sâmbătă, octombrie 1, 2022

Despre dublele standarde și efectele lor „letale”…

Prin urmare, președintele Klaus Iohannis nu se mulțumește cu verdictul Colegiului CNSAS din 2007 care spune expressis verbis că profesorul Mircea Dumitru nu a colaborat sub nicio formă cu Securitatea. Dl Iohannis este ingrijorat, pasămite, că ar putea exista un angajament și, in caz că acest lucru ar fi dovedit, cariera d-lui Mircea Dumitru (bănuiesc că aceea ministeriala, nu cea academică smile emoticon:) ) se află in primejdile „letală”. Ei bine, poate mă inșeală pe mine memoria, dar parcă un „senior liberal”, vechi amic cu nedemnul și nedomnul Tăriceanu, care prezidează asupra Consiliului Stiințific al IICCMER (numit in functie, impreună cu actualul consilier prezidential Andrei Muraru, de către premierul plagiator și pucist Victor Ponta) și este membru in Colegiul CNSAS (dublu rang de secretar de stat), a semnat candva un asemenea angajament.

Colegiul CNSAS a dat verdict de necolaborare și dl Dinu Zamfirescu tronează in continuare, de nimeni stingherit, de nimic tulburat, cu doua masini la scară, in acele jilțuri atat de confortabile, fără ca dl Iohannis să vorbească de pericole „letale” De ce? In orice circumstanțe, domnule Iohannis, dublele standarde au consecințe „letale”!

Campania impotriva ministrului educației, profesorul Mircea Dumitru, este jegoasă. Este o ticăloșie urzită de cei loviți de verticalitatea etică a acestui intelectual care a refuzat și refuză să cauționeze impostura, hoția și turpitudinea veroasă. Habar nu am unde se intâlnesc acești indivizi, cum pun ei la cale sordidele campanii. Dar este evident că avem de-a face cu un plan bine pus la punct, cu o terifiantă și perversă regie a detaliilor. Ceea ce știm este că s-au născocit tot felul de legende menite să maculeze bunul nume al unui om curat. Sunt vechile metode securiste, le cunosc din propria-mi experiență și le recunosc fără nicio dificultate…

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. Nu e o noutate ca presedintele e adesea prost sfatuit, cred ca printre soparlele care-i vin la ureche, una sa-i fi soptit „informatia exacta”. Totusi, discernamantul trebuia sa-i functioneze. In primul rand, e nedrept si greu de crezut ca un om care a dovedit atat de multa verticalitate si curaj, care a rezistat la marile presiuni mafiote din zilele noastre, s-ar fi pretat la legaturi dubioase.
  In al doilea rand, nu-ti abandonezi atat de usor oamenii. Nu abandonezi un ministru hotarat sa faca ordine in domeniul lui, nu dai sanse de izbanda mafiei plagiatorilor impotriva unui demnitar cum nu a prea mai ai. Putini ministri ai Invatamantului au fost la fel de hotarati sa faca ordine in domeniu, putini ministri ai guvernului Ciolos au dovedit acelas curaj si aceeasi buna credinta.
  Presedintele trebuia sa remarce doua aspecte esentiale si sa ia masuri.
  Primul, este ca se demonstreaza inca o data existenta unei forte puternice, posibil organizate, care se opune atitudinilor corecte si le blocheaza.
  Celalalt aspect, foarte grav, este dezordinea, probabil si ea regizata, in ce priveste legislatia, institutiile, metodologia prin care se dau sau se infirma verdictele de legaturi cu securitatea. Cred ca in acest domeniu este multa ceata si ar trebui sa fie bine limpezit.
  Campania impotriva d-lui Mircea Dumitru e, intradevar, jegoasa. In loc sa se consoleze atat de usor cu deznodamantul „letal” al acestuia, presedintele trebuie sa treaca la masuri, la rezolvarea urgenta a aspectelor mentionate mai sus, cu efecte intradevar letale pentru tara.

 2. Intr-adevar, bizara atitudinea lui KJ. Pe de alta parte, ar trebui sa sustinem si lupta impotriva pensiilor securistilor – a celor care-i fortau, adesea, pe cei vulnerabili (au existat si delatori din vointa proprie precum Mona Musca sau Dan Puric) sa intre in acest „sistem” . Acesti sinistri tovarasi, in timp ce „colaboratorii” sunt vanati cu asiduitate, sub pavaza acestui continuu si bine intretinut scandal isi rontaie linistiti niste pensii astronomice, platite de urmasii celor pe care i-au terorizat si abuzat. Asa ca ar trebui o campanie pentru asta, pentru ca ei sunt principalii vinovati.

  • mie nu mi se pare atit de bizara !
   dimpotriva, nu ma asteptam la o pozitie de aceasta factura in articol; binevenita totusi informatia cu marele zamfirescu
   doar atunci cind eram copil si careva ma acuza de o fapta reactionam cu :” Ba tu, ba tu !!
   in sensul ca o greseala observata la cineva poate fi automat iertatata ptr ca aceeasi greseala se gaseste si in ograda altuia !? ; dar ii specific rasei rominesti

   • Nici mie nu mi se pare bizara. Poate are si KWJ sau prima doamna ceva prieteni dottore si/sau derectori de scoli, care acum sunt stresati cu fandoseala asta cu plagiatul, respectiv cu concursul de directori

 3. Un ministru de Interne a plecat în cele din urmă din Guvern deoarece domnul profesor Mircea Dumitru a fost categoric în privinţa acuzaţiilor de plagiat. Reacţiile negative nu sunt o noutate în România. Dumneavoastră aţi scris despre un impostor (ajuns prim-ministru) şi aţi fost nevoit să suportaţi injurii şi jigniri psd-iste (era să scriu pcr-iste).

 4. Înainte ca un regretat profesor biolog, Dan Manoleli, să moară mi-a spus că fiecărei persoane cu potențial de lider, care se estimează că ar putea ajunge în poziții de decizie în stat, i se întocmește încă de pe acum un dosar care să permită să poată fi controlată când va fi în poziția de decizie. Mesajul era o avizare să nu îmi creez prea multe vulnerablități, să am chiloți de tablă, cum spunea dânsul.

  Văzând agresivitatea la adresa domnului Dumitru îmi e clar că nu face chiar ce vor oamenii aceia pe care nu-i votează nimeni, dar care coordonează construcția acestor dosare. Iar când nu prea există vulnerabiliăți, le construiesc.

  Foștii ofițeri de securitate sub acoperire speră să controleze în continuare România. Nu sunt numeroși, dar cel puțin unii dintre ei sunt de o ticăloșie remarcabilă.

  N-aș generaliza. Am cunoscut în spațiul universitar oameni care mi-au sugerat discret că ar putea avea un astfel de trecut și care sunt personalități academice excepționale chiar în ziua de azi. Alții au decăzut pas cu pas, gloria lor rămânând în anii 90.

  Acest grup este cel care a susținut din interiorul României eliminarea lui Ceaușescu, ca să poată face pasul înainte ei. Sunt atașați unor politici de stânga, etatiste. Pentru ei mecanismele civice și politice bottom-up sunt o supapă pentru depresurizarea frustrărilor din societate, nu o posibilitate de agregare a preferințelor pentru luarea deciziilor.

  • aceste politici ” de stinga” au făcut posibilă clasa analfabetilor multi milionari. Cred ca patronul Rtv , Ponta, Cocos, Tiriac, sint de stinga pt ca le plac politicile „etatiste” …
   dintr-un unic motiv: din ele s-au îmbogățit.

 5. Personal mai mult decat sa -l rostogolesc la feisul dlui iohannis si al dli Basescu nu vad ce pot face. Succes dle Vladimir Tismaneanu. :)

  Ps Si asta cat voi mai putea face asa ceva ca si cu transparenta asta poate oricand sa intarce balaia :)

 6. daca dublele standarde ar avea efecte letale (fara „”), ar fi un doliu continuu in tarisoara noastra, dupa o multime de personalitati publice. in special din categoria … „deontologilor”.

  in cazul Mircea Dumitru, situatia nu e asa de „groasa”. am inteles ca CNSAS-ul va reverifica situatia. daca incriminarea e falsa, inseamna ca nu vor putea fi aduse dovezi irefutabile si situatia se va … fâsâi de la sine.

  da, [si] Iohannis lucreaza cu standarde duble. cati, nu o fac!? daca s-ar pune problema biblic, cine ar [mai] mai avea curajul sa ridice primul … piatra!?

  de … exemplu, nu suntem cu totii curiosi daca dl. Mircea Dumitru va avea single-standard in materie de plagiate!? ne vom lamuri foarte curand … cred. ma rog, corect ar fi „mă voi lămuri” fiindca nu pot baga mana-n foc chiar pentru … toti, nu!?

 7. Avem prostul obicei de a crede ca dl KWI este un presedinte sfatuit prost, consilerii sunt de vina , etc. De fapt. KWI este chipul si asemanarea PNL-PSD- aceiasi mizerie. Un tip pus pe facut avere, pe capatuiala, un mediocru poleit care nu e in stare sa tina un discurs, fara idei, fara viziune. Isi face imagine cu elevi, cu ascensiuni pe munte, un tip plat, un tip fara mare calitati in afara unei viclenii specifice politicienilor. Ce va asteptati de la el? Eu , nimic.
  Prof. Mircea Dumitru este murdarit de serviciile secrete condue de KWI. Pai unde s-au descoperit plagiatele? Nu la Academia militara Carol I, la Academia SRI Mihai Viteazu, si la Acad . de Politie Alex. I Cuza? Academii, Cuza, Mihai Viteazu , Carol I -denumiri pompoase date unor institutii conduse de impostori si mediocrii generali ca Oprea . A auzit cineva de un plagiat la doctorat in mate, fizica, chimie, computere, mecanica? Nu . Aici la cititorii Romaniei Mari, marii generali si colonei de carton ai Romaniei se afla mizeria, minciuna impostura. Sigur atunci, ca Prof.Mircea Dumistru e dusmanul lor nr.1.

  • Uauuu, ai noroc ca nu esti la articolul dlui M. Damian, ca gasea el un motiv sa te cenzureze.
   Cum iti permiti sa ai si o mica indoiala asupra puritatii lui KWJ?

  • Poate ca aveti dreptate in legatura cu KWI, poate ca nu. Poate ca e doar mai prudent, mai calculat, dar cinstit. Acum, insa, avem posibilitatea sa aflam.
   Acum are datoria sa-l apere pe ministrul Mircea Dumitru, fiindca e clar ca plagiatorii sunt porniti si experti in a falsifica adevarul.
   Le-am reprosat mereu intelectualilor ca sunt lasi. Iata ca dl. Miecea Dumitru s-a implicat cu mult curaj si este lasat pe mana sacalilor.
   Deja, unii oameni de buna credinta, derutati de anumite zvouri, incep sa cedeze si sa se indoiasca, spunand ca asteapta verdictul CNSAS.
   Ar fi impardonabil ca acest verdict sa fie falsificat. Ma tem ca ca, profitandu-se de imperfectiunile legii, de influenta „academicienilor” plagiatori, CNSAS sa dea un raspuns ambiguu, care sa fie exploatat de mijloacele de propaganda pe care mafiotii le au.

   • -„Poate ca e doar mai prudent, mai calculat, dar cinstit.”
    -prudent- ma indoiesc;
    – calculat – nu, dirijat, tras de sfori;
    – cinstit – cind ai fost spalat de incompatibilitate (iar altii si-au primit pedeapsa), ori cind spui ca o sentinta definitica si executorie este „un banal act administrativ” sau cind o sentinta definitiva spune ca ai obtinut o casa cu acte false si nu din meditatii, in care tara traiti sa puteti spune ca e cinstit?
    Inca exista reflexele de pe timpul geniului carpatin: frica de a spune realitatea.

  • Muraru e (ne)omul care si-a batut joc de lista tortionarilor si de inchisoarea de la Ramnicu Sarat.
   Din cei 35 de monstri de pe lista aia am vazut doar 2! Restul au murit sau nu s-au gasit probe impotriva lor!!! Nu se mai face muzeu la Rm Sarat. Inchisoarea se darama cu concursul IICCMER, animat acum de R. Preda, amicul mitropoliei rusesti de la Chisinau, D. Zamfirescu, cel citat mai sus (cu angajamentul), si Dl Barbu, cel care crede ca meseria de politician e mai periculoasa decat cea de militar (Dl. Barbu pentru noi este Andrei Marga 2, cum spune Andrei Plesu).
   Daca Iohannis si-a ales un consilier care poate trata lista tortionarilor si inchisoarea de la Ramnicu Sarat ca pe un exercitiu de PR, inseamna ca pe Iohannis il doare in cot de istoria tarii, adica de tara, si ca omul asta e capabil de orice targuiala.

 8. Dle Tismaneanu,
  campania de maculare a dlui Mircea Dumitru n-ar fi nici prima nici ultima, de acest gen, din pacate. Stim cu totii despre un anumit post de televiziune specializat in genul asta de operatiuni – cu toate ca boala pare a se fi raspandit, mai nou, precum cancerul, in toata presa. Spuneti – „o ticăloșie urzită de cei loviți de verticalitatea etică a acestui intelectual care a refuzat și refuză să cauționeze impostura, hoția și turpitudinea veroasă”. Nici nu stiti cata dreptate aveti cand ziceti asta, zau. Sa va spun despre dl Mihai Alexandru („dirigu”, cum ii ziceau colegii mei), director la liceul/Clegiul National DCantemir/Bucuresti, un betiv agramat, o rusine pt acest liceu, care ne invata, pe toti, 30 de oameni, o clasa intreaga, ce bauturi spirtoase sa ne luam cu noi in excursie? Sa va spun de Spiru Haret, unde inca si anul trecut, promovabilitatea la BAC era un neverosimil 97%? Sa va spun de CN ILCaragiale, unde directoarea facea si face afaceri oneroase in incinta liceului, implicand fals in acte publice? Nu mai stiu unde ati facut dvs liceul, insa nu conteaza, pentru ca, la ora actuala, nu cred ca exista exceptii: colcaie coruptia in invatamantul romanesc, ceva de speriat, si directorii unitatilor de invatamant, numiti politic, sunt principalii vinovati. Sper sa reuseasca dl Dumitru sa organizeze concursul pana la terminarea mandatului, inteleg ca oamenii din Cmisia Parlamentara pt Invatamant se opun din rasputeri.

 9. Domnule Tismaneanu,am incredere deplina in clarviziunea dvs,Modul corect in care totdeauna ati procedat,atitudinea verticala fata de evenimentele si personalitatile politice ale tarii pe care o iubiti la fel ca si mine si atatia altii m-au facut ,de fiecare data sa citesc cu mare interes articolele dvs.
  Astept de multa vreme sa va expuneti parerea despre fantomaticul nostru presedinte.Un portret al acestui politician care mie mi se pare submediocru dar arogant peste masura mi-ar intari observatia sau poate mi-ar demola-o .Astept .Cu tot respectul pentru omul integru care sunteti si cu mare interes pentru opinii care nu pot fi altfel decat impartiale.astept.Si ,ca mine,mii de alti cititori care nu tin neaparat sa se manifeste si nici nu cred in adevarul rostit pe jumatate.Asteptam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro