duminică, aprilie 14, 2024

Despre Curtea de Conturi, Karl Marx si un furt de identitate

Absurdul atinge cote paroxistice in Romania. „Antenele” voiculesciene poarta un razboi pe fata impotriva justitiei independente, premierul plagiator ataca „Evenimentul Zilei”. A fost dat publicitatii un Raport al Curtii de Conturi privind activitatea IICCMER in 2011. Precizez ca sustinerea de catre IICCMER a publicarii unor carti esentiale n-a insemnat conflict de interese, nici real nici potential. IICCMER nu a sprijinit financiar vreo carte de-a mea. Da, am recomandat lucrarea clasica “Filosofie si mit la Karl Marx” de regretatul politolog si istoric Robert C. Tucker, vreme de decenii profesor la Princeton. Volumul a aparut la editura Curtea Veche unde conduc de ani de zile, neremunerat, o colectie intitulata “Constelatii”. Am obtinut, prin propriile mele relatii, reducerea substantiala a sumei cerute pentru copyright de catre editura americana. Inspectorii domnului N. Vacaroiu au atins culmea ridicolului atunci cand au scris negru pe alb ca lucrarea “nu face referiri la dezvoltarea cercetarii stiintifice in domeniul comunismului”. Intre obiectivele IICCMER se afla analiza surselor ideologice ale totalitarismului comunist. Cum poti face acest lucru fara a demistifica marxismul insusi?

Deci regimul comunist, acea ideocratie, ori logocratie, ori mitocratie, despre care au scris Hannah Arendt, Isaiah Berlin, Leszek Kolakowski, Martin Malia, Alain Besancon, Czeslaw Milosz, George Orwell, Monica Lovinescu, N. Steinhardt, Robert Conquest, Raymond Aron etc etc, nu avea de-a face cu Marx si cu marxismul. Ceva mai stupid si mai aiuritor rar mi-a fost dat sa aud. Din pacate, ignoranta inspectorilor este dublata de ignoranta, pe acelasi subiect, a actualului presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER, militantul PNL, dl Dinu Zamfirescu. Am scris din inima textul de prezentare a cartiii. Pe vremea cand eram student, cartea lui Tucker era de negasit, circulau prin Bucuresti cateva exemplare clandestine, iar „marxologul” oficial Gh. Al. Cazan o ponegrea de cate ori putea (la cursuri si in „contributiile” sale scrise). Aparitia ei in romaneste slujeste decomunizarii ca exorcism prin cunoastere, spre a relua o formulare a profesorului Florin Turcanu.

Robert C. Tucker a fost un model intelectual pentru generatii de cercetatori ai comunismului. Antologia Marx este si azi in topul Amazon si in bibliografiile a sute de cursuri de doctrine politice. Cele doua volume ale biografiei, din pacate neterminate, a lui Stalin („Stalin as Revolutionary” si „Revolution from Above”) fac parte din tezaurul istoriografic al secolului XX. Cartea lui Tucker, „The Soviet Political Mind”, ramane si azi una dintre cele mai importante pentru intelegerea relatiei dintre totalitarism, carisma si ideologie. Volumul tradus in romaneste ofera o analiza de o exceptionala profunzime a genezei conceptiei lui Marx despre alienare, reificare, birocratie, subiectivitate si revolutie. Imi amintesc, scriind aceste randuri, de un citat din tanarul Marx mentionat de Tucker tocmai pentru a demonstra ca filosoful alienarii era el insusi alienat: „Filosoful, el insusi o parte instrainata a acestei lumi, se pune pe sine ca masura a acestei lumi”. Marxismul a fagaduit dezalienarea lumii prin revolutia comunista. Ceea ce a rezultat a fost o alienare extrema, o sclavie universalizata, cum scria Leszek Kolakowski, un ganditor apropiat de Tucker.

http://www.curteaveche.ro/filosofie-si-mit-la-karl-marx.html

Iata asadar ce spune Raportul Curtii de Conturi in urma controlului la sange:

“…au fost angajate, lichidate, ordonanțate și plătite cheltuieli bugetare, în sumă de 4 mii lei, care nu au legătură cu obiectul de activitate desfășurat de către institut: în anul 2011 IICCMER a editat volumul „Filosofie și mit la Karl Marx” în 700 exemplare, pentru care a plătit suma de 4 mii lei. Acest volum nu ar fi trebuit editat, deoarece, prin conținutul său, nu face referiri la memoria perioadei comuniste din istoria României și nici la dezvoltarea cercetării științifice în domeniul istoriei comunismului prin metode critice și comparative și în concordanță cu standardele internaționale….”

Scriind despre miselii, infamii si turpitudini, Mircea Mihaies isi incheie articolul intitulat „Calamitati politice si morale”, din „Evenimentul Zilei” de azi, cu aceste cuvinte:

“Semnalez un furt de identitate: cineva care semnează cu numele Radu Călin Cristea publică în „Observator cultural” un articol defăimător, de-o virulenţă stalinistă temeinic însuşită, la adresa lui Vladimir Tismăneanu. Cum semnatarul nu poate fi autorul monografiei dedicate cândva lui Emil Botta, mă întreb cine e uzurpatorul. Gurile rele spun c-ar fi un pupincurist uslaş aciuit pe la CNA.” Nu e nimic de adaugat.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. D-le profesor,

  Ca un raspuns acestor lichele, faceti o donatie de 4000 lei in contul ICR. Asta ar insemna ca platiti si publicarea cartii.. Sau poate or fi vrand si dobanda?? :)

   • Eu propun sa dati banii inapoi atunci cind ii va da si , asta cum ii zice, bossul de la ICR…Manga,Marga sau asa ceva…pentru monumentala creatie, compusa chiar de dumnealui, si nu de imperialisti ca prof. Tucker, si citez din memoria-mi slaba, „Cultura,Democratie,Modernism (parca)”, editata la foc automat de editura ICR, la nici citeva luni de la numirea politrucului la sefia ICR…asta da performanta! Si atentie desi s-au editat numai 500 de exemplare, a costat toata treaba 5000 de lei…de unde trag eu concluzia ca in esenta, lucrare socialistului stiintific e mai valoroasa decit lucrarea prof. Tucker! Evident daca masuram valoare in lei romanesti! Te joci cu ideologul habar-n-am-ismului…

   • Pai daca faceti asta atunci si ei trebuie sa va plateasca salariu pe perioada cat ati avut o functie in aceasta organizatie. Eu zic ca asa ar fi moral. Ce ziceti credeti ca le convine?

    • Nu se pune problema de salariu. Functia este prin HG una neremunerata. Daca esti in tara, poti beneficia de anumite inlesniri (domnul Oprea a avut, daca nu ma insel, locuinta de protocol si masina). In cazul meu, a fost vorba doar de decontarea (uneori partiala, pentru ca biletul era platit si de alte institutii din alte tari) calatiriile (una pe an) plus cheltuieli de sedere (fara per diem). Tuturor membrilor CS care veneau din strainatate li s-a platit drumul. Prin HG a existat obligatia reunirii o data pe an a CS. Telefonul era cu roaming, presupunea contacte cu membrii Consiliului Stiintific (in Statele Unite si in Europa) si coordonarea activitatilor de cercetare ale IICCMER (atributii ale functiei). De ce am facut acest lucru? De ce am oferit timpul si expertiza mea? Pentru ca este o echipa de cercetare excelenta, pentru ca mi se pare o tematica de mare urgenta stiintifica si morala, pentru ca problema memoriei este una esentiala pentru robustetea unei democratii.

     • Domnule Tismaneanu,
      cateodata chiar amutesti! Cand te gandesti ca primele lucruri pe care s-au grabit sa le faca acesti infractori pe bani publici imediat ce au ocupat functiile a fost sa-si publice ineptiile proprii. Caci incercarile de a le propune spre publicare unort edituri care se respecta nu au dat niciun rezultat.
      Stiu pe fiul unui fost detinut politic care a declarat ca daca vanatorul de securisti aliat cu Voiculescu gaseste osemintele tatalui sau si indrazneste sa se fotografieze indecent langa ele, cum a facut-o pana acum, ii rupe picioarele. Si e un om pasnic fiul respectiv.
      Dar sa vedem partea buna a acestui rau aproape generalizat: ne-ati semnalat si ati semnalat publicului o carte care altminteri risca sa treaca neobservata. NU se dau in vant romanii dupa analizele propriei istorii, daca nu vad gugumania din afirmatia ca istoria lor nu are legatura cu Marx!
      Sa auzim numai de bine, ca sa plagiez un comentator cunoscut.

      • Curtea de Conturi, prin acesti inspectori-politologi de inalta calificare :), ar fi considerat pana si cartea „Marea Teroare” de Robert Conquest drept lipsita de legatura cu obiectul cercetarii stiintifice a comunismului :)

       Ma intreb daca aceeasi Curte de Conturi a investigat vreodata Institutul Revolutiei Romane prezidat de Ion Iliescu…

       Ganduri bune.

 2. Romania este o tara trista condusa de contabili , deci nu trebuie sa va mire ca un contabil se pronunta asupra oportunitatii publicarii unei carti . Dimpotriva , ar trebui sa apreciati vigilenta revolutionara a tovarasului in cauza , preocupat de eficienta cu care IICCMER a cheltuit 900 de euro . Sigur , Curtea de Conturi este mult mai putin interesata de faptul ca autoritatile administratiei centrale si locale ciordesc anual 2-3 miliarde de euro prin intermediul achizitiilor de bunuri si servicii . Cheltuielile IICCMER condus de domnul Tismanenu si ale ICR condus de domnul Patapievici sunt adevaratele probleme in ceea ce priveste cheltuirea banului public in Romania , pentru ca au cheltuit sume importante – 0,0…% din bugetul consiliilor judetene si al primariilor din ro. .

 3. „Acest volum nu ar fi trebuit editat, deoarece, prin conținutul său, nu face referiri la memoria perioadei comuniste din istoria României și nici la dezvoltarea cercetării științifice în domeniul istoriei comunismului prin metode critice și comparative și în concordanță cu standardele internaționale….” …ia uite dom’le ca nea Hagi al finanatelor angajeaza inspectori specializati in studii politice, filosofie politica si cercetare stiintifica !!! Banuiesc ca au toti doctorate in domeniile respective (basca expertiza in contabilitate) din moment ce dau asemenea sentinte! Nici nu vreau sa ma gindesc ce-o sa se intimple cind or face audit la Institutul de Fizica Teoretica: dom’le ia dati voi banii inapoi, ca la data cind faceati nu’s ce experimente despre gaurile negre, bosonul higgs nici nu era dovedit..bine nu-i nici azi one hundred percent, asa ca incetati sa mai cercetati pe tema asta. Ori la Institul Central de Informatica (era pe pe vremuri ITCI nu mai stiu acuma): dom’le banii inapoi pentru studille de artificial inteligence si machine learnnig..ia uite domnule la dumnealor, s-au gasit sa cheltuiasca banii poporului pe cercetarea retelelor neuronale si algoritmilor genetici…pai dom’le noi v-am dat bani pentru informatica nu pentru biologie…chestii din astea!
  Acu’ cit e gluma e gluma, astia au inceput un atac sistematic impotriva dv, domnule Tismaneanu. Una e polemica prin presa si blogosfera, una e sa angajezi institutiile statului. Bine din ce vad pina acum sunt doar ridicoli, da’ ei stiu chestia asta…ceea ce vor ei, e sa dea credibilitate, prin asa zisele controale si audite oficiale, mizeriilor de prin media…e tactica bolshevica…
  PS. Domnul Mihaies se inseala: nu e nici un furt de identitate, e chiar RCC, el insusi! Exemplu cit se poate de elocvent al inteleptului proverb romanesc „Dupa razboi multi eroi se arata (in ca zul dumnealui „erori”), adicatelea omul s-a gasit sa lupte la Europa Libera, dupa, da ati ghicit Eliberare! Ca asa se da’ omu: fost ziarist la Europa Libera…uitind sa mai si spuna ca a fost pe vremea cind deja mai nimeni nu mai asculta EL…mare ziarist dom’le, imens!

 4. Am si o intrebare. A calculat cineva cat a cheltuit Curtea de Conturi cu acest control in urma caruia s-a descoperit imensa paguba de 4000 de lei? Daca consideram si onoraiul unui expert ca sa certifice faptul ca respectiva carte nu are nimic in comun cu comunismul (ceea ce mi se pare normal, din moment ce angajatii curtii de conturi nu au competente culturale) e posibil sa descoperim ca s-a cheltuit mai mult de 4000 de lei.

 5. Furtului de identitate – incepe sa devina o moda in RO – nu cred ca poate fi tolerat .

  Un specialist Bogdan Manolea in ceea ce priveste jurisprudenta si legislatia din RO pentru IT&C, site http://www.legi-internet.ro.

  Nu imi este clar unde in RO poti sa reclami un astfel de caz, dar au mai fost si alte intamplari asemantoare in ultimele 2-3 luni.

 6. ” A fost dat publicitatii un Raport al Curtii de Conturi privind activitatea IICCMER in 2011 ”

  Poate era nimerit un link la textul raportului , asa incit cei ce discuta sa poata avea termen de referinta. Raportul respectiv nu contine doar un paragraf , referitor la o traducere , ci mult mai multe aspecte. Chiar daca autorul alege aici sa discute un singur aspect , e bine totusi de avut in fata textul si mai ales contextul :oops:

   • 1) Nu am inteles initial despre ce Raport CCR vorbiti. Credeam ca e cel specific IICCMER , de asta am spus ca sint multe alte aspecte. Dar dvs. va referiti la Raportul Anual CCR, cel general, care contine DOAR o mica parte din cele gasite la IICCMER, pt. ca e general. Nici nu e nou, are deja 2 saptamani dar totusi l-am urcat pt. dvs. sau cine e interesat , aici : http://www.fileshare.ro/e29245624

    Aspecte , repet , limitate , despre IICCMER , sint la pag. 57. Si pentru ca v-ati exprimat curiozitatea (indreptatita, de altfel) despre controale la Institutul revolutiei Romane , veti vedea ca da, s-au facut controale , dar totul e in regula (pag. 51) . Pai se putea altfel ? ;)

    2) mergind la fond, sau cum spuneti dvs. acel „aspect aberant” , va reamintesc ca numele institutului este iiccmeROMANESC. Adica aspecte legate de RO si specifice RO.Asta este si mai evident in motivatiile din decizia de infiintare , iar dvs. sinteti cel care stie cel mai bine lucrul asta. Ce spune raportul : „….Acest volum nu ar fi trebuit editat, deoarece, prin conținutul său, nu face referiri la memoria perioadei comuniste din istoria ROMANIEI…” . Precum stiti, s-au scris mii de opusuri despre comunism in general, apoi despre cel din URSS in particular. Dar IICCMER se ocupa de aspecte ale comunismului in RO. Daca distinsul si regretatul istoric R. Tucker ar fi scris ceva asemanator „Ghilotinei de scrum” de exemplu, nu ar fi fost obiectie din partea CCR la traducerea ei. SI oricum , daca lucrarea lui Tucker se adreseaza publicului larg, apai azi „publicul larg” interesat de asemenea subiect cunoaste limba engleza si o putea comanda la sursa.

    Eu cred ca menirea IICCMER este (printre multe altele) promovarea studiului comunismului din ROMANIA , prin studii scrise de cercetatori romani (in special cei de la IICCMER, dar si de la CNSAS) , si incurajarea traducerii acestor studii spre publicare in West (iar dvs. puteti aduce aici un sprijin). Asa inteleg eu alianta recent semnata cu ICR , adica IICCMER produce si ICR promoveaza si exporta. What’s wrong with that ?

    Ce mai spune textul incriminat de dvs. : „….(volumul lui Tucker) nu face referiri ….nici la dezvoltarea cercetării științifice în domeniul istoriei comunismului …” Aici exprimarea CCR este lacunara , caci au uitat sa scrie : ” …din Romania „. Dar s-au gindit ca este binecunoscut mandatul IICCMER. Poate in editia a doua a Raportului vor fi mai expliciti.

    In sfarsit , as preciza ca nu e vorba doar de 4000 lei, cum se exprima zeflemitor un comentator aici. sint si costuri de tiparire , dar si costuri de traducere plus royalties la american publisher , deci e mai mult. Dar chiar si 4000 Ron , astia vin din fonduri publice si trebuie folositi pt. stimularea muncii tinerilor cercetatori de la IICCMER si pt. traducerea si publicarea muncii lor. In cel mai rau caz , ar trebui sa fie reciprocitate cu american publisher: eu traduc si public pe Tucker al tau , iar tu traduci si publici pe Zamfirescu al meu.

    3) pentru ca sinteti revoltat de IMIXTIUNEA CCR in ceea ce se publica la un institut public pe bani publici si numai pt. ca ieri ati avut un schimb de comentarii re. Radu Florian (e doar o coincidenta) imi permit sa va reamintesc urmatoarele: cu vreo 15 ani in urma (adica in 1997) , la un post TV din RO , dvs.ati fost f. revoltat ca statul cheltuieste bani de la buget pentru a tine in functie, la un institut academic, un director ce editeaza o revista deschisa valorilor stingii democrate.(era vorba de R. Florian) .Si tot atunci ati propus , explicit , ca astfel de oameni sa faca institute private pentru a-si mediatiza ideile sau conceptiile, nu pe banii contribuabilului roman. Asta in 1997 , cind erau bani destui la buget. Si atunci nu e normal ca si CCR , in conditiile de criza cunoscute, sa sugereze ca lucrari precum cea a lui Tucker sa apara , why not indeed, la „Humanitas” , „Curtea Veche” , etc. ? CIt despre IMIXTIUNE in ceea ce se publica la un institut public, nu a fost si atitudinea dvs. de atunci in aceeasi gama ?

    Si atunci , cred ca pot si eu sa-l invoc pe Molière : „Vous l’avez voulu ; vous l’avez voulu, Georges Dandin, vous l’avez voulu ; cela vous sied fort bien, et vous voilà ajusté comme il faut”. :lol:

    Va rog sa nu luati drept ad hominem –dar daca discutam , atunci sa discutam…..Asa percep eu , un simplu cititor, neimplicat in nici un fel in viata politico-sociala-publicistico-etcsamd din RO.

    • Va multumesc pentru documentata interventie. Imi cer scuze ca nu pot raspunde pe puncte. Nu ma revolta „imixtiunea”, ci incompetenta.
     Intre obiectivele IICCMER figureaza si acesta (sublinierea este a mea):

     „c) evidenţiază sursele intelectuale ale doctrinei comuniste, genealogia formării gândirii şi practicilor totalitare, structurilor Partidului Comunist Român înainte şi după anul 1945, definiţia instituţională a fostei Securităţi, precum şi mecanismele sistemului represiv din România;”

     Marxismul este, veti fi de acord, o sursa fundamentala a doctrinei comuniste, a gandirii totalitare.

     http://www.iiccr.ro/ro/despre_iiccr/cadrul_legal/legislatie

 7. Stimate Domnule Tismaneanu, in acest caz ma intreb daca o asemenea categorisire facuta de niste functionari cu depasirea evidenta a competentelor si in flagranta contradictie cu logica, nu poate fi calificata drept „abuz in serviciu”.

 8. Domnule Tismaneanu, intr-o discutie contradictorie cu niste prieteni pe marginea acestui articol, cineva a facut o obsevatie amuzanta, pentru a mai linisti spiritele:
  – „Domnilor, nu vedeti ca din steaua cu sase colturi Marx ne zambeste sardonic, de parca s-ar bucura ca ne certam intre noi?”
  – „Care sase colturi, dom’le, ca eu nu vad decat cinci?!”
  – „Uitati-va mai bine, al saselea colt e barba lui Marx!”
  Am izbucnit toti in ras, dupa care ne-am luat cu alte discutii. Sper sa va relaxeze si sa va bine-dispuna si pe D-stra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro