joi, noiembrie 30, 2023

Dl. Ludovic Orban trebuie să facă și imposibilul pentru ca dl. Traian Băsescu să nu candideze la Primăria Capitalei

Vreme de 30 de ani, dl. Traian Băsescu a fost ceea ce se cheamă un politician atipic. Frust, om din popor, băiat de viață, lesne abordabil de oricine, prieten al mulțimilor, foarte puțin sensibil la finețuri de orice fel, dur și sensibil deopotrivă (simptomatic și astăzi momentul „dragă, Stolo!”), vesel, dar și foarte iute la mânie (ceva de genul cuiva care la ospețe „omora fără giudețu”) neiertător, oricând gata să le aplice foștilor prieteni deveniți dușmani sau doar adversari o lovitură fulgerătoare, veșnic pregătit să le ofere electorilor surprize dintre cele mai neașteptate. Dl. Băsescu a câștigat din poziția de outsider primăria Capitalei, iar în 2004 a intrat pe neașteptate în cursa prezidențială, reușind ca, în doar câteva săptămâni, să recupereze procentele ce îl despărțeau de Adrian Năstase. Despre care în octombrie nu era nici cel mai mic dubiu că va fi viitorul președinte al României.
Când, în toamna anului 2014, se pregătea să își încheie cel de-al doilea mandat de președinte al României, dl. Băsescu a spus, cui avea timp și urechi să îl asculte, că nu mai aspiră la nici o funcție. Că vrea să exerseze arta de a fi bunic. Că asemenea foștilor președinți din toată lumea civilizată se va mulțumi să privească și , eventual, să comenteze marile evenimente din viața politică internă și internațională. Și oricât de rău intenționat ai fi, oricât de resentimentar la adresa fostului președinte, nu se poate să nu admiți că și astăzi, mai ales în ceea ce privește politica externă, analizele televizate ale d-lui Băsescu sunt dintre cele mai calificate. Spre deosebire de alți europarlamentari români, dl. Băsescu chiar știe despre ce vorbește.
În după-amiaza zilei de 21 decembrie 2014, la foarte puține ore după ce a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, dl. Traian Băsescu a ieșit cu amicii lui politici la o bere. Însă doar naivii au crezut că fostul președinte își sărbătorește pensionarea. Mai mult ca sigur că în acea zi, politicianul care își luase în cel mai teatral mod cu putință adio de la PDL, punea bazele PMP-ului. Partidul care trebuia să fie un imens cadou făcut Elenei Udrea. Atâta doar că beneficiara avea prea multe probleme penale. Iar cei care, pe urmă, au preluat noul partid în locație de gestiune pur și simplu nu au nici pe departe anvergura lui Traian Băsescu. Care, neastâmpărat din fire, s-a simțit cum nu se poate mai bine în postura de locomotivă electorală. La parlamentarele din 2016, la europarlamentarele din 2019, având și el din asta oarece profit. Așa se face că astăzi, fostul șef al Statului își îmbunătățește considerabil pensia și alte câteva indemnizații și cu cele câteva mii de euro câștigate de pe urma navetei săptămânale la Bruxelles și Strasbourg.
De câteva săptămâni bune, dl. Traian Băsescu iar agită apele politicii dâmbovițene. Grație anunțului că ar putea să intre în cursa pentru Primăria Capitalei. A declarat sus și tare că o va face pentru a da o lecție USR-PLUS. Care nu a vrut în ruptul capului să accepte persoana propusă de PMP pentru primăria unuia dintre sectoarele Bucureștiului.
Orice analiză, cât de cât lucidă, arată că dl Traian Băsescu are șanse nu minime, ci de-a dreptul zero de câștig. Că nu va putea, cu tot sprijinul PMP, un partid debil, fără organizații puternice în teritoriu, să facă față mașinăriilor electorale puternice ale PSD, pe de o parte, ale PNL și ale alianței USR-PLUS, pe de alta. Că nu se va situa decât, cel mult pe locul al treilea. Ceea ce ar fi echivalentul unui rușinos autogol. Dacă nu cumva chiar al unui sepuku politic. Însă intrarea în cursă a d-lui Băsescu, dacă totuși se va produce, se va repercuta negativ asupra șanselor electorale ale d-lui Nicușor Dan. Pe drept sau pe nedrept, catalogat drept candidatul dreptei. În realitate, dat fiind neclaritățile doctrinare ale USR-PLUS, dl. Dan este candidatul anti-Firea și anti-PSD. Cele cel mult zece procente pe care le va dobândi dl. Băsescu ar avea valoarea unui sprijin considerabil acordat Gabrielei Firea. E greu de spus dacă procentele respective vor fi recuperate prin intrarea în cursă a candidatului Pro România (la urma urmei, un necunoscut politic pe nume Sârbu) și a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, cam fără priză la electorat.
Tocmai de aceea cred că dl. Ludovic Orban va trebui să facă tot ceea ce e omenește posibil spre a ajunge la o înțelegere cu mai-marii PMP care ar trebui convinși, cu orice preț, să nu încurajeze noua aventură politică a d-lui Băsescu. Mai întâi, fiindcă o victorie a Gabrielei Firea, facilitată de cele 10 procente de care fostul președinte îl va deposeda pe Nicușor Dan, ar fi semn rău pentru ceea ce se va întâmpla câteva luni mai târziu la alegerile parlamentare. În al doilea rând, deoarece înfrângerea d-lui Nicușor Dan ar echivala cu o înfrângere politică a d-lui Ludovic Orban însuși. Să nu uităm că, deși creator al USR, dl. Dan nu beneficiază de prea multă simpatie în rândul militanților din prima linie a partidului, cu atât mai puțin din partea d-lui Dan Barna. Să nu uităm nici că în primăvară dl. Ludovic Orban a surprins pe toată lumea, în primul rând pe colegii săi din conducerea partidului, anunțând că PNL îl va susține pe dl. Nicușor Dan în cursa pentru dobândirea șefiei Primăriei Capitalei. Un eșec al d-lui Dan ar însemna înainte de orice eșecul politic personal al d-lui Ludovic Orban. Poate chiar încheierea prezenței sale în fruntea PNL. Nu cred că îi va fi deloc simplu d-lui Orban să cadă la pace cu cei din PMP, pe mai departe extrem de sensibili la dorințele liderului fondator al partidului. Fie și numai pentru faptul că dl. Băsescu îl urăște de mult timp și de moarte pe actualului președinte al liberalilor, fostul președinte s-ar putea să se încăpățâneze.
Neintrarea în competiția pentru Primăria Capitalei a d-lui Traian Băsescu, ca urmare a unor negocieri între PMP și PNL, ar confirma faptul că dl. Ludovic Orban este un lider politic de mare anvergură. Dacă asta convin sau nu, cine sunt cei cărora lucrul le-ar plăcea și cine sunt cu totul alte probleme.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. M-as bucura sa intre Basescu in competitie si sa se faca de ris… poate-si aminteste cineva de „realizarile” lui ca primar, ca ministru …
  In rest calculele cit ia ala si cit alalalt nu prea conteaza, nu stiu daca Nicusor, care pare un baiat cumsecade, dar atit si nimic mai mult, ar fi un bun primar, ca asta conteaza pina la urma.

  • MOTIVE pentru care Nicușor Dan trebuie să fie votat.

   1- Nicușor Dan a arătat de mai mulți ani că ÎI PASĂ de acest oraș (vezi activitatea în USB);
   2- Nicușor Dan CUNOAȘTE PROBLEMELE orașului (transport, căldură, apă, calitatea aerului, etc.);
   3- Nicușor Dan VREA să administreze orașul astfel încât să se schimbe în bine (pentru că îi pasă);
   4- Nicușor Dan POATE să propună și să aplice măsuri pentru modernizare (pentru că este deștept);

   5- Nicușor Dan propune și promite TRANSPARENȚĂ în cheltuirea banului public.

   • La punctele 1-4 s au descurcat toti cumva, inclusiv petrov, videanu, oprea, negoita, firea (proiecte, planuri marete, promisiuni si laude). Punctul 5 insa lasa de dorit, aici e buba! De aici si lucrarile proaste dar scumpe, servicii de proasta calitate, samd.

 2. Ce stim despre aceste alegeri locale care au loc in luna septembrie a a.c. Pina in prezent USR-PLUS si PNL au anuntat sustinerea lui Nicusor Dan la functia de primar general al orasului Bucuresti ,ALDE(cit o mai fi ramas din el ) a anuntat candidatura lui CPTariceanu , PRO Romania a anuntat si el candidatura lui Ioan Sirbu ,PMP inca nu are o decizie anuntata in clar , PSD ramane fidel fostului primar general Gabi Firea,cit despre ceilalti candidati , citi or mai fi ,nu prea mai conteaza .Daca fostul presedinte intra in lupta si candideaza pentru aceasta functie are de infruntat un candidat pacifist ca si comportament , civilizat si care nu accepta denigrari venite indiferent din partea cui . Fostul presedinte nu va candida (dar am mai spus asta) fie si pentru simplul motiv ca nu poate ramane in istoria comuna a Romaniei si a capitalei numita Bucuresti – omul care a ajutat PSD – ,chiar daca actualul primar va pierde . Dupa doua mandate in care a fost suspendat si in care s-a luptat cu Adrian Nastase si Mircea Geoana (acum la NATO) si a si cistigat sa vii sa spui ca ajuti PSD (prin ricoseu )este imposibil de digerat de cetatenii tarii si chiar de fostul presedinte . Nicusor Dan este de pe acum noul -primar general – ce va lua un procent undeva la 50 de puncte ,iar restul va fi impartit intre ceilalti candidati cu o marja mai ridicata pentru Gabi Firea.

 3. In fapt, Basescu nu face decat sa scindeze voturile dreptei in loc sa la adune la un loc, pentru a scapa de cei din PSD. O face din orgoliu personal, care sa arate ce mai poate, dar in fapt devine o coada de topor contra voturilor opozitiei, Inca o dovada ca nu stim sa fim uniti atunci cand este mare nevoie. Pe acest aspect se bazeaza si PSD. Un exemplu, mununata asociere intre Firea si Dan Cristian Popescu care pupa condurii primaritei.

  • Care dreapta vs stanga? Pe Basescu l-au interesat atat de mult ideologiile, cat i-a interesat si pe alti lideri de partide (Tariceanu, Nastase, Voiculescu, Bleaga, Ponta, Dragnea, et al) . Va place sau nu, toate partidele post-decembriste au de fapt aceasi ideologie: „laba pe ciolan”! De parca nu ati stii cum merg treburili in Romanika.

 4. eu cu cine votez?! Clotilde & Ciprian par ok in rest 1 apa &-1 pamant; Basescu exclus, Barna & Nicusor 2 impostori politici ratati, ceilalti nici nu mai merita amintiti / deci?!

  • @ shinobi
   Dacă nu vă supărați, vă rog să îmi spuneți și mie de ce vi separe OK dna Clotilde Armand. Mie mi se pare extrem de arogantă și… cam atât.
   Sincer mi-aș dori ca cei care candidează să prezint și CV-uri succinte ale activității și realizărilor personale. Altfel, rămân niște iluștri necunoscuți, care nu mă prea interesează.

   • nicio problema dl inginer! am scris ca pare… prin urmare mi-am luat 1 marja de siguranta; la pro sunt studiile, programul cu care a candidat data trecuta cand & am votat-o & (aici e 1 fel de gluma) ca nu mai apare cu unghiile acelea indecent de rosii posibil in urma unei sugestii care-mi apartine; mai ramane sa rezolve cu cerceii (!); la cons e relatia ei gri cu religia / iar cand voi sesiza & eu aroganta o tai negresit de pe lista cf legii firii / ma onorati!

   • Aoleu, pleaca baba cu cozonacii! Sarmanii „contractori” nu mai pot vinde lucrari si servicii de proasta calitate la pret dublu (va dati seama?)

 5. Cu cit mai multi „catindati”, cu atit mai diluate voturile, in defavoarea lui Nicusor Dan, din pacate. Sa speram ca toti bucurestenii cu capul pe umeri vor iesi la vot masiv si-l vor vota pe Nicusor Dan. Orice alt candidat, facind parte din aceeasi mocirla de grupari de condamnati, anchetati si (inca) neprinsi e toxic.

 6. Daca l-ati fi ascultat pe Basescu, i-ati fi dat dreptate. Daca nu face parte din acea coalitie, atunci PMP-ul trebuie sa aiba un candidat care conteaza, tocmai ca sa poata sa conteze mai departe ca partid. Fara sa fie parte in coalitie si fara candidat, PMP-ul isi inceteaza existenta. Probabil Ludovic Orban va incerca sa mituiasca niste figuri din PMP. Cu ce si cum, sunt neincrezator. Basescu are posibilitatea sa candideze si fara PMP, daca vrea. Cat priveste reputatia de invingator pe care Basescu ar dori s-o lase mostenire, n-as paria pe asta. Basescu e un jucator care nu intra in depresie daca pierde – vezi exemplul lui Emil Constantinescu, cel care a abandonat lupta inainte de inceputul ei. Asa ca negocierea, daca va fi, va trebui facuta cu Basescu, nu cu PMP.

 7. Sa traiasca Capitanu’ Petrov, consilierii si sforarii… incepand cu Dan Andronic, Cocosii, Gigi Muschi, pana la Popoviciu si Buzaianu, et al. Capitanu’ are intradevar ceva talent la demagogie si la luatul peste picior (se vede ca este format in Port;), dar mai scrieti-ne si ceva despre raul „ciuma rosie” cum i se spune domnule Morariu. Ca deh, asa merg treburili in Romanika: raul cel mare vs raul nu chiar asa de mare si viceversa.
  Hai la albaaa-neagraaa neamuleeee!

 8. Cind alegi ba pe Oprescu, pen`ca ti-a promis sosea suspendata, ori pe Firea, ca a publicat poezii, si nu iti plac nici alti fosti primari, niciunul, s-avem pardon, dar voua nu va place nimic. Va simtiti bine criticind. Asa cum a demonstrat pina acum Nicusor Dan. Vi-l vreau Primar, sa vedem cum Salveaza el Bucurestii si pe cine mai critica? probabil greaua mostenire.

  • Domnule, cum spunea si cineva mai sus, spre deosebire de fostii primari (pesede, pedele, penele, etc) Nicusor Dan propune TRANSPARENTA in cletuirea banului public. Servicii si lucrari de buna calitate la pret competitiv… cam asta ar fi salvarea!

 9. „Dl. Ludovic Orban trebuie să facă și imposibilul…”

  Nu cred că, doar pentru că dl Iosif Buble (soțul deputatei PSD Adriana-Diana Tușa) i-a spus d-lui Traian Băsescu prin intermediul CURS că ar obține un scor potențial de 16%, dl L Orban ar trebui să facă ceva anume – nicicum imposibilul – pentru ca acesta să nu candideze.

  De fapt, am nelămurire cu privire la decizia d-lui T Băsescu de a candida la primăria Capitalei, care știe că oricum nu are nicio șansă să câștige. Candidând, dl Traian Băsescu spune practic tuturor cu voce tare „PMP și eu sprijinim PSD, iar acesta a fost și este rolul nostru pe scena politică”. Astfel, devine limpede că PMP, partidul „pe persoană fizică” pe care l-a creat (poate la sugestia vreunui serviciu) este un instrument politic aflat în slujba și servind interesele PSD.

  Or, în acest context, era mai util pentru domnia-sa să mențină aparența de independență a PMP față de PSD, pentru ca demersurile sale în favoarea PSD să fie mai credibile, fiind făcute sub acoperire, iar manipularea electoratului, mai eficientă. Ba, chiar am auzit pe cineva de la PMP că se declara creștin-democrat, se pretindea „de dreapta” etc. Prin acțiunea sa, dl T Băsescu spune clar tuturor că PMP este doar „un pui” al PSD.

  Astfel, PMP pierde și electoratul pe care îl are. Dl T Băsescu își îngroapă nu doar propria carieră politică, dar și partiidul pe care l-a creat, PMP. De ce ar face asta?! Este atăt de mare disperarea că PNL/USR/PLUS ar putea să câștige primăria Capitalei (de fapt, precum spuneți, așa arată sondajele) ?

 10. Domnule Mircea Morariu,

  a tenta = a momi.

  Are acest articol un scop de a tenta electoratul spre PNL? Am recitit articolul dvoastra dupa cateva zile si acum imi dau seama ca pare a fi pro dreapta. Credeti ca liberalismul va salva situatia din Romania?

  Mumltumesc,
  VLG

 11. Curioase …chestii ! Traian Băsescu este , dacă număr bine, în cel de-al 16 -lea an de prezență în politica de vîrf, inclusiv la nivel european. N-a fost comod, n-a fost previzibil și nu va fi. A stîrnit rumori și …umori și o va mai face. DISTINCT .”Băsismul” există și va exista și în …2024 și chiar după .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro