sâmbătă, aprilie 26, 2025

Democrație sau tejghetăreală?

Începe o săptămână ce va fi marcată de evenimente de importanță maximă. Cele două mari partide ale țării- PNL și PSD- se vor confrunta la scenă deschisă, iar confruntarea lor poate fi decisivă nu doar pentru viitorul raporturilor de forță din viața politică, pentru cine va fi la putere și cine în opoziție în următorii patru ani, ci și pentru cine le va conduce pe fiecare dintre ele de aici încolo.
Guvernul monocolor PNL condus de dl. Ludovic Orban își va asuma răspunderea pe modificarea legii electorale, astfel încât alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin. Ceea ce pentru PSD, partid cu mulți primari și un număr apreciabil de președinți sau vicepreședinți de consilii județene și, în plus, partid a cărui forță reală își află sursa în puternicele lui structuri din teritoriu, va însemna o lovitură de moarte. Introducerea unei moțiuni de cenzură este pentru așa-zișii social-democrați români un act obligatoriu. În plus, e vorbă și de o decizie cu valoare simbolică, despre un semn de viață pe care PSD este obligat să îl dea electoratului său, fiindcă din 4 noiembrie 2019, data învestirii guvernului PNL, și mai abitir după scorul rușinos cu care candidata și fosta președintă a partidului, d-na Viorica Vasilica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale, PSD a ajuns să fie doar o umbră. Ale cărei acțiuni politice sunt lipsite de orice relevanță.
Pentru moment, moțiunea este susținută doar de parlamentarii PSD și de cei ai UDMR. Or, asta înseamnă că ar mai avea nevoie de încă 7 voturi în vederea adoptării. Ceea ce, să recunoaștem, într-o viață politică precum cea românească, în care totul- voturi, conștiințe- se negociază și se vinde fără nici o jenă,precum cartofii la tarabă, nu înseamnă deloc la mer à boire. Trecerea moțiunii este esențială pentru PSD, dar și pentru președintele interimar al acestuia, dl. Marcel Ciolacu, pentru care un succes este unica garanție că ar putea avea asigurată alegerea la șefia partidului cu ocazia Congresului ce ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii viitoare.
Situația PNL este, numai aparent, una mai relaxată. Căderea guvernului ar putea reprezenta o primă etapă pentru îndeplinirea dorinței sale, dar și a președintelui Iohannis, de a se organiza alegeri parlamentare anticipate. Atâta doar că săptămâna trecută, prezent în studiourile Realitatea tv, președintele interimar al PSD a fost cât se poate de ferm în a afirma că partidul pe care îl conduce își va da votul de învestitură uneia dintre cele două variante de guvern ce trebuie să se prezinte în Parlament, conform Constituției, înainte de punerea în mișcare a procedurii declanșării anticipatelor. Adoptarea moțiunii înseamnă căderea guvernului PNL, compromiterea ideii alegerilor locale în două tururi și o gravă afectare a imaginii d-lui Ludovic Orban. Or, dușmanii din partid ai domniei-sale de abia așteaptă asta. Neadoptarea moțiunii permite, ipotetic, alegeri locale în două tururi (ipotetic fiindcă nu e deloc exclus un aviz negativ din partea Curții Constituționale în cazul sesizării acesteia) în vreme ce alegerile anticipate s-ar putea face doar în cazul în care dl. Ludovic Orban va prezenta demisia lui și, implicit, a echipei sale guvernamentale. Soluția este una net favorabilă imaginii d-lui Orban căci una e să fii demis și cu totul alta e să pleci ca urmare a voinței proprii, numai că și în această situație planurile PNL de organizare de anticipate au în față primejdia de a fi blocate de mai sus menționatul angajament al d-lui Marcel Ciolacu.
Situația politică de la București se arată a fi una extrem de complicată. Ea poate genera o stare de nesiguranță, de provizorat politic deloc favorabile țării. Ca și fiecărui cetățean român, indiferent de opțiunile lui politice. O instabilitate guvernamentală va genera, la numai câteva ore de la declanșare, o creștere a costului monedei unice europene. Vor urma multe alte costuri.
Sigur, mi s-ar putea replica oricând că peste tot în lume democrația costă. Marea întrebare e dacă ceea ce se pregătește și se petrece în aceste ore și zile în Capitala României este cu adevărat democrație sau doar mizeră tejghetăreală. Vinerea trecută, la Iași, președintele Iohannis și premierul Orban au avut, pentru prima dată, parte de huiduieli destul de consistente. Un semn că românii vor fapte și nu politicianisme.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. „o stare de nesiguranță, de provizorat politic deloc favorabile țării…”

    Deprecierea monedei naționale în raport cu principalel valute are drept cauză deficitul comercial foarte mare, despre care am avut ocazia să mai scriu.

    Acțiunile BNR sunt cele care mențin cursul pe un trend lin.

    Situația de provizorat este cea actuală, cu un guvern minoritar care nu-și poate pune în practică obiectivele, din cauză că nu are susținere parlamentară.

    Menținerea acestui statu-quo este în folosul PSD, care are motive să înjure vârtos, împreună cu țuțerii săi din mass-media, guvernul. Dimpotrivă, orice demers de clarificare a situației politice este binevenit pentru România și cetățenii săi.

    Odată ce guvernul va avea o majoritate parlamentară care să-l susțină, în primul rând pentru revizuirea Constituției, apoi în aplicarea programului de guvernare, activitatea sa va putea fi evaluată mult mai obiectiv. Până atunci, avem un nesfârșit și nejustificat șir de înjurături în presă la adresa d-lui Orban și a guvernului condus de domnia-sa.

  2. Deja presedintele interimar al PSD a anuntat obtinerea semnaturilor necesare priviind trecerea Motiunii de cenzura impotriva guvernului Orban ,dar fara ca acesta motiune sa contina un viitor proiect politic ,deci o motiune ce nu implica si asumarea unei guvernari PSD-UDMR viitoare . Tot seful interimar PSD a afirmat nevoia de un guvern de Uniune Nationala (in cazul trecerii motiunii de cenzura ) ce va fi cerut de cele doua partide semnatare ale motiunii. PNL isi va suma raspunderea , in caz ca motiunea trece , pe alegerile parlamentare anticipate si pe cele locale in perioda de timp de pina la publicarea in Monitorul Oficial al efectelor motiunii de cenzura . Daca motiunea nu trece PNL- Orban va face acelasi lucru .Decizia CCR privind o eventuala sesizare raportata la alegerile locale in doua tururi este evidenta . Am avut multiple alegeri locale in doua tururi si nici una dintre ele nu a fost neconstitutionala sau declarata neconstitutionala . Totul se rezuma la decizia politica si CCR nu are competente in acest caz . Cit despre Comisia de la Venetia ,deja lucrurile sunt clare si decizia este corecta si fara echivoc acceptata de comisia in cauza . Democratia spune clar ,alegerea oricarui cetatean in orisice functie ce prevede notiunea de alegere este facuta cu 50 la suta plus 1 din voturile total exprimate ,asa cum sunt si alegerile prezidentiale din Romania .Referitor la forma de contestare a unei parti din spiciul presedintelui , contestarea este profund democratica si efectul ei este benefic si social si politic chiar si numit atit de simpatic – huiduiala -(chiar asta a si fost ,nu o contestare a ceva , ci o huiduiala )Si mai simpatic este cuvintul -TEJGHETAREALA -(cite nuante si interpretari ne vin instantaneu in minte cind citim acest cuvint ).Daca insa perceptia noastra a tuturor in urma Motiunii de Cenzura (deja cetatenii tarii se prind repede de masinatiuni politice ) ne va arata o intelegere subterana minimala (politicieni nu faceti care cumva asta , ne prindem repede )atunci starea de nesiguranta (asa cum textul ne spune )se poate instala rapid . Dar sa avem incredere in decizia responsabila a premierului Orban si nu in ultimul rind in cea politic exprimata de presedinte .

  3. Sa va ajut: e „tejghetareala” ca toata politica romaniei de 30 de ani incoace. Am ramas ca maturitate politica la nivel de fanar & mica mosie boiereasca. Iar asta este o vulnerabilitate strategica majora a tarii. Problema e ca avand o asemenea mentalitate Bucurestiul nu ar fi in stare sa administreze cum trebuie, cu cap si cu tinte clare de viitor nici sectorul agricol ilfov, ce sa mai vorbim de o tara atat de intinsa ca Romania. O fi mentalitatea de la sud de Carpati…care te loveste (indiferent de etnie) de cum pui piciorul in Valahia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro