luni, februarie 26, 2024

Despre Mugur Isarescu, actualmente Guvernator BNR

În  1870, cand Imperiul lui Napoleon III s-a prăbusit sub înfrângerea administrata de prusaci la Sedan, toate planetele pareau aliniate pentru Henri, conte de Chambord, pretendentul legitimist la tronul Frantei.  Cele doua tabere regaliste, legitimisti si orleanisti, ajunsesera la o intelegere. Orleanistii au convenit să sprijine urcarea contelui de Chambord pe tron, in speranta că la moartea sa el va fi urmat de pretendentul lor, Philippe d’Orléans, conte de Paris.

Conditiile sociale si economice pareau si ele favorabile unei restauratii de catifea. Mai mult, regalistii au devenit majoritari în Adunarea Natională. Negocierile cu celelalte forte politice avansau iar adversarii erau confuzi si impotenti. Cu Henri de Chambord sustinut atat de legitimisti si cat si de orleanisti, cu un conses solid in spatele proiectului, cu negocierile aproape parafate, preluarea puterii era o chestiune de zile.

Si totusi, n-a fost sa fie. Henri, conte de Chambord n-a ajuns niciodata rege. A murit in 1883, cetatean al unei republici. Franta a ramas o republica.  Pana azi. Toate planetele pareau aliniate pentru contele nostru. Irepetabil. Dar el nu a inteles. A ezitat, apoi a plusat. Cand fereastra de oportunitate a fost deschisa larg, a ezitat. Apoi a inceput sa puna conditii. A insistat că va accepta coroana doar cu conditia ca Franta să abandoneze tricolorul si sa revina la simbolurile monarhice traditionale. Chiar si un compromis, prin care tricolorul rămânea drapelul national, iar simbolurile monarhice deveneau insemnele casei regale, nu a fost acceptabil. Asa se scrie istoria.

Doua decenii mai tarziu, guvernul francez descopera cu stupoare ca generalul Boulanger a primit în jur de 100.000 de voturi la alegerile partiale într-un department din regiunea Paris, fără ca el sa fie macar candidat. A fost detasat urgent – trimis in provincie. La plecarea sa, pe 8 iulie 1887, zeci de mii de francezi au luat cu asalt Gare de Lyon. Au blocat liniile si au acoprit trenul său cu flori si afise: “Il reviendra!” („Va reveni!”).

O noua miscare se nascuse. Liderul si obiectul ei: Georges Ernest Jean-Marie Boulanger. Imediat, miscarea a fost imbratisata si sustinută de mari si grele figuri ale dreptei. Cu fiecare zi, cu fiecare scandal politic, steaua lui Boulanger urca mai sus. Bonapartistii s-au atasat si ei cauzei si chiar si Contele de Paris, pretendentul Orleanist, si-a încurajat adeptii să-l sprijine. Personalitatea sa a ajus sa domine politica franceza. Circumscriptiile electorale se bateau pentru a-l avea reprezentant pe liste. Numele lui ajunge tema de cântec popular.

În ianuarie 1889, castiga alegerile ca deputat de Paris. Boulanger era mai aproape ca oricand de a prelua puterea. Republica parlamentara se clatina in fata sa. Revolta populara si lovitura de stat la care multi dintre partizanii lui lucrau intens in culise, asteptau semnalul sau. A ezitat. Timpul trecea, fereastra larg deschisa incepea sa se inchida. Boulanger a decis că ar fi mai bine să conteste alegerile generale. Adversarii castiga un nesperat timp pentru a se regrupa si riposta. Fereastra s-a inchis.  In istoria Frantei nu exista niciun mare om de stat cu numele de Boulanger. Nicio mare constructie politica nu e asociata lui. Boulanger ramane o nota a istoriei, un episod, un studiu de caz, “afacerea Boulanger”. Asa se scrie istoria.

Doua exemple pentru un fenomen politic recurent si spectaculos. Cu regularitate, istoria ne ofera noi si noi cazuri pentru dosar. Mari si mici, dramatice sau comice, intotdeauna pline de consecinte. Aproape fiecare ciclu de istorie politica din viata unei natiuni moderne contine unul sau doua episoade de acest fel. Pentru cateva momente, toate planetele par aliniate pentru o figura publica sau un om politic. Toate cartile sunt in mana sa. Fereastra de oportunitate este larg deschisa. Iar el ezita, nu stie ce vrea, nu stie ce e mai bine sa faca. Nu stie daca nu e mai bine sa astepte… sau sa pluseze. Sa se lase rugat sau sa forteze… Crede naiv ca fereastra va ramane larg deschisa indefinit. Fereastra insa se inchide. E o lege a politicului. Istoria merge mai departe. Cui ii mai pasa azi cine sunt cei ce au ratat marea conjunctura si de ce?! Note de subsol ale istoriei, raman de interes doar ca obiect de studiu si speculatie pentru rafinatii stiintei politice si pasionatii istoriei. Malpraxis? Destin? Cine poate spune?!

Ce putem spune insa cu certitudine este ca aproape fiecare ciclu de istorie politica din viata unei natiuni moderne contine si un scenariu cu totul diferit. Pentru fiecare Henri, conte de Chambord, exista un De Gaulle. Pentru fiecare Georges Ernest Jean-Marie Boulanger, un Churchill. Oameni care au fost acolo unde trebuie. Atunci cand trebuie. Care au vazut planetele aliniindu-se pentru o clipa in fata destinului lor politic si care nu au ezitat.

Modurile in care se poate pierde sau castiga sunt nenumarate. Esenta fenomenului ramane insa aceeasi. Este momentul deciziei. Sau al indeciziei. Vechii greci aveau si un nume pentru el. Ii spuneau Kairos.

Romania nu e Franta sau Marea Britanie. Dar legile politicului au operat si opereaza peste tot cu aceeasi intensitate, volatilitate si neutra indiferenta. Pastrand proportiile, avem si noi in istorie o colectie de cazuri mai mult decat interesante. Sa lasam cititorului placerea de survola cu gandul istoria noastra nationala si de a completa cele doua coloane. Coloana A: Cei ce au stiut sa raspunda momentului potrivit. Coloana B: Cei ce nu au stiut. Asadar au ratat.

Odata lasata cititorului aceasta placere, sa facem totusi ceva chiar si mai interesant. Sa ne punem o intrebare ce vizeza nu trecutul ci prezentul. Si nu atat prezentul cat mai mult viitorul. Intrebare este simpla: In care dintre cele doua coloane se va aseza numele lui Mugur Isarescu, actualmente Guvernator BNR? Coloana A? Sau coloana B? O intrebare interesanta. Dar deloc usoara.

Azi toate planetele sferei politice par aliniate in favoarea sa. In Martie 2011, A.D., Mugur Isarescu pare a fi principala garantie ca programul de reforme si modernizare a Romaniei ce a prins contur in ultimii doi ani va continua si se va consolida si dincolo de acest ciclu electoral. Nu numai ca are legitimitatea personala dar are si sustinerea publica necesara preluarii stafetei unei sarcini de care, sa nu ne amagim, depinde cam totul cand e vorba de proiectul nostru national. Nu stim cum vor arata lucrurile maine. Dar azi asa arata ele: D-l Isarescu pare a fi omul momentului si omul viitorului.

Ce se va intampla? Cat timp va fi deschisa fereastra sa de oportunitate? Va sti sa actioneze la timp? Va aprecia corect momentul? Daca va actiona, va gasi calea optima? Care e aceasta?  Pana unde se intinde orizontul culuarului sau favorabil? 2014? 2012? 2011? Daca Mai 2011 e prea devreme, poate fi Noiembrie 2014 prea tarziu? Poate cineva mentine o fereastra de oportunitate deschisa timp de 3 ani, in conditii de mare turbulenta economica si politica? Daca da, cum? Care sunt riscurile? Care sunt oportunitatile unei strategii de asemenea alonja? Stie? Vrea? Poate?

Toate cele de mai sus sunt intrebari legitime. Pentru cei ce stiu istorie si inteleg politica, actuala conjunctura formata in jurul d-lui Isarescu este un spectacol nu lipsit de tensiune si dramatism. Politica este supusa conjuncturii. Iar in conjunctura actuala, urmatoarele mutari ale d-lui Isarescu pot fi cheia evolutiei politicii romanesti pentru urmatorul deceniu si jumatate. Stie? Vrea? Poate?

Distribuie acest articol

63 COMENTARII

 1. Ar trebui ca dnul Isarescu sa ia in considerare Kairosul, daca intentia domniei sale este sa ramana in istorie ca om politic. A cochetat putin cu ideea in 2000, dar nu cred c-a mai fost vreodata interesat, cu adevarat, de atunci incoace.

 2. Singurul pasaj din cartea lui Nicolae Steinhard „Jurnalul fericirii” care m-a frapat şi cu care nu sunt de acord (îl considel pe Steinhard cea mai luminată conştiinţă a României din ultimii 100 de ani iar „Jurnalul…” cea mai bună lucrare scrisă vrodată în româneşte) este cea în care găseşte justificare şi aprobă felul în care a fost „torpilat” Boulanger, ca să nu ajungă să ia puterea. Este acolo o doză de relativism moral care nu cadrează cu restul cărţii. Fără cea mai mică umbră de simpatie pentru genul de oameni politici şi mişcări reprezentaţi de generalul Boulanger. Punct. Despre Mugur Isărescu – cînd o să ne ofere nouă, „bizonilor”, o argumentaţie coerentă şi completă, nu frînturi de adevăr, despre introducerea în parlament a proiectului care mai târziu a devenit Legea 164 (aia pe care propagandiştii din zilele noastre i-o pun în cîrcă lui Năstase, că doar de, rimează cu reforma din temelii a statului) atunci o să putem sta de vorbă. Şi mai sunt câteva zone dina stea, opace. Până atunci, eu zic să o lăsăm mai moale cu „reperele”. Părerea mea. Avem noi darul ăsta, să fetişizăm oameni, în loc să discutăm în termeni de proceduri. Care proceduri, ele au dus lumea civilizată acolo unde e, nu oameni providenţiali precum Boulanger, Isărescu & Comp.

 3. Isarescu n-are o miscare entuziasta populara in spate, nu are un razboi in care sa fie remarcat, si nu este un general. Isarescu a pleluat guvernarea in 2000 din exact aceleasi motive. Se para ca n-a fost de ajuns ca sa intre in coloana A, de ce ar fi acum?

 4. Este se pare o obsesie a jurnalistilor de a vedea in Dl Mugur Isarescu pe Mesia al Romaniei. Eu nu cred ca este chiar asa. Dl. Mugur isi cunoaste foarte bine posibilitatile si fortele si nu este interesat de o asemenea functie. De ce nu este interesat? Pentru ca a facut odata greseala de a fi Prim Ministru si a vazut ca este o palarie prea mare pentru Domnia sa. De ece este prea mare? Pentru ca dinsul are un altfel de educatie care nu-i permite sa fie politician. A fi politician inseamna sa ai si o anumita rautate si o doza de neam prost in tine care sa-ti permita sa raspunzi grosolaniilor unor confrati cu aceiasi moneda, ceace Dl. Isarescu nu ar putea face. Nu il lasa educatia primita acasa in cei sapte ani si mai apoi prin scoli. Si apoi ce-i lipseste Domnului Isarescu? Este guvernatorul Bancvii Nationale o functie peste cea de Prim Ministru, este mosier si mare producator de vinuri selecte lucru ce ii confera pe langa bunastare si o mare bucurie personala. Nu va fi insa niciodata un bun Prim Ministru. Si Domnia Sa stie foarte bine acest lucru. Asa ca Domnule Aligica mai bine inchideti fereastra asta pentru ca ati gresit omul!

  • La o simpla evaluare a prim-ministrilor de dupa revolutie se poate observa ca punctul de cotitura al evolutiei Romaniei s-a atins exact in acel an si jumatate in care dl Isarescu a fost prim ministru. Cand caruta merge la deal nu e mare scofala sa te sprijini de ea -vezi cazul Adrian Nastase sau Tariceanu, sa nu mai vorbim de groparii de dinaintea lor cand caruta mergea in jos, in schimb ca sa o intorci din coborare si sa o trimiti in sus e cu totul altceva…

 5. Isarescu, da ar trebui sa ea o decizie.. si anume SA PLECE , sa se retraga si sa nu mai auzim de el vreodata! A nenorocit aceasta tara timp de 20 de ani, a ingenunchiat un popor intreg! A furat averea oamenilor de rand prin inflatie continua, a decaptalizat firmele autohtone prin inflatie, ne-a indatorat extern peste putinta datorita banilor tipariti a caror cerere a fost stinsa mereu cu importuri platite prin creditare externa, a manipulat dobanda de referinta pentru maximizarea importurilor si minimalizarea sanselor firmelor autohtone de a concura cu cele vestice, a permis bancilor prin dereglementare sa supra indatoreze populatia, a injectat lichiditati in economie peste capaciattea de absorbtie starnind bula imobiliara .. sa mai continuii..? Si astazi manipuleaza grosolan valoarea Leului.. in detrimentul poporului… noi ne imprumutam la FMI ca sa fiolosim acei bani sa tinem leul la un nivel artificial de evaluat astfel incat sa mentinem ridicat consumul de bunuri si servicii vestice in timp ce sugrumam sansele firmelor autohtone de a exporta? Avem cel mai inalt nivel al dobanzii de referinta din europa… stiti oare in felul acesta cati bani de ai nostri (si ai tai) se scurg peste hotare din aceasta cauza?

  Dragos, deschide ochii, ai grija ce iti doresti, Isarescu premier (sau presedinte) nu va face de cat sa continue ce a facut si pana acuma… Si te rog sa nu ei comentariul meu ca find unul subiectiv, sunt neinregimentat politic.

  • Cu atit mai grav ca nu esti inregimentat politic. Ai fi avut o scuza. Asa insa, cred ca esti de compatimit vazind cum gindesti. Chiar mi se pare grav; o spun cu toata convingerea si nu vreau sa fiu malitios. De aia am vrut sa-ti si raspund.

  • Mai este unul mai jos care il acuza ca nu a lasat cursul liber sa faca inflatia reglajul, dupa mintea lui Serbanescu…Da’ daca vreo 500.000 de romani care au credite in euro s-ar baga sa va linseze ,cam cum v-ar fi? Ca vad ca si voua putin va pasa de noi , ceilalti…Ca si altii de pe aici , habar nu aveti despre ce scrieti si doar va aflati in treaba , fara ca macar sa fiti bine intentionati (adica sa ne foloseasca si noua ce scrieti, nu doar sa va improscati veninul)…

  • Felicitari pentru comentariu. Inca nu inteleg care sunt ARGUMENTELE pentru a il tot ridica in slavi pe dl.Isarescu. vreau CIFRE,FAPTE….pentru toti cei care contesta un astfel de comentariu, haideti sa vorbim in termeni de realizari!
   Inflatia: din 6 ani in care si-a propus o tinta, 5 i-a ratat!!
   Cursul: cheltuim miliarde de euro din banii NOSTRI pentru cei 500.000 de romani sau cati or fi care au credite in euro; cred ca sunt mai multi bolnavi de tuberculoza,cancer si altele…de ce sa nu cheltuim acolo banii astia?
   Dobanzi: cele mai mari din Europa!
   Stabilitate financiara: mai e vreo tara europeana cu atatea falimente bancare cate am avut noi??
   Transparenta: aici e pentru cunoscatori…BNR-ul este cea mai putin transparenta banca centrala din UE. Vorbesc in termeni de informatii date publicitatii de banca centrala;avem cele mai putine informatii despre lichiditatea sistemului, despre interventiile pe curs, despre operatiunile bilaterale prin care in ultimii ani au pompat bani in cateva banci romanesti etc.
   Ce dovezi mai vreti? Omul nu si-a facut treaba nici la BNR, de ce l-am vrea premier?

 6. Comparatia e buna, dar in acelasi timp deschide campuri noi de discutie. Atat Henric al V-lea (caci a fost rege 7 zile in 1830) cat si generalul Boulanger au stat in spatele unor idei majore, care au dominat societatea si politica franceza decenii dupa disparitia lor politica si chiar fizica. Chambord a fost port-drapelul ideii monarhice, care a dominat largi cercuri conservatoare franceze (armata, biserica, nobilime) pana in interbelic, idee in care au crescut generatii intregi de francezi (Philippe Aries are un frumos fragment despre asta in autobiografia sa). Boulanger a fost omul revansei anti-germane, pe vremea cand Clemenceau se tinea de cancanuri si dueluri. Ideea revansei a dus la alianta cu Rusia si la declansarea atat de tragicului, de inutilului prim razboi mondial. Dar nu despre asta e vorba. Protagonistul roman al articolului, dl. Isarescu, in spatele carei idei sta? Care e acest proiect national de care vorbeste dl. Aligica? Mie mi se pare ca e sublim, dar nu exista.

  • Servus Dane, ai perfecta dreptate. La nivelul lui de influenta si la puterea lui economica putea sa faca mult mai mult bine Romaniei, dar nu a facut pentru ca de fapt nu are si nu a avut un proiect pentru Romania.

 7. Tema- interesanta si, mai ales, importanta. Si este importanta, mai ales, pentru viitorul Romaniei.
  Dupa mai bine de 20 de ani, Romania a reusit sa (re)gaseasca drumul pe care trebuia mers din ’89-’90. Greu, cu opinteli, cu balbaieli si greseli, dar mai bine mai tarziu…daca nu am fost capabili mai devreme.
  Basescu si guvernul Boc au inceput ceea ce, predecesorii lor au incercat din rasputeri sa impiedice sa se intample (si au si reusit doua decenii, cu complicitatea, voita sau nu, a majoritatii popuatiei), sau nu au fost capabili sa faca.
  Momentul actual este de o importanta enorma pentru ca de ceea ce se va intampla mai departe, depinde consolidarea sensului de mers, consolidarea reformelor si sansa de a deveni o tara normala, cu o democratie autentica, in care, in sfarsit, tarele post-comuniste si cele aparute in sistemul securisto-mafiot post-decembrist, sa dispara, sau, ceea ce este un real si nefast pericol, uniunea solidaritatii lichelelor va pune iar gheara pe destinul acestei tari.
  Din pacate, societatea civila nu a ajuns la gradul de maturitate si nici la acea masa critica
  necesare unei rezistente eficiente fata de pericolul unui derapaj care sa ne readuca in erorile trecutului recent.
  Cu atat mai mult, in perioada imediat urmatoare e nevoie de personalitati care sa poata continua, consolida si dezvolta constructia inceputa. Iar sustinerea publica si solidarizarea societatii reprezinta un element de maxima importanta.
  Dintre cele trei intrebari puse la final de d-ul Aligica, astept un raspuns doar la una:”VREA?”.

 8. Isarescu este bun acolo unde este acum. Pana si aceasta remarca este relativa, fiindca nu avem de unde sa stim daca un altul, pus in functia de Guvernator al Bancii Nationale, nu ar fi facut ceva si mai bun. In schimb, stim ca Isarescu, vazut ca om politic, nu se ridica la nivelul asteptarilor. Experienta ca Prim Ministru din 2000 nu cred ca si-o poate pune in CV ca pe un plus. Una peste alta, a fost un mare anonim, azi putini isi mai amintesc ca a fost pe acest post, ce masuri majore a luat, ce a ramas in urma lui, etc. Iar azi, cand se mai aventureaza prin luari de pozitie cu carater politic, lumea il percepe ori ca un necunoscator, ori ca pe un… nu mi-e teama sa spun ce se zice pe strada… ca pe un lingau al lui Basescu.

  • de unde stii ca este bun unde este acum ? Sunt mai multe BNRuri care sa aiba concurenta si sa vezi cit de bun este Isarescu ?

   • Am scris in fraza imediat urmatoare ca afirmatia poate fi, totusi, relativa si am dat si un argument posibil. Dar eu cred ca a fost si, probabil, va fi bun pe acest post cel putin prin contrast cu modul cum sunt conduse alte institutii ale statului. Asta ne mai lipsea, sa fie condusa si Banca Nationala prost, pe langa catastrofalele prestatii ale ministrilor, directorilor de agentii, departamente, societati de stat, etc.

 9. cred că mugur isărescu ştie foarte bine că, în politica românească, sistemul maculează pe oricine pătrunde în mecanism. nu vreau să pretind că acolo, la banca naţională, domnia sa ar fi înconjurat doar de îngeri şi heruvimi. dar, din câte am văzut, idealul său de carieră la timp şi peste timpuri este eugeniu carada, ţine la performanţa solidă (chiar dacă limitată) şi ştie să aprecieze confortul pe care l-a obţinut,satisfacţiile pe care situaţia sa actuală i le aduce.
  a mai păţit-o odată, când emil constantinescu l-a constrâns (…) să fie premier, iar mai apoi – candidat cdr într-o campanie prezidenţială dinainte pierdută. de ce s-ar mai lua după politicieni, când poate fi mai de folos ţării de acolo, de la bancă, dar şi familiei, prietenilor şi… desigur, lui însuşi?
  istoria? să fim serioşi… rămâne ceva extrem de relativ.

 10. Am o parere, dar mi se pare prea cruda; si vreau, dupa zicala din strabuni, sa ramin filosof.
  Noua ne este mult mai benefica jelania: „noi n-am avut un Havel”

 11. D-l Aligica, cred ca va aflati intr-o oarecare eroare. Nu cred ca sustinerea publica compenseaza lipsa sustineii politice. Or, PDL si-a manifestat clar dezacordul cu numirea unui premier independent (din orgoliu ,adica cum, in partidul nostru nu se gaseste niciun om capabil, si din interes, pai cum ne mai facem jocurile).Nici USL nu se ingesuie intru sprijinirea guvernatorului. Si atunci ce ramane ? Sprijinul lui Basescu ? Pai tocmai aici e hiba. Isarescu e prea inteligent si are si toate datele sa considere ca functia de prim ministru se vrea a fi exercitata tot de actualul locatar de la Cotroceni. Chiar nu e clar pentru toata lumea ca Basescu este si vrea sa ramana in continuare factotum in Romania ? Mentalitatile si apucaturile fostului comandant de nava vor dainui atata timp cat personajul se va afla in politica.Asa ca usa despre care vorbiti nu pare foarte deschisa !

 12. Buna ziua,parerea mea este ca Mugur Isaresca poate raspunde senin „DA”la toate intrebarile puse in finalul articolului.Dar,pentru ca de fiecare data exista un dar,locul unde este, ii ofera multe satisfactii profesionale,si se pare ca face bine ce face,apoi cred ca ii este mult mai comod sa intre in istorie ca un guvernator al Bancii Nationale,cat de cat bun,decat ca si un dezastros prim ministru.Nu as vrea sa ma intelegeti grasit,nu ca nu-l creditez cu capacitatea de a face fata unei asemenea functii,a mai facut-o si a facut-o bine,dar,si iar exista un dar,sa nu uitam ca nu v-a guverna singur ,si nu v-a avea echipa de la Banca Nationala cu care sa lucreze,iar echipa nu va fi lasat sa si-o faca singur.Pentru ca stim foarte bine care este lumea politica a Romaniei si dupa ce reguli aberante functioneaza.Asa ca,eu mi l-as dori pe Mugur Isarescu in istorie ca guvernatorul Bancii Nationale care a gestionat moneda Romaniei in perioada 1990-2014 sa zicem.

 13. Mi se pare o comparatie nepotrivita, cu darul de a scrie ceva frumos, dar inutil. Abordarea asta extrasa dintr-un context istoric si introdusa in altul, cu atat mai mult cu cat se refera la persoane, chiar nu face sens. Poate omul nu vrea sau nu poate, sunt tot atatea contradictii in mintea cuiva la diverse varste, un infinit de optiuni si pana la urma te gandesti daca-i permite starea fizica, sanatatea. Asa, hai sa aruncam vorbe, e momentul lui Isarescu. Momentul lui fuse si se duse dl meu si apoi l-as intelege daca vrea sa ramana in istorie ca unul dintre cei mai longevivi guvernatori si nu ca un prim-ministru care a esuat pentru ca nu a fost capabil sa faca compromisuri cu diverse gasti de partid. Hai sa ne gandim ce oameni raman cu o imagine pozitiva in istorie din randul politicienilor actuali. O generatie pierduta…parerea mea, inutila, care n-a miscat Romania in niciun fel, decat in bataia vantului. Nu mai cred in solutia Isarescu, e nevoie de un proiect nou.

  • Sunteti deja multe voci care vorbiti despre un partid nou. Cand aveti de gand sa si faceti ceva in sensul acesta? Ma tem ca daca mai asteptati mult „momentul lui fuse si se duse”. Pana atunci lasati-i si pe altii sa propuna alternative chiar daca nu „fac sens” pentru dumneavoatra.

  • Articolul de sus nu il compara pe Isarescu cu Boulanger, va pierdeti in detalii care deviaza de la subiect.
   La momentul actual, e momentul pentru Isarescu. Oricine altcineva nu ar face decit sa puna gaz peste foc si mai tare, in schimb Isarescu ar putea linisti circul pentru o perioada, timp in care ati putea sa faceti noul proiect. Nu il aveti din cite inteleg, e doar o senzatie acuta ca trebuie ceva nou. De acord si cu asta, dar sa nu ne repezim orbeste.
   Sistemul destructiv care a macinat tara in ultimii 20 de ani e slabit teribil. Isarescu l-ar termina definitiv prin simpla prezenta, sau ma rog, prin masurile corecte pe care le-ar lua. Slabit nu inseamna terminat inca. Mai trebuie niste timp in care astia sa nu mai aiba acces la butoiul cu miere. Singurul care ar putea acum sa cistige timp pentru noul partid in Romania este Isarescu. Pina acum Basescu a taiat accesul PSD-ului la cascaval. Isarescu ar fi necesar pentru a taia acesul PDL-ului! Lupta nu e terminata, nu va aruncati orbeste!

 14. Oamenii deosebit de competenti in meseria lor, educati si cu caracter nu prea isi bat joc de aceste calitati intrand in politica romaneasca.Este si cazul lui Mugur Isarescu.Din punctul meu de vedere,incepand din 1989 si pana acum,nu a existat vreun alt candidat la presedintie care sa para mai potrivit acestei functii decat d-l Isarescu.Dar,chiar daca ar avea sprijin popular,cum credeti ca l-ar obtine pe cel al haitelor denumite ”politicieni”?Cum ar accepta acestia o persoana care este,din toate punctele de vedere,fundamental opusa lor?Si chiar daca l-ar accepta,l-ati vedea pe Mugur Isarescu coborand la nivelul de mahala al unui ponta sau antonescu intr-o confruntare televizata?Eu unul nu și,cu toate ca regret enorm neimplicarea dumnealui in politica,cred ca asa trebuie sa procedeze.Din pacate o serie de oameni valorosi,pe care i-am apreciat in mod deosebit,dupa intrarea in politica au inceput sa semene tot mai mult cu ”gloata politica”.

  • Din pacate asa este, oamenii capabili profesional, oamenii de caracter, refuza sa se ‘murdareasca’ in politica, dar pretul pe care ei il platesc pentru ‘mentinerea curateniei proprii’ este ca trebuie sa suporte masurile politice luate de altii asa cum le stim cu totii… Daca nu li se pare un pret prea mare, este ok pentru toata lumea… Poate gresesc eu, dar cred in continuare ca un diamant in mocirla ramane totusi un diamant!

 15. Kairos – timpul prielnic, oportun, creator, opus lui Cronos – timpul devorator, distrugător.
  Primul – crescînd spre viitor, celălalt – acumulînd trecutul inert.

 16. Mugur Isarescu a inteles doua lucruri :
  1.ca politica te distruge
  2.ca Romania este negurnabila.
  De ce te distruge politica ? Pentru ca esti la dispozitia tuturor javreleor si impostorilor din viata publica care vor distruge tot ce construiesti tu. Te vei discredita chiar si, atunci cand faci totul foarte bine, vei fi umilit de cei care stiu ca prin asta isi vor pastra beneficiile. Iti vor turna puhoaie de zoae in cap/// Vei deveni un pitic, un paria, un nenorocit.
  Vei fi pus la stalpul infamiei doar pentru ca ei ei vor sa castige alegerile si nu le pasa de popor, de omul de rand.
  2.Romania nu poate fi guvernata. Nimeni nu are onoare, iar fara onoare nici iarba nu creste. Exemplul Severin e bomboana de pe tortul tricolor. Orice masura economica poate fi facuta zdrente in cateva secunde: de parlamentari, de judecatori, de sindicate. Orice initiativa buna sau rea va fi combatuta acerb, animalic, de orice neica-nimeni. Nu poti guverna o tara care accepta doar cresterea pensiilor si dispretuite legal corectia in minus. Isarescu a spus ca judecatorii de la CCR ar fi in stare sa declare neconstitutionala si rotatia pamantului, intr-o zi si daca au interes.
  Nu-l plac pe Isarescu deloc. E un bun orator, un bun economist dar un guvernator fricos. Daca ar fi antrenor de fotbal rezultatele lui ar fi mereu 1-0 1-1 sau 0-1. Nimic spectaculos. Cred ca ar fi un bun prim0ministru pentru ca pus in fata unui popor frica va disparea si isi va fi descoprit deja curajul.
  Fereastra e deschisa, privelistea nu deloc placuta.
  Si acum ce faci ?
  Iti continui paharul de vin si trabucul sau iti pui salopeta si sari in gradina ?

  • Subscriu la comentariile dvs. Cu un amendament. În loc de „bomboana de pe tortul tricolor” s-ar potrivi muult mai bine „bomboana de pe coliva tricoloră”. Unii mai radicali şi mai sătui ar duce afirmaţiile şi mai departe şi ar propune „moţul de la rahatul tricolor”.

 17. si in Italia, in vremuri in care clasa politica nu ajungea la vreun compromis, guvernatorul BN era candidatul -reputat- NEUTRU caruia nu i se opunea nimeni IN PUBLIC. Idem la noi, stanga nu va accepta niciodata, fara sa ricaneze, o persoana al carei back-ground este defnitoriu de dreapta. Dara era altfel il aveam pe DOMNUL ISARESCU presedinte in 2000.

  • Cu alte cuvinte, Isarescu e un candidat potrivit in cazurile de forta majora, nu pentru o societate „reformata” si asezata.
   Daca adunatura noastra politica nu poate produce ceva mai bun dupa 25 de ani, atunci inseamna ca n-am iesit inca din „epoca iliescu”. Chiar daca Mugur Isarescu pare sa fie cu citeva clase mai sus decit restul politicienilor romani, el este un personaj strins legat de deciziile economice luate dupa 1989, decizii care au devalizat Romania. Tinind cont de criza economica, Isarescu poate fi cel mult omul momentului, dar in nici un caz omul viitorului.

   Povestea unei eventuale candidaturi e o supa reincalzita care arata ca nu evoluam deloc din punct de vedere politic si ca inca nu ne putem rupe de trecut.

 18. Daca domnul Isarescu va candida are sa spuna la momentul potrivit ,pentru a nu fi nevoit sa iroseasca energie inutila in dispute sterile contra-cantindantii, Sper ca momentul sa-mi dea posibilitatea sa-mi planific vacanta pentru ca daca va candida ramin sa votez daca nu,voi gasi ceva mult mai bun de facut in timpul asta…!

 19. Un anume popor are o zicala care suna cam asa „nu ştii ce pierzi când câştigi şi nici nu ştii ce câştigi când pierzi”
  Cred ca dl Isărescu are răspunsul la ambele probleme.

  Eu mai cred ca intrebarile pe care le pune articolul au la baza ipoteza ca dl Isarescu ar trebui sa actioneze intr-un anume fel, pentru binele nostru. Chiar asa? Am reuşit sa ne aflam starea de bine şi doar Guvernatorul ne lipseşte din schema?

  Dar poate nu am înţeles eu bine şi noi doar ne îngrijoram de faptul ca dl Isărescu „pierde oportunităţile”?

 20. Or fi ele legile politicii universale, insa nu se aplica si-n cazul ultraparticular al Romanicai… Si mai ales nu se aplica politicienilor or personalitatilor mostenite din Iepoca de fior si ris, vai… Un rumân bine adaptat de-al nost si-ar da oricand onoarea, si renumele, si gloria, si chiar toata istoria spre a-si vedea alb in propria-i covata, recte o vilutza aranjata, o leafa cat mai gonflata, o masinutza zmechera si supermotorizata si, desigur, o amanta jurata… Ce-i pasa lui, fostului tov, de istoria & gloria de la Iov la Moscow…? Hai dreaq sa fim seriosi si sa nu ne jucam cu vbele mari, care sunt pentru celovecii nobiliari, nu pentru scoicari or hospodari zemle vlashcoe, mai mici or mai mari… Plus de asta, lu Isarescu i-a mai fost deschisa odata o fereastra mare si lata, de era sa cada din ea direct in hau, daca nu se trezea la timp si-o lasa pe CDR – cu PNTCD-ul cam tamtalau – sa viseze la Olimp, in vreme ce el isi tranzactiona postu de la BNR cu tov Ivan Ilici, estimp… Asa ca, no, thank’s, as zice io, daca as fi in locu lu tov Isă, iar nu un amarat de hero… oops

 21. cred ca se porneste de la o premiza falsa, cum ca d’l isarescu ar fi tentat.. ceilalti erau tentati, au ezitat sau au plusat, ‘fereastra’ s-a inchis. la isarescu nu e aceeasi situatie. el stie ca politica romaneasca e guvernata de marlanie, si ca nu e durul care sa puna seaua pe ea. ca orice tehnocrat, prefera stabilitatea si independenta intr-un cadru pe care in cea mai mare parte il poate controla dupa propria-i viziune. si nu in ultimul rand are experienta directa din scurta perioada de prim-ministru, timp in care s-a lovit probabil de situatii pe care ni le putem doar imagina.. daca ar fi fost genul manat de ambitii politice probabil am fi realizat-o pana acum. el nu este, sau cel putin nu e tentat de jocurile murdare din politica romaneasca, ciorba in care ar trebui sa inoate ptr sustinerea politica.

  fereastra ptr d’l isarescu o fi existand, dar nu e cea pe care e interesat sa o deschida. iar daca tentatia nu exista nici in cel mai mic grad, atunci nu putem vorbi de ratare, nici de esec. pur si simplu nu e interesat si cu asta basta.

 22. Articolul este fara nici o noima. Ce doriti? Sa ne spuneti ca l-ati vrea pe Isarescu presedinte? De ce? Daca este foarte eficient, il vreau prim ministru. (Remember…putere decizionala, etc.) Apoi, Isarescu nu candideaza la nimic. Deci…d-voastra ati dorit sa faceti ce cu acest articol? Ma asteptam la ceva mai mult. Incercati lansarea unei teme de discutie care cu aduce plus valoare in nici un fel.

 23. un raspuns mai pe larg, aici:

  http://yellowgondolin.wordpress.com/2011/03/25/isarescu-nu-este-un-charles-de-gaule-al-romaniei-raspuns-domnului-dragos-paul-aligica/

  pentru cei care nu au rabdare sau bunavointa de a citi, concluzia si PS-ul:

  În concluzie:

  Isărescu NU este omul momentului ci cel mult o soluţie de avarie a sistemului de putere oranj.
  Isărescu nu este, nu are cum să fie, omul viitorului. Nu există forţele politice sau sociale care să îl susţină într-un demers de mare anvergură.
  Isărescu ştie că nu poate. Şi deci nu vrea. Strugurii aflaţi prea sus vor fi totdeauna acrii şi Isărescu ştie deja cît sunt de acrii strugurii puterii.

  PS Marea problemă a domnului Aligică este însă, din punctul meu de vedere, faptul că acesta foloseşte sintagma „proiectul nostru naţional”. Care proiect naţional, şi ce înseamnă al nostru? România nu are un proiect naţional (din păcate!) iar românii nu au subscris niciodată prin vot la vreun proiect naţional de la care măsurile regimului Băsescu-Boc să se fi revendicat vreodată. Poate că prin „al nostru” Paul Aligică înţelege ideologii afini băsismului… dar atunci ar trebui să o spună în clar iar nu să se substituie poporului român în numele căruia pare a vorbi.

  • Stimabile Gondolin,

   Nu stiu cum o sa fie viitorul, dar mie imi place sa circul mai LA DREAPTA si NU la STANGA.

   De aceea viitorul meu nu suna in acord cu cel indicat de USLasi, fosti-actuali ex-comunisti-SECU si papusile lor, care nu se mai dezlipesc de scaune si functii… Punct!

   Isarescu a luat masuri de prevedere in anii in care in RO era inundata de capitalul strain- rezerva minima 40% in valuta si lumea l-a criticat si bancherii ridicau vocea ca nu este corect – si cand a inceput isteria cu creditul pe buletin a luat atitudine…Cine nu l-a auzit, si spune ca doar in ultimul an a luat atitudine cred ca are o problema legata de functionarea auzului si vazului, daca nu cumva este mai grav.

   In concluzie:
   – Isarescu nu este o solutie de avarie, este o onoare pentru RO sa aiba un asemenea PM – este adevarat ca usa domnului isarescu poate sa ramana inchisa speculantilor si cartoforilor si altora care incearca marea cu degetul in speranta ca se vor putea imbogati peste noapte in RO!;
   – Isarescu nu are nevoie de sustinerea politica a USL-ului in actuala conjunctura, s-a dovedit ca exista viata politica guvernabila si fara USL. Oricum USL l-a sustinut pe minoritarul Johannis, asa ca…
   – Isarescu a demonstrat ca poate si stie. Imi exprim convingerea ca domnul Isarescu, care a mai parcurs acest drum, poate sa o mai faca odata daca conjunctura o cere si conditiile sale sunt acceptate…

   Este evident ca tehnocratul nu vrea mancarurile politice care pica greu, dar daca nevoia o cere ca pe o conditie necesara si suficienta pentru iesirea din criza, cu putin vin se drege…
   (evident ca vinul trebuie sa fie tot din marca Isarescu!)

   Sanatate si spor la treaba stimabile!

   PS Am vazut ca pe blogul Dvs. Isarescu este primul in top asa ca Q.E.D.

   • @ eu******

    stimabile, si mie imi place sa circul la dreapta, deci aici nu avem nici o problema in privinta asta

    intrucat nu am fost nici comunist nici securirst (si ca mine sunt cei mai multi uslasi) nu inteleg alegatiile despre membrii USL pe care le reproduceti, imho, fara spirit critic.

    revenind la oile nostre:

    1. Ridicarea rezervei minime la 40% a fost una dintre putinele masuri luate de BNR pentru franarea creditului, dar nu a fost luata in perioada in care Isarescu a fost premier; de asemena o buna masura a fost modificarea regulilor de creditare, dar aceasta s-a realizat prea tarziu, din pacate pentru romani si perntru presigiul profesional al Guvernatorului.
    2. ziceam ca Isarescu a luat masuri doar in ultimul an, dar faceam precizarea ca era ultimul an al lui tariceanu ca premier… intarziere, zic eu, condamnabila
    3. Onoare a romanilor sau nu, Isarescu nu este omul momentului (nu exista in aceasta perioada un om al momentului, si ma tem ca nici in proximitatea temporala); chiar daca ar deveni prim ministru, asta nu ar insemna ca el va putea fi o frana eficienta impotriva imbogatirilor peste noapte… asa cum nu a putut impiedeca celebrele falimente ale bancilor din anii ’90
    4. nu mi-ati raspuns oare ce facea Isarescu in 2009, cand guvernul cu darnicia risipea bugetul pentru a asigura rezultate bune in alegeri candidatilor prezidentiali PDL si PSD… oare isi inghitise provizoriu limba?
    4. Aligica se referea la Isarescu – persoana providentuiala si in viitorul ciclu electoral; este evident ca fara sprijinul USL, orice proiect guvernamental nu va reusi dincolo de anul 2012, deci Isarescu prim ministru ARE nevoie de USL… numai ca USL nu il vrea premier… nici pe el nici alt tehnocrat
    5. ca premier, Isarescu a demonstrat ca stie si poate, dar conditiile acelea, speciale, s-au dus! Si nu se vor mai intoarce, asa ca a vorbi din nou despre solutia Isarescu este doar o maniera diversionista de a abate atentia de la lipsa de solutii viabile a guvernarii Basescu-Boc
    6. daca articolul meu a fost citit, asta nu inseamna ca cititorii il plac pe Isarescu, dimpotriva, cei mai multi au fost atrasi de titlul care nu era unul pro-Isarescu. Vox populi…

    • Scurt, ca sa nu mananc spatiul de la comentarii:

     ref. 3 stiu din inside ca Mugur Isarescu a facut demersurile necesare si in mod particular pentru o anume banca, un anume personaj ramas cu drept de semnatura cand era Isarescu PM a usurat situatia la aceea banca…Informatiile sunt pe internet – cautati-le va rog!

     ref.4– Isarescu nu raspunde de masurile si reglementarile politice, dar cu vorba a aruncat in „dusmani”.

     ref. 4 bis – Isarescu in urmatorul ciclu electoral??? Va rog sa mai cititi odata – nu fortati nota, ca nu aveti dreptate!

     ref. 5 – parere: guvernul Boc este subtire, mai ales din cauza PDListilor!
     Un Ialomiteanu sau un Botis pot sa fie rapid inlocuitii cu alti tehnocrati mai buni. Partiddul a dorit sa aiba controlul asupra lor, dar acum, ca s-au mai relaxat, poate decid ca este cazul sa lase pentru o Romanie competitiva pe altii mai competenti. Se poate si pentru Interne. Boc se depreciaza pentru ca tot mereu ne arata cresterea economica, si asta nu vine niciodata la comanda PM!
     Concluzie: Isarescu a stiut si stie sa conduca si sa guverneze, si oricum situatiile tot mereu sunt speciale in economie si mereu le-a descurcat! Na, am zis-o!

     ref. 6 – articolul Dvs. era indicat ca link pe acest site „circulat”, avea in titlu si tag Isarescu. Oare de ce nu ati inregistrat acelasi succes si cu celelalte articole???
     Pentru comparare si o justa parere va rog eu mai scrieti un articol similar, cu un titlu la fel de bun, daca nu si mai bun, poate si mai bun, dar nu puneti link-ul aici. Fiti la fel de rau! Va doresc succes…
     Pentru ca sunteti puternic, incercati sa publicati si in Ziarul Financiar, The Economist sau Financial Times, sau in alte ziare cu sectiuni financiar- politice. Succes!

     PS Administrator – Gondalin imi inghite din nou comentariul si nu apare! Este a doua oara cand il postez! Sa fie el capcaunul cel rau???

 24. Interesant articolul, nu pot sa stau indiferent dupa ce l-am citit, incit trebuie sa spun ceva. :)

  In situatiile astea intotdeauna mintea imi fuge la ce spunea Eminem (da, stiu, Eminem nu Eminescu :)) )

  Look, if you had one shot, or one opportunity
  To seize everything you ever wanted-One moment
  Would you capture it or just let it slip?

  Parerea mea e ca Isarescu nu se poate ridica la inaltimea momentului oricit ar dori (plus ca nici nu cred ca vrea). Tine conferinte interesante la studenti sau corporatisti in care spune adevaruri usturatoare, insa doar dupa ce fenomenele s-au consumat si analizat stiintific. Il vedeti tinind discursuri in piata care sa miste lumea de pe strada? Sau negociind cu pensionarii sau sindicalistii? Toate statisticile si graficele de la BNR nu-l ajuta deloc pt. acele situatii in care se macina orice reputatie anterioara ai fi avut. Politica la nivelul strazii sau cea cu alesii locali ce doresc doar bani pt. strazi si biserici este cu totul alta decit in salile de conferinte. Boc mai sparge cite un lemn si oricum tot nu-l ajuta prea mult la sustinerea care o are, d-apoi Isarescu ce nu-l vedem facind asa ceva, decit cel mult discutind despre via sa?

  In plus am impresia ca fereastra lui oricum e deja inchisa, ar trebui vorbit de alte ferestre cu alti protagonisti. Deja poate sa scrie in memoriile sale despre titlul de fost prim-ministru al RO, iar o a 2-a incercare nu cred ca l-ar ajuta la absolut nimic.

  • Nu pot sa inteleg cum niste comentatori cu destul creier, dupa cate se vede, fac greseala sa nu inteleaga din articolul domnului Aligica faptul ca este vorba de o candidatura la prezidentiale a domnului Isarescu…
   Jumatate din comentariile de mai sus ar arata altfel daca s-ar fi inteles asta.
   Stergem tot si o luam de la capat ?

 25. As pune in discutie ca model de conducator Presedintele Reagan:
  a avut un crez politic: a reinviat conservatismul si a demonstrat ca acesta este adevaratul motor social si economic.
  un politician nu un tehnocrat, desi avea cunostinte economice de baza;
  a promovat ideia guvernul sa fie cat mai mic cu putinta sa nu impiedice creativitatea oamenilor: a eliminat un numar important de legi birocrate considerate ca blocau desvoltarea rapida a economiei;
  a fost un excelent comunicator si fiind nascut gentleman a reusit sa-si creeze aliati si in opozitie;
  a condus delegand persoane competente in locurile potrivite;
  a fost un incurabil optimist si credea in calitatile pozitive ale oamenilor;
  a fost un patriot de exceptie.
  Indeplineste Domnul Isarescu conditiile de mai sus? Domnia sa este modest, rafinat, bun comunicator si un tehnocrat de clasa superioara. Este oare asta de ajuns ca sa sara pe fereastra deschisa?

  • Vad doar o deosebire intre Isarescu si Reagan: unul este bancher si celalalt politician!

   Daca atunci Reagan a insemnat foarte mult pentru ca a generat schimbarea destinul in Europa, era nevoie de un politician la carma USA, acum Romania are nevoie de un finantist „iute, consecvent si cu multa stiinta de carte” si l-as numi aici pe dl. Isarescu.

   Poate sunt si altii priceputi, dar domnul Isarescu este bine-cunoscut si apreciat pe plan mondial si modul sau de lucru nu se va schimba daca trece in fruntea guvernului.

   PS Mi-a placut descrierea facuta de Dvs.!

 26. Ca mai intotdeauna Dl Aligica, ridica la fileu mingi „grele” ! Pe buna dreptate cauta o solutie „nationala” care este inexistenta in Romania. Povestea Dlui Isarescu este cunoscuta, este categoric unul dintre putinii oameni valorosi ai Romaniei..care au ramas in picioare si oarecum vertical..dupa mizerabilele „performante” ale „politicienilor romani”.
  Dl Aligica nu mentioneaza „sub care umbrela ar functiona..ca P Ministru dl Is ?!”…De aceia nu accepta, nu cred ca poate gasii o umbrela stabila in R !
  Oricum ridica un mare semn de intrebare : cine ? ce si cum ?? va putea face ceva pentru R.
  jb

 27. Imi pare rau d-le profesor Aligica dar, de aceasta data, voi fi nevoit sa ma delimitez de „solutia” propusa de dvs. N-as relua numeroasele critici aduse personajului invocat in postarea dvs de astazi. Fie si numai pt ca nu-mi place sa joc rolul unui vinil (recent aniversat) care a facut „sant”. Foarte multa lume din tara asta, creditata cu buna credinta, reproseaza celor care au detinut ori detin fraiele administrative ca n-au facut mai nimic pt, macar, diminuarea evaziunii. Ca sa fiu in „tonul” dvs n-as marsha cu Isarescu nici macar pana la colt la fosta „Alimentara” unde ma trimiteau parintii sa stau la coada la „ratie”. De ce? Pt ca „finantisto-ieconomistul” format la „scoala traditionala” Keynes n-a miscat nimic in directia diminuarii volumului monedei. Va imaginati cumva ca evaziunea ar mai fi la fel de „substantiala” in cvasi-absenta cash-ului? Sau poate nu stiati ca ro detine recordul tranzactiilor comerciale in cash. La fel cum il detine si pe cel al NUP-urilor in unitatea de timp. Recte, in cele 3o de zile de suspendare. Inca nu m-a convins nimeni ca vreo alta tara cu pretentii democratice si de civilizatie ar dori sa ne depaseasca. Cu parere de rau pt efortul dvs de a promova un personaj deja extrem de uzat si pe care maj romanilor il considera ca fiind parte a administratiilor care au cam taiat frunza la caini, v-as sugera sa va reorientati.

 28. sa ne uitam la evenimentele recente si sa judecam!
  -bnr a „supravegheat” sa nu zic „supervizat”,creditele cu buletinul in perioada tariceanu;
  -bnr in 2009 a tinut batista pe tambal,ptr ca tandemul isarescu/basescu sa fie reales;
  -bnr gireaza incompetenta guvernului boc in loc sa lase dezechilibrele economice sa se regleze prin inflatie,prin curs.

  • ????
   Si daca 500.000 de romani te-ar alerga pe strazi pentru ca le-ai distrus viitorul, cum ar fi? Mai baieti, voi nu intelegeti ca noi am facut creditele , nu Isarescu, ca legea BNR nu o cunoasteti, nu stiti ce poate si ce nu poate BNR , ca politicienii, ca si voi, nu il asculta si fac dezechilibrele pe care dupa aia BNR si el se chinuie sa le tina in frau caci cei ce profita nu sunt ai nostri ci strainii, ca…Dumnezeule, voi chiar nu va intrebati de ce nu il ataca economistii ci politicienii? Tu nu te intrebi de exemplu cine l-a ascultat cand a spus sa ne imprumutam in lei? Eu cred ca habar nu aveti de economie ci doar va dati cu parerea despre lucruri care va depasesc si nu le intelegeti/cunoasteti…Nici macar bunul simt care v-ar face sa nu scrieti despre lucrurile care va depasesc intelegerea nu-l aveti…

  • Pt inceput, ma voi referi doar la ultima „liniuta”
   desi bnr a ratat de departe tinta politicii de „inflation targeting”
   in teorie, una dintre conditiile esentiale pt atingerea obiectivului este colaborarea dintre guvern si banca centrala.
   Sa fim intelesi, nu iau apararea conducerii bancii centrale, dar nu se poate obtine vreun rezultat cat de cat convenabil daca unul trage hais iar celalalt cea. Daca cineva are dubii se poate lesne lamuri pe site-ul bancii centrale a New Zeeland (http://rbnz.govt.nz/) prima din lume
   care a introdus conceptul de inflation targeting, adoptat astazi pana si de catre ECB.
   Desigur ca-n realizarea obiectivului o banca centrala are la indemana nistre instrumente. Tocmai ce-am pomenit de masa monetara dar nici supravegherea sistemului financiar nu e chiar neghlijabil. Ca are si bnr o mare parte din vina pt falimentul bancorez, bancii agricole, daciei felix, bancii turco-romane, bancii religiilor, etc, nu cred ca se mai indoieste cineva. Dar nu cred ca bnr i se poate imputa amestecul in politic. Nu ma refer la nivel indvidual adica la aventura guvernatorului in postura de premier. Cel mult se poate constata ca-n cel mai pur spirit „neaos-liberal” politicu’ si-a bagat ba’etii de mingi in boardu’ bancii centrale.

  • Imi pare ca nu prea stiti multe despre BNR sau…

   Guvernatorul ” a racnit” despre creditele cu buletinul – termenul din ghilimele l-am folosit pentru ca deobicei guvernatorul nu prea vorbeste…

   Imi pare ca nu stiti care este contributia guvernatorului la flotatia monedei si cata noutate a adus ea pe plan international, asa ca „batista pe tambal” pentru realegerea din 2009 pica…

 29. Sunt o persoana care am sustinut de mai mult timp ca este timpul pentru un guvern condus de un tehnocrat meritoriu – nu orice tehnocrat…

  Fereastra s-a deschis acum din nou, cand membrii PDL-ului privesc uimiti la ceea ce se intampla in arena internationala si nu pare sa existe sanse pentru a ne redresa pe termen scurt. Deci domnul BOC trebuie sa plece din functia de PM pentru ca nimeni nu il mai crede…

  Domnul Isarescu este o solutie ceruta cu insistenta de Presedintele Tarii si probabil are in vedere cel putin relatiile pe care le-au avut cin anul in care domnul Isarescu a fost PM si Traian Basescu Ministrul Transporturilor.

  Poate ca domnul Isarescu si-ar lua aceasta sarcina, dar cu o singura conditie: sa existe cineva care sa preia cu succes toate demersurile necesare pentru pregatirea aderarii la euro, si nici atunci nu sunt sigur, pentru ca suntem oameni, si avem pana la urma anumite orgolii personale, aspiratii profesionale, desi…

  Tranzitia catre euro este extrem de importanta pentru Domnul Isarescu, un pasionat al monedei si evolutiei sale. Am urmarit comportamentul guvernatorului in diferite ocazii si am fost de fiecare data surprins de atitudinea plina de intelegere si real respect manifestata de domnia sa.

  Oare o sa accepte acest demers? Risc si spun: ar fi o sansa importanta pentru Romania, cartea trebuie jucata cu Isarescu PM, poate mai importanta decat tranzitia catre euro!

  Este nevoie de o persoana echilibrata, meritorie, si care stie si poate sa conduca un guvern.
  Isarescu mai poate sa fie convins…

 30. Cred ca e a treia oara in ultimele cateva luni cand va referiti la Isarescu pe Contributors. Prima oara si cred ca si a doua oara ati strecurat o aluzie din care reiesea ca „Isarescu vrea” sa fie premier si ca e doar o chestiune de timp pana apare public stirea. Acum vad ca porniti cu presiuni si cu o culpabilizare anticipata contra unui om care, in logica dvs, ar avea o singura sansa de a ramane in istorie, de a face ceva relevant (de parca pana acum ar fi pierdut vremea), dar o rateaza din diverse cauze personale meschine (frica, comoditate, indecizie). Anume, sa devina premierul tehnocrat al lui Basescu.
  Daca tot sunteti atat de in tema cu procesul interior de decizie al lui Mugur Isarescu si dati de inteles ca stiti atat de bine ce e mai bine pentru el si pentru noi, atunci acest articol n-ar fi trebuit sa existe. Adica ar fi trebuit sa stiti ca felul in care Mugur Isarescu a coordonat si coordoneaza politicile economice prin intermediul actualului guvern este mult mai eficient atata vreme cat el este la BNR decat daca s-ar muta la Victoria. Adevarat, a fost bine pentru Romania ca a fost prim-ministru in 2000. Dar el nu poate intruni acum sub nicio forma nici macar bruma de consens, de „piua” politica din acea vreme ca sa poata „consolida dincolo de acest ciclu electoral” vreun program sau proiect, cum spuneti.
  Cu o opozitie care nu doreste absolut nimic altceva decat sa-l dea jos pe Traian Basescu, Mugur Isarescu ar deveni rapid ultima oaie neagra din tarc, demonizat mai rau decat Boc si dat jos cu prima ocazie, iar autoritatea si credibilitatea de azi i-ar fi terfelite inutil, la pachet cu ideile economice pe care le-a promovat pana acum. Careva de mai sus a spus „lingau al lui Basescu”; e doar o mica avanpremiera pentru ce s-ar intampla cu el daca ar accepta o functie pe care nu va putea de fapt s-o exercite, in plina campanie electorala violenta. Iar cu un PDL care asteapta de la un „tehnocrat” exclusiv sa-i treaca in brate pana in 2012 in Parlament si eventual sa ia asupra lui pacatele lor, nu sa conduca tara, chiar crede cineva ca tehnocratul ar avea mana libera ori ca venirea lui ar anula brusc si populismele, si increngaturile de interese, si incompetenta celorlalti? Si orice om de la BNR, care impartaseste aceeasi filozofie economica, ar pati la fel.
  Articolul ar trebui citit deci mai curand altfel: care e fereastra de risc pentru Isarescu dincolo de care o ipotetica venire a lui in functie ca premier i-ar aduce compromiterea totala a carierei si ar insemna un sacrificiu complet inutil nu pe altarul Romaniei, ci pe altarul unor politicieni care vor sa-si asigure pe seama lui supravietuirea?

 31. deci la bnr trebuie sa ne ghidam dupa principiul sa faci ce zice popa, nu ce face popa?
  un profesionist nu-si calca pe meserie si pe onoare spunand ce vrea interlocutorul sa auda.
  muncitorii dela centrala nucleara de la fukushima au ales sa moara ptr a salva restul tarii,domnul isarescu putea sa-si dea macar demisia, ca un semnal de alarma ca lucrurile sunt grave.stand alaturi de hoti si incompetenti domnul isarescu a devenit complice.

 32. E momentul ca Mugur Isărescu să facă ce? Să fie prim-ministru? Nu poate fi un prim-ministru de succes pentru că nu conduce niciun partid, cât de mic. Ar fi doar un om, posibil foarte competent, dar fără nicio putere de a se impune în faţă unei majorităţi parlamentare. Să fie preşedinte? Poate că ar fi un preşedinte foarte bun. Nu cred însă că un preşedinte, oricât de bun, poate realiza cu adevărat ceva, doar dacă, iar, ar avea în spate un partid destul de mare încât voinţa preşedintelui să şi conteze. Da, poate că este momentul lui. Şi poate că omul e conştient de asta şi chiar profită de moment. Doar că momentul domnului Isărescu nu e obligatoriu să fie legat de politică. Fiecare om e liber să aibă propriile dorinţe.

 33. Mitul ISARESCU este sustinut puternic de unii ziaristi, probabil platiti pentru acest lobby. Acesti ziaristi sufera si ei, ca o buna parte din romani, de “complexul lui Voda”.

  Multa vreme am crezut ca acest “complex al lui Voda” este o tara istorica/psihica/sociala a poporului roman.
  M-am inselat. Si americanii sufera de acest complex. Cazul OBAMA este un exemplu pertinent in acest sens.
  Mitul OBAMA s-a cam prabusit.
  Detalii aici:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eAaQNACwaLw

  Nici mitul ISARESCU nu o duce foarte bine.
  Iata de ce:

  http://www.napocanews.ro/2010/05/mitul-tehnocratului-mugur-isarescu-partas-la-masurile-de-austeritate-ale-guvernului.html

 34. MI are foarte multa putere in locul in care se afla: e practic inamovibil. Nu prea mai vrea nimeni sa fie antrenor pentru Becali, de ce sa vrea MI sa fie prim-ministru?

  • Ca ne mananca sobolanii si golanii!

   Umbla guvernantii si parlamentarii ca ametiti, nu par sa aiba directie si nici viziune! Trebuie cineva sa carmeasca mai bine corabia ca zboara si pe stanga si pe dreapta – parca este in deriva, si nu are o tinta exacta!

   A ajuns PM sa vorbeasca in limbajul FIC, dar oare astea sunt interesele guvernului Romaniei?
   Wake up!

 35. NUMAI ATIT… : Schema dupa care au lucrat cei de la Banca Nationala, in frunte cu Mugur Isarescu, a fost sub forma sponsorizarii unor case de cult, biserici, manastiri, cu complicitatea mai multe firme de constructii. In cazul pe care l-am cercetat, se ponsoriza Biserica Sfintii Constantin si Elena din Predeal cu 200 milioane lei lunar (asta era intre anii 1998—2002). Sponsorizarea se facea prin primaria localitatii Predeal cu dedicatie catre o firma de constructii (S.C. Cotexim S.R.L. Bucuresti), care executa lucrarea respectiva. Pe langa biserica in constructie, aceasta firma avea in portofoliul de constructii si resedinta lui Mugur Isarescu de la Gruiu. Se faceau lucrari de 80-100 milioane lei/luna la biserica din Predeal, se raportau lucrari de 200 milioane lei, iar din diferenta se executau lucrari la resedinta domnului Isarescu, la Gruiu. Pana in anul 2000 sponsorizarile au fost facute luna de luna, apoi din 2001 s-au rarit, mai ales dupa privatizarea pricipalelor bancii comerciale. Cu aceiasi schema Mugur Isarescu si-a construit si casa din Judetul Valcea, dealtfel in spatele firmei Cotexim Bucuresti era insusi Isarescu, care a atribuit acestei firme (1996-2002) cele mai banoase contracte pentru constructia de sedii de banci in toata tara. Dupa ce patronii firmei Cotexim Bucuresti au achizitionat pachetul majoritar al statiunii balneo-climaterice de la Calimanesti (1998), au imprumutat 1,5 milioane marci de la o banca germana, cu garantia B.N.R., pentru reparatile hotelurilor si modernizare, au existat dovezi si declaratii ca o parte din suma de 1,5 milioane de marci ajunsese in buzunarele lui Isarescu, care a investit-o in celebra vie de la Dragasani ,,mostenita” de la parinti, desi aceasta apartinuse familiei Stirbei. Dealtfel, in mai multe cazuri banii proveniti din sponsorizari caritabile ale B.N.R., au fost deturnati pentru scopurile personale ale catorva persoane din conducerea bancii. E usor de dovedit, urmarind numele firmelor de constructii, care au beneficiat de aceste sponsorizari (la final) si numele firmelor ce au construit vilele demnitarilor B.N.R

 36. Doar atat mai spun: Domnule Aligica, acest articol, minunat dealtfel, si-a ratat fereastra de oportunitate.
  Si vina nu este a lui, a articolului – ci a „receptorilor”.
  Dupa cum vedeti, a fost interpretat cu totul si cu totul aiurea (sau cel putin asa vad eu ?).
  Tare ma tem ca asa se va intampla si cu fereastra de oportunitate a domnului Isarescu.
  Personal, parerea mea este ca ne trebuia totusi un intermediar intre comandantul de nava si viticultor…e prea mare saltul si noi nu gustam inca vinurile bune.

 37. poate justifica Mugur Isarescu sumele „injectate” de BNR in falimentarele Credit Bank si Dacia Felix doar cu citeva luni inainte ca acestea sa inceteze platile?
  -poate justifica Mugur Isarescu politica de „ajutorare” a bancilor in perioda 1992-2000,cind sistemul bancar refuza sa crediteze afacerile si isi ‘depunea” disponibilitatile la BNR,in timp ce A.Vasilescu predica: creditul este o marfa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro