luni, iunie 17, 2024

Despre plagiatul doamnei Ponta (un nou început)

De la doamna Smith încoace, o ştim cu toţii : « Experienţa ne învaţă că atunci când auzim sunând la uşă, înseamnă că nu e niciodată nimeni » (Ionesco, Cântăreaţa cheală). România, prin administraţia sa de la toate nivelurile, ne confirmă acest lucru suficient de des încât să începem să avem încredere în acest fel de experienţe. Evidenţele, chiar şi cele care lasă urme fizice, sunt înşelătoare –himere ale neantului şi nimic altceva.

O astfel de experinţă evidentă am avut astăzi, legată de plagiatul tezei de doctorat al doamnei Ponta. Gluma s-a derulat serios şi într-un timp foarte scurt, printre alte activităţi nu prea solicitante (studii la Colegiul Naţional de Apărare, masterat ultraintensiv la Catania, cursuri la ELSA, la Oxford, specializări peste specializări, procuratură, secretariate de stat, Daciana Sârbu etc), dar poanta doamnei Ponta a devenit publică abia într-o sfântă zi de 1 aprilie, 2003. Păcăleala a durat până azi însă, când am aflat, fără mirare, că poanta de atunci e bună şi va rămâne aşa. De când am aflat de glumă, i-am tot căutat poanta şi n-am găsit-o ; nimic nu mi se părea amuzant, mai ales că nici peste hotare nu râdea nimeni: să-i văd acum, când o să afle şi ei poanta, mai ales cei de la Nature ! Aşa că mulţumesc celor opt care azi mi-au desluşit-o pe înţelesul meu. Mulţumesc, aici şi acum, şi comisiei din 2003 care a apreciat iniţial gluma ca fiind excelentă, adică summa cum laude (o fi fost în latină, şi de-asta n-om fi înţeles-o mulţi).

In cazul in care, în afara incintei, se găsesc totuşi unii care să experimenteze că atunci când aud soneria, cu siguranţă e cineva la uşă, rămân următoarele nedumeriri :

–          cei ne-plagiaţi de doamna Ponta sunt nişte obscuri cretinei, sau cum se face atunci că nişte « profesori remarcabili » nu au sesizat că doamna Ponta gândeşte până la idemtitate (sic !) cu ei ? Obscuri cretinei fiind, pare evident că lucrările lor nu erau sub nicio formă de nivel doctoral, astfel că pasajele respective erau lipsite de interes academic şi nu aveau ce căuta în teză !

–          Dacă ne-furaţii nu sunt nişte obscuri cretinei, atunci aceşti « profesori remarcabili » erau, profesional vorbind, cam pe dinafară cu materia –cum de-au putut ajunge în comisia doctorală când cunoştinţele lor nu erau la zi cu ce se discuta la nivel doctoral în respectiva dezbatere ?

–          Din punct de vedere calitativ, până la descreierare ni s-a strigat că pe o lucrare atât de specială ca cea a doamnei Ponta nu se pot exprima decât nişte figuri speciale, cunoscătoare în materie ; ori, până la urmă, comisia actuală (dûment accréditée, bien sûr) este formată mai mult din ingineri şi agricultori, mai degrabă de talia domnului şi doamnei Mang ca recunoaştere universitară decât de cea amembrilor celorlalte două comisii (una desfiinţată, iar celalată destruchipată) ; ce să înţelegem de aici ? că în teza sa de fapt doamna Ponta era pe arătură cu utilajul şi de aici componenţa comisiei fără preşedinte ?

–          Din punct de vedere cantitativ, până la asurzire ni s-a strigat că prima comisie, cea desfiinţată, se pronunţase în lipsă de cvorum, fiind doar treisprezece somităţi universitare prezente fizic şi care au statuat toate că doamna Ponta merită ruşinată şi să i se ia stetoscopul ; acum, cu opt agro-ingineri, decizia dobândeşte dacă nu legalitate, cel puţin mai multă legitimitate ?

Acceptând argumentul dement –dar legal !, pentru că suntem în România, iar legile le facem noi, nu « ingeriştii » de la Bruxelles- că doamna Ponta nu a plagiat, concluzia logică ar fi că de câte ori (lărgesc cadrul) guvernul actual face o treabă bună, de fapt e fix pe dos şi vice-versa. Chestia ar fi uşor de urmărit dacă s-ar întâmpla aşa, pentru că am şti cum să ne poziţionăm (sistematic pe invers). Dar ce ne facem dacă la un moment dat guvernul chiar face o treabă pe care şi el şi noi o apreciem la fel ? Aşa ajungem la dilema diavolului : diavolul nu e diavol pentru că face răul, ci pentru că uneori face şi binele pentru a ne putea atrage mai uşor de partea sa, pierzându-ne pe noi în primul rând faţă de noi-înşine. Aşa că e mai bine ca pe diavol să-l ignori sistematic –lucru pe care-l fac şi eu cu actualul guvern, pentru a nu merge spre pierzanie.

Revenind la agricultorii şi la inginerii penalişti internaţional, eu doar zic : domnilor, puteţi spune, şi voi şi câţi or mai fi, că doamna Ponta nu a plagiat, dar suntem mulţi care vă dorim să nu credeţi asta sub nicio formă! Iar acum, vă mulţumim că aţi arbitrat pentru noi, vă puteţi retrage în oficinele dumneavoastră ce gem de cărţi necitite; veţi fi răsplătiţi şi decoraţi regeşte în următoarea perioadă, dar vrem să dispăreţi repede de pe scenele academică şi publică, la fel de repede cum aţi apărut. Sau aşteptaţi să soluţionaţi şi cazurile Mang, că pe Popescul din echipă constat că nu l-aţi convocat la lot ?! Sau el a beneficiat de o altă aberaţie legislativă, prescripţia plagiatului în termen de treizeci de zile de la convocarea ce nu putea fi onorată ?

In final, de ce doamna Ponta peste tot mai sus -şi nu domnul ? Simplu : după cunoştinţele mele, limitate, nicio comisie a ministerului nu-ştiu-care nu a eliberat vreun document oficial în ce priveşte sexul îngerilor. Aşa că, fie-ne scuzată scăpăciunea, după experienţă şi evidenţe, după cum spuneam la început, nu ne putem lua în lumea dumneavoastră !

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Ar trebui sa observati ca „masurile bune” anuntate (capete de lista in sondaje ) sunt propuneri de masuri pe care cred ca nici nu vor avea tupeul sa le puna integral FMI.FMI aproba orice daca ii dovedesti cu cifre ca se poate , ca ramai ca tara solvabil.Si asta se va intampla in saptamana 1-7 august.O vor lua in nas sa zicem dupa care , se va ramane in cel mai bun caz la o masura sau se va draconiza FMI prin „gurile de foc „alternative („astia nu ne lasa”)in timp ce gurile de baza vor da asigurari ca ………………..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Catalin Popa
Catalin Popa
Director de operatiuni al filialei din Romania a unei societati comerciale franceze. Licentiat in filosofie (Paris 4), masterat in filosofie comparata –filosofie indiana (Paris 4), absolvent al Institutului de Stiinta si Teologia Religiilor (Paris). Domenii de interes : epistemologia comparata a religiilor si… microfibrele.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro