vineri, martie 28, 2025

De la idei care construiesc punți, la tancurile propagandei

Ideea construcției europene nu s-a făcut prin geniul umanității, ci prin focul încercărilor istoriei. Discursul lui Victor Hugo despre Statele Unite ale Europei nu a oprit cele două războaie mondiale, nu a oprit Holocaustul, nu a oprit bomba nucleară, nu a oprit ideologiile extremiste. A trebuit ca umanitatea să decadă în cel mai jos punct existențial, să fie sinonimă cu monstruozitatea. Europa s-a construit după aceste episoade,  atunci când Europa și lumea întreagă s-a trezit din beția ideilor care a lăsat urme eterne în sufletul omenirii.

Discursul lui Schumann celebru, din 9 mai 1950 se face într-o sală frumos dichisită, dar într-o Europă profund rănită, distrusă care trebuie să renască din cenușă. Politicienii din acea epocă nu au fost genii, au fost oameni care au înțeles greutatea istoriei și responsabilitatea de a construi punți acolo unde ideile au distrus, poduri fizice acolo unde bombele au distrus legătur-o politică a reconstrucției, o politică a renașterii, o politică a iertării. Pentru că vremurile de restriște fac să iasă la iveală oamenii de stat de anvergură. Europa a avut în părinții fondatori, lideri care au știut să tragă concluziile potrivite.

De atunci Uniunea Europeană a crescut, s-a transformat, s-a călit în alte momente istorice și a fost un loc al păcii. În 2012 i-a fost recunoscut acest merit, prin acordarea Premiului Nobel pentru pace, într-un moment de încercare economică majoră care a perturbat semnificativ nivelul de trai al multor cetățeni europeni. Undeva pe parcurs, România scăpată de jugul comunist ceaușist, rupe și ea lanțurile Porții de fier și se alipește acestui proiect european.

Dincolo de motivele contextuale de a dori prosperitatea și securitatea, astăzi societatea civilă privește spre Uniunea Europeană precum la o busolă care arată direcția bună, spre democrație, spre drepturile Omului, spre prosperitate, spre oportunitate și libertate.

Suntem în 2023, după o pandemie, cu un război la graniță, cu o situație economică incertă cu o Uniune Europeană care pare îndepărtată de cotidianul cetățenilor, deși se străduie să facă inversul. Dintr-o dată Europa punților și busola pentru democrație, devine țapul ispășitor pentru toate relele cetățenilor. Un război al propagandei și demogogiei  invizibil alimentat de politicieni pentru voturi.

Paradoxul și tot odată deloc previzibil este că politicienii știu cel mai bine că emoțiile negative stârnesc reacții, sentimente, opinii mai puternice. Un fenomen global, în care politicienii nu mai caută concordia, ci discordia folosind ideile pentru a distruge punți între comunități, familii.

Era politicienilor moderați dispare, politicienii cu idei radicale atrag atenția societății mai repede. Tehnologiile noi, internetul și rețelele sociale, pun divertismentul în concurență cu politica care are nevoie de voturi, astfel ideile radicale, propaganda, simplificările, demagogia devin instrumente pentru a capta atenția și așa extrem de limitată a votantului. Din motive electorale, partidele politice se înscriu într-o cursă a convingerii, a popularității, a comunicării și marketingului din care reiese polarizarea, idei care împart oamenii. Lumea a devenit prea complexă și complicată pentru a înțelege guvernarea.

De la economie globală, interdependentă, financiarizată complexă, la o lume digitalizată, inteligentă artificial, la o geopolitică volatilă, cu provocări majore precum schimbările climatice, migrația, la crize de tot felul, politicianul din 2023 inventează alte probleme mai ușoare cărora în mod generos le găsește soluții.

A conduce și a guverna devine o artă a jongla cu crizele simultane, în care la un moment dat te găsești depășit de anvergura lor și de lipsa instrumentelor, căci la cele amintite mai sus nici cea mai puternică țară, în condiții ideale de democrație și stabilitate nu poate aduce de una singură soluții la probleme globale. O perspectivă pesimistă. Însă ea are în esență spiritul unei pledoarii pentru Europă unită. Căci în momente de criză, adesea soluții deși nu perfecte s-au găsit împreună la nivel european.

Dușmanul invizibil din interiorul UE care este alimentat de politicienii care orbiți de moment hrănesc mai mult ideile care divid, decât cele care adună crește pe zi ce trece. Prin idei s-a construit Europa, tot prin idei se încearcă distrugerea Europei.

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

  1. Din pacate, lumea nu merge inainte prin forta ideilor, ci dorar prin socuri. Militare, economice etc.
    Deci, ca sa fie bine…. trebuie sa fie -inaite- rau. Foarte rau!

  2. Montanunion inițiat de Schumann și Monnier se baza pe uniunea economică „cărbune și oțel” cu speranța că astfel nu se va mai repeta un război european. CEE /EWG Comunitatea Economică Europeană /Europäische Wirtschaftsgemeinschaft celor șase a fost de la început 1957 un concept economic. Aderarea noilor membri până la 28 s-a dovedit dificilă până azi. UK a preferat Common Market, Franța a preferat o Uniune Politică. Azi se pune întrebarea încotr-o? Mai mult Uniune Vamală și aproape de modelul britanic Common Market sau mai multă intergrare politică și economică. Cred că trebuie pus mai mult accent pe „cultură”, pe patrimoniul european cultural. Azi nici măcar 1 % din budgetul UE.27 e prevăzut pentru cultură. Prea mult se dă azi pentru „bălegar de vacă”, pentru subvenții agricole care consumă 38 % din budgetul UE. Prefer un budegt UE de 5 % pentru cultură. E un liant mai puternic între cetățenii UE decât politica sau economia.

  3. Chestia asta cu Europa Unită a ajuns o Utopie, un fel de religie cu Idoli falși, la care ne închinăm prostește sperând Izbăvirea. Ridicol și fals.

    • Nu exista o alternativa viabila si dezirabila la UE si asta mai ales pentru Romania si tari ca ea. Disparitia UE ar insemna revenirea lu faramatarea europeană cu zeci de state izolate intre ele prin tot atatea taxe vamale ,monede nationale ,granite cu controale stricte,vize pentru fiecare tara o parte ( pe pașaport) pentru orice fel de calatorie ,disparitia unor standarde si reglementari comune inclusiv in domeniul comunicatiilor ,etc.Care om intreg la minte si ar dori asa ceva ,un astfel de regres imens?

      • Poate să rămână un fel de piață comună (cum a fost inițial), dar FĂRĂ putere politică (cum se vrea acum, ca o Federație Europeană cu vot majoritar).

        • Eu vreau în primul rând o uniune politică, nu am încredere în clasa politică de la noi, nu văd cum am putea trece de capul nostru de la balcanisme la europenism.

          • Nici nu ai cum sa treci de la familia „asa-zisa traditionala” de pilda, la altceva, decât in capul celor care viseaza la asa altceva. Lumea normala merge mai departe, ca si cea bolnava dealtfel.

      • ”Nu exista o alternativa viabila si dezirabila la UE (…) mai ales pentru Romania”

        Asta e mare dramă, faptul că România ar face lucrurile mult mai rău, dacă ar fi de capul ei. Schimbările trebuie să se petreacă mai întâi la Washington și la Bruxelles, pentru ca în următorii ani să se poată vedea și în România o schimbare în bine.

        Partea bună e că Rusia a întins coarda mai mult decât era cazul, iar europenii s-au cam săturat de agenții de influență ai Moscovei din politica europeană. Rusia a ajuns organizată în jurul unui singur om, iar China face și ea pași mari în aceeași direcție. Restructurările majore sunt chiar după colț, în 4-5 ani lumea va fi complet schimbată. Exact cum în 1992 – 1993 lumea se schimbase complet, față de 1988.

  4. Ideile care construiesc punti .Frumos spus .Negresit nu dor ideile fac asta dar se pare ca iluzia produce cu mult mai mult suspans decit ideea in sine .Suspansul este parte a cea ce ne dorim cu totii .Nimic nu poate fi mai frumos, in aceasta lume, decit aparitia suspansului dublat sau insotit, de fiecare data, de confruntarea dintre idei .Printre multiplele idei aparute , asa cum vedem si in text undeva spre finalul lui , de o parte si de alta ,aflam cum scopul musai scuza mijloacele sau cel putin asa ni s-a spus cindva .Ne aflam in secolul in care am ajuns cu totii , totul multumita jocului umbrelor ,in a pune in scena o singura alternativa devenita obligatorie numita Uniunea Europeana ce acum (jocul este de un exceptionalism,nicicind intilnit in sutele de mii de de ani ai existentei noastre pe Planeta) isi pune in aplicare noul ei format, ce cuprinde toate natiunile Europei.Nu exista alta alternativa pe masura ce Rusia nu mai reprezinta nimic pentru niciuna dintre natiunile Europei chiar daca mai vedem cum unii inca incearca sa se mentina la suprafată .Acum , vrem nu vrem , vom plati cu totii (ati fi surprinsi sa cunoasteti care este valoarea tuturor economiilor si averilor la nivelul UE )inarmarea fara de precedent a Europei dublata de inarmarea fara precedent si nicicind posibila pina acum a Germaniei.UE este singura entitate suprastatala care se inarmeaza si devine (acesta este cel de al doilea scop ) o mare putere militara dupa ce am devenit deja o mare putere economica .O Europa extrem de puternica militar si o Europa unita in integralitatea ei a inceput sa apara, in etapele devenite acum vizibile , cu multa vreme in urma .Concluziile le puteti intelege si singuri.

  5. „Prin idei s-a construit Europa, tot prin idei se încearcă distrugerea Europei.”

    Frumos spus. Mi-a placut o mare parte din articol, dar sfirsitul a fost mult prea teatral si patetic.
    Ideile sunt bune, dar sunt si un fel de saminta care cindva trebuie sa incolteasca, sa infloreasca si cindva chiar sa produca ceva.
    Din pacate ideile europene generoase au fost confiscate de niste neica nimeni, mai ales azi s-a consacrat o gasca de gospodine, gen Dancila, Analenna, Ursula si altele, si s-au transformat in sarmale fara carne, si fara varza.

    Optimistul din mine spune ca incercarea de a distruge Europa o va salva. Da, trebuie distrus o mare parte din esafodul putrezit, mucegait al temeliei europene si construit unul solid, curat, real.

    • Va rog frumos sa nu va atingeti de Viorica Dancila și coafura ei. Macar absolvise, probabil cu chiu si vai, o facultate tehnica când încă trebuia sa fi luat bacalaureatul pentru asta. Cand Vorica Dancila a ajuns prim ministru romanii au crezut ca mai jos nu se poate. A fost, pe buna dreptate, ridiculizata atat pe internet cat si in mass media liberala. Au urmat Ciuca și Ciolacu, care au împins standardele la culmi nevăzute de la domnitorii analfabeți din Evul Mediu. Astăzi media platita de coalitie (TVR, Digi 24, Antena – CNN, Canal D, Adevărul, etc ii „umanizeaza” și le tolerează greșelile de gramatica.

  6. UE s-a nascut ca uniune vamala si s-a dorit sa devina economica dupa 2000.Din pacate, nici tarile componente (Estice) si nici UE nu stiu cum sa realizeze acest lucru dupa integrare.Strategii si directive UE, strategii si masuri punctuale de tranzitie la reindustrializarea masiva a tarilor Estice au marcat ,,stagnarea in proiect” a uniunii economice!In loc de o dezvoltare economica-industriala si agricola rapida, tarile foste comuniste au ramas inapoiate si sarace, comparativ cu ,,tigrii asiatici” care au devenit puteri industriale in aceeasi 30 de ani de la caderea comunismului!
    Oare nu cumva aici, in aceasta stagnare a viziunii si lipsei proiectelor dezvoltarii trebuie cautat izvorul ideilor si actiunuilor ,,care divid” din ce in ce mai mult constructia europeana?

    • Mda, conform teoriei dvs, francezii, germanii, italienii, olandezii, rusii, etc sunt natii primitive, incapabile sa evolueze dpdv social, sa dezvolte o cultura si o societate democratica, etc. Sau alfel zis, o asemenea evolutie este rezervata in mod exclusiv oamenilor de origine anglo-saxona, avand in vedere ca ei au reusit sa aboleasca sclavagismul cu cateva decenii inainte de exilul lui Victor Hugo si alte aberatii.

      https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofBritain/Abolition-Of-Slavery/

      P.S. incercati sa bagati batul prin gard, respectiv sa divizati cu orice pret democratiile moderne din prezent – folosind subiecte istorice, dezgropatul mortilor, numaratul scheletelor din dulap, samd. Ce mai spun brexitierii Farage, Boris Johnson, et al?

      • Nici Olanda si nici Italia nu sunt pe lista de tari-huiduma.
        Nu este vorba de Farage sau BJ.
        Tarile-huiduma si-au demonstrat de sute de ani de zile incapacitatea de a fi democratice si tolerante.
        Toate sunt si republici.
        Marea Britanie a fost o tara a refugiatilor din „minunata” Europa.
        De la hughenoti incoace.
        Se poate incepe cu un exercitiu simplu. Examinarea textelor imnurilor nationale (mai ales cele originale) ale tarilor-huiduma este relevanta.
        Romania are un imn-desteptare/alarma.
        Efectiv, din 22.12.1989 de la pranz.
        Cu alte cuvinte, dar cu acelasi sens, huidume=barbarii-de-dusmani.

        • Marea Britanie are si ea dulapurile burdusite cu schelete din toate colturile lumii. Astazi, este o democratie moderna, asa cum este si Franta, Germania si restul tarilor din vestul continentului. In privinta valorilor democratice (respectarea demnitatii si a drepturilor fundamentale, buna guvernare, pluralism, etc) societatea UK-ului de astazi nu este mai presus.

  7. Foarte buna analiza. Si concluzia din final desi pesimista, din pacate e corecta. Nu mai avem politicieni care sa emane idei de concordie, ci doar politruci care emana idei de dominatie, fie militara, fie economica, fie energetica, fie ideologica, fie toate la un loc. Dragostea de putere astazi intrece cu mult puterea dragostei, mai ales la liderii lumii. Dumnezeu cu mila!

  8. „Dintr-o dată Europa punților și busola pentru democrație, devine țapul ispășitor pentru toate relele cetățenilor. Un război al propagandei și demagogiei invizibil alimentat de politicieni pentru voturi.”

    Poate la Bruxelles, poate la Strasbourg, sau la Bordeaux, unde se află autorul…Și unde cetățenii se poate să se fi plictisit de prea mult bine. Românii, însă, sunt săraci.

    România reală NU este și nu poate fi antieuropeană în mod natural. Sondajele de opinie, mai mult sau mai puțin credibile, manipulările prin mass-media aservite cleptocrației, ori discursurile aberante ale câtora extremiști nu reflecta un atieuropenism adevărat al românilor precum cel existent în unele state occidentale.

    România este un stat aparte în UE. De ce? Pentru că un sfert din populația sa trăiește în afara frontierelor, cea mai mare parte în alte state din Uniunea Europeană. Aproape fiecare familie are pe cineva într-un stat UE, în afara României. Prin urmare, cei aflați în România nu pot concepe, logic, să se rupă de membrii familiilor lor aflați în alte regiuni din Europa.

    Dimpotrivă, românii suferă și se simt discriminați pentru că din cauza politicienilor din România sau a celor din alte state, nu se pot integra mai mult în Europa. Am auzit în piață români spunându-și prețurile la verdeață și zarzavat în euro..La utilități, autoturisme sau construcții ni le spun chiar furnizorii în euro. Aderarea la Schengen este o temă de interes general.

    Cei care nu vor o integrare mai accentuată a României sunt politicienii, în primul rând cei români, pentru că ar fi împiedicați să-și desfășoare activitățile oneroase.. Ei vor doar banii europeni și să fie lăsați să și-i însușească în mod fraudulos.

    Cleptocrația este atât de puternică în România încât a reușit ca prin mâna Președintelui să răstoarne fostul guvern rezultat în urma alegerilor, exact când acela făcea reformele democratice, când organiza concurs transparent pentru ocuparea funcțiilor de Procurori Șefi ai Marilor Parchete, spre exemplu.

    Actuala alianță formată din marionetele cleptocrației a inventat cu ajutorul unei părți a serviciilor de informații partidul extremist AUR (o replică a PRM-CVT), pentru a-i servi drept opoziție formală în viitoarele alegeri și a se asigura astfel că păstrează puterea.

    • Analiza dvs despre situația din România este excelenta. Despre UE sunteți un pic mai retinut. Ințeleg din ce spuneți, printre rânduri, ca nu avem de ales, pentru ca un sfert din romani trăiesc in UE. Asta n-ar trebui sa ne facă sa nu vedem cu ochii deschiși derapajele EU sub domnia Ursulei. Pana și Junker a condus Uniunea mai transparent și mai democratic.

  9. Un articol echilibrat despre schimbarile din „mersul tren(d)ului” Europei. Poate ca ar trebui realizat ca „simplii cetateni” isi schimba mai greu habitudinile, in timp ce unii politicienii ii bombardeaza cu tot felul de „progresisme”: schimbarile globale ale climei, cele de gen, revendicari provenind din drame vechi de sute de ani, incurajarea imigratiei unor persoane apartinand altor culturi , libertanianisme economice, sustinerea unor razboaie locale, etc. Cu efecte economice dar si sociale din ce in ce mai vizibil defavorabile. E de mirare, in acest context, orientarea- nu neaparat constienta – a tot mai multor cetateni spre dreapta conservatoare, cu speranta pastrarii unui modus vivendi- cel de dupa intemeierea Europei Unite si pana prin 2008?

  10. 1. europa la zi

    China a intrat de curind in ceea ce numi Deflatie .China – BRICS sunt doar o iluzie ele neavind nici moneda proprie si nici o piata de desfacere comuna .BRICS poate fi valabil , ca si reprezentativitate in lume ,doar peste zece ani daca toate natiunile componente se vor intelege ceea ce nu se va intimpla .China are mari probleme in intern pe masura ce companiile din sectorul imobiliar si cele care au investit uriase sume de bani in fabricarea automobilul electric se prabusesc .Marile Banci se pregatesc sa plece din China .Militar China functioneaza inca aidoma armatelor Rusiei ce acum stau de luni bune in transee .Ucraina deja a partajat toate secretele militare ale Rusiei si nu numai cu NATO .SUA aduce in fata noastra noul bombardier invizibil si nuclear B21 echipat cu mini bombe nucleare ce pot distruge un orasel de marime medie .Este evident cum SUA si UE multumita Ucrainei cunoscsi au identificat deja toate tintele de lovire atunci cind rusia nu se va supene deciziilor occidentale .Naval ,noile mini submarine(un fel de rachete fara echipaj) Triton ce functioneaza cu panouri fotoovoltaice si care sunt invizibile pot distruge oricare subiect militar aflat la adincime sau la suprafata apei .China si drumul ei expansionist este oprit deja de NATO 2 in Pacific .Cartea jucata de China ce este mai degraba declarativ pacifista nu convinge pe nimeni .In Orientul Mijlociu niciuna dintre natiunile musulmane nu au declarat razboi nici Israel si nici SUA.Tot ceea ce vedem este o bravada vorbareata inutila pe la TV pe model Saadam Husein cel care tot intr-o groapa s-a ascuns cindva .Hamas si probabil Hezbollah vor fi distruse .Israel nu se poate opri .Probabil Israel are si acceptul natiunilor arabe ce niciodata nu s-au inteles cu persii .In Europa UE se mareste ,NATO Europen face la fel iar Germania devine coloana vertebrala a viitoarelor armate ale Europei nimeni nemaiputind a i se impotrivi .UE isi atrage in siajul ei toate natiunile non UE si se federalizeaza integrind curind si Ucraina si Rep .Moldova .Planul este in parametrii .Nicicind cetatenii Romaniei ca si cei ai UE nu au trait mai bine .Nicicind bunastarea nu a fost ma evidenta .Nu ne putem dori mai mult de atit .Europa devine in intreg colos economic si acum, urmare a planurilor de mult stabilite ,devine si o forta militara inarmata practic de la zero cu ultimile tehologii ce si-au dovedit valoarea in Ucraina .Ca si cetateni europeni vom fi nevoiti sa punem si noi umarul la inarmarea masiva a Europei ce ne va asigura existenta cel putin un secol de acum inainte .Partea din PIB atribuita inarmarii va creste considerabil .Sa multumim celor care duc la indeplinire aceste fabuloase planuri intinse pe zeci si zeci de ani .Pas cu pas devenim tot mai puternici .Romania a pariat corect .

  11. UE s-a nascut pe acelasi principiu pe care astazi il adopta fata de alte puteri autoritare: „bani/bunăstare pentru pace”. In 50, scopul era impiedicarea inarmarii Germaniei prin schimburi economice si prin prosperitate, lucru care a reusit, iar dupa 1990 scopul a fost extinderea UE pentru a elibera de saracie si de comunism statele estice foste comuniste. Acelasi lucru a incercat Germania sa facă in raport cu Rusia decenii la rand, dupa caderea URSS, anume sa-i ofere oportunitati de bussiness pentru a preveni orice agresivitate din partea Rusiei. Gresit! Ideile elitei ruse au fost mai puternice decat banii. Ideile transforma lumea, fie in bine, fie in rău. Din păcate astazi busola UE incepe sa indice gresit, iar directia este data de idei care nu prea mai au legatura cu libertatile si democrația, cu pacea sau bunastarea. Astazi suntem sub asaltul ideilor stangiste, marxiste sau de tip comunist, iar acestea dau trendul in UE. In curand vor exista doar extreme, politicile moderate de dreapta sau stânga disparand treptat.

  12. Coeficientul de inteligenta mediu al omenirii scade, continuu. Se pare ca 1975 (ca an al nasterii) este punctul de inflexiune si se pare ca nu zestrea genetica, ci mediul, societatea ar fi de vina. Mai pe romaneste, ne prostim din ce in ce mai adanc, pe zi ce trece.
    Nu e de mirare ca si liderii de astazi stau mai prost la IQ (deci si la viziune), decat liderii de ieri. Si nu e de mirare ca marketingul (politic sau de orice alt fel ar fi) vizeaza, preponderent, „creierului reptilian” al oamenilor.
    Educatia si instruirea fac diferenta, atat la oamenii simpli, cat si la liderii lor.

      • @neamtu tiganu
        Maestre, ce cauti pe-aici, cu atacuri la persoana in loc de idei coerente, taraste-te inapoi, in siajul lui Cranganu, ca acolo ti-e locul. :)

    • Nu a existat niciun schimb de generații în 1975. Există generația celor născuți între 1956 și 1972, care nu au crescut cu mâna pe mouse și sunt mai capabili să înțeleagă pe ce lume trăiesc, dar nici la la generațiile următoare, nu IQ-ul e problema. IQ-ul depinde de părinții biologici, oricine dorește să peroreze pe tema asta ar trebui să-și însușească măcar niște noțiuni de bază în materie.

      În România a scăzut într-adevăr IQ-ul mediu în ultimii 20 de ani, probabil din cauza emigrației masive. Acum media e în jur de 87, în timp ce prin anul 2000 media era 91, la fel ca la bulgari și la greci.

      Problema liderilor e alta: cei de azi sunt lideri de fațadă, selectați, instruiți și promovați de Moscova, încă de pe vremea lui Brejnev.

      • @ Harald

        Studile spun ca societatea, mediul si nu zestrea genetica au generat prostirea omenirii. Impartirea in „generatii”, evocata de dvs., e formala, nu naturala.
        https://mahb.stanford.edu/blog/idiocracy-is-the-decline-in-human-intelligence-undermining-democracy/#:~:text=After%20a%20marked%20increase%20in,in%20human%20brainpower%20since%201975.

        Asta cu scaderea IQ -ului din cauza emigratiei, in Romania, nu mi-e clara: spuneti ca au plecat romanii cu IQ superior, iar prostii au ramas in Romania? :) In acest caz, IQ -ul mediu ar fi trebuit sa creasca in SUA, Norvegia, Marea Britanie si alte tari-destinatie, dar studiile spun ca scaderea IQ -ului e generala, globala.

        Nu pot nega ca Ilici-Iliescu si ai lui pro-sovietici au monopolizat scena politica romaneasca, dupa ’89 si au contribuit la decaderea de azi a Romaniei.

        • ”studiile spun ca scaderea IQ -ului e generala, globala”

          Asta se întâmplă când trompetele ideologice vin să impună niște idei, nu să înțeleagă niște realități. Dacă 97% spun asta, „science is settled”, corect? 😀

          Hai să-l mai lăsăm pe Iliescu în plata Domnului, că nu el conduce azi România. Dar cum se face că ăsta de azi nu are nici el copii? Merkel câți copii are? Macron câți copii are? O fi așa mare coincidența sau îi alege cineva intenționat? Întreb pentru un prieten 😀

          • Or fi reptilieni si d-aia n-au copii… 😀
            Noroc ca Basescu avea copii! 😀
            O, da, e plin de trompete ideologice, pe-aici – zgomotoase, nevoie-mare, dar in permanenta pana de argumente.

            • Si mai ales ce copii are Basescu, treaba clara ca IQ-ul e ereditar :))

              A propos de copii, oamenii nu prea mai fac copii ca lumea s-a cam schimbat un pic si a devenit mai comoda si nu prea mai vreau femeile sa-i creasca si sa-si faca peri albi, ce sa-i faci…n-ai ce sa-i faci, nu-i ideologie e un alt stil de viata ca deh, nu mai suntem pe la 1800 toamna. Oamenii prefera sa-si traiasca viata si sa aiba mai mult timp pt ei decat sa imbatraneasca devreme crescand o casa de copii. Poti sa-i judeci? Treaba lor! Dar fara griji, sunt comunitati destule unde facerea de copii si apoi abandonarea lor este cam singurul job…

              „Dar cum se face că ăsta de azi nu are nici el copii? Merkel câți copii are? Macron câți copii are? O fi așa mare coincidența sau îi alege cineva intenționat? Întreb pentru un prieten” Asa-i ca prietenul ala nu are IQ-ul mai mare decat numarul de la slapi?:)) Pai la fel cum l-au ales si pe Stalin, Mao, Pol Pot , Ceausescu si alti mari familisti cu copii si mari lideri care au adus prosperitate tarilor lor :D

            • @IqMine – viitorul nu are nicio miză pentru persoanele fără copii. Nu-i interesează cum va arăta lumea, de asta aplică deviza ”după noi, potopul”. Și activiștii au aceeași problemă, în lipsa copiilor promovează tot felul de aberații cu maximă nonșalanță.

              În țările unde rușii au crescut și instruit viitorii lideri (România, Germania etc) au preferat să selecteze persoane fără copii. Iar faptul că te deranjează și azi Băsescu (singurul politician anti-Rusia) demonstrează că de la Moscova primești tu indicații prețioase, la fel ca și tovarășul tău.

              Asta e marea mistificare neomarxistă a zilelor noastre: urletele isterice ”Rusia, Rusia!” maschează tocmai favorizarea intereselor Rusiei.

            • O gluma pentru Decebal.

              La o conferință de presă, Ion Iliescu a fost intrebat:
              – Domnule Iliescu care a fost cel mai bun sfat pe care l-ați dat unui prieten?
              Ion Iliescu a răspuns cu ochii in lacrimi:
              – Decebale, te rog, nu te bate cu romanii!

  13. Nu IQ-ul a scazut, ci nivelul de educatie. De ce? Pentru ca, pe de o parte exista multa ignoranta, multa comoditate, exista Google daca vrei sa afli ceva sau chiar AI, iar pe de alta parte guvernele prefera oameni care nu gandesc prea mult cu mintea lor si la care prinde propaganda. De ce? Pentru ca se reintoarce comunismul, de aceea. Cui ii era frica de carti si de oameni care gandesc cu propria minte? Ati ghicit!

  14. Torah VS Quran. Liderii religiosi care conduc oamenii catre razboi si moarte, cu Dumnezeu pe buze… Bleah! Toti, o apa si-un pamant!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alin Orgoan
Alin Orgoan
Alin Orgoan a obţinut licenţa în Drept și Știinţe Politice la Université de Bordeaux și deține un Master 1 în Drept internațional public la Université de Bordeaux și un Master 2 pe Drept european și dreptul Uniunii europene, specializarea lui fiind pe Guvernanța Agențiilor de reglementare ale Uniunii Europene. Din 2015 până 2019 a predat ca asistent universitar drept administrativ francez, drepturile Omului, dreptul Uniunii Europene, dreptul pieței unice și dreptul relațiilor externe ale Uniunii Europene la Université de Bordeaux. În 2014, s-a remarcat prin câștigarea locului II la Concursul de elocință și pledoarie Lysias, organizat la Bordeaux. În 2014, prin câștigarea locului III la Concursul international de drept european, organizat la Lille. Actualmente lucrează la Parlamentul european ca asistent parlamentar.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro