joi, iulie 18, 2024

Deriva PNL: cabotini, saltimbanci și lăutari

Competiția pentru alegerile interne din Partidul Național Liberal este în plină desfășurare, la vedere și neobișnuit de dură. Miza este conducerea partidului în următorii patru ani. În pregătirea congresului din septembrie a.c., în organizațiile locale și în filialele județene au avut loc alegeri pentru desemnarea membrilor și președinților de birouri. Mi-a atras atenția ceea ce s-a întâmplat recent la Iași, din motive care țin și de situația locală, dar și ca urmare a interesului arătat de principalii concurenți la nivelul central al formațiunii.

Un alexe cu final cunoscut

Alegerile din filiala județeană Iași a Partidului Național Liberal au avut loc sâmbătă, 3 iulie 2021. A existat un singur candidat pentru funcția de președinte al filialei, deputatul Alexandru Muraru, uns cu puțin timp în urmă interimar de cei din centrala modroganiană, în acord cu cei din organizația județeană. După cele văzute de-a lungul anilor, nu cred că e cazul să ne facem iluzii cu noua conducere a filialei Iași a PNL, instalată în urma unei minunate regii. Nu degeaba operațiunea a avut loc la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, cu maestru de ceremonii, cu muzică, cu intrări spectaculoase, cu doamne și domni aleși pe sprânceană.

În timpul ceremoniei, domnul Muraru i-a mulțumit la scenă deschisă domnului Costel Alexe pentru ceea ce a făcut în ultimii patru ani în fruntea filialei județene. Nu a existat nicio delimitare de corupția care dă pe dinafară din sediul de partid sau din diferite instituții ocupate politic, nicio distanțare de fenechismul rezidual. Nimic. Doar sublinierea continuității perfecte cu trecutul. Și promisiunea unui viitor măreț, bazat pe credința nestrămutată în minunile politice.

Am auzit din gura aceluiași meteorit al politichiei ieșene o laudă continuă la adresa guvernului PNL. În mod explicit și repetitiv, a fost invocat executivul lui Florin Cîțu, semnalizare pentru orientarea noului șef de la Iași. Pentru cabinetul condus anterior de Ludovic Orban nu a mai fost loc.

De pe scenă s-a insistat asupra ploii financiare care se va abate asupra Moldovei. Și în urma căreia vor răsări și înflori spitale, inclusiv cel regional, autostrăzi, centuri ocolitoare, drumuri, căi ferate, aeroport, clădiri cu rol cultural ș.a.m.d. Mai sunt și alții, în alte partide, care pretind că ei fac toate acestea. După cum sunt și din cei care ne livrau și ei, cu ani în urmă, fluvii de promisiuni. Angajamente mieroase am tot auzit, miracole politice încă nu am văzut. Când plouă cu gheața făgăduielilor, e sănătos să te ferești ori să-ți faci un scut tare.

Nu a lipsit avalanșa de promisiuni organizaționale: modernizarea partidului, deschiderea pentru elitele academice, economice, promovarea meritocratică, chemarea la dialog a mediului de afaceri, a societății civilie, servirea comunității etc. Sau cum se exprima domnul Alexe când vorbea în engleză: bam, bam, bam.

Alergând singur pe culoarul său, domnul Muraru și-a îndeplinit misiunea, a fost ales președinte al filialei ieșene cu o majoritate care ne amintește de alegerile din alte timpuri sau din alte spații. Și noul șef al filialei, și membrii organizației par să fi anticipat ofensiva conservatoare din partid. Bunăoară, în noul birou politic județean nu a fost aleasă nicio femeie. Doamnele care susțin necondiționat noua echipă, inclusiv pe președintele în funcție la nivel central, probabil au toate motivele să fie mulțumite.

E posibil ca unii dintre membrii de partid să știe că există servitute voluntară, după cum ne-a făcut atenți cândva un gânditor liberal. Memoria oamenilor e scurtă și selectivă. De aceea nici nu e de mirare că mulți combinatori de profesie reușesc să-și facă uitat propriul trecut, să confiște organizații politice și să-i determine pe cei din interior să accepte jugul.

Moldovateren de luptă pentru taberele din PNL

La evenimentul de la Iași au fost prezenți Ludovic Orban și Florin Cîțu, vârfurile de lance (sau de săgeată) ale taberelor aflate în competiție la vârful PNL. De altfel, cei doi și părți din echipele lor au fost într-un turneu prin mai multe organizații de partid din Moldova. Ambii au fost invitați pe scena Naționalului ieșean.

Florin Cîțu s-a mirat că există o sală atât de frumoasă la Iași, precum cea în care peneliștii își țineau conferința. Nu pare a ști nimic despre Iași, nimic despre Moldova. Discursul premierului a fost scurt și nu a emoționat sala. Cu siguranță oratoria nu este punctul său forte. Am fost oarecum surprins că a avut replică atunci când rivalul său, Ludovic Orban, a intrat în sală într-un mod care părea aranjat, la mijlocul discursului și în aplauzele unei galerii de partid. De altfel, domnul Cîțu s-a concentrat pe subminarea autorității domnului Orban. Din dorința de a arăta că poate fi noul portdrapel al partidului, premierul s-a autoproclamat inamicul numărul unu al PSD. Cu atâția inamici închipuiți, se pare că pesediștii recâștigă procentele pierdute în anii anteriori. Noi vedem această realitate a procentelor electorale, nu știm dacă se vede și la vârful PNL.

Ludovic Orban a avut un discurs ceva mai lung. În primul rând, el i-a felicitat călduros pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și pe Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, tocmai pentru că au câștigat aceste funcții la alegerile locale din toamna trecută. Primul nu a fost prezent în sală, în schimb cel de-al doilea a stat puțin, dar a dispărut tactic înainte ca domnul Orban să-și înceapă cuvântarea. Președintele PNL a spus că în sinea sa îi consideră nevinovați pe cei doi colegi și că așteaptă cu nerăbdare și cu încredere ca instanța să le facă dreptate. Luarea în brațe a celor doi lideri locali este o dovadă de complicitate morală a președintelui formațiunii, iar peste toate o palmă pentru ieșeni. Încă una.

Toată lumea știe despre problemele penale grave ale lui C. Alexe și M. Chirica, inclusiv că „autosuspendarea” lor din partid este de fațadă, o mutare previzibilă pe tabla de șah a partidului. În fapt, influența lor continuă să fie enormă la nivel județean și municipal, ei cumpărându-i la bucată pe mulți dintre membrii de partid, reducându-i la tăcere pe alții, în condițiile maimuțăririi democrației interne. Au ieșit în evidență aplauzele frenetice ale sălii chiar în timp ce L. Orban îi tămâia pe domnii Alexe și Chirica. Acest detaliu spune multe despre ce valori au internalizat membrii organizației și despre complicitățile lor extinse. Liberalismul pare ceva prea abstract pentru mulți. Interesele personale sunt ascunse în declarații gongorice și îi pot păcăli pe unii din public, dar nu pe toți.

Noul salvator al Moldovei

Ca orice politician de la centru care ajunge la nord de Milcov doar în campanie electorală, domnul Orban are cunoștințe precare și prejudecăți despre Moldova. Bunăoară, liderul penelist a spus abrupt, în fața peneliștilor ieșeni, că Moldova a fost timp de 30 de ani pe mâna PSD. Această teză arogantă, cu care moldovenii sunt mereu pocniți și de activiștii din diverse partide, dar și de comentatorii mai mult sau mai puțin anonimi de pe internet, este rostogolită fără încetare. Să vii la Iași și să te să te prezinți ca un Mesia în galben e o dovadă suplimentară a lipsei de măsură. În ceea ce-l privește pe domnul Orban, se prea poate ca domnia sa să se lupte cu cine își imaginează, inclusiv cu comunismul, chiar mai de demult.

Liderul PNL a mai spus în fața unei săli cu memoria anesteziată că a fost necesar să vină PNL la putere – trimitere la 2019 – pentru a inaugura primii kilometri de autostradă din regiune, pentru a da drumul proiectelor majore de infrastructură, amintind de autostrăzile A7 și A8, de Spitalul Regional de Urgență etc.

Reiau observația că discursul domnului Orban scoate la iveală o infatuare nelimitată în raport cu Moldova. Totodată, premisa de la care pleacă domnia sa este falsă din punct de vedere factual. Puțină aritmetică politică îl poate readuce cu picioarele pe pământ.

Îi reamintesc domnului Orban că PNL înglobează istoria de după 1989 a fostului partid cu același nume, dar și a PDL (fost PD, fost FSN). Toate aceste formațiuni politice au fost la putere – în coaliții cel mai adesea, inclusiv cu PSD – în 1996-2000 (PNL și PD cu CDR și UDMR), 2004-2007 (PNL cu PD și UDMR), 2007-2008 (PNL cu UDMR, susținute de PSD), 2008-2012 (PDL cu UDMR, un an și cu PSD), 2012-2014 (PNL în USL – poate își mai aduce aminte domnul Orban și de schimbarea gecii, galben contra roșu, cu Liviu Dragnea în plină campanie electorală), 2019-2021 (PNL, de jumătate de an în alianță cu USRPLUS și UDMR). Nu poți să preiei numai ceea ce-ți convine din propria istorie. Cunoștințe despre trecut au și alții, ba chiar mai riguroase și prezentate într-o manieră veridică. Dacă facem o simplă adunare, rezultă că formațiunile care stau la baza actualului PNL s-au aflat la putere 16 ani din 31. Așadar, e vorba de mai bine de jumătate din perioada care a trecut de la căderea comunismului în România. Brașoavele pot prinde în fața adepților care cred că adevărul este de plastilină, dar nu rezistă în fața prezentării faptelor.

Pentru că se afla în fața multor primari PNL (la Iași formațiunea are 51 dintr-un total de 98), domnul Orban a insistat că guvernul trebuie să le dea bani acestora pentru proiectele lor. Iar asta se poate face printr-un nou PNDL (Plan Național de Dezvoltare Locală). Pentru cine a uitat, exact acesta era discursul lui Dragnea în urmă cu doar câțiva ani. Este vorba de o mită electorală pentru primarii principalului partid aflat la putere, cu scuza că așa fac toți. Nu întâmplător aplauzele au fost prelungite; poate a contat și că un sfert din actualii primari ai PNL Iași au aterizat de la PSD, în timpul marii migrații alexiene din 2020.

Renunțarea la liberalism?

De la Iași, domnul Orban a plecat la Bacău, unde duminică a avut loc alegerea conducerii filialei județene a PNL. În discursul ținut în fața peneliștilor băcăuani, președintele partidului pare să fi renunțat la liberalism. Apelul exclusiv la valorile tradiționale și la etatism – care sunt de decenii invocate de PSD, anterior și de PRM, UNPR, recent și de AUR – nu mai lasă niciun dubiu asupra derivei doctrinare la vârful PNL.

Componenta naționalist-conservatoare pare să înghită liberalismul, atât cât a existat în mintea și practicile unora. Nici nu mai contează că președintele PNL s-a adresat în primul rând membrilor de partid. Pentru publicul cu valori liberale pare evident că domnul Orban e dispus să joace cartea populistă pentru a-și menține puterea în partid și în stat. Mai ales că știe că în spatele domnului Cîțu sunt alte facțiuni cu agendă și discurs identice, poate mai puternice și mai influente atât în interiorul partidului, cât și în afara acestuia.

Ceea ce vedem în PNL este o luptă pentru putere. Politica este despre putere, după cum bine știm. Însă mai importantă decât deținerea puterii este maniera în care o utilizezi. În folosul cui guvernezi? În beneficiul comunității ori pentru clicile de partid și/sau grupurile de interese nelegitime?

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Întrebările din final au raspunsurile in realitatea limpede și de netăgăduit. România guvernată de descurcăreții aciuați prin partide arată sărăcăcios peste tot, iar pe alocuri catastrofal, cu depopulări masive din cauza sărăciei și cu relații medievale între guvernați și contribuabili.

  Insulele de prosperitate care contrastează cu peisajul general apartin celor care „guvernează”, care în tradiția autohtonă înseamnă că dispun după bunul plac de bugetul public în interes propriu.
  Singura mare deosebire între cum guvernează pnl vs. psd ține de cromatica: galben in loc de roșu. In rest, aceleași năravuri de stăpâni peste o moșie din ce în ce mai pustie.

 2. PNL e doar numele celeilalte gasti de hoti, anchetati si (inca) neprinsi. PNL nu are nimic in comun cu liberalismul. Tupeul si nesimtirea continua, in cirdasie cu UDMR.

 3. Ciolaniada continua.
  Sa fi uitat istoricul geamana din iasi ca fra-su fu numit ambasador in SUA la propunerea lui Orban in persoana, in schimb pe-o promisiune a lui Drula bagata in PNRR de Catzu – doua miliarde pe o bucata de autostrada de nicaieri spre nicaieri folositoare nimanui in urmatoarele decenii, in timp ce autostrazi se construiesc in draci chiar in secunda aceasta prin Transilvanii despadurite? – despre care Comisia isi va spune parerea abia la Toamna!
  (probabil, dupa ce toti sefii favorabili lui Catu vor fi fost deja numiti in fruntea filialelor – nici nu mai conteaza daca Comisia nu va fi de acord cu propunerea)
  Aia din Bacau sunt cu Orban din Brasov, ca Catzu pare sa stie doar de indiana, bucale, ALL tenia si Sibiu, iar ei n-au fost Pesedisti, cel putin in muncipiu – Zeghelariu era INDEPENDENT, primul dupa rev a fost LIBERAL -, iar push car iashul de Stavarachi a fost chiar vice la PNL, nu pdL. Dar, probabil ca Orban nu considera Suceava in Moldova si considera ca Judetele au fost cam rosii dintotdeauna.

  • Ce bine ar fri fost sa scrii in clar!
   (Numele premierului e Citu – Cîţu.)
   Nici Catu si nici Catzu.
   NB,
   mie, prin unele remarci, premierul mi se pare la fel de arogant ca Nastase.

    • Premierul actual al Romanieie este Cîţu nu Catu. Atit de mult il apreciezi, incit nici numele nu il cunosti.
     Mda, comparindu-l cu Ponta, Ciolos, Grindeanu, Tudose ori Veorica, pare mai rasarit incit ajunge, cum ziceam, la aroganta lui Nastase.

 4. Are politichia asta ceva in ea, de le ia mintile politicienilor pana intr-acolo incat isi dau chilotii jos (la figurat) si ne apar, in toata „splendoarea”, exact asa cum sunt. Ochi atentti sa ai, sa-i vezi, ca ei isi dau arama pe fata, singuri.
  Se pare ca dl. F.C. l-a dat afara pe dl. Nazare, de la Finante, fiindca nu vroia sa aprobe bani mai multi (decat ar permite bugetul) la primarii PNL, primari pe care dl. F.C. i-ar vrea in barca lui, la alegerile din PNL. Adicatelea, exact apucaturi pesediste, de cheluit bani publici in interes propriu.
  Imi aduc aminte de ce-l mai injura PSD -ul pe F.C., cand a fost desemnat presedinte si nu pot sa nu ma gandesc ca, de fapt, e mai aproape (cel putin cu sufletul) F.C., de PSD, decat L.O.
  Aferim, tovarasi!

 5. Liviu Dragnea declara cindva „Eu sunt roman, nascut si crescut la tara. Eu sunt crescut sanatos, nu sunt facut in eprubeta.””
  Ludovic Orban declara – de curind -Ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie și nu i-am văzut făcând cruce.
  Lasind gluma de o parte ,lupta pentru sefia PNL capata nuante de tragico – comedie .Previzibilul ii face pe unii sa forteze discursul politic . Cistigatorul este cunoscut de mult .Doar persoana politica ce poate aduce inapoi votantii PNL ce au renuntat la a mai participa la votul din alegerile parlamentare (motivele sunt acum intelese de toti si vinovatii la fel ), doar cel care poate oferi nehotaritilor o sansa numita -Acum avem pe cine si ce vota -, doar cel care inmagazineaza sustinerea (din postura de fost sef PNL) Presedintelui natiunii , doar cel care are sprijinul majoritatii filialelor din tara (in Moldova situatia este usor in favoarea actualului premier , dar in rest majoritatea se pozitioneza alaturi de acesta ), doar cel care obtine , cu putina vreme inainte de data alegerilor generale din PNL, banii din PNNR , doar cel care a reusit sa opreasca si sa elimine mai toate restrictiile pandemice , doar acela poate fi noul sef al PNL. Ghici ciuperca cine-i ?

 6. Balzac: Tous ces prétendus hommes politiques sont les pions, les cavaliers, les tours ou les fous d’une partie d’échecs qui se jouera tant qu’un hasard ne renversera pas le damier.

 7. Si ? este normalitatea din fiecare partid politic, cineva doreste sa fie lider, cum ? este problema dansilor, important, sa fim condusi astfel incat rezultatele sa devina vizibile, nu peste noapte, imposibil dar intr-un interval de 1 – 2 ani ar fi ceva foarte bun.

 8. ..suprapuneți harta nivelului de trai peste harta alegerilor din ultimii zeci de ani și veți vedea care e diferența dintre PSD și PNL(PD).

  Iar prognoza de creștere economică în 2021, făcută de UE pentru România, e în jur de 7, cea mai mare din uniune. Deci băiatul de la finanțe, recent schimbat, n-a fost chiar loază..

  În rest, clasa noastră politică e plină de demagogi care ne tot promit.. Desigur unii sunt mai acomodați cu meandrele concretului, cu kilu’ de ulei aruncat lângă cel de zahăr în găletușa roșie, electorală.. Pe canicula asta s-au ofilit și trandafirii, iar țepii lor nu mai sperie pe nimeni..

  • „Cresterea economica” a fost pt. ca s-au cumparat o GRAMADA de echipamente medicale, masti samd. la preturi SUPER-umflate, s-au marit aiurea preturi samd… Zi aici macar TREI ramuri productive care au avut „crestere” sau niste servicii (altele decat cele medicale), idem >:

 9. @autor
  Da, dle Dobrincu, PNL /PDL or fi fost ei la putere 16 ani din 31.
  Dar Iasiul a fost ani 30 din 31 sub …PSD, asta au ales local ieșenii de fiecare dată.
  Despre asta e vorba.

  • Istoria politică e Iașului e mai complicată decât o creionați dvs. în trei rânduri. În 1992, ieșenii l-au ales primar pe Constantin Simirad, membru al Partidului Alianței Civice (formațiune care în 1998 a fuzionat cu PNL). Simirad a câștigat un nou mandat cu PAC, iar în 1997 a fondat Partidul Moldovenilor. Ulterior, la începutul anilor 2000, primarul în funcție a virat spre PSD, fără să-și întrebe electoratul, poate nici partidul. Așa a ajuns Gheorghe Nichita viceprimar, iar după retragerea „strategică” a lui Simirad tocmai în Cuba, cel dintâi a devenit primar, ales în 2004, reales în 2008 și în 2012 (pe lista comună PSD-PNL, cunoscută atunci ca USL; un viceprimar era penelist, celălalt pesedist). În 2015, viceprimarul Mihai Chirica a preluat primăria de la Nichita, între timp urmărit penal, reținut. Chirica a fost ales în 2016 pe lista PSD, iar în 2020 pe lista PNL. După cum se vede, aproape jumătate din timp, primăria Iași nu a fost pesedistă la vârf, poziția de primar fiind deținută de membrii altor formațiuni politice.

 10. Nimic nou sub soare, asta e viața internă a partidelor politice. Nu se întâmplă altfel nicăieri în lume, inclusiv în SUA, după cum știu toți cei care urmăresc atent cele două mari partide de acolo.
  Nimic nu se va schimba în urma observațiilor dlui Dobrincu. PNL, ca și restul partidelor, își va urma calea când mai rea, când mai bună, dl Dobrincu își va continua cercetările la Institutul Xenopol și va mai scrie, din când în când, pe Contributors. Nicicui dintre cei vizați nu-i va păsa de asta.

 11. In calitate de iesean, istoric si arhivist (cu scrieri serioase la activ), dl Dobrincu este bine plasat sa intreprinda o cercetare de istorie (foarte) recenta asupra „eclatantei” cariere politice – si nu numai – a gemenilor Muraru, Alexandru, uns ambasador la Washington DC, si Iulian-Alexandru, noul sef al PNL Iasi, dar si „mare inchizitor” al cabinetului Cîțu, ca „reprezentant special pentru promovarea politicilor memoriei si combaterea antisemitismului” (cu, intelegem din manifestarile sale de data recenta, accent pe ultimii doi termeni). Dupa marii si de eterna memorie Bratieni, care au facut gloria Romaniei si a partidului lor, sa se pregateasca, oare – horribile dictu! – „dinastia” Muraru? „Se sparie gândul”, nu alta…

 12. faceti un sondaj de opinie : cine s mai periculosi pentru Romania ? Putin, Trump, Kim Jong-un sau mojicii autohtoni ce astazi se declara democrati (acoperiti chipurile de ue si nato) iar miine (daca interesul national le o cere) il invie pe Stalin ? secaturi minore. nu vedeti ca Romania i sugrumata de scursuri politice, de militieni si securisti semianalfabeti ? nu vedeti ca structurile bolsevice de ieri : justitie, armata, securitate, militie, niciodata cu adevarat reformate sau desfiintate isi bat joc si spoliaza o tara ? si au facut academii, se fac ei intre ei doctori, isi impart functii in stat, isi stabilesc lefurile si privilegiile. Romania ca o prada. cite zeci de ani mai trebuie sa treaca pentru ca aceste scursuri umane sa fie aduse unde le e locul, ultima banca din clasa ?

 13. Aceleasi stereotipuri ca in cazul moldovenilor si cu pensionarii (care, cica, ar vota MUSAI PSD). E fie prostie la greu, fie ceva instigare, fie ambele! >:
  In primul rand ca in 2020 o BUNA parte dintre cei, sa zicem, din Piata Universitatii de pe vremuri, au ajuns deja pensionari (iar dintre pensionarii de pe vremea aceea vreo 70% s-au duuus).
  In al doilea rand, d.ex. mama (care in ’90 era deja pensionara) n-a votat IN VIATA EI cu FSN, PSD samd.! Si destui altii ca ea!
  Daca e s-o luam „pe bune”, cu PSD, acum, voteaza mai ales TINERII! :P

 14. Distinse domnule Dobrincu,
  Ați insistat exagerat de mult pe tema cu Circul PNL prin țară (episodul Moldova) care ocupă agenda media degeaba de prea multă vreme. Am înțeles cine ne sunt așa-zișii liberali. Mai au câțiva admiratori fanatici, dar felul caricatural în care se prezintă din 2019 a lămurit pe orice om onest. Și-au dat măștile jos. Mare deziluzie? Pentru mine nu. Deziluzie pentru mine reprezintă USR+PLUS. Nu m-aș fi așteptat la o atât de mare lipsă de curaj.
  Vorba este mai poate schimba vreun partid situația socială a românilor?
  Cât despre dumneavoastră, domnule Dobrincu, vă aștept, împreună cu domnul Hodor și cu domnul Ursu să forțați nota unei probleme cruciale care pe mulți români îi frământă: Deconspirarea Arhivelor Securității. Iliescu și Brucan fluturau dosarul Kennedy. Măi, să fie! Chiar așa?
  Tot securiștii fac ce vor în țara aceasta?
  Nădăjduiesc. Sunteți tineri, curajoși și dornici să găsiți adevărul.
  Vă urez mult succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dorin Dobrincu
Dorin Dobrincu
Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012). Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro