Nu voi mai relua probele care dovedesc clar că în cazul lui Victor Ponta avem de-a face cu un plagiat; îl iau ca pe un fapt. Miza textului de faţă este de a arăta că această fraudă nu este o chestiune care îi interesează doar pe cei din lumea academică, ci ne priveşte pe toţi.
Plagiatul dlui Ponta ne priveşte pe toţi
În cazul plagiatului, avem de-a face cu două probleme – una ţine de competenţa autorului, cealaltă priveşte moralitatea sa. Putem crede că d-l Ponta n-a fost în stare (n-a avut abilităţile intelectuale necesare) să redacteze o teză de doctorat care să îndeplinească cerinţele minimale pentru o astfel de lucrare. Dar cineva ar putea să-l apere, spunând: „ar fi putut scrie o teză acceptabilă, dar n-a făcut-o pentru că n-a dorit“. Principiul care l-a făcut să procedeze aşa a fost „vreau să am beneficii maxime cu efort minim“, o regulă importantă printre şmecherii şi oportuniştii de la noi. De fapt, adoptarea acestei reguli de către cineva este unul dintre simptomele lipsei principiilor morale. De cele mai multe ori, acest gen de oameni nu se dau înapoi de la nimic. Deşi nu sunt competenţi („merituoşi“), ei vor să aibă succes, indiferent pe ce căi ar ajunge la el. Având în vedere că d-l Ponta este prim-ministru, incompetenţa şi imoralitatea atârnă la fel de greu.
Ca prim-ministru, cum ar putea o persoană ca Victor Ponta rezolva problemele ce ţin de gestionarea unei ţări, care sunt mult mai complicate decât cele de care te izbeşti când scrii o teză de doctorat? E limpede că nu le poate rezolva prin tupeu şi obrăznicie. S-ar putea răspunde că, şi dacă el nu este suficient de priceput, îşi poate forma o echipă guvernamentală competentă. Dar ceea ce-l împiedică să facă asta este lipsa sa de moralitate. I se vor alătura oare oameni competenţi? Sau ar risca el să meargă alături de astfel de oameni? Am văzut cu toţii deja cât de competenţi, oneşti şi integri au fost unii dintre membrii Guvernului Ponta (Dumitrescu, Mang, Diaconu etc.). Aici este marele risc pentru noi – dacă prin plagiat el a afectat doar câteva persoane (studenţii săi sau contracandidaţii mai buni cărora le-a luat locul ca lector), în calitatea sa de prim-ministru, incompetenţa şi imoralitatea sa ne afectează grav pe toţi prin calitatea deciziilor pe care le va lua şi măsura în care va fi dispus să respecte legile. Mai mult, un prim-ministru ar trebui să fie o persoană foarte responsabilă, în care să putem avea deplină încredere. Or, câtă responsabilitate poate să aibă cineva care a plagiat cu atâta dezinvoltură? Pentru a fi şi mai clar: cât de mari sunt riscurile? Putem face o analogie simplă – câţi dintre noi am accepta să fim operaţi pe cord deschis de un medic care şi-a terminat studiile la o „fabrică de diplome“, nevenind pe la cursuri / laboratoare şi trecând examenele dând şpagă?
Despre două chestiuni tehnice
1 – O problemă mai puţin discutată este cum a fost posibil să-i fie acceptată o asemenea teză într-o facultate a Universităţii Bucureşti, unde încă se păstrează un anumit nivel de exigenţă? Mai întâi, există o comisie formată din mai mulţi profesori universitari în faţa cărora doctorandul îşi dă examenele şi susţine referatele. În al doilea rând, sunt profesorii care citesc forma finală a tezei şi scriu referatele înainte de a fi aprobată susţinerea sa publică. Cum a fost posibil ca teza sa să treacă de filtrele acestor două echipe de profesori? În afară de d-l Năstase, ştiu numele a încă doi profesori care au făcut parte din aceste comisii: d-l Ion Neagu (membru PSD) şi d-na Raluca Miga-Beşteliu. Să fi fost oare mai presus de orice criteriu academic calitatea de membru de partid a domnului Ponta?! Ar fi normal ca legislaţia să prevadă sancţiuni şi pentru membrii comisiilor de doctorat care girează teze în care s-a dovedit că s-a plagiat.
2 – După ce pentru plagiatul domnului Ponta au fost aduse suficiente dovezi, colegii de partid şi cei care l-au sprijinit înainte de a veni la putere s-au folosit de un argument năucitor: de fapt, în cazul tuturor tezelor de doctorat din România avem de-a face cu nişte plagiate. Pentru a scăpa de culpă, înnegreşti şi murdăreşti totul în jur. Este tipul de argument pe care-l folosesc politicienii când văd cât de lipsită de încredere este clasa politică – „nu ne mai criticaţi, pentru că nu sunteţi mai buni; noi suntem, de fapt, o oglindă a voastră“. Acuzaţia este cu totul falsă. Pot afirma că mulţi doctori din România au muncit la tezele de doctorat, respectând rigorile academice.
Articol aparut si in Revista 22
Ce s-ar putea intampla daca ponta va fi dovedit ca a plagiat? Omul asta va refuza pur si simplu sa plece de la Guvern, pentru ca nimeni nu il poate da jos de acolo. Va inchide ochii, va ignora orice critica la adresa sa, si isi va continua nestingherit activitatea de sef al guvernului tarii noastre!!
Indiferent de valurile care se vor crea in lumea academica, politica, internationala, ponta va ignora orice, si nu va pleca, si asta imi da un sentiment de mare tristete…
S-a mai auzit ceva cu plagiatorul Ioan Mang? Acela care spunea ca ii da in judecata pe toti cei care il vor mai acuza de plagiat? Nu… Cazul urmeaza sa fie musamalizat…
Intr-o tara cu un electorat educat, asemenea specimene nu ar avea nicio sansa in politica; politicienii acestia de carton se bazeraza pe electoratul analfabet si sarac; analfabetii se bucura zbierand in prostia lor „uite cum l-a facut pe chior!”, saracii spun „uite ce bun e ponta, ca ne-a dat 20 lei la pensie”, si tot asa…
Sunt satul ca mosnegaraia si babele sa ne decida destinul la alegeri!! Dintotdeauna, babele, mosnegii analfabetii au fost nelipsiti de la vot, iar tinerii destepti – adevaratul potential al tarii – au preferat sa fie pasivi, au mers la un gratar, sau alte activitati care li s-au parut mai importante decat destinul politicii tarii lor.
Si asta ma face tare trist…
Da…adevarat si trist.
O sansa minima mai vine la alegerile din toamna. Partea proasta e ca alternativele nu sunt stralucite :(
Da Domnilor, asta e problema, chiar dovedite toate mizeriile, nu se poate face nimic impotriva tupeistilor si escrocilor din tara asta… de ce? vedeti rezultatele alegerilor… popor orbit si extrem de ignorant, cum credeti ca parazitii astia vor depopula un „zombi” atat de usor de condus? Ei sunt reprezentatii poporului, asta e democratia… saraca tara!
ar trebui verificate toate tezele de doctorat ale celor care ocupau functii de decizie in momentul in care si le-au sustinut !!! si nu numai…
tinand seama ca plagiatul, in termeni mai neacademici, se poate numi pur si simplu „furt”, ar trebui sanctionat nu numai cu retragerea titlului dar si cu sanctiunea privarii de libertate ( mai cu seama a celor care sunt in domeniul stiintelor juridice si care sunt pusi sa-l judece pe omul care, poate neavand ce manca, fura – nu ca asta l-ar scuza ! – si pentru asta e pedepsit.
adica, domnule prim ministru, ai furat, esti hot ! cred ca dl. A. Nastase ar avea nevoie de un coleg pe masura .
ne priveşte pe toţi ?
vorbeste in numele tau amice, in numele maselor vorbeau numai comunistii
Cum a fost posibil? Pai, va spun eu daca n-o face nimeni. Era in 2003. Ponta era secretar de stat, iar Nastase prim-ministru. Nastase dovedise destul in 3 ani de mandat in raport cu ostilii/adversarii, iar Ponta era evident protejatul lui. Ce vreti de la un prof oarecare? Si oricum, nu era nevoie de Nastase, era suficienta functia lui Ponta. I-am vazut acum de ce sunt in stare dupa ce ne-au explicat cum se face o teza de drept, asta dupa ce ne-au informat ca nu au o probl cu plagiatul. Oricum, asa a fost posibil; era posibil si cu mai putin, e clar :)
„O problemă mai puţin discutată este cum a fost posibil să-i fie acceptată o asemenea teză într-o facultate a Universităţii Bucureşti, unde încă se păstrează un anumit nivel de exigenţă.”
Asta-i cea mai spinoasă dintre toate, domnule Hatu! De la politicienii noştri nevertebraţi, dotaţi cu conştiinţe de paie nu ne mai aşteptăm de mult, la nimic… Principiul care l-a făcut să procedeze aşa a fost „vreau să am beneficii maxime cu efort minim“, spuneţi dumneavoastră. Dar dacă nu i s-ar fi permis?
Eu cred ca trebuie sa iesim in fata guvernului. Sa le dam de stire ca anii 2000 in care primul ministru facea ce voia a trecut. Dl Ponta nu va putea ignora la nesfarsit presa internationala dar, mai ales, PNL nu va putea ignora voturile pierdute. Pentru ca ei pierd aici masiv voturi, electoratul PNL fiind educat.
Daca organizeaza cineva o manifestatie in fata guvernului eu vin cu inca doi oameni sigur. Poate si mai multi…
Foarte corect argumentat articolul dvs., domnule Hatu.
@ popas „Sunt satul ca mosnegaraia si babele sa ne decida destinul la alegeri!! Dintotdeauna, babele, mosnegii analfabetii au fost nelipsiti de la vot, iar tinerii destepti…”
Deja imi sare mustaru’ cand mai citesc asa niste panseuri inepte. Pentru ca sunt foarte aproape, ca varsta, de aceasta categorie. Si am avut o matusa care la 90 de ani avea o logica impecabila. De ce trebuie sa fie o axioma ca nu „tinerii” voteaza aiurea? Eu imi amintesc ca in 2000 tinerii l-au ridicat mingea la fileu lui Vadim Tudor.
Tineri destepti cred ca sunt si Corlatean, Sova s.a. Dar problema esentiala e caracterul, nu nivelul studiilor sau varsta.
@ Traian Mitrica : poate ca ai dreptate, nu ii priveste decat pe cei care mai cred ca Romania poate fi o tara civilizata.
Cred ca pe baza a ce s-a scris zilele astea despre subiect s-ar putea scoate un doctorat cu tema „Plagiatul si multiplele lui valente”.
@Stefana
Aveti dreptate doamna, m-a luat valul si am categorisit intentiile de vot dupa varsta. Nu este corect sa scriu asta. Doar ca nu mai suport sa vad batrani carora le spumega gura injurandu-l pe Boc pentru ca nu le-a dat, sau pe Funeriu pentru ca din cauza acestuia le-au picat la bac nepotii, etc.
Nici pe tinerii care il acuza pe Funeriu (pentru neperformanta lor scolara) nu ii agreez.
Indiferent ce ai patit in „regimul” Basescu, gandeste-te la rece daca a fost bine pentru tara sau nu.
In general, votantii lipsiti de carte nu au capacitatea de a judeca logic; cei saraci voteaza cu stomacul, si tot asa. Tinerii sunt cei care vor suporta consecintele politicilor din Romania anii acestia, asa cum batranii de astazi le suporta pe cele de acum 20 ani.
Eu sunt tanar doamna, putin peste 30 ani, si doresc ca viitorii mei copii sa fie mandri ca sunt romani! De aceea as dori ca toata lumea (batrani, analfabeti, tineri, etc) sa voteze logic, nu cu stomacul, nu cu portofelul, nu cu amintirile…
Este atat de greu de observat ca aceasta caracatita a USL sufoca Romania?
Va felicit pentru comentariul pe care l-ati postat, va doresc sa votati in cunostinta de cauza, cu logica, si cu gandul la ceea ce este bine pentru tara dumneavoastra si a urmasilor dumneavoastra.
Daca v-am ofensat, va rog sa acceptati scuzele mele.
Perfect adevarat, DAR traim in Romania iar tupeul si obraznicia tin loc de competenta.
2. Membri comisiei de doctorat: Ion Neagu (membru PSD) şi d-na Raluca Miga-Beşteliu. Doamna deja s-a exprimat ca NU este plagiat (am citit pe net intr-un ziar, nu mai stiu care).
Credeti ca in cazul unui politician are cineva curajul sa zica ceva? Trebuie sa fie intr-adevar CINEVA. Imi imaginez jena unora in respectiva comisie! Sau poate au fost numai persoane din „retea”? PSD (PDSR) a avut inteligenta politica de a isi fideliza o parte importanta din magistrati, functionari publici de rang mediu si inalt, medici, cadre didactice etc. de la toate nivelurile (care au ocupat periodic pozitii importante si care nu au „defectat” ca cei de la PD-L).
3. Ati vazut ce retea si-a creat Dl. Adrian Nastase? Aceasta era si mai pregnanta cit timp a fost PM. Iata ca acum reteaua a functionat („sinuciderea”), fiind implicate prea multe persoane, dar toate si-au jucat rolul ca niste artisti profesionisti.
4. In opinia mea guvernul actual NU este condus de Dl. Victor Ponta, ci de persoane din umbra. Altfel de ce s-a exprimat ca 75% din timpul alocat sedintelor guvernul se ocupa de contracararea acuzelor aduse de rivalii politici. In plus se observa cu ochiul liber ca preocuparea guvernului este de a plati polite politice (schimbarea comisiei de etica, a dir. inst. de stiinte ale educatiei, cautarea diplomei echivalate a Dl. Funeriu, consiliului de adm. TV, ICR, Arhivele, Instit. contracomunismului, etc.). Dl. V. Ponta este numai virful de lance „mistocar”, care place atit de mult unei parti importante a romanilor!
In acest forum am mai scris cuvintul ce caracterizeaza guvernarea: RESTAURATIE.
Raspunsul la prima intrebare e simplu. 2003, Nastase era indrumator pentru doctoratul lui, toti membri din comisia care l-au examinat erau membri PSD. :)
Normal ar fi ca si Nastase sa primeasca o pedeapsa pentru acest plagiat si membrii din comisia din 2003 ;)
Aceasta este si parerea mea. Rolul membrilor acestor comisii este si acela de a verica daca teza de doctorat indeplineste standardele minimale. Acesti membrii primesc si bani pentru munca pe care o fac in comisii.
Orice minune tine 3 zile (cel putin in Romania) … au exista discutii in senatul UB dar nu s-a luat nicio decizie ref. infiintarea unei comisii internationale care sa analizeze daca VP a plagiat sau nu (comunicatul remis presei de UB este doar o perdea de fum). De fapt, o astfel de comisie NU va fi formata deoarece exista riscul sa ajunga la rezultate contradictorii in raport cu comisia de etica a ministerului (o spune relaxat, fara urma de ingrijorare, o doamna din conducerea scolii doctorale a UB care a fost invitata la o emisiune a TVR in seara zilei de 27.06.2012)