sâmbătă, decembrie 14, 2024

Despre prietenie

Iunie 1970, Universitatea din București, Facultatea de Filosofie, Secția de Sociologie. După probele scrise (filosofie, economie, analiza matematica), se afișează listele cu mediile. Sunt siderat: mă aflu pe locul 1. O medie ametitoare. Probele scrise erau sigilate. La filosofie luasem, am aflat ulterior, nota 10. Era nota superlativă, nu se acorda decat rarissim. Mă pregătesc pentru examenul oral. Filosofie. Imi cade biletul despre „Atomismul lui Democrit”. Mă refer la devierea atomilor si la teza de doctorat a tânărului Marx. Peste ani, profesorul Alexandru Boboc mi-a spus că l-a impresionat prezentarea mea. Stau pe scările din fața amfiteatrului Conta. Citesc „Specificul literaturii si al esteticului”, prima carte de Georg Lukács aparuta, in 1969, in traducere românească. Prefață de N. Tertulian, estetician si istoric literar, cu care m-am împrietenit in anii următori. Postez mai jos copia scrisorii de recomandare generos scrisa de N. Tertulian exact acum 41 de ani, pe 26 mai 1983. Fost stalinist, deziluzionat, dezvrăjit, lucid. 

„Și pe mine mă interesează Lukács” îmi spune un baiat asezat lângă mine. Voia să mă cunoască. Au trecut peste 50 de ani,  Alin Teodorescu a fost, este si va rămâne prietenul meu de idei si de valori. Ii mulțumesc pentru rândurile scrise in urmă cu patru ani când s-a pornit o imundă campanie menită să mă prezinte, mai precis să mă calomnieze, drept „ideolog rasist”. Intre inițiatori, Alexandru R. Florian, directorul Institutului „Wiesel”. Imi plătea polița pentru că spusesem ce știam pertinamente despre tatăl sau,  politrucul stalinist-ceaușist-eurocomunist Radu Florian. Mă rog, un politruc cu perucă. Unul care ani de zile ținea ceea ce s-ar numi the keynote address la „consfătuirile cu cadrele dicactice care predau științele sociale”. Perscutat Radu Florian? Să fim seriosi! 

Cuvintele lui Alin au însemnat si înseamnă enorm pentru mine. Eseul lui Lukács pe care l-am comentat atunci cu Alin se intitula „Omul ca miez si coajă”. Alin a fost martorul drumului meu spre si dinspre Marx. Parte din iluminarile mele s-au datorat discutiilor purtate cu el si cu prietenul nostru Călin Anastasiu. Alin a fost primul prieten din România pe care l-am sunat de la Philadelphia pe 23 decembrie 1989. 

 „Vladimir Tismaneanu este un exemplu prin drumul vieții sale. Poate si prin operă, dar judecarea operei nu o facem noi, ci timpul. A condus colectivul care a redactat Raportul asupra comunismului in România – este suficient pentru o viată dedicată cărții. Vladimir Tismaneanu este insa exemplar prin drumul de lupta permanentă. A înțeles de tanăr că societatea românească din anii 70-80 nu-i oferea nici o șansă. Ca fiu de combatanți comuniști in Războiul Civil din Spania era un paria pentru ilegaliștii născuti din nepotism si trafic de influentă. Cum paria au fost disidenții adevărați pentru inventații apăruti in ianuarie 1990 din neant. A emigrat in Occident unde a dus o luptă titanică pentru a fi primit in SUA, pentru a deveni profesor universitar si pentru a se impune ca expertul mass-media americane in problemele României si Europei de Est. Este un om cu un parcurs de admirat. Dacă România l-ar fi acceptat când era tânăr, acum am fi avut un profesor universitar de excepție, nu dascăli care au semnat angajamente cu Securitatea pentru o bursă Fulbright, oameni cu diplome de doctori pe baza unor doctorate copiate si academicieni cu ideologii legionare și antisemite. Greu de acceptat pentru unii…” 

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Ceea ce spuneti sunt chestiuni pe care noi, cei de aici, le apreciem foarte mult, nu stiu daca pentru cei de acolo au vreo insemnatate. Ne confirmati indirect ca „democratia populara” a avut si lucruri bune, cum au fost calitatea educatiei si obiectivitatea evaluarii. Cu un invatamant „comun” gratuit si obligatoriu, iar cel liceal si universitar fara taxe, costurile scolare le suportau contribuabilii romani. Cred ca este frustrant (putin spus) ca altii sa ne ia personalitati culturale „gata facute”, made in Romania, in care noi am investit financiar si cultural. Despre prietenie, care nu se confunda cu colegialitatea, cred ca are temperaturi diferite, in functie de varsta si interese, de la fierbinte in copilarie, adolescenta si tinerete, pana la o prietenie rece, o data cu trecerea timpului, mai ales ca ochii care nu se vad se uita. Nu stiu la ce perspective ati visat ca veti avea in SUA, dar profesor si publicist ati fi fost si in Romania. Poate chiar in structurile de putere, dupa 1989. Din cate stiu, nu ati avut niciun parcurs ocupational prin Congres sau pe la Casa Alba, poate ne povestiti daca ma insel sau ce ati obtinut in plus acolo.

  2. Alin Teodorescu a fabulat copios si nesincer in textul in care v-a atribuit lipsa de „sansa” sau credea ca ati fi fost tratat ca un „paria”. In termeni sociologici, cand spui despre cineva ca nu are nicio „sansa” sau ca va fi tratat drept un „paria” ii pui de fapt niste bariere, iar cand astfel de lucruri le spui despre tine insuti, practic iti pui singur niste bariere. Dovezi ca Alin Teodorescu s-a inselat sunt parcursul lui de consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase, de șef al cancelariei primului-ministru, cu rang de ministru si de deputat PSD in legislatura 2004-2008. Proba de cea mai crasa obedienta a lui Alin Teodorescu a fost ca a intrat in PCR in 1989! S-a inselat cumplit, pariind pe un cal mort. N-as pune pret pe vorbele lui si nu l-as numi prieten, cel putin nu un prieten „sincer”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro