marți, iunie 25, 2024

Democratia intr-un tomberon de gunoi

Ingrozit, citesc cum diversi cetateni il fac tandari pe premierul Greciei pentru temeritatea de a fi cerut un plebiscit cu privire la masurile de austeritate impuse de europeni. Spre rusinea breslei din care fac parte, majoritatea acestor voci sunt cele ale economistilor. Si spre rusinea celor care vantura ideea ca “pachetul este prea complex pentru a putea fi inteles de cetateni”, democratia pare a fi zburata pe geam la primul semn de falie mai serioasa in politicile publice ale unei tari europene. Intr-un final, Papandeou insusi s-a acoperit de rusine, alegand politica lui un pas inainte, doi inapoi. S-a predat in fata amenintarilor europene, care amenintau oprirea urmatoarei transe de 8 miliarde de euro, in caz ca referendumul ar merge inainte.

Argumentatia docta folosita contrapune procesul democratic cu tremuriciul pietelor. O versiune simplificata spune cam asa: daca ne asumam incertitudinea unui process democratic, pietele vor intra intr-o fibrilatie impredictibila care va impinge atat Grecia cat si zona euro spre o prapastie sigura. Este mai bine ca guvernul sa isi asume raspunderea si masurile de austeritate sa treaca doar prin Parlament si sa nu mai fie supuse ratificarii populare. Ca atare, de fiecare data cand apasa cate un rechin de la o banca de investitii pe niste butoane de cumparare sau de vindere masiva a datoriilor europene, tarile ar trebui sa arunce democratia intr-un tomberon mititel, sa puna capacul de-asupra, iar politicienii sa se suie cu picioarele deasupra capacului sa vorbeasca despre unitatea europeana intr-un mod cat de doct posibil. Daca se poate, cu un accent pe nas, frantuzit.

Tonul, de altfel, l-a dat domnul Sarkozy, mai inainte spunand ca intrarea Greciei in zona euro a fost o eroare, iar mai apoi facand presiuni odata ce premierul grec a declarat referendum, spunand chair ca “Grecia trebuie sa se hotarasca daca vrea sau nu sa ramana in zona euro”. Le Figaro croncane in acelasi fel, spunand ca referendumul ameninta stabilitatea zonei euro si stergerea a 50% din datorie de catre bancile private. Cetatenii pot in continuare sa faca laringita urland pe strazi, pot arunca cu cocktailuri Molotov si pot protesta pana le vine acru – vocea lor nu va conta in pachetul bine impachetat de europeni. Dar cea mai incredibila sustinere a venit de la Fracois Fillion, premierul democratic al Frantei: “Europa nu poate sa astepte saptamani deznodamantul unui referendum. Grecii sa ne spune repede si clar daca vor sa isi pastreze locul in Europa”. Mesajul catre Grecia e clar – ciocu’ mic si joc de glezne. Catre greci, e si mai simplu: doar ciocu’ mic.

Cei care tipa la Papandreou nu sunt chiar dezinteresati, au foarte multe miliarde in joc. Va citesc doar selectiv din “topul” celor care detin datorii grecesti: Banca Centrala Europeana (45 miliarde euro), Imprumuturi bilaterale UE (38 miliarde euro), Fondul Monetar International (15 miliarde euro), Sistemul de Banci Centrale Europene (13 miliarde euro), o banca privata germana (6,3 miliarde euro), o banca privata franceza (5 miliarde de euro), banca franco-belgiana Dexia (3,5 miliarde), alte doua banci franceze (4 miliarde euro), alte trei institutii germane (4,3 miliarde), etc, etc. Chiar si o simpla enumerare selectiva poate convinge orice om, indiferent de cat de putin stie despre economie. “Meciul” este acelasi ca intre orice camatari si orice datornic. Singura diferenta este ca acesti camatari sunt putin mai speciali: le este suficient o vorbulita aruncata la un summit pentru ca datornicul sa atarne, spanzurat, in lat. Latul este tesut cu grija de bancile internationale, mobilitatea capitalului si acei monstruleti utili si respectabili, agentiile de rating.

Cei carora nu le place democratia nu au nici o scuza. Un popor intreg poate intelege un moment de cumpara si este probabil ca acest pachet de austeritate ar fi trecut, la limita, de votul popular. De asemenea, argumentul ca doar iluminatii si finantistii (sau daca vreti Ubermensch –ii lui Nietzsche) ar trebui sa discute despre problemele cetatii este unul care nu a mai fost auzit in Europa de 60 de ani. Soarta unei tari apartine poporului in intregimea sa, iar atunci cand masurile sunt fara precedent, dincolo de mandatul unui guvern slab, controversat si stau sub semnul nelegimitatii si a contestarilor in strada, un referendum este singura modalitate civilizata de a permite contestatarilor sa isi expulzeze protestele intr-un cadru democratic.

De altfel, masurile botezate simpatic “de austeritate” nu au fost prezentate pe larg, cel putin nu in Romania. Cateva dintre ele: taierea lefurilor din sectorul public cu 20%, iar a celor din intreprinderile de stat cu 30%, 30.000 de functionari pusi pe liber in 40% din timp, adica daca vreti platiti doar cu 60%, pensiile peste 1.000 de euro taiate cu intre 20-40%, taieri de peste doua miliarde de euro de la sanatate, taieri de 1,2 miliarde de la aparare, iar intr-un final apoteotic inchiderea a 1.976 de scoli. Toate acestea vor fi scoase dintr-un al doilea tomberon de gunoi, de langa cel unde a ajuns aruncata democratia  si vor fi aruncate in capul grecilor, fara drept de apel.

Istoria e cruda uneori – insasi notiunea de democratie (demos si kratos) o datoram grecilor.

Distribuie acest articol

151 COMENTARII

 1. Nu înţeleg, domnule Orasanu, dumneata faci economie sau politică? Crezi ca anunţul impulsiv asupra instituirii unui referendum este o măsură inteligentă, cand EURO e şi aşa vai de capu’ lui? Democraţie, democraţie…însă Papandreou doarme-n papuci.

  • Cine spune ca e o masura inteligenta? Si cine garanteaza? Nu uitati „amanuntul” ca multi economisti de marca, laureati de Nobel, spun ca salvarea Greciei este o chestiune de moment si nu face decat sa mute problema.

   • Păi şi atunci…care mai e rostul referendumului dacă oricum Grecia nu va putea fi salvată? Pentru a pretinde că trăim în democraţie? Cred că vă daţi seama că numai la democraţie nu s-a gandit Papandreou cand a propus asta, ci doar la interesul său propriu şi personal probabil sfătuit prost de vreun consilier…să-l vadă cetăţenii cu ochi buni..să-şi păstreze funcţia…sau cine ştie ce alte baliverne..

   • Problema e simpla. Nu este nimic de decis, deci nu are de ce sa fie facut un referendum.

    Deficitul enorm ascuns, imprumuturile si cheltuielile facute cu lipsa de responsabilitate de catre guvernele Greciei in ultimul deceniu, daca nu mai mult, ar fi trebuit supuse referendumului la momentul cand au fost facute.

    Acum este prea tarziu. Acum decizia privind soarta Greciei trebuie sa apartina celor care au imprumutat-o.

    Cand o firma intra in insolventa, are loc o reorganizare judiciara, fie la cererea firmei, fie la cererea creditorilor. Mai intai se pune un judecator sindic care sa se ocupe de administrarea firmei. Dupa care se propune un plan de reorganizare, care trebuie sa fie acceptat atat de judecatorul sindic, cat si de creditori, conditie suficienta pentru a se trece la aplicarea acestuia.

    Deci, dupa cum se vede, firma nu mai are niciun cuvant de spus privind planul de reorganizare dupa inceperea acestei proceduri.

    Varianta doi, daca nu este fezabila sau nu se doreste reorganizarea, este intrarea direct in faliment. In sensul ca se vinde tot ce mai e de valoare prin firma, si se impart sumele obtinute creditorilor, dupa care firma dispare. Varianta doi este destul de complicat de aplicat pentru o tara, dar nu imposibil.

    Noi suntem pentru moment in situatia 1. Judecatorul sindic (adica UE) a aprobat planul, creditorii (bancile) au aprobat planul. Deci trebuie trecut la aplicarea planului. Grecia si grecii nu mai au niciun cuvant de spus pana la finalizarea planului.

    Iar cand creditorii te mai si scutesc de 50% din datorii, cand nu erau obligati sa te scuteasca de nimic, e culmea nesimtirii sa te gandesti daca iti convin sau nu-ti convin masurile de austeritate.

    Bun, se poate pune intrebarea ce vina au grecii in toata povestea asta. Daca erorile care au adus Grecia in situatia aceasta ar fi fost numai din vina guvernelor Greciei, ar fi putut fi o intrebare valida. Dar o mare parte din vina o poarta evaziunea fiscala generalizata. Si nimeni nu i-a obligat pe greci sa nu-si plateasca in mod corect datoriile catre stat, lipsa bonurilor fiscale si declararea incorecta a veniturilor fiind un sport national.

    In aceste conditii referendumul nu are sens. E ca si cum ai supune la vot angajatiilor unei firme in insolventa daca firma trebuie sau nu restructurata. Mai ales cand firma a ajuns in insolventa pentru ca angajatii, ce-i drept impreuna cu conducerea, au furat din firma cu nesimtire ani de zile.

  • Democratia directa nu prea exista, exista democratia reprezentativa. In democratia reprezentativa poporul numeste reprezentanti care sa-i reprezinte interesele.
   Nu poti lasa guvernarea pe seama maselor, pentru ca nu se pricep, si pentru ca nu functioneaza asa.
   Grecii si-au numit reprezentantii in parlament, si o sa-si numeasca altii cand vine timpul.
   Eu nu cred ca se poate decide prin referendum un subiect ca cel in discutie in Grecia. exista o asimetrie de informatie si de interese. Evident poulatia nu vrea sa se stranga cureaua, dar nu este nici constienta de propria lipsa de realism.

   • Haideti sa nu invocam „democratia” oriunde apar datorii ce trebuie restituite. Democratia are limitele ei, actioneaza in interiorul contractelor, dar nu iti ofera dreptul de a nu-ti onara obligatiile su pretexul ca „poporul nu vrea”. Daca nu vor sa platesca trebuia sa nu imprumute si atunci, da, era aplicat un principiu democratic de la un capat la altul.
    ASA CUM CONSUMAM ASA TREBUIE SA STIM CA TREBUIE SA PLATIM.
    DEMOCRATIA nu ne absolva de RESPONSABILITATI.

  • Draga domnule autor, poate nu ai inteles un lucru simplu: NIMENI, absolut nimeni nu are dreptul de a nu plati o datorie, decat daca isi auma consecintele. In interiorul unui stat a nu plati o datorie inseamna ca iti asumi responsabilitatea de a fi privat de libertate si de a-ti fi confiscate TOATE BUNURILE, pana ce se acopera datoria. In relatia dintre state care crezi dumneata ca este riscul? – RECUPERAREA CU FORTA – R A Z B O I !!!!!! Daca premierul mergea la popor si-i intreaba „Doriti sa mai platiti”? ce credeti ca ar fi raspuns poporul? Si apoi atunci cand acelasi POPOR a „papat imprumuturile” a fost intrebat daca vrea bunastare fara sa merite???? Nu, nu a fost intrebat, asa ca nu le ramane decat sa platesca! Nu vor, este posibil dar isi vor suma unele riscuri.
   Si apoi, cand tu ma imprumuti pe mine cu niste bani, crezi ca eu mai am dreptul de a nu-ti da banii? Nu, justitia va spune ca TREBUIE sa restitui datoria, ca altfel „PARNAIA” si „FALIMENTUL” – adica executorul va veni si ma va lasa in ” c_u_r_u_l g_o_l”.

  • Haideti sa nu invocam “democratia” oriunde apar datorii ce trebuie restituite. Democratia are limitele ei, actioneaza in interiorul contractelor, dar nu iti ofera dreptul de a nu-ti onara obligatiile su pretexul ca “poporul nu vrea”. Daca nu vor sa platesca trebuia sa nu imprumute si atunci, da, era aplicat un principiu democratic de la un capat la altul.
   ASA CUM CONSUMAM ASA TREBUIE SA STIM CA TREBUIE SA PLATIM.
   DEMOCRATIA nu ne absolva de RESPONSABILITATI.

 2. Articol demn de un politicianist de profesie care plange democratia.

  Din pacate lipseste un lucru esential in acest discurs: ce e democratia?

  Democratia pe care o plangeti dumenavoastra, dl. Manole, este cumva puterea maselor puse pe capatuiala de la bugetul de stat? Este puterea functionarilor publici care tremura ca le scade leafa desi nu au facut nimic ca sa reduca evaziuena fiscala (eventual au bagat o spaga in buzunar ca sa inchida ochii)? Este puterea beneficiarilor de tot felul de pensii si ajutoare date fara niciun sens si fara control de politicieni disperati sa obtina voturi? Este puterea celor care isi spun parerea despre cum vor fi folositi banii luati mie de stat, desi nu contribuie cu nimic la bugetul de stat?

  Daca asta e democratia pe care o plangeti dumneavoastra, eu imi permit sa nu vars nicio lacrima pentru suferinta acestei democratii, si sa exprim parerea ca nu e nicio paguba pentru vreo persoana cinstita si muncitoare daca democratia asta se duce pe copca.

  • Pe mine ma cheama Orasanu…inainte de a vitupera, ati putea vedea macar cine este autorul. Apropo, pe celalalt domn il cheama Manolea si nu Manole.

   • VITUPERÁ: „a bârfi, blama, calomnia, cleveti, defăima, denigra, discredita, ponegri” Omul nu vitupereaza deloc, ba chiar vorbeste cu detul de mult bun simt.
    Si ca sa comentez si eu putin articolul, cu democratia e un pic mai complicat. Nu merge chiar asa, cum dai nitel de greu, hai le plebicist. Referendumul asta nu ar fi fost o manifestare a democratiei ci a fricii politicienilor de a-si asuma masurile de austeritate. Intr-un fel sau altul grecii vor suferi o scadere a nivelul de trai, dar politicienii nu vor sa isi lege numele de chestia asta. Sau daca si-l leaga, sa si-l lege toti (vezi guvernul de uniune nationala).
    Democratia moderna se bazeza pe delegare, nu pe participare directa. In cazul Greciei nu referendumul este solutia, nu salvau nimic cu el, nu democratia e in pericol acolo. Trebuia ca politicienii sa iasa si sa explice ca orcum vin vremuri grele, dar poate fi mai mult sau mai putin rau.
    Asta e, daca vrei sa conduci o tara trebuie sa stii ce ai de facut, nu sa te blochezi si sa zici stai sa intrebam poporul. Poporul te-a ales democratic pe baza faptului ca te-ai dat destept, ca stii la o adica sa spui: asta e directia corecta. Politica e o profesie ca oricare, se cere competenta; nu te descurci, iti dai demisia.
    Austeritatea nu mai e o optiune, ca sa faci referendum, Cred insa ca grecii ar trebui intrebati asupra unei chestii mai generale: daca mai vor sau nu euro.

 3. Sunt foarte curioasă ce părere ai avea dacă cetăţenii ar vota nu,Grecia ar ieşi din zona euro şi din UE,toate băncile mamă şi-ar retrage banii din subsidiarele romaneşti,şomajul ar atinge cote uriaşe,iar romanii n-ar mai şti unde să emigreze să manance şi ei o paine…Ce părere ai avea atunci? Nu v-ar afecta deloc,dpdv personal? Sau dvs lucraţi în mediul public…unde banii curg ca mierea-n paradis?

  • Elena, nu uita ca scenariul apocaliptic se poate petrece cateva luni mai tarziu, identic, dar cu un cost de cateva sute de miliarde in plus. In al doilea rand, grecii au dreptul fundamental sa faca ce doresc ei – insa asta doar in cazul in care ii intreaba cineva de sanatate.

   Este bine de mentionat ca nu lucrez in domeniul public si ca momentan nu mai sunt nici macar in tara – deci nu inteleg de ce ma amestecati si ce legatura are :)

   • daca credeti ca grecii au dreptul sa faca ce doresc, atunci eu n-am cumva dreptul sa nu-mi mai platesc rata la banca ?

    • Aveti. Va asumati riscurile cu centrala incidentelor de plati si riscul evacuarii din casa, al rechizitionarii masinii (daca e in leasing), etc. Dar sunt 8% dintre datornici in aceasta situatie…

     • Carevasazica, daca m-am imprumutat la toate bancile de pe piata si cu banii obtinuti mi-am luat plasme, 3D-uri, tablete, mi-am facut vacanta in Bahamas, pot sa fac un consiliu de familie si sa decidem impreuna ca nu mai inapoiez banii! Ca oricum n-aveam de unde sa-i dau. Cred ca ati mixat democratia cu economia si nu ati citit regulile de functionare inainte!
      Cu bine!

     • Dar poti sa faci o alegere prin care sa exprimi un vot prin actiune. Cetateanul grec nu poate sa isi ia partea lui din averea statului, a doua zecea milioana parte si sa o scoata, sa declare default.

     • pai mie banca imi ia casa daca nu platesc….grecilor nu li se ia nimic, ba mai mult, li se taie 50% din datorie. acum 100 ani ar fi intrat cu armata peste ei, si bine le-ar fi facut : te-ai imprumutat, dai inapoi.

    • Sfinx, poate ca sunt putin „deformat” in compoartamentul cu forumistii avand in vedere ca am avut experiente infinit mai putin placute decat cea cu hotnews….oricum, consider ca oricine are dreptul sa spuna orice pe forum, dar are si „dreptul” sa se astepte la un raspuns pe masura…Cat despre cititori care nu stiu nici macar cui ii adreseaza…ce sa spun? Sa il felicit?

     • Sincer, am comentat acest aspect pentru ca eu am inteles de la bun inceput la ce se referea colegul fefe, anume mesterul Manole care plangea dupa alte lucruri. Daca dumneavoastra insa ati ramas cu un gust amar dupa articolul colegului Manolea, consider ca nu trebuie sa rasfrangeti asta asupra comentatorilor, si acest lucru nu l-am gasit la locul lui. Faptul ca eu consider ca avea dreptate colegul sau nu, deja nu mai conteaza deoarece ati combatut opinia dansului cu o diversiune.

 4. Nu trebuie sa te ingrozesti , democratia are limitele ei , de-aia nici o armata din lume nu functioneaza pe principii democratice . Situatia actuala seamana mult cu o confruntare militara , in criza deciziile trebuiesc luate rapid , nu o data la 4 – 5 ani . Ar fi fost ok referendumul (din punct de vedere moral ), dar in primavara , nu acum in ceasul al 12-lea . Iar ultima oara cand au votat asa ceva grecii parca au votat sa intre in faliment si nu le-a fost deloc bine vre-o 50 de ani (bineinteles nu neaparat numai din cauza asta ). Trebuie sa recunosti ca exista masuri nepopulare care fac bine unei tari si acestea nu ar trece niciodata de un referendum .

  • Ah, deci nu mergem la referendum ca s-ar putea pierde? Pai au mai refacut o data europenii niste tratate din cauza unui referendum…nu e o noutate.

  • Este foarte simplu sa vorbesti despre limitarea democratiei datorita unor conditii speciale si totusi acesta este argumentul cel mai des invocat de dictatorii lumii… nu cred ca exista insa valori mai puternice decat democratia.

   • Daca singurul mod de a fi democrat este prin organizarea de referendumuri, pai atunci absout orice decizie publica ar trebui adoptata prin referendum. Dincolo de lozinci sforaitoare (de genul „nu exista valoarea mai puternica decat democratia”) realitatea este ca democratia directa (exprimata prin referendum) poate deveni, in anumite contexte, o amenintare pentru regimul democratic insusi (pentru ca poate duce la decizii care sa conduca la anularea democratiei din tara in cauza). Dincolo de faptul ca, in general, chestiunile fiscale si bugetare nu sunt supuse deciziei prin referendum, din simplul motiv ca nu prea s-au descoperit oameni care sa voteze pentru a li se mari taxele si impozitele sau pentru a li se reduce salariile (poate japonezii si coreenii sa fie mai dispusi la sacrificii in virtutea traditiei istorice), se presupune ca, prin natura lucrurilor, membrii unui Guvern inteleg mult mai bine constrangerile si imperativele de ordin economic decat media populatiei si, de aceea, in situatii deosebit de critice precum este cea pe care o traverseaza Grecia, membrii Guvernului respectiv trebuie sa isi asume, cu acordul Parlamentului (reprezentand poporul, nu-i asa?) deciziile care sa duca la depasirea acelor situatii. Mai ales cand, de soarta economiei Greciei depinde, intr-o masura mai mare sau mai mica, soarta economiei in UE.
    In vara lui 2003 m-am aflat, pentru doua zile, in Atena. Exact in acele doua zile, absolut toti taximetristii s-au aflat in greva. Ia ghiciti care a fost motivul. Ei bine, in pachetul de masuri de pregatire in perspectiva olimpiadei din 2004, Guvernul adoptase o decizie prin care obliga taximetristii sa-si monteze pe masini aparate de marcat care elibereaza bonuri fiscale. Ori taximetristul atenian nu a conceput, la vremea ceea, ca se cuvine sa elibereze bon fiscal (va asigur ca nu se punea problema sa nu poata suporta costurile cu montarea aparatului). Adica sa faca ceea ce taximetristii romani faceau deja (conform legii) de vreo doi ani. E doar un exemplu… Despre cum poate fi si cum nu poate fi democratia.

 5. Mesajul dumneavoastra e la fel de dezechilibrat ca si cel al celor pe care-i combateti – deci total necredibil. Absolviti in totalitate de orice raspundere sau vina pe greci si pe reprezentantii lor – politicienii. Niciun cuvant depre procesul prin care s-a ajuns la situatia de fata. Cum a fost el posibil, cu complicitatea tacita a intregii societati grecesti. „Merge si-asa”… Cunoastem stilul prea bine, doar suntem frati intru ale geografiei si apucaturilor…
  Este o cutuma faptul ca deciziile economice nu se supun referndumurilor sau plebiscitelor, altfel n-ar mai plati nimeni taxe.
  Iar faptul ca cei care au platit pentru bunastarea grecilor, mintiti fiind de acestia, sunt interesati sa-si recupereze ce se poate, e dintr-o data un lucru malefic. Interesant punct de vedere.
  Cred ca si domnul Ponta avea o scriere tot prin zona asta pe blogul personal.
  Lucrurile sunt mai simple decat vreti sa le faceti sa para, nu mai complicate. Ganditi mai simplu, veti fi mai aproape de adevar si realitate.

  • @zone… Ma straduiesc sa gandesc simplu, cum sunt sfatuit. Pachetul gasit de Sarko si Merkel e unica solutie, altceva nu se poate. Grecii sa il adopte mai repede, fara comentarii, pentru ca altceva nu se poate. Democratia sa mai astepte. Cele 1976 de scoli sa se inchida. Asa e mai bine????!

   • Asta e un raspuns ciudat, ca sa nu spun slabut. Nici nemtii, nici francezii, si de fapt nimeni nu le-a cerut grecilor sa isi inchida scoli. Asta au hotarat sa faca grecii ca sa reduca cheltuielile. Oamenii nu sunt in stare/nu vor sa controleze evaziunea fiscala, asa ca apeleaza la genul asta de masuri.
    Chiar impartasiti aceeasi platforma ideologica cu „Che Guevara” de Romania, Victor Ponta?

     • oh, saracii. ei sunt simpli spectatori.

      (morala: astia de la FMI e rai.)

      hadeti d-le Orasanu, afisati cu stridenta orientarea dvs. politica.

     • hash, ma bucur ca tu iti dai seama ce orientare politica are domnul Orasanu. Eu il vad ca tot baleiaza pe tot spectrul, de la dictatorialul „recensamantul nu trebuie sa fie un exercitiu statistic, ci trebuie sa aflam totul despre locuitorii tarii” la stangismul lui „sarmanii greci, cum n-au ei voie sa voteze intrarea in faliment”. Ceea ce e extrem de curios, mai ales pentru o persoana care a facut scoli economice de prestigiu.

   • Da, se pot inchide si scoli, daca ei ca stat nu sunt capabili de mai mult. Supravietuirea se aplica si in cazul statelor. Cine e performant rezista cine nu …ne uitam in cimitirul istorii si vedem imperii ce nu mai exista. Evident ca nu putem tine state fantoma, doar pt. ca sunt formate din cetateni si ei vor sa fie impreuna. Pot asta daca sunt onesti si responsabili, altfel la cimitirul istoriei….

  • Chiar asa, unde era democratia – in ambele locuri? Cei care i-au imprumutat si-au intrebat cetatenii daca ar vrea sa dea din buzunarul lor „vo” 50 de miliarde de euro? Este o ipocrizie in lant aici – datornicii si-au bagat gunioul sub pres, dar cei care au imprumutat s-au facut ca nu vad.

    • sa nu-l crtezi chiar naiv pe Sarko! Ia intreaba-l cate din miliardele imprumutate de francezi grecilor se regasesc in avioanele bunului sau amic Dassault?

     • Daca te-as intreba pe tine, probabil mi-ai raspunde ca toate si inca ceva pe deasupra.
      Am intrebat Wikipedia: Grecia are 45 Mirage 2000 (inclusiv 2 de antrenament), iar un Mirage 2000 costa putin sub 17 milioane euro. Din cele 45, unele sunt avioane mai vechi modernizate. Dar sa presupunem ca sunt cumparate toate 45 de noi, la pretul de lista: 45×17=765 milioane. 2 la mie din datoria Greciei.

      Ca sa-ti intorc intrebarea: cate miliarde?

   • sa fim seriosi, grecii au fost foarte fericiti sa ia cate 15 salarii pe an … si ar fi votat orice imprumut doar ca sa se imbuibe.
    dar cand vine scadenta la credit …hopa …isi aduc aminte de democratie .

    pai eu dc nu platesc creditul vine banca si-mi ia casa….ceea ce mi se pare normal sa li se intample si grecilor.
    dar ei, CULMEA : primesc cadou 50% taiere a datorie, si fac si mutre.
    mie imi taie cineva 50% din datorie ? romaniei ii tare careva 5% (nu 50) din datorie ?

   • Poate ca e asa, dar daca au cazut de acord atunci onorabil e sa platesca! Nu putem invoca prostia acceptarii unui credit pentru a nu-l mai onora….e prea mult … daca pornim cu ideea acesta atunci nu se va mai construi nimic in acesta lume deoarece nu va mai functiona increderea. de ce sa-ti mai dau bani daca stiu ca tu vei supune la vot si nu-l vei mai returna, invocand diferite situatii . Este o aberatie sa promovam astfel de concepte, ce in timp vor deveni mai periculoase decat COMUNISMUL. Si doctrina lui Marx suna frumos numai ca produce aberatii contra naturii umane. Mai degraba sa educam cetatenii ca fiecare e responsabil de deciziile luate si ca o datorie neplatita este crima. Dorim civilizatie si bunastare atunci trebuie sa ne educam sa platim pt. aceasta, altfel traim ca animalele si cand avem o problema fuga la vot…..ce o iesi aia om face.

  • Au mai fost si altii care nu si-au returnat creditele, intr-o forma sau alta.poate chiar dintre cei care acum se afla in postura de creditor. Macar grecii au stat cu burta la soare cu banii imprumutati si nu au cumparat tancuri,construit lagare, si declansat razboaie. Exista un precedent. Grecii vor doar sa isi aleaga singuri soarta. Inclusiv falimentul, care se va vedea cat de cataclismic se va dovedi pentru popurul grec. Costurile unui imprumut includ si riscul de faliment sau incapacitate de plata, asa ca nu vad ce atat jale. Asta e jocul, astea sunt regulile.

  • Domnule profesor Vlaston! Daca la dumneavoastra venea un elev care nu stia sa faca adunari si scaderi ati fi inchis ochii si l-ati fi trecut clasa gandind ca poate la anul le va sti? In Romania lui 2005 la diversele intalniri care se faceau avand ca tema Phare se faceau mereu glume cu privire la practicile neortodoxe de la greci si de la italieni asa ca nu cred ca europenii s-au trezit in fata unei dezvaluiri soc abia in 2009/2010.. au fost discutii cu privire la capacitatea de aderare a Greciei la zona Euro si inainte si dupa momentul acesta… Din pacate in Romania avem o perceptie distorsionata asupra situatiei de acolo, caci cineva, acolo sus, s-a hotarat sa faca din Grecia bau-bau-ul pt poporul roman… cat despre democratie, daca vom accepta sa iesim iar de sub umbrela acesteia doar pt ca gasim scuzele unor interese imediate, riscam sa retraim in viitor episoade ce abia le-am depasit .

  • Felicitari, domnule Vlaston! Cred ca pe acest forum se intalnesc doua scoli de gandire: o scoala a capitalistului pur si responsabil si una a socialistului.

 6. Draga Razvan,
  folosesc un nume de pana (:)) dar ne cunoastem bine. Asa ca nu lua comentariul ca pe un atac.
  1. Tu vorbesti de democratia directa, exprimata prin referendum/plebiscit. Este total diferita fata de democratia adevarata. Pentru edificare te rog vezi Federalist Paper no 10 scrisa de Adams sau John Jay (am uitat care). De la Pisistrate si Napoleon prin Cuza si pana la Peron (ca sa nu pomenesc si de altii mai faimosi) a fost un instrument al „tiranilor” impotriva structurilor democratice. Elvetia este exemplul care confirma regula. Ca in vechiul banc ” putem construi comunismul in Elvetia ? Da, dar ar fi pacat”.
  2. Opozitia populara Greaca la pachetul UE vine nu din greutatile ce ii asteapta ( mai mari fara pachet) ci din refuzul de a lasa organisme internationale sa verifice cum cheltuiesc ei banii. Avand in vedere trecutul de a spune adevarul al Greciei multa lume se teme de acest lucru.
  3. Asi mai adauga la lista de greutati: diminuarea cu 10% a salariilor no 13 si 14. (neamtul care plateste nu le are), diminuarea primelor, diminuarea primelor speciale, diminuarea primelor de Pasti si Craciun (toate cu mai putin de 10%), un bonus lunar de 500 EUR pentru cei ce castiga sub 3000 EUR pe luna. Stii cati castiga in Germania peste 3000?

  • @Radu Korne
   Excelent punctat. Astept pozitia autorului articolului la aceste observatii. Imi va castiga simpatia daca va sti sa recunoasca unele (importante) lipsuri ale articolului.

  • 1. Chiar daca trebuia probabil sa diferentiez mai atent intre cele doua forme de democratie (m-ai „prins” pe parte teoretica) , nu sunt de acord ca folosirea referendumurilor are ceva tiranic in ea.

   2. Mecanismele de control merg suficient de in amanunt , daca se cere inchiderea a fix 1976 de scoli. Iar daca UE are observatori atat de prosti incat nu au observat inainte diferente de pana la 7% din PIB, atunci este chiar un organism care ar merita sa se autodizolve. De fapt, ei au „acceptat” politic intrarea Greciei, pt. ca au crezut ca „pot duce” in spate orice probleme in nuemele proiectului european.

   3. Sporurile de care pomenesti (si pe care nu am putut sa le regasesc in alte articole, etc.) sunt intr-adevar aberante. Poate ca trebuiau puse in capul liste, atunci – poate scapau cu ceva mai putine scoli inchise.

   • Referendumul nu are nimic tiranic, ca metoda de consultare populara, insa cand se transforma in democratie directa, adica rezultatul lui devine automat litera de lege, se poate transforma foarte usor intr-un instrument de opresiune a unor grupuri minoritare.
    In teorie, rezultatul unui referendum poate incalca drepturile fundamentale ale omului („Vreti sa fie confiscate averile celor care au mai mult de o masina?”) sau poate fi absurd din punct de vedere stiintific („Pamantul este plat sau rotund?”) si asta ar fi principalul motiv pentru care democratia directa nu este prea raspandita.

    Revenind la Grecia, ei au tot dreptul din punct de vedere legal sa tina referendumul, insa daca acesta amana punerea in practica a unei intelegeri agreate cu creditorii atunci si acestia au dreptul sa amane indeplinirea partii lor din tranzactie, adica virarea sumelor ce trebuiesc trimise in urmatoarele doua luni, ceea ce va duce Grecia la faliment.
    Din punct de vedere moral, e de remarcat ca grecii nu au prea tinut asemenea referendumuri in ultima vreme, nici cand au luat imprumuturi peste imprumuturi si nici cand au falsificat datele statistice, atunci au stat cuminti in spatele democratiei reprezentative si i-au lasat pe alesii lor sa faca toata treaba murdara, deci nu ar prea avea de ce sa tina un referendum acum.
    Sanctiunea pentru politicieni ar fi sa nu-i mai aleaga si sa-i bage la puscarie daca au comis fapte penale iar pentru alegatori sa caste buzunarele daca nu au cascat ochii cand au votat.

    • Bine ca dictatul din afara nu este tiranie, dar referendumul poate duce la tiranie…Revin cu un comentariu mai larg ref. la democratie si la tipurile de democratie….

     • Nu am inteles exact ce este rau, din punct de vedere tehnic, nu sint economist, cu dictatul de afara: iertarea a 50% din datorie si sustinerea financiara o perioada de timp, cu conditia ca Grecia sa isi imbunatateasca performanta economica, inclusiv prin ajustarea nivelului de trai la realitate. Adica sa traiasca o perioada fara deficit primar. Ideea ca dupa o perioada vor ajunge tot la o datorie imensa nu ia in considerarea ca ei si-ar putea plati datoria redusa la jumate.
      Daca ajungem la concluzia ca nici asta nu pot, atunci intr-adevar, dictatul de afara e inutil si mai bine si-ar declara falimentul acum.

      Putini dintre cei care plang soarta Greciei au remarcat ca in momentul acesta grecii au deficit primar, adica si daca li s-ar sterge 100% din datorie, deci nu ar mai avea nevoie sa cheltuie bani cu plata dobanzilor, tot ar avea nevoie de imprumuturi pentru cheltuielile curente: salarii, pensii, sanatate, etc.. Asta indica necesitatea fie a cresterii colectarii taxelor, de care grecii se pare ca nu sint in stare, ca altfel ar fi facut-o singuri pana acum, fie scaderea consumului, inclusiv prin privatizarea societatilor de stat cu pierderi.

      Daca grecilor li se par niste masuri de austeritate prea dure, cum am spus si mai sus, au tot dreptul legal de a face un referendum, dar mi-e ca dupa o perioada tot ei se vor plange ca au fost dusi de nas, ca nu au stiut exact ce voteaza, ca li s-a dat posibilitatea sa greseasca, etc.. adica exact lucrurile de care se plang si acum.

 7. Omul are f mare dreptate, chiar daca niste comentatori spun altceva. Cei care platesc sunt grecii, pentru ei sunt masurile acelea din ultimul paragraf al articolului, nu pentru politicienii de doi bani. E drept ca ar fi trebuit intrebat boborul si atunci cand s-au imprumutat, dar ce, pe noi ne-a intrebat cineva? Tot ce se face in numele democratiei reprezentative nu este decat vorbareala menita sa adoarma vigilenta omului de rand pentru a fi furat mai bine. Vorbeste cineva de taxe, da poporul ar accepta taxele daca ar beneficia de ele (scoala, sanatate, aparare), nu sa faca unii politicieni averi de nu le mai stiu socoteala. Cu ce beneficiaza la noi poporul de piscinele, parcurile, terenurile de fotbal inaugurate de madam udrea? Nu ca astea nu ar trebui, dar nu din taxele mele in timp de criza, sau din cei 25% taiati bugetarilor.

  • Uiti ca Grecia a primit deja niste transe din ajutor. Pe alea de ce le-a luat fara referendum.
   Nu mai vor? Nicio problema. Dar la poker daca renunti la jumatatea mainii nu pleci cu potul de pe masa. Asta li se aplica si grecilor care se comporta de parca nu au nicio obligatie fata de nimeni. Doar lumea e rea ca insista sa-i ajute cu forta.

  • ei, in teorie o fi avand el dreptate. din pacate am discutat cu cativa greci cu care lucram anul trecut, si-mi spuneau ca bugetarii aia chiar si-au batut joc de stat. ei insisi, grecii, imi dadeau exemple de evazionisti notorii. statul grec e putred, nu se poate avea incredere in el. mie realitatea mi-e evidenta, mi se pare atat de absurd sa citesc pareri care tin de domeniul SF-ului.

   ce opinii dezvolta autorul mi se par mai degraba sofisme, rupte de realitate.

 8. Adevaratul referendum este cel care pune la dispozitie o alternativa, altfel este o cacealma. in acest caz intrebarea ar fi putut fi „acceptam planul european sau ne descurcam conform planului nostru”. Deci pentru a vorbi de un referendum trebuie sa existe un plan alternativ – ceea ce nu este cazul. Ce putea sa aleaga cetateanul grec? Adica intre sa se adopte planul european sau sa nu se faca absolut nimic? Este „sa nu facem nimic” o optiune credibila pentru cineva, politician sau palmas? Referendum inseamna implicarea poporului in conducerea statului, nu cersetorie pentru suportul solutiilor nepopulare nici pretext pentru absolvirea de raspundere.

  • au de ales intre a iesi din situatie renuntand mult la prerogative ce tin de suveranitate dar primind un ajutor substantial din partea partenerilor europeni ce au interesul rezolvarii situatiei sau a se baza doar pe ei si a rezolva situatia singuri chiar daca asta inseamna practic iesirea din UE. Este ceea ce spunea A Merkel: a fi sau a nu fi in UE

 9. Discuţia se pune în cazul particular al Greciei sau dacă poporul ar trebui consultat şi în cazul unor decizii impopulare sau în situaţii prea complexe pentru a fi înţelese de cetăţeanul de rând?

  Mărturisesc că nu pricep nimic în cazul Greciei.
  Nu-nţeleg dacă-s de vină cetăţenii în ansamblu sau clasa politică.
  Nu ştiu cine a consumat mega-datoria: poporul care s-a lăfăit sau câţiva cu conturi în Elveţia?
  Idee n-am cine-s creditorii, ce interese au şi dacă-s chiar aşa nevinovaţi.

  Nu-mi place însă ideea cum că tăierea datoriei (adică bani primiţi moca) să fie direct proporţională cu Molotoavele aruncate.
  Adică cei suficient de nervoşi să fie scutiţi de plăţi? Mi-ar plăcea să fac faza asta cu creditul meu pentru apartament.

  Însă un lucru asupra cărora s-au înţeles toţi blogg-erii / comentatorii a fost că grecii cei democraţi nu prea se stresează cu plata impozitelor.
  Bine, în cazul ăsta vina aş zice că-i aproape numai a autorităţilor, nu s-a găsit încă acel cetăţean care să fie fericit să plătească biruri.

  Dar de ce să-şi dea cu părerea despre viitorul statului cei care n-au scos prea mulţi euro pentru funcţionarea lui? Vezi vechiul principiu cu impunere/reprezentare …

  • Exact asta ar fi datoria politicienilor alora cica destepti si alesi: sa propuna cateva solutii (evident la fel de complexe pentru alegatorul de rand insa posibile economic) si sa-i puna pe oameni sa aleaga. Bineinteles ca alegerea votantilor va fi ca a maimutei la pian, insa va fi o alegere democratica si solutia va fi implementata conform dorintei poporului suvenar – adica cu sustinere. Toata lumea fericita.

  • Daca incercati „faza ” asta cu banca s-ar putea sa constatati cum primiti brusc oferte de re-esalonare, reducere de rata, impingere a datoriei, incetare agreata de plati pentru 6 luni, etc, etc….Pentru ca banca stie ca nimeni nu prea cumpara apartamente in climatul actual si ca atare alternativa este sa devina proprietarul unui apartament care nu stie cand il poate valorifica.

   • Sunt convins ca nu ati intrebat o banca din Romania :).
    O banca din Romania v-ar ajuta in asa fel incat ea sa nu piarda niciun leu insa debitorul sa mai plateasca vreo 20% din credit in plus pentru gura de aer care a primit-o.

    • Daca debitorii ar manifesta cateva zile in fata sediului cu pancarte in mana lucrurile s-ar putea sa schimbe. Sau daca toti debitorii din Romania ar porni o initiativa cetateneasca pentru modificarea in favoarea lor a legii falimentului sau si mai radical pentru plafonarea dobanzilor la credite in valuta atunci bancile poate ca ar deveni brusc mai respectoase. Nu e vina nimanui ca romanul inghite.

 10. Sincer articolul mi s-a parut de o ipocrizie gretoasa, dar poate ma insel.

  Domnule Razvan Orasanu, sa facem un exercitiu simplu de logica. Familia mea si familia dumitale pe o insula, agricultori. Dumneata mai harnic ai mai mult de mancare, mie imi place sa ma distrez nu prea cultiv dar vin la dumneata sa imi mai dai cate un sac de grau, ca ti-oi da inapoi doi. Dupa cativa ani eu tot nu cultiv nimic iar dumneata ma conditionezi sa ma apuc de treaba sa iti dau macar jumate din sacii care mi i-ai dat. Atunci eu ma supar pe mata, adica cum sa inrobesc familia sa munceasca, voi face un referendum in care imi intreb familia daca sa iti mai dam inapoi ceva sau sa te duci naibii eventual sa ne mai dai 8 saci ca la sfarsitul lui noiebrie se termina ce ne-ai dat ultima oara. Multumesc anticipat de raspuns, iar daca ma insel iti dau contul meu in care sa imi transferi niste bani. Voi face un referendum sa imi intreb familia daca sa iti mai dam jumate inapoi sau deloc.

  • Dragul meu //
   Esti intr-o mare eroare si intr-o mare de ceata.
   Articolul spune ceva, iar dumneata alceva.
   Cred ca te-ai inspirat din lecturil din scoala primara cu greierele si furnica.

   • ba are perfecta dreptate andrei, toti sunt mari deontologi si specialisti pina li se atinge interesul personal .. ca or fi fost lacomi si moguli ( vorba lui tonta ) si mai stiu eu ce, dar pina una alta ies in pierdere clar ( 50% pierdere ) , iar banutii i-au papat deja grecii pe toti…sa-l vedem pe dl. Orasanu daca accepta situatia de mai sus, ca vaz ca nu comenta…

  • Trec lejer peste „caracterizarea” de inceput. Agricultorii aia au si ei o moneda de schimb, sa ii spunem monedei taler. In momentul in care ambii agricultori au aceeasi moneda, talerul, talerul este echivalent ca total monetar in economie cu toata productia celor doi tarani de pe insula. In conditiile in care nu exista o alta reglementare a celor doi (sau a economiei celor doua state), soarta lor este legata. Daca muncesc la fel, dar unul produce de doua ori productia celuilalt, totalul banilor „fuge” dupa totalul productiei. Orice diferente intre total productie si total bani se reflecta in inflatie sau deflatie. Ca atare, cei doi agricultori sunt legati unul de soarta celuilalt, atata vreme cat impart o moneda.

 11. Citesc articolul si nu stiu ce sa zic. Autorul parea un om de bun-simt prin prisma altor articole.
  De asta mi se pare dubios sa aperi un referendum care in fond presupunea intrebarea: „Baieti, sa incercam sa ne platim datoriile, sau sa nu le platim?”. Asta in contextul in care intrebarea era pusa unei tari unde evaziunea fiscala e regula, exista un numar urias de angajati la stat, iar „plata datoriilor” prezuma masuri de austeritate directionate chiar catre cei din urma. Ce D-zeu, e tara care obtine venituri uriase din turism, dar de cand sunt in criza, intra in greva exact vara, cand turismul e in punctul de varf…
  Pe urma, daca premierul grec este un democrat atat de convins, le putea spune lui Merkel, Sarkozy & co., inainte de intalnirea care avea ca scop gasirea unui plan de a-i scoate tara din, va rog, iertati-ma, rahat, „Aveti grija, ca indiferent ce faceti voi, poporul grec va decide”.
  Aici nu se pune probleme de democratie, se pune problema unui minim de probitate, care presupune sa restitui banii pe care i-ai imprumutat, si sa-ti previi partenerii in legatura cu ceea ce vrei sa faci.
  Practic, Papandreou a facut doar un joc politic, care se pare ca va duce la propria cadere. Poate asta a si dorit in fond….
  Oricum, intreg articolul emana un aer populismo-demagogic de stanga incredibil. Logic, avand in vedere ca autorul se afla in aceeasi barca cu Victor Ponta in ce priveste opinia despre referendum.
  In fine, comparatia „camatari” – „datornic” e realmente jenanta. Poate autorul nu a intalnit niciodata camatari din viata reala, dar ar trebui sa stie ca supravietuirea camatarilor autohtoni nu depinde niciodata de plata datoriei de catre debitor. Si chiar in relatia camatar-datornic, ce compasiune avem fata de datornicul care s-a imprumutat la camatari ca sa joace la ruleta?

 12. Ce legatura are democratia atunci cand e vorba de restituirea unei datorii? Ar intreba cineva datornicul „Draga prietene, nu-i asa ca nu vrei sa-mi mai dai banii inapoi?”

  Cam asa si cu referendumul asta.

  PS Daca absenta consultarii populatiei in cazul deciziilor economice e o lipsa de democratie, sa se imagineze un stat in care deciziile economice chiar asa se iau: consultand poporul la fiecare pas. Vreau sa vad si eu evolutia unui astfel de stat pe 20 de ani. Probabil va sfarsi mai rau decat Grecia.

 13. Trăiam cu impresia că și parlamentul e o expresie a democrației… Iar democrația curentă („western style”) parcă se cheamă „democrație reprezentativă”.

  Sună fain să întrebi pe toți cetățenii (cum fac adesea elvețienii). Dar, mă tem că e important ce/cum întrebi.

  Să ne imaginăm că guvernul- fiind în dubii – întreabă poporul (în patria noastră, zic): „Sunteți de acord cu renunțarea la impozitul pe venit ?” Care credeți că ar fi scorul ?

  Sau ceva mai puțin dramatic: „Având în vedere că are un deficit de n lei pe an, sunteți de acord cu desființarea Operei Naționale ?” Care credeți că ar fi scorul ?

  Dan Matei

  • Dar de ce sa ne ducem cu gandul la Elvetia…hai sa ne amintim de o tara care a votat la referendum sa se reduca numarul de parlamentari. Sa ne uitam noi in oglinda prima data.

 14. daca tot aruncam pe piata cuvinte marete, gen democratie, n-ar strica sa stim despre ce vorbim. poate incepem cu touqueville sau cu madison. nu de alta, dar dupa atata plans pe umarul grecilor, s-ar putea sa se decida prin referendum si bugetele, si salariile bugetarilor, si nivelul impozitelor…
  democratia e despre limitarea puterii, nene, nu despre putere de necontrolat a cuiva.

 15. Domnule Orasanu,

  Credeti ca un referendum cu o intrebare de genul „vreti sa vi se micsoreze veniturile?” are vreun rost (in orice parte a lumii)?
  Raspunsul se stie apriori: 99,99% NU!
  Asta inseamna democratie in opinia dvs.???

 16. // Sunt siderat, pur si simplu nu inteleg. Iluminati, finantisti? Long live divina comediae! Discutia despre democratie trebuia pusa mai demult, my friend, cand au acceptat euro fara numar. E prea tarziu! One way or another, Grecia traieste vremurile de apus ale democratiei. Si-apoi, ce este democratia? Sa alegi demnitatea cu pretul vietii? Intr-adevar, ii datoram democratia, din perspectiva asta, dar nu exista asa ceva ca free lunch in capitalism. Trebuiau sa stie asta, la fel cum trebuie sa fi aflat si noi, in amarata noastra patrie.
  Cat despre comentatori, bai femeile astea, le dai egalitate de sanse si poftim, iti dau cu democratia in cap…!
  Una peste alta, cred eu ca deasupra deciziei democratice sta ghilotina germana (sau era franceza?): „Nimeni să nu creadă că alţi 50 de ani de pace în Europa sunt de la sine înţeleşi. Cade Euro, cade întreaga construcţie europeană”. Cine sa fi spus? Tot o femeie, evidement. Bine, era in germana, dar nu stiu sa reproduc. Vremuri tulburi, mon cher, democratia e la gunoi, indeed.

 17. // cred ca sinteti un euroseptic. scuze eurosceptic convins.

  Cel mai scurt drum spre iad este cel ales de un referendum, in cazul situatiei de azi in Grecia; poporul, la intrebarea ” vreti sa munciti mai mult ptr mai putini bani ? vreti sa va platiti datoriile ? ” si altele de acest gen va raspunde intotdeuna NEGATIV

  Si sa mai zici ca BCE e un camatar ? Stiti diferenta intre Libor si dobinda BCE , sau FMI ?

  Articolul dvs seamana putin cu un svaiter, atitea multe gauri sint in el ! //

 18. Ca simplu exerciţiu de stil, aveţi cumva idee, domnule Orăşanu, cam cât din datoria actuală a Greciei se datorează bugetelor de achiziţii (până acum vreo doi ani secrete!!!!!) ale Apărării, şi care este proporţia echipamentelor Made In France & Made in Germany din dotarea armatei elene? Asta apropo şi de tentativa de cumpărare a celor 400 de M1A1 Abrams din ultima perioadă (nu am idee care este stadiul afacerii, dacă s-a finalizat sau dacă s-a dat cancel).
  P.S. Bine punctată treaba cu ubermensch-ii.

  • Constat ca la o datorie care depaseste bine 100 de miliarde de euro, s-au taiat din planul de aparare doar un miliard si jumatate.

 19. In capul tau este o confuzie micuta, dar vioaie, care in logica se defineste ca diferenta dintre o functie bijectiva si o functie injectiva. Spusa pe romaneste, si cu apel la cazul de fata, putem enunta urmatoarea afirmatie ca fiind adevarata:
  Daca e referendum (pe bune, nu de forma) in mod sigur e democratie, DAR daca e democratie, nu avem, cu necesitate, referendum :D.
  Democratia stim cu totii ce este, referendumul este un proces democratic, care poate fi aplicat sau poate sa nu fie aplicat niciodata.
  Patrunde-o bine, ca e importanta. Si ca sa intelegi cat este de importanta, imagineaza-ti ca organizam maine un referendum in Romania: sunteti de acord cu desfiintarea TVA?
  Asta una la mana.
  A doua la mana, concret, la speta de fata: Rezultatul referendumului se cam stia deja. 75% dintre greci ar fi votat contra planului de austeritate. Ok, nimeni nu ii poate obliga pe greci sa accepte ce nu vor.
  DAR!
  Ce i-a deranjat la culme pe europeni a fost taraganarea: prin decembrie ar fi binevoit grecii sa anunte daca accepta sau nu planul. Pai… stai putin… tu imi impui mie, Germaniei, ce am de facut in continuare??? Adica imi spui: da incoace banii AZI, si vedem noi daca acceptam planul sau nu, dar mai incolo, prin decembrie? Asta, si nu altceva, i-a deranjat pe nemti.
  Nu taticu. Fa referendum, fa ce vrei tu la tine in tara. Dar mie, Germaniei, imi spui azi: accepti planul si iei pomana? Bine. Nu accepti planul si nu iei pomama? Bine.
  Intelegi nuanta? Nu poate face Grecia referendum in care sa intrebe poporul grec ce anume sa faca … nemtii, cu banii produsi de harnicul muncitor german!!!!

 20. Este foarte frumos sa ne amintim de democratie, dar premisele discutiei sunt false si deci si concluziile…
  Sunt false si premisele ca numai cativa initiati ar cunoaste „calea” si restul trebuie sa-i urmeze orbeste, sunt false si premisele care spun ca intoarcerea la popor este valida legal si moral oricand si oricum.
  „Dar cand s-au imprumutat, fara sa calculeze costurile, unde era democratia? E buna doar la restituirea creditelor?” exprima simplu situatia. Totusi, este o perspectiva prea aplecata inspre latura economica.
  Cand Grecia a intrat in euro, atunci trebuia intrebat poporul. Cand Grecia a intrat in euro, alesii poporului grec (sa nu uitam, vorbim de o democratie reprezentativa) si-au asumat moral si legal apartenenta la o comunitate. Ei aveau legitimitatea de a o face pentru ca fusesera alesi de popor, exercitarea puterii (operationalizata prin aceasat intrare in euro) se baza pe decizia colectiva (alegeri). Acum vin si spun, e prea mare responsabilitatea sa platim pretul deciziilor, vrem inapoi la popor. Aceasta nu este democratie, e populism. Altfel spus, e fuga de raspundere, e o fenta tipic balcanica etc. (se pot gasi diverse expresii mai mult sau mai putin colorate).

 21. Razvan, multumesc. Se pare ca sunt putini care inteleg si le pasa de ce se intampla.

  Situatia imi aminteste de urmatorul citat din Never ending story:

  “When it comes to controlling human beings there is no better instrument than lies. Because, you see, humans live by beliefs. And beliefs can be manipulated. The power to manipulate beliefs is the only thing that counts.”

  Banii si economia se pot regenera in cativa ani singure. Democratia ? In majoritatea cazurilor cu razboi.

  Comentatorii articolului tau pe care o aleg ?!

   • Democratia. O utopie.

    In lumea reala insa tot ce nu este un sistem totalitarian si are in vedere interesele populatie si nu a unui grup restrans (in acest caz politicieni – bancheri) o numesc drumul catre democratie.

    Al tau ?

    • Păi dacă democrația e o utopie hai să nu ne mai dăm de ceasul morții că nu e respectată că nu ar avea cum. Nu? Iar despre drumul ăsta marcat de interesele populației ar cam trebui să ne întrebăm unde duce, de fapt, când se folosesc instrumente ale democrației directe tocmai pentru a apăra interesele unui grup. Sper că ești de acord că Partidul Socialist Grec nu e chiar populația Greciei. Plus că, fie pe drum, fie la destinație, ca populația să participe cu adevărat e nevoie de ceva informare. Care cam lipsește. Și atât de tare lipsește informarea că nici măcar nu știm ce ar fi fost întrebați grecii la referendum. Dar ne dăm cu părerea că așa ar fi fost democratic. Mai mult, democrația e departe de a fi dictatura majorității, deși unora le-ar cam plăcea. Așa că mai ușor cu condusul oamenilor în funcție de cum se exprimă mai mulți dintre ei printr-un referendum. Mă gândesc, de exemplu, ce ilustrare a funcționării democrației ar fi dacă s-ar face un referendum cu întrebarea „Sunteți de acord să fie dați afară din țară toți țiganii, ungurii, homosexualii, hoții, etc, etc?”. Pariu că majoritatea ar răspunde DA? Ce mândrii am fi noi atunci de democrația noastră Și apoi am întrebam dacă suntem de acord cu executarea tuturor ce critică România. A celor ce comentează pe forumuri și așa mai departe.

 22. Ai si nu ai dreptate; sa zicem ca ai dreptate in teorie, ca principiu – democratia (inteleasa la nivel popular, fara a fi absolvent Magna Cum Laude la Filosofie) presupune si asta, printre altele – consultarea oamenilor in deciziile capitale, ce urmeaza sa aiba un impact asupra tuturor, pe un timp indelungat.
  Dar vreau sa te intreb un singur lucru : este ok sa imprumuti bani si sa nu ii restitui inapoi, indiferent de motiv ? Este democratic, este moral, este normal ? Sau cum este ? Eu spun ca e o nesimtire fara margini sa invoci scuze (cele mai multe penibile in asemenea situatii) si sa cauti solutii de orice natura mai putin cea logica si de bun-simt = plata datoriei.

  Ca sa dau un exemplu, extrem de simplist zic asa : noi doi suntem prieteni, ne stim de o viata si intr-o buna zi imi ceri imprumut 1000 de lei. Nu conteaza pentru ce trebuie, ti-i dau fiindca vreau sa te ajut si fiindca stiu ca luna viitoare la salar mi-i dai inapoi, doar mi-ai promis, chiar daca nu ti-am cerut asta. Mergem pe incredere, ne stim (in paranteza spus, grecii n-au luat bani pe incredere, ci pe baza unor contracte cat se poate de serioase si legale, imi imaginez). Bun, ti-am dat banii, vine luna viitoare si … surpriza, nu mai dau de tine. Telefonul inchis, nu esti de gasit nicaieri. Sun la usa si imi deschide sotia care afla inmarmurita ca sotul ei, adica tu, ai luat bani imprumut fara stirea ei, i-ai cheltuit pe ceva ce n-are nici cea mai mica idee ce ar putea fi si ca deja a trecut ziua in care ar fi trebuit sa mi-i dai inapoi. O intreaba pe mama ei, soacra-ta, care sta cu voi – nici ea nu stie nimic. Si ma lasa masca spunand „nu stiu daca o sa iti putem da banii inapoi, fiindca momentan avem mari probleme financiare …. o sa facem un consiliu in familie sa vedem ce si cum; imi cer scuze pentru situatia creata”. De parca scuzele ma ajuta cu ceva in momentul ala …

  Adica banii mei au fost foarte buni de luat si cheltuit fara discernamant dar pentru plata datoriei trebuie un consiliu familial sa vedem daca mi-i mai dai inapoi sau nu. Fiindca, nu-i asa, nu se pot lua decizii importante care privesc membrii familiei fara a-i consulta ! Ca sa vezi, cand mi-ai cerut bani imprumut familia n-a fost consultata dar la plata nu se poate fara !

  Articolul tau de mai sus mi-a adus instant imaginea asta, descrisa de mine. Categoric situatia reala e mult mai complexa etc, eu am vrut doar sa iti arat ca gresesti profund aducand argumentul exercitarii democratiei atunci cand e vorba de onorarea cuvantului dat.

  AI LUAT BANI IMPRUMUT DECI TREBUIE SA II RESTITUI; NU EXISTA REFERENDUM PENTRU ONOARE SAU PENTRU BUN-SIMT.

  • 1) In primul rand un Grecia este un stat suveran. Daca maine Grecia hotaraste sa urmeze exemplul Argentinei si sa declare datoria nula de drept nici Zeus Olimpianul nu are ce sa ii faca. A mai facut-o o data si nu a cazut cerul.

   2) Cat despre morala asta e partea a doua. Majoritatea grecilor nu au avut (si nici nu aveau cum sa aiba) un control direct asupra bugetului de stat. Astazi li se cere unui numar non-neglijabil de cetateni eleni sa aleaga drumul saraciei. OK. Dar politicienii vinovati pentru cele intamplate ce patesc? Astazi Franta si Germania dau lectii. E bine. Dar ieri, cand Grecia imprumuta de la banci franceze ca sa isi finanteze importurile germane nu isi punea nimeni intrebari despre solvabilitatea ei?

   3)Ce este drept insa este ca nimeni nu poate fi raspunzator pentru idiotenia vecinului. Si ca indiferent daca Grecia se salveaza sau se ineaca, trebuie reduse riscurile pentru zona euro si pentru UE. Poate ca grecul de rand nu e vinovat pentru manariile clanului Karamnlis dar nici noi. Si noi nici macar nu i-am votat.

   • I. Care au fost consecintele asupra argentinienilor stiti?

    Ii. Moneda nu e a grecilor. Falimentul grec afecteaza poporul german. Desigur, ar trebui si el consultat. CE prevaleaza?

   • @Margicu

    Tin sa te contrazic la punctul 1, s-au pornit/ purtat razboaie din motive mai putin intemeiate ca 350 miliarde euro datorie. Ar fi sau nu moral ca statele care au bani de recuperat sa ii atace/ ocupe si apoi sa vanda tara pe bucati pentru a-si recupera sumele ? Mai mult sau mai putin moral decat gestul grecilor de a lua banii si de a nu-si onora angajamentele ?

 23. populatia lumii se imparte astfel;

  60% submediocra
  20% mediocra
  15% normala
  4% adevarati conducatori
  1% prea destepti pentru a fi intelesi

  comentati!!!!

 24. Dintre cei 60% face parte si un nenea scirta-scirta pe Voxpublica; are si el o teorie: mai bine faliment decit imprumut de la FMI.

  • Nu stiu la cine faceti referire, eu nu scriu pe voxpublica…Iar eu nu am spus faliment, am spus ca trebuie sa existe un referendum cu privire la planul de austeritate/salvare, contrapus cu singura optiune posibila: default-ul. Astfel, ar exista o minima legitimitate democratica a intregului proces.

 25. eee … e greu sa apari cu astfel de idei intr-o tara care este obisnuita sa fie condusa de un tatuc, care le stie el pe toate. Drept dovada ca acum avem un tatuc, in trecut am avut alti tatuci. Romani sunt obisnuiti sa stea sub papuc, sa li se spuna ce sa faca … de catre „baietii destepti” (eventual din energie) sau sa „doarma linistiti”. Culmea, din cate vad, este ca si unii oameni inteligetni din mediul privat sau din eltia de dreapta se conplac in aceasta situatie: sa nu decida ei … sa decida altii „mai destepti”.

 26. Ce ar fi avut de zis stimatii comentatori daca referendumul ar fi avut loc, iar intrebarea ar fi sunat cam asa:

  „Dragi greci, nu avem decat 2 solutii ca sa iesim din situatia in care suntem:

  A. Acceptam ajutorul UE, dar taiem salariile si pensiile cu 20% si, pentru urmatorii 20 de ani, ne vor dicta, in toate, Franta si Germania,

  B. Ne descurcam singuri, dar atunci, ca sa ne putem plati datoriile, va trebui sa scadem pentru mult timp de acum incolo salariile si pensiile cu 40%.

  Ce alegeti ?”

  Marea majoritate a celor care comenteaza pe Contributors par oameni educati. De aceea, este extrem de ingrijorator gradul dramatic de spalare pe creier al acestor oameni, dovedit de reactiile la acest articol – in esenta, ideea de baza a lor este: daca elita politica UE a spus ca referendumul este o idee proasta, atunci asa trebuie sa fie.

  Acesti oameni uita ca elita politica din UE:

  1/ a demonstrat in toate imprejurarile posibile ca nu are niciun respect pentru opinia popoarelor din UE,

  2/ are o dorinta bolnava de a controla totul, inclusiv raza de curbura a castravetilor vanduti in piete,

  3/ face orice pentru a-si justifica existenta.

  De asemenea, uita ca planul de salvare este la nivelul principiilor, asa ca pana la punerea lui in practica este o cale lunga si neclara; de exemplu, Grecia ar fi trebuit sa foloseasca o buna parte din imprumuturile noi pentru a-si capitaliza bancile locale, care sunt principalii detinatori privati de actiuni grecesti si ar fi fost deci principalele perdante in stergerea de datorii propusa.

  • 1) nu se confirma. exemple, va rugam, sa va putem accepta parerea. altfel, parerea dvs., malitioasa fiind, e presupusa ca falsa din start;

   2) din nou , vezi nr. 1)

   3) ?? (ura, ura patologica)

   Mergeti dvs. si va stabiliti in Ukraina. Ne scrieti dupa un an cum va place. (ah, am uitat: nu aveti voie sa mergeti cu euro la dvs – folositi numai grivina).

   • 1/ Referendumurile pe tema tratatului de la Lisabona

    2/ Commission Regulation (EEC) No 1677/88

    3/ Bugetul 2012 este cu 4,9% mai mare decat cel din 2011. Salariile functionarilor europeni au crescut cu 3,7% in 2011.

    Apreciez invitatia, dar prefer leul romanesc.

 27. Politically correct.. dar nu ajuta la nimic.
  Situatia nu se va rezolva decat prin faliment. Solutiile temporare si inutile au aparut pentru ca factorii de decizie (din franta si germania) sunt in campanie electorala.
  La alegerile parlamentare din 2009 prezenta la vot a fost masiva – 70%. Parlamentul grec ‘are spate’. In acest caz democratia functioneaza exact asa cum ar trebui (adica departe de perfectiune). Sa nu uitam totusi ca parerea majoritatii = dictatura mediocritatii.

 28. „Este o ipocrizie in lant aici – datornicii si-au bagat gunioul sub pres, dar cei care au imprumutat s-au facut ca nu vad”

  Felicitari, Dle. Orasanu!

  Este pentru prima oara cand citesc o pozitie publica in care se aminteste despre responsabilitatea creditorului in relatia cu debitorul.

  Pentru ca vad ca sunt in voga modelele simplificate extrem, pe intelesul tuturor, va propun si eu unul. Macar pentru echilibrarea pozitiilor.

  Johann e un muncitor onest, eficient si inalt productiv. Are un buget echilibrat, pune bani la saltea cu regularitate. Betivul satului, Nikos, vine sa-i ceara un imprumut. „Ce vrei sa faci cu ei?” „Vreau sa-i beau!” „Bine, da’ imi dai inapoi dublu si imi platesti o dobanda tripla intre timp.” „Stai fara nicio grija!!!”. Dupa vreo doi ani, timp in care Nikos s-a tot imprumutat sa bea pe la tot satu’ ajunge in situatia de a nu mai avea bani nici sa plateasca dobanda. Mai mult, isi pierde si slujba. Johann si-ar vrea banii inapoi. Stie ca de la Nikos nu are nicio sansa sa-i mai vada. Ce face? Se duce la jandarmerie si strange toata familia extinsa a lui Nikos – frati, surori, unchi, cumnati, matusi, etc. „Bai baieti, treaba-i groasa. Nikos tre’ sa-mi dea niste bani. El n-are, asa ca puneti mana de la mana si dati-mi-i voi inapoi. Da’ mai repede, ca am si eu nevoie, ca vine iarna.” „Pai nu i-am baut noi!”, „Nu ma intereseaza, voi nu stiati ca bea ? „, „Dar tu nu stiai!?!?!?!Nu i-a baut la carciuma lu’ frate-tu?”, „Pe mine nu ma intereseaza, asa ca faceti bine sa scoateti banii, ca altfel pun jandarmul (care-i tot un var de-al meu, de altfel) sa va scoata afara din sat”

  Cam asta e modelul simplificat cu Grecia, din perspectiva cealalta. Abilitatea economica si cinstea politicienilor greci era cunoscuta de multa vreme. Cred ca asta ar fi al cincilea default national. Dar la momentul acordarii imprumutului, creditorii nu si-au pus problema sa verifice ce are de gand sa faca Grecia cu banii. E drept ca se stia in mare ce va face Grecia cu banii – va cumpara produse „europene” ( se va citi franceze si germane), inclusiv echipamente militare. Apropos, stiti de ce are Grecia un buget militar consistent? Ca sa poata sustine o pozitie agresiva fata de Turcia. Stiti ce este Turcia? Un candidat la aderare in marea familie UE. Ce au facut Franta si Germania pentru a solutiona aceasta problema? Absolut nimic. De ce ar fi facut-o? Rachetele alea trebuie sa se vanda si ele pe undeva.

  „Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time”. Surprinzator la cat de mult de utilizat este citatul asta, sa fie atat de putini oameni care sa incerce sa traiasca dupa el. Este la fel de surprinzator cat de repede se uita, mai ales in randurile romanilor, ca au fost unii care si-au dat viata pentru ca noi sa avem dreptul de a organiza referendumuri, indiferent care ar fi intrebarea. Nu surprinzator, dar trist, este ca printre cei care sustin aceste pozitii absurde, sunt oameni care in alte situatii de auto-intituleaza „de dreapta” si sustin dreptul la auto-determinare.

  Da, este dreptul cetatenilor greci de a contracta o datorie si de a nu o mai restitui. Este dreptul cetatenilor greci de a-si lua inapoi mandatul acordat politicienilor care au administrat prost tara. Este dreptul lor de a invata poate sa fie mai vigilenti. Este dreptul lor de a plati sau nu taxe in propria tara. Este dreptul lor de a amana plata unei datorii pina la momentul in care vor fi in stare sa o achite. Este dreptul lor sa incerce sa traiasca in primul rand,, si apoi sa incerce sa corecteze greselile care s-au facut.

  • Draga domnule, se observa ca ai o privire ‘socialista” asupra relatiilor interumane, inclusiv asupra responsabilitatii restituirii unei datorii. Sa inteleg ca cetateanul grec a beneficiat de prosperitate pe imprumut si atunci nu a fost o intoarcere la popor, iar acum cand e sa platesca, tot cetateanul grec invoca dreptul de a nu plati. Dar cel ce l-a imprumutat nu are si el drepturi, conform acelorasi principii democratice? Eu ma intreb de ce se mai face economie si nu se aplica doar democratia pt. a rezolva orice (adica votam oricand trebuie sa luam decizii si sa ne asumem riscuri), deoarece observam ca e fosrte confortabil sa fii „cu democratia in freza” – minti si faci ce vrei tu (ca doar asta e democratia). Acum ar trebui sa punem pe o balanta: creditorul si datornicul, iar la mijloc este banul. Cand creditorul si datornicul au initiat relatia s-au inteles (conform principiilor democratice) asupra unui contract, suma, dobanda si perioada de returnare. Creditorul se tine de cuvant: ofera banii, nu preseaza cu restituirea,atat timp cat datornicul se incadreaza in grafic, nu modifica contractul, evident – este o persoana onesta si respecta o intelegere (sa intelegem ca ar fi chiar germanul). Dar deodata, datornicul constat ca, EL, are mai multe drepturi decat cealata parte, adica are dreptul de a nu mai plati.
   Pai daca asta este democratia si o aplicam in relatiile comerciale atunci pacat ca mai suntem oameni si incercam sa cosntruim societati civilizate in care cuvantul sa primeze. Degeaba apreciem spiritul nordic (cuvantul dat) daca cand e greu ne uitam in Sud – la cei ce au inventat DEMOCRATIA – DREPTUL DE NU A AVEA NICI O RESPONSABILITATE, ci doar dreptul de a trai ca o leguma, doar votand cand e sa iei o decizie (buna sau rea).

 29. Reactia nu cred ca a fost la ideea de referendum ci la MOMENTUL ales de d-ul Papandreou (probabil a contat si MOTIVUL, care nu pare sa fi fost, neaparat, expresia dragului de democratie).

 30. Hai sa n-o mai filosofam cu democratia. Cred ca in problema, asta la momentul actual, nu este oportun cautatul vinovatilor (nu zic ca nu va trebui facut asta la un moment dat) dar acum trebuie trebuie cautate solutile. Si cand o mana de oameni iti ofera tie, cel cu probleme, o solutie ca-ti place sau nu trebuie sa ai ceva intre picioare sa accepti sau nu. Sa le raspunzi ca veti vedea voi la primavara ce zice boborul este o lovitura sub centura pe care nimeni nu trebuie sa le-o tolereze grecilor si este normal sa-i pui sa aleaga daca-i alba sau neagra…nimeni nu le ia reprezentantilor grecilor optiunile de a accepta sau nu si repercursiunile unei variante sau alta sunt aceleasi si acum si dupa referendum, poate chiar mai bine pentru ei va fi indiferent de raspunsul dat acum decat acelasi raspuns dat peste cateva luni, nu cred ca-i prea complicat sa vezi ca in nici un caz invers.
  Nu sta democratia in intreba poporul de fiecare data daca-i place sau nu ceva, mai ales cand ai probleme in relatia cu exteriorul. Democratia mai mult inseamna ca ai fost mandatat de popor si daca nu l-ai facut sa inteleaga de ce-ai facut ceva in timpul unui mandat vei fi schimbat.

 31. Faceti niste confuzii aiuritoare. Nici nu stiu de unde sa incep.
  Nici o tara normala din lumea asta nu se guverneaza prin plebiscit. E a solut evident ca daca intebi un om vrei sa iti triplez salariul el va zice da si viceversa. Vezi la fumurescu continuare argumentativa impotriva recurgerii la popor ca principiu general de guvernare.
  In particular, ma mir cum de credeti ca papandreou a propus referendum din cine stie ce motive etice, cand e evident ca singurul lui calcul, si acela gresit, dupa cum se vede, a fost ca aceasta e calea sa ramana premier inca cativa ani si sa stopeze exodul de parlamentari din partidul socialist. Mai mult, veniti cu niste cifre care ar trebui sa ne convinga de cat de rai sunt vesticii astia ca i-au imprumutat pe greci si isi mai vor si banii inapoi, atat cat se mai poate recupera macar. Ar trebui, desigur, sa-si frece mainile de fericire ca grecii nu-si platesc taxele si sa le mai dea inca vreo cateva zeci de miliarde fara nici o conditie, ca de, oameni suntem!
  Mai departe de atat, am o singura sugestie: gasiti dumneavoastra o intrebare pertinenta pentru un astfel de referendum.

  • am citit ca de fapt ideea lui Papandreu a fost ca, prin aceasta manevra de anuntare a referendumului, sa forteze mana opozitiei sa fie de acord ca acceptarea austeritatii e singura cale viabila a Greciei. o manevra inteligenta. cred ca stia ca e compromis ca prim-ministru, si nu a avut un interes personal/de grup.

   dar din pacate ideea asta nu am vazut-o aproape nicaieri dezvoltata.

 32. 1. daca ar fi cerut referendum pentru consultarea populatiei, ar fi parut OK, desi cand au imprumutat bani ca sa plateasca ” socialul” n-au mai facut referendum, fiindca scopul – castigarea alagerilor il atingeau implicit
  2. adevarul este ca Papandreou a cerut referendum ca sa sperie opozitia si sa nu cada guvernul, deci ca sa isi salveze „pielea”
  3. dupa parerea mea, ar trebui impuscat pentru ca , di interese politicianiste, s-a jucat cu o planeta intreaga
  4. dv. dle. Orasanu ganditi tot politicianist
  5. daca esti politician adevarat , creaza conditii de dezvoltare economica pentru tara ta si nu plati „socialul” din imprumuturi, ca sa castigi alegeri

 33. Lumea uita foarte repede ca Grecia nu este o democratie, ci o republica. Puterea este a poporului dar este execitata prin reprezentanti alesi.
  Faptul ca o anumita decizie/lege nu este supusa unui referendum, nu este o incalcare a democratiei ci este modul in care functioneaza statul.
  Faptul ca un politician, fie el si primul ministru, face o greseala (probabil si-a dat seama de grozavia masurilor si ii este frica de raspundere) prin pronuntarea cuvantului referendum asta nu inseamna ca, brusc, referendumul relativ la respectiva decizie este un drept civil.
  Referendumul isi are locul intr-o republica dar cand este vorba de probleme filozofice (gen organizarea statului) si nu cand este vorba despre decizii executive.

 34. Felicitari. Acesta este primul articol logic pe care l-am citit pe tema asta in ultima saptamina. Sint mindru ca este de la un roman.

 35. interesant … deci democratie in ultimul timp inseamna sa faci imprumuturi masive si apoi sa votezi daca mai platesti ceva inapoi sau nu.

 36. Aveti dreptate, domnule Razvan Orasanu. Este ironic faptul ca tocmai in legatura cu Grecia se evidentiaza limitele democratiei, termen a carui etimologie este … greaca. Banii si detinatorii lor sunt intotdeauna mai puternici decat masele anonime, care se iluzioneaza ca pot conduce, prin reprezentantii pe care ii voteaza. Ne intoarcem la Nietzsche. De fapt, nu l-am parasit niciodata, caci persoanele care detin puterea foarte rar se transfigureaza, de cele mai multe ori se smintesc.

 37. Pacat ca nu se mai poate reintroduce VOTUL CENZITAR! Daca democratie insemna ca alegerile sa fie castigate mai mereu de cel ce promite pensii si salarii mai mari, de asa democratie eu n-am nevoie!

 38. Domnule,constat cu satisfactie[pentru ca mi se confirma opinia in ceea ce va priveste] ca nu raspundeti la nicio intrebare punctual,doar,eventual ,la cele cu caracter general.Ca economist ce sunteti,populismul articolului nu va creeaza un disconfort academic? Alaturarea domniei voastre de anumiti lideri politici,de anumite televiziuni,v-a alterat iremediabil simtul ridicolului.Nu va considerati obligat sa-mi raspundeti,incercati cu cei care v-au pus intrebari de un real interes .De acolo,de departe,da-ne si noua ,muritorilor de rand[care nu facem referendumuri la chioscurile unde primim cate ceva”pe caiet”] cate un semn din ”mila Mariei Tale”.

 39. În afară de argumentul democrației, în favoarea referendumului mai există și un argument pragmatic. Ce se întîmplă dacă acrodul este aprobat de Parlament dar Guvernul nu va fi în stare, din cauza tulburărilor sociale, să îl ducă la capăt? Nu ar ieși în pagubă, în caz că s-ar înîmpla așa, atît UE cît și Grecia?
  Pe de altă parte, Papandreou trebuia să-și facă cunoscută intenția de a organiza un referendum încă dinaintea negocierilor. Nu poți să pleci de la o asemenea întrunire lăsînd senzația că totul e bătut în cuie. Mai mult, nu poți organiza referendumul tocmai în ianuarie. Îl organizezi în două, trei săptămîni și gata.
  Lăsînd la o parte Grecia, cum de nu întreabă nimeni dacă e bun un sistem care a dus la situția în care economia UE și chiar a lumii poate fi afectată sever de decizia unei singure țări, la urma urmei, minuscule?

 40. Discutia despre democratia deciziei prin referendum e un non-sens dupa parerea mea. Nu s-a inteles ca de fapt referendum-ul a fost un joc din momentul in care Pasok nu era sigur ca va avea majoritatea in parlamentul grec pentru adoptarea pachetului de masuri (Papandreu cu siguranta stia mai bine decat oricine acest lucru). Ca atare, neajungand la o intelegere cu partidul de opozitie Noua Democratie, a venit cu ideea referendum-ului, acesta fiind vazut ca ultima solutie. Ideea referendum-ului i-a speriat chiar si pe cei din opozitie pentru ca peste noapte au decis ca vor face guvern de coalitie (ceea ce spune ceva si de verticalitatea opozitiei). Pretul: demisia lui Papandreu. Ce este greu de inteles ? Parerea mea este ca planul asta a fost bine pus la punct, a adus opozitia care sustinea protestele de partea reformei. E mai greu sa protestezi in strada cand nu ai sustinere (alternativa) politica.

  • Daca nu am reusit sa va stimulam la un nou punct de vedere, atunci bine ca macar am reusit sa va amuzam :) Amuzamentul asta superior ne omoara pe noi…poate intrati in arena, sa va spuneti parerea.

 41. simplist si practic vorbind nu prea aveti dreptate pentru ca nu putem sa recurgem la subterfugii din acestea de fiecare data cand dam de greu. pana la urma si la coada banii astia au fost imprumutati de Grecia si au fost cheltuiti de catre cetatenii ei. nimeni nu i-a obligat sa se imprumute sau sa cheltuiasca banii astia. in felul asta toate tarile datornice pot opta la masurile astea, dar si masurile punitive pot fi destul de dure.

 42. Ingrozit sunt si eu in urma acestui articol. Daca dvs, exponent de succes al tinerei generatii, ii invatati pe cei si mai tineri ca e normal sa manance caviar si sa nu plateasca ..mi se pare foarte grav. Acuzati niste institutii care au dat bani cu imprumut ca nu sunt dezinteresate… Jesus ..dati dvs bani cu imprumut si fiti dezinteresat daca va permiteti. Ma indoiesc ca asta v-au invatat pe dvs la London School of Economics si Harvard. Halucinant, nu imi revin, ma asteptam ca d-alde Sergiu Andon sa scrie asa ceva, nu dvs…Trist, trist, trist.

  • In afara ca ma raliez total acestui comentariu, as adauga ca onorabilul autor, desi a profitat din plin de sistemul de educatie oferit de sistemul capitalist si, de altfel, chiar in momentul de fata lucreaza in afara tarii, evident, in cadrul aceluiasi sistem, se comporta ca o gramada de romani care mananca painea oferita de altii. In fata lor nu spune nimic si isi incaseaza salariul, dar, ajuns in tara, incepe sa ne explice cat de ticalosi/prosti/escroci/camatari/mimi ai democratiei sunt occidentalii aia.
   Care e totusi alternativa fata de sistemul asta democratic „invins” de pietele financiare? Rusia?Hugo Chavez?Cuba?

 43. Felicitari pentru articol ! (sincer v-am descoperit destul de recent, si sunt foarte multumit de calitatea articolelor dvoastra)

  In fine apare si o voce care spune lucrurile asa cum sunt ! (chiar daca este destul de singulara, poate chiar singura !).

  ca sa completez putin : nu am nimic impotriva economiei (capitaliste, socialiste, de orice fel ar fi ea etc), dar scopul ei este de a asigura bunastarea unui grup, trib, populatie, natiune, samd.
  Nu cred nici eu in facutul binelui cu forta, de genul cum poti sa ceri unui popor ignorant sa inteleaga argumente de calitatea London School of Economics( vezi articol CTP -Gandul). Sincer, cred ca daca ar fi fost referendum, s-ar fi votat pentru ratificare. Iar daca nu, inseamna ca asta este dorinta poporului grec.

  Oricum, poate ma puteti lamuri unde este miza in tot acest joc politic, pentru ca sincer nu cred ca o uniune care are un pib de 12 000 miliarde de euro pe an, este afectata de cele 300-400 miliarde ale Greciei. Am inteles povestea cu pericolul de contagiune, Italia, Spania, Portugalia etc.si sincer nu o prea cred.
  Nu am mai urmarit situatia geopolitica in ultimul timp, dar este posibil sa fie div.jocuri strategice referitoare la Grecia ? Oricum de fapt dezvoltarea ei post WW2 a fost sprijinita foarte mult de US pt faptul ca era flancul sudic al Nato( exact in coasta tr. Varsovia).
  Poate ca sunt jocuri de acaparare porturi, zacaminte etc care se vor dovedi importante peste 5-10 ani.

  multumesc, si continuati seria excelentelor articole (chiar daca uneori fac nota discordanta cu opinia multora).

  • Daca n-ai inteles miza „acestui joc politic”..atunci inteleg de ce ti se pare atat de excelent articolul domnului Orasanu. Grecia n-ar nici un zacamant, nici pe dracu’…ideea e ca prostii (pe care ii enumera atat de frumos dl. Orasanu in articol) au imprumutat statul elen atat de mult, incat statul nu mai are bani de dat inapoi,decat prin alte imprumuturi, Germania si Franta imprumutand din nou Grecia se autorascumpara…miza e ca daca Grecia se declara falimentara sau daca iese din zona euro si implicit din UE s-a dus naibii toata constructia europeana si toate principiile ei fundamentale…si pentru ca nici Portugalia,Spania,Italia, etc nu stau atat de bine la capitolul venituri bugetare…e logic ca investitorii vor presupune ca vor fi si ele in aceeasi situatie…desi astia mai au ceva economie, mai produc una alta….si uite asa vor aparea cele mai mari falimentari din istoria economiei……………

 44. Partial va dau dreptate si consider ca grecii nu au gresit iesind in strada si ma explic: faptul ca lacomia bancherilor si orgoliile nemasurate a politicienilor au adus omenirea in situatia asta de criza este de notorietate.Acum cand sa ajuns cutitul la os ,toti cauta alti vinovati ,iar platitorul tuturor oalelor sparte este tot omul de rand.Si aunci ma intreb:NU AR TREBUI SA FIM TOTI GRECI?

  • Ai perfecta dreptate, vinovat de criza, nu doar de cea din Grecia, e in primul rand sistemul bancar. Care sistem este integrat in sistemul financiar global. Politicienii sunt perfect constienti de asta, dar nu recunosc nimic pentru ca pana la urma ei au sustinut si sustin acest sistem financiar. Cautati pe youtube, exista mai multe filmulete traduse in romana despre cum functioneaza sistemul bancar, o sa intelegeti ca niciodata nu vor fi bani destui, pentru ca banii sunt de fapt datorie. Ceea ce se intampla acum era inevitabil sa se intample, pentru ca este un fel de sistem piramidal care la un moment dat incepe sa se clatine, si intr-un final, se va prabusi total. Sa dau si un exemplu de cum functioneaza sistemul bancar:
   -o banca are dreptul legal sa dea credite de 8 sau 9 ori suma pe care banca o are. Sa zicem ca banca are 10 lei, are dreptul sa dea credit la o persoana 90 de lei, desi ea nu are decat 10 lei. Restul de bani, de la 10 pana la 90, ii ea din depozitele persoanelor care au incredintat banii bancii.
   -masa monetara (bani tipariti fizic) ai bancii sa zicem ca este de 1000 de lei ( 10 lei banii bancii, restul depozite).
   -banca asadar ia din aceasta masa monetara existenta cei 90 de lei si ii da sub forma de imprumut unei persoane.
   -acea persoana se obliga prin contractul de credit, sa restituie banii suma initiala plus dobanda.
   -masa monetara a bancii ramane aceeasi, dar acum are o promisiune sau o obligatie de plata din partea celui care a contractat creditul. Deci practic, banca a creat bani din nimic. Masa monetara nu s-a schimbat, pe piata sunt tot atatia bani, dar electronic, banca are cei 80 de ei creati ca si credit ca si active.
   FMI, BCE, si restul, functioneaza la fel, vin sa ne dea noua credite, vorba vine, sa ne ajute:)
   Sistemul financiar actual este cel mai bine pus la punct sistem de sclavie din toate timpurile.

 45. SOLUTIA ESTE APROPIATA DE CEA APLICATA DE ARGENTINA.
  BLOCAREA CONTURILOR DIN BANCI PENTRU A EVITA PANICA DECLARAREA DEFAUL-ULUI,
  DENUNTAREA TUTUROR ACORDURILOR CU FMI CU BM CU CE SI REESALONAREA TUTUROR DATORIILOR PE O PERIOADA DE 30 DE ANI
  DECLARAREA IMPRUMUTURILOR NESIMTITE CA ILEGALE.
  REALIZAREA UNIUNII ORTODOXE BALCANICE CU REPUBLICA CIPRU SERBIA MUNTENEGRU BULGARIA ROMANIA SI ULTERIOR REP. MOLDOVA SI MACEDONIA RESPECTIV 60 DE MILIOANE DE LOCUITORI HARNICI (85%) ORTODOCSI 600000 KM2 DIN CARE 6% APA DULCE, 600 MILIARDE DOL PIB CU TRADITII DE SECOLE DE LUPTA IMPOTRIVA COTROPITORILOR.

  • Costică, io zic să o iei mai uşor cu ortodoxia şi cu hărnicia pe scări. P.S.: ortodocşi „ie” şi ruşii. Alţ popor harnic. Pe ei de ce nu îi incluzi în fanteziile tele?

 46. Sunt surprins ca atat de putini oameni inteleg/accepta chestia asta complicata cu democratia. Cei mai multi (si ma refer aici doar la acei comentatori ai articolului, surprinzator de multi, care au nivelul intelectual necesar pentru a intelege problematica) prefera sa lase naibii, ca sa zic asa, principiile, de frica. De frica sa nu cumva…Ce s-a intamplat acum in Grecia, patria democratiei din punct de vedere istoric (si etimologic), este un precedent cumplit. Este practic moartea (sau macar intrarea in coma) democratiei. Cu atat mai dureros cu cat vedem toti (care vrem sa vedem) ca planul asta e o noua amanare a inevitabilului. Poate sa mai dureze o zi, o luna, sau sase. Dar Grecia tot intra in faliment, atat datorita tarelor structurale ale modului de organizare a societatii grecesti, cat mai ales a faptului ca acum grecii nu vor accepta in ruptul capului un plan impus in timp ce li se ‘iade la gura’ un referendum. Pur si simplu nu poti revitaliza o economie in conditiile paralizarii activitatii sistematic, saptamanal, prin greve. Trebuie ca si populatia sa fie motivata sa contribuie. Ori sa fim seriosi, grecii nu sunt japonezii de dupa al doilea razboi mondial.
  In rest, desi nu sunt un fan, vazand ce s-a intamplat zilele astea, tind sa dau tot mai mult dreptate comunitatii zeitgeist. Financial markets wins agains democracy by k.o. Quick and decisive blow.

 47. chiar si la noi comunicarea cu populatia ar fi salvat foarte mult din haosul ce a urmat masurilor de austeritate.
  avand in vedere ca, mai ales din cauza populatiei foarte numeroase, democratia este foarte departe de idealul sau antic, singura salvare a acestei democratii ar fi fost pastrarea ratiunii si a dialogului intre conducatori si cetateni. or, asa ceva nu se intampla. de foarte mult timp, demagogia si populismul sunt preferate sinceritatii.

 48. Tuturor celor care imi pun etichete politice : nu aveti nici o sansa. Ma manifest apolitic si nu sunt membrul vreunui partid. Mai ales ca in Romania partidele au anumite componente solide fara nici un fel de ideologie, hoarde imbuibate puse pe furat si capatuiala…

  In plus, nu e nici o contradictie sa fi pentru un stat puternic in anumite zone (cum ar fi sa stie cati cetateni are in tara si cate proprietati ar trebui sa se regaseasca in bazele de date de impozite si a spune ca atunci cand e vorba de o datorie de 160 de miliarde de euro cetatenii statului au un cuvant de spus.

  • va admir indarjirea cu care aparati grecia exact asa cum ar face-o un bun avocat pentru un rau-platnic si evazionist fiscal recidivist.

   dar hai, chiar sunteti „apolitic” ?? asta chiar e o surpriza…si eu cand va vedeam pe la a3 , foarte bine primit si combatand cot la cot cu restul (ca acolo e un singur curent de opinie oricum) ma intrebam : o fi de la psd ? poate pc ?

   • Merg in studio unde sunt chemat . Ca e Realitatea, B1, A3, TVR Info, TVR2 sau National TV!
    La fel , de scris scriu unde sunt invitat – Capital, EVZ, Contributors. Cred ca am disipat nelamuririle :)

 49. In ciuda presiunii populare, in momentul intrarii in UE, politicienii greci au refuzat sa faca un referendum in aceasta problema ce acum se pare ca a devenit esentiala. Nu uitati ca PASOK a fost ales de electoratul grec in anii 80 tocmai pentru ca era impotrotriva accesiunii la comunitatea europeana si ca asta a dus la caderea partidului de dreapta si a lui Karamanlis. Deci grecii nu au fost asa incantati sa intre in UE. Anii 80 au fost caracterizati de o atitudine dubla fata de EU din moment ce PASOK a preluat puterea dupa Karamanlis.

  Poate elita politica, poate institutiile financiare grecesti, poate industriile din europa de vest erau incantate. Intrarea in UE a dus la politici de descurajare a agriculturii grecesti, ruperea sistemului de tarif care asigura o bruma de balanta import-export, imposibilitatea competitiei cu industriile manufacturiere din franta sau irlanda, importul de bunuri agricole (in grecia, o tara agricola) din italia si spania. La asta s-a adaugat dezvoltarea fara precendent a sectorului serviciilor, ceea ce a facut grecia si mai dependenta de bunurile importate, din moment ce industria ei manufacturiera era la pamant. Nu trebuie uitat ca inainte de 1974 Grecia datorita politicii ei de industrializare, incurajare a industriei agricole plus turism avea cea mai mare crestere economica din lume dupa Japonia, de 7%. Odata cu o politica de piata libera fata de tarile vestice, lucrul asta s-a dus pe apa sambetei si, cum am spus, tocmai acest lucru a facut ca PASOK (vechiul PASOK) sa ajunga la putere in anii 80. Motivul pentru care PASOK-ul anilor 80 critica CEE era tocmai posibilitatea intrarii intr-un sistem de dependenta economica ce ar fi dus la o datorie imensa. PASOK-ul anilor 80 a disparut in tumultul neoliberal al anilor 90: poate ar fi o idee sa se uite din nou pe politicile lor anterioare, macar cu oarecare nostalgie. PASOK-ul anilor 80 stia ca, la fel cum gandesc micii proletari romani, debitorul nu va fi acuzat de nimic, in ciuda PRINCIPIULUI PIETEI LIBERE ca DEBITORUL ESTE LA FEL DE RESPONSABIL PENTRU CREDITELE ACORDATE CA SI CREDITORUL. ORICE INVESTITIE PROASTA, INTR-O PIATA LIBERA SE PLATESTE. PASOK-ul acela a disparut iar Papandreou probabil abia acu msi-a adus aminte de anii 70 si a recitit programele partidului de atunci.. Insa nu cred ca e prea tarziu.

  Mi se pare normal ca in acest moment, grecii sa aiba posibilitatea de a-si spune opinia intr-un proiect care niciodata nu a fost al lor si care a dus la descurajarea economiei grecesti dupa dictatura.

  Sunt dezgustat de argumentul acesta ca referendumul nu ar trebui sa fie facut pentru ca este o modalitate a politicienilor de a evita responsabilitatea: aici nu este vorba de orgoliu, cine este mai nobil in asumarea politicilor economice!!! Este vorba de destinul unei intregi societati: sa nu uitam ca gesturi la fel de nobile, de asumare a responsabilitatii, au facut ca razboaie sa continue ani intregi doar pentru onoarea responsabilitatii.

  Si da, referendumul este esential. Aceasta decizie nu e pur si simplu una banala, o problema printre altele, este o decizie care alaturi de razboiul civil din grecia a marcat destinul postbelic al acestei tari. It’s one in a million. Nu exista eveniment mai important dupa razboiul ce a dus, intr-un final, la dictatura, decat integrarea in comunitatea europeana. Existenta referendumului ca institutie este legitimata tocmai de existenta unor astfel de momente si a unor astfel de decizii ce nu poate fi luata fara consintamantul populatiei.

 50. D-le Orasanu, poate ne spui numele celui care a luat aceste imprumuturi si numele celor care au beneficiat de el.
  Astia, cel care l-a luat si cei ce l-au mancat nu patesc nimic daca la referendum rezultatul este : NU!
  In alta ordine de idei, nu ma imprumuti cu 50 000 euro?

  • Pai tocmai ati ajuns la cheia problemei. Cei care au imprumutat masiv sunt Europenii – scrie si in articol . In exemplul dvs, eu nu v-as imprumuta pt. ca tin la banii mei, nu cum au tinut statele la banii lor cand au imprumutat Grecia.

 51. Problema e cu totul alta: Papandreu a ajuns la o intelegere dupa negocieri de luni de zile si nu a suflat un cuvint despre faptul ca intelegerea nu e ferma ci depinde de un referendum de care nu a pomenit nimic partenerilor. Pina si pe proprii membri de partid i-a luat prin suprindere. O mitocanie crasa, pe linie cu purtarea de pina acum a grecilor.

  Eu cred ca grecii nu sint in stare sa plateasca nimic fiindca sint un popor profund imoral, ceea ce se vede de fapt si in felul in care au inteles sa se raporteze la criza. Nici macar acum, in ceasul al 12lea, nu sint in stare sa adune impozitele prevazute. Privatizarile sint la un nivel minim iar trezoreria e inca plina de aur (peste 5 miliarde EUR).

  Cred si sper insa ca tragicomedia elena se va termina in scurt timp (cu deznodamintul asteptat!)

 52. Un articol interesant si neobisnuit dpdv al pozitiei sustinute, dar, cred, si cu idei pertinente. Intr-adevar, se pare ca termenul de democratie e doar un slogan folosit de marile puteri in scop de marketing, dar cu mare priza la public. In numele democratiei se duc acum cruciadele moderne, se fac victime, se destrama popoare etc.
  Cred ca nu e o forma mai puternica de manifestare a democratiei decat plebiscitul. In cazul de fata, poporul ar fi avut dreptul sa hotarasca soarta unei tari, pronuntandu-se asupra unei probleme punctuale, cu implicatii enorme (grecii nu erau pusi sa raspunda la intrebari de genul „sunteti multumit de curatenia din orasul vostru” etc, ci ceva mult mai serios). Dintr-o data insa democratia intra in conflict cu insasi marii ei predicatori si aparatori (sau mai degraba sa le zic razboinici). Nu e in regula sa decida poporul. Acesta ar putea sa decida altfel decat vrem noi cei putini, dar puternici. Dintr-o data poporul a devenit prostanac si nestiutor, incompetent. El nu e in masura sa hotarasca asa ceva deoarece e depasit de „situatie”. Cum sa pui poporul sa ia decizii asa importante. Acesta e exclusiv apanajul liderilor.
  Papandeou, ca si multi lideri de altfel, se pare ca e mai interesat de kratos decat de demos. A pornit bine dar s-a razgandit iute cand mai marii europei l-au tras de ureche ca o luase pe contrasens saracu.

 53. Democratia este o iluzie, o iluzie sa crezi ca majoritatea celor care voteaza au pregatirea si discernamantul pentru a opta pentru un program economic si nu o imagine de partid.

  Iluzia sa crezi ca cei astfel alesi se vor comporta ca si cand binele tarii, a celor care i-au ales in special, ar fi o prioritate sau mai grav (la noi) – ar avea cat de cat importanta.

  Circul cu democratia nu va mai dura mult, povestea cu referendumul grecesc este dovada ca el se apropie de sfarsit.

  Ce va urma? Putin comunism, putin capitalism, din fiecare cate ceva, in principiu – ce e mai rau din fiecare.

 54. Unul din cele mai mari defecte ale democratiei e ca la nu moment dat o majoritate poate lua o decizie catastrofala. Ex .1922 Italia 1933 Germania.Nu sustin ca argumentele d-lui Orasanu ar fi complet lipsite de valoare.Dar aduc alt contraargument.: Nu ar fi democratic daca toti cetattenii europeni s-ar pronunta asupra mentinerii Grecieiiun zona Euro si UE in conditiile in care statul grec refuza sa-si plateasca datoriile?.Bineinteles cele de mai sus nu sunt o pledoarie pentru a renunta la democratie. Democratia e un instrument si e foarte important cum operam cu el. Scopul in care e folosit isi are importanta lui. O zi buna !

 55. bravo razvane !
  articolul tau imi confirma zicerea dlui plesu : ” Am mai spus-o: având de a face, de-a lungul a doi ani, cu mai toţi liderii importanţi ai lumii, am ajuns la concluzia că mi se oferă dovada existenţei lui Dumnezeu. Fiindcă arareori anvergura reală a acestor lideri era pe măsura sarcinilor lor. Astfel încât am ajuns să cred că, de vreme ce, cu „administratorii” ei de-acum, lumea pare, totuşi, să funcţioneze, meritul e al Providenţei…. ”
  ne conduc niste oameni mici ….

 56. Cu tot respectul, (citeste: “mi-e teama ca-mi veti cenzura si acest comentariu”), va atrag atentia ca, in ciuda gratioaselor drumneavoastra eforturi, cititorii Hotnews au demontat (citeste: “distrus”) articolul dumneavoastra, fraza cu fraza, afirmatie cu afirmatie.

  Inchei cu cea ma ingenua declaratie pe care am citit-o pe Hotnews: “nu sunt de acord ca folosirea referendumurilor are ceva tiranic in ea”. I rest my case.

  Personal, nu sunt de acord ca Mos Craciun sa poarte rosu.
  Prea pare comunist.

  P.S. Si eu sunt economist, dar n-o sa recunosc in fata celor care au citit acest articol.

  • Fiecare cu opinia sa…insa apreciez macar modul elegant in care v-ati exprimat.

   Fraza la care faceti referire nu este cea mai buna scrisa in acest calup, recunosc. Totusi, se referea la ceva: a afirma pur si simplu ca referendumurile au ceva tiranic in ele, fara a articula suplimentar acest gand este o afirmatie ce nu se poate sustine. Poate ca nici contrariul enuntat de mine….

   In final, a fi un economist ingenuu poate nu e atat de rau, poate e mai bine decat unul ticalos…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro