luni, ianuarie 20, 2025

Dezinformare versus Instinct: un meci cu perspective sumbre

Într-una din primele imagini transmise de televiziuni după începerea războiului din Ucraina, o rachetă rusească izbește în plin un bloc de locuințe de 10 etaje, aproape identic ca structură și arhitectură cu blocul în care locuiesc. După risipirea fumului provocat de puternica explozie, undeva în dreptul etajului 6 sau 7, în locul celor câtorva apartamente de acolo, se mai vede doar o imensă gaură neagră la marginea căreia, la o fostă fereastră, flutură o bucată sfâșiată de perdea…

La scurt timp am vorbit despre asta cu un om pe care-l consideram foarte apropiat, profesor universitar, tânăr pensionar, un om cu simțul umorului, inteligent și sensibil în multe privințe. Îmi spune, cu un aer filozofic, că, da, e o tragedie, dar se grăbește să adauge că ”nu trebuie să crezi tot ce vezi la televizor” (!) și că el privește – chiar atunci, în prima sau a doua zi de război – ”în spatele scenei” pentru a descoperi ”adevăratele rațiuni” pentru ceea ce se întâmplă – și că, citez exact:

Eu nu mă las impresionat de aparențe”.

Am rămas fără replică. Eram atât de șocat de tragedia oamenilor de acolo, din acel bloc, din acele apartamente, izbiți din senin de un bolid zburător care le-a spulberat existența într-o fracțiune de secundă, de asemănarea aproape perfectă dintre blocul acela și blocul în care eu, Șerban din România, locuiesc, încât efortul de gimnastică mentală, mai bine zis de contorsionare mentală, de care aș fi avut nevoie pentru a mă pune în locul lui ca să-l pot înțelege, mi-a fost cu totul peste puteri.

Acolo unde eu vedeam o oroare și o tragedie omenească (o evidență), el vedea o piesă dintr-un puzzle politic (o aparență). Așa că am tăcut.

Așadar, gaura aceea mare și neagră rămasă în locul a ceea ce cu câteva clipe înainte era un apartament în care poate dormea o bunică, sau poate niște copii se jucau, sau își făceau lecțiile, gaura aceea neagră la marginea căreia flutura o bucată de perdea sfâșiată, pentru el era o ”aparență”.

Am recunoscut în acest tip de abordare mentalitatea celor, nenumărați, care par să creadă – și afirmă sus și tare până în ziua de azi – că explozia socială care a avut loc în România în decembrie 1989 nu a fost decât o ”aparență” și că ce s-a întâmplat de fapt nu a fost decât mâna serviciilor secrete, a KGB-ului, a CIA etc etc.

Că nucleul deci al acelei explozii incredibile, care a uluit întreaga lume liberă și civilizată, nu a fost disperarea și dorința de libertate a unor oameni obișnuiți, strânși la un moment dat în același loc printr-un concurs de împrejurări, – și că, eventual, acea revoltă spontană a fost ulterior deviată de un anumit grup de interese politice – ci că totul a fost pus la cale, de la bun început, de niște forțe externe obscure, care doreau să-l răstoarne de la putere pe Ceaușescu, sau să pună mâna pe resursele țării etc. etc.

Să nu-ți mai poți imagina că o revoluție poate porni și de la oameni simpli, adunați într-un anumit context, sătui și la capătul puterilor, care brusc formează o masă vulcanică, aprinsă de la o scânteie, ci doar de la forțe obscure, servicii secrete, speciale, care coordonează, manipulează, regizează etc, este, în opinia mea, un lucru foarte trist.

Pentru că acest mod de gândire nu dovedește (așa cum probabil încerci să te convingi singur) că te-ai maturizat, că ai devenit înțelept, lucid și cu capul pe umeri, că ești capabil de o viziune globală, obiectivă, pragmatică asupra situației politice interne și internaționale, ale cărei subtilități și secrete le ai la degetul mic etc etc… ci că ai devenit incapabil de cea mai elementară empatie omenească! Că nu mai poți vedea și înțelege suferința aproapelui tău, că nu mai poți recunoaște scânteia care zace în inima oricărui om viu, că ai devenit o formă de viață capabilă doar de acumulare și reproducere, dar incapabilă de respect de sine și de aproapele, că în locul acela în care ar fi trebuit să simți empatia și mila de aproapele tău, nu mai e decât o zdreanță fluturând la marginea unei găuri negre.

Că, așa cum se spune în Biblie, inima și sufletul ți-au împietrit.

(Vezi Isaia – 44,18:

„Ei nu pricep și nu înțeleg, căci li s-au lipit ochii ca să nu vadă și inima ca să nu înțeleagă. Nici unul nu intră în sine însuși și n-are nici minte, nici pricepere”)

Și nu mă feresc să privesc această chestiune și din punct de vedere religios, pentru că această pierdere a capacității de empatizare cu suferința semenului, – care în fond provine din instinctul care îl face pe orice individ din orice specie de animale de pe planeta asta să intre în stare de alertă atunci când vede că un seamăn de-al său este atacat sau ucis în imediata lui proximitate – ține de pierderea a ceea ce părinții noștri încă mai numeau ”Frica de Dumnezeu”.

Ține în fond de condiția noastră, a oamenilor – și mai ales a noastră, a contemporanilor – de animale fără Dumnezeu, deviate adică de la evoluția naturală, de la parcursul lor firesc – suntem asemenea nefericitei Tra-viata – ”traviați” – ”fuori della reta via”: desprinși, deviați de la calea cea dreaptă, naturală… Ieșiți din Schema inițială, și plutind în derivă într-o bulă creată de noi înșine, după mintea noastră – atât de bine și de înțelept creată încât abia mai putem respira în ea…

Este vorba, în fond, despre ruperea definitivă de Natură și de legile ei și de crearea unei lumi artificiale (aceasta în care trăim acum), a îmbuibării și acumulării fără limite, care funcționează (?) pe legi concepute de mintea omenească – și care ar putea funcționa în viitor așa cum dorește Rusia lui Putin – adică fără nici o lege.

(Să ne amintim încă o dată spusa memorabilă a domniei sale: ”Decât o lume fără Rusia, mai bine fără lume!”)

Și iată cum, așa cum în Cântarea Cântărilor, se spune ”Dragostea e mai Tare ca Moartea”, noi, cei de azi (pentru care, evident, Dragostea și Moartea au devenit subiecte de interes marginal) privind lumea pe care am creat-o și în care trăim azi, putem spune, fără teama de a greși prea mult, că Propaganda / Dezinformarea poate învinge Instinctul!

Și nu doar instinctul de apărare (din care provine empatia) despre care vorbeam mai sus, ci chiar și instinctul, fundamental, al supraviețuirii.

Să ne gândim puțin: Ce înseamnă anti – occidental sau anti-american? Cum poți deveni anti-occidental, adică anti-sistemul care s-a dovedit capabil să producă (la nivelul maselor, nu al elitelor) cel mai înalt nivel de trai din istoria omenirii, la care locuitorii din toate țările mai sărace ale lumii tânjesc, altfel decât printr-un fel sau altul de alienare, de deviere? (Vorbim deci strict de nivelul de trai, adică de Frica de Foame – nu și de libertățile individuale și de celelalte nenumărate beneficii pe care sistemul occidental îl asigură individului)

Dacă instinctul de supraviețuire este instinctul tău fundamental, ca animal, ca ființă simțitoare, cum poți să ajungi la o asemenea inepție, dacă nu  prin întunecare/anihilare sufletească, prin pierderea rușinii, a contactului cu divinitatea, a dumnezeului din interiorul tău, a ceea ce se numea înainte ”frica de Dumnezeu”?

***

Pe de altă parte, tu, ca individ care se pretinde neimplicat politic, nu (vrei să) crezi, nu spui și nu răspândești în jurul tău ideea că tot ce se întâmplă pe lumea asta are în spate niște ”forțe obscure” etc (preluând astfel fără să-ți dai seama unul din mesajele centrale ale dezinformării rusești) pentru că ai fi ajuns la ea în urma unei gândiri critice, logice și raționale – altfel ai fi gata de fiecare dată să oferi cu plăcere toate detaliile acestui raționament, să aduci dovezile de bun simț necesare, să explici logic, cu zâmbetul pe buze, cum ai ajuns la această concluzie – , ci pentru că, pur și simplu, ți-e mai ușor și mai comod așa – nu ca suflet individual, ci ca ființă socială dornică de acumulare și propășire.

Pentru că, printre altele, ai observat, de exemplu, că cei care spun că nimic pe lumea asta nu se întâmplă fără forțele alea obscure din capul lor (și al tău) – le închid imediat gura interlocutorilor ”naivi” și sunt până la urmă priviți cu admirație, respect și chiar teamă – și atunci faci și tu ca ei. Pentru că ți-e mai ușor. Pentru că e mai simplu așa.

Nu adevărul te interesează, ci teama, groaza – aproape fiziologică – DE A NU FI LUAT DE PROST.

Din cauza unora ca tine – care sunt extrem de mulți, covârșitor de mulți – chiar și aceia puțini care în zilele acelea de decembrie, în stradă, s-au văzut cu ochii lor trecând de la condiția de sclav adus cu forța la un miting, la cea de luptător care are sub ochii lui șansa incredibilă de a contribui la răsturnarea un regim criminal, – până și aceia puțini care au trăit asta, probabil cu lacrimi în ochi, au ajuns să creadă, da, că au fost manipulați, păpuși în mâinile oculte ale nu știu căror forțe etc etc. – și au lăsat capul în jos. Și jos le e capul, și lor – ca și al tău, până în ziua de azi.

***

Victoria Ucrainei asupra Rusiei ar însemna de fapt victoria Euromaidanului, adică a unei mișcări despre care, pe de o parte, cei care au declanșat-o și cei care au suferit acolo, spun, împreună cu întreaga lumea liberă și civilizată, că a început spontan, de la dorința de libertate a unor oameni care vor să trăiască la fel ca în Occident, nu ca în Rusia, iar – pe de altă parte – Rusia și apropiații ei, spun că nu a fost decât o provocare a unor forțe obscure, a serviciilor secrete occidentale pentru ca SUA să pună mâna pe Ucraina, etc. – adică exact tipul de abordare al tânărului meu pensionar, care, altminteri, se pretinde un tip cu viziuni liberale, anticomuniste, etc, dar care, fără să-și dea seama, preia și propagă ad litteram mesajul propagandei rusești.

(Pentru mulți români acest ”Euromaidan” are un miros urât, pentru că în cazul în care el iese victorios, adică Ucraina scapă de sub influența Rusiei, ei, acești români ”înțelepți”, ar fi obligați să se gândească ce ar fi însemnat pentru România o victorie a Pieței Universității. Ar fi obligați să se gândească ce ar fi însemnat ca, în loc să aprobe sau să tolereze neocomunismul zâmbăreț al lui Iliescu, să fi pus și ei umărul, să fi venit să strige și ei acolo în Piață, să fi fost nu câteva mii, ci câteva milioane acolo ca să împiedicăm instaurarea neocomunismului lui Iliescu și să uluim astfel întreaga lume liberă și civilizată, care începuse deja să ne privească cu admirație…. Dar nu, poporul român, în proporție de peste 80%, a rămas în fața televizoarelor și a gândit, cu înțelepciune, așa: ”Cum, drogații ăștia? Manipulați de CIA? Neeeeeh… Nu, noi votăm cu domnul Iliescu, că e om bun, echilibrat” etc, etc.)

***

Când un prieten bun din copilărie, cu care am jucat de atâtea ori baschet în curtea școlii, care m-a dus pentru prima oară (aveam vreo 20 de ani) la Vama Veche, școlit în tinerețe pe la diverse universități americane, monarhist și adept convins al valorilor democratice în sensul înțeles de Corneliu Coposu și Ion Rațiu, – îmi spune acum, când amândoi ne apropiem, iată, de pensie, fără nici o ezitare, fără nici o nuanță și fără nici o argumentație plauzibilă că ”Zelenski este omul americanilor” – nu am cum să nu mă gândesc că dezinformarea pro-rusă este atât de eficientă și este atât de greu de identificat la nivel individual ca factor nociv – trece zi de zi, fără gust, fără miros, pe la nasurile noastre și ne intră în plămâni – NU pentru că se folosește de vreo ideologie politică de un fel sau altul, nu pentru că se adresează în mod special oamenilor fără educație sau cu educație insuficientă, ci pentru că se folosește de ceva esențial  din natura omului, de acel proces de împietrire a inimilor pe care majoritatea adulților îl tolerează și cu care conviețuiesc de bună voie, din momentul în care se leapădă de copilărie și până la moarte;

Acel proces de împietrire a inimilor care se justifică pe sine prin nevoia de afirmare socială, de ”realizare” profesională, de acumulare (care se transformă pe nesimțite în îmbuibare), de nevastă, casă, mașină, copii etc…

Mesajul esențial propagat cu atâta succes de propaganda rusească în lumea (încă) liberă și civilizată nu se bazează și nu se folosește de nici un fel de idee, doctrină sau ideologie politică, ci se bazează și se folosește de aspecte care țin strict de Natura Umană: frica individuală, lipsa de caracter individuală, setea individuală de acumulare, de propășire și de autovictimizare, refuzul individual al prostului de a-și admite propria prostie – de teama de a nu fi luat de prost, accelerarea procesului de atrofiere la nivel individual a instinctului de supraviețuire, deja atrofiat de excesele încurajate de societatea de consum etc etc etc

Natura Umană – aceasta reprezintă un teren extraordinar de fertil pentru propaganda / dezinformarea rusească, care a înțeles demult acest lucru, și a acționat și acționează în continuare cu putere în această direcție, încă dinainte de 1948, până astăzi și cât timp acest focar de imperialism violent, sălbatic, clădit pe votcă și pe minciuni, numit de unii Maica Rusia, va continua să existe sub această formă.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. Atât întrebările pe care le puneți cât și răspunsurile pe care le formulați sunt binevenite în această lume confuză în care a face deosebire între bine și rău este din ce în ce mai dificil. Nu-mi dau seama dacă perspectiva dumneavoastră sugerează și ceea ce voi adăuga eu. Omul este un amestec complicat de rațiune și emoții. Atât de complicat este acest amestec încât o mare parte din încercările de a înțelege natura umană are doar parțial succesul dorit. Ceea ce s-a înțeles este că componenta emoțională este cu mult mai puternică și mai complicată decât vrem noi să acceptăm. Partea interesantă este că mulți dintre cei care au înțeles asta au dorit să o și folosească în interesul lor, bineînțeles. Așa că s-au pus pe treabă și manipularea/dezinformarea are ca vehicul de transport emoțiile și nu rațiunea. Dacă vrei să-l faci pe cineva să vadă alb în loc de negru nu te adresezi rațiunii ci emoțiilor, fiindcă vei avea cu mult mai mare și mai ușor succes. Ceea ce spun este în legătură cu ceea ce se numește psihologia morală, un domeniu de graniță dintre psihologie (studiul minții umane) și etică (studiul normativ al comportării umane). Cunoașterea obținută prin cercetare științifică poate fi utilizată în diverse moduri, spre mai bine sau spre mai rău, așa cum se întâmplă cam cu orice altceva. Tehnicile de manipulare/dezinformare utilizează din plin ultimele rezultate din psihologie, psihologie socială, și sociologie. Acum se alătură cu voioșie și tehnicile derivate din inteligența artificială, generativă sau nu, și avem o imagine care ne poate induce o stare de disconfort prelungit acelora dintre noi care încearcă să înțeleagă realitatea în mod rațional.

  2. Foarte adevarata aceasta observatie fundamentala pe care ati intuit-o: automanipularea bate manipularea. Vad ce vreau sa vad(m-am obisnuit/e coerent cu propriul sistem deformat de valori/imi gadila valoarea), aud ce vreau sa aud, simt ce vreau sa simt.
    Vocatia umana este „trecerea prin” aceasta experienta partiala a egoului si descoperirea intru Adevar a Universalului. Deci sansa, potentialul exista- trebuie doar sacrificata propria versiune ingusta a adevarului. Probabil asta a transmis si Eminescu prin ultimele cuvinte ale Luceafarului.

  3. Felicitari, un articol excelent, sa speram ca poate trezi macar cativa din numerosii zombie care sunt peste tot in jurul nostru…

  4. „Să nu-ți mai poți imagina că o revoluție poate porni și de la oameni simpli, adunați într-un anumit context, sătui și la capătul puterilor, care brusc formează o masă vulcanică, aprinsă de la o scânteie, ci doar de la forțe obscure, servicii secrete, speciale, care coordonează, manipulează, regizează etc, este, în opinia mea, un lucru foarte trist.” ???
    Daca tu crezi că „acea revoluție a putut porni și de la oameni simpli ” atunci esti un mare naiv, sau un mincinos care inca mai incearca sa manipuleze oamenii dupa 35 de ani.

  5. Excelent articol!
    „Dezinformare versus Instinct” este un text-test în care autorul vorbește despre un subiect extrem de important al actualității (a se vedea strategia lui Vincent Bolloré, sau modul de acțiune al lui Dominic Cummings, cu rezultate extraordinare), reprezentând el însuți un exercițiu de manipulare. Astfel, cititorul este invitat să deceleze el însuși adevărul de ceea ce întext este numit „dezinformare”, noțiune ce acoperă tehnici de mnanipulare de la sofisme elementare, la adevăruri alternative și post-adevăruri.

    Desigur, elementele emoționale precum cel religios, sau sentimentul național etc. nu lipsesc.

    A compara Revoluția din 1989 cu războiul din Ucraina este o glumă la fel de lipsită de haz precum cea de a considera „revoluționarii” Ilescu, Voiculescu, Roman, Militaru, Barlădeanu etc. drept revoluționari. Că ei aveau legături cu Rusia lui Gorbaciov au demonstrat încă de multă vreme atât dovezile istorice, cât și unele rechizitorii și instanțe de judecată.

    La fel, există dovezi clare, incontestabile, cu privire la începutul Revoluției la Timișoara, în jurul pastorului Tokes, cu privire la represiune, precum și cu privire la organizarea mitingului din 21 decembrie și începutul mișcării revoluționare de la București și represiune etc. Istoria [prin munca istoricilor] a stabilit cât de spontană a fost Revoluția și cât de revoluționari au fost Ion Iliescu și Marcel Ciolacu, spre exemplu.

    Dacă cei mai tineri și cu mai puțină disponibilitate spre lectură ar putea trece peste text fără a verifica resursele disponibile, cei care au trăit evenimentele și cei care vor să parcurgă exercițiul de verificare extrem de util propus de autor au ocazia să înțeleagă mai bine cât de eficiente sunt tehnicile de manipulare bine întrebuințate.

    Încă o dată, felicitări autorului!

  6. – Din frageda pruncie suntem invatati ce e bine si ce e rau. Daca te joci cu puta orbesti. Multe invataturi se dovedesc aiureli.
    – Comunistii au excelat cu minciuni ca ti se facea teama sa bagi masina de calcat in priza d eteama sa nu te bombardeze cu propaganda.
    – Personal am fost socat, ajungind in occident sa observ si aici o propaganda feroce, o mass media aservita. Unde sunt armele de distrugere in masa din Irak?

    Cu alte cuvinte ne-am ars de atitea ori cu ciorba, ca suflam si in iaurt. Drept urmare o neincredere sanatoasa in propaganda de tot felul e binevenita.

    In ceea ce ma priveste sunt convins ca rusii au comis o crima incepind razboiul din Ucraina. Despre cauze se poate discuta, dar nu pot in nici un caz fi o scuza. De asemenea se poate discuta despre masurile luate de vest, dupa mintea mea execrabile, desi in principiu sunt corecte, dar in detaliu execrabile.

  7. EXPONATUL A: Televizorul NU minte.

    Într-una din primele imagini transmise de televiziuni după începerea războiului din Ucraina, o rachetă rusească izbește în plin un bloc de locuințe de 10 etaje
    (…)
    Îmi spune, cu un aer filozofic, că, da, e o tragedie, dar se grăbește să adauge că ”nu trebuie să crezi tot ce vezi la televizor” (!)
    (…)
    Am rămas fără replică.

    EXPONATUL B: Televizorul minte.

    Dar nu, poporul român, în proporție de peste 80%, a rămas în fața televizoarelor și a gândit, cu înțelepciune, așa: ”Cum, drogații ăștia? Manipulați de CIA? Neeeeeh… Nu, noi votăm cu domnul Iliescu, că e om bun, echilibrat” etc, etc.)

    • Toată Europa de Vest e neomarxistă în 2024, dar problema ”elitelor” a rămas votul pentru Ion Iliescu, așa e? 😀

      În 1992, argumentul oamenilor de la țară era imbatabil: ”cu Iliescu votez, că el a dat pământul înapoi la oameni”. Despre ”afilierea” reală a lui Marian Munteanu mai știe cineva ceva?

  8. Victoria Ucrainei asupra Rusiei ar însemna de fapt victoria Euromaidanului, adică a unei mișcări despre care, pe de o parte, cei care au declanșat-o și cei care au suferit acolo, spun, împreună cu întreaga lumea liberă și civilizată, că a început spontan, de la dorința de libertate a unor oameni care vor să trăiască la fel ca în Occident, nu ca în Rusia, iar – pe de altă parte – Rusia și apropiații ei, spun că nu a fost decât o provocare a unor forțe obscure, a serviciilor secrete occidentale pentru ca SUA să pună mâna pe Ucraina, etc. – adică exact tipul de abordare al tânărului meu pensionar, care, altminteri, se pretinde un tip cu viziuni liberale, anticomuniste, etc, dar care, fără să-și dea seama, preia și propagă ad litteram mesajul propagandei rusești.

    Nu numai tânărul dvs pensionar preia și propagă ad litteram mesajul propagandei rusești. O face chiar și marele războinic (de salon) american, senatorul Lindsey Graham:

    „They’re sitting on 10 to $12 trillion of critical minerals in- in Ukraine. They could be the richest country in all of Europe. I don’t want to give that money and those assets to Putin to share with China. If we help Ukraine now, they can become the best business partner we ever dreamed of, that 10 to $12 trillion of critical mineral assets could be used by Ukraine and the West, not given to Putin and China. This is a very big deal how Ukraine ends. Let’s help them win a war we can’t afford to lose. Let’s find a solution to this war. But they’re sitting on a gold mine. To give Putin 10 or $12 trillion for critical minerals that he will share with China is ridiculous.”

    (Transcript: Sen. Lindsey Graham on „Face the Nation,” June 9, 2024)

    https://www.cbsnews.com/news/lindsey-graham-senator-south-carolina-face-the-nation-transcript-06-09-2024/

    Ei stau pe 10 până la 12 trilioane de dolari de minerale critice în Ucraina. Ar putea fi cea mai bogată țară din toată Europa. Nu vreau să dau acești bani și aceste active lui Putin pentru a le împărți cu China. Dacă ajutăm Ucraina acum, poate deveni cel mai bun partener de afaceri la care am visat vreodată, cele 10 până la 12 trilioane de dolari de active minerale critice ar putea fi folosite de Ucraina și de Occident, nu date lui Putin și Chinei. Este foarte important cum se termină lucrurile în Ucraina. Haideți să îi ajutăm să câștige un război pe care nu ne putem permite să îl pierdem. Să găsim o soluție la acest război. Ei stau pe o mină de aur. Să-i dai lui Putin minerale critice de 10 sau 12 trilioane de dolari pentru pe care le va împărți cu China este ridicol.

  9. Este imposibil sa poti avea o parere obiectiva legat de ceva despre care esti informat indirect, prin diferite mijloace mass media! Cand nu ai date concrete, bazate pe prezenta ta la locul acelor relatari, ai doua variante: sa crezi sau sa nu crezi , in ambele fiind in eroare! Logica sau analogia raman pure amagiri! Este exact situatia jurnalistului de fata, revoltat ca parerea personala nu este acceptata ca fiind fara niciun dubiu!

  10. Chiar dacă a curs destula apa prin albia Prutului de la declanșarea conflictului, tot ne aducem aminte imaginile cu șirul de taxiuri care se întindea pe sute de km pe șoselele care deplasau în Spania mamele purtătoare ucraieniene și ambulantele cu bebeluși în incubatoare , cumpărați de părinți sterili cu carti bancare bogat aprovizionate.
    Mari emoții, teribile revelații, triste concluzii.
    Cum clinicile de inseminare artificiala din Ucraina sunt private și unele chiar cotate în bursa, afacerile investitorilor în” viata cu orice preţ’ nu sunt delocalizate cu toate ca țări prietene, precum Romania ,Israel ar avea posibilitatea și interesul financiar sa preia temporar misiunea.
    https://www.genethique.org/ukraine-sous-les-bombes-le-scandale-de-la-gpa/
    O drama de război care nu ne poate lasa indiferenți este cea prin care trec transportatorii romani, fentati de cei din Ucraina și în primul rand de tartorii de la Brussel.
    https://www.national.ro/economie/comisia-europeana-a-decis-transportatorii-ucraineni-nu-mai-pot-fi-opriti-nici-la-vama-nici-in-trafic-831727.html/
    Am înțeles cu toții ca vor putea trece ca prin branza cum spun tiristii olteni produse contrafăcute, toxice, mișcătoare sau ţepene, ghidușe , suspinande sau explozive..
    Din câte ne amintim, sistemul de scanare vamala inventat de inginerul Mircea Tudor a fost ignorat de guvernantii de la Bucuresti și apreciat de elvețieni.
    https://www.forbes.ro/mircea-tudor-va-produce-scanere-de-avioane-elvetia-25598
    https://www.7sur7.be/sciences/un-scanner-pour-avion-grand-prix-du-salon-des-inventions~ae2a7371/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F

    • Incredibil cat de incallificabili moral pot fi trompetele putiniste…cata autoamagire ….ai privit fotografiile cu spitalul de copii din Kiev bombardat de Rusia? ce „scuza” se poate gasi? tot 2014 NATO Maidan nazism?!

  11. „Under current conditions of escalating culture and information war, facts themselves have become weapons.[1] Neither propaganda nor bad faith communication require the speaking of falsehoods.[2] It is often more effective to mislead and misinform through a strategic use of verified facts. The ability to critique and correct for the misuse of facts in public culture is an essential component of the democratic way of life.
    (…)
    …the mishandling of facts eventually BREAKS PUBLIC SENSEMAKING, and the breaking of public sensemaking eventually BREAKS SOCIETY. (…) the larger, more complex truth is lost, accepted as a casualty of culture war.

    This kind of cynical, post-truth culture is antithetical to democratic ways of life. But the solution is not to create centralized “Truth Committees.”

    https://consilienceproject.org/how-to-mislead-the-facts/

  12. Excelent! Excelent!
    Revenind la concret: cu o saptamana in urma un atac ucarainean asupra unor obiective militare din Crimea a cauzat si moartea unor copii rusi aflati pe plaja. Un tanar de 30 de ani imi demonstra cu maxima indignare monstruozitatea unei asemenea actiuni. Ieri 8 iun armata rosie a lovit cu rachete un spital de copii din Kiev. Tanarul in cauza nu avea nimic de comentat. D-le Serban, dv insistati asupra propagandei rusesti care intradevar este otravitoare. Dar aceasta propaganda nu ar avea aceste efecte daca terenul pe care este diseminata nu ar fi unul fertil aflat in asteptare, caracterizat de o rea credinta pitita in constiinta colectiva, hranita de conflictul cultural milenar dintre Grecia si Roma.

    • Multi dintre concetatenii nostrii prezinta un comportament contradictoriu in ceea ce priveste relationarea lor cu cele doua mari zone cultural politice. Pe de o parte preferam avantajele materiale ale Europei vestice, in timp ce afectiunea colectiva este directionata inspre vraja Bizantului extins . In situatia unei ipotetice si nefericite algeri a prietenilor, o basculare majoritara inspre Moscova nu ar fi deloc surprinzatoare.
      Domnul comentator H – Int–un comentariu mai vechi ofera o explicatie partiala a acestui paradox:
      ” Românii n-au fost niciodată forțați de alții să se civilizeze, numai partea cu izolaționismul le-a fost servită de proprii conducători. Cu aproape 6 secole înainte de Ceaușescu, Alexandru cel Bun a ordonat expulzarea cărturarilor ”papistași” și a ars cărțile cu litere latine, astfel că românii și-au petrecut următoarele 4 secole și jumătate în slavonă. Cu rezultatele care se văd.” Recomand recitirea articolului.

  13. Excellent article, véritable exercice de la réflexion, une alerte à n’est pas tombé dans le puits des incompréhensions, maudite maladie de ceux qui regardent la pluie comme une tragédie et pas comme la force de la nature choisie pour irriguer la vie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Serban Georgescu
Serban Georgescu
Șerban Georgescu, născut la 6 august 1967, la București, este jurnalist, editor web, colaborator Dilema Veche. Ultima carte publicată: ”Scrisori dintr-o piramidă”, poeme, Editura Paralela 45, 2017

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro