duminică, martie 23, 2025

De ce fierb democrațiile occidentale și cum se va termina lunga confruntare internă și externă

Pe scurt:

  1. Nu doar în contextul fierbinte al arșiței de vară, democrațiile occidentale par să fi ajuns în „punctul de fierbere”. Populismele dau în clocot peste tot, reverberând undele pline de venin ale războiului cultural și ideologic intern al Vestului. Indivizi vulnerabili mintal, căzuți victime ale bulelor ideologice, se radicalizează și trec la acțiune. Două atentate cu arme de foc au avut loc, la numai câteva luni distanță, în Slovacia și SUA. Confruntarea dintre taberele conservatoare și progresiste (sub diferitele lor denumiri, de la caz la caz), intensificată în ultimii ani, este alimentată continuu pe rețelele sociale, mai mult sau mai puțin discret, de agenții de influență ai Rusiei și Chinei, interesați ca dezbinarea intraoccidentală să se adâncească. Ne putem cu greu imagina ce ar fi însemnat acum pentru SUA asasinarea lui Donald Trump. Putem anticipa că, din păcate, atentatele vor continua și se vor înmulți în anii următori în democrațiile din America de Nord și Europa.
  2. La scurtă vreme după alegeri, sau cu câteva luni (un an) înainte de viitoarele alegeri, începând din SUA până în Marea Britanie, Franța, Belgia, Austria, Bulgaria sau România (dar nici Polonia, Canada și Germania nu sunt departe, cu momentele lor electorale din aprilie, mai și septembrie 2025), politica spațiului euro-atlantic freamătă a nemulțumire (justificată sau nu), contestare, schimbare, tensiune, clivaje, dinamism, incertitudine, blocaje, scenarii multiple sau lipsă de soluții ideale. Cu toții știm că, anul acesta, toamna va aduce răspunsuri importante la Washington (președinte nou și majoritate în Congres), Paris (noua guvernare), Bruxelles (negocieri postelectorale complicate pentru un nou guvern federal al Belgiei), Viena (alegeri federale pe 29 septembrie), Sofia (posibile alegeri anticipate, pentru a șaptea oară în trei ani!), București (trei duminici de vot la rând, pe 24 noiembrie, 1 decembrie și 8 decembrie, pentru președinte, parlament și implicit un nou guvern) sau Chișinău (20 octombrie, prezidențiale și referendum pentru orientarea strategică a republicii). Considerăm deja Chișinăul partea a lumii occidentale.
  3. În toate cazurile de mai sus, vor exista peste câteva luni lideri și guverne la început de mandat. Aceiași sau alții. Putem include aici și Israel, ca democrație apropiată în mod tradițional de Occident, aflată de asemenea în căutarea unei noi soluții (coaliții) de guvernare, precum și Ucraina, ambele democrații atacate -în 2022 și 2023- de dușmani feroce ai valorilor liberale, ai democrațiilor și ordinii occidentale. Israelul își va schimba probabil premierul până la sfârșitul anului iar Ucraina și-a amânat alegerile prezidențiale care trebuiau să aibă loc în primăvară, având totodată un guvern asupra căruia planează de câteva luni amenințarea schimbării, dar fiecare din aceste societăți greu încercate privește spre orizontul unor necesare clarificări politice interne la nivelul executivului. Și în Georgia, o altă republică postsovietică aflată în stadiul incipient de candidat la aderare la UE, vor fi alegeri importante pe 26 octombrie, unde se confruntă, la fel ca la Chișinău, două opțiuni fundamental diferite, ireconciliabile și incompatibile.
  4. În războiul hibrid declanșat de axa revizionistă China-Rusia-Iran-Coreea de Nord împotriva ordinii politice occidentale, deznodământul acestui an electoral crucial pentru democrațiile liberale va prefigura pentru următorii patru ani o serie de confirmări sau invalidări, repoziționări, consolidări, nuanțări, adaptări sau revizuiri ale atitudinii SUA, UE, NATO sau ale unor guverne naționale din spațiul euro-atlantic față de tema războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, sau față de alte războaie și crize care pot oricând începe pe termen mediu, în Asia de exemplu (Taiwan sau Peninsula Coreeană). În următorii 3-5-7 ani, nu excludem scenariul „lumii cu patru războaie” (Europa de Est, Orientul Mijlociu, Taiwan și Peninsula Coreeană), în condițiile în care fiecare din cele patru componente ale Axei Orientale ar putea ataca democrațiile limitrofe conectate cu Vestul. Ce vor face atunci democrațiile occidentale? Îi vor apăra sau nu pe cei atacați?
  5. Recent, prin semnarea Declarației de la Beijing, China a intermediat o alianță de 14 grupări islamiste palestiniene (unele, precum Hamas, considerate oficial teroriste de către SUA și UE) care arată destul de transparent cine este în spatele „cauzei palestiniene” manifestate agresiv -așa cum a fost și în Războiul Rece, prin susținerea de către regimurile comuniste- și cum vor să instrumenteze această cauză ca pe un „ciocan” antiamerican, antioccidental și antiisraelian. Să mai amintim în acest context că și Moscova a primit în două rânduri delegații ale Hamas, după atacul criminal al teroriștilor palestinieni asupra Israel, pe 7 octombrie 2023. În pofida unui discurs pacifist ipocrit al Chinei și Rusiei, aceste manevre de legitimare a teroriștilor nu cresc șansele pe termen scurt ale „soluției de pace cu două state” (cea mai indicată, în mod evident), ci le micșorează, tocmai pentru că încearcă să valideze Hamas ca forță credibilă de guvernare în Gaza. Tot împotriva soluției cu două state a acționat și atacul Hamas, care a aruncat în aer începutul de reconstrucție a încrederii între israelieni și palestinieni sau între Israel și Arabia Saudită.
  6. Traversăm o tranziție politică profundă în democrațiile liberale și în sistemul internațional, cele două dimensiuni ale confruntării influențându-se reciproc. Va fi o lungă confruntare. Greu de spus cine sau ce are rolul primordial, confruntarea externă asupra celor interne sau bătăliile interne asupra celei externe. Certitudinea este însă că ambele schimbă lumea în care trăim, atât ca arhitectură a sistemului internațional cât și ca model de organizare politică internă. Dincolo de 2030 sau chiar 2035, ne va fi mai clar rezultatul acestei tranziții bidimensionale, la capătul acestei lungi confruntări.
  7. Poate părea paradoxal, dar, pe termen scurt, dictaturile revizioniste orientale par avantajate în confruntarea externă pentru că nu au și o competiție politică internă reală, ceea ce lasă mână liberă tiranilor și regimurilor agresoare să mobilizeze resurse pentru război și să ia decizii mai ușor, fără să fie contestate semnificativ în propriile țări. Simulacrul de alegeri prezidențiale din Rusia, din martie, nu se pune la socoteală, așa cum nu prea contează nici alegerile prezidențiale recente supracontrolate din Iran, fiind vorba în ambele cazuri de dictaturi orientale care vor doar să pozeze în regimuri pluraliste și state de drept, ambele fiind însă foarte departe de așa ceva. Pentru China și Coreea de Nord, discuția nici nu mai are rost.
  8. Știm, desigur, că aparențele de liniște și satisfacție social-politică din dictaturi sunt înșelătoare și mincinoase și că, atunci când schimbările se produc în aceste sisteme autoritare, ele se produc brusc, oarecum neașteptat și uneori precedate de scurte perioade de violențe. Dictatorilor le place să se mintă pe ei înșiși că totul e bine. Ca adolescenți care am trăit căderea lui Ceaușescu, după 25 de ani de putere discreționară netulburată, știm că agonia dictatorilor este scurtă, atunci când vine momentul să fie îndepărtați de la putere, chiar dacă cu doar câteva săptămâni sau zile înainte nu s-ar putea anticipa nimic.
  9. Legătura între revizionismul intern și revizionismul extern este din ce în ce mai clară, mai pronunțată, mai evidentă. Dacă nu ar fi fost vulnerabilizat și slăbit de curentul contestatar intern, de populism și de radicalizările ideologice de dreapta și de stânga, Occidentul ar fi fost mult mai puternic și mai pregătit să înfrunte revizionismul din sistemul internațional, pentru a-și apăra ordinea liberală creată după 1945 și 1989. O face și așa, dar luptând cu greu pe două fronturi, unul extern și altul intern, și gâfâind tot mai mult.
  10. Confruntarea pentru supremație Orient-Occident este asimetrică, dictaturile orientale având pe termen scurt avantajul lipsei competiției electorale interne. China și SUA sunt prototipurile acestor sisteme de organizare politică (autocratică versus democratică), iar Rusia, respectiv UE-Marea Britanie sunt partenerii principali și asemănători ca etos ai megaputerilor actuale cu care sunt aliate fiecare în parte. Pe termen lung însă, democrațiile au marele avantaj al autoreglării și flexibilității, al libertății care favorizează inovația, creativitatea pe piață și dezvoltarea, în timp ce regimurile despotice, chiar dacă par mai stabile social-politic pe termen scurt și mai eficiente în luarea deciziilor, se prăbușesc mai devreme sau mai târziu, atunci când presiunile interne și deficitele structurale acumulate ating nivelul critic.

*

La scara istoriei, acesta pare să fie un „moment” dificil și primejdios (reprezentat de o succesiune de cel puțin 2-3 decenii de crize neîntrerupte ale Occidentului) în care dictaturile orientale au vânt în pânze. Ridicarea Chinei este uriașă și incontestabilă, acum și politic și militar, nu doar economic.

Dimpotrivă, parcă toate „se întâmplă” să meargă prost în ultimii ani în democrațiile liberale occidentale, din tot felul de motive. După 2001 încoace, euforia liberală post-1989 și hegemonia americană reflectată în lumea unipolară și ordinea occidentală (Pax Americana) au intrat treptat în declin, fiind tot mai contestate și erodate de evenimente nefericite.

Seria loviturilor primite și ale eșecurilor Vestului este lungă. Atacul apocaliptic al teroriștilor islamiști asupra SUA (9/11-2001), războaiele controversate și neconcludente ale Americii din Afganistan și Irak, eșecul Tratatului Constituțional al UE în referendumurile din Franța și Olanda (2005), criza financiară globală (2008-2010) urmată de criza Zonei Euro și criza datoriilor suverane (2010-2012), ratarea „extinderii salvatoare” la Summit-ul NATO de la București în aprilie 2008, invadarea Georgiei de către Rusia în august 2008, anexarea Crimeii în martie 2014 și războiul secesionist din Donbas (august 2014 – februarie 2015), „soluția de carton” a Acordurilor de la Minsk (septembrie 2014 și februarie 2015) „nășite” cu naivitate de Franța și Germania, intervenția militară a Rusiei în războiul civil din Siria în toamna lui 2015 pentru salvarea dictaturii lui Bashar al-Assad, Brexitul și alegerea neașteptată a lui Trump (ambele în 2016), criza pandemiei de Covid-19 (2020-2022), retragerea în degringoladă a SUA din Afganistan (august 2021), invadarea masivă a Ucrainei (februarie 2022) de către Rusia și atacul criminal al Hamas, sponsorizat de Iran, asupra Israelului (7 octombrie 2023), creșterea partidelor anti-UE și perspectiva realegerii lui Trump (vara lui 2024), toate acestea au erodat și erodează încrederea în supremația Occidentului precum și a ordinii liberale globale conduse de SUA și de binomul transatlantic.

Democrațiile occidentale „fierb în suc propriu”. De cealaltă parte a frontului hibrid, dictaturile orientale revizioniste par „liniștite intern”, relativ unite în jurul tiranilor care au reușit manipularea unei mari mase a populației și anihilarea totală a oricărei opoziții, sunt tot mai arogante și mai agresive în relațiile cu Occidentul și încrezătoare că viitorul le aparține. La prima vedere, oamenii din democrații par în prezent mai nemulțumiți și mai furioși decât cei din regimurile de dictatură. Așa să fie? Firește, pe noi, cei care am copilărit într-o dictatură, aparențele acestea propagandistice și mincinoase nu ne mai pot de multă vreme înșela.

Pe termen scurt și mediu, lucrurile nu arată bine. Este greu să fii optimist în acești ani, dacă ești un susținător al ordinii politice actuale (post-1989), al Occidentului unit transatlantic și al democrațiilor liberale. Atacul revizionist asupra Vestului a început în 2001, deopotrivă pe plan extern și intern. Și raporturile de forțe, și regulile, și valorile occidentale liberale sunt contestate. Dacă este să ne temem, să ne temem pentru următorii zece ani, căci răul cel mare încă nu a venit. Apoi lucrurile se vor calma, când se va cristaliza noua ordine politică, valabilă pentru restul secolului al 21-lea.

Perspectiva unui „mare război al lumilor” se conturează tot mai clar, pentru următorii 5-10 ani. Suntem deja în această confruntare hibridă, dar ea ar putea lua brusc și forme militare convenționale, cinetice, în Europa de Est, Orientul Mijlociu sau Asia. Axa dictaturilor orientale revizioniste lucrează la o coordonare internă tot mai bună, transcontinentală, inclusiv pe linie militară. În plus, avem indicii că am intrat în „era războiului lung” hibrid, care nu se va încheia în acest deceniu și ale cărui rezultate le vom vedea probabil clarificate după 2030, poate chiar la jumătatea deceniului viitor.

Există însă viață și după acest lung război. Pe termen lung (peste zece ani), analize strategice aprofundate arată că atacul dictaturilor orientale asupra democrațiilor occidentale va fi respins (nu fără costuri imense și transformări ireversibile) iar axa revizionistă China-Rusia-Iran-Coreea de Nord se va dezintegra.

Punctele de optimism pe termen lung (2035, să zicem orientativ) ar fi următoarele:

  1. China și Rusia nu vor sta pentru totdeauna alături, având și interese proprii, specifice, divergente, mai puternice pe termen lung decât aversiunea comună față de SUA și Occident.
  2. Economia de război a Rusiei nu va rezista mai mult de 3-5 ani, în condițiile sancțiunilor occidentale și a prelungirii războiului din Ucraina.
  3. Putin nu va mai fi la Kremlin în 2030 iar Xi Jinping nu va mai conduce China, la finalul intervalului de referință (2035). Locul liderilor super-ideologici de la Moscova și Beijing va fi luat de lideri pragmatici, mai puțin ideologizați, mai tineri cu cel puțin 10-15 ani decât actualii dictatori. Nu este însă exclus ca, până în 2035, Taiwanul să fie încorporat în R.P. Chineză iar Rusia să obțină oficial o parte din teritoriile ocupate în Ucraina. Era Războiului Lung va lăsa, totuși, urme.
  4. Ucraina va supraviețui războiului și va adera la NATO, chiar dacă într-o versiune teritorială mai mică. Nu este deloc certă însă aderarea Ucrainei la UE, din motive care nu fac obiectul acestei analize. Reconstrucția Ucrainei va deschide calea unei dezvoltări reale și unei occidentalizări definitive a Ucrainei. Una peste alta, pe termen lung Ucraina va câștiga războiul iar Rusia îl va pierde, așa cum am mai spus de multe ori.
  5. Rusia post-Putin ar putea prefera peste zece ani să-și refacă/normalizeze relațiile economice, comerciale și chiar politice cu Vestul, decât să se afunde ca anexă economică săracă și înapoiată a Chinei. Elitele, tineretul și clasa mijlocie a Rusiei, în special din zona marilor orașe, vor cere după război ca Rusia să fie totuși parte a Europei, nu a modelului asiatic înapoiat și despotic, așa cum „a reușit” Putin să degradeze țara în ultimii 25 de ani. Experiența războiului din Ucraina va ajunge să fie larg criticată în Rusia.
  6. Tehnologiile occidentale vor prevala în fața celor chinezești, pentru că deja s-au reluat investițiile importante în tehnologii de vârf în SUA și Europa, multă vreme neglijate, ceea ce permisese Chinei să vină puternic din urmă și să recupereze. Inclusiv criza semiconductorilor va fi rezolvată prin producție occidentală masivă iar Vestul va câștiga și Noua Revoluție Tehnologică, cea a Inteligenței Artificiale.
  7. Teocrația va cădea în Iran fulgerător (în câteva luni) iar Teheranul își va normaliza relațiile cu lumea occidentală, dovedindu-se brusc o societate cu multe resurse umane de calitate, mult mai compatibilă cu lumea liberă și civilizată decât se crede în prezent. Hijabul și fundamentalismul impuse cu forța de regimul ayatollahilor după 1979 vor cădea ca prin farmec.
  8. Comunismul se va prăbuși economic în Coreea de Nord în jurul anilor 2035 și va trebui să accepte transformarea politică și o deschidere a regimului, fără utilizarea armelor nucleare în regiune. Țara va rămâne însă tarată, săracă și înapoiată, precum și o sursă de instabilitate și crize interne pe termen foarte lung. Probabil, Coreea de Sud va trebui să investească masiv pentru a evita pericolul unei dezintegrări violente a Nordului.
  9. Războiul teroriștilor împotriva Israelului va înceta, prin implementarea soluției de pace cu două state și apariția Palestinei ca stat independent, recunoscut oficial la ONU. (evident, nici Hamas, nici Netanyahu nu vor mai conduce în deceniul viitor cele două guverne). Tinerii lideri politici din cele două părți vor avea un cuvânt important.
  10. Democrațiile occidentale se vor calma, se vor „răcori” și se vor îndepărta de punctul de fierbere la care le-au adus radicalizările ideologice, prin „reinventarea” centrului politic, rațiunii, lucidității și moderației politice, care vor pune capăt deceniilor turbate ale rețelelor sociale. Această cooling-off a democrațiilor, adusă de educație și relansarea centrismului, va însemna salvarea și redresarea pe termen lung a lumii noastre libere, chiar dacă până atunci ordinea mondială va fi suferit unele modificări.

Poate că vi se pare multora prea optimistă această viziune, dar nu uitați că ea va fi posibilă după o lungă confruntare hibridă, cu riscul a patru războaie, de cel puțin zece ani de acum înainte. Repet, pe termen scurt și mediu avem motive să ne temem că răul cel mare încă nu a venit.

Abia după trecerea acestei furtuni globale, ceața se va risipi și ne vom da seama ce a rămas în urmă. La sfârșitul acestei foarte lungi perioade de turbulențe, începute în 2001, vom putea probabil spune că am depășit al Treilea Război Mondial, războiul generației noastre, cel mai lung (30-35 de ani), cel mai atipic, cel mai complicat, cel mai perfid, confuz și greu de înțeles, ale cărui forme hibride de manifestare vor fi schimbat fără îndoială lumea, democrațiile și sistemul internațional, fără să marcheze însă înfrângerea sistemului bazat pe reguli, drepturi și libertăți.

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

  1. Ar fi mult ede comentat, dar pe scurt, oriucm nu apare:
    1. autorul spune „este alimentată continuu pe rețelele sociale, mai mult sau mai puțin discret, de agenții de influență ai Rusiei și Chinei,”. Aceasta scuza penibila, precum celebrele „agentii straine” ale cizmarului, este jignitoare pt societatile si populatia occidentului, spunindu-se ca acestiea nu pot judeca cu propriul cap si-i asteapta pe rusi sau gagauti. Nu, domnule autor, hotarit NU, degringolada occidentala e fabricata intern. Iata un exemplu: „UE dorește să construiască o bază de date cuprinzătoare cu toate activele cetățenilor”. Controlul averilor, drumul spre democratie.
    2. in final autorul se arata optimist si enumara citeva puncte care, chipurile, ne arata ce bine o sa fie. Semnificativ e faptul ca nu se vorbeste de dezvoltarea economiei occidentale, ca si cum aceasta nu ar avea nici o influenta.

    • @neamtu tiganu _ “…precum celebrele „agentii straine” ale cizmarului”

      Brexit este cel mai recent și elocvent exemplu ca manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă.

      Și mai arată ca nu tine neaparat de educație sau dezvoltare economică. Iar Rusia este expertă în astfel de tehnici.

      • Constandine, Constandine
        Mă mir și mă uit la tine
        Ziua, noaptea, prin pădure
        Plin de rouă ca un câine
        Și dacă mă uit mai bine
        Constandine, Constandine
        Neagră-i cămașa pe tine
        *******************
        Brexit este cel mai recent și elocvent exemplu ca manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Cred ca afirmatia ta e cel mai recent si elocvent exemplu al faptului ca vrei sa ma manipulezi. Faci o afirmatie categorica fara sa ai nici cel mai mic argument, logica, motivatie, etc.

    • 1.Domnule Neamtu la primul punct bati cimpii din pacate Retelele de troli sint diabolic de versati si manipularile subtile lovesc exact in punctele slabe ale UE ( unele care nu mi plac nici mie obiectiv vorbind plus cele care nu ti convin dumitale) care detanjeaza adeptii dreptei conservatoare gen LGBT identitatea de gen,dar mai ales problemele legate de emigratie si de islamismul radical,no go zones din multe orase europene ,etc .,politicile gresite sau controversate ale UE prostiile green deal si altele ca sa le enumar pe cele mai importante.
      Sint foarte versati,f vicleni in Romania sprijina extrema dreapta ultra ortodoxa anti UE anti Ucrainia pronrusa si pro Putin,punind accentul pe faptul ca a fost un dezastru faptul ca ne am rupt de pettolul si gazele rusesti,ca Romania mai ales prin Johannis nu e decit sluga unei UE malefice care i impune lgbt si politicile. dezastruoase de mediu plus slugile Americii si ale NATO in razboiul din Ucrainia adica amesteca un dram de adev ref la politucile dezvde mediu de ex cu minciuni si distorsionari pe care multi nu le observa si cad in capcana manipularilor.D ta ( dupa cum ti -a denonstrat si domnul Hantzy )esti cam rupt de realitate pe anume subiecte dupa cum nu realizezi ca in Romania nr euroscepticilor dar mai ales ale asa numitilor suveranisti anti NATO si antiUE A CRESCUT in ultimii 2 ani ( chiar daca nu toti sint pro Putin sau pro Rusia) de la cca 18% sau sub 20% cam citi se aprox ca sint la inceputul razboiului din tara vecina la cel putin peste 30% .Nu f multi dar e o cifra considerabila si daca politicile stupide gen green deal ale UE vor continua si cel putin la noi daca scumpirile si inflatia vor duce la scaderea nivelului de trai si nr euroscepticilor si al celor pro Rusia si pro Putin si al suveranistilor va creste.Se vede ca nu prea realizezi psihologia oamenilor simpli mai ales al celor pe care nu i intereseaza jocurile globale complexe de politica,geostrategie sau pur di simplu datorita instinctelor alea tribaliste stit de frumos descrise de E Wilson.Ei pur si simplu NU accepta dau NU MAI ACCEOTA sa faca sacrificii si sa le scada nivelul de trai din cauza conflictului din Ucrainia si al politicilor verzi de tip green. Deal.Ei vor preturi mici accesibile la gaz,benzina si energie electrica nu le mai pasa de ce se intimpla in Ucrainia.Dupa cum multora care se considera sclavii UE si ai NATO NU -I INTERESEAZA de unde vin petrolul si gazele lor le trebuie preturi mici si nivel de trai ridicat.Si e cam greu sa- i convinci mai ales ca pripaganda rusa e experta in a demoniza NATO si UE plus politicile lgbt si green deal adev cai troieni in inima UE plus problemele enorme si complexe cauzate de imigratia masiva si de nr in crestere al musulmanilor.Restul e vrajeala sau de genul hai sa discutam discutii.APROPO DE MANIPULARI ALE EXTREMEI DREPTE IN EUROPA.se pare ca INTERSANT NU mai e la moda demonizarea tuturor romanilor cum se intinpla in anii 90 si in primul deceniu si jum al sec XXI pina acum citiva ani.Incidentele de la Leeds in care cei implicati au fost in maj. absoluta rromi din Romania si probabil si romani ( oricum cetateni romani) su fost descrisi in mai multe video clipuri aparute pe you tube ca fiind MUSULMANI pt a sublinia caracterul de no go zones sl tuturor cartierelor din orasele vest europene populate masiv de imigranti musulmani.

      • Lamuritorule, multumesc mult Ca-ncerci sa ma lamuresti, dar:
        1. Sunt sigur ca in mass media sunt agenti rusi, dupa cum sunt si americani, japinezi, chinezi.
        2. Sunt sigur ca majoritatea populatiei reactioneaza mai degraba la propria situatie, materiala, sanatate, deckt la incercarile agentiilor straine.
        3. Ce povestesti mata cu multe cuvinte repetind la nesfirsit ceva e absurd. Daca lumea o duce rau voteaza contra, daca o duce bine voteaza pentru, asa de simplu e.

        • @Domnule Neamtu ref. la punctul 3 „daca o duce rau voteaza contra” contra la ce contra cui? Contra UE?!? Pai desigur ca i mai simplu pt suveranisti gen RN in Franta sau ma rog care or fi in restul Europei.Pai,spre satisfactia lui Putin nimic mai simplu: desfiintati UE si in felul acesta statele europene mai ales Polonia Romania,Ungaria etc isi vor recistiga suveranitatea cica pierduta jos cu lgbt expulzati emigrantii ne europeni mai ales pe musulmani,inchideti granitele pt orice emigrant ne european din lumea a treia si gata Europe will be great again!!!Nu – i asa ca- i simplu?!?!aJOS UE TRAIASCA SUVERANISMUL statelor europene libere si independente,jos lbtq afara cu toti emigrantii ne europeni dar si cu urmasii lor si va fi o pace si prosperitate in Europa statelor suverane libere si independente,va curge numai lapte si miere!!!!!! SiegHeil !!!!!!!

          • Cel mai simplu ar fi ca EU sa asculte care sunt dorintele cetatenklor so sa reactioneze ca stare. Putin nu are nici un rol in aceasta educatie. Il folosesc unii ca sperietoare pt a-si impune metehnele.

            • Hai ca sinteti simpatic dar in esentza sinteti bine intentionat.NU, Putin este deja idolul multor membrii si simpatizanti ai extremei drepte.oamenii de rind au nevoie de simboluri si Putin cu viclenia specifica stie sa-si promoveze imaginea si sa prosteasca pe cei naivi;are un urias aparat la dispozitie plus idiotii utili din Europa.Pt. adeptii tot mai numerosi ai hai sa-i spunem „suveranismului conservator anti-globalist”Putin e un erou si Rusia putinista o victima a globalismului satanist care a impins Ucrainia la razboi si a promovat banderovistii anti rusi.Plus discursurile anti lgbt anti emigratie etc.Sinteti cam departe iar UE parca isi sapa singura groapa desi ma indoiesc ca singura,mai exista altii care o imping din spate cu mult spor.

  2. Problema e că Occidentul este primul care nu pare să vrea să se salveze, indiferent cât de mult optimism ar infuza autorul.
    „Definiția nebuniei este să insiști în aceleași măsuri sperând la rezultate diferite”.
    Nu numai că nu se vede nici o schimbare de atitudine după toate semnalele de alarmă ale alegerilor, din contră se insistă pe aceleași politici falimentare care au dus la aceste rezultate!
    „Europenii sunt nemulțumiți de Green De? No problem, le dăm MAI MULT Green Deal!”
    „Sunt nemulțumiți de UvdL? Nici o problemă, o mai punem o dată!”
    Am impresia că se întinde coarda la rupere, iar băgatul gunoiului sub preș, ignorarea realității și punerea tuturor problemelor exclusiv pe seama „războiul hibrid” ține doar până la un punct.
    Europenii trăiesc mai rău avum decât acum câțiva ani, asta e um fapt de necontestat, e suficient să mergi la cumpărături, there’s no spin in that.
    Și până la urmă europenii se vor sătura iar situația se va rezolva, într-un fel sau altul.

    • Este corect ceea ce spuneți. Pe fondul disperării europene care vede cum pierde relevanța globală și ignorând rezultatele alegerilor europene în care dreapta a câștigat 52%, s-a refăcut alianța progresistă de stânga formată din PPE(care o a fost odată creștin-democrata…)+S&D(socialiștii internaționaliști)+Renew( progresiștii și masonii globaliști) la care se adaugă Verzii anticapitaliști. Vinovați principali sunt PPE care din partid de dreapta a devenit o structură inodoră, incoloră și insipidă.
      Scopul acestei alianțe politice este de a transforma UE într-o Federație condusă de Franța și Germania, de fapt un fel de neo-imperiu super centralizat de felul Chinei, Rusiei, Turciei. Acesta este marele pericol pentru următorii ani și nu agresivitatea Rusiei și Chinei.

  3. Stimate domnule profesor, vorbiti de ” Confruntarea dintre taberele conservatoare și progresiste”. Probabil ca va referiti la taberele din interiorul lumii occidentale, in care ‘progresistii’ (adica Obama, el si mai ales ea, Clintonii, el si mai ales ea, Frau Merkel, Pedro Sanchez, Biden, etc.) sunt aia ‘buni’, iar ‘tabara conservatoare’ (adica restul) sunt cei de respins si de dispretuit. Ce ne facem insa ca ‘progresistii’ si politicile lor minunate (nu le mai enumar, ca nu vreau sa imi stric de tot ziua) nu sunt bune nici ca hartie de muște, ce sa mai zic, pseudo savant, ca nu rezista niciunui litmus test al unei confruntari cu tabara orientala, dictatoriala, revizionista, etc.? Este legitim sa intrebam retoric precum I.V. Stalin „Cate divizii are Ursula asta?” si de data asta raspunsul sa ne fie din pacate fatal.
    Poate ca este momentul sa recunoastem, pentru ca intotdeauna Occidentul a clamat avantajul rationalitatii si al adaptarii la realitati, ca dictaturile revizioniste orientale sunt mai eficiente in a gestiona situatii de conflict de tipul ‘care pe care’, asa cum este cazul acum si pe care ne vine asa de greu sa le admitem. Cel putin pana cand vom reusi sa dam de pamant cu aceste dictaturi. Va rog sa va amintiti ca nu altfel a facut Occidentul, adica America si Marea Britanie cand si-au pus in cap sa il termine pe Hitler. Credeti ca sutele de mii de avioane si tancuri produse de complexul militar-industrial occidental au fost produse altfel decat cu ‘sange, sudoare si lacrimi’ in stil chinezesc, care l-ar fi facut invidios si pe Ceausescu? (stiti ca, de exemplu, celebrul Hoover Dam a fost facut de multe mii de palmasi flamanzi si familiile lor adunati de prin toate colturile Americii si care imparteau dormitoare in baraci de santier, in sloturi de 8 ore munca, 8 ore dormit, 8 ore spalat etc.? Nici vorba de intimitate familiala, curat dictatura!) Si credeti (de fapt sunt sigur ca stiti) ca Churchill a avut vreo remuscare sa ordone lichidarea fizica a celor mai vocali si periculosi agenti din Coloana a 5-a britanica a lui Hitler? Curat comportament dictatorial! Sau desigur ca stiti de internarea in lagare de prin zonele cele mai aride ale Americii a zeci de mii de japono-americani, pe principiul balcanic ‘decat sa planga mama, mai bine sa planga ma-sa’. La fel, dictatura curata! Va asteptati ca razboiul hibrid in desfasurare al lui Putin si Xi impotriva Occidentului sa se opreasca dela sine? Va asteptati ca Doctrina Primakov sa esueze ‘just like that’, doar prin niste articole de atitudine bine plasate?
    As vrea ca ‘Punctele de optimism pe termen lung (2035, …)’ pe care le mentionati sa se materializeze dar nimic nu garanteaza asta. Singurul punct care ar putea simplifica pana la urma conflictul Occident-Orient este cel al AI.
    Aici, pe acest teren fundamental al AI, fata de care numarul de cate avioane, portavioane, tancuri, etc. devine irelevant, se da si se va da lupta decisiva intre singurii ‘pistolari’ care conteaza: US si PRC. Va fi un ‘High Noon’. Restul lumii, adica Germania, Rusia, UK, India, Franta, … joaca in matineu.

    • Și totuși majoritatea emigranților se duc în UE, USA sau alte state (Canada, Australia) și nu în Rusia, China ori alte autocrații. Oare de ce?

  4. „Fierberea” Lumii are o cauză simplă dar care nu se vrea a fi pronunțată. Este vorba de lupta pe viață și pe moarte dintre Lumea Nouă internationalist-globalist-progresist-masonica și Lumea Veche a statelor națiuni și a ordinei burgheze implementată de capitalism. Exagerând puțin, este lupta dintre marxismul/comunismul internaționalist/progresist vs capitalism(inclusiv democrația și libertățile civile). Europa vrea cu disperare marxism/globalismul progresist.
    Deci, începe dansul. Ce doriți domnilor? Progresism SAU Capitalism?
    Aceasta-i întrebarea!

    • A ha si Putin din care tabara face parte ca el si ideologii lui ca si adeptii Katehonului ortodox fundamentalist sint contra progresisti dar capitalisti democrati nici pe departe.E o paradigma dihotomie f. intelectualista eleganta dar partial adev.Nu am timp acum de dezvoltat ideilebpoate mai tirziu Dar apropo de Trump asta anti progresist fiind e chiar adept al democratiei capitaliste veritabile ?!?!?!?!?!?!?!

    • Desigur !!!! Magistral,Epocal Extra-ordinar!! Jenial!!!!Traiasca Prietenia Trainica Trump & Putin care va garanta viitorul de aur al omenirii scapata de pericolul progresist forever !!!!!Amin!!!
      Pt. unu ca d ta care gindeste doar in termeni binari nu e de mirare ( nu o sa-mi mai pierd vremea sa- ti citesc comentariile) ca nu exista si o cale de mujloc,adica aceeana inteleptilor.E exact ceea ce doresc aia din spatele lui Trump.Cum spunea cineva aici vor apocalipsa finala dar chestia asta e pt. cei care vad si dincolo de sparente,NU e cazul tau firtate.Dar te inteleg atit poti atit iti poate capu’. De asta te las cu dihoromiile tale jenial de jeniale in plata Domnului.Astept insa sa – si faca aparitia si conservele conservate gen Soldat Sveik sa- si reinnoiasca atasamentul pt. Shtrumpf, ca apologeti de -ai lui si – au facut deja aparitia..Bleah!!!!!Tare!!!!!

  5. O analiza geopolitica din perspectiva autorului. Puncte de vedere si interpretari interesante. Dar la pct 4, alaturi de aceasta axa mai trebuie trecuta alianta BRICS care nu accepta integral Europa si SUA. Chiar daca dispare Xi si Putin cei care vor veni vor avea aceleasi abordari, chiar daca vor fi pe alocuri mai permisivi la nivel intern. Ucraina cu multiple probleme teritoriale nu va adera prea reoede la NATO, inca razboiul nu a luat sfarsit. Democratiile occidentale, mai ales cele europene au intrat in un con de umbra din cauza numerosilor migranti care traiesc din ajutoare sociale.

  6. O analiza care parca este facuta de un copil care a fost pus sa-si imagineze lumea in viitor, pronind de la situatia din prezent. La fel de bine, acest copil ar putea sa realizeze niste „analize strategice aprofundate” si sa-si imagineze lumea in roz, la fel ca in articol. Nu stim totusi pe ce se bazeaza aceste „analize strategice aprofundate” si ce globuri de cristal au avut analistii „strategici” (pentru ca totul este strategic astazi, chiar si vietile noastre devin strategice). Astfel de analize s-au facut in trecut si se fac si astazi, insa aproape niciodata nu coincid cu realitatea. Insa, daca astazi nu suntem optimisti, atuci cand? Cele 10 „puncte de optimism” au mai fost prevazute de catre „clarvazatorii occidentali” si chiar s-a incercat inocularea regulilor occidentale in aceste regimuri autoritare, insa de fiecare data actiunea s-a soldat cu un esec. Mai mult, occidentul s-a retras rusinos din Irak si Afganistan acum cativa ani, lasand locul Chinei si Rusiei.
    As vrea sa spun doar atat: situatia de astazi nu mai este aceeasi cu cea din timpul Razboiului Rece, atunci cand URSS reprezenta principala putere dictatoriala care se confrunta cu Occidentul liber si democrat. Astazi, marele pericol il reprezinta aliantele care acum se formeaza intre Rusia-China-Iran-Coreea de Nord+alte state din Sudul Global, precum si extinderea economica si tehnologica a Rusiei si Chinei in punctele strategice (porturi, minereuri de metale rare, etc.) din Africa si America de Sud. Guvernul chinez construieste infrastructuri portuare uriase in diferite state ale lumii si castiga licitatiile de explorare a marilor zacaminte de metale din Africa si America de Sud. Se formeaza aliante militare si economice care urmaresc sa ajunga la acelasi nivel cu cele occidentale (NATO, UE) si chiar sa le domine, iar acest lucru este si va fi posibil in viitor. Degeaba incercati sa prezentati China ca pe un actor irelevant in domeniul tehnologic si militar. Comunitatea de informatii americana stie foarte bine ce pericol reprezinta China in materie de tehnologii si mai ales tehnologii militare, AI, spatiale. Vorbiti de inovatie in UE si de cresterea investitiilor in inovatie in UE? Europa din pacate nici macar nu mai exista pe harta inovatiilor tehologice, insa este antrenata vrand-nevrand in acest iures tehnologic si impinsa mai departe de ceilalti (SUA, China, Coreea, Japonia), altfel ar ramane in urma rau. In timp ce altii mai pun un microcip pe placa de baza si mai dezvolta un algoritm, europenii ataseaza dopul de sticlele de plastic. Fiecare cu ce poate, in fond. Din pacate, „globul de cristal” nu a prezis magnitudinea noilor aliante care se formeaza intre Rusia si China si nici care va fi impactul lor asupra aliantelor occidentale. Aceasta ar trebui sa fie principala grija si preocupare in urmatorii 5 ani.

  7. Exploatarea în interes propriu a prelungirii și escaladării unor conflicte era de așteptat în cazul Chinei.

    În teritoriile palestiniene aproape ca nu a mai rămas piatră pe piatră, invazia determinând inclusiv uciderea ostaticilor și propriilor soldați, copii, bătrâni, femei al căror număr aproape ca a fost uitat. Din când în când BBC mai vorbește despre zecile de mii de morți…

    Accesul Crucii Roșii și al jurnaliștilor este restricționat iar cei care se încumetă să transmită din regiune este ucis.

    Pentru teroriști este exact ceea ce-și doresc. Pentru Rusia, Iran ,China este mai mult decât au sperat vreodată. Este motivul perfect pentru a se alia împotriva “Occidentului, care sprijină invadatorii”.

  8. Cea mai mare slabiciune a oricarui sistem este punctul sau forte. Scoateti-l din joc si vedeti daca sistemul mai poate functiona. Pe lumea asta se pot intampla multe, inclusiv in mod accidental, sa te trezesti brusc descoperit. Ce face Occidentul daca SUA pateste ceva? E inlocuitor? Daca da, atunci e bine, daca nu, atunci e o vulnerabilitate acolo. UE este o forta economica, daca nu devine o forta politica si militara, e degeaba. Exista solutia cu SUA, trebuie sa existe si solutia fara SUA. Spatiul euroatlantic are 2 inimi, dar una refuza sa bata.

  9. Problema e daca organismele internationale, cum ar fi ONU sau Curtea penala internationala, mai joaca vreun rol de arbitraj international in contextul in care sunt fie nerecunoscute fie ignorate de rusi, impreuna cu aliatii lor.

    Oficial, Putin e persona non-grata in UE si e acuzat oficial de crime impotriva umanitatii. E clar ca pacea e foarte indepartata in aceste conditii. Insa nici daca va dispare de la conducerea Rusiei, nu cred ca se va rezolva ceva. Patrusev, Lavrov sau Medvedev sunt chiar mai inversunati impotriva occidentului, si ei nu sunt chiar in varsta. Pe de alta parte, o cadere economica a rusilor pare imposibila in conditiile in care vor continua sa exporte resurse energetice si cereale ilicit si vor importa prin contrabanda tehnologie sensibila occidentala pentru inarmare.
    Lumea se polarizeaza din nou, mult mai agresiv decat in epoca razboiului rece. Globalizarea incepe procesul de inghet, lent dar implacabil.

    Sansa noastra, a europenilor, e sa ne pregatim nu pentru razboi ci pentru economia de razboi, cu tot ce presupune asta: strategie militara comuna si unitara, fonduri militare (finantare adecvata), inarmare eficienta, pregatire personal pe toate nivelurile (nu ma refer atat la militari cat la cei care asigura suportul acestora pe toate planurile). Concomitent, trebuie sa dispara orice influienta ruseasca pe teritoriul european, de la capitalul rusesc la diaspora rusa. Altminteri, vom asista neputinciosi la invazia ruseasca pe scara larga, si vom vizita La Sagrada Familia cu steag rusesc, evident „construita” de rusi in numai 2 ani…

    Iar despre China, totul e bine, cata vreme europenii cumpara produse chinezesti si exporta catre ei tot ce e mai bun in materie de tehnologii avansate. Cand nu vor mai cumpara, le va fi indiferent ce fac rusii aici la noi, in Europa…. Pana una-alta, americanii sunt adevarata lor problema. Ei se inarmeaza cu gandul la americani nu la europeni.

  10. Iata ca nu numai averile vor vi monitorizate intr-o banca de date europeana ci si organele. Nemtii spun ca organele fiecaruia sunt un fel de piese de schimb care apartin comunitatii, si deci cind dai coltul fiecare se poate servi din organele tale.
    iata deci marele avantaj al occidentului, reciclarea organelor!

  11. Un tablou corect pe prezent; discutabil pentru viitor. Dar eu creditez imaginea prezentata.
    Este de mentionat (de ingrosat artificial, pentru a prezenta subiectul la catedra) ca fenomenul iredentist/imperialist/revansard, militaristo-fascist, nu are nimic de a face cu lupta de idei din Occident si cu taberele aflate in confruntare. Dar axa dictatorilor utilizeaza acest conflict pentru a-si justifica pretentiile si pentru a-si atrage simpatia unei largi parti a populatiei. Eventual si aliati politici.
    Evient, ca de obicei, ei joaca la doua capete (si cu „progresistii”, si cu traditionalistii). Pe fisura creata incercand sa-si faca jocul si sa-si impuna pretentiile.
    Personal cred (si am spus-o in repetate randuri) ca zona progresista ar trebui sa fie mai atenta si mai rabdatorare. Schimbarile dorite nu se pot face peste noapte. Nici la ei acasa, nici -mai ales- in tari aflate cu mult in urma lor.
    Si apoi, revedeti scrierile lui Jerome Carcopino („Viata in Roma antica la apogeul imperiului”). Femeile romane -din epoca- aveau aceleasi mentalitati ca feministele de azi. Si cele bogate faceau cam tot ce doreau. (Cele bogate, atentie!) Prin sec. II-III e.n. In sec. V, imperiul se prabusea, dupa o lunga agonie. E bine sa vreti ceva, dar stiti ce vreti? Aveti grija, daca se va indeplini… Societate umana este un organism viu, care pedepseste orice abuz.
    Oricum, societatea Occidentala este in schimbare. O schimbare profunda, care porneste de la stilpii societatii (banci, industrie, tip de relatii interumane etc.). Este de vazut ce va rezulta. Pacat nu vom trai suficient de mult. Dictaturile nu cred ca vor supravietui. Se opun progresului si toate fortele care s-au opus progresului, au pierit. Lectia istoriei este foarte dura (si clara) in aceasta privinta. Dar asta trebuie sa atraga atentia si „corectilor politic”. ORICE dictatura este sortita esecului, pe termen lung. (Chiar si cele care au intentii bune. Vezi comunismul.)

  12. „Tehnologiile occidentale vor prevala”

    Am cunoscut cercetători asiatici, si am fost absolut impresionat de nivelul lor de motivație, si capacitatea lor intelectuala. Ce m-a șocat (la chinezi) est spiritul lor de competiție absolut incredibil, care este de altfel o condiție de acces in sistem. Ei sunt realmente in stare sa se epuizeze pana la ultima picătură de energie pentru o realizare profesionala. Singurul lor defect este ca nu înțeleg rolul lenei in creativitate, daca este sa fie vreun defect.

    • Foarte adevarat ce spuneti, asiaticii sunt chiar fanatici si au o putere de a munci si de a inova cum rar mi-a fost dat sa vad. Amfiteatrele marilor universitati occidentale sunt pline de studenti chinezi care studiaza pana la epuizare, iar apoi isi gasesc joburi in domenii precum IT sau inginerie, profitand de cunostintele si tehnologiile vestice. Dupa un timp, se intorc in China si aplica acolo ce au invatat/furat. Iar atunci cand China mai face si aliante cu Rusia si alte puteri autoritare (ex: BRICS+), situatia este cu adevarat amenintatoare. Rusia pare pentru China un fel de „brat armat” pus sa curete „terenul” in Europa inainte ca marile cai comerciale se se construiasca acolo (Centura si Drum). Citeam ca Ungaria deja are datorii la China de sute de milioane de euro, acestea fiind investiitle chineze agreate de Orban. Ungaria va fi poarta de intrare in UE a marfurilor din Asia. Guvernul Orban deja a inceput construirea de cai ferate adaptate (ecartament mai mare) comertului cu Asia. In opinia mea China nu mai poate fi oprita din ascensiunea ei economica si tehnologica. Un pericol urias pentru Occident, insa cine sa-l contracareze?

      • ”Guvernul Orban deja a inceput construirea de cai ferate adaptate (ecartament mai mare) comertului cu Asia.”

        Rețeaua feroviară din China e pe 1435 mm, la fel ca în Statele Unite, Germania, Franța și România.

        Rusia și Ucraina au ecartament de 1520 mm, dar nu China.

  13. Eu vad foarte probabil un razboi SUA – Iran in urmatorii ani, cu sau fara Trump la putere si indiferent de Ucraina. Si cu cat mai rapid, cu atat va avea Iranul mai putini aliati.
    Si nu cred ca se va obosi nimeni cu reconstructia.

  14. Pai toata agitatia din SUA respectiv victimele nevinovate ale atentatului ( Biden oricum TREBUIA sa se retraga dar ma indoiesc de sansele Kamalei nu prea are calitatile necesare,din pacate)ar fi fost evitate DACA asa numita prima democratie a lumii ar fi impus RETRAGEREA dreptului de a candida unui inculpat condamnat PENAL…Hmmm ceva e putred nu in Danemarca ci in intiia democratie a lumii si multi nu observa asta Se pare ca cineva la inalt nivel are tot interesul sa aduca SUA la marginea prapastiei razboiului civil?!?! Sa polarizeze si sa radicalizeze la nivele tot mai extreme massele?!?! Pai prima democratie a lumii cu legile ei atit de stricte NU prevede ca unui inculpat condamnat penal sa i se retraga dreptul de a candida?! Cind ma gindesc cum ne plingeam de doctoratul si plagiatul lui Ponta……De mi crapa obrazul de rusine ca Romania are un astfel de prim-ministru.Si ne comparam cu strictetea legilor meritocratice din democratiile occidentale care nu permit o astfel de anomalie si hotie strigatoare la cer.Dar,nu-i nimic americanii il au pe Fuhrer ..pardon pe Trump Alesul lui D zeu spre reinvierea maretzei glorii americane din trecut.HAIL TRUMP eventual TRUMP FOREVER presedinte pe viata daca tot il iubeste Cel de Sus atit de mult.Oricum adeptii MAGA ( sa nu uitam ri sa sune romaneste) jura ca a fost o conspiratie democrata adica a stingii malefice si Cel de Sus l-a salvat.Ma rog,totusi nu angajezi un amarit de 20 de ani fara experientza militara de specialitate ca lunetist…Poate o sa sustina ca altcineva a tras si amaritul respectiv a fost tapul ispasitor….Dar punct pt Trump asa ca ….MAGA!!!!! succesuri!!!! Si uite asa continua tragi comedia umana Made in USA.

    • problema e ca „Pinnocchio” este si cu Biden, si cu Trump, si cu Putler! nici nu stii de ce sa-l acuzi si pentru ce sa-l votezi; oricum, plagiatul te descalifica moral si profesional;
      s-a mai zis: votul popular trebuie sa fie in cunostinta de cauza; daca vox populi spune ca esti bun pentru un post, ramai bun, indiferent ce zic judecatorii; de greseli sau abuzuri judecatoresti nu ati auzit? oricum, sunt mai multi democrati cu probleme, votati de populime, decat republicani; ca sa nu mai vorbim de tov. Biluta Clinton…
      inteleg ca vreti sa-l acuzati pe Trump. Treaba (dreptul) dvs., dar nu pomeniti de funie in casa spinzuratului. Poate gasiti alte lipsuri.

      Multe comentarii la care s-ar impune raspunsuri, dar ce rost are? Fiecare cu ideile lui.

      • Desigur subiectul poate fi dezvoltat dar nu acum.Trump s a plins ca e persecutat politic si ca deciziile sint nedrepte.Noi astia de rind nu avem de unde sa stim intregul adevar si daca deciziile sint nedrepte 100% dar cert e ca e un individ cam bolnav psihic un narcisist patologic cu sindrom mesianic care se crede Alesul lui D zeu pt salvarea Americii si mai nou a lumii,da semne de dementa si senilitate plus ca are 78 da,ce tinar e comparabil cu Biden!!!!!PS NU subestimati factorul religie si implicarea fundamentalistilor in politica.Sint DESTUI nebuni cu putere financiara care abia asteapta declansarea Armagheddonului,intoarcerea lui Isus si Apocalipsa finala cu Trump pe post de general Comandant Suprem Adjunct alaturi de Comandantul Suprem Isus.Doamne fereste,cred ca am spus destul.

    • Mai sunt si altele pe care le-ati putea sugera primei democratii din experienta dambovitzeana. De exemplu cum arunci pe capul unui nedorit o campanie de presa timp de 2-3 saptamani acuzandu-l de toate relele, fara dovezi (ca de unde sa le ai?) dupa care toata gloata liberala va urla cerand arestarea si incarcerarea. La intrebarea naiva „dovezi” se raspunde: ce dovezi vrei, toata lumea stie! Si daca mai ai si judecatori care condamna la sugestia ofiterului SRI aflat acolo „in campul tactic” atunci succesul e asigurat!

      • Domnule Vladimir (?!) R daca va referiti voalat la Trump saracul de el,Cel Dintii Mare Persecutat de catre tiranii liberali am inteles ca unele dovezi privind unele capete de acuzare exista,SUFICIENTE pt ca noul messiah sa fie condamnat penal.Cit despre gloata….mda ma rog ca republicanii adunati la conventia de sapt trecuta au fost toti niste ladies and gentlemen i distinsi,stilati,de clasa gen ipochimenul gorila care si spune Hulk Hogan…Citind multe comentarii pe net am vazut ca pina si alegatori republicani oripilati de circul de la conventie s- au declarat dezgustati de tot.Dar asta e tribalismul wilsonian conteaza doar inamicul cit e de rau,ca pacatele alor nostri se iarta in numele unor maretze tzeluri: God Bless Republican & Trump s America si MAGA!!!!!SIEG HEIL
        PS:Si Ponta se plingea ca si Dragnea,Nastase,Voiculescu ca sint persecutati politic de inamici oculti sinistrii care vor raul tarii..Dar in SUA in cazul lui Trump si a maretzului partid republican ……intr- adevar e nevinovat doar liberalii astia satanisti care vor raul Americii sint de vina si Fuhrerul e Alesul lui D zeu…UNDE SI CIND am mai auzit asta…?!?!? Istoria se repeta la scara mult mai mare,din pacate….

    • The last line is a piece of art:

      It is grotesque that more than 500 million Europeans (including the United Kingdom) need 340 million Americans to defend them against 145 million Russians.

  15. De fapt toate analizele … analistilor de tot felul sunt o dulce vraja. Nimeni nu stie exact ce va fi anul viitor, cu atat mai putin care va fi situatia in 2035. Vad ca dl. profesor pune semnul egalitatii intre extrema dreapta si extrema stanga. Oare the hard/radical left nu e cu mult mai galagioasa si periculoasa decat the radical right? Oare progresismul, cea mai parsiva forma a comunismului, nu tine de radical left? Bataia de joc de la deschiderea JO din Paris cu Cina Cea de Taina in versiunea “drag queens” (pederasti imbracati in fustane lungi femeiesti) e produsul extremei drepte sau extremei stangi? Dl. Profesor se vede bine ca nu-l are la inima pe Trump, la fel ca majoritatea europenilor. E greu sa fi analist pe dinafara daca nu locuiesti in SUA si nu cunosti realitatile dacat din citite, fara sa fi implicat direct in ele.

  16. Ce nu observati e ca aceste „democratii liberale” o iau tot mai mult pe calea iliberalismului si autoritarismului. Cenzura din ce in ce mai mare in numele „limbajului de ura” este doar un exemplu.

    NU MAI SUNT FLEXIBILE, PENTRU CA NU MAI ASCULTA APROAPE DELOC DE CE VOR CETATENIII. Care, pana la urma, era modul in care se auto-reglau. Nu mai au nici macar acest avantaj.

    Problema nu este absolut deloc Putin, este ca UE se auto-distruge, impingand continuu masuri din ce in ce mai nepopulare.

    Cam orice isi doresc majoritatea cetatenilor, poti fi sigur ca UE face invers prin diverse structuri.
    Majoritatea vor imigratie mai putina – vine CEDO si spune ca nu se poate, trebuie sa ii primeasca.
    Majoritatea nu sunt de acord cu anumite masuri green deal care le scade nivelul de viata – UE vine cu si mai multe masuri.
    Diverse tari au un divers nivel de acceptre a LGBT – vin si CEDO si UE si spun ca trebuie mult mai mult; reusesc sa ceara prea mult si de la tarile care erau cunoscute pentru nivelul de acceptare. Noi trebuie sa acceptam mariaj sau uniuni gay si profesori universitari in fustita. Daca deja acceptau si casatoria gay si erau, in general, foarte gay friendly, acum trebuie sa accepte si ca barbatii pot naste si sute de genuri.
    Etc. Etc.

    Nu a mai ramas mare lucru din aceste „democratii” si modalitatile lor de auto-reglare.

    Si in acest context, care este marele pericol Putin pentru Vest ? Ca exista riscul sa isi faca de cap in Est.
    Pai stiti ceva ? Nu e un bau bau asa de convingator pentru Vest, ca ei traiesc in vest, nu est.
    Si chiar comparand cu vremurile sovietice, pentru vestici nu ar fi o tragedie, ca ei nu o duceau prea rau si nu se umpleau din ce in ce mai tare de imigranti, aveau mai putina cenzura etc.

    Poate cel mult fi un bau bau pentru noi, in est, dar chiar si la noi s-ar putea sa isi piarda din forta, pe masura ce vedem excesele din vest.

  17. “ Daca lumea o duce rau voteaza contra, daca o duce bine voteaza pentru, asa de simplu e.”
    Asta mi-a plăcut cel mai mult! Adică voi credeți că în Romània de azi e pluripartitism și stat de drept?
    Ce naivi puteți fi!
    Mai citiți Thierry Wolton, “KGB-ul la putere. Sistemul Putin”. după ce citiți “1989. Toamna națiunilor” de Burakovski. Veți avea o altă părere despre cum a voluat Europa de est. La noi era teoria sincronismului a lui Lovinescu. Sincronism s-a făcut până acum mai mult cu Moscova…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu
VALENTIN NAUMESCU este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Printre cărțile publicate în ultimii ani se numără: Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul războiului rece (Humanitas, 2019), The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022) și Great Powers’ Foreign Policy: Approaching the Global Competition and the Russian War against the West (Brill, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Dragi prieteni, săptămâna aceasta ne vedem la București. De două ori, odată la Fundația Academia Civică / Fundația Spandugino în 20 martie și, a doua zi, la Humanitas Kretzulescu.
Mihai Maci

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro