luni, aprilie 22, 2024

Devotamentul delatiunii: Andrei Marga, informator, dar nu „colaborator” al Securitatii

Motto: The past is not dead. In fact, it’s not even past. (William Faulkner)

Nimeni nu mai poate contesta ca Romania de azi atinge nebanuite culmi ale absurdului. Decizia Colegiului CNSAS privind relatiile profesorului Andrei Marga cu Securitatea, o institutie criminala pe intreg parcursul existentei sale, este paradigmatica la acest trist capitol. Nu neg ca s-a respectat litera legii. Dar oare si spiritul ei? Cand Sebastian Lazaroiu a facut o aluzie la acest subiect, profesorul Marga a negat emfatic ca ar fi semnat vreodata note informative. Acum stim, peremptoriu, ca a facut-o. Dar nu a fost „colaborator”. Ni s-a spus ca lustratia ar fi un proiect anacronic. Iata ca nu este. Oricum, cum imi scria un bun prieten, este o cumplita ironie a acestor timpuri faptul ca in locul lui Horia Patapievici, fortat sa demisioneze, se afla acum un fost informator cu numele de cod „Horia”.

Chiar daca membrii Colegiului, in virtutea unui articol din lege, nu pot pronunta verdictul de colaborator, este limpede ca dl Marga a fost informator. In mod normal, dl Marga ar trebui sa-si dea imediat demisia din fruntea ICR. Primo, pentru ca a fost informator, a dat note informative semnate cu numele de cod atribuit de Securitate. Secundo, pentru ca a mintit privind propriul trecut. Credibilitatea morala a lui Andrei Marga este ferfenita, pulbere.

Repet, ni se ofera in decizia Colegiului CNSAS toate datele care demonstreaza, dincolo de orice indoiala rationala, ca dl Marga a servit, ca informator, ca sursa, acea institutie, ca a avut nume de cod, ca a facut rapoarte olografe despre intalnirile sale cu intelectuali vestici care faceau cercetari in Romania (inclusiv cunoscuta antropoloaga Katherine Verdery, profesoara la City University of New York, autoarea cartii de referinta despre compromis si rezistenta in cultura romaneasca in anii regimului Ceausescu). Discutiile despre filosofii contemporani americani si despre Michel Foucault, relatate cu copios devotament al delatiunii, sunt chiar savuroase. Sursa „Horia” era deosebit de sarguincioasa si temeinica, asemeni personajului pe care il acoperea acel nume de cod. Relata cu acribie tot ceea ce avea Securitatea nevoie sa stie. Ma intreb daca in acesti ultimi douazeci si mai bine de ani profesorul Marga a avut curajul sa discute cu „tintele” relatarilor sale despre acele abdicari de la o minima moralitate. A facut macar o aluzie in conversatiile cu profesoara Verdery ca a turnat-o in perioada „Epocii de Aur”?

Este socant sa aflam aceste lucruri, mai ales daca tinem cont de pozitiile extrem de influente detinute, dupa decembrie 1989, de profesorul Marga. Dintre toate acestea, cea in care avea cel mai putin dreptul moral sa ajunga, a fost aceea de presedinte al PNTCD, partidul lui Corneliu Coposu, Ioan Barbus, Serban Ghica, Constantin Ticu Dumitrescu si al altor martiri ai inchisorilor comuniste. A ajuns acolo prin tainuirea trecutului sau. Ascensiunea politica a lui Andrei Marga dupa 1990 este istoria unei imense imposturi.

Se indoieste cineva azi ce-ar fi avut de spus regretatul Ticu Dumitrescu despre aceasta decizie a Colegiului din care a facut parte? La vremea alegerii lui Andrei Marga in fruntea PNTCD, am publicat un articol de sustinere. Eram convins ca Andrei Marga simboliza conditia intelectualului critic, ca avea legitimitatea sa fie o prezenta activa in viata Cetatii. Am gresit profund. Acum inteleg de ce, atunci cand vorbeste despre democratizare, profesorul Marga a evitat si evita mereu sa vorbeasca despre decomunizare. Tocmai el, care stie cat de important este acest subiect in Germania si nu doar acolo.

Am scris randurile acestea cu o mare tristete in suflet. Nu simt niciun fel de bucurie afland ce-am aflat. Am sentimentul ca retraiesc vara anului 2006, momentele legate de dosarul de informator al lui Sorin Antohi. Dar Antohi a scris o confesiune, a facut-o publica, si-a asumat propria biografie. Evident, Sorin Antohi nu avea ce cauta, ca fost informator, in Comisia Prezidentiala. Si-a dat demisia. Tot astfel, Andrei Marga nu are ce cauta azi in fruntea ICR. El stie de ce. Stie exact ce inteleg germanii prin Vergangenheitsbewaltigung. Un fost informator al Gestapo-ului ori al Stasi nu ar avea ce cauta in RFG in fruntea Institutului Goethe. Nu ma indoiesc ca foarte curand vor apare articole pe acest subiect in presa germana si nu doar acolo. Nu cred ca Herta Muller va tacea. O intrebare finala: ce va fi gandit profesorul Marga in timpul scandalului Antohi? Credea ca nu vor iesi niciodata la suprafata propriile note informative?

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13860304-decizia-cnsas-andrei-marga-nu-colaborat-securitatea-dar-dat-note-informative-sub-numele-cod-horia.htm

Distribuie acest articol

68 COMENTARII

 1. De asteptat. Numai gunoaiele ajung sus in Romania.

  Imi place aia cu „informator, nu colaborator”. Cum ar veni „sint curva, da-s virgina”.

 2. Absurdizarea este in acelasi timp instrument si scop, scop si instrument.
  Este cartea pe care a marsat ponta (fiind singura pe care o poate ( o stie) juca.
  Si in domeniul logicii sunt etaloane de masura ca in orice alt fel de domeniu
  (asa cum pentru greutate exista kg, pentru lungime „metrul”, pentru lichide
  „litrul” etc.
  Dar ca sa castigi maimutareste primul lucru de care trebuie sa te feresti este…
  „logica lucrurilor”. Ca sa ai legatura cu asta trebuie ca in spatele fiecarei
  vorbe pe care o scoti din gura sa fie ceea ce este in spatele fiecarui „link” (adica
  „informatie argumentativa, sprijinitoare a vorbei pe care o spui (ca sa nu fie
  vorba (magazia) pustie (adica … goala).
  Romanul vede in „libertate” acelasi lucru pe care il vede si „maidanezul”.
  Ca si cainele, ori … daca e in lesa e cel mai „baiat de treaba” ori, cand il scapi
  nu-l mai prinzi nici cu hingherii.
  Prea putinor le-a mai ramas in ei sange de „Buck” sa ca vom continua cu …
  din doua una; „ori la bal(amuc) ori la spital(ul de nebuni).

  • Vida clara, dacă ai fi fost ceva mai informată „absurdizarea” nu ar mai fi fost deloc surprinzătoare nici pentru tine şi ai fi putut afla că ponta, m.r.u. băse…. au avut în mînecă o cu totul altă carte, care îi tot ajută să prospere! Dar, nu, nu este vina lor, ci doar a proştilor care, de 23 de ani, voteză cu îndîrjire numai cu criminalii comunişti, pentru a nu îşi pierde altfel privilegiul de a se văicări în voie!

 3. Cu puțini ani în urmă, eram în Senatul Universității CUNY din New York și am fost plăcut surprins să aflu că Universitatea CUNY a angajat un nou membru, Profesoara Katherine Verdery. Surpriza a constat în faptul că, potrivit prezentării făcute de Cancelarul Mathew Goldstein, doamna prof. Verdery vorbește fluent românește. Imediat după acest anunț am schimbat câteva e-mailuri cu doamna profesoară și am avut și un prânz împreună. Am fost surprins de data aceasta de calitatea limbii române vorbite de dumneaei: perfectă gramatical, doar cu un ușor accent ardelenesc. La întrebarea mea legată de accent, doamna prof. Verdery mi-a spus că a învățat românește pe când și-a făcut cercetarea de doctorat (timp de trei ani, 1973-1976) în satul lui Aurel Vlaicu (fostul sat Binținți din județul Hunedoara). Teza de doctorat, intitulată „Ethnic stratification in the European periphery : the historical sociology of a Transylvanian village”, a fost publicată la Stanford University în 1977.

  Când am întrebat-o cum a decurs cercetarea ei sociologică începută în 1973 în România lui NC, domnia sa mi-a relatat o serie de evenimente și întâmplări care vor face parte din noua sa carte „My Life as a Spy: Memoirs of a Cold War Anthropologist”. Probabil că, după publicarea acestei cărți, mai multe detalii despre acei ani și despre diverse personaje universitare (și nu numai) vor putea fi cunoscute de opinia publică.

  • Dle. Constantin, cam subţire acestă spy, care nu aflase, nici măcar după misiune, că România nu a fost niciodată la periferia Europei, ci chiar în centrul ei.

   • Poate incetezi cu poluarea acestui site.Romania ESTE la periferia Europei,geografic(doar daca nu consideri granita estica muntii Urali)si mai ales ca democratie,spirit civic,cultura politica,standarde de civilizatie,etc,etcVotarea penalilor nu este european.Prim ministru
    plagiator dovedit nu este european.Parlament care se substitue justitiei nu este european.Puciul politic din vara nu este european.Porcarii imunde pe forumuri pretinzand ca sunt comentarii nu este european.Cat despre alaturarea Presedintelui tarii(pe care dta il numesti”base”,a lui MRU si a lui Ponta la cazul informatorului Marga nu face decat sa dovedeasca cele ce am scris mai sus

   • Zau, mai Leoane?? Rumania este in …centru Evropei?? Mai, cum le stii de bine pe toate si cat de inteligent vorbesti.Super!!!

 4. De acord cu abordarea , dar sint citeva fineturi aici :

  1) legea spune clar ca nu e suficient sa fi dat note informative sau sa fi semnat angajamente. Ceea ce trebuie sa se observe e natura (continutul) notelor informative : sint textele de acolo de natura politiei politice ? sint 2 conditii pt. a spune da si CNSAS nu le-a vazut indeplinite simultan. Asa a fost in cazul primarului Iasului –Nichita , un delator celebru inca din studentiei,dar CNSAS a spus ca nu e politie politica. Tot asa a fost cazul Voican –Voiculescu , care nu numai ca turna, dar a dus militia la casa unui tip pt. o „surprindere in flagrant”

  2) autorul articolului sau oricine crede altfel are 21 zile de la afisarea pe site-ul CNSAS a deciziei sa o conteste la CA–contencios si instanta poate decide ca e politie politica . Sigur, trebuie chemat Marga ca parte.

  3) am vazut documentele din fondul retea re. Marga dar si cele din DUI ale „obiectivelor” sale.Am vazut , de-a lungul anilor ,zeci de dosare retea si DUI (din diverse motive)–-categoric la Marga e politie politica .Ambele conditii sint indeplinite vizibil. CNSAS a gresit aici , cum a gresit si in cazul Nichita. Asta de azi (Marga) e motivata politic si e pacat , pt. ca colegiul CNSAS in componenta actuala avea posibilitatea sa arate ca in cazuri de notorietate are verticalitate. A nu se confunda colegiul (numit pe baza de culori) cu angajatii permanenti CNSAS, care-s oameni de treaba (Germina included).

  Ar fi nimerit a se pune un link la pdf cu decizia respectiva ca oamenii sa aprecieze singuri ca e gresita.

  • CNSAS poate vedea intr’un astfel de caz si notele informative date?
   Adica pe baza acelor note se judeca „colaborarea” si nu pe baza dosarului de retea?
   Si atunci, primesc si cei in cauza aceste „note” informative? Teoretic asa ar trebui imi pare mie.
   Doar eram curios.

   • E putin mai complicat , dar am sa incerc sa o simplific. Cind se face „dosar de retea” (R)si titularul da UNEORI angajament si primeste nume de cod sigur ca notele sale informative (turnatorii daca vreti) sint introduse in dosarul R. Dosarul are si o mapa tehnica. Dar uneori dadea turnatorii verbale care erau consemnate ca atare de ofiterul de legatura si ulterior introduse (scris de mana sau dactilografiat) de ofiter in R. Legea considera ca acele relatari ale ofiterului au valoare probativa asimilabila cu o turnatorie reala (adica se considera ca daca ofiterul a scris ca ai spus asa si pe dincolo, inseamna ca asa chiar ai spus–adica se iau face value)

    Cind turnatorul (sursa , dar si persoana de sprijin , informator –sint mai multe categorii) dadea o nota , era ulterior dactilografiata (sau scrisa de mana in 2 ex. ) si introdusa, sub acelasi numar (deci duplicat) in dosarului urmaritului (supravegheatului informativ) adica in DUI-dosar urmarire individuala.

    Buna intrebare puneti –ar trebui judecat pe baza R .Numai ca dupa ’89 au mai „disparut ” dosare R , asa ca delatiunile se regasesc doar in DUI ale victimelor. Deci, cind il caut pe X sa vad daca a fost turnator si nu gasesc dosar R , zic ca nu a fost turnator. Asa a fost initial in cazul Marga, care batea toba ca are adeverinta de om curat. Si atunci , doar in timp daca in dosarele DUI consultate de victime sau cercetatori apare Marga atunci se poate discuta cazul sau.

    Cei in cauza nu primesc aceste note –n-au decit sa ceara dosarul lor DUI si sa-l consulte , si evident sa ceara deconspirarea surselor cu nume de cod. De asemenea , victimele pot cere VERIFICAREA calitatii de lucrator sau colaborator IN SENSUL LEGII –adica de discutat in Colegiu si eventual in CA si ICCJ daca acele turnatorii sint de natura politiei politice :adica daca au incalcat conventii internationale pt. drepturile omului , etc. PLUS daca delatorul realiza ca ii face rau victimei (aspectul volitiv)

    Cred ca am raspuns cit am putut de concis( e mult de spus pe subiect). Deci sigur ca CNSAS a vazut ,cu spuneti dvs., acele note informative.Sint mai multe :o parte din dosarul R (care miraculos a aparut) dar si din dosarele DUI ale victimelor.

    Acuma, Marga a avut si dosar R si dosar de supraveghere informativa (si nu DUI cum spune CNSAS). Adica a fost doar supravegheat ,fiindca era mare mahar la Centrul Univ. Cluj +pleca in Ge , deci trebuia stiut daca vrea sa ramana,etc. O parte din foile din dosarul R Marga nu mai sint (dosarul a fost renumerotat) –oare de ce ? pai daca au fost distruse….
    CNSAS nu a „gasit” toate delatiunile sale din alte DUI , ci doar o parte (convenabil , doar cele soft ). Nici nu i se poate cere CNSAS sa scormoneasca toate DUI poate-poate gaseste o foita marca Marga . Dar ele sint acolo , si intr-o zi vor aparea –de asta am spus ca omul a facut , intr-adevar politie politica. Sigur, mai sint si microfilmele dosarelor (si la ele e mai greu,dar nu imposibil, de distrus) , mai este si baza de date de la CID (fostul centru de informare si documentare , unde se centraliza tot , pina la molecula), mai sint metode…

    Pe scurt , momentul actual –desi dl. prof. Tismaneanu il considera revelator –e in fapt un „whitewash” , o albire a lui Marga, dupa campania EVZ din vara , care l-a cam discreditat (dar si campania aia era motivata politic) . Ambele tabere pot striga „victorie” : una doar morala pt. detractorii lui si alta formala pt. suporterii lui. Marga ramane la ICR ,ceilalti il pot face de „mincinos” (si au dreptate) ,si totul se raceste ……..Dar nu se uita , si intr-o zi vor aparea si alte documente ,pierdute nu stiu cum ,prin alte dosare DUI . Ca, slava domnului , la Popesti Leordeni (arhiva) gasesti orice, numai sa existe vointa politica !

    Deci a fost momentul EVZ , acum e momentul Marga dar va fi, cu siguranta , un alt moment EvZ ––c’asa-i in tenis !

    PS –-as vrea sa adaug ca se lucra f. organizat ,sa nu credeti ca era haos la Secu. Fiecare sursa primea nu numai un nume de cod („Horia” in cazul Marga) da si un numar de turnator :1234 , de. exemplu. Ei, fiecare turnatorie (nota informativa) avea la header ceva de genul : 1234 / 1 , 1234 / 7 , etc. adica era turnatoria nr. 1 sau 7 a sursei 1234 , intelegeti ?
    Deci din studiul dosarului R se poate vedea ca lipsesc anumite note, fiindca se sare de la
    12345 / n la 12345 / n+4 , de ex.emplu. Deci lipsesc 3 note –da’ trebuie permisie de suuus de tot ca sa se vada asta ,intelegeti ? Cei de la Directia Investigatii sint corecti, dar nu-s de capul lor , intelegeti ?

    Am uitat sa spun ca Marga a fost „sursa” fiindcaa era membru PCR. Daca nu era, ar fi fost „informator” , adica same hat but different Mary ! Lucra pt. biroul 3 Cluj , subordonat Directiei III contraspionaj ,unde era in acei ani mare sef gen. Aristotel Stamatoiu , une ordure mais bon professionel !

    • Vai sufletul meu si asta este acuma la ICR???

     SI tot dumnealui a fost Ministrul Educatiei??? Pe cand mancase ustoroi, dar inca spera sa nu fie mirosit?

     Va multumesc pentru numeroasele detalii.

    • Chapeau, Hannibal Lecter! Stiam eu ca pana la urma tot insiderii ne vor spune ce si cum. Chiar ca-mi faci pielea gainii. Bine ca ai plecat. Sau n-ai plecat? sunteti peste tot, la fel ca inainte, nu-i asa?

     • Cum a decurs racolarea mea ca informator:
      Prin 1980 ma invita la o discutie CI-stul institutiei la care eram angajat in acel moment. (Pentru cine nu stie, institutiile mai importante aveau cate un securist atasat, cunoscut ca CI-st = Contra Informatii).
      Imi solicita cateva informatii despre un coleg. Eu spun numai de bine despre acel coleg, astfel incat sa inteleaga ca nu sunt parsoana potrivita.
      El imi propune totusi sa „colaboram” si pe viitor.
      Eu ma arat onorat de increderea lui si-i promit ca, daca voi observa ca cineva vrea sa intreprinda actiuni care sa puna in pericol „statul roman”, ii voi aduce la cunostrinta.
      Pun insa explicit conditia: sa nu-mi indice niciodata cu cine sa discut si pe ce tema sa discut.
      Reactia lui: „pai asta e important! Sa va indic eu persoana si tema de interes!”
      Am repetat conditia mea.
      Nu mai m-a cautat.
      Dar nici nu am mai fost avansat in functie.
      Asadar: partea cea mai mizerabila a muncii informatorului era sa abordeze victima indicata, sa poarte discutia asa cum fusese ghidat, dupa care trebuia sa raporteze rezulatul.

      • Racolarea mea nereusita a decurs si mai abrupt. I-am spus razand cu gura pana la urechi ce treaba scarboasa sunteti obligati sa faceti, adica sa aparati patria ascunzandu-va. Eu prefer s-o apar pe fata, cand e cazul.

  • CNSAS nu poate da nimanui verdict de necolaborare cu securitatea, pentru ca nu detine toate dosarele, nu stie ce dosare au fost distruse, ascunse sau modificate.
   CNSAS poate da, atunci cind dispune de dovezi clare, doar verdict de colaborare.
   Deciziile CNSAS trebuie sa fie definitive, sa nu poata fi atacate in justitie. CNSAS-ul este organismul specializat in aceasta problema. (Daca un pacient este nemultumit de diagnosticul pus de o comisie compusa din cei mai buni medici, se poate adresa justitiei, sa-i schimbe diagnosticul ? La fel, un elev, care a picat un exament, se poate adresa justitiei ? Un candidat la obtinerea permisului de conducere, care pica examenul, se poate adresa justitiei ? Un pilot sau un cosmonaut care este respins de comisia medicala, se poate adresa justitiei ?)
   Asa cum a explicat Liviu Turcu, atunci cind un informator devenea sursa pentru un anumit serviciu al securitatii, devenea automat si urmarit, pentru alt serviciu, care ii monitoriza pe informatori. Multe dosare de informator au fost distruse, dar au fost gasite dosarele de urmarit, facute de serviciul care ii monitoriza pe informatori. Acei informatori se lauda astazi ca ei de fapt erau dizitenti si erau urmariti de securitate, cind, de fapt, ei erau supravegheati, pentru ca erau informatori.

 5. Știe toată literatura anti-comunistă un lucru: să vorbești despre altcineva în interogatoriu, până și să dai un număr de stradă, chiar dacă mințeai, nu era o bună soluție. Orice informație devenea un instrument de opresiune, chiar de tortură pentru următoarea persoană adusă la investigații. Și, atunci, mă întreb ce atâtea diferențe de genul: era sau nu domnișoară.

 6. Am fost incojurati de informatori.2 din 3 romani erau „ciripitori”.Nu ei au adus sitemul dar l-au intretinut.Au fost oameni cu grad ridicat de autoaparare si adaptare la conditiile istorice si s-au salvat, au prosperat si si-au factut Pile Cunostinte si Realtii=PCR.Multi dintre ei sunt si acum bine.Concluzia este ca ei au fost mai destepti ca mine si daca as da timpul inapoi v-as turna si pe dumneavoastra ca zau merita.Asa este istoria, societatea si natura „premiaza” pe cei cu meritul de a fi „viclean” = necurat.
  Ce a folosit curatenia celor persecutati si trimisi cu domiciliu fortat, sau inchisi si executati.
  Dupa ’89 securitii au invadata vestul tocmai locul pe care l-au urit si combatut si unde isi maninca bani in liniste.
  Ei securistii si turnatorii au fost alesi de rusi si americani la conducere intrucit le serveau interesul si pe ei ii cunosteau bine si au facut si vor face afaceri impreuna.
  Daca aflati unde ma pot inscrie in partid si pot sa dua note informative va rog sa publicati.
  Cred ca intereseaza multa lume.

  • si io,si io,si io…
   sa shtitzi ca si eu mi am pus problema:pai ce dracu,Darwin nu era prost!
   dar vedeti;trebuie sa te nashti ticalos,gunoi ca sa potzi accede prin pcr.

 7. Domnule profesor Tismaneanu,

  Prof. Andrei Marga? Un om ros de resentimente, incapabil sa isi asume trecutul in public, sedus de placerea intrigilor, cu indignari selective, capabil de cardasie si solidaritate cu tipologia infecta, cu porii deschisi la coruptie.

  Citare din incisivul si autoexilatul „clasic in viata” Dr. Zen – teoria psihismului slav :) O! Doamne!
  http://www.contributors.ro/cultura/dubioasa-filosofie-culturala-a-profesorului-marga-despre-noul-obscurantism/#comment-99633

  Pentru ca tot veni vorba de servicii secrete, o alta o b s e s i e, putem lupta impotriva coruptiei fara aceste servicii? Dictatura serviciilor secrete sau societatea infranta de coruptie?

  Cu respect si ganduri bune,
  Sallas

  • „…putem lupta impotriva coruptiei fara aceste servicii? ”

   Va plac paradoxurile , observ. Pai serviciile sint parte din coruptie –nu numai in RO , ci peste tot in lume , dintotdeauna ! Se schimba coruptii si corupatorii, dar serviciile raman !

   • Domnule Hannibal Lecter,
    Aveti intuitie de chirurg – da, recunosc ca am o lista de paradoxuri/obsesii, am incercat sa-mi explic din punct de vedere psihologic toata viata de ce sunt persoane care opteaza sa fie parte intr-un paradox, de ce aleg intre durerea morala si nimic, complacerea in durerea morala. Culmea ironiei, le-am preluat eu la transferul de pe divan, atunci cand unele persoane – componenta activa in paradox – au cedat psihic din cauza tensiunii in care traiau, asta nu pentru ca nu as avea mecanisme de aparare, nu aici este problema, dar ajungem la paradoxul numarul 1 din lista mea – psihiatrii si psihologii care au slujit vechiul sistem, multi inca activi si bine integrati in acest prezent.

    Punctul dv. de vedere este interesant – probabil este regula, dar nu cred ca aceasta este starea de normalitate (trebuie definita notiunea de normalitate, de la caz la caz). Aceste servicii aleg cine sa ramana pe prima scena la vedere si in umbra, plaseaza persoane pe tabla de sah cu fisa postului bine delimitata sau, clasa politica de la noi, cei care ne conduc primesc parghiile acestor servicii partial sau total (??!!) atunci cand ajung la putere? Si la pargii partiale am o intreaga “patologie”. Tind sa cred ca doar pe unele paliere un presedinte de tara stie cu adevarat ce este cu aceste servicii. Acestea sunt fatetarile mari – textura – orientativ alte cateva “certitudini” care compun fatetarile mai mici ale acestui paradox:
    – sunt persoane pregatite pentru a intra in arena, slefuite in pepiniera acestor servicii si scoase la momentul potrivit?
    – ce rol joaca masoneria in schema acestor servicii?
    – interesele economice unesc in subterana adversarii de fatada?
    – ce imagine doresc sa transmita aceste servicii: intimidare, infricosare sau protectie (si protectia compusa din doua fatetari mai mici: tatal ominiprezent, functia de protectie cu clasicul ranjet bolsevic sau, protectia reala – nu vom avea atentate in plina strada si alte grozavii).
    – …

    Doream un raspuns de la Domnul profesor Tismaneanu, un punct de vedere pentru generatia Facebook, dar si indiferenta este un raspuns ;) .
    Este cat se poate de evident ca avem o clasa politica instabila psihic, dominata de afecte, capabila de refulari in arena – “care pe care”. Transmitem celor tineri, din punctul meu de vedere, un mesaj plin de p a t o l o g i e:
    – politica este spiritul de gasca;
    – maxilarele inclestate – regula;
    – plagiatul nu este un furt;
    – auto-plagiatul nu este inselaciune;
    – ranjetul se transmite impreuna cu anumite parghii – mostenite din ADN-ul PCR si transmise PSD-ului, nu pot contesta paternitatea – capabile sa te transforme (predestinarea…) in cel desemnat de partid/servicii sa sacrifice poporul la nevoie;
    – …

    Cu respect si ganduri bune,
    Sallas

    • Imi cer scuze, raspund in viteza, sunt pe picior de plecare intr-o vacanta de familie. Nu e vorba de indiferenta, ci de doar de timp. Un raspuns la obiect nu poate fi dat in graba, mai ales pe un subiect atat de serios si, as spune, incurcat. Modelul „care pe care” este, in mare masura, o mostenire a bolsevismului. Sarbatori Fericite!

     • Sarbatori Fericite si un An Nou plin de bucurii!
      Sanatate, Amor si Glorie!

      „care pe care” – refulari pentru cei slabi si defulari pentru cei pusi sa joace un rol decisiv ;)
      Cum spunea Anatoli din Ostrov „nu e pace in inima mea” :)

 8. Pentru mine este mai clar ca niciodata ca dezastrul invatamintului romanesc a fost mosit de ministrul Marga. Astazi inteleg mai bine ca oricind ca invatamintul a fost ologit cu buna stiinta. I-am crezut pe cei din minister ca fiind slabi manageri si fara bani. De fapt saracia nu poate explica goana reglementarilor fara sens. Daca profesorii s-ar fi impiedicat doar de saracie, sistemul nu s-ar fi putut distruge atit de repede. Generatiile de profesori buni nu puteau disparea peste noapte.

  Nu este suficient sa fii un ministru slab, un manager slab, ca sa distrugi sistemul de invatamint al unei tari. Nu este suficient sa fii prost ca sa faci un asemenea rau, atit de rapid. Trebuie sa fii profund malefic, inteligent, parsiv si fara mila, ca sa-ti bati joc de profesori si de copii. Trebuie sa schimbi regulile rapid, fara logica, des, cu tupeu. Trebuie sa schimbi schimbarea pentru a nu lasa timp nici unei idei de a fi criticata, de a-si arata efectele practice. Pe ansamblu, efectul dezastruos e garantat, dar nimeni nu mai poate critica un om, o idee sau un proiect. Complici raul pentru a fi greu de descris. Astfel ti-ai ascuns toate magariile. Vinovati par profesorii si elevii. Nimeni nu banuieste ca ai facut totul intentionat. Chiar si cei cu spirit de observatie, te banuiesc de prostie, in nici un caz de rea vointa.

  La baza raului au stat Andrei Marga si Ecaterina Andronescu, sub pretextul restructurarii rapide si eterne a invatamintului.

 9. Cazul Marga pune in evidenta inca o data efectele devastatoare ale lipsei reformei morale din Romania ’89. Multi au crezut si cred ca aceasta este o abstractiune si un moft intr-o tara saraca , unde prioritatea zero ar fi economia. Total fals, daca nu e vorba de ipocrizie. Reforma morala nu e nici pe departe un demers idealist sau unul pornit doar din spirit revansard. Ea are o finalitate strict pragmatica. Fara deparazitare o societate, cu atat mai mult o dovedeste cea romaneasca, e sufocata. De aici porneste tot acest rau persistent ca un cancer din fibra comunitara ce ne determina sa ratam toate proiectele mari-economice, politice, etc.
  Fara indoiala pastrarea monopolului informatiei in scop de santaj a primat. Plus acea pudoare a ticalosului primitiv si provincial, care n-o sa acceada niciodata la raceala sincera a cinicului. Pentru asta mai trebuie sa ai si clasa. La noi nici prostituatele nu si-au suspendat virtutea. Pacatul e numai aparenta. Un copil nefericit, rod al unei iubiri inselate, e spovedania refren a justificarii. La fel, culmea paradoxului, si placerea e incriminata si dezavuata de catre aceste maicute ale periferiei. Daca nu avem nici curve de ce-am avea ticalosi!
  Informatorul prieten al lui Stelian Tanase, intr-o emisiune televizata, isi transforma si el micimea in calitate-dorea, pasamite sa-l ocroteasca pe scriitor, nedandu-le securistilor cele mai „tari” informatii. Concluzia lui era ca e mult mai bine sa te toarne un prieten decat un dusman.
  Sper ca articolul dumneavoastra tinteste dicolo de idiosincraziile politice. De aceea v-as intreba daca un proiect de lege a lustratiei insotit de obligativitatea tuturor persoanelor publice in a-si publica dosarul de securitate pe internet poate avea sprijinul Dvs si a altor intelectuali din societatea civila. S-ar putea, sub acest imbold de prestigiu, strange si semnaturile necesare introducerii lui in dezbaterea parlamentului. Puteti da un raspuns transant? Faptele si numai ele sunt masura oamenilor. Va multumesc

  • „….obligativitatea tuturor persoanelor publice in a-si publica dosarul de securitate pe internet …”

   Iertati-ma , dar asta e o utopie ! Poate nu stiti dar exista o lege care cere candidatilor electorali (la orice nivel) sa dea o declaratie SUB JURAMANT (la notar) cum ca nu au facut politie politica. ei, si toti turnatorii candidati o dadeau, desi stiau ce au facut. Fiindca legea spune POLITIE POLITICA si pina nu exista o decizie definitiva si irevocabila care zice ca au facut POLITIE POLITICA ei spun , ca Marga :dom’le , sigur ca am turnat la greu , dar nu era politie politica si nu exista INCA decizie def. si irevocabila ca atare. Si le-a mers anu la rind : cind se credea ca li se va infunda, hop Felix (prin Andon) care a rasturnat legea si atunci ia-o de la capat. In sfarsit, cam de anul asta , la locale, erau destule judecati definitive pt. candidati.

   Si ? Ii durea in paispe virgula opt ! Ei dadeau mai departe declaratii, CNSAS saracu identifica pe cei care mint in declaratii (asta e grav–fals sub semantura privata , te baga la cremenal :) ) , unii erau alesi (s-a intamplat la locale 2012) si ….nimic !

   Uite acum 2 saptamani , Voiculescu (Felix) , cu hotarare definitiva si irevocabila , de stie tot mapamondul, da cu nonsolanta declaratie ca nu a facut politie politica ! CNSAS il baga pe lista mincinosilor, si ?!?

   http://www.cnsas.ro/documente/comunicate%20presa/Comunicat%20presa%202012.12.04.pdf

   iar dvs. vreti lege ca alesii sa-si puna pe internet dosarele Secu –sigur, lege se poate da, de ochii UE , dar cum stiti ca au avut sau nu dosar ? Plus ca , daca se respecta legea , cade internetul , asa trafic va fi pe net ! Si cum mai vedem meciurile din CL in primavara ?

 10. Deunazi, un prieten din teatru, trecut de multisor intr-o anumita categorie de varsta, imi spunea ca singurul rol pe care nu l-ar mai juca ar fi cel de pudibonderie feciorelnica, si asta nu pentru ca nu ar putea, ci pentru ca cei in fata carora ar face-o nu s-au nascut ieri. Mi-am amintit de acest episod, acum, citindu-va textul, si am zambit, involuntar, pentru ca mi-am dat seama ca cei care nu au studiat arta teatrala, precum amicul in cauza, au mult mai multe sanse de a deveni surse ale caraghiosului. CIA, KGB, DSS etc., de ce incercati sa va convingeti cititorii ca regimurile politice ar diferentia aceste servicii secrete in ceea ce priveste sursele informatiilor?! Chiar veti sustine ca nu ati livrat niciun fel de informatii, in 1981, la sosirea in patria imperialismului mondial, cum se spunea pe vremuri, pentru a fi acceptat si incetatenit?! Va va crede oare cineva daca ati spune ca informatii trebuiau sa dea doar apartinatorii de lagarul comunist, la intoarcerea din vizitele facute afara?! Nu insinuez, Doamne fereste, ca ati fi fost colaboratorul vreunui serviciu de informatii, in sensul ca ati fi furnizat informatii pe baza de chitanta, dar informatii fara chitanta, neplatite, date pentru ca asa cerea fiecare din cele doua sisteme, aflate de o parte si de cealalta a Cortinei de Fier, erau practici curente legiferate, care, intr-un sens foarte general, faceau din orice cetatean, fie el “comunist” sau “capitalist”, un “informator”. Cred ca absenta chitantei este valabila si in cazul lui Andrei Marga…

  • Da, va dau cuvantul de onoare ca n-am „livrat” niciun fel de informatii niciunei agentii. N-am avut de-a face in viata mea cu agentii de spionaj ori contraspionaj. Dl Marga nu a dat pur si simpu informatii, ca „simplu cetatean”, a avut nume de cod, a fost informator al Securitatii. Nu stiu daca a fost platit, dar, most likely, a fost rasplatit. Cum rasplatit este si astazi. Full stop.

   • ” Da, va dau cuvantul de onoare ca n-am “livrat” niciun fel de informatii niciunei agentii. N-am avut de-a face in viata mea cu agentii de spionaj ori contraspionaj. ”

    Ah , l-am prins pe Tismaneanu ! In luna august 1981 , domnul (atunci) sociolog Vladimir Tismaneanu s-a intalnit pe un culoar lateral al IPCT Buc. , tete-a-tete , cu un ofiter al serviciilor secrete (Secu) caruia , fara a fi santajat ori torturat , i-a furnizat urmatoarele informatii de natura strict secreta :

    1) nu mai locuieste pe blvd. 1 Mai (de aia nu putea Secu sa il fileze)

    2) nu organizeaza ceaiuri cu gagici

    ambele informatii facand referire la viata intima,personala –aduc atingere prevederilor Conventiei Universale a Drepturilor Omului , deci sint de natura politiei politice, ce mai ….

    PS. Noi stim tot !

 11. Va multumesc.
  Sper sa determinati in cel mai scurt timp posibil solidarizarea tuturor personalitatilor de buna credinta si a unor juristi competenti in jurul acestui demers legislativ. Sunteti energic ca un verb si aveti si prestigiul necesar. Sortii de izbanda, nu ma iluzionez, nu cred ca ar fi foarte mari, dar ar crea o presiune asupra clasei politice si o emulatie benefica intr-o societate paralizata de lipsa de speranta. Lansati ideea si coordonati demersul, domnule profesor. Va astept cu drag

  • Scuzati-ma, dar bla!

   Sunt doar chestiuni manipulative de la o zi la alta, de la un ciclu politic la altul, ca si chestiuni de maximum interes pentru cei care AU PUTEREA. Puterea trebuie aparent redistribuita astazi, dupa un algoritm care nu mai este al unui voda iesit in cerdac pentru norod, ci este al magister-ului, al orchestratorului-sef care-si muta voios pionii pe tabla.

   Prin aceasta, voda devine multiplicat / replicabil in diversele arii necesare pentru marele public, cu target-ul cel mai bun si cu strategia corepunzatoare acestuia. :-)

 12. Stimate domnule Profesor,

  O istorioara cu domnul Marga care imi da un gust amar.

  1996 era an electoral si PDSR-ul acaparase puterea in Romania. Toate universitatile importante erau controlate de PDSR, cu exceptia celor din Bucuresti si Cluj. In toamna anului 1995 circulau diverse zvonuri ca viitorul rector al UBB ar fi Vasile Puscas, intors din misiune la ambasada Romaniei in Washington. Planul era ca profesorul Puscas sa nu candideze in facultatea de istorie ci la stiinte politice. Apoi, dintre decani senatul urma sa aleaga rectorul. Desi profesorul Puscas parea castigator detasat, in ziua alegerilor isi da demisia din Senat si din cea de decan al facultatii de stiinte politice. Pentru multi a ramas un mister rezultatul alegerilor, cu rectorul Marga triumfator.

  In 1995 s-a creat Partidul National sub bagheta lui Virgil Magureanu. Vasile Puscas a fost ales membru al biroului national al PN. In carta universitara a UBB era prevazut ca nu pot candida cei care detin functii de conducere in partide politice. Un profesor de la Facultatea de Stiinte Politice impreuna cu un numar de studenti (7-8) fac rost de o caseta video in care profesorul Puscas este prezentat ca unul din liderii PN si intocmesc un memoriu catre senatul UBB. Profesorul Puscas afla de initiativa studentilor si demisioneaza. Caseta si memoriul au fost predate rectorului Marga in dimineata alegerilor. Eu i-am inmanat memoriul…

  Din grupul acela faceau parte prieteni care au ajuns in diverse pozitii: unii au ajuns ministri si parlamentari (Eduard Hellvig), altii decani de facultati (Catalin Baba), consilieri (Andi Boer), jurnalisti si mici moguli media (Rares Bogdan). Un altul, care sustinea ca e parte din grup a ajuns chiar prim ministru (Emil Boc) ! Oare cum vad ei situatia lui Marga acum. Pentru mine e o mare dezamagire… am sustinut un om care era exact contrariul la ce pretindea ca este din punct de vedere moral. Imi aduc aminte de alegerile prezidentiale din 2000 cand in turul 2 am votat cu Iliescu… Urata lume….

  Iulius

  • Multumesc, Iulius. Ce putem spune decat o tempora, o mores? In viata, cum stim, apele se despart. Iar tacerea, cum scria Gesine Schwann, are o functie distructiva. Sarbatori Fericite pentru tine si cei dragi.

 13. D-le Tismaneanu, multi dintre cei care desfid ce se intampla azi in tara si-au intors fata de la prabusirea morala masiva a societatii si puterii actuale. Eu unul nu mai pot privi. Dvs., in schimb, v-ati intarit, asemeni unui anatomist, impotriva repulsiei la vederea „materiei de studiu”. Ma simt in siguranta ca Dvs. continuati sa disecati si sa documentati aceasta alunecare de teren. In definitiv asta a fost semnificatia zilei de 9 Decembrie: a fost o alunecare de teren cu dublu sens. Continuati sa priviti; va multumesc.

 14. Dl. Marga nu are un facies de magister ludis, el ne-a aratat o fata impietrita, nejoviala sau una fals joviala. Ma deranjeaza sa citesc reactuailzat ce a facut dl. Marga si cum se eticheteza situatiunea in sine; nu este asa, dar este pe dincolo.

  Nu suntem aici intr-o herghelie in care punem o patalama cu fier trecut prin foc, ci suntem intr-o societare in care etichetele sunt oglinda in care te poti privi dimineata ca individ, intr-o alta oglinda. Una care iti apartine intrinsec, definitoriu, cu care te plimbi prin lume ca persoana.

 15. Domnule Tismaneanu, nu comentez cazul Marga, ati facut-o foarte elocvent dvs si nu simt ca am ceva util de adaugat. Ma intriga insa o formulare despre CNSAS ” o institutie criminala pe intreg parcursul existentei sale”. Va rugam, dati detalii – am inceput si eu sa sap putin despre aceasta institutie.

  • E o confuzie. Ma refer la Securitate, nu la CNSAS. CNSAS este o institutie pe care o respect, chiar daca, in acest caz specific, am rezerve privind decizia Colegiului: „Securitatea, o institutie criminala pe intreg parcursul existentei sale…” Sarbatori Fericite!

   • Spre deosebire de domnul Orasanu, am inteles imediat faptul ca ati facut referire la Securitate. Insa, am pretentia sa intelegeti si dvs un lucru…Securitatea, structurile acesteia, indiferent de timpuri, ideologii (recunosc, comunismul a fost una din cele mai tampite), isi au rostul. Nu sunt structuri criminale. Aceste structuri, alaturi de structurile de ordine publica, religie, justitie, sunt subordonate Puterii. Puterea, este una din cele trei forme de baza ale Controlului. Abuzurile comise in perioada comunista denota lipsa unei alte forme a Controlului: Leadership-ul. Cinstea, corectitudinea, increderea, sunt elemente necesare in orice societate. Fara a mai vorbi de cea de-a treia forma de baza a Controlului, Inteligenta, admit utilitatea reflectoarelor indreptate asupra regurgitarilor sociale si ideologice, gen Marga.

    • Si cum fiecare avea un sef… pas cu pas ajungem la concluzia ca „doar” Ceausescu era vinovat? El si cu sotia lui ?

     Ceea ce nu inteleg oamenii este ca atunci cand intrii intr’o institutie cam stii ce trebuie sa faci.
     Cei care intrau la facultati politice, filozofie sau istorie cam stiau ce se cere de la ei. Era o alegere.
     Cei care intrau in securitate la fel. Stiau al naibii de bine care era hramul ei. Mai ales ca exista o anume cultura instituionala… oamenii vorbesc, se lauda, isi amintesc… ei bine oamenii astia stiau ce fac.
     Asa ca, exista o responsabilitate. a fiecarei rotite si nu se poate arunca vina pe mecanism.
     Evident ca informatorul toarna dar ofiterul hotaraste daca sa faca sau nu rau. Uneori poate face rau si fara informatie suplimentara. Cunosc pe cineva caruia i s’a deschis dosar de urmarire doar pentru ca la o nunta a cantat niste cantece „de autori necunoascuti, suspecti” (citata din nota informativa). Femeia era acolo pentru a turna pe altcineva dar a profitat de ocazie si a turnat si cantecele alea. Nu spune nimic din ce contineau acele cantece. Dar chiar nimic. Si ofiterul scrie pe margine: sa se investigheze. Mai tarziu un alt ofiter citeste o turnatorie cum ca respectivul asculta Europa Libera… si scrie ma margine: Las’ ca le aratam noi lor sa mai asculte Europa Libera. Nimeni… nimeni din puterea politica, dimeni din superiorii lor nu la’au obligat la asta. Au fost acte gratuite care au dus la masuri impotriva acestor oameni. Sute de pagini de informare… pentru ca a cantat niste cantece? Astia nu erau criminali ci erau paranoici. Cu pastile trebuie tratati.

     Mici satrapi de provincie care avand puterea pe mana s’au inchipuit D-zeu acolo in satrapia lor. Asta a fost comunismul. Toata societatea a ajuns mai devreme sau ma tarziu intr’o pozitie nemeritata. Tocmai pentru asta comunismul nu a cazut. A fost un del de contract social. Toate cozile de topor… aveau acum servieta. Ajungeau ziaristi ! Redactori de reviste culturale fara sa fi scris un rand. Si asa mai departe. Pai oamenii astia trebuie sa fi fost nebuni sa renunte la asa ceva.

     Iar in draguta de securitate… erau toti niste netrebnici, niste oameni inculti. Sa nu vina careva cu mitul urban al securistului inteligent, cultivat &c. Nu, nu. Erau toti cam semidocti dar cu niste sclifoseli rar intalnite. Vorba romanului cu prostul care nu e prost destul pana nu e si fudul. Si asta e intreaga romanie. Acea „desteptaciune” a devenit moneda curenta azi. Asa sunt toti! Ei au dat fata Romaniei moderne de azi (si de’a dreapta si de’a stanga). Incultura plus tupeu. Modelul securistic. Si de aceea nici nu ii vor acuza pe securisti. Fiecare se identifica pana la un punct cu ei. Si statul ii apara in continuare. Dosarele, multe dosare sunt inca secrete. Si multi securisti inca activi. Bine au trecut 20 de ani… unii s’au pensionat… si cu pensiile unora se revolta din cand in cand cate cineva… dar atat. Copiii lor s’au ajuns. Am prins cheag. Au facut afaceri. Ei nu credeau in comunism… erau fara scrupule. Ei credeau doar in ei.

     Din cauza asta nu sunt optimist in povestea asta cu deconspirarea. Pe de o parte ofiterii sunt greu de atins … noi avem treaba cu Securitatea la urma urmei. Pe de alta parte a fost un cancer care a afectat intreaga societate… a durat a naibii de mult. Nu e ca in cazul fascismului. Aici au lasat urme adanci. Si aceste urme nu se vor vedea decat atunci cand o alta societate se va naste. 40 de ani… ca in cazul biblic… ar fi necesari pentru a se schimba oamenii. Mentalitatile… nu stim. Deocamdata Securitatea a invins in ce ma priveste. Asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem resemnati, dimpotriva. Doar ca trebuie sa stim unde ne aflam. Mai tineti minte cazul altileristului din Razboiul lumilor (nu filmul ci cartea). Eh… aia trebuie facut. Nascuta o alta sociatete departe de puterea lor. Asta e parerea mea…

     • :) societatea de care vorbesti nu se va naste de la sine. in orice structura piramidala cei din virf iau aproape totul, frimiturile imputinindu se cu cit te apropii de baza. cine sint vinovatii de plaga comunista ? cine se face vinovat de romania bananiera a ultimilor 23 de ani ? jigodiile au o abilitate crescuta de asociere, datorata micimii lor individuale.

      • Nu am spus ca se va naste de la sine.
       Un razboi trebuie recunoscut atunci cand este unul pierdut altfel pierderile vor creste exponential.

       Spatii alternative vor aparea numai daca lumea simte nevoia pentru asa ceva.
       In secolul al XVIII erau saloanele si cafenelele, apoi iar cafenelele… locuri cu o zeama ieftina si cu un loc mai cald… mai cald decat acasa pentru multi. Si lumea se aduna acolo si vorbea, oamenii schimbau idei, emotii… deveneau o alta societate. Azi nu mai e cazul. Cafenelele de regula au devenit de lux… o cafea 10 lei… daca nu si mai mult. Un ceai tot 10-15 lei … nice. Nu este loc de spatii alternative acolo decat pentru yuppies plini de mofturi. Asadar, ideea este ca pana cand lumea nu va cauta aceste locuri …

       Domnilor, nu observati ca lumea o duce foarte bine de fapt. Se calca in picioare in mall-uri. Ce vreti mai frumoasa imagine a poporului multumit. Ah… vor mai mult…. s’au obisnuit ca pana in 2008 cand isi faceau vacantele in Spania sau cel putin in Grecia, cand erau toti in fibrilatie ca trebuie sa isi shcimbe gresia in contul tva-ulu, cand renuntau la posturi din banci pentru a se angaja la primarii… ce viata! Dar ei tot o duc foarte bine! Mult mult mai bine decat ar merita. Si undeva… ei stiu asta. Stiu foarte bine ca diploma luata de la Gogu.impex.srl face exact cat o ceapa degerata. Dar stiti ce? Chiar marile companii i’au angajat. Hewlett packard de exemplu. Face fata universitatea Gogu.impex.srl si HP ii angajeaza… pentru ca fie unghiul, fie matusa a pus o forba. Si stiti ceva… nici HP nu e chiar HP… pentru ca nu produce nimic. E tot un srl care revinde… si au nevoie de un „manager” ceva de zona. Au nevoie sa intretina iluzia. Nici vorba… totul e un circ.

       Lumea asta nu va cauta ceva alternativ. Ei nu au principii, ei nu au idei. Ei nu au nimic. Ei au o oarecare dexteritate de a vinde cate ceva dar si aceea este indoielnica pentru ca marfa se vinde de la sine. Se vinde ca si in comunism o imagine nu un produs.

       Asa ca poporul e fericit. Asta iarna… ceva demonstratii… jalnice. Pensionari, exaltati, gura casca, sin in genere prapaditi prasiti de A3 pentru un tain acolo sa stea in frig. Cativa tineri care habar nu aveau ce este aia o demonstratie au muscat momeala si au sarit si ei dar s’au cam prins cum sta treaba relativ repede.

       Si apoi orice piramida are o fisura… si timpul trece. Nu piramida este problema ci viata noastra irosita si in curand si tara noastra irosita.

    • Poate ca n-a fost criminala, la propriu prin chiar toti oamenii ei si toate actele sale, ca a facut si mult egainarii. dar MURDARA a fost de la inceput la sfarsit. sigur ca si treburile murdare sunt tot treburi si cineva trebuie sa le faca…Dar ele sunt MUUUUUUURDAAAAAAAAREEEEEEEE.

 16. K Verdery scrie asa:

  „Although they instituted new hierarchies, they also promoted gender equality and improved life-chances for many disadvantaged people.”
  si apoi

  „In Western Europe and the U. S., political and economic hostility to communist principles distorted thinking about socialist societies as epitomized in the concept of totalitarianism, which overstressed the importance of terror and top-down control. In all western social-science disciplines, impediments to on-site fieldwork hindered understanding. This situation improved in the late 1960s, for Eastern Europe, and the 1980s, for the Soviet Union and China, as détente and the impetus for technology transfer produced an infrastructure for intellectual exchange. The result was analyses that displaced totalitarian models to explore the societies’ inner workings, with greater attention to phenomena such as kinship, ritual, the mobilization of labor, and the exchange of gifts and favors, as well as more subtle treatments of political economy (e.g., Humphrey 1983).

  Si mai sunt si alte pasaje asemanatoare, toate in mod subtil favorabile comunismului… Evident „cunoscuta profesoara” admite ca au fost si rele dar in esenta pare sa fie cam de partea comunismului. si mai pare sa sugereze, o face, ca de fapt totalitarianismul ar fi o minciuna capitalista.. Ma intreb de ce si-a pierdut vremea tovarasul Marga sa informeze securitatea.. Femeia pare in esenta convinsa ca societate comunista e OK iar ca probelemele ei se pot rezolva, deci comunismul e bun dar are nevoie de ajustari. De exemplu sa devina mai apropiata de platforma Paritdului Democrat american..

  • Tiii, Daniel, platforma ca si platforma, ca la cuvinte PSD-ul este mester mare si are unul la racoare, in cantonament!

   Problema este legata de practica, asta ucide fara cartuse romanul, adica sa vedem partea de respectare a legilor scrise si a celor nescrise – in sens democratic!

   Tiii, Daniel, pana ce RO nu va lansa macar un modul cu destinatia LUNA pana atunci, sa stii ca vorbesc serios, pana atunci nu va exista comparatie intre democratia din USA si cea din RO, nici macar formulata in gluma!

   Astept zborul pe LUNA efectuat de RO, cica ARCA are preocupari in acest sens…
   Adica nu mai este mult pana departe…

   Sarbatori fericite cu optimism ca purcica a murit!

   • Trimisesem un raspuns la replica matale dar s-a pierdut in (cyber) spatiu. Scriu un altul: sovieticii au trimis primul om in spatiu, samd. Asta nu face URSS/Rusia actuala o democratie. China are mai nou protavioane, Correa de Nord rachete cu raza lunga de actiune dar aceste tari nu sunt democratii. Ai nevoie de alte criterii pentru a intelege ce anume este o democratie decat studii de fizioterapie..

    vacanta placuta/salam aleikum ca „sarbatori fericite nu mai este democratic sa spunem in democratia americana..

    • Multumesc pentru raspuns.

     Imi pare rau ca s-a pierdut prima reactie in cyberspace…
     Pai, este bine ca ati adus precizari legate de altii …
     Precum bine ati marcat mersul spre LUNA este o conditie necesara, dar nu si suficienta…

     Dar cei care ajung pana la urma pe LUNA sunt mai aproape de tinta lor: au realizat conditia necesara! Coposu era numit „Idealistul” – cred ca visase ca va ajunge pe LUNA, sau, intr-o alta lume! Fara impunerea acestui obiectiv, chiar lunatic, nu ai cum sa ai un parcurs coerent…

     Distanta, intre unii si altii, asa cum ati demonstrat-o chiar Dvs., este mare…
     Luminii mii de ani i-au trebuit ca sa ne ajunga…

     Greu cu spatiul asta si cu deplasarea in el!

     Sarbatori fericite!

     P.S. Ma ingrijesc in continuare de purcica care sta sa moara…
     Nu ma lasa nici sa traiesc si nici sa mor!
     Cred ca totusi o sa o sacrific! Ori ea, ori eu! Am zis!

 17. @ Hannibal Lecter,
  As vrea sa va intreb ceva pe dumneavoastra ca un bun cunoscator al sistemului ce vad ca sunteti :
  Un grup de 5 ingineri merg in SUA, inainte de 1989, pentru cateva zile sa vada la lucru o instalatie identica cu cea ce se importase de Romania. Asa scria in contract. La intoarcere fiecare este chemat sa relateze ce au facut, cu cine s-au intalnit etc. Au fost puse si intrebari foarte concrete de genul „cutarica a schimbat 100 de $, a venit cu ei din tara sau i-a dat cineva acolo, cine a platit consumatia de la bar in data de…, dar excursia de la Las Vegas etc”. Unii au fost rechemati, probabil pe baza unor informatii aparute. Ulterior, vreo doi au mai mers si in alte deplasari si probabil scenariul s-a repetat.
  Pot fi considerati informatori, pe baza acestor note ?

 18. M-am gandit ca asa cum s-au strans cele 1600 de semnaturi in cazul demascarii plagiatului lui Ponta, in timp foarte scurt,-si e foarte ok!-, la fel se poate rostogoli bulgarele de zapada si in aceasta miza. Dupa ’89 am vazut ca multa lume a condamnat ororile Securitatii, dar fapte, nimic! Poate cu exceptia doamnei Blandiana cu proiectul acela minunat, implinit, al muzeului de la Sighet.
  Oricum, nu sunt chiar asa idealist si sper sa nu ma fi luat drept vreun nebun pasnic. Ca si in cazul plagiatului ori, acum, al colaborarii d-lui Marga, astept aceeasi implicare din partea Dvs. Puteti folosi si aceasta platforma pentru strangerea de semnaturi. De ce nu?
  Puteti face toate acestea? Doriti sa va implicati? Iar daca nu, de ce. Totodata, v-as ruga,-in siajul subiectului Marga-, sa ne deslusiti cauzele pentru care „sertarul” rezistentei era asa de gol la revolutie. La fel, si dupa am vazut tot reactii cu caracter general ori ultrapartizane politic si sterile, vis a vis de reforma morala. Toata stima

  • @Genu
   „M-am gandit ca asa cum s-au strans cele 1600 de semnaturi in cazul demascarii plagiatului lui Ponta, in timp foarte scurt,-si e foarte ok!-, la fel se poate rostogoli bulgarele de zapada si in aceasta miza.”
   A schimbat lista de semnaturi soarta lui Ponta? Mang este profesor la Oradea cu tot scandalul care a fost, Tovarsa Andronescu este in carti…
   Vorba lor „sa aderam la solul realitatilor…”

 19. Sunteti un om al sensurilor si al simbolurilor Maestre.
  Nimic nu poate fi subtil pt. dumneavoastra, caz in care cu siguranta ca ati sesizat ca a fi coloborator, era ca si vasalitatea – mai aveai o zvacnire, o umbra de reactie in actiuni sau inactiuni, chiar daca dupa aceea te justificai.
  Informator insa, erai carpa de sters pe jos, zoaiele de pe pereti, buda comunala. Nu aveai voie nici macar sa te justifici. Trebuia doar sa raportezi (intr-una ), si vai de Marga daca nu raporta.

 20. Interesant text, si instructive comentarii. Plec de la doua premise: pe una o extrag din comentariile dumneavoastra, dle Tismaneanu, care indica faptul ca nu ati ”colaborat” cu nici un serviciu de informatii, iar pe cea de-a doua din practici curente in lumea serviciilor de informatii, respectiv plasmuirea de documente in scopul compromiterii unor persoane.

  Ce ati face daca ar aparea mai intii o rumoare, apoi niste pagini ingalbenite care ar arata ca ati scris rapoarte catre Securitate? Desigur, prezum inocenta dumneavoastra. Sint insa curios ce ati face daca ati fi pus intr-o asemenea situatie.

  Apoi, e simplu sa judeci, este complicat sa te judeci, sa vezi ce ai fi facut in locul celui judecat. Dar sa nu vorbim despre trecut. Iarasi ne imaginam o situatie-test: sa presupunem ca, in calitatea dumneavoastra de cetatean, un serviciu de informatii ar apela miine la serviciile dumneavoastra. S-ar pomeni despre datoria de cetatean, de amenintarea adusa statului, valorilor acestuia, de ajutorul pe care dumneavoastra l-ati putea da. Desigur, totul in cadrul legal, existent astazi. Cum ati proceda?

  Ca sa nu credeti ca intrebarile sint folosite pentru a indica, subreptice, superioritatea celui ce intreaba, va marturisesc ca eu chiar nu stiu ce as face (desigur, acordul meu ar fi in context legal, insa nu stiu daca nu cumva ”da”-ul de azi m-ar conduce in situatii ingrate moral, poate si juridic, miine). Si de aici ezitarile mele in a judeca oameni si situatii…

  • Intrebarea Dvs vizeaza o situatie concreta pe care chiar am trait-o. In mai 2006, pe prima pagina a editiei online din „Ziua” lui SRS, aparea un articol-bomba cu titlul „Agentul Volodea” semnat de un jurnalist cu numele, parca, Vladimir Alexe. M-am adresat Colegiului CNSAS si am cerut verificarea in regim de urgenta a tuturor informatiilor despre mine. In vara aceluiasi an (iunie) a fost adoptata in unanimitate decizia ca n-am avut nici un fel de legatura cu Securitatea. La sedinta Comisiei Prezidentiale (iunie 2006), domnul Ticu Dumitrescu a anuntat acest lucru. Erau prezenti acolo membrii Comisiei, inclusiv domnii Marius Oprea si Stelian Tanase. Intr-un editorial, Sorin Rosca Stanescu si-a cerut scuze public pentru acel articol. Va asigur ca daca as fi avut asemenea probleme in dosar n-as fi acceptat sa conduc Comisia Prezidentiala. Cred ca in iulie a aparut in „Cotidianul” un lung interviu despre dosarul meu luat de Dan Tapalaga. Toate informatiile pe care vi le-am oferit aici despre articolele din presa pot fi regasite pe net. Detin dosarul meu: am fost urmarit in strainatate, s-au construit intregi campanii de defaimare a mea, s-au exercitat presiuni abjecte asupra familiei mele din tara, indeosebi asupra mamei mele. Sarbatori Fericite!

   http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/dan-tapalaga-vladimir-tismaneanu-turnat-de-prieteni-demonizat-de-securitate/

   • Domnilor, opriti-va! Vin sarbatorile. Politie politica sau nu, vorbiti despre lucruri MURDARE. Ii cereti distinsului domn Lecter consultatii despre aceasta MURDARIE, pe care o cunoaste foarte bine fiindca a stat cu nasul in ea, cantariti cat de MURDAR e Marga, desi el e pur si simplu MURDAR, fara grad de comparatie si fara masura. ar trebui sa ne luam doar angajament solemn toti sa nu-i intindem niciodata mana si gata. E greu fiindca oameni suntem cu totii, dar spre asta ar trebui sa tindem.

    LA MULTI ANI!

  • ”Dar sa nu vorbim despre trecut. Iarasi ne imaginam o situatie-test: sa presupunem ca, in calitatea dumneavoastra de cetatean, un serviciu de informatii ar apela miine la serviciile dumneavoastra. S-ar pomeni despre datoria de cetatean, de amenintarea adusa statului, valorilor acestuia, de ajutorul pe care dumneavoastra l-ati putea da. Desigur, totul in cadrul legal, existent astazi. Cum ati proceda?”
   Cred ca raspunsul e simplu. Eu as procerda raspunzand astfel: Sunteti platiti ca sa aparati statul si valorile acestuia asa ca fiti buni si descurcati-va fara mine.

 21. Eu de obicei nu folosesc termeni „deocheati” , in genul celor folositi de dl. Tismaneanu de-a lungul verii (mameluc, mitoman, mega-giga-ultra , etc.) . Am incercat intotdeauna sa am intelegere pt. cei asupra carora se face , uneori „presiune mediatica „. Am vazut multe la viata mea , inclusiv celebrul : „American people ,read my lips –I did’t have sex with Mrs. Lewinsky” precum la fel de celebrul „It depends what the meaning of the word „is” is ! ” , ambele apartinind unui presedinte american in functie , prins cu ocaua mica .

  Dar socul pe care l-am resimtit revenind de la Malaga –Real si citind comunicatul de presa marca Marga m-a lasat speechless.

  http://www.icr.ro/bucuresti/anunturi/andrei-marga-raspuns-la-falsificari.html

  Dom’le , omul inteleg ca a fost bun student , acuma e ceva pe la Babes-Bolyai , a fost min. Educatiei , acuma e director la ICR , etc. Dom’le, nu se poate. ! La o zi dupa afisarea deciziei CNSAS , unde se spune clar ca a dat note informative si se se citeaza copios de acolo, etc acest individ publica pe site-ul oficial al ICR (desi e problema sa –nu a ICR) un comunicat in care , dupa balacarelile de rigoare si accente de grandomanie scrie negru pe alb ca NU A DAT NOTE INFORMATIVE. ! In loc sa spuna bogdaproste ca a scapat (deocamdata –pentru ca se vor mai descoperi „foite” din perioada cind era redactor-sef si era „persoana de sprijin”) omul pluseaza si se jura , ba mai ameninta cu justitia.
  Am stuchit in sin si mi-am facut 3 cruci cu 2 miini : dom’le, pai asta ii bate de la distanta pe Felix, Mona ,ba chiar si Clinton ! Negru pe alb sint reproduse note informative in decizia CNSAS , li se spune clar NOTE INFORMATIVE si omul neaga ! Decizia se poate citi aici :

  http://www.cnsas.ro/documente/adeverinte/2012/2914%20Marga%20Andrei.pdf

  Puteti face click pe link si cititi online sau faceti right click –save as..

  Acuma una din 3 : ori e batut in cap , ori are consilieri de imagine tocmiti de PDL , ori e diliu la bila (Alzheimer) . Sau , mai pe scurt :ori e prost ori e prost. Stiu ca sint razboaie mediatice, se mai loveste sub centura , se mai platesc polite, etc.–c-asa-i in tenis . Dar n-am crezut ca am sa vad asa ceva vreodata . Greseala e a dlui Tismanenau ca-si pune mintea cu un asemenea om. Cum pitpalac a fost asa un mincinos ministru al Educatiei ? Geez !

  Dupa ce am citit ieri textul dlui Tismaneanu am zis ca e scris la ciuda, ca omul a fost „albit” de CNSAS , si sugestia de a-si da demisia era cam exagerata. Dar dupa o gafa monumentala ca acest comunicat , cred ca Ponta o sa-l schimbe „pe motive medicale”.

  As vrea sa cred ca e o facatura , ca cineva a penetrat siteul ICR si ca , in fapt, comunicatul nu-i apartine acestui tip . Dom’le , nu se poate –asa inconstienta si aroganta rar se vede la un asemenea nivel si varsta ! Ptiu , drace …..

  • Domnule Hannibal Lecter,

   Am o singura explicatie si aceasta de natura medicala: disociere (mecanism de aparare primitiv) – personalitate multipla, crede ca are mai multe Euri. Cel care vorbeste cu noi acum este un alt Marga, nu cel care a dat acele note informative. Paliere pierdute, clivaj, probabil busola este pusa pe metal >:)

   Sarbatori Fericite si un An Nou plin de bucurii cu sanatate!
   + urarea traditionala a casei (copyright HHH): Sanatate, Amor si Glorie! :))

   Cu respect si ganduri bune,
   Sallas

  • Domunle HL, nu se merita sa va stricati sarbatorile si sa va enervati chiar acum la sfirsit de an, dupa ce ati fost un exemplu de lucidate si calm tot anul (ori cel putin de juma” de an de cind citesc eu Contributors). Asta daca nu cumva v-ati enervat dupa ce-a luat-o Real pe „cocoasa”….again :-))! Si oricum as adauga exprimari dv. plastice „ori e ori ei prost” fie „ori e neam prost” fie „all of the above” :-)).O luam de la capat la anul..este timp…sper!
   In tot cazul de fapt voiam sa urez Sarbatori Fericite domnului Tismaneanu cind am deschis pagina, si deasemeni si dv si tuturor cititorilor si „scriitorilor” de pe Contributors, indiferent de pe ce pozitii se angajeaza. Presupun ca toti dorim acelasi lucru ca si finalitate, numai ca privim lucrurile prin lentile diferite asta-i tot! Mai luam foc, mai sarim calul, eu inclusiv (si pentru care fapt imi cer scuze tuturor celor pe care dintr-un motiv sau altul i-am mai iritat -sper ca nu jignit- asta este oameni suntem, important e ca la rece regratam intr-un fel sau altul iesirile mai putin controlote), ne mai calmam, una peste-alta (ca sa citez tot de prin fotbal), lucurile se desfasoara civilizat pe-aici si asta nu poate decit sa fie inbucurator.
   Inca o data Sarbatori Fericite la toata lumea si Merry Christmas oriunde v-ati afla!

   PS. @salas – e posibil sa aveti dreptate, cu cit are mai multe „E-uri” cu atit e mai cancerigen…toate bune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro