luni, mai 27, 2024

Decizie istorică: CEDO condamnă un stat pentru inacțiune climatică

CEDO, MAREA CAMERĂ, 9 aprilie 2024, CAUZA VEREIN KLIMASENIORINNEN SCHWEIZ ȘI ALȚII împotriva ELVEȚIEI, nr. 53600/20

Este numele unei decizii istorice pronunțate de CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Prima condamnare pentru inacțiune climatică. Este o recunoaștere a urgenței schimbărilor climatice ce afectează și vor afecta drepturile omului. Deși Curtea a mai avut de a face cu probleme referitoare la mediu, aceasta este prima decizie când ia în considerare criza climatică prin intermediul impactului asupra drepturilor omului.

Cauza Verein KlimaSeniorinnen Schweiz și alții împotriva Elveției se referă la o plângere a unei asociații elvețiene și a membrilor acesteia, un grup de femei în vârstă preocupate de consecințele încălzirii globale asupra condițiilor de viață și a sănătății lor, că autoritățile elvețiene nu fac suficient pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Decizie istorică la CEDO, dar una ce riscă să treacă ca o decizie de nișă, pentru activiștii de mediu, mai degrabă decât o decizie care să ne ajute pe noi juriștii să discutăm drepturile omului în lumina contextului și provocărilor de astăzi. Pentru prima oară avem o decizie de condamnare la CEDO pe seama schimbărilor climatice.

În domeniul drepturilor omului, juriștii români se confruntă cu acest nou val de atingeri ale drepturilor fundamentale prin noile tehnologii sau schimbări climatice. Atât în doctrină, cât și în instanță, există o oarecare reticență în a crea o jurisprudență clară care să aducă drepturile omului pe piedestal.

Nu vorbim despre activism judiciar, ci de o interpretare extensivă și vie a textelor constituționale și europene care garantează cele mai sacre drepturi. Atunci când noile tehnologii sau inacțiunea statului care are drept rezultat minimizarea efectelor schimbărilor climatice îmi afectează dreptul la viață, sau viață privată și familială, dreptul la un recurs efectiv, avem de a face cu atingeri grave care nu sunt demne de societatea democratică în care trăim.

Tot ceea ce pune în pericol demnitatea umană ar trebui să fie interzis și pedepsit. Bunicuțele și bunicii din Elveția au acționat. Nu tinerii care au mărșăluit să protesteze în anii trecuți, ci o asociație de vârstnici care s-au gândit la efectele nefaste. În această asociație de 2.500 de femei elvețiene vârstă medie este de 73 de ani.

Bătrânii elvețieni au depus o plângere cu privire la diverse „deficiențe” privind schimbările climatice care „le-ar afecta grav starea de sănătate”. Ei au susținut că politicile guvernului lor sunt „în mod clar inadecvate „pentru menținerea încălzirii globale sub limita Acordului de la Paris de 1,5 grade Celsius.

Cu o majoritate de 16 voturi la unu, CEDO a decis în cazul elvețian că a existat o încălcare a dreptului la respectarea vieții private și de familie în temeiul Convenției drepturilor omului și, în unanimitate, o încălcare a articolului 6 privind accesul la o instanță. Astfel, Curtea afirmă că articolul 8 consacră obligația autorităților statului la o protecție efectivă împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții.

Prin urmare, Curtea a considerat că asociația era îndreptățită să ia măsuri legale în numele persoanelor care puteau susține că condițiile lor de viață și sănătatea erau amenințate de schimbările climatice. Cu toate acestea, în cazul celor patru reclamanți individuali, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că aceștia nu îndeplineau criteriile pentru statutul de victimă și, prin urmare, a declarat cererile lor inadmisibile.

Comunicatul Curții:

„concluzionează că Confederația Elvețiană nu și-a îndeplinit obligațiile („obligații pozitive”) care îi revin în temeiul Convenției în ceea ce privește schimbările climatice. Au existat deficiențe grave în procesul de stabilire a cadrului de reglementare intern relevant, inclusiv faptul că autoritățile elvețiene nu au cuantificat, printr-un buget de carbon sau în alt mod, limitele naționale privind emisiile de gaze cu efect de seră (GES). În plus, Elveția nu și-a îndeplinit obiectivele anterioare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Admițând că autoritățile naționale dispun de o largă putere de apreciere în ceea ce privește aplicarea legislației și a măsurilor, Curtea constată, pe baza informațiilor de care dispune, că autoritățile elvețiene nu au acționat în timp util și în mod adecvat pentru a concepe, a elabora și a pune în aplicare legislația și măsurile relevante în speță.

Mai mult, Curtea reține că articolul 6 § 1 din Convenție se aplică plângerii asociației reclamante privind punerea efectivă în aplicare a măsurilor atenuante prevăzute de legislația internă în vigoare. Aceasta observă că instanțele elvețiene nu au explicat în mod convingător de ce au considerat că nu era necesar să examineze temeinicia plângerilor asociației reclamante. Aceste instanțe nu ar fi luat în considerare datele științifice incontestabile privind schimbările climatice și nu ar fi luat în serios criticile formulate.

Două plângeri similare au fost repinse de Curte astăzi ca fiind inadmisibile. O plângere a fost făcută de un grup de tineri din Portugalia în urma incendiilor și o plângere făcută de un fost primar din Franța, un actual deputat european.

Plângerea tinerilor din Portugalia în urma incendiilor din 2017, în urma cărora au murit 100 de persoane a fost respinsă pentru că cazul a fost dus nu doar împotriva Portugaliei, ci și împotriva tuturor statelor membre ale UE și împotriva Norvegiei, Elveției, Turciei, Marii Britanii și Rusiei. Curtea nu a recunoscut jurisdicția extrateritoriala solicitată pentru că aceștia nu au început și epuizat toate căile de recurs în toate aceste state menționate. Un caz ambițios pe care activiștii de mediu l-au încurajat, însă care s-a dovedit că nu îndeplinea toate condițiile de admisibilitate.

Cât despre plângerea făcută de Damien Careme, aceasta făcea referire la inacțiunea Guvernului de a ajuta orașul său, care este în pericol de inundații din cauza creșterii nivelului mării. Acesta a câștigat procese în Franța, însă din cauză că el locuiește la Bruxelles, fiind europarlamentar, acestuia i-a fost respinsă calitatea de victimă, iar deci plângerea i-a fost declarată inadmisibilă. Rămâne întrebarea ipotetică dacă o asociație de locuitori ar fi făcut această plângere ar fi avut câștig de cauză?

Deciziile CEDO trec dincolo de imperativul principiului statului de drept care cere să fie respectate de toate statele membre, sau dincolo de imperativul amenzilor pecuniare în caz de întârziere, bani care ar fi plătiți de la buget. Societatea noastra dincolo de ideologii, războaie sau politică pune sub amenințare drepturile omului consacrate acum mai bine de 70 de ani neluând în seamă criza climatică. Deci nu de dragul copacilor, animalelor sau altor elemente ale biodiversității, oricât de respectabile ar fi, ci de dragul celor mai sacre drepturi, drepturile omului, statele trebuie să întreprindă acțiuni.

Poarta posibilităților judiciare a fost deschisă și pentru cetățenii români. Cei care simt că inacțiunea statului român în a-i ajuta împotriva inundațiilor, incendiilor, și altor efecte ale schimbărilor climatice le afectează exercițiul complet al drepturilor garantate de CEDO, vor putea, după epuizarea căilor de recurs intern, să mai caute dreptate și la Strasbourg.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Decizia asta arată clar ce a devenit Europa: o gerontocrație, o dictatură (deocamdată) soft impusă de o nomenklatură de moși terminați și babe putrede de bogate, leșinate și ipohondre asupra a 500 de milioane de oameni.

  Deci nu știu cum se mai poate vorbi de democrație in condițiile in care dreptul meu la viață și dreptul meu la proprietate nu mai sunt deloc respectate, nicidecum sacre, ci atacate flagrant in mod cotidian prin însăși acțiunea unei Curți ce se pretinde a apăra drepturile omului. Totul in numele ocrotirii sănățății unei plutocrații de o ipocrizie și o nerușinare ieșite din comun (da, e vorba de acei nababi care au tocat planeta câte 7 decenii iar acum pretind celorlalți să facă liniște in cartier și să nu care cumva să emită un gram de codoi in plus că e deranj mare la năsucul lor).

  Deci da, e nevoie ca tinerii să iasă de urgență in stradă. Urgența NU e climatică, ci existențială, căci însăși viețile și libertățile lor sunt pe cale de dispariție.

  • Nu am inteles de ce se numeste „Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, cine e OMUL? De ce nu se spune Curtea Europeană a Drepturilor Oamenilor

   Si mai apoi e si femeia om?

   In articol se vorbeste de bunicte si bunici, dar organizatia victorioasa e formata numai din bunicute, bunicii or fi la circiuma. Dar e asa de induiosator sa spui „Bunicuțele și bunicii”, corect ar fi Bunicutele si Bunicuti.

   • Banc:
    Bulă a luat nota 10 pentru că la o lectie deschisă a răspuns corect la întrebarea „care este punctul cel mai important in politica partidului nostru?
    Omul si nevoile sale! ” .
    După ce i se trece nota în catalog, Bulă reia: dacă îmi mai puneți un 10 va spun și cine este Omul!

   • Sunteti glumeț! Cum ați traduce „human rights”?
    „Drepturi umane” ar fi nepotrivit, căci ar rezulta că există și oarecare „drepturi inumane”, ori asta ar fi ciudat.
    „Drepturile oamenilor” ar însemna că aceste drepturi se aplică doar în grup, nicidecum individual.
    Și mai apoi, dacă bărbatul este om, înseamnă că și femeia este. Sau aveți o altă opinie?

 2. O mare idiotenie! Niste indivizi complet nepregatiti din punct de vedere stiintific decid asupra unor lucruri care nu sunt de competenta lor….ma refer la schimbarile climatice.

  Iar dumneavoastra, stimate domn, exprimati opinii asupra unor lucruri relativ la care nu aveti nicio competenta! Cititi mai mult, documentati-va din surse serioase, nu din discursuri politice si articole asa zis stiintifice, publicate pe granturi care impun o anume conduita, respectiv faptul ca actualele schimbari climatice ar fi rezultatul cumulat al unor actiuni umane. Actuala incalzire globala, ca toate celelalte fenomene de glaciatiune sau incalzire globala care au avut in loc de-a lungul timpurilor pe planeta Terra, este un fenomen care se petrece independent de actiuni ale omului.

  Ca o parte din guvernele lumii nu sunt in stare sa ia masuri viabile si serioase in diferite situatii catastrofice este cu totul altceva. A propos, majoritatea incendiilor din ultimii 20 de ani sunt provocate de diversi imbecili care nu respecta reguli elementare, din cauza carora mor oameni, legislatiile din tarile lumii nefiind in stare sa inactiveze astfel de personaje, in numele unei democratii prost intelese.

  In privinta inactiunii guvernelor cu metehne comuniste din Romania, va dau dreptate!

  In privinta schimbarilor climatice riscam sa confundam capra cu varza si sa intoarcem civilizatia umana cu 150 de ani inapoi!

  • …Totul in numele ocrotirii sănățății unei plutocrații de o ipocrizie și o nerușinare ieșite din comun (da, e vorba de acei nababi care au tocat planeta câte… plutocratii ăștia din Europa de Vest, exact așa se exprima acum câteva decenii si Führer-ul, alt mare democrat, poate ar trebui si sa meditati la soarta lui.

   Sa intelegem ca acum nu e democratie ca dvs vi se încalcă dreptul la viață și proprietate. Puteti fi mai explicit? Va amenința cineva cu moartea sau ati fost dat recent afara de pe moșie?

   • „exact așa se exprima acum câteva decenii si Führer-ul”
    ai fost dumneata cuplat pe mustața lui unde-i sorbeai vorbele și le țiplai? nu? atunci umblă pe la alte mese cu reductio ad hitlerum.

 3. Eu am avut multa vreme indoieli in privinta teoroei climate change, dar acum, daca si grupul de doamne in virsta din Elvetia, si CEDO, si dl avocat Orgoan zic ca nu e de glumit cu codoiul, am ajuns la 97% cu credinta ca ce spun doamnele e adevarat. Dar ce m-a facut sa sar de 100% s-a intimplat acum citeva minute cind am aflat ca, de fapt, e mult mai rau:

  The View’s Sunny Hostin claims the ECLIPSE, the EARTHQUAKE & CICADAS are PROOF climate change exists
  https://youtu.be/-lFKI-W4HLI?si=Lngrly97oVhMP23i

  Trebuie sa facem ceva. Individual, in grup, nu conteaza. Eu, unul, o sa ma autoreclam la CEDO si voi cere sa fiu pedepsit conform legii, fara nici o clementa.

  Asa nu mai merge. Ori noi, ori Planeta!

 4. Sper sa nu fiu inteles gresit! Condamn cu toata puterea:

  – poluarea excesiva, in special a zonelor urbane, produsa de capacitati industriale care activeaza in tari de mana a treia din punct de vedere al civilizatiei( printre care si Romania) si care nu aplica tehnologii de reducere a eliminarii in atmosfera a unor substante toxice pentru om si pentru oricare alte fiinte vii

  – poluarea produsa prin traficul rutier de mare anvergura in marile aglomerari urbane si nu numai( chestiune ce ar putea fi rezolvata, macar partial, prin vointa politica a autoritatilor)

  – lipsa de initiativa in privinta maririi suprafetei impadurite, in privinta extinderii zonelor verzi – iarasi este vorba de capacitatea autoritatilor de a actiona in acest sens

  – fenomenul arderilor ilegale de deseuri

  – poluarea cursurilor de apa si a panzei de apa freatica

  Se observa ca toate cele specificate mai sus sunt caracteristice Romaniei( poate mult mai mult Romaniei, decat multor alte state), iar lipsa dorintei de a rezolva macar partial o parte dintre aceste probleme este cauzata de coruptia si incompetenta la nivel politic si la nivel de autoritati punitive( justitie, politie).

  Dar chiar daca orice forma de poluare ar fi eradicata, scimbarile climatice nu pot fi oprite, pentru ca sunt cauzate de factori care excedeaza orice tip de activitate umana. Nu e cazul sa invoc argumente stiintifice sau realitati privitoare la procesele ce au loc ciclic(sau nu) in sistemul solar, pentru ca nu ar fi pe intelesul multora.

  Iata totusi cateva chestiuni la care ar trebui sa ne gandim atunci cand vorbim despre scimbarile climatice!

  Cantitatea de gaze de tip compusi ai carbonului( CO2 in special) emanata in atmosfera Terrei prin activitati industriale sau altele, din cauza fiintei numita om, in ultimii 175 de ani, este nesemnificativa. In acelasi timp sa nu uitam faptul ca plantele absorb dioxid de carbon, eliminand oxigen, deci CO2 nu e chiar asa de daunator vietii.

  Producerea bateriilor pentru 1(una) masina electrica polueaza mult mai mult decat parcurgerea a 20 000 km cu o masina moderna cu motor cu ardere interna. Diatrugerea bateriilor uzate de la 1(una) masina electrica polueaza cat parcurgerea a 200 000 de km cu masina despre care amintesc mai inainte.

  Da, limitarea poluarii este un lucru benefic, dar asta nu ne fereste deloc de incalzirea globala, putand conduce prin actiuni intempestive gandite prost( de catre prosti) la regresul civilizatiei! Oare asta ne dorim?

  • Haideti sa ne imaginam ca acest proces de incalzire ar fi produs de activitatea umana.
   S-a sunat alarma!
   Daca nu-l inversam scurt si dur, in doi ani omenirea va fi PA!!!
   Stejar extrema urgenta!! Sa vina CEDO sa dea o condamnare sa sse faca lege care sa opreasca incalzirea globala
   Asemenea aberatii!!! Ca si cum planeta ar avea 1000kg si ne-ar lua cateva zile s-o racim cu 2 grade…
   Un proces care, chiar si in opinia alarmistilor dureaza de decenii.
   Daca virezi scurt, orice sofer cu 4 clase stie, te rastorni!! In sistemele de reglare automata, suprareglarea conduce la aberatii
   Eu nu inteleg de ce nu ne adaptam la situatie in loc sa batem campii cautand solutii irationale miraculoase.
   Pana una-alta (doar) un exemplu, ca o consecinta pozitiva, incalzirea globala i-a stricat planurile de razboi lui Putin, care spera sa ne inghete izmenele in iarna trecuta si am si ramas cu rezervele de gaze pe jumatate neconsumate (paguba-n codoi). 🙃ceea ce va duce, dupa unii la cresterea pretului la gaze…

 5. Multi postaci arata si uita ca vor deveni si ei batrani si vor muri. Dar ce conteaza, exista egoism in fiecare generatie, restul poate sa se duca naibii?!! Omenirea a folosit resursele planetei in 300 de ani, cat au fost ele create in cateva ere geologice. Iar planeta nu este infinita. Segregarea in bogati si saraci este marea dilema, unii folosesc fara decenta si morala si altii abia au cu ce trai. Dar problema schimbarilor climatice este reala dar nu Europa o poate rezolva. Tarile din Africa, Asia, America de Sud care detin 2,/3 din populatie si care merg catre dezvoltare vor da mai multa poluare si epuizare de resurse. Problemele majore vor fi date de secete tot mai lungi, topirea ghetarilor si reducerea surselor de apa dulce, cresterea nivelului oceanelor, furtuni tot mai intense si distructive, incendii naturale la temp.de peste 40 de grade la sol, razboaiele, etc. Suma de reducere ale pagubelor va deveni tot mai mare si se va extinde migratiile climatice. Iar saracia se va extinde tot mai mult.

 6. Decizie istorica sa nu, ati putea totusi sa ne expuneti consecintele ei practice in aceasta speta? A primit ch un deadline sa implenteze ceva sub anumite sanctiuni pecuniare sau doar trebuie sa despagubeasca paratorii, asa, cat pt.un filtru de aer sau AC de caciula?
  Minuta din link este lunga si complexa dar, daca tot ati început acest articol, o continuare prin analiza de text ar fi de dorit.

 7. „Eco-terorismul” sau „environmental terorism” reprezinta noua amenintare globala. Este un fel de terorism, asa cum sunt celelalte tipuri de actiuni care urmaresc destabilizarea sociala si politica. Adeptii acestei miscari sunt din ce in ce mai multi si au sprijinul guvernelor occidentale. Este o ideologie de stanga, care vireaza spre extrema stanga si care nu mai are nici o legatura cu stiinta, ci cu „consensul stiintific” pe care multi sunt fortati sa-l accepte. Explicatiile stiintifice sunt respinse in acest moment, cu exceptia celor care coincid cu agendele guvernelor si care sustin apocalipsa climatica. Comisia Europeana si-a creat chiar un fel de agentie pentru schimbari climatice (de ce nu ne mira?), prin care constant se fac studii si modelari climatice alarmiste. Greta, aceasta lidera a talibanilor climatici, afirma ca „lupta” impotriva oamenilor este doar la inceput, o lupta impotriva noastra a celorlalti care-si vad de viata si de munca. Asistam la moartea democratiei, cel putin in Europa. In suprastatul totalitar marxist european consolidat in ultimii 5 ani, principala preocupare este declansarea haosului social si politic.

  • „Eco-terorismul” invocat de dvs mai sus, este mai degrabă o formă de discreditare utilizată de susținătorii a ceea ce devine deja un terorism la adresa exploatării extensive a mediului înconjurător, un „act” care duce la prăbușirea climatică.
   Probabil că în momentul de față sunteți într-o stare de beatitudine EDENică a confortului oferit de acest sistem economico-social și nu concepeți faptul că planeta este a tuturora, nu numai a unora care simt ca o „amenințare” și privare a „dreptului” de a asupri pe ceilalți care se zbat pentru a asigura un viitor tuturora dar fără a distruge ireversibil casa care numește Terra.

 8. Domnul Orgoan are dreptate sa abordeze subiectul acesta si pentru ca este la curent cu faptul ca Franta este una din tarile dezvoltate care impreuna cu Italia, Germania si Elvetia a participat activ la traficul de gunoaie in ultimul deceniu.
  Nu ceasornicarii sunt responsabili pentru poluarea care le scurteaza zilele bunicelor din Tara Cantoanelor ci industria farmaceutica, industria chimica si greu de crezut dar real, neperformanta industrie a prelucrarii deseurilor toxice.
  Cand nu au mai fost capabili sa stocheze muntii de gunoaie compactate, au intrat in contact cu italienii si acestia, falsificand documente si mituind politicieni au ascuns o parte a mizeriei sub presul romanilor, al thailandezilor.
  Pe noi ne mira cazul Elvetiei dar nu ne mira faptul ca nici jurnalistii, nici politicienii de la Bucuresti nu au reactionat cand a fost difuzat pe Fr 24 documentarul ancheta: „Dupa China , Romania este pe cale sa devina groapa de gunoaie a Europei”.
  https://youtube.com/watch?v=hiT3HYUxwLQ&si=-EVKeAhggL4Bf0xI

  https://www.ihemi.fr/articles/la-criminalisation-de-la-gestion-des-dechets

 9. Pai sa dea ceasul inapoi in toata Elvetia. La anno domini 1635. Fara masini, fara gaz, fara curent electric, fara net.
  Oare dupa o luna scade ceva temperatura undeva? Sper sa nu imi inghete rosiile in mai.

 10. Nu am citit decizia in integralitatea ei si nici nu stiu daca e inca disponibila….. Dar asa la o privire rapida si superficiala mi se pare ca se transfera in domeniul DREPTULUI chestiuni care tin de politici, organizare sociala, asteptari sociale. Nu stiu daca aceasta tendinta entuziasta ptr.pseudo-legiferare prin intermediul instantelor este cel mai democratic lucru.
  Am indoieli ca teoria lui „ever living document” care isi expandeaza intelesul si sfera de acoperire in incercarea perpetua de a prinde din urmatendintele sociale ale momentului este ok.
  We’ll see.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alin Orgoan
Alin Orgoan
Alin Orgoan a obţinut licenţa în Drept și Știinţe Politice la Université de Bordeaux și deține un Master 1 în Drept internațional public la Université de Bordeaux și un Master 2 pe Drept european și dreptul Uniunii europene, specializarea lui fiind pe Guvernanța Agențiilor de reglementare ale Uniunii Europene. Din 2015 până 2019 a predat ca asistent universitar drept administrativ francez, drepturile Omului, dreptul Uniunii Europene, dreptul pieței unice și dreptul relațiilor externe ale Uniunii Europene la Université de Bordeaux. În 2014, s-a remarcat prin câștigarea locului II la Concursul de elocință și pledoarie Lysias, organizat la Bordeaux. În 2014, prin câștigarea locului III la Concursul international de drept european, organizat la Lille. Actualmente lucrează la Parlamentul european ca asistent parlamentar.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro