sâmbătă, mai 8, 2021

De ce plagiatul lui V. Ponta ne priveşte pe toţi

Nu voi mai relua probele care dovedesc clar că în cazul lui Victor Ponta avem de-a face cu un plagiat; îl iau ca pe un fapt. Miza textului de faţă este de a arăta că această fraudă nu este o chestiune care îi interesează doar pe cei din lumea academică, ci ne priveşte pe toţi.

Plagiatul dlui Ponta ne priveşte pe toţi

În cazul plagiatului, avem de-a face cu două probleme – una ţine de competenţa au­to­rului, cealaltă priveşte moralitatea sa. Putem crede că d-l Ponta n-a fost în stare (n-a avut abilităţile in­te­lec­tuale ne­ce­sare) să redacteze o teză de doctorat care să în­deplinească cerinţele mi­ni­ma­le pentru o astfel de lu­cra­re. Dar cineva ar putea să-l ape­re, spunând: „ar fi putut scrie o teză ac­cep­tabilă, dar n-a fă­cut-o pen­tru că n-a do­rit“. Prin­cipiul ca­re l-a făcut să pro­cedeze aşa a fost „vreau să am be­ne­ficii ma­xime cu efort minim“, o regulă im­por­tantă prin­tre şmecherii şi oportuniştii de la noi. De fapt, adoptarea acestei reguli de către cineva este unul dintre simptomele lipsei prin­cipiilor morale. De cele mai multe ori, acest gen de oameni nu se dau înapoi de la nimic. Deşi nu sunt com­pe­tenţi („merituoşi“), ei vor să aibă succes, in­diferent pe ce căi ar ajunge la el. Având în ve­dere că d-l Ponta este prim-mi­nistru, incom­petenţa şi imoralitatea atârnă la fel de greu.

Ca prim-ministru, cum ar putea o persoană ca Victor Ponta rezolva problemele ce ţin de gestionarea unei ţări, care sunt mult mai com­plicate decât cele de care te izbeşti când scrii o teză de doc­torat? E limpede că nu le poate rezolva prin tupeu şi obrăz­nicie. S-ar pu­tea răs­pun­de că, şi dacă el nu este su­fi­cient de priceput, îşi poate for­ma o echipă gu­ver­na­mentală competentă. Dar ce­ea ce-l împiedică să fa­că as­ta este lipsa sa de mo­ralitate. I se vor alătura oare oameni competenţi? Sau ar risca el să mear­gă alături de astfel de oameni? Am vă­zut cu toţii deja cât de competenţi, oneşti şi integri au fost unii dintre membrii Guvernului Ponta (Dumitrescu, Mang, Diaconu etc.). Aici este marele risc pentru noi – dacă prin pla­giat el a afectat doar câteva persoane (stu­den­ţii săi sau contracandidaţii mai buni că­rora le-a luat locul ca lector), în calitatea sa de prim-mi­nistru, incompetenţa şi imo­rali­ta­tea sa ne afec­tează grav pe toţi prin calitatea deciziilor pe ca­re le va lua şi măsura în care va fi dispus să respecte legile. Mai mult, un prim-ministru ar trebui să fie o persoană foar­te res­pon­sa­bilă, în care să putem avea de­plină încredere. Or, câtă responsabilitate poa­te să aibă cineva ca­re a plagiat cu atâta dezin­voltură? Pentru a fi şi mai clar: cât de mari sunt riscurile? Pu­tem face o analogie simplă – câţi dintre noi am ac­cep­ta să fim operaţi pe cord deschis de un me­­dic care şi-a terminat studiile la o „fabrică de diplome“, nevenind pe la cur­suri / labo­ra­toare şi tre­când examenele dând şpagă?

Despre două chestiuni tehnice

1 – O problemă mai puţin discutată este cum a fost posibil să-i fie acceptată o asemenea teză într-o facultate a Universităţii Bucureşti, unde încă se păstrează un anumit nivel de exi­genţă? Mai întâi, există o comisie formată din mai mulţi profesori universitari în faţa cărora doctorandul îşi dă examenele şi sus­ţine referatele. În al doilea rând, sunt pro­fesorii care citesc forma finală a tezei şi scriu referatele înainte de a fi aprobată susţinerea sa publică. Cum a fost posibil ca teza sa să treacă de filtrele acestor două echipe de pro­fesori? În afară de d-l Năstase, ştiu numele a încă doi profesori care au făcut parte din aces­te comisii: d-l Ion Neagu (membru PSD) şi d-na Raluca Miga-Beşteliu. Să fi fost oare mai presus de orice criteriu academic cali­tatea de membru de partid a domnului Pon­ta?! Ar fi normal ca legislaţia să prevadă sanc­ţiuni şi pentru membrii comisiilor de doctorat care girează teze în care s-a dovedit că s-a plagiat.

2 – După ce pentru plagiatul domnului Ponta au fost aduse suficiente dovezi, colegii de partid şi cei care l-au sprijinit înainte de a veni la pu­tere s-au folosit de un argument năucitor: de fapt, în cazul tuturor tezelor de doctorat din România avem de-a face cu nişte plagiate. Pentru a scăpa de culpă, înnegreşti şi mur­dăreşti totul în jur. Este tipul de argument pe care-l folosesc politicienii când văd cât de lipsită de încredere este clasa politică – „nu ne mai criticaţi, pentru că nu sunteţi mai buni; noi suntem, de fapt, o oglindă a voastră“. Acuzaţia este cu totul falsă. Pot afirma că mulţi doctori din România au mun­cit la tezele de doctorat, respectând rigorile academice.

Articol aparut si in Revista 22

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Ce s-ar putea intampla daca ponta va fi dovedit ca a plagiat? Omul asta va refuza pur si simplu sa plece de la Guvern, pentru ca nimeni nu il poate da jos de acolo. Va inchide ochii, va ignora orice critica la adresa sa, si isi va continua nestingherit activitatea de sef al guvernului tarii noastre!!
  Indiferent de valurile care se vor crea in lumea academica, politica, internationala, ponta va ignora orice, si nu va pleca, si asta imi da un sentiment de mare tristete…

  S-a mai auzit ceva cu plagiatorul Ioan Mang? Acela care spunea ca ii da in judecata pe toti cei care il vor mai acuza de plagiat? Nu… Cazul urmeaza sa fie musamalizat…
  Intr-o tara cu un electorat educat, asemenea specimene nu ar avea nicio sansa in politica; politicienii acestia de carton se bazeraza pe electoratul analfabet si sarac; analfabetii se bucura zbierand in prostia lor „uite cum l-a facut pe chior!”, saracii spun „uite ce bun e ponta, ca ne-a dat 20 lei la pensie”, si tot asa…

  Sunt satul ca mosnegaraia si babele sa ne decida destinul la alegeri!! Dintotdeauna, babele, mosnegii analfabetii au fost nelipsiti de la vot, iar tinerii destepti – adevaratul potential al tarii – au preferat sa fie pasivi, au mers la un gratar, sau alte activitati care li s-au parut mai importante decat destinul politicii tarii lor.
  Si asta ma face tare trist…

  • Da Domnilor, asta e problema, chiar dovedite toate mizeriile, nu se poate face nimic impotriva tupeistilor si escrocilor din tara asta… de ce? vedeti rezultatele alegerilor… popor orbit si extrem de ignorant, cum credeti ca parazitii astia vor depopula un „zombi” atat de usor de condus? Ei sunt reprezentatii poporului, asta e democratia… saraca tara!

 2. ar trebui verificate toate tezele de doctorat ale celor care ocupau functii de decizie in momentul in care si le-au sustinut !!! si nu numai…
  tinand seama ca plagiatul, in termeni mai neacademici, se poate numi pur si simplu „furt”, ar trebui sanctionat nu numai cu retragerea titlului dar si cu sanctiunea privarii de libertate ( mai cu seama a celor care sunt in domeniul stiintelor juridice si care sunt pusi sa-l judece pe omul care, poate neavand ce manca, fura – nu ca asta l-ar scuza ! – si pentru asta e pedepsit.
  adica, domnule prim ministru, ai furat, esti hot ! cred ca dl. A. Nastase ar avea nevoie de un coleg pe masura .

 3. Cum a fost posibil? Pai, va spun eu daca n-o face nimeni. Era in 2003. Ponta era secretar de stat, iar Nastase prim-ministru. Nastase dovedise destul in 3 ani de mandat in raport cu ostilii/adversarii, iar Ponta era evident protejatul lui. Ce vreti de la un prof oarecare? Si oricum, nu era nevoie de Nastase, era suficienta functia lui Ponta. I-am vazut acum de ce sunt in stare dupa ce ne-au explicat cum se face o teza de drept, asta dupa ce ne-au informat ca nu au o probl cu plagiatul. Oricum, asa a fost posibil; era posibil si cu mai putin, e clar :)

 4. „O problemă mai puţin discutată este cum a fost posibil să-i fie acceptată o asemenea teză într-o facultate a Universităţii Bucureşti, unde încă se păstrează un anumit nivel de exi­genţă.”

  Asta-i cea mai spinoasă dintre toate, domnule Hatu! De la politicienii noştri nevertebraţi, dotaţi cu conştiinţe de paie nu ne mai aşteptăm de mult, la nimic… Prin­cipiul ca­re l-a făcut să pro­cedeze aşa a fost „vreau să am be­ne­ficii ma­xime cu efort minim“, spuneţi dumneavoastră. Dar dacă nu i s-ar fi permis?

 5. Eu cred ca trebuie sa iesim in fata guvernului. Sa le dam de stire ca anii 2000 in care primul ministru facea ce voia a trecut. Dl Ponta nu va putea ignora la nesfarsit presa internationala dar, mai ales, PNL nu va putea ignora voturile pierdute. Pentru ca ei pierd aici masiv voturi, electoratul PNL fiind educat.
  Daca organizeaza cineva o manifestatie in fata guvernului eu vin cu inca doi oameni sigur. Poate si mai multi…

 6. Foarte corect argumentat articolul dvs., domnule Hatu.

  @ popas „Sunt satul ca mosnegaraia si babele sa ne decida destinul la alegeri!! Dintotdeauna, babele, mosnegii analfabetii au fost nelipsiti de la vot, iar tinerii destepti…”
  Deja imi sare mustaru’ cand mai citesc asa niste panseuri inepte. Pentru ca sunt foarte aproape, ca varsta, de aceasta categorie. Si am avut o matusa care la 90 de ani avea o logica impecabila. De ce trebuie sa fie o axioma ca nu „tinerii” voteaza aiurea? Eu imi amintesc ca in 2000 tinerii l-au ridicat mingea la fileu lui Vadim Tudor.
  Tineri destepti cred ca sunt si Corlatean, Sova s.a. Dar problema esentiala e caracterul, nu nivelul studiilor sau varsta.

  @ Traian Mitrica : poate ca ai dreptate, nu ii priveste decat pe cei care mai cred ca Romania poate fi o tara civilizata.

  Cred ca pe baza a ce s-a scris zilele astea despre subiect s-ar putea scoate un doctorat cu tema „Plagiatul si multiplele lui valente”.

  • @Stefana

   Aveti dreptate doamna, m-a luat valul si am categorisit intentiile de vot dupa varsta. Nu este corect sa scriu asta. Doar ca nu mai suport sa vad batrani carora le spumega gura injurandu-l pe Boc pentru ca nu le-a dat, sau pe Funeriu pentru ca din cauza acestuia le-au picat la bac nepotii, etc.
   Nici pe tinerii care il acuza pe Funeriu (pentru neperformanta lor scolara) nu ii agreez.
   Indiferent ce ai patit in „regimul” Basescu, gandeste-te la rece daca a fost bine pentru tara sau nu.
   In general, votantii lipsiti de carte nu au capacitatea de a judeca logic; cei saraci voteaza cu stomacul, si tot asa. Tinerii sunt cei care vor suporta consecintele politicilor din Romania anii acestia, asa cum batranii de astazi le suporta pe cele de acum 20 ani.

   Eu sunt tanar doamna, putin peste 30 ani, si doresc ca viitorii mei copii sa fie mandri ca sunt romani! De aceea as dori ca toata lumea (batrani, analfabeti, tineri, etc) sa voteze logic, nu cu stomacul, nu cu portofelul, nu cu amintirile…

   Este atat de greu de observat ca aceasta caracatita a USL sufoca Romania?
   Va felicit pentru comentariul pe care l-ati postat, va doresc sa votati in cunostinta de cauza, cu logica, si cu gandul la ceea ce este bine pentru tara dumneavoastra si a urmasilor dumneavoastra.

   Daca v-am ofensat, va rog sa acceptati scuzele mele.

 7. Perfect adevarat, DAR traim in Romania iar tupeul si obraznicia tin loc de competenta.

  2. Membri comisiei de doctorat: Ion Neagu (membru PSD) şi d-na Raluca Miga-Beşteliu. Doamna deja s-a exprimat ca NU este plagiat (am citit pe net intr-un ziar, nu mai stiu care).
  Credeti ca in cazul unui politician are cineva curajul sa zica ceva? Trebuie sa fie intr-adevar CINEVA. Imi imaginez jena unora in respectiva comisie! Sau poate au fost numai persoane din „retea”? PSD (PDSR) a avut inteligenta politica de a isi fideliza o parte importanta din magistrati, functionari publici de rang mediu si inalt, medici, cadre didactice etc. de la toate nivelurile (care au ocupat periodic pozitii importante si care nu au „defectat” ca cei de la PD-L).

  3. Ati vazut ce retea si-a creat Dl. Adrian Nastase? Aceasta era si mai pregnanta cit timp a fost PM. Iata ca acum reteaua a functionat („sinuciderea”), fiind implicate prea multe persoane, dar toate si-au jucat rolul ca niste artisti profesionisti.

  4. In opinia mea guvernul actual NU este condus de Dl. Victor Ponta, ci de persoane din umbra. Altfel de ce s-a exprimat ca 75% din timpul alocat sedintelor guvernul se ocupa de contracararea acuzelor aduse de rivalii politici. In plus se observa cu ochiul liber ca preocuparea guvernului este de a plati polite politice (schimbarea comisiei de etica, a dir. inst. de stiinte ale educatiei, cautarea diplomei echivalate a Dl. Funeriu, consiliului de adm. TV, ICR, Arhivele, Instit. contracomunismului, etc.). Dl. V. Ponta este numai virful de lance „mistocar”, care place atit de mult unei parti importante a romanilor!

  In acest forum am mai scris cuvintul ce caracterizeaza guvernarea: RESTAURATIE.

 8. Raspunsul la prima intrebare e simplu. 2003, Nastase era indrumator pentru doctoratul lui, toti membri din comisia care l-au examinat erau membri PSD. :)

  Normal ar fi ca si Nastase sa primeasca o pedeapsa pentru acest plagiat si membrii din comisia din 2003 ;)

  • Aceasta este si parerea mea. Rolul membrilor acestor comisii este si acela de a verica daca teza de doctorat indeplineste standardele minimale. Acesti membrii primesc si bani pentru munca pe care o fac in comisii.

 9. Orice minune tine 3 zile (cel putin in Romania) … au exista discutii in senatul UB dar nu s-a luat nicio decizie ref. infiintarea unei comisii internationale care sa analizeze daca VP a plagiat sau nu (comunicatul remis presei de UB este doar o perdea de fum). De fapt, o astfel de comisie NU va fi formata deoarece exista riscul sa ajunga la rezultate contradictorii in raport cu comisia de etica a ministerului (o spune relaxat, fara urma de ingrijorare, o doamna din conducerea scolii doctorale a UB care a fost invitata la o emisiune a TVR in seara zilei de 27.06.2012)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Hatu
Cristian Hatuhttp://www.sar.org.ro
Membru fondator al Centrului de Evaluare si Analize Educationale. Specializare pe politici publice in domeniul educatiei. Din 2011, manager al unui proiect care urmareste reformarea predarii fizicii in invatamantul preunivarsitar.   In trecut, cursuri la Facultatea de Filosofie a Universtiatii din Bucuresti pe domeniile: istoria si filosofia stiintei, relatia dintre istoria fizicii si istoria filosofiei etc. Specializare in teoria cunoasterii stiintifice, stiintele cognitiei, filosofia stiintei, istoria stiintei. Doctorat in istoria si filosofia stiintei la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

Jurnal de cărți

Amintindu-ți trecutul îți retrăiești viața Au trecut deja câteva luni- nu multe- de la apariția în atât de prestigioasa...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro