vineri, iunie 14, 2024

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să te vaccinezi e o pervertire a noţiunii de discriminare aşa cum se foloseşte ea în analiza socială sau legală, iar persoanele publice care manipulează termenul cu bună ştiinţă jignesc inteligenţa publicului, din analfabetism funcţional (dacă nu pricep diferenţa) ori din ipocrizie (majoritatea). Evident, a intrat peste noi pe telefon Claudiu Târziu, liderul AUR, care şi-a pus imediat scăunelul pliant în formă de soclu de statuie, s-a suit pe el şi a început să se victimizeze agresiv, cum e stilul partidului lor, pitindu-se după cei 70% din popor nevaccinaţi etc. Oricum, dl. Târziu e unul din cei pe care nu-i suspectez că n-ar înţelege ce-i adevărata discriminare, aşa că un dialog hermeneutic cu el nu prea are sens, pentru că problema e în altă parte, nu la lipsa de informare.

Iată că, după cum ne aşteptam, subiectul devine unul acut pe măsură ce valul 4 al pandemiei ia viteză şi în România: avem proteste şi demonstraţii de stradă ale anti-vacciniştilor, bazate pe aceleaşi argumente fake science pe care le ştim. Ei reclamă “discriminarea” atunci când guvernul vrea să aplice un minim de reguli diferite de carantină pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi – altfel o măsură cât se poate de logică şi generalizată zilele astea în multe state din Europa. Deoarece există proteste contra restricţiilor şi acolo, nu-i asta ceva specific României.

Dimpotrivă, protestele anti-vaccin au fost mult mai ample şi pe alocuri violente faţă de ce am văzut la noi; de exemplu, în Franţa. Doar că acolo, deşi zavera stradală a mers înainte, în buna tradiţie de rebeliune galică anti-autoritate, guvernul de la Paris a ţinut şi el neabătut linia bazată pe raţiune şi ştiinţă, nu pe obscurantisme, iar rezultatele se văd: din ţara UE cea mai vaccino-sceptică anul trecut, Franţa a sărit în topul celor mai vaccinate societăţi, parţial şi datorită restricţiilor. După cum observa un analist politic, francezii bombăne că aşa le e felul, dar până la urmă se conformează dacă văd un plan bun şi consecvent de acţiune. Lucrul e valabil şi pentru liderii opoziţiei politice, inclusiv extremista Marine Le Pen, care a tratat cu reţinere tema vaccinării pentru a nu alimenta isteria publică.

Necazul este că “discriminarea” a ajuns la noi ca “democraţia populară” odinioară în ţările comuniste: un concept golit de sens, întors pe dos şi folosit mai curând performativ, ca strigăt de raliere a tribului politic. În realitate discriminarea penalizabilă legal în societăţile moderne se referă la tratamentul diferit aplicat unor grupuri sortate după variabile pe care indivizii nu le pot controla (sex, rasă, etnie) sau după caracteristici care ţin de valorile profunde şi pe care ar fi inacceptabil să ceri cuiva să le schimbe (religia). Nu este însă discriminare dacă cineva adoptă de bunăvoie un comportament riscant şi suferă nişte consecinţe: dacă şofezi bezmetic şi faci multe accidente, asigurarea RCA poate fi mai scumpă în cazul tău decât al altora de aceeaşi vârstă; dacă practici sporturi extreme (free climbing, parapantă) asigurarea de viaţă nu te mai acoperă pentru ele etc; toate astea nu înseamnă că societatea de asigurare “te discriminează”. Nu-i discriminare pentru că asemenea reguli sunt universale şi se aplică tuturor celor care-şi asumă comportamentul respectiv, ele nu vizează din start o anume categorie socială. Invers, restricţiile încetează dacă renunţi să te mai comporţi în modul riscant.

Orice adult român are azi posibilitatea să se vaccineze cu un ser sigur şi autorizat (minus cei cu contraindicaţii medicale certe, nu imaginare). Dacă alegi liber să n-o faci, îţi asumi şi nişte consecinţe, care oricum nu-s cine ştie ce grozăvie. E o chestie atât de la mintea cocoşului încât nici nu îmi imaginam că trebuie explicată bob cu bob. Nici o instanţă din lumea civilizată nu va adjudeca un asemenea caz drept “discriminare” în sens legal, ca dovadă că state cu o protecţie a drepturilor civile mult mai bună şi înrădăcinată decât România au luat asemenea măsuri. Discriminarea ar interveni dacă restricţiile (sau accesul la vaccin) ar fi în funcţie de factorii imuabili menţionaţi anterior: rasă, etnie şamd, ori dacă ar fi groteşti şi disproporţionate, ceea ce nu-i cazul în România.

Izolarea bolnavilor contagioşi s-a practicat de când e lumea, lume, iar dacă restricţiile sunt decente şi ajustate la nivelul de pericol, ele îşi au locul şi în societăţi democratice. Tărăboiul în jurul acestor măsuri e o manipulare grosolană a unui public parohial politic, iniţiată de câţiva rătăciţi hardcore dar întreţinută cu bună ştiinţă de mulţi alţii influencers care văd în valul de emoţie populară o bună ocazie de a semăna confuzie şi a se sui pe un trend de popularitate. Fake news pe care le propagă sunt atât cele din categoria opinie (“politici draconice”, “regim fascist”) cât şi, mai grav, din categoria fapte: de exemplu repetarea fără nici un temei a clişeului eronat că “vaccinaţii împrăştie virusul la fel ca cei nevaccinaţi”.

În realitate, vaccinaţii nu doar că iau virusul mai greu şi fac forme mai uşoare de Covid, dar au şi o probabilitate mai mică să îl transmită altora, după cum arată analizele specialiştilor. Asta în sine e un motiv obiectiv, documentat, pentru care nevaccinaţilor li se pot impune reguli de carantină mai restrictive – nu în ultimul rând pentru a proteja exact acel mic procent din populaţia generală care are contraindicaţii medicale specifice la vaccin, deci nu are ca restul lumii libertatea de a opta! Este foarte trist că, tot spre deosebire de Europa de Vest, nici moderatorii emisiunilor-dezbatere de mare audienţă nu ştiu aceste lucruri, ca să poată interveni cu corecţii in şuvoiul de date şi fapte eronate pe care îl debitează invitaţii, lăsându-i să-şi exprime liber doar părerile, aşa cum cere legea. Deoarece, cum se tot spune, oricine are dreptul la propria opinie, dar nu şi la propriile fapte.

Distribuie acest articol

246 COMENTARII

 1. Mai toti acuza guvernul pentru esecul campaniei de vaccinare si adancesc negura din capetele credulilor care isi fac + la poalele ga(r)zilor sectei ABUR si sosoacelor aferente. De fapt, solutia poate fi gasita doar prin analiza la sange a cauzelor succesului taberei opuse, cea a echipei care duce campania contra vaccinarii, cea care conduce azi cu un inconfortabil scor de 7 la 3.

  • LOL! Echipa care duce campania contra vaccinarii? De data asta nu-s rusii, care vor sa ne calce cu orice ocazie, ca de obicei, pe cap, nici chinezii, toate guvernele trag in aceeasi directie.

   Ce sa fie, ce sa fie oare? Iti zic eu ce e, la mine cel putin, si stiu ca si la alti cunoscuti de-ai mei: te-ai uitat in guvern, te-ai uitat in parlament? Bineinteles, ai si observat ca 80% nu pot formula o fraza de la cap la coada, iar ceilalti sunt smecherii care i-au adus pe astia 80%, ca sa aiba sustinatori.

   Prin urmare, exista un bazin mare de oameni care nu se vaccineaza (adica vreo 75% acum in Romania), pentru ca am fost invatati in ultimii 30 de ani sa nu mai credem guvernele. Anul acesta am invatat sa nu mai credem nici in Iohannis, in care toti ne-am pus sperate de doua ori.

   Cum sa ne vaccinam cand ne cer asta unii care ne-a inselat, sau unii care ne-au furat? Ha?

   Si, cum sa credeam ca vaccinurile sunt ok, cand pentru restul avccinurilor, ca sa fie aprobate de FDA, se fac screeninguri de ani sau zeci de ani?

   Imi pare rau, monsieur, dar nu prea exista echipele desspre care fabulezi matale. Exista extrem de multa neincredere in guvernul Romaniei si in „binele” care ni-l vor companiile farma.

   Echipe care duc campanie contra vaccinarii. Pffff!!

   • Aha, acum inteleg! Tu zici ca ar fi suficient ca guvernul si complicii sai farma sa recomande sa NU se vaccineze nimeni si atunci neincrederea in ele va convinge multa lume sa faca exact pe dos si sa se vaccineze.
    Ei, da! De trei ori DA! Iata solutia care poate convinge multi romani, chiar daca nu cred ca toti cei 75% de care zici au acelasi reflex conditionat de expunerea la mirosul farmaguvernului. Strategia asta ar putea deveni primul produs romanesc cu acceptare globala rasunatoare! Ce oportunitate! Mai mult ca un Unicorn, un bicorn!

    • Nu domnule. Ce-o fi așa de greu de priceput din ce zice lumea (că-s 7 din 10 sau 4 din 7 nu are nicio relevanță)?! Cum de atâția inteligenți nu reușesc să priceapă că oamenii obișnuiți vor ca acești politruci să-și vadă de treabă și să nu se mai prefacă atât de grețos că le pasă de sănătatea celor de rând? Nu ne interesează nicio campanie de ‘vaccinare’, nu ne pasă de succesul unor escroci care au reușit să vândă (bravo lor, prost e ăla care dă nu ăla care cere) miliarde de doze de spanac_gălbui unor guverne de imbecili care astfel ne-au tocat sute de milioane de euro nouă (care nu le-am pretins nicio campanie de ninonino). Asta e, au aruncat banii pe fereastră, deja cam toți am intuit cât de mediocră -in cel mai bun caz- e panarama asta de pseudovaccin și acum am cam vrea să trecem peste, chit că in mod normal ar fi trebuit să se lase cu niscaiva condamnări penale pentru abuzuri in serie și corupție la nivel înalt soldate, din păcate, și cu moartea/vătămarea/păgubirea unor sute/mii/milioane de oameni (că, pe lângă mizeriile de seruri au mai achiziționat și milioane de măști, costume, izolete, ventilatoare și alte trăznăi pentru susținerea prafului, și, cel mai grav, continuă să impună portul cârpelor de plastic pe moacă).

     Acuma, fiecare om are capacitatea lui de a îndura hoția și înșelăciunea, fiecare om are o limită până la care poate fi luat de prost, mințit, batjocorit, scuipat. Cu cât ești mai educat întru acceptarea autorității, cu cât ești mai expus relativismului moral și arsenalului de justificări cu iz savant, cu atât vei fi mai obedient și mai dispus să construiești in sinea ta un fundament al servitudinii. Și, implicit, cu atât mai departe de recuperarea liberului arbitru care, la momentul ăsta, ar fi trebuit să-ți urle in ureche: ‘bine, bine, dar până când?’

     • Te doare pe tine drept in tohos de ceea ce ai scris: mult prost si fara rost. Tu faci parte din binomul zvoner-răspândac, unde răspândacul ești tu. Pe timpul comunismului, s-a făcut un experiment: dezvoltarea societății multilateral demolate si obținerea omului nou. În 1989,la momentul izbucnirii revoluției, experimentul a reușit parțial și așa a apărut omul nou – un om prost, care crede în speculații și conspirații, care nu crede în știință, mai pe scurt așa numitul analfabet funcțional. Mă întreb la ce-ți folosește ție informația cu privire la prețul plătit de guverne pe vaccin, atâta timp cât poți să te vaccinezi gratuit.

    • Ai probleme de interpretare a unui text simplu si nici nu prea ai habar despre cum functioneaza psihicul colectiv al unei tari in relatie cu guvernul sau, dar, evident, vorbesti, si vrei sa cauti echipe care au dus campanii contra vaccinarii. Asta ma distreaza cel mai mult. Celebrii „cai verzi pe pereti” sunt mici copii, in comparatie cu ce vrei tu sa cauti

     Asadar, iti recomand:
     Nationalism, Patriotism, and Group Loyalty: A Social Psychological Perspective
     Daniel Druckman

     Inainte sa te faci de ras pe tot felul de site-uri.

     Sau, poate, acele grupuri sunt chiar guvernantii, care, cu fiecare ocazie pe care au avut-o au aparut fara masca pe fata. Nu doar la noi, ci pe peste tot. Nu dupa ce s-au vaccinat, ci anul trecut, pe vremea asta, cand nu existau vaccinuri.

     Absolut ridicol modul eronat voit cu care interpretezi ce-am spus, „pă modul jmecheresc, pantelimonez”.

     • Cristi, tu esti sigur ca Daniel este de acord tine atunci cand il aduci in discutie? Esti sigur ca ai inteles subiectul a ceea ce a scris el atunci? Eu as zice ca mai degraba NU, pentru ca spagatul tau intre patriotism si politici sanitare este evident un trucaj. Uite aici o interpretare mai tintita si mai corecta a scrierilor lui Druckman (vezi bibliografia):
      https://www.nature.com/articles/s41562-020-0884-z
      Iti urez lectura placuta.

      • Pai, da, lecturile scurte vad ca sunt preferatele tale.

       Oricum, oricum, :))))) daca esti de acord cu ele, inseamna ca ai gasit celebra „tabara opusa” despre care vorbeai in prima postare. Adica, tot aia care ne conduc!

       Ca sa nu mai vorbim despre tragedia de astazi, care te face sa te increzi si mai mult in guvernul care iti spune sa te vaccinezi.

       Imi place ca te-ai demontat singur. Dar, na, nici nu aveai unde sa te duci in alta parte, pentru ca nu exista alta parte. Nu exista o tabara opusa. Exista un cerc, iar omul de rand este inauntrul acestui cerc. Cercul este compus din guvernanti si din interlopi (vezi mafia padurilor, vezi mafia caracal, fetele moarte, vezi toata mafia). Uita-te la calitatea guvernantilor si vei vedea ca asa este.

       https://www.youtube.com/watch?v=Mcfjf26Te0c&

       Din pacate, nu citesti suficient, nu ai cultura, si nici nu esti in mijlocul evenimentelor, in mod evident. Iar patriotismul nu este un spagat, decat in replicile tale lipsite de gust, in incercarea ta de a parea combativ. Ridicol, din nou.

       Mult succes, in continuare, in a cauta halucinatii pe pereti.

  • Si inca ceva, ceva foarte nasol: In toate tarile (sau poate majoritatea) cei vaccinati nu au restrictii. Umbli cu foaie dupa tine, cu codul QR, ai acces la orice.

   Nu, la noi, ideea initiala a fost sa fie pedepsiti toti, sa ne inversuneze, sa ne smulgem capetele unii altora, in timp ce ei baga batul prin gard.

   Fenomenul Pitesti iti spune ceva? Vechile metehne nu s-au pierdut. Si se pare ca dl. Citu le are in sange, ca pe vremea aceea domnia sa era doar un copil.

   Ei stau acolo si se uita la pulime cum se bate pe strada, in timp ce ei ne atata, iar unii nu isi dau seama cine ii trage de coada.

   Ochii MARI, mister, ochii mari!

  • Sondaj LARICS aprilie 2021:

   „40,1% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina, 27,3% se mai gândesc dacă se vaccinează în perioada următoare și 32,5% declară că se opun vaccinării.”

   Doar 3 din 10 se opun ferm vaccinarii. 3 din 10 nu sunt decisi, dar ar putea sa fie convinsi. Cam 4 din 10 erau cam convinsi. Nici pe departe nu discutam de un scor de 7 la 3. In conditiile astea, chiar poate fi acuzat guvernul pentru felul cum a realizam campania de „convingere”. Care a fost, in fapt, cvasi-inexistenta. Ce campania poti sa mai ai cand ridici toate restrictiile inca din luna mai si dai semnale consistente toata vara ca pandemia a fost invinsa, campania de vaccinare a fost un succes si ca valul patru nu ne va afecta?

   • Da, si eu tind sa cred ca proportia reala de antivaccinisti nu este 7:3. Dracul nu este asa de negru, dar murdaria acumulata in blana sa gri il face sa apara in mass media mai negru decat in realitate. Amicul de conversatie de mai sus, de exemplu, vede l amplificat spre 75%.

 2. „Iată că, după cum ne aşteptam, subiectul devine unul acut pe măsură ce valul 4 al pandemiei ia viteză şi în România: avem proteste şi demonstraţii de stradă ale anti-vacciniştilor, bazate pe aceleaşi argumente fake science pe care le ştim.”

  Deja si ati catalogat pe toata lumea ca „necredincios”. Ardeti vrajitoarele. Puteti spune orice, dar sa nu ai voie sa iesi din casa, nici anul trecut, nici anul asta (in cazul nevaccinatilor) e o discriminare – si ma refer aici la asa zisele „carantine” de weekend sau noapte.

  Sa bagati in aceeasi oala pe toti cei ce sunt impotriva unor masuri absurde si fara nici un sens, luate de oameni deconectati de realitate si care oricum nu respecta masurile pe care ei la adopta, drept anti-vaccinisti si „raspanditori” fake-science, e iar absurd. Eu m-am vaccinat, familia e vaccinata si aia e. Nu ma intereseaza ce fac altii si nici nu mi se pare normal sa fortezi lumea sa faca ceva ce nu vrea, pentru ca va avea exact efectul opus.

  Daca dati iar placa cu sistemul medical supraincarcat si cum indirect suntem afectati, probabil e mai simplu sa dai vina pe niste oameni simpli si nu pe cei din sistem care dupa aproape 2 ani nu au facut nimic pentru a imbunatati conditiile din spitale.

  • Că guvernul RO (de fapt Johannis + armata + serviciile) au acţionat inept cu vaccinarea e una. Că restricţiile ar fi “discriminare”, subiectul articolului, e alta. Tinzi să amesteci emoţional lucruri diferite, iar argumente contra la ce am scris eu nu prea dai

   • Las că îți dai singur. Citat din tine:
    În realitate, vaccinaţii nu doar că iau virusul mai greu şi fac forme mai uşoare de Covid, dar au şi o probabilitate mai mică să îl transmită altora, după cum arată analizele specialiştilor.

    Din sursa citată:
    Additionally, for those instances of a vaccinated person getting a breakthrough case, yes, they can be as infectious as an unvaccinated person. But they are likely contagious for a shorter period of time when compared with the unvaccinated, and they may harbor less infectious virus overall.

    Să-ți traduc:
    – cei vaccinați „pot fi” la fel de contagioși precum cineva nevaccinat
    – însă sunt „probabil” contagioși pentru mai puțin timp
    – „ar putea” transmite versiuni mai puțin „infecțioase” (ce-or fi vrut să zică, ei știu, cu patogenicitate redusă poate)

    Deci de la o „probabil” și „ar putea” până la „în realitate”, e distanță de un analfabet funcțional sau un rău intenționat – poate puțin din amândouă.

  • „Eu m-am vaccinat, familia e vaccinata si aia e. Nu ma intereseaza ce fac altii si nici nu mi se pare normal sa fortezi lumea sa faca ceva ce nu vrea, pentru ca va avea exact efectul opus.”

   De acord, si eu m-am vaccinat dar nu cred, e ceva tine de „valorile profunde” cum ar zice Ionita, ca ai dreptul sa ii fortezi pe altii sa o faca dand legi ce instituie discriminari. E o persecutie a „ereticilor” cu scopul de ii forta sa se „converteasca”.

  • E nostim să ne încrîncenăm într-o situație critică în care nu există alegeri clare și bune. Șeful campaniei covid suedeze a spus, oarecum în glumă, că bineînțeles vaccinul poate da efecte secundare grave, dar efectele secundare ale covidului sînt mult mai periculoase (schilodire sau moarte).
   Eu m-am vaccinat pentru că aveam de ales între acest Plan A și un plan B, acela de a înfrunta boala cu mîinile goale. Dacă aș fi știut de vreun Plan C cu totul diferit, era bine de tot.
   E totuși de spus că Suedia, unde trăiesc, a cîntărit cu atenție restricțiile, astfel că nu ne-am simțit impovărați. Dar lumea s-a vaccinat în majoritate.

 3. sa nu fi lasat sa iti cumperi paine pt ca nu te-ai vaccinat anti covid NU e discriminare?
  sa nu fi lasat in spital desi tu platesti asigurarea medicala, pt ca nu te-ai vaccinat nu e discriminare?

  inseam,na ca tu nu intelegi ce e aia discriminare. pe baza de vaccinare e la fel cu pe baza rasei

  • Nimeni nu-ţi interzice să cumperi pâine dacă eşti nevaccinat :) Fake news
   Nimeni nu-ţi interzice accesul în spital (ca pacient) dacă ai o boală ce trebuie tratată. Fake news

   • Mai citit articolele de azi de pe hotnews care spun ca bolnavii de cancer nu au loc in spitale pentru ca sunt pline de bolnavi de coronavirus.
    In cazul in care intr adevar cei vaccinati nu se mai imbolnaveau, si nici nu mai transmiteau virusul ar fi fost OK. Insa se pare ca vaccinat sau nevaccinat tot te imvolnavesti si tot imprastii virusul.
    E si incorect ca cei vaccinati sa fie lasati liberi, netestati, avand acelasi grad de periculozitate ca si cei nevaccinati care pana la proba contrarie sunt sanatosi tun.
    De aia nu inspira incredere vacinul. Ce vaccin e ala care are o campanie cu mici, tombola la loto etc.
    Pe langa tarele vaccinului care exista si sunt recunoscute, a mai fost si dusa in derizoriu campania

   • Domnule Ionita, va propun sa solicitati o programare intr-o unitate spitaliceasca de stat sau privata, pentru efectuarea unei punctii alta decat pe coloana vertebrala si sa vedeti daca vi-se admite interventia, declarand ca nu sunteti vaccinat.
    Din experienta proprie va informez ca va trebui sa alegeti intre vaccinare si asumarea riscului de a renunta la tratarea unei boli posibil, foarte grave.

   • Conditional authorization n u este autorizare. Se da pe un an in conditii exceptionale. Nu, nu este autorizat.
    Trecand epsta asta insa, problema mea e alta. Daca oameniia stia ar fi seriosi ar considera anticorpul si nu „vaccinul” sau „trecerea inregistrata prin infectie (nu boala”). Dar intrucat nu sunt seriosi, nici eu nu voi fi serios si cu anticorpii mei la vedere testati la fiecare 3 luni (la Bruxelles e 9 euro tetul asta) pur si simplu NU VREAU. Si mi se pare abuz.
    In alta ordine de idei, cand rafila (sau cercel) voia sa tina batranii si obezii in casa i-au sarit in cap ca „discrimineaza”. Pai el avea mai multa dreptate decat sa discriminezi un copil sau adult perfect sanatos cu risc 0,(0)1 la acest virus si sa-l tii in casa sau sau nu il lasi sa ias ape nicaieri.

  • dar dacă tu ai vreun argument împotriva acestei afirmații, Mihai, te rugăm să ni-l prezinți. dar nu cu „am auzit că” sau linkuri la articole din publicații fascistoide, ci știință, bine?

    • „majoritatea antivaxerilor sunt oameni cu retard intelectual.”
     Mă bucur că ați descoperit o minoritate de antivaxeri actualizați intelectual. Ar fi frumos să împărtășiți cu noi informații despre acest segment de populație, să-i zicem ‘antivaxerul deștept’.

     Termenul ‘antivaxer’ l-ați inventat/descoperit singur, a fost o epifanie, sau ați avut ajutorul cuiva, a unui intelectual avansat? Că lumea adoră să se adape la izvorul de terminologie științifică. Sau nu este…științific, ci pur polemic, născocit de niște oameni cu moț ce se cred ‘vaxeri’ dar nu stau prea bine cu stima de sine așa că au nevoie să se eleveze prin degradarea celorlalți, a chelioșilor lipsiți și de moț și de perciuni?

 4. Vă rog mult, încercați să gândiți simultan aceste 2 afirmații, trecând peste emfaza suficientă a zorzoanelor care le înconjoară:
  1. discriminarea penalizabilă legal în societăţile moderne se referă la tratamentul diferit aplicat unor grupuri sortate după variabile pe care indivizii nu le pot controla
  2. Orice adult român are azi posibilitatea să se vaccineze cu un ser sigur şi autorizat (minus cei cu contraindicaţii medicale certe, nu imaginare)

  Adică eu, fiind suferind de o boală, pe care nu o pot controla, nici vindeca, iar acest lucru e cât se poate de cert, nu mă pot vaccina cu un ser incert (vaccinat fiind transmit boala), dar nu pot să particip la viața economică și socială, pentru că nu sunt vaccinat. Iar domnul Ioniță nu vede în asta discriminare. Pentru că, așa cum îi șade bine intelectualului contributor român, e la îndemână să te lupți cu AUR și cu conspiraționiștii, nu cu propria lipsă de logică.

   • Îmi pare rău, dar cred că poate vă lipsește nu neapărat cultura, ci sensibilitatea ca să puteți înțelege măcar aproximativ raportarea personală la propriul corp, la propria boală și neputință, cu tot ce presupune asta: temeri, speranțe, o tradiție culturală, speranță și neîncredere – sau încredere oarbă. Normarea acestui comportament profund uman e utopică- și de aceea cât se poate de periculoasă.
    Cât despre situația care ar fi discutată în articol, vă recomand Pavilionul canceroșilor. Știu, se poate să-l fi citit. Las totuși aici un fragment relevant, poate de folos și altora aflați întâmplător:
    „- Eu nu zic că-i logic, îşi scutură şuviţele negre Kostoglotov. Dar poate că nici n-are cum să fie, Liudmila Afanasievna? Omul este o fiinţă atât de complicată – de unde convingerea c-ar putea fi explicat logic? Sau, ştiu eu, economic? Sau fiziologic? Într-adevăr, când am sosit la dumneavoastră, eram gata mort şi zăceam pe podea, lângă scară, implorându-vă să mă internaţi – iar dumneavoastră trageţi concluzia, nu-i aşa, c-am venit la dumneavoastră pentru a mă salva cu orice preţ. Dar eu nu vreau – cu orice preţ! De altfel, nici nu există pe lumea asta vreun lucru pentru care să fiu de acord să plătesc orice preţ!”

     • Adică eu vă spun că ideile dumneavoastră frizează utopia periculoasă, prin facerea binelui cu orice preț, iar dumneavoastră mă întrebați ce politici publice aș adopta? Dialogați imaginar cu AUR, asta vă iese.

      • asta e mentalitatea tutoror apostolilor globalismului : orice opozitie e denigrata. la fel ca pe vremea inchizitiei, cine nu spune ca noi e un eretic periculos.
       si atunci tot aia mai educati ardeau pe rug oamenii nevinovati, nu o facea pulimea.

 5. Si cei care au trecut prin boala?
  La ora asta exista o discriminare fata de ei, sunt obligati sa se vaccineze desi toate studiile arata ca imunitatea lor e mai de lunga.
  De ce?
  Va rog sa postati linkuri catre studii care sa arate de ce trebuie acest vaccin facut si de catre cei cu imunitate dobandita prin recuperarea dupa infectie cu Covid.
  Nu ca as astepta sa faceti asta. De aia scrieti doar pe contributors si nu postati direct pe hotnews, ca sa aveti control deplin asupra comentariilor care trec.
  Dar ce pui de fascist ati devenit si dumneavoastra! Macar e pe bani, stiu.

  • „La ora asta exista o discriminare fata de ei, sunt obligati sa se vaccineze desi toate studiile arata ca imunitatea lor e mai de lunga”
   = fake news
   e invers
   iar vaccinarea celor trecuti prin boala e indicat cand poate incepe, iar ei au access la certificat, nu au probleme

   • „e invers”
    = fake news

    Uitati-va la studiile recente. E ca si cum ai spune ca e mai sanatos sa bei o Fanta decat sa mananci o portocala.

   • https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1

    Conclusions This study demonstrated that natural immunity confers longer lasting and stronger protection against infection, symptomatic disease and hospitalization caused by the Delta variant of SARS-CoV-2, compared to the BNT162b2 two-dose vaccine-induced immunity. Individuals who were both previously infected with SARS-CoV-2 and given a single dose of the vaccine gained additional protection against the Delta variant.

    Asta ca sa nu imi dati cartonasul de fake news.

    • Caution: Preprints are preliminary reports of work that have not been certified by peer review. They should not be relied on to guide clinical practice or health-related behavior and should not be reported in news media as established information.

     • Ce aveti de spus despre ACEST studiu? Cu argumente, fara sarcasme, si fara a propaga fake news in vreme ce va plingeti de fake news.

      • Din cauza emotiilor de as afla intr-o gradina cu miros strain, Absurdy a postat un link transparent, numai de el stiut. Fac pariu ca era de pe Breitbart News sau similar. Asa ca nicio pierdere…
       Las’ ca in citeva zile se deschide gradina unde esti matale binevenit sa combati cu argumente spumoase.
       Sanatate :-)

     • Acum mai faceti si misto de partenerii de conversatie. Absolut dezgustator si fara nici un fel de bun simt si intelegere fata de cei cu care conversati.

      Si ca sa reiau discutia de mai sus, aparent acum si The Washington Post posteaza fake news:

      „More than 15 studies have demonstrated the power of immunity acquired by previously having the virus. A 700,000-person study from Israel two weeks ago found that those who had experienced prior infections were 27 times less likely to get a second symptomatic covid infection than those who were vaccinated.” https://www.washingtonpost.com/outlook/2021/09/15/natural-immunity-vaccine-mandate/

  • Noi cei care am trecut prin boala si am dobandit imunitate nu existam decat 180 zile, valoare decisa din pix, fara a avea nicio baza stiintifica sau logica. Apoi suntem tratati ca cetateni de rangul 2, ca si cei nevaccinati.

   • deloc, te poti vaccina in orice moment de cand devine valabila recomandarea. E chiar gratis
    Sau te poti imbolnavi din nou ca sa prelungesti imunitatea, asta ar fi planul B, mai riscant (dupa parerea mea)

    • De la cine ar trebui sa vina recomandarea? Si mai ales de ce ar veni, din moment ce imunitatea exista si dupa cele 180 zile? Lucru care exclude si imbolnavirea din nou.

     Deci raspunsul dvs. nu m-a lamurit cu nimic. Am avut covid, am imunitate, au trecut mai mult de 180 zile, imi sunt restranse drepturile. Foarte corect, nu?

   • Danemarca accepta un an acest lucru. Problema e alta. Cei netestati pozitiv vreodata dar plini de anticorpi cam de ce nu ar fi recunoscuti/reconiscibili. Pentru ca facatorii de politici nu sunt seriosi, asta e concluzia mea.
    Si da, poate prefer sa mai mai imblonavesc odata d ecovid, ce va faceti sa credeti ca a doua oara as muri versus prima data cand nici nu l-am simtit?

 6. Domnule Ioniță, ce faceți dumneavoastră aici este exact tipul de manipulare de care-i acuzați pe alții.

  Porniți de la premisa complet nebunească cum că „vaccinurile” sunt produse „sigure” și „aprobate”. Nu, niciun medicament nu este sigur și nu este nici aprobat vreunul decât pentru utilizare în regim de urgență. Mă refer la noi, nu peste ocean. Nici peste ocean dozele aflate de fapt în circulație nu au decât aprobare de urgență. Perioada extinsă de teste clinice (faza 3) se încheie abia în 2023, așa că nu mai mâncați tacticos salam de biscuiți.
  O altă premisă complet falsă este că odată injectați, indivizii ar putea să nu mai contacteze și să transmită virusul sub formele lui noi. Lăsați citările publicațiilor de cancan și holbați-vă bine la statistici. Inclusiv la noi, deși lumea se ferește s-o recunoască, e plin de vaccinați în spitale, inclusiv cu forme grave. Cam proporțional cu gradul de vaccinare, ceea ce, dacă ai sinapsele la locul lor, ar trebui să te edifice.
  O arată din plin statistica țărilor bine îndopate cu medicamentul minune (primul „absolut sigur” din istoria farmacologiei). Nu doar că prin facilitarea mobilității celor injectați dă o senzație de falsă siguranță, dar favorizează de fapt crearea de noi tulpini, sub presiunea adaptativă.
  Cât despre discriminare, una e că n-aveai voie în India fără vaccinuri specifice maladiilor exotice nouă dar endemice acolo (seruri disponibile de zeci de ani și testate), alta e că n-ai voie la alimentară sau să-ți exerciți liber profesia.
  De asemenea, una este să restricționezi circulația deșeurilor radioactive și alta e să asimilezi o asemenea logică încuierii la domiciliu a unor cetățeni, în cea mai mare parte, sănătoși.

  În final, nu dau doi lei pe poliloghia despre ce e voie să etichetezi „discriminare” și ce nu din partea cuiva lipsit de obiectivitate, sinceritate și discernământ.

 7. Cateva chestiuni pe care vad ca le ignori (cred eu intentionat):

  – nimeni nu poate sa-mi garanteze ca nu exista efecte pe termen lung ale unui vaccin bazat pe o tehnologie noua (pentru ca nu a trecut destul timp) asadar mai usor cu „vaccin sigur”;

  – cu un articol de pe Atlantic nu demonstrezi nimic; exista mii de studii…oare cate facute de producatori…pana una-alta in Israel bubuie Covidu asa ca ciocu mic; e un vaccin prost, atat de prost ca nu ar trebui sa se cheme vaccin; nu ofera nicio imunitate desi a promis initial una de peste 90%

  – bah da’ de cand si de ce trebuie sa am incredere in guvern si companii farmaceutice? am baut gaz? lol

   • Am facut si vaccinuri cand eram mic. Asta nu inseamna ca o sa iau orice tratament sau orice vaccin.

    In orice caz, sunt recunoscator celor ca tine care sunt dispusi sa-si puna corpul la bataie pentru progresul stiintei. Sper sa nu patiti nimic, sincer.

    Ah si…ai idee cat de complexa e problema discriminarii dpdv juridic? ‘ai de capul tau, pai s-ai scris milioane de pagini de jurisprudenta pe tema asta…si tu vrei s-o decizi in trei propozitie.

   • Medicamentele se inghit, dar doar daca vrei tu, nu te obliga nimeni si iti asumi ricurile. Si nici nu te intreaba cineva, daca vrei sa intri in restaurant, daca ai TBC, hepatita, sida etc.

     • De cand te vaccinezi ca sa protejezi pe ceilalti? E prima data in istoria medicinei cand auzim asa ceva si culmea e vorba de un vaccin „absolut sigur”, garantat de insisi producatorii lor si de cumparatorul UERSS (ma duc putin alaturi sa ma rad).
      Si daca vaccinul protejeaza asa bine, de ce vaccinatii trebuie protejati de nevaccinati?
      A, nevaccinatii trebuie protejati de nevaccinati, da da da, ntz ntz ntz.
      Ai reusit sa calculezi cat fac 1200 internati la ATI din 21 milioane?
      Nu?
      Mai incearca.

   • Sunt obligatorii medicamentele de care zici?
    Mi se restrang drepturi daca nu le iau?
    Gaseste alta melodie, iti dezamagesti sponsorii.

 8. Salutare gloata!
  Acestei femei extraordinare trebuie sa-i multumim si sa ne rugam pentru sanatatea ei: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24477414-povestea-cercetatoarei-riscat-cariera-dezvolta-vaccin-rmna-fugit-ungaria-comuninsta-bani-ascunsi-ursulet-plus.htm
  Datorita ei exista astazi acest vaccin ARNm. Domnule Ionita, mai exista o problema: seringa si modul in care ne vaccinam. Multi fug de asta ca dracul de tamaie. Stiu ca exista o companie care testeaza un vaccin administrat pe cale orala, insa nu stiu cum merg testele si care sunt rezultatele pana acum. Este un vaccin tot de tip ARNmesager si cred ca ar avea mai mult succes….sper.

   • Romanilor verzi le este frica de ace?!
    Se pare ca dialogul devine dificil..
    https://studiiclinice.org/prospect-vaccin-anti-covid-pfizer-biontech/
    Romanilor le este teama pentru viata fiicelor lor ,viitoarelor mame, copiilor si bebelusilor alaptati de mame vaccinate cu seruri ne-recomandate de insisi producatorii respectivelor substante.
    In istoria recenta, tragedia sterilizarii prin vaccinarea obligatorie a femeilor etiopiene nu este dispus sa o uite nimeni.
    Atentionarile precizate in notita Pfizer sunt inscrise tocmai pentru a responsabiliza vaccinatorul or’ , medicii romani incurajati de politicieni nu vor sa isi asume aceste responsabilitati.

  • Salutare sofisticatule!
   Uite vezi, asta e o abordare creativa.
   Vaccinarea e un act de REZISTenta anticomunista!
   De aia ii admir eu pe fostii angajati ai traderului de geniu Sima.
   Altfel esti sigur ca ce avea aia in tolba e fix ce produce Pfizer?
   Ca daca e asa gata, am rezolvat vaccinurile sunt omologate.
   Dar despre inventatorul testului PCR si despre ce a zis el cu privire la ce detecteaza testul ai vreo informatie de la Sima Hotnews?
   Nu?
   Nu e pe linie?
   Bine, pa.

  • Romanul este natia europeana care nu s-a lasat indusa in eroare de propaganda vaccinista. Intuitia noastra geniala, nu-i asa? Numai bulgarii ne depasesc in aceasta incrancenare, dar „la fotografie”.
   Cel mai mic procent de vaccinare. La mare distanta de pluton.

   Poate astfel se explica si succesurile pe planurile celelalte: cel mai mare PIB pe cap de locuitor, cel mai ridicat nivel de trai, cel mai bun sistem de sanatate, cel mai bun sistem de educatie… din UE. Citind clasamentele de jos in sus.
   Simpla coincidenta? Pai, tot conspirationistii ne invata sa nu credem in coincidente.

   • Uite-acuși ne vaccinăm
    Pibu’ pân la cer urcăm
    Cu Ursu la bâlci pornim
    Propășire construim
    China mâine depășim.

    Ueeee! Ueeee!
    Trăiască orânduirea verde! Trăiască dijitalu! Sus Mântuirea prin OUG! Jos conspiraționismul! Vrem doze! Dați Țării cât mai multe dozeeee!

 9. Se pare ca nu toate comentariile sunt lasate sa fie publicate. Nemernicilor. Stiti ce e dreptul la libera exprimare atat cat stie si gura aurita asta ce e discriminarea.

  • Dreptul la libera exprimare se aplica cetatenilor care-si asuma ce spun.
   Nu se aplica trolilor si conspirativilor care scriu sub acoperire, Jondoe, nicaieri in lume. Cand se face, e doar o indulgenta, abatere de la reguli, ca acum :)

 10. Doar doua fraze din articolul mentionat de dl. Ionita:

  1. An outbreak in Provincetown, Massachusetts—in which 74 percent of the 469 cases were in the fully vaccinated—forced the CDC to update its mask guidance and issue a sad and sobering warning: Vaccinated people infected with the SARS-CoV-2 Delta variant can be just as contagious as unvaccinated people.

  Autorul articolului din „The Atlantic” spune insa:

  2. But this framing missed the single most important factor in spreading the coronavirus: To spread the coronavirus, you have to have the coronavirus. And vaccinated people are far less likely to have the coronavirus—period.

  „Curat-murdar”

   • Este suspect, fiindcă ideea cum că cei injectați ar fi mai puțin susceptibili la a prelua pe căile respiratorii virusul și a-l da mai departe este cel puțin caraghioasă. Singurul lucru promis este o acțiune mai eficientă a organismului la contactarea uneia dintre tulpinile pentru care se cunoaște cel puțin teoretic eficiența fiecărui produs.
    Nici vorbă de a fi demonstrat undeva faptul că inoculații pot deveni mai greu sau pentru mai puțin timp purtători ai virusului, cu posibilitatea să îl împrăștie. O fi așa, dar nu există nicăieri date concludente, iar cifrele din zonele bine înțepate nu sunt deloc în favoarea acestei presupuneri.

   • Pai in prima fraza se constata ca 74% din cele 469 de cazuri au fost la vaccinati, ceea ce a obligat CDC sa faca anuntul respectiv.

    Autorul articolului vine si spune ca pentru a răspândi coronavirusul, trebuie să-l ai. Și continua cu: persoanele vaccinate sunt mult mai puțin susceptibile de a avea coronavirusul.

    Daca tu ai inteles, lumineaza-ma si pe mine. Daca nu, macar citeste articolele inainte de
    a le cita.

 11. Domnule Ionita,

  Ce parere aveti despre interdictiile impuse unei persoane care tocmai a trecut prin boala, are (in prezent) anticorpi (dupa 6 luni si jumatate de la pozitivare), dar nu s-a vaccinat? Este sau nu discriminare? V-as ruga sa si argumentati…
  Ce credeti ca se va intampla cu majoritatea personalului medical (si nu numai) vaccinat in februarie-martie, cand o sa expire certificatul verde? :)

  Multumesc.

   • Multumesc mult ptr confirmare.
    Deci certificatul expira daca nu te vaccinezi periodic cf indicatiilor pretioase ale specialistilor renumerati de Big Pharma.
    La 9 luni, la 6, la 3 luni daca cursul actiunilor o cere.
    Sincer, nea Ionita, cat crezi ca o sa tina circul asta?
    Uita-te si tu la comentarii?
    Deja majoritatea nu mai pune botul si vorba aia suntem la Contributorsi.

    • Eu daca as fi Big Pharma as renunta sa produc vaccinuri de 15-30 $bucata, 2 pe an/pe persoana, si m-as focusa pe teste: 2 pe saptamana, 50-150$ unul.

     Dar argumentul asta trece oarecum neobservat.
     Vorba aia: „scump la tarate, dar ieftin la faina”

 12. Tovarase Ionita,
  Argumentatia dumneavoastra ati sarit cu gratie comunista (deh, formatia) peste Dreptul fundamental de a dispune de corpul tau in fata oricarui tratament. Restul este un bla-bla al unui activist fara scrupule.
  Este evident ca nu ne aflam in fata unui tratament medical ci a unui experiment stiintific in care suntem bagati cu forta. Fiind de formatie scrijelitor pe hartie dumneavoastra nu aveti cum intelege ca rezultatele „studiilor temeinice” legate de vaccin nu pot sa dea eroarea asta: „incercati cu doua doze, daca nu cu trei sau patru”. Suntem la ghicitoare sau in fata stiintei ?
  Dupa cum nu poti sa pretinzi ca produci un automobil si finalul sa-l reprezinte o caruta, tot asa nu poti sa faci un vaccin a carui administrare la nimereala (2,3,4 doze) sa conduca la imbolnavire, transmitere a virusului si chiar moarte …

 13. Domnu Ionita iar confunda autorizarea cu autorizarea de urgenta. EMA a autorizat asa zisele vaccinuri cu o autorizare temporara si de urgenta …ceea ce scuteste firmele producatoare de raspundere fata de efectelle adverse. Poate ne explica domnu Ionita de ce pana anu trecut punerea pe piata a unui vaccin dura 7-10 ani si acum hopa e gata in 6 luni. Sa mai spunem ca la inceput asa zisele vaccinuri se presupunea ca te protejeaja de infectie, dupa care nu te protejeaza dar nu mai transmiti boala….dupa nici asta nu mai e valabila ca cica protejeaza de forme grave…cica. .Israelul dovada vie e ca nu e nici asta valabila….si atunci intrebare ….obligarea unei persoane la o procedura medicala insuficient testata….doar ca sa poate accesa anumite servicii nu e discriminare ? Mai ales ca si un vaccinat se infecteaza, poate infecta …etc….Poate nu mai stiu eu ce e discriminarea….dar dc nici pe propiul corp nu mai suntem stapani…..Iar faptul ca altii fac la fel in vest nu reprezinta nimic si nici garantia corectitudinii….Diavolul se ascunde in detalii si se acopera de bune intentii….in Germania dinaintea celui de al doilea razboi mondial…discriminarea pe baza etnica avea chiar sustinerea majoritatii populatie….

  • „ca cica protejeaza de forme grave…cica. .Israelul dovada vie e ca nu e nici asta valabila”

   De pe 15 august si pana astazi, in Israel numarul de imbolnaviri zilnici a oscilat intre 5.000 si 10.000 de cazuri pe zi. Numarul de decese zilnice (media la 7 zile) a oscilat intre 14 si 35 (in prima saptamana din septembrie a fost varful la ei).

   Situatia din Romania acum e cam asa: la 7000 de cazuri am ajuns la un numar de decese zilnic (tot media la 7 zile) de 130.

   Avem o mortalitate de 5 ori mai ridicata decat Israelul raportat la acelasi numarul de cazuri. Singura explicatie posibila e ca ei sunt vaccinati, iar noi nu.

 14. Identificarea nevaccinatilor cu bolnavii contagiosi care au fost izolați in istorie e incorecta.

  Exista efecte adverse ale vaccinurilor, după cum arată sistemul VAERS, chiar dacă e și mult zgomot de fond; deci judecată de risc nu e chiar atât de triviala, mai ales dacă vor fi necesare mai
  multe doze, eventual repetitiv.

  Fenomenul capturii reglementarii este unul acceptat in literatura de specialitate și viața reala; văd ca nu-i acordați nici cea mai mica plauzibilitate in sistemul medical și farmaceutic actual…

  Per total faceti problema mai simpla decât e de fapt…

  • Nu, problema e mai complicata intr-adevar, dar in tot delirul de pe aici nu cred ca eu sunt ala care simplifica nepermis si manipulator :)
   Stii tu vreun singur produs medical fara efecte adverse, sau vreo ramura a stiintei care sa avanseze altfel decat prin concluzii provizorii si analiza cost-beneficiu, inclusiv de risc?

 15. „Stiinta” cu care se tot lauda 95% din media on line si off line nu e deloc definitiva. Nu e clar care imunitate (naturala sau vacccinala) e mai buna, nu e clar cat tine imunitatea, nu e clar nimic (dar chiar nimic!). Ce e clar e ca guvernele au primit un soi de mandat si aleg sa faca cu el fix ce le trece prin cap, de la instituirea unor carantine de lunga durata pentru 10 cazuri in orase cu milioane de locuitori (vezi Australia sau Noua Zeelanda) si pana la internarea fortata in spitale a asimptomaticilor, trecand prin izoleta si purtarea mastilor sanitare in varful muntelui sau pe strada cand esti singur. Asta nu e „stiinta” si niciun guvern nu are si nu poate avea mandat pentru asa ceva.
  O sa treaca si pandemia asta, e inevitabil. Dupa ce o sa treaca, cineva va trebui sa raspunda pentru abuzuri, iar prostia harnica nu este si nu o sa fie niciodata o scuza pentru ele.

   • Scrie „prostii” de ce?
    Ca asa zici tu?
    Abia astept sa o dai la intors cand o sa sa sparga buba si se va sparge, nici o dictatura nu dureaza. Sa vedem ce prostii o sa scrii tu atunci sa le comparam cu ce prostii enorme ai criminale scrii acuma.
    Internetul nu uita, cred ca stii asta, doar esti „expert”.

     • O sa afli de la sponsorii tai, nu mai dureaza mult, ai putina rabdare.
      E posibil sa te anunte amicul tau rafila de la peeeseeedeee,chiar inaintea sponsorilor tai, ca puiul de securist e mai rapid, stie meserie.

    • Studiile si rezultatele „live” arata clar ca imunitatea in fata virusului creste in urma vaccinarii. Cine sa fie oare de vina daca in mintea unor oameni nimic nu este clar? Medicii, guvernatii?

   • Va mutumesc pentru „apreciere”, dar nu era nevoie. Apreciez faptul ca va faceti timp pentru a raspunde fiecaruia, doar ca feed-back-ul pentru mine a fost usor exagerat :))
    Cel mai bine e sa incercam sa ramanem undeva la mijloc, sa nu dam apa la moara nici conspirationistilor, dar nici Apostolilor Covid.
    Nu este clar cat dureaza imunitatea nici in cazul vaccinarii, nici in cazul trecerii prin boala. Au sot adoptate ca mantre niste perioade arbitrare (9-12 luni pentru vaccin, 6 luni (fix!) pentru imunitatea data de trecerea prin boala), dar NU exista nicio stiinta in spatele lor si nu sunt adevarate pentru fiecare individ in parte. Cetatenii vaccinati fac mai rar Covid, dar cetatenii care au trecut prin boala par sa faca SI MAI rar. Cetatenii care au trecut prin boala si s-au si vaccinat sunt o categorie pe care nu are nimeni timp sa o mai considere. Toate astea inseamna ca „duratele” si „efectele” sunt arbitrar alese si stabilite. Acum e mai clar?!
    In ceea ce priveste internarea in spitale a asimptomaticilor nu mai e nimic de spus. Asta a fost prostie adevarata, prostie crasa in forma ei cea mai pura. Doar niste idioti blocheaza spitalele cu oameni aproape sanatosi si-i evacueaza pe bolnavi sub explicatia „carantinei institutionalizate”. In sfarsit, purtarea mastilor sanitare pe strada cand nu e nimeni in preajma NU are cum sa fie sprijinita de nicio stiinta din trecut, prezent sau viitor. Explicatia guvernelor a fost ca politia nu poate masura distantele intre indivizi, (ceea ce inseamna bataie de joc si abuz).
    Citesc cu placere ce scrieti si cum scrieti, dar asta nu inseamna ca nu mai spuneti si prostii, bine?

    • cei aia „Apostoli Covid”?
     Si de unde ai scos ca durata efectului vaccinarii / trecerii prin boala e complet arbitrar stabilita? Atat cat se poate sti pentru un vaccin administrat de vreo 9 luni, se contureaz un raspuns destul de clar

     • CNA trebuie sa oblige televiziunile sa aloce timpi egali pentru ambele tabere. Se transmite opinia unui medic epidemiolog, care sustine vaccinarea cu argumente stiintifice si date statistice, timp de 2-3 minute. Dupa care toata emisiunea este monopolizata de „medicul” Ciuvica, de Gadea, de Dumitrescu, de Zamfir care dezbat pe larg problema unui care vaccinat fiind a ajuns la ATI. Nimeni nu mentioneaza ca dintre cei 100 de la ATI unul este vaccinat si restul nu. Aveam sperante ca Mircea Toma va face putina ordine in acesta mizerie de propagare a fake-news si breaking news despre babe care si-au rup piciorul.

     • Intai ca eu sunt vaccinat din mai, asa ca nu discutati cu „un cetatean problema”, incep cu asta pentru ca-i mai usor pentru mine si mai dificil pentru dumneavoastra.

      „Se contureaza” nu-i acelasi lucru cu „se stie”, corect? Inca nu stim. 9 luni nu-i destul si sunt multi oameni vaccinati care au facut Covid dupa ce s-au vaccinat. Multi/putini e irelevant, astea-s chestii de ziarist si media, nu de stiinta. Durata imunizarii pare sa varieze de la individ la individ, nivelul acesteia pare sa varieze functie de mai multe variabile (vaccinarea sau imunizarea naturala prealabila fiind printre ele). Ala care zice ca stie despre ce-i vorba o sa ia Nobelul foarte repede.
      Trebuie sa privim lucrurile cu mai multa circumspectie si sa renuntam la ideea ca „cine nu-i cu noi, e impotriva noastra”.

 16. Am inteles urmatoarele doua lucruri:
  1. Orice restrictie impusa celor nevaccinati din proprie vointa este nediscriminatorie si complet acceptabila intr-o tara nominal ‘libera’.
  2. Scopul vaccinarii in masa este reducerea stresului asupa sistemului de sanatate.

  De ce, atunci, o luam pe urmele tarilor occidentale cu restrictiile – restaurante si sali, educatie, transport intern, angajatori publici, angajatori privati, etc.?
  Nu ar fi mult mai practic sa interzicem accesul in spitale pentru nevaccinati (fara contraindicatii)? S-ar goli imediat spitalele pentru urgente adevarate, multi nevaccinati si-ar face de frica injectiile iar orice eventual deces al unei persoane nevaccinata ar fi complet din vina acesteia.

 17. Esti curajos, Sorine! Imi amintesti de Tudor Postelnicu (erai prea mic pe vremea aia ca sa stii despre ce vorbesc) care, cu citeva ore inainte sa cada regimul, a iesit in strada, pe linga Athenee Palace s-a intimplat, sa se ia de piept cu golanii, injurind ca turbatu’ si imbrincind tot ce-i iesea in cale. Si de Petre Popescu imi amintesti. Si de Ilie Ciurascu, Cornelius Rosiianu…

  Esti curajos, Sorine!

 18. Incerc sa comentez la obiect.

  „Ei reclamă “discriminarea” atunci când guvernul vrea să aplice un minim de reguli diferite de carantină pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi”
  O altfel o măsură cât se poate de logică şi generalizată zilele astea în multe state din Europa – oricat de logica si generalizata ar fi, masura este ilegala, cel putin in Romania. Daca vreti sa discutati despre lucruri logice, foarte bine, este un drept al dvs, dar aici este vorba despre probleme juridice (art. 53 din Constitutia Romaniei, printre altele).

  „Nu este însă discriminare dacă cineva adoptă de bunăvoie un comportament riscant şi suferă nişte consecinţe: dacă şofezi bezmetic şi faci multe accidente, asigurarea RCA poate fi mai scumpă în cazul tău decât al altora de aceeaşi vârstă; dacă practici sporturi extreme (free climbing, parapantă) asigurarea de viaţă nu te mai acoperă pentru ele etc”
  Amestecati notiuni diferite aici. Nu toata lumea are dreptul de a sofa un autoturism, care, asa cum stiti, nu este un drept fundamental al omului, spre deosebire de dreptul la libertatea de miscare, dreptul la viata si integritate fizica si psihica, dreptul la munca etc. Or, prin faptul ca cei nevaccinati nu au dreptul la aceasta libertate de miscare in aceeasi masura ca cei vaccinati, conduce exact la discriminare. In fapt, aici sunt doua probleme distincte: 1. Discriminarea si 2. Interzicerea dreptului la libertatea de miscare.

  „Orice adult român are azi posibilitatea să se vaccineze cu un ser sigur şi autorizat (minus cei cu contraindicaţii medicale certe, nu imaginare). Dacă alegi liber să n-o faci, îţi asumi şi nişte consecinţe, care oricum nu-s cine ştie ce grozăvie”
  Exact, iti asumi consecintele de a te imbolnavi de gripa Covid si, eventual, de a nu gasi un loc in spital, daca forma pe care o vei face va fi grava. Atat. Incercati sa insinuati ca iti asumi si discriminarea si incalcarea dreptului la libera circulatie, ceea ce este complet fals. Nimeni nu isi asuma asa ceva, pentru ca ambele situatii sunt ilegale, din multe motive si, in orice caz, nimeni nu le doreste (ma refer la cei nevaccinati). In plus, asa cum cei nevaccinati isi asuma niste riscuri, si cei vaccinati isi asuma altele (spre exemplu, riscul de a dezvolta o reactie adversa grava). Cu toate acestea, indifferent de alegerea fiecaruia, toti trebuie sa fie egali in fata legii.

  „Izolarea bolnavilor contagioşi s-a practicat de când e lumea”
  Care ar fi definitia unui bolnav, adica a unei personae care sufera de o anumita boala, care ii provoaca anumite simptome negative? (DEX: BOLNÁV, -Ă, bolnavi, -e, adj. (în opoziție cu sănătos) Atins de o boală; suferind). Acum va rog sa-mi spuneti de cate persoane ati auzit dvs in ultimele 18 luni care au avut test PCR pozitiv la Covid si nu aveau nici un simptom. Erau bolnavi sau nu?

  „În realitate, vaccinaţii nu doar că iau virusul mai greu şi fac forme mai uşoare de Covid, dar au şi o probabilitate mai mică să îl transmită altora, după cum arată analizele specialiştilor”
  Poate ca vaccinatii fac forme mai usoare si poate ca se infecteaza cu adevarat mai greu (cu toate ca partea aceasta cu infectarea nu s-a demonstrat), dar cu siguranta transmit la fel de mult ca si cei nevaccinati (https://www.medicalnewstoday.com/articles/delta-infection-unvaccinated-and-vaccinated-people-have-similar-levels-of-virus#Delta)

  Mergand mai departe, tot strict legal, acesta asa-zis “pasaport verde” sau “de vaccinare” este ilegal, din simplul motiv ca nu are o baza legala. Nu exista o lege in vigoare pentru acest act, nici o OUG (oricum, guvernul nu poate adopta OUG in domeniul legilor constituționale) etc, nu intru in detalii pentru ca deja comentariul este prea lung.

  Din punctul meu de vedere, articolul dvs nu incearca decat sa jigneasca o buna parte a populatiei si in acelasi timp sa convinga, fara a veni cu dovezi sau argumente credibile, ca este perfect legal ca legile unei tari sa se aplice in mod diferit cetatenilor, pe baza unei conditii medicale: vaccinati si nevaccinati. In plus, tot textul arata ca un slalom in care incercati sa evitati notiuni care, daca ar fi fost mentionate, slabele argumente pe care le aduceti nu s-ar mai fi putut sustine chiar deloc.

  • „poate ca se infecteaza cu adevarat mai greu (cu toate ca partea aceasta cu infectarea nu s-a demonstrat), dar cu siguranta transmit la fel de mult ca si cei nevaccinati”
   e o contradictie in termeni, dupa cum iti arata arata articolul din linkul meu. Nu-i o chestie de mare expertiza, ci de logica elementara. Mai citeste o data ce spune omul, ia o pauza si judeca

   • Nu arata nimic de genul asta articolul respectiv. Si nu vad unde e contradictia. Cei infectati transmit la fel de mult virus, indiferent daca sunt sau nu vaccinati.

     • vs pest 1 miliard de vaccinuri tot pe la 30 euro bucata, care trebuie si refrigerate, si care dau si reactii adverse
      De ce sa faca musai vaccin unul care deja are anticorpi, si foarte probabil si imunitate celulara dupa imbolnavire, si ceva efecte adverse? Nu e mai corect sa testezi anticorpii? Sau anticorpii se testeaza doar ca sa vedem daca cei vaccinati ii au?

 19. 1. Nu stiu daca exista efecte pe termen lung si care pot fi ele si din acest motiv nu ma vaccinez. Faptul ca aprobarile s-au dat pe repede inainte nu ma incurajeaza.
  2. Scepticismul meu e alimentat si de tehnologia noua, ARN mesager. Daca ar fi un vaccin clasic, as fi mai putin reticent. Dar in Romania nu gasesti Coronavac nici contracost. Asa ca am facut rost de Invermectina si astept vremuri mai bune. Ionita ce parere are de argumentele astea?

   • Vad ca raspunzi prin deviere…ma uit in america de sud unde s-a folosit masiv Coronavac si arata bine graficele…altfel, nu suntem in capitalism? Ce e in neregula sa ai vaccinuri cat mai variate chiar si contracost? Ce ma intereseaza pe mine daca vor corespunde sau nu ideologic?

    • America de Sud e intr-adevar o regiune unde combaterea Covid s-a facut exemplar si cu rezultate din cele mai bune :)
     Concureaza cu India, pe care o recomanda ca best practice Mike Neamtu

     • India s-a descurcat exemplar raportand numarul de cazuri/morti la populatie….ca doar nu comparam cifrele in sine, ca prostanacii?…dar deviezi, din nou…revin, poate iti reamintesti de unde plecasem-1) de ce sa ma vaccinez cu un produs testat pe repede inainte cat timp nu am garantia ca nu exista efecte secundare, mai ales ca este o tehnlogie noua 2) de ce nu exista si alte vaccinuri, fie si contracost? de ce e ideologizat actul medical?

      • cum pe repede inainte?
       nu promitea anul trecut iubitul si stimatul dl presedinte Trump ca vaccinul e gata pana la alegeri (alea din SUA)?
       acuma ce facem, ne dezicem de ce am iubit ieri? oricum a intarziat fata de graficul trumpist

  • N-are o parere studiata, ci doar copiaza din MSM, de parca ar fi ideile lui iar cand e pus in fata unor argumente logice, se simte pierdut. De aia iti pune asa o intrebare.

 20. Hehe… Ca deținător și recent utilizator al faimosului certificat elvețian FOPH de acces în Tara Cantoanelor, găsesc de-a dreptul amuzanta aceasta balcanica avalanșă de comentarii și opinii. In Elveția e simplu: toate opiniile convingerile, incapatanarile si alte alea rămâneau în fata ușilor de tren, autobuz, avion, restaurant, magazin, banca fiindcă dincolo de uși sunt doar masca, oprobriul celor din jur sau amenda. Altfel, ma întreb cam care ar fi abordarea geto-dacica în cazul unui accident nuclear, care se încadrează cam în aceeași categorie. Opinii peste opinii și principii peste principii, n’asa, mai ales privind timpii de înjumătățire ca ce, noi nu știm?

 21. Foarte contondentă prima frază, cu tupeu, „social sau legal”, tot aia e!
  Rațiunea nu e toată în lagărul vaccinării generalizate, rațiunea medicală nu o recomandă. Vaccinarea generalizată are strict rațiuni de inginerie socială.
  Libertatea modernă se întemeiază pe ordinea constituțională nu pe securitate, fie ea sanitară.

 22. Ca o observație, asaltul feroce si irațional la adresa acestui demers, nu face decât să confirme justețea lui.
  Cei care se declară „discriminați” in legătură cu restricțiile impuse nu pot fi convinși cu argumente raționale, negaționismul fiind, în sine, o tulburare psihică. Cum altfel se poate interpreta reacția de respingere a măștii cu oxigen de către o persoană care nu mai poate respira având plămânii distruși de virus. Numele de COVID nu spune mare lucru și maschează ceea ce e de fapt acest SARS, un sindrom respirator acut, adică o pneumonie virală. Nu degeaba pacienții sunt internați în spitalele pentru boli de plămâni.
  Tot prin aer se transmit TBC-ul, Ebola,…boli grave care impun izolarea celor bolnavi. Hai să i lăsăm liberi pe toți în numele luptei împotriva „discriminării „!

 23. Domnule Ionita,

  Sunt medic in Belgie (unde rata de vaccinare este importanta) si lucrez intr-un serviciu de urgente.
  In ultimele luni aproape ca nu am vazut cazuri grave de COVID, cu exceptia unui anti-vaccinist/complotist convins.

 24. „la vremea holerei”?! Asta e extremism, sensationalism ieftin! Veniti-va in fire, domnul colportor de „stiinta” pentru masse…

 25. – Ai dreptate, ii spuse judecatorul reclamantului
  – Si tu ai dreptate, i se adresa judecatorul piritului ce isi sustinea nevinovatia.
  – Si voi aveti dreptate, se adresa judecatorul multimii din sala, ce incepuse sa murmure.
  M-am vaccinat cu ambele doze: Pfizer.
  Se zice ca toti cei ce s-au vaccinat in timpul gripei spaniole, au murit. Dupa ce s-au vaccinat. Ceilalti, inainte.

 26. Ionita, daca ma vaccinez ca ma obligati voi, securistii globalisti, dupa care dau coltu, in ce fel raspunzi tu de exemplu?
  Pot sa trimit pe cineva sa-ti taie nasul cu flexul?
  Este echitabil sau sa-ti taie si limba cu care lingi sponsorii?

   • Bai jigodie securista criminala, ai grija cand iesi pe strada, ca acolo nu mai sunt holograma si nu te mai protejeaza nici un sponsor.
    Aveti toti mare, mare grija.
    Nici o crima nu ramane neplatita.

     • Nu, nu sunt tot ala.
      Cauta-ma la ip si o sa vezi.
      De fugit o sa fugiti voi, criminalii propagandisti la fel cum au fugit slugile lui Ceausescu in decembrie 89.
      Am adaogat III ca sa-mi bat joc de tine, papagalule propagandist globalist cu vesta intoarsa de n ori in 30 de ani.

 27. Da. Restricțiile impuse nevaccinaților sunt discriminare, ca la carte, iar retorica autoritarist-publicitară (in favoarea unui pseudovaccin dovedit mediocru de insăși acțiunea guvernului de a dona sute de mii de doze unor state precum Corea de Sud) reprezintă incitare -sistematică- la discriminare. Oricine susține altceva e slugoi guvernamental, habarnist in materie de orice științe juridice/sociale sau trol vaccinist. Care n-are altă treabă decât să vâre bățul prin gard (sper că pricepe că el, trolul guvernamental, e in lăuntrul ogrăzii) și să amenințe caraghios trecătorii.

  Fake science. Pfff. O altă sintagmă de 2 lei vânturată de milițieni ai gândirii ce nu au nicio tangență cu nicio știință, nu dau 2 bani pe opinia unor savanți (pe care iute sar să-i discrediteze dacă-s in răspăr cu știinbța guvernului), nu citesc studii științifice, nu sunt la curent cu studiile/protocoalele in privința coronavirusurilor. Niște judecători falși (in fapt niște milițieni agresivi cu vorba bolovănoasă) ce condamnă in temeiul unei științe false (decisă prin ucaz guvernamental, căci știința fixată/definită la nivel politic NU poate mai fi știință) și a unor știri false (despre știință și oameni de știință) gândirea critică a celorlalți, a celor ce obiectează la Mărețul Plan de Luptă Anticovid pritocit de o adevărată conjurație a imbecililor. globală.

  Și uite așa aleg unii oameni să se compromită. definitiv. cu nonșalanță, cu veselie chiar, cu aerul că procesul-verbal in care amendează gândirea critică și știința (nici prin cap nu le trece că NU sunt sub nicio formă îndrituiți să evalueze știința) este un act de eroism. O fac pentru noi, ca să ne salveze. cică. :)

 28. La ce pagină și unde sunt menționate, pentru oricare dintre vaccinuri, interacțiunile cu alte medicamente, interacțiunile cu terapiile de substituție, riscurile privind bolile autoimune, alergiile atopice sau alergiile severe.

   • Fai papagalule du-te fai si mai cere niste instructiuni de la superiori, nu vezi ca esti depasit de situatie?
    Sau nu te asteptai la asa opozitie pe platfforma cultural-civic-globalista a SRI?

    • Parca recitesc colectia Urzica din anii 50 gasita in casa bunicilor. De inteles totusi la textul unui mos :). Cine naiba mai foloseste astazi „slugoi”? Bine, pe vremuri era „slugoi imperialist”, acum am ajuns la „slugoi globalist”

     • Tov Silicoane Vali, eu cand citesc cartea lui Klausy Schwab ma simt de parca citesc operele lui Dom Nicu Impu.
      Sper sa nu finalizeze la fel ca va baga in foame.

   • Domne Ionita, lasati monser romania si bulgaria, astea au pierdut demult drumul drept (de fapt stang) si antiseptic.
    Matale sa fiti mandru ca in Germania Antifa sustine vaccinarea si ii vrea pe sceptici in lagare de reeducare.
    Sunteti in companie selecta.
    Si nu va repeziti cu fake news ca va lovesc cu linkuri din presa de bine.

 29. Israelul, cu 82% din polulatie vaccinata, a ajuns din nou la 10 mii de cazuri noi pe zi. Daca de aici ar trebui sa trag concluzia ca cei vaccinati nu mai transmit boala, poate ca am eu o problema de logica.
  Oamenii nu se vaccineaza pentru ca nu au incredere nici in politicieni, nici in companiile farmaceutice, si bine fac.
  J&J a otravit copiii cu pudra ce talc cu azbest ani sau zeci de ani, fara nicio remuscare (sper ca stiti subiectul si nu ma incadrati la dezinformare isterica). Sunt oare nebun acum sa am ceva indoilei legate de vaccinurile lor?
  Marii medici din SUA au prescris de peste 10 ani opipode intregii populatii si au omorat sute de mii de oameni pentru un comision gras de la Purdue pharma fara nicio remuscare. Este oare de neinteles ca nu am incredere cand mi se recomanda un vaccin aprobat in regim de urgenta?
  Politicienii nostri relaxeaza tot cand e vara si trebuie trebuie sa isi cheltuiasca romanul banii in Grecia si Bulgaria (sau cand au un congres), dar inchid repede food-court-urile din tara cand vine toamna (si trece congresul). In recomandarile lor ar trebui sa avem incredere?
  Oricum, si daca ne vaccinam toti in lunile urmatoare, vom afla prin martie ca certificatul verde nu mai este valabil fara un nou vaccin, pentru a cinspea tulpina, si o luam de la capat.

  • Nu te mai obosi, Ionita nu raspunde la comentariile serioase si argumentate, ca nu poate face bascalie, in stilu-i tipic. Arunca trei idei false si neargumentate si pe urma se apuca de mistouri. Cred ca-si rade-n barba acum si-si freaca mainile de placere cand vede cati fraieri a prostit iar. Oricum, s-a cam rasuflat. Articolele erau mai bune in urma cu ceva ani, acum sunt scremute, la fel ca ideile. In rest, un om fara repros, dl. Ionita.

   • Militaru, Filip este cel ce nu aduce argumente.
    Vaccinarea în Israel este deja parțial depășită și drept urmare, ca pentru orice altă gripă „obișnuită”, este oportună reîmprospătarea vaccinului.
    Exemplele negative pe care Filip le oferă în continuare sunt păpuși de paie: pe de o parte e vorba despre altceva, pe de altă parte e incorectă reducția doar la exemple negative. Ok, paharul nu e chiar plin, dar nicidecum nu e gol.
    În plus, autorul vorbea de limitele discriminării, nu impune nimănui vaccinarea. Doar că cei care aleg calea fără vaccin, trebuie să fie conștienți că alegerea lor are niște consecințe, datorate nevoii de măsuri profilactice.
    Autorul oferă deja în articol răspunsuri la puținele întrebări serioase care mai apar printre comentarii. De ce ar trebui să le reia separat pentru fiecare dintre cei care îl acuză pe nedrept de „trei idei false și neargumentate”?

    • Atat timp cat cei vaccinati au aceeasi incarcatura virala ca cei nevaccinati, nu inteleg de ce doar cei nevaccinati trebuie sa fie restrictionati. Ca sa fie protejati de cei vaccinati, care ii pot imbolnavi? Sanatate cu forta, despre asta e vorba?

  • Am scris mai sus: la 10.000 de cazuri, atinse de Israel in prima saptamana din septembrie, ei au avut intre 30-35 de decese zilnice (media pe saptamana de varf)

   Noi suntem la 7000 de cazuri si 130 de decese zilnice (tot media ultimei saptamani). La 10.000 de cazuri ne vom apropia, din pacate, de 200 de decese/zi.

   Vaccinul face exact ce zice: protejeaza de formele grave ale bolii.

 30. Din lectura savuroasa a comentariilor rezulta ca cei mai obsedați de vaccin, efecte secundare, oculta mondiala globala și alte chestii epidemiologice și pandemice sunt tocmai antivaxerii fanatici. Cei cărora teoretic li se rupe de vaccin, big Pharma și covid. Remarcabila psihoza bipolara.

   • Nu ma agit chiar deloc. Doar ma uimește nivelul de energie investita. De expertiza auto-acordata. Capacitatea de pătrundere și dejucare a tuturor planurilor malefice clocite de toate ocultele secrete. Deh, trebuia sa ma fac antivaxer, nu sa ma vaccinez + o trecere prin boala. Asa am rămas prost, și chiar pot ignora toată pandemia, vazindu-mi de viata.
    Sunt fascinat de capacitatea naturii umane de a genera psihoze colective. Mecanismul e stupefiant, o adevărată forță a naturii.

   • Nu-s multi?
    Dar ai vostri trolli cati sunt?
    Dar pe youtube la Digi te-ai uitat da vezi cum s-a sucit opinia colectiva?
    Nu va mai merge propaganda, degeaba va imbatati cu apa rece.

  • N-as crede. As paria ca majoritatea s-au vaccinat (ca si subsemnatul), sau, cel putin, nu sunt impotriva vaccinarii, ci impotriva obligativitatii vaccinarii. Mai ales cand obligativitatea este mascata – nu e obligatie „de jure”, dar fara vaccinare esti cetatean de mana a doua.

 31. Crecă cineva acolo sus, printre sfinții corporatiști ai Raiului, s-a enervat descoperind lentoarea carpatină (unde momârlanii nu se sparie de orice carcalete) și i-a tăiat rația de Viagra lu Superman, ba chiar îl amenință cu kryptomoneda, că i-o topește și p-asta dacă nu se execută iute și pune biciu pe populația asta îndărătnică ce incă vede ciomagul când i se arată seringa, iară nu bagheta magică…

  Nu de alta, dar tare s-a întețit iarăși lupta de clasă, cu trupe desfășurate pe toate play-urile mioritice.

  Dar operațiunea asta de resuscitare a răzgândacului rumân a pornit cu stângul. și a continuat cu stângu-n dreptu. in locul lor aș da rapid ordinele ‘la loc comanda’, ‘blocați comentariile’, ‘ștergeți petarda’. pierdeți. și nu pierdeți doar contactul cu realitatea, vă pierdeți pe voi.

 32. Adica propui niste medicamente experimentale pe care producatorii mi se le asuma. Este caz unic in istoria comertului cand producatorul nu este responsabil pentru produsul lui. Chiar si pentru o aspirina Bayer il poti da in judecata pe producator. In cazul vaccinului, nu poti face asta. In aceste conditii tu spui ca daca nu faci vaccinul trebuie sa fii discriminat cu acte in regula. Voi chiar nu ganditi? Este ca si cum i-ai pune unui om pe masa o licoare experimentala si i-ai spune ca trebuie sa o bea, daca nu o bea, nu are dreptul sa se simta discrimnat pentru ca ii se restrang libertatile si este dus in saracie. Este noaptea mintii!!!

  • Wow, deci cand ma umple de respect doamna Smaranda, se dubleaza comentariul ei, ca sa fie treaba, treaba.
   Cand ii raspund si eu cu voce rusinata, raman sa vorbesc singur, ca nu mai apare pe site raspunsul.
   Vai de capul nostru!

   • Pa nu-i 69% doamna Smaranda, fake news. Este 62% conform ultimei definitii al termenului vaccinat. 68% au cel putin o doza, posibil ca 67% sa le aiba pe ambele dar n-au trecut inca 14 zile de la vaccinare, conform ultimelor updateuri.
    Desigur, daca definitia termenului de vaccinat se va modifica din nou, si se vor considera vaccinati doar cei cu 3 sau 4 doze, numaratoarea se va lua de la capat. Si tot asa, ciclul se poate repeta, din pix, la cerere si functie de nevoi.

 33. 😂….Multumim domnu Ionita …va felicit pentru efort daca e al dvs…si nu e vreun scrib…tocmai prin nepublicarea unui raspuns de al meu in care va cer linkuri cu dovada autorizatiei definitive a asa ziselor vaccinuri….Asa ceva …o mai si comiteti intr-un comentariu Sorin Ionita…va descompirati….sunteti dezamagit de serviciii :))…. Asa ca de final poate ne explicati cum naiba nu mor oamenii pe strazi in Africa de Covid….desi sunt cel mai putin vaccinati…

 34. Pentru a transa problema Covid-ului in modul cel mai radical as propune ca acest coronavirus buclucas sa fie lasat sa zburde liber ,cat mai liber cu putinta,ca sa-si indeplineasca menirea pentru care a aparut pe mapamond.

  Cine moare ,moare, cine nu, traieste pana la adanci batranete fericit ca a scapat de niste asupritori,colportori de fake news-uri,infierbantati pro sau contra vaccin, fascisti,antifascisti, dictatori mai mari sau mai mici,trolli,atentatori la libertati individuale sau nu,profitori Bigfarma care nu or sa mai faca profituri imense pe seama unor medicamente sau vaccinuri ineficiente ( sunteti liberi sa mai insirati si alte categorii ).
  In cateva cuvinte de tulburatorii de ape.

  Fericirea ii va fi asigurata de reducerea per total a populatiei planetei care reducere are un efect pozitiv asupra sanatatatii planetei avand in vedere ca resursele devin din ce in ce mai limitate ( raportate la o populatie prea mare ).
  Se rezolva si problema incalzirii globale care incalzire globala are evidente legaturi cu suprapopularea.

  Fericirea ii va fi asigurata ,de asemenea, de reducerea cheltuielilor cu sistemul medical. De ce sa arunci bani pe cercetare si productie de medicamente si vaccinuri cand nu e sigur ca ele aduc un beneficiu celor bolnavi ?
  Asta ar putea insemna ca sume mai mari de bani vor putea fi alocate industriei ospitalitatii sau entertainmentului, creatoare,asa cum stie multa lume,de fericire maxima.

  Am putea merge chiar mai departe readucand la viata metoda spartana. Cei care cunosc istoria stiu la ce ma refer.

  Puteti lua cele de mai sus ca pe o gluma sau ca pe o propunere serioasa,dupa cum va indeamna ratiunea ! …iar asta ar putea deschide un nou front de discutii.

 35. Ok, deci:
  – stiinta functioneaza, dar are nevoie de timp ca sa dea rezultate fiabile
  – avem niste vaccinuri inca in studii de stadiu 3 (experimentale, asadar). Vezi mai sus.
  – eficacitatea vaccinurilor impotriva transmisiei este modesta (~40%, daca nu ma insel). Dealtfel, obiectivul asumat la dezvoltarea vaccinurilor a fost reducerea cazurilor grave, iar rezultatele initiale (publicate in noiembrie 2020) nu studiau deloc infectarile asimtomatice si, cu atat mai putin, reducerea transmisiei.
  – ni s-a explicat ca trebuie sa ne vaccinam ca sa se incheie pandemia. Ghinion – nici vorba sa se termine. Vaccinatii se infecteaza si transmit mai departe, e drept, ceva mai putin, dar nu destul de mai putin.
  – autoritatile medicale de la noi si din alte parti au dat destule declaratii si decizii total nestiintifice, subminandu-si orice bruma de incredere. Vezi mastile declarate „nerecomandate” in martie 2020. Vezi autorizarea full pentru un vaccin inca in teste. Vezi masurile de lockdown sau alte restrictii, luate (in majoritate) fara niciun studiu privind eficienta sau efectele adverse (aveam dinainte o pandemie de obezitate si una de depresie, cu efecte mult mai grave decat covid-ul, iar masurile restrictive anti-covid sunt in directia agravarii depresiilor si obezitatii).
  – cine ofera cat de cat garantii ca obligativitatea vaccinarii este legata de o necesitate medicala si nu de dorinta de bani a big pharma? Ca nu vad niciun fel de „checks and balances” aici, banii in joc sunt imens de multi, puterea politica la fel, iar „regulatory capture” este un fenomen real.
  – obligativitatea vaccinarii se instituie in pasi marunti, pentru ca sustinatorii ei nu au curajul sa spuna clar si nici siguranta ca ce spun e corect. Asa ca se incepe cu medicii (ca avem ceva justificari ca vin in contact cu persoane vulnerabile) si cu mersul la restaurant (ca se poate si fara), ca sa nu se revolte lumea. Pentru ca, pas cu pas, sa se ajunga la instituirea obligativitatii de facto a vaccinarii la fiecare 3-6 luni pentru toata lumea.

 36. Sorin Ioniță, incredibil cât de umflat de aroganță ai ajuns. Sau poate ai fost dintotdeauna.
  Recent nu mă mai miră, am ieșit din naivitatea hei-rupistă de acum câțiva ani, când de exemplu purtam cu mândrie ecuson „ExpertForum” – smenat chiar de mâna ta – ca observator independent la parlamentarele din 2016, în Stratford (poți să verifici catastifele dacă le mai ai, sunt alt Cristian Dogaru, nu cel de mai sus cu comentariile, dar simpatizez cu el).

  Ești un exemplu de manual că inteligența și expertiza nu se corelează cu moralitatea și verticalitatea. Mi-am luat o m..e de la tine pe FB mai demult, ca Vasile mai sus, la un argument cu punct și de la capăt am primit o chestie o chestie ieftină condescendentă.

  De aia zic, m-am lămurit cu tine și cei ca tine, urbaniți hipsteriști inteligenți și educați dar plini de ifose condescendent-superioare față de orice plebeu (horibile dictu să fie unul mai tradiționalist-nationalist-religios). Un elitism care repetă istoria, dar din care istorie nu reușiți să învățați nimic. Vezi laburiștii din UK care rămân constant cu ochii albi la alegeri și se miră de ce – păi fix de aia, elitism urbanist condescendent.

  Și să mă întorc la topic, unu că nu ești expert în teoriile pe care le opinezi (nu ești nici virolog, nici imunolog, nici social psychologist, nici expert de sănătate publică). Doi, nu ești nici în stare să duci un dialog argumentat, tot ce faci e să sari oțărât și plin de ifose.

  Halal să-ți fie, puicusorule.

  Da, știu, sunt un trol care scrie de pe mai multe conturi, plătit de oculta mondială

 37. Disputele pe orice tema in aceasta perioada, au devenit polarizate si prietenii au devenit dusmani din cauza abordarii subiectelor intr-o cheie in care orice convorbire are sansa sa devina cearta. Abordarea civilizata este recomandata mai mult ca oricind. Chestiunile cele mai simple sunt aparate cu pasiune de unii si atacate furibund de ceilalti. Lipsesc in principal argumentele si exprimarea corecta, permisiva, politicoasa cu respect pentru interlocutor. Minciuna, invectivele, limbajul de periferie nu inlocuiesc argumentele si nu conving. Cuvintul potrivit are puterea unui glont bine tintit. Progresul si asocierea pentru un scop sau idee se fac construind cu axiome. Cine nu are axiome, nu are minimum de munitie in aceasta dezbatere. Pina astazi s-a vaccinat 45% din populatia globului, adica 3,5 miliarde de oameni, si vaccinare completa 33% adica 2.534 miliarde. Sunt natiuni disciplinate in care procentul vaccinarii trece de 75% si altele din cauza saraciei nu pot ajunge la vaccin. Sa ai vaccinul, sa ai exemplul vecinilor si tu sa ramii prostul Europei (ultimii intr-un clasament afisat in toata media si toate limbile) si sa platesti cu viata este prea mult. Ai dreptul sa faci ce vrei cu viata ta, dar lasai pe ceilalti sa traiasca. Nu vrei binefacerile si constringerile civilizatiei si preferi sa fi in afara legii, asumati consecintele iar restul va fi tacere.

  • Doamna, ma doare burta de atata ras 😀😀
   „Abordarea civilizata este recomandata mai mult ca oricind. Chestiunile cele mai simple sunt aparate cu pasiune de unii si atacate furibund de ceilalti. Lipsesc in principal argumentele si exprimarea corecta, permisiva, politicoasa cu respect pentru interlocutor. ”
   „Abordarea civilizata, respectul.pentru interlocutor”.
   Doamna Smaranda, mai sus cu cateva randuri ma calificati ca „mincinos nerusinat „🤪🤪.
   Doua minute mai tarziu va lipseste exprimarea civilizata?
   A, cat despre „exprimarea corecta”, tot un citat din propria opera, vedeti ca va lipsesc cam multe cratime ca sa va calificati la exprimare corecta. Deci nici aici nu corespundeti propriilor exigente.
   Cum spuneam, cascadorii rasului pe aici😜

 38. „V-a invatat la instructaj si cat reprezinta in procente 1200 din 21 milioane?”

  Sa ne raportam mai bine la ce conteaza, la paturi. In luna martie 2021, Romania avea cam 2.643 de paturi la ATI, din care doar 1300 de paturi erau complet utilate, adica aveau si ventilatoare mecanice, conform declaratiei doctorului Dorel Săndesc din ziarul financiar.

  1200 de paturi reprezinta aproape 93% din totalul paturilor ATI complet utilate din Romania. Poate vi se pare usor sa adaugam alte paturi, cam cum baga din carti niste politicieni zilele astea. Nu e. Un singur pat de ATI, echipat complet, costă 60.000 de euro, tot conform doctorului de mai sus. Si mai e si problema spatiului (nu il poti face pe camp, ai nevoie de acces la utilitati si la oxigen), plus problema personalului medical.

  Sau poate ca vi se pare o alternativa acceptabila sa fim o tara practic fara sistem ATI pentru cateva luni, minim.

 39. Interesul public imi cere sa fiu imun , nu vaccinat. End of story. Nu ma poti obliga sa iau anticorpi de la vaccin daca ii am deja de la sistemul meu imunitar. Nu ai justificarea .

  Ati inteles d-le Ionita ? In pandemie interesul este imunizarea , nu vaccinarea. Asa ca nici o persoana nu poate fi obligata la vaccinare pina nu se dovedeste daca are sau nu dobandita imunitatea naturala. Iar asta nu se dovedeste decat printr-o expertiza medico-legala , analize complexe si indelungate de laborator , examen clinic si paraclinic . Nicidecum cu vreun „test” .

 40. Nici nu stiu daca trebue sa-i injur sau trebuie sa le multumesc guvernantilor nostri.
  Sa va explic de ce zic asta: dupa cum bine (ar trebui sa) va amintiti la inceputul pandemiei guvernul nostru a dat o OUG (sau HG?) prin care a interzis efectuarea autopsiilor celor banuiti /suspecti de covid anterior decesului si de asemenea i-a declarat administrativ bolnavi de covid pe toti cei care prezentau simptome de raceala.

  Prin asta ni s-a facut un serviciu enorm: legal nu putem fi obligati sa ne vaccinam. Iata de ce:

  – din start mortalitatea deci periculozitatea nu poate fi demonstrata deoarece cauza decesului nu poate fi stabilita prin decizie administrativa ;

  – simptomele sint vagi si similare multor altor afectiuni respiratorii cronice sau acute deci incadrarea tuturor racitilor la covid prin decizie administrativa si nu in urma unui examen medical de specialitate efectuat individual asupra fiecarui caz in parte , inclusiv prin analize de laborator , face ca toate statisticile guvernului sa fie nule in justitie. Guvernul nu poate dovedi nici numarul de bolnavi nici numarul de decese. Nu poate dovedi cati au murit de covid sau cu covid.

  Asadar guvernul nu poate justifica nici macar starea de urgenta sau carantina generala , nici nu poate justifica purtarea mastii sau impunerea vreunei distante fizice intre cetateni. Legal purtarea mastii si vaccinarea sint optionale iar conditionarea accesului in spatii de utilitate publica este ilegala.
  Faptul ca nimeni nu a contestat (sau nu stiu eu) in instanta masurile astea este in sine uimitor. Chemarea in judecata in contencios precum si sesizarea Avocatului Poporului sint scutite de taxe judiciare.

  Mai simplu spus, pandemia singura nu justifica neaparat instituirea unei stari de urgenta sau exceptionala. Avem pandemie de gripa , de matreata , de hepatite , de herpesuri , de o gramada de infectii cu o gramada de bacterii si virusuri si fungi , esential este daca aceste infectari raspandite pe tot globul au o mortalitate sau o rata de internare ingrijoratoare. Exact asta nu poate dovedi guvernul. Si nici nu poate invoca statisticile din alte tari deoarece intre tari diferite sint diferente statistice enorme si inexplicabile.

  • S-a descoperit vaccinul care stârpește imbecilitatea, dar la români nu are efect pentru că nu este obligatoriu, nu a fost testat destul, nu știm compoziția chimică, Șoșoacă ne recomandă să nu ne vaccinăm și cei mai mulți sunt alergici la ideea de vaccin.

 41. Domnule Ionita, va asteptam in peeseedeee.
  Suntem un partid modern, innoit, ne-am sanchiabtinut la votarea pasaportului verde (am fost pentru, dar ramane intre noi).
  Hai ca deja v-am pregatit covorasul rosu, de fapt l-am intins ptr tov Ursula, dar nu-l mai strangem va asteptam cu drag, avem nevoie de experti ca dvoastra.

 42. Stimate domnule autor, ce sustineti dvs in articol se incadreaza perfect in fraza de mai jos.

  „The protected need to be protected from the unprotected by forcing the unprotected to use the protection that did not protect the protected”

  Intrebare (retorica): Un vaccinat, care se presupune ca este imunizat, care ar face doar forme usoare de covid si nu ar trebui sa ajunga pe la ATI conform fisei tehnice a vaccinului, ce motive ar avea ca sa ii fie frica de un nevaccinat? Nu ar trebui sa fie invers, nevaccinatului sa ii fie frica de vaccinat?

  Trecand mai departe din cate pot observa, dvs puneti problema doar privind o jumatate a paharului, nicidecum per ansamblu.
  Dati-mi voie sa prezint si eu niste studii si/sau afirmatii gasite pe internet, tot din surse oficiale si care nu au nici un fel de legatura cu teorii ale conspiratiei:
  https://www.irishtimes.com/news/health/covid-54-of-hospital-patients-with-virus-are-fully-vaccinated-1.4670229
  „54% of hospital patients with virus are fully vaccinated”

  https://www.beckershospitalreview.com/quality/cdc-74-of-people-infected-in-massachusetts-outbreak-vaccinated.html
  „CDC: 74% of people infected in Massachusetts outbreak vaccinated”

  https://www.bbc.com/news/uk-wales-58680204
  „Covid-19 in Wales: A third of positive cases are unvaccinated” – prin urmare, doua treimi dintre ei aunt vaccinati.

  – „Although 80% of patients have been double-dosed with a vaccine, public health officials said this is not evidence that the vaccine is not working – and that vaccines keep 95% of people out of hospital.”
  Adica desi 80% din pacienti (internati, evident) sunt vaccinati, oficialii spun ca vaccinurile ii tin pe imunizari in proportie de 95% departe de spital.
  – aici realitatea din teren bate evident si usturator „stiinta” din spatele vaccinului si contrazice categoric cifrele date de catre oficiali astfel incat am fi putut face o mare ironie, binenteles daca nu ar fi fost vorba de persoane spitalizate..

  Deci, informatiile de mai sus (mai sunt si altele) le cam contrazic pe cele ale dvs si ne arata faptul ca vaccinatii se pot imbolnavi de covid, pot raspandi virusul si pot de asemenea sa treaca pe lumea cealalta cu tot cu vaccinul administrat, adica nu-i chiar nimic spre 100% cum sustineti dvs in articol, unde vaccinatii nu se infecteaza, nu transmit virusul si nu ajung in spital, asa-i? Dar cred ca stiu deja raspunsul, nici un vaccin nu e 100% eficient, am tot auzit placa asta..

  Facand o comparatie intre rata de 95% de cazuri care nu necesita spitalizare in randul vaccinatilor (din cifrele prezentate de oficialitati) si cea de 95% asimptomatici/care nu necesita spitalizare din randul nevaccinatilor constatam ca dpdv matematic ele sunt egale, iar egal e egal, fara diferente nici de o parte nici de alta. Matematic vorbind de ce vaccinatii ar avea mai multe drepturi/beneficii decat nevaccinatii?

  Trecand la o analiza a fenomenului mult prea des, dar foarte prost folosit, „imunitate de turma”, putem face si urmatoarea comparatie intre state la nivel mondial:

  Israel: media pe 7 zile – 5440 infectati/zi la un procent de 62% vaccinati, 9 mil de oameni cu o densitate a populatiei de 400 loc/km²
  Adica 491 de infectati per 100 mii de locuitori
  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/israel/

  Si:

  India: media de 7 zile – 28624 infectati/zi la un procent de 16% vaccinati, 1366 mil de oameni si o densitate a populatie de 464 loc/km².
  Adica 14 infectati la 100 de mii de locuitori in conditiile unui procent mai scazut de vaccinati la o densitate mai mare a populatiei
  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/india/

  Deci si realitatea de aici bate „stiinta” impreuna cu cifrele de eficienta ale vaccinului din cate putem observa, asa-i?

  Aceleasi comparatii putem face si intre UK vs Siria, US vs Algeria, Franta vs Egypt etc etc etc. Vom vedea aceleasi statistici care sunt in contradictie cu cifrele date de producatorii de vaccinuri si alte entitati.
  Si aici se poate merge lejer pe aceelasi slogan, nici un vaccin nu e 100% eficient, nu-i asa?

  Alt aspect deloc luat in calcul de oficialitati si de dvs sunt reactiile adverse ale vaccinului, care, in unele cazuri pot provoca chiar si decesul, si care desi nu-s deloc putine totusi nu se ofera o statistica per tara pentru ele. Ciudat, nu-i asa?
  De fapt n-ar trebui sa fie ciudat, ca noi deja stim, tot din presa, ca nici un vaccin nu e 100% sigur…
  Deci pana acum, nici un vaccin 100% eficient, nici un vaccin 100% sigur dar vaccinarea ar trebui sa fie obligatorie?

  Acum, tinand cont de aceste aspecte nesemnificative, va intreb pe dvs: de ce ar trebui ca vaccinul sa sa fie obligatoriu daca el nu te protejeaza precum in fisa tehnica si de ce vaccinatii ar trebui sa aiba mai multe drepturi decat nevaccinatii daca ei insasi pot fi focare de infectii aidoma nevaccinatilor?

  Oare nu ar fi mai corect sa se inceteze cu „politically correct”, sa adunati cat mai multe date posibil si sa le prezentati frumos ca argumente pro si contra astfel incat cetateanul de rand mai „prost” si „incult” de fel (cum sunt considerati nevaccinatii) sa isi faca o idee, sa analizele bine riscurile si beneficiile astfel incat sa ii fie mai usor sa ia o decizie cat mai convenabila lui in funtie de nevoi/imunitate/stare de sanatate?
  Ca vorba aia, prin presa se tot prezinta pacienti nevaccinati de la ATI care regreta ca nu au luat vaccinul dar nu vad deloc sa se prezinte efectele adverse ale acestuia si parerile oamenilor care trec prin asta. Ce alegere ar face daca ar fi sa poata de timpul inapoi, s-ar vaccina sau nu s-ar vaccina. De la cei decedati nu mai putem afla nimic pentru ca nu se mai afla printre noi, dar as putea presupune ca daca ar fi stiut ca ar urma sa moara din cauza vaccinului ar fi ales sa nu se injecteze, si logica care imi sustine presupunerea ar fi ca ei se „imunizasera” ocmai datorita faptului ca alesesera „protectia si viata” nicidecum sa moara.

  Uiati, eu de exemplu, nevaccinat dar impartial, as recomanda si voi recomanda in orice moment fiecarei fiinte umane sa se informeze cat mai bine din cat mai multe surse, sa asculte pareri pro si contra, astfel incat sa ia decizia corecta, reamintindu-le intre timp ca indiferent de alegerea facuta ei tot ar trebui sa poarte masca, sa se dezinfecteze pe maini, sa pastreze pe cat posibil o distanta de siguranta intre ei insisi si alte persoane, indiferent daca sunt vaccinati sau nevaccinati, astfel incat sa reduca cat mai mult posibil sansele de a ajunge la ATI.
  De exemplu as fi de acord sa se excluda o perioada noul gen de educatie sexuala din scoli si sa se predea educatie sanitara. La fel de bine ar putea sa se inlocuiasca serialele LGBTQ+ cu educatie sanitara, documentare despre virusi si cum sa te feresti de ei (inclusiv Delta, Mu) etc, documentare cu studii in fazele aprobarii vaccinurilor, cum se produc ele, etc. Cred ca ar fi mult mai utile in lupta umanitatii impotriva virusilor si raspandirii lor in aceasta vreme de pandemie, decat filme cu LGBT, nu-i asa?

  Deasemenea, dvs ati putea promova de exemplu, cea mai sigura metoda de a preveni raspandirea virusului in adunari, si anume testarile masive. Adica fiecare cetatean care va trebui sa mearga intr-un colectiv, altul decat familia sa, sa prezinte un test PCR, test produs chiar in Romania, de ce nu. In acest fel vom putea stimula putin economia noastra (nu a altora) si ne vom asigura ca nici o persoana nu poate aduce virusul la diverse activitati unde sunt implicati mai mult oameni.
  Pai cum ar fi corect pentru nevaccinati sa vina cu teste PCR, toate negative binenteles, si sa se trezeasca cu un covid nou nout, ultima versiune, adusa tocmai de un vaccinat care a intrat netestat, pe motiv de pasaport covid, si care nu a reusit in prealabil sa isi administreze ultimul update de vaccin pentru a lupta mai usor cu ultima versiune de virus. Eu nu vad logica aici, dvs o vedeti?

  Sa inteleg ca odata vaccinat prinzi un fel de puteri magice si ai mai multe drepturi peste tot in societate mai putin in lupta cu virusul. Pai noi ne luptam cu societatea sau cu virusul, pana una alta?
  Aaa, si mai este una in trend, care vine ca argument pro testari masive si anti pasaport covid: „Vaccinarile la chiuveta” – ultimul trend in domeniu care nu garanteaza nimanui ca un imunizat chiar este imunizat si nu e un doar un fake. Pentru ei ce masuri se pot lua, ca din cate stiu eu sunt si persoane vaccinate pe bune care nu au deloc anticorpi, adica e exclus sa poti diferentia un vaccinat real de un vaccinat ireal cu ajutorul testelor de anticorpi.
  Nu trebuie ca vaccinatii sa fie aparati ntr-un fel de aceasta „bresa in securitate” reprezentata de vaccinatii „la chiuveta” prin intermediul testelor PCR?

  Ce pot observa peste tot in media, din ce in ce mai des, este o ura imensa din partea persoanelor imunizate la adresa celor neimunizate. Am auzit pana si aberatii care sfideaza orice urma de bun simt si de logica matematica, gen nevaccinatii sa nu aiba dreptul de a fi tratati la ATI in caz ca ajung pe acolo. In schimb n-am auzit vreun neimunizat sa ceara socoteala imunizatilor ca s-au „imunizat” din banii publici, sau ca ar trebui sa primeasca mai putin oxigen daca ajung la ATI pentru ca o parte deja i-au folosit pentru vaccin sau sa nu aiba ce cauta la ATI deoarece sunt imunizati deci n-au cum sa faca covid etc.
  Deci hoardele de troli functioneaza, ba chiar sunt si unii stabiliti prin alte state care cer socoteala si au „grija” ca banii contribuabililor romani sa nu fie risipiti pe nevaccinati, chiar daca acestia din urma poate au muncit si au platit o viata darile la stat care includ de altfel si chelutielile sanitare.

  Pe de alta parte sunt multe mistere si la nivel de decizii politice una dintre ele fiind achizitia aparent ilogica a 120 milioane de doze cand ar fi fost suficiente doar 40 milioane. De ce banii pentru cele 80 milioane de doze inutile nu au fost folositi in schimb pentru achizitia de paturi si oxigen pentru ATI, asa, ca sa fie in caz de nevoie? Ok, inteleg ca e nevoie de mai mult de 2 doze, chiar 3-4 in anumite cazuri, dar de ce le-au cumparat pe toate odata si nu pe rand, cate 40 milioane pe an, astfel incat cetatenii sa aiba posibilitatea sa fie imunizati cu ultimele versiuni de vaccin, ca din ce stim si virusul sufera mutatii constant. Ca asa se face la PC, anrivirusul are mereu parte de update-uri ca sa poata tine pasul cu virusul, asta o stie si dl Bill Gates, banuiesc, ca doar el a inventant vaccinul, scuze, windowsul, pardon.

  Poate cineva sa ma lamureasca de ce se promoveaza si se impune prin santaj si constrangere vaccinul obligatoriu + pasaport covid si nu teste PCR pentru toata lumea?

  • Din acelasi motiv ptr care nici un guvern globalist nu e interesat sa lanseze o campanie de testare in masa a anticorpilor.

   • Desigur, daca pasaportul covid ar fi pe baza anticorpilor, o buna parte din vaccinati si-ar pierde dreptul de a avea pasaport chiar si dupa cateva doze administrate. Nu e convenabil deloc.

    O alta chestie pe care o mai citisem prin presa si m-a amuzat este ca peste 70% dintre indieni ar avea anticorpi covid fara sa fi luat boala. Lol. Si imi aduc aminte ca provaccinatii faceau misto de ei ca se spala cu urina de vaca si alte chestii in loc sa bage Pfizer in ei.
    Ei bine, acum cine mai poate face misto de ei in conditiile in care au reusit sa stapaneasca covidul fara imunitatea de turma „indusa” de vaccin, tinand cont si de faptul ca la ei aglomerarile urbane sunt printre cele mai dense pe mapamond? As vrea o opinie cat mai stiintifica posibil, ca obsev din ce in ce mai multi experti in tehnologia vaccinurilor mARN, virusologie si boli infectioase, de zici ca toti au primit masterate in domeniu peste noapte, de nici cei mai optimisti statisticieni nu ar fi putut prezice o asemenea denistate de savanti la mia de locuitori.

    • Mie mi-a trecut gripa aviara cu lapte de cuc si pipi de pitpalac . Aia porcina mi-a trecut citind articole pe contributors.
     Si n-au stapanit covidul ci il ignora cu succes deoarece e o doar banala raceala pentru 99,7% din populatie.
     Prajelile , covidul, diaria , stranutul, expunerea la soare, ciorba de fasole , alunecatul pe gheata , enervarea etc toate sint extrem de periculoase pentru restul 0,03% din populatie.
     La 80 de ani si bolnav de vreo patru-cinci boli incurabile in faza terminala , numai daca se uita la tine mai insistent un palmier sau o aluna deja treci printr-un mare risc de deces. Ce sa mai vorbim de-o raceala. Aia-i crima curata.

  • O sa raspund eu la citeva dintre afirmatiile dvs.

   Sunt convins ca sunteti familiarizat cu ce reprezinta „excess deaths/mortality”, ca parametru.

   Definitia este: Excess mortality is a term used in epidemiology and public health that refers to the number of deaths from all causes during a crisis above and beyond what we would have expected to see under ‘normal’ conditions.
   https://ourworldindata.org/grapher/cumulative-excess-deaths-per-million-covid?country=ISR~USA~GBR~ROU

   De exemplu, in Romania, in conditii de restrictii atitea cite sunt, de vaccinati atitia citi, sunt acest numar este spre 3000 de morti pe saptamina. Adica saptamini in sir, fara sa fie razboi, molima etc. au murit cu pina la 3000 de oameni peste media aceleasi perioade pe ultimii 5 ani. E o media de aprox +10% pe perioada ultimelor 21 de luni, enorm! (Acceptabile sunt variatiile de max 1,5%). Acesti morti nu se pot explica decit ca fiind din cauza pandemiei covid19. Morti de covid sau ca urmare a indisponibilitatii spitalelor, medicilor de a trata bolnavi care altfel ar fi scapat. Cum ar fi aratat aceste cifre in conditii de vaccinare zero si fara restrictii? Mult mai mari, evident.
   Deci suntem de acord ca infectia cu covid 19 produce mii de morti. Estima globala e 4.5 milioane de morti, Romania figureaza cu 36500 pina acum, adica cam cit un oras mediu, gen Mangalia, Petrosani, Rimnicu Sarat, Tecuci. Vi se pare o gluma?

   Acum inapoi la textul dvs. Va ofer si eu citeva linkuri relevante:

   Nearly all COVID-19 deaths in the U.S. now are in people who weren’t vaccinated, a staggering demonstration of how effective the shots have been and an indication that deaths per day…
   https://apnews.com/article/coronavirus-pandemic-health-941fcf43d9731c76c16e7354f5d5e187

   Covid-19: Unvaccinated face 11 times risk of death from delta variant, CDC data show
   https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2282

   Unvaccinated People Are 11 Times More Likely To Die Of COVID-19, New Research Finds
   https://www.npr.org/2021/09/10/1036023973/covid-19-unvaccinated-deaths-11-times-more-likely?t=1632853769465

   Deaths involving COVID-19 accounted for 0.8% of all deaths in this group, compared with 37.4% in unvaccinated individuals.
   https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/deathsinvolvingcovid19byvaccinationstatusengland/deathsoccurringbetween2januaryand2july2021

   Cred ca e suficient, sunt multe… Da, au murit si persoane vaccinate complet dar cu un ordin de marime mai putin decit cele nevaccinate.

   Referitor la exemplul cu India Israel, Franta Egypt, UK Syria etc. as comenta ca nu pot compara corectitudinea raportarii in tari ca Israel Franta UK, US cu cele ca Egipt Syria Algeria. Dar, ca sa eliminam raportarea mortilor de covid, hai sa ne uitam la excess mortality unde este mai dificil de minarit cifre, mortii sunt morti, cam greu sa ascunzi nr de morti in general. „Surprinzator”, tari ca India, Syria, Algeria nu figureaza cu raportari. Oare de ce? Dar sa comparam Egypt cu Franta, asa cum ati sugerat. Vedem ca excess deaths este 13% pentru Egypt (absolut enorm) si 6,8% Franta pentru perioada Jan 2020 – Sept 2021.

   https://ourworldindata.org/grapher/cumulative-excess-deaths-per-million-covid?tab=table&country=FRA~EGY

   Domnule, sunt de doua ori mai multi morti in plus fata de media pe 5 ani in Egipt decit in Franta. Oare are legatura cu rata de vaccinare a Frantei care e 66% (fully vaccinated) fata de Egipt 5% ? Cum e cu „realitatea de aici bate stiinta” ? Stiinta e acolo si fix confirmata de realitate.

   Spuneti „Facand o comparatie intre rata de 95% de cazuri care nu necesita spitalizare in randul vaccinatilor (din cifrele prezentate de oficialitati) si cea de 95% asimptomatici/care nu necesita spitalizare din randul nevaccinatilor …”
   Vreti sa spuneti ca 95% dintre cei infectati cu covid si ne-vaccinati sunt asimptomatici? Cind spuneti 95% asimptomatici dintre nevaccinati eu inteleg ca va referiti la cei infectati cu covid. Altfel, bineinteles ca sint asimptopmatici din moment ce sunt sanatosi.
   Daca va referiti la cei nevaccinati, infectati cu covid si asimptomatici in proportie de 95%, puteti oferi un link cu aceasta informatie?

   Va ofer eu in schimb aceasta informatie:
   In conclusion, one-fourth of SARS-CoV-2 infections are remained asymptomatic throughout the course infection. … Adica 25%, in niciun caz 95% cum spuneti dvs.
   https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0249090

   Spuneti: „…dar nu vad deloc sa se prezinte efectele adverse ale acestuia si parerile oamenilor care trec prin asta. ”
   Sunt prezentate peste tot, un click distanta.
   https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/Pfizer-BioNTech.html

   Unde sunt de acord cu dvs.: „as recomanda si voi recomanda in orice moment fiecarei fiinte umane sa se informeze cat mai bine din cat mai multe surse” Exact asa e…

   Sanatate (din partea unuia trecut prin infectie si spitalizat iar acum si vaccinat)

  • Doar o observație scurtă privind citirea statisticilor din sursele de presă de încredere (BBC). În Wales, rata de vaccinare pentru adulți e de aproape 90%. Deci, dacă vaccinul nu ar ajuta deloc, ne-am aștepta ca în spital raportul vaccinați:nevaccinați infectați să fie 9:1. În realitate, e pe la 1:1 (excludem cazurile unde statutul nu e cunoscut), conform aceleiași surse. Faceți dvs. calculele mai departe.

 43. Am citit cu atentie (si amuzament) ofensiva anti vaccin. Dincolo de unele aspecte de drept, destul de controversate, ce lipseste clar in argumentele prezentate de anti vaccinisti este rata de mortalitate a celor care refuză să se vaccinare vs cei vaccinati. Ori aici scorul este nu 7-3 pentru anti vax, ci 2-8.
  Cand un bolnav de covid nevaccinat ocupa intr-un spital locul unui pacient care trebuie operat de cancer (cunosc cazuri concrete) optiunea sa ar putea fi catalogata drept complicate l omor prin imprudență. Nici un stat din lume nu are resurse nelimitate pentru a suplimenta numărul paturilor de spital.
  Si in final pentru amuzament: șeful sectei anti vax din Israel a murit de Covid. Dar i-a îndemnat pe coreligionari sa nu se predea.

  • Citeste tot cu atentie datele statistice de pe worldometer si lamureste-ma unde e pandemia.
   De ce e nevoie de vaccinare fortata ptr 0,00ceva% in stare critica din total populatie.

   • @Cinicul.
    Care este rata de mortalitate la vaccinati vs nevaccinati? De unde ati preluat dvs scorul de „2-8”?
    Enumerati cateva aspecte „controversate” care lipsesc din randul comentatorilor care nu sunt adeptii vaccinarii obligatorii.

    „Cand un bolnav de covid nevaccinat ocupa intr-un spital locul unui pacient care trebuie operat de cancer (cunosc cazuri concrete) optiunea sa ar putea fi catalogata drept complicate l omor prin imprudență.”

    Scuzati-ma dar tinand cont ca insasi producatorii vaccinurilor afirma ca ele nu sunt 100% eficiente sau 100% sigure, aceeasi propozitie s-ar putea aplica si in cazul unui pacient cu reactii adverse de la vaccin care ocupa „degeaba” un pat ATI, nu credeti?
    Sau in cazul unui accidentat pe cale rutiera care ajunge la ATI. Sau ale unei persoane fumatoare/alcoolice care ajunge la ATI. Atunci ce ar insemna, ca trebuie sa nu mai folosim masini, sa nu se mai consume alcool sau tutun?
    Ok, ar fi bine, deci statul sa interzica tutunul, alcoolul si combusibilul astfel incat sa elimine cele 3 cauze majore. Dar stati, ce sa vedem, ca de fapt de acolo statul are cel mai mare profit. Ouch!

    „Nici un stat din lume nu are resurse nelimitate pentru a suplimenta numărul paturilor de spital.”
    Poftim? Dvs aveti idee despre cheltuielile militare la nivel mondial? Este in valoare de 2 trilioane de dolari, din care un procent cuprins intre 20 si 40% este alocat doar inzestrarii, adica in termeni populari, achizitiei de armament. Daca s-ar fi redus acel procent la un minim de 5-10% din total cat sa functioneze la minim fabricile de armament, ar fi ramas intre 15 si 30% din total, asta ar insemna intre 300 si 600 milarde de dolari!
    Acum dvs va ramane doar sa faceti niste calcule simple ca sa descoperiti cate paturi ATI, cate spitale construite si cati medici ar fi putut fi platiti din acei bani ca sa ajutam populatia lumii sa treaca cat mai usor prin aceasta pandemie. Iar un mic procent ss se fi directionat si catre tratamente efective anti covid.

    In privinta amuzamentului dvs, se pare ca ori intelegem total diferit sensul acestui cuvant, ori nu am eu simtul umorului prea dezvoltat.
    Dar, statistic si stiintific vorbind, cu ce este relevant daca seful sectei anti vaxx a murit de covid? Care e diferenta dintre el si oricare alta fiinta umana nevaccinata care a decedat de covid? Vorbim de cazuri individuale cu scop de propaganda sau de statistici?
    Ca oameni nevaccinati pot deceda de covid se stie inca dinainte de existenta vaccinului, corect? Dar persoanele din israel care au murit de covid chiar si dupa 3 doze nu ne povestiti?
    Cred ca mai relevante ar fi niste statistici reale si necontradictorii legate de rata de imbolnavire a vaccinatilor, rata de mortalitate la vaccinati atat datorate covid cat si efectelor adverse versus rata de imbolnavire/deces/efecte adverse ale covidului asupra nevaccinatilor decat ca seful antivaxer a murit de covid, ca CEO Pfizer inca nu s-a vaccinat, ca Trump s-a vindecat fara vaccin sau ca Elena Merisoreanu, Alexandru Arsinel si alte vedete desi vaccinati au stat la ATI, nu credeti?
    Doar asa ne vom putea face o idee si analiza bine riscurile/beneficiile vaccinului astfel incat sa putem trage linie si sa ajungem la un numitor comun.

  • cu definitia discriminarii in teoria politica, subiectul articolului? acolo sunt, iar daca ai obiectii concrete la tema, insira-le mai jos :)
   daca multi bat campii pe aici si se pierd in argumente colaterale, nu prea am solutie la asta

   • Cred ca ai iesit din zona ta de competenta atunci cand ai inceput sa vorbesti despre vaccinare si covid (ramanem la per tu daca tot ai inceput).

    Este destul de evident ca nu cunosti ce inseamna relatia medic-pacient, nu stii mare lucru despre ce inseamna un vaccin sau impactul vaccinarii pentru sanatatea publica, nu esti la curent nici cu controversele legate de vaccinarea actuala, probabil ca nici nu te-ai obosit sa cauti studiile ca sa vezi despre ce e vorba.

    Atunci cand te referi la discriminare bazata pe elemente care nu depind de individ ar trebui probabil sa constientizezi ca exista si alte aspecte care NU tin de individ dar care pot duce la discriminarea generata de refuzul vaccinarii. Refuzul cuiva de a se vaccina impotriva covid poate fi generat si de:
    – informatii incomplete/incorecte oferite de producator/agentii referitor la eficacitate
    – informatii incomplete/incorecte legate de profilul de siguranta
    – supravegherea medicala insuficienta dupa vaccinare
    – „de-medicalizarea” vaccinarii prin mutarea din cabinetul medical in parcari si sali de sport
    – lipsa dorintei de a participa la un experiment medical in care nu exista un consimtamant informat
    Dupa cum spuneam in comentariul initial, ti-ai depasit limita de competenta si iti dai, ca multi altii de altfel in perioada asta, cu parerea despre lucruri pe care nu le pricepi/nu ai cum sa le pricepi si despre care nu ai reusit inca sa te documentezi suficient. Ramai la teoria politica, citesc cu placere si de multi ani articolele tale.

 44. Dă-le, bă, dreacu’ de etnobotanice, bagă și tu marijană, nu vezi că sarea de baie, mitilicu’ și aurolacul te-au prăjit complet la neuron?!

 45. D-le Ioniță, trebuie și un pic de trolaj ca să vă faceți înțeles de către turma de semidocți. Un articol de acum vreun an jumate de pe blogul lui Radu Alexandru (Pitici Gratis) surprinde exact dimensiunea problemei:
  „Îi țineți minte pe ăia din liceu și generală care pur și simplu nu înțelegeau nimic din fizică, chimie și biologie? Ăia care abia treceau clasa cu un 5 amărât, dat de profesori mai mult din milă? S-au făcut toți conspiraționiști antitehnologici.
  Ăștia sunt ăia care dau share la articole alarmiste despre cum 5G-ul le atacă aura, le îmbolnăvește organismul și le perturbează undele theta. Sunt aceiași. Foștii noștri colegi care se blocau și orăcăiau la o problemă cu scripete. Care nu știau diferența dintre celulă și organ. Pe care îi scotea la tablă să deseneze o moleculă de apă și nu știau decât să transpire până când se înmuia creta în mâna lor. N-au înțeles ce trebuie din 5-ul ăla de trecut clasa. Că trebuie să se apuce de șofat, dansat, meserii de-astea care nu necesită abstractizare sau înțelegerea unui sistem care funcționează după reguli proprii și să evite toată viața domeniile care îi depășesc.
  Ei din 5-ul ăla au înțeles că au minimul necesar de cunoștințe cât să-și dea cu părerea. Ba mai mult, că părerea lor e egală cu părerea altora. Li s-a făcut unor profesori milă de niște copii proști. N-au vrut să le strice viitorul. Așa că le-au dat curajul să-l deranjeze pe al nostru.” QED :)

  • >„Îi țineți minte pe ăia din liceu și generală care pur și simplu nu înțelegeau nimic din fizică, chimie și biologie? Ăia care abia treceau clasa cu un 5 amărât, dat de profesori mai mult din milă? S-au făcut toți conspiraționiști antitehnologici.
   Eu am fost olimpic la toate astea si inca la vre-o 4 materii pe langa, si toata lumea copia de la mine in clasa, inclusiv la bac. Prietenii mei „anti-tehnologici” sunt toti cam din acelasi aluat.
   nu bag in mine zeama asta sub nici o forma.
   nu e nevoie sa ma explic nimanui de ce.
   semidocti sunt cei ce refuza sa isi foloseasca propria ratiune, ce se supun autoritatii „pentru ca asa li s-a spus”. ba mai fac si un titlu de glorie din asta.

   • Sigur că da, marele olimpic la 7 materii, geniul de la care copiau toți, (inclusiv la bac), nu și-a găsit alt job decât troll antivaxxer pe contributors. :) :) :)

    • Merge si invers;marele premiant care avea zece pe linie ,fluiera fizica,chimia,biologia,matematica si multe altele,a devenit un om superior,mult deaupra pulimii si nu si-a gasit alta slujba deci troll Big Pharma??!!!E cu dus si intors nu asa simplu cum pare!😁

  • Tot respectul și jos pălăria pentru domnul Piticul_care_Distribuie_Găleți_cu_Țâțe, savant de renume mondial, academician doctor-inginer, chimist-șef la Combinatul Progresul, secția internet. Acum că avem bine-cuvântarea dânsului noi, repetenții și golanii antivaxeri, putem să întoarcem liniștiți la locurile noastre și să așteptăm suta de lei de la milostivul și eruditul nostru guvern. Mă simt complet luminat! Trăiască Știința de Carte! De acum și prin Poșta Virtuală!

   • Nea Caisă, pe vremuri aveai comentarii interesante aici pe Contributors. Cu miez, ca să zic așa. Era o plăcere să te citesc, inclusiv atunci când nu eram de acord cu ce spui. Era un bun exercițiu de confruntare cu puncte de vedere divergente, dar care au sens și merită să le iei în calcul (așa se evită în mod programatic alunecarea în așa numitele „camere de ecou”). În ultimul timp, din păcate, văd că ți-ai radicalizat discursul și au dispărut cam toate nuanțele. Te înțeleg, mai cunosc și pe alții care îmbătrânesc urât….

    • deci pen’că’ți răspund in glumă la a dumitale aberantă dumă de a recurge la gargara unui neica-nimeni de pe internet -care insultă in masă pe toți cei ce nu sunt de acord cu opiniile lui obtuze, conformiste, pro-guvernamentale- ca argument (al autorității?) pentru o teorie vaccinistă („QED”?! cu găleți cu țâțe? :) ) se cheamă îmbătrânesc urât? e de bine atunci, pesemne că nu o să fiu asaltat de fani agasanți când/dacă oi ajunge la pensie, așa că nu o să-mi tulbure nimeni apele..

     Numa o singură nelămurire, una ce ține de perspectivă, am: sunteți sigur, sigur că io îmbătrânesc urât, iară nu întineriți dumneavoastră roz?

 46. Cateva exemple de „discriminari” acceptate:
  -accesul in tinuta indecenta in diverse locatii (locasuri de cult, tribunale, etc);
  -accesul in locuri publice cu arme, explozivi, substante periculoase;
  -existenta cazierului juduciar impiedica exercitarea unor profesii
  Discriminarea este la fel de evidenta ca in cazul antivaccinatilor, dar nimeni nu protesteaza.
  Pe de alta parte, daca platesc o asigurare (medicala, de viata, impotriva furtului masinii) si nu iau toate masurile disponibile pentru a impiedica producerea daunei (nu ma vaccinez, ma sinucid, las cheile in masina) mi se pare corect ca asiguratorul sa nu ma despagubeasca.

  • Trebuie sa citesti atent contractul cu asiguratorul tau, si sa notezi interpretarea la semnarea contractului. Dupa ce ai platit de obicei asiguratorului i se pot parea multe si poate gasi 1000 de explicatii numai sa nu plateasca. Si o spun din viata reala. Uite exemplul de la inundatiile recente din Belgia, costurile estimate 3 miliarde de euro, dar asiguratorii au gasit o lege ca nu pot despagubi decat in limita a 600 milioane, restul a pus statul din buzunar, desi asiguratorii in ultimii ani au facut profit 8 miliarde.

   In legislatia actuala nu exista si pana acum au fost interpretate altfel acesti termeni. Daca ai urmarit evenimentele din Belgia din primavara, exact despre aceasta este. Sa-si asume politicul din parlament, ca sa dam cu ei de pamant la alegeri! Populatia doreste capul lui Motoc! Pentru minciuni si hartuieli, pentru incompetenta.

  • Am și eu o listă cu discriminări acceptate:
   -accesul in școala publică pe baza săritului peste băț (nicio lege nu sancționează băieții de bine care triază cu sârg prostănacii și lașii la intrarea in lagărul educațional)
   -accesul in cantină cu mucii pe bărbie, chiar și când fasolea-i meniul zilei
   -accesul in primărie, in afara orelor de program cu publicul, in temeiul unui telefon
   -accesul la fonduri publice exclusiv in baza dosarului/licitației
   -accesul la fonduri publice fără dosar, fără licitație, fără studiu, fără noimă, pentru bolnavii de megalomanie, cu delir de grandoare și ifose mesianice. fără număr.

   așa. și o să ziceți „da’ ce legătură are cu covidu, respectiv obligația de vaccinare? „. Păi aceeași ca și celelalte liste de discriminări la care sancțiunea statului nu este capitală, recte moartea prin înfometare. Ok?

 47. Alo, sponsorii dlui expert Ionita, sa stiti ca se pregateste un antivaccinist sa-l intrebe pe dl. expert Ionita de ce guvernul nu lanseaza o campanie de testare a nivelului de anticorpi daca e asa preocupat de sanatatea cetatenilor.
  Va rog sa-i dati instructiuni clare ce sa raspunda, ca deja s-a facut de ras, nu mai merge deloc propaganda great reset.
  Hai merci mult va pup dulce pe portofel.

   • vs pest 1 miliard de vaccinuri tot pe la 30 euro bucata, care trebuie si refrigerate, si care dau si reactii adverse
    De ce sa faca musai vaccin unul care deja are anticorpi, si foarte probabil si imunitate celulara dupa imbolnavire, si ceva efecte adverse? Nu e mai corect sa testezi anticorpii? Sau anticorpii se testeaza doar ca sa vedem daca cei vaccinati ii au?

    • Actual sunt circa 230 mii de cazuri înregistrate. Pe fi încă de 4 ori mai multe neînregistrate. Adică peste 6 miliarde de oameni nu au anticorpi. Deci 6 miliarde de teste de 30 Euro făcute degeaba. După care tot trebuie injectați cu doze de 30 de Euro, răcite și ele.
     Ceilalți poate au anticorpi, dar nu se știe pentru cât timp încă. Cât de des trebuie să fie testați cu teste de 30 Euro? Și in cele din urma tot la injecție ajung. Nu e mai bine sa fie înțepați din prima?

      • Unde e testul de 30 de euro? Eu mi-l fac la 3 luni in Belgia si prima data a fost 8.5 euro, ultima data a crescut la 9,3 euro. Si nu am nici o problema sa il platesc eu tocmai ca sa le dau in cap istericilor vaccinati si sa le zic: arata anticorpul daca esti tare, eu iti dau cu el de cap cand vrei (apropo, din ianuarie cand am descoperit ca ii am si cu 2 testari ulterioare (ultima in august) ei tot au crescut in timp ce smecherii de la standardizare tot cresc limita minima. Dar eu ma tin sus si tare cu mai mult de dublul limitei lor. Ei insa habar nu ai daca ii au.

      • Testele rapide nu sunt relevante. Doar cele de laborator, cum ar fi ELISA sau CLIA pot oferi informații exacte. Din păcate nici acestea nu pot prevedea durata protecției. Așa că tot vaccinarea și vindecarea după o infecție la o dată cunoscuta sunt decisive. Restul e pentru palmares personal.

 48. Comentariile au fost teribile, comportamentul dizgratios, neasumat si online/anonim nu inceteaza sa ma uimeasca.
  Ma abat de la subiect, insa parca as comenta si eu.
  Rostul vaccinului este de a proteja vaccinatul, nu e construit pentru a elimina perioada de contagiune. Implicit, cei vaccinati sunt mai putin contagiosi pentru ca elimina o cantitate virala mai mica si pt o perioada mai scurta, cu conditia ca sistemul imunitar sa raspunda adecvat.
  Acum , dpdv politici publice, ideea de vaccin merge bine cu sintagma „sa ne obisnuim sa traim cu virusul”, care sintagma in esenta ei e relativ cretina. Insa e justa: un vaccinat va putea sa munceasca si sa contribuie chiar fiind infectat cu virusul. Varianta cu testarea , coroborata cu o tulpina foarte contagioasa, conduce la carantinari deci la „scoaterea din productie” a cetateanului, lucru care COSTA !
  Pe de alta parte, fiecare meserias adevarat are cosmarurile lui. Oare un virusolog ce cosmaruri o avea? Eu cred ca unii dintre ei le-au trait pe viu cand am avut episoadele de SARS si MERS ( ala cu 30% mortalitate, nu 2% cat are covid-ul), asa ca eu inteleg graba de a aproba vaccinuri. Ce se va intampla din interactiunea vaccinare/pandemie, asta urmeaza sa aflam.
  In fine, multa sanatate tuturor!

 49. Discutia si orice cuvant gen: „fake news”, „discriminare”, „pandemie”, „imunitate”, etc. au devenit complet neclare, unii inteleg una altii cu totul altceva. In spiritul romanelor lui Orwell. Discutiile, dezbaterile nu mai sunt decat acuzatii reciproce de prostie. Realitatea de astazi imi aduce aminte de un banc:

  Intro scoala mica din armenia profesorul intreba cat e 2+2, un elev raspunde cu un zambet siret 5. Profesorul multumit dand din cap zice: corect, aproximativ 6 … 7 pe acolo

 50. ..e 11:30 și sunt deja 118(166-48) comentarii, la care ați răspuns în proporție de aproximativ 60%(48/118). O dezbatere pe bune ținând cont și de tonul furibund al unora..

  Unii ar putea spune că e doar o(nouă..) furtună într-un pahar cu apă, dar privind situația paturilor libere la ATI, aș zice că e ca o furtună de citokine, atunci când virusul discordiei noastre pătrunde adânc în organism..
  Avem nevoie urgentă de oxigen..

  • Fac eforturi, insa fiecare trol cu spume la gura care scrie anonim are impresia ca e dreptul lui constitutional sa pierzi vremea cu el
   Putini sunt obsedati sa stea toata ziua pe internet, iar ei sunt de regula cei cu comentariile, nu cu articole asumate in nume propriu

  • „O dezbatere pe bune”
   nu e nicio dezbatere. e o ciocnire intre brigadierii Partidei Covidiene scoși din cazarme și trimiși să arunce petarde pe oriunde se strânge lumea și…ceilalți. la categoria ‘ceilalți’ puteți intra și dumneavoastră imediat ce deraiați de pe linia Partidului cu un singur cuvânt, cu o mică îndoială, cu o vorbă aiurea suflată-n vânt. Urmăriți așadar cu atenție comunicatele guvernului și încercați să le memorați, să le repetați și să le verificați zilnic (că se schimbă macazul și de la o oră la alta), apoi transmiteți către rude/prieteni exclusiv informații și știri verificate oficial/reuters, sau, și mai bine, nu mai comunicați deloc ca să evitați călcatul in străchini și ignorați polemicile, dar mai ales încăierările virtuale (la ce vă folosesc toate acestea? aduc plus-valoare? vă schimbă opiniile solide construite deja cu aportul științei mediatizate de guverne? deci, de ce să căscați gura aiurea pe unde se-ntinde o bandă galbenă?).

   Insă partea pozitivă e că, spre deosebire de Australia, ciocnirile mioritice sunt relaxate și purtate in spațiul virtual. Se înjură lumea domol, milițienii in costume de oameni de știință mai scot uneori pulanu tacticos, îl agită vag amenințător spre ăia din fundu clasei neastâmpărați, mai taie vreo 2-3 amenzi pentru că e un buget in așteptare, apare și câte-un gică-contra care speră să scape de ‘vaccin’ prin replici argumentate, meșterite cu calm și rațiune, mai intră diriginta uneori și vântură o exmatriculare și tot așa. In final toată lumea o să-nghită hapul (că serul ăla injectabil e așa de prost că până și pfizer s-or apucat să fabrice pastile) și o să constate uimită cum a fost făcută la buzunare ani de zile cu concursul guvernanților din toate partidele (intrați pe rând in Partidă). Pentru că mâța se plimba pe-o grindă. :)

 51. De ce nu se spune se la bun inceput ca vaccinarea este obligatorie ? asa se creaza numai discutii si confuzie inutila, nu numai la noi, peste tot in Europa.
  Liderii n-au curajul impunerii unor masuri considerate autoritare, asa se misca in zona gri, vaccinarea nu este obligatorie dar, nu te lasa se intri nicaieri, unele categorii socio-profesionale totusi trebuie obligat sa se vaccineze etc.
  Astfel se produce scindare si polarizare, se produc discutii inutile tot felul iar populatia este tot mai mult buimacita. Poate asta se si dorste.

 52. „Orice adult român are azi posibilitatea să se vaccineze cu un ser sigur şi autorizat”. Aici induceti in eroare precum si fdiriguitorii in care e si normal s anu ai incredere intrucat omit sa spuna (pe formularele pe care le semnezi la vaccinare apare informatia ca nu e autorizat ci e autorizat conditionat). De ce omiteti asta (cu buna sau rea stiinta))??? Asta va decredibilizeaza in acelasi mod in care si pe unul ca chiolhanis il decredibilizeaza faptul ca a iesit de 10 ori cu delaratii contradictorii despre aceasta boala. Eu as sta in Miami-ul meu jenat sa mai ies sa vorbesc ceva despre covid in locul lui.
  Nu ami comentez multe alte chestii dar aduc in dicutie textul unei directive Europene de data recenta si la care ar trebui sa nu aveti prea multe de zis/comentat:
  Rezoluția 2361 (2021) a Consiliului Europei (CoE) interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului sau să utilizeze această metodă pentru discriminare împotriva celor ce nu sunt vaccinați.
  Statele Membre trebuie:
  „7.3.1 să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau în alt mod să se vaccineze dacă nu dorește să facă acest lucru el însuși;
  7.3.2 să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat;
  7.3.3 să ia măsuri eficiente timpurii pentru a contracara dezinformarea și neclaritățile cu privire la vaccinurile Covid-19;
  7.3.4 să distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, lucrând cu și reglementând platformele de socializare pentru a preveni răspândirea dezinformării;
  7.3.5 să comunice în mod transparent conținutul contractelor cu producătorii de vaccinuri și să le pună la dispoziția tuturor pentru examinare parlamentară și publică;”

  • Mie mi se pare ca problema in romania este ca totul a fost luat in derizoriu de CTP (primul care a ridicat problema si i-a facut pe toti prosti) si restul. Si ei nici nu inteleg ca de fapt fac rau continuand sa minta si sa-si arate incompetenta

  • Domnul nostru Iisus Hristos s-a luptat cu fariseii toata viața sa. Și tu, ca un fariseu necredincios ce ești, pui la îndoială vaccinurile și mai invoci Rezoluția 2361 (2021), unde spune: „7.3.3 să ia măsuri eficiente timpurii pentru a contracara dezinformarea și neclaritățile cu privire la vaccinurile Covid-19;
   7.3.4 să distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, lucrând cu și reglementând platformele de socializare pentru a preveni răspândirea dezinformării;”. Din aceste puncte rezultă că ești total dezinformat.

 53. Copiii ar trebui eliberati de tutela parintilor ptr a putea decide singuri in materie de vaccinare si schimbare de sex.
  Digi 24 poate asigura consilierea necesara in astfel de cazuri.

 54. Nu am avut deloc rabdare, am citit pe nerasuflate, am devorat absolut toate mesajele dumneavoastra. M-a interesat absolut tot ce ati scris si am zambit de placere citind toate mistourile. Sunteti exact cum mi-am dorit sa fiti, dintotdeauna. Ma bucur enorm ca m-am nascut si am trait aici si nu in indiferent ce alt loc (chiar daca toata familia mea s-a ratacit pe… dincolo). Acum o sa va rog sa nu va interesati despre mine, nu conteaza nimic din ce am trait sau am muncit, nu conteaza niciun rezultat obtinut de mine sau de catre cei care au ascultat prostiile debitate de mine de-a lungul timpului, deocamdata sunt doar un alt fir de nisip, si-s de acord ca lucrurile stau exact asa. Olimpic la cam toate materiile pe care unii le numesc inca stiinta adevarata? intrat primul la vreo facultate? la mai multe? Iesit primul? Speriat lumea din jur cu capacitati de absorbtie de cunostinte? Cu idei dintre cele mai bizare (tre’ sa le zic cumva!)? Nimic nu conteaza! Habar n-am avut sa pierd vreo confruntare, am tinut cu dintii sa demonstrez ca infig steagul in varf! N-a contant niciodata cu adevarat. Asta insemnand ca n-am ajuns inca la adevaratul varf! Am intins deja limitele speciei umane pe un segment pe care m-am concentrat in ultimii ani, si continui s-o fac! AM credinta oferita de experienta, cunostinte si abilitati dezvoltate prin mijloace recunoscute (si absolut toate cele blamate) ca stiu cum va fi (in domeniul meu de lucru, nu in cel in care mi-am ales diploma) pe o distanta de aproximativ 20 de ani. In viitor.
  Sunt de acord ca e posibil sa delirez cu ochii deschisi chiar si in timp ce incerc sa va organizez ad-hoc cateva idei. Vreau doar sa stiti despre mine ca-s un tip normal dispus sa risc tot ce insemn ca sa ajung inaintea altora intr-un loc cu o anumita relevanta (din cel putin un punct de vedere) pentru specia mea, pentru poporul meu, pentru familia mea. Pentru mine, nu! Foarte multi sunt contrariati de lipsa de grija pe care o am fata de propria persoana. Eu le zic ca nu mai am timp, si asa si simt!
  Acum imi aprind o tigara dintre cele 30-40 cate ard zilnic. Am reusit sa le injumatatesc si asta e doar unul dintre indicatorii care ma anunta ca imbatranesc. Reusesc insa sa tin pasul cu domeniul in care m-am diplomat, sunt la curent cu toate prostiile, amanuntele, uneori si barfele (e un domeniu mic si promitator asa cum o sa va dezvalui in cele din urma). Altfel de ocupat ma ocup cu testarea limitelor umane la efort, asa cum v-am dat deja de inteles. Asta, pe scurt!
  Dupa ce m-am scremut sa va explic ca nu dau doi bani pe ce insemn (pentru umanitate, popor si familie) in momentul de fata o sa va rog ceva! Nu e avantajoasa din niciun punct de vedere pozitia din care va rog, iar pe cine nu poate accepta asa ceva… o sa-l implor! Macar din mila fata de un necunoscut fara nicio importanta in complexitatea lumii pe care suntem nevoiti s-o intelegem cumva ca sa fim siguri ca existam cu adevarat si nu suntem doar plasmuirea mintii altuia.
  Hai sa uitam toate informarile, non-informarile, dezinformarile care tin de subiectul asta care ne-a acaparat asa cum niciun alt subiect n-a mai facut-o vreodata in existenta noastra biologica. Hai sa lasam deoparte orice idee (fie ea si de care ne rusinam si nu stim decat noi) ca am stii mai bine decat oricine altcineva… cum sta treaba. Hai s-o luam de la capat, hai sa mancam o ciorba de fasole, simpla, cinstita, fara carne, impreuna!
  O punem in boluri – ea e fierbinte! – si-i adaugam bucatele de paine tare, de ieri, de alaltaieri. Facem un morman de bucatele de paine pana la urma, el se va narui (stim deja asta) pe masura ce vom crea textura care ne permite sa o mancam mai repede, asa fierbinte cum e, chiar daca PARE ca are prea multa paine (desi am fi mancat mai multa daca o sorbeam, asa „diluata”, cum era cand am turnat-o in farfurie). Simturile ne inseala si in privinta asta!
  Ciorba asta cinstita o mancam cu totii, laolalta. Printre noi sunt oameni care au vrut sa se vaccineze si oameni care nu au vrut niciodata, dar si indecisii. O ciorba de fasole cu paine nu ne arata neaparat ca suntem acelasi popor adunat in jurul mesei, dar daca ea e proaspata, a fost oferita cu drag, e gratuita, chiar si tine si de foame ni s-a dus cheful sa trecem strada si sa ne cumparam pe banii nostri cine stie ce specialitate, din cine stie ce meniu, cu cine stie ce denumire, in care cine stie ce „au bagat” azi, sau ieri, sau alataieri, sau cine stie cand a fost conceputa.
  In timp ce mancam printre picioarele noastre se fataie de colo-colo cateva pisici si vreo doi caini, pe deasupra ne bazaie mustele. Animalele si insectele stiu din instinct (asa credem noi) ca mancam ceva bun. Sunt cel putin curioase, vor si ele sa guste, macar! Acest lucru nu s-ar fi intamplat peste drum, daca am fi trecut strada, daca am fi mancat civilizat, singuri la masa, intr-o incapere stropita cu chimicale, o mancare despre care doar am fi presupus ca ne face bine, si pe care am fi dat bani.
  Vecinul meu sparge o ceapa si mie imi dau lacrimile, o imparte cu vecinul de peste masa si amandurora le curg balele cand musca din ea. Eu rontai un ardei iute pe care l-am adancit ca un cioban in solnita plina ochi cu sare fina. Doamna de langa mine.. clefaie. Imi vine sa rad, nemancati mai suntem! Bucatareasa, care n-are decat opt clase, isi frange mainile de placere si ne intreaba care dintre noi mai vrea o portie. E nevaccinata si n-are nici macar un salariu, dar acum face pomana pentru mortii din famile (fiecare de ce-a murit el, nu mai conteaza, nu se mai scoala niciunul, zice ea!). Dupa ce mi-am terminat portia i-am multumit frumos si-am inceput sa ma simt ALT OM. Mi-a trecut prin cap ca la masa nu-s doar vaccinati, nevaccinati si nehotarati, ci si oameni care au facut deja boala si oameni care n-au facut-o, indiferent daca s-au vaccinat sau nu!
  Acum, cu stomacul plin, ma dau deoparte si imi aprind o tigara. Urmaresc fumul cum se ridica inspre cer si filozofez! Ne stim cu totii deja de vreo doi ani, niciunul nu e la fel cu altul, imi vine din nou sa rad pentru ca imi dau seama ca daca nu mancam ciorba de fasole impreuna nu as fi stiut ce altceva putem avea in comun, identic si la fel. Suntem incredibil de diferiti. Doar la dureri sa zici ca ne asemanam. Bine ca pe niciunul nu ne dor genunchii, ca pe Nicu Pascu (din Stefesti, Prahova, cum scrie in buletin la el) l-au durut, s-a dus si s-a cautat si el prima data in viata de ceva, si uite ca n-a avut noroc, saracul! Nimeni n-a zis ca de la rapelul facut cu doua saptamani inainte i se trage, si-asa am invatat si noi ca e posibil sa te doara genunchii si sa faci infarct de la treaba asta! Cat traim invatam. Bine ca macar poa’ sa-i faca slujba preotul fara sa mai ia amenda, ca-n alte cazuri.
  Stau si ma gandesc ca oamenii astia destepti care fac socoteli cat e ziua de lunga l-au bagat si pe el intr-o categorie, asa cum ne-au bagat pe toti. Eu si a mea, spre exemplu, sunt la aia fara prea multe drepturi. Adica am zacut vreo 8 saptamani de dormeam in cur pe scaun de frica sa nu mor in somn innecat cu muci in timp ce ea tusea in pat de latrau cainii afara, da’ nu ne-am dus sa ne vaccinam ca nu mai avea rost, au trecut aproape doi ani si chiar daca am stat cu picioarele ude, cu capul descoperit in ploaie rece, si chiar in pielea goala de la brau in sus iarna pe afara, n-am mai racit deloc in ultimii doi ani. A mea nu mai zic, a alergat zile si nopti si astia zic ca in conditiile astea iti cade sistemul imunitar sub pamant si in timpul asta n-a reusit decat sa corecteze recordul national la 48 de ore de alergare, sa-l duca la 315 km, da’ sa raceasca? Nicicum. Desi ea nu numai ca fumeaza, dar mai si bea cate o tarie… aproape zilnic. Chiar daca eu sunt rau si-i reprosez ca se culca aproape cheauna de cap de atata bautura. Asa-i pe la noi.
  Imi verific mailul sa vad daca cei care m-au amagit sa-mi consum neuronii mai mult de 20 de ani (deja) imi mai ofera vreun subiect de meditatie, ca in fiecare zi, in anii astia. Uneori, ca zilele trecute, mai schimba foaia, si ne mai fac sa zambim cu subiectele aduse in discutie: https://www.genengnews.com/news/psychedelic-compound-in-magic-mushrooms-prompts-growth-of-neural-connections-lost-in-depression/?utm_medium=newsletter&utm_source=GEN%20Tech%20Focus&utm_content=01&utm_campaign=GEN%20Tech%20Focus_20211001&oly_enc_id=3570A6128245A9M&fbclid=IwAR2mtZb4Jldsyh-tuiNzCgXPkgGbWmZxWWP23lePAXbFgSDEdXXjtzjRkjM
  Nu v-am zis, asa e? Au trecut doar cateva saptamani de la intalnirea de 20 de ani de la sfarsitul facultatii! Ziua cand am remarcat cu surprindere – dupa ce l-am felicitat si l-am pupat, asa cum au facut-o toti colegii prezenti (inclusiv colegul meu care acum e rectorul universitatii) – ca decanul meu nu arata deloc rau in jurul varstei de 85 de ani. A fost dintotdeauna un om mandru (putini au cunoscut latura lui profund umana, eu am avut norocul asta!) si acum, ca intotdeauna, ne-a adus aminte de fiul sau, care e actualul ministrul al Invatamantului (dar a fost si prim-ministru, candva). Cercetatori, directori, profesori, care mai de care ne-am pupat si ne-am imbratisat fara sa ne facem vreo problema ca doar cativa dintre noi suntem vaccinati. Prin Zoom ne-am vazut si cu colegii care lucreaza la Oxford, sau prin alte locuri exotice si am apucat sa schimbam cateva cuvinte si cu Rodica, sefa de promotie de la „industriale”, care e inca inchisa in casa impreuna cu copiii, undeva prin Australia. Am vrut atunci sa-mi cer scuze pentru sicanarile pe care i le-am facut prin facultate in primii doi ani, cand eu eram seful mediilor, inainte ca ea sa aleaga o alta specializare. La mine, la „plante” n-am mai avut aceeasi competitie acerba, cat pe-aci sa ma culc pe-o ureche din cauza asta! Amintiri, deh!
  O jumatate de viata petrecuta printre smecherii care conduc lumea acum… ar fi trebuit sa zic pe undeva prin textul asta. Mi-am dat seama insa ca NIMIC din ce-am scris pana acum nu inseamna nimic pentru nimeni, si ca oricate eforturi as face… lumea va crede in continuare ca intelege perfect cu ce se ocupa lumea mea, in care acum exista profesori universitari de care imi aduc aminte cat se poate de perfect ca nu intelegeau, dupa ani de facultate, ce este si ce inseamna cu adevarat un genofond redundant. Si nici acum nu stiu de unde sa apuce termenul. In anul terminal Etica le-ar fi provocat frisoane daca n-ar fi fost predata de o profesoara cu mult tact.
  Trimit fumul inspre cerul albastru si multumesc pentru faptul ca ciorbita de fasole a fost foarte buna, si am timp sa fac pe desteptul (in prezenta mea) si sa-mi aduc aminte de cuvintele unei profesoare care mi-a zis asa: – Ben, e pacat de tine, lasa-ma sa te pun in legatura cu niste oameni care te-ar putea ajuta sa faci ceva cu mintea ta (sotie de ambasador candva, cu o ocupatie mai mult decat misto daca stai sa te gandesti ca obtinea lalele negre si… foarte multe altele care nu exista in mod natural, pe Terra). Nu ai cum sa te opui mi-a zis cand am deschis in fata dumneaei discutia apropo de organismele modificate genetic si campurile experimentale de pe la noi, despre legile europene in domeniu si cate si mai cate… Au trecut peste 20 de ani de cand aveam noi primele discutii, care acum par altora atat de proaspete! Si cu actualul ministru Invatamantului am avut o discutie asemanatoare, candva! In ziua in care eu am inteles ca lumea e condusa intr-un anumit fel, de catre anumiti oameni, si probabil dumnealui a inteles ca eu n-am ales calea viitorilor invingatori… de astazi.
  Am crezut si inca mai cred ca Terra e suficient de mare ca sa ne gasim cu totii cate ceva de facut.
  Au trecut deja doi ani de cand cei care nu s-au imbolnavit (ca mine) si n-au facut nici vaccin (ca altii) se pupa si se imbratiseaza cu noi… si continuam sa le ignoram echilibrul sistemului imunitar. Pai, ce facem acum? Tu mureai de frica si te-ai vaccinat (si acum ai mai multe drepturi decat mine), eu eram prost si m-am imbolnavit (si acum am mai putine drepturi decat tine) si impreuna punem la cale sa-i furam oile moldoveanului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro