miercuri, septembrie 23, 2020

De doua ori felicitari din inima pentru Dragos Aligica!

In primul rand, felicitari pentru publicarea la Oxford University Press a noii sale carti, „The Ostroms and Beyond: Institutional Diversity and Political Economy”, o contributie remarcabila la analiza institutionalismului si a rolului Scolii de la Bloomington in dezvoltarea politologiei si stiintei economice contemporane. Elinor Ostrom a fost laureata a Premiului Nobel pentru economie. Dragos Aligica este unul din stralucitii dicipoli ai acestei admirabile si extrem de influente scoli legata direct de gandirea lui Elinor si Vincent Ostrom.

http://ukcatalogue.oup.com/product/9780199843909.do

In al doilea rand, pentru un articol antologic, de o claritate ce-ti taie respiratia si de o onestitate asijderea, despre continuarea loviturii de stat din Romania. Dragos este pentru mine, si nu doar pentru mine, intelectualul care gandeste autonom, spiritul liber care nu consimte, nu devine complice, nu capoteaza, spectatorul angajat de sorginte aroniana. Gatie lui Dragos, am avut norocul sa-i intalnesc pe sotii Elinor si Vincent Ostrom si sa stau de vorba cu ei despre viitorul societatii civile in lumea post-comunista. Era, daca nu ma insel, in 2002, ma aflam ca bursier la Insittute for the Humanities al Universitatii Indiana. Mi-au daruit cartile lor, le pastrez cu sfintenie in biblioteca mea.

Dragos reprezinta, la propriu si exemplar, opusul lautarismului, acea meteahna culturala deplansa de Constantin Noica si de H.-R. Patapievici. Cand scrie despre ceva, stie despre ce vorbeste. Nu trebuie sa fii intotdeauna de acord cu el, este primul pe care il deranjeaza adeziunile neconditionate si necritice. Dar stie sa discearna, sa vada buna credinta acolo unde este, sa dea credit chiar si celor cu care se afla in dezacord. Singurul lucu pe care il cere este respectul pentru ratiune. Aici se intalneste cu mentorii sai, N. Steinhardt, Vincent si Elinor Ostrom, Nicholas Spulber si Matei Calinescu. Au fost nenumarate serile petrecute, de-a lungul anilor, in locuinta intrata in legenda a Christinei Zarifopol si a lui Luckey Illias. In anii din urma, ne intalnim des, Dragos si cu mine, cu Virgil Nemoianu. Toti pretuim calmul sau, eruditia iesita din comun, inteligenta morala, altruismul nedezmintit, adancimea judecatilor, devotamentul sau pentru valori, refuzul apriorismelor dogmatice. Un cuvant de apreciere, insuficient insa necesar, pentru Adina Dabu, profesoara la o prestigioasa scoala de business din Franta, minunata sa sotie si buna mea prietena.

https://www.contributors.ro/fara-categorie/e-chiar-mai-grav-decat-credem/

Felicitari din inima!

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Excelentă veste, am și comandat-o. La noi în zona evoluției instituțiilor pentru dezvoltare durabilă este foarte relevantă, doamna Ostrom are articole clasice pe problema asta.

 2. Ma alatur, cu permisiunea dv, acestui Laudatio…rationamentele domnului Aligica, dincolo de cuvinte, sunt excelente, fara rezerve…ca sa nu mai pun in discutie patriotismul dumnealui real, dublat de un temperament unic („cind e vorba de tara uit de deadlines..nu pot sa ma self-disciplenez…e patologic”…zice dumnealui odata)…In ciuda opiniilor la cald a diversilor comentatori , timpul i-a confirmat intodeauna articolele…cel putin de cind I’ll citesc eu..
  Desi sunt departe de specialitatea dumnealui am sa citesc si cartea…de altfel am mai citit niste academic papers impresionante prin structura logica a argumentatiei…

 3. Pentru mine articolele dlui Aligica sint o mare placere.
  Nu ma voi „repezi” sa citesc cartea; probabil ma va depasi in a o intelege.
  Si nu e nicio problema :P

 4. Eu înțeleg dorința și fascinația de a urmări direcția în care se îndreaptă societatea civilă într-o țară post-comunistă, dar cred că societatea românească se îndreaptă într-o direcție greșită și ar trebui ajutată să se reorienteze. Dacă niște psihopați ca Hitler sau Stalin au preluat conducerea unor societăți și le-au dus în direcția în care doreau ei, iar asta din simpla dorință de a avea puterea, cred că și niște persoane cu vaste cunoștințe despre societatea umană ar trebui să fie capabile să influențeze societatea românească în privința direcției în care să se îndrepte.

  Îmi dau seama că asta ar presupune să le cerem domnilor Tismăneanu și Aligică să preia rolul lui Hari Seldon. Dar dacă nu ei, atunci cine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Marele Laser și frauda științifică

Dacă noi vom tăcea, vor striga pietrele. Luca (19, 38-40) *1. Preambul

România înapoiată: reflecții la început de toamnă electorală

Locuiesc într-un sat situat la mai puțin de 10 km de Sibiu, practic într-o fundătură mărginită de dealuri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.