sâmbătă, ianuarie 23, 2021

De ce o sa merg la vot pe 25?

Sunt multe persoane care vor sa boicoteze alegerile europarlamentare: lideri de opinie, miscarea #unitisalvam, cetateni satui de clasa politica actuala. Ei sustin ca nu vor sa mai aleaga raul cel mic, ca nu exista democratie in politica romaneasca, ca nu avem politicieni buni etc. Orice om rational din Romania este de acord cu ceea ce invoca cei ce vor sa boicoteze alegerile.

Chestiunile invocate de #unitisalvam trebuie să fie puse în aplicare de clasa politică. Sistemul politic trebuie să fie mai democratic și mai transparent. Tebuie să se reducă numărul de semnături pentru înființarea unui partid sau pentru a deveni un candidat independent. Trebuie să avem un control și o transparență a banilor din bugetele partidelor politice. Dar un boicot, nu poate să oblige clasa politică să pună în practică chestiuniile astea!

Sistemul politic trebuie democratizat! Scriam pe blog la inceputul anului urmatorul articol “De la sistemul fanariot la reforma de 3 zile din România şi câteva propuneri” unde enumeram propunerile unor organizatii de reforma a sistemului politic. Da, vreau reforma sistemului, dar nu printr-un boicot al alegerilor! Prin acest boicot nu se va realiza nici o reforma!

Europarlamentarii romani au fost in general unii dintre cei mai activi politicieni din Parlamentul European, iar analiza colegiilor de la Dilema Veche, evidentiaza acest lucru. Fie ca este vorba de Monica Macovei sau Marie Jean Marinescu, Petru Luhan sau Ramona Manescu, acesti europarlamentari au primit titulatura de “Europarlamentarul Anului” pe domeniile lor de activitate. Dincolo de acest titlu de Europarlamentar al Anului, care poate depinde şi de voturi şi, deci, de mărimea grupului din care face parte cel nominalizat, o altă măsură a activităţii europarlamentarilor a fost dată de influenta in PE a polticienilor romani. Colegii de la Curs de Guvernare au publicat o analiza prin care subliniaza ca europarlamentarii români cei mai influenţi au fost numiti vicepreşedinţi ai principalelor trei grupuri politice din PE: este vorba despre Corina Creţu – S&D, Marian Jean Marinescu – PPE şi Adina Vălean – ALDE. In cei  cinci ani de mandat, europarlamentarii români se situează pe locul 19 din 28, la prezenta la vot. Am insirat aceste detalii deoarece presa din Romania nu ofera astfel de informatii publicului si nici nu trasmite mesaje europene catre electorat.

10 motive pentru care o sa ma prezint eu la vot pe 25:

 1. Cu cât mai puțini votanți, cu atât mai puternic PSD-ul. Merg la vot, ca să nu mă trezesc că votează un mort din Teleorman pentru mine. In ultimul articol scris “De ce nu prind mesajele europene in Romania” spuneam ca principalele partide din Romania s-au prins cum sta treaba cu alegerile si nu fac nimic pentru a scoate lumea la vot. Ei nu sunt interesati sa scoata lumea la vot deoarece daca voteaza doar aparatele de partid, procentele se pastreaza. PSD ar fi principalul castigator al boicotarii alegerilor deoarece au cel mai dezvoltat mecanism de colectare de voturi, masinaria partidului lucreaza pentru ei! Apoi urmeaza celelalte partide: PNL,PDL,PMP.
 2. Sunt alegeri europene, pentru Parlamentul European, deci pentru partidele pan-europene. Dupa dezbaterile dintre candidatii pentru presedentia CE am doi favoriti, care practic sunt cotati cu sanse minime: sunt verzii a lui  Ska Keller si liberalii lui Vehofstadt. Chiar daca au slabe sanse sa ajunga la presedentia CE, eu merg sa votez pentru ca votez Europa!
 3. Ne-am dorit să intrăm în UE! Iar acum, când am ocazia să votez pentru Europa vreau să o fac. Nu vreau să dau un vot de blam Europei, prin neprezentarea la vot care întărește poziția clasei politice actuale din România!
 4. Votul e un drept democratic fundamental. Sa spui ca “Adevăraţii cetăţeni nu merg la vot. Ei ies în stradă” cum a declarat unul dintre activisti, mi se pare o prostie! Andrei Plesu, Catalin Stefanescu. vorbesc despre acest drept fundamental in campania realizata de Fundatia pentru o Societate Deschisa.
 5. Boicotul poate fi politizat. Mulți probabil o să susțină acest lucru, cum s-a întâmplat și în trecut. Sunt voci ale liderilor de opinie care trimit diverse semnale la modul informal in acest sens.
 6. Sunt 11 independenți și 15 formațiuni politice. Sunt și candidați ok printre ei. E putina ipocrizie in declaratia ca nu ai cu cine sa votezi: esti de dreapta? Monica Macovei, Cristian Preda, Ramona Manescu sunt toti oameni bine pregatiti cu experienta si expertiza, reprezentand diferite partide de pe scena dreptei.  Esti de stanga?  Sorin Moisa sau Mircea Pascu sunt profesionisti. Esti ecologist? Cauta listele Partidului Ecologist Roman sau ale Partidului Verde si vezi daca iti plac candidatii. Esti agricultor? Exista Alianta Agricultorilor! Vrei independenti? Corina Ungureanu militeaza pentru educatie, sanatate si bunastare prin sport. Pe langa ea mai sunt 10 independenti. Deci alternative sunt daca doresti cu adevarat sa mergi la vot!
 7. Prietenul meu  Raul a definit cel mai bine activismul asta social care impinge lumea la boicot:  “Treaba asta cu absenteismul programatic e cel mai mare truc social al inceputului astuia de secol. Asta pentru ca transforma pasivitatea intr-un extrem de pervers activism static. Pasivitatea e pasivitate oricum ai impacheta-o. Iar democratia nu se poate manifesta decat participativ. Fauna politica asa cum arata ea acum nu e o cauza. E un efect al pasivismului social din ultimii 15-20 de ani. A incuraja in continuare pasivismul social, chiar si cu spoiala asta noua numita „absenteism programatic”, e o nebunie curata”
 8. Mă gândesc că rostul boicotului este o atenționare a politicienilor asupra sistemului politic actual și că după acest boicot ei vor avea mustrări de conștiință și că vor pune în practică niște măsuri democratice. Bocotul urmareste sa duca prezenta la vot  la un procent de 15%, iar clasa politica va intra usor in panica si va fi nevoita sa faca concesii societatii civile si sa opereze niste modificari de fond in sistem. În 2009 la europarlamentare prezența la vot a fost de 27%. Văƒaduceți aminte de discuțiile despre criză de legitimitate ale europarlamentarilor aleși?  A existat vreunul care să zică atunci “da dom-le societatea e nemulțumită, tre să facem ceva!”  Nu si probabil acest lucru o sa se intample si acum, in cazul unui boicot masiv.
 9. 75% din legislația noastră e votată la Bruxelles.  Vreau să dorm cu gandul împăcat că am trimis acolo oameni capabili sa se implice in procesul de politici publice la nivel european.  Cu toate ca popularii si socialistii europeni se bat pentru numarul cel mai mare de voturi si implicit pentru directiile de dezvoltare ale UE si viitoarele decizii politice, eu am alte preferinte. Sunt cosntient ca acestea nu o sa conteze la evaluarea finala a voturilor, insa nu acest lucru inseamna democratie?
 10. Boicotul nu va reforma sistemul politic ci va încuraja actualul sistem. O reforma a sistemului politic se face in ani de zile printr-o presiune constanta a societatii civile si cu ajutorul unor politicieni. Sistemul trebuie schimbat din interior, iar parghiile legislative sunt in mana politicienilor. Ei trebuie sa schimbe lucrurile! Nu proteste si actiuni de forta avem nevoie ci chestiuni argumentate si mult lobby si advocacy indreptat spre clasa politica. Societatea civila are nevoie de lobby si advocacy pentru “democratizarea sistemului politic”. Un articol, un raport de politici publice, o conferinta chiar si un boicot nu schimba sistemul politic! E nevoie de mult mai mult. E nevoie de ani intregi indreptati spre un asemenea scop si un dialog structurat cu clasa politica. Un  exemplu de lobby si advocacy facut cu cap in Romania a fost cel realizat de Academia de Advocacy care a modificat transparent Legea transparenţei decizionale nr.52/2003! Dar le-a luat cel putin 4 ani sa o faca.  Nu cred ca un sistem politic poate deveni mai democratic printr-un boicot al alegerilor europarlamentare!

Reforma sistemului politic nu se poate realiza printr-un boicot al alegerilor! Pe 25 mai o sa votez Europa!

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Merg la vot pentru ca am dreptul.
  Merg la vot pentru ca UnitiSalvam este o fantoma cu sediul pe net, imediat pe stinga.

 2. Gratian, nu as fi intervenit daca nu pomeneai de Alianta Agricultorilor. Ce spui e logic, teoretic, dar cand vrei sa treci la concret, treaba se schimba.
  ” Esti agricultor? Exista Alianta Agricultorilor! ” Sti cine e in spatele acestei aliante? PRM si Fuia. Sti cine sustine ANA? Funar si Dogaru. Da, celebrul colonel Dogaru.
  Votezi ANA, votezi implicit oameni ca Dogaru.Asta vrei? Eu ca fermier, nu. In ruptul capului.
  Cine-i primul pe lista?
  Simion Florin, fost lider PRM. Stiai toate aceste lucruri cand te-ai referit la ANA?
  Crezi ca cei care nu vin la vot au intentia boicotarii, explicit? Sunt niste ciufuti care nu pricep nimic? Poate ca raul cel mai mic , se poate transforma in raul cel mai mare prin redistribuire.
  Este opinia ta, ai argumentat-o, OK. Dar cand e sa treci la fapate e mai greu.
  Am gasit insa o idee excelenta. enuntata de @Paganel, in subsolul articolului dnei Sociu. Cei nemultumiti pot sa vina la vot, sa faca o casuta cu pixul pe buletin, in care sa scrie NIMENI si sa puna apoi stampila pe ea. Se vor anula acele optiuni, dar macar te exprimi cum vrei, nu cum ti se impune.

  • Mircea, stiu ca esti agricultor :). Nu-ti plac listele lor, alege alti candidati. Intentia mea nu a fost sa te iti spun tie ca agricultor sa votezi cu ei. Intentia mea e ca sa va spun ca exista variante de vot. Listele sunt mult mai calitative decat in 2009. Cum spunea un prieten de-al meu zilele trecute „Şi să nu-l mai aşteptăm pe Făt Frumos candidat călare pe-o mârţoagă albă şi cu-n buchet de flori în mână. Finalmente, politica nu e un joc de şotron între măicuţe la o mânăstire.” :))

  • Precis e manipulare, sunteti prostit, sa nu va duceti cumva la vot!……sau e ceva in neregula cu mesajul dumitale? Nu cumva tocmai dumneata esti hotul care striga ” hotii „, ca de la mine de acasa asa se vede?

   • e doar o constatare domnule ; privitzi pagina de azi contributors !
    io ma duc la vot,doar ca nu va trebui sa aleg intre nishte rumini

 3. „… Dar cand e sa treci la fapate e mai greu.”
  Si asta reprezinta un motiv inteligent ca sa nu treceti la fapte? Doar pentru ca este greu???
  Cu asemenea mentalitate va fi complicat sa se schimbe ceva in bine, asa curand…

  • 1.Ideea era ca , desi teoretic ai de unde alege cu usurinta, avem o oferta bogata,, cand treci la fapte (analizezi candidatul si „radacinile) iese altceva. Eu nu am gasit pe nimeni, care-i problema? Tot primim la bobarnace de cateva zile…deja e aiurea. Mergeti fratilor, daca aveti optiuni clare, mergeti si daca nu aveti, dar asa credeti ca e bine. Am explicat, cred, suficient de clar, in articolul cu „nu va vreau” ca nu este vorba de un moft, absenteismul nu tine de mentalitate”…repet, cititi macar studiul IPP „Declinul participarii la vot in Romania” . Veti avea surpriza sa vedeti ca altfel se pune problema. Si altele sunt solutiile.(inclusiv votul negativ). De ce nimeni nu a facut nimic, studiul e din 2009? Nici raul cel mai mic, nici raul cel mai mare…tac toti chitic si ne aburesc cu tot felul de „impresii”.
   Revenind, am dat exemplul concret cu ANA, una e la suprafata,( poate prostesc si ei niste tarani cu numele asta pompos, ia sa votam noi niste tarani de-ai nostri, nu?) si inauntru..leopardu`.
   2. De unde si pana unde ati tras concluzia ca sunt adeptul fervent al abtinerii? Nici vorba..sunt adeptul fervent al introducerii unei optiuni care nu exista pe buletinele de vot. NOTA, in alte tari exista, la noi de ce nu se poate? De aia si merge treaba cum merge. Mentalitatea, nu? Cocolosim raul cel mai mic de frica raului cel mare.
   3. desi voiam sa nu ma duc la vot , neexisatnd optiunea votului negativ, @Paganel a venit cu o idee care mi-a placut…o sa-l votez si eu pe NIMENI.

 4. Se vorbeste in articol despre Ramona Manescu: „oameni bine pregatiti cu experienta si expertiza”. In ce consta pregatirea buna, experienta si expertiza acestei doamne? Concret!

 5. Comentariul meu precedent (13.12) este adresat dlui Mircea M, fervent adept al abtinerii.

  Dle G. Mihailescu, articolul dvs este extrem de binevenit, va felicit pentru tentativa de a impartasi cititorilor dvs, respectul pentru democratie si civismul (calitate rara!!!) de care faceti dovada!
  Imi permit sa adaug ca, dupa parerea mea, ideea care se desprinde din indemnul la vot este ca fiecare vot conteaza, mai mult decat ne-am obisnuit sa credem, sau decat ni se repeta cat e ziua de lunga de catre defetistii de profesie…
  Exista o legenda azteca, care mi se pare potrivita in acest context:in padurea amazoniana s-a declansat un mare incendiu..toate animalele s-au ascuns prin vizuini,etc, cu exceptia unui minuscul colibri. Acest facea ture, intre un mic iaz, de unde lua cate o picatura de apa in cioc, si focul din padure, deasupra caruia o lansa…Animalele mari il priveau cu mila si ironie „crezi tu, mai colibri, ca astfel vei opri acest imens incendiu?” Colibri a raspuns „Nu, nu cred ca singur voi putea stinge focul, dar eu continui sa fac partea mea din treaba…”

  • Exista si incendii bune. Eucaliptul e un arbore special: frunzele sale se intorc cu muchia pe directia razelor soarelui, a.i. nu fac umbra. Urmarea e ca sub ramurile eucaliptilor cresc ditamai ferigile, niste fosile vegetale. Neajunsul e ca acestea impiedica puietii de eucalipt sa se dezvolte. Iar atunci optiunea este una dintre cele mai dramatice: uleiurile eterice ale arborilor batrani se aprind si intreaga padure arde pana la radacina. Semintele de eucalipt reusesc sa incolteasca primele, luând un considerabil avans fata de ferigi.
   Poate ca e timpul sa ardem toate buruienile astea, asa numitte de dreapta, de la Antonescu la Basescu, de la Preda la Blaga, de la Nicolai la Macovei. Sa fie loc pentru cei ce merita!

 6. Doresc sa completez prezentarea autorului in privinta elementelor de noutate, si a unor diferente din zona centru-dreapta, dreapta:
  – partide de centru-dreapta: PDL, PMP, FC, toate afiliate popularilor europeni (PPE)
  – partide de dreapta: PNR, afiliat conservatorilor si reformistilor europeni (AECR)
  – partide formate/conduse de catre politicieni care se afla/s-au aflat la putere: PDL, PMP, FC
  – partide formate/conduse de catre noi politicieni: PNR.

 7. Prosperitatea unei tari depinde in mare masura de gradul de responsabilitate civica a cetatenilor ei.

  TARA…………..Participare la Vot….PIB per capita
  (Europa)……….(Parlamentare)……..US dollars

  Belgium……………..89.22%……………..43,686
  Denmark……………87.74%……………..56,202
  Sweden……………..84.63%………………55,158
  Iceland……………….81.44%……………..41,739
  Norway………………78.23%………………99,462
  Italy…………………….75.19%………………33,115
  Austria……………….74.91%………………47,083
  Netherlands……….74.56%……………..46,142
  Germany…………….71.55%………………41,513
  Ireland………………..70.05%………………45,888
  Spain…………………68.94%……………….29,289
  Finland……………….67.37%………………46,098
  United Kingdom…65.77%………………38,589
  Slovenia……………..65.60%………………22,193
  Hungary………………64.38%………………12,736
  Estonia……………….63.53%………………16,320
  Greece……………….62.47%……………….22,055
  Russia………………..60.10%………………14,247
  Latvia………………….59.49%……………….13,900
  Czech Republic….59.48%……………….18,579
  Slovakia………………59.11%……………….16,899
  Portugal………………58.03%……………….20,179
  Serbia…………………57.77%…………………4,943
  Ukraine……………….57.40%…………………3,877
  France…………………55.40%……………….41,141
  Croatia………………..54.17%……………….12,972
  Albania………………..53.31%…………………3,913
  Bulgaria……………….52.49%…………………7,033
  Switzerland………….49.10%……………….79,033
  Poland…………………48.92%……………….12,538
  Romania……………..41.76%…………………7,935
  Lithuania……………..35.91%……………….14,018

  http://www.idea.int/uid/fieldview.cfm?id=221

  The Global Competitiveness Report – World Economic Forum, 2013–2014

  P.S. „«Alegerile din Elvetia (Switzerland) nu au importanta pe care acestea o au in alte democratii parlamentare, unde alegerile pot determina formarea unui nou guvern», a spus Seitz, seful sectiei Cultura si Media a Oficiului Federal de Statistica”.

  http://tinyurl.com/pg8ekc3

  • Se poate sa fie si invers: responsabilitatea civica depinde de prosperitate.

   Daca in 1990 ar fi venit doar 30 % la vot, nu ar fi fost exclus un Grad de prosperitate mai ridicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Gratian Mihailescu
Gratian Mihailescu
Graţian Mihăilescu este expert in dezvoltare regională si consultant în afaceri europene, în prezent încercând să înfiinteze un Institut de Dezvoltare Locală în Timişoara. Absolvent de jurnalism, s-a specializat în Afaceri Europene si Dezvoltare Regională, fiind bursier în Germania, Italia, Belgia şi Ungaria la prestigioase instituţii din ţăriile respective. De-a lungul timpului s-a implicat în activităţi ale societatăţii civile, în ţară sau pe plan extern, colaborând cu clubul RO-UE, Europuls, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi alte organizaţii non-guvernamentale din Vestul României. În ultimii ani a publicat articole despre fonduri europene şi dezvoltare regională pe siteuri de specialitate.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.