joi, iulie 9, 2020

Declarația unică, experiență unică!

De vreo doua zile incerc sa completez “formularul inteligent” (trebuie trimis pana in 30 iunie) si am senzatia ori ca sunt eu prost, ori ca aia care l-au facut traiesc pe alta planeta.

Ce se intampla?

Teoretic descarci “formularul inteligent”, il completezi, apoi il validezi (ar trebui sa-ti gasesca erori la faza asta) si il transmiti la ANAF, via Spatiu Virtual Privat.

L-am completat de vreo trei ori, l-am trimis, l-a “luat” intr-un final, dar am primit mesaje de eroare, ceva legat de bonus (nu am vrut niciun bonus, am experienta anilor trecuti, “treaba” se complica exponential cand primesti vreun bonus de la stat)

Mesajul arata asa:

„E: validari globale

eroare atribut: rectifBon1: atributul trebuie sa existe

E: validari globale

eroare atribut: bonificatie120: atributul trebuie sa existe

E: validari globale

eroare atribut: bonificatie148: atributul trebuie sa existe

F: validari globale

va rugam sa verificati daca folositi versiunea corecta de PDF inteligent sau daca XML-ul creat contine namespace-ul conform schemei XSD (pentru perioada de raportare)

eroare structura: namespace (‘mfp:anaf:dgti:d212:declaratie:v3’) lipsa sau incorect la sectiunea d212. Valoarea corecta este xmlns=’mfp:anaf:dgti:d212:declaratie:v4`

In acest caz trebuie sa corectati datele inscrise, sa validati din nou formularul, sa-l salvati si sa-l retransmiteti”

Ce intelege un contribuabilul din mesajul asta?

Eu mai nimic, zau!

O sa incerc sa concretizez, ca sa va dati seama cam cu se pune problema… poate ma lamuriti daca sunt chiar prostan sau nu…

Prima: Nu gasesc in formular rubricile care nu sunt conforme pentru ca mesajul nu face referire la rubricile din formular (care sunt definite pe capitol, sectiune, subsectiune, rand). Ce o fi insemnaind „eroare atribut: rectifBon1: atributul trebuie sa existe” habar n-am!

Solutie: faceti referire explicit la rubricile din formular, de exemplu: nu e corect la partea B, capitoluI II, sectiunea 2, subsectiunea 2, randul 4 un mesaj de genul „eroare B.II.2.2.r4”, ca sa stiu naibii unde sa ma duc sa verific, modific.

Doi: Cat priveste XML-ul creat, asta nici nu trebuie sa apara in discutie, el este creat nu de contribuabil, rezulta automat atunci cand validezi formularul. Ce facem? Corectam manual ce face automat „formularul inteligent”? Va iesi o varza totala… nu ca acum n-ar fi, dar asta mai lipsea.

Solutie: nu discutam de XML, faceti in asa fel ca modificarile sa fie operate de contribuabil doar in formular, nu ne incurcati si mai mult cu „chestia” aia generata „automat”

Trei:Versiunea corecta care o fi? Eu o am pe asta

„Versiune: A4.0.0/ 10.06.2020”

O fi buna, n-o fi? Am descarcat-o de pe siteul anaf… au si versiuni „incorecte”? Nu stiu

Solutie:

Mentionati explicit ce varianta trebuie folosita

Pana acum v-am explicat ca nu inteleg mai nimic din mesaj si habar nu am ce sa fac, am incercat in fel si chip sa modific cam pe unde apar bonusurile, am renuntat la ele initial, am primit mesajul cum ca aia, aia, asa ca am bagat si bonusul. A iesit mai al dracu, nu stiu daca din cauza ca am bifat casuta aia sau ca nu stiu eu sa completez un formular „inteligent”

Impresia mea de pana cum este ca „inteligentu” este neprietenos (notele si explicatiile sunt confuze si adesea se bat cap in cap) logica pare adesea fracturata sau imbarligata prea tare… nici nu-mi mai dau seama, m-a obosit ceva de speriat, lucrez de cateva ore bune si nu-mi dau seama daca problema e la mine sau la „ei”.

Totusi, ma gandesc ca daca eu mi-am prins urechile n-oi fi chiar singurul si, poate, o fi ceva bai la formular.

Cum asta trebuie completat de sute de mii de mici anteprenori este posibil sa avem o problema mare.

Cateva concluzii, dupa cateva ore de lupta grea cu inteligentu:

1.Arhitectura formularului este organizata pe parti (A, B, D…lipseste C, se sare de la B direct la C, te gandesti fie ca ai ratat niste date de completat, fie ca…), capitole (I,II …) sectiuni ale capitolelor, subsectiuni, randuri.

OK, atunci toate referirile ar trebui sa respecte aceasta organizare, cand faci trimitere la ceva va trebui sa ai o timitere la un format de genul A,II,2,2 rand 4.

Solutie: faceti referire intr-un format complet si consecvent de identificare.

2. Lipsa lui C pare o fractura logica, la A avem datele de identiifcare, la B datele privind sectiunile completate deja (facem deci rectificari la ceva completat si trimis) logic ar fi ca la C ar trebui sa trimitem document nou, nu? Nu…se pare ca document nou este daca nu bifezi o casuta la B, adica acolo unde se crie explicit

B. DATE PRIVIND SECTIUNILE COMPLETATE *)

Iarasi este confuza “treaba”, cu tot cu notita

*) Bifați căsuța corespunzătoare secțiunii pe care doriți să o completați. Trebuie sa bifați cel puțin o casuță!

Nu este foarte clar daca se refera la documente deja trimise (ai trimis un estimat, acum il corectezi cu datele realizate) sau corectezi realizatul cu alt realizat (ultima varianta pare sa mearga)

Dar cum trimiti prima raportare la realizat? Aici, in B? Pai nu avem completat nimic, ca e raportare noua!

In principal nu intelegi daca veniturile realizate vor corecta veniturile estimate sau alta declaratie cu veniturile realizate… asta apropo si de lipsa lui C, si unde „bagi” prima raportare la realizat.

Daca cauti gasesti ca prima e aia in care nu ai nicio bifa, ca estimatul nu se corecteaza de realizat, OK, da de ce nu scrieti asta din prima, ca o notita la B?

Solutie: definiti fiecare parte mai clar, puteti introduce un comment, ca in Excel, unde explicati clar la ce se refera acea parte (A e clar, date de identificare, B nu e deloc clar, C lipseste etc)

3. Trebuie sa bifezi niste casute referitoare la bonusuri, astea fac referire la tot felul de articole din codul fiscal, trebuie sa intri si sa le cauti. De fapt se pot si aici introduce niste commenturi (scuzati chestia asta cu referire la ceva ce are echivalent si in romana, comentariu, notita, dar „comment” via excel face o referire mult mai clara la ce si cum se poate face, fara sa incarci formularul foarte mult, de fapt si in PDF se pot face comentarii care se vad doar daca aia, aia) simple, la prima casuta bifezi daca ai venituri peste atat, la a doua daca esti cu venituri sub atat, dar vrei sa platesti ceva contributii etc

Solutie: introduceti comentarii clare care sa explice pe scurt la ce se refera articolele alea din Codul fiscal, altfel veti produce un „manual” de utlizarea al „formularului inteligent” foarte voluminos si greu de utilizat. Pe care nu-l citeste nimeni, ai de transmis cateva cifre, nu sa faci programare sofisticata.

4. La sectiunea unde se calculeaza impozitul datorat nu se calculeaza nimic. Sau cel putin dupa ce am bifat casuta cu bonusuri, inainte calculase ceva.

Ce s-a intamplat?

I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT

Aici ciudatenie maxima

Ai la randul 8:

8.Impozit anual datorat/Impozit pe venit datorat

(rd.6. x 10% sau rd.7. x 10%) ****)

Logic ar fi ca „formularul inteligent”, la rd 8 sa ia valoarea de la rd 6 sau rd 7(venitul net) sa o inmulteasca cu 10% si dea cat ai de platit impozit pe venit. Asa era la ala „vechi”

Bun, numai ca la rd 8 nu se genereaza nimic, ba mai avem o notita care zice asa:

****) Rd.7 și rd.8 nu se completează de către contribuabilii care realizează venituri din activități independente și venituri din drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real. În situația în care contribuabilii realizează pierderi fiscale, la rd.8 se va înscrie cifra ”0”.

Adica acolo unde ar trebui sa avem clar si mare cat trebie sa platim impozit pe venit nu se genereaza nimic.

Solutie: generati dlor impozitul in clar, via inteligentu` asta, ca asta e scopul de fapt nu?

Nu de alta, dar cireasa de pe tort vine acum:

I.5.1.Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venit realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă

Randul 1 zice asa:

1.Impozit pe venit realizat

Ok, aici ar trebui sa avem cumulate toate impozitele (de pe fiecare activitate in parte, sa fie insumate automat de “inteligent”)

Or ce se intampla de fapt? Ati ghicit… nu se genereaza nimic. Ce zice in notita:

Rd.1 = Rd.8 de la sectiunea 1, subsectiunea 1,

lit.B + Rd.4 de la sectiunea 1, subsectiunea 2,

lit.B + Rd.10 de la sectiunea 2, lit.B + Rd.5 de

la sectiunea 4

Adica trebuie sa ma duc la toate sectiunile, subsectiunile, litera si randul specificate, sa le adun eu manual, si sa trec eu cat iese impozitul? Pai de cu merge musiu „inteligentu” direct, sa le adune automat si sa-mi spuna cat e?

Alta, cica „ Pentru a suprascrie valoarea propusa in acest camp trebuie sa efectuati click pe butonul Ignore (Ignora) in fereastra de dialog afisata”

Pai ce facem, negociem? Eu propun ceva, suprascriu? Oricum apare zero la „propunere”, ca „ala” nu calculeaza nimic… sau cine stie, o fi calculand cumva, ceva, dar de unde sa ia date, ca nu se calculeaza nici acolo unde ar trebui sa se calculeze automat ceva, pe tipuri de venit, fctie de venitul brut minus cheltuieli x 10%, la rd 8 de la … aia,aia,aia

Bun, si cum ramane cu sumele deja platite in avans, pe estimat? Cum se face corectia cu realizatul? In pdf-urile de anul trecut se faceau si aceste socoteli… acum ma pot trezi ca nu mai tineti cont de platile in avans… n-ar fi prima data!

Unde vad soldul „rolului” meu de la ANAF?

Ma gandesc ca ar trebui sa faceti cam cum fac cei de la telefonia mobila, poti vedea atat facturile cat si situatia de ansamblu, centralizata. Aia pe care o vad inspectorii pe calculatoarele de la ANAF…e secreta?

Solutie: n-am…sau am, dar nu o sa va placa!

Dlor, vreau sa va platesc banii, vreau sa competez „inteligentu’, nu stiu ce logica ati avut, toate incercarile au dus la variante care au fost validate de „inteligent” dar am primit mesaje de eroare dupa ce le-am trimis…m-am saturat de tot felul de erori care nu-mi spun nimic, de rubrici care sunt neclare, am vreo 5 numere mari si late sa vi le comunic si m-ati bagat intr-o ceata de nu mai stiu nimic.

Renunt si la bonusuri… faceti treaba cat mai simpla, sa nu-mi pierd atata timp si nervi cu o raportare care ar trebui sa fie extrem de simpla si usoara.

Si am senzatia fie ca sunt eu cam prostan, fie ca ati fuserit pdf-ul asta ceva de speriat.

Si nu mai e mult pana in 30 iunie! Vreti bani sau nu?

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Softurile lui Ghiata cel fugit in Serbia. Nu cred ca au cumparat alte softuri inteligente. La noi prostia este infinita, nu are limite. La fel si pentru cardurile de sanatate, ce sa mai schimbe ori sa simplifice, modernizeze le au prelungit inca sapte ani. Asa ca nu sunteti singurul cu sceasta dilema, altii au renuntat, asteapte scrisoarea cu amenda minima ceruta..

  • Diversele interactiuni intre dintre cetateni si felurite agentii, companii, banci, institutii sunt complicate, artificiale, chinuitoare pentru cetateni, in loc sa fie clare, corect concepute.
   Totul provine atat din incompetenta, din lipsa de respect pentru cetateni, din dorinta de a-i insela, iar cetateanul nu este aparat de cine ar trebui, statul.
   Nu verifica nimeni cun sunt elaborate actele, cun sunt concepute programle, procedeele.
   Nu exista o protectie a consumatorului de astfel de servicii,
   Iar Avocatul poporului a devenit avocatul unor gasti si executa comenzi politice, in loc sa apere cetateanii de lacomia si imbecilitatea unor institutii ,

 2. Asta nu-i nimic, am vrut si eu sa-mi incasez bonusurile pe anul trecut, am facut o rectificativa speciala pentru bonificatii (exista o casuta dedicata pentru asta care trebuie bifata), doar ca siteul ANAF mi-a intors automat recipisa cu eroarea : „Au fost identificate urmatoarele ERORI:
  E: validari globale
  eroare regula: R_NO_INIT_DEC: Nu a fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi
  perioada g_drec:Rsi cnt:0.” Brusc, o sudoare rece m-a cuprins, cum naiba, am depus declaratia initiala pe 2019 in Februarie 2019, ba, mai mult am platit impozitul si contributiile in August anul trecut si ei imi spun ca nici macar nu vad hartia. Asa ca m-am deplasat la sediul Finantelor din localitate cu caciula in mana si lacrimi in ochi ca un contribuabil neajutorat iar doamna de la ghiseu, cu o atitudine atotsiutoare, m-a incadrat la un punct incorect considerand activitatea mea dar aducator de bonificatii, asa ca n-am cartit, mai era timp de obiectii! Precizez ca urmasem intocmai metodologia lor de completare existenta pe site, cred ca problema formularului sunt niste bug-uri la anumite puncte.

  • ANAF-ul nici nu stie ca datoreaza spor de stres.

   Habar nu au aia de acolo ce inseamna sa simti rece pe spinare sau sa vezi numai stelute verzi cand primesti niste mesaje de te doare capul cand toate actele sunt trimise, banii achitati – dar poti sa stii care este starea ANAFului??? Nimic nu este OK la ANAF, totul este volatil, incongruent, maret si totusi nemiscat si marsav.

 3. :) nu e suficient sa-ti ia banii, trebuie sa te umilieasca. Si trebuie sa te lase cu gandul, ca undeva ai gresit tu, si te vor prinde anii viitori, sa te trezesti cu o amenda zdravana.

  Acum, in vest, lumea angajeaza consultanti fiscali speciali, si sa vezi ca se fac si acolo greseli de toate partile.

  Dar stai ca inca nu ai fost trimis sa platesti la trezorerie cash, sa ei cazier fiscal, sa stai la cozi si sa cumperi formularul de la poarta de la acei cu xerox.

 4. programele sint scrise de ciobanul, pardon, securistul / interesul national ghitza, si ala i plecat momentan cu niste bisnituri la fratii sirbi. are cheia (codului) de git, asteptati l sa revina, nu va lasa ala neplatit. sau mai bine mergeti si completati online direct la anaf, e un pic de coada, dar scapati de daravera. auzi domnule, sa vrea omul sa si plateasca fonciirea si sa i apara negru pe alb system error

 5. Nu m-am mai putut opri din ris. Si eu am avut un mesaj de eroare, am sunat la ANAF, s-a rezolvat. Daca vrem ca toti romanii sa treaca in digital, trebuie facut ceva urgent cu formularul asta, si anume :

  1. Umanizat limbajul, puse ferestre sau link-uri cu exemple clare;
  2. Intelege cineva de ce naiba nu e totul online. Adica descarca, completeaza, valideaza, incarca din nou iar la urma fissss. Daca e cu eroare, este ca si cum nu este trimis, stiti asta deja.
  3. Meajele de eroare sint ilare. Nu ar fi mai de ajutor sa ni se spuna ce am gresit si ce avem de facut?

 6. Sunt trei niveluri la jocul asta: la primul, ai erori care impiedica validarea formularului, bajbai pana treci la nivelul urmator, chit ca uneori te obliga sa mai bifezi/debifezi niste sectiuni nenecesare, care dupa aceea te vor incurca la nivelurile ulterioare; al doilea nivel e cu erorile pe care ti le comunica anaf automat, care impiedica depunerea formularului validat – gen „E: oblig_realizat (1)
  eroare regula: R65.2: daca bonificatie148=1(1) atunci : oblcas_real_148 + oblcass_real_148 > 0(0)); la la treilea nivel iti accepta (sper) depunerea, dar tot ai erori – globale, de data asta. Nu e clar daca exista nivelul 4, cel fara de erori, n-am patit.

 7. De ce NU MA MIR???

  Nu s-au nascut inca cetatenii care doar printr-un click sa doboare ANAF-ul si declaratia sa plece…
  Nu stiu cat timp a petrecut autorul pentru a finalizat operatia dar cred ca ANAF merita taxat cu un tarif pentru aceasta operatiune = asta fara sa pun la socoteala cuvintele marunte strecutate pe sub nas…

 8. In legatura cu acest formular:

  Precizez ca am vorbit cu arhitectul de date, cu seful de proiect, cu seful departamentului IT, cu cel al departamentului de „studii si evaluari interdisciplinare in IT”, cu sefii de la „egalitate de sanse”, „diversitate si incluziune”, „promovarea femeilor in functii de conducere”, „resurse umane”, cu liderii de sindicat si cu cei ai ong-urilor care au supervizat cu un ochi critic intreaga activitate pentru a se asigura ca nu vor exista hartuiri sexuale si nici discriminari pe baza de sex, gen, culoare, orientari sexuale, obiceiuri alimentare etc., toti acesti oameni ai muncii de la guvern fiind implicati cu multa dedicatie in elaborarea acestui important formular.

  Iar rezultatul e de la exceptional in sus.

  Cei care intimpina mici dificultati in utilizarea acestui modern instrument financiar, probabil ca nu au citit cu atentie paginile de la sfirsit, scrise marunt. Fine print-ul. Acolo, daca cititi, scrie clar:

  ACESTA E UN FORMULAR DE PANDEMIE. Inainte de a-l utiliza, spalati-va bine pe miini! Folositi manusi, o masca pe figura si – foarte important – pastrati distanta sociala de 2 metri intre dvs si formular. Pentru mai multa siguranta, 3 metri. Iar in apropierea dvs nu trebuie sa se afle nimeni (desenati cu creta un careu cu latura de 2-3 metri si plasati-va exact in centru. Tusiti sau stranutati in cot!

  IMPORTANT: Luati-va temperatura!!! Acest formular da erori daca aveti mai mult de 37.6 grade Celsius la umbra.

  Succes!

 9. Oooo, ce eliberator e sa citesc si de altii! Eu mai am o dilema legata de fondul unic in care se duc banii pentru impozit, pensie si sanatate – tu ii calculezi si declari intr-un fel, ei ii distribuie procentual dupa ce fac un total. La final m-am trezit ca au distribuit mai putini bani la impozit si mai multi la sanatate. Banii erau acolo, chiar mai multi, dar i-au mutat ei in conturi pana i-au zapacit. Anul asta cica primesc bonificatii pentru plata integrala si pentru depus si platit online DACA nu am datorii. Pai oficial nu am, neoficial apare la impozit ca mai am niste bani de dat, singura solutie fiind sa ma duc personal la ANAF, sa fac o cerere sa mute banii de la sanatate la impozit. Dar sunt sanse sa primesc bonus ca am urcat formularul online. :)) Ah, si sunt sanse mari peste un an sa imi ceara banii inapoi pentru bonusul ala, cum am patit si acum doi ani (intrebasem la ghiseu: „dada, completati cu bonus”, iar in decembrie imi vine decizie sa platesc exact suma respectiva).

 10. Nici eu nu sunt prea dastept. De peste 20 de ani fac declaratia de impozit folosind acelasi program, dar care apare anual in versiuni noi care se platesc. Si de fiecare data imi apar erori. De cele mai multe ori le ignor si totusi totul merge ca pe roate. Dar cind imi vine decizia de la Finanzamt sunt atentionat de alte erori pe care programul nu mi le-a semnalat. In cinci din sase cazuri erorile semnalate de Finanzamt sunt false.

 11. Aceasi eroare o am si eu dupa 5 declaratii transmise. Eu totusi nu am inteles cum ati rezolvat? ati descarcat alt fisier de pe ANAF? MULTUMESC

  • Da, am descarcat a doua zi , iarasi si iarasi, soft A (ala care generaza inteligentul in PDF.)..n-am incercat cu Java, dar vad ca si pe ala l-au modificat in 22 iunie, la fel ca PDF-ul.
   Din experienta mea, daca este prima declaratie pe anul de referinta dorit (real 2019 sau estimat 2020)aveti grija sa nu bifati in dreptul casutei „Declaratie rectificativa”, asta se bifeaza doar daca ati mai trimis o declaratie inainte, corectati de fapt acea declaratie cu bifa respectiva.
   Altfel spus prima dclaratie este cea in care nu bifati casuta aia, doar daca depuneti altele care o corecteaza pe aia initiala bifati casuta.
   Acuma nu stiu ce au mai corectat la ultima varianta, din 22 iunie, la aia mai veche-aia care a mers(dupa ce alta n-a mers :doua zile :P )trebuia tu sa completezi la sumar obligatii, la venit net atat la CAS cat si la CASS (nu le lua automat)
   La bonusuri iarasi am vazut ca au corectat, este suficient sa activezi aplica bonus si calculeaza singur
   Daca aveti mai multe tipuri de venit apasati pe adugati venit si selectati ce fel de venit aveti, fiecare tip de venit cu completarea de rigoare.
   La agro, de ex, nu stiu daca tine cont de norma de venit spcifica judetului, eu am completat manual, fctie de norma pe Timis, tipul de cultura, animale.
   La chirii iarasi nu stiu daca tine cont de cursul valutar spcific perioadei, poate trebuie completat manual…nu am dat in chirie nimic.
   Alta chestie e ca daca aveti venit sub ala minim puteti opta sa nu platiti CAS si CASS,caz in care nu contribuiti la pensie, nu aveti vechime, si nu sunteti asigurata la sanatate.
   Daca vreti totusi sa platiti bifati casutele cu optiunea de plata desi aveti sub minim, se pot bifa fie amandoua , fie doar una.
   La CASS aveti posibilitatea sa platiti doar pe 6 luni la salariu minim, daca aveti venituri sub minim…la CAS nu merge treaba asta, platiti integral, pe 12 luni, dar puteti sa nu platiti deloc…caz in care nu aveti vechimea afereanta perioadei neplatite, evident.
   Bafta!

 12. Prostie, indolenta, nepasare! Boli comuniste, bine conservate timp de 30 de ani!

  Revolutia culturala, visata sub o forma sau alta(mai dura sau mai putin dura) de toate regimurile comuniste, s-a desavarsit in Romania post-decembrista. Prostii si incompetentii domina societatea, retele formate in anii 90 de securisto-comunisti isi fac de cap nestingherite, cu sprijinul a fel si fel de secaturi si lichele. Progeniturile securisto-comunistilor si ale slujbasilor acestora sunt „demni” urmasi ai parintilor si bunicilor lor.

  Domnia prostilor asupra celorlalti! Asta visa comunismul, asta avem azi in Romania…in mare masura.

  Din nefericire exista o mare masa de cetateni care considera aceasta stare de fapt ca fiind normala!

  • Am omis sa precizez ca aceasta stare de fapt se datoreaza votului romanilor. Al acelora care „sunt mandri ca sunt romani”. Al acelora care azi sunt raspandaci de Covid-19. Al acelora care gandesc rudimentar sau deloc.

   Ce vina au cetatenii civilizati ca sa fie fortati sa se supuna vointei acestei turme neganditoare?

 13. Cam asa sunt facute aceste declaratii in format PDF „inteligent”. Si vechile declaratii tot cu ciocanul erau facute, de multe ori aratau ca niste proiecte facute de niste studenti in timpul lor liber.

  Doar un exemplu: in privinta validarii, oamenii de acolo nu par ca au depasit etapa in care toarna tone de mesaje criptice de genul „eroare atribut: rectifBon1: atributul trebuie sa existe” si „”eroare structura: namespace (‘mfp:anaf:dgti:d212:declaratie:v3′) lipsa sau incorect la sectiunea d212. Valoarea corecta este xmlns=’mfp:anaf:dgti:d212:declaratie:v4”

  In loc sa faca naibii in limba romana „Nu putem valida pentru ca nu aveti versiune corecta. Mergeti la adresa asta si luati ultima versiune disponibila”

  E de neinteles de ce nu poate ANAF-ul mai mult, vorbim de institutia care coleacteaza tone de bani in tara asta.

  Treaba merge si pentru ca au contabilii o rabdare de fier cu aceste declaratii. Oamenii s-au adaptat si asta nu e bine deloc, e chiar rau. Au ajuns sa creada ca asta e normalitatea.

  P.S. In cazul dumneavoastra, problemele apar pentru ca aveti o versiunea prea veche, de dinainte de introducerea sistemului de bonusuri (12 iunie 2020). Ultima versiune e aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

  E vorba de documentl marcat ca „PDF soft A actualizat ultima oare in data de 22.06.2020”

  Ce sa va mai zic? Succes?

  • Multumesc ptr. informatii, m-am descurcat cumva…chestia e ca ne-am obisnuit sa ne „descurcam” si sa fim fericiti ptr asta :P
   Sa fie politica de stat? Ca la pensiile speciale? sa ne bucuram ca alea de pana in 7000 de lei sunt impozitate cu 10%? Deci, legalizate inca o data? Cu fenta pe aia 85% de la 7000 in sus….
   Trebuie sa avem si noi ceva momente de fericire, cumva, nu? :P
   Chiar daca sunt cacialmale in toata regula….

 14. Situatia ABSURDA descrisa in acest nu este o exceptie, este REGULA in acest STAT ANAPODA in care s-au construit legi si institutii nu pe ratiune si pentru interesul public, ci pentru a raspunde in primul rand altor interese.
  Profesorul Petrisor Peiu vorbea la o emisiune despre contractul avand 18 pagini scrise marunt, in termeni neinteligibili pentru majoritatea consumatorilor, prin care care ENGIE vrea sa-si pacaleasca clientii.
  Ca sa realizez ceva care s-ar rezolva simplu, ca trebuii sa merg pe la cateva oficii, consilii, pentru a purta acte de la uuna la alta, desi, situatiile ar putea fi rezolvata de una dintre ele, procurand informatiile printr-un internet.
  Si nu functionarii sunt atat de incompetenti, pe cat sunt legile de dezlanate si imprecise,completate cu sute de modificari (dupa interese) sau proasta organizare conceputa mai sus.

  • Va contraziceti singur/a. Daca in Romania legile sunt interpretabile (asa cum spuneti) atunci juristii multinationalelor sunt constransi sa elimine dubiile interpretarilor, definitiilor, etc. De aici foarte probabil si contractele cu pricina, de 14 pagini. In acest context, acuzele ca ENGIE are intentii rele (de a „pacali” consumatorul roman) este doar o opinie /interpretare personala.

   In fine, am observat (si pe alte pagini) ca promovati cu entuziasm obsesiile dlui Peiu vizavi de investitori straini in general, dar si vizavi de Uniunea Europeana. De ex, taxele de redeventa pentru zacamintele din Marea Neagra (explorate de capital privat) nu pot fi la acelasi nivel cu taxele pentru zacamantul din Groningen, unde statul olandez si-a asumat costurile si implicit riscurile de explorare (sansa sa descoperi un zacamant comercial este undeva in jur de 25%), Articolul cu „Teutoana Merkel” parca a fost si el scris pentru gazeta de perete, sau in cel mai ne/fericit caz de un politician patetic, nicidecum de un profesor onest. Totul porneste de la educatie! Atata timp cat in randul profesorilor domneste mediocratia si lipsa bunului simt, nu va puteti astepta la schimbari in mai bine.

 15. Stimate Domn, v-ati oprit suspect de brusc la I.5.1. Treceti I.5.2 , ce se refera la anul fiscal 2019, iar la Rd.1, in partea stg., la explicatiile modului de completare, se impune completarea cu II … adica, anul 2020 … Ca sa nu mai pomenesc si de altele mai dihai ca asta

  • Ma suspectati ? ..ca as face ce?
   N-am interese ascunse, n-am firma de soft, nu am contracte cu statul…poate doar ca sunt cam tont si nu ma descurc sa declar 5 numere mari si late intr-o declaratie …ahhmmm, simplu si bine facuta, asta e?
   Am completat si estimatul pe 2020 si realizatul pe 2019, ptr doua „firme”, activitati distincte.
   Am deja totul platit pe 2019, pe estimat, care a fost mai mare, vreau sa platesc si pe 2020, am renuntat la o declaratie si la bonus, doar, doar o sa mi-o ia, nu mai rectific nimic de frica sa nu le imbarlig si mai rau…ca sa sunt astia de la tara, mai spariati si mai platitori in avans :P
   Nu le-am scris pe toate cele de care m-am lovit ptr ca sunt atat de multe (si oarecum tehnice) incat riscam sa plictisesc si mai mult .

 16. Si eu am avut absolut toate problemele astea. M am chinuit 6 ore pt o prapadita de declaratie in care aveam de completat cateva câmpuri. Am crezut ca sunt eu mai toanta!!!!

 17. E la fel de inteligent formularul ca hoardele de frecangii de menta pe banii contribuabilului din ministere.
  Statul in general si cel romanesc in special sunt un soi de Midas pe invers: tot ce atinge statul se transforma in rahat.

 18. Intr-un final am reusit sa depun declaratia (a treia zi de „chin”, in prima valida dar nu „lua” , intr-a doua valida, lua, dar primeam tot felul de mesaje de eroare, intr-a treia a validat, a luat fara mesaje, am primit recipisa).
  Cum? am descarcat din nou „inteligentu” , prin 18 sau 19 iunie, dupa ce mi-au mai trecut nervii :P, era altceva fata de ce descarcasem in 14, facea calcule, aplica bonusul automat in procent de 5% (la ala dinainte trebuia tu sa treci procentul, dupa ce te informai de ordonanta cutare din data cutare privind bonusul, ordinul nustiucare care aproba metodologia bla, bla,ba nici nu accepta bonusul la trimitere online decat dupa ce bifai plata pana in 30, adica conditiona un bonus de alt bonus,o groaza de aiureli), nu este perfect nici asta, dar dupa validare l-a luat.
  Solutia ar fi sa descarcati iarasi si iarasi pana nimeriti :P
  Acum vad ca a aparut o versiune modificata in 22 iunie (merci @Marius)…cand avem termen final in 30 iunie!
  E total aiurea, totul pare facut pe genunchi, fara ca cineva care sa supervizeze „the big picture” .
  Domnule Câțu, poate ar trebui sa depuneti si dvs vreo declaratie in viata asta …sa vedeti ce pastoriti!
  Orice firma serioasa are proceduri de asigurare a calitati, nu poti dai drumul la „produs” fara a-l testa in prealabil.
  Sunt curios cine este manager de proiect in acest caz, cine coordoneaza zona de calitate si cine raspunde pentru sutele de mii de ore pierrdute aiurea (cica era previzionat sa pierzi intre 15 si 35 de minute, da, atat ai fi consumat, ca timp, daca totul mergea bine, asa am pierdut vreo 5 ore, @Codruta cam tot pe acolo…sa ne gandim ca sunt sute de mii-poate peste milion, de declaratii care se depun anual, uneori de doua ori, pe estimat, pe realizat…daca 200.000 de „fraieri” au patit ce am patit noi avem minim un million de ore piredute amboulea, sau 5649 de zile de lucru sau 15,47 ani de lucru incontinuu)
  Sa notam ca ideea unei declaratii unice e foarte OK, ajuta mult, a inlocuit vreo 4 -5 declaratii anterioare…dar trebuie facuta cu cap, nu pe genunchi.
  @Anda a ridicat alta problema extrem de importanta: de anul trecut plata nu se face in conturi distincte (impozit, CASS si CAS) ci intr-un cont unic al statului…mi s-a parut o aiureala si mie. Daca nu se impart cum trebuie?
  Vad ca aiureala s-a confirmat, daca nu platesti in conturi clare, distincte, aia care „impart” banii pot gresi si te poti trezi, de ex, ca nu mai esti asigurat la sanatate, desi a platiti.
  Alta mare problema ar fi ca banii pe care-i platesti ptr darile din 2019 sau in avans pe 2020 se pot duce pe nu stiu ce „chestie” restanta de care tu nu ai habar si care apare doar pe „rolul” tau de la ANAF. adica tu crezi ca platesti impozitele pe 2019 dar de fapt banii se duc pe ceva restant din 2015 (intai se achita restantele), ca a iesit la recalcularea si verificarea din 2019 sau 2020 nustiu ce, dar tie nu ti-a comunicat nimeni. Si daca nu ai o evidenta la sange a impunerilor si a platilor iti va fi foarte greu sa descalcesti adevarul de greseala aia potentiala din 2015! Tineti-va deci evidenta la sange, in tabele excel sau cum va vine bine
  Am patit-o si pe asta, s-a recalculat ceva la CASS si figuram restanti , desi platile au fost facute la zi. De asta trebuie sa vezi in clar situatia ta de la ANAF, pe ani si caprarii, sa verifici cu ce ai tu.
  Alta. Vad ca la rotunjiri s-au facut erori in inteligent(de cativa lei, habar nu am de ce, era definita functia gresit, nu stiu ..poate din cauza asata apare peste ani si ani leul ala cu care esti dator si care iti blocheaza contul si te executa silit :P
  Oricum, avem si o parte buna: vad ca si voi sunteti patiti, pare ca nu suntem chiar prostani sau tonti de-a binelea:P,

 19. Chestia asta cu ANAFU nu e serioasa, e de fapt o chestie facuta de securisti. Daca ANAF ar fi serios ar impozita marii contribuabili ceea ce nu se intampla in Romania. Deci e o chestie la plezneala. Ceausista.

 20. nu sunteti singurul! eu 1 am platit 5100 lei online in feb 2019 intru-1 cont unic despre care am aflat ulterior ca-i pt persoane juridice; n-am recuperat banii nici pana azi desi am facut nenumarate intampinari cu nr de inregistrare samd / mai nou ca PF poti plati pe ghiseul.ro intr-1 alt cont unic; sumele vin insa fara bonificatii & se cumuleaza, altfel spus poti sa faci 1 sg plata fara comentarii
  – ieri 1 plata catre trezorerie pt anaf & acolo totu-i cu susu-n jos la rubrici dupa care n-ai nici 1 back-up, nimic
  – pe SPV ai acces la „nota obligatiilor de plata” insa trebuie sa iei 1 pastila de nervi inainte cand dai de varza „contabila” inimaginabila de-acolo
  – de fapt cum s-a remarcat mai sus totul e sa te umileasca; odata ce-ti calculezi sg impunerea e suficient 1 cont scris mare & inteligibil &-1 plata; nu mai e nevoie de declaratia insalubra

 21. Buna seara!
  Am intocmit declaratia unica si la contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorat a necesitat sa o modific din 0 in valoarea efectiva (impozitul 2496), dar nu sunt intrebat de nici o fereastra pop up cu buton IGNORE.
  Am aplicat bonificatiile cu butonasele de rigoare apsate cu degetelele mele si apoi transmisa declaratia in spatiul virtual, am primit eroarea:
  ==========================
  E: oblig_realizat (1)
  eroare regula:R38: rectifBon 1=0: cass_datorat (2496) diferit de suma calculata (0)
  In acest caz trebiie sa corectati datele inscrise, sa validati din nou formularul, sa-l salvati si sa-l retransmiteti.
  =======================
  Rog pe cine a intampinat problema aceasta daca a rezolvat si cum.
  Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Modan
Mircea Modan
Antreprenor, inginer proiectant.

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)