miercuri, septembrie 27, 2023

Despre Referendum și murdarul joc al PSD

Urmăresc de câteva săptămâni încoace cu maximă atenție perfidul și ipocritul joc făcut de PSD în privința Referendumului pe justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis.
Dacă ALDE a preferat jocul cu cărțile pe față, anunțându-și deschis boicotul, PSD mimează prost și fals întruchiparea europenismului și a spiritului democratic. Dl. Liviu Dragnea a calificat drept normale întrebările la care ar urma să răspundă cu DA sau NU mâine românii în vreme ce ceilalți membri din conducerea de factură peremistă a partidului au anunțat că membrii și simpatizanții PSD pot să voteze cum doresc și cum le place. Doamna premier Viorica Dăncilă s-a dedat jocului de-a alba-neagra dovedind că nici vorbă să fie o disidentă. Doar o insă căreia i se întâmplă frecvent să își piardă busola partinică.
La urma urmei, dl. Liviu Nicolae Dragnea nici nu putea să procedeze altfel. Căci un îndemn la boicot pe față ar fi însemnat implicit recunoașterea faptului că din ianuarie 2017, adică din prima zi a guvernării, social-democrații români și-au formulat drept principale teme de lucru subminarea legilor justiției, salvarea președintelui partidului de închisoare și legalizarea corupției și a furtului la drumul mare.
Numai că ceilalți vectori de imagine ai PSD, începând cu d-na Ecaterina Andronescu, pe zi ce trece tot mai uitucă și mai expertă în încurcatul borcanelor și în amplificarea haosului din școala românească, și continuând cu domnii Codrin Ștefănescu, Valeriu Steriu și mai recentul scos la înaintare Lucian Romașcanu se dau de ceasul morții pentru a ne convinge fie de imoralitatea, fie de inutilitatea consultării populare, fie de scopurile pur electorale ce l-ar fi determinat pe președinte să ceară convocarea acestui exercițiu democratic.
Am scris deja în repetate rânduri că Referendumul este de o importanță colosală. Rezultatele lui vor fi cel mai clar indiciu asupra a ceea ce vor cu adevărat românii. O viață într-o țară turcită, în care mita, peșcheșul, traficul de influență, angajările fictive să devină regulă de existență sau o conduită pro-europeană. Și chiar dacă are o valoare consultativă, consultarea populară de mâine va împiedica legiferarea împotriva a ceea ce a afirmat limpede votul.
Am admis deopotrivă faptul că Referendumul este învestit și cu o incontestabilă componentă politică. Validarea lui va fi echivalentul unui vot de blam dat de electorat felului în care PSD a înțeles să conducă țara. Practic, un succes al consultării populare va arăta în cel mai limpede mod posibil că electoratul demască și nu mai înghite imensa păcăleală grație căreia PSD a câștigat alegerile în decembrie 2016.
Iată numai câteva motive pentru care mai marii PSD se tem de Referendum și vor ca acesta să eșueze. Iată și cauza în virtutea căreia atât de decredibilizatul CNA , puternic tincturat politic, a oprit difuzarea clipului președintelui. Degeaba se bagă în seamă fostul cititor de prompter Herjeu Radu, degeaba îl amenință el cu plângeri penale pe dl. Klaus Iohannis. Degeaba face sus-numitul ceea ce aș califica doar un teatru de proastă calitate. Adevărul este cu totul altul. În ireductibilă contradicție cu ceea ce debitează fostul angajat al lui Voiculescu și Ghiță. Care la CNA nu este decât o simplă sculă a PSD și a lui Dragnea Nicolae Liviu.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. „…se dau de ceasul morții pentru a ne convinge fie de imoralitatea, fie de inutilitatea consultării populare”

    Sperau să fie puțini participanți, astfel încât referendumul să nu fie validat. Unele sondaje de opinie arată însă că participarea ar putea fi mare. În aceste condiții, se încearcă determinarea cetățenilor, chiar dacă merg la vot, să nu voteze pentru Referendum. Bun, acum și sondajele…Toate sunt lipsite de credibilitate, cu predicții contradictorii, în contextul în care toate instituțiile de sondare a opiniei publice sunt apropiate de PSD, sau aripa sa ProRomânia. Prin urmare, unele pot fi exagerat de optimiste în favoarea unor partide pentru a le descuraja electoratul, altele pesimiste, pentru a-l determina să meargă la vot etc.

  2. Vine baba Safta la „sufragiu”, domnii din comisie îi bagă sub nas trei formulare despre care mare lucru nu știe; știe doar că trebuie să voteze (DA! să voteze) și uite-așa se validează referendumul, cu „Yes la vot” fără număr, fără număr…
    Despre primul formular, ducă-se! Oricum alegerile europarlamentare n-au prea mare importanță în momentul actual, numa’ referendumu’ „să treacă”. O fi economie de parale de la buget, o fi iuțeală de mână și nebăgare de seamă, naiba știe. Pomenea cineva de alba-neagra? :)

    P.S. Apropo de referendum, după umila mea părere un răspuns avizat la prima întrebare necesită ceva cultură juridică iar la a doua ceva mai multe cunoștințe de Drept. Vă rog frumos nu trageți în pianist, pardon, în baba Safta. :)

  3. Unde am votat eu se striga de-a lungul sectiei daca X voteaza sau nu si la referendum . Poti recunoaste de la o posta un teleghidat dupa cum cere doar buletinul de la europarlamentare . Nu imi pare a fi legal .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro