duminică, mai 19, 2024

Deceniul Preşedintelui Iohannis

Preşedintele Iohannis înseamnă, în istoria politică a României, un deceniu. Asemeni predecesorului său, Traian Băsescu, Iohannis reuşeşte să ducă la capăt o decadă prezidenţială. Dincolo de fast, dincolo de recepţii, dincolo de călătorii adesea   petrecute în decor opulent, bilanţul mandatelor sale se va scrie sub semnul lucidităţii. Anii săi sunt cei în care speranţa a lăsat loc, treptat, marasmului : ales de două ori înfruntând PSD, Iohannis  este preşedintele care a numit cei mai mulţi premieri din rândurile PSD.

Supravieţuitor a cărui tenacitate nu poate fi subestimată, Preşedintele Iohannis le supravieţuieşte lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Dar supravieţuirea sa politică este însoţită, adesea, de inconsecvenţă şi de  tentaţia aroganţei. Revitalizarea PSD şi creşterea AUR sunt, poate, cele mai importante piese ale moştenirii sale politice.

Preşedintele  şi  partidele

          Preşedintele Iohannis a întreţinut cu partidul din care provine, PNL,  o relaţie întemeiată pe prestigiul şi ascendentul funcţiei pe care o deţine. În mai mare măsură decât Traian Băsescu, cel care a eşuat la final, acceptând crearea  dizidenţei  PMP, Klaus Iohannis a reuşit să impună PNL nu doar alegerile sale strategice, ci şi propriile sale variante de conducere.

          Căci PNL a încetat, treptat, să mai aibă o existenţă  autonomă, absorbit fiind de preşedintele republicii. Succesiunea de conducători şi de premieri a alimentat, constant, această ambiţie a şefului de stat.  Hegemonia  prezidenţială a oferit PNL un dar otrăvit şi l-a antrenat în direcţia unui pact faustic: menţinerea  la putere în schimbul renunţării la orice veleitate de independenţă. De aici, impasul actual care nu mai poate fi ignorat: Nicolae Ciucă nu  există în afara lui  Klaus Iohanis.  Dominaţia prezidenţială  asupra liberalilor pune în pericol orice  posibilitate de reinventare în anul electoral care urmează.

           Hegemonia prezidenţială a îndrumat PNL  şi pe calea marii alianţe cu PSD. Dorinţa de stabilitate poate fi citită şi ca un alibi pentru dorinţa de comfort personal a şefului de stat.   Klaus Iohannis a dorit să evite scenariul suspendărilor din funcţie :  coaliţia cu PSD, motivată şi de contextul tragic al invaziei ruseşti în Ucraina, garanta  liniştea finalului de mandat.

          Rocada premierilor este, însă, un gest care poate avea consecinţe  dramatice pe termen scurt şi mediu.  Premierul Marcel Ciolacu nu va  mai avea acelaşi tip de subordonare precum Premierul Ciucă. Pactul cu PSD comportă riscuri semnificative, de vreme ce PSD are o lungă tradiţie de duplicitate în tratarea aliaţilor săi de conjunctură. Klaus Iohannis îşi păstrează intactă funcţia, dar încetează să mai deţină pârghii efective de control politic.   PSD triumfă, încă o dată, iar Preşedintele  Republicii mai dă o şansă social- democraţilor.

Preşedintele şi reforma statului

          Un   paradox face ca dramatica grevă din învăţământ să fi dezvăluit, spectaculos, eşecul celui mai important proiect de reformă patronat de  Preşedinte, “România educată”. Fastul oficial contrastează cu nemulţumirea socială. Legea educaţiei este promulgată pe acest fundal de conflict : iritarea  prezidenţială  decurge din contemplarea acestei imagini de eşec politic major.

          “România educată” rezumă  inconsecvenţa şi ezitările deceniului  lui Klaus Iohannis. În educaţie, ca şi în  justiţie sau reorganizare constituţională, Preşedintele a părut  incapabil să ducă până la căpăt un mandat al speranţei şi al încrederii. Glaciaţiunea , involuţia şi marasmul au luat locul elanurilor de început.

          În câteva ocazii Preşedinte Iohannis a  fost pregătit să asculte vocea celor care i-au acordat votul : tragedia de la “Colectiv”, manifestaţiile împotriva OUG 13, referendumul  care a dus la  condamnarea lui Liviu Dragea sunt  momentele în care între  votanţi şi şeful  de stat s-a construit o autentică solidaritate.  Dar această solidaritate a fost subminată, fatal, de inconsecvenţa şefului de stat. Divorţul de acum dintre Preşedinte şi electorat este  cel din urmă episod al unei istorii complicate.  În locul conversaţiei democratice cu naţiunea pe care o reprezintă, Preşedintele a ales, adesea, absenţa şi tăcerea.

           Pentru români, deceniul prezidenţial al lui Klaus Iohannis a însemnat nu doar triumful unui imobilism politic, ci şi despărţirea de iluzii. Iluzia eradicării corupţiei  prin intervenţia unor magistraţi providenţiali este una abandonată:  guvernarea unei naţiuni nu se încredintează procurorilor şi jurecătorilor, ci celor care sunt aleşi democratic. Dezamăgirea de după 2017 este  o lecţie predată românilor, spre a evita investirea  în alte utopii ale salvării.

           Preşedintele Iohannis  a menţinut direcţia occidentală a  politicii noastre externe – Victor Ponta şi Liviu Dragnea au eşuat în tentativele lor de remodelare a acţiunii noastre externe.  Invazia rusă ar fi putut fi şansa  Preşedintelui de a construi, asemeni Poloniei, o identitate  naţională întemeiată pe curaj şi solidaritate  asumată cu Ucraina.  Opţiunea preferată de Preşedinte,  corectă pe fond, a purtat amprenta acelei mediocrităţi funciare ce  menţine România în poziţia de subiect, iar  nu de  creator al  istoriei sale.  Distanţa dintre anvergura politicii poloneze şi rezerva oficială din România este imaginea  decalajului  de potenţial şi de imaginaţie strategică.

           În cele din urmă, Preşedintele Iohannis nu a fost nici Victor Ponta şi nici Viorica Dăncilă: cele două alegeri ale sale au împiedicat socialismul  demagogic şi etnocratic să învingă la urne. Dar Preşedintele Iohannis ar fi putut fi cu  mult mai mult decât a fost.  Marasmul şi mediocritatea,  inconsecvenţa şi ezitările  sunt parte din istoria epocii sale. Demagogia şi dezamăgirea pot fi punctul de plecare al unui viitor incert. Moştenirea lui Klaus Iohannis  este şi  impasul în care România se află  prinsă, acum.          

Distribuie acest articol

82 COMENTARII

  1. un Deceniu care a permis transformarea Administratiei si mentalitatii societatii intr un „VECEniu” . Aceasta este Mosternirea. Cu siguranta am scapat la mustatat de VV Dancila, insa, doar aceste mize anima Romania ? cum scapam de un inept sau o inepta ?

  2. De ce tot votează românii cu partide de hoți gen PSD și PNL, în loc de partide cinstite precum USR și REPER? Ce-i în neregulă cu mințile lor?

    • Pentru ca romanii s-au saturat de politicieni „saraci si cinstiti” si chiar nu mai vor din astia. Din 1990 incoace am avut doar politicieni saraci si cinstiti si uitati unde am ajuns.

    • Marcelică,

      Dai copy-paste la întrebare, iată și copy paste la răspuns. 😀
      ț=
      https://www.contributors.ro/ce-populatii-vor-avea-viitoarele-regiuni-administrativ-teritoriale/#comment-561992

      N-am crezut că o să ajung vreodată să văd PSD ca răul mai mic, dar iată că se întâmplă: PSD & PNL sunt ca o fractură pe când USR & RePeRe sunt cancer curat. 😀

      În cele 9-10 luni de guvernare miniștrii USR-RePeRe s-au dovedit a fi neputincioși (Stelian Ion), incompetenți dincolo de orice imaginație (Voiculescu & Mihăilă) sau de-a dreptul venali (Năsui & Ghinea). Primarii lor sunt unul mai catastrofal ca altul cu Fritz & M-me Armand „strălucind” în fruntea grupului.

      Principalele probleme ale României sunt taxele oneroase și prețul ridicat al energiei. USR & mai ales RPER sunt adepte fanatice ale „tranziției verzi”. Asta înseamnă exact taxe mai mari și energie mult mai scumpă. Dă-mi deci un motiv pentru care USR & Co. ar merita votați?

      • Ce fumati, domnule draga, de va credeti indreptatit sa explicati cu aplomb care sunt principalele probleme ale Romaniei? Ca un vajnic membru de partid si de stat, as zice.
        OK, aveti ceva cu USR, iar REPER va dau arsuri al stomac (semn bun pentru ele, as zice) dar macar incercati o cat de mica genoflexiune logica, desi in cazul dvs cred ca se va lasa cu pomenitele fracturi.
        Vedeti ca taxele alea oneroase le-au stabilit cei de la PSD. Cam pe toate, asa. Iar pretul energiei a fost stabilit cand pe la ANRE si la Ministere erau propasiti tractoristii, pardon, specialistii aia ai dumneavoastra, tot de la PSD.
        Simpatic domn mai sunteti! Mai rar asa vizite distinse ca a dvs :)
        Mai pofiti!

        • Ilustră doamnă,

          Dacă n-or fi taxele și energia scumpă atunci care sunt principalele probleme? Uimiți-ne! 😀

          E foarte adevărat că sistemul de taxare oneros e în cea mai mare parte opera PSD. Numai că PSD-eii au strâns averi frumușele din furăciuni și au tot interesul să le protejeze și nicidecum să le împartă fomiștilor prin taxe.

          Prețul ridicat al energieie nu vine nici de la ANRE și nici de la miniștrii cu creierașul cât nuca, ci vine de la „tranziția verde”. De la certificatele de carbon, de la jihadul împotriva fracturării hidraulice. Iar aici USR e vârf de lance al salvatorilor planetei – Infinit mai periculoși ca oricine altcineva. Nu-i așa?

      • Domnule pedagog,
        Evident că cei mai mulți miniștri USR au fost o dezamăgire. Dar să considerați răul cel mai mic PNL și PSD este de-a dreptul siderant. Adică vi se par mai buni oameni precum Nicolae Ciucă care este în mod evident incapabil să lege două fraze? Să considerați mai buni oameni precum Budăi și Bode? Nu știu, glumiți? Și dacă ziceți de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă că sunt incompetenți, spuneți-mi, vă rog, în ce mod a fost mai bun Alexandru Rafila. Primarii USR sunt slabi? Se prea poate, dar haideți să vedem ce recoltă avem la PSD si PNL. Că ați zis că sunt răul cel mai mic. De-a lungul timpului au fost infractori care au fugit în străinătate, infractori care au fost condamnați, abuzatori de copii, violatori, să mai continui? Dar tot USR este răul cel mai mare?
        Să știți, domnule pedagog, că eu înțeleg că e greu pentru unele persoane să se desprindă de opiniile promovate la TV dar încercați să fiți mai obiectiv. Am să vă dau eu un motiv pentru care merită votați: m-am săturat de analfabeți. Trebuie să începem să creștem nivelul pentru că acum suntem la pământ. Nu ne poate lua nimeni în serios și vom fi păcăliți permanent de toată lumea cât timp ne va reprezenta cineva ca domnul Bode. Sigur că cei de la USR nu sunt perfecți, e vizibil, dar dacă ar fi clar că populația îi respinge pe analfabeți, treptat, și restul partidelor ar promova oameni mai educați. Așa cum stau lucrurile acum dacă vom continua cu acești incompetenți nu poate fi departe ziua când se va alege praful complet.

    • 500 de ani decalaj istoric. Încvă nu am conștientizat necesitatea libertății de conștiință și, în consecință, nici necesitatea solidarității în jurul unui contract deplin asumat de toate părțile. Încă mergem pe loialitate și pe sacrificiul mioritic de sine spre profitul celorlalți.

      În secolul al 19-lea decalajul se reducea prin progresele românilor. Acum se reduce prin regresul celorlalți.

  3. Cred ca tu comentezi alt film. Istoria il va consemna pe acest presedinte ca pe un mare tradator al natiunii care l-a cocotat pe nemeritata pozitie de presedinte. Sau din punctul de vedere al altor interese ca omul providential pentru ei care a reusit sa distruga ( ‘vernichten’) ce mai ramasese din structurile acestui stat disfunctional. Depinde cine va scrie istoria.

  4. Iohannis a fost un dezastru politic major! Un factor care ar fi putut duce Romania spre o normalitate, prin reforma si schimbare profunda. A ales sa fie un factor de regres prin inselarea alegatorilor si deturnarea votului politic inspre PSD (desi a fost dat clar impotriva PSD). S-a creat o imensa falie de incredere intre orice actor politic posibil reformist si alegatori, e greu de crezut ca orice votant lucid va mai vota in urmatorii 10-20 ani ceva ce vine dispre PNL sau asa zisa dreapta. Decredibilizarea politicii romanesti este marea mostenire lasata de Iohanis pentru viitor. Votantii sceptici care aveau ca motto: ” Tu votezi ce vrei, dar iese cine trebuie” sunt in mare masura indreptatiti si au mare dreptate!

    • Uiți că Iohannis e invenția politică a lui Antenescu de pe vremea coaliției acestuia cu Prostănakul Geoană și Voiculescu. Era ceea ce numeau ei atunci „soluția Iohannis”.

      Iohannis a fost și este doar răul mai mic. A fost pur și simplu o soluție mult mai puțin rea ca cea a lui Ponta sau a coanei Vasilica-Veorica.

      Soluția cu adevărat rea o vei vedea abia după carnavalul alegerilor din 2024 când va ajunge la Cotroceni ceva creatură mult mai periculoasă ca Iohannis, precum rusofiliticul Rafila, Prostănakul Geoană sau cine știe ce altă lighioană va mai scoate Ciolacu din joben.

  5. Pt mine presedintele Iohannis este un tradator. A mintit pur si simplu in relatia cu PSD, a calcat in picioare moralitatea pe care si-a castigat mandatele. Mai rar asa individ in istorie.

  6. Poate ca Johannis nu a fost ceea ce-si doreau romanii. Poate ca ar fi putut face mult mai mult.
    Cum se-ntimpla cu alternanta la conducere, dupa un scandalagiu, Basescu, a venit Mutu. Probabil asa va fi si acum, va veni un scandalagiu.
    Pt consolarea romanilor insa, ar fi suficient sa ne uitam in lume. Citi politicieni adevarati exista, citi sunt adevarati leaderi? Micron a incercat sa-si dea ochii peste cap, a luat-o-n barba si s-a linistit. Sa nu uitam de Ursula, care, din fericire, tace asurzitor. In sfirsit!

    Singurul care misca ceva, din nefericire intr-o directie tragica, e nebunul de Putin.

    • Deci „nebunul de Putin”, tot mișcă ceva, în comparație cu Macron, von der Leyen etc. Domle, mișcătoare demonstrațiune, pe cinstea mea. Ura asta necruțătoare împotriva a tot ce e mediocritate occidentală pe de o parte, și admirația asta surdă și mută în ce privește ciuma cremlineză pe de altă parte, răzbate precum transpirația biruitoare printr-o membrană stricată de gore-tex… Membrana fiind caracterul, în speța de față.

    • Asta e vrăjeală. A spune că nu a făcut tot ce putea face și că asta se întâmplă peste tot e o încercare ridiculă de mușamalizeze. Nu știu câți președinți și-au tratat electoratul cu așa dispreț, așa cum a făcut-o Iohannis. Moștenirea lui: hoția PSD, distrugerea PNL-ului, AUR, servicii, ratarea Schengen, dna pe butuci etc. Proiectul lui emblematic, România educată, o prostie. Când a candidat contra Ponta, mi-am sunat prietenii să il voteze, sa nu iasă PSD. Măcar eram tânăr….

  7. Este vizibila o oarecare detasare a societatii si a Mass Mediei in general , fie ea scrisa sau cea prezenta in emisiunile de la TV, partea ce mereu l-a contestat , de Presedintele Iohannis ,aflat la final de mandat .Textul de fata nu face exceptie .Pentru a intelege forta Presedintelui Iohannis care este , de departe , cel mai important sef de Stat pe care Romania l-a avut vreodata , nu trebuie decit sa faceti un exercitiu de imaginatie .De la bun inceput putem arata cum cei 10 ani in care Iohannis a fost Presedintele natiunii romane au fost plini de imense provocari in plan intern si mai ales in plan extern acolo unde Presedintele , conform prerogativelor , a excelat . Primul mandat prezidential a stat sub povara repetatelor guverne PSD (alt PSD decit cel de acum )ce au dorit sa modifice toata legilslatia romaneasca si sa transforme Romania intr-un stat Iliberal sub comanda fostului sef PSD pe modelul Orban de Budapesta .Imaginativ ar trebui sa intelegeti ce s-ar fi intimplat daca Presedintele Iohannis intorcea spatele actiunilor PSD si isi consuma linistit mandatul fara sa reactioneze .Cu totii stim ca nu a fost asa .Presedintele Iohannis se impotriveste si reuseste sa elimine din scena politica pe fostul sef al PSD si reuseste sa opreasca un procent important (75 la suta ) din legile noi ale PSD totul culminind cu eliminarea legii (era la vot in Parlament ) autonomiei asa zisului Tinut Secuiesc .Va amintiti vorbele „jó napot kívánok”.Daca nu facea asta Romania era penetrata total de Ungaria lui Orban .A urmat o noua provocare aparuta de data asta chiar in sinul Partidelor de drepta ce a cuprins un aranjament intre doi fosti sefi de mari partide de dreapta ce doreau scoaterea de jocul politic si minimizarea prerogativelor Presedintelui Iohannis . Nu au reusit si cei doi sunt scosi din jocul politicii din Romania .Ceea ce a urmat a fost si mai tragic .Pandemia de Covid 19 intra in scena si stim cu totii care au fost provocarile din sanatate ce ne-au arata fragilitatea acestuia .Nici bine nu s-a terminat Pandemia ca a aparut razboiul din Ucraina .Provocarile la care Presedintele Iohannis a trebuit sa faca fata au fost uriase atit in plan intern cit si in plan extern .Nici un alt Presedinte nu a avut, in timpul mandatelor astfel de provocari despre a caror rezolvare nu aveam un precedent imediat sau stiinta rezolvarii .Totul a fost de o noutate absoluta . Cu toate acestea, in marja atributiilor constitutionale , Presedintele Iohannis devine girantul obtinerii banilor din PNRR , girantul parteneriatelor militare cu Fanta SUA si Japonia , girantul politicii externe ce ne aduce in fata nevoia de ajutorare a Ucrainei (cit de complexa este aceasta situatie si cit de bine a jucat cartea Iohannis ) , girantul inarmarii Romaniei cu noi tehnici militare , girantul aducerii in Romania a batalionului de lupta din Franta si a celui din SUA ,girantul achizitiilor de tehnica militara de felul Himars ,Crotal ,Mamba Patriot sau de avioane F 16 si acum de tancuri Abrams si de submarine performante , toate la un loc punind Romania in pozitia de forta binemeritata .Cu toate aceste provocari unele la vedere altele nu , Iohannis reuseste sa pastreze intacta tara neoferind dusmanilor din interior si din exterior posibilitatea aparitiei haosului .Ultima incercare ,cea cu greva din invatamint, ne arata cit de mare este impotrivirea externa si manipularea interna ce a reusit sa induca in rindul unei parti din profesorimea romana falsitatea unor teme inexistente .Nici aici nu s-a reusit chiar daca sprijinul Media este vizibil la tot pasul si fakeul care o insoteste asisderea .Nicio alta entitate sociala din Romania nu s-a alaturat putinilor grevisti aparuti in Piata Victoriei .Profesorii cintind la „tobe si vuvuzele ”si-au provocat de unii singuri pierderea imaginii de „invatator” .Este o vorba ce ne zice : „ciinii latra ursul trece ” si chiar asta vedem acum ca se intimpla .Atragerea Presedintelui Iohannis in cearta din Invatamint nu a reusit .Iohannis a fost singurul Presedinte al Romaniei ce si-a respectat cu sfintenie prerogativele lasănd fiecare Instituie a statului sa isi rezolve singura problemele si a intervenit doar in limita atributiilor constitutionale .Urmeaza un final de mandat in care toate deciziile obligatorii venite de la Bruxelles trebuiesc puse in practica .O parte dintre ele sunt deja devenite realitate asa cum sunt noile legi ale Justitiei si cele ale Avertizorului de integritate sau digitalizarea institutiilor de stat la care se adauga noile achizitii militare . Legile administrativ -teritoriale , vinzarea activelor , dovedit neperformante , statului ,legile salarizarii , legile pensiilor si a pensiilor speciale si multe altele vor deveni parte a noilor decizii totul realizat chiar inainte de inceperea Alegerilor din anul de gratie 2024 . Finalul de mandat il va aduce pe Iohannis in pozitia de forta ce ne va arata impactul Presedintelui asupra numelui viitorului sef de Stat .Toata impotrivirea pe care o vedeti are in componenta si diminuarea fortei Presedintelui Iohannis pe acest subiect .Drumul Presedintelui Iohannis nu se va opri aici .Surprizele se vor tine lant .

    • Subscriu in totalitate la cele menționate de dv. atât de bine. Îmi pare doar rău că nu am reușit să le fi scris eu înainte. Repet doar: Iohannis este cel mai bun sef de stat pe care l-a avut România, la concurenta poate cu un alt mare român, neamțul Carol I.
      Nu ne dăm seama acum, pentru că în ultimii aproape zece ani ni s-au derulat așa de rapid prin fața ochilor și am trăit atâtea evenimente de o gravitate majora încât nu am putut realiza că fiecare dintre ele au fost adevărate ‘milestones’, pe care președintele Iohannis le-a gestionat și transformat în cea mai fastă perioada a istoriei României.
      Sper din toată inima că rolul lui KWI nu s-a terminat și că se va reinventa spre binele României și al românilor.

      • Ce ati scris imi aminteste de osanale aduse lui Ceausescu. Prin toate loviturile date democratiei romanesti in al dolea mandat (in primul a fost inexistent, despuiat de prwrogative de catre psd), prin deturnarea votului populatiei, numind un guvern pnl-psd (contra naturii si imposibil ideologic intr-o democratie), prin impunerea unor nulitati/semiagramati/condamnati sau urmariti penal, in functii importante ale statului, acest individ, johannis,va ramane in istoria Romaniei drept cel mai slab presedinte pe care l-a avut aceasta tara. Si cel mai mare ,,calator” al ei. Barem Ceausescu aducea foloase tarii chiar si de pe urma vizitelor in Africa.

      • Ce in seamna majardom, e vreun rang la hindusi ?

        Ce vroiai, un presedinte care sa-ti puna canalizare ? Tu nu esti in stare s-o pui ? Tre’ sa-ti aleaga el primarii si sa-ti curete el curtea ?

        Un popor ingrat si lenes nu se multumeste nici cu Dumnezeu, dovada iudeii.

        La români e de o suta de ori mai rau, dovada nebunia colectiva.
        Las’ ca-l castigati iarasi pe berar. :)

        • Scrieti sa va aflati in treaba. Exista multe reforme care trebuiesc facute, multe legi care trebuiesc dezbatute, altele schimbate. Presedintele are puterea de chema la consultari si de a vorbi in parlament pe probleme ce trebuiesc rezolvate. Mai cititi, va rog, din Constitutia Romaniei. Infrastructura edilitara nu este de competenta sefului statutului.

  8. Tragedia nu este ca PSD s-a refacut. Tragedia este ca s-a refacut cu aceiasi oameni si pe aceleasi baze (coruptie, nepotism, abuzuri, favoritisme, trafic de influenta, MAFIE politica).
    Din pacate, Johannis a indepartat-o pe LCK si nu a avut taria sa impuna pe unul din locotententii ei. S-a ratat si lupta anticoruptie, care nu era prea viguroasa, totusi…
    „Pas cu pas”, presedintele s-a indepartat de cei care l-au ales si a dat mina libera licheleleor.
    A devenit „Tzacalie II”.
    Pacat!

  9. Personaj mediocru si inconsecvent, care a preferat confortul personal in dauna reformelor necesare.
    Scop pentru atingerea caruia s-a inconjurat de pupincuristi/nonvalori si a anulat orice opozitie la putere, prin USL 2.
    Intra in istorie ca un personaj jalnic, care a tradat interesele propriului electorat.

  10. Autorul a creat o umagine in alb si negru a presedintelui actual. In afara de aspectul fizic, cunoasterea a doua limbi straine, in rest nimic nu arata a fi un adevarat barbat de stat si un politician adevarat.Toata pregatirea profesionala limitata, mediocritatea gandirii, lipsa de viziune economica, aroganta ieftina, compromisul facil, placerea luxului si a calatoriilor ne arata un om parvenit si marginit. Pentru Romania au fost 10 ani pierduti.

  11. Mai întâi, 5 ani de mandat este prea mult, în 10 ani orice om se uzează.
    În al doilea rând, nu există oameni providențiali, mai ales în condiții de pace.
    În al treilea rând, omul KWI este, prin natura sa, inodor, incolor și insipid.
    Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că dezvoltarea economică a României a fost accelerată, ajungând la nivelul Portugaliei, Poloniei și Hungariei.
    În domeniul politicii externe, reprezentarea a fost mai mult estetică, fără obținerea de avantaje pentru România. Relațiile cu Germania au fost reci, chiar ostile, cu Moldova s-a progresat nepermis de puțin, cu Hungaria relațiile au fost mai degrabă ostile. În UE România a rămas „oaia neagră”, inclusiv în chestiunea Schengen.
    În concluzie, KWI a fost un președinte mai util în comparație cu Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Nu a știut să facă mai mult bine, dar nici rău nu a făcut. Și, poate, a fost bine așa.
    În istorie va rămâne doar cu numele, nu cu statuie în piața publică…

    • De ce ar fi România „oaia neagră” în chestiunea Schengen, mai exact?
      Tocmai că, din contră, România lui klaus NU s-a comportat câtuși de puțin pe cât de „oaienegristic” ar fi meritat austria!
      Să nu uităm că fix „reprezentantul României în politica externă”, klaus, a fost cel care s-a opus oricărei retalieri, ÎN COMPLETĂ OPOZIȚIE ȘI INDIFERENȚĂ față de dorințele și nevoile României!
      Și, evident, într-o totală demonstrație de obediență oarbă față de stăpânii săi occidentali!
      Are sens să vă întreb câte procente au câștigat „extremiștii” AUR din cauza inacțiunii lui klaus?

  12. …ba da…johanis si pornit mandatul prezidential in forta (impotriva psd)…si l-a terminat lamentabil (cu psd)…a numit prim-ministri persoane agramate (viorica dancila, nicolae ciuca)…va lasa romania „ne-educata”…si romanii mai saraci…de-ar pleca mai devreme (cu ajutorul psd)…

    • De fapt a fost asa:
      1. Iohannis a avut o platforma anti-PSD, asa e.
      2. Cu platforma sa anti-PSD, Iohannis l-a doborat pe Ponta la prezidentiale.
      3. La parlamentare, in schimb, PSD a terminat pe primul loc, fara insa a avea majoritate singur.
      4. Iohannis a preferat totusi un PM din partea unei fragile aliante a locurilor 2 si 3 (PNL si USR, alianta care ar fi putut fi ceva mai solida daca Barna nu ar fi impus expres si vocal eliminarea PMP).
      5. Dupa cateva luni, USR a votat o motiune de cenzura a PSD si guvernul a cazut.
      6. Singura varianta posibila ca PSD sa nu preia guvernarea (direct sau dupa anticipate) mai era doar un guvern PSD&PNL.
      7. Astfel, PNL a obtinut inca o jumatate de mandat PM.
      Faptul ca azi PSD are primul ministru este rezultatul alegerilor, nu al leneviei Presedintelui. KWI a reusit sa mentina un PM din partea PNL cat timp a fost constitutional posibil si lucrul asta a fost salutar: inchipuiti-va ca azi PSD il avea inca in frunte pe Dragnea si i-l impunea lui Iohannis ca PM. Sah mat, nu?
      Nu, nu Iohannis este responsabil pentru PSD in frunte, ci electoratul roman (cel care a adus acum si AUR in frunte) si absconsul Barba.

  13. Corect, Iohannis are meritul ca a fost acolo când Ponta sau Dancila puteau arunca tara intr-o dictatura a majoritatii absolute a PSD, una de tip bolsevic. În epoci în care PSD nu arata bine deloc, cei care făceau politicile erau Codrin Ștefănescu, Olguta Vasilescu si evident Dragnea, Iohannis a fost singura opozitie viabila, care a păstrat o line cat de cat Europeană, fara a fi defel jucator.
    Faptul ca a numit niște premieri de la PSD se datoreaza si alegerilor romanilor, sau mai exact a lipsei de interes pentru alegeri a unei mari parti a electoratului, lucru care ne va costa și la următoarele alegeri. Putea forța numirea unor premieri de la alte partide riscând suspendarea, ca Băsescu? Posibil, dar fără anvergura lui Băsescu, probabil nu ar fi supraviețuit suspendării.
    Ce este mai înspăimântător la Iohannis, dincolo de aroganța, mediocritatea și suspiciunile de blat cu PSD, e faptul ca, asemeni lui Băsescu, nu are un succesor politic în partidul sau. PNL este intr-o degringolada totala, și nu de ieri, de azi. Sa ne amintim ca nu au avut candidați la Primăria Capitalei, au scos din pălărie indivizi ca Marian Munteanu, Predoiu, Ciuca și acum pe Nicușor Dan, oameni din afara partidului de.obicei, nimic nu e promovat intern, ma refer la oameni cu un mesaj articulat și cu abilități politice….
    Însuși președintele Iohannis a fost adus pe ușa din dos acum 10 ani direct in varful partidului, tot ca o miscare disperata in lipsa unor candidati seriosi.
    PNL are după mine „obsesia tribunei”, dacă ne uitam la cum au făcut politica și mai ales opozitie în ultimele decenii: de la Gorghiu și Orban încoace, ies la tribuna ca să ne spună ca cerul e albastru și apa e uda… adică ca PSD nu e bun, dar mesajul e neconvingător, centrat pe anumite persoane, detalii, pentru ca dacă sapi la rădăcină, dai de metehnele pe care le are PNL însuși.
    Avem nevoie ca de aer de o redefinire a contractului dintre cetățean și stat, cu introducerea unor obligații mai clare și din partea statului, altfel, dacă statul ne mulge de taxe și impozite dar nu își asuma nicio calitate a serviciilor sale, poate Viorica Dancila e cel mai bun reprezentant al sau. Aici nu am văzut niciun mesaj articulat în direcția asta, nici măcar din partea reformistilor de la USR, care mizează tot pe miracole scoase din joben. Părerea mea e ca pana nu vom atinge aceasta problemă, vom rămâne un stat bananier si populist care își mulge cetățenii activi, isi arunca în sărăcie pensionarii și care nu poate oferi un minim de calitate a serviciilor, mai ales ca mizele eleoctorale care i-ar mai putea pune la treaba par sa se dilueze odată cu infaptuirea partidului-stat, anume USL. Rămâne doar apartene nta la UE singurul garant al asigurării unor drepturi teoretice ale cetățeanului, care va fi și ea subminat a dacă AUR va creste.

  14. Cred că „coaliţia cu PSD, motivată şi de contextul tragic al invaziei ruseşti în Ucraina” naște obligatoriu întrebarea: în cuptor-gustar-răpciune 2021, cînd a clocit logodna PNL-PSD, Iohannis ȘTIA că-n făurarul ce va urma va izbucni războiul? La distanță de juma’ de an, greu de crezut, ținînd cont și că liderii europeni au fost total nepregătiți și chiar patria lu’ Iohannis a fost complet nepregătită instituțional pentru primirea refugiaților; are dl Stanomir vreun argument? Îmi permit să afirm că singura motivație a fost dorința funciară de confort sporit a lu’ Iohannis și a nevesti-sii amenințată grav de suspendare (rog amintiți-vă/recitiți cît era tema de actuală pe-atunci, în contrast cu cît este acum de „la sertar” – nu uitați milionul de semnături adunate de un partid parlamentar) și mai puțin grav de USR, care nu i se supunea în actul de guvernare precum Cîțu/PNL.
    Și o dezaprobare (cu toată stima de care se bucură din partea mea autorul): „bilanţul mandatelor sale se va scrie sub semnul lucidităţii” – nu, bilanţul mandatelor sale nu se va scrie sub semnul lucidității ci perfidiei! Afară doar dacă acest „se va scrie” vrea să se-nțeleagă ca „va trebui analizat”, purcedîndu-se în articol.
    P.S. În analiza (descifrarea?) lu’ Iohannis noi toți ignorăm amănuntele (ahhh, și tocmai „amănuntele” sunt cele care definesc mai bine omul). Odată ales președinte, în undrea lu’ 2014, drept multumire boborului care l-a scos din pămîntul în care fusese băgat pîn’ la brîu de Ponta în prima repriză și l-a ajutat să-l bage el pe Ponta-n pămînt pînă la gît, Iohannis, pînă să se-nscăuneze, și-a luat-o pe Carmen și tușt în America! Adică (i) s-a rupt de popor. După-nscăunare imediat, înălțimea sa de la Cotroceni a primit clasa de micuți a consoartei-diriginte. Cîți profesori/diriginți/învățători din România s-au mai bucurat de această onoare? Aici îl avem pe Iohannis versus greva actuală a cadrelor didactice. Și aduceți-vă aminte, nu mult după aceea, de „Băsescu, care se simte bine ca postac”; păi fără sprijinul (aproape direct, explicit, „la limita Constituției’ cum îi plăcea marinarului) lu’ Băse nu ar fi prins Iohannis președinția. Așa s-a folosit de Orban, de Cîțu, de Ciucă și i-a aruncat (Ciucă e pe făraș) cînd nu i-au mai fost de trebuință. Acesta este Iohannis – decît că noi nu l-am văzut („luciditatea” ne-a fost strivită de aversiunea față de PSD pe care el, Iohannis, s-a priceput să ne-o hrănească).

    • Gresiti, un pic: prin „contextul tragic al invaziei ruseşti” trebuie sa intelegem doar ca acest context printr-o coincidenta i-a mai salvat putin imaginea, in sensul ca nu ne-am mai ocupat serios de el. Altfel, poate nu mai apuca sfarsitul mandatului nr2.
      Cred ca asta avrut sa zica autorul.

  15. Daca noi l-am ales pe Iohannis doar pentru a menţine direcţia occidentală a politicii noastre externe, inseamna ca este foarte grav, iar Romania s-a aflat mereu sub un asediu politic ce vine dinspre rasarit. Vreti sa spuneti ca lupta lui Iohannis cu cei care au dorit destabilizarea politica a fost atat de mare, incat n-a mai avut timp si de „altele” (educatie, sanatate, infrastructura, probleme sociale,etc.)? Adica scopul lui a fost acela de a mentine Romania pe linia de plutire, in aliantele occidentale din care face parte, in UE si NATO? Pai, la fel spunea si Emil Constantinescu in 2000: „m-au invins!”, asadar ar fi trebuit sa ne dam seama ca din punct de vedere politic nu am iesit inca din anii ’90, iar comportamentul politicienilor din prezent aduce aminte de cel al unora din anii ’90. Te intrebi daca nu cumva inca ne aflam intr-un fel de razboi „semi-caldut” (călîi), in care figuram in acte ca facand parte din UE si NATO, insa in realitate aflati mereu in raza de amenintare a Rusiei. Totusi, spre deosebire de noi, polonezii si-au mai rezolvat din probleme in ultimii 30 de ani (sanatate, economie, educatie, infrastructura, influenta in UE, etc.) cu ajutorul fondurilor europene. Adica, fostii nostri vecini de suferinta din perioada comunista nu incearca doar sa mentina directia occidentala, ci vor chiar sa aiba o influenta mare in aliantele vestului.

    P.S. Citesc ca a murit Berlusconi. Probabil ca va fi doliu in Napoli, Sicilia, Calabria, in lumea show biz, in lumea modei si a foto-modelelor. RIP

  16. Cel mai mare plus al președintelui este tocmai această Liniște. Acești 10 ani au fost ani de detox de la gălăgie. Rămân doar faptele, chiar daca sunt puține. Fara Spam.

    Personal, scoaterea programelor TV din casa i-a datorez președintelui. În sfârșit a rămas gălăgia apanajul personajelor „patrioate”, plătite extern. S-au despărțit „apele”.

    Politic extern, apreciez reprezentarea. Nu a mai fost situația „nesimțită” in care primul ministru la Japoniei sa vina in București și să nu fie nici un reprezentant instituțional care sa îl primească. Ceea ce este un plus, un mare plus. Extern nu mai suntem o națiune cu „poalele in cap și fuste cu banuzti”. Sper că începem să fim percepuți, în sfârșit, o țară decenta, liniștită!

    Daca ar fi sa compar Romania cu o companie, as spune că Președintele este doar un membru din board, nimic executiv. Board-ul aprobă schimbările majore, dar executivii sunt cei responsabili de treabă. In sfârșit, un Board discret, așa cum este și normal.

    Dar revin, liniștea și detoxul. Se poate conduce fara „tzatzisme”. Uau!

    • Two Doze este acum europarlamentar, el care a refuzat orice intâlnire cu prim ministrul Japoniei, o insulta cum doar neamul lui de mamaligari stie sa produca

  17. Mai întoarce Doamne roata sa mai voteze gloata…Vomitiva situație! Iohades e in doliu. I-a murit interesul. Așa ceva se întâmplă doar într-o țară care nu a ajuns la luminile europene, deși are un președinte sas. Nici cu el, nu am scăpat de „pesede – ciuma roșie”. Cât de bine s-au împăcat socialismul de peșteră cu vechiul său „dușman”! Deh, când e vorba de bani, toți sunt de aceeași credință. Daca pesedismul este caricatura socialismului, pelismul a ajuns batjocura liberalismului. Căci din PNL a rămas doar gașca Petrov – o turmă de miei lași, fomiști, lingari – și o inscripție obscură. Pare oripilant. Dar asta e! In jocul adesea nelegiuit al politicii românești, nu se impun personalități cu un orizont moral și intelectual larg, cu convingeri neclintite, ci se impun mereu, fără excepție, indivizi cu sânge de peste, depășiți de evenimente; aventurieri profesioniști, deghizați cu ingeniozitate, pe care noi îi putem numi „politicieni de chiuvetă”. Abia acum îți dai seama peste ce om nepăsător am dat. El, care se feste de lumina, el a fost cel care a fixat scenele, a antrenat actorii, l-a umilit pe Orban, făcand dintr-un insipid (Caltu) o somitate, după care i-a făcut vânt. Mulțumită lui, un potentat de cartier, doba de necarte, un vânător viclean fara diploma celor șapte ani de acasa (cârtița kremlineza Simion), a devenit un zbir orgolios care își aroga dreptul de viață și de „moarte” asupra „incomozilor”. Vedeți, Cloaca ce se tot umfla în pene de „aur” nici nu-și ascunde năravul infect și apetitul pentru dictatura despotică. Ai zice că peste Romania trece aripa distrugerii. Populismul s-a întins ca pecinginea. Că, deh, sciopatarea oii, bucuria lupilor. Orice s-ar spune, cu ignoranta și cu bogdaprosteala turmei stam bine. Daca te uiți mai bine in jur, observi o turmă înverșunată, lipsită de bun-simț, demnitate. O gloată cârtitoare, certareata. O plebe despuiată, Needucata, profund marcată de comunism și aiurism, profund dezorientată și manipulată până la abject. Patrie! Națiune Educata! Ideal! Cauza! Istorie! Viitor! Toate acestea nu reprezintă pentru el/ei decât niște formule goale. Maladie politică gravă care se manifestă prin sfidare, trufie provincială excesiva, bovarism, desprindere de realitate, civilizație. Nimeni, până acum, nu a dus o politică de mare anvergură. Cum poate sa fie Romania Educata, când populismul parazitează democrația, amenințandu-le chiar și pe cele mai insalubre figuri? Abjecte figuri cu scaun doar la…

  18. Celor care ii gasesc merite lui KWI nu le dau dreptate. Daca avea mai multa vointa si dorinta de munca avea rezultate mai bune. Daca in ficare luna se intalnea cu sefii celor doua camere, cu ministrii din guvern putea sa impinga ca lucrurile sa mearga si mai bine. Stabilea prioritati, schimbari de legislatie, etc. Nu a facut pentru ca s-a complacut cu ideea ca este sef si nu trebuie sa faca nimic. Aceasta este conceptia la noi. Macar Basescu ii chema la Cotroceni sa ii intrebe de una si alta. Comparatia cu Portugalia si Polonia nu este viabila, ele au mers pe un PIB axat pe productie, noi pe unul de consum si imprumuturi enorme. Micile realizari economice le datoram proiectelor pe fonduri europene si ca ne impinge UE de la spate, iar mare sef de la Trei Coceni este zero in materie de economie. La noi, presedintii s-au votat la santaj, ca este mai bun ca Ponta si Dancila, dar si mai nepotrivit ca presedinte.

  19. Nu sunt de acord: am plecat de la marasm. Speranța se resimte în astfel de condiții, speranța este ceea ce rămâne când lucrurile nu merg bine. În cel mai rău caz nu am evoluat, dar autorul sugerează chiar involuția. Ceea ce este complet greșit. Dpdv economic am depășit state membre ale UE chiar.
    I se reproșează lui Iohannis faptul ca PSD e la guvernare. Dar PSD este cea mai votată formațiune politică, adică partidul ăsta e dorit de cei mai mulți români. Cu 30% față de 25% al PNL nu există nicio altă șansă pentru un premier liberal. Nici cu USR și UDMR împreună PNL nu putea forma majoritatea necesară pentru a oferi un guvern. Soluția de compromis a fost o jumătate de mandat câștigat. Iohannis nu a solicitat pre um alții „dați-mi consiliul, dați-mi parlamentul, dați-mi primăriile într-un singur tur” pentru a se pierde în jocuri politice nesfârșite. Nu ăsta e rostul alegerilor, de a purta un război nesfârșit cu formațiunile opozante, de a propune și modifica legi electorale, interpretări de alianțe, de a Scorni porecle adversarilor, de a se pierde în forme fără fond, de a aștepta le nesfârșit să i se livreze tot mai mult pentru un fâs final cu pușcăriabilă propusă pentru mandat de Cotroceni. Iohannis a livrat cu ce a avut la dispoziție, a lucrat cu materialul clientului. Dacă acesta nu e mulțumit, ar fi bine să inspecteze și țesătura oferită, nu doar croiala. Căci mă îndoiesc că oricare altul ar fi reușit mai mult.

      • Va pot raspunde ca stabilitatea mult iubita de KWI a fost data strict de considerente personale. Perioada de 10 ani a lui Tr. Basescu a fost zguduita de doua actiuni de demitere, una cu referendum. Ori actualul a avrut sa evite un asemenea stres. Nu se putea relaxa la ski si la golf si in toate deplasarile de la Bruxelles.

        • Timpii alocați pentru alegeri, referendumuri si campanii electorale sunt timpi pierduți. Pentru toți cetățenii. Indiferent dacă a fost interes personal (fără dovezi afirmația are valoarea unei cepe degerate), stabilitatea obținută a fost mai productivă decât bătălia politică. La ce au folosit suspendările lui Băsescu? Lui personal poate, România a pierdut însă.
          Iar un alt avantaj ar fi acela că și alegătorii trebuie responsabilizați. Cu alegeri prea dese, ei rămân cu impresia că vor putea „corecta” rapid eventuale erori. Fals! E întotdeauna nevoie de timp pentru implementarea unei viziuni politice. De obicei, mult mai mult decât are electoratul răbdare.

  20. Domn’ Profesor, cand am dat cu ochii de titlu (si m-am oprit, pentru ca socul luciditatii e prea mare) m-a sagetat inima: 10 ANI DIN VIATA PIERDUTI!
    Si imi dau perfect de bine seama ca tot putinul rest al vietii, care ar fi putut fi decenta, e gata distrus. Fara nicio speranta, de data asta. Uitati-va numai la unele comentarii de deasupra mea – in sfarsit, LINISTEA ILIESCIANA a fost intronata. Au invins.

    • Cine își pierde sau câștigă anii în funcție de un politician sau altul nu și-a ratat doar anii în care a fost inamicul politic la putere, ci toată viața. Părerea mea – Ca să citez pitoresc fost premier al României… 😀

  21. Excelent scris. Si cea mai importanta concluzie : „despărţirea de iluzii”. Da, pt mine cel putin s-a cam terminat, mi-au ajuns cei 33 ani scursi de pomana.

  22. Inteleg din articolul de mai sus ca cea mai buna performanta a ta romanule de rand este ca…..nu ai murit.
    Nu inca. Ocazii aveai destule:
    Pe soselele cu mii de mortzi, in incendii ca la Colectiv sau in spitale ulterior;
    sau in afara lor in starea de urgenta Covid.
    In rest sa votezi bine in continuare , ca oricum nu conteaza, politicienii nu-i asa se pot pisha pe sensul votului tau precum „intaiul” politician al tarii.
    Sistemul a pregatit un „meniu” electoral complet , cu „AUR” de exemplu daca esti foarte foarte suparat pe actualii.

  23. Iohannis a fost – si este – omul care a facut jocul Serviciilor, si nu le-a iesit din vorba (ordin). Serviciile sint cele care l-au condus din umbra, in permanenta, pe Iohannis, care, evident, este si el membru al acestor Servicii. Serviciile i-au facut alesi si pe ceilalti presedinti, iar cind populatia (natiunea) a ales invers decit au vrut Serviciile (in speta, securisto-sereistii), atunci acestea au deturnat mintenas votul populatiei, spre a-si indeplini politica lor din umbra. Aceasta deturnare a vointei votantilor a fost cu atit mai evidenta, cu cit votul acestora a fost mai majoritar. Tradarea ordinara a lui Iohannis, si lovitura de stat parlamentara, au fost actiunile cele mai clare, si mai deliberate, pe care le-au intreprins Serviciile, pentru a-si pastra pozitiile de conducere si politica lor ultra-toxica, de tip ceausism luminat.

  24. Esecul lui Johaniss ERA EXPLICABIL, CALIFICAREA PROFESIONALA de profesor de fizica nu-l ,,recomanda” pentru functia respectiva!
    Problema Romaniei dupa criza din 2009 era cea economica-industriala, iar esecul PROEICTULUI DE TARA prezidential a dat ,,nota” politca pentru presedinte!
    De acolo incolo, totul era un esec planificat, in invatamint, sanatate, zona sociala, etc. din lipsa de banii de sustenabilitate materiala si financiara.
    La 32 de ani de la Revolutie si 17 ani de la integrqarea in UE, Romania are cel mai scazut salar minim si mediu din UE!
    Hantzy scrie ca am depasit anumite state UE, dar la saracie si disperarea celor cu salarii minime pe economie si pensii sub cosul zilnic minim de mincare!
    Am depasit la PIB-ul care aduna ca venit national si realizarile firmelor comerciale straine.Bravo depasiri!
    Agora scrie ca trebuia sa se intilneasca cu sefii camerelor si sa stabileasca prioritati!La ce?La acceleratie grevitationala sau la cele 4 legi ale termodinamicii, deoarece asta inseamna pregatirea in domeniul fizicii Presedinti activist poltic, geolog, marinar, profesor de fizica, era lista esecului garantat de istoria noastra aiurita.Acum urmeaza probabil un POLITRUC, presedinte al intrarii in incapacitatea de plata a tarii!

  25. Hop și EU…
    Sunt nemulțumită de tot, mai nou – stat, lumea din jur, unde sunt obligată să locuiesc, ca urmare a nefunctionarii statului sau mai bine zis mafiot, dar și de decăderea societății omenești, de lideri mondiali de concepție feudală, care cred că sunt superiori pentru că sunt mai numeroși in nație și au mai mult pământ sub picioare, o omenire din ce în ce mai „patologică”, în care bombei nucleare i se insinuează AI, VR – pericole ascunse.
    Nu-i reproșez lui Johannis pentru că nu am avut așteptări de la el; in acest sens, pentru mine a fost de ajuns că are ținută de reprezentare pe gustul meu și
    a recunoscut că este „stat eșuat”, dar nu îndeamnă că nu am standarde înalte pentru cei cu reprezentare înaltă.
    Jalnice timpuri…

  26. Președintele României ,”by the book”,conform Constituției României,are funcție de reprezentare…cu o condiționare de apolitism asumat pentru a putea juca rolul de mediator și pe cel de „protector”(ce glumă sinistră?) al Constituției…
    „Catastrofa” de astăzi este…sa sperăm…ultima consecință a unui referendum eșuat privind destituirea predecesorului prezidențial pentru încălcări flagrante și pe alocuri sfidătoare ale Constituției României.
    Aceeași filozofie hegemonica a fost reciclata de Iohanis la un nivel care nu poate fi decât subversiv,deoarece „laconism”-ul general al președintelui a fost „spart” doar de ecoul behăit al sloganului străzii.
    O altă consecință a rostogolirii aberațiilor „constitutionale” a fost dezintegrarea contextului politic care a făcut posibil mariajul împotriva naturii de astăzi.
    In mandatele predecesorului au fost testate limitele Constituției care a devenit opțională în ziua de astăzi,când nu mai suntem o națiune ci o populație apolitică „luminată” de aura personalității remarcabile a unui taciturn tătuc providențial…

  27. Calitatile Presedintelui Iohannis sunt indiscutabile .Este indiscutabil unul dintre cei mai respectati Presedinti de Stat din intreg conglomeratul numit UE si din intreaga lume occidentala .K.W.Iohannis este un Presedinte ce respecta Constitutia si legile tarii .Multi alti politicieni au dorit sa il atraga in balacareala politica de zi cu zi . Nu au reusit si din acest motiv nu s-a putut declansa „ suspendarea” asa cum s-a intimplat in cazul lui Basescu .Acuzatia gresit formulata in Media ce contine aparitia aliantei stinga- dreapta nu se sustine aparitia ei devenind obligatorie dupa ce USR paraseste guvernarea aliat fiind cu AUR si partea din PNL acum aflata sub controlul lui Orban .Rezultatul trecutelor alegeri a obligat Presedintele sa reconfigureze Parlamentul prin oferirea guvernarii celor doua mari Partide din Romania neexistind o alta solutie a momentului .Practic cele doua nu sunt Partide aliate ci doar indeplinesc un serviciu national in aceste momente de rascruce ele redevenind concurente in alegerile din anul 2024 .Decizia de al numi pe Ciuca Premier s-a dovedit anticipativa de parca Presedintele stia ce va sa vina peste noi .Nici un concurent politic nu a putut sa il opreasca pe Iohannis din drumul sau european si din postura de membru NATO ba mai mult el a adus in tara si noi parteneriate cu Japonia si Franta ce completeaza deja cunoscutul parteneriat militar cu SUA. Achizitiile de armament sau dovedit a fi extrem de precise si extrem de bine raportate la ceea ce Romania a devenit deja .Suntem o forta militara in zona .Ultima incercare de atragere a Presedintelui in cursa nerespectarii Constitutiei s-a dovedit o fantosa .Si de data aceasta Iohannis cistiga partida politica toti ceilalti nemaiavind ce face ba chiar unii fosti cindva sefi ai PNL au plecat catre Cotroceni cu pancarde mai ceva ca vuvuzelele si tobele profesorilor grevisti .Totul a fost un circ mediatic dezaprobat de intreaga natiune .Un deceniu ce a fost si inca mai este plin de provocari la care Iohannis a raspuns corect in limitele prerogativelor constitutionale.

    • Ne vom lămuri foarte repede privind Relevanța istorică a actualului președinte după ce va finaliza mandatul…când toate frustrările adunate de colaboratorii săi vor exploda pur și simplu…
      Anvergura prezidențială a oricărui președinte al României are o unitate de măsură obiectivă care evaluează relația cu Republica Moldova… în continuare „dezlegata” la nivel înalt…și se pare că cei de peste Prut își văd de drum singuri,nu împreună cu noi…ceea ce în condițiile favorabile ale simpatiei occidentale pentru Maia Sandu… pentru România și potențialul intereselor comune reprezintă un eșec…
      Iar din perspectivă individuală…precisă…președintele Iohanis e unicul responsabil pentru eșecul „acceptării” în „spațiul Schengen”, deoarece condiționarea MCV fusese ridicată,adică la nivel de sistem sau societate condițiile erau îndeplinite.
      Refuzul Austriei care are o evidentă formă de dispreț și de grotesc până la urmă,caracterizează respectul Vestului pentru activitatea minunat-prodigioasa a președintelui României.
      Și până la urmă,în modul cel mai uman cu putință, faptele „vorbesc” la fel de mult și elocvent ca onorabilul nostru conducător!

  28. Nici un presedinte al Romaniei nu a dezamagit precum Iohannis! S-a propus ca persoana noua, insa s-a aliniat intru-totul si a devenit simbolul mediocritatii politicii romanesti!

  29. Presedintele Iohannis m-a dezamagit complet. A rupe o coalitie liberala pt o alianta cu psd-ul este o incomprehensibil. Singura consolare este ca alternativa Ponta sau Dancila ar fi fost incomparabil mai rea.

  30. Indolența, tăcerea, frica de a nu-și pierde funcția, ambiția de a struni PNL, infatuarea, călătoriile cu costuri ascunse, arivismul (BMW) și nu în ultimul rând aroganța îmi spun că acest președinte a făcut praf o țară întreagă.

  31. A minti de 2 ori electoratul, sustinand La revedere PSD, si sa ii aduca la guvernare? Un politician slab, care a tradat electoratul sau. O sa raspunda politic PNL, eu personal i-am votat de 20 ani, acum ca sa ii votez inca odata, ei ar trebui sa-ii condamne cu executare pe toti cei care ne-au stropit cu gaze, sa deschida dosare penale de complicitate lui Pandele, Firea, Budai, sa anuleze complet pensiile speciale, sa faca reforma justitiei ca sa nu mai fie posibil ce se intampla acum, legi in favoarea lui Stanescu, si poate abia atunci o sa ii mai votez, ca m-am saturat: votez cu PNL,ma trezesc cu PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro