sâmbătă, mai 18, 2024

Despre vaccinuri – De ce aceeași doză, indiferent de greutate?

Una dintre nedumeririle oamenilor cu privire la vaccinuri este legată de de dozaj. De ce cantitatea de vaccin care se administrează este identică indiferent de mărimea individului? De ce o femeie micuță și slăbuță, de doar 50 kg, primește aceeași cantitate ca un bărbat masiv, hai să zicem, unul de 120 kg? De ce nu se aplică și în cazul vaccinurilor același sistem ca la antibiotice sau la alte medicamente, în care doza se ajustează în funcție de greutatea celui tratat?

De fapt, subiectul apare recurent pe forumurile de părinți, mulți fiind îngrijorați ca nu cumva copilul lor să primească o doză „prea mare” de vaccin. (Și o scurtă observație: întrebarea este legitimă – fără îndoială! -, dar maniera în care este, de obicei, pusă și, mai ales, nesfîrșitele comentarii invariabil stîrnite sugerează mai degrabă isteria antivaccinistă decît o încercare onestă de a afla un răspuns corect. În fine…)

Pentru a înțelege fenomenul, să apelăm la o analogie și să ne uităm la două țări (imaginare…), Zauritania și Crocodilostan. Zauritania e o țară mare, cu mulți locuitori (100 de milioane); Crocodilostan este mult mai mică (5 milioane). Ambele au nevoie de mașini; cum pot să facă rost de ele?

În principiu, sînt două metode: ori le importă, ori le produc pe plan local. Dacă se hotărăsc să aducă mașinile dintr-o altă țară, gata fabricate, mărimea importurilor va diferi drastic: Zauritania fiind mai mare, va avea nevoie să importe de 20 de ori mai multe unități decît Crocodilostanul.

Pe de altă parte, cele două țări au și opțiunea de a construi mașinile de unele singure, importînd doar proiectul tehnic. În acest caz, cantitatea importată va fi identică; odată ce ai obținut planurile tehnice, poți fabrica oricîte mașini îți trebuie.

Să ne întoarcem acum la vaccinuri. Fiecare dintre noi dispune de „fabrici” capabile să genereze anticorpi, dar acestea au nevoie de instrucțiuni detaliate pentru a ști ce să producă. Vaccinurile sînt similare acelor planuri tehnice care descriu, în cel mai mic amănunt, cum trebuie să arate produsul finit. Ca urmare, cantitatea administrată nu depinde de mărimea individului.[1]

În cazul serurilor, situația stă cu totul altfel. Trebuie să ne reamintim că vaccinurile și serurile sînt două lucruri complet diferite, deși distincția este deseori ignorată în presă. Spre deosebire de vaccinuri (similare unor planuri de fabricație), serurile conțin direct produsul finit: un cocktail de anticorpi, produși de un alt organism. În acest caz, cantitatea folosită depinde, de obicei, de dimensiunile pacientului.[2]

Decizia între a folosi un vaccin sau un ser este la fel cu cea dintre fabricație pe plan local sau import pe scară largă. Dacă este urgent și nu poți aștepta ca fabricile tale să intre în funcțiune, vei administra ser pacientului. Cîștigi un tip esențial, dar costurile sînt mari, iar produsul de import poate să nu fie perfect adaptat condițiilor locale. Dacă dispui de timp, e mult mai sigur și mai ieftin să imporți doar planurile, iar producția să o faci local. Uneori, poți chiar apela la ambele metode, administrînd atît serul cît și vaccinul; un exemplu este tratarea tetanosului.[3]

Așa că, stați liniștiți, doza de vaccin pe care o primiți este cea potrivită. Ea este calculată astfel încît să fie suficientă pentru a „educa” sistemul imunitar să recunoască și să neutralizeze patogenul în cauză și nu depinde de cîte kilograme aveți.

NOTE_


[1] Children’s Hospital of Philadelphia (2019, decembrie 19). Vaccine Safety: Dosing Safety. https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-safety/dosing-safety#

[2] Wordell C. J. (1987). Intravenous immune globulin: dosage and administration. Pharmacotherapy, 7(2), S27–S30. https://doi.org/10.1002/j.1875-9114.1987.tb03510.x

[3] World Health Organization. (2010). Current recommendations for treatment of tetanus during humanitarian emergencies. https://www.who.int/diseasecontrol_emergencies/who_hse_gar_dce_2010_en.pdf

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Comparatia este inoportuna. Omul este un sistem biologic cu particularitati specifice,ŕ o masina nu are reactivitatea umana. Orice vaccin ca doza are o anume incarcare virala si poate produce reactii adverse de la un om la altul. Daca toata lumea ar fi niste masini atunci in prospectele vaccinurilor nu ar scrie nimic ca reactii adverse.

    • Pai, ca sa pastram comparatia.

      Sa zicem ca masinile de pe glob au o problema software. Luam masina ta, o analizam, gasim problema si facem o corectie de program. Punem pe un stick, il bagam in masina si voila, a pornit …, chiar daca a mai tusit de cateva ori, astea sunt efecte secundare …

      Cu acelasi stick, mergem la toate masinile de pe glob? Ai curaj?

      Din experienta mea, modelul nu poti aplica la problemele software la toate computerele pe lume, intotdeauna vei avea unele diferite, exceptii, etc.

      • Am rugamintea sa scrieti de softuri cand pe glob nu vor fi oameni ci doar roboti. Nu ati avut note mari la biologie si anatomia omului. Softurile la masini sunt diferentiate ca sa nu fie furate si pastrate si ca licente. Oameni nu sunt creati dupa licente tehnice ci ale naturii.

  2. UE o sa gaseasca o solutie si la problema pusa de dumneavoastra – un program de ingrasare a femeilor costelive si infometare a barbatilor supraponderali; :)
    Si totul printr-o noua directiva UE fara necesitatea aprobarii in parlamentele nationale- „Catre o viata sanatoasa, uniforma, de culoare verde ierbos pentru cetatenii UE”.

    Pentru cei curiosi sa stie ce se intampla cu fabricarea de noi vaccinuri in UK.
    UK a cumparat 60 de milioane de doze Novavax, 30 milioane de doze Janssen (Johnson and Johnson) si cu fabrici de productie in UK INCLUSIV firma franceza Valneva la Livingston (West Lothian).
    https://www.thesun.co.uk/news/13882112/novavax-vaccine-uk-covid-strain/
    Si o sa faca irlandei o oferta care nu poate fi refuzata in pofida reticentei politicienilor pro-UE.
    https://www.irishtimes.com/news/health/prospect-of-uk-sharing-vaccines-with-state-many-many-weeks-away-says-coveney-1.4522144
    https://www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-56556125
    Si asta o sa ajute la reluarea legaturilor dintre Irlanda si Irlanda de nord.
    Blocade europene a mai vazut UK in istorie de prea multe ori si acum vedem amenintari cu rechizitii de vaccinuri si planuri pentru PIRATERIE comerciala marca EUSSR.
    UK a platit IN INTREGIME (84 mil. £) dezvoltarea vaccinului si il VINDE LA PRETUL DE COST!

    Dar sa mai vedem un articol din Guardian (avocatii din oficiu ai UE in UK) referitor la practici CRIMINALE in industria farmaceutica din Frantal – firma Servier. 2000 de decedati!!!
    https://www.theguardian.com/world/2021/mar/29/french-pharma-firm-found-guilty-over-medical-scandal-in-which-up-to-2000-died

      • Ma bucur ca ati observat! :)
        Sa inteleg ca ati fi preferat un nume dintr-o alta limba de circulatie internationala sau nu?
        Acum, presupunand ca nick-name-ul dumneavoastra precum si identitatea de gen asumata sunt reale, etimologia este neaosa se pare.
        Planuiti o eliminare/epurare de pe forum a tuturor celor care nu au nume sau nick-name-uri neaose cum probabil intentioneaza cei de la AUR?

        Origine:
        Romanesc
        Traducere:
        Creatie a onomasticii romanesti. A fost mult utilizat la noi si acum incepe sa capete iar popularitate dupa o perioada de declin.

        Alaturi de acest nume intalnim si formele de Zmaranda, Smaragda, Zmaragda sau formele masculine de Smarand, care este insa foarte rar intalnita, Smarandache sau Smarandescu. Mai exista si alte variante feminine precum: Smara, Smarandita, Smeraldina, Smaragdo, Smaragda sau Manda.

        In ceea ce priveste semnificatia, ea este de smarald, piatra pretioasa.

        https://www.suntmamica.ro/nume-fete/smaranda-f

  3. Ne luminati care ar fi doza? Si cum se calculeaza? De ce la inceput era o doza iar dupa s-a micsorat?

    Conform logicii din articol, ar fi suficient o molecula ca sa trimita instructiuni organismului. Dar totusi observ ca se pun cativa ml, de ce asa de mult?

    Gandim si altfel si daca dam unui pacient 10 doze? Nu pateste nimic? I se introduc in corp aceleasi informatii de 10 ori.

    • Sunt intrebari legitime. As zice ca e nevoie de mai mult decat o analogie cu proiecte de masini…
      Fara a fi specialist, eu cred ca vaccinul introduce informatia in celula, iar celula umana produce proteina spike. Adica un fel de virus care insa nu se mai poate reproduce ulterior. De asta avem, unii, dupa vaccin, efecte identice cu simptomele bolii, si anume pentru ca avem un numar de virusi infertili produsi chiar de celulele noastre. Cu cat mai multe mARN introduse, cu atati mai multi virusi (infertili) produsi de corp. Care ar trebui sa fie suficient de multi ca sa fie bagati in seama de sistemul imunitar, dar suficient de putini ca sa nu ne imbolnaveasca cu adevarat…zic ca ar avea logica, doar ca nu are nicio baza stiintifica

      • ..foarte corect judecat, se fabrică în celule țepii virusului, ca să apară anticorpii specifici. Problema e cu numărul..

  4. ..da, fiecare celulă cu bucătărioara ei și cu propria centrală de apartament.. De la Dumnezeu, mama natură, sau cum vrem să-i spunem, totul (ne) e scris în ADN. Cei 46 care au speriat vestul cu x-x sau x-y în coadă..

    Gurile rele spun că x-x e superior, de aici și o rezistență sporită la boli.
    Să fim deci cavaleri și să recunoaștem superioritatea genetică a doamnelor.
    Bine.. cromozomul Y e și mai mic.. dar ca să nu fiu pus la zid de unii tovarăși (de suferință..) aș putea adăuga că noi cei ca bradul, nu numai că suntem mai solizi, dar avem și creierul mai mare. Ce bântuie prin el, e altă discuție.. :)

    Soliditatea de care aminteam induce o rată metabolică mai mare. Mai pe românește, cam câtă energie trebuie furnizată (de acele mici centrale de apartament) în 24 de ore, pentru a asigura funcțiile vitale (nu este inclus aici alergatul după femei.. :))

    Mai multe celule așadar, dar nu mai rezistente. Virusul are mai mult de muncă poate, dar dacă imunitatea proprie, sau cea indusă de vaccin, nu se opun, mărimea nu mai contează..

    Și situația e încă în ceață, adică nu se știe (nici nu se prea bănuie..) de ce la unii interferonul de tip I stopează eficient virusul la pătrunderea în țesutul pulmonar, iar la alții proteina aia Spike declanșează acea furtună de cytokine, care pune în pericol viața bietului om.

    De ce imunitatea dată de limfocitele T funcționează cu succes în multe cazuri, iar în altele nu, permițând virusului să-și facă de cap, începând cu plămânii și trecând apoi la restul organelor vitale ?

    Medicina nu e o știință exactă, deși similitudinea dintre ADN și informația digitală e frapantă. În loc de 0 și 1, la ADN nucleotidele (treptele scării) care au la capete fie A-T, fie C-G. Și dacă nu ar conta poziționarea lor stânga-dreapta, chiar ar fi un sistem binar, așa e ceva mai complex..

    Tot mama natură.. să pui totul în 46 de cromozomi (cu zeci sau chiar sute) de milioane de nucleotide, înghesuite într-un mic ghemotoc, în fiecare celulă, cu toate informațiile .. nu e de colea..

  5. „În acest caz, cantitatea importată va fi identică; odată ce ai obținut planurile tehnice, poți fabrica oricîte mașini îți trebuie.”

    Pentru informarea dvs. nu este de ajuns sa obtii planuri tehnice ci si alte detalii ingineresti toate numite „know-how” care se obtine prin contract de licenta care stipuleaza toate detaliile: cost, esalonare plati cat si cantitatea totala de produse care se vor produce sub licenta si in ce tari vor putea fi vandute.
    In Romania comunista s-au cumparat multe licente de produse industriale si s-au platit sume importante. Povestile cu furtul de tehnologii de catre securitate sunt multe „legende” propagate de persoane care nu au avut niciodata vreo implicare directa in productie/proiectare/cercetare. relativ la produse materiale/hardware nu software.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro