luni, octombrie 2, 2023

Despre sloganuri și Poliția Română, înainte de 10 august – Actualizat (2)

Ca să ne înțelegem, cu riscul de a supăra, eu susțin UE, cât mai multă UE, adică Uniunea Europeană și instalarea în România a unor standarde europene și nu susțin deloc… exprimari precum cele care sunt la modă în aceste zile. Nu susțin forma, formularea, chiar dacă esența de enervare este legitimă. Nu mi-am propus să fiu neapărat la modă, îmi asum doar părerile mele. Nu mă „predau”atunci când curentul care pare a fi majoritar mătură totul, inclusiv rămășița de nemitocănie care ce a mai rămas în viața publică.

Dacă am ajuns și pe baricada “bună” să vorbim precum senatorul Șerban Nicolae în dialog cu Cosette Chichirău, în parlament, înseamnă că bivolii pesediști și toată baronimea roșie au învins. Nu e toată lumea de acord aici.  Unii (Doru Braia de pildă ) îmi explică sau mă acuză de un lucru la care trebuie să reflectez serios, chiar dacă nu îmi convine. El susține că societatea românească „a ajuns unde este astăzi din pricina unor elite care confundă România cu Calea Victoriei”, spune el (eu eram poziționat simbolic pe Calea Victoriei). E interesantă și părerea unuia dintre fondatorii Uniunii pentru Reconstrucția României care initial nu a susținut demersul, dar și-a schimbat părerea.  “Am trecut pragul de la care neutralitatea și judecata rece mai sunt posibile. Statul meu e în război cu mine. Eu așa mă simt. Asta mă forțează să aleg între a fi de o parte sau de alta a baricadei, chiar dacă de partea mea se mai luptă și cu sarbacane cu cornete de hârtie și se mai trage și cu praștia în propriul picior. Când am început să simt așa, alegerea a devenit inevitabilă. Ca să descurajez polemicile uzuale, țin să spun că nu cred că am dreptate și nici nu cred că toți trebuie să acționeze ca mine, eu însumi am ajuns greu și cu inima grea aici.” Unde foarte mulți oameni suntem de acord – aceste este cel mai mic numitor comun ale forțelor anti-PSD – este în ce privește inițiativa #fărăpenali.

Chiar dacă domnul Cărtărescu vedea makurtizare într-o înjurătură și mergea la originile expresiei (care ar proveni într-o înjosire a femeii),  eu cred că insulta aceea arată doar o radicalizare a unei părți din societate. Vorbim de ceva similar în episodul în care Robert de Niro stătea pe scena unei recepții hollywoodiene simandicoase și a avut de transmis, în aplauzele frenetice ale asistenței,  doar mesajul Fuck Trump. Nu are legătură nici cu primitivismul, nu are legătură nici cu sexualitatea. Sloganul politic este definit în dicționar drept “o formulă pregnantă, concludentă care exprimă în chip lapidar țelurile politice (…) ale unor grupuri, organizații sau o problemă de actualitate.

Deci, poate fi sloganul sau crezul unui fringe politic, al unui grup radicalizat pentru că e scos din minți efectiv de modalitatea în care se petrec lucrurile cu cei de la putere și urăște intens, cu  pasiune. Bizar, epoca Adrian Năstase și chiar a lui Ion Iliescu nu a cunoscut așa o emoție revărsată de la Mineriade sau din vremea Pieței Universității. Am avut nevoie de manifestarea puterii în varianta Teleorman și de circul cu trei premieri (la pachet cu Belina) pentru a se trezi o pătură neactivată electoral de obicei…

A trebuit cinismul cuiva de tipul Darius Vâlcov  – care nu pleacă automat din funcția publică după condamnare și poveștile lui  cu tablouri, ci își bate în cuie turul pantalonilor de jilțul guvernamental, explicându-ne despre autostrăzi. Dincolo de exprimare, susțin categoric orice demers democratic de rezistență la actuala putere, care, așa democratic instalată cum e, se dovedește a fi o catastrofă pentru România. Chiar cei care au votat PSD nu au votat pentru măcelărirea legilor justiției, în cea mai mare parte. Am protestat în stradă, cu familie cu tot. Urmăresc aprobările de mitinguri pentru #Rezist.  Sper să se strângă o mare masă de oameni pe 10 august, cu zecile de mii.

Cât despre Poliția Română, subiectul înrudit, părerea mea care momentan este neștearsă și în topul recenziilor online:

De la coruptia măruntă până în vârful ierarhiei, de la un secretar de stat din MAI care negocia șpaga cu un om de afaceri în parcarea ministerului până la ultimele scandaluri, trecând prin infiltrarea de la fostul UM 0215, Poliția Română nu este astăzi ce ar trebui să fie, adică o forță imparțială politic, care să ajute la înfăptuirea legii. Lipsa de verticalitate de la vârf se resimte până în ultima comună. Treziți-vă!!!”. Nu am fost, precum alți internauți, raportat la Facebook, alminteri declar public că orice manevră în acest sens se va lăsa cu un proces și voi atrage răspunderea inclusiv patrimonială a celor care vor fi tentați să semneze documente oficiale în acest sens.

Am dat acea stea pentru mai multe lucruri. Am făcut vorbire de scandalul cu Fătuloiu (promovat pe urmă să ne reprezinte în Italia după ce l-a invitat pe mituitor în birou), despre utilizarea fondurilor informative ale UM0215 nu am amintit decât voalat, despre catastrofala politică de resurse umane nu am vorbit. Sunt ordine în MAI care nu au fost publicate în trecut în Monitorul Oficial și nu sunt publice și totuși au fost aplicate, nu e o coincidență nici că Direcția a IV-a a Securității a fost pusă în acest minister, nu e o coincidență nici că s-au luptat și au picat trei miniștrii în mai puțin de o lună când să fie vorba de un nou șef la UM 0215 care să înlocuiască “puiul vulpii” cum era cunoscut șeful de acolo.

Și cine sunt opozanții acestei manifestări? Probabil că nu vă surprinde dacă vă spun că între altele este vorba de Georgiana Arsenie, jurnalist Sputnik, acel Sputnik care îl venerează pe Putin. Ea spune așa, că cetățenii care au reacționat sunt o catastrofă:

Şi, surpriză! Ziua mult dorită a venit. Sub forma unui Audi cu număr de Suedia, cu o înjurătură la adresa Partidului Social Democrat. Nu am simpatii politice — pentru mine, Vladimir Putin este unicul lider al acestei lumi şi cel mai bun preşedinte — dar grosolănia de care a dat şi dă dovadă întreaga societate românească în aceste momente este catastrofală.

Poliția Română, pe de altă parte, în termeni de PR, a comis eroarea pe care nu trebuie să o faci niciodată – ca autoritate a statului a intrat cu picioarele înainte într-un scandal politic. Urările de bine destinate palierului politic s-au întors precum un bumerang asupra paginii de Faceboo Poliția Română. Pagina a ajuns în timp record la un rating de 1,2 stele din 5 posibile. Cetățeanului i-au fost luate plăcuțele care circulau în deplină legalitate, așa cum a anunțat Ambasada Suediei, inflamând dincolo de 1.000.000 de vizualizări fapta respectivă. O mai bună reclamă pentru mitingul de pe 10 august nu aveau cum să facă nici plătiți.

Acțiunea ulterioară a unor purtători de epoleți a fost la fel de catastrofală. Unii au rugat în sistem să primească review-urilor maxime de 5 stele, fiind raportați chiar de unii colegi de-ai lor. Să te ocupi la serviciu cu astfel de lucruri este special. Alții, mai ascunși, s-au apucat să raporteze oameni profitând de faptul că oricine, chiar și un profili fals poate raporta un review. Nu îmi dau seama exact cum îl poate și bloca un reviewer, cet este că zeci de oameni care între timp au o comunitate pe Facebook au pățit. Aliminteri față de susținerile Poliției că nu au fost ei de vină (știau și au menționat chestiunea că oricine poate…) o fată le-a răspuns simplu rugându-i sa vină să explice acest lucru și cetățenilor care s-au coalizat în acea comunitate.

https://www.facebook.com/business/help/community/question/?id=10216327946533013

Un lucru este cert – autoritățile publice nu sunt pregătite pentru tsunami-ul internetului. Trăiesc încă în epoca caschetelor, a stațiilor de emisie-recepție și a pulanelor, într-o lume 1.0. Iar viața îi va trezi curând, nu doar cu ocazia acestui episod.  În schimb, cu excepția mitingului care l-a dat jos pe Ponta și cel cu luminițele,  #Rezist nu a reușit momentan să facă prăpăd decât pe Facebook-ul Gabrielei Firea și al Poliției Române – aștepăm forța în offline și la vot, alminteri traseul actual știm unde duce. Și mai știu și alții , nu doar noi – nu degeaba vor fi reîncepute programele Europa Liberă în România. Nu uitați de 10 August!

UPDATE___

Tocmai mă pregăteam să comentez favorabil că nu au desființat pagina de Facebook, când colo niște milițieni din forurile superioare au decis să scoată review-urile, după ce au încercat șicane la adresa celor care adresau opinii. Ca atare, am vrut să postez pe cealaltă pagina care rămâne în online cu review-uri, însă nu se poate, se petrece ceea ce spun pozele de ecran de mai jos. Dezastru comunicațional e puțin spus.

Dupa cum se poate vedea din poza 5 de mai jos, lipseste optiunea de Review de pe pagina Politia Romana.

UPdate 2

https://www.facebook.com/politisti2.0/posts/2107368912854455

Abia după ce am scris despre polițiști 1.0 am aflat că există, undeva și polițiști 2.0, care s-au solidarizat la mișcarea #fărăpenali. Interesant, ar fi și mai interesant dacă ar avea opțiunea de review, ar primii mai multe stele de la mine decât ceilalți.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Dacă tot vorbim de Sputnik: turiștii ruși opresc mașinile la Huedin (un orășel aflat între Cluj și Oradea) și își fac poze cu indicatoarele de intrare în localitate. Ce facem, schimbăm numele localității? În urmă cu mulți ani, prietena mea de pe vremea aceea a vrut o poză în Croația, cu mâna pe indicatorul de intrare în localitate din celebrul oraș din peninsula Istria. Iar în acel oraș există și un obelisc super-sugestiv, plus o mulțime de bile de piatră care delimitează spațiile de parcare.

  Psihologic vorbind, înjurătura este un mod de a detensiona situația fără a pune mâna pe ciomag. Sigur că atunci când cel înjurat deține puterea, vrea sancțiuni și pentru înjurături. Dar capacul nu poate fi ținut apăsat pe oală la nesfârșit, dacă focul continuă să ardă sub oală. La un moment dat presiunea răbufnește.

 2. Citez: „Trăiesc încă în epoca caschetelor, a stațiilor de emisie-recepție și a pulanelor.”
  Cum? PULAN? Ce e ala?

  Oare un numar PULANPSD ar fi tot asa confiscat de militie, tinand cont de faptul a PULAN este un cuvant folosit chiar de ei?

  • Recunosc cinstit, persoana care ma ajuta de obicei este in vacanta si articolul nu putea astepta intoarcerea persoanei :)

 3. Inteleg ca nu sunteti de acord cu modul in care rafuleaza populatia exasperata insa acceptati insa un contraargument. Mentionati ca autoritatile publice nu sunt pregatite pentru era internetului. Nici noua generatie (internautii) nu par sa fie pregatiti insa pentru viata de dincolo de Monitor si tastatura si traiesc si ei in bula lor. Pentru ca spuneti ca asteptati aceasta categorie de populatie si in offline la vot, ca si cum PSD-ul a castigat alegerile pentru ca aceasta categorie nu s-a prezentat la vot. Insa sondajele dinaintea votului au fost relativ precise in predictii (deviatia intre ce s-a prognsticat si ce a iesit pe urma a fost sub 10% iar PSD-ul a castigat alegerile cu mai mult de 10% dieferenta fata de opozitie). Asa ca recomandarea mea ar fi sa parasiti putin bula elitismului, si sa imbratisati populatia asa cum e ea (mai mult sau mai putin educata, cu tot ce inseamna asta) pentru ca altfel, la urmatoarele alegeri o sa fiti din nou socati ca un partid care propavaduieste furtul si smenul a iesit din nou castigator in alegeri. E frumos sa visam ca avem o tara cu oameni care mai de care mai culti si mai educati, insa din pacate primul ministru pe care il avem e o oglinda a majoritatii populatiei si nu un accident iesit dintr-o minoritate.

  Puteti sa intindeti o mana acestei miscari care a prins contur in ultimele saptamani sau puteti sa o ignorati (or chiar sa va distantati de ea si sa va simtiti repulsati de gest, precum domnul Cartarescu). A doua varianta va v-a conferi acea aura de superioritate (inteleg ca nu vreti sa coborati cu noi in noroi), insa ma indoiesc ca veti reusi sa convingeti populatia (din nou, mai mult sau mai putin scolita) sa vi se alature.

  • Promit sa reflectez serios la ceea ce spuneti. Precizez ca sunt pe 11 septembrie organizatorul Conferintei Nationale in domeniul educatiei, deci ceva incerc sa fac concret in directia in care vorbesc. Daca ati citit articolele mele stiti ca am „intins o mana ” miscarii #Rezist, ba mai mult am participat direct de foarte multa vreme. Nu sunt de acord acum, cu injuratura si nu pot fi vreodata, daca asta ma exclude sau ma descalifica, asta e. O felatie nu poate fi niciodata program national de reforme si de scoatere a Romaniei din noroi, la modul (halul) la care e formulata….

 4. Eu as fi mai atent cu zece august. Nu se stie cati vor veni. Organizatorii au omis sa lanseze si o invitatie celor din Romania – alaturati-va, venim si noi, cati suntem, dar haide, si voi! Combinat cu ceva sicane la frontiera, ceva opriri pe drum ale politiei care stim acuma foarte clar (nici o surpriza) ca are o pozitie politica, si mai stim care este aceea, pot reduce numarul prezentilor pana la derizoriu, care sub-prezenta va fi abil exploatat de PSD. Nu e asa usor, okay poate cei din Europa apropriata Romaniei sunt in alta pozitie, dar pentru unul in US, Can, Aus, NZ, nemaivorbind de rataciti prin Asia, America Latina, e umpic mai dificil, te gandesti, dau niste jde mii de coco ‘to make a point’, stiind foarte bine ca dincolo de valoarea simbolica, nu o sa dea Dragnea de pe cal jos? Mi-e tare teama ca 10 August va fi un mare fas. Ma rog sa ma insel. Lipseste vizibil conectarea #rezist cu diaspora, coordonarea in actiune. Iar, sper sa ma insel, si 10 August sa fie un succes.

  • Fara presiunea mitingului ar mai fi rezistat….asta e opinia mea. Ca o criza buna este folosita de oamenii politici sa isi inlature adversarii, asta e altceva….

 5. S-a auns la o linta dincolo de care nu va urma decat violenta si asta poate fi oprita cu intelegerea faptului ca trebuie mers la vot cu ideea fundamentala ca oricine este mai bun decat PSD. Singurul care merita scabrosenia de pe placute este cu siguranta PSD si psdistii stiu asta si stiu de ce nici nu semneaza petitia cu Fara penali pentru ca ei vor cu Penali si stiu ei de ce, deci vom repeta acel slogan amendat in circulatie daca va fi necesar caci altfel va trebui sa punem mana pe ciomege si sa devenim si noi mineri.

 6. Desigur ca asa cum toti erau Charlie si noi putem fi in 10 august : si eu sunt Diaspora. Asa ca sa paritcipam cat mai multi

 7. Sigur ca sloganul e cam de autobaza, dar este extrem de eficace…enerveaza la culme :P
  Stiti de ce? Pentru ca dovedeste ca PSD-ul nu are puterea cu care intimideaza foarte multi oameni. Si asata-i face extrem de vulnerabili pentru ca disipeaza frica.
  Fisa asta mi-a picat abia de catvea zile, adun si eu semnaturi la tara, ptr farapenaliinfunctiipublice, si am observat cateva chestii, asa , la firul ierbii. Vi le spun, ptr ca la tara e un pic diferit de oras, poate se intelge mai bine ca chichirezul e, totusi,la tara. Nu doar la tara, doar ca la tara e mai mare :P
  In priumul rand mi-am facut un tricou, cu kitul media pus la dispozitie, e super! Sa vezi ochi holbati si priviri date peste cap, mai ales cand faci pe nevinovatul prin cuiburile de pesedisti…merita toti banii
  Sa explic un pic.
  Listelele astea merg, din cate am inteles, dupa ce se strang semnaturile, la primarii, pentru verificare, de aia se fac pe localitati.
  La tara se cam stiu toti… si cine verifica? Aia de la primarie, ma gandesc…multora le e „târșă” sa semneze daca primarele e pesedist turbat, pentru ca asta e dovada ca nu „executa”. ca sunt „dusmani”. Si vine vremea sa se” imparta” pasunile, pentru care se primeste subventie, vine vremea sa primesti, sau nu, fo autorizatie de constructie, sa soliciti fo comisie care sa constate vreo calamitate (seceta, grindina, inundatii, mistreti etc). Poate asfaltarea se opreste in fata casei tale…poate te trezesti cu aia de la APIA, mediu, garda, ca toti avem o musculita pe caciula, ca n-om fi toti bugetari care nu gresesc ncodata ,si atunci nu mai exista text, nu?stiiti cat e amneda daca ai un lucrator cu ziua nedeclarat? Pana la 100.000 de lei! Dca aduci pe unul sa-ti vopseasca gardul sau sa -ti faca groapa la cimitir, nu glumesc, si nu-l declari la nu`s ce REVISAL amenda poate fi de pana la 100.000 de lei. Sunt n`spe cazuri…80.000 ptr unul care nu declarat ca e angajator, 3 gropari in cimitir sapau la groapa lui!
  Toate depind cumva de primar si, mai ales, de secretar. Care daca nu vrea sa convoace comisia nu o convoaca, iti da o….bip (apropo, cu o placuta de inmatricularecu BIPPSD ati fi de acord? ) de nu te vezi. Legal, ca abuzul nu (va)exista si din …bip, el si famelia lui nu au un benefciu material, nu? :P
  Adica ei ar vrea, dau din clont dar cand le pui foaia in fata nu semneaza.Am strans doar fo 30-40 de semnaturi, desi, din gura erau mult mai multi. Fețe de-a dreptul speriate, nu glunesc! Si incepi sa te gandesti…de ce?
  Prima observatie: ar fi multi oameni decenti dar exista o spaima reala ca vor fi…bip (ce-mi place treaba asat, hai sa punem bip in loc de cuvantul urat :P) de primar, secretar etc. Pana nu se rezolva cumva asta primarii si secreatrii vor fi jupani.
  A doua. Organizarea e slaba si nu-mi explic de ce doar USR actioneaza. daca te uiti pe lista cu punctele si persoanele de contact veti vedea ca sunt prea putini, nimeni in zonele rurale si fara o colaborare cu PNL de ex. Ar fi putut pune umarul si ei, sunt mai bine organizati…pare ca sunt invidiosi si cam fac pe spectatorii. Semneazaa si ei, normal, dar nu am vazut sa stranga semnaturi.
  Iar cei de la USR sunt un pic coplesiti, sunt prea putini, si le lipseste un soi de pragmatism…ma gandeam ca, la modul cat se poate de practic, atunci cand am dus prmul set de liste ploua, nu era nimeni la cort, a trebuit sa ma duca pana la ei la sediu. OK, dar cati au mers la sediu? Cati poate au renuntat, din comoditate? Acolo multumiri, dar atat. Habar n-au avut din ce localitate sunt, e un fel de entuzism care nu poate tine multa vreme, asa, personal. Apoi moare si se pierde. Voluntarii astia neorganzati pot produc efecte mult mai mari intr-o minima organizare (sa spunem ca in loc sa ai 4 puncte de colectare a listelor si 2 voluntari mari si lati in judet , care mai au si viata lor si nu pot sa umble chiar toata ziua din casa in casa, ai 10 puncte si 20 de voluntari, inclusiv la tara…cum ar fi?
  A treia si inchei, am vrut doar sa va spun cateva concreteturi, actiunea asta cu farapenali e buna, buna, imi place la nebunie, chiar poate modifica ceva, in cel mai rau caz ii enerveaza si dovedeste ca exisat solutii de „lupta” ….dar sunt prea putine actiuni de acest gen, cu efcet cat sed poate de practic si masurabil.
  In schimb ne cocoseaza nu`s ce feisbucareala cu politia si tablita sturlubateca…OK, au impact in media, dar sunt chestii trecatoare, se evapora in timp. Si se pierde mult potential, in fond.
  ar trebui cat mai mukte actiuni comcrete , care sa duca la schimbara legilor. Ma gandeam, de ex, la potentialul imens al unei iitiative pe pensii. Sunt o groaza de pensionari care au muncit peste 40 de an cu pensii de rahat, ei vor primi mai putin decat au contribuit, calculele sunt simple. De c sa nu-i atragem printr-o intiativa legusaltiva care sa le reasca lor pensiile, pana la aacoperi contribitia? Evident vor scadea alte pensii nemeritate…dar ..e tarziu, poate altadata..

  • Foarte utile lucruri, imi confirmati multe supozitii si merge mana in mana cu obserevatia unui prieten de pe FB care a adunat semnaturi in Gara de Nord.

  • În cazul sloganului ăsta e vorba de ridicol. La ridicol nu rezistă nimeni. Bivolul cartierului poate bate pe oricine, dar dacă sute de oameni râd de el de la balcoane, n-are ce le face.

   • Cred ca e vorba de mai mult. E vorba de a intoarce bip tot cu bip, adica, mai pe inteles, de -o vreme suntem bipuiti cu argumente legale, trase de par, inclusiv presedintele, care trebuie sa „execute’ si el, ca asa zice legea, constitutia, CCR etc.
    CCR, Toader, slugile lui Dragnea de fapt, ne „fac” (si pe romaneste si pe englezeste :P) argumentand ca legea zice si drege. Te simti cumva neputincios…legea e pervertita si nu poti face mai nimic. Si atunci ti se pune pata…
    OK, acum si-au luat-o si „ei”, tot pe lege…nu au putut sa-l penalizeze pe tip, care, genial, asa sofer cum e, ba tocmai pentru ca e un om simplu, ca noi, i-a „facut” si el. Asta i-a enervat la culme, au gresit fortand …si acum dau indarat.
    Am simtit un fel de satisfactie inexplicabila la inceput (vorbim de o insulta, in fond, de regula ma irita asa ceva), am realizat apoi ca satisfactia „provine” nu din insulta in sine, ci din faptul ca li s-a raspuns la fel de eficient si, mai ales, pe aceeasi schema folosita de ei: portite legale, interpetari la limita etc.
    Toata „floarea” pesdista , a fost „facuta” de un sofer…a avut o sclipire de geniu cu treaba asta (nu ma refer la insulta in sine ci la „schema”, la impact, la rezultate)
    Bivolul tantos si fudul si-a luat-o de la un vitelus candid si feciorelnic, ingenios mai din nimereala, mai din instinct. In uralele tribunei!

  • Vă mulţumesc pentru analiza de la firul ierbii. Este foarte bună pentru a înţelege şi faptele care se petreceau în perioada comunistă. O istorie paralelă!

   • Ei, na, nu ne ajunge statul paralel?
    Da, nu m-am gandt la asta…sunt asemanari clare, poate o fi vreun manual pe undeva :P

  • Cu talent de lipsa de politete, da…aceasta lipsa de politete tasneste precum Cascada Urlatoarea, din toate directiile.

 8. Unora care din stat al „pestilor” acelora pe care ai numesc curve pe cei din diaspora primnd din postura de pesti banii munciti de acestia, pelimba lor de pesti nu le poti spume meteu decat MU . E!

 9. Profesorul Tudorel Toader-poate raspunde la intrebarea pe care o citez din textele unui prieten scriitor:
  „Atunci cand un profesor universitar dovedeste- prin actiuni concrete sau luari de pozitie in viata publica-lipsa unei minime condute morale rezultand din renumtarea la o conduita morala si din relativizarea cunosterii in domeniul rspectiv , in scop politic, el mai poate ramane profesor?

  PS In context va intreb eu pe dvs in calitate de organizator al Conferintei Nationale in domeniul educatie din 11 septembrie :
  Societatea este interesata ca dascalii sa-i educe pe elevi/studenti in spiritul legilor, moralei si adevarului?

  • Inainte ca societatea sa fie interesata ca educatia sa faca si sa dreaga, m-as fi asteptat sa fie interesata de subiect. Ca sa citez un editor TV „cele mai proaste ratinguri le facem cand discutam despre educatie”. Eu inca nu am abandonat lupta, dar pot spune ca mi-e foarte greu sa organizez conferinta si ca interesul pentru a o sprijini este minuscul spre non-existent.

 10. Hai sa vedem. Acest mesaj trebuie sa treaca de acelasi editor care m-a anuntat ca „cred ca in momentul acesta am interupt orice colaborare” si sunt foarte curios sa vad daca va trece.

  Anunt cititorii ca este ultimul articol pe platforma Contributors.ro si ca nu am primit o explicatie despre motivele care stau in spatele deciziei. LA REVEDERE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro