vineri, septembrie 17, 2021

Despre fiara lăcomiei. Scrisoare deschisă lui Daniel Dăianu

Stimate domnule Daniel Dăianu,

Vă scriu dumneavoastră pentru că sunteți singurul dintre membrii Consiliului ASF pe care îl cunosc și singurul care, mi-am zis, mi-ar putea răspunde competent și onest la întrebările care mi-au venit în minte după ce am citit textul apărut în HotNews despre veniturile salariaților ASF, apoi răspunsul și precizările dumneavoastră. Scriindu-vă, încerc să-mi stăpânesc șocul de primă instanță pe care i-l dă oricui întâlnirea cu cifrele acelea salariale aproape magice, desprinse parcă dintr-un basm arab al zilelor noastre (14 mii de euro pe lună! 72,000 de euro sau 68,000 de euro pe noiembrie și decembrie 2013, rezultați din „suplimentarea cu prime de vacanță și prime de sfârșit de an”!). Și culmea! într-un interviu pe care l-ați dat în 2013 cu ocazia înființării ASF, afirmați că „veniturile unor executivi din fostele entități erau de-a dreptul obscene”. Dar, Dumnezeule, acestea, m-am întrebat, cum sunt?

Mi-am zis însă că, înainte de a formula orice judecată, corect ar fi să mă documentez. Și, iată, timp de vreo două zile, am bătut în lung și-n lat internetul, am citit statutele și rapoartele publice ale ASF-ului, m-am uitat la informațiile privitoare la salariile din România puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică, apoi am comparat activitatea instituției dumneavoastră de supraveghere și control cu activitatea instituțiilor similare din Marea Britanie, Germania, Franța.

De ce tot acest efort, o să mă întrebați? Ce mi-a venit? Pur și simplu am avut senzația că, prin povestea asta cu „salariile ASF”, sunt confruntat cu o adevărată situație-limită a vieții pe care, ca români, o trăim în clipa de față împreună. Nu e oare un „prea mult” la mijloc și un „așa nu se poate”? Nu s-a ajuns oare prea departe, într-un punct, cum să spun?, al disprețului suprem? Nu sunt neapărat convins că scrisoarea mea către dumneavoastră va duce la ceva, dar am simțit că a tăcea și a nu încerca să înțelegi te face în cele din urmă părtaș la ceva cumplit. Așadar, dinăuntrul acestei intense stări de tulburare m-am hotărât să vă pun câteva întrebări și să fac, în cele din urmă, unele considerații metafizice legate de natura umană, de lăcomie și de țara noastră.

Întrucât scrisoarea mea este deschisă, voi începe prin a recapitula, pentru edificarea celor ce ne citesc, câteva dintre datele privitoare la rostul și funcționarea instituției al cărei vicepreședinte sunteți. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a născut în urma unei ordonanțe de guvern din aprilie 2013, prin comasarea a trei comisii de supraveghere a pieței financiare din România și anume: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Ele au funcționat separat de prin 2005, dacă nu mă înșel, iar de aproape un an, iată, au fost puse sub o siglă unificatoare, pentru a forma „un cadru integrat de funcționare și supraveghere a piețelor,” după cum precizează site-ul ASF. Este ca și cum am pune poliția, jandarmeria și pompierii sub aceeași umbrelă, lucru, de ce nu?, perfect acceptabil.

Acum, care este rostul acestei „poliții financiare”, de care dispun toate țările civilizate din lume? Unul cât se poate de nobil: ea e menită să ne apere de abuzurile și malpraxisul participanților la piețele financiare românești înșirați mai sus, adică: firmele de asigurări, fondurile private de pensii, fondurile de investiții etc.

Pentru că toți trebuie, într-o formă sau alta, să ne asigurăm, mă voi referi în continuare cu precădere, pentru exemplificări, la CSA. Cum funcționează acest organism? De unde, de pildă, își obține CSA veniturile? Dintr-o „taxă de funcționare” aplicată firmelor de asigurări și brokerilor „în cuantum de 0,3% din primele brute încasate de asiguratori”. Deci, dacă Allianz Țiriac îmi vinde mie, Gabriel Liiceanu, o poliță de asigurare de 10,000 lei, atunci CSA primește 30 de lei de la firma Allianz. Sumă pe care, în fapt, tot eu, cel asigurat, o plătesc. Și-atunci – iată o primă întrebare – cât de corect este să spunem, după cum rezultă din răspunsul oficial al ASF, că salariile dumneavoastră vin din „venituri proprii”, când de fapt ele nu sunt bani „câștigați”, ci „extrași” prin puterea legii de la participanții la piața de capital și, în fond, de la consumatori?

Acum să vedem câte firme există în România în piața de asigurări și câte dintre ele au fost „controlate și supravegheate” de CSA în 2012? Altfel spus, cât de mare este obiectul activității dumneavoastră și cât aveți de trudit în marginea lui? Din cele aproximativ 650 de firme și brokeri din piața de asigurări, în anul 2012, raportul public de activitate al CSA arată că „CSA a finalizat zece acțiuni de control la societățile de asigurare și/sau reasigurare, dintre care două au reprezentat acțiuni de control periodic și opt, acțiuni de control inopinat. In cursul anului 2012, au fost finalizate 54 acțiuni de control la brokerii de asigurare, din care 17 acțiuni de control periodic și 37 acțiuni de control inopinat”. Așadar, conform datelor CSA, controalele efectuate au vizat doar 10% din cei 650 de participanți la piața de asigurări.

Mai departe. Să trecem acum la veniturile celor din ASF, la salarii, la prime de vacanță și de sfârșit de an, așadar la remunerațiile care reflectă competențele și volumul de muncă depus de agajații celor trei entități. M-am uitat la cele trei rapoarte anuale ale acestora pe anul 2012, cele mai recente. Sunt foarte detaliate, cu câte 160-220 pagini fiecare. Din păcate, CSA (cea mai mare dintre entități după venituri) dă cele mai puține date despre situația financiară proprie. În schimb, putem afla că veniturile ASF (suma celor trei entități) au fost de 26.5 milioane euro în 2012 (rezultate din acele taxe de funcționare), iar cheltuielile au fost de 31.2 milioane euro. De remarcat că fiecare entitate a avut un deficit de buget care, agregat, este de 4.7 milioane euro. E firesc să-ți pui întrebarea cum oare vă puteți permite să dați prime și salarii atât de mari, câtă vreme veniturile nu acoperă aceste cheltuieli? Cum, cu un asemenea deficit?

Nu am găsit o cifră oficială a numărului de angajați ai ASF. Am găsit doar că CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private), de la 25 de angajați în anul 2005, când a fost fondată, a ajuns la 91 de angajați în 2012, cu 14.55 milioane RON venituri. Chiar dacă nu știm câți angajați au CSA și CNMV (pentru a afla asta, se pare că trebuie o solicitare scrisă), putem face un calcul deductiv cu privire la acest număr în cele trei entități, dacă presupunem în mod neutru că ponderea venituri/angajați la toate entitățile se menține. Din acest simplu calcul rezultă cifra de 728 de angajați pe toată structura ASF (1). Dar care este salariul mediu ce rezultă de aici? Dat fiind că la cele trei entități ponderea salariilor în venituri este de 92% și cunoscând cheltuiala fiecărei entități pe salarii(2), rezultă că 92% din 26.5 milioane euro este 24.4 milioane euro. Iar dacă e vorba de 728 de angajați, salariul mediu pe care-l obținem este de 2788 de euro pe lună, adică de 12,320 de lei, distribuiți în formă de piramidă, atingând la vârf (membrii Consiliului) salarii între 12 și 14 mii de euro lunar, plus acele „prime de vacanță”, care vă permit încheierea glorioasă a anului (noiembrie-decembrie) cu câte 70,000 de euro.

Cum arată aceste salarii comparate cu celelalte salarii din economia românească? Dacă ne uităm la cifrele de la Institutul Național de Statistică pentru anul 2012, rezultă că salariile lunare ASF sunt de 5.8 ori mai mari decât media națională, de aproape 7 ori mai mari decât la educație și sănătate și, culmea, de 2.4 ori mai mari decât în însăși industria financiară, pe care cei de la ASF o invocă drept etalon de salarizare. Cele 24.4 milioane euro, care reprezintă masa salarială a ASF pentru 728 de angajați, ar putea susține 5000 angajați din „Sănatate și Asistență Sociala”, la salariul mediu de 1800 lei din acest segment de activitate. Oare se poate spune că șapte sute și ceva de angajați de la ASF, care monitorizează o piață de capital „primitivă”, sunt echivalentul a aproape cinci mii de lucrători în domeniul sănătății? Nu vi se pare înspăimântător? Și nu vi se pare înspăimântător că salariul unui chirurg de la Spitalul Fundeni (de 600 de euro) este de 20 de ori mai mic decât salariul dumneavoastră (de 12,000 de euro, fără prime de vacanță și alte prime)? Această diferență presupune că activitatea dumneavoastră ca membru în Consiliul ASF este cu mult mai importantă pentru români decât aceea a unui medic care salvează o viață sau o prelungește cu douăzeci de ani.

Să vedem, în sfârșit, cum arată piețele financiare din România în raport cu celelalte piețe europene, ca să putem aprecia cât de mare este volumul dumneavoastră de muncă și dacă el se reflectă corect în veniturile dumneavoastră.

În conferința Crearea unei piețe de capital internaționale în România, pe care ați susținut-o pe 12 februarie a.c. la BNR (vezi site-ul www.asfromania.ro), ați arătat că „piața de capital de la noi este primitivă” și că „există slăbiciuni de reglementare și supraveghere.” Ați indicat de asemenea și care este valoarea întregii burse raportată la PIB și ați arătat că România, cu un procent de 9.2% în anul 2012, se află pe ultimul loc în Europa de est, chiar mai mic decât în Bulgaria. (3)

Dar cum arată volumul activității dumneavoastră raportat la cel al instituțiilor analoage din Anglia, Franța sau Germania? Să începem cu Anglia. În Anglia, o țară cu un sector financiar de top și cu cea mai bogata istorie financiară (din Londra au fost finanțate războaie, guverne etc.), omologul ASF, adică Financial Services Authority (FSA) avea aproximativ 3500 de angajați în anul 2012. Aceștia monitorizau 29,000 de firme participante la piața de capital. La dumneavoastră în ASF, cu cei 728 de angajați, numărul instituțiilor financiare supravegheate și reglementate se ridică la aproximativ 740. Pe baza raportului de activitate 2011/2012, Financial Services Authority declară că totalul cheltuielilor cu salariile este de 314 milioane lire sterline, adica 377 milioane euro. Împărțind aceasta sumă la 29,000 firme supravegheate, rezultă un cost anual de monitorizare pe firmă de aproximativ 13,000 euro. În România, costurile salariale ASF sunt de 24.4 milioane euro, adică doar 6% din cele ale FSA. Însă aceste costuri salariale împărțite la doar cele 740 de firme supravegheate duc la un cost de 33,000 euro pe monitorizare, adică de 2.5 ori mai scump ca în Anglia. Cu alte cuvinte, în România un salariat ASF, ca să își facă treaba, este plătit, raportat la dimensiunile industriei financiare locale, de 2.5 ori mai mult decât unul de la FSA.

Comparativ cu Franța, situația din România arată încă mai rușinos. În Franța, echivalentul ASF este Autorité des Marchés Financières (AMF). În anul 2012, AMF a avut 447 de angajați și cheltuieli totale de 82.9 milioane de euro. Pe baza raportului anual 2012 al AMF, rezultă că „les rémunérations du personnel s’élèvent à 31.20 millions d’euros.” Iată deci că, cu cheltuieli salariale de 24.4 milioane de euro, ASF nu este departe de AMF, însă distanța între piața de capital din România și cea din Franța este, evident, astronomică. De reținut că numărul de entități supuse controalelor AMF a fost de 12,957 în anul 2012, deci în medie un angajat AMF a controlat 27 de entități participante la piață. Iată o entitate supraveghetoare cu adevărat eficientă!

În Germania, autoritatea financiară este BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). În 2012, avea 2336 de angajați și cheltuieli salariale de 112.3 milioane euro. Conform raportului anual 2012, angajații BaFin au studii superioare în avocatură, economie, matematică, statistică și IT. (Cum oare arată pregătirea acestor oameni, comparată cu cea a salariaților ASF, angajați după criteriul fiu/fiică, soț/soție, prieten/prietenă, coleg de partid etc?) Salariul mediu pe angajat BaFin este de 4006 euro. Obiectul activității BaFin constă din 9300 de instituții financiare. (4) Cum costurile salariale BaFin sunt de 112.3 milioane euro, rezultă că supravegherea unei instituții participante la piața de capital este de 12,070 euro, deci cu mult mai mic decât în România (33,000 euro).

Așa arătând lucrurile după o privire comparativă, rezultă că ne aflăm în situația în care primarul din Ciorogârla, să zicem, este plătit mai bine decât primarul Londrei, în care un fotbalist de la FC Vaslui este plătit mai bine decât unul de la Real Madrid ș.a.m.d. Cum vă explicați, domnule Dăianu, că într-o țară săracă precum România, cu „o piață de capital primitivă” (folosesc propriile dumneavoastră cuvinte), ASF folosește peste 700 de angajați cu salarii care depășesc pe cele ale colegilor lor de la cele mai importante instituții de poliție financiară din Europa? (5) Cum se face că țara clasată ultima după criteriul valorii bursei raportată la PIB oferă cele mai scumpe servicii de supraveghere din Europa și cele mai mari salarii? Și asta cu cei mai incompetenți salariați (vezi comparația cu BaFin-ul din Germania)? Cum se face că ASF are cel puțin la fel de mulți angajați precum Autorité des Marchés Financières, cu un buget de cheltuieli salariale similar, când numărul de entități financiare este cu mult mai mic în România, nivelul serviciilor financiare vădit inferior, iar PIB-urile țărilor nu sunt de comparat (România reprezentând cam 15% față de Franța)? Cum se explică faptul că supravegherea unei entități financiare participantă la piața de capital în Romania costă de aproape trei ori mai mult decât în Anglia și Germania? De ce cele trei entități care au format ASF în 2013 au înregistrat un deficit bugetar de aproape 5 milioane de euro? De ce oare veniturile ASF din taxa de funcționare, și așa prea ridicate față de imaturitatea piețelor de capital din România, nu au fost suficiente pentru a acoperi cheltuielile ASF? De ce, când salariile ASF sunt de 2.4 ori mai mari decât în însăși industria financiară, declarați peste tot că ele sunt aliniate la această industrie?

Aș putea glosa la nesfârșit pe caracterul total imoral al comportamentului instituției care plătește, pentru o activitate plină de „slăbiciuni de reglementare și supraveghere” (cuvintele dumneavoastră), oameni necalificați anume, cu salarii care sar din grila de profil de pe întreaga planetă. N-am să vă întreb cum vă simțiți când dumneavoastră vă apar lunar în cont sume de 20 de ori mai mari decât ale medicilor care salvează vieți și de 30 de ori mai mari decât salariul mediu din România. Am să vă găsesc chiar o scuză, spunând că nu faceți, toți cei de-acolo, decât să vă aliniați naturii umane mușcate de fiara lăcomiei. Nu sunteți unici pe lume. Fiara lăcomiei, care se ascunde în viscerele ființei umane torturând-o în cele mai hidoase chipuri, e veche de când lumea. Ea nu poate fi domesticită cu vorbe frumoase, cu precepte de morală sau religie, cu aluzii la nerușinare și cu trimiteri la cantitatea de suferință existentă pe lume. Fiara lăcomiei se trezește în mai toți oamenii care vin în contact cu locurile unde apar banii. Așadar, nu sunteți singurii pe lume locuiți de fiara lăcomiei, care, alături de cea a invidiei și a urii, face din om cea mai cumplită creatură. Dar sunteți, cu cazul României, singurii pentru care (ordonanțele de guvern v-au dat doar drepturi!) nu s-au creat mecanisme de supraveghere pentru a ține fiara lăcomiei în lesă. Cine-i controlează și supraveghează pe cei care au pe mână controlul și supravegherea unei piețe de 15 miliarde de euro? În România, fiara lăcomiei trăiește în libertate și sfâșie tot ce-i iese în cale. Are colți și ghiare de oțel.

Și dumneavoastră și șeful dumneavoastră de la ASF, cel cu 72,000 de euro pe finalul lui 2013, sunteți (sau ați fost) înscriși, dacă nu mă înșel la liberali. Cunoașteți cumva următorul amănunt din biografia părintelui liberalilor români, Ion C. Brătianu? Iată-l: „Omul acela nu avea alt scop în viață decât a-și servi țara. […] Când, exilat, lucra la Unirea Principatelor și abolirea protectoratului rusesc, își vindea moșiile și rupea logodna cu o femeie aleasă din iubire; când hotărî aducerea dinastiei străine, își părăsi soția în momentul nașterii, cu un copil bolnav, pe moarte, și mai vându o moșie”.(6)

După o sută cincizeci de ani lucrurile au ajuns în punctul opus. „A-și servi țara”? Vorbe-n vânt! A lua din ea cât poți! Nu mai avem nimic să-i dăm. Istoria ultimelor decenii ne-a schimonosit sufletește. Dar câtă vreme va mai fi de luat? Vă imaginez, împreună cu colegii dumneavoastră de la ASF, privind la țărișoara noastră. Văd de-asupra capetelor dumneavoastră, în norișorul acela care în benzile desenate ne arată ce are personajul pe creier, o enormă vacă care de-abia se mai ține pe picioare. O vacă tot mai slabă, dar care, cât încă mai suflă, trebuie în continuare mulsă.

____________________________________

1 Asta presupunând că la CSA și CNVM numărul de angajați este în aceeași proporție cu totalul venituri de la CSSPP.

2 La CSSPP, avem salarii de 13.32 milioane RON față de venituri de 14.55 milioane RON, deci 92%; la CNVM avem salarii de 43.28 milioane RON la venituri de 46.99 milioane RON, deci salariile sunt tot 92%. Este deci corect să presupunem că și la CSA este tot de aproximatativ 92%.

3 Față de Polonia (35.4%), Ungaria (16.1%), Cehia (18.5%) și Bulgaria (12.7%).

4 Dintre care 592 firme de asigurari, 6,069 fonduri de investitii, și aproape 700 firme de servicii financiare.

5 Ba chiar din Statele Unite. Vezi Cristina Andrei, ASF, coterie de „famiglie”, în Revista 22, 10 februarie 2014: „Salariul actualului «rege» al ASF de 168,000 euro anual umilește venitului șefei arbitrului pieței financiare americane Securities and Exchange Commission, Mary Jo White, care a încasat 165,300 de dolari (124,000 euro)”.

6 Sabina Cantacuzino, Din viața familiei Ion C. Brătianu, București, Humanitas, 2013, p. 232

Gabriel Liiceanu

Despre fiara lăcomiei

Scrisoare deschisă lui Daniel Dăianu

Stimate domnule Daniel Dăianu,

Vă scriu dumneavoastră pentru că sunteți singurul dintre membrii Consiliului ASF pe care îl cunosc și singurul care, mi-am zis, mi-ar putea răspunde competent și onest la întrebările care mi-au venit în minte după ce am citit textul apărut în HotNews despre veniturile salariaților ASF, apoi răspunsul și precizările dumneavoastră. Scriindu-vă, încerc să-mi stăpânesc șocul de primă instanță pe care i-l dă oricui întâlnirea cu cifrele acelea salariale aproape magice, desprinse parcă dintr-un basm arab al zilelor noastre (14 mii de euro pe lună! 72,000 de euro sau 68,000 de euro pe noiembrie și decembrie 2013, rezultați din „suplimentarea cu prime de vacanță și prime de sfârșit de an”!). Și culmea! într-un interviu pe care l-ați dat în 2013 cu ocazia înființării ASF, afirmați că „veniturile unor executivi din fostele entități erau de-a dreptul obscene”. Dar, Dumnezeule, acestea, m-am întrebat, cum sunt?

Mi-am zis însă că, înainte de a formula orice judecată, corect ar fi să mă documentez. Și, iată, timp de vreo două zile, am bătut în lung și-n lat internetul, am citit statutele și rapoartele publice ale ASF-ului, m-am uitat la informațiile privitoare la salariile din România puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică, apoi am comparat activitatea instituției dumneavoastră de supraveghere și control cu activitatea instituțiilor similare din Marea Britanie, Germania, Franța.

De ce tot acest efort, o să mă întrebați? Ce mi-a venit? Pur și simplu am avut senzația că, prin povestea asta cu „salariile ASF”, sunt confruntat cu o adevărată situație-limită a vieții pe care, ca români, o trăim în clipa de față împreună. Nu e oare un „prea mult” la mijloc și un „așa nu se poate”? Nu s-a ajuns oare prea departe, într-un punct, cum să spun?, al disprețului suprem? Nu sunt neapărat convins că scrisoarea mea către dumneavoastră va duce la ceva, dar am simțit că a tăcea și a nu încerca să înțelegi te face în cele din urmă părtaș la ceva cumplit. Așadar, dinăuntrul acestei intense stări de tulburare m-am hotărât să vă pun câteva întrebări și să fac, în cele din urmă, unele considerații metafizice legate de natura umană, de lăcomie și de țara noastră.

Întrucât scrisoarea mea este deschisă, voi începe prin a recapitula, pentru edificarea celor ce ne citesc, câteva dintre datele privitoare la rostul și funcționarea instituției al cărei vicepreședinte sunteți. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a născut în urma unei ordonanțe de guvern din aprilie 2013, prin comasarea a trei comisii de supraveghere a pieței financiare din România și anume: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Ele au funcționat separat de prin 2005, dacă nu mă înșel, iar de aproape un an, iată, au fost puse sub o siglă unificatoare, pentru a forma „un cadru integrat de funcționare și supraveghere a piețelor,” după cum precizează site-ul ASF. Este ca și cum am pune poliția, jandarmeria și pompierii sub aceeași umbrelă, lucru, de ce nu?, perfect acceptabil.

Acum, care este rostul acestei „poliții financiare”, de care dispun toate țările civilizate din lume? Unul cât se poate de nobil: ea e menită să ne apere de abuzurile și malpraxisul participanților la piețele financiare românești înșirați mai sus, adică: firmele de asigurări, fondurile private de pensii, fondurile de investiții etc.

Pentru că toți trebuie, într-o formă sau alta, să ne asigurăm, mă voi referi în continuare cu precădere, pentru exemplificări, la CSA. Cum funcționează acest organism? De unde, de pildă, își obține CSA veniturile? Dintr-o „taxă de funcționare” aplicată firmelor de asigurări și brokerilor „în cuantum de 0,3% din primele brute încasate de asiguratori”. Deci, dacă Allianz Țiriac îmi vinde mie, Gabriel Liiceanu, o poliță de asigurare de 10,000 lei, atunci CSA primește 30 de lei de la firma Allianz. Sumă pe care, în fapt, tot eu, cel asigurat, o plătesc. Și-atunci – iată o primă întrebare – cât de corect este să spunem, după cum rezultă din răspunsul oficial al ASF, că salariile dumneavoastră vin din „venituri proprii”, când de fapt ele nu sunt bani „câștigați”, ci „extrași” prin puterea legii de la participanții la piața de capital și, în fond, de la consumatori?

Acum să vedem câte firme există în România în piața de asigurări și câte dintre ele au fost „controlate și supravegheate” de CSA în 2012? Altfel spus, cât de mare este obiectul activității dumneavoastră și cât aveți de trudit în marginea lui? Din cele aproximativ 650 de firme și brokeri din piața de asigurări, în anul 2012, raportul public de activitate al CSA arată că „CSA a finalizat zece acțiuni de control la societățile de asigurare și/sau reasigurare, dintre care două au reprezentat acțiuni de control periodic și opt, acțiuni de control inopinat. In cursul anului 2012, au fost finalizate 54 acțiuni de control la brokerii de asigurare, din care 17 acțiuni de control periodic și 37 acțiuni de control inopinat”. Așadar, conform datelor CSA, controalele efectuate au vizat doar 10% din cei 650 de participanți la piața de asigurări.

Mai departe. Să trecem acum la veniturile celor din ASF, la salarii, la prime de vacanță și de sfârșit de an, așadar la remunerațiile care reflectă competențele și volumul de muncă depus de agajații celor trei entități. M-am uitat la cele trei rapoarte anuale ale acestora pe anul 2012, cele mai recente. Sunt foarte detaliate, cu câte 160-220 pagini fiecare. Din păcate, CSA (cea mai mare dintre entități după venituri) dă cele mai puține date despre situația financiară proprie. În schimb, putem afla că veniturile ASF (suma celor trei entități) au fost de 26.5 milioane euro în 2012 (rezultate din acele taxe de funcționare), iar cheltuielile au fost de 31.2 milioane euro. De remarcat că fiecare entitate a avut un deficit de buget care, agregat, este de 4.7 milioane euro. E firesc să-ți pui întrebarea cum oare vă puteți permite să dați prime și salarii atât de mari, câtă vreme veniturile nu acoperă aceste cheltuieli? Cum, cu un asemenea deficit?

Nu am găsit o cifră oficială a numărului de angajați ai ASF. Am găsit doar că CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private), de la 25 de angajați în anul 2005, când a fost fondată, a ajuns la 91 de angajați în 2012, cu 14.55 milioane RON venituri. Chiar dacă nu știm câți angajați au CSA și CNMV (pentru a afla asta, se pare că trebuie o solicitare scrisă), putem face un calcul deductiv cu privire la acest număr în cele trei entități, dacă presupunem în mod neutru că ponderea venituri/angajați la toate entitățile se menține. Din acest simplu calcul rezultă cifra de 728 de angajați pe toată structura ASF1. Dar care este salariul mediu ce rezultă de aici? Dat fiind că la cele trei entități ponderea salariilor în venituri este de 92% și cunoscând cheltuiala fiecărei entități pe salarii2, rezultă că 92% din 26.5 milioane euro este 24.4 milioane euro. Iar dacă e vorba de 728 de angajați, salariul mediu pe care-l obținem este de 2788 de euro pe lună, adică de 12,320 de lei, distribuiți în formă de piramidă, atingând la vârf (membrii Consiliului) salarii între 12 și 14 mii de euro lunar, plus acele „prime de vacanță”, care vă permit încheierea glorioasă a anului (noiembrie-decembrie) cu câte 70,000 de euro.

Cum arată aceste salarii comparate cu celelalte salarii din economia românească? Dacă ne uităm la cifrele de la Institutul Național de Statistică pentru anul 2012, rezultă că salariile lunare ASF sunt de 5.8 ori mai mari decât media națională, de aproape 7 ori mai mari decât la educație și sănătate și, culmea, de 2.4 ori mai mari decât în însăși industria financiară, pe care cei de la ASF o invocă drept etalon de salarizare. Cele 24.4 milioane euro, care reprezintă masa salarială a ASF pentru 728 de angajați, ar putea susține 5000 angajați din „Sănatate și Asistență Sociala”, la salariul mediu de 1800 lei din acest segment de activitate. Oare se poate spune că șapte sute și ceva de angajați de la ASF, care monitorizează o piață de capital „primitivă”, sunt echivalentul a aproape cinci mii de lucrători în domeniul sănătății? Nu vi se pare înspăimântător? Și nu vi se pare înspăimântător că salariul unui chirurg de la Spitalul Fundeni (de 600 de euro) este de 20 de ori mai mic decât salariul dumneavoastră (de 12,000 de euro, fără prime de vacanță și alte prime)? Această diferență presupune că activitatea dumneavoastră ca membru în Consiliul ASF este cu mult mai importantă pentru români decât aceea a unui medic care salvează o viață sau o prelungește cu douăzeci de ani.

Să vedem, în sfârșit, cum arată piețele financiare din România în raport cu celelalte piețe europene, ca să putem aprecia cât de mare este volumul dumneavoastră de muncă și dacă el se reflectă corect în veniturile dumneavoastră.

În conferința Crearea unei piețe de capital internaționale în România, pe care ați susținut-o pe 12 februarie a.c. la BNR (vezi site-ul www.asfromania.ro), ați arătat că „piața de capital de la noi este primitivă” și că „există slăbiciuni de reglementare și supraveghere.” Ați indicat de asemenea și care este valoarea întregii burse raportată la PIB și ați arătat că România, cu un procent de 9.2% în anul 2012, se află pe ultimul loc în Europa de est, chiar mai mic decât în Bulgaria.3

Dar cum arată volumul activității dumneavoastră raportat la cel al instituțiilor analoage din Anglia, Franța sau Germania? Să începem cu Anglia. În Anglia, o țară cu un sector financiar de top și cu cea mai bogata istorie financiară (din Londra au fost finanțate războaie, guverne etc.), omologul ASF, adică Financial Services Authority (FSA) avea aproximativ 3500 de angajați în anul 2012. Aceștia monitorizau 29,000 de firme participante la piața de capital. La dumneavoastră în ASF, cu cei 728 de angajați, numărul instituțiilor financiare supravegheate și reglementate se ridică la aproximativ 740. Pe baza raportului de activitate 2011/2012, Financial Services Authority declară că totalul cheltuielilor cu salariile este de 314 milioane lire sterline, adica 377 milioane euro. Împărțind aceasta sumă la 29,000 firme supravegheate, rezultă un cost anual de monitorizare pe firmă de aproximativ 13,000 euro. În România, costurile salariale ASF sunt de 24.4 milioane euro, adică doar 6% din cele ale FSA. Însă aceste costuri salariale împărțite la doar cele 740 de firme supravegheate duc la un cost de 33,000 euro pe monitorizare, adică de 2.5 ori mai scump ca în Anglia. Cu alte cuvinte, în România un salariat ASF, ca să își facă treaba, este plătit, raportat la dimensiunile industriei financiare locale, de 2.5 ori mai mult decât unul de la FSA.

Comparativ cu Franța, situația din România arată încă mai rușinos. În Franța, echivalentul ASF este Autorité des Marchés Financières (AMF). În anul 2012, AMF a avut 447 de angajați și cheltuieli totale de 82.9 milioane de euro. Pe baza raportului anual 2012 al AMF, rezultă că „les rémunérations du personnel s’élèvent à 31.20 millions d’euros.” Iată deci că, cu cheltuieli salariale de 24.4 milioane de euro, ASF nu este departe de AMF, însă distanța între piața de capital din România și cea din Franța este, evident, astronomică. De reținut că numărul de entități supuse controalelor AMF a fost de 12,957 în anul 2012, deci în medie un angajat AMF a controlat 27 de entități participante la piață. Iată o entitate supraveghetoare cu adevărat eficientă!

În Germania, autoritatea financiară este BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). În 2012, avea 2336 de angajați și cheltuieli salariale de 112.3 milioane euro. Conform raportului anual 2012, angajații BaFin au studii superioare în avocatură, economie, matematică, statistică și IT. (Cum oare arată pregătirea acestor oameni, comparată cu cea a salariaților ASF, angajați după criteriul fiu/fiică, soț/soție, prieten/prietenă, coleg de partid etc?) Salariul mediu pe angajat BaFin este de 4006 euro. Obiectul activității BaFin constă din 9300 de instituții financiare4.Cum costurile salariale BaFin sunt de 112.3 milioane euro, rezultă că supravegherea unei instituții participante la piața de capital este de 12,070 euro, deci cu mult mai mic decât în România (33,000 euro).

Așa arătând lucrurile după o privire comparativă, rezultă că ne aflăm în situația în care primarul din Ciorogârla, să zicem, este plătit mai bine decât primarul Londrei, în care un fotbalist de la FC Vaslui este plătit mai bine decât unul de la Real Madrid ș.a.m.d. Cum vă explicați, domnule Dăianu, că într-o țară săracă precum România, cu „o piață de capital primitivă” (folosesc propriile dumneavoastră cuvinte), ASF folosește peste 700 de angajați cu salarii care depășesc pe cele ale colegilor lor de la cele mai importante instituții de poliție financiară din Europa?5 Cum se face că țara clasată ultima după criteriul valorii bursei raportată la PIB oferă cele mai scumpe servicii de supraveghere din Europa și cele mai mari salarii? Și asta cu cei mai incompetenți salariați (vezi comparația cu BaFin-ul din Germania)? Cum se face că ASF are cel puțin la fel de mulți angajați precum Autorité des Marchés Financières, cu un buget de cheltuieli salariale similar, când numărul de entități financiare este cu mult mai mic în România, nivelul serviciilor financiare vădit inferior, iar PIB-urile țărilor nu sunt de comparat (România reprezentând cam 15% față de Franța)? Cum se explică faptul că supravegherea unei entități financiare participantă la piața de capital în Romania costă de aproape trei ori mai mult decât în Anglia și Germania? De ce cele trei entități care au format ASF în 2013 au înregistrat un deficit bugetar de aproape 5 milioane de euro? De ce oare veniturile ASF din taxa de funcționare, și așa prea ridicate față de imaturitatea piețelor de capital din România, nu au fost suficiente pentru a acoperi cheltuielile ASF? De ce, când salariile ASF sunt de 2.4 ori mai mari decât în însăși industria financiară, declarați peste tot că ele sunt aliniate la această industrie?

Aș putea glosa la nesfârșit pe caracterul total imoral al comportamentului instituției care plătește, pentru o activitate plină de „slăbiciuni de reglementare și supraveghere” (cuvintele dumneavoastră), oameni necalificați anume, cu salarii care sar din grila de profil de pe întreaga planetă. N-am să vă întreb cum vă simțiți când dumneavoastră vă apar lunar în cont sume de 20 de ori mai mari decât ale medicilor care salvează vieți și de 30 de ori mai mari decât salariul mediu din România. Am să vă găsesc chiar o scuză, spunând că nu faceți, toți cei de-acolo, decât să vă aliniați naturii umane mușcate de fiara lăcomiei. Nu sunteți unici pe lume. Fiara lăcomiei, care se ascunde în viscerele ființei umane torturând-o în cele mai hidoase chipuri, e veche de când lumea. Ea nu poate fi domesticită cu vorbe frumoase, cu precepte de morală sau religie, cu aluzii la nerușinare și cu trimiteri la cantitatea de suferință existentă pe lume. Fiara lăcomiei se trezește în mai toți oamenii care vin în contact cu locurile unde apar banii. Așadar, nu sunteți singurii pe lume locuiți de fiara lăcomiei, care, alături de cea a invidiei și a urii, face din om cea mai cumplită creatură. Dar sunteți, cu cazul României, singurii pentru care (ordonanțele de guvern v-au dat doar drepturi!) nu s-au creat mecanisme de supraveghere pentru a ține fiara lăcomiei în lesă. Cine-i controlează și supraveghează pe cei care au pe mână controlul și supravegherea unei piețe de 15 miliarde de euro? În România, fiara lăcomiei trăiește în libertate și sfâșie tot ce-i iese în cale. Are colți și ghiare de oțel.

Și dumneavoastră și șeful dumneavoastră de la ASF, cel cu 72,000 de euro pe finalul lui 2013, sunteți (sau ați fost) înscriși, dacă nu mă înșel la liberali. Cunoașteți cumva următorul amănunt din biografia părintelui liberalilor români, Ion C. Brătianu? Iată-l: „Omul acela nu avea alt scop în viață decât a-și servi țara. […] Când, exilat, lucra la Unirea Principatelor și abolirea protectoratului rusesc, își vindea moșiile și rupea logodna cu o femeie aleasă din iubire; când hotărî aducerea dinastiei străine, își părăsi soția în momentul nașterii, cu un copil bolnav, pe moarte, și mai vându o moșie”.6

După o sută cincizeci de ani lucrurile au ajuns în punctul opus. „A-și servi țara”? Vorbe-n vânt! A lua din ea cât poți! Nu mai avem nimic să-i dăm. Istoria ultimelor decenii ne-a schimonosit sufletește. Dar câtă vreme va mai fi de luat? Vă imaginez, împreună cu colegii dumneavoastră de la ASF, privind la țărișoara noastră. Văd de-asupra capetelor dumneavoastră, în norișorul acela care în benzile desenate ne arată ce are personajul pe creier, o enormă vacă care de-abia se mai ține pe picioare. O vacă tot mai slabă, dar care, cât încă mai suflă, trebuie în continuare mulsă.

1 Asta presupunând că la CSA și CNVM numărul de angajați este în aceeași proporție cu totalul venituri de la CSSPP.

2 La CSSPP, avem salarii de 13.32 milioane RON față de venituri de 14.55 milioane RON, deci 92%; la CNVM avem salarii de 43.28 milioane RON la venituri de 46.99 milioane RON, deci salariile sunt tot 92%. Este deci corect să presupunem că și la CSA este tot de aproximatativ 92%.

3 Față de Polonia (35.4%), Ungaria (16.1%), Cehia (18.5%) și Bulgaria (12.7%).

4 Dintre care 592 firme de asigurari, 6,069 fonduri de investitii, și aproape 700 firme de servicii financiare.

5 Ba chiar din Statele Unite. Vezi Cristina Andrei, ASF, coterie de „famiglie”, în Revista 22, 10 februarie 2014: „Salariul actualului «rege» al ASF de 168,000 euro anual umilește venitului șefei arbitrului pieței financiare americane Securities and Exchange Commission, Mary Jo White, care a încasat 165,300 de dolari (124,000 euro)”.

6 Sabina Cantacuzino, Din viața familiei Ion C. Brătianu, București, Humanitas, 2013, p. 232

Distribuie acest articol

263 COMENTARII

 1. Dl. Gabriel Liiceanu, jurnalist de investigatii! Unde s-a ajuns… nu credeam s-o vad si pe asta.
  Sigur, argumentul suprem al celor de la ASF e ca ei au injumatatit salariile, asa ca totul e posibil acum … insa chiar asa lipsa de responsabilitate? Totul se poate rezolva abia dupa ce a ajuns scandal de presa?
  Sincere felicitari d-lui Liiceanu pentru munca de investigatie depusa.

  • Propun: DOMNUL LIICEANU PRESEDINTE!
   Urmaresc cu interes de mai mult de 24 de ani aparitiile publice ale domniei sale si nimic din ce a afirmat sau a facut nu m-a dezamagit asa cum a fost cazul cu ceilalti actori ai scenei publice romanesti.

  • Sunt uimit de atata nerusinare a acestor persoane care se credeau protejate in nesimtirea lor,
   vina cea mai mare o au,insa, guvernantii ,sper sa se termine cat de rapid aceasta situatie.Felicitari d-lui Liiceanu pentru investigatie si trebuie sa mai adaug ca d-l Daianu a declarat ca o parte din acesti bani iau calea unor donatii…Crede cineva?

   • Eu cred. Donatii la Fundatia Borfasilor Anonimi, alintata duios PNL.
    Ginditi-va ca angajarea rubedeniilor intr-o institutie de stat are avantajul ca poti trata foarte clar cu rubedenia cum ca trebuie sa doneze 50% acolo unde trebuie. Era aici pe contributors un comentator care povestea ca un sef bugetar exact asta facea: avea libertate de a da prime, dar isi anunta subalternii ca trebuie sa doneze jumatate la pusculita, ca seful respectiv platise la rindul lui pentru a obtine postul. E o increngatura si o imbolnavire a sistemului bugetar ceva de speriat… Deci da, chiar cred ca donau cu totii, incepind de la rusanu, daianu, socol pina la portar.

    • In momentul cand Daianu a fost trecut pe un loc neeligibil pe lista pentru PE, i s-a promis probabil o compensatie. Cum structurile de control adunate sub sigla ASF au fost mai mereu sursa de finantare pentru pusculita partidelor de la guvernare, in acest mod a fost impacata capra cu varza. Pe rasadurile contribuabililor, bineinteles.
     Dar e tare interesant ca PSD nu comenteaza, si buba s-a spart tocmai acum. Nu cred ca este intamplator.

   • vorba poeziei – usor modificata:

    Everybody loves somebody,
    But my honey loves my money:
    Therefore, I donate her part of my money.

   • Si frumusetea povestii mai e data si de faptul ca, desi aceste salarii exceptionale ar fi in teorie justificate de necesitatea de a putea angaja oameni de virf, care ar fi altfel tentati de salarii foarte mari din privat sau din alte tari, in presa s-a scris ca destui angajati ai ASF sint de fapt rude ale unor personalitati… forme fara fond a la roumaine…

   • Vasile Doru: vina este numai si numai a electoratului, care a ales dupa chipul si asemanarea sa penali care sa-i apere de justitie. Fiecare dintre cei care au pus stampila pe usl are un dosar de pensionare ilegal, a incalcat legea, a plagiat, a dat diplome contra atentii substantiale, a acordat titluri de doctori unora care nu au nimic a spune, sau pur si simplu este un milog, infruptandu-se din banul statului, care este de fapt al contribuabililor.

    O societate putreda, care are totusi tupeul sa se mandreasca cu un Mihai Viteazul, Decebal, Stefan cel Mare, Cuza, Tepes… pai ce aveti voi in comun cu acestia, lumpenilor?

    • Imu pare rau ca trebuie sa intervin afirmand ca TOTI POLITICIENII CARE AU FOST SI CARE SUNT LA PUTERE, sunt la fel,numai ca acum au inceput sa se manance intre ei si ‘mizeriile’ ies la suprafata.As vrea sa cred ca vom scapa de ecu indiferenta si comoditatea noastra.i,insa…mai curand cred ca am sa ajung pe Luna.Astea sunt ca raia,ca pecinginea,ca holera,ca tot ce poate fi mai rau si mai contagios pentru o socetate saracita si slabita psihic.Suntem ‘papusile’ ‘magiei negre’ create de ei,cu acceptul nostru.Aceste ‘gauri negre’ ale Romaniei care absorb toti baniise perpetuiaza precum viermii,si pe unde trec,lasa numai uscaciune si starvuri.Daca Becali a fost condamnat pentru o ‘valiza’, ei ar trebui inpuscati pentru ditamai ‘vagoanele’ .Rusinea nu e a lor.Rusinea e a noastra pentru ca i-am toleratsi i-am slugarit.

     • Ca sa completez: toti care nu au iesit in strada sa striveasca alianta usl, cancerul societatii, sufera de crunta nesimtire, ticalosie, prostie. Dupa cum se vede fiecare are un dosar care-l incrimineaza. Alesii n-au iesit din spuma marii, au fost alesi si acum mentinuti in functii de penali

      • Problema nu ete numai la USL. Este si la PDL si la oricare partid politic din Romania. Ajunsi la putere doar de ciolan le pasa. Sint multi care au votat USL de nevoie, ca sa scape de PDL, o alta holera a societatii. Nu uitati cazul Riti, Berceanu, Udrea, etc. Spuneti ca vinovat ete electoratul. Da asa este, dar are o scuza: NU AU DIN Ce ALEGE. Numai borfasi, curve, hoti sint pe lite. i problema mare este ca si rindul doi de polititcieni la fel sint. Trebuie a treaca generatii pina cind se curata mizeria din politica. Noi nu o sa apucam sa vedem o ditribuire corecta a banului public, o abordare corecta a contribuabilului platitor de taxe. Se vorbeste de eradicarea evaziunii fiscale, si tot firmele care platesc impozitele sint calcate si strivite sub povara grea a fiscalitatii duse in extrem. Da e revoltaor ce se scrie, problema mare ete ca ori unde privesti, la stat totul este umflat: nr de personal, lefurile, lipsa de raspundere pentru munca depusa, protectionismul, etc.

      • @ATI

       Nu am spus ca la pdl nu au fost penali si inca mai sunt. Uitam caderea lui Ungureanu, cand o mare parte dintre penali, speriati de justitia lui Basescu au trecut brusc la usl?
       Dar asta este o scuza, cand esti dezamagit de un partid te duci repede si votezi varianta cea mai proasta, demna de un popor de 2 bani?

       Cand nu ai alternativa votezi raul cel mai mic si apoi iesi in strada la cea mai mica abatere, ii fortezi sa revina la soseaua principala. Ce face electoratul roman? Sta si priveste la Basescu cum lupta pt. ei. Halal popor! Deci pana la urma tot electoratul este de vina, nesimtirea lui a permis politicieni corupti, care de altfel sunt imagine in oglinda a penalilor votanti

    • Nu este nimic nou in Romania.Chestiunea a iesit la suprafata pentru ca existau interesele PSD-ului si ale presedintelui;ale primului pentru denigrarea PNL-ului si ale celuilat pentru deranjarea lui Adamescu.Faptul ca veniturile erau duble pe vremea lui Boc,in plina criza,nu a deranjat si nu deranjeaza pe nimeni.Cei care au adus la suprafata acest lucru stiau ei bine ca ca subiectul va genera un val de indignare.Intrebarea d-lui Liiceanu nu trebuia adresata lui Daniel Daianu ci clasei politice(de acum si dinainte) care a facut posibile asemenea venituri.

  • Multumesc Domnului Gabriel Liiceanu pentru argumentarea logica si etica. Inca o data ma intreb de ce toti cocotzatzii in varful ierarhiilor isi pierd iremediabil capacitatea de a rationa conform calitatii de om , cand vine vorba de responsabilitatea obligatorie fata de majoritatea comunitatii din care au iesit. Situatia in discutie imi reconfirma o vorba de duh romaneasca: ” cum te belesc ai tai, n-o face nici strainul. Si daca o face, ce pretentie sa mai ai???” (scuze pentru neaoshismul limbii romane intzelepte!!!)

  • Culmea nesimțirii este că nu au curajul să vă răspundă direct și lovesc indirect prin publicarea de replici prin jurnale asociate puterii (exemplu Ziarul Financiar).

   Vezi aici:
   http://www.zf.ro/eveniment/asf-dezgroapa-nume-si-salarii-incasate-de-la-csa-si-cnvm-de-apropiati-ai-pdl-secretara-lui-emil-boc-a-avut-venituri-de-64-131-de-euro-in-doua-luni-12118689

   Un argument la fel de sfidător ca toate celelalte ”argumente” justificatoare pentru salariile nesimțite este și cel care reiese din articolul din ZF: cei de la ASF au moștenit o situație care exista dinainte. Cei de dinainte luau salarii mai mari decât cei de acum. Cu alte cuvinte, noi cei care am câștigat zdrobitor alegerile împotriva ”celor de dinainte” nu am fost în stare să curmăm abuzurile așa cum am promis. Sau altfel, continuăm să fim ticăloși pentru că și cei de dinainte au fost ticăloși (sau mai ticăloși). E ca și cum ai spune mă apuc de furat din buzunare călătorii din autobuz pentru că, la rândul meu, am fost furat zilele trecute în autobuz.

   Oare cum o fi să pleci acasă într-o lună cu atâția bani în buzunar fără să fi muncit mare lucru? Cum poți să dormi după ce ai făcut așa ceva? Cum poți să te mai plimbi pe stradă printre săracii pe care i-ai jecmănit (cei care sunt obligați prin lege să își facă asigurări de casă contra inundațiilor deși stau la etajul 5) după ce ai făcut așa ceva?

   • „Un argument la fel de sfidător […]: cei de la ASF au moștenit o situație care exista dinainte. Cei de dinainte luau salarii mai mari decât cei de acum. Cu alte cuvinte, noi cei care am câștigat zdrobitor alegerile împotriva ”celor de dinainte” nu am fost în stare să curmăm abuzurile așa cum am promis. Sau altfel, continuăm să fim ticăloși pentru că și cei de dinainte au fost ticăloși (sau mai ticăloși). E ca și cum ai spune mă apuc de furat din buzunare călătorii din autobuz pentru că, la rândul meu, am fost furat zilele trecute în autobuz..”

    Adevarat. Dar ati uitat sa-i dati o palma (apasata) si sefului „celor de dinainte”, care se „revolta” ieri, in fata camerelor TV de la Cotroceni, impotriva celor de la ASF. Se revolta, cu sfidatoare ipocrizie, impotriva abuzurilor de astazi de la ASF, unde nu mai sunt „baietii lui”, insa totul era perfect in perioada 2009 – 2012, cand un ASF vopsit in portocaliu se prezenta si mai rau la capitolul „Abuzuri”, nici vorba de „revolta”. Apropo de analogia cu „autobuzul si furtul din buzunare: ieri, in conferinta de presa de la Cotroceni, seful hotilor de ieri, din autobuz, striga tare „Prindeti hotii!”

    • Hotul striga „Prindeti hotul!”

     Pe acelasi principiu, daca inainte se fura e mai bine ca Basescu sa taca, nu-i asa? Domnule, ai votat schimbarea sistemului ticalosit al lui Boc, ai votat cel mai cinstit guvern… si cel mai capabil… Felicitari! Cu decenta si moralitatea merge mai greu vad.

     • @Dorulet

      „Cu decenta si moralitatea merge mai greu vad.”

      Tocmai, din decenta (in privinta moralitatii… ne-am convins: moralitatea lui incape toata in casa din strada Mihaileanu) „decentul” Basescu trebuia sa taca si sa-i lase sa vorbeasca pe cei care au decenta si moralitate. Asa cum a tacut complice in vremea cand „ai lui” (fie ca era vorba de un politist, fie de secretara lui Boc) faceau figuratie la ASF, incasand salarii duble in comparatie cu cele fata de care se „revolta” acum, asa trebuia sa taca si acum, nu sa dea „lectii moralizatoare” sub cupola circului de la Cotroceni, opinand tocmai el, incompetentul suprem, despre pretinsa „incompetenta” a lui Daianu. Din decenta.

      • Eu stiu asa: ai ceva de reprosat, te duci frumos la DNA si depui o plangere pentru Mihaileanu, sub semnatura. Trebuie sa-ti raspunda aia intrun fel. Sii din Decembrie Basescu nu mai are niciun fel de imunitate, desi si cu flota a renuntat la ea de buna voie sa fie cercetat de nastase 4 case, care, apropo, nu a gasit nimic incriminant. Poate ai matale noroc si il infunzi pe Base cu Mihaileanu, poti sa stii?
       Din cate vad eu si matale NU, in afara de Basescu nimeni nu mai observa nereguli, marsavii, jafuri…. asa ca pe cine astepti sa ia cuvantul in locul lui Basescu? Ca vad ca va deranjeaza mai mult gestul in sine si nu continutul interventiilor lui. Sau amandoua?

      • De ce sa taca? Acum a venit timpul, s-a umplut paharul, astfel noi cum am fi stiut de escrocheriile de la ASF.

   • Eu cred ca politicienii si familiile lor, pe care ii tot alegeti de zor, repetitiv pina la plictiseala, dorm foarte linistiti. Ce, nu li se cuvine? Esti un simplu oaspete in tara LOR, ce, n-ai inteles?

    Ei nu se plimba pe strada, domnule, pe strada dau cu Porche-ul peste tine (omori trei oameni, iei trei ani cu suspendare, cam atit valoreaza viata unuia din plebe). Ei sint vatafii, noi sclavii.

    Cam asa stau lucrurile.

    • Sclavii? As spune prostimea si ticalosimea, ca nu va impiedica nimeni sa iesiti destepti si curati in strada, sa dati cu ei de pamant.

      • Ha-ha, eu am avut un curaj si mai mare, cam imediat dupa „revolutie”, cand am ales sa las totul in urma si sa fug cat mai departe de o tara care pacat ca este locuita. Si nu am regretat nicio clipa. Forma mea finala de protest a dat roade. Cand am protestat in tara prostimea/ticalosimea ma criticau. Eu nu ma plang de trai mizer, ci cei care au ramas in mocirla, dar nu intreprind nimic.

     • Dorulet,
      Acolo, in tara de adoptie, ti-ai procurat niste ochelari care, probabil nici nu-ti dai seama, au lentile de culoare portocalie. Noi, pe aici prin tara, unii din cei care n-avem banii tai de ochelari zbengosi, vedem asa cum ne-a lasat vederea dumnezeu la momentul creatiei noastre.
      Eu vad, de exemplu, ca hotul hotilor, securistul securistilor, smenarul smenarilor, tatal coruptilor, etc … face pe moralistul si de trei ori pe zi la televiziuni.
      Daca este sa vorbim despre atitudinea noastra de alegatori, putem spune ca am facut-o si noi odata ca lumea – in vara lui 2012 si am votat pentru plecarea lui Basescu. Am votat la greu, cum poate nu s-a mai vazut de mult la licuriciul occidental, farul nostru calauzitor. Si …ce sa vezi … ne-a pus, licuriciul, o talpa de ne-a naucit. Ce sa mai credem, mai Dorulet, baiatule, daca nici sapte milioane si patrusute de mii n-am putut sa-i luam scaunul marelui hotoman ?
      Sa credem in Basescu ? De ce am face-o ? Este in al zece-lea an presedinte si nu are nici o raspundere pentru ce se intimpla in tara ? N-a avut timp sa faca ordine ? Dar ce a facut ? N-ai observat ca a facut numai gilceava – adica dezordine ? Sunt foarte curios sa stiu cu ce solutie ii speli matale pacatele de-l faci fat frumos pe acest golan smecher.
      Dorulet, ma intreb asa din curiozitate, de ce nu te intorci in tara acum, sub domnia ,,sefului statului”, cum isi zice el neconstitutional ? Smechere, stii ca ai sanse mult mai mari sa vii sub alt presedinte, mult mai bun, indiferent care va fi el !
      Pina atunci, n-ar fi rau sa auzim, de ce nu, numai de bine !

   • Si in ziarul Bursa din 21 feb. un oarecare care semneaza Make insinueaza ca Dl. Liiceanu ar fi scris pus de….desigur Basescu.
    Tocmai de la un literat o analiza asa buna nu am mai vazut (nr. salariati, nr. firme supravegheate, salarii, costuri medii in Ro, FR, GB, Germ!)

    Dar sa nu uitam:
    1. Sloganul PDL (pres) este „sa traiti bine” (iar angajatii din aceste structuri traiau!)
    2. Sloganul USL este „Dreptate pina la capat”, ori asta nu-i dreptate!

  • Prin 2010-11-12 nu era interesat domnu’ de aceste lucruri. Nu a fost furat ca si cetatean de inaintasii celor de azi? Si pe atunci se stiau salariile duble fata de acum (care si acum sunt indecente!!!), dar luarea de atitudine a lipsit cu desavarsire. Mai bine mai tarziu decat niciodata, dar parca… miroase!

   • Miroase bine, mizeriile recent iesite la iveala apatrin intregii clase politice postdecembriste. Putoarea emanata de aceasta trebuie eliminata, avem nevoie de „aer” curat, de noi politicieni care sa promoveze noi politici.

  • Jaf cu acte in regula pe banii nostri

   Foarte interesant articolul domnului Liiceanu despre jaful din ASF. Deranjant este ca, pana la urma, noi am platit si platim tot, mai devreme sau mai tarziu:
   – prin taxa de functionare a brokerilor si firmelor de asigurari de „0,3% din primele brute”, la fiecare asigurare obligatorie sau facultativa, pe care o platim;
   – prin preturile bunurilor si serviciilor pe care le platim si care includ in costuri taxele si impozitele platite pe serviciile financiare care contribuie la bugetul de venituri al ASF;
   – prin taxele, impozitele (directe sau indirecte incluse in costul bunurilor si serviciilor pe care le platim global) si prin cresterea suplimentara a preturilor cu care trebuie acoperite deficitele bugetare ale institutiei (de aproximativ 18%, cum reiese din articolul domnului Liiceanu).

   Din pacate, fenomenul de jaf legalizat de politicieni si de o parte din bugetari pe banii nostri este generalizat. Noi am platit, platim si vom plati tot:
   – prea multi bugetari in plus, in raport nevoile reale ale societatii si cu serviciile si bunurile pe care le ofera sectorul public;
   – bugetari inutili, care sa ne faca probleme inutile si sa ne incurce, doar ca sa isi justifice ei existenta;
   – bugetari incompetenti, a caror ineficienta si pagube trebuie sa le platim si suportam tot noi;
   – salarii prea mari ale unor bugetari in raport cu piata fortei de munca, cu salariile din mediul privat si cu valoarea pe care acestia o produc;
   – birocratia ineficienta si inutila;
   – preturi mult peste cele din piata la achizitiile publice de bunuri si servicii (diferenta se regaseste in mite si in cresterea avererii unora care fac afaceri cu statul);
   – banii irositi pe bunuri si servicii care nu sunt necesare si se cheltuie doar pentru acorda mite si pentru a creste averea unora care fac afaceri cu statul;
   – pensii acordate incorect, inechitabil, fara sa tina cont de contributii;
   – venituri ale bugetarilor care nu reflecta performanta si valoarea contributiei acestora la bunastarea populatiei;
   – efectele coruptiei care vicieaza deciziile si procesul de alocare eficienta si corecta a resurselor;
   – efectele unor legi si reglementari aberante;
   – efectele nerespectarii si neaplicarii legilor, chiar si aberante;
   – deficite bugetare alte institutiilor publice, care reflecta ineficienta acestora;
   – acceptarea promisiunilor populiste, fara acoperie, ale politicienilor care pana la urma nu se indeplinesc;
   – datoria publica si imprumuturile publice interne si externe cu care se finanteaza suplimentar cele de mai sus.

   Noi si copiii nostri platim tot, mai devreme sau mai tarziu, prin taxe, prin impozite (inclusiv cele incluse in preturile bunurilor si serviciilor pe care le cumparam – codul fiscal actualizat are peste 1.300 de pagini) si prin excesul de masa monetara creat pentru acoperirea cheltuielilor statului (care in final se transmite in cresterea suplimentara a preturilor si deprecierea monedei nationale).

   Pentru ca majoritatea oamenilor nu sunt constienti de aceste lucruri, nu le pasa si nu fac ceva, ca sa le schimbe in bine, in masura in care pot, trebuie sa platim toti.

  • Vad ca toata lumea vorbeste despre salariile din ASF. Dar oare stie lumea ca numai conducatorii au acest nivel de salariu???De ce nu va interesati cat au specialistii, referentii sau soferii din ASF?? titi ca au fost suprimate primele de vacanta, sporul de vrchime si ce este mai important sporul de confidentialitate??? SA le iei sporul de confidentialitate salariatilor din asa o mare autoritat??? Poate au fost luate toate acestea pentru asi rotunji ei veniturile, primele i mai stiu eu ce alte bonusuri??!!!!

   • @IOANA: In 2014 am reclamat ASTRA pentru neplati si modul discretionar de solutionare a unui accident, practic am sesizat ASF de faptul ca ASTRA nu isi face treaba de actionar. Pe langa faptul ca ASF (o duduie) mi-a raspuns dupa 30 de zile, cand eu eram amenintat de procese de firma de service, au mai si adaugat ca ASTRA poate refuza plata daca ei considera masura necesara. ASTRA a facut constatarea, au ales service-ul si apoi tot ei au refuzat acceptul de plata. ASF a fost si va ramane curva asiguratorilor, garantul ca nimeni nu le poate face nimic.

  • Jaf cu acte in regula pe banii nostri

   Foarte interesant articolul domnului Liiceanu despre jaful din ASF. Deranjant este ca, pana la urma, noi am platit si platim tot, mai devreme sau mai tarziu:
   – prin taxa de functionare a brokerilor si firmelor de asigurari de „0,3% din primele brute”, la fiecare asigurare obligatorie sau facultativa, pe care o platim;
   – prin preturile bunurilor si serviciilor pe care le platim si care includ in costuri taxele si impozitele platite pe serviciile financiare care contribuie la bugetul de venituri al ASF;
   – prin taxele, impozitele (directe sau indirecte incluse in costul bunurilor si serviciilor pe care le platim global) si prin cresterea suplimentara a preturilor cu care trebuie acoperite deficitele bugetare ale institutiei (de aproximativ 18%, cum reiese din articolul domnului Liiceanu).

   Din punctul de vedere al momentului in care problemele din ASF au ajuns in atentia presei si probabil a domnului Liiceanu este destul de evident ca acesta are legatura cu problemele de la Astra. Probabil domnul Adamescu, care este destul de influent si detine si trusturi de presa, deranjat de ce se va intampla cu Astra, a generat direct si indirect aceste investigatii. Acest lucru este insa normal, ata timp cat informatiile sunt reale si nu scuza in nici un fel problemele de la ASF, care sunt mai vechi si au fost preluate de conducerea actuala.

   Statul, prin institutiile sale (ASF si BNR), trebuie sa asigure buna functionare a pietelor financiar-bancare, eficienta si mentinerea stabilitatii acestora. In aceste piete incredere este esentiala, efectul de levier este mare, contagiunea si riscul sistemic sunt foarte importante. In cazul unor probleme la anumite societati financiar-bancare investitia statului (prin totalitatea resurselor implicate) trebuie sa fie mult mai mica decat pierderea economica potentiala pe care ar putea sa o genereze. Pierderea economica potentiala ar trebui sa fie calculata, din punctul meu de vedere, ca reducere cumulata a PIB-urilor viitoare generata strict de aceasta problema, actualizate in prezent cu o rata de discount pentru timp si risc. Prima de risc trebuie sa fie foarte mare, pentru ca riscul este mare si ar trebui sa includa o penalizare mare pentru hazardul moral pe care il genereaza.

   Avand in vedere aspectele mentionate mai sus, gestionarea mediatica a problemelor de la Astra trebuie facute cu mare grija de ASF si celelalte institutii ale statului pentru a nu agrava si chiar creea probleme inexistente la Astra (cea mai mare societate de asigurari) si mai ales pentru a nu genera incertitudine, lipsa de incredere, panica si contagiune in sistemul financiar si chiar in toata economia, prin efectele in lant.

   Totodata nu sunt de acord cu principiul ca eventualele pagube ale unor societati sa fie asumate in mare parte global de sistemul public si sa le platim toti, ci mai degraba sa fie platite individual de cei care au gresit si de cei care si-au asumat riscurile de afaceri, respectiv de actionari, salariati, clienti, furnizori, creditori, stat (prin pierderea taxelor si impozitelor datorate de societate sau si prin calitatile de furnizor sau client) si de angajatii institutiilor care trebuiau sa previna si sa limiteze problemele, in masura in care era posibil si doar marginal de noi, ca polita de asigurare impotriva riscului sistemic.

   Din pacate, fenomenul de jaf legalizat de politicieni si de o parte din bugetari pe banii nostri este generalizat. Noi am platit, platim si vom plati tot:
   – prea multi bugetari in plus, in raport cu nevoile reale ale societatii si cu serviciile si bunurile pe care le ofera sectorul public;
   – bugetari inutili, care sa ne faca probleme inutile si sa ne incurce, doar ca sa isi justifice ei existenta;
   – bugetari incompetenti, a caror ineficienta si pagube trebuie sa le platim si suportam tot noi;
   – salarii prea mari ale unor bugetari in raport cu piata fortei de munca, cu salariile din mediul privat si cu valoarea pe care acestia o produc;
   – birocratia ineficienta si inutila;
   – preturi mult peste cele din piata la achizitiile publice de bunuri si servicii (diferenta se regaseste in mite si in cresterea averii unora care fac afaceri cu statul);
   – banii irositi pe bunuri si servicii care nu sunt necesare si se cheltuie doar pentru acorda mite si pentru a creste averea unora care fac afaceri cu statul;
   – pensii acordate incorect, inechitabil, fara sa tina cont de contributii;
   – venituri ale bugetarilor care nu reflecta performanta si valoarea contributiei acestora la bunastarea populatiei;
   – efectele coruptiei care vicieaza deciziile si procesul de alocare eficienta si corecta a resurselor;
   – efectele unor legi si reglementari aberante;
   – efectele nerespectarii si neaplicarii legilor, chiar si aberante;
   – deficite bugetare alte institutiilor publice, care reflecta ineficienta acestora;
   – acceptarea promisiunilor populiste, fara acoperire, ale politicienilor care pana la urma nu se indeplinesc;
   – datoria publica si imprumuturile publice interne si externe cu care se finanteaza suplimentar cele de mai sus.

   Noi si copiii nostri platim tot, mai devreme sau mai tarziu, prin taxe, prin impozite (inclusiv cele incluse in preturile bunurilor si serviciilor pe care le cumparam – codul fiscal actualizat are peste 1.100 de pagini) si prin excesul de masa monetara creat pentru acoperirea cheltuielilor statului (care in final se transmite in cresterea suplimentara a preturilor si deprecierea monedei nationale).

   Pentru ca majoritatea oamenilor nu sunt constienti de aceste lucruri, nu le pasa si nu fac ceva, ca sa le schimbe in bine, in masura in care pot, trebuie sa platim toti.

   Un contribuabil constient ca noi platim tot

 2. Devastator !

  Daca nici aceste cuvinte limpezi, sprijinte de aceste cifre colosale, nu-s suficiente pentru a atinge baza umana a destinatarului, ce ne mai ramane de facut ?

 3. Foarte bine spus!!!!!!!!!
  Bravo Dle Liiceanu, chiar era nevoie de o voce cu greutate care sa le spuna astora ca nu mai au limite in hotie, coruptie si nesimtire!
  Caci asta vad eu la astia: NU le pasa efectiv.
  Grav pentru viitorul Romaniei, o adunatura de hoti care depaseste orice imaginatie.
  Rusine!!!

  • Multumesc pentru radiografia hotiei din ASF . Asa ceva nu trebuie tolerat. Poate ne veti spune ce se va intampla cu asiguratii la Astra in cazul unui cutremur major? Este cazul sa ne reasiguram la alte firme de asigurari si care ar fi acelea in care sa mai avem incredere?

  • Aveti mare dreptate. Rusine sa le fie. Dar ne meritam soarta. Trist ca pe langa cei care au votat USL, sufera si ceilalti.
   La asa popor, asa conducatori.

  • Intr-adevar, bravo dle Liiceanu! Ati scris cum nu se putea mai bine, pornind de la analiza pe limba dlui Daianu si incheind minunat cu fiara lacomiei pe care n-o tine nimeni in frau la noi. Felicitari!

 4. Domnule Liiceanu, cine spune ca filozofii nu se pricep la cifre ar trebui sa citeasca aceasta scrisoare deschisa. Apreciez foarte mult munca implicata in a pune cap la cap toate aceste numere nu tocmai usor de gasit. Respectul meu! Sper ca domnul Daianu sa incerece sa isi recastige respectul tuturor printr-un raspuns pe masura.

  • Ba eu sper ca domnul Daianu sa taca . Si-asa nu spune nimic cand vorbeste si vorbeste cam demult si numai despre reglementare . Despre libertate nu prea-i place sa vorbeasca . Nu stiu daca are nas sa-i raspunda domnului Liiceanu . Oricum , ce e de explicat la astfel de evidente ?Ca vrea sa-si acopere gaurile financiare date de Sima ?

  • @Oana

   Cum adica „sa recastige respectul”, dl. Daianu?!
   Pai, l-ati respectat vreodata?!
   Sa ma scuzati, dar pt acest domn poti avea doar respectul datorat oricarui PROTOTIP: in cazul de fata, prototipul securistului cu scoala si staif, cu limbi straine si „savoir faire”, perfect invartit in slalomul postdecembrist, bagandu-ti in fata latura sa academica, pt a ascunde-o pe cea care conteaza cu-adevarat (aia care-l face si subiect de comentarii azi), cea de profitor economic al desteptilor din cea mai bine organizata institutie a statului, aia cu ochi albastri…

    • m am gindit ca merita sa fac remarca:
     d na oana,de fapt dvs avetzi dreptate,acest daianu face parte dintre securistii buni,patriotzi,care au luptat ptr tzara si popor
     si la urma urmei el nu a torturat,nu a ucis,el a lucrat pe partea tehnica.de aici si marea experientza de care da dovada si azi.si ca el ceilaltzi care lupta zi de zi ca dvs sa traitzi bine!

     • si da : Domnule Liiceanu,niciodata nu i prea tirziu !
      apreciez curajul dvs,sint conshtient de riscurile pe care vi le atzi asumat,dar uite ! unii va si propun presedinte.

   • Recunosc ca da, l-am respectat pe domnul Daianu, atata timp cat preocuparea sa principala era cea academica. Insa m-am pripit in comentariul de mai sus, mi-e greu sa cred ca domnul Daianu isi mai poate spala in vreun fel pacatele. Decat, poate, daca ne dovedeste dincolo de orice dubiu cat a luptat domnia sa din interior pentru a reforma aceasta caracatita care este ASF. Lucru de care ma indoiesc.

    Pe de alta parte, nu stiu daca Daianu este cel mai rau personaj din scena politica de astazi. O demisie a sa va face locul unui sacal la fel sau poate mai flamand dar mai putin educat.

 5. Excelenta analiza si similara articolului scris de Caragiale in anul 1907 in Die Zeit ! a meritat efortul si cred ca vocea domnului Liiceanu sa fie auzita! Parafrazandu-l pe George Topârceanu cu poezia „Câţi ca voi!’ intreb si eu „Cati ca ei”?! Gandindu-ne numai la sumedenia de parlamentari, guvernanti cu satelitii anexa ne putem cutremura! in vremea asta sunt romani care merg 10 ore pe zi la munca si au cam 600 de lei salariu! iata de ce din satele indepartate nu pot veni copiii la scoala cu microbuze! iata de ce ne platim la limita medicii, profesorii! iata de ce ajunsi atat de sus, aproape in eterul financiar, sunt rupti de restul lumii.

  • Nu vi se pare paradoxal ca ne confruntam cu situatia descrisa in comentariul dvs. beneficiind de „cel mai cinstit si competent” guvern, condus de un premier asemanat cu Titulescu, doctor in stiinte juridice ?! Iar cei mai lacomi sunt chiar liberalii ?!

 6. Excelent articol, si recunosc ca acesta este genul de publicistica pe care il astept din partea elitelor!

  Am doar doua comentarii/intrebari:

  1. Daca ASF functioneaza „pe deficit”, de unde provine suplimentul de bani necesar pentru plata salariilor? Nu cumva de la buget?

  2. Sa presupunem ca 25% dintre cei 728 de angajati sunt personal de conducere sau „auxiliar” (o cifra pe care orice firma privata ar considera-o excesiva). Raman 546 de angajati pentru 740 de firme controlate, adica o medie de 1,35 firme pe cap de angajat furajat! Pai nu mai bine delegati cate un angajat pentru fiecare firma, sa-i stea pe cap 24h/24? N-ar trebui decat o mica restructurare a schemei de personal din ASF ca sa atingeti acest obiectiv!

 7. excelent articol. tocmai ce v ati desprins din sarut.
  FIRE (acronimul american – finante, asigurari si negot cu case) – de aici a pornit nerusinarea care in ultima instanta a culminat cu „criza globala” (priviti in urma tragediile si cauzele lor)
  in vremuri bune sau rele, parazitii prospera. win/win game. cind individul este pauperizat, in imposibilitate de plata, intervine statul (bailout) care ia de la toata lumea pentru a i recompensa pe cei care tocmai i au saracit.
  acum. nu stiu ce efect va avea scrisoarea dvs deschisa. aroganta prostului si nesimtirea escrocului nu sint usor de combatut (in general, nu ma refer la persoane anume).

 8. Ei bine, uite pentru asa ceva as dori sa vad Piata Universitatii plina de protestatari indignati! Pana cand ne vor mai fura pe fata? Cat de mare poate fi nesimtirea celor care ajung sa lucreze in asemenea institutii create parca special pentru ei, nu pentru societate!

    • Am inteles chestia cu poalele, dar despre inactiunea, lipsa de reactie a celor care nu le plac poalele-n cap, ce parere aveti?

     • Dorulet,
      M-ai dezamagit ! Eu, care ti-am dat atita importanta si ti-am oferit parerea mea sincera la unele probleme expuse de tine, imi dau seama, acum dupa ce vad atitea postari ale tale, ca esti in misiune la postari.
      Ce sa facem, mare-i gradina lui Dumnezeu !
      Faci si tu parte dintr-o gasca, la fel de hamesita ca cei descrisi aici din abundenta.
      N-ai cum sa faci parte din tagma ,,ciocoilor” cum zice DD, astia nu se obosesc sa scrie cu mina lor, pun pe unii ca matale, pentru un oscior, nicidecum pentru un ciolan – ciolanul e al lor.
      Exagerezi ca un prostutz cu postarile si se prinde lumea. Fii mai atent !

 9. Degeaba le puneti oglinda in fata celor stapaniti de diavol d-le Liiceanu.Ei nu mai pot intelege ce le spuneti DVS.Trebuie,,exorcizati,,cu forta,din afara sistemului pe care si l-au creat.

  • @ DRAGOS „Degeaba le puneti oglinda in fata celor stapaniti de diavol d-le Liiceanu.Ei nu mai pot intelege ce le spuneti DVS.Trebuie,,exorcizati,,cu forta,din afara sistemului pe care si l-au creat.”
   Cei convinsi ca se impune o „exorcizare” cu forta, sa-si puna problema ca nu un „sistem” trebuie exocizat, ci tara asta care, vorba unuia, „pacat ca-i locuita”.

 10. domnule Liiceanu, sunteti naiv. Cu cit sunt salariile de acest fel mai mari, cu atit se cotizeaza la partid! Simplu, nu? Plus lacomia!

 11. Ma inclin in fata domnului Liiceanu. Exercitiul rigorii, chiar daca vine din partea unui om de litere, da rezultate de nivel academic si in cazul documentarii pentru un articol din cu totul alt domeniu.
  Un foarte potrivit exemplu de profesionalism pentru sute si mii de „amploiati” la stat care isi castiga banii din domenii pe care nu le stapanesc.

 12. Felicitari dle Liiceanu, atat pentru efortul depus pentru a va documenta si a va sustine cu cifre concrete argumentele, cat mai ales pentru argumentatia morala pe care o aduceti. Eu, personal, am ajuns mai demult la concluzia ca MORALA ar trebui sa fie principala calitate a unui om si in primul rand a unui politician. Angajatii ASF sunt actuali sau fosti politicieni si rude/prieteni ai lor. Ceea ce se intampla acolo este o sfidare la adresa oamenilor cinstiti din Romania, iar promisiunea ca isi vor injumatati salariile mi se pare chiar o jignire si mai mare adusa la adresa noastra. Salariile lor nu trebuie injumatatite, ci trebuie aduse la jumatatea salariului unui chirurg- asa cum bine faceati si dvs comparatia. Iar ceea ce castiga salariatii ASF nu sunt venituri proprii, ci provin din primele de la an la anmai mari pe care noi, muritorii trebuie sa le platim, de ex, firmelor de asigurari.
  Am sperat mereu ca se vor sfarsi, dar constat cu groaza, zi de zi, ca lacomia, hotia, orgoliile personale, nu au margini. Parlamentarii, partidele politice, guvernantii, uita (mai bine zis nu si-au pus niciodata problema!) ca ei sunt sluijitorii nostri, ai natiunii, ca nu i-a obligat nimeni sa candideze si sa se angajeze la asa ceva. Mi-e groaza cand constat, de ex, ca parlamentarii se considera imuni in fata justitiei, cand ei ar trebui de fapt sa-si voteze pedepse de 2 ori mai mari, pentru ca ar trebui sa fie exemple de moralitate pentru noi toti, nu? Si altele, si altele….
  De aceea, cei care au darul scrisului – ca dvs- e bine sa ia pozitie si sa fie sustinuti de noi, ceilalti, in denmersul facut.
  Seara buna!
  Virgil G,

 13. E mai mult decât lăcomie, e nesimțire dusă la extrem. Din păcate nu e numai nesimțirea celor de azi, e nesimțirea a întregii clase politice. Așadar să tacă toți, dar absolut toți. Să nu aud nici unul din zona politică că are de comentat cu privire la salariile din ASF căci indiferent cum s-a numit sinecura asta, s-au înfruptat toți, de la toate partidele.
  Noi, cei din societatea civilă suntem singurii care putem comenta, dar ei să tacă. Ei, cu neamul lor cu tot, cu loazele care au câte 9000 Euro/lună ca să care două dosare din punctul A în punctul B, cu nevestele și amantelor lor cu tot
  Am citit cât erau salariile și pe vremea lui BOC, Constantin Buzoianu (sponsor PDL), fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (o parte din actualul ASF) avea nici mai mult nici mai puțin de 42.000 de euro/lună. Îmi vine să urlu sau… mai rău.

 14. Nu-l certati prea tare domnule Liiceanu…e si dumnealui in situatia lui Nicholas Cage: a pierdut toti banii la Caritas-ul lui Madoff, si-acu joaca in tot felul de filme, unul mai prost decit altul, doar sa-si refaca „portofoliul”. Tot intr-un film prost joaca si dom’ Daianu! Macar Nicholas Cage, nu-i academician (zici academician, zici Everestul eticii!), desi ar merita, iar banii ii dam noi singuri de dragul lui, chiar daca filmul e prost…pe cind comisionul ce-ajunge in final in buzunural lui dom’ Daianu, vrei nu vrei il platesti, ca de, sa manince si omu’ la un restaurant Michelline , sa-si faca si dumnealui vacanta de iarna la Aspen, pe aia de vara in Maldive etc…dupa atita munca mi se pare firesc…misto,autofinantarea…

 15. Admirabil. Sint convins ca nu a fost usor sa va descurcati cu atitea cifre, cu atitea organizatii. Un articol cu multa substanta, lucrat. Felicitari. Astia sint patrioti de azi in comparatie cu cei care au construit Romania. Trist si revoltator. Dar va asigur, sa nu astepteti raspuns: lichelele nu raspund. N-au raspuns si nu s-au retras.

 16. Chiar credeți că oamenii aceștia primesc aceste sume, lunar, în conturile lor ?
  Nu credeți că ”famiglia” are rostul ei în acest sistem și că nu este vorba despre lăcomie ci de un calcul rece ?
  Acest eventual calcul ar putea spune așa: reține pentru tine o treime și livrează restul la Matcă. Deci ”regele” retine 4.600 Euro și depune 9.6000 la Matca, lunar.
  În total de la cele 728 de albinuțe ale ASF Matca primește anual cca 8 milioane de Euro.
  Dar avem albinuțe și în teritoriu, nu-i așa ?
  N-ar fi o tragedie dacă matca ar aranja activitatea albinuțelor astfel încât să rămână polen și pentru celelalte gâze.
  Dar Matca noastră nu este singură. Mai sunt și alte mătci, puzderie, una mai lacomă decât vecina ei, singura lor grijă fiind aceea de a rade tot polenul disponibil, acum cât mai este soare.

  Fiind niște animale inconștiente nu le putem suspecta de lăcomie.

 17. Domnule Gabriel Liiceanu, nu vreau sa le iau apararea celor din ASF, dar din pacate astfel de pozitii trebuiesc renumerate foarte bine peste tot in lume deoarece sunt pozitii cheie pentru stabilitatea financiara a unei tari si poate a intregii lumi (vedeti criza economica pornita din SUA). Imaginati-va ca firma de asigurari X ar da o spaga frumoasa celor de la ASF (acestia din urma avand salarii foarte mici vor fi tentati sa o accepte) pentru a elimina un concurent al lor de pe piata. O asftel de situatie ar genera o instabilitate financiar-economica foarte mare si eventual o criza economica.

  Problemele aici sunt altele:
  1. Numarul foarte mare de angajati raportat la numarul companiilor/brokerilor care trebuiesc supraveghiati. Cifrele dumneavoastra denota inca o data incompetenta acestor angajati.
  2. Lipsa de profesionalism a acestor oameni care iau aceste salarii nemeritate. Mi se pare halucinant ca in pozitii cheie sa fie pusi oameni care nu au nici cea mai mica legatura cu domeniul financiar…

  • Domnule Calin,
   Cit de bine sa fie platiti? Nu e de ajuns 17000*4,5=76500 RON. Cind salariul mediu e pe la 1500 vine de 51 de ori salariul mediu ca e cam de 100 de ori salariul minim….
   Si mai spun ceva. In Romania se face greseala fundamentala ca aceste salarii sunt in Euro.
   Moneda nationala e leul, scrie si la Constitutie, dar…
   Pe cind in Anglia, Franta, Germania, sunt platiti in lire, respectiv euro si cheltuiesc tot lire sau euro.
   In realitate salariile in Romania sunt de 4,5 ori mai mari.
   Si daca cineva se apuca de o treaba serioasa va constata si ca mai beneficiaza si de altele, gen masina, cheltuieli de protocol, telefoane mobile si poate chiar locuinte de pe la RAPAPS cu chirii de toata jena.
   Cit despre Daianu, ce naste din pisica (Securitate), soareci maninca. (Na, o fi DIE, dar tot p-acolo e!)
   Cit despre liberali…. Glume de prost gust. Numai cu numele, ca si la Conservatorii lui Felix…
   Cum sa stea alaturi Stolnici, si alti ciripoi cu Bratienii? Sau Lascar Catargiu si Felix???
   Haideti sa fim seriosi. Toti se trag din PCR…

  • De acord cu aceasta idee, dar pana la punctul in care se finanteaza alegerea intre lacomie si hotie. Nu este cazul sa se faca educatie si sa se formeze caractere la acest nivel. Probabil persoanele propuse si numite in aceste institutii sunt prezumtive infractoaree si sunt platite gros ca sa nu cedeze instinctului pagubos. Mai putin Daianu care a aavut o bila alba la CV prin prisma aerului de respectabilitate sustinuta mediatic care ar fi trebuit sa scuteasca ASF de intruzii indiscrete.

  • @ Calin – nu, aceasta institutie nu este nici macar necesara. Astfel de institutii, autoritati de reglementare si forta au distrus piata pentru ca prin reglementarile lor convergente au aliniat portofoliile si au omogenizat riscul pe piata creand colapsul.

   Chiar tu recunosti ca ce se intampla daca o asemenea autoritate este corupta de un jucator de pe piata. Iti spun eu – esti naiv daca crezi ca nu va fi INTOTDEAUNA corupta. Cine mai crede ca o autoritate de reglementare e incoruptibila ramane un adolescent. Acestea trebuie desfiintate si fiecare isi ia ce risc vrea pe banii lui, nu cream gardieni si apoi ne miram ca tocmai ei fura….

   Consulta te rog analiza scolii austriece de economie cea care a prezavut cel mai bine criza financiara – la noi vezi cartea lui Bogdan Glavan despre structura crizei financiare

  • Sa avem grija, dl.Calin, sa nu se creeze confuzie : e drept ca organismul este important dar esentiale in functionarea lui sunt competenta oamenilor si moralitatea lor!! Amintiti de SUA dar ne faceti sa intelegem ca, pentru ca oamenii aceia erau prost platiti, s-a produs dezastrul financiar care a marcat inceputul crizei! Fals, oamenii erau foarte bine platiti si, cu toate acestea, au facut o treaba execrabila!!! Deci nu banii au fost cauza ci incompetenta si lipsa de moralitate!!!

  • Scuze ca am revenit, dar as mai adauga un exemplu care ilustreaza perfect faptul ca fiara lacomiei este atat de puternica incat bate la fund orice urma de bun simt : este cazul dnei ministru Campeanu! Cat de jos sa cobori pentru cativa lei!? Cand familia doneaza, intr-un singur an, zeci de mii de lei la partid, sa ajungi sa-ti patezi obrazul pentru cativa lei pe luna? Ce altceva decat lacomia a impuns-o pe aceasta doamna-ministru sa faca asa ceva?

  • @calin: ce uitati dvs este ca se gasesc oameni mai capabili, mai pregatiti, mai cinstiti, mai harnici si care ar face treaba mai buna la ASF pe salarii mai mici.

   dar acestia nu au pile. daca ar fi asa de rau la ASF, credeti ca s-ar fi inghesuit Rusanu, Daianu si Ursache? daca e asa de rau de ce nu pleaca? ca are cine sa vina, sunt atatia oameni, cum spuneam, mai buni si mai harnici, care ar lucra cu drag pe 10% din salariile acelea.

   dar acesti harnici ieftini nu au loc de pilosii incompetenti, nesimtiti si scumpi.

 18. Iată domnule Liiceanu cine trebuie sa le dea sarutul pe gura acestor bestii care ne schimonosesc fericirea! Dumneavoastră sunteți acela!… si d-l Sabin Orcan căruia ii multumesc in numele meu si al familiei mele ! Si ceilalți ca dansul! Vreau sa fiu fericit si-am sa ii ocarasc pe toți care îmi strica fericirea , pana la ultimul strop de putere! Multumesc si celor care au intemeiat aceasta publicatie, fiindcă am un loc unde sa-mi vars naduful! Iată domnule Daianu, si cei ca dumneata, ce-ați făcut din noi. A ajuns dl. Liiceanu sa facă analize financiare , ca sa va demonstreze miselia, mizeria si ocara cu care ne umiliti. Sper sa mai aveți un strop de minte si sa nu incercati măcar sa raspundeti!

 19. Cita dreptate aveti domnule Liiceanu. Este trist dar extrem de adevarat tot ceea dumneavoastra analizati, fara a avea studii de specialitate. Din pacate cred ca fenomenul este extins in masa la nivelul populatiei Romaniei. Mai toti sunt smecheri si ciupesc de unde pot, cit pot, fara a produce neaparat ceva pozitiv pentru societate. O tara de ciupitori si smecheri. Din pacate!

  Cu stima!

 20. avand in vedere ca ponderea amidonului intr-un bob de grau decorticat se apropie de 92 la 100 rezulta ca amidonul consumat de masa salariala a asefeului sub forma de lasagna atinge o limita despre care putem calcula surplusul de tuica de pufoaica,ce ar salta cu zerotrei la mie fericirea a doua comunitati de alcolisti din orasul salaj/ ,prin transformarea amidonului respectiv in mitilic. in rest dormiti linistit.aia 30 de lei din subtirele dv.buzunaur ar ramane tot la adamita care la averea de un miliard ar palma transpirat si euroiul d-voastra.,dar in schimb nu v-ar taia deloc chitanta,cum taie de frica asefeului cea cu amidonul conspectat. oricum respectele mele pentru intreaga opera minus abracadabrantatura de mai sus

 21. Un astfel de text nu poate naste comentarii cu privire la continutul sau. Este impecabil. Dar, in plus, este o lectie de jurnalism. Documentarea perfecta, plasarea in contextul international, tonul si apelul la principii si valori sunt o palma data jurnalistilor din Romania. Atentia la detaliile „tehnice”, din partea unui om cu o cu totul alta structura si profesie, ne arata ca tot ceea ce trebuie pentru ca mass-media sa-si indeplineasca rolul de informare si, totodata, rolul de formare, atat de neglijat de catre toti, este raportarea onesta la profesie.

 22. E reconfortant sa dai din ce in ce mai des de texte semnate de domnul Liiceanu. Acum remarc minutioasa documentare si abundenta de cifre prin care maestrul incearca sa demonstreze – matematic – ce e putred la… ASF. In vremuri normale, nici nu era nevoie de atata efort si energie, functionau cateva axiome ale bunului simt comun. O fi de la revolutia bunului simt?

 23. E foarte bine iar documentarea merita laude. Domnul Liiceanu a facut ce trebuia sa faca ca prin prestigiu sa dea greutate scandalului. Sa nu uitati insa ca cel care a declansat scandalul e intr-adevar un jurnalist de investigatie.
  Cred ca felicitarile trebuie adresate Domniei Sale.

 24. Bun textul dlui Liiceanu. Efortul si atitudinea merita apreciate.
  As avea si o mica observatie pentru partea prefinala. Referirea la Ion C. Bratianu, si inca folosind un text „circulat” de Sabina Cantacuzino, nu este credibila. Bratienii au aura unor oameni integri, desi n-au fost. Au confiscat mult timp un partid si apoi o tara. Si asa au facut si cei de sub ei. Istoria liberalismului romanesc are multe parti putin sau fals cunoscute. Au fost prea putin liberali, si prea mult etatisti. National-liberali. Ceea ce este total diferit de liberalismul clasic. Mai insistati, veti avea suprize (ne)placute.

 25. Grele intrebari pentru cel caruia i-au fost puse, tocmai pentru ca toate raspunsurile sunt evidente, mai ales ca stim ca acestea nu sunt singurele venituri „oficiale” ale domnului D. Tocmai de aceea raspunsurile nu vor fi oferite niciodata de cel caruia i-au fost puse intrebarile, fiara lacomiei ascunzindu-le cu grija sub explicatii mai mult sau mai putin sofisticate, care nu sunt de fapt decit masti ale nesimtirii si golaniei care domina exasperant aceasta tara.
  Datorita faptului ca se stie ca nu va fi oferit niciun raspuns, am putea considera ca articolul arunca simple vorbe in vint.
  Nimic mai fals!!! Documentarea amanuntita si comparatiile directe si edificatoare il fac extrem de util chiar si pentru cei carora lucrurile le sunt clare. Cit priveste pe cei care mai au indoieli, daca numarul lor va scadea macar si cu citeva unitati, cistigul este imens. Orice om care se mai lamureste un pic va putea sa scada numarul monstruos al celor 7,4 milioane.
  Cred insa ca cel mai mare cistig este decizia domnului Liiceanu de a iesi la bataie, cu stilul sau clar si convingator, doct si artistic in acelasi timp. Pentru asta cuvintele pe care as incerca sa le folosesc pentru a-i multumi nu pot fi decit prea sarace. Tocmai pentru ca nu pot avea eficienta celor pe care domnul Liiceanu le foloseste, le las nerostite, dorind ca fiecare sa le imagineze asa cum el insusi le-ar dori exprimate.
  Sa speram ca azi traim un ceas bun din cele care ne-au mai ramas pentru Romania.

  • Domnule Bogdan, comparatia e gresita. Chiar daca in Anglia cheltuielile ar fi 100% salariale, ceea ce e fals, salariul mediu ar fi de 8976 euro pe luna. Iar costurile vietii la Londra oricum sunt mult mai mari decit pe Dimbovita.

 26. D-le Liiceanu, problema „cine ii supravegheaza pe supraveghetori” nu poate fi rezolvata in cadrul unei puteri discretionare de tip piramidal. Singura solutie este libera asociere si incetarea furtului institutionalizat numit pompos „taxare”.

 27. Daca angajatii ASF ar fi toti niste MBA/CFA de top, pe care s-ar bate toate toate firmele, niste specialisti ai finantelor capabili sa „autopsieze” dosarele financiare ai sa scoata la lumina neregulile ascunse cu grija de cei controlati… poate ca nu ne-am pune intrebari asa de grave legate de cuantumul absolut al salariilor. In definitiv, piata muncii dicteaza care este salariul la care poti angaja un specialist cu o anumit grad de competenta pe un domeniu.

  Ceea ce mi se pare insa absolut revoltator este ca pe linga toate cele enumerate de dl. Liiceanu, apare clar si *conflictul evident de interese* in care se afla ASF, prin mecanismul sau de finantare. Astfel, daca un angajat al acestei instutii stie ca cei pe care ii controleaza inregistreaza o activitate mai restransa in urma masurilor pe care le dispune dupa efectuarea controlului, stie implicit si ca asta ar duce la o diminuare a salariului sau.

  Sa zicem ca un astfel de angajat contoleaza o firma .. sa alegem la intimplare… Astra.. Carpatica… si gaseste GRAVE nereguli, neregului care ar implica retragerea autorizarii de functionare a acestor firme, cu rezultatul evident ca nu mai pot vinde polite de asigurare, ce altfel ar genera cate 0.3% la fondul de salarii al ASF….

  Ceea ce mi se pare de un jeg incredibil, este aceasta cardasie prin care se pune lupul cioban la oi, o cardasie ce se reflecta in absolut toata administratia de stat romaneasca.

  Singura ratiune de existenta a Statului (reprezentat de administratia ce il reprezinta) este aceea de a il jegmani pe cetateanul pe care ar trebui sa il serveasca si sa il protejeze, de a ne reduce pe noi, cetatenii, la statutul de vite bune de muls.

  Ori asta ma umple de furie si umilinta. Si atunci sa nu ne gandim la Thoreau si la Civil Disobedience? Oare evaziunea fiscala in Romania are la baza doar necinstea celor care o practica, sau – poate chiar in mai mare masura – lipsa lor de incredere ca acei bani pe care ar trebui sa ii plateasca „Statului” nu sint pur si simplu aruncati pe apa simbetei sau deturnati in buzunarele unsuroase ale unor smecheri imbuibati? Si atunci… de ce sa mai platim taxe?

 28. Exceptional efort stimate domnule Liiceanu! Nu cred ca este rostul sa insist la cat de bine ati scris.
  O mica completare, pe care nu aveati cum sa o introduceti decat prin experienta:
  -acesti ciocoi nesimtiti nici macar nu mimemeaza ca se ocupa cu ce e scris in statul ca se ocupa. De exemplu pe piata de capital sunt mii de furturi (Sima nu e in primele zece cele mai greva lucruri din ultimii cativa ani) iar cei care ar trebui sa protejeze investitorii CNMV (acum ASF) ori au un dispret maximal fata de nerespectarea drepturilor legale ale actionarilor, ori chiar sunt partasi la fraudarea acestora. Asa a ajuns Romania sa aiba doar 2000 de investitori la bursa, comparati de exemplu cu tara domnului Adam Michnik, unde sunt 300 000 la fiecare companie ce apare la bursa. Atat timp cat aceste hotii nu apar decat in Ziarul Financiar, ele nu produc schimbarea institutionala normala.
  Cu pretuire,
  Un investitor la bursa fan al triumvieratului Plesu-Patapievici-Liiceanu

 29. E amuzant faptul ca intr-o tara plina de economisti si de „analisti” de tot felul a fost nevoie de interventia unui filosof ca sa faca o analiza clara si obiectiva a unei hotii pe care o banuiam cu totii.
  Nici nu stiu ce ar trebui sa facem mai intai: sa-l aplaudam pe Domnul Liiceanu pentru interventie, sa ne umplem de dispret pentru jurnalistii si analistii care ar fi trebuit sa faca aceasta analiza, dar n-au facut-o (din incompetenta, din lasitate, sau dintr-o vinovata complicitate), sau sa iesim in strada pentru a pune capat acestei imense nesimtiri.

 30. ÎNCURAJATOR
  Domnule Gabriel Liiceanu,
  Dacă v-aţi format cu-adevărat şi o echipă trainică
  de specialişti financiari, jurişti, economişti şi avocaţi, şi din alte domenii,
  Cum ar fi şi normal să se întîmple,
  Lupta poate, în sfîrşit, începe.
  Măcar de azi încolo, mai bine mai tîrziu decît niciodată,
  Dacă vi se vor alătura şi prietenii cei mai buni, ceilalţi cunoscuţi intelectuali,
  Multă lume va fi alături de dumneavoastră şi de echipa pe care o formaţi.
  Va fi GREU, dar cu atît mai mult mai FRUMOS drumul cel lung al „săruturilor pe buze”.
  CURAJ !

  • Daniel Daianu, pagubit de fostul director al Bursei din Sibiu
   Daniel Daianu, pagubit de fostul director al Bursei din Sibiu
   Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, se afla printre pagubitii lui Cristian Sima, fost director al Bursei din Sibiu, despre care se crede ca ar fi fugit cu banii unor clienti.

   Potrivit lui Daianu, ultima consemnare provind tranzactiile efectuate din banii sai si soldul pe care il avea a primit-o pe 3 octombrie.

   Sima derula afaceri prin intermediul firmei WBS Holding, inregistrata in Insulele Virgine Britanice, dar care nu era inregistrata si la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ceea ce inseamna ca nu era nici monitorizata.

   „De atunci nu am mai primit niciun ‘statement’, am incercat sa vorbesc cu el, nu am dat de el. Am vorbit cu cei care se ingrijesc de WBS. Ei au spus ca au incetat orice legatura cu el. Intotdeauna exista o speranta macar de recuperare, dar sansele sunt minime sa gasim ceva in conturi”, a precizat fostul ministru, la Digi24 TV.

   Daianu a adaugat ca este posibil ca Sima sa fi efectuat tranzactii fara mandatul sau. „Trebuie sa ma consult cu avocatii, dar bunul simt imi spune ca toti investotirii trebuie sa incerce sa se dumireasca de ce s-a ajuns la asemenea pierderi, daca ele sunt”, a precizat el. Fostul ministru nu a mentionat ce plasamente avea si nici suma investita sau posibilele pierderi.

   „Faptul ca am primit aceste raportari pana in ultimul moment mi se pare foarte grav. Daca se opera in mandatul meu, nu era nicio problema”, a adaugat Daianu, care va depune o plangere penala.

   Cristian Sima a fost revocat din… mai mult

   Joi, 11 Octombrie 2012, ora 14:04

   • Foarte interesant si acest episod. Spune totul despre competenta lui Daianu.
    Nu tin partea lui Cristian Sima, dar cand ai jucat rolul de pacalit in schema unui baiat destept de pe piata de capital, nu ai ce cauta pe postul de supraveghetor al pietei de capital, pentru ca evident habar nu ai despre riscurile sistemului, si cum pot fi acestea corectate. Adica tocmai ce se presupune ca e obiectul job-ului la ASF.

    • Foarte corecta observatia. Daianu nu a fost in stare sa se pazeasca el de excroci si acum este pus in fruntea celor care pazesc.
     Dar, poate din cauza pagubei suferite, acum este foarte VIGILENT si face treaba buna acolo, bineinteles, pe foarte, foarte multi bani.

    • Toti acesti dirigiuitori ai societatii noastre de dupa 1989 sunt o apa si-un pamant. Oare este atat de greu sa intelegem ca in aproape toate domeniile s-a instaurat o japca generala?
     Lupii au ajuns paznicii stanilor.
     Halal popor,bravos natiune.

 31. Faptul ca cei dela ASF si-au stabilit ei insisi salariile nesimtite este abuz in serviciu.Justitia ar trebui sa se autosesizeze.

 32. Angajatii sunt in numar de cca. 620, din care 230 sunt sefi! ASF da milioane acum unui auditor care sa-i spuna la ce angajati sa renunte! Binenteles ca se va renunta la cei fara relatii, indiferent de rezultatul auditului. si li se va inchide gura invocandu-se independenta auditorului.

 33. Dle Liiceanu, multi stimati comentatori, n-ati inteles nimic: baietii si fetele astea nu iau singuri/e banii: ei nu fac decat sa sifoneze aceste sume in mare catre partide si politicieni. Cat de tampiti ii credeti pe iresponsabilii politicieni (nu ca unii nu dau dovada – dar sunt prea invidiosi si ticalosi) ca sa nu va dati seama ca daca nu s-ar infrupta din caimac lucrurile n-ar sta asa. Singurii care ar putea sa mai rezolve situatia ar fi tot cei de la DNA si justitia.

 34. Domnule Liiceanu, faptul ca ati parasit lucrari importante pentru dvs pentru a reveni in linia intai in calitate de cetatean luptator va onoreaza in cel mai inalt grad. Va urez sa aveti puterea de a continua. Societatea noastra atat de traumatizata are nevoie de modelul dvs pentru a se reconstrui. Ceea ce faceti si ceea ce spuneti este foarte important pentru mobilizarea noastra.

 35. Se spune ca nu ar trebui sa te ocupi de parinti, dar ca regula(sunt si exceptii)copii de securisti tot ca si parintii sunt, ca si pe parinti tot lacomia ii mana si in numele ei dupa ce o drapau in ideal ucideau sau schingiuiau.

 36. De la „Lasati-ne sa jucam, domnilor arbitri!” n-am mai fost atat de fericita. Ba, mai mult ca atunci, fiindca acum am avut trei articole ale domnului Liiceanu la interval de cateva zile, pe teme diferite, dar nu mai putin vitale.
  Acest articol este o surpriza inversa celei pe care am avut-o in momentul in care un doctor mi-a scris pe reteta un singur medicament: „Heidegger – Time and Being / when needed” (e real, o pastrez forever): nu ma asteptam sa gasesc analize financiare in articolele domnului Liiceanu, dupa cum nu ma asteptam ca un doctor sa-mi prescrie o carte (si ce carte!) drept tratament. Parca nici nu mai doare atat de tare (caci e vorba de lucruri grave si amare in articol), incep sa ma vindec fie si numai pentru ca, precum doctorul de mai sus, imi pune spirit in ceea ce-mi (pre)scrie. Imi pune speranta. Printre altele, speranta ca, iata, cei care conteaza iau atitudine public, scriu, ne scriu. Le pasa (cum altfel?) de ceea ce se intampla in tara noastra. Oamenii de cultura sunt nu numai oglinda si constiinta unui popor, ci pot fi si vocea lui. Cand asta se intampla, drumul incepe sa fie drumul cel bun. Personal, incep sa ma simt in siguranta. Nu credeam ca o analiza financiara riguroasa si de mare finete (chiar daca o radiografie a unui segment de tumoare), imi poate provoca o atat de intensa si stranie placere a mintii si a sufletului. (Doar citind „Unchiul Petros si Conjectura lui Goldbach” a lui Apostolos Doxiadis am mai simtit ceva asemanator, dar nici pe departe atat de intens pentru ca ceea ce citeam nu era legat de nimic din realitatea mea imediata, nu ma „izbavea” personal.)

  … Sub picioarele „fiarei” se casca, inevitabil, un hau: „intunericul cel de dinafara”. Nu pot decat sa sper ca, inainte de a cadea in el, „fiara” va da drumul prazii… Asta daca nu cumva prada isi va reveni si se va smulge la vreme din ghearele si dintii „fiarei”.

 37. E bine ca Gabriel Liiceanu a spus ceea ce multi gandeam. Un articol elocvent si splendid informat, cu o forta unica a verbului stapanit cu maiestrie.Un exemplu de intelectual public capabil sa articuleze nelinistile, dilemele si framantarile Cetatii.

  • Domnule Liiceanu,

   De aproape 25 de ani, de cand va cunosc din viata publica, am nutrit pentru dumneavoastra un respect deosebit; nu cred ca o personalitate de calibrul dumneavoastra (uman, moral, profesional, civic …) ar trebui sa se adreseze sobolanului rosu Daianu (a carui valoare profesionala a fost “facuta” pe ecranele televiziunilor de catre cei care au distrus tara asta pentru sute de ani) cu atata blandete, condescendenta si sub-inteleasa apreciere morala si profesionala; nu stiti cu cine aveti de’ aface, pentru ca totul s-a tinut sub “obroc” de catre toate conducerile succesive ale tarii; lucrurile sunt extrem de complicate si de grave; Daianu este un “simptom” foarte relevant pentru vremurile in care traim si pentru tot ceea ce se intampla cu noi; acest sobolan rosu a lucrat, pana in vara anului 1978, in DIE, cu gradul de capitan, fiind chiar seful de cabinet al generalului Pacepa (cred ca amandoi, adica si eu, si dvs., domnule Liiceanu, stim despre ce este vorba); mai mult, tatal sau a fost general in “gasca” lui Pacepa.
   Va rog sa ma credeti: intreaga imagine profesionala pe care o are Daianu este falsa si contrafacuta (stim noi de cine!). Va stimez atat de mult, incat mi-ar parea rau sa va pacaliti, domnule Liiceanu.

   Cu prietenie,
   Un bun cunoscator al sobolanilor rosii

   PS: deoarece nu am siguranta ca aceste randuri vor fi vazute de catre dl Liiceanu, ii rog pe cei care le citesc sa faca (daca pot) in asa fel incat ele sa ajunga la domnia sa; poate o faceti dvs., domnule Tismaneanu; cred ca puteti

 38. Nu vede nimeni ca, desi a fost aleasa de Parlament pe 5 noiembrie 2013 (gasiti imediat pe google), noua conducere a ASF a luat leafa pe 2 luni, plus prima de vacanta (au fost direct in vacanta dupa alegere?) plus prima anuala (pentru 56 de zile)? Nu e evident ca nu au lucrat cel putin un an ca sa ia sporurile astea? E furt sau nu?

 39. D-le Gabriel Liiceanu,nu am citit pana acum un articol atat de valoros ca acesta!
  Felicitari,multumiri,este un inceput,sper sa continuati!
  Noi,poporul roman, avem mare nevoie de dv.

 40. Dragi romani,nu trebuie sa ne lasam intimidati de aceasta clasa politica care fura cu nerusinare.Domul Liceeanu ne-a adus la cunostinta si binecuvantat sa fie,acum ramane treaba noastra sa actionam in grup impotriva acestor oameni fara caracter.Rugamintea este sa nu ramaneti numai cu cititul si vazutul.Odata avizati suntem raspunzatori pentru lasarea acestor imposori sa actioneze ca pe mosia lor.
  Am incredere ca impreuna vom reusi sa curatam tara de acesti virusi.Nu facem acest lucru numai pentru noi ci mai mult pentru copiii,copiilor nostri , care traiesc in toate colturile lumii din cauza celor care nu se mai satura,sperand ca vreodata sa poata reveni in tarisoara lor scumpa.
  Doamne ajuta

 41. excelent, domnule Liiceanu. hallelujah :)

  domnul Daianu s-a pus singur intr-o situatie proasta. daca este intr-adevar un specialist pe masura notorietatii de care se bucura si la nivelul pe care il presupune o asemenea functie, nu ar fi trebuit sa aiba nevoie de un asemenea salariu. pentru oamenii care au experienta si nivelul necesar, cateva mii de euro in plus sau in minus pe luna ar trebui sa fie „small change” chiar si in romania, dupa 24 de ani de economie de piata. daca, la nivelul dansului, este nevoie de astfel de sume si prime de vacanta pentru a fi „motivat”, inseamna ca ceva nu e in regula cu valoarea lui profesionala ca finantist. incepi sa-ti pui problema ce cauta acolo cineva care nu poate scrie decat banalitati in articolele de pe contributors si si-a mai si incredintat o parte din economii pe mana unui mascarici financiar ca dl sima.

  si pentru echipa neveste si rude din serparia asf, care probabil se cred mari specialisti – poftiti, va rog, sa demonstrati in mediul privat de ce sunteti in stare. jp morgan, citibank, goldman sachs & co in permanenta cauta specialisti de valoare si sunt dispusi sa plateasca si de 10 ori mai mult decat asf-ul. demonstrati acolo ca va puteti castiga banii fara sa aveti nevoie de pile si cunostinte, dupa care putem sta de vorba.

 42. Excelent articol. Chapeau!

  Ma bucur ca prin dumneavoastra intelectualii romani au revenit in viata cetatii. Astept si alte exemple!

 43. O mica corectura, CNVM s-a infiintat prin Legea 52/1994 si nu de prin 2005 cum scrie in articol. De la infiintare, CNVM a supravegheat piata de s-a rupt – vezi scandalurile SAFI si FNI. In cazul FNI, comisarii „n-au observat” nici ca a disparut banca depozitara din actele fondului :-) si pe aceasta baza CNVM/ASF avea de platit daune uriase stabilite prin proces penal http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=100000000243376 si n-a platit nimic. Prin art. II al Legii 113/2013 http://www.asfromania.ro/index.php/legislatie/legislatie-de-functionare/1075-lege-nr1132013 actualul Parlament a degrevat ASF de plata daunelor, pentru a le plati Statul, adica noi, cetatenii Romaniei. Scapati de portareii care-i executau silit aceasta gasca a trecut la tocatul banilor nostri pentru salariile lor. Mai au si nesimtirea sa dea asemenea communicate dezinformatoare http://www.asfromania.ro/index.php/informatii-publice/media/arhiva/1932-comunicat-de-presa-privind-declaratia-presedintelui-romaniei .
  Nu veti primi niciun raspuns domnule Liiceanu – in acest caz lipsa cei 7 ani de-acasa!

 44. Domnii mei,
  Sa nu fim perversi.
  intradevar salariile sunt mari ,munca putina.
  dar voi vreti sa ii remuneram pe conducatori acestor entitati cu cat? 1000 lei ? 500 euro ?cam cat credeti ca e moral sa ii platim ?
  eu consider ca salariul dlui daianu este REZONABIL , PERFECT REZONABIL.
  ceea ce nu este deloc rezonabil ci doar PERVERS il reprezinta volumul de activitate , marlania si nepotismul de acolo.

  sunt de acord sa ii platim cu cat vor dar sa le taiem mainile daca ii prindem cu ele in borcanul cu miere.

  Problema nu o reprezinta salariile lor ci munca sau nemunca lor.

  nu poti cere unui angajat din orice sfera sa aiba o asemenea responsabilitate pentru un salariu de 1000 lei/eur/usd. NU POTI .

  dar ii poti impune condktii draconice de raspundere si ii poti taia mana dreapta daca fura , primeste ciubuc sau inchide ochii la matrapazlicuri.

  toate articolele in care toti se arata consternati de salariul oricui mi se par aberante si populiste. In schimb analiza muncii lor este mai importanta.

  • Omule, scuze dar nu ai inteles. In RO sint 740 de firme, mai multe de unde? Vrei sa facem 20000 de firme peste noapte ca sa aiba Daianu si gashca de munca? Asta este forta antreprenoriala a Romaniei în momentul de fatza. Pentru aceasta forta antreprenoriala salariile sint nesimtit de mari pentru ASF. E mai clar acum?

  • Osmane, cum dracu ma sa nu te iei si de alarii cand auzi de venituri ( nici nu stiu cum sa le spun : incredibile, sfidatoare, fara cuvinte) de 74 de mii de euro pe luna? Unde intr-un cacat de Romania unde venitul mediu (n salariul mediu net ) pe economie nu stiu daca trece de 400 euro, spui ca nu-i poti plati pe astia cu 1000lei pe lunaBun platestie cu 10000, 20000, hai chiar 30000 lei pe luna da nu cu 329300( adica cu 3 miliarde 300 milioane lei vechi).. Orice ar face nu justifica asemena suma… Si problema e si ca nu fac…..

  • Eu nu am inteles ce inseamna „o asemenea responsabilitate”. Daca sunteti dragut, as dori sa detaliati in ce constau responsabilitatile acestor oameni pe intelesul poporului. De ce exact ar merita ei acesti bani, in ce consta „o asemenea responsabilitate”?
   (Eu inteleg ca sunt niste legi si reglementari bine definite pentru acest domeniu. Iar aceste persoane trebuie sa verifice daca aceste legi si reglementari sunt aplicate. Daca nu sunt aplicate, ei aplica niste consecinte legale/reglementate, daca da, foarte bine).

  • „O asemenea responsabilitate” o au operatorii de la Cernavoda, ca daca unul se supara pe nevasta inlocuim Dobrogea cu un desert de sticla!

   Propun macar 5.000 EUR salariu, consiliere psihologica gratuita si masaj thailandez la domiciliu.
   Sau poate nu?

 45. Ceea ce multi dintre noi stiam/stim si incercam zi de zi sa uitam – TRISTETEA in fata adevarului evidentiat clar, revine coplesitoare. Au trecut atat de multi ani in aceasta stare de „adormire constienta” si poate vor mai trece…
  Suntem multi dar prea putini – „fiara” tot mai puternica este sprijinita nu numai de lacomia fara margini.. .Este un sistem complex si murdar al puterii…
  „Noi”, ne multumim cu timiditate sa „supravietuim” cat de cat decent… Nu de putine ori ca o „stafulgerare de jale” ii vad pe cei multi din jur, intoxicati de stupiditatile naive promovate de „media romaneasca” … Avem nevoie de Ei, de cei multi si mai saraci decat noi, pentru a putea redevenii „umani” cu demnitate… Pentru asta si Ei trebuie sa realizeze adevarul, sa citeasca, sa vada, sa inteleaga, sa stie, sa sprijine… de aceea avem nevoie de adevaratele „elite intelectuale”…

 46. O noua ipostaza, de investigative reporter, a Dl-ului Liceanu. Documentat serios, convingător, cateva comentarii:
  1. Follow the money, si conflictele de interes sunt identificate. Toate sunt exemple cum acel „check and balance” este mult off.
  2. Suntem in capitalism, dar forma de capitalism pe care o practicam este „crony capitalism” – vezi John Stossel.
  3. Tonul puțin pătimaș si concluziile inserate in text știrbesc puțin din valoarea textului si documentarii. Importante sunt informațiile pe care le-ați adunat si sintetizat.
  4. In apărarea domniei sale, dl. Daianu, aduce ca argument, ca, vezi Doamne, mulți din banii aceștia au fost folosit pentru caritate. Dl. Daianu poate sa face ce dorește cu banii lui; ce importantă are? Sau, poate trăim intr-un capitalism colhoznic, unde se poate fura cu sufletul împăcat atunci când se face convingător pentru „binele” tuturor. Din aceasta cacofonie, ghidata de principii cu geometrie variabila nu putem ieși (ușor).

 47. Romania a ajuns o jungla stapanita de fiare vesnic nesatule.
  Fiarele nu sunt sensibile la apelurile care li se adreseaza de catre filozofi.
  Ele sunt croite sa vaneze victime, sa le bage la cutia stomacala.
  Fiarele care ne conduc au cutii fara fund. Baga in ele si nu se mai umplu. Sunt ‘gauri negre’ in care este aspirata avutia tarii (cu oameni, cu tot).

 48. Nu vedeti ma cum curg trentele de pe noi? Nu va mai saturati odata satura-v-ar pamantul sa va sature! Nu va e ma rusine? Nu v-ajunge ma cat furarati nu v-ar mai ajunge zilele sa v-ajunga! Parintii, bunicii nostrii la tara traiesc- traiesc e un fel de-a spune-cu 3 mil. pensie, se mira saracii cum sa-i dramuiasaca, sa le-ajunga de la o zi la alta, de la luna la luna, rasa mamii voastre, Dumnezeii cui v-o facut! Ai dracu unii parc-ar manca cu zece guri. N-or fi si ei oameni tot ca noi?! Praful si pulberea, puradicu sa se-aleaga de voi blestematilor!

 49. Absolut legitime criticile d-lui Liiceanu! Salarii sfidatoare si dispret aratat saracimii care populeaza Romania. Pacat ca nu a existat din partea d-lui Liiceanu o reactie si fata de perioada in care Boc era premier si o numea pe Stefania Ferencz comisar CNVM cu leafa de 12.000 euro/luna sau cand sotia lui Liviu Negoita era tot prin CNVM si cu un „stipendiu” de tot 12.000 euro.

 50. Mulţumesc mult

  pentru faptul că vă implicaţi. Aţi reînceput implicarea dvs. în viaţa noastră, o implicare profesionistă, documentată ceea ce arată respectul pe care îl purtaţi cititorilor dvs. dar şi dvs. înşivă.
  La tot ceea ce aţi spus aş adăuga o mică completare: aceste salarii incredibile pentru Europa atrag toţi incompetenţii clasei politice (dacă nu este cumva pleonasm). Acolo unde sunt salarii medii sunt angajaţi lipitorii de afişe pe când la salarii imense trag rudele, incompetenţii clasei politice.

  Încă o dată vă mulţumesc pentru implicare.

 51. Si care ar fi Solutia pentru a curma acest narav, iata inradacinat, fara deosebire, si la intelectuali de vaza, politicieni cu pretentii-lacomia fara seaman, zic, ancestrala? Solutia automata este impozitul progresiv si agresiv peste anumite limite. N-o fi liberal dar e moral. Lasarea cotei unice a nascut monstruozitati de acestea.

  • O solutie mai radicala dar tot pe gustul dumneavoastra adica la fel de socialista ar fi haiducia. Respectiv linsara unor javre care creaza institutii pentru a le capusa cu tot neamul lor de neveste, amante si copii si redistribuirea salariilor lor inapoi la contribuabilii de unde au fost insusite prin rapt. Ce ziceti, merge?

 52. Articol bine documentat, bine scris si autor credibil…
  Daca Dl. Liiceanu a ajuns sa scrie despre ASF, cu atat mai mult e de datoria fiecaruia sa-si exprime oprobiul pentru ce se intampla in Romania.

 53. Nimic nu mai este incredibil in tara asta!!! ..salarii nesimtite – ceva la ordinea zilei .. prime uluitoare, desi buget pe deficit – aproape o lege nescrisa a guvernarilor noastre ..nici macar Simona castigand turneu dupa turneu nu ne mai mira .. ce lipsa a decentei – nesimtire crasa!!! ..de fapt asta e politica .. peste 2 luni incep alegerile europene si iarasi o sa ne vrajeasca alde alesii nostri cu niscai cascaval, ceva ..

 54. mai penibila decat situatia in sine, mi s-a parut declaratia dlui Daianu, prin care se scuza spunand ca o parte din bani merg la donatii/sponsorizari. fara sume concrete :). E ok dl daianu, si eu ofer haine si jucarii copiilor, dar din banii munciti de mine (care nu-s multi in mediul privat) si o fac in tacere. O fac pt linistea mea sufleteasca, nu pt public. asadar, inca odata revelati lipsa principiilor solide in alcatuirea dvs :(

 55. Dle.Liiceanu, din cauza nesimtirii si LACOMIEI fara margini a conducerii ASF, sufera oamenii care MUNCESC acolo si care ar merita salarii mult mai mari. Sunt femei carora a inceput sa le fie teama sa plece de la servici, ca le da vreun dement in cap ca ar avea multime de banet in geanta! Li s-au taiat sporul de cofidentialitate, sporul de vechime, sporul de doctorat(caci unii au asa ceva luat pe bune), numai ca aceasta haita de la conducere sa-si dea salarii si prime cu nemiluita. Cu tot respectul, va rog sa nu generalizati spunand ,,salariile din ASF” ci salariile pe care si le-au dat cei din CONDUCEREA ASF-ului. . In CONDUCEREA ASF sunt oameni de la toate partidele! Dar nu loviti dle. Liiceanu, in cei ce MUNCESC acolo, in oameni care au dat PE BUNE examen pentru ocuparea postului, in oameni ce n-au nici o pila la partide, ce nu au nasi, soti, sotii, copii angajati acolo, in oameni ce isi fac treaba astfel incat Comisia Europeana sa nu lanseze proceduri de infringement împotriva România, ce ar insemna costuri uriase pe care tot romanul le va plati. Va rog respectuos, sa nu mai vorbiti despre ASF in ansamblui sau, ci despre CONDUCEZREA lui. Acolo sunt oameni de toata isprava ce merita cu adevarat tot respectul. Nu alimentati o isterie nationala, o lupta intre clasele sociale. Asa cum eu nu-mi permit sa spun ca toti politicienii sunt hoti, nemernici, tradatori de tara, ca toti medicii primesc bani, ca toti scriitorii sunt vanduti varanului sau ca toti politistii sunt corupti, nimeni(fie el si Presedintele tarii sau onorabilul Liiceanu) nu are dreptul sa spuna ca toti angajatii ASF-ului fac ,,parte dintr-o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici” si ca ar fi incompetenţi. In rest, aveti perfecta dreptate. Trebuie facuta ,,deratizarea” nationala nu numai in ASF. Cred ca ar trebui sa incepem cu Parlamentul, ministerele, primariile, consiliile judetene si multe, multe altele. Va multumesc si va doresc sincer tot binele din lume!

  • Stimata Doamna/Domn Angajat ASF,
   Daca vedeti ca se intampla toate astea in jurul dumneavoastra, de ce ramaneti acolo?
   Cu pregatire si competenta, sigur puteti gasi un alt loc de munca mult mai decent, care sa nu va amestece in cloaca celor de la ASF/autoritate publica.
   Cu stima,
   Dan

   • @Dan, dusu: Nu stiu in ce sector lucrati dvs., dar nu dati asa usor cu bita! @Angajat ASF a comentat cu mult bun simt si rezonabilitate. Si are dreptate. Exista si alte institutii financiare unde ,incredibil pentru cei din afara lor care nu cunosc situatia, decalajul salarial intre angajatii obisnuiti,fara nici o pila (si poate cu merite profesionale) si sefi este URIAS!
    Cit despre plecare,sint vremuri grele, piata muncii in RO e ca si piata de capital.
    Dl Liiceanu a scris un articol extraordinar, dar observatia @angajatului ASF este si ea corecta. Din pacate, in societatea noastra cuprinsa de coruptie ca de un cancer e tot mai greu sa sesizezi nuantele, sa mai desparti graul de neghina. Si indignarea e prea mare. Umilinta are mai multe fatete. Umilirea @angajatului ASF de catre sefii lui este una dintre ele, umilirea noastra, a tuturor cetatenilor romani de catre aceeasi sefi ASF este alta. Si mai exista si alte exemple ca acesta, mai putin cunoscute publicului larg si ca atare mai putin comentate.

    • Despera, pe dvs cand va doare ceva ce faceti? Sper ca va tratati, asta ar fi lucrul cel mai normal. In mod analog atunci cand va doare salariul sefului care nu este corelat cu nici un salariu din RO si nici macar cu vreun salariu din strainatate pentru o munca similara, IL DENUNTATI. Va rog sa încetati cu scuze din astea copilaresti.

    • domnule despera;n am sa recitesc articolul ,dar nu mi amintesc sa fie prezentat in el o organigrama cu salarii.de la ce ar ajuta !?
     e o analiza per total cit consuma si cit produce acest asf.ca salariile in romanica comunist capitalista au o anumita structura asta o shtiu.
     articolul e despre altceva si sincer nu mi e mila de angajatzii asf

  • Spor de doctorat? Doamna dvs cititi ce scrieti? Spor de doctorat???? Cu asta m’ai dat gata. Si ne mai intrebam de ce unii isi fac salarii nesimtite. Pai pentru ca în jurul lor sînt o multime de incapabili si de lasi.

   • Dle, sporul de doctorat este o aberatie romaneasca,o oroare intr-adevar, dar care exista atit in sistemul public cit si privat. Eu insa am comentat altceva. Fara discutie insa, cine are doctorat ‘pe bune’ nu sta sa milogeasca.

 56. Cineva care a lucrat 15 ani la privat :

  ROMANIA tara de cacat !!!
  Romania = FALIMENT !!!

  Scoala praf ….
  Spitalul praf ….
  Politia praf
  Justitia parf….
  Politicienii parf …
  Loteria Romana praf
  CFR praf
  Padurile praf !!!
  Resursele naturale praf !!!!

  M-am saturat si eu de mult de aceasta tara.
  Mafiotii politicieni fura si poprul plateste gaurile negre prin miile de taxe ! Justitia e corupta !
  Orice proiect in tara asta esueaza in mod lamentabil. Tot ce este al statului roman este jefuit sistematic.
  Partidele nu sunt altceva de cat niste grupuri mafiote legalizate !
  SRI , fiscul, justitia, politia ce dracu fac ???
  Iau banii degeaba ca dehh sunt institutiile statului.
  Luna trece , leafa merge ….
  Nu au nici un criteriu de performanta…
  Parlamentul cu cele 2 camere sunt falimentare !
  Statul roman e falimentar !
  Toate mariile regii ale statului sunt jefuite de 20 ani cu salarii „nesimtite”.
  Toate institutiile statului NU MAI SUNT CONTROLATE DE MULT !!!!
  E HAOS PESTE TOT !!! SCAPA CINE FURA MAI MULT !!!!
  Parca e un fel de concurs care fura mai mult !!!

  Ai impresia ca aceasta tara e guvernata la televizor.
  Apar mii de „specialisti” la TV cu gura mare, niste trombonisti si de 20 de ani au facut praf Romania.

  Orice sistem de stat e falimentar !

  Nici nu mai stii daca mai luam pensii dupa
  30-40 ani de munca….

  Hotia e la putere, cine e onest e
  considerat prost in tara asta !

  Parca toti care conduc institutiile sau firmele de stat se intrec care sa fure mai mult.
  Apoi se rotesc la putere si fura mai mult decat predecesorii….
  Si tot asa de 25 ani …

  „Acest sistem ticalosit ”

  Ponta – cica e „doctor in drept” e praf ….
  are numai gura mare
  Crin Antonescu cel mai mare chiulangiu din Parlamentul Romania vrea sa fie presedinte
  Crin Antonescu un trombonist …..
  Astea sunt valorile noastre ….

  Ce pXXa mea a facut USL ????

  S-a certat cu Basescu .. in rest PRAF !!!!

  NIMIC !!! FALIMENT !!!!!

  A mai ramas ceva bun in Romania ????

  E ceva bun in Romania ???

  Medicii pleaca din Romania.

  Eu, personal, in ultimii 20 ani, cunosc cel putin 200 persoane care au plecat din aceasta tara de CACAT !!! DEFINITIV !!

  Benzina e la „nivel european” iar salariile la ce „nivel” sunt ????

  Suntem tot mai saraci si mai deznădăjduiţi !

  Tot timpul suntem mintiti si prostiti pe fata ….

 57. E atat de dureros ce am ajuns sa traim si sa slujim niste netrebnici,hoti,neispraviti…Ma bucur ca macar in situatii decoruptie si hotie absoluta mintile sanatose iau atitudine si ajuta la starpirea ciulinilor.Sa fie cat mai multi,cei care pot vorbi in numele celor multi.

 58. Felicitari si va multumim pentru articol.
  Am o remarca. Nu mi se pare corecta comparatia cu salariul unui doctor chirurg de 600 de euro, pentru ca acest salariu de medic ar trebui sa fie de minim 3000 de euro chiar si pentru nivelul economiei romanesti. Astfel comparatia este intre ceva absurd si altceva la fel de absurd. Se pare ca nimic nu se pierde, ce se scurge pe o parte apare in alta.
  Aceasta este alta discutie insa.

 59. Felicitari d-le Liiceanu
  Daca tot ati devenit jurnalist de investigatii, ati putea alege o institutie a statului la intamplare si ati descoperi acelasi lucru. Nici n-are rost sa mai amintim de veniturile magistratilor, militarilor, securistilor sau ale fostilor „tortionari”.
  Cand au venit comunistii la putere, un procent foarte mic din dusmanii de clasa n-au putut fi inchisi/deportati/exterminati pentru ca nici chiar comunistii n-au putut gasi un motiv sa-i condamne. Au putut face un singur lucru: le-au taiat orice venit si le-au luat dreptul la munca.

 60. Felicitari domnule Liiceanu.
  Dincolo de investigatia minutioasa, articolul dumneavoastra starneste insa mult mai multe intrebari decat cele pur referitoare la o noua escrocherie.
  Si poate cea mai dureroasa dintre ele este : Oare cat de mult ne mai apartine aceasta Romanie?
  Va intrebati (retoric evident) cum de 758 de angajati ASF ar putea contrabalansa efortul a 5000 de angajati in sanatate / educatie? Suntem din ce in ce mai bolnavi (moral, fizic), din ce in ce mai indobitociti de un sistem creat anume pentru a genera idioti. Ati folosit analogia cu o vaca sleita. In ansamblul ei Romania arata asa. Insa ce ne facem cu vidul de educatie pe care, cei cu putina educatie macar, suntem fortati sa il suportam zilnic.
  Citatul ales din I.C. Bratianu (dat in unul din momentele in care aceasta tara era una DEMNA) ne duce si mai departe cu meditatia:
  Oare cati oameni inteligenti, demni, liberi cu adevarat mai exista?
  Mai putem intoarce acest sistem la unul in care adevaratele valori sa fie cele care sa ne duca inainte?
  Partidul este cel care conteaza (indiferent de culoare sau esicher), Incompetenta este cea care face regulile, Incoerenta cea care stabileste relatiile si Disperarea cea care domneste.
  Dincolo … departe … poate doar speranta unor oameni care citesc astfel de articole si care inteleg dincolo de ecranul plat al televizorului, prin prisma celui mai bun analist, BUNUL SIMT, va tresari o unda care sa mai schimbe ceva.
  Restul e tacere …

  • honci baci, NiciodatA!. Doar peste cadavrele lor, s-ar putea. Ori cum nici un sistem nu se „sinucide” ci doar isi schimba culoarea(1989-prezent), singura sansa este sinuciderea din …exterior. Mamaliga, doarme!

 61. E singurul articol la care cozile de topor ale celor care ne conduc ( adica : mostenitorii aparatului comunist ) au ramas muti. Nu am citit nici un comentariu impotriva.
  Rusinea este prea mare . Adica s-a depasit orice limita, limita, limita a bunului simt.
  Sa va dea Dumnezeu multa sanatate d-le Liceanu.

 62. DA ,asta asteptam de la elite!
  Remarcabil, pe langa calitatile incontestabile de scriitor intelectual rasat,efortul pentru punerea in antiteza a datelor tehnice.Daca D ,fara domn,are putin bun simt ,trebuie doar sa confirme raspunsurile care se gasesc in textul scisorii.

 63. Domnule Liceanu,

  Nu pot decat sa va multumesc pentru atitudinea dumneavoastra in aceasta problema de la ASF.
  Totusi, am o singura intrebare, dumneavoastra, un intelectual adevarat, v-ati lepadat de Basescu?
  Nu am inteles, cum este posibil ca un intelectual remarcabil sa se poata apropia de un grobian, un ipocrit si un om lipsit de onestitate ca Basescu!

  • In sfirsit cineva vigilent.
   Nu cred ca s-a lepadat, i se citeste basismul in priviri. Intreba-l daca are un ponei roz cu svastica tatuat pe umar, o sa inceapa sa se bilbiie si o sa se demaste singur.

  • Domnule preopinent, poate va intrebati daca sunteti capabil sa aveti o imagine corecta despre Basescu. Vedeti cu mare placere pe acesta drept un pai in ochiul lui Liiceanu, dar nu va intrebati daca nu cumva este barna din ochiul dvs.

   Mergeti in fata oglinzii si intrebati-va cinstit daca nu cumva, poate, nu il vedeti pe Basescu asa cum este ci va agatati de o imagine care va satisface orgoliul dvs. personal.

   Si, daca ii dati credit lui Liiceanu, atunci admiteti ca o fi stiind el (mai bine decat dvs.) de ce ii da credit lui Basescu.

   Ce folos staiful de finut intelectual al lui Daianu daca fura,e ste imoral si incompetent? Va place sa isi bata joc de dvs unul cu aere de mare sofisticat? Pai daca da si daca asa ganditi, atunci va rog sa ma iertati, dar va meritatis oarta de a trai in Romania.

   Eu am emigrat din cauza romanilor ca dvs., plini de sine si ferm convinsi ca ei le stiu pe toate si ca nu trebuie sa isi revada parerile, doar ceilalti trebuie sa faca asta. Nu din caiza lui Basescu sau a lui Liiceanu, pentru ca acestia se pun pe ei insisi in cauza cand este cazul.

   Din cauza celor ca dvs. Prea infatuati, prea plini de sine, imbatati cu propriile lor imagini orgolioase de sofisticati.

   Va transmit toate cele bune dar eu nu ma intorc in Romania ca sa traiesc si sa muncesc alaturi de oameni ca dvs. Reprezentati o companie ifosita care nu imi face nicio placere.

 64. Dle. Liiceanu, daca tot ati pornit pe acest drum, daca tot faceti munca jurnalistilor de investigatii, ar trebui sa vedem mai intai, cat ne costa alesii? De aici pleaca tot raul, de aici a plecat cangrena. Ar trebui facuta o comparatie intre cheltuielile pe care le suportam noi per cap de ales: diurna(de sedinta sau de deplasare), cazare la hotel, secretare, consilieri personali sau nu, masina, sofer etc. si care sunt cheltuielile unui ales din Uniunea Europeana sau din alte tari democratice(vezi SUA, Canada, Australia, Japonia si altele). Ca sa nu mai vorbesc de cati bani primesc de la stat partidele politice. Cand vom rezolva asta, sunt de acord sa ne ocupam si de altele. Atata timp cat sute de milioane de euro din BUGETUL DE STAT se duc catre alesi si partidele lor fara ca noi sa cracnim, nu vad de ce CONDUCEREA asf-ului nu si-ar trage salarii mari daca nu sunt din bugetul de stat?

 65. Foarte bună scrisoarea deschisă. Când am citit-o, s-a zburlit părul pe mine şi încă nu mi-am revenit la starea firească. Dăianu, acest personaj patibular, sintetizează de fapt caracteristicile relevante ale clasei „tagma jefuitorilor ” de astăzi (care include majoritatea politicienilor şi indivizii ce-şi duc traiul în cercurile lor). Liiceanu, om cu simţul măsurii, constată şi analizează atrocitatea fiarei, formulează întrebarea clasică „Cine ne păzeşte de paznici”, dar se fereşte să propună vreo soluţie.
  Nu-mi plac atitudinile defetiste, însă, dacă te gândeşti bine, în afară de a-i înjura vârtos pe facebook, pe hotnews sau, eventual, pe contributors, suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Cercul vicios este:
  a) ei fac legile,
  b) noi plătim taxele, impozitele, RCA-urile, primele de asigurare etc,
  c) ei îşi autodistribuie, în condiţiile legii, grosul bugetului sub formă de salarii&prime, iar dacă li se pare insuficient, mai iau şi de la FMI, BM
  Pe bune, nu sunt prea multe căi posibile pentru rezolvarea problemei. Mi-am stors creierii şi chiar nu-mi vin în minte decât idei de felul: cocktailuri Molotov, stive de cauciucuri aprinse în Piaţa Victoriei, pietroaie în geamurile Palatului Parlamentului ş.a.m.d.

 66. Multumesc Domnule Liiceanu,

  e datator de speranta sa vezi ca se poate scrie si documentat!

  Legat de lacomie nu pot decit sa observ ca probabil salariile de la asf (care de fapt li se „cuvenea”!!) sint prea mici altfel nu se explica de ce angajatii de acolo sint asa de deschisi la spaga!

  De trei ani am incercat sa obtin o despagubire de la carpatica- un asigurat al lor mi-a lovit masina. Am tot fost plimbat de la CSA (ASF) la carpatica pina am renuntat. Daca as fi renunatat din start as fi evitat sa mai pierd bani inutil cu motorina…….

  Subscriu: LIICEANU PRESEDINTE!

  Poate avem si noi sansa pe care cehii au avut-o cu Havel!

 67. Acest articol mi se pare un echivalent al lecției dată de Thales contemporanilor săi cu privire la valoarea practică a filosofiei. Cred că va face istorie.

  • Articolul arata intr/adevar ca dl Liiceanu stie sa abordeze un subiect de acest fel si ca o face bine. De acolo si pana la semnificatia comentariului dvs. e cale lunga. Meditati la ce inseamna valoare practica/utilitate si veti vedea ca exista mari diferente. Cat despre faptul ca va face istorie, nu prea cred. Dar, in schimb, cred ca ar fi frumos sa meditati la atitudinea dvs la acest text, pe care nu o voi caracteriza, fiindca vorbeste de la sine. Toate bune.

   • Va multumesc pentru reactie.

    Articolul m-a surpins si entuziasmat si asta a fost reacția.

    Am meditat și îmi mențin părerea cu următoarele argumente:

    – Nu am comparat pe Thales cu Liiceanu, ceea ce ar fi fost deplasat, am comparat o coborare a din zona rarefiata a preocuparilor teoretice a unuia cu o coborare similară a celuilalt, în condițiile în care ambilor li se reproșa de către contemporani că nerelevanța practică a preocupărilor lor filosofice.

    – succesul practic într-o afacere cu măsline pe baza prezicerii vremii este comparabil cu succes-ul practic civic și politic al unui articol de ziar in mass-media pe baza cunoașterii modului de redactare analitică a unui text și a mijloacelor retorice.

    Faptul că impactul acestui articol este enorm este o confirmare empirică a intuiției inițiale. Eu unul n-am mai vazut articol de ziar cu peste 50000 de vizualizari in Romania, și continua sa crească.

    Sigură că sunt diferențe, dar sunt și asemănări.

    Dacă va rămâne sau nu în istorie se va vedea cu timpul. Eu cred că va rămâne, așa cum a rămas și apelul către lichele.

    Meditați vă rog la următoarea vorbă: de va fi ochiul tău curat tot trupul tău va fi luminat.

    gânduri bune,

 68. acesta este un exemplud earticol care ar trebui sa fie o constanta in presa economica de la noi. din pacate , la ziarul financiar se face politca si doar cand vreun adversar politic (citeste non psd) este targetat se vitupereaza cu patos cazul.
  rusine zf , o mare reusita GL!

  • Aveti dreptate, Ziarul financiar este o rusine ca publicatie economica. Cu exceptia dlui Suciu, analizele economice competente vin din alte parti (de ex, Exfor)

 69. Am ramas literalmente cu gura cascata. Nu ma asteptam ca dl. Liiceanu sa aiba capacitatea de a redacta o astfel de analiza. Chiar daca l-au ajutat poate si altii, articolul e suficient de valoros pentru a putea fi publicat intr-un ziar financiar specilizat, nu doar pe contributors.ro.
  Imi pare rau pentru dl. Daianu. Un om educat, cu bun simt, care nu se compromisese pana acum in politica, desi a fost ministru. Acum e omul despre care Liiceanu a scris articolul de mai sus. E oarecum nedrept, numele sau va ramane legat de abuzurile CSA cand de fapt sunt acolo indivizi care merita mai mult decat el oprobiul public.

  • Puteti revela o realizare a domnului Daianu de care ar merita sa-i fie legat numele? Inafara de aura cristica de tehnocrat-semizeu a ramas ceva pina acum din cariera sa? Si chiar daca ar fi ramas ceva, de ce este nedrep ca acel ceva sa fie acum spalat de scuipatii oprobiului public?
   Dar sigur, poate ca domnul Daianu este doar un universitar eminent dar naiv a carui mina a fost sucita la spate de catre verosii conducatori politici ai ASF.

  • Dimpotriva, ma asteptam ca dl. Liiceanu sa aiba capacitatea respectiva, ba chiar sunt convins ca are o capacitate inca si mai mare de atat.

   Ce am regretat, insa, intotdeauna la intelectualitatea romaneasca, este lipsa de preocupare pentru astfel de subiecte, lipsa de militantism, preocuparea pentru latura exclusiv filozofica a problemelor.

   Ma bucur ca dl. Liiceanu a trecut linia aceasta rosie si ma rog ca si dl. Plesu si altii de calibrul lor (nu dau nume, sunt convins ca ii cunoasteti) sa isi ia inima in dinti si sa se preocupe de astfel de teme.

   Felicitari!

 70. Nu apelează Liiceanu la o logică nițeluș cam șubredă atunci când își propune să dovedească existența lăcomiei folosind comparația ca aparat matematic? Adică la fel am putea spune că pe baza comparației dintre salariile și numărul de pacienți, doctorii din Franța sunt mai lacomi decât cei din România sau din China… De unde până unde Occidentul este spațiul etalon al lipsei de lăcomie?

 71. Toata stima D-le Liiceanu ! …” profesorul ” Daianu , profesor la …ASF = ASA SE FURA ! in Romania .
  ps. Hotnews , mentine articolul mai multe zile , in fata .

 72. Un articol chiar mai concret decât aveam pretenţia de la cineva ca dl. Liiceanu atunci când îl mustram că se preocupă doar despre Bine- Rău, Îngeri – Demoni etc. Dar e foarte apreciat.

 73. Un articol de pus in rama, un maraton de date si informatii comparative incontestabile, culminand cu un batut de obraz (m-as mira sa fie eficient) si cu un deznodamant documentarist-cinematografic de zile mari (evocarea lui Ion C. Bratianu si imaginea de final cu „patriarhii” de la ASF).

  Asta zic eu revenire in spatiul public, domnule Liiceanu. Un nou apel catre lichele, magistral!

 74. Superba analiza,felicitari Domnule Gabriel Liceanu.Cred ca nu exista in astfel de persoane frica de Dumnezeu , rusine si respect fata de oameni.Sa fie oare cauza educatia primita pe perioada ateista propagata de comunism?Sa fie acestea roadele care au crescut in Romania urmare a acelei perioade?.Din pacate sunt prea multi nu stiu cine va lua taurul de coarne????.Soluta cred ca ar fi o intoarcere a poporului Roman cu inima spre Dumnezeu.Doamne ajuta.

  • Daca vorbind de educatie as aminti ca ambii parinti ai domnului Daianu au fost ofiteri de securitate ar fi acesta un offtopic sau un atac la persoana?

 75. ASF este exact ceea ce neamtul ar cataloga-o ca „EIERLEGENDE WOLLMILCHSAU” ceea ce in traducerere libera ar insemna: scroafa datatoare de lapte, lana si depunatoare de oua.
  „Thumbs up” pt articol.

  Ma intreb cand iasa in sfarsit romanul din letargia primavaratica care a pus stapaniere pe el de vreo….25 de ani? Vom vedea oare proteste de genul celor din Ucraina? Acolo populatia a spus „NU” si a iesit in strada, aici, la noi, trece cutitul si de os, si de maduva si tot mai rabdam cu bravura gunoaiele care chipurile ne reprezinta.

 76. Felicitari ! Un articol cu adevarat exceptional care arunca in aer prejudecatile existente asupra intelectualilor romani si care demonstreaza ce rol imens poate juca in societatea civila un lider autentic care adopta o pozitie intransigenta si al carui verb poate pune in dificultate un intreg sistem .
  In al termeni, sistemul de tip securist si reprezentantii sai sunt supusi unei testari empirice printr-un ultimatum moral exact in zona vulnerabila si in care nu se pot apara , si acesta este primul pas cu adevarat important spre izgonirea barbarilor din cetate.
  Acest test le devoaleaza intentiile ascunse si ii cantoneaza irevocabil in zona antisociala, ilegala, si imorala marcand astfel despartirea apelor in societatea romanesca si primii pasi spre reconstructia unei societati normale si construita pe baze morale.
  Pe de alta parte, cata diferenta intre exprimarea eleganta, cultivata, argumentata, logica si eleganta din acest articol care este un adevarat model pentru orice intelectual , lider de opinie si jurnalist din societatea noastra , si numeroasele exemple din discursul public de la noi in care diversiunea, dezinformarea, manipularea , scandalul, agresivitatea verbala, trivialitatea , calomnia, atacul la persoana si limbajul visceral tin loc de argumente.
  Dupa mai mult de doua decenii in care societatea a batut de fapt pasul pe loc, putem afirma raspicat ca de astfel de intelectuali si de o astfel de societate civila avem nevoie cu adevarat.

  • aveti perfecta dreptate. Gabriel Liiceanu face, la peste 70 de ani, dovada ca scoala lui Constantin Noica nu a disparut.
   a mai fost o emotie, in urma cu ani, care clama „Liiceanu presedinte”.
   poate ca nu este tirziu sa incecam din nou sa-l propunem pe Gabriel Liiceanu la Presedintia Romaniei.
   desi dl. Aligica a venit cu ideea salutara de a-l recomanda pe dl. Plesu pt. alegerile prezidentiale, spre bucuria simpatizantilor sai ( mai multi decit se crede indeobste), poate ca dl. Liiceanu, datorita mai modestului sau rasfat, ar fi mai nimerit, mai pe „fisa postului”.

   • Bine ar fi să avem un astfel de Președinte !
    Nimeni nu ar îndrăzni să atace o personalitate de calibrul domnului Liiceanu.

    Sunt convins că în jurul domniei sale s-ar grupa toată forța intelectualității românești indiferent de domeniul în care activează. Un Președinte fără suportul Societății Civile și al Serviciilor de Infoemații nu poate activa performant.
    Dacă la acest suport se alătură o majoritatea cetățenilor cu drept de vot atunci vom putea avea încredere în viitorul european al României.

    Susțin total ideea !

 77. Excelent articol. Scris de o Personalitate. Ar trebui mai multe astfel de personalitati sa scrie astfel de articole. Poate lumea ar mai invata ceva.

  Eu as avea si o propunere: In Constitutia Romaniei sa fie scris : „… orice autoritate, organizatie publica, orice lege, hotarare, ordonanta, orice act cu caracter de legiferare ….. trebuie sa fie conceput, initiat, din grija pt OM…’.

 78. Din nefericire, nu cred ca trebuie sa ii invinuim pe cei lacomi (decat in ultima instanta, deoarece asta e natura umana), ci pe cei care le permit sa isi exercite lacomia.

  Si de asemenea, cred ca este destul de clar ca diferenta intre liberalii de acum si liberalii de atunci, este un regim comunist care a trecut peste.

 79. Fara cuvinte si totusi pariez ca Daianu si cei de la ASF nu vor avea o singura trasarire, un muschi care sa se miste putin…Este adanc infipt in structura lor interna, nu ai cum sa ii atingi in acest mod. Acestia sunt capusele natiunii, doar ca la ASF sunt putin mai la vedere, avem multe altele….

 80. Superb, superb si superb – articol / filozofii stiu sa ia la bani marunti si ce inseamna RIGOARE/RIGUROS in a administra leu cu leu. Bravo domnule Liiceanu si salutari nepotului Andrei P.

  Daniel Daianu este o papusha fabricata de cand a intrat la securitate si nu l-au mai lasat din mana. Probabil nevoi iiiiiiimenseee si deci accesibil la combinatii de tipul „iti dam asta dar ne restitui jumate” A incercat Daianu sa ne abureasca ca banii se duc la donatii „sa ajutam copii / sa tragem de coada cainii” De acolo, de la secui se iese cu picioarele inainte si cand arhivistul scrie pe dosarul de cadre DCD si data. Evident in ziua de azi trebuie mers si la ultimul domiciliu si sters hard-ul.

  Bravooooooooooooo dle Liiceanu: vorbit tare si clar. Nu, nu cred ca Daianu va raspunde ceva, doar daca îi face-ti dvs, dle Liiceanu, o propunere de raspuns (platit k consultant, cu XXXX Euroi)

 81. Multumim domnule Liiceanu ! Va apreciem definitiv.
  Din pacate, scrisoarea deschisa este mai mult pentru ceilalti, nu pentru ASF. Domnul Daianu probabil imparte cumva venitul cu altii. Ingamfarea dansului , asa cum vorbeste gura tragului este mare asa ca nu credem ca va reactiona decat din orgoliu.
  Oare cum traiesc oamenii astia ?

 82. Caile raului sint deja batute. De la cel mai marunt primar al unei comune pina la virf, caile raului sint stiute, dorite de a fi calcate. Nu-i bai ! pastrati toti acesti oameni, o sa ne fie bine.

  Sint curios ce efect va avea in ASF. Dar in celelalte institutii ale statului? Pariul meu: un epsilon bine ales, ceva de genul criteriului Cauchy de convergenta sirurilor.

 83. Textul de mai sus a fost o revelatie: aceea ca un filosof nu este deloc rupt de realitate, mai ales atunci când aceasta realitate developeaza natura ticalosiei unor pretinsi specialisti. Sincere felicitari! Dupa analiza pertinenta la adresa ASF, v-as sugera domnule Liiceanu un alt subiect: acela al pensiilor discrepante fata de realizari ale unor magistrati (in speta judecatori) iesiti la pensie la 50-55 de ani, cu putini ani de „vechime in munca”. Pensiile acestora, de ordinul a 2500-3500 de euro net, pe luna. Precizez ca sunt cazuri de judecatori in orase de provincie care nici macar n-au avut parte de procese cat de cat grele. Asta inseamna sa-ti faci o lege favorabila si sa sustii ulterior ca principiul contributivitatii este un moft, iar un drept castigat nu poate fi pierdut.

 84. 1.Nu stiu daca ramin unicul, care se pune dea ,,curmezisul” majoritatii opiniilor din cele peste 100 de comentarii existente si cele (probabil) 100 viitoare, dar aceasta nu mai conteaza.
  Tin sa amintesc, ca prin clarificarea ultima asupra societatii de asigurare, fiecare membru ASF ar merita 1 milion de lei pe luna, pentru a nu fi influentabili sau coruptibili, in domeniul in care orice scapare, eroare sau musamalizare, ne-ar costa pe fiecare mii de Euro,iar pentru Romania, ar insemna o imensa catastrofa economica!Ca persoana cu asigurare, daca falimenteaza asiguratorul, in caz de pierderea casei, masnii, etc. pierd zeci de mii de euro, deodata.Raportat la dimensiunea nationala a unui astfel de faliment, mai conteaza ce salariu ia cel care prin activitatea sa, actioneaza contra acestor dezastre personale, ajunse de amploare nationala, in cazul unui cutremur?
  Pentru neinitiatii in economie, o analiza ,,cantitativa”, respectiv comparativa cu volumul de munca raportat la numarul angajatilor ASF, poate fi convigatoare, fara sa stie ca problemele unei economii esuate ca a Romaniei presupun analize, decizii, presiuni si interventii, a caror consecinte, nu te vor lasa sa dormi linistit, toata viata.
  2.Totul a plecat de la Presedinte, care aflat inafara stiintei economice si administrative, nu cunoaste paradigma institutionalismului, care presupune tratarea ,,calitativa”, in directia perfectionarii institutiilor, ca unica ,,tehnica” moderna de dezvoltare economica a epocii.Asa cum a contat in ,,Guvernul sau”, simpla reducere a birocratilor pe temei financiar, adica reduceri pentru a se incadra in Buget, la fel trateaza si institutiile supreme, de supraveghere si monitorizare a ,,calitatii si functionalitatii” financiare, infiintate pentru a evita degringolade financiare sau economice. Pentru el nu coteaza activitatea speciala, stiintifica, dedicata cresterii competitivitatii si functionalitatii institutionale.Pentru el nu conteaza nici faptul ca prof.Daianu a creat prin activitatea si lucrarile sale stiintifice, mai mult decit indrumare de buna guvernare si dezvoltare economica – adica o adevarata ,,filosofie economica” (comparabila cu filosofia culturii, istoriei,juridica,etc.) – cu repere si mod de exprimare ,,aplicata” in domeniu.
  Pentru Presedinte ,,filosofii” de orice fel, de cele mai multe ori critici, sint de prisos si nefolositori tarii, preferind tinichigii care sa bata din palme la discursuri, apoi cu lipsa a 5 milioane de locuri de munca, sa-si sa caute singuri de lucru in alte tari, aducind valuta.
  Exista poate scuza populismului celui aflat in campanie electorala, dar a gresit catastrofal teritoriul pe care calca si insulta, in ciuda acordului majoritar al celor 100 + viitoarea suta.
  3.Ca persoana care am absolvit fac.de filsofie cu ceva mai tirziu(la Cluj), cred ca d-l Liiceanu a cazut in capcana populismului, ca urmare a aderentei la GDS, simpatizant prezidential, justificabil ca urmare a rezultatelor prezidentiale contra coruptiei.
  Spre deosebire de dinsul, am studiat de peste trei decenii problematica ,,dezvoltarii economice accelerate” in epoca moderna, echivalenta oarecum a ceeace as denumi o ,,filosofie” a dezvoltarii economice,care cuprinde legile ,,cele mai generale”, principiile, tehnicile, instrumentarul si in general, tot ceeace tine de mijloacele tehnice, capabile de a determina/realiza dezvoltarea economica rapida a unei natiuni.
  Am amintit acest lucru, nu pentru a ma considera ,,egal” dumnealui (care este virful in domeniu, iar eu neavenit), ci pentru a putea intelege capcana in care s-a lasat atras pina la ,,fund”, in lipsa cunoasterii profunde a economiei si regulilor institutionalismului economic, care determina in mod absolut, dezvoltarea economica.
  4.Campania contra ASF, declansata probabil din cu totul alte interese si ratiuni, decit cele de moralitate sau grija pentru banul public (nedovedita in perioada gondolelor si parcurilor la tara care au sifonat miliarde de Euro)), se inscrie in perdelele de fum si demagogie crasa, care trebuie sa acopere (electoral) 8 ani de faliment economic si social, putindu-se constata in 2012, ca mostenire, doar lipsa a 5 milioane de locuri de munca si a oricarei viziuni sau proiecte ,,postintegrare” economica in UE.
  Despre USL si viitorul sau, lovita sau nu, prin aceste false procese de intentie, se poate vorbi, numai de saptamina viitoare incolo…

  • Sunt impartial. Dar analiza domnului Liiceanu este detaliata si comparativa cu activitatea altor institutii de acest gen din alte tari. Daca doriti sa veniti „curmezis”, DETALIATI in ce consta aceasta munca in care sefii nu trebuie sa fie coruptibili.
   Ce anume spune legea ca trebuie sa faca acesti sefi si de unde aceasta portita catre coruptibilitate?
   Balonul ASF a explodat, dar putini inteleg munca acestor sefi bine platiti. CE anume au de facut ca sa merite acest salariu? Poate daca opinia publica ar intelege, nu ar mai avea nimic de spus/comentat/revoltat.

   • Pai e simplu. Sunt platiti sa nu ia spaga – asta-i munca lor. Nu iau spaga. Dar nu putem fi siguri nici macar de asta nu-i asa?

  • Am inteles: sefii ASF trebuie platiti bine ca sa nu-i apuce coruptia subita, caz in care noi astia asiguratii am avea de suferit!

   Pai conform aceluiasi principiu propun sa-l platim cu 10.000 EUR/luna pe Dorel de pe betoniera: va inchipuiti ce s-ar intampla daca ar fura jumate din beton, si s-ar prabusi tot blocul peste locatari?
   Sau ce ganditi despre inginerul de sistem care intretine serverele CNASS: ii dam si aluia juma’ de milion, ca daca manareste baza de date s-a dus dracului tot sistemul de asistenta medicala (oricum s-a dus, dar asta-i deja alta poveste).
   Dar pe nenea care controleaza scurgerile de gaze din reteaua publica nu-l cadorisim cu cateva sute de mii lunar? Cine stie, poate il corupe vreo firma si lasa un robinet deschis la firma concurenta?
   Si exemplele ar putea, desigur, continua…

   Domnule Caliman, problema nu se rezolva doar cu zaharelul ci si cu batul, prin responsabilizarea penala a celor aflati in pozitii coruptibile: ai contribuit la crearea unei situatii de criza, „servesti” de la 25 de ani in sus si ti se confisca toata averea. Mai vrei la ASF in conditiile acestea – bine! – nu mai vrei… pai n-ai decat sa te angajezi la privat, unde (ghinion, nu-i asa?) chiar trebuie sa muncesti!

 85. Domnilor ”boieri ai mintii”nu va lasati coplesiti; chiar si in cea mai neagra mizerie cuvintele au totusi putere. Multumesc

 86. Ieri, cind am citit titlul „Despre fiara lăcomiei. Scrisoare deschisă lui Daniel Dăianu”, ma scuzati, dar memoria a scos la iveala alt titlu „Apel catre lichele” ;)

 87. Cu excepţia gravei cacofonii din final (… o enormă vaCĂ CARE ..), dl. Liiceanu şi-a regăsit, finalmente, dreptul de a huidui. Şi a făcut-o corect, civilizat, deşi securiştii de catifea, gen „respectabilul domn” Dăianu nu merită aşa ceva. Ei trebuia să fie exterminaţi imediat după decembrie ’89. Să nu mai existe neam din sămânţa lor, chiar catifelată. După o asemenea excelentă intervenţie, ce să mai comentezi?! Felicitări d-lui Liiceanu, deşi nu se regăseşte printre preferinţele mele din breasla intelectualilor, de când hăhăia alături de măscăriciul escroc de la Cotroceni. Când dl. Liiceanu va adresa preşedintelui-escroc o scrisoare deschisă asemănătoare, poate-mi voi revizui atitudinea. Totuşi … e bine!

  • @ SORIN,
   mare dreptate ai: dl Liiceanu ar trebui sa te intrebe/sa-si revizuiasca gindurile dupa pohta ce o ai pen`ca sa acorzi stima ta. Mai bine lipsa; tu esti prea destept: i-ai gasit deja o greseala in scrisul dlui Liiceanu. Daca citesti mai mult poate gasesti si altele; incearca.

  • Sorin, inca o postare ca asta si o sa te regasesti printre preferintele mele din breasla postacilor decerebrati. Vorba ta, totusi …e bine!

  • Ce să zic, ai găsit o pată sub pana filozofului …
   De fapt aveai tu deja o pată pe care ți-ai eshibat-o spre finalul înjurăturii pe care ai scuipat-o de sub masca fanului sceptic.
   Impardonabil !

  • @SORIN
   Ca asa ne-au invatat la scoala si anume ca trebuie evitata orice cacofonie cu exceptia catorva acceptate(!?) precum Biserica Catolica, I.Luca Caragiale, este adevarat dar nu inseamna ca trebuie inghitite asrfel de reguli pe nemestecate. De exemplu, se pot folosi intentionat cacofoniile pt. a da o nota ironica sau a accentua calitatea indoielnica sau chiar murdaria unui lucru sau fapte in discutie. In textul de fata eu asa interpretez cacofonia, ca un mesaj comic si tragic in acelasi timp ca singurul lucru pe care „vaca” il mai poate produce in momentul de fata este rahatul sau ca sa pastrez proportia alegorica, balega.
   Acum eu stiu ca ati juisat si ati aratat tuturor prietenilor ce mare greseala ati descoperit la Liiceanu dar va sugerez sa va faceti curat degraba in „grajdul” propriu intrucat aerul a devenit irespirabil.

 88. Excelent articol. Iti mai vine o urma de nadejde ca lucrurile se pot schimba cind vezi ca mai sunt oameni ca dl. Liiceanu carora le pasa de ce se intimpla cu tara noastra. Avem nevoie de un viitor presedinte (viitor apropiat) ca dl. Liiceanu. Si mai e nevoie de stringerea rindurilor.
  Iar dl. Daianu, daca are un dram de onoare, ar trebui sa-si dea demisia. Imediat.

 89. Nici o mila pentru hraparetii care castiga zeci de mii de euro. M-ar interesa insa datele despre evolutia salariilor in ultimii ani, inainte de a arunca cu piatra in Daianu. Ca sa stim pentru cine pregatim pietrele urmatoare..

 90. Exceptional. O lectie de jurnalism. Ar trebui ca acest articol sa-l citeasca toti cei care se autointituleaza ziaristi/analisti economici.

 91. Un articol etalon pentru cei care se intituleaza jurnalisti. Din pacate nu a aparut in ziarul Libertatea la pagina 5, nici nu se va discuta despre el la Antena 3, asa ca marea masa votanta si acei celebri 7,4 meleoane nu vor auzi in veci de articolul magistrului Liiceanu. Pentru idiotii utili care se vor prezenta in curand la vot asta e o problema inexistenta, vor pune stampila tot unde au pus-o ultima oara. Populatie mai needucata si mai abrutizata de alcool si alte vicii nu exista in toata lumea. Primitivismul reflectat de partidele romanesti provine tocmai din primitivismul masei care merge la vot si care culmea ! merge regulat. Sa nu ne iluzionam: prostia-i la putere… si va mai fi mult si bine !

 92. Chiar nu ati prins scenariul ticalosiei la romani?
  usl numeste oameni de casa in fruntea unor institutii cu singura conditie ca parte din salariile nesimtite sa se intoarca la partide, baroni.

 93. Somnul natiunii naste monstrii !!!!!!Iar somnul si neimplicarea intelectuailor de ani buni, a nascut crearea unei ,,clase (zis) politice,, care manifesta acum acel DISPRET SUPREM ucigator catre cetatenii acestei Tari !!!!!Bine ca macar au inceput sa se faca auziti !!!De ce nu vedem pe scena politica aceste minti stralucite ?

 94. Buna ziua,
  Nu stiu daca multe persoane vor citii ce postez eu acum dar am si eu o opinie : Nu trebuie sa il laudam pe domnul Liiceanu pentru ce a scris mai sus, trebuie sa ne lovim cu capetele de pereti pentr ca nu suntem in stare sa gandim cu totii la fel ca el sau sa recunoastem ca ne este frica sa spunem ca gandim la fel si ne ascundem laudandu-l pe el ( dl Liiceanu). Sunt perfect de acord cu ce aceasta scrisoare deschisa si astept si eu alaturi de domnul Liiceanu raspunsul domnului Daianu.
  PS: Scuze domnule Liiceanu ca nu va laud pentru aceasta scrisoare dar ar trebui sa ma laud si pe mine deoarece gandesc la fel dar nu am avut curajul sa scriu ce ati scris dumneavoastra si nici expunerea numelui dumneavoastra sa fiu ascultat.
  Astept alaturi de dumneavoastra un raspuns de la Domnul Daianu, chiar si de la alte persoane din ASF.

 95. Domnule Liiceanu, va multumesc si-mi plec fruntea in fata dumneavoastra pentru ca va pasa. Sunt multi intelectuali in aceasta tara care ar putea conduce acest popor pe drumul drept, cel al demnitatii, dar nu o fac. Ce frumos am trai noi romanii daca am fi mai curajosi! Va respect!

 96. Cand oamenii astia vad cat de usor se lasa fraieriti cea mai mare parte a populatiei le vin foarte usor sa si bata joc de ei.Ii ademenesc odata la 4 ani…apoi se fura in draci,tara scoate profit frumusel,dar de 20 de ani tot este luat de acesti nenorociti de politicieni,Basescu vrea sa faca ceva,dar daca dreapta nu se reuneste vom vedea un presedinte comunist si gata va pica si justitia,DNA ul va ancheta doar hotii de gaini de biciclete,asa ca va trebui sa cascam ochii si nu vor mai fi oameni ca Daianu,Ponta,Voiculescu si altii.Desi e putin probabil sa reusim tre sa avem incredere…offffff…vom vedea.

 97. M-au incantat pur si simplu atat articolul cat si comentariile. Ma intreb de ce nu ati fi dispus , d-le Liiceanu sa faceti o asemenea disertatie si in mass-media vizuala : este mai accesibila tuturor romanilor (ma rog , a celor care se uita la televizor si la alte emisiuni decat cele de muzica populara.). Nu cred ca nu s-ar gasi o emisiune de profil la o televiziune cat de cat mai serioasa, care sa accepte sa sustina un asemenea subiect .
  Indignarea mea este mai mare, cu atat mai mult cu cat , personal , ma aflu intr-o situatie ce merita discutii : conform unei legi din 2004 , am beneficiat de dreptul la o pensie „speciala”, doar ca dreptul asta a tinut doar pana in 2010, cand guvernantii au stabilit ca acestea sunt PENSII NESIMTITE ( este vorba de sume de 2.000 -4.000 lei) si ni le-au luat, sub pretext ca trebuie sa refaca economia nationala !!! . Acum primesc (dupa 40 ani de munca in acelasi sistem) , doar 1.400 lei deci cca.300Euro.
  Cum se simte oare dl. Rosianu cu cei 72.000 Euro [n buzunar pe langa cei care se straduiesc sa faca fata nevoilor cu veniturile lor ?

 98. Cand va avea Romania un Presedinte de talia lui Gabriel Liiceanu, ne vom putea astepta insfarsit la lucruri bune in societatea romaneasca … nu foarte multe, ca tara e plina de hoti (in special gulere albe), dar cu siguranta se va simti prezenta unui astfel de om in fruntea tarii. Nutresc speranta ca acest om va candida intr-o buna zi si voi fi incantat sa-i dau votul.

 99. Ca nu au nici-un bun simt , este evident uitati-va la ei analfabeti , trisori , increzuti , infantili etc. Cel mai rau este insa faptul ca isi cresc copii in acelasi stil : meriti tot ce este mai bun char daca nu faci nimic ( vezi toate beizadelele care trebuiau sa intre in puscarie} . In afara de asta ce este si mai grav ca pastreaza natiunea intr-un hal de inapoiere culturala , mentala , manelista etc . Singurul lucru care intereseaza este sa se mentina la putere ca sa poata fura in continuare . Nu au limite . Problema noastra este cum putem sa-i oprim – democratic . Si asa ajungem la Caragiale cu celebrul „eu cu cine votez?”

 100. Bravo, Domnule Liiceanu! Pertinente observații și argumente venite din partea unei voci avizate și respectate. Avem nevoie, totuși, de mai multe voci de calibrul dlui Liiceanu pentru a îndrepta câte ceva vizibil în această țară care ne este atât de dragă.

 101. in sfarsit Liiceanu se alatura lui Plesu in lupta cu dementa acestei tranzitii eterne (o fi facut-o mai demult, eu doar acum mi-am dat seama). Probabil a realizat ca intr-adevar un intelectual de frunte are datoria de a purta stindardul, indifferent de cat de greu pare el; candva argumenta ca e filozof, ca luarile de pozitie ar trebui sa fie apanajul presei.. imi pare foarte bine ca si-a schimbat in timp parerea si si-a dat seama ca mentorii spirituali ai unei natii pot influenta enorm si au cuvantul mult mai greu decat orice varf al presei scrise. Mi-as dori si ca partidul miscarii populare sa actioneze cumva la fiecare luare de pozitie de bun simt, dar tare mi-e teama ca nesimtirea lui Daianu e doar exemplificarea starii de spirit a majoritatii natiei romane la momentul actual… sa de D’zeu sa ma’nsel.

 102. Cred ca v-ati documentat insuficient dl.Liceeanu si v-a scapat exact ceea ce ar fi trebuit sa faca ASF, pt.acele salarii uriase; unde a fost ASF si ce masuri a luat pt. aceste caz?:

  http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2014-02-20/Un+batran+de+72+de+ani%2C+talharit+in+Harinvest+de+un+milion+de+actiuni+FP.+Doar+ca+nu+i-au+dat+in+cap

  http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2014-02-03/Povestea+masacrului+financiar+de+la+Harinvest

  Ca sa nu mai zicem din trecut Afacerea FNI, in care CNVM a fost parter si a avut si condamnati la inchisoare, la fel afacerea ROMPETROL si multe altele.

  In loc sa isi exercite controlul aceasta ASF=cel putin pana acum esta o mare organizatie de criminalitate-economico-financiara; de aceea este asa de ravnita.

 103. Jos palaria, un articol memorabil. Cifre, argumente. multa munca, si mai ales mult, mult bun simt. Si parca o noua dimensiune, mai apropiata de „concretetele” noastre. ale oamenilor „normali”, simpli, de uimirile si furiile care ne „iau aerul” din ce in ce mai des. Si in care ne-am crezut singuri, dvs, numele mari, respectate cu adevarat, parea ca nu sunteti interesati de „banalitati”, de cifre si statistici. M-am inselat…si cat ma bucur ca-i asa !
  Dar stiti ce este , poate, cel mai grav? Aceasta situatie ( a salariilor) este perfect legala…legea este croita pe trupul had al fiarei. Indreptarea nu poate sa vina de la fiara, nu are cum, de aia fiara-i fiara. SI iar imi aduc aminte, a cata oara, de Bastiat, „The Law”.
  „Legal plunder has two roots: One of them, as I have said before, is in human greed; the other is in false philanthropy.”
  „But, generally, the law is made by one man or one class of men. And since law cannot operate without the sanction and support of a dominating force, this force must be entrusted to those who make the laws.
  This fact, combined with the fatal tendency that exists in the heart of man to satisfy his wants with the least possible effort, explains the almost universal perversion of the law. Thus it is easy to understand how law, instead of checking injustice, becomes the invincible weapon of injustice.”
  Legea stramba a permis dezlantuirea fiarei lacomiei, a clasei care face legi, care dispune si de forta „conformarii” noastre, a oamenilor obisnuiti. Si este mascata de „filantropia” unor servicii sociale: asigurarea egalitatii in sansa si informare pe piata de capital, asigurarea corectitudinii serviciilor de despagubire in cazul pietei asiguratorilor, supravegherea fondurilor private astfel ca sa nu ne trezim cu banii furati, etc.
  Or cauza fiind legea cea stramba, care da frau liber lacomiei si incompetentei, solutia nu poate fi decat tot in lege, in modificarea ei.
  Bugetul ASF trebuie aprobat de Parlament, asa cum Congresul SUA aproba bugetul SEC.
  Transparenta trebuie sa fie totala, impusa prin lege.
  Abuzurile trebuie evitate tot prin lege. Sa luam cazul ASTRA. In mod normal trebuia sa fie facut un stress test intregului sectot al asigurarilor, Pe criterii comune, sa zicem impactul unui cutremur. Oare cate societati de asigurari pot supravietui? Doar ASTRA ar avea probleme?Cat de mare sa fie acel cutremur? Exista norme care limiteaza expunerea pe asigiurari de locuinte, si care nu au fost respectate? etc, etc
  Asa cum pare acum asistam la ceva si mia grav: abuzul in serviciu, doar pentru a da impresia, vezi Doamne, ca ASF lucreaza. Si vinovatul fiind, cum altfel, cineva care mai face parte din Consiliul ASF.
  Mi-a placut mult de tot ce-ati scris, dar oare ce-am putea face sa rezolvam problema? Cum am putea pune in lant fiara lacomiei? Jaful sau abuzul legalizat? Cum putem sa nu ne mai bazam doar pe DNA? Care oricum nu are ce face atunci cand legea e stramba…

  • DNA nu are in competenta implementarea Directivei Solvency II ci ASF prin „nasul” Rusanu pe care il intereseaza mai mult cum sa protejeze interesele lui Carabulea si sa-si rotunjeasca veniturile din banii asiguratilor. Si sa reconfigureze piata asigurarilor prin plata unor polite intre actorii principali. Momentul cu Astra nu este intamplator ales desi povestea este mai veche.

   Directiva Solvency II va duce la o noua abordare a procesului de supraveghere la nivel comun european bazat pe principii economice pentru masurarea activelor si a pasivelor, luand in considerare multitudinea si varietatea riscurilor la care se expune compania folosind principii comune pe baza carora se va stabili nivelul capitalului, actualizarea metodelor de calcul al capitalului companiilor de asigurari in cazul unor situatii neobisnuite.
   Elementele centrale ale regimului Solvency II sunt de ordin cantitativ si calitativ, pe o abordare a 3 piloni, si anume:
   pilonul I (cantitativ) – se refera la dimensiunea capitalului necesar pentru ca o companie de asigurari sa faca fata obligatiilor garantate intr-o situatie extrema;
   pilonul II (calitativ) – cuprinde reglementarile calitative privind supravegherea;
   pilonul III (calitativ) – include obligatiile de transparenta si cele de raportare.
   Implementarea Directivei Solvency II va avea o influenta foarte mare asupra abordarii riscului, a capitalului, produselor, mixului de business, preturilor, distributiei, asupra tuturor proceselor operationale ale industriei asigurarilor in ansamblu si drept urmare, va schimba fundamental cadrul general si modalitatile concrete de supraveghere a asigurarilor. Directiva are drept scop abordarea solvabilitatii intr-o maniera complexa determinata de realitatile lumii financiare actuale si de complexitatea riscurior asumate de asiguratori in activitatea lor. Solvency II va fi baza pe care se va realiza reglementarea si supravegherea sectorului asigurarilor si al reasigurarilor.

 104. Stimate Domnule Gabriel Liiceanu,
  Multumesc! Ati surprins profunzimea lacomiei intr-un ritm natural, ascendent, intelept, intuitiv – o adevarata lovitura de samurai. Aceste capuse ar merita sa fie exilate pe o insula pustie cu un pumn de seminte in mana, sa-si castige painea cea de toate zilele, pana in ceasul cel din urma, prin munca si nu asa cum au facut sau o vor face in continuare.
  Cu deosebita consideratie,
  Dr. Zen Baruch

 105. Pizmasilor care esteti! ia si oamenii o felie de osanza de pe ghebu proletwerului roman si pe voi va arde invidia! Las’sa ia ce e groasa cocoasa! Si poate ma lipesc si io si ai mei la o ciosvarta! Ca oricum, ce se naste bou de jug, nu moare leu. Lasati romanashu in pace sa-shi implineasca menirea: ibag intre boi la jug. PTIU!

 106. Nu stiu cat de bine il cunoasteti pe Daianu daca spuneti ca va asteptati la un raspuns onest din partea lui. Raspunsul onest pe care l-a dat a fost ca banii aia nu sunt doar salariul ci si niste prime. Asta cred ca e toata onestitatea de care poate da dovada.

  Articolul este excelent si foarte bine documentat. Demn de un ziar financiar de renume. Nu ZF-ul de pe la noi.

 107. Excelenta investigatia: metoda ,documentare ,profunzime ,stil,atingerea punctuala a problemelor.Si culmea ,vine din partea unui ilustru om de litere si filozof.Cate publicatii pot sa spuna ,astazi ,ca au specialisti care sa faca un astfel de material,o investigatie de acest fel si prezentata atat de clar,concis ?Totusi ,cred ca scrisoarea trebuia adresata intregii conduceri a ASF,inclusiv d-lui RUSANU .D-l DAIANU ,in care eu imi puneam la un moment dat sperante ,a primit aceasta „recompensa” din partea PNL pentru ca acum 4 ani a fost scos de pe listele de parlamentari UE si a fost pusa actuala sotie a d-lui CRIN ANTONESCU .

 108. Monumental articol. De apreciat este nu doar efortul de documentare, dar in special adoptarea unui stil direct si deschis (fara subtilitati, dilematici sau parabole) pe intelesul oricarei audiente, nu doar celei evoluate, in scrierea acestui articol. Este si unul extrem de oportun: cifrele si aspectele sunt deranjante pentru orice om de rand, indiferent de afinitati politice (deci autorul nu poate fi acuzat de partizanat, pastrandu-si imaginea), si nevoia in acest moment de voci cu autoritate care sa ceara socoteala la modul raspicat, in limbaj franc (nu de lemn, nu parabolic, nu academic) este atat de mare, incat efortul din acest articol este cu atat mai mult de apreciat.

  Felicitari, stimate Domnule Liiceanu. Ma bucur nespus ca ati revenit in acest stil.

 109. Felicitari domnule Liiceanu pentru acest articol documentat. Romania are nevoie de cat mai multi oameni ca dumneavoastra!

 110. Dle. Liiceanu , unde putem gasi un Vlad Tepes in ziua de azi ? As fi in stare sa-mi vand casa si toti banii sa-i donez pentru a cumpara ….materia prima pentru a face justitie ….TEPUSE !

 111. „Lapte acru-n calimari si alte fefe-uri”, spun ca pierderea banilor nu-l recomanda pe prof. Daianu, la ASF!Ce are aventura lui Cristian Sima, de a juca banii din proprie initiativa, fara „mandatul” lui Daianu, cu competenta sa la ASF?Daca Daianu a jucat pe bursa, a facut-o sub mandat si cultura bursiera proprie, dar pierderea a fost din iresponsabilitatea lui Sima, care a jucat fara mandatul si „consultanta bursiera” a acestuia.Nimic mai rautacios si scabros moral ca aceasta constatare, alaturi de reprosul facut lui Daianuu, ca „n-a refuzat sa se nasca, din parinti securisti”.Apelul corect al d-lui Liiceanu, era catre guvernul si cei care fixeaza salarii/pe functii, iar nu catre cei care se angajeaza si le primesc, dind apa la moara, tuturor frustatilor de a insulta o persoana de o competenta iesita din comun, care putea lucra pe bani mai buni la Banca Mondiala sau in alte locuri, unde era scutit de murdaria, pe care cine credeti ca o declanseaza?Cel pe care intotdeauna, l-am considerat filosoful national, incapabil de o asa eroare, ca sa nu spun altfel…

  • Dumneavoastra va mai recititi textele inainte de a apsa pe butonul Comenteaza, sau le dati drumul asa, ca venite din adanc? Competenta lui Daianu este atat de discutabila (dincolo de superlativele dumneavoastra) ca sa nu mai zic de profilul lui moral: nu ma intereseaza ce au facut parintii, insa legatura lui cu Securitatea a fost nemijlocita si autentica. In fine, la cat extaz emanati, mi-e teama ca sunteti incurabil.

 112. In aceste momente imi,,ghioraie matele” la propriu,dupa ce am citit aceasta publicatie ce ma afecteaza pe mine si inca … 20 milioane de romani.Sunt student in anul 4 si ma gandesc mai accentuat la viitor,privesc intr-un hau ce nu se mai termina,alaturi de un gand.Dar oare ca sa am un trai bun trebuie sa fur,sa pacalesc oamenii?!E adevarat ca pe multi ii obliga sistemul…cand o sa apara un ,,virus bun”sa-l refaca?!Imi doresc sa reusesc in viata si sa-i invat si pe altii cum s-o faca,dar nu pe cai murdare.Dar inca sunt mic si imi e greu sa cred ca o sa mai reusesc sa cresc ca ,,om”. STIMA Gabriel Liiceanu

 113. In sfarsit o zi fericita pt mine sa vad o atitudine demna de intellectual, care face strigare la nedreptatile si hotiile din aceasta tarisoara .Ma gandeam ca nu ar trebui sa asteptam un alt 1907 sa se ridice opinca sa faca randuiala in tara , ea este plecata in lumea larga la muncile josnice ale Europei nu sta cu mana intinsa ca Daianu la bugetul institutiilor platite de cei care abia isi duc zilele din cauza saraciei ,vezi doamne unde vegheaza ei sa nu fim furati.Se intampala lucruri aiurea in tara asta si toti stam si ne uitam .Avem generali cu miile, servicii secrete mai multe caa pe vremea comunistilor ,titluri de doctori in stiinta cu nemiluita o Academie de Stiinte unde sunt oameni care gandesc, si ce daca nimeni nimica nu mai e mult si ne pierdem si identitatea.Fratilor intelectuali nu fiti lasi o fi ducand-o voi bine dar va veni vraand, nevrand si vremea cand se vor goli si camarile voastre .Pai daca e asa la ce buna cartea daca nu ne aducem aportul in momentele dificile a tarii .Astia sunt cei mai destepti care ne conduc altii nu are tara Titlurile de doctori pe ce sunt luate nu pe stiinta care trebuie pusa in slujba tarii. La ce nevoie sa fluturam diplome si titluri daca in practica nu ne ajuta la nimic .Sariti ca aveti competente lasati analizele la tv ca de gura suntem buni Domnule Liceanu jos palaria Zi de zi in Romania se intampla fapte la care s avem atitudine

 114. Bun articolul. Bine documentat, chiar foarte bine, daca ne gandim la formatia profesionala a lui Liiceanu. Ma gandesc ca ar fi fost de datoria unui consilier economic al primului ministru sau al altui ministru sa faca o astfel de analiza, sa traga concluzii si sa o vare sub nas premierului sau sefilor parlamentului.

  Din pacate, nu cred ca Daianu va raspunde intrebarilor puse de autor. Dar poate parlamentul sua guvernul schimba legea ASF. Chiar fara schimbarea legii, parlamentul le controleaza veniturile si cheltuielile, deci poate impune un buget asezat cu cheltuieli salariale justificate, iar daca ASF are venituri mari, sa verse profitul/surplusul la bugetul de stat.

  Din pacate, ASF a fost facut cu sprijinul politicienilor, care trebuie sa-l controleze si chiar pentru a-i sluji pe ei, familiile lor etc.

 115. Mă bucură și pe mine, ca și pe ceilalți, aparițiile mai dese ale domnului Liiceanu care, iată, nu numai cu greutatea sa, dar și prin jurnalismul de calitate de care dă dovadă aici, a reușit un puternic croșeu care în mod normal ar trebui să aibă un efect imediat, pe măsură, ceea ce nu prea cred. Pe termen mediu însă va avea cu siguranță.
  Ceea ce face ca el să fie minim acum, este tocmai flexibilitatea cu capacitatea ei de amortizare, în sensul ei negativ, imoral, dusă la extrem în zona finanțelor ca să nu zic pufușenia acesteia. Și, de fapt, a tuturor instituțiilor statului. Malițioșii vor întreba desigur ( sunt unul dintre ei, dar nu și de această dată ) croșeu de dreapta sau de stânga? Nu este nici de stânga nici de dreaptă. Este unul al bunului simț. Ar fi fost bine dacă aș fi putut spune că este al simțului comun, dar la cât de mult s-a pervertit la noi, mă tem că nu aș ști ce spun. Sper să continue, ca și ceilalți care încearcă să ne trezească spiritul de revoltă în fața răului aiuritor de evident ce continuă parcă și mai dezlănțuit să ne înăbușe. Este nevoie. Altfel efectul acestei lovituri va fi pe un termen mult prea lung.

 116. Cei doi: continue și continuă din penultima frază stau cam înghesuiți. Se cam jenează unul pe altul, ca și pe mine… Scuze!

 117. Cu ce difera salariul de 14 mii euro extras de dl Daianu prin privilegiul pe care legea i-l da a taxa consumatorii de venitul de 14 mii de euro extras de un notar (de ex Ioana B.) tot printr-un privilegiu pe care i-l da legea de a taxa consumatorii?

 118. Inca o metoda legala pentru furtul sistematic si sustinerea financiara a structurilor mafiote de partid! Salariile astea nu le raman lor! Sa fiti convinsi ca peste jumatate din ele trebuie „donate” din pura simpatie la partid. Altfel isi pierd functiile. O metoda mizerabila de delapidare, de furt. Daca noi ne multumim doar sa palavragim pe net si nu iesim in strada ca ucrainienii, asta meritam!

 119. D-le consonant,
  Stiu de la inceput, ca o sa pierd razboiul cu d-ta, cu articolul unuia din marii nostri intelectuali, care pot gresi cite odata, in domeniile in care nu activeaza.
  A face un process de intentie, unei personae care s-a angajat intr-o functie, in care nu el stabileste salariul, ci altii, a i te adresa in acest mod, este ceve de neinteles.
  Fara indoiala, ca statul acesta mafiot, clasa politica corupta si necalificata, trebuie criticata si combatuta pina in pinzele albe.(La numele meu, pe Ziare.com, ve-ti gasi d-le ,,consonant” critica – aproape zilnica si neplatita – a tuturor traznailor politicilor si guvernantilor, facuta fara culoare politica,Asa ca trebuie sa admiteti, ca ,,recitesc comentariile inainte de a le da drumul”, iar cind revin la ceva , incerc sa fiu echidistant si imi asum acest lucru.Cine mai scrie comentarii pe toate blogurile sau portalurile, sub numele sau real, in Romania?)
  Calea mi se pare gresita, intrebarea trebuind pusa ministerului Finantelor, celor care stabilesc state de functiuni, salarii si nu angajatilor.
  Pe tema pierderii unor bani, sa faci necalificat, pe cel mai calificat om din Romania, in domeniul financiar-bancar, este un sacrilegiu intelectual, indiferent de justificata cruciada, contra coruptiei si inegalitatii crase, dintre venituri.
  Sa nu intelegi, desi a spus-o, ca Sima a facut operatii bursiere, fara consultanta si ,,mandatul” pagubitului, nu este altceva decit o executie publica, care se va intoarce cindva,contra celor care au declansat-o, poate din intentii bune, dar gresit orientate si prost instrumentata.
  A vorbi de incompetenta prof. Daianu, inseamna ca nu i-ai citit niciodata cursurile, articolele sau lucrarile, unele fiind de pionerat economic, in altele a asezat fundamentele stiintifice ale dezvoltarii economice.
  Persoane straine de el, de imensa sa cultura economica, persoane frustrate sau poate cazute la examene, s-au trezit sa constate enormitati, la adresa unui economist de elita, care putea sta bine mersi la o institutie straina, sa cistige mai mult si sa lase naibii consultanta financiara-bancara necesara tarii, in momentele de potentiala avarie financiara si economica nationala.
  Pentru mine, care cunosc litera si spiritul activitatii si lucrarilor prof. D.Daianu, nu inteleg balacareala la care este supus, pentru salariul fixat de altii si cu atit mai putin, cum banii pierduti, il pot face incompetet, pe cel mai competent economist al tarii!
  Prof. D.Daianu, este un reprezentant de prima mina in domeniul economic, de aceeasi ,,inaltime” stiintifica si culturala, cum este d-l Liiceanu in domeniul filosofiei.
  Acea deraiere psihologica de masa, acea atitudine colectiva, lipsita de orice logica analitica, care se deruleaza in sutele de comentarii, va trebui analizata si inteleasa cindva, printr-un studiu de caz, de catre sociologii si psihologii nostril sociali, dupa ce se vor linisti lucrurile.Altfel, exista pericolul de a se mai repeta…

  • Domnule Caliman, intr-adevar, nu putem discuta pe tema aceasta fiindca abordarea dumneavoastra vine de pe o pozitie de idolatrie, iar in astfel de situatii argumentele nu-si au rostul. Eu traiesc in lumea argumentelor rationale si a afirmatiilor simple si clare. Pe de alta parte, cred ca faceti o mare eroare, pe care o faceam si eu in tinerete, atribuind calitati morale persoanelor inteligente pe care le intalneam pe atunci pana cand, unul dintre distinsii mei profesori mi-a atras atentia ca intre cele doua nu exista nicio corelatie. Si, intr-o nota optimista, inchei reamintind ceea ce spunea Titu Maiorescu acum aproape doua sute de ani (citez din memorie): nu de inteligente duce lipsa tara asta, ci de caractere. Pentru domnul Daianu nu am niciun fel de respect demult, nu de ieri de azi.

  • @Caliman Eugen analist de provincie:respect pentru opinia dvs.,dar si dvs. ca si marea majoritate a celor ce au postat comment-uri pierdeti din vedere faptul ca ASF este AUTONOMA D.P.D.V.FINANCIAR si asa cum insusi autorul „scrisoricii deschise” arata la inceput(dar pe parcurs se face a uita),deci primeste 0,3% din primele brute incasate de asiguratorii (privati,desigur) si atat!Ministerul de finante nu face nici o „donatie”de la bugetul de stat de care toata lumea e atat de ingrijorata…pai daca in Romania asiguratorii produc venituri atat de mari incat angajatii ASF isi pot permite ca din acest fond ce se constituie nolens-volens sa-si acorde retributii si prime mai mari sau mai mici(functie de mersul de ansamblu al economiei),e treaba si gheseftul lor…va legati de 0,3%,dar de profiturile din dobanzile nesimtite ale bancilor …mucles!

   • Bre rabby, da` bancile de unde isi iau dobanzile alea nesimtite cu care se autofinanteaza ASF. Cum sa scada banca dobanda, daca trebuie sa-i dea lui Daianu salariu mai mare ca-n America. Mai invata finante fiindca n-ai ajuns nici analist de cartier inca . Ar fi foarte grav daca cumva esti unul din cei ce se autofinanteaza (ASF), pentru ca acum mi se face frica sa nu patesc ca oamenii aceia care au cazut cu avionul si o groaza de „meseriasi” platiti domneste nu au reusit sa-i gaseasca.

 120. Daca aceste fiare care incaseaza mii de euro pe luna s-ar fi gandit macar o clipa ca in tara asta factura la caldura a ajuns de mult mai mare dacat pensia si in acest caz ar putea fi un parinte de-al lor , ar fi fost bine.
  Dar nu, lacomia si mizeria unama pur romaneasca n-are margini.
  BRAVO d.Liiceanu !

 121. Acest articol a facut deja istorie si, in subsidiar, dovedeste un lucru: atunci cand intelectualii reper din aceasta tara coboara din sfera ideilor catre aspectele sordide, cu care ne confruntam zilnic in Romania, impactul este masiv si genereaza o reactie in lant rapida, care ne intareste spiritul si confirma ca merita luptat pentru schimbarea la fata a Romaniei.

 122. As incerca sa dau o perceptie aparte subiectului in discutie. Inainte de a deveni, insasi, o CAUZA generatoare de situatii aberante,ASF este un EFECT.Si din momentul acceptarii acestui lucru, discutia trebuie mutata in alta zona .Evident politica si,ingustand perimetrul pentru o analiza cat mai lucida,spre sistemul electoral al momentului de fata.Ca facatura politica rezultata din comasarea celor trei institutii de control financiar mentionate in scrisoare,trebuie sa ne gandim la cei care au „emanat-o”iar mai apoi au impanat-o cu personajele de la varf.
  O lege electorala contorsionata a reusit sa dubleze numarul de incompetenti LACOMI,onerosi,slugarnici dar solidari din parlament, dupa un referendum validat care impunea injumatatirea lor. Inexisteta unor norme si conditionari (minimale ca numar dar adecvate) oficiale a caror indeplinire sa valideze posibilitatea accederii in acest parlament .
  Aici e cangrena.Si e urata,veche si puturoasa.
  Dintre sutele de comentarii subscriu (partial) la @JON si@DAN M de mai sus.

 123. I.Ionita spune
  Intr-adevar, prin continutul atat de bine orientat si documentat, prin calculele si analizele pertinente pe care le face, scrisoarea Domnului Liiceanu surprinde in mod placut in special pe analistii in domeniu. Filosoful Liiceanu s-a dovedit a fi mai ancorat si mai analitic decat un economist si foarte priceput in documentare si folosirea informatiilor pentru a-si demonstra matematic afirmatiile. Sunt de acord ca acesta scrisoare a Domnului Liiceanu poate fi considerata, din toate punctele de vedere, un model pentru jurnalistii nostri.
  Revenind la scopul scrisorii as mai adauga si eu cateva calcule comparative, edificatoare care justifica afirmamatia ca salariile nu reflecta nici pe departe munca depusa. Asadar in Anglia, unde cei 3500 de angajati supravegehaza 29000 de firme, rezulta ca revin 0,12 angajati pe firma sau 8,28 de firme pe angajat. La noi cei 728 de angajati supravegheaza 740 de firme, ceea ce asigura 0,98 angajati pe firma sau 1,01 firme pe angajat. Procedand la fel constatam ca in Germania revin 27 de firme pe angajat. Chiar daca am presupune, asa cum se sugereaza intr-o interventie, ca 25% dintre cei 728 de angajati sunt personal auxiliar (acestia nu efectueaza activititati de control, ci doar asigura conditii pentru buna desfasurare a controlului) tot s-ar obtine o medie de 1,35 firme/ angajat. Atunci de ce a fost controlate un numar atat de mic de firme? De ce s-a ajuns asa de tarziu la cazul Carpatica? Aprecierea cu privire la raportul dintre cantitatea si calitatea muncii depuse si nivelul salariilor este cu atat mai edificatoare daca analizam comparativ indicatorul costul de supraveghere /firma , care la noi este, asa cum se arata, de 33000 E, iar la englezi de numai 13000 E si aceasta in conditiile in care firmele germane, ca de altfel si cele di Anglia si Franta, vehiculeaza valorii mult mai mari decat ale noastre.
  Nu Domnule Liiceanu, eu nu le gasesc nici o scuză in legatura cu natura umana vis-a-vi de lacomie. Daianu si ceilalti nu fac parte din multimea larga, ei au fost perceputi ca stalpi de bolta in societatea noastra, specialisti cu un grad de moralitate aparte care nu se pot comporta ca politicienii de rand.
  Pe Daianu il cunosc de pe vremrea cand era student. Inca de atunci multi profesori iau apreciat potentialul, l-au vazut ca pe un viitor specialist in econmomie, ceea ce dupa 1989 a confirmat. Iata de ce inclin mai de graba ca si el s-a lasat antrenat in aranjamentele murdare ale politicienilor.

 124. Presedintele tarii a infierat acum ,castigurile nerusinate a celor dela ASF,dar prin 2005-2006,
  veniturile acestor nesimtiti erau aproape duble,fata de cele actuale ,problema care se pune,de ce Domnul Presedinte Basescu ,a tacut pana acum,iar Serviciile cu informatii,ce-au pazit ?

 125. Oameni buni , ce ati cititi mai sus este un manifest este limita la care a ajuns poporul roman dupa atatia ani de minciuna si praf in ochi in care ne-au tinut politicienii. Trebuie sa intelegem ca ei sunt acolo pentru ca noi i-am ales si atata timp cat nu ne reprezinta, este de datoria noastra ca sa ii inlocuim si sa ne cerem drepturile!

  De ce un lucuru bun care este adus in romania, cum este sistemul de asigurari, o data ajuns aici, devine corupt si putred?

 126. Foarte pertinentă analiza si foarte bine venita. Când este vorba de salariile si privilegiile potentaţilor acestei vremi, ei vin sa ne spuna cât de mult trebuie să fie în pas cu Occidentul. Dar când profesorii sau medicii suspina timid ca salariilor lor sunt de 10 ori mai mici decat ale omologilor lor din Occident raspunsul celor mari si tari vine scurt: ”nu sunt bani” !! Si asa va fi inca cel putin 50 ani de acum inainte daca se va continua sa se voteze cu oricare din partidele actuale. Toate sunt in cârdasie intre ele si sunt plaga poporului român. Pâna cand la alegeri oamenii nu se vor duce cu inima impacata ca vor vota cu un ”neica Nimenea”, fara grade, poate chiar fara partid dar cinstit, sincer, cu integritate si onoare, schimbarea dorita nu se intampla, iar situatii de genul celor scoase in evidenta de dl. Liiceanu vor fi prezente in viata noastra de zi cu zi fara ca sa putem face ceva, fara ca ”cineva” sa poata face ceva. Acel ”cineva” suntem fiecare dintre noi care mergem la vot. Atunci este singurul moment cand avem cu adevarat puterea !! Si ce pacat ca ne batem joc de aceasta putere cu atata seninatate. Rezultatul este in jurul nostru: aici am ajuns … Vrem sa mergem si mai jos? In curand in tara asta nu vor mai fi medici, profesori, ingineri, arhitecti, etc. Vor fi multi, foarte multi politicieni si acolitii lor si foarte multi cu diplome degeaba. Nu vor mai fi oameni cu integritate, onesti, de incredere. Vor exista numai ALESI si electorat …!!

 127. Ţară de lichele, ţară de secături… „Românii nu sunt o naţiune, ei sunt o profesie!” (Bismark I). Suntem un popor care nu se poate conduce de către indivizi autohtoni, noi nu suntem un popor, suntem o populaţie. Nouă ne trebuie conducători de închiriat, de oriunde din lumea largă, numai români să nu fie, specialişti de mâna I în domeniile pe care urmează să le conducă. Aceştia ar trebui să fie plătiţi cu bani grei având o singură misiune: de a pune biciul pe noi.
  Sau să vină un „dictator luminat” ca în Singapore care fără a mai sta pe gânduri a lichidat (condamnat la moarte cu executare imediată!) două categorii de infractori: 1corupţii şi hoţii şi 2. traficanţii şi consumatorii de droguri. Astăzi Singapore este cel mai sigur stat din lume şi cu funcţionarii cei mai cinstiţi.

 128. Sunt broker. Plătesc taxe la ASF. Raportări costisitoare. Fiecar intervenție la ei costa 30 euro. Da, pentru a trimite o cerere spre analiza, trebuie sa achiti aceasta taxa. Chiar și asa, termenul de răspuns este imens. De cele mai multe ori, angajații ASF nu se pricep. Răspund pe lângă subiect. Am o mulțime de exemple, sunt doar câțiva care știu despre ce vorbesc, trebuie căutați la telefon, cu greu dai de ei sa-ti rezolvi problemele. Preocuparea o constituie sancțiunile, atât. Pe lângă asta, începe sa se intrevada adevăratul portret al pieței supravegheate, pe care noi îl intuiam de multa vreme: genți cu bani, carate ca șpagă, pentru ca firme precum Astra și Carpatica sa reziste în piață, deși se purtau execrabil cu clienții. Noi, intermediarii serioși, care am încercat sa vindem bine, am fost și suntem victime ale celor ce se îmbogățesc pe comision uriaș la RCA (la firme de genul), ale unei pieti suprasaturate de vânzători de polițe la orice colt (fără nicio autorizare), de norme absurde (audit de soft, capital social de 150.000 lei), toate pornite din nepricepere, numire politica, pasiune pentru șpagă, dispret și…multe altele, știute în tara noastră. Ar mai fi multe de spus. Ma bucur ca a ales domnul Liiceanu sa facă aceasta analiza, poate…(desi speranța a avut dauna totala)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale

Germania pășește inevitabil în direcția unei tranziții politice de importanță majoră, provocată de sfârșitul guvernării cancelarului Angela Merkel, care a durat neîntrerupt...

Fragilele promisiuni ale viitorului

"Domnule Președinte Klaus Iohannis,Romanian Business Leaders vă adresează această scrisoare în numele a peste 200 de antreprenori români, prezenți astăzi la cea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.