marți, ianuarie 18, 2022

Din nou despre criza refugiaţilor: drepturile cărui tip de om?

Am fost, aşa cum o dovedesc mai multe din articolele mele, unul din susținătorii „centrişti” ai ospitalităţii europene faţă de refugiaţi din ţările arabe care sînt în prezent teritorii de conflict. Nu m-am grăbit să dau curs aprehensiunilor legate de o „Eurabia” descrisă în culorile cele mai sumbre de alarmiştii conservatori. Am crezut şi eu, cu o certă naivitate, în mitul familiilor siriene alungate de război şi acte de teroare, care ar compune marea majoritate a refugiaţilor.

Totuşi, dincolo de atitudinile mai mult sau mai puţin umaniste, politica trebuie să rămînă un ansamblu de măsuri realiste, în care faptele echilibrează necontenit principiile. Ori, faptele sînt cele pe care le cunoaştem mai bine în acest moment: marea majoritate a refugiaţilor sînt tineri de pînă la 30-35 de ani. O parte din aceştia se declară (de multe ori fraudulos) minori, profitînd de politicile relaxate din ţări ca Suedia şi Germania care nu îi supun unor teste şi examene medicale pentru determinarea vîrstei lor reale. Ei primesc ajutoare sociale şi adăpost din partea statelor europene asistenţiale ce aplică principii redistributive ce presupun impozite mai mari pentru populaţia locală. În acelaşi timp, aceiaşi doritori de azil primiţi cu braţele deschise comit acte de hărţuire, violuri şi crime. Principala lor ţintă sînt femeile din ţările-gazdă. Pentru cei mai mulți solicitanți de azil proveniți din țările arabe, drepturile omului nu au, evident, decît genul masculin. Ei nu se comportă, în fapt, ca nişte ”solicitanţi”, ci mai degrabă ca nişte ocupanţi ce încearcă să-şi impună propria lor viziune despre lume, în lumina căreia nu există decît un tip de om cu drepturi depline: bărbatul de confesiune musulmană. Desigur, în disprețul culturii europene pentru care drepturile omului au o semnificaţie universală.

În paralel, ironic sau nu, femeilor occidentale expuse hărţuirii şi asaltului li se spune, din partea oficialităţilor locale, să se ”adapteze” situației. Mulţi europeni privesc cu antipatie această incongruentă şi absurdă blamare a victimelor. Partidele de extrema dreaptă cîştigă tot mai multe procente, speculînd slăbiciunile retoricii politice „umaniste” față de refugiați. Se vorbeşte, din decupajul dreptei radicale, chiar de expulzarea şi deportarea în masă a solicitanţilor de azil – un discurs ce are acum, din motive evidente, mult mai multă audienţă ca în trecut.

Cred că politica europeană ar trebui să privească, totuși, mai stăruitor la originea crizei refugiaţilor: perpetuarea conflictului în ţările arabe din care provin valurile de refugiaţi. Cei mai mulţi refugiaţi tineri şi apţi de muncă reprezintă, în realitate, un val de imigraţie economică care se folosește de conflicte pentru a imigra ilegal. A menţine conflictele din aceste regiuni poate fi sinucigaş pentru Europa – nu numai din cauza pericolului terorist pe care îl ”importă”, prin intermediul refugiaților. Este, în acelaşi timp, o utopie să crezi că Europa poate fi un teritoriu de azil perpetuu. Mai mult realism politic şi mai puţin idealism ”umanist” ar fi poate salutar pentru soluţionarea acestei crize și pentru păstrarea valorilor europene. Şi, cu siguranţă, mai multă implicare diplomatică pentru reconstruirea unor zone de stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

Nu sînt un avocat al deportărilor şi detest fascismul şi extrema dreaptă în aceeaşi măsură în care detest comunismul şi ingineria socială utopică. Tocmai din această perspectivă, cred că Europa ar avea nevoie de acţiune realistă și lucidă, în locul ideologiilor de diverse culori. Soluţia europeană actuală la criza refugiaţilor nu este, pur și simplu, sustenabilă. Nu doar economic, ci şi social – şi în lumina respectării drepturilor omului, în accepţiunea lor universală. Pentru ca Europa să rămînă o cultură a bunăstării și a drepturilor uuniversale ale omului, trebuie să contribuie la recrearea zonelor de stabilitate în zonele din care provin refugiații, și nu să aplice la infinit politici asistențiale, găzduindu-i pe propriul teritoriu.

Am vizitat o dată capitala unei ţări arabe – acum aproape complet distrusă de război – în care convieţuia paşnic o majoritate musulmană cu o minoritate creştină. Legile din acea ţară erau stricte şi armata era pe străzi. Era o „ordine” neobişnuită pentru cineva care venea din ”Europa democratică”. Dar femeile creştine umblau libere, în ţinute moderne, cu capul descoperit, şi criminalitatea era foarte redusă. Nu e nevoie de un exerciţiu istovitor de imaginaţie ca să realizăm ce s-ar fi întîmplat în cartierele creştine dacă, în ţara respectivă, ar fi fost brusc instaurată o „democraţie în stil vest-european” şi ar fi fost suspendată starea de urgenţă. Și dacă poliţia ar fi devenit prevenitoare şi amabilă cu infractorii şi criminalii. Ar fi suficient să facem o vizită la gara din Stockolm…

Distribuie acest articol

75 COMENTARII

 1. Povestea începe mai demult, atunci când civilizația occidentală a decis că e de preferat să castreze psihologic bărbații (a se vedea definiția violului în Suedia). Operațiunea a reușit, numărul homosexualilor a crescut remarcabil în doar două generații, iar femeile au ajuns să facă turism sexual în țările mediteraneene încă din anii ’70. Și tot de asta au ajuns să poarte fuste cât batista, disperate după un minimum de atenție.

  Contactul cu imigranții reprezintă pur și simplu contactul cu realitatea. Natalitatea scăzută a europenilor (urmare a demasculinizării bărbaților și a defeminizării femeilor) face modul european de viață nesustenabil în lipsa imigranților. Dar astea sunt realități neplăcute, pe care e mai bine să le ascundem sub preș și să perorăm la nesfârșit pe teme feministe. E scandalos că li se spune femeilor ”să se adapteze situației”? Orice mamă decentă din România anilor ’70 își învăța fiicele cum să se comporte, în funcție de semnalele pe care comportamentul lor ajunge să le transmită bărbaților. Chiar dacă nu foloseau ele astfel de exprimări.

  • Domnule Harald,

   Ma mir ca nu s-a gasit vreo doamna sau domnisoara sa riposteze la postarea Dv, asa cum s-a intamplat in alte cazuri in care v-ati legat de drepturile femeilor.

   Cum nu fac parte din categoria de mai sus, numai am vrut sa marchez momentul cu un protest tacut.

    • Mi se pare absolut scandalos ca sa asumam despre unele femei din Vest – despre care nu stim mare lucru in mod individual – ca sint ele vinovate de a „provoca” acesti salbatici nenorociti – intr-o viziune pervertita, acestia ar fi „barbatii adevarati” nu precum barbatii suedezi – efeminati, prea civilizati, castrati, homosexuali etc. Ce rusine!

     Mi se pare scandalos sa asumam ca poarta rochitele scurte – chiar daca o fac e treaba lor, dar din cite se vede in aceste videouri cu atacuri nu este absolut nimic extrem in modul de imbracare al doamnelor si domnisoarelor in cauza.

     Ideea ca niste primitivi pusi pe viol sint nevinovati pentru ca „asa sint barbatii adevarti” si ca femeile trebuie sa se „adapteze situatiei” este o abominatie morala.

     Daca nu se pot abtine, acesti barbati nevinovati din minunata cultura mahomedana, ura si la gara – directia ISIS, sa se „distreze” intre ei. Ce cauta in „castrata” cultura europeana?

     • @ Absurdistan – toată istoria speciei umane se rezumă la dominația unor grupuri asupra altora. Un moșuleț cu burtă și chelie în vârstă de 70 de ani nu reușește să-și păzească nevasta în vârstă de 30 de ani, chiar dacă îi pune un palat la dispoziție. Și dacă aceluiași moșuleț nu-i convine insolența servitorilor străini sau ușile și ferestrele palatului lăsate vraiște, nu prea are ce să facă. Acei servitori locuiesc de fapt tot în palatul lui, iar fără ei palatul ar începe să se degradeze imediat. Pentru că moșulețul nu mai e de multă vreme capabil să mai facă ceva pe cont propriu.

      Useful hint: dominația unor grupuri asupra altora sau a unui individ asupra altuia se rezumă în cele din urmă la testosteron. Chiar dacă nu e corect politic să recunoaștem așa ceva, asta nu schimbă realitatea :P

   • @ Emil Mocan – ultima dată când am verificat era o coadă de vreo 20 de persoane, care abia așteptau același lucru: să nu citească nimic din ce scriu eu :P

 2. Naivilor : Mai bine mai tarziu decat niciodata, .
  Dar ce ne facem cu voi, noi care intelegem din prima si suportam naivitatile voastre precum s-a intamplat in 1990 si mereu de atunci .si atunci ramane deschisa problema: care sunt cu adevarat naivi si care doar simuleaza ca o acoperire comoda aceasta „sfanta simplicitate”? :)

 3. Unde Europa corectitudinii politice vede toleranta si umanism, imigrantii musulmani vad slabiciune: au trecut granitele intrand ca-n branza in spatiul Schengen, fara a putea fi opriti, au fost intampinati cu ajutoare sociale, politia a primit instructiuni sa le treaca cu vederea micile infractiuni, li s-au impartit fluturasi in care sunt rugati sa se comporte decent.
  In conditiile astea, nu e de mirare ca imigrantii manifesta doar dispret pentru Europa.

  E utopica si propunerea ca Europa (Occidentul) sa pacifice tarile arabe. Pierderile umane si cheltuielile ar fi teribile, fara a exista garantia pacificarii.
  Singura solutie e protejarea frontierelor exterioare ale UE prin garduri/ziduri si expulzarea imediata a celor care reusesc sa intre fraudulos. Pentru recidiva, inchisoare si apoi expulzare.

  • OK, presupunem că instalăm un câmp de forță la frontierele Uniunii și nu mai intră nici musca arabă, afgană, sau pakistaneză. Ce facem mai departe? Le explicați dvs. femeilor că ar trebui să aibă FIECARE câte 2-3 copii pentru un mod de viață sustenabil? Le explicați dvs. salariaților că vârsta normală de pensionare ar fi pe la 75 de ani? Le expicați dvs.pensionarilor că fondurile pentru pensia de stat de fapt nu există, iar banii vor fi încasați abia în cursul anului curent de la salariații activi?

   Rezolvați dvs.astea 3 probleme, iar câmpul de forță de la frontierele Uniunii promit să îl instalez eu :P

   • Si in ce mod imigrantii sunt solutia la cele 3 probleme pe care aparent le au europenii?
    1. Vor motiva femeile europene sa faca 2-3 copii?
    2. Muncesc ei ca sa stea europenii la pensie la 40 de ani ca in Romania (medical, e banal de facut actele)?
    3. Vin si schimba legislatia pensiilor?
    Daca doar e o peticire si nu o solutie a problemei, iar peticul vine si cu o gramada de probleme, mai bine nu. Europenii au probleme, ei sa si le rezolve. Poate renunta la socialism si atunci oamenii o sa faca copii care vor avea un viitor, nu vor avea probleme cu pensiile, etc.

    • @ Adrian – imigranții vin în Europa la vârsta la care sunt deja apți de muncă, statele europene nu cheltuie bani cu școala și asistența medicală pentru ei în copilărie. Până și mortalitatea infantilă din țările lor de origine nu privește în niciun fel țările europene, la destinație ajung numai supraviețuitorii.

     • In primul rand, majoritatea imigrantilor sunt nepregatiti. Statele europene au nevoie de muncitori calificati. Exista un numar limitat de oameni care pot fi absorbiti de slujbele necalificate. Majoritatea imigrantilor sunt necalificati, doar 20% dintre ei sunt sirieni (date UE), restul sunt din nordul Africii, Afghanistan, Pakistan si, de multe ori, nu stiu nici sa scrie si sa citeasca.
      In al doilea rand ei vin cu o conceptie despre stat pe care vor sa o aplice si aici. Nu stiu cat de naiv poate fi cineva, este evident ca ei vor sa schimbe modul de viata (vezi discutiile din Marea Britanie despre aplicarea sharia, vezi somajul din randul populatiei arabe din Franta, multe alte lucruri). De asemenea, eu sunt complet de acord ca Europa si SUA sunt responsabile pentru multe lucruri in Orientul Mijlociu. Au facut nenumarate greseli. Unele dintre aceste greseli sunt criminale efectiv. Totusi, nu mi se pare ca distrugerea civilizatiei, pentru ca de asta vorbim, reprezinta o solutie pentru remedierea acestor greseli. Au facut niste prostii, ar trebui sa si le asume, eventual sa ajute local, sa ofere subsidii daca vor, ajutor economic si social. Aceasta capitulare civilizationala va duce la disparitia culturii seculare occidentale si la regresul, speram doar al Europei, cu sute de ani. Din pacate, probabil nu va fi doar regresul Europei. In America se vede deja o radicalizare la dreapta. Aceasta dreapta radicala nu este cu nimic mai buna decat stanga (sa fim generosi?) naiva. In acest conflict stupid, oamenii rationali vor fi prinsi la mijloc si obligati sa aleaga o parte sau alta.

      • @ Alexandru – astea sunt vorbe de clacă, bine că s-a trezit românul să inventarieze pregătirea musulmanilor din vest! Atât timp cât un musulman conduce un taxi, înseamnă că are o licență pentru a-l conduce. Atât timp cât conduce un autobuz, probabil are permis pentru el. Și atât timp cât are un oficiu poștal (sau chiar 3-4 în unele cazuri) și are 4-5 angajați la fiecare din acele oficii poștale, înseamnă că știe el ce face, chiar dacă e pakistanez. Iar dacă pe alți musulmani i-au angajat niște bănci britanice, or fi știind băncile alea ce fac, n-au nevoie să facă referendum printre români pentru asta.

       Problema reală e alta: despre musulmani își dau cu părerea niște români care nu i-au văzut pe acei musulmani decât la televizor. Când o să trăiți printre ei și o să vă convingeți că poți să pui mai multă bază pe ei decât pe români, mai discutăm.

      • @Harald. Ati nimerit gresit. Am vazut foarte multi musulmani, cam 6 luni pe an le petrec in Orientul Mijlociu. Ma credeti sau nu, e treaba dumneavoastra. Ii cunosc si ii apreciez, spre deosebire de altii, de asemenea, apreciez si islamul ca religie. Asta nu inseamna insa ca nu pot sa observ diferentele culturale, ca nu observ faza istorica in care e islamul acum (si crestinismul a avut fazele lui violente, din fericire la vremea respectiva nu existau arme nucleare pentru ca nu am mai fi fost aici). Eu tin la statul secular si nu as vrea sa dispara. Cititi-l pe Michel Houllebecq, e un scenariu destul de realist. In rest, numai bine, daca va uitati la toate comentariile veti vedea ca vorbele de claca va apartin. Asta doar asa, ca sa discut si eu in stilul dumneavoastra. Personal, prefer discutia bazata pe argumente dar…

     • Conform analizelor germane majoritatea celor veniti nu au bagajul cuvenit pentru a umple locurile de munca pe care ideal ar trebui sa le ocupe. Multi sint de-a dreptul analfabeti iar germana e o limba dificila si deci greu de invatat. S-a evaluat de catre precisii analisti germani ca in cazul optimist cam 10% din noii veniti se vor regasi pe piata muncii numai in primul an. De abia peste 15 ani procentajul ar fi de 70%. Deci avem de a face mai mult cu o povara. Pe linga asta este impactul civilizational pe care Il constantam zilele astea si care se va amplifica odata cu eventualele noi valuri de imigranti sau reintregirile familiale. Iar in final problema demografica a Germaniei nu e nici pe departe rezolvata. Calculele arata ca pentru a balansa negativul balantei ar trebui sa vina acolo in fiecare an 10-11 milioane de oameni (sper ca am retinut cifra corecta) ceea ce evident ar produce sucombarea societatii. Va putea o Europa aflata la zenit sa opreasca masa de saraci la portile ei? Ma indoiesc dar nici sa spunem ca venirea lor e o binecuvantarea caci ar fi naiv.

      • @ Dante69 – ”analizele” alea germane sunt apă de ploaie, bune să fie folosite la manipulări ieftine. În practică, o mulțime de români lucrează aici în construcții fără să aibă habar de limba engleză, 10 muncesc și unul dintre ei traduce din când în când ce-a mai zis șeful. La șoferii de camioane e la fel, la taximetriști e la fel: sunt firme de taxi în Midlands care au ajuns să aibă dispeceri români, au o listă de 20-30 de fraze standard în engleză învățate pe de rost, ca să se poată înțelege cu clientul la telefon, dar cu șoferii vorbesc în românește, că respectivii nu știu decât ”thank you” în engleză.

       Mergeți la grupările neonaziste cu analizele alea, dacă dvs.chiar credeți că majoritatea imigranților or să stea 15 ani pe ajutoare sociale.

   • Va scapa din vedere un detaliu marunt dar totusi semnificativ: Migrantii muslumani nu prea reusesc sa se integreze in Europa si in general reusesc sa se tina la o distanta confortabila de piata muncii. Din felie femeile musulmane din familiile traditionale (a caror pondere creste contimnuu) sunt oprite sa lucreze iar barbatii sunt in general necalificati si dedulciti cu traiul de pe urma asistentei sociale. Sigur ca in Europa politic corecta nu exista statistici clare vis a vis de ei. Ce stim insa cu certitudine e ca in Franta in concentrarile magrebiene nivelul somajului e de peste 80%. In Germania e ceva mai binisor: undeva spre peste 50%. Iar cei care lucreaza au in general slujbe prost platite sau afaceri marunte. De pe urma celor oarecum productivi nu se acopera nici macar o fractiune din cheltuielile sociale ale musulmanilor ce nu fac nimic util, lasand la o parte pensiile nativilor. Recent CE afirma ca ar trebui luata in considerare o noua taxa pe combustibili pentru acoperirea cheltuielilor generater de ultimul val de migranti. Splendid, nu-i asa? :-) :-) :-)

    Desigur ca natalitatea scazuta a Europei e o problema. Numai ca nu e nici pe departe una mortala. Europa a pierdut o buna parte a populatiei ei tinere si active in urma celor doua razboaie mondiale in 30 de ani. Catastrofa a fost mult mai cumplita decat natalitatea scazuta a zielelor noastre. Si cu toatea astea n-a iesit nimei la pensie la 75 de ani :-) . Oricum daca luam in calcul risipa imensa pe care o comite Europa cand vine vorba de diverse pomeni sociale (afara de pensii) , slava Domnului ca e desula osanza de unde sa se taie. Nu in ultimul rand, peste 20% din tinerii europeni (gata integrati si educati) – adica zeci de milioane de oameni, sunt someri cronici. Daca Europa chiar are o problema cu forta de munca, nu ar trebui sa le gaseasca ceva de facut acestora?!

    Nu ma indoiesc ca e posibil in sistemul pensiilor sociale europene sa ajungeti la pensie la 75 de ani, in lipsa imigrantilor musulmani. Insa cu ei veti trudi pana pe la 90 de anisori :-) . Cine mai are o urma de luciditate ar cam trebui sa-i vada mai degraba ca si concurenti la cascavalul social decat ca si producatori ai lui.

    • @ Josef Svejk – asta cu musulmanii care se țin la distanță de piața muncii e unul dintre românismele tipice. Sunt vreo 3 milioane de musulmani în Anglia și îi poți întâlni muncind peste tot, de la șoferi de taxi și vânzători în mici magazine corner-shop până la angajați în bănci și companii de asigurări. La fel și turcii în Germania, la fel și maghrebienii în Franța.

     Faptul că există câteva zeci de mii de pierde-vară în fiecare din aceste țări nu e comparabil cu milioanele care muncesc.

     • Nu sunt nici un fel de „românisme”. Presa dumneavoastră socialistă afirmă negru pe alb că peste 50% din musulmanii bitanici sunt printre 10% cei mai săraci britanici. Adică peste 50% din musulmanii din UK trăiesc din pomana publică. 13% din ei sunt la zdup, iar 28% din ei trăiesc în locuințe sociale. Pentru conformitate:

      http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/02/12/british-muslims-facts_n_6670234.html

      Situația din UK (cel puțin 1.8 milioane de musulmani în cârca asistenței sociale și a închisorilor) e mult mai bună ca ce din Franța (unde proporția musulmanilor miluiți trece de 80%) și probabil comparabilă cu cea din Germania. Sigur că sunt și musulmani care se integrează foarte bine li produc valoare ân mod onest. Atâta doar că ăștia sunt o minoritate nesemnificativă statistic care, după cum spuneam, nu plătesc nici măcar o fracțiune din paguba produsă de pomenile consumate de restul comunității.

      • 13% din 3 mil. înseamnă 390.000 . Mi se pare de neimaginat ca UK să aibă 390.000 de deținuți cu totul, iar 390.000 de deținuți musulmani este o enormitate.

      • @ Josef Svejk – am văzut și link-ul, ți-ar prinde bine un traducător de limbă engleză. Acolo scrie că 13% dintre deținuții din UK sunt musulmani, în timp ce pe ansamblu musulmanii nu reprezintă decât 5% din populația UK (3 mil.din 60). Asta e cu totul altceva decât ce scrii tu.

      • @ Josef Svejk – tot acolo scrie că 46% dintre musulmani trăiesc în cele mai sărace 10% dintre districtele administrative din UK. Asta n-are nimic de-a face cu ce scrii tu, ”50% din musulmanii bitanici sunt printre 10% cei mai săraci britanici”, e pur și simplu o manipulare de cea mai joasă speță. Un pic de rușine nu strică nimănui. Sau un pic de stimă de sine, la alegere.

    • @ Josef Svejk – munca forțată s-a desființat de ceva vreme în lumea civilizată. Imigranții prestează munci murdare, riscante și/sau prost plătite pe care tinerii șomeri de lux europeni nu le acceptă în nciiun caz. Dar fără muncile prestate de imigranți, ajutoarele de șomaj pentru tinerii localnici nu ar putea fi plătite.

     Azi nu ne aflăm în situația de a evalua dacă ”o fi bine, n-o fi bine să vină imigranți?”. Ne aflăm în situația în care milioane de imigranți au venit deja în Europa în ultimii 50 de ani, asigurând creștere demografică și creștere economică.

     • Fără îndoială că munca forțată e incopmatibilă cu lumea civilizată. Însă în mintea dumneavoastră, a socialiștilor, jaful instituționalizat nu e câtuși de puțin jenant, ci e tocmai temelia societății socialiste multilateral dezvoltate :-) Adică cei ce produc trebuie să-i ducă în cârcă pe paraziți, ba chiar trebuie să mai importe alții proaspeți de prin Orientul Mijlociu, Pakistan și Afganistan. Cool!

      Eu nu am văzut picior de musulman făcând munci din alea murdare și riscante. Dacă vedeți vreo-unul să nu uitați să-mi trimiteți o poză :-)

      Pe când trăiam În Europa, am fost în vacanțe în Egipt si Tunisia. Marea majoritate a populției nu făcea NIMIC. Gunoaiele se reidicau până la ceruri, cocioabele stăteau să se dărme peste ei, dar asta nu tulbura cu nimic marea majoritate a băștinailor ce sorbeau cât era ziua de lungă ceva cafea și trăgeau din narghilele cu priviri inteligente. Ân Egipt încă mai munceau ceva, cânde se punea la cozile de la pâinea distribuită de stat, unde uneoir se iscau chiar lupte.

      Cam cât de ofilit trebuie să-i fie neurnul cuiva ca să-și imagineze că oamenii ce nu mișcă un pai la ei acasă și se complac într-o mizerie inimaginabilă se vor apuca de muncă îndârjită odată ce ajung în Europa care le dă casă, masă și pomeni ce depășesc o leafă de vis în țările lor?

      Înșeleg că speranța dumneavostră e o pensie socială la bătrânețe. Rețineți: Ei concurează cu dumneavostră pe resursele statului social. Iar asta e o competiție în care dumneavostră sunteți fără șanse. Să dea Dumneazeu șă vi se împlinească ce doriti în materie de imigrație musulmană. Că pedeapsă mai bună nu-mi pot imagina :-) :-) :-)

      • @ Josef Svejk – faptul că te adresezi cu ”dumneavoastră” nu scuză și nu maschează lipsa de considerație la adresa interlocutorului. Asta e tot din categoria românisme, un respect mimat la nivel protocolar, de ochii lumii. Când nu ai considerație pentru alții înseamnă că nu ai nici pentru tine și încerci să-i cobori și pe ceilalți la același nivel, orice psiholog îți poate confirma asta.

       Mi s-a mai spus că unele dintre opiniile mele sunt de stânga, la fel cum mi s-a mai spus și că unele sunt de dreapta. Personal, nu dau doi bani pe clasificarea lor în opinii de dreapta și opinii de stânga. Sunt opiniile mele și mi le exprim. Atât.

      • „Eu nu am văzut picior de musulman făcând munci din alea murdare și riscante. Dacă vedeți vreo-unul să nu uitați să-mi trimiteți o poză :-)”

       Locuiesc in Bruxelles si nu am poze cu emigrantii musulmani facand munci murdare, dar mi s-a intamplat destul de des sa ii intalnesc:
       – femeile de servici de la ultimele doua joburi erau musulmane. Imi curata in fiecare zi cosul de gunoi
       – la Parlamentul European in timpul dezbaterilor cu cina te servesc numai persoane de origine africana sau araba, in timp ce Eurodeputati de culoare sau angajati ai Comisiei Europene mai rar de origine africana
       – Am o prietena frantuzoaica, ai carei parinti au emigrat din Maroc, casatorita cu un african. Sotul ei a terminat dreptul la Sorbona si mi-a marturisit ca unul dintre motivele pentru care nu isi gaseste de lucru in domeniul lui este pentru ca e negru
       – La urgente in majoritatea spitalelor vezi numai asistenti si doctori africani. La specialitatile mai „usoare” rar gasesti minoritati

       Legat de refugiati violenti, ar trebui totusi compat procentul de refugiati agresivi, criminali, violatori cu procentele populatiei generale. Exista tot felul de oameni in lumea asta, dar daca ii aratam numai pe refugiatii care omoara pe cineva si nu-i aratam pe majoritatea care isi vad de treaba sau minoritatea populatiei locale care-s agresivi, vom avea automat o perceptie gresita. Eu de exemplu pot spune ca am fost agresata de un neonazist beat in metroul din Bruxelles acum cateva zile: Dupa ce s-a luat de niste africani tot insistand sa ii spuna de unde sunt, a nceput sa se dea pe lanaga mine si sa imi spune ce mi-ar face el mie, blocandu-mi iesirea. A fost prima data cand am format 112 si-mi faceam in cap tot felul de scenarii…ce sa fac daca continua. Nimeni nu l-a dat pe nenea ala la televizor sa condamne extremismul lui…care-i mult mai condamnabil ca era evident ca traise toata viata lui inconjurat de „valori occidentale”. Asa ca mi se pare mult exagerata perspectiva asta.

      • Dear Alexandra,

       Neonazistii beti sint periculosi. Cred ca ar trebui sa iei serios in calcul sa te muti intr-o tara musulmana din Africa sau Asia daca in Europa neonazistii ataca la drumul mare. Sint sigur ca dezbateri cu cina se fac si pe-acolo si vreo musulmana sa-ti curete cosul de gunoi trebuie sa se gaseasca avind in vedere cit esti de valoroasa.

       Cum ti-ai dat seama ca agresorul din metrou era neonazist? Eu am auzit ca neonazistii sint platiti de Putin. Daca avea o sticla de vodca in mina si ruble prin buzunare, sigur era pus de Putin sa faca scandal.

       Un pont pentru juristul negru absolvent de Sorbona: negresa Christiane Taubira a demisionat acum citeva zile din postul de ministru al justitiei din Franta. Poate ca jiltul mai e vacant… Sa-si trimita rapid cv-ul!

       Aud ca doamna Taubira a demisionat nefiind de acord ca frantujilor cu dubla cetatenie si condamnati pentru terorism sa li se ia cetatenia franceza. Exista o explicatie de natura emotionala a gestului: doamna e venita din French Guyana si e fosta nevasta a unui terorist local condamnat si incarcerat 18 luni prin anii 1980. Ma mir ca presedintele Frantei a fost atit de neinclusiv si completamente insensibil cultural.

       „La Parlamentul European in timpul dezbaterilor cu cina” (tare mult mi-a placut formularea asta) inteleg ca e la fel ca in USA pina prin anii 1950-1960, cind toti chelnerii erau negri.

       „A few years ago, this guy would have been getting us coffee,” i-a spus Clinton lui Ted Kennedy, referindu-se la Obama, candidatul la presedintia USA.

       Dar lucrurile s-au schimbat mult intre timp. Acum, negrii pot sa ajunga chiar si presedinti daca vor, au posturi rezervate in orice guvern, locuri rezervate in universitati, mass media etc. Cu toate astea, foarte multi stau acasa, se uita la tv si traiesc din ajutoare de la stat. Iar chelnerii si femeile de serviciu din America sint acum mexicani, fiindca negrii au invatat cum sa traiasca fara sa munceasca doar votind pe cine trebuie. Vor invata rapid si mexicanii… Si nici milioanele de musulmani care au venit sau sint pe drum nu par sa fie chiar niste fraieri vis-a-vis de optiunile politice oferite cu atita generozitate de puzderia de partide socialiste din Europa.

 4. Wow! O persoana corecta politic se trezeste din schizofrenia care stipuleaza ca tot ce este islamist este nu doar mai bun, ci dorit sa se implementeze urgent in Europa! Caci -nu-i asa? – cu cati mai multi oameni (fara numar) care sa fie cat diferiti de noi, cu atât creste „multiculturalismul”, care este bogatia cea mai mare a Europei. Asta este încă doctrina oficiala! Orice cutuma sau comportament atroce, daca vine de la islamici se transforma brusc in „bogatie multiculturala”.
  . Te pomenesti ca o intreaga generatie crescuta decenii intregi in dictatura corectitudinii politice se trezeste din schizofrenie?
  . Am folosit mai sus termenul de „schizofrenie” in sensul lui medical, de boala psihica in care cel bolnav pierde partial contactul cu realitatea iar mintea lui bolnava creează o realitate paralela. Exact ca cei care decenii de-a rândul au crezut sincer ca inundand cotinentul cu islamisti (si nu doar ei), vor crea o Europa mai buna. In fapt, daca nu esti schizofrenic, isi sare in fata faptul ca asta este clar o sinucidere. Mai ales ca acesti noi cetateni islamisti au tendinta de a se inmulti puternic, iar copiii lor in marea lor majoritate resping societatea si se izolează in propriile lor culturi primitive chiar mai mult decât parintii lor.
  . Daca oamenii încep sa se trezească din schizofrenie, poate totusi Europa mai are o sansa…

  • Daca indivizii se trezesc din rasism, intoleranta si judecati pripite poate mai are Europa o sansa. Imi pare rau sa vad si in acest articol un amestec de viziune clara asupra cauzelor politice ale crizei si de generalizari impermisibile unui cercetator in stiinte sociale. Sentintele acestea universale despre Musulmani nu contribuie cu nimic la calitatea dezbaterii publice. Imaginea musulmanului feroce violand o Europa alba si feminina este clasica in retorica de extrema dreapta. Mai contribuim si noi la ea?

   Vorbiti de violuri – cate? Despre ce vorbiti si care va sunt sursele? A propos, nu stiu daca ati vazut acest update:
   http://www.theguardian.com/world/2016/jan/31/teenage-girl-made-up-migrant-claim-that-caused-uproar-in-germany

   Cat despre „corectitudine politica” – acesta nu este decat un termen pe care intolerantii de dreapta il folosesc ca sa condamne pe adevaratii liberali care acorda respect tuturor fiintelor umane, indiferent de religie, gen, orientare sexuala, etc. E pur si simplu o manevra retorica pe care dreapta o utilizeaza pentru a se victimiza si martiriza in mod fals si rusinos.

   • doamna autoare spune ca a intors armele intre timp; era centrista inainte !
    problema romaniei este ierarhizarea sociala conform valorilor nationalist comuniste rominesti regatene
    daca de ex Doamna Mihaela ar fi autoarea unui posibil articol ,iar doamna palade un comentator, nici n ar fi mare paguba

   • De la cate violuri apreciati ca se poate vorbi despre o problema reala?
    De ce aduceti acuzatii doar la adresa extremistilor albi?
    De ce nu (va) intrebati de ce tac clericii musulmani atunci cand alti musulmani comit infractiuni?
    Credeti ca respectul acordat ” tuturor fiintelor umane, indiferent de religie, gen, orientare sexuala” trebuie sa exceada legii?

    …….
    de ce va deranjeaza traditia iudeo-crestina a Europei?

    • Pai, clericii musulmani nu tac de loc; ati vazut, muftiu din Köln zice ca femeile alea agresate erau cam insuficient imbracate si e absolut normal si legitim sa le vina bietilor barbati chef de viol ca deh, au niste drepturi divine… prin Franta un conclav de clerici dezbate cat de strans in frau trebuie tinuta femeia (care de fapt nu e chiar om, nu-i asa?)…

     • chestiunea este ca, in mentalitatea de tip oriental, daca omori in bataie un bou (in sensul propriu) iti pui in cap tot satul – toti vor zice ca nu esti in toate mintile. Daca iti omori in bataie nevasta, vor sti sigur (fara sa mai intrebe) ca ai avut motive . Vei primi chiar felicitari. Orientul asta nu-i chiar asa de departe de noi. In cazul violatorilor din satul de langa Vaslui consatenii violatorilor au considerat ca s-a aplicat o pedeapsa meritata; fata aia era cam nu prea cum se cade, macar ca avea fusta prea scurta sau pantalonii prea strimiti, merita o corectie. Baietii au avut o atitudine civica, pana la urma; si s-au arata barbati – chiar si mamele lor i-au admirat pentru modul cum au penalizat-o.
      Acestia erau cetateni europeni, destui dintre ei „umblati” prin Europa nu numaii la ei in sat.
      Acum ramane de gandit daca in numele specificitatii culturale, si al libertatii de exercitare a convingerilor trebuie sa acceptam TOATE variantele de interpretare a libertatii si sa le si protejam/sponsorizam, sa le acceptam/suportam chiar si in caminele noastre, ajungând pana la a ne schimba modul de viata ca sa fim pe placul noilor veniti.
      Eu stiu ca cel care plateste comanda muzica.

   • Exact despre ce vorbeam.
    In primul rand, am vorbit eu undeva in comentariul meu despre violuri? Nicunde in comentariul meu nu apare asta! Tipic pentu un corect politic, asa cum in mod evident sunteti dvs: puneti in carca celor care nu va impartasesc schizofrenia lucruri pe care ei nu le-au spus sau facut. Sunt convins ca nu ati facut-o intetionat, ci asa suntet dvs,. corectii politic; daca cineva nu va impartaseste opiniile, se cheama ca e rasist si intolerant.
    Concret. Doamna (sau d-soara), in Europa, in ceea ce priveste islamul, realitatea, adevarul gol-golut este profund rasist! Sa vorbim numai despre lucruri reale, luate din surse cat se poate de respectabile (gen Reuters, Radio France, Bloomberg, Wikipedia, CIA Facts, in general sursele de unde ma informez eu).
    In Occident, islamistii au esuat. Si aici vorbesc grosul populatiei islamice din Europa, care nu sunt refugiati, nu sunt emigranti, sunt copiii sau nepotii emigrantilor arabi, copii sau nepoti nascuti in Occident si educati in Occident, alaturi de copii „albi”. Au esuat! Cateva exemple: in Franta, oficial exista ceva peste 800 de „zone urbane sensibile”, recunoscute oficial ca zone ca mari probleme de infractionalitate. Adica cartiere islamice. E un dezastru stimata doamna acolo. In general nici politia nu intra, ca daca intra este atacata!
    Mai dau un exemplu: un interviu de la Radio France, cu o mama din Franta. (credeti ca Radio France e rasista?). Si zicea mama asta ca fiul ei invata la un liceu unde 20% sunt musulmani. Deci numai 20%. Si ca la scoala acolo musulmanii umbla cu cutitele la ei si ataca pe francezi. Profesorii si politia cu greu pot tine cu greu situatia sub control! De ce musulmanii ii ataca cu cutitul pe francezi? Just for fun! Si spunea mama asta ca acum si fiul ei merge la scoala cu cutitul in ghiozdan si s-a antrenat in folosirea lui! Si ca stie perfect ca va veni o zi in care fiul ei va fi cel putin grav ranit la scoala. Cum ar fi sa fiti dvs, acea mama, cum v-ati simti? Daca nu incetati sa faceti pe schizfrenica, asa veti ajunge si dvs, si mare parte din femeile, respective sotiile noastre.
    Doamna, astea nu-s exceptii rarisime, se intampla extreme de des,. Presa din Europa ascunde in general, se teme ca daca spune adevarul iese razboi civil!
    Va intreb doamna sau d-soara. Cum v-ati simti dvs., sa aveti un fiu liceam si dimineata, cand ii puneti in ghizodan sandwinch-ul, sa-i puneti si un cutit de atac?
    Daca va interesati (din surse aboslut ne-rasiste) ce societati sunt cele din tarile arabe, veti fi ingrozita! In tari arabe de mare prestigiu (gen Qatar sau Arabia Saudita), daca dvs sunteti sotia unuia si il inselati odata (se poate intampla), stiti ce patiti? Veti fi ucisa. Si asta printr-o hotarare oficiala a unui tribunal. Dar stiti cum veti fi ucisa? Cu pietre! Oficial! Nu glumesc!
    Alt aspect. Popoarele astea arabe sunt extreme de lenese. Asta o spun arabii despre arabi, in tarile lor. Este un aspect care la ei se discuta liber: ca-s niste putori teribile! Sau cum spunea Neagu Djuvara, civilizatia arabilor din prezent nu este capabila si nici nu va fi sa creeze ceva bun. Ei doar distrug, nu creeaza. (o fi Neagu Djuvara rasist, daca vreti neaparat dvs., dar prost nu e!)
    Plus violenta innascuta. Am citit acum cativa ani un articol din National Geografic despre Afganistan. Credeti ca National Geografic este o revista rasista? Doamna, m-am inrozit! Oamenii aia nu-s normali! Toata viata lor se ucid intre ei. Fara miza! Sat cu sat, vecin cu vecin. asta e modul lor de trai! Copiii acolo, la 14, dar toti copiii la 14 ani primesc un pistol! De-a anumea! Asa traiesc ei! Acolo oamenii instariti nu ies in evidenta ca isi iau Mercedes, acolo oamenii bogati au instalata mitraliera in curtea casei! (in fapt, intr-un foisor amplasat langa gard). Si nu doar ei, toata cultura islamica, din nordul Africii pana in vestul Indiei sunt la fel. Si astia sunt doamna, refugiatii de acum!!!
    Plus rata de inmultire fabuloasa a lor. Am citit acum catva ani un raport official al ONU. Stiti care este rata de fertilitate a femeilor din Pakistan, ca si de acolo sunt refugiatii de acum? Deci cati copii face, in medie, o femei pakistaneza? Nu incercati sa ghiciti, n-aveti cum. 17! Am scris correct, 17 copii, doamna! In medie!
    Oameni buni, treziti-va! Nu-i vorba aici de rasism! E vorba de realitate! Dovedita! Ce face Merkel acum e o tradare istorica! Si nu folosesc cuvinte exaggerate. Are ea motivele ei, habar nu am care sunt acestea, dar nu face din intamplare! Si ea stie toate astea perfect, de la serviciile germane, care nu cred ca sunt idioate!

    • @ Mihaela,
     pledoaria ta seaman a naibii de bine cu vocea activistilor care ne impuiau capul cu internationalismul proletar si „pretenia” intre popoare.
     E timpul, caci vremile sint altele, sa iti revii.

    • Eu sunt impotriva imigratiei pentru ca mi se pare ca valorile cu care vin acesti oameni sunt incompatibile cu statul secular si civilizatia occidentala. Dar afirmatii precum „popoarele acestea sunt lenese”, „nimic bun nu vine de la ei” (???) sunt, desigur, rasiste si sunt exact motivul pentru care argumentele rationale in privinta migrantilor nu sunt niciodata luate in considerare. Nu sunt luate in considerare pentru ca, printre oameni normali, sunt si multi cu adevarat rasisti si acestia capteaza toata atentia. Intre timp, persoanele rationale, nu pot decat sa priveasca ingrozite cum doua tabere din ce in ce mai absurde arunca sageti otravite si vor sfarsi intr-un mare razboi civil.

   • Doamna, discutand la nivelul principiilor, citez din ce ati scris: „adevaratii liberali care acorda respect tuturor fiintelor umane, indiferent de religie, gen, orientare sexuala”. Acum, daca imi permiteti, as vrea sa fac cateva mici distinctii pentru ca mi se pare ca generalizati intr-un fel foarte la moda si foarte periculos. Genul este, desigur, un dat natural. Putem fi barbati, femei, la limita androgini, aceste lucruri in sine nu pun in pericol pe nimeni si nu ameninta societatea in niciun fel. Orientarea sexuala este o combinatie genetica (dat natural) si culturala. Cu toate astea, discriminarea deja se impune. Exista orientari sexuale care pun in primejdie societatea ca intreg sau membri mai fragili ai societatii. De exemplu, eu sunt pentru un tratament egal intre heterosexuali si homosexuali. Sunt de acord si cu casatoria intre homosexuali. De asemenea, nu am nimic impotriva trans-sexualilor si oricaror „trans” care mai exista. Aceste date ale unei persoane, ca sunt genetice sau culturale pot fi acceptate de toti. Nu fac nimanui niciun rau. Dar, cineva, poate avea o orientare sexuala pedofila, sa zicem. Asa, s-a nascut el, programat sa-i placa copiii. Acum, dupa opinia mea, aceasta persoana sau se controleaza sau este pedepsita de societatea pentru ca si colectivitatea are datoria sa protejeze copiii. Acelasi tratament este rezervat, desigur pentru zoofili, necrofili, etc. Poate unii sunt de orientare „violatori”, i.e. sunt „miscati” doar de suferinta unei alte persoane. Si acesti oameni trebuie controlati de societate. In privinta religiei este si mai complicat. Religiile sunt, fundamental, un set de idei despre viata, lume, scopul universului, sensul vietii, etc. Inainte de a spune ca discriminarea in functie de religie este nociva trebuie vazut daca valorile religiei respective sunt in concordanta cu valorile societatii moderne. Exista secte care predica sfarsitul vietii inteligente pe pamant si iau masuri active pentru asta. Aceste secte nu sunt legale, din fericire sunt foarte discriminate si asa trebuie sa fie. De asemenea, religia este vie. Se schimba. Recunosc, un failasuf ar fi un partener de discutie mult mai placut decat un puritan. Daca ar trebui sa aleg intre o imigratie a puritanilor crestini din sec XVI sau failasufii musulmani din sec XI, desigur, as prefera musulmanii. Dar islamul modern nu mai este cel de acum o mie de ani. Acolo unde era toleranta a fost inlocuita de norme, acolo unde era lege a fost inlocuita de habotnicie. Uitati-va la valorile cu care vin acesti oameni. In Anglia doresc sa aplice sharia. Aceste lucruri nu sunt o gluma si, da, pun in pericol civilizatia. Deci, va rog, mai usor cu rasismul pe scari si mai mult cu analiza. Imi dau seama, e lung, e complicat, mai simplu sa numesti oamenii rasisti. Si, din pacate, mai eficient.

 5. ” Principala lor ţintă sînt femeile din ţările-gazdă.” asta asha i doamna autoare,ha ha
  v ati intrebat ce diferenta exista intre dvs si majoritatea din romania ?

 6. Cati refugiati sau imigranti economici avem in Romania? Cateva sute…. si gata ne este frica…. Am exportat peste 3 milioane de oameni din Romania in ultimii 20 de ani si noi ne plangem de cateva sute? Oare am uitat de titlurile din tabloidele din Marea Britanie, Italia, Franta, etc care ne aratau cu degetul ca nu suntem europeni?

  Noi ne plangem de problemele pe care le are Germania cu un nou val de imigranti (multi dintre ei fug de razboaie si terrorism) si ii acuzam pe altii ca nu stiu ce e cu civilizatia europeana?

  Dar 51% din casele din Romania au WC in curte; in Romania este considerat normal sa avem caini vagabonzi pe strada sau daca ii avem in curte sa-i tinem in lant; 60% dintre parinti isi bat copiii, construim Catedrale ale Mantuirii Neamului etc, etc.

  Iar noi ne dam rotunzi ca suntem europeni?

  • stai blind.
   Pe linga faptul ca despre alceva e vorba in articol, daca nu te crezi european, ai libertatea de alegere; faci schimb cu cei ce ne invadeaza.

  • Am exportat 3 milioane de cetateni onorabili, ii comparati cu o mixtura de oameni onesti, talhari si teroristi laolalta? Ai ratat ocazia de a face o comparatie realista.

   • @ Adrian – mai ușor cu milioanele de români onorabili exportați în vest. Există de toate culorile, există români cerșetori, prostituate, proxeneți, traficanți de droguri și de carne vie etc. Există într-adevăr o largă majoritate de români onorabili printre cei exportați, dar exact la fel e și la musulmani. Imensa majoritate a musulmanilor (ceva de ordinul a 95%) își vede de treabă, iar prostituate, proxeneți și cerșetori musulmani încă n-am văzut în Anglia. Români însă da.

    Iar când o să vezi musulmani cu alba-neagra pe podul Westminster sau musulmani vânzând laptop-uri furate în talciocul de la Vauxhall să ne spui și nouă. De români e plin.

     • Nu știu care e diferența între a omorî oameni pe șosea, conducând iresponsabil sau sub influența alcoolului și a omorî oameni în atentate teroriste. Ba chiar aș fi dispus să pun pariu că românii au omorât în ultimii 25 de ani mai mulți occidentali în accidente rutiere decât au omorât musulmanii în atentate teroriste. ”Ce zici, te bagi?” :P

   • Imi pare extrem de rau sa vad ca atat dvs. cat si autoarea au cazut in acest spirit de turma in care noi, romanii, ne batem cu caramida in piept ca suntem europeni civilizati fata de „hoardele” de musulmani nenorociti.

    • Eu nu ma bag cu caramida in piept, nu am de ce. In schimb am crescut in Orientul Mijlociu, am avut 35 de ani ocazia sa vad si sa inteleg ce e prim lumea araba. Da, am si prieteni (de familie) acolo sau veniti de acolo in Romania, dar sunt mai degraba exceptiile decat regula.

  • Sunteti ca in bancul cu americanul care merge la Moscova si asteapta cateva ore in statia de autobuz. La un moment dat se apuca sa injure cu voce tare URSS-ul ala in care nici macar un nenorocit de autobuz nu circula la timp. KGB-istul care-l urmarea face si el o criza de nervi si-i striga americanului: „Tu sa taci! Ca voi ii omorati pe negri!”

   Ce au totusi WC-urile din curte din Romania cu milioanele de musulmani veniti in Europa ca sa paraziteze sistemele sociale si sa impuna cu forta mentalitati demne de evul intunecat?!

 7. De pe feisbucul dlui Aligica:

  In Olanda -potrivit Neweurope.e o stire pe care am vazut-o preluata prima data acum cateva minute de Dan Alexe- politia a ajuns sa faca vizite la domiciliu celor care se exprima critic pe retelele sociale la adresa migratiei. Le cer sa stearga postarile.
  Iata articolul mai jos. Nu pare ca ar fi o gluma. Nici mie nu mi-a venit sa cred cand am citit materialul (ambalat oricum, observati, in stilul inegalabil al contrabalansului proagandistic pereemptiv – una calda, una rece. de catre autorii de la Neweurope). Sigur: sa se ajunga la implicarea politiei este in logica intrinseca a oricarei forme de totalitarism. Iar corectitudinea politica progresista si regimul adiacent care germineaza acum in nuce in occident este o forma speciala de totalitarism democratic (stim deja de la Talmon si Nisbet cum arata logica si fiziologia acestui tip de fenomene iar Tocqueville a anticipat in analiza sa facuta democratiei, elemente ale acestei patologii a formulei democratice).
  Dar sincer: nu ma asteptam sa se ajunga atat de repede aici. Lucrurile se accelareaza in moduri surprinzatoare. In timp ce scriu recitesc stirea si tot sper sa fie gluma sau o neintelegere. Sincer sper sa NU fie asa. Inca. Sper ca se realizeza ca in momentul in care implicarea si dezbaterea cetateneasca si expresia libera a cetatenilor in ceea ce priveste o chestiune elementara si esentiala vizand natura comunitatii politice si civice si organizarea si prioritatile ei devin chestiuni de resortul politiei expresiei si gandirii, lucrurile iau o intorsatura dramatica.
  Sa notam si asta: Deja aceasta retea in care comunicam acum este puternic manipulata – parte din zelul ideologic al personalului si managementului ei si parte la presiunea autoritatilor politic corecte din varii state- . De aici pana la transformarea ei in instrument de monitorizare, control si denunt si aplicarea algoritmilor pentru identificarea si raportarea catre organele statului cutare sau cutare a delicventilor de opinie nu e decat un pas. Nu e fantezie – stim cu totii ca este tehnic posibil, insitutional fezabil si din ce in ce mai mult politic si ideologic probabil ca acest tip de evolutie sa se materializeze inainte ca sa ne putem organiza si gandi masuri preemptive.

  „You tweet too much” about refugees, the Dutch are told by police – New Europe
  Dutch Police have been visiting the homes of people critical of asylum centres on Twitter, urging them to delete posts. It was thus on a Monday, in the town of Sliedrecht, that Mark Jongeneel (28) got a very disturbing phone call. His mother was on the line, worryied that two policemen were looking…
  NEUROPE.EU

  Ei dragilor colegi: Se confirma sa nu stirea asta ?

 8. Dolce Gabbana a pregătit o grandioasă prezentare de modă pentru femeile arabe, deoarece s-a constatat că musulmanii aruncă sume uriaşe pe haine de lux. Şi mă întreb, de ce această prestigioasă casă de modă a luat iniţiativa hainelor arabe specifice tocmai acum, o dată cu valul de emigranţi arabi, dacă sunt atât de săraci şi cer ajutoare sociale?

  • Ganditi inainte sa va intrebati. Daca tot nu ati aflat raspunsul, priviti spre pietele din Arabia Saudita si Emirate, cei de acolo sunt tinta acelei prezentari de moda, nu refugiatii din Europa.

  • Ca să vadă femeile europene cum trebuie să se îmbrace dacă vor să nu mai fie hărţuite de imigranţii musulmani. :)

   • Problemele (reale) legate de hărțuire sunt în multe cazuri doar un efect al iresponsabilității din ultimele două generații. Adică a devenit normal ca o bețivă să stea așezată pe bordură în fața la pub la 2:00 noaptea, în timp ce polițiștii (cu cel puțin o femeie în echipaj) stau pe lângă ea ca să nu acuze pe cineva de viol. Ceea ce bunica ei n-ar fi făcut în niciun caz. Dacă autoritățile încurajează și protejează comportamentul iresponsabil al femeilor, imigranții mai puțin educați profită de oportunitățile oferite.

    • Domnule Harald,

     Exemplele date de Dv ma oripileaza. Mi se pare ca in Europa politia ar sta si pe langa un barbat cazut in sant ca sa nu fie jefuit tot in aceeasi masura in care ar sta langa o femeie sa nu fie violata.

     Unde vedeti favoritismul aici?

     Pot sa va spun ca o astfel de conduita a politistului e aberanta in Europa.

     In multe zone din SUA unul cazut baut in strada, indiferent ca e barbat sau femeie e pus in dupa si dus sa se trezeasca la zdup pentru comportament discordant in public.

     Nu e vina nimanui ca legile sunt foarte lapse in Europa.

     Din tot ce vad aveti ce aveti cu libertatile pe care si le iau femeile. De acord ca nu le pot avea fara riscul unor probleme pentru ele, insa de aici pana a le taia orice fel de libertate e cale lunga.

     • @ George Gafencu – nu e niciun favoritism, v-a scăpat complet sensul poveștii. Dacă bețiva aia începe să urle că unul dintre cei care treceau pe stradă a violat-o, poliția trebuie să-l aresteze instantaneu, că așa e legea. Toată lumea știe că legea aia e o prostie, așa că polițiștii stau pe lângă ea tocmai CA BEȚIVA SĂ NU ACUZE PE NIMENI, nu ca să n-o violeze nimeni.

      Înțeleg că pentru o persoană care se face preș în fața oricărei prevederi legale, indiferent cât de aberantă ar fi ea, sunt mai dificil de înțeles astfel de subtilități și îmi asum responsabilitatea pentru că nu am scris de la început cu majuscule. Dar polițiștii au de-a face toată ziua cu infractori și sunt capabili să deosebească o infracțiune reală de una izvorâtă din mintea unei bețive. Legea nu e capabilă de astfel de distincții, ea prevede doar că arestarea celui reclamat e obligatorie.

      iar dacă în fața judectorului se dovedește că acuzațiile erau false, bețiva pleacă rânjund din sala de judecată, nu i se întâmplă nimic. Ba chiar au fost cazuri când ”victima” a recunoscut deschis în fața judecătorului că de fapt avea o altă dispută cu presupusul făptaș, de asta l-a acuzat de viol, ca să se răzbune pentru cine știe ce aveau ei de împărțit. Și la fel, ei nu i se întâmplă nimic pentru acuzațiile false, dar el a fost arestat încă din prima clipă, că așa e legea.

      Am mai povestit despre studentele bete pe care mașinile de pază ale Universității le adună și de prin oraș, nu doar din campus. La fel e și cu acei agenți de pază, au obligatoriu și o femeie în echipaj, ca să nu fie acuzați ei înșiși de viol de către bețivele respective

      • Domnule Harald,

       Ceea ce descrieti mai sus in practica judiciara americana se cheama „disorderly conduct”. Poate avea multe forme, printre care si un betiv asezat pe mijlocul trotuarului.

       In practica judiciara americana ce spune unul cand e sub influenta nu poate fi considerat ca fapt valabil pana cand nu mai este sub influenta. Insusi faptul ca e sub influenta poate fi considerat comportament dezordonat si motiv destul de pus intr-o duba si depozitat peste noapte intr-o celula de politie. Dimineata detinutul e eliberat si de multe nu sunt acuzari oficiale depinzand de situatie.

       Ce descrideti Dv mai sus sunt lacune ale sistemului judiciar englez.

 9. „…drepturile cărui tip de om?” – este o intrebare tendentioasa, care nu face decat sa intretina polemica!
  Mai nou, aparatorii culturii si valorilor europene si-au desemnat dusmanul de combatut : refugiatul musulman, care nu fuge de niciun razboi, ci ne invadeaza ca sa ne terorizeze, sa profite si sa violeze! Altfel spus: pastram ochelarii de cal, ca nu cumva sa vedem si ce nu stim sa gestionam!, si ne luam de cine avem la indemana!
  Daca ar fi asa de simplu, problema s-ar rezolva prin eliminarea cauzei care a produs-o! De ex :
  1.arestarea si expulsarea tuturor musulmanilor ajunsi in Europa in ultimii 2-3 ani,
  2.interzicerea spatiului european (creerea unei zone-tampon), pentru musulmanii ajunsi la frontierele externe si intensificarea luptei contra transportatorilor clandestini, in tarile de origine si de tranzit,
  3.refuzarea ajutoarelor sociale pentru toti musulmanii cu dosare in curs de evaluare, si informarea despre aceasta masura, in tarile lor de provenienta.
  Ce e asa de complicat?
  Oare, excesul de umanism sau naivitatea liderilor occidentali i-ar impiedica sa ia aceste masuri?
  Sau, poate ca aceasta criza umanitara a revelat probleme mult mai grave, endemice societatilor occidentale, a caror rezolvare impune masuri structurale ample si curajoase, printre care expulzarea, fie si a 1 milion de musulmani, este un fel de frectie la piciorul de lemn…din pacate!
  In totala lipsa de inspiratie si de curaj politic, liderii europeni au interes sa intretina starea de tensiune dintre electorii lor si…refugiati!, astfel furia absolut legitima a europenilor nu e dirijata direct contra lor, macar pentru un timp…!

  • @ Ela – Cred că ați fi fost un bun consilier pentru Himmler, asta dacă nu cumva l-ați fi speriat până și pe el :) ”De ex : 1.arestarea si expulsarea tuturor musulmanilor ajunsi in Europa in ultimii 2-3 ani,” ?!

   De ex., sunteți conștientă că asta ar însemna suspendarea libertăților civile, arestări arbitrare pe stradă și cazarea în lagăre de detenție fără a exista timp nici măcar pentru vreo apariție în fața unui judecător, cu-atât mai puțin pentru vreo sentință. E vorba de milioane de oameni. Nu cred că în toată Europa există câteva milioane de deținuți în prezent, dar chiar dacă ar exista, niciun stat nu ar putea suporta dublarea sau triplarea numărului lor. Unde îi cazați, ce le dați să mănânce? Nu e mai simplu să-i împușcați pe stradă de la început? Chiar și pentru asta, cum îi alegeți dintre ceilalți cetățeni?

   De ex., sunteți conștientă că nevoia de personal pentru structurile de forță, în vederea aplicării unor asemenea măsuri, ar sufoca orice activitate economică normală? Statul ar ajunge să preia marile capacități de producție și să le militarizeze, fiindcă altfel n-ar mai fi dispus nimeni să lucreze pentru un salariu înjumătățit.

 10. Eu nu am prea inteles din articol ce anume ar trebui sa faca concret Europa. Ca bani pentru dezvoltarea tarilor amarite pompeaza de zor de multa vreme, chiar daca in mare parte sint sifonati de coruptia de acolo.
  Sa il sustina pe Bashar Al Assad si sa ii bombardeze pe rebeli, cot la cot cu Rusia? Sau invers? Sau cum?
  In privinta tratamentului migrantilor, ce poate face Europa altceva decit sa le prelucreze cit mai eficient cererile de azil (intr-un efort comun, nu lasati toti in circa greciei si a italiei, care evident ca nu fac fata), dupa care sa ii primeasca pe cei care sint refugiati si sa ii trimita inapoi pe ceilalti? Dar asta face deja.
  Si da, unii dintre migranti (poate chiar refugiati) s-au comportat oribil in noaptea de Anul Nou. Asta inseamna insa ca trebuie schimbata politica fata de toti? Daca s-ar suspenda libertatea de circulatie in UE pentru romani, pe motiv ca foarte multi romani cersesc sau comit infractiuni, noua, celorlalti care nu facem asta, ne-ar conveni?

  • Tot ce trebuie sa faca Eruopa e sa-si respecte propria legislatie. Legea trebuiie respectata de arab, de roman, de chinez si de omuletii verzi de pe Marte. Care legislatie zice ca refugiatii trebuie sa-si depuna cererea de azil in prima tara UE in care au pus piciorul. Cei ce nu o fac sunt returnati in tara prin care au intrat in UE (acordul de la Dublin). Germania, prin vocea cancelaresei sale, a instigat migrantii la incalcarea legialstiei UE invitandu-i in Germania fara insa a le oferi si vizele de intrare, deci instigandu-i sa forteze ilegal mai multe frontiere europene. De aici au invatat ca incalcarea legii e OK in lumea civilizata atata vreme cat se produce in haita. In continuare nu fac decat sa aplice acest principiu cu ocazia jafurilor si violurilor in grup.

   Perspectiva petrecerii catorva ani pe o insula greceasca sau italiana fara access la pomenile grase oferite de Germania sau tarile scandinave (minus Danemarca, de care se cam feresc in ultima vreme) ar limita enorm valul de migranti. In momentul asta treaba sta cam asa: Cei ce isi permit sa plateasca cateva mii de USD sau Euro traficantilor de oameni din Asia Centrala (afgani si pakistanezi) sau Turcia (in cazul arabilor) vor sa ajunga in nordul UE unde isi vor recupera cu varf si indesat investitia initiala pe seama asistentie sociale pe viata. E o afacere: Omul investeste ~$6000 (costul mediu al din dintr-o tabara de refugiati din Turcia la Munchen) si dupa aia prin reintregirea familiei castiga ~ $30000/an + casa si masa pentru o familie de 5 persoane, practic pe termen nedefinit.

   Deci nu e vorba de o chestie umanitara, pentru ca cei ce nu-si permit sa plateasca traficantii de pe traseu raman sa putrezeasca in taberele de refugiati din Turcia, Iordania sau Liban. E vorba de o afacere. Iar aici se aplica principiul gandacilor de bucatarie: indiferent cat de bine e izolata casa si cat insecticid se foloseste, atata vreme cat ea e plina de resturi de mancare va fi napadita de gandaci.

  • io nu stiu daca autoarea a scris articolul cu scopul de a fi populara printre romini !?
   comentariile o dovedesc ca a reusit ; parca am citit si alte articole de dinsa, dar asta e total diferit de ce asteptam aici; am sa fiu mai circumspect si cu acest contributor
   sa fii profesor si sa ai asemenea opinie de plebe, nu i de lauda; comentariile arata cum gindeste omul nascut si educat in cusca romania
   stiu ca acolo in patria rominilor altele sint valorili; regateni ca ocupanti ai Transilvaniei au impins provincia 100 ani in urma.oare emigranti din Africa sint mai rai ca regateni veniti in Transilvania ? ca astia nu vin pe post de stapini si nu striga ca sint frati europenilor !
   poate stiti ca in Germania presedinta unui partid ce a exprimat opinii xenofobe la adresa emigrantilor a fost pusa sub observatia serviciilor de securitate germana !
   oare in romania securitatea de tip nou este folosita la fel sau pe invers ?

 11. Regulamentul Dublin a fost suspendat de facto initial pentru ca nu mai era functional in conditiile in care numarul migrantilor sositi a crescut enorm. Pina s-au pus in aplicare niste masuri disperate pentru a ajuta Grecia si Italia sa faca fata cit de cit valului de migranti (hotspots de prelucrare a cererilor, sau mult hulita schema de distribuire a solicitantilor de azil in toate tarile UE) nu puteau fi lasati toti sa se inghesuie unii peste altii in tarile prin care au intrat. Tari care, oricum, nu sint chiar un exemplu de organizare si eficienta la modul general.
  Nu poti lasa deliberat solicitantii de azil sa se chinuie in Grecia si Italia in conditiile subumane din taberele de refugiati doar mca sa le piara altora cheful sa vina si ei. Cind vizele pentru tarile UE pentru romani se acordau, in anii 90, in urma unor cozi umilitoare de zile intregi, pentru ca ambasadele nu considerau necesar sa organizeze un serviciu consular civilizat pentru romani, si noi eram indignati ca ne trateaza ca pe niste suboameni.

  • Tocmai asta e ideea. Sa dispara interesul de imigrare in Europa al islamistilor.
   Si o sedere de cativa ani in insulele grecesti, doar cu mancare, si fara alt confort,
   este exact ceea ce trebuie pentru a disparea dorinta de invadare, caci invadare este, de fapt fenomenul, a Europei.
   Greseala cea mare au facut-o Sarkozi care a distrus regimul Gadafi, care-i tinea bine in frau pe salbaticii africani si SUA care au distrus pe Sadam si mai ales au inventat „primavara araba”, care a bulversat regimurile forte locale din nordul Africii si Levant.
   Trebuie sa ne fie clar: islamicii nu stiu decat de forta, iar a distruge dictaturile locale a fost cea mai mioapa politica.
   Dar, ce te astepti la un Sarkozi?! Sau la un Bush? Doua fantose goale de continut (minte).

 12. Dacă sunt dubii privind cine instrumentalizează această criză a refugiaților, „qui prodest”, despre resorturile intime ale gândirii păpuşarilor (păpuşarii terorii cum le-a spus I M Pacepa….) un bun exercițiu de lectură şi reflexie sunt inclusiv comentariile trollului filoputinist DanT, aici şi la alte articole de pe Contributors…..

 13. „Un om nimereste pe o insula. Acolo se trezeste vanat de locuitori, si se duce la autoritatea insulei, cerand sa fie protejat ca are dreptul la viata. Autoritatea este de acord cu ideea lui, dar il informeaza ca locuitorii au si ei dreptul de a-l vana.”
  Uitam de foarte multe ori ca oamenii sunt biologic vorbind, animale. Atat timp cat vom fi sub legile biologiei naturale, oamenii vor ocupa teritorii noi, cu diferite comportamente. Vesticii au inceput sa evolueze, dar si-au pierdut simtul teritorialitatii (concluzie trasa dupa ce am avut discutii cu olandezi si francezi). Nu e vina acestor migranti, pentru ca nu au cultura necesara intelegerii si acceptarii normelor vestice, desi e de preferat sa adopte cultura noastra, din p. nostru d.v. . E vina guvernelor si autoritatilor ca nu vor si nu reusesc sa mentina ordinea si disciplina pentru beneficiul cetatenilor platitori de taxe. Nu te poti astepta ca un om adus direct din jungla, sa stie sa tina furculita pentru peste in mana, la dineu regal.
  E timpul ca europenii si americanii sa-si asume ce s-a inceput o data cu epoca iluminismului si a umanitatii si s-a terminat cu aterizarea pe luna. Evolutia tehnologica si biologica. Natalitatea scazuta nu e un motiv sa perturbezi ordinea sociala, din moment ce exista sanse sa dezvolti octogeneza (conceperea si dezvoltarea fetusilor umani in afara corpului femeiesc). Vi se pare exagerata ideea asta, dar cultura vestica nu mai poate exista fara un scop asumat pe urmatoarea mie de ani. Politicienii vestici exista numai sa pastreze un status-quo: sa ne fie confortabil. Sper ca acesta „criza” sa ne aduca pe drumul corect.

   • @ anonima – excelentă idee, facem ferme de oameni ca să aibă cine să ne plătească pensiile, în timp ce noi ne vedem mai departe de homosexualitate, de feminism și de toate ideologiile care ne mai trec prin minte.

    Cu drepturile civile mai rămâne de văzut cum faceți, credeți că oamenii crescuți în acele ferme vor fi dispuși să muncească pentru hedonismul și iidiosincraziile creatorilor lor? Părerea mea ar fi să facem asta cu roboți, nu cu oameni.

 14. O chestiune care ma intriga este falsa dihotomie: fie muriti mai europenilor ca n-aveti natalitate, fie acceptati cultura noastra violator-musulmano-nord-africano-„middle-eastern”-pakistaneza fara cricnire – si „va adaptati” sau va ia mama dracului.

  De unde si pina unde s-au redus alegerile, optiunile viabile la aceasta falsa, hidoasa dihotomie?

  Daca e neaparat – si nu e deloc clar ca e – sa importam puitori de oameni, ca sa salvam rata natalitatii, de ce sa nu importam, par example, chinezi in loc de mahomedani, de exemplu?

  Nu sint chinezii perfecti (nici noi nu sintem) dar sint (pardon de vorba impolitica corect) mult mai inteligenti, mai civilizati, mai adaptabili, mai evoluati, mai rationali, mai putin impulsivi, misogini si – ca sa vorbim in ansamblu – mult mai putin perfect oribili decit urmasii abuzatorului fetitei de sase ani Aisha, asa-numitul Profet al Groazei.

  (Nu vreau sa scriu lucruri urite pe Contributors, pur si simplu puneti pe google Muhammad si Aisha – victima sa – informati-va.)

  Asta e un singur exemplu de optiune alternativa dar mai sint multe altele.

  Multumim binecuvintarii fertilitatii mahomedane care se pogoara asupra noastra, chemata de Mama Merkel, dar cred ca ne putem descurca si altfel, cu optiuni mai putin odioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tereza-Brindusa Palade
Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numeroase cărți de eseistică filosofică și teologică, printre care amintim: Noaptea gîndirii metafizice (2008), Fragilitatea Europei (2009), Castelul libertății interioare (2010), Chemarea înțelepciunii (2011), Infinitul fără nume (2013). Autoare a zeci de articole științifice în limbi străine, dintre care unele publicate în reviste de prestigiu ca Annalecta Husserliana, Persona, European Journal of Science and Theology. Autoare a sute de articole apărute în presa culturală și de opinie din România. Autoare a două volume de versuri și a unor serii de poeme publicate în revistele literare Familia, Viața Românească și Discobolul.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro