazul in care nu ne descurcam cu instrumentele extrem de proaste pe care ni le pun la dispozitie (recensamant, Revisal etc)

 34. Si inca una: daca CNP-ul era de la inceput prevazut ca obligatoriu, de ce a trebuit sa mai completam separat data nasterii, de vreme ce CNP-ul o contine? :)

  Ma gandesc in ce neagra lipsa de inteligenta se zbat cei de la INS care sunt responsabili cu proiectarea bazelor de date…

 35. Nu inteleg legatura dintre CNP si faptul ca mortii incaseaza ajutoare. In aceasta logica a domnului Orasanu, daca exista interlopi prin conturile carora trec bani negri, ar trebui ca toata lumea sa-si declare numarul de cont si banca unde il are deschis.

 36. As putea spune ca nu le trebuie nici un CNP, sau daca le trebuie ca sa ma „defineasca” complet, atunci nu trebuiau sa intrebe decit CNP-ul. Pe ce ma bazez? Simplu: eu am fost recenzat la adresa mea de flotant pe un formular de „temporar prezent”, care nu sticheaza decit nume, CNP si daca sint sau nu sint in relatie cu un alt „temporar prezent” de la domiciliul respectiv. La adresa mea de domiciliu, mama m-a declarat „temporar absent”, cu aceleasi caracteristici. Nimic altceva, statisticianul a considerat suficient ca persoana de sex X, nascuta in data/judetul, se afla la data de la adresa Y.

  Daca as fi fost gasit la adresa de domiciliu, as fi fost recenzat pe un formular full, si m-ar fi intrebat de studii, internet, etnie, venituri, tra-la-la, adica chiar ar fi stiut ceva despre mine care chiar sa le foloseasca la pretinsele „politici”.

  Ori au fost recenzorii neinstruiti, ori statul roman n-a vrut altceva si nu stie la ora asta despre mine decit CNP-ul. Care politici? CNP-ul meu si informatia ca sint in tara sau afara e tot ce-au vrut sa stie… Elementar, draga Watson, deductie logica, nu trebuie nici macar sa fii simpatizant USL pentru asta…

 37. Hai ca m-a descumpanit articolu’….
  Nu stiu de ce nu si-au facut Inst. Statului intai o baza de date comuna si conectata intre ele….
  Pe urma putea sa ne recenzeze si prin mail…

  Dar eu am o alta super framantare:
  1. De ce -i intereseaza, DOAR LA FEMEI, de cate ori au fost casatorite!!!
  2. Ce-i intrebarea aia cu „capu’familiei”????

  Astea-mi par mai aiurea decat CNP-ul ( pe care-l prezint si la tanti casiera din colt pe tichetul meu de masa…).

 38. Domnule Orăsanu, sunt convins că un om inteligent ca dumneavoastră poate să priceapă că adevărata problemă nu este solicitarea CNP-ului ci stocarea acestuia alături de celelalte date obținute la recensământ. Astfel, cine are chef poate afla oricând informații despre o anumită persoană, informații declarate la recensământ, informații care NU SUNT PUBLICE, informații care au doar un scop statistic conform declarațiilor oficialilor INS.

  O altă problemă pe care o ignorați, este că textul de lege care consideră obligatoriu declararea CNP-ului, consideră obligatorii și declararea religiei, etniei și limbii materne.

  Or aceiași oficiali INS care au spus că este obligatorie declararea CNP, au spus că NU ESTE OBLIGATORIE declararea religiei etniei și a limbii materne.

  OG 36/2007

  ART12: In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt inregistrate si utilizate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna.

  Domnule Orășanu, cititorii nu vă insultă inteligența, dumneavoastră de ce le-o insultați lor?

  • Nu mi-as permite niciodata sa insult inteligenta cititorilor Hotnews.ro, mai ales ca pot constata o excelenta calitate a comentariilor – inclusiv in ceea ce ii priveste pe cei care nu sunt de acord cu sustinerile mele.

   Din cate inteleg, CNP-urile sunt preluate pentru a se asigura ca e inscrisa toata lumea in baza de recensamant, insa apoi doar celelalte date sunt pastrate (asta inseamna anonimizare in prelucrarea statistica). Nu am pretentia ca sunt atoatestiutor, este posibil sa ma insel. Si este posibil ca in realitate sa se intample lucruri pe langa lege, cum povestea mai sus un forumist legat de bazele de date, etc.

   • Razvane,

    In tarile civilizate se trimite formularul la adresa X. Deci ii intereseaza cine locuieste acolo si nu CNP-ul. Revenind la miezul problemei, numai disfunctionalitatile guvernarii din Romania arunca oamenii in situatii stupide.

    • O fi, John, dar in tarile civilizate nu pleaca 3 milioane de oameni din tara de bine ce le este si nu uita probabil pe inca atata sa isi reinnoiasca domiciliul atunci cand se muta din oras.

     • Razvane,

      In tarile civilizate lumea pleaca pt job sau business in afara granitelor de cateva sute de ani, so in Romania nu este nici o situatie speciala.
      Chestia cu reinoitul domiciliului in aceeasi tara… n-are legatura cu recensamantul dar ca idee iti spun ca esti obligat sa anunti in doua saptamani daca nu amenzile sunt mari si risti chiar inchisoare pentru cateva „uitari”. Diferenta… nu exista umilinta de la birourile de evidenta populatiei ca-n Romania. Poti sa iti modifici adresa, pe internet sau pentru cine nu este tech savvy la zecile de birouri unice ale guvernului completand un singur formular si o coada de maxim cateva minute. Sa nu-ti povestesc ca birourile de care vorbesc sunt deschise chiar si sambata, ceea ce pare SF in Romania.

      Dar, revenind la recensamant, foarte important, se face statistica pe baza adresei care este unica si pe baza persoanelor existente la aceasta adresa. Cine este plecat in Italia, Spania, samd pt munca poate avea „domiciliu romanesc” doar in cazul in care detine o proprietate in rest conteaza doar in statistica ambasadelor ca fiind roman stabilit in afara granitelor.

 39. Stimate Domn, Dvs sustineti: „Povestea cu siguranta bazelor de date iarasi nu se sustine, momentan oricine are o pila la Evidenta Populatiei poate sa “te verifice” cetateanule de sa iti mearga fulgii. Protectia datelor tine de oameni, iar oamenii care lucreaza pt. birocratie sunt eminamente neinstruiti” Eu ce ar trbui sa inteleg???

 40. Dom’le, eu am o nelamurire: ce are sula cu Prefectura? Sau, mai bine zis, care e legatura dintre titlul articolului si continut? M-as fi asteptat la o argumentare, mai buna sau mai nereusita, a necesitatii CNP in cadrul unui referendum. Cand colea, dau peste o descriere (corecta, de altfel) a ineficientei institutiilor statului. Bun, bun, intreb eu, cam dezorientat, stiu ca statul roman (mai ales) se pricepe sa amestece bine lucrurile, sa nu colaboreze intern si alte minunatii de astea, dar unde e motivatia?

  Asadar, stimate domn, DE CE e necesar CNPul la referendum?

 41. Domnule Orasanu, ma asteptam la un articol mai bun. Cititi mai intai un manual de sociologie si vedeti ce inseamna recensamantul si care e obiectivul lui. Obiectivele pe care le mentionati dvs. se realizeaza pe alte cai.
  Recensamantul realizeaza un instantaneu statistic; nu are treaba si nici nu ar trebui sa aiba cu persoanele individuale.

  Credeti ca in alta tara civilizata vi s-ar fi cerut codul numeric personal? NU.

 42. Din moment ce orice portar in Romania, iti cere buletinul si (sau) CNP il scri pe toate documentele , ca asa au vrut muschii unui contabil sau jurist , devenind astfel un fel de al doilea nume ,chiar nu inteleg de ce sa nu il treci pe recensamant.

 43. Totusi, problema este simpla. INS nu are voie, conform legii, sa dea baza de date obtinuta dupa recensamant, altei institutii a statului. Nici Militiei, nici Fiscului, nici Partidului, nici Securitatii, nici Ministerului Muncii. Deci, articolul e degeaba. Ar fi fost bine ca autorul sa porneasca de la baza, adica de la cadrul legislativ. Recomand spre citire HG 1502/2009 si HG922/2011.

 44. Bun. Sa zicem ca inteleg de ce trebuie CNP la recensamant. Sa zicem doar.
  Inteleg ca trebuie sa declar daca lucrez sau sunt casnic sau sunt somer, ca sa stabileasca si boc odata pt. totdeauna rata reala a somajului.
  Dar nu inteleg de ce trebuie sa declar si UNDE lucrez. Ce relevanta statistica are raspunsul la intrebarea asta?
  Poate ma lumineaza si pe mine cineva!!!

  • In baza a ce am vazut in alta tara, s-ar putea face un model al deplasarii indivizilor de acasa la serviciu si invers. Model care ar ajuta la planificarea si organizarea mai buna a transportului in comun, spre exemplu. Asta in tari interesate de asa ceva. La noi, habar n-am daca e folosita informatia pentru asa ceva.

  • Sa presupunem ca lucrati in domeniul constructiilor si declarati asta. Statul ar constata ca sunt 1 milion de lucratori in constructii, dar doar 500.000 cu declaratiile depuse la fisc. Sectoarele pe care trebuie sa se concentreze eforturile anti-evaziune ar deveni clare. Dar, precum spune forumistul de mai sus, probabil vor fi doar introduse intr-o baza de date si atat.

 45. Mi-am dat CNP-u la recensamant fara nici o problema in perioada de dupa interventia purtatorului de cuvant demis si inainte de a veni Voineagu cu dezmintirea.
  Consider interventia PSD-ului !!!DUPA!!! incepera recensamantului un act de sabotaj dar consider ca ar fi fost oportuna o analiza inainte si evitarea introducerii lui in chestionare de dorit.
  Da, este CNP-ul cea mai convenabila cheie unica si nu am avut nici o retinere sa-l dau. Dar chestile cu rezolvarea problemelor cu mortii care primesc medicamente si altele asemenea folosindu-ne de rezultatele unui recensamant sunt la fel de fanteziste ca si alea cu fraudarea alegerilor.
  Si da, Voineagu trebuie sa-si dea demisia si numai datorita faptului ca s-a putut ajunge unde s-a ajuns, dezorganizarea e evidenta pentru ceva ce se intampla la 10 ani si va influenta urmatorii 10 ani, nu ma intereseaza cat de beat a fost la nu stiu ce ora cand l-au sunat unii.

 46. stimabile, bati campii.
  ideile enuntate de tine sunt unele fara sens si lipsite de orice urma de logica.
  pentru a reusi sa-si construiasca politicile in functie de fauna, statului ii este suficient sa-mi cunoasca varsta (nu si cnp-ul) – de altfel, dupa ce am dat cnp-ul, recenzorul a completat urmatoarea rubrica, ‘data nasterii’ ….
  stupizenia cu retele compensate nu are rost sa comentam … la aceasta problema exista o solutie absolut banala – un soft! care probabil costa pana-n 100.000 euro.
  la fel si cu pensiile …..

 47. In ROMANIA se comenteaza, se neaga ,se respinge ,se pune la indoiala tot ceea ce …este LEGE!!Comentam Codul Rutier, ca-s amenzile mari(si mor zilnic zeci de oameni nevinovati),comentam ca-s taxele prea mari …dar nu ne inghesuim la munca,comentam ca …STATUL NU FACE NIMIC PENTRU NOI , dar noi nici macar nu ne sinchisim sa luam vre-o atitudine impotriva vreunui ..raufacator si exemplele ar putea continua.Pentru inducerea in eroare a populatiei cu ajutorul ..de nadejdie a unor posturi de televiziune ar trbui trasi la raspundere in baza LEGII de raspindirea unor zvonuri false toti acei asa zisi COMPETENTI care nu au facut altceva decit sa duca in eroare ,sa induca spaima in oameni ,simpli sau …unii chiar scoliti ca ,…vai de mine ,cineva se va folosi de CNP -eul sau nepretuit si STRICT SECRET pe care de fapt il scrie pe bonurile de masa , il da la casa de amanet, la casa de schimb valutar, la banca, il pune gaj la imprumut, si exemplele ar puta continua.Am un mesaj de incheiere;OAMENI BUNI REVENITI-VA ,FI-TI CU PICIORELE PE PAMINT ,VERTICALI ,ECHILIBRATI ANALIZATI DE UNDE DE FAPT VINE PERICOLUL SI INCERCATI SA RESPECTATI LEGILE ALTFEL RSCAM SA SE INSTAUREZE HAOSUL SI FRICA!!

 48. Dincolo de tot si de toate cred ca pe fondul haosului informational care a domnit la recensamant numarul personal a fost inca o data compromis in Ro! pai atata timp cat oamenii au ajuns sa isi atarne CNP ul la use ma intreb ce rost mai hackerii romani…
  Care este protectia datelor personale in Ro? Pe cand vor ajunge romanii sa isi atarne de usa codul PIN de la cardul de creedit?

 49. fara a fi de profesie am cautat un raspuns la aceasta intrebare: ” de ce este necesar CNP-ul?”… din pacate statisticienii nu au venit cu raspunsurile sau nu au avut sprijinul media pt a fi auziti iar Puterea nu si-a manifestat interesul pt a da raspunsuri logice … daca intrebi si ti se raspunde ca dai CNP-ul pt ca asa scrie in lege nu cred ca nu ai tendinta de a face scenarii intr-o tara in care acest lucru este obisnuinta…
  Cred ca voit s-a lasat sa se faca din subiect un scandal media.. este si in avantajul Opozitiei care arata cu degetul spre Puterea pusa pe furt la alegerile viitoare dar si pt putere care doarme linistita caci nu se mai vorbeste de incapacitate manageriala in domenii mult mai importante : economie, sanatate, educatie

 50. Ca CNP e necesar pentru evitarea duplicatelor in baza de date e o mare tampenie. Se pot crea chei naturale dupa oricare din nenumaratele date din chestionar, ca sa se faca aceasta validare. De altfel, chiar CNP-ul este format din sex, data nasterii, locul nasterii plus un numar secvential al nasterilor din ziua/locul respectiv. Singurul motiv pentru care „e musai necesar” CNP-ul e incompetenta sau reaua vointa. In ambele variante, ma simt indreptatit sa privesc foarte circumspect acest recensamant, chiar daca altfel CNP-ul meu si alte date personale sunt pe toate gardurile, inclusiv datorita altor institutii ale statului (e.g. bazele de date de la evidenta populatiei care circula pe internet). Si asta fara nici o legatura cu PSD, USL, PDL si alti neica nimeni.

 51. Argumentele dvs sunt puerile. In prelucrarea statistica NU sunt necesare datele individuale.
  DA, problemele mentionate sunt reale, dar asta nu se rezolva prin recensamant. Ei trebuie sa-si puna ordine in bazele de date cu evidenta populatiei. Noi Inregistram la ei toti mortii si toate nasterile. (in afara de tigani si alti cativa care oricum sunt in afara sistemului).
  Ei vor de fapt sa furnizam CNP pt a putea sa lege ulterior datele furnizate de o persoana anume. Asta e sindromul big-brother al unora din conducere, n-are nimic de a face cu statistica.

 52. @Iacob Merca…daca as gandi precum ganditi dvs, ca totul este pleava si puzderie, nu functioneaza nimic si nimic nu mai trezeste Romania la viata, atunci nici nu as scrie, nici nu m-as intoarce in tara, ba chiar nici nu m-as trezi din pat. Daca totul e pierdut, la ce bun sa te trezesti dimineata? Nu pot gandi asa nici daca imi propun.

 53. Conform legii, INS-ul nu poate folosi datele adunate acum decat pentru informatii statistice. Deci argumentul ca se sincronizeaza bazele de date ale institutiilor publice cade. (Nu ca n-ar putea-o face bilateral, la fel de bine cum o pot face de acum inainte).
  Dupa cum s-a discutat mai sus se pot imagina o groaza de algoritmi care sa genereze o cheie unica care sa identifice in mod unic o persoana recenzata, sa descopere duplicatele, samd.

  Poate am citit eu prea repede, dar cam ce argumente raman pentru colectarea CNP-ului ?

 54. Autorul face o grosolanie colosala in articol. Justifica necesitatea furnizarii de date personale (CNP fiind in acest caz o mica diversiune, pentru ca in formulare s-au cerut multe alte date personale NERELEVATE STATISTIC), prin necesitatea stoparii fraudelor.

  Stimabile, noi toti tocmai asta am spus: datele de la recensamant nu se vor anonmiza, ci se vor folosi de stat pentru ca sa ne urmareasca mai bine. Ingrijorator este faptul ca dumitale ti se pare natural acest scop al recensamantului.

  • Pentru un stat cum este cel Roman, aproape de disolutie, incapabil sa se inchida la sireturi daca ar fi o persoana, nu am temeri de genul Big Brother. Alta e situatia in UK – 20 de milioane de camere de luat vederi, toate datele personale sunt online, scurgerile din bazele de date sunt la ordinea zilei, etc.

 55. Scriitorul afirmă că situaţia României s-ar rezolva dacă s-ar introduce o bază de date comune pentru diverse instituţii, care să aibă criterii stricte de accesare pentru prevenirea scurgerii datelor şi îşi sprijină opinia prin trei argumente. În primul rând din pricina lipsei evidenţei serioase a Casei de sănătate şi intazierea distribuirii datelor de la Evidenţa populaţiei către celelalte instituţii există o fraudare masivă a sistemului de sănătate prin aceea că din banii noştrii morţii consumă medicamente compensate. Un alt argument ar fi faptul că există în România de patru ori mai mulţi pensionari ca în anul 1990. Cauză ar fi şpaga dată medicilor, dar şi lipsa de comunicaţie între ministere. Cel de-al treilea argument este acela că recensământul are misiunea de a ajuta la dimensionarea politicilor statului şi aceea de a avea o bază a numărul populaţiei. Singura cale pentru ca toată această încurcătură să fie rezolvată este posibilă doar prin folosirea unor baze de date pe bază de CNP.
  De asemenea există persoane care cred că Cnp-ul nu ar fi necesar INS-ului. După cum aprecia Bogdan Manolea (2011): CNP-ul este inutil din următoarele motive: în primul rând ar fi fost mai uşor ca fiecare apartament să aibă propiul cod de bare unic în baza căruia cetăţeanul să poată introduce datele statistice. În cel de-al doilea rând afirmă că dacă pe INS îl interesează date statistice, este inutilă solicitarea datelor personale. Un ultim argument ar fi uşurarea muncii birocratice a institutului ( asigurarea securităţii datelor, instruirea recenzorilor, etc.). Un argument solid este acela că o bază de date cu toate datele personale reprezintă o vurnerabilitate uriaşă din punct de vedere al protecţie datelor.
  În ceea ce mă priveşte pe mine, consider că argumentele domnului Răzvan Orasanu sunt mai plauzibile şi mai aproape de realitatea cotidiană, spre deosebire de cele ale domnului Bogdan Manolea care sunt scrise doar de dragul de a încerca să aducă contrargumente articolului.

  Referinţe:
  Manolea, Bogdan (2011) – Contributors.ro – De ce NU ar fi fost necesar CNP-ul la recensământ ? [Online] Disponibil la adresa: http://www.contributors.ro/administratie/de-ce-nu-ar-fi-fost-necesar-cnp-ul-la-recensamant/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro