miercuri, septembrie 23, 2020

Despre dictatură și alte cuvinte pe care nu le înțelegem

Îmi pare că ne pierdem în raționamente sofisticate atunci când vine vorba să explicăm utilitatea practică a studierii istoriei în școli, când de fapt ar trebui să admitem ca ipoteză de bun-simț ideea că a învăța istorie te scutește de episoade de ignoranță, care într-un anumit context pot avea consecințe negative în plan colectiv. Pandemia de coronavirus a tras cortina peste rațiune și bun-simț, iar în ultimul timp asistăm și la confiscarea unor concepte și bagatelizarea lor de către voci care își caută tribună. Măsurile adoptate de către guvern în gestionarea crizei sanitare au produs și un curent de opoziție în rândul cetățenilor, care se văd într-o dictatură medicală unde în loc de medici și specialiști avem tipologii de Mengele, iar drepturile lor sunt în pericol de a fi anulate prin legea carantinării și a izolării.

Arhitecții acestui discurs jonglează cu o semantică pe care nu o stăpânesc, în ideea de a sensibiliza o anumită categorie socială, care nici aceasta nu înțelege pe deplin ceea ce I se livrează. Asocierea neadecvată dintre dictatură și ce se întâmplă acum în România arată fragilitatea educației care nu a reușit să cartografieze în mintea oamenilor ce este aceea o dictatură, astfel încât comparațiile ulterioare să fie nefondate. Dincolo de răfuielile stânga-dreapta, rămân idei greșite care vor fi reciclate public cu orice ocazie, iar persistența acestei narațiuni se traduce concret prin sabotarea unor măsuri adoptate pentru binele comun al cetățenilor.

Amețiți de vaporii unei libertăți prost înțelese, românii se simt în permanență amenințați: de Bruxelles, de Occident în general, de măsuri sanitare care vin și contrazic tradiții seculare. Și această confuzie generalizată a devenit un teren fertil pentru teorii ale conspirației, iar adepții ei nu sunt deloc puțini. Falimentul educației se vede cel mai bine în acest moment când nu luptăm doar pentru a combate un virus, ci și pentru a antrena soldați în timpul războiului. Ne găsim în fața unui munte de pseudoștiință, prejudecăți și angoase, toate acestea hrănite de un discurs înțesat de termeni care scapă înțelegerii oratorilor.

Îmi vine în minte o întrebare de fiecare dată când aud pe cineva vorbind de dictatură în România în 2020: „Cât de mult ai chiulit de la școală sau cât ghinion de profesori ai avut?”. Cel mai probabil, cei care urlă că ni se încalcă drepturile dacă ni se cere să purtăm mască n-ar putea să vorbească cinci minute despre istoria nazismului, fascismului sau comunismului în termeni comprehensibili. La fel, cred că n-ar reuși să schițeze un istoric al drepturilor omului de-a lungul istoriei, dar consideră că se pot erija în apostolii libertăților ce stau să fie călcate în picioare de oculta mondială. Cu o argumentație rudimentară și bazată în cea mai mare parte pe exploatarea emoțională a unor complexe istorice, aceste voci strâng în jurul lor mulțimi la fel de needucate care își văd teoriile confirmate.

Când retorica ultimilor treizeci de ani în România i-a avut ca exponenți pe Ion Iliescu care vedea în tinerii din anii 90 golani și fasciști, pe Corneliu Vadim Tudor care a manipulat meschin prin populism și naționalism impudent, sau pe decrepitul Petre Daea care corelează pesta porcină cu genocidul de la Auschwitz, pare să avem indicii de luat în seamă dacă vrem să înțelegem apetența actuală pentru folosirea unor concepte pe care nu le înțelegem, și cu toate acestea produc vibrații în conștiință. Dacă am ajuns să comparăm spitalul cu lagărul și masca cu botnița, ceva scapă unei înțelegeri de bun-simț a istoriei și discreditează tragedii care s-au întâmplat și care ar trebui să servească drept subiect de cercetare, în niciun caz bornă de plecare pentru comparații grosiere.

Distribuie acest articol

46 COMENTARII

 1. Nu mă simt amenințat de Dictatura Medicală însă mă sperie Dictatura Prostiei !
  Cuvintele ne sunt date ca să ascundem adevărurile

 2. Cam cat de sofisticat e rationamentul acelor medici (pe care autoarea n o sa i vada la TV) care sunt dezgustati ca noua lege ii obliga sa faca pe judecatorii sanitari?

  Dar termenul de „dizidenta sanitara” cum i se pare?

  H. Moldovan, al doilea om (politic) din Ministerul Sanatatii, mi-a zis textual acum o saptamana (sunt ziarist, desi de 6 luni de cand presa a devenit un club de piromani, mi-e rusine s-o admit) ca orice medic care contesta strategia anti-covid a Guvernului submineaza sanatatea populatiei.

  Suntem cativa din astia care am fost soimi ai patriei si l-am prins si pe Rege in viata care recunoastem dictatura si stim sa discernem adevaru de minciuni. Cu precizarea ca aici autoarea are dreptate: ce creste acum nu e dictatura, ci o dictatura populara, adica una cu acordul entuziast al poporului.

  • @George Coman
   cu siguranta ca aici autoarea are dreptate;
   pe de alta parte si dvs. aveti dreptate: si fascismul si comunismul s-au bucurat de acordul entuziast al poporului;
   ba chiar s-ar parea ca si eu am dreptate: poporul suntem ori noi, ori ceilalti si fiecare vrem dreptate;

   • Fascismul s-a bucurat de trecere in epoca – inclusiv din partea SUA!
    Comunismul insa as spune ca a fost impus in Rusia si de-a dreptul „exportat”in Europa de Est, unde nu s-ar putea spuna ca s-ar fi bucurat de prea mare simpatie.
    Discutia e insa mai complicata, pentru ca – as spune – fascismul este mai curand un mixaj al politicului cu filosofia, pe cand comunismul a fost nevoit sa se raporteze strict la economic.
    Daca ne referim la nazism, acesta a avut intr-adevar priza populara, dar nu si-a cladit ascensiunea in mod preponderent pe aceasta. Au fost numerosi alti factori care au condus la acceptarea (sau tolerarea) regimului.
    Cele scrise sunt un argument in sprijinul faptului ca nicio astfel de doctrina nu poate renaste, nici macar punctual, in prezent. Am asistat la o incercare de revigorare a national-socialismului in vremea lui Dragnea, am asistat si la prabusirea acestuia rapida.
    ===
    Ideea de „popor” e una vaga (Volk ?) astazi, cand pana si natiunea are contestatarii sai iar UE… UE ce-o fi? „Suveranitate impartasita”, „Libertatea circulatiei” – e cam greu sa impui o dictatura – a se vedea si „aventura istorica ” a lui Viktor Orban.

    • @Dedalus
     binevenite detaliile dvs.
     ref. la comunism, pentru ca l-am si trait, imi permit sa-mi mentin parerea ca a avut sustinere populara in perioada respectiva, in generatia parintilor mei; n-a fost cazul si la generatia bunicilor, care au avut de suferit intr-un fel sau altul, in majoritate tarani expropriati si colectivizati

     • Prima etapa a comunismului in Romania – cea importata din URSS a fost un cosmar practic fara o sustinere reala. Situatia insa era complicata imediat dupa razboi. Romania se dorea „comunista” in sensul marxism-leninist.

      In etapa urmatoare insa, in special dupa preluarea puterii de catre Ceausescu, regimul era mai curand national-socialist decat socialist, cu mentiunea ca in plan economic inspiratia marxista se mentinea.

      O politica externa relaxata si o reducere a controlului securist pe plant intern au condus la tolerarea regimului.

      In etapa finala, sustinerea populara a devenit doar de forma (pentru supravietuire), motiv pentru care evenimentele din 1989 au condus la rasturnarea regimului si instaurarea unui guvernari socialiste.

      De abia in perioada 1992-1995 Romania cunoaste forta economiei de piata libere (in contrast cu economia de piata etatista ce a urmat).

      Din 1995 Romania ajunge din nou sub zodia socialista, dar de data aceasta intr-un conglomerat cu suveranitate impartasita – UE.
      ===
      In contrast, fascismul a fost practic mereu sprijinit de populatie. Reminiscente fasciste gasim si astazi, in multe institutii (nu doar in Romania!). Repet ca vorbim despre fascism, nu despre nazism.

      Aceasta perenitate arata ca de fapt fascismul a lasat urme adanci in constiinta sociala, ceea ce nu ar fi fost posibil fara o sustinere reala si prelungita din partea populatiei.

      Asa arata interpretarea mea. Veti gasi desigul si alte opinii.

 3. Retorica goala este clar daunatoare, dar exista si anti-măștiniști care nu abereaza despre dictatura si oculta mondiala. Solutia corecta este de a discerne cu grija intre argumente legitime si retorica goala, si de a raspunde la obiect și fara dispret la primele.

  In domeniul medical chiar exista teme sensibile la care ambele tabere opozante pot avea argumente legitime. Cum ar fi obligativitatea vaccinurilor, obligativitatea internarii si a izolarii, etc. Lucrurile nu sunt simple, si orice incercare de a le prezenta in alb-negru este inselatoare.

  • „Anti-mastinisti” LOL. Mi-a placut asta! :-) Cei care se opun distantei sociale (fizice) ar trebui prin urmare sa se numeasca „anti-distantisti”! :-))).

 4. Ce se intimpla doctore ,iata o intrebare pusa de atitea ori de-a lungul istoriei umanitatii . Victime ce au aparut in urma unor epidemii si pandemii exista de cind lumea . Bacterii sau virusi ucigasi , boli necrutatoare asisderea . Cu ce ne confruntam ? O pandemie numita de covid 19 ,omoara oameni mai peste tot in lume . Masurile de protectie sunt deocamdata strict nonmedicamentoase , nu exista vacin sau un tratament miraculos preventiv . Promisiuni sunt multe , laboratoare importante din intreaga lume incearca sa desluseasca misterul , dar pina azi nimic nu este la modul convingator aratat publicului de pretutindeni . Apar – ca ciupercile dupa ploaie– ,fel de fel – de teorii una mai conspirationista decit alta .Ba virusul este creat in laborator , ba nu exista nici un virus si totul e o pacaleala , ba virusul moare la temperaturi de peste 25 de grade celsius , ba nu moare , ba mor doar cei cu boli grave si netratabile , ba mor si tineri , ba se transmite sexual sau doar prin simpla inhalare a unor particole de apa aflate in atmosfera si purtatoare de virus , o imensa necununoscuta ne inconjoara . Politicul nu putea sa rateze ocazia si sa se manifeste atot stiutor si evident contradictoriu , pentru a deruta si mai mult cetateanul . Daca ne intorcem in tara, vedem rapid cum niste politicieni si niste partide refuza si contesta masurile de protectie , impuse prin legi votate si de contestatari , a celor aflati la guvernare si incearca cumva sa atraga partea de electorat ce se simte confortabil si accepta, fara a avea o minima constare stiintifica in spate, teoriile ce neaga existenta virusului . Poate lipsa unei educatii de calitate , poate o neintelegere bazata pe neindentificarea niciunui caz in microclimatul in care traieste fiecare . poate asculta – in gura – unor politicieni , poate , poate si iar poate . Dar ca sa ne referim exact la ce se intimpla in tara , observam cum in eventualitatea in care la Bruxelles se parafeaza , in acasta seara de iulie, intelegerea referitoare la granturile si imprumuturile facute in numele UE purtatoare de dobinzi mici si de o perioda mare de rambursare a sumelor si oferite apoi Romaniei , guvernul Orban este in masura sa decida marirea pensiilor cu 40 de procente incepind cu luna septembrie a a.c. , sa dubleze alocatiile in doua etape , sa prezinte un program de relansare ce ar avea la baza aceste sume uriase , sa ceara electoratului un vot covirsitor, in favoarea PNL ,ce ar facilita toate modificarile legislative care acum nu se pot face din motivele cunoscute ce tin de impotrivirea diferitelor institutii ale statului ,sa se pozitioneze ca partid dominant sustinut si de catre presedinte (fara nominalizarea facuta de presedinte nici un partid nu poate ajunge la guvernare ) si nu in ultimul rind sa arate cetatenilor necesitatea ca PNL-Orban sa poata obtine dupa redistribuiri (multe partide nu vor mai face parte din noul parlament ) un procent de macar 60 de puncte, asta daca si listele cu parlamentarii PNL vor fi drastic reconsiderate si refacute cu persoane de maxima calitate deja recunoscuta . Pina la urma , macar pentru acest ciclu electoral , ce rost mai are sa votam partide mici , ce mai mult destabilizeaza deciziile in parlament . Daca PNL – Orban si presedintele tarii decid sa faca toate aceste actiuni politice ,economice si cu caracter social , toti ceilalti combatanti politici nu mai au ce oferta sa arate cetatenilor (pot miza doar pe coronavirus si pe inexistenta lui ) si pot acumula voturi doar de la cetatenii ce inca mai cred in discursurile sentimentale sau in mici can – canuri ale natiei sau ale europei , unele false sau unele adevarate .Jocurile sunt facute si tara va avea o conducere liberala timp de cel putin opt ani ,detinatori fiind si de resursele ce ne sunt puse la dispozitie de UE si de presupusa crestere economica de la anul , ca parte a unor decizii liberale ce contin investitii in drumuri, in sanatate , in invatamint , in mai toate zonele sensibile si chiar si de o buna gestionare a pandemiei si a efectelor ei . Viitorul suna bine .

  • Cu PNL la guvernare țara va avea o conducere socialistă, nu liberală, pentru că acel partid este oricum numai liberal nu.
   60%… nu vă dați seama de pericolul unui astfel de scor electoral în țara lui Papură Vodă? Să zicem că ar fi acceptabil într-un stat cu o democrație puternică și în care există un control al puterilor, însă dv. pretindeți să dăm 60% unui partid care a abuzat constant de Constituție și de statul de drept?!
   În acest moment PNL – un partid pe care l-am votat în urmă cu foarte mulți ani (când încă mai putea fi numit liberal) – îmi provoacă la fel de mult dezgust precum Iliescu și consider că are potențialul să exercite o influență mult mai dăunătoare asupra statului decât a avut PSD.
   Lăsați vrăjeala cu negatul existenței virusului – în afară de câțiva amărâți, nu neagă nimeni faptul că există un virus – oamenii reacționează la măsurile disproporționate față de această viroză respiratorie.
   Anul acesta îmi va fi mai greu decât oricând să votez, însă știu clar că voi ocoli 3 partide, printre care pe primul loc se află PNL.

   • @Leo _ „Cu PNL la guvernare țara va avea o conducere socialistă…”

    OK, poate că textul pe care îl comentați are o poziție exagerat pro-PNL. Doctrina politică liberală nu e socialistă, deși este una fundamental de stânga. O majoritate de 60% obținută de o formațiune politică în alegeri este îngrijorătoare etc. Dar…

    Am o nelămurire… când „a abuzat constant de Constituție și de statul de drept” PNL? În timpul guvernelor Călin Popescu Tăriceanu (2004-2008), sau în cel al guvernării USL – Victor Ponta (2012-2014)? Altădată, în ultimii 30 de ani, până în prezent, la prim-ministrul Ludovic Orban, PNL nu s-a aflat la guvernare!

    PNL nu are cu siguranță nevoie să fie apărat de mine și a făcut numeroase greșeli (iar opțiunile mele politice sunt către o altă direcție), însă, pentru corectitudinea informației…

    În niciuna dintre situațiile în care a guvernat PNL nu a avut deplina capacitate de a-și pune în aplicare programul politic. Nici în vremea celor două guverne Tăriceanu (cu toate inepțiile din politicile lor economice), nici în timpul struțo-cămilei moșită de Dan Voiculescu numită USL, nici acum, când majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR cu sprijinul ProRomânia conduce de fapt țara.

    Cât despre viroză… Tocmai am auzit-o aseară pe Andreea Esca spunând că-i dată naibii viroza asta, nu-i la fel ca celelalte!

    • Eu m-am referit la ceea ce reprezintă PNL – care nu are nicio legătură cu liberalismul -, nu la doctrina liberală; PNL este un partid cu doctrină socialistă.

     Fac abstracție de abuzul comis de Iohannis, desemnând un candidat cu scopul de a fi respins de parlament, pentru că – la nivel teoretic – el nu mai face parte din partidul care l-a susținut pentru a ajunge în funcția de președinte.
     Abuz asupra cetățenilor, ținuți în case prin HG (despre care CCR a decis în consecință), amendați, blocat dreptul la circulație, dreptul la demnitate (prin mizeria aceea de declarație la ieșirea din case) etc.
     Abuz asupra firmelor ale căror activitate a fost suspendată tot din pixul guvernului.
     Abuz asupra bolnavilor care au fost opriți de la a avea acces la actul medical.
     Parlamentul a votat absolut tot ce a vrut PNL așa că nu merge vrăjeala că „nu are deplina capacitate de a-și pune în aplicare programul politic” – dacă nu o are, să-și dea demisia și să ne lase pe noi în durerea noastră.

     Experiențele personale sunt doar personale (de ce ar fi mai importantă experiența Escăi decât a 2 amici de-ai mei care n-au avut absolut nimic, în afară de pierderea gustului?!), contează procentele, iar acestea ne spun că vorbim de o simplă viroză, aflată la limita superioară a periculozității și care, pe măsură ce se infectează mai mulți oameni, coboară vertiginos spre periculozitatea gripei pe care o cunoaștem foarte bine.

     • Pornesti in scrierea ta de la un neadevar . In parlament a fost introdusa o procedura de dizolvare a acestuia si pasii constitutionali erau prevazuti chiar in cartea cartilor – Constitutia Romaniei -A trebuit sa intervina CCR si sa ceara un vot unanim acceptat si o loialitate unitara a partidelor componete a parlamentului Romaniei , pentru ca aceasta procedura sa fie pusa in miscare , dar in alte cazuri , asa cum sunt cele cu impozitarea pensiilor , maririle salariale si cele atasate pensiilor speciale sau in cazul legii ce prevede desfasurarea unor proceduri , pe perioda pandemiei , aceasta cerere de loialitate a tuturor instiututiulor statului -una in raport cu cealalta – a fost uitata si de catre CCR , ce putea pune in miscare – doua actiuni concomitente – ce se cheama decizia CCR si modul ei de punere in aplicare si majoritatea parlamentara care a amninat decizia finala in parlament , actiuni ce eliminau prelungirea starii de incertitudiene . Consecintele faptelor unor cetateni ,ce au beneficiat de aceasta perioda de vid legislativ , sunt cunoscute de toata lumea . Poate ar fi momentul ca CCR sa decida , in virtutea unei legi nescrise dar adinc umane si purtatoare de solidaritate cetateneasca (momentul pandemic amplifica nevoia unei astfel de decizii ) , posibilitatea impozitarii tuturor pensiilor ce trec de un anumit cuantum , cu 80 de procente, sau poate ar trebui sa decida cum cresterile salariale sa nu poata fi transformate in lege decit intr-un cuantum de maxim cinci procente intr-un ciclu electoral (asa cum a mai decis si imposibilitatea dizolvarii parlamentului Romaniei ,decizie valabila doar in momentul obtinerii unui vot unanim) sica actiune obtinuta in urma unui vot total ,al tuturor parlamentarilor . In acest mod politicul nu mai poate folosi modalitatile arbitrare de cresteri salariale sau alte forme de crestere decit in mod unanim exprimat si doar la perioade de timp rezonabile . Poate este momentul ca aceste masuri sa fie sustinute , ca parte a solidaritatii cetatenesti, de mai toate institutiile statului si de Politic in totalitatea lui. Poate cineva are urechi de auzit ?

      • N-aveți nicio logică în ceea ce spuneți din păcate așa că mi-e greu să vă răspund punctual.
       CCR a judecat corect pe lege, dovadă unanimitatea cu care au fost respinse abuzurile asupra poporului – care erau prea flagrante ca să poată fi tolerate.
       Nu a existat niciun „vid legislativ”, pentru că guvernul găsea în Codul penal instrumentele necesare protejării populației; nu e normal să lăsăm în pixul unui funcționar posibilitatea restrângerii libertăților și încălcarea drepturilor pacienților și de aceea legea adoptată este profund nedemocratică (și ar trebui contestată la rândul ei).
       Mesajul dv este atât de mizerabil scris încât mă opresc aici cu răspunsurile mele.

     • @Leo _ „Fac abstracție de abuzul comis…”

      Probabil că aveți și argumente raționale în susținerea acestei afirmații (mă tem că „așa a zis dl Gâdea” nu este un argument rațional). În caz contrar, înseamnă că în textul duneavoastră este vorba doar despre o figură de stil, mai exact o hiperbolă. … Observ că sunt și metafore în text, pentru că refuz să cred că ați postat un comentariu cu privire la acestea fără să vă fie cunoscute nici programul politic al PNL, nici doctrina socialistă și sunt convins că ați dorit să folosiți o figură de stil.

      Am astfel prilejul să vă mărturisesc faptul că mă bucură apetența dumneavoastră pentru figurile de stil. Există, în acest context, certitudinea că aveți potențialul de a înțelege sinecdoca privitoare la d-na Andreea Esca, din comentariul meu.

      P.S. Parlamentul a votat fix inepțiile coaliției PSD-ALDE-UDMR – care deține o confortabilă majoritate parlamentară – „gândite” în centrele de reflecție organizate de d-nii Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, ambii condamnați penal. Înainte de a fi numit prim-ministru dl Ludovic Orban, Președintele Republicii l-a desemnat pentru a forma un guvern stabil pentru 4 ani pe dl Sorin Grindeanu. Coaliția PSD-ALDE-UDMR l-a demis după doar câteva luni. Președintele Republicii l-a desemnat pentru a forma un guvern stabil pentru 3 ani pe dl Mihai Tudose. Coaliția PSD-ALDE-UDMR l-a demis după doar câteva luni. Președintele Republicii a desemnat-o pentru a forma un guvern stabil pentru 2 ani pe d-na Viorica Dăncilă. Coaliția PSD-ALDE-UDMR a demis-o după doar câteva luni. Dincolo de orice figuri de stil, coaliția PSD-ALDE-UDMR și-a bătut joc destul de România și de cetățenii ei. Era neîndoielnic vremea să avem un guvern de altă orientare politică.

      • Președintele primește atribuții în cadrul procedurii constituționale cu scopul de a FORMA un guvern, nu de a determina declanșarea alegerilor anticipate (avem declarația prim-ministrului desemnat care a recunoscut că scopul desemnării sale a fost să-i fie refuzat votul de încredere pentru a se atinge scopul dizolvării Parlamentului; pe Codul vechi, președintele ar fi putut fi acuzat de înaltă trădare și suspendat, pe cel nou – din păcate – nu).
       Vă asigur că atunci când am spus că PNL este un partid socialist am făcut-o, știind foarte bine ce presupun respectivele doctrine politice.

       Aveți dreptate cu privire la PSD, însă acest lucru nu schimbă faptul că președintele a abuzat de atribuțiile sale, urmărind alt scop decât cel permis lui de Constituție.

 5. Multumesc pentru articol. Din pacate cuvintele acestea sint foarte bine intelese de cei care le pregatesc. In spatele clicilor de condamnati, anchetati si (inca) neprinsi care misuna prin parlament, guvern si televiziuni se afla oamenii care pregatesc cu grija toate aceste expresii si jocuri de cuvinte (de exemplu „Klaustrofobie”). Nimic nu e intimplator. Romania e in continuare tinta unei destabilizari continue si prin orice mijloace (cel mai recent exemplu: https://www.g4media.ro/unul-dintre-capii-protestelor-impotriva-presupusei-dictaturi-sanitare-a-depus-la-avocatul-poporului-un-memoriu-al-avocatului-gheorghe-piperea-prin-care-ii-cere-lui-renate-weber-sa-at.html)

 6. Conceptele pe care le folosiți în acest editorial au o paletă foarte largă de valențe și este cel puțin incorect să le relaționați așa cum o faceți.
  „Binele comun” al oamenilor se întâlnește atât la ideologiile democratice cât și la cele profund abuzive (Rusia tot pentru „bine comun” trimitea oamenii în Siberia, SUA tot pentru „binele comun” dezbrăca de orice tip de protecție persoane cu origine japoneză, România tot pentru „binele comun” a apelat la torționari etc) așa că a considera drept axiome măsuri sociale în materie medicală, adoptate fără fundament științific, este greșit.
  De când ziceți dv. că a devenit obligatoriu să fii sănătos? Poate că oamenii vor pur și simplu să dezvolte Covid-19, să bolească și eventual să moară; cine sunteți dv. și reprezentanții statului să le spuneți indivizilor că n-au voie să facă astfel? Înțeleg să fie amendați și/sau condamnați cei a căror acțiuni îi pun în pericol pe ceilalți (cu condiția să fie respectate prevederile Codului penal – plângerea victimei sau sesizare din oficiu în cazurile grave), însă cum să fie opriți să trăiască și să moară în sânul membrilor de familie care înțeleg și acceptă riscurile infectării cu această boală?
  Vă înțeleg condescendența pe care o arătați față de popor și disprețul arătat față de educația precară a acestuia – la fel ca dv, și eu consider că poporul român este înapoiat când vine vorba de aspectele care țin de calitatea de a fi un animal social – însă este iarăși greșit să puneți ștampila falimentului educațional doar pe cei care susțin un punct de vedere; eu am militat pentru ca oamenii să înțeleagă că introducerea obligativității de a purta mască prin HG înseamnă un abuz și vă asigur că pot vorbi mai mult de 5 minute despre fiecare din cele 3 ideologii și despre cum am ajuns să avem multe dintre drepturile considerate astăzi fundamentale; vă asigur că tot eu și mulți dintre prietenii mei avem educații și niveluri de inteligență care depășesc cu mult mediile din România (de altfel, acest lucru rezultă ușor din modul în care am scris acest răspuns), știm mai multe despre purtatul măștilor decât majoritatea covârșitoare a celor care susțin obligativitatea măsurii respective și putem explica argumentat de ce măsura trebuie să existe doar la nivel de recomandare (așa cum a fost până în luna mai).
  Eu fac parte din minoritatea celor care nu i-a avut ca modele pe Iliescu, Tudor sau Daea; din minoritatea celor care au crescut, învățând să critice măsurile abuzive pe care le identifică, indiferent ce putere politică le propune, și care au curajul să le critice; fac parte din categoria celor care acceptă că greșesc atunci când li se arată acest lucru, însă nu acceptă să fie numiți „needucați” de persoane ca dv., pentru că alegem – la fel ca suedezii – să ne construim părerile cu privire la situația medicală și la măsurile necesare pe dovezi irefutabile și nu pe argumente de tip emoțional.

  • Uite ce se va intimpla incepind cu anul 2021 , chiar daca nu agreezi PNl poate ar fi bine sa agreezi intelegerea Iohannis -Orban si imensele sume de bani ,ce nu puteau fi accesate decit de acest presedinte si de acest guvern .
   Tandemul Franta – Germania a luat -taurul de coarne- . Cine se astepta ca doamna cancelar Merkel(la final de mandat ) va pune saua pe toata lumea (ca sa ne exprimam un picut mai plastic ) Presedintele Macron a spus in clar , totul este despre puterea acestei Europe unite (oare cine nu ar dori sa faca parte din ea ). Cancelarul a primit cel mai frumos cadou posibil si a si dat la fel cel mai frumos cadou din lume tarilor componente UE . O America slabita si macinata din interior , o China acuzata de ravagiile facute de coronavirus , o Rusie revansarda ,care se inarmeaza (oare ce or vrea sa faca cu armele , sa omare oamenii ? ) ,o M.Britanie ce si-a ales cel mai nepotrivit moment sa iasa din UE (doar pentru a nu mai da citiva arginti ), o presedintie UE venita exact la fix si o doamna cancelar ce nu mai poate fi egalata de nimeni in istoria recenta . Oare asa au vrut astrele sau potrivirea are alte conotatii de care noi nu stim mare lucru ? Ochii tuturor se indreapta catre UE si noi toti , membrii UE fiind , ne mindrim cu toate aceste realizari . Formidabil . Felicitari de pe acum presedintelui Iohannis ce la finalul celui de al doilea mandat intra cu brio in istoria neamului romanesc .
   Uniunea Europeana devine o forta de neoprit . Germania a adus pe toata lumea pe drumul cel bun . Conjunctura extrem de favorabila si poate si imediata scadere a numarului de cazuri de covid 19 in Europa sau aparitia imediata a unui tratament preventiv (evident tot Germania va avea solutia salvatoare ) , impreuna cu modernizarea tarii urmare a alegerilor din acest an -girantul fiind chiar presedintele -ne pozitioneaza spre cea mai fericita situatie din existenta de mai bine de una suta ani a tarii . Guvernul actual nu mai trebuie decit sa mareasca pensiile cf, legii si alocatiile in doua transe si apoi sa arate tarii exact ce va face la nivel juridic si economic in anul ce vine , aratind cetatenilor si impotrivirea altor forte politice ce nu a permis modernizarea imediata a tarii . Alegerile sunt unica solutie . PNL este insa singurul partid ce impreuna cu presedintele si-au asumat conducerea tarii si rezultatele se vad . In sfirsit suntem pe drumul cel bun .
   Efortul de majorare a pensiilor in coantumul stabilit de lege (bagati la cap exista o lege ) este doar pentru patru luni , daca CCR nu intervenea cu decizia ce excludea posibilitatea dizolvarii parlamentului , acum totul avea alta fata , asa a trebuit ca totul sa fie aminat . Ma astept ca in acest context CCR sa decida ca neconstitutionala si micsorarea pensiilor de la un anumit cuantum in sus cu procent anume , dar cine stie ,exista si posibilitatea de a nu face asta si de a recalibra cumva decizia undeva spre o intelegere agreata de mai toata lumea , dar sigur decizia a fost aminata tocmai pina cind Bruxellul s-a exprimat aseara . Dupa ce cistiga alegerile cu un procent estimat si aratat de mult de mine cu 65 de puncte- dupa redistribuiri – (estimez ca multi , foarte multi cetateni urmare a celor ce se vor intimpla sau deja sau intimplat vor renunta spre a vota partidele de buzunar ) PNL modifica incepind cu intii ianuarie 2021 , posibil ajutat si de USR (daca intra in parlament ) mai toate legile procedurile si modul de functionare a multor institutii statale , putind pune in valoare . ca posibila si obligatorie , acesta marire de 40 de procente a pensiilor si prin cresterea formidabila a economiei ca urmare a banilor alocati de UE si prim micsorarea aparatului de stat , a privatizarii si vinzarii a unor active statale neperformante ce produc imense pagube , si multe multe altele. In final , ca sa nu o mai lungesc(sunt multe de spus ) impactul bugetar asupra mariri pensiilor si alocatiilor este de doar patru luni pina la sfirsitul anului (suportabil de catre ministrul Citu , ce a identificat deja reintorcearea in V a economiei ) si poate fi cumva configurat la rectificarea bugetara . Doar nu credeti ca PNL-Orban- sustinut de Iohannis- va risca pierderea alegerilor doar pentru ca unii nu inteleg lucrurile . Nici vorba de asa ceva . Munca in zadar (o expresie ce facea furori pe vremuri ) nu este parte a intelegerii actualului presedinte , visurile sunt mult mai mari si tin de exceptionalitatea actualului presedinte, ce va numi indirect si urmatorul presedinte al tarii urmare a dezvoltarii Romaniei . Presedintele va ramine in istoria tarii post decembriste ca un exemplu de corectitudine politica si morala si ca un descghizator de noi drumuri ,asta si ca place si ca nu place unora .

   • Cred ca esti prea optimist. Dar salivarea dupa pielea ursului din padure e mai veche decit tine.
    „Propunerea de dinaintea summitului prevedea un fond de redresare de 750 de miliarde de euro, împărţit în 500 de miliarde subvenţii şi 250 de miliarde împrumuturi. Dar în faţa opoziţiei grupului aşa-numit al ”frugalilor” – Austria, Olanda, Danemarca, Suedia, cărora li s-a alăturat şi Finlanda – suma subvenţiilor a fost diminuată la 390 de miliarde de euro.”
    „”Euforicii zilei vor deveni cu siguranţă mai discreţi atunci când vor trebui să explice reducerile substanţiale de fonduri pentru politica agricolă, Erasmus+, precum şi programele de cercetare şi cvasi-abandonarea ambiţiilor privind securitatea şi apărarea”, remarcă eurodeputatul francez Arnaud Danjean, din grupul PPE.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-24186269-cele-cinci-puncte-slabe-ale-acordului-istoric-pentru-relansarea-economica-analiza-afp.htm

    • România reprezintă 4 și ceva % din populația UE și a primit fix 4 și ceva % din fondurile disponibile, deci n-a câștigat absolut nimic altceva decât i se cuvenea; crezi că pe Contributors vorbești cu fraieri care înghit pe nemestecate prostii de adormit copiii? Polonia – cea cu probleme la statul de drept, criticată de toată Europa – primește 160 mld, așa că mai ușor cu laudele.
     Mai ușor și cu limba, pentru Iohannis intră nașpa în istorie și nu în legătură cu UE ci cu abuzurile față de cetățeni, pe care le-a sprijinit în toată această perioadă.

     Președintele NU CONDUCE țara – dacă o face, înseamnă că-și încalcă atribuțiile constituționale.
     Nici Guvernul nu CONDUCE țara – Guvernul doar o ADMINISTREAZĂ.
     Singurul care conduce o țară este poporul, prin intermediul organului său reprezentativ suprem – adică Parlament – și prin referendum.
     Dacă știai niște lucruri, nu mai lăudai pe internet un partid care se dovedește din ce în ce mai mizerabil în schimbul a doi poli, a vreunui post de conțopist după alegeri sau mai știu eu ce motiv meschin.

     Șezi mumos cu discuția despre aparatul de stat, unii dintre noi încă mai ținem minte faptul că PNL este partidul care l-a umflat cel mai mult; 40% creștere pensii nu are niciun fundament economic (are unul social și uite încă o dovadă că partidul respectiv este unul socialist).

     Pe mine promisiunile unuia care n-a reușit absolut nimic până acum mă lasă rece; dacă-i dai 1 mil de euro unui nepriceput, știi sigur că peste câțiva ani îl găsești la fel de sărac și la fel de nepriceput.

 7. Cineva scria pacilea ca Muzeul National de Istorie e un Dezastru – pe atunci in fata lui, pe scari, statea in picioare o statuie, reprezentand un NUDO, care tinea o catea cu fular in brate.
  (catzeaua detinea esharfa/ fularul fluturand tzapan, iar nudul catzeaua).
  NU cred ca putem vorbi de ISTORIE prin Romanicka, ci doar un soi de PROPAGANDA de stat – prost inteleasa si foarte ciudat facuta, de zici ca o face dusmanul de moarte ai romanilor si ai Romaniei!
  (cu mihai viteji romanizati la o comanda, facutzi mari unificatori, si pusi sa ameninte in statuie ecvastra – calare pe deshalata iapa turceasca, barbos, negru de suparare CuCushma pe ochi – si azi, cu barda Universitatea lui Cuza tot la o comanda asemeni minerilor lui iLiescu, la ORDIN!
  cu tudori vLadimir ESTI, tot neromani, care fac REVOLUTII pop trimishi de rusnaci pacilea ca sa le serveasca INTERESU balcanic.
  caroli1, neromani, ca si iohannis, ingropati in manastire ortodoxa, desi catolici – mai putin iohannis, dar nu se stie niciodata… – cu domnii sterpe si inepte in care peste 90% din supushi traiau ghettoizati in rural si mahalale imense fara nicio utilitate in cel mai sarac si inapoiat regat din Europa!
  Daca asa arata ISTORIA voastra „nationala”, cica a ROMANILOR, de ce sa ne miram de restul?
  (au nu stiti oare ca Sarmizegetusa e in Hun e doara, ca Krai reprezinta unitatea terit adm a rusilor si azi, ca sa nu vorbim de Kraina si BaniaLuka, banat, banie, baneasa si bani ca ne doare bibilica)

  • https://www.youtube.com/watch?v=SXpzPWwEFOI
   Important e sa defilati in continuare pe Soseaua lui Pavel Dimitrievici – si eventual sa va bateti si cu flori pe acolo -, pe sub Arcul sau de Triumf asupra ROMANIEI, fatza cu copia Labartzata a Universitatii Lomonosov din Moscova acoperita azi de „Aripi” in locul marelui Lenin, pana cand in mod firesc si inevitabil, veti disparea pentru totdeauna ca stat si natie de pe harta Europei/ din istorie – ca natiune, (moderna, europeana) evident, n-ati reusit sa ajungeti vreodata.
   Pai, puteti sa enumerati cate institutii ale acestui „stat „european MODERN”, multiplu membru, in MILENIUL 3, poarta numele azi de MI HAI VI TEAZ-UL? …poate reusiti sa explicati EUROPEI – care sta cu ochii pe Noi inca din vremea lui Nenea Iancu -, ce cauta statuia ecvestra a Marelui UNIFICATOR cu barda ridicata asupra Universitatii? Va dau eu exemple: “Academia Națională de INformatii „Mihai Viteazul” sau Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”; niste adevarate institutii ale statului MODERN roman postceausist, care-si trimit elevii pe Soseaua Pavel Dimitrievici de cate ori au ocazia ca sa defileze pe sub Arcul de Triumf aflat acolo – taman pe shoseaua generalului rus, de la un cap la altul al ei, si numai pe acolo, doar prin fata Ambasadei Ruse & Sediului Central al PSD!
   Daca Arcul de Triumf n-ar fi a lui Kiseleff – care printre altele n-are nimic in comun cu Romania, ori cu statul modern european ROMANIA – cu siguranta, in mod logic, ar fi situat pe alta SOSEA. Asadar, cine-a pus ditamai Arcu La Shosea?
   BUN, am stabilit unde se afla Arcul de Triumf al ortodoscsilor romani cu Bisericile si mintile pline de fum si ceatza (dupa cum observa si CG Jung), aflati intr-o continua confuzie cvasitotala cu privire la propria identitate (mihai vitezuL, todor, Sf.SAVA, Suvorv trans nistreanu…), afirmand ca NU sunt rusi ori slavi la baza, si acum va intreb ce legatura exista intre Mileniu3, NATO-UE, Romania stat MODERN european, democratic si multiplu membru, si Un …MI HAI VI TEAZ-UL?
   (fara constiinta nationala, pe rumini i-a legat de pamint, pe cand lupta cot la cot cu niste slavi/ serbi pentru UNIRE ortodoxa, sponsorizat de austrieci ca sa bage groaza in proaspetii reformat!) Ca pentru mine este evident vorba de un soi de CULT (satanic si antiromanesc) al unor inchipuiti ortodocsi, iubitori de RUSI/ slavi, la baza, care au creat Organizatii prin care CTRL cel mai sarac, inapoiat si fara viitor „stat” multiplu membru si in debutul noului mileniu (anacronici, dar atotputernici in DISTRUGERE sunt cei rezultati din spalatii pe creieri ai statelor marioneta create de sovietici/ rusi, RSR&RPR, care au preluat o PROPAGANDA pe care nu o inteleg si nici nu o vor intelege vreodata,
   deoarece nu au Capacitatea!
   https://www.youtube.com/watch?v=rtkIs0RkrAc

   • @CernoBiLcescu_@KisseLev…

    Vă propun să mai folosiți încă un nickname, poate din a treia încercare veți reuși să alcătuiți un text coerent din punct de vedere logic.

    • Cred ca e mai mult decat evident pentru orice om rational de pe Terra – recte, din specia Homo Sapiens-Sapiens -, ca NU exista absolut nicio LEGATURA intre:
     – Mihai vitezuLuminii si ROMANIA stat modern EUROPEAN/ UNIVERSITATE (chiar daca la coada iepii sale turcesti a aparut intre timp Biserica RUSA, a talibanilor – taman in 1907! ce coincidentza);
     -> Hun e doara cu dacii&romanii;
     –> KrayOva cu LATINII (asemeni, baniilor-banatului, banilor si baneselor si daco-romanii – stiti cate GROJuri sunt prin SERBIA?)
     – Arcul de Triumf si Kisselev;
     – securitate, armata RSR, si toti ofiterii si subofiterii RSR&RPR azi NATO, cu Romania multiplu membra, DEMOCRATICA si PROSPERA!

    • Aceia fac „Flooding”. O tactica de diluare a conversatiilor pentru a impiedica schimbul de pareri. Desigur, unii au si motive personale pentru asemenea postari (poate de natura medicala, ce stiu eu …).

     Sunt super-bucuros ca avem Contributors in Liga mare! Cand este atacat asa, inseamna ca e important.

     In fine, evident, parerea mea. :-))

 8. „Măsurile adoptate de către guvern în gestionarea crizei sanitare au produs și un curent de opoziție în rândul cetățenilor”

  Cred că este o greșeală să numim „curent de opoziție” manipularea cinică a câtorva cetățeni onești neinformați și a câtorva „idioți utili” care consideră că firul metalic din mască este antenă 5G. Pe de o parte, susținătorii PSD-ALDE-UDMR, alături de ProRomânia, lipsiți de scrupule, pentru câteva voturi, susțin anularea datei alegerilor locale și demiterea guvernului din cauza creșterii numărului celor îmbolnăviți de SARS-Cov2.

  Pe de altă parte, majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia îndeamnă cinic în mod direct ori prin interpuși la proteste împotriva măsurilor de siguranță sanitară și la contestarea legii privind carantina. Ei doresc un număr cât mai mare de îmbolnăviri și decese doar pentru a acuza guvernul și a câștiga astfel capital politic! Este o mizerie fără margini!

  Este vorba despre un atentat la sănătatea publică și implicit la siguranța națională, nu un curent de opinie, ci un act antisocial bine organizat.

 9. Din pacate,peste tot in lume, numarul persoanelor inteligente,rationale,care sunt in stare sa priceapa singure importanta unor,lucruri,situatii,evenimente, este mai mic decat cel al persoanelor cu probleme grave sau mai putin grave in perceperea realitatii inconjuratoare.
  Observatii sau studii efectuate de sociologi ( numiti-le cum vreti ) arata ca:
  – aprox. 20% dintro populatie pricepe singura
  – aprox. 25-30% pricepe daca i se explica
  – 2-5% sunt persoane cu handicap cognitiv ( mama natura da si ea rateuri )
  – restul pana la 100% nu pricep nici singure nici daca li se explica

  Romania nu face nici ea exceptie iar din acest motiv nu ar trebui sa ne mire prea tare tot ce se intampla vizavi de problema COVID-19 !

 10. Si totusi… in prima faza nimeni nu a stiut ce e cu acest virus si s-a cam exagerat cu masurile de protectie, cind s-a vazut ca dracu nu e asa negru, s-a trecut la opus, libertate fara limita. Acest zig-zak al specialistilor si al politicienilor a dus la o mare nesiguranta, si lipsa de incredere. Ii inteleg pe unii care sunt disperati de masurile de siguranta, multi si-au pierdut tot ce construisera o viata. Pe undeva ar prefera boala!

  Tare as fi curios sa vad ce ar scrie istoria peste ani despre aceasta poveste! Daca apuc!

 11. cu toate ca românii au devenit din ce în ce mai cosmopoliți și deschiși la experiențe și schimburi cu democrațiile autentice, această perioadă de intensă (și de cele mai multe ori neintenționată) dezinformare, face percepția realității înconjurătoare foarte dificilă.

  Așa cum spunea cineva, unii dintre noi au fost și șoimi ai patriei, pionieri sau chiar UTC-iști.
  Așa că vorbim de dictatură pe barbă noastră, nu din povești.

  Este șocantă diferența de abordare dintre autoritățile române, conduse de un guvern slab reprezentat, lipsit deopotrivă de competență și autoritate și masurile luate de guvernele germane (atât federal cât și ale land-urilor), austriac și elvețian. De restul nu vorbesc că nu știu direct.

  Dar să accepți, la numai 30 ani de la comunism o DECLARAȚIE cu „scopul și durata vizitei”, impusă prin masuri arbitrare și complet disproporționate față de realitate, mi se pare rușinos pentru toți cei din țară, pentru guvern, pentru toată clasa politica, pentru mine care sunt român.

  Lipsa de aderență la realitate caracterizează masele, în general. Dar guvernele au o responsabilitate față de istorie, față de copiii lor (bine, nu Iohannis, că el nu are și nu-l interesează) dacă nu față de electoratul prezumtiv. Ei nu pot guverna apăsând pe un buton mare roșu pe care scrie „STOP!”.

  România nu e China. Și COVID nu e mașină, să-l tragă pe dreapta politia romana să-i dea amendă.

  Și să terminăm trivalizînd un meme de pe internet, care spune totul:
  „când aveam 30 cazuri pe zi, ne băteam pe hârtie igienică și drojdie de bere, acum când avem 900 de cazuri pe zi, ne bătem pe cazări la munte și la mare”.

 12. Saraca plebe slab educata, nu stie cum sa ambaleze un argument incediar in limbaj inatacabil. Uite, de exemplu, dictatorul Trump. Un american de pe strada, in marile orase, iti declara sus si tare ca Trump e dictator, ca asa au auzit la televizor. Sigur, marii academici si analisti n-o spun chiar asa, ci ca e un precursor, are tendinte nu stiu cum, asa incepe totul (si se termina la Auschwitz). Dar cei care privesc inteleg exact ce trebuia inteles, unde vor sa bata, care e mesajul transmis printre randuri. Comparatiile directe sunt intotdeuna vulnerabile la demontari de genul asta – orice analogie e imperfecta. In schimb un „dog wistle” nu sufera de asemenea neajunsuri.

  • @AT, si vrei sa spui ca Trump nu are tendinte autoritare? E de ajuns sa vezi cum a concediati pe toti inspectorii guvernamentali care ar fi putut arata abuzuri de putere, a numit yes meni in toate functiile, a numit un avocat general pe care il considera avocatul lui personal si a respins orice fel de tentativa de control din partea congresului? Ba mai mult s-a dus la tribunal cu pretentia ca are imunitate absoluta, inclusiv la potlogarii de drept comun? SCOTUS i-a dat peste nas, i-a spus de la obraz ca nu are imunitate absoluta, nici putere absoluta de nu stiu cate ori in ultimii trei ani, insa tot isi inchipuie ca poate face ce vrea in SUA nepedepsit. Dupa ce o sa iasa de la putere, or sa iasa si toate potlogariile la vedere.

 13. Statul este, by default, un opresor, si daca este lasat, tot ce stie vrea si poate este sa restrictioneze libertatea individului. Atunci cand, prin omniprezenta si insidioasa coruptibilitate isi depaseste mandatul dat prin contractul social (de a apara cetateanul de agresiuni externe si de a veghea la respectarea contractelor & ruperea monopolurilor) statul este personajul negativ.
  „Binele comun” este o panta foarte, foarte, foarte alunecoasa. Pe langa asta, statul actual prin politicieni este foarte sensibil la isteria publica si ar face orice pentru a calma isteriile si a satisface complexele gloatei/populatiei etern infantilizate. Ca de cetateni maturi si responsabili nu putem vorbi…
  Evident vorbesc de stat in general, nu de cel roman neaparat. Cu cat avem mai putin stat in casa si patul cetateanului cu atat mai bine. Stiu ca e contraintuitiv pentru multi dar asta e.

  • Dupa ani de reflectie am ajuns la aceiasi concluzie. Statul e o constructie artificiala colectiva unde interesele diferitilor actori lupta pentru suprematie. Binele comun e o gogoasa pentru a mentine pacea sociala, dar in fond interesele individuale conteaza. Iar la partea cu stat in casa si pat, raspunsul clientului enervat de cererea oficioasa a Bancii Transilvania, privind destinatia ultima a banilor personali, e unul pe masura birocratiei inventate pentru a salva *binele comun*. E inexplicabil cum departamente juridice intregi a tuturor bancilor responsabile nu au protestat la nivel de constitutionalitate despre masura impusa de AMF de a controla circulatia banilor individuali, sub pretextul amenintarilor de terorism , spalare de bani. Imi pare ca lipseste din circuitul ideilor tocmai prezumtia de nevinovatie, iar Statul considera eventual fiecare individ ca si potential terorist. Sa ne intelegem , nu facem apologia fenomenului de spalare de bani sau protectia criminalitatii organizate, dar de aceea exista institutii specializate ca sa fie in curent cu ceea ce se intampla de o maniera legala dar neintruziva in viata tuturor, e libertatea fiecaruia de a cheltui banii personali fara a da explicatii Statului. Pe tacute, Legea a trecut, deoarece face afacerea bancilor…care sunt extrem de rapide in a oferi date in bulk, detalii personale altor companii pentru data mining, fara nici o clipita, dar cand un consumator vrea acces la banii lor, barierele apar- pentru a impiedica circulatia acelor bani in alte capitaluri. Ori cu genul acela de masuri, se intampla exact efectul invers decat cel declarat a legii. Cei certati cu Legea vor gasi masuri de a conturna(favorizarea schimburilor bancare in cash intre persoane, impartirea sumelor mari in mai mici, folosirea de carausi umani, acoperiti) bref vor gasi o modalitatea de a da o destinatie ilicita banilor. Alti certati cu Legea, rechinii internationali, au avocati, finantisti, pentru ei nu e nici o problema o lege locala, e deturnata in 3 miscari si 2 secunde prin mutari cu aparenta legala Clienti corecti, vor ezita in a lasa totul in banca, preferand metoda borcanului ingropat din padure, plicului din saltele sau etc. Dar tot economia sufera e o decapitalizare reala, iar fara statistici reale, nici predictiile nu pot fi reale pentru politici financiare corecte. Iar Statul si-a tras in picior, regularizand excesiv acolo poate unde doar era nevoie doar de un nivel de observatie complex. Gen, inainte de a pune obligativitati, a restrange cazurile cand acea obligativitate se aplica- nu neaparat cuantumul sumei, ci provenienta ei. Dar bancile prefera sa joace o carte a aparentei legalitati, face si afacerea Statului intruziv (functionarimea poate sa se laude pentru eficienta muncii lor…desi cu toate cifrele servite automat…tot nu sunt eficienti) dar face si afacerea bancii partial, descurajarea retragerilor masive de bani. De aceia nu au contestat la CCR legalitatea prevederii(tine totusi de o libertate personala, decizia de a da folosinta banilor din proprietatea privata). Si uite asa, incet Statul pune o eticheta, cat valorezi pentru el, cat valoreaza copii tai, unde sa te impoziteze ca sa nu devii burghez, nu ne plac burghezii altora, au acces la resurse pe bani. Dar ne plac burghezii nostrii de la putere, cu legi preferentiale , monopoluri etc. Exista libertatea aparenta pe care Statul ti-o vinde la imagine si libertatea reala , aia in care nu prea poti sa iesi din tagul in care ai fost incadrat(bancile nu-ti ofera credite, fara retele sociale nu ai acces la posturi bine platite) etc..o serie intreaga de consecinte, de aceea avem familii sarace din generatie in generatie. Un stat binevoitor unde functionarii vegheaza la binele comun, distrugand libertatea individuala.

  • Si nu e doar caracteristica statului x sau y.
   Strict referitor la covid, tari intregi au improvizat raspunsul in ciuda evidentelor factuale si experientelor chinezilor, care avand avantajul in contextul particular al epidemei au utilizat toata forta represiva a Statutlui pentru a rezolva o problema de transmisie comunitara. Au reusit, nu doar pentru ca au un Stat autoritar ci pentru ca au inteles valoarea lectiilor stiintei. In fond asistam la o revenire a credintei magice ca Statul e un gen de megamagician care schimba destine , ar trebui orbeste sa urmam ceea ce Statul impune. Dar problema e ca de multe ori nici Statul nu stie ce face, e doar constituit din oameni, iar oamenii gresesc. Foarte simplu un exemplu , din trecut lectia DDT, insecticidului promovat care a provocat suferinta umana, agentul orange, lectia soldatilor folositi in teste nucleare cu falsa asigurare de <fara risc etc, etc.
   E normal , ba chiar sanatos sa existe o anumite rezistenta reticenta in fata adevarurilor promovate de Stat, in fond. Pentru ca aduc automat si alte puncte de vedere, interogare a problemei..ofera de lucru expertilor de a comunica mai bine si efectiv argumentele care se tin in picioare.
   Dar cand tu ca si Stat aloci bani si resurse serioase ca sa speli creiere cu religia,..iar apoi te astepti la comportamente in conson cu ratiunea si stiinta…e o problema nu de comunicare, ci de administrare.

 14. Dupa parerea mea, istoria se preda intr-adevar intr-un mod lipsit de noima in preuniversitar.

  Nu are sens sa aduc in discutie calitatea precara a „manualelor” – pot fi linistit transformate in hartie igienica, la mare pret in pandemie :-).

  Dar metodica predarii este una doar aparent coerenta. In realitate, in doar putine cazuri din cate stiu (si e meritul profesorului/profesoarei) elevii sunt inarmati cu instrumentarul analitic al istoriei.

  Ca si celelalte materii, istoria ar trebui reformata, ea nu are nicio noima in prezent si e aberant sa te bazezi exclusiv pe talentul si interesul profesorilor.

  Cata vreme predarea istoriei va ramane asa cum e, nu vad de ce ne miram ca nimeni nu pricepe ce este aceea o „dictatura”. Despre statul totalitar, despre autoritarism, despre fascism – chiar ca imi vine sa rad cand ma gandesc ca autoarea ar dori sa le vada intelese.

  Ne plangem ca romanii nu pricep, dar de unde ar trebui sa stie?! Dupa ce stai 12 ani in scoala fara sa intelegi mai nimic, este clar ca si capacitatea ta de auto-instruire e la pamant. Sa adaugam si interesele mizerabile ale unei mase de cadre didactice si a unor politicieni lacomi si corupti, si avem gata coapta placinta ignorantei perpetue!

  Fara gluma, sunt multumit cand intalnesc romani care se pot exprima si pot intelege fraze simple.

  Incercati un experiment social: intrebati pe strada 100 de trecatori ce este fascismul. Pun pariu ca doar 1-2 vor sti (vag). Iar 50% nu vor intelege intrebarea.

 15. Istoria, pe tot mapamondul, dar mai ales in Romania, unde este inca abordata partial conform ideologiei comuniste, emite o multime de teorii care nu pot fi catalogate decat ca fake news.

  O ISTORIE eficienta si lipsita de subiectivism trebuie sa contina, sa expuna, doar fapte pentru care exista dovezi concludente si incontestabile. Restul nu exista. Sunt doar ipoteze. Si din nefericire, istoricii, atunci cand propovaduiesc ipoteze, in loc sa precizeze clar ca acele fapte sunt doar ipoteze imposibil de verificat, sustin cu incapatanare veridicitatea unor astfel de afirmatii.

  Daca intr-un context de specialitate speculatiile si ipotezele pot fi admise, atunci cand ne dorim sa educam o natie in spiritul adevarului, acestea nu trebuie sa existe, in manuale sau in ceea ce spune profesorul.

  Aplecandu-ne asupra celor scrise in articol, asupra faptului ca o majoritate a romanilor bajbaie privind termenul „dictatura” sau folosesc acest termen intr-un context total nepotrivit, afirm ca o importanta vina in acest sens a avut-o si o are scoala, in principal prin lectii de istorie sau de discipline umaniste complet neadecvate, ca sa nu spun vadit mincinoase si lipsite de profesionalism.

  Sunt matematician, cu experienta la catedra de foarte multi ani, si imi asum responsabilitatea sa spun, privind un articol precedent al autoarei acestui articol, urmatoarele;

  – prima conditie esentiala pentru a fi un bun profesor este sa stapanesti perfect ceea ce predai. Nu poti explica cuiva chestiuni pe care tu nu le stapanesti perfect.

  – a doua conditie este sa ai o capacitate de comunicare bine dezvoltata, chestiune care, printre altele, inseamna: sa cunosti perfect limba in care predai, sa fii inzestrat de la natura cu putin talent de scena pe care trebuie sa-l folosesti cu grija, nu exagerat. Si sa ai bun simt, pe care e greu sa-l capeti daca nu ti-a fost implantat de acasa pana la varsta de 14-15 ani. Aviz celor ce provin din familii de needucati! Nu infestati invatamantul cu nesimtire si grobianism!

  – o a treia chestiune este sa ai capacitatea de a analiza totul cu obiectivism, sa fii obiectiv in tot ceea ce faci. Sa evaluezi cu rigoare, conform unor reguli clar precizate, de la care sa nu te abati niciodata.

  Povestile debitate de personajele numite PEDAGOGI sunt doar niste pareri nedemonstrate de nimeni vreodata. A actiona conform teoriilor lor inseamna a fi un robot lipsit de reactie, in fata unui grup de copii sau tineri care reactioneaza imprevizibil si aleator.

  In final, vreau sa spun ca invatamantul eficient trebuie sa fie diferentiat in mod institutionalizat, de la varste mici(11-12 ani), ca geniile nu trebuiesc amestecate cu cei mediocri, ca pentru cei valorosi trebuie sa actionam prioritar, pentru ca ei duc civilizatia mai departe, ei aduc plus valoare vietii socio-economice. Bineinteles ca trebuie sa lucram prioritar si in sensul formarii unei clase de mijloc educata si eficienta profesional.

  • Predarea istoriei inseamna mult mai mult decat povestirea unor evenimente.
   ===
   Educatia de masa este intotdeuna problema, nu educatia geniilor.

   Incercati sa traiti fara cineva care sa va schimbe robinetii cand curg si mai vorbim.

   ===

   Clasa de mijloc nu are de-a face cu genialitatea sau prostia. In ea se regasesc deopotriva cele 2 categorii.

 16. Evident, intreg comentariul meu precedent este lipsit de orice substanta, daca societatea romanesca nu va fi in stare sa reactioneze pozitiv si eficient in fata pericolului major reprezentat de pandemia SarsCov2.

  Virusul mortal SarsCov2 face ravagii pe mapamond, iar in Romania, se pare ca situatia e de asa natura incat curand ne paste o tragedie de mari proportii, cu consecinte de neimaginat asupra tuturor aspectelor vietii socio-economice.

  A propos de acest aspect, as fi foarte curios sa vad ce parere au „pedagogii” despre faptul ca romanul needucat(care e majoritar, independent de diplomele pe care le detine; mai precis exista destui seminalfabeti cu multiple diplome) crede tare in teoriile emise de fel si fel de grobieni, teorii lipsite de logica si exprimate in limbaj golanesc. Ce cred domnii pedagogi? De ce prostii ii cred savanti pe cei care sunt la fel ca ei…..ma refer cu precadere la trogloditii ce populeaza asociatia antinationala numita PSD.

  • Acceptarea teoriilor conspirationiste nu are de-a face cu educatia.

   E un fenomen psiho-social, cu diverse cauze, cum ar fi: dorinta de a iesi in evidenta (de a fi special), mania paradoxului, nevoia de control, nevoia de consistenta logica.

 17. Va citez:”Când retorica ultimilor treizeci de ani în România i-a avut ca exponenți pe Ion Iliescu care vedea în tinerii din anii 90 golani și fasciști, pe Corneliu Vadim Tudor care a manipulat meschin prin populism și naționalism impudent, sau pe decrepitul Petre Daea care corelează pesta porcină cu genocidul de la Auschwitz, pare să avem indicii de luat în seamă dacă vrem să înțelegem apetența actuală pentru folosirea unor concepte pe care nu le înțelegem, și cu toate acestea produc vibrații în conștiință.”
  Daca tot doreati sa politizati subiectul, cum de l-ati uitat pe actualul presedinte Klaus Werner Iohannis care ne comunica ritos, de la pupitrul Prezidential, cum o intelegere oculta va duce la cedarea Ardealului de catre PSD catre Viktor Orban.? N-o fi fost si asta o „manipulare meschina prin populism impudent” sau vre-un ” concept neinteles”?

 18. Nu cred ca pericolul vine din partea celor mai putin educati. Citesc bloguri ale unor personalități veritabile ale României, oameni care in timpul comunismului n-au facut pactul cu dracu (si au mai si fost arestati) care vorbesc acum de dictatură medicală si alte bazaconii. Acești oameni sunt formatori de opinie. Unii sunt si talentati, vezi Mircea Dinescu, si-si folosesc pana (calviatura) pentru a cultiva neincrederea in pericolul reprezentata de epidemie acutala.
  Daca ar fi trait intr-o dictatura (si ei stiu ce înseamnă asta) ar fi stat la mititica si n-ar fi gazduit concursuri bune remunerate pe televiziunea de stat, sa-si promoveze restaurantele in show-uri sau sa-si dea cu opinia la analize politice imunde de tip Romania 9. Din păcate intelectuali ca Mircea Dinescu, care a facut pactul cu dracu dupa 90, nu inainte, sunt multi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Roxana Rusin
Roxana Rusin
Roxana Rusin este profesoară de istorie la liceul Nichita Stănescu din Bucureşti şi doctorandă la Universitatea Bucureşti.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Marele Laser și frauda științifică

Dacă noi vom tăcea, vor striga pietrele. Luca (19, 38-40) *1. Preambul

Cum trebuie să fie un film „Bun de Oscar”?

În noiembrie 1989 situația politică devenise una extrem de tensionată pe plan internațional. În Europa de Est, în Polonia,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.