sâmbătă, februarie 4, 2023

Dragnea și “partidul de maimuțe”

Cred că analistul politic și patronul postului de televiziune Realitatea tv, Cozmin Gușă, merge prea departe atunci când susține sus și tare că președintele PSD, Liviu Nicolae Dragnea, ar fi fost pregătit și dornic ca, duminica trecută, să își anunțe candidatura la președinția României, în cazul în care Referendumul pentru modificarea Constituției ar fi fost validat ca urmare a unei prezențe la vot suficiente.
Cu toate acestea, sunt mai mult ca sigur că atât dl. Dragnea cât și PSD ar fi vrut să facă din așteptatul succes al consultării populare o floare numai bună de atârnat la butonieră. Au fost tot felul de indicii, de la declarațiile din țară, de dinainte de Referendum, ale d-nei Viorica Vasilica Dăncilă, care, pe lângă funcția de premier, o mai deține și pe aceea de președinte executiv al PSD (vai, săraca!), până la cele post-referendum, care mai de care mai nervoase, mai nevricoase dar și mai iresponsabile ale unor inși de calitatea intelectuală și umană dubioasă a unui Codrin Ștefănescu sau Șerban Nicolae, că PSD își punea mari speranțe în reușita Referendumului.
Boicotarea lui de o consistentă parte a populației a fost neașteptată, iar dl. Dragnea a avut nevoie de două-trei zile înainte de a-și veni în fire și a ieși în spațiul public. Nu, nu cu o declarație de bun simț, dl. Dragnea este defectiv de această calitate, ci negând asocierea dintre PSD și Referendum, susținând sus și tare că nu ar fi vorba despre un eșec al PSD, dar și făcând două sau trei afirmații care ar trebui să ne pună cum nu se poate mai serios pe gânduri. Văd în ele intenția PSD de a-și manifesta încă și mai apăsat tendințele autoritariste. Iată, dl. Liviu Nicolae Dragne ar dori să nu mai existe un prag de prezentare a cărui realizare să condiționeze validarea unei consultări populare, dar și introducerea obligativității prezentării la vot.
Chiar și în cele două zile de tăcere, umbra lui Dragnea nu a fost total absentă din spațiul public. Nici în această privință nu cred că dl. Gușă ar avea dreptate. Dragnea a recurs la tertipul delegării competențelor sale sluguței de serviciu Florin Iordache (omul și-a probat cu vârf și îndesat supunerea totală încă din seara de sfârșit de ianuarie a anului 2017, atunci când a anunțat emiterea buclucașei Ordonanțe 13), trasându-i acestuia sarcina precisă de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la noi și noi conflicte inventate. În plus, Dragnea nu se lasă și vrea să înfrunte și să înfrângă ÎCCJ în așa fel încât să aibă un complet de judecată favorabil în recursul procesului privind angajările fictive de la Consiliul Județean Teleorman. Tot din ordinul lui Dragnea, guvernul pregătește o masivă operație care, în caz de reușită, ar bulversa complet justiția română. E vorba despre anularea a sute de verdicte date și în urma unor probe obținute cu ajutorul SRI.
Prin tot ceea ce a întreprins în primele cinci zile de după Referendum, cu mână proprie sau prin interpuși, dl. Liviu Nicolae Dragnea nu făcut decât să confirme că este fidel principiului său simplu ca bună ziua: ‘’Nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție’’.
Acționează însă oare dl. Dragnea ca un om deștept? Întreprinde oare el acțiuni care, pe termen lung, să îi întărească credibilitatea și poziția în partid? Nici vorbă! Dragnea este, mai exact, a devenit omul momentului. Dragnea de acum nu mai are nimic în comun cu strategul căruia i se datorează, în bună parte, rezultatele aproape incredibile obținute de PSD la alegerile din decembrie 2016. Dragnea nu se mai gândește decât la propria salvare. A pierdut din mână partidul, iar acesta este în plină disoluție. Nici urmă de unitatea de monolit, o aspirație pe care PSD a moștenit-o din arsenalul ideologic al PCR. Înregistrările care fac, în ultimele zile, deliciul presei, înregistrări în care pretinsul “rebel” Adrian Țuțuianu spune ce crede despre miniștrii Dănuț Andrușca și Lia Olguța Vasilescu, dar și despre amicul acesteia, Claudiu Manda, și edictează că PSD s-ar fi comportat de parcă ar fi “un partid de maimuțe” ( se non e vero, e ben trovato!) arată în cel mai limpede mod cu putință acest lucru.
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Puterea de „strateg” a lui Dragnea a fost întotdeauna supra evaluata, ca si cea a lui Blaga, „buldogul”, care s-a fasait binisor de atunci. Bula Blaga s- dezumflat din momentul in care a fost intepata de „acul” justitiei. Strategia celor doi s-a bazat si se bazeaza pe furt de voturi, pe trafic de influenta, intr-un cuvant pe ilegalitati. Condamnarea lui Dragnea pentru aducerea fortata la vot, chiar si cu suspendare, a dezumflat prezenta la referendum intr-un fel cu totul spectaculos, pentru ca eu cred ca asta e adevaratul motiv al prezentei slabe la vot. Frica de Justitie.

  • Numai ca „intepatura Justitiei”, in cazul Blaga, s-a dovedit mincinoasa. Au spus-o judecatorii, achitindu-l.
   Iar cu Dragnea o lungesc pina la calendele grecesti ori pina finalizeaza si dosarele Revolutiei si Mineriadelor :D

   • Se mai intampla ca procurorii sa fie „plimbati” mai ales de unii „experimentati” ca Pinalti. Dar ideea ai prins-o! Sper! In privinta lui Dragnea, este deja condamnat. Si efectul s-a vazut la referendum! Poti calcula cu precizie cati erau adusi la vot!

 2. Si daca dispare Dragnea, ce? Dispare PSD? Nu, nici vorba.

  Credeti ca romanii vor incepe sa iasa la vot din 2019? Nu, au ramas prosti.

  Dragnea pleaca, dar PSD ramane la putere.

  • Metodele PSD-ului trebuie sa dispara si prin consecinta va disparea si PSD. Din momentul in care metoda psd-ista de „aducere” la vot a fost condamnata in justitie, o treime dintre votantii PSD a disparut, pur si simplu s-a evaporat.

 3. Si totusi … mult din procentul de Nu la Referendum provine de la PSD!
  De ce?
  Ca să justifice „necesitatea unei legi a parteneriatului…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro