vineri, ianuarie 27, 2023

Drept la replica: Este domnul Liiceanu dedesubtolog?

S-or fi întrebînd unii ce l-a apucat pe domnul Liiceanu de scrie cu atîta ură și fiere împotriva mea. Este o veche poveste, despre care n-aș fi vorbit niciodată, preferînd să o consider un episod ridicol și minor din cronica supărăcioșilor intelectuali români. În 1998 am avut o divergență de opinie în privința intervenției NATO din Iugoslavia, eu nepunînd în cauză politica externă a României de la acea dată, ci formulele găunoase dintr-un text de sprijin pentru bombardamente redactat de domnia sa. “De tout cela”, scriam în concluzie, “une bonne nouvelle se dégage : Monsieur Liiceanu a enfin surmonté sa légendaire peur du ridicule” (“Din toate acestea o veste bună se degajează : domnul Liiceanu și-a depășit în sfîrșit legendara frică de ridicol”).

Atinsesem punctul de nevralgic : domnul Liiceanu este într-adevăr obsedat de teama de a nu fi ridicol. Nu mi-a iertat niciodată o frază care descrie exact resortul intim al personalității sale. Și nu puține au fost situațiile ridicole generate de supărarea domnului Liiceanu : o dată m-a rugat Andrei Pleșu să mă ascund după un colț ca să nu mă vadă Liiceanu, alte dăți ne-am făcut că nu ne vedem, deși eram la jumate de metru unul de celălalt, dar cert este că de atunci nu am mai vorbit niciodată. Așa că e pură invenție fraza pe care mi-o atribuie în veninosul său articol : “Eu am stat la masă cu regi și regine.” Iar comparația cu Ceaușeștii e de tot hazul.

Tot minciună este și afirmația că nu am cerut domnului Pleșu permisiunea de a reproduce în context electoral cele cîteva cuvinte bune pe care le scrisese despre mine într-un articol din “Dilema veche”. Acele cuvinte amabile nu îl transformau în nici un caz pe Andrei Pleșu în agent electoral. Văd însă că domnul Liiceanu nu are nici o problemă în a fi agentul electoral al lui Dan Barna de dragul căruia a sacrificat atît spiritul critic, cît și simțul ridicolului : “singurul politician cu viziune modernă coerentă și cu o ofertă politică nouă, cu o personalitate bine conturată și cu cel mai fluent discurs electoral, în al cărui program se conturează limpede lista priorităților României”. După asta urmează o scurtă listă de teme care nu-l diferențiază cîtuși de puțin pe politicianul vizionar : refacerea clasei de mijloc, creșterea bugetului educației la 6%, alegerea primarilor în două tururi, împiedicarea penalilor de a accede în funcții publice, adică generalități pe care le spun aproape toți candidații. Oricum, domnul Liiceanu a susținut cu aceleași cuvinte și alți prezidențiabili de după 90. În general, fără prea mult succes. O singură dată i-a ieșit socoteala : atunci cînd a mizat pe Traian Băsescu.

Teza principală din articolul domnului Liiceanu nu este nimic altceva decît teoria propagandei barniste : Dan Barna nu se prăbușește din pricina propriilor erori și lipsuri, ci pentru că există o conspirație, un dedesubt. Iar această urzeală malefică are un instrument : Theodor Paleologu, “aliatul din umbră al Vioricăi Dăncilă”. Aici ridicolul frizează deja grotescul : mă și vedeți pe mine complotînd cu doamna Dăncilă în mare taină pentru a zădărnici salvarea României de către “singurul politician cu viziune modernă”. Sau imaginați-l pe Traian Băsescu punînd la cale tot felul de machiaverlîcuri în conciliabule secrete cu Fifor, Gușă și Orlando. Dedesubtologia liiceniană e de-a dreptul comică. Ea presupune un total “sacrifizio dell’ intelletto”.

Dedesubtologia domnului Liiceanu și a propagandei barniste se bazează pe două presupoziții simpliste : 1) voturile sînt ca niște obiecte, sînt proprietatea unui candidat și pot fi furate de un altul ; 2) oricum cîștigă Iohannis, deci miza alegerilor nu e turul doi, ci eliminarea doamnei Dăncilă încă din turul întîi. Consternantă în aceste presupoziții falacioase este în primul rînd lipsa de cultură politică. Cum să vorbești de voturi ca de niște ouă ? Cum vine asta să iei niște procente de la altul ? Oricum, vorbim de un candidat care se situează la jumate din voturile alianței care îl susține. Nimeni și nimic nu-i mai poate opri căderea : nici pisicuții, nici Liiceanu. În plus, e cea mai mare prostie să votezi negativ încă din primul tur. În primul tur avem șansa unică de a spune ce vrem penru țară, de a ne afirma valorile, de a ne exprima adeziunea la un program, de a susține ideile și personalitatea candidatului care ne place și de care ne simțim reprezentați. Cum spun francezii : “au premier tour on choisit, au deuxième on élimine” (“în primul tur alegi, în al doilea elimini”).

Dar tare mă tem că domnul Liiceanu îmi va reproșa și citatele în franceză, așa cum mi-a reproșat că am citat un dicton latinesc sau că am evocat “Iliada”, acest fundament al culturii europene. Atîta alergie la cultura clasică e surprinzătoare din partea unui famulus al lui Constantin Noica. Deh, nu te pui cu “viziunea modernă” din “Matrix” și “Star Trek”…

Distribuie acest articol

180 COMENTARII

 1. Eu inca nu am inteles de ce candideaza dl Paleologu. De ajuns in turul 2 e clar ca nu are nici o sansa. Cred ca singurul scop este sa aduca un pic de relevanta PMP-ului si sa-l salte la peste 5% pentru urmatoarele alegeri Parlamentare. Dar cu dl Basescu proaspat dovedit informator al Securitatii, slabe sanse sa se mai poata salva ceva.
  Din cate am urmarit, miza personala e doar una de imagine. Dl Paleologu iubeste sa se viseze Presedinte. Vrea sa fie important, in prim plan. Se simte de la o posta din discursurile zeflemitoare si pline de iubire de propriile cuvinte. Orice om, care are cat de cat bun simt, dispretuieste astfel de manifestari.

  • Va imaginati vreo secunda ca dl. Barna are cea mai mica sansa sa ajunga in tutul 2?! Sau ca daca chiarprin absurd ajunge acolo are cea mai mica sansa sa castige ceva?! Oare ce mai candideaza?! Are un scor mult mai rpost ca cel al partidului si pare sa-l traga in jos.

   Dl; Paleologu are un scor mult mai bun ca cel al partidului (deci il trage in sus) si inn plus aduce o pata de culoare si buna dispozitie intr-o campanie dominiata de idioti posaci ce se tem ca dreaqu’ de tamaie sa apara in confruntari publice.

   • @JS,

    Si de la ce Paleologu trage PMP in sus, de la inaltimea celor 3% pe care ii au in sondaje acum, sau de la Basescu fiind gasit colaborator al SECU la curtea de apel?

    • E o diferență mare între trasul în sus al d-lui Paleologu și trasul bine de tot în jos al d-lui Barna. Nu-i așa?

  • Candideaza din partea unui partid, nu in nume personal. Asa se procedeaza in democratie.
   Altii ar putea sa se intrebe ca tine: „Eu inca nu am inteles de ce candideaza dl Barna”? caci nici el nu e sigur ca ajunge in turul doi :D

  • Pai a spus-o chiar Baselul cand l-a lansat pe Toderica: ,,eu pe Barna vreau sa-l incurc.” Apropo, Nuti LaCostaricana ce mai face, d-le Paleologu? Si asa se adeversete inca o data ca majoritatea intelectualilor de la noi sunt impotenti politic. Zero valoare adaugata. Orice vot pentru Toader e vot dat mafiei PSD.

   • Cu un asemenea nick, Toaderica al lui Nuti, e clar cam cat se pricepe din politica. Putin spre deloc. „Toaderica” nu este al lui Nuti sau al altcuiva, dar pentru a intelege atata lucru trebuie sa nu te lasi manat de ura. Greu de tot in aceste zile de idolatrie userista.

   • Inteleg de unde vii, dar imi pare ca Baselu si-a facut treaba: s-a ales, a plecat, imunitate etc. Acum, imi pare ca PMP, indiferent cum a aparut, e Tomac mai degraba decat Basescu. Ipochimenul va continua sa imparta intelepciuni portuare in media, dar PMP s-ar putea sa-si vada de treaba lor. Ma uit ca declaratiile lui Basescu in ultimul timp sunt mai degraba in nume personal. Sa vedem, s-ar putea sa gresesc si ce spune un coleg mai jos, ca PMPistii o sa fuzioneze cu PNL, sa se intample, ceea ce m-ar dezamagi, darnrepet, sa vedem. Intre timp, eu nu vad o aliniere a discursului lui Paleologu la fixatiile basesciene, licurici etc. El, Paleologu, pare sa-si cante propriul cantec, bun/rau, contestabil sau nu, dar al lui.

  • Eu suspectez mai degraba ca dl Paleologu candideaza pt a incasa cei 10 mil. de dolari. Bineinteles nu doar pt sine ci pt PMP.

   E clar ca el va lua 3% deci tot ce face acum e sa joace un teatru ieftin si sa stranga facturi mai mult sau mai putin fictive dupa care se duce cu ele la decontare. It’s just business.

   Iar prin faptul ca loveste in Barna nu ii face un serviciu lui Dancila, ci lui Johanis pt ca Johanis o vrea cu orice pret pe Dancila in turul 2. Parlamentarii PMP si-au negociat deja absorbtia in PNL pt ca inteleg si ei ca altfel nu vor mai intra in parlament, iar deal-ul acolo ei. E trag tare pt Johanis si PNL acum loving in Barna si USR.

   • Good point! La banii de campanie si negocierea cu PNL nu m-am gandit. Si daca nu fuzioneaza prin absorbtie cu PNL, tot are sens sa negocieze o alianta pentru accederea in Parlament in 2020. In cazul ala au nevoie de cat mai multe procente, sa arate ca sunt relevanti.

  • Deci sa votezi pe Paleologu, cand poti sa-l votezi pe candidatul cu cele mai mari sanse sa il inlocuiasca pe Iohannis in a fi mediocrul nr. 1 din Romania? La pariuri cu voi mai baieti.

  • „Eu inca nu am inteles de ce candideaza dl Paleologu”

   Pentru mine candideaza. Si pentru toti oamenii de bun simt cu convingeri de dreapta [conservatori, libertarieni, liberali in sens clasic]. Daca va deranjeaza asa rau intrarea unui om politic cult si echilibrat in jocul democratic nu aveti decat sa votati pe oricare din populistii stangisti care iubesc poporul si’si urasc discursurile sforaitoare. nu’i asa?

   • Eunuke – Tara asta e dominata de 30 de ani, sub diverse forme, de o gasca de indivizi care sint la polul opus al valorilor pe care le afirmati dumneavoastra. Cit timp va mai conta in politica romanesca FSN si avatarurile lui, constituite din politicieni reuniti strict in jurul unei comunitati de interese personale, iar nu al unor valori, romanii vor fi condamnati sa voteze util, sa aleaga candidatul cel mai putin rau cu cele mai mari sanse.
    Daca chiar credeti astazi, in preajma votului, ca Paleologu are sanse mai mari ca Barna sa intre in turul 2, inseamna ca sinteti tare naiv.
    Miza este ca PSD-ul, prin esecul lui Dancila de a intra in turul doi, sa isi mai piarda din relevanta, in perspectiva alegerilor care urmeaza la anul.
    De abia dupa ce pesedistii dispar din peisaj, o sa ne permitem luxul sa votam cu candidatii care ne reprezinta cu adevarat. Din pacate, nu sintem inca acolo.

    • Stimate domn,

     Dl. BArna nu are nicio șansă să ajungă fie și aproape de turul 2. E undeva pe la jumătatea scorului USR+Plus de la europarlamentare. Ce rost are să mai chinuiți biata creatură?!

     Și nu în ultimul rând e cel puțin la fel de periculos ca coana Vasilica-Viorica sau Diaconu. Cu marea diferență că ăia fac rău din interese meschine, dl. Barna face rău din fanatism.

     • De unde stiti care e scorul lui Barna?
      Si care e sondajul care va spune cu cine voteaza acea jumatate din alegatorii USR-PLUS care, ziceti dumneavoastra, nu ar vota cu Barna?
      Cit despre „pericol” si „a face rau”, poate ca pe dumneavoastra, care traiti in America, nu va deranjeaza ca Romania e o tara inapoiata, care are nevoie ca de aer de infrastructura, de autoatrazi, de bani publici gestionati corect, de modernizare/informatizare a administratiei, de sistem de sanatate decent, de stabilitate legislativa si de increderea investitorilor straini etc etc. Toate astea au fost ignorate total de guvernarile psd si sint promise ca prioritati de cei de la PNL si USR/PLUS. Dumneavoasta despre ce „pericole” pentru romani vorbiti, comparabile cu perpetuarea sistemului pesedist?

      • Pai cam toate sondajele il dadeau pe dl. Barna pe la juma’ din scorul partidului de la europarlamentare. Singura exceptie era un sondaj platit de USR ce-l dadea pe la 15% din intentia de vot adica la 65%-70% din scorul partidului la europarlamentare. In mod normal un leader atat de impopular ar fi trebuit de mult sa se retraga din cursa si sa-i dea sansa altuia mai bun sa-si incerce norocul. Acum e desigur mult prea tarziu… Habar n-am cu cine voteaza restul alegatorilor USR din primavara. Ceea ce conteaza e ca in niciun caz nu voteaza cu dl. Barna. Ceea ce insemna ca dl.Barna face ceva complet gresit si ca e in plus in toata povestea asta cu alegerile…

       Stiamte domn, tocmai pentru ca traiesc in America povestea cu USR+PLUS e deja vu. USR azi e exact partdiul democrat in epoca de lunga opozitie de sub mandatul lui Bush. E exact aceeasi gargara: „infrastructura e catastrofala, trebuie stabilitate si mediu investitional”, etc. etc. etc. Cand au luat in sfarsit Comgress-ul in 2006 nu au facut NIMIC din ceea ce au promis. au fost extrem de preocupati de probleme ale LGBT, de incalzirea globala, de toaletele pentru trassexuali, de probleme „identitate”, de minoritati, de imigratie, de privilegiile albilor… Am aflat appoi ca infrastructura e de fapt buba ca sunt si asa prea multe masini si ca nu e bine sa se extinda reteaua rutiera pentru ca atunci vor fi si mai multe masini si deci si mai mult efect de sera :) La capitolul cu mediul de afaceri au inventat munti de reglementari dementiale si taxe pentru a „descuraja exploatarea”… Figura a tinut tot asa pan-n 2010 cand au pierdut majoritatea. In 2018 au reusit din nou sa preia camera inferioara a Congress-ului promitand ca vor face minuni in sistemul de asigurari medicale. Pana una alta tot ce au facut a fost sa se lanseaze intr-un circ fara sperante impotriva lui Trump si sa incerce sa cocoseze companiile producatoare de medicamente si echipament medical cu noi restrictii, care daca ar fi intrat in vigoare ar fi marit si mai mult preturuile serviciilor medicale pe care se laudau ca le vor cobora…

       Exact aceeasi va fi si abordarea USeRee daca Doamne fereste vor ajunge vreodata la putere… Se vor razboi cu Biserica Ortodoxa si cu „obscuarnatismul pupatorilor de moaste”. Le-am vazut deja fantismul anticrestin cu ocazia referendumului pentru definirea constitutionala a familiei.. L-au atruncat peste bord pe fondatorul partidului imediat ce acesta a indraznit sa chestioneze oportunitatea angajarii partizane a USR in povestea referendumului. Exact ca-n stalinism. Vor descoperi ca dau „schimbarile climatice peste noi” si ca trebuie de fapt rarite masinile si puse niscai taxe noi pe hidrocarburi. Ca de fapt marea problema a Romaniei e lipsa tarlaleoor cu panorui solare chinezesti si moristi de vant, intr-o tara cu jumatate din numarul de locuitori cu buda in curte :) Ca nu de sosele avem nevoie ci de cai ferate rapide a caror realizare va dura inca un secol. etc. etc…

       Amerecanii au o vorba faina: Daca arata ca rahatul, pute ca rahatul, nu mai e necesar sa-l si gusti spre a te convinge ca e rahat…

      • @Zwejk – Nu sint de acord. Democratii din SUA „isi permit” sa se preocupe de temele care va repugna pentru ca in America au fost demult rezolvate la un nivel decent problemele de baza cu care se confrunta Romania. Dumneavoastra puteti sa votati linistit impotriva democratilor pentru ca stiti ca o administratie republicana va conduce bine tara.
       Or Romania nu a depasit inca etapa initiala, nu i-a eliminat inca din spatiul public pe cleptocratii proveniti din elita PCR-ista si securista si pe urmasii lor tineri (precum Ponta) care impiedica dezvoltarea tarii la nivel de baza.
       Teme precum relatia cu Biserica sau casatoria homosexualilor sunt futilitati in Romania care nu are inca o autostrada care sa lege Bucurestiul macar de Nadlac si de Iasi si Cluj.
       E o chestie de pragmatism si de prioritati. Trebuie intii combatut cit mai mult PSD-ul, in speranta ca ar putea fi trimis in irelevanta (ceea ce nu e deloc clar ca e posibil, dar trebuie macar incercat) si abia apoi se vor putea separa apele urmind liniile de demarcatie care va intereseaza pe dumneavoastra (PNL devenind, poate, un fel de partid republican si USR/PLUS un fel de democrati).

      • @marian

       „Democrații” din America își permit sîă se ocupe doar de ei însăși. Exact ca PSD-ul sau USR-ul românesc. E ceea ce Lenin numea „boala stângismului”. O fi știut el ce zice :)

       Exact faptul că mari centre ale României ca București, Iași și Cluj nu sunt legate de autostrăzi e o mare problemă a României. Sau faptul că aproape jumătate din români mai au bunda în curte. Și dacă într-o astfel de țară înapoiată principala grijă a USR e LGBT-imea, până într-acolo încât îl aruncă peste bord fără drept de apel pe președintele lor fondator al partidului pe motiv că nu-i sufcient de LGBT-eu, ne indică clar micimea și mizeria morală a USR-ilor.

      • @Svejk – Dumneavoastra si cu mine avem perceptii diferite despre prioritatile USR. Mie nu mi se pare deloc ca pentru ei LGBT ar fi o prioritate. Si ei nu l-au aruncat peste bord pe Nicusor Dan, ci el a fost excesiv de rigid si si-a dat demisia, nefortat de nimeni, doar pentru ca ei au decis sa se pozitioneze impotriva referendumului, tocmai pe ideea ca subiectul LGBT e unul minor si nu ar trebui sa mobilizeze atita energie (tineti minte poate ca tema a fost total artificial inventata si ca nimeni nu a propus, nici inainte de referendum, nici dupa, sa devina posibila casatoria homosexualilor in Romania).
       Nu mai insist, dar ma tem ca subiectul LGBT va obsedeaza mult mai mult pe dumneavoastra decit pe cei pe care ii acuzati ca ar fi marii lui promotori.
       Dati-mi voie sa sper ca USR se va preocupa, impreuna cu PNL, de bude si autostrazi in primul rind.

      • @marian

       Dacă avem percepții diferite vis a vis de USR mă tem că trebuie să vă dau vestea cea câncenă cum că percepția dumneavoastră e complet falsă…

       Pentru USR-ei LGBT-imea a fost și este prioritatea 0. Dacă n-ar fi fost așa nu s-ar fi angajat cu atâta furie în povestea referendumului. La fle cu Nicușor Dan. L-au adus în stiația de a-și da demisia ca să nu sufere umilința supremă a excluderii. Dar chestia rămâne. Nu-mi pot imagina nicio secundă că dacă aș putea avea vreo dispută vis a vis de politica din Lichetnstein cu președintele clubului de golf, sau că că el ar ajunge în situația de demisiona de teamă că trag sforile pentru aruncarea sa peste bord de pe urma disputei. La fel cum mi-ar fi imposibil să conving clubul de golf de pe County Road 81 să ia o poziție fermă vis a vis de politica din Lichetenstein. Asta pentru că politica din Lichetenstein nu are nicio miză pentru niciunul din noi.

       Însă nu aș avea nicio problemă să-l duc la demisie dacă nu ne înțelegem vis a vis de bugetul districtului școlar adoptat Marți prin referendum. La fel cum clubul de golf a avut o poziție cât se poate de vocală și fermă în acea privință fără să fie nevoie să fac eu lobby. Asta pentru că e o temă cu o miză deosebită.

       Dacă LGBT-imea nu era o temă de căpătâi, USR n-ar fi avut nicio poziție la referendum, iar Nicușorul ar fi fost bine merci catindatul lor la președinție… Și e tare greu de crezut că ar fi fost în situația jalnică în care e se zvârcolește azi Barna la jumătate din scorul partidului…

    • „Tara asta e dominata de 30 de ani [blabla]”

     In primul rand nu sunt deloc de acord cu ce sustineti dumneavoastra, o optica deloc democratica care asaza in acelasi plan moral toti politicienii postdecembristi nivelind valori, repere, actiuni politice. Pentru mine sub nicio forma nu pot fi echivalati politrucii neocomunisti de sub pulpana lui Ilici [Vacaroiu, Hrebenciuc, Nastase, Ponta etc] cu liberalii si taranistii ce au guvernat tara cativa ani buni; imposibil ca un Coposu sau un Ticu Dumitrescu sa fie trantiti in aceeasi barca cu alde Voiculescu sau Tariceanu, nicidecum un Basescu, cu toate bubele lui, nu poate fi pus langa un Dragnea, si nici vorba ca un Boc, asa prabusit cum a fost de pe scena, nu poate fi comparat cu o Dancila. Deci NU, pentru mine NU toti politicienii sunt la fel.

     Revenind la Barna: cred ca nu ati inteles, dar repet: pentru mine Barna este omul noului val comunist, asa mai hipsteresc, mai cu fata umana [dupa visul lui Iliescu], ca atare mult mai insidios si periculos decat socialistii debusolati ai pesedeului; deci nu vreau sa ajunga deloc in turul 2, fiind mai rau decat o Dancila -despre care toata lumea stie cat o duce capul-, pentru ca a reusit sa’l pacaleasca pana si pe domnul Liiceanu cu demagogia, cu vorbele slefuite in lemn albastru, european.

     • @euNuke – sigur ca aveti dreptate si ca nu toti politicienii din trecut au fost rai. Afirmatia mea nu intra in nuante dar ideea e ca, global vorbind, „sistemul” de politicieni si interese care a controlat tara nu a fost unul in interesul cetatenilor decit cu unele exceptii. E clar ca perioada CDR a fost mai buna, dar si in ea s-au urcat la putere oameni care nu aveau ce cauta acolo (Radu Vasile, ministri corupti ca Muresan sau Remes…).
      Corneliu Coposu a murit prea repede, oamenii integri si competenti au fost si atunci o minoritate si nu ei au avut puterea cu adevarat – tineti minte cum a fost ciuntita si lipsita de eficienta propunerea de lege a lui Ticu Dumitrescu, cum una ca Udrea ajunsese sa aiba o putere reala mai mare decit Boc, si exemplele triste ar putea continua mult si bine…
      Cit despre Barna, eu nu stiu ce inseamna exact noul val comunist. Nu stiu la ce idei sau propuneri de-ale lui va referiti ca sa il considerati „comunist”.
      El insusi se plaseaza la centru-dreapta. Europarlamentarii lui sint intr-un grup care se pozitioneaza mai la „dreapta” decit GUE, verzii si S&D. Si nu e doar o eticheta, ci reflecta modul in care ei voteaza acolo, impreuna cu membrii Renew din alte tari (si nu am auzit ca cineva sa ii califice in tarile respective drept comunisti pe Ciudadanos in Spania, pe MR si Open VLD in Belgia, pe En marche in Franta, pe D66 in Olanda etc).

   • Si pt mine candideaza!
    campanie in bataie de joc la adresa noastra, a votantilor, deoarece presedintele in functie nu ar face fata cu argumente unui contracandidat precum d-l Paleologul…dar votantului roman ii trebuie unul mai prost ca el…peste ani vom regreta ca a,m fost ..boi!

  • Nici nu ai incercat sa intelegi, dovada ca ai putut scrie cele de mai sus.

   Theodor Paleologu este singurul care a articulat, din nou si din nou, necesitatea modificarea Constitutiei si a schimbarii rolului Romaniei in Europa. Nu e putin lucru, in contextul in care contracandidatii sai prefera sa se intreaca in discursuri despre mai nimic. Imi pare rau, dar domnii Johannis si Barna nu a dovedit pana acum nici macar o intelegere superficiala a cauzelor pentru care echilibrul de puteri din Romania este viciat de Constitutia lui Iorgovan. De Viorica Dancila sau Diaconu chiar nu are rost sa discutam.

  • Domnul Paleologu a fost extrem de clar atunci cand a urcat pe pozitia de candidat la urmatoarele alegeri prezidentiale.

   A spus ca l-a napadit un sentiment de enervare maxima atunci cand Dan Barna a spus ce ar fi putut sa faca el in locul lui JK daca era el presedinte…

   Domnul Barna este slab pregatit, nu ca JK ar avea cu mult peste seful de la USR.

   IN ceea ce il priveste pe Theodor Paleologu mi se pare firesc sa iti cunosti valoarea, sa fi respectuos, ceea ce este domnia sa, dar nu prost… Adica daca valoarea ta este peste cea a celorlalti candidati – si asta se poate proba printr-o dezbatere intre 3 candidati: JK, DB si TP – nimic imposibil – dar cu exceptia lui Paleologu ceilalti candidati nu isi doresc acest lucru.

   Nu pare ciudat?

   Intr-o confruntare directa s-ar putea confirma sau infirma cele afirmate de Dvs sau de mine si cine stie ce alte elemente interesante am putea sa mai descoperit referitoare la ceilalalti doi candidati.

   Nu cuplez la articolul emis de domnul Liiceanu si nu doresc sa comentez mai mult acest lucru.
   Valoarea unui om se vede imediat – asta daca ai ochi, urechi si minte active la purtator.

   Se poate discuta – dar nu cu microfonul taiat cum au prodecat pesedistii.

  • Poate ca la mijloc sunt banii si panashul! ca de incurcat lumea este clar ca asta o face.. Oricum ne ajuta sa intelegem de ce suntem si vom mai fi, acolo unde pe merit suntem.

 2. „Este domnul Liiceanu dedesubtolog?”

  Habar n-am, dar dl T Băsescu s-a dovedit că este. prin urmare, asocierea cu domnia-sa și candidatura d-lui Paleologu la alegerile prezidențiale în numele Partidului Mișcarea Populară eset surprinzătoare.

  Să fie oare PMP și dl Băsescu mai apropiați de idealurile liberalismului clasic – în care domnia-sa declară că crede cu tărie – decât USR și PNL?! Nu sunt sigur, dar dl Paleologu este. Iar asta, dincolo de motivele pentru care în sondajele de opinie PMP nu are un scor care să-i permită accederea în parlament, este îngrijorător pentru cei care chiar își închipuie că România merită mai mult decât să fie furată de cleptocrați.

  Deși am repetat în mai multe rânduri că ceea ce a făcut bine pentru patria noastră dl T Băsescu merită respectul și recunoștința cetățenilor, se vede acum că d-lui Băsescu i se alătură în denigrarea luptei împotriva corupției și consolidării statului de drept oameni politici care păreau a avea opinii mai degrabă favorabile unei justiții independente. Și mă refer inclusiv la „noii republicani”. Este regretabil și imposibil ca cetățenii să nu se întrebe care este imboldul care le-a schimbat opiniile.

  • Ne place sau nu PMP e totusi mult mai aproape de „valorile libedralismului clasic” ca orice alt partid de pe scena romaneasca. Si asta nu pentru PMP ar fi bun ci pentur ca ailalti sunt teribil de prosti. USR nu are absolut nicio treaba cu nicio forma de liberalism. E doar taraba socialismului modern intr-o tara foarte putin receptiva la modernitate. Probabil ca va sfarsi printr-o fuziune cu PSD. Daca nu reuseste sa traga apa dupa creaturi penibile ca dl. Barna va sfarsi inghitit de PSD. Daca va gasi pe cineva mai vioi ca dl. Barna foarte probabil ca va inghiti PSD-ul. Pana al urma insa e cam tot un drac.

   • Suntem pe aceasi pagina in mare parte, dar USR nu va fuziona cu PSD pentru simplul motiv ca sunt foarte multi membri PSD care ar fi oripilati sa se duca atat de mult inspre stanga. Ma distreaza foarte mult cand ii aud pe unii ca tineretul este „mai deschis la minte”, nu se lasa pacalit de aceasi propaganda „comunista”. Care comunism, ala adevarat din 1917 sau ala al lui Stalin? Stie tineretul diferenta, sau sunt si ei niste pesedei mai culti?

    • Ehei, PSD-eii sunt mai adaptabili & versatili decât credeți. Dacă se vede un ciolan destul de zemos vor merge până-n troțkism ca să-l culeagă :)

    • Cam scump, dar face toți banii. Eu obișnuiesc Cohiba (acum de fapt chiar s-au terminat) și Bolivar – din astea mai am. Totuși fumez rar că atlfel încep să gâfâi și tușesc la jogging sau la mersul cu bicicleta. Una la câteva zile sau o săptămână însă e OK.

   • @Joseph: PMP a votat codurile penale si modificarile legile justitiei deci sunt mai degraba PSDisti borfasi decat liberali. Hai sa nu ne certam intre noi ci sa ne unim. Barna la 12-13% cu sustinerea lui Paleologu ar avea mari sanse la turul 2 unde se va juca.

    • I-auzi… cum ziceati ca se numeste asta? Politica? Si va gandeati ca il puteti dispretui pe Basescu ? De ce? Nici macar nu intelegti ca ingrosati randurile celor care au pus mana de la mana sa il tineti in afara progresului Romaniei… fara pic de jena… si nu ati reusit….a avut o idee geniala cu lansarea d-lui Paleologu in cursa prezidentiala… nu castiga dar nu acesta este pariul… este un om tanar care are nevoie de arena pentru a fi vazut… si are ce arata… cine incearca sa-l ridiculizeze devne el insusi ridicol… vezi Liiceanu…

    • Nu ne certăm, Doamne Ferește! Ne amuzăm…

     Problema d-lui Barna e că nu de ajutorul meu sau al dumenavoastră are el nevoie. Nici măcar de cel al fanariotului. E în picaj la un pic peste 50% din scorul USeRe-ilor de la europarlamentare. Deci jupân Barna are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu ca să ajungă în turul 2. Din păcate ca mare progresist, liber cujetător și alte celea va avea o problemă destul de mare în a-l obține :)

   • usr mai la stanga decat psd? e aiuritor. daca nu reusiti sa aveti rabdare sa le cititi programul politic – de centru, cum e Modem-ul francez sau chiar Lrem-ul. progresist? personal am citit toate cv -urile alesilor „useristi”, deputati si deputate, senatori si senatoare. o lista de oameni de top. intelectali si manageri. absolventi unii de mari universtitati din State, Canada, Franta. unii au fost olimpici la matematica, chimie, fizica. cititi din curiozitate cv- ul dnei Chichirau, aleasa la Iasi. comparati experienta ei practica cu 9 ani de de europarlamentarism dancilez. comparati discursului celor doua. unul clar, argumentat si coerent versus un discurs stalinist, agramat, fals si deseori amenintator.cum puteti afirma ca USR-ul sunt „comunisti”? altfel nu totul e alb si negru . taylorism-ul in conducerea unei intreprinderi, organizatii a disoarut de mult. la fel si politica. vechile repere stanga-dreapta sunt anacronice. cei ce se dau de dreapta nu mai pot ignora clasele de jos, saracii si neajutoratii societatii. nu pot ignora ecologia. cei de stanga vor trebui sa fie atenti la clasa de mijloc, sa incurajeze investitiile private si chiar meritocratia. si ..ideal ar fi o justitie independenta, echilibrata, ferma si dreapta. observam ce se intampla cand unii isi aroga privilegii fara nicio masura.

    • „Programul” lor e deja vu. Sunt acolo toate marotele extremei stângi de acum ~ 15 ani + câteva mai de prin din zielele noastre. CV-urile, câte le-am văzut, sunt de asemenea tulburătoare. Oameni formați prin citatedele neo-marxismului vestic, consultanți și înfulecători de grant-uri profesioniști. Din ăștia care zboară dintr-o bursă în alta până la adânci bătrânețe propovăduind binele cu de-a sila . Mulțumesc! Cunosc foarte bine genul chiar de la fața locului:)

     De altfel prima lor grijă a fost să se înfigă la taraba lui Macron din PE. Care Macron, membru al partidului socialist de la 24 de ani (Vă imaginați câtă mizerie trebuie să fie într-o creatură ce devine PSD-ist la vârsta aia?!), umblă și el cu abnegație în brațe cu cioara vopsita a „centrismului progresist”.

     Chestiile astea cu „stânga și dreapta și-au pierdut relevanța” sunt refrenul preferat al celor mai fanatici din comuniștii zilelor noastre, Ele demonstrează magistral spusa lui Baudelaire: „La plus belle des ruses du diable est de vous persuader qu’il n’existe pas.” (Cea mai frumoasă scamatorie a diavolului e să vă convingă că nu există). Sub cortina acestei gargare încearcă băgarea pe gât a celor mai extreme și fetide jeguri marxiste pe care chiar și Lenin s-a sfiit să le scoată dn bască din prima…

     Marea diferență dintre PSD și USR e că PSD-ul o comite exclusiv pentru profit. „Ideologia” lor, „stânga” lor se poate roti fără probleme cu 180 de grade în orice clipă după ciolanul cel mai zemos. USR-eii sunt mult mai periculoși. La ei e vorba de fanatism de stânga și de o convingere de-a dreptul religioasă. Un fanatism cum în România doar legionarii l-au mai avut…

     • Dle.Svejk, gresiti, datorita necunoasterii. Exista tari cu partide socialiste, fara a fi duse in extreme marxism-leninismului. Socialismul, nu înseamna un sistem centralizat de impunere a unui egalitarism radical; nu, înseamna identificarea problemelor capitalismului, incercand impreuna sa le rezolve, … .

   • Da, dar…

    Plus-ul este altceva – chiar daca este stangist, este corporatist sau birocratist – este de alta calitate
    Barna si USR-ul sunt niste pui de secu bine spalati, aerisiti dar cu aceleasi deprinderi – au urcat in randul electoratului cu campania #farapenali dar cand sa dea fata in fata cu reactiunea se vazu dosul urat mirositor mascat, deocamdata, de masa imensa a naivitor necunoscatori manevrati …

 3. D-le Paleologu, m-ați pierdut repede din a fi cititorul acestui text. Și asta până am întâlnit cuvântul „Barna”. Nici nu mă mai interesează ce ati mai scris, dar deja mi-am dat seama că sunteți ca vechile „plăci” (discuri de vinil), care dacă-s zgâriate, repetă și repetă un fragment până la exasperarea celor din jur..
  Dv. aveți o singură treabă în aceste alegeri: să-l beșteliți pe Barna. Ati vorbit de alții dintre contracandidați? Dați-mi și mie un reper, eu n-am găsit.
  Nu vă mai deranjez, dar vă pun o intrebare în final: aveți și alte obsesii?

  • De fapt, Liiceanu l-a atacat pe Paleologu și l-a sprijinit pe Barna. Paleologu doar îi răspunde lui Liiceanu, și nu are cum dacă nu pomenește de Barna. Dar e mai ușor să scoți din context…

  • @George.s – dacă nu i-a scris altcineva articolul, iar eu o să presupun că nu i l-a scris, autorul pare să gestioneze destul de confortabil situațiile complexe. Cu sau fără cititori fideli.

    • @r2 – asta demonstrează doar lipsa de apetit a românilor pentru politicile de dreapta. Dar e reală nevoie de dreapta în România, altfel nu se oprește exodul.

     • Sorry, dar nu pot să las asta neamendată!
      PMP este de dreapta!? Cu Băsescu la înaintare?! Vorbim de unul care a crescut mai mult fără tatăl plecat pe mare, iar asta până mult după ce Traian a împlinit 15 ani. Format in anii 50-60 deci, ulterior membru in cabinetul Dăscălescu și turnător dovedit, TB este după toate teoriile personale ale lui Harald un socialist sadea. Numai ca PMP a ajuns sa fie singurul partid de dreapta, susține același Harald. Foarte flexibile teoriile astea!

      • @Hantzy – numai în fanteziile tale tu ești de dreapta (așa cum ai declarat deja în scris) iar Băsescu și PMP sunt de stânga. Ai uitat-o pe Angela Merkel, și ea e tot de dreapta, la fel ca tine :)

      • http://www.contributors.ro/editorial/%e2%80%9eturul-doi-fara-psd%e2%80%9d/

       eu******
       In comentariul de mai sus scrisesem deja că voi merge pe varianta TP, încă înainte de publicarea prezentului drept la replică.
       Adaug ca nu o fac din considerațiuni doctrinare sau partizane, ci pur și simplu pentru că eu cred in individualitate, nu in uniformizare, cred în dezbatere și dialog, nu in impuneri autocrate, cred in parlamentarism, nu in reprezentare unica și in genialitatea vreunui “lider maximo”, cred in stimularea catalitică sau inhibarea unor procese naturale, nu in radicalizarea strategiilor și subversivitate, cred in diversitate și complementaritate, iar nu intr-o viziune maniheista asupra lumii și in antagonism social, cred in universalitatea principiilor și in diferentierea soluțiilor, nu invers, așa cum de fapt jură mulți dintre cei ce se bat stângaci pe piept, încercând să epateze cu radicalismul presupus “dă dreapta”.
       Îmi sunt indiferente clasificările și categorisirile respectivilor, aflați in perpetua Căutare de legitimitate, dar fără a-și promova “valorile”, ci detractând și denigrând necontenit pe alții, in cea mai perfecta strategie stalinistă.

     • Oamenii de dreapta au facut prea putin ca sa se delimiteze de stanga, de capitalismul cu fata umana sau alte trasnai.

      NU numai votantul este cel care pierde pentru ca nu intelege/cunoaste,
      Suntem mult mai multi cei care pierd, chiar daca stiu si inteleg ce este dreapta.

      Vorba mult aduce ca si rabdarea in exces…

  • Nu inteleg de ce nu e ok sa il critici pe Barna.
   Sunt foarte tari la morala useristii astia. Vor ca lumea sa voteze cum vor ei din ratiuni superioare de stat. Nici prin minte nu le trece cu lumea nu vrea un socialist. Eu nu vreau. Nu vreau stanga. Dar USR e multumit daca eu dau un vot care le serveste algoritmul, chiar daca acel vot e impotriva constiintei mele.
   Bravo spirit cetatenesc! Halal!

  • Sa fim seriosi, nici macar vreun moment nu ati avut in intentie de a citi cele scrise. Pesemne singurele texte care va plac sunt cele in care este atacat, nicidecum cele in care se apara.

  • Hai sa mai incercam o data, ca vad ca s-a pierdut comentariul postat mai inainte. Okay, ce spuneam? Ah da, pe scurt: ‘ m-ați pierdut repede din a fi cititorul acestui text. Și asta până am întâlnit cuvântul „Barna”’. Adica, v-a pierdut de cititor PANA (adica inainte de) a citi cuvantul Barna, dar ati citit totusi mai departe, cel putin pana la si inclusiv cuvantul Barna. Confused much?

 4. Cel mai distinct punct din programul domnului Paleologu este dorinta sa de a avea o relatie buna cu Putin – n-a spus nici macar cu Rusia. Vedeti interviul de pe HotNews. Ceea ce e cu adevarat izbitor este conscventa dumnealui. Spune cum, ”În 1998 am avut o divergență de opinie în privința intervenției NATO din Iugoslavia, eu nepunînd în cauză politica externă a României de la acea dată, ci formulele găunoase dintr-un text de sprijin pentru bombardamente redactat de domnia sa.”
  Se pare ca domnul Paleologu este un fel de exponent al celor pro-rusi, pro-Putin. Chiar nu ma asteptam…

  • Orice om normal la cap, stapan peste resurse limitate (nu am scris sarac), stapan peste un popor cu chef trandav de munca (ca sa nu scriu „putoare”=lenes bizantina), cu PIB pe care il avem, cu Apararea noastra „care este”, … vrea o relatie buna cu un vecin dominant, tafnos, bataus si mereu cu capsa pusa. Si Finlanda, si Suedia, si Germania au o relatie buna cu una ditre cele 4 tari euro-asiatice ce au „vanturat” Europa, de la Imperiul roman, ‘ncoace (Rusia de fo’ 2 ori).Probabil ca relatii normale, ar fi fost mai adecvat.
   Ceea ce nu a combatut candidatul la presedentie este afirmatia dlui. Liiceanu ca este „un copil care ține morțiș să se joace de-a oamenii mari; .. Singurul răspuns care-mi vine în minte este: unei penibile vanități de copil răzgâiat”. Pai, acest context, dle. Paleologu, este clar ca lumina zilei ca trecerea dvs., pe langa dna. Dancila, nu se poate lasa decat cu un salut, si acela de complezenta . Insa, nimeni nu poate garanta ca nu sunteti teleghidat de dl. Basescu, care nu a dovedit ca nu a negociat cu dracu’ , fiind foarte posibil sa-l fi intalnit (nu stiu exact care, pe care s-a convocat la intalnire). Haideti dle Paleologu, haideti ca puteti !

   • Domnul Paleologu spune ca ar vrea ca Putin sa fie mai prietenos astfel incat sa România sa recupereze tezaurul. Ce inseamna acesta prietenie a Rusiei, refuza sa ne spuna, afirmand ca este un mesaj catre Ambasada Rusa. Deci ce inseamna pana la urma aceasta prietenie pe care sa o arate Putin României? Exista o prietenie care sa nu fie reciproca, tu esti prieten cu mine, dar eu cu tine nu? E ceva foarte neclar.
    https://youtu.be/4w8y-RgCJ9k?t=1437

    • A spus ca isi doreste” o atitudine mai prietenoasa ” a lui Putin, pentru Romania. Nu a spus ca vrea sa fie prieten cu Putin.

     • Bun, isi doreste, si eu imi doresc multe. Problema e cum va face ca Putin sa aiba aceasta atitudine mai prietenoasa, astfel incat domnul Paleologu sa recupereze tezaurul? Domnul Paleologul spune clar, sa fim inteligenti si sa ne oprim sa vituperem la adresa Rusiei. Nimic despre Crimeea, despre afacerile bagate pe sub pres de PSD. Daca ne orim din vituperat si suntem inteligenti o sa fie bine :)

      Vi se pare seriosa aceasta afirmatie, a domnului Paleologu privitor la tezaur? Sincer, acum?

      • Si, despre Crimeea, cam ce anume? Ca nu am auzit nimic din comunitatea internationala (exceptand cateva articole de presa din The Guardian, …). Sa le spunem ce ? Ca Potemkin cand a venit pe acea bucata dominata de turci, vanturata de tatari (de 2 ori pe an) a adus rusi si a construit o flota? Ca in mod constant au fost investite sute si sute de milioane de ruble ? Sa isi ia populatia rusa inapoi? Cam ce ar putea sa spuna un om zdravan la cap Despre Crimeea? Ca nu este adevarat ca „Russian President Vladimir Putin signs the treaty of accession with Crimean leaders in Moscow, 18 March …”?Ca nu le-a reusit efectul infuziei de populatie rusa in toate teritoriile ?Cat despre tezaur, n-avea grija ca toate acestea se vor lamuri. Toate! Si tezaurul nostru, si al Poloniei, si toate cele insusite. Uite Germania cum a platit fiecare letcaie insusita. Uite cercul armenesc ce se strange in jurul turcilor (de fiecare data cand este pusa problea aderarii in UE).Neeufemisitc vorbind, ideea este ca „nu poti negocia cu cineva decat cand ii poti rupe capu’ ” (vorba lui Macheath din Opera de 3 parale a lui B. Brecht); adica, odata intrata CSI in UE. Ceea ce se va intampla, fie ca iti doresti tu, fie ca nu iti doresti. Odata insa intrata, va trebui sa respecte t o a t e regulile. Iar CSI stie acest lucru, ca si UK, careia i se pregateste o nota de plata ca participare, frumoasa … .

   • Lasind la oparte celelalte inexactitati (mai degraba prejudecati) pe care le-ati emis, tin sa corectez una geografica: Rusia nu este vecinul nostru.
    Stiu ca asta vine ca o surpriza pentru multi, dar asa e. Cel putin pentru prezent.

    • Din data de 18 martie 2014, prin alipirea „de facto” a peninsulei Crimea la Federația Rusă, a apărut în Marea Neagră, la răsărit de insula Șerpilor și la echidistanță de aceasta și de capul Tarhankut din Crimeia, o nouă frontieră maritimă de fapt, între România și Rusia, de o lungime de 200 km cu un traseu nord-sud.
     E bine sa tii minte, amice. Serios, e bine sa tii minte !

     In alta ordine de idei, e asa de greu sa negi prezenta ruseasca cand esti inconjurat de Moldova, Ucraina,lacul rusesc Marea Neagra, ba chiar si Bulgaria
     Cu drag de adevar, prietenul Roland !

  • Nici eu nu ma asteptam ca unul cu numele de John al Doilea sa dezinformeze. Dupa cate putem vedea, romanul este o fiinta cu o capacitate iesita din comun de a vedea dedesubturile actiunilor celorlalti. Cu siguranta beneficii ca in sah nu aduce aceasta performanta, data fiind slaba dezvoltare a domeniilor unde activeaza asemenea dedesubtologi.

  • Aoleo! E cu rusii!! De ce? Ca a zis ca vrea NATO si nu armata europeana si ca vrea ca lumea sa aiba ceva educatie de aparare? Ce logica fantastica!
   Eu nu eram asa de mare fan Paleologu, dar ma conving trolii si intelectualii utili.

   • ‘ Eu nu eram asa de mare fan Paleologu, dar ma conving trolii si intelectualii utili.’

    Cam pe-acolo sunt si eu.

    Probabil ce ar considera onorabilii necesar ca discurs al lui Paleologu: ‘Daca sunt votat presedinte, ii arat eu lui Putin! Pun mana pe telefon si ii spun bah, baga-ti mintile in cap! Maine pui tezaurul pe DHL, destinatie Bucuresti, te retragi din Donbass si iti ceri iertare de la oamenii aia. Ca daca nu, imediat trimit toate avioanele de lupta pe care le avem capabile sa zboare, sa-ti bombardeze coliba aia unde o duci pe Kabayeva! Amandoua avioanele le trimit mah! Daca n-ajung, o sa ia pilotii trenul si te bat cu levierul de MiG21 Lancer (marca integistrata).’ Bineinteles, barnacii sunt in situatia sa ofere un contraexemplu: pozitia lui Barna fata de Federatia Rusa. Sau Putin. Sau ceva pe relatii internationale. Sau nu, ca n-a zis nimic pe tema?

  • Ati scris un mare neadevar. Textul declaratiei lui Paleologu este urmatorul:

   „Între o mare putere precum e Rusia si o țară medie cum e România muzica o face marea putere. Îmi doresc ca președintele Putin să fie mai prietenos față de România. Îmi doresc relații bune cu Federația Rusă. Avem nevoie de un climat de încredere la Marea Neagră, dar asta ține foarte mult de președintele Putin”

   Cu alte cuvinte, nu Romania detine cheia relatiilor romano-ruse, ci Rusia. Moscova este cea care are un arsenal nuclear si s-a specializat in invadarea vecinilor, nu Romania. Nu e nimic gresit, ticalos sau prorus in cele scrise aici.

   Numai cineva de rea credinta sau incapabil a citi texte ar putea interpreta vorbele lui Paleologu ca fiind o pledoarie pentru servilismul promoscovit.

 5. Dar dl Liiceanu nu va acuza ca sunteti complotist si urziti tronuri impreuna cu Dancila. Dansul va banuie de o ‘penibila vanitate de copil razgaiat’. Cu alte cuvinte, considera ca faceti rau ‘din culpa’ si nu ‘cu intentie’.

  Nu sunt in nici un fel de acord cu modul public in care dl Liiceanu alege sa-si exprime criticile, chiar daca ele imi par, pe fond, intemeiate. Un om de calibrul sau nu poate sa nu inteleaga ca un articol precum cel publicat ieri nu va rezolva problema, ci o va acutiza.

  In orice caz, poate n-ar fi rau sa va mai ganditi o data ‘la rece’. Lasati sa treaca doua zile si apoi poate puteti fi inteleptul care cedeaza. Un politician creste si prin astfel de ‘infrangeri’.

 6. „Sau imaginați-l pe Traian Băsescu punînd la cale tot felul de machiaverlîcuri în conciliabule secrete cu Fifor, Gușă și Orlando.”

  adică Băsescu fiind el însuşi, ce scandalos

 7. Candidatura la președinție a d-lui Paleologu este , ca să-l citez ,
  „o pleașcă” venită din partea d-lui Basescu -Petrov …:))

 8. Complicate vremuri în care PSD își vede liniștit de proiectul său ne-românesc, dar pretins patriotic. Și noi ne tot întrebăm de ce și cum se poate.

  • Depinde de unde privim.
   Eu ma distrez de minune – sunt vremuri excelente .
   Martorii lui Liiceanu il pun la zidul infamiei pe singurul basist digerabil – Paleologu Junior….careva zice chiiar ca ar fi omul lui Putin….:)
   Iar Paleologu il loveste dureros pe Liiceanu dezvaluindu-i vurnelabilitatea – teama de ridicol –
   chestie care e bine de stiut pentru proiecte viitoare.
   Si asta in conditiile in care in ultima luna oameni de aceeasi factura au inceput in sfarsit
   sa dea la o parte poleiala gogoritei numite Fenomenul Pitesti .
   Sa va explic – asa se intampla cand PSD ul pierde puterea – incepe o ciomageala generala
   ocazie cu care societatea civila moftologica poate fi evaluata corect. S-a mai intamplat intre 1996 – 2000.

  • @Cristian Felea_”Complicate vremuri în care PSD își vede liniștit de proiectul său ne-românesc, dar pretins patriotic. Și noi ne tot întrebăm de ce și cum se poate.”

   Mă iertați, domnule Felea, dar nu-i deloc complicat. Citind comentariile la acest articol, veți regăsi opiniile celor care de ani de zile frecventează platforma aceasta și au entuziaste comentarii în favoarea cleptocrației securisto-comuniste care a capturat statul român de 30 de ani. Sunt opinii exprimate în susținerea demersului d-lor T Paleologu – T Băsescu de a lua o parte dintre voturile contracandidaților d-nei Dăncilă și d-lui Ponta.

   Nu ne mai întrebăm „de ce și cum se poate”, pentru că am aflat deja pe parcursul ultimilor 30 de ani. Este vorba despre faptul că membrii din rândul al doilea al PCR și al Securității nu au părăsit conducerea Româniai, au capturat instituțiile legitime ale statului, formând guvernarea cleptocratică și au avut acces apropae nelimitat la resursele publice. Din acele resurse furate [inclusiv] de la mine și de la dumneavoastră sunt plătiți țuțerii lor, pentru a le susține interesele în mediul online, pentru a participa la manifestații de susținere a SIJ șamd.

  • Care proiect? Momentan, PSD se pregateste de o noapte a cutitelor lungi, Weoriqua deja a primit o sabie. De data asta, a primit-o cadou, in teaca. Urmatoarea o va primi intre omoplati, fara teaca, indiferent (parerea mea) daca intra in turul doi sau nu.

 9. Excelentă replică. Ghinionul adversarilor dlui Paleologu e că acesta şi vorbeşte bine, şi scrie bine, ceea ce e un lucru rarisim în alegerile prezidenţiale. Am crezult în Cioloş şi echipa lui până am văzut orientarea neomarxistă a acestui curent care se vrea revoluţionar (orice revoluţie are în ea germenele totalitar, de la cea marxistă până la cea nazi). Am votat mereu anti: pe Băsescu pentru a nu ieşi Năstase, din nou pe Băsescu pentru a nu ieşi Geoană-Vântu, pe Iohannis ca să nu iasă Ponta. E prima dată după multă vreme când pot vota PRO, căci Paleologu e un candidat care simt că mă reprezintă şi are şanse reale de a ajunge în turul 2.

  • Ioane, ce este neomarxist in programul de guvernare USR-Plus? Da mi te rog unu 2 exemple de idei marxiste neo sau „veo” din discursurile lui Ciolos si Barna? Sa nu mi’o zici p’aia cu airbnb-ul ca n’are nici o legatura, aia era o observatie legitima si vine din modelele de business care influenteaza sau schimba conceptul de „propietate”

   • Conceptul de proprietate e definit in legislatia primara, de regula constitutia. Mai sunt state cu aranjamente de tip constitutional dar care nu au o constitutie ca atare. Vreau sa vad si eu o (una) modificare a conceptului de proprietate in legislatie provocata de airbnb, intr-un stat democratic. Sa vad si eu ceva gen Private Property Amendment Act, in nota explicativa precizandu-se ca din cauza aparitie airbnb, e timpul sa modificam conceptul de proprietate privata. Nu? Pai atunci airbnb sau nu proprietatea ramane asa este definita. Bajbaiti ca niste catei orbi, operati cu termeni si expresii pe care nu le intelegeti.

 10. Dezamagire mare. Dl Liiceanu nu face altceva decat sa se alinieze unui model partizan nefericit de sustinere a propriilor opinii si blamare a celorlalti. Imi permit sa dezavuez implicarea Domniei sale intr-un astfel de mesaj. Daca sunt probleme personale, sa si le rezolve altundeva decat in spatiul public.
  Lectura articolului nu ma convinge ca dl Barna este alegerea potrivita si nici ca dl Paleologu este neavenit in competitie. Ma asigura insa, ca dl Liiceanu are ceva de impartit cu dl Paleologu. Prea putin ca sa merite atentia acelora care asteapta, zic si eu, altceva.
  Dezamagire mare.
  cele bune tuturor, de altfel.

 11. Din textul domnului Liiceanu am înțeles ca Paleologu candideaza…împotriva lui Barna. Din acest „drept la replica” nu am înțeles pentru cine (pentru ce) candidează autorul rândurilor de mai sus. Paleologule, nu era „acest drept la replica” o oportunitate mai buna de a vorbi strict despre tine și nu despre altii?

 12. „Profesor cu peste 20 de ani de experienta…”

  Published data indicate that Mr. Paleologu had a few brief junior academic appointments in 1999-2003.

  • @Peter Manu
   Nu va mai obositi cu observatii la subiect pt. ca nici un comentator nu e interesat, sau nu poate, sa discute pe subiect. Daca urmariti aceasta platforma trebuie sa fi observat ca obisnuitii comentatori sunt specialisti in orice: fizica cuantica, inginerie (de orice fel si in orice domeniu), sociologie, geologie, meteorologie, psihologie, incalzire globala precum si ne-incalzire globala si enumerarea poate continua. De politica nici nu mai vorbesc, toti sunt experti. Dar numai comentatorii au aceste meteahna ci si multi autori ai Contributors. ///
   Se emit comentarii bazate exclusiv pe umori personale exprimate in opinii cu pretentii de certitudine si, deci, irefutabile. Nu se face nici o analiza a textelor publicate si citesti doar rabufniri de moment sau unele chiar cronice. Nimeni nu observa cele cateva sofisme evidente in textul de mai sus si se pare ca n-au inteles nici articolul lui Liiceanu

 13. „Politicienii de anvergură concep strategii pe termen lung, cei mediocri improvizează soluții la probleme curente, iar restul mor de grija contracandidaților” – Traian Blătescu, parafrazând pe altcineva și râzând în același timp, mulțumit de propria agerime.

  Dacă tot am început o scenă inventată, vă propun acum să ni-l imaginăm pe Părerologu fiind un individ decent, dispus să se sacrifice pentru idealuri mai mari decât el, și nu un vânător de sinecuri, precum mentorul său, zis Preșu.

  A reuși cineva acest exercițiu de fantezie? Eu nu. Marș la muncă, pramatie cultă, nu la băgat strâmbe!

  • De curiozitate, sunteți un cititor vechi al Contributors sau sunteți prima dată aici? s-ar putea să nu fie o platformă potrivită pentru gândurile dumneavoastră.

   • @Andrei – nu ca n-aveti un bob, okay doua-trei, de dreptate, dar parca mai bine mai vezi din cand in cand un comentariu, poate prea contondent si cu care nu esti de acord, decat sa te duci pe un site sterp gen ziare.com unde adminul iti inchide contul daca nu strigi All Hail Barna sau daca nu esti postac PSD tolerat ca sa fie cineva ciuca bataii de joc. Parerea mea.

 14. pfff… ce mizerie. business as usual de 30 de ani ! militienii si securistii rebotezati sa traiasca ! e tara lor, a prostilor cu doctorat si interesilor nationali. cui nu i convine sa plece ! exact pe asta au mizat : au inversat scara valorilor, au promovat manelistii si botoxatele ca jivinele sa fie (din nou) in frunte. ce sa povesteasca basescu romanilor ? daca nu raminea fara barca nu intra n politica. trist, trist, foarte trist ca aceleasi scursuri amorale sa troneze peste o tara care si a alungat adevaratele elitele. cu pensionarii contaminati ireversibil de bolsevism, cu structurile administratiei bugetare supradimensionate, populata cu putori si progeniturile lor, romania i o cauza pierduta.

 15. Iepurasul lui Dancila loveste din nou. Deci el este intelectualul fin, partidul este (sau se vrea) inteligent, publicul tinta, de asemenea, se vrea rafinat, dar nimeni nu vede ca singurul scop, realist vorbind, al candidatului Theodor este s-o ajute pe viorica vasilica sa ajunga in turul 2?..

  Asa ca toata gargara de pe lume nu spala obrazul si tot parfumul nu ascunde mirosul, domnule Paleologu. Lasati dedesubturile, ca inca mai aveti de lucrat la principii.

 16. Domnule Paleologu,

  Am observat ca principalul contracandidat pe care’ taxati pe unde apucati este Barna. Nu Dancila, nu Johannis, nu Diaconu ci Barna. Se prea poate ca luandu’i cateva procente (aveti un mare success intre intelectualii stangisti, naiivi si mai utopici) sa’l impiedicati pe Dan Barna sa intre in turul doi.

  Va invit lunea viitoare sa veniti in Piata Universitatii (acolo unde scrie km 0 22 Dec 1989) si sa strigati” „L’am invins pe Barna!!!, Am iesit al 4-lea dar ce conteaza??!!! Am dovedit ca sunt boier!”

  Daca ati fi mai pragmatic si mai realist v’ati retrage si l’ati sustine pe Barna singurul care are ceva sanse sa’l bata pe Johannis in tutrul 2 dar dvs,” Nu, nu si iarasi nu”. Remeber ALianta Civica? D’aia a murit, din cauza unor BOIERI ca voi!

  • „Am observat ca principalul contracandidat pe care’ taxati pe unde apucati este Barna. Nu Dancila, nu Johannis, nu Diaconu ci Barna. ”

   Cred că nu este vorba despre vreun orgoliu, nici al d-lui Paleologu, nici al d-lui Băsescu (care conform ultimelor sondaje de opinie nu au șanse să intre în parlament), ci împiedicarea d-lui Barna să ajungă în turul al doilea are drept explicație teama că aceasta ar crește notorietatea USR/PLUS în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.

   Teama cleptocrației securisto-comuniste de USR/PLUS se explică la rândul ei prin aceea că este singura grupare politică ce până acum și-a respectat principiile, a refuzat participarea la „combinațiile” cleptocraților din vechile partide politice și membrii săi au refuzat să o părăsească. În cazul în care USR/PLUS va obține un număr mare de parlamentari și va guverna cu PNL există posibilitatea ca viitorul guvern al României să fie primul după 30 de ani care să poată înfăptui reformele reale și ireversibile în vederea instaurării principiilor statului de drept și independenței justiției.

   Adică, statul român să fie eliberat de sub cei care l-au capturat. Iar asta îi înspăimântă cu adevărat, pentru că le răstoarnă întreg universul.

   • @Constantin – mai ușor cu sondajele, alegerile parlamentare sunt abia peste un an. Orice sondaj pe tema asta e egal cu zero în prezent.

 17. Voturile si votantii nu sunt „arondati” a priori vreunui candidat, nici unul dintre acestia nu poate pretinde ca ar avea „dreptul” la un anume procent din voturi sau o anumita categorie de votanti.

  Exista studii sociologice care arata existenta unor „bazine electorale”, delimitate geografic si/sau socio-profesional, dar acolo e vorba de „favorabilitate”, de o eventuala predispozitie a unor electori de a vota pentru candidati ce propun anumite ideologii si valori societale.

  S-a afirmat deja ca „bugetarii” ar fi mai favorabili partidelor ca PSD sau ALDE, sau ca „hipsteristii” si salariatii corporatiilor ar fi inclinati sa voteze cu USR-PLUS.

  Chiar si atunci nimic nu garanteaza mecanic ca acei electori vor vota dupa cum ar prezice studii sociologice sau sondaje ale „intentiei de vot”.

  In cazul dlui Barna, intentia de vot pt dumnealui e net inferioara celei pentru USR-PLUS si asta nu are practic nici un fel de legatura cu dl Paleologu sau cu alt candidat.

  Asta inseamna ca o parte a USR-ului nu-l vrea pe dl Barna la presedintia Romaniei cum nu l-a vrut nici la presedintia USR !

  Dl Barna e un „serial gafeur” si fara anvergura pentru postul vizat (cum e si dna Dancila sau dl Diaconu), pierde votanti strict pe mana lui, fara ajutorul adversarilor politici.

  E relevant ca pana si propriul partid a renuntat sa-i mai promoveze numele in campanie, alegand un nou slogan non-Barna:
  „turul doi fara PSD” (ceea ce, culmea ironiei, valideaza involuntar si prezenta eventuala a dlui Paleologu in turul respectiv).

  Sloganul nefericit pune PSD-ul in centrul dinamicii de vot, folosirea acestui repulsiv fiind considerata utila pentru a ajunge la acel denominator minim comun intre votantii Opozitiei, ura antiPSD.

  Asa zisul „vot util” in primul tur e unul toxic, nu avantajeaza deloc Opozitia, ci doar USR-ul, pt ca in caz de tur 2 Iohannis-Barna vom asista la lovituri si contre care vor distruge durabil imaginea si mai ales unitatea de actiune a Opozitiei.

  Primul tur e singurul care permite o alegere personala, dupa candidat si valori, nu „necesitate” politica sau inregimentare politica militanta.

  Turul 2 va putea fi o dezbatere intre stanga si dreapta, mult mai de inteles si de folos Romaniei decat una intre „liberalismul de stanga” al USR si „liberalismul de dreapta” al PNL.

 18. Dle Paleologu,

  Stiu ca nu veti tine cont de ceea ce sunt pe cale sa scriu, mai sigur chiar nici nu veti citi, dar, ca diplomat si om cu pretentii, sa considerati o singura varianta posibila in ruptura survenita cu dl Gabriel Liiceanu, mi se pare a fi sub orice critica.
  Sunt convins ca Dl. Liiceanu are alte motive, mult mai serioase si, pentru binele dvs. propriu, ar trebui sa va autoinvestigati mult mai serios pentru a lamuri acest mister.

  • ‘mai sigur chiar nici nu veti citi’ – ori e sigur, ori nu, ‘mai sigur’ nu s- a inventat, nici in logica nici in limba romaneste. ‘Chiar nici’? Mama ei de romana feisbucheza. Si, doi, atunci de ce mai postati? Din prea-plin sufletesc?

   ’ pentru binele dvs. propriu’ – spre deosebire de binele sau comun. Cum ar glosa Weoriqua, orice om are un bine propriu, da, si un bine comun. Simples.

   E greu. E tare, tare greu.

   • @Zev,
    M-ati facut mat, bravo! Sper sa fiti acum fericit, problemele sunt rezolvate.
    Admit, poate am exagerat putin intinzand limba romana ca pe un elastic din intentia de accentuare. Nu este specialitatea mea filologia, nici nu exersez prea mult scriind, in ultimul timp. Dar inca am incredere in creierul cu care m-am nascut si in natura cu care m-a daruit mama la nastere.
    O crima gramaticala poate inflama pe unul doi dar crimele politice pot afecta popoare intregi.

    • Eh, daca asta ar fi suficient pentru fericirea mea, ce bine ar fi. Da nu’i. Altfel, nu atat chestia cu limba romaneste m-a provocat, cat chestia cu logica – a trebuit sa citesc de doua-trei ori ca sa-mi dau seama unde bateti. Strict pe teme de limba romaneste, sunt ipocrit – pai numai pe pagina asta am dat cu limba romana de toti peretii, deci vorbim de ciob si oala sparta :)

 19. Stimate domnule Paleolgu,

  e tare bine ca ati publicat aceasta interventie: sa fie cunoscuta si cealalta fateta

  altfel, ramineam suciti de cap

  sper ca nu va pasa de comentariile rautacioase: tin de Geschäft

  pina una, alta, l-ati facut mincinos cu de la sine voie pe G. Liiceanu

  by the way:

  daca tot stie, poate si-i pasa asa mult de patrie, de ce n-a sarit G.L. in lupta pentru presedentie ?

 20. Dl Paleologu are aspiratii de mare intelectual, dar citindu-i dreptul la replica, iti dai seama de distanta care-l desparte de dl. Liiceanu. Sincer aveam asteptari mai mari de la el, dar se pare ca lupta pentru putere l-a schimbat putin si nu in sensul bun. As fi curios sa vad cate procente va lua la alegeri si cum va justifica scorul. Evident conspiratia barnista si dl. Liiceanu ar putea fi invocate, deja terenul e pregatit. Cred ca fiecare ar trebui sa faca ce se pricepe mai bine. Problema e ca la noi, cei mai multi daca reusesc intr-un domeniu, cred ca pot reusi in orice domeniu. Ca politician, dl. Paleologu nu convinge, cel putin nu cu discursul actual, dar se pare ca cele cateva like-uri din mediul online si cei cativa care l-au ovationat in aceasta campanie l-au facut sa creada ca procentele in intentiile de vot vin rotunjite la cifra zecilor. Hmmm, eu zic sa mai refaca calculul.

 21. Eu n-am simțit venin în intervenția domnului Liiceanu, deși nu-l prea simpatizez și n-aș fi înclinată să-l dezvinovățesc.

  Teoria conform căreia PMP e aliat pe ascuns cu PSD e dovedită de întâmplările acestor ultime zile de campanie. Am primit foarte recent un sms electoral de susținere a domnului Paleologu. E prima dată când o campanie îmi ajunge în telefonul personal. În orașul meu la putere e PSD. Mă așteptam ca PSD să aibă acces la baze de date cu telefoanele cetățenilor și să le folosească fără jenă. Văd, însă, că le face cadou și aliaților politici.

  De asemenea, site-ul de informații al orașului are în acest moment 3 materiale cu un singur candidat la prezidențiale, domnul Paleologu. Doar doua sunt marcate ca materiale publicitare. În celelalte publicații online, tot dânsul se ițește cel mai des. Ce mai, se investește în el surprinzător de mult pe ultima sută de metri.

  Eu cred că domnul Liiceanu e ușor naiv suspectând doar imaturitate și răzgâială în mai tânărul prieten de altădată. De fapt, Barna știe ce știe când spune că prezidențiabilul Paleologu nu-și mai aparține. Probabil le aparține altora, celor cărora le aparține și Traian Băsescu, celor care i-au ascuns tinicheaua de la coadă și l-au menținut la putere în ciuda milioanelor de voturi ale românilor care îl contestau.

  Mie îmi inspiră încredere Cătălin Ivan, de el m-aș simți reprezentată, dar în condițiile date votez Iohannis, că se îngroașă gluma. Cred că e varianta cea mai sănătoasă pentru cei care suntem antiPSD și nu ne dăm în vânt după Barna. Să-l ajutăm pe Iohannis să câștige din primul tur. Sper că va avea decența să înțeleagă că ne rămâne dator și că nu e cazul să se umfle în pene.

 22. Te lauzi ca ai studiat Platon, ca ai studiat Aristotel iar apoi te inhaitezi cu unul ca Basescu, mai ales, acum, cand este oficial dovedit turnator. Chiar nu ai pic de decenta ca om?

 23. Si ce frumos vorbea domnul Paleologu la inceputul precampaniei. Aproape ca ma cucerise: pana cand am citit interviul si am urmarit, consternat, lupta pe care o duce neobosit pentru a o propulsa pe proasta Romaniei in turul doi. Inca o deziluzie.

 24. Dar de Klaus Iohanis nu zice nimic Liiceanu? Nu il acuza ca ia voturile lui Barna?
  Barna e foarte neprezidentiabil si oricum mult din ce sustin candidati la prezidentiale tine de guvern.
  Functia de presedinte, daca nu a fost sa fie a lui Nastase sau Ponta a fost incet lipsita de substanta.

 25. De la doi intelectuali de marca ma asteptam la o lupta de idei,ca intre domni, si nu la atacuri la persoana.

  Explicatia poate fi una singura ,se pare ca m-am inselat,nu sunt intelectuali de marca ci doar doi oameni mai mult decat obisnuiti ,avand in vedere limbajul folosit si modul in care inteleg sa poarte un dialog de la distanta.

  Pacat !

 26. Domnule Paleologu,aveti dreptate in tot ce ati scris,iar in privinta lui Liiceanu si eu sunt de parere ca teama de ridicol ii dicteaza tot ce face; din aceasta (sau si din aceasta cauza)neputand scrie absolut nimic sclipitor ci banalitati bine periate cu titlu de fructe ale unei culturi nemaiintalnite.
  Cat despre candidatura d-voastra la presedentie cred ca sunteti singura pata de culoare intr-un pastel de nuante gri,toate gri,deci in primul tur o sa va votez cu siguranta desi pentru turul 2 pentru d-voastra o sa se aplice zicala,,ce stie taranul, ce-i sofranul?!”Nu fiti trist oamenii inteligenti cu scoala multa mai au de asteptat secole pentru a conduce Romanica.Aici dragneii si vioricile sunt la mare pret si istoria ne confirma apetitul poporului pentru mediocritati lustruite indiferent ca au origini otomane,grecesti,sau mai nou nemtesti…..S-auzim numai de bine!!

  • =D E o pata mare, intr-adevar. Intre taica-sau, celebru si semnatar colaborationist al Secu si Basescu-Petrov, delationist.
   Daca prin candidatura asta simte el ca-si cistiga locul in Istoria mare, fie, de ce nu?
   Cumva trebuie sa-si depaseasca complexul de fiu al tatalui si pe cel de pupil al mentorului.
   Amindoi au contribuit la dramele personajului de azi.

 27. Marturisesc ca mi-au ramas in amintire ca intens pozitive, din cumplitul an 1990 doua momente :
  declaratia (indeosebi punctul 8) de la Timisoara si clipele extraordinare cand neuitatul domn Alexandru Paleologu s-a declarat ambasadorul „Golanilor”, de la Bucuresti, imi staruie si astazi in minte vorbele dumnealui, pe fondul melodiei interpretate de neuitatul Cristian Paturca !
  Dar sa traiesc o asemenea stupefactie, citind marlania de fata, nu mi-am putut inchipui niciodata !
  Stiam ca jocurile Rusiei putinisto-dughiniste le fac mascarici ca d’alde dan puric, dar sa asist la un asemenea „viol” executat de fiul domnului Paleologu, doar pentru propriul ambîţ, recte trufie, mi-a depasit cu mult orice imaginatie…
  S-ar putea insa sa aveti o interesanta surpriza, tovarase Paleologu : cu asemenea josnice atacuri la -poate – cel mai important reper al intelectualitatii romanesti, sa preluati -cu mandrie patriotica- rolul celebrului „Mihaela , dragostea mea”, ma refer la vizita inopinata a tovarasului Geoana la sorin ovidiu vantu, taman in pragul alegerilor din 2009…
  In rest , sunt absolut convins ca nu stiti nimic despre „ordinul de zi pe unitate”, de la niste alegeri europarlamentare de candva, cand musai „distinsa doamna intelectuala” eba trebuia sa primeasca minim 10% din voturi, aproape in fiece sectie de votare, taman ca voturile primite de UDMR in Tulcea ori Teleorman…
  Vorba unui clasic de altadata : „La revedere, drum bun”, tovarase Paleologu !
  Ma declar multumit, cu platile la zi de catre „agenturili” useriste …

  • Ce comic este comentariul dvs.! Cum ar veni, „tanarul” Paleologu este veninos daca se apara de atacul cuiva care il descrie drept „aliat din umbră al Vioricăi Dăncilă și […] susținător prin ricoșeu al lui Cozmin Gușă”, „un copil care ține morțiș să se joace de-a oamenii mari”, „tânărul acesta îmbolnăvit de sine însuși și amețit de fervoarea jocului”. Dragut, n-am ce spune… In regula, ramane cum a stabilit domnul Liiceanu impreuna cu lumea buna: in democratie trebuie sa votam cu totii Dan Barna pentru ca altfel suntem pesedisti.

   • Ce atac, domnule? Barna nici nu l-a bagat in seama pe eminentul paleolog. Si de ce l-ar fi bagat? Ce reprezinta el, un partid pe cale de disparitie? Ati citit motivatiile lui Paleologu? Vorbe care nu denota nici o substanta, idei subtiri, frunzarite de ici si colo. Totul numai promisiuni mari dar fara valoare. Ai jura ca s-a nascut politician.
    Atacul a fost al lui Paleologu. Ceva in genul exprimarii lui @George mai sus: ordinul pe unitate a fost: Atac la Barna! Cine a dat Ordinul? Cred ca stie toata lumea, un vecin de bloc al Vioricai.

 28. Domnule Paleologu, danteluța poalelor epicurienilor are farmec, nu zic nu. Dar dacă în euforia desfătării, veți simți vreodată nevoia autoflagelării, puteți reciti dreptul ăsta la replică. Cu voce tare, în fața oglinzii …

  • ‘in euforia desfatarii, veti simti nevoia autoflagelarii’. Da, se intampla frecvent. Desfatarea si autoflagelarea sunt complementare, ca micii si mustarul. Te desfati ca omul, si, euforic fiind, imediat ai asa, ca un puseu launtric, hai sa ma autoflagelez,ca prea multa desfatare strica, mai ales de-aia decadenta cu dantele. Desfatarea duce obligatoriu la autoflagelare, asa cum daca ortopedul te loveste cu ciocanelul sub genunchi, iti sare piciorul. Csf, ncsf, cauzalitatea autoflagelare-pentru-ca-desfatare este un dat al umanului. Hantzy, wtf?

   • @Zev: „Dar dacă (…) veți simți vreodată” (improbabilitate/posibilitate pt o singura data din mai multe ocazii) nu inseamna frecvent, imediat, complementaritate si obligatie.
    Ati fost putin rautacios dar foarte haios.

 29. Domnule Paleologu,

  Dl. Liiceanu, „famulus” a lui Noica, e cel mai mare filozof in viata pe care il are Romania…. Dumneata ce esti?
  Dumneata erai cineva daca taticu nu intervenea unde trebuie? Da , taticu, ambasador, senator pnl, onest turnator la Secu…a fost printre putinii care au recunoscut ca a turnat.
  Faptul ca amandoi aveti si sau ati avut relatii cu Basescu zis Petrov nu va onoreaza pe nici unul.
  Nu va mai zbateti atat dle Paleologu.Va castiga KWI, poate chiar din primul tur.
  Ca de fiecare data, alegem cel mai mic rau. PNL nu e decat un PSD plus PLUS

 30. Ce nu intelege Liiceanu este ca exista foarte multi alegatori, chiar simpatizanti USR, care nu l-am fi votat niciodata pe Barna. Ne indeamna sa visam la un tur 2 Barna – Iohannis. Care ar fi miza? Ai doi candidati aproape trasi la indigo, cu diferenta ca Iohannis se ghideaza dupa proverbul „Daca taceai filozof ramaneai”, in timp ce Barna nu. Dupa ce am ales mediocritatea lui Iohannis in 2014 ca sa scapam lui Ponta, acum pe cine sa votam ca sa scapam de Iohannis? Barna nu se califica, Dancila nici atat, ramane Paleologu, care de altfel este chiar singurul candidat de dreapta.

  Barna este de fapt stangist, dar neasumat, in timp ce Iohannis doar se pozitioneaza pe dreapta ca sa fie anti-PSD. E marota lui, sa fie anti „Ciuma rosie”, cand el de fapt promoveaza politici progresiste. In concluzie, in turul doi vom sta linistiti acasa, sper ca dnul Paleologu sa fie consecvent si sa nu promoveze pe niciunul dintre canditatii din turul doi, in cazul in care nu va intra dansul.

 31. Ma gândeam eu ca trebuie sa fi fost vreun motiv personal pentru a înțelege textul dlui Liiceanu. Revoltător este ca ne ia de prosti. Poate e așa de convins de prostia noastră încât nu își da seama ca in joc e credibilitatea lui.

  In fine, de un lucru ar fi bine sa tina seama romanii – mai ales acum : sa aleagă ceea ce cred ca ii reprezintă. E cel mai simplu si calea cea mai buna spre îndreptare in societate. Calculele de culise sunt o forma de manipulare dar puterea de a fi sau nu manipulați a avem noi. Iar puterea asta poate crea o realitate. Trebuie putina credință si curaj!

  • @Adriana_ „Mă gândeam eu ca trebuie sa fi fost vreun motiv personal pentru a înțelege textul dlui Liiceanu.”

   Mărturisesc că și eu am crezut la prima lectură a textului domniei-sale că dl G Liiceanu a devenit invidios pe remarcabila carieră politică a d-lui T Paleologu. Apoi, am mai citit o dată… Să văd dacă și pe mine „mă ia de prost” și să înțeleg mai bine sensul pluralului folosit de dumneavoastră.

   Sunt pe deplin de acord că „aranjamentele de culise sunt o formă de manipulare” și m-am întrebat oare de ce dl T Paleologu respinge doctrina liberală a Partidului Național Liberal, care se revendică de la Brătianu, dar îmbrățișează doctrina „liberală” a Partidului Mișcarea Populară, care se revendică de la fesenismul d-lui Traian Băsescu (nu intru în detalii privitoare la biografia d-lui Băsescu, presa oferind suficiente).

   Ca deputat din partea PNL dl Paleologu ar fi putut aspira să fie succesorul d-lui Iohannis în funcția prezidențială, dar preferă fundătura PMP, alături de PDL-iștii pe care îi critica pe când era exclus din PNL.

   Bun! PNL a făcut „inepții” și „imbecilități, una mai mare decât cealaltă” după părerea d-lui Th. Paleologu, și sunt de acord. Dar, dacă este consecvent în opinii și dorește să evite fracturile logice, de ce nu îl critică pe dl Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, așa cum făcea cu doi ani în urmă? Preferă să atace USR/PLUS și pe dl D Barna, care sunt singurii ce se manifestă ca adversari ai cleptocrației securisto-comuniste care a capturat statul român de trei decenii.

   „Trebuie putina credință si curaj!”

   Fără îndoială, este nevoie de curaj să spui că admiri principiile liberalismului clasic și pe dl T Băsescu în același timp. Este nevoie de curaj să spui ” Mi se pare culmea ca niște FSN-iști sa dea afara din PNL un Paleologu”, pentru ca apoi să te pui în slujba acelor FSN-iști și tovarășilor lor. Este nevoie de curaj să discreditezi USR/PLUS după ce spui despre atacurile PNL la adresa lui Nicușor Dan, care a fost asociat pe nedrept de conducerea liberalilor cu PSD, că au fost „nerușinate imbecilități”.

   Dar, afirmația d-lui Th Paleologu „Fără mine, partidul se va duce sub 8% la alegerile parlamentare” nu se confirmă, însă vădește ambiție politică mai mult decât academică, iar asta cred că este mai degrabă un argument în sprijinul prezumției că d-lui Paleologu îi este îngrozitor de dor de scaunul de deputat (pe care ca independent nu l-a prins), decât că ar fi vorba despre vreo dispută intelectuală cu dl G Liiceanu. Iar pentru acest scaun domnia-sa pare dispus să facă tot ceea ce i se cere de către facțiunea din guvernarea cleptocratică de care este apropiat dl T Băsescu, ori dl Cozmin Gușă.

 32. Oare l-ar vota cineva pe domnul Liiceanu dacă ar candida? Dacă nu, atunci nici părerile dumnealui nu contează prea mult pentru cei ce caută soluții.
  Domnul Paleologu este mult mai aproape de spiritul și tradițiile poporului român decât majoritatea celorlalți candidați. Cât despre cultură …
  Domnul Barna este crescut cu suport european din afara țării. Chiar vrem să fim pervertiți de neomarxismul imoral european?

  • „Chiar vrem să fim pervertiți de neomarxismul imoral european?”

   Când scrieți „vrem” nu știu exact ce vreți dumneavoastră, sau cei în numele cărora scrieți. Dar, eu unul mă feresc de neomarxismul imoral european la fel de tare ca de bigotismul rusofil dughinist. Mai ales că am auzit că dughiniștii ăștia promovează și violența în biserici împotriva enoriașelor, într-un mod absolut imoral. Prin presă se zice că apucăturile astea s-ar explica prin apropierea dughiniștlor de „serviciile” putiniste din Rusia și de-aiurea.

    • Se pare că nu. Nu-i ajung jumătate din votanți, conform legii actuale. Trebuie ca votanții lui să fie peste jumătate din toți cetățenii cu drept de vot înscriși pe listele electorale. Legea asta nu e corectă. Îi nedreptățește pe cei care fac efortul de a-și exprima opțiunea.

 33. O remarca de pe margine: cei mai mari sustinatori ai d-lui Paleologu par sa fie niste… ele, si un anume domn Svejk.

  In orice alta imprejurare l-as fi sustinut pe impricinat, dar nu acum si nu in aceasta lupta sortita din start esecului… Pacat de enerigiile cheltuite in van.

  • Suntețiu eliptic.:)

   Vă referiți cumva la zvârcolirile d-ljui Barna ce nu reușește să depășească cu mult 50% din scorul USR+PLUS de la europarlamentare?! De acord cu dumenavoastră. Zbaterea dumisale e ridicolă și mă tem că face mai mult rău decât bine partidului său… Dacă era capabil să scoată măcar 80% din scorul partidului acm era calificat fără probleme în turul 2.

   În lumea aia civilizată, pe care o promite USR așa de abitir, un cartindat atât de nevolnic, impopular și inept s-ar fi retras de mult din cursă sau ar fi fost aruncat peste bord. Bineînțeles că așa ceva e de neimaginat în țara ce l-a clocit pe Agamiță Dandanache…

 34. Câteva precizări:

  1. Legat de supărarea domnului Pleșu. Deja s-a pronunțat el însuși, destul de iritat, pe acestă temă:

  „20 octombrie 2019

  Pe la jumătatea lunii trecute, am publicat, în revista Dilema veche, două articole despre supraabundența – unică în lume, cred – a candidaților la președinția României („O țară de președinți“). Făceam, rapid, și portretele unora dintre combatanți. Printre ei, inevitabil, și dl Theodor Paleologu. Aflu, contrariat, nu fără o legitimă iritare, că o parte a textului meu, însoțită de o fotografie, a fost pusă în circulație pe Facebook, ceea ce mă transformă, fără voia mea, în „agent electoral“. Nu retrag nimic din bunele mele cuvinte despre Theodor Paleologu, dar nu mi se pare corectă manipularea unui fragment de articol orientat spre altă miză, pentru a-l face să sune drept argument de campanie. M-am trezit, astfel, înregimentat într-un „război“ din care nu am ales (încă) să fac parte. Îi doresc succes dlui Paleologu, dar îi rog pe responsabilii campaniei sale să nu se mai folosească „strategic“ de „arme“ sustrase din arsenalul (dezinteresat) al cîte unui publicist de ocazie…”
  https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/note-stari-zile-74

  2. După cum arată imagnea de pe pagina PMP, chiar a fost folosit ca agent electoral.
  https://www.facebook.com/PartidulMiscareaPopulara.RO/posts/2611587898880489

  3. Legat de sprijinul lui Gabriel Liiceanu pentru Barna: este o diferență uriașă între o susținere asumată și felul în care dumneavoastră folosiți un text al domnului Andrei Pleșu pentru a vă autopromova folosind tretipul citatului trunchiat.

  4. Mă mir că vorbiți cu atâta superioritate despre ridicol, povestind cu o desăvârșită candoare cum v-ați ascuns după colț la îndemnul domnului Pleșu, că, vorba aceea ”Șase-șase, păzea, vine Liiceanu!” Pesemne că făcea o glumă pe care ați luat-o prea în serios.

  5. Mă tem că din sfatul lui Băsescu de „a-i incurca pe Barna și Dăncilă” ați înțeles să o confundați pe Dăncilă cu Barna. Ați făcut o adevărată obsesie pentru el, devenind, vrând-nevrănd „iepurele” ei.

  6. Citatele în fanceză sunt, vorba domnului Pleșu, mofturi. De reproșat însă vă poate reproșa oricine că încurcați personajele din Iliada. Dar, în sfârșit, se mai întâmplă.

 35. Domnule Paleologu, ma intereseaza putin spre deloc ca nu va suportati cu dl. Liiceanu. E irelevant pentru viata publica din RO si n-aveti decat sa va ignorati reciproc cu varf si indesat cat poftiti.

  Eu sunt curios daca intelegeti ca va amestecati, voit sau naiv, din orgoliu necalibrat corespunzator ori din alte motive, intr-o poveste care va depaseste cu mult statura politica. Alegerile prezidentiale nu sunt nici vreun moft de intelectual cu zvac si nici sala de bal pentru seratele cu caviar, piscoturi si sampanie frantuzeasca.

  Era prea mult ca, in loc sa va lasati folosit de niste trepadusi politici pentru calculele unor aliante toxice, sa va ganditi cum ar fi fost sa avem o alternativa reala la actualul presedinte? Cum ar fi fost ca aceste reflexii palide ca valoare politica – Barna, Paleologu etc – confruntate in niste alegeri preliminare, sa genereze un singur contracandidat, cu sanse reale de a schimba ceva? In loc sa va ciupiti unii altora franturi de procente, cum ar fi fost sa fi putut contribui la ceva care sa fi contat?

  Va lasati sustinut si manageriat de oameni ai vechiului sistem care v-au „citit bine” si va canta-n struna ca sa le iasa lor meschinariile, insa nu faceti decat sa le girati continuitatea. Iar asta e cel mai toxic pentru interesul public.

  • Corect, exacta asta iese la suprafata, Paleologu pare a se incapatana sa admita ca pune interesele lui personale si de partid deasupra interesului general. Nu cred ca e atat de lipsit de capacitatea de a face adunari si scaderi in matematica politichiei de Dambovita incat sa nu realizeze efectele deciziei de a candida la functia suprema sustinut de un partid anti-Justitie..

   • @NICOLAE – cum și de când ”interesul general” e cel al taberei progresiste? Nu vă ajung 70 de ani de ”tovarăși, să fim uniți!”?

    Democrația e despre voturi și despre libertatea de alegere, nu despre ”interesul general”. Politicianismul e despre ”interesul general”.

 36. „Atinsesem punctul de nevralgic : domnul Liiceanu este într-adevăr obsedat de teama de a nu fi ridicol. Nu mi-a iertat niciodată o frază care descrie exact resortul intim al personalității sale”

  Daca aceasta este ipoteza, atunci cred ca va inselati, pt ca existentialistii ( Liiceanu, Cioran) nu se tem de ridicol. Se tem de neadevar.

 37. Ce îl poate corupe pe un intelectual în asa măsură incit întra în colmpetiția prezidențială împins de partidul lui Base nutzi și alte lighioane? Ce îl poate degrada în asa măsură pe un om al cărții și gindului incit sa se preteze la atitea atacuri împotriva unui singur contracandidat – atacuri obsedant – recurente cumva dincolo de logica electorala? Nu cred ca lipsa de locuință… De haine… De mincare… De bani de cărți? Știu ca nu mi se va răspunde niciodată… Dar domnule Paleologu… De ce va pretati la asemenea demisie de la nivelul uman și intelectual la care va raportați și definiți.

 38. Admonestarea publica a dnlui Liiceanu e de-a dreptul socanta , o fi avind motivele domniei sale , poate virsta permite sau predispune la asemenea ´adrese´ , sau alte ´dedesubtologii´ metafizice ( ma rog , fenomenologice ) . Oricum , dupa un asemenea atac ramii perplex , ori taci , si ar fi cel mai intelept , ori , nu stiu , faci revolutie , rastorni valorile . Dar nu vii , dansant , cu cuvinte sugubete si enigme frantuzesti , nu faci teoria artei si , mai ales , punind in scena deznodamintul unei ( ambigue ) scrisorele pierdute . Nu e cea mai reusita piesa retorica , cu titlul ei diminutival , pare sa confirme acuzatiile ( categoric nedrepte , hiperbolizate ) . Oricum ar fi , nefericita intimplare . Politica sminteste , distruge prieteniile vechi , campaniile electorale sint adevarate saturnalii ( incepind cu Elitele , care au porii mai dilatati ) .
  Altceva ar fi de reflectat : ce culoare are Conservatorismul pe care il sustineti , e unul liberal ( tocqueviilean ) sau unul pravoslavnic-evanghelic ( demaistrian ) ? , caci strategii campaniei par foarte la Dreapta , cam la extrema . Apoi , Manent sau Scruton , de ex . , sint cam anti-U.E. , ceea ce la ei poate ca e bine , dar la noi e rau . Noi traim in lumea formelor fara fond , a tranzitiei vesnice , a epigonilor , domnisorilor si bonjuristilor , ca tot se bat bravii nostri coni cu fandosita potaie a PC , care in ruptul capului nu ar pune piciorusele prin spatiul mioritic . Se viseaza , bag seama , in marele si infantilul razboi civil cultural din ´State´ . Ca sa stim si noi , ca ne trezim iar cu vreo Constitutie belgiana ( vorba vine ) si parca mai ziceati si ceva despre monarhie : tot afiseaza ceva strategii cu Paleologul ´intiiul´ . Apropo , cred ca stiti legenda , se zice ca ultimul imparat al Bizantului va reveni , ´la sfirsitul vremurilor´ , pt. a restabili Imparatia crestina … Unde esti tu , nene Iancule …

 39. Domnul Paleologu cu tot respectul pentru persoana dansului nu are anvergura prezidentiala , notorieteta sa politica fiind mult mai redusa decat cea a actorasului care candideaza, acesta cel putin il cunosc romanii din diferitele comedii de pe vremea lui Ceasca si ulterior de la frecventele aparatii la Antena 3.
  Atacurile asupra domnului Barna si al USR/Plus il departeaza enorm de electoratul tanar, cei cu „trotinete” cum il numea cineva de pe forum.
  Acest electorat cu „trotinete” vrea altceva si nu se mai incoloneaza nici unui discurs pe care il auzim de 30 de ani. Electoratul momentului O si toti nascuti dupa 1989 incep sa-si faca vocile auzite, pt ei, USR/Plus si Barna reprezinta noul in politica romaneasca.
  Ei doresc reformarea radicala, din temelii atat a clasei politice cat si a modului de guvernare, aspecte care in mod normal provoaca fiori si ameteli puternice „establishmentului” politic romanesc
  Am vazut la TV prima sedinta informala a guvernului Orban intr-o sala de sedinte, mobilier si interior neschimbat de pe vremea lui Ceausescu, aceasi ordine de locuri ale ministrilor, ceva sinstru dupa 30 de ani. Oare nu se gandeste nimeni sa schimbe acesta ordine prafuita in afara celor de la USR / Plus ?
  Barna si USR/Plus nu sunt altceva decat reprezentantii noi politici la nivel european, garda tanara care incerca se se debaraseze de trecut.
  Sunt reprezentantii minoritatilor de felul , greu de inteles intr-o tara inapoiata precum Romania, au viziuni moderne si nepreafuite motiv pt care sunt acuzati de neomarxism, atei , ecologisti radicali , sunt rezultatul concubinajului diferitelor servicii romane cat si straine si care doresc sa distruga Romania.
  In acesta cheie ar trebui sa-l intelegem si pe domnul Paleologu . Daca guvernul Orban nu va gresi prea mult, urmatorul guvern tot Orban se va numi dar va avea nevoie de parteneri de coalitie iar acestia se vor numi USR/Plus in care domnul Barna va primi un rol pe masura, un candidat Barna in turul 2 ar fi in folosul urmatorului Guvern si mai putin al persoanei fizice Barna.

 40. Daca PMP era pe cai mai mari si ar fi existat vreo farama de sansa reala ca omul sustinut de PMP sa castige aceste alegeri eu nu cred ca domnul Paleologu ar fi fost desemnat candidat. Dansul a obtinut nominalizarea in conditiile in care e clar din start ca nu sunt sanse. Sa joci agresiv in conditiile astea, in stil mare, la victorie, totul sau nimic, singurul care are sanse in turul 2 si alte asemenea exagerari (ca sa nu spun altfel), e usor penibil si aminteste de Elena Udrea, dar eposibil sa fie strategia corecta pentru un partid care se lupta pentru supravietuire. De luat mai mult de 5% e greu de crezut, dar macar se mai agita niste talibani pe linii ideologice si isi mai aduce lumea aminte ca mai exista si PMP. Poate asa mai prind cateva mandate si in parlamentul viitor. Din partea mea, cat timp are o oferta electorala diferita de restul, si e clar mai bun decat PSD, e de bine, pe ansamblu.

 41. Este domnul Paleologu un Agamemnon D.? Da și nu. Da, prin ce spune. Nu, pentru că nu va câștiga, chiar dacă e trimis de la centru, oricâte scrisori pierdute ar avea în mânecă.
  Articolul e de-o prostie șocantă, prin dezlegarea misterului personalității dlui Liiceanu (nu mă omor după personaj, însă scriile lui sunt între puținele românești comparabile cu cee ce scriu filozofii prezentului din Occident). Cheia e psihanalitică, iar adevărul uluitor. Dl Liiceanu n-are frică de păianjeni sau de clovni, ci de ridicol! Dl Paleologu, după ce-l toacă bizantin (pe stil nou, după cucerirea turcească) pe filozoful național, dovedește că n-are frică de ridicol. Îl înfruntă eroic și pornește de la capăt chiar după ce ridicolul învinge (ca-n articolul de față), deși nu ridicolul l-a provocat pe dl candidat.

  Cel mai mare dușman al dlui Paleologu ar trebui să fie Orban din Brașov, al cărui posibil strămoș, Orban din Brassó, le-a meșterit tunurile turcilor, la 1453. O temă de cercetare care ni l-ar putea trimite pe dl Paleologu în bibliotecă și la arhive, spre cinstea și onoarea lui și a familiei.

  După asemenea dialog de la distanță, cred c-ar fi nimerită o discuție între cei doi, transmisă live pe Contributors. Și-așa are dl Paleologu apetit de duel, iar Johannis (neamț) și Barna (nume de ungur) refuză. Dăncilă (etimologie dificilă, cumano-slavo-ungurească?) nu intră în joc, din moment ce nu poate pronunța „Paleologu” și nici n-are citări pe GScholar..

 42. m-as adresa direct distinsului candidat, dl Theodor Paleologu dar cred ca este prea prins de campanie si sigur nu are timp pentru a ne lamuri „pourqoui tout ça”. paleo logos. interesant nume si cred bine purtat. ar fi pacat ca in numele unei scurte, efemere si inutile campanii de educatie a electoratului sa va dezonorati. in clar: doi candidati au sanse la locul doi intr- o cursa. dvs nu aveti nicio sansa de a urca pe podium. cum procedati? ii puneti piedica concurentului de pe locul 3 pentru ca… vreti sa educati tribunele? stiind foarte bine ca „atleta” cu sabie, actualmente pe 2, este o trisoare care a absolvit un liceu industrial, lipsita de orice fair-play, e sustinuta de un numar important de indivizi certati cu legea. cand doi inteligenti se cearta atunci sigur o idioata va castiga. dommage. de ce nu ati face un gest „extrem” de generos si cu un ultim efort de constiinta sa dati acum o mana de ajutor unuia de calibrul dvs? un astfel de gest v-ar ridica in ochii tuturor daca il argumentati clar. da! individa de pe locul doi si partidul ei reprezinta un pericol social major. daca dvs erati pe trei fiti sigur ca-l bombardam cu mesaje pe dl Barna.multi il critica aiurea fara sa-l fi ascultat 5 minute. nu e cel mai mare orator ori cel mai charismatic…dar deocamdata el e singurul care ar putea trage pe linie moarta pe „patri hoatza a celor ce pot sa o priveste in ochii nostri sau ai ei ” – deh meandrele iliesciene au esuat in concretul gandirii dancileze , ce ne lanseaza imediat un „haideti sa fim ” asa si mai nu-stiu-cum..parca ar vorbi o gospodina a lu’ Vargas Llosa din las fierbinti cu CV de sefa euro cu inca 2 limbi la purtator .

  • Analiza ta incepe de la presupunerea ca sondajele psd, respectiv USR sunt corecte in a crede ca 20% din romani sunt in moarte cerebrala si voteaza Viorica Dancila.

   Daca primii le masluiesc pentru a lasa impresia de forta, cei din urma o fac ca sa mai stoarca cateva voturi ca „sa o intrecem pe veo”.

 43. O țară tristă plina de umor!
  Domnul Liiceanu nu prea tine la păcăleală, satira sa este de tipul arunca o piatra și fugi.
  Orice partid care vrea sa ramana in Parlament trebuie sa aiba un candidat la Cotroceni, este o oportunitate de a-si creste vizibilitatea. Ma intreb de ce domnul L nu-i ia la intrebari pe actorasii precum Diaconu.
  USR, al cărui votanți sunt, a pus în cursă un cal mediocru și cu un pedigree care are vulnerabilitati. Cosette C ar fi fost un candidat mai bun, este mai deșteaptă, nu are o „istorie” in spate si tot ce a făcut nu se bazează pe contracte cu statul. Mărturisesc că am un bias (aproape visceral) împotriva politicienilor avocați. Sunt oameni de minimă plus valoare. Avocatul este condiționat încă din facultate sa faca din alb negru si asta nu este o condiție buna ca sa constriasca un politician cu principii. Acum jocurile sunt facute și USR ar putea sa plateasca pentru alegerea făcută.

  Revenind la umor. Turul 2 ne-ar fi putut oferi șansa unui spectacol istoric. Imaginati-va pe Veorica intr-o dezbatere televizată cu Bârnă sau Paleologu. Un deliciu.
  Din pacate nici Barna și nici Paleologu nu vor ajunge în turul 2. Vom avea in turul 2 pe eternul Klaus, un causeur innăscut, de poti sa-ti faci o cafea până termina o fraza, împotriva Veronicăi, care va citi niste texte sau repeta niste fraze memorate papagaliceste.
  Păcat, macar cu atata sa fi rămas în urmă acestor alegeri: cu Veorica umilită de un candidat care poate vorbi cu viteza normală și spune ceva interesant.

 44. Nu, dommnule Paleologu, nu v-a reprosat ca amintiti de Iliada, ci ca faceti grave confuzii intre personaje. Vedeti daca nu cititi cu atentie? Nici ce scrie dl Liiceanu, nici ce insira Homer. Mai bine v-ar fi prins un curs adevarat de elina in loc de cursa prezidentiala. Ca sa vorbiti in cunostinta de cauza publicului inocent de la scoala de uscat prune oe care a injghebat-o.

 45. Nu ma intereseaza de obicei zvonurile, dar cel pe care l-am auzit astazi imi pare plauzibil: PMP ar urma sa fie absorbit la un moment dat de PNL, iar candidatul sau l-ar ajuta pe Iohannis sa scape de Dan Barna in turul doi. Obiectiv vorbind, Paleologu n-ar avea niciun motiv de a-l ataca pe Barna si a-l lasa in pace pe Iohannis. In primul rind, pentru ca Iohannis are cel putin tot atitea bube ca si Barna. In al doilea rind, daca chiar vrei sa-ti valorifici sansele de candidat la presedintie, e normal sa incerci inainte de toate sa iei din procentele candidatului cu 40% si nu sa te concentrezi pe cel cu 20%.

  • In primul rand, zvonul este vechi. De ani de zile se vorbeste despre cum, vai, maine dispare PMP in PNL. In al doilea rand, Paleologu l-a criticat constant pe Johannis. Cum Johannis nu are cine stie ce garda pretoriana in online si in presa, asa cum are „outsider’ul Barna, n-ati aflat. Sigur, ati fi putut incerca sa-i urmariti campania dincolo de ceea ce spun vectorii de imagine ai USR, cum am incercat eu sa fac cu domnul Barna, dar e greu. E mai usor sa raspandesti zvonuri si teorii despre oameni care il deranjeaza pe politicianul pe care il simpatizezi din oficiu.

   • „Cum Johannis nu are cine stie ce garda pretoriana in online si in presa”
    Foarte, foarte comic :)) Sigur ca da, toate articolele si emisiunile sunt pro Dancila, pro Barna si pro Diaconu. :)))

  • Asta e o teorie pe care am intalnit-o prima data la Moise Guran acum vreo luna si o saptamana. Cred ca e doar o alta „dedesubtologie”.

 46. Nu-i vorba, da, dl Liiceanu se cam teme de ridicol. Dar sa te umpli de ridicol, ca dl Paleologu, de ce ar fi mai de dorit? Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ni-l inchipuim pe dl Paleologu peste douazeci de ani…

 47. Se pare ca Mr. Paleologu este singurul care nu intelege ce s-a intamplat ieri si continua sa o sustina pe dancila. Cata frustrare, sa raspunzi in asemenea hal este foarte trist, mi se face mila de acest personaj. Trebuie remarcate si crizele de nervi facute de guran si manastire in direct :) Nu exista nici o tara in lumea asta cu ziaristi de asemenea nivel, fara coloana vertebrala si care incearca sa manipuleze atat de evident cetatenii.

 48. Cu toată admiraţia pentru dl Paleologu, trebuie repetat că problema momentului este a nu salva corupţia şi incompetenţa PSD pompând voturi de la USR+, ca să intre tovarăşa Dăncilă în turul II.

 49. Domnul Paleologu este un intelectual care n-ar trebui să cedeze orgoliului și vanității proprii și să înțeleagă că, tot ce face prin candidatura domniei sale, încurcă șansele dreptei la o confruntare cu electoratul. N-aș zice, ca domnul Liiceanu, că o ajuța pe V. Dăncilă, dar pe K. Johannis îl ajută sigur, în condițiile în care multă lume nu-l mai votează pe acesta din urmă. Poate ar trebui să dovedească un pic de caracter, măcar acum, înainte de confruntarea propriu-zisă.

 50. Lasand la o parte ce spune dl Paleologu si dl Liiceanu, consider ca atat Barna cat si Paleologu sunt oameni cinstiti intelectual pana la proba contrarie.

  Diferenta vine din faptul ca in spatele celor doi sunt doua partide care sunt guvernate de politici si discursuri disjuncte in privinta coruptiei si justitiei.

  De aceea asupra lui Paleologu planeaza o umbra de vinovatie prin asociere.
  Si spun asta in contextul in care pentru ultimul mandat de Presedinte al lui Basescu am parcurs noaptea cateva ore cu masina prin bunavointa unor prieteni pentru a-l vota. Pentru a asista stupefiat mai tarziu la o campanie de protejare a Elenei Udrea si una ampla de demonizare a Laurei Codruta Kovesi si DNA-lui .
  In timp ce partidul din spatele lui Barna a demarat proiectul ”Fara penali in functii publice!”.
  Furtul, coruptia, oportunismul, relativismul moral si duplicitatea politicienilor romani au tinut Romania in mizerie si saracie. Cine se indoieste de asta e ori escroc ori imbecil.
  Aici e buba dlui Paleologu, partidul care-l sustine a pus umarul la atacul impotriva Justitiei, lucru extrem de grav . Sa sufere dl Paleologu de cecitate politica sau mai grav, e inca unul care mareste randurile oportunistilor ?!
  Vom vedea, oricum loialitatea lui Paleologu si a lu Papahagi fata de TB e absolut regretabila.

 51. Poporul român poate sa iși ia de o grijă: Paleologu sau Liiceanu? In sfarsit, s-au separat apele. Sau nu. Dar nu are nicio importanta. La bulivar, birjar!

 52. Dl. Barna este singurul care poate sa ajunga in turul doi eliminand candidatul PSD, dl Paleologu nu are sanse si mai mult incurca lucrurile oferind o gura de oxigen PSD.

  • Sa votezi in functie de sondaje mi se pare cea mai mare lipsa de respect pe care o poate dovedi cineva fata de sine insusi! Sper ca nu sunteti printre cei care sunt vreodata nemultumiti de Romania, altfel nu pot intelege refuzul de a gandi cu propriul cap.

 53. Atatea polemici pentru atat de putin. Cel mai curand, Paleologu ar fi potrivit pentru alegerile prezidentiale din anul 2024, cand se va mai coace putin la minte si va intelege ca ce face acum este gresit din punct de vedere ontologic. Sa-si dea coate cu Diaconu, Catarama, Cumpanasu si alti farseuri, ca sa ia cateva din procentele lui Barna este pueril. Cam ce ca atunci cand, la niste alegeri pentru primaria Capitalei, acelasi Paleologu se dadea pe trotineta, ca sa castige simpatia bucurestenilor… E adevarat ca multi bucuresteni sunt astazi trotinetisti, dar Paleologu primar macar de sector nu a reusit sa ajunga.

  • Doar stând în tribună, nu ajunge nimeni președinte. A coborât în teren și foarte bine a făcut. Dar nu are nevoie să fie primar de sector ca să ajungă președinte.

 54. Am citit toate comentariile de aici, dar și pe cele de la articolul dlui Liiceanu.

  Sunt impresionat. ;-)

  Furia isterică, frizând turbarea, cu care trollii useristi/iohannis-iști îl atacă pe dl Paleologu, somându-l să renunțe la candidatură, recursul masiv al acestor mercenari de internet la cele mai rudimentare „logical fallacies”, agrementate cu insulte/umor de autobaza, ma fac sa cred ca sondajele de opinie PE BUNE arata cu totul altfel decât cele din massmedia, destinate „prostimii”, în care dl Paleologu e pe undeva pe la 2-3%. Altfel nu se explică toată nebunia asta. Nimeni nu își pierde vremea să combată – CU FURIE ȘI DISPERARE – un candidat cotat cu 2-3%.

  Probabil că intenția de vot pentru dl Paleologu e de vreo 10 ori mai mare decât se spune. Îmi imaginez ca dl Paleologu stie cum stau lucrurile.

  Pe de altă parte, sunt sigur că dl Paleologu știe că jocurile sunt făcute și ca nu ar câștiga în fața lui Iohannis nici dacă ar avea 97% din voturi. Ba nici dacă ar avea 101%.

  Și-atunci, de ce mai candidează?

  Poate că, fiind încă tânăr (ca politician), speră că politica pașilor mici ar putea să fie o soluție pentru scoaterea nației din sclavia care i-a fost hărăzită de stăpânii lumii.

  Nu am votat niciodata in vremurile ticăloase ale democrației socialiste. Nu am votat niciodată în anii ticăloasei „democrații originale” și nu voi vota în veci candidații-drone pe care mi-i pune pe liste statul subteran și puterile străine. Theodor Paleologu e un intrus decent în obscenul circ electoral și de aici toate atacurile imunde la care este supus.

  Indiferent cum încep, toate democrațiile eșuează în dictaturi sângeroase. Actuala democrație originală (sau ne-originală, indiferent de ce culoare sau „flavour” ar fi) va ruina – încă o dată – România.

  România are nevoie de o ARISTOCRAȚIE, de un rege/voievod PATRIOT care sa aibă, în România, puterile pe care le are Putin în Rusia.

  L-am văzut pe dl Paleologu în două înregistrări video recente și mi-a făcut o excelentă impresie. E cu câteva clase, din toate punctele de vedere, peste Iohannis ș.c.l. Uitați-vă la felul în care răspunde la întrebări în clipul de mai jos:

  https://www.facebook.com/MesagerulSB/videos/1312428638957019/

  • Paleologu e singurul candidat de dreapta (așa parțial, dreapta – centru), KWI doar se preface.
   Progresiștii sunt convinși că le fură voturile: că dacă n-ar fi existat candidatul de dreapta Paleologu, alegătorii de dreapta ar fi votat cu progresistul Barna. Râd de câteva zile.
   Paleologu se bate pe același electorat cu KWI, nu cu Barna.

   Până, una, alta, reacțiile arată și cu ce superioritate îi privesc pe restul românilor progresiștii. Ca și cum toți în afară de votanții USR (10% voturi din 30% prezență = 3%, deci pe restul de 97% din potențialii alegători) ar fi doar o masă de manevră care nu pot să hotărască ei singuri cu cine să voteze.

 55. Josef Svejk , recunoaste ca tu esti T. Paleologu :)
  Nu am vazut pe nimeni sa il apare mai inversunat.
  Oricat te zbati, realitatea e dura pt tine, Paleologu e la 5-7% si Barna pe la 15%-20%.
  Dar banii…, 10 milioane $, nu ii strica nimanui, asa ca va inteleg.

  Problema e ca noi nu ne alegem cu nimic util daca intra Dancila in turul 2, din contra o sa avem multe de pierdut. Toate voturile pro Paleologu sunt sprijin direct pt Dancila, realitatea e realitate, nu ai ce sa ii faci, oricat o sa incerci sa ne convingi ca nu e asa.

  Daca suntem sinceri cu noi si realisti, votul e simplu, votam Barna, nu pt ca e perfect ci pt ca e cea mai buna varianta pt viitorul tarii dintre cei 14 candidati.

  • Vai ce m-ați ginit :) Tocmai mi-am ras barba înainte de a scrie comentatii la acest articol și tot n-am scăpat de ochiu’ vigilent… Damn it!

   Dacă dl. Barna ar fi cu adevărat pe la 15%-20% discuția asta n-ar avea sens pentru că ar fi deja calificat în turul 2. Problema domniei sale că e pe undeva 50% din scorul partidului adică între 10% și 12% din intenția de vot. Ceea ce-i garantează un glorios loc 4. Așa că Agitprop-ul a trecut la măsuri disperate ce includ respirația artificială făcută mortului… Nu-i păcat de atâta energie risipită?!

   • Hai recunoaste ca in epoca Marinarului (Petrov- fesenistu’ de serviciu de la sectia PD), tunurile se trageau pe banda rulanta – incepand cu bancomatul ANRP pana la aprovizionarea statului (sau a companiilor de stat) cu tot felul de produse si servicii. Contractorii (asa zisii baieti destepti care au avut relatii unde sa doneze si unde sa unga) si-au umplut buzunarele. Mi-a povestit cineva ca un samsar romano-american ar fi tras tunuri cu ANRP prin tara (in valoare de vreo 200 milioane euro) dupa care a sters-o definitiv in SUA, unde si-ar fi cumparat un mall.

    • Ceea ce știu e că marinarul a fost capabil să lanseze anticorupția în România.Chiar dacă în final el și blonda lui au fost afectași de ea. E ceva ce nju s-a mai întâmpla niciodată în cei 2000 + de ani de istorie a noastră. Bag seama că v-au înhățat și pe dumenavoastră cu ceva găinărie și de aici ura disperată și neputincioasă împotriva lui.

 56. Hear ye, hear ye, contributori si comentaci. Hai sa va distrez (distress?) in seara asta, gratuitate de la Conu’ Zev (pentru urmatoarele cotizati). E un pic off-topic, cu iertaciune dom’ Paleologu, dar cum si comentariile (macar o buna parte dintre ele) oricum transcend dialogul Liiceanu-Paleologu si se revarsa in discutii politice la modul general, cred ca si nestemata asta isi are locul aici la fel de bine ca oriunde altundeva in spatiul online romanez. Without further ado:

  Avem asa: articol Adevarul, ‘Cum a fost zeificat Nicolae Ceausescu de poeti […]

  De gasit aici: https://adevarul.ro/locale/hunedoara/cum-fost-zeificat-nicolae-ceausescu-poeti-cateva-zile-moarte-el-intruparea-intelepciunii-ea-om-ideal-carturar-seama-1_59bfc5225ab6550cb84a9dae/index.html

  Daca va uitati la poza, vedeti un nene pre numele lui Irimie Straut, care zice din ficati ‘Fauritoru’ acestei epoci, Conducatorul Romaniei, Este-ntruparea-ntelepciunii, A demnitatii si a omeniei.

  Okay, veti spune, au fost pupini de gen in vremurile vesele de’antart, ce are asta cu competitia acerba a noilor forte politice din Romania Europeana?

  Pai, asta, Straut Irimie e membru USR:
  http://www.usr-alba.ro/index.php/membri/96-straut-irimie.html

  Nu ca e postarea mea, dar am ras isteric.

  Dom’ Paleologu, rog lasati sa treaca, dupa tot stressul asta, poporul merita sa rada umpic.

 57. Rostogolesc si aici :Asadar :votez contra „ciumei rosii” si deci cu Barna in turul I si pentru progresul Romaniei deci cu Iohannis in turul 2. Cu dl Barna mai discutam peste 5 ani dupa ce-si va fi dat o anume masura de om politic. :)

 58. Noi, prostimea, am vrea sa fim intrebati daca merită alegerea unui ,funcționar la stat atata risipa de energie, sume colosal de mari de bani si atata încrîncenare între voi intelectualii,când era atât de simplu și ieftin sa se ocupe prin concurs acest post,sa participe cei recomandați de partid si independenți iar niște teste ,inclusiv unul psihologic, ar delimita pe cel mai bun ,iar noi care nici nu deschidem constituția ,in proportie de 85%, am fi mulțumiți .

 59. Sa ma explic puti rostogolind ceva postat in alta parte; „Votati! votati! votati! si nu uitati ca ne-a trecut glontul dicataturii pe la ureche si cine a stat si el in fata acestui glont si cine cum necum poate nemultumind pe unii l-a deviat nu cu mult dar exact cu cat trebuia sa nu intre intr-un punct vital?. De se sa fim azi incurca lume? De ce sa deschidem azi o lupta care ar fi benefica dar doar peste 5 ani si nici atunci fratricida? De ce? Oare ati fi fost surprinsi si suparati daca azi singurl nostru candidat ar fi Iohannis ? Ati fi cerut electoratului nostru sa mai scoata inca unul din buzunar sau am fi dorit sa ne alegem un presedinte cu o legitimitate maxima care in ambele tururi sa zdrobeasca segmentul acesta sechela a regimuui trecut inca securist-mafiot-bolsevic inc destul de numeros? Asadar eu votez si in turul unu si in turul doi cu Iohannis si istoria cred ca imi va da dreptate desigur doar cu refernta la acest moment al ei, pentruca nu sustin ca peste niste ani nu vom putea avea un presedinte pe care sa-l putem compara fara sa ne fie teama sa gresim cu intregitorii acestei natii.Dar nu am ajuns inca acolo”.
  De fapt acum zarurile au fost aruncate si ca la ruleta „rien ne va plus” PS. Vorbim si dupa turul doi. dar daca fereasca Dumnezeu am dreptate si daca si acum ne-o vor trage cam cum ne-au tras-o in 2000 cu Iliescu versus Vadim si doi candidati de-ai nostri in turul 1(Isaescu si Stolojan) impartindu-si voturil, vom intelege ce rol au jucat Diaconu si Paleologu(saracul manipulat la ogoliu dar fara sa inteleaga ce se intampla si cred ca nici Diaconu nu intelege exact) . Oricum zarurile sunt aruncate. Jocurile sunt deja facute si din pacate eu peronal si poate ca si altii inteleg prea tarziu. Dovada daca nu gresesc va veni mult mai tarziu daca nu, toate vor fi bune si frumoase. „

 60. Diferenta intre Barna si Dancila a crescut foarte mult. La numararea efectiva a cresut la 11% iar in voturile din Diaspora tot Iohannis conduce si deci nu se mai poate schimba ceva. Daca si Diaspora a inteles ce am vrut eu sa spun cand in al noulea ceas am spus mea culpa si mi-am schimbat optiunea pentru turul unu spunand „La loc comanda de la in 1 Barna si in 2 Iohannis la Iohannis in ambele” inseamna ca am avut totusi dreptate . In fine ma bucur mult ca nu s-au creat conditiile pentru un razboi fratricid de soiul celui pe care il ducea PNL cu PNTCD chiar si cand rusii dadeau navla peste noi. :) PS.Trebuie sa am forta sa recunosc cand intele ca gresesc sau in fine cand consider eu asa. Am spus ca in filmul execelent cu Anthony Quinn si Franco Nero ni se spune ca nu putem avea o victorie totala si ca daca crezi ca o ai deja esti cam invins. Oricum nimic din cele spuse despre Paleologu tot timpul si despre Barna ca risca sa-si bata singur cuie in talpa sunt absolut corecte. Oricum voturile lui Paleologu pleaca la Iohannis si nu stiu exact ce se intampla cu votrile mai putine decat la sondaj pe care le are Diaonu jumate stau acasa si jumate la PSD asa ca PSD va fi spulberat la scor.Sa fim multumiti si cu asta si sa marim la maxim legitimitatea unei forte de dreapta unite sub bagheta lui Iohannis ca Orban nu va iesi din rand. si cred ca nici Ciolos care s-a dovedit rational si in ultima vreme cand cu sprijinirea guvernului.

 61. Domnul Paleologu a facut un scor bun.
  Pare ca este putin peste cat a scos dna Monica Macovei in 2014.

  Personal ma astept ca sa isi mai depuna, poate in 2024, candidatura pentru cea mai inalta functie din statul RO. Poate atunci sa fie mai aproape sau chiar pe tinta.

  Mult succes mai departe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theodor Paleologu
Profesor cu peste 20 de ani de experiență, antreprenor în domeniul educației și fondator al Casei Paleologu. A studiat filozofie și teorie politică la Paris și München, a predat în Franța, Statele Unite și Germania. A servit România ca ambasador în Danemarca și Islanda, ca deputat în două legislaturi. A fost ministru al culturii și cultelor.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro