sâmbătă, aprilie 26, 2025

Din spațiul mitic al hotelului…

La exact 20 de ani de la prima ediție, Humanitas ne face bucuria de a readuce în rafturile librăriilor traducerea în românește a excelentei cărți a lui R. G. Waldek Athénée Palace. Scriere, cum se spune azi, impură, roman și reportaj deopotrivă, memorialistică și, nu de puține ori, analiză politică la cald a șapte luni și jumătate dintr-una dintre cele mai dramatice perioade din istoria României.

Scrie, la un moment dat R.G. Waldek, că la finele lui noiembrie 1940, după marele cutremur, românii spuneau: “Ne-au năpădit cele șapte molimi pomenite în scripturi: ungurii, rușii, bulgarii, Lupeasca, regimul gardist, misiunea militară germană și cutremurul”. Sau: “De când am intrat în Pactul Tripartit, mâncăm ca nemții, avem o armată ca a italienilor, un război civil ca în Spania și un cutremur ca în Japonia”. Iar până la finele lui ianuarie 1941, atunci când R. G. Waldek avea să părăsească România, încheindu-i- se, pesemne, misiunea ei de corespondent al săptămânalului newyorkez Newsweek (în Postfața volumului cititorul curios are șansa de a găsi o încercare de deslușire a tumultuoasei biografii a autoarei, încercare datorată lui Ernest H. Lathman jr) mai avea să se consume și sângeroasa rebeliune legionară.

O binevenită întâmplare face ca reeditarea cărții lui Rosie Waldeck să coincidă cu apariția în librării a unei alte cărți pe care o socotesc extreme de importantă. E vorba despre Căderea Franței.Invazia nazistă din 1940 a lui Julian Jackson (Editura Publisol, București, 2022). Spun aceasta fiindcă Rosie G. Waldek a ajuns la București exact în ziua în care a căzut Parisul. La nici doi ani distanță de la tragicul eveniment, jurnalista-romancieră nu doar că reconstituie cu lux de amănunte cum au primit românii vestea, ci face și o analiză detaliată, în multe privințe și politologic, și istoricește valabilă și azi nu numai a reacțiilor românești, ci și a cauzelor acestui eveniment, resimțit nu doar la București, ci în întreaga Europă și dincolo de fruntariile acesteia ca un moment de cumpănă. “Căderea Franței a însemnat apogeul a douăzeci de ani de promisiuni deșarte, după ce dăduseră greș toate încercările de a controla șomajul, inflația, deflația, tulburările sociale, egoismul partidelor și multe altele. Europa era obosită, își pierduse încrederea în principiile după care se călăuzise până atunci, simțindu-se aproape ușurată când totul s-a terminat în așa fel încât să fie absolvită de orice responsabilitate”.

Așadar, Rosie Waldek ajunge la București în ziua de 14 iunie 1940, se cazează la cel mai bun hotel din acea vreme, situat în inima Capitalei, “din punct de vedere topografic, artistic, intelectual, politic și, dacă vreți, moral”. Athénée Palace (reamintesc că el apare și în Trilogia Balcanilor a Oliviei Manning, carte tipărită în românește acum vreo câțiva ani la Nemira) era încă, în iunie 1940, ultima scenă cosmopolită pe care Europa de după războiul mondial și Europa Noii Ordini apăreau împreună”. …”Numai la Athénée Palace, într-un decor strălucit în stilul marilor hoteluri europene, actorii de după războiul mondial și actorii noii ordini, toți stele de prime mărime, țineau afișul, iar piesa în sine era plină de suspans“. Erau cazați acolo diplomați și germani, și englezi (modificarea în timp a proporțiilor, bine sesizată de Rosie Waldek spune multe), ziariști sau falși jurnaliști, spioni și informatori în toată regula (găsim în carte un excelent portret al enigmaticei doamne Edit von Coler – draga Edith!), s-au consumat acolo nu numai amantlăcuri, ci și lupte de supremație între reprezentanții Statului și cei ai partidului nazist încartiruiți în România. Oaspeților de toate națiile și felurile li s-au adăugat români cu felurite îndeletniciri și, mai ales, misiuni mai mult sau mai puțin secrete ori greu de intuit, mulți dintre ei aflați pe cel puțin două state de plată, actuale sau foste Excelențe. În spațiul cumva mitic al hotelului știrile, știrile pe surse, zvonurile, intoxicările interferau într-un inedit regim de Breaking News. Notează Rosie Waldek: “N-aveam de unde să știu că aici, în acest straniu și elegant hotel, voi putea observa de aproape cum naziștii cucereau și colonizau Europa; o perspectivă care, deși nu cuprindea decât o mică felie din Europa, nu-și pierdea nimic din înemnătate – o analiză se poate face dintr-o singură picătură de sânge”.

Din Intimitatea camerei sale de hotel, din animația holurilor, a cafenelei, a restaurantului la ale cărui mese se puneau la cale multe, R. G. Waldek observă nu doar căderea Parisului. Ci și ultimatumul sovietic ce a dus la pierderea Basarabei și a Bucovinei de Nord, și Diktatul de la Viena, și ultimele luni ale domniei lui Carol al II lea, și relația acestuia cu Lupeasca, și evoluțiile și contradicțiile din sânul Gărzii de Fier, și ce au făcut partidele istorice așa, în ilegalitate, cum funcționau ele, și prezența lui Iuliu Maniu, și cum s-a ajuns la soluția Antonescu, și abdicarea Regelui, și esența Statului Național- Legionar, și efectele devastatorului cutremur, și excesele naționaliste ca parte a totalitarismului, și persecuțiile antisemite, și decizia Conducătorului Statului  de a o rupe, la un moment dat,  cu Horia Sima și cu legionarii.

Firește, R. G Waldek nu depășește condiția de martor, deși nu luciditatea îi lipsește, însă mărturiile ei, cu toată savoarea lor specifică (autoarea nu a putut să nu se contamineze, însă cu măsură, de înclinația românească pentru speculație și mica bârfă) au o indiscutabilă valoare.

R. G. Waldek – ATHENEE PALACE; Cu o postfață de Ernest H.Latham Jr.: Traducere din engleză de Ileana Sturdza: Editura Humanitas, București, 2022    

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Am citit ediția de acum 20 ani și creează ca Athénée Palace da intr-adevar senzația sfârșitului unei epoci. Autoarea a prins 7 luni pline de evenimente, de o adevărată catastrofa pentru Europa și in special pentru România.
    Găsesc și acum actuala discuția de o noapte a autoarei cu un conte nazist, intelectual rafinat, în care se confrunta doua vederi asupra viitorului Europei si al lumii, cea autoritara si organizatoare a marilor puteri contra celei democratice în care tari mici trăiau (și trăiesc și azi) cu iluzia ca reprezentau ceva in Liga Națiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro